DW: ”Cătușele nu mai semnifică penitența, ci gloria persecutatului”

Recomandarea zilei: o analiză a lui Horațiu Pepine, ”Deutsche Welle”, remarcată inițial de pagina de politică

vineri, 13 februarie 2015, 7:45

UPDATE 2: ZUGRAVEȘTE ȚARA, NU CELULA! Conform Mediafax, Elena Udrea a adresat azi o cerere ca să zugrăvească celula, să schimbe mobilierul și să pună tapet ”pe banii ei”. Să facă o donație, adică. Este suprarealist ceea ce trăim. Fostul ministru este în arest pentru că este acuzată că a transformat ”banii noștri” în ”banii ei”. Sigur că, în acest moment, e un cetățean nevinovat. Dar n-ar fi fost, totuși, mai bine să fi zugrăvit ea țara tuturor, în loc să-și zugrăvească celula ei?!
Cîtă vreme sînt suspiciuni puternice că ”banii ei”, că veneau de la Cocoș sau de la Ana Maria Topoliceanu, erau bani publici furați, poate că ar fi mai bine să se abțină să-i mai cheltuiască încă o dată pentru propriul confort.  Că poate se dovedește că sînt ai noștri, nu ai ei și nu mai vrem să-i facem încă o donație!
Sau și în celule cei cu bani sînt avantajați dacă toți sîntem egali în fața legii? Celulă cu tapet, asta vrea Udrea. Este aceeași mentalitate că orice se poate cumpăra. Inclusiv privilegii în fața justiției.
Un fel de ”Hai că vă fac eu celulele, dacă voi nu sînteți în stare!”. Păi dacă nu se fura atît poate că erau bani și de celule și de spitale și de șosele.

UPDATE 1: Al doilea articol care merită citit îi aparține lui Paul Krugman, în The New York Times, despre motivele pentru care Liderii țărilor mici umilesc națiunea și pe ei înșiși și e remarcat de Cotidianul.ro. Similitudinea cu situația din România ultimilor ani e copleșitoare: ”În mod normal te gândești că opțiunea cea mai bună a premierului unei țări este de a face lucrurile care să-i asigure realegerea. Aceasta este strategia dominantă, indiferent cât de sumbre sunt perspectivele. Dar în epoca globalizării și a UE-ficării, cred că liderii țărilor mici se află, de fapt, într-o situație diferită. Dacă îți închei mandatul fiind apreciat de grupul de la Davos, atunci poți fi eligibil pentru o mulțime de contracte la Comisia Europeană, FMI sau alte fleacuri, chiar dacă ești cu totul disprețuit de conaționalii tăi. Mai mult, într-un fel este un plus să fii disprețuit de ei. Argumentul suprem al solidarității cu ”comunitatea internațională” este să faci ceea ce comunitatea internațională vrea, chiar dacă întâmpini o rezistență masivă din partea poporului tău’”. Cînd o scrie Rogozanu, la noi se strîmbă din nas, poate Krugman o avea mai multă trecere. Mecanismul psihologic descrie este 100% real.

Recomandarea zilei: o analiză a lui Horațiu Pepine, ”Deutsche Welle”, remarcată inițial de pagina de politică.

Capturați de perspectiva apropiată, nu ne dăm seama ce trăim cu adevărat. Pepine ia o distanță critică și, fără nici un fel de patimă, ne arată nu doar cum ne vedem, ci cum sîntem în aceste zile în care problemele penale ale Elenei Udrea s-au transformat într-o telenovelă națională.

Observînd-o pe Elena Udrea cum defilează spre arest ca și cum ar merge la Gala premiilor Oscar, ziaristul de la DW susține că, în lipsa rușinii, justiția își pierde din sens. El observă că ”În România, lucrurile au dobândit în ultima vreme un aer extrem de ciudat. Condamnaţii pentru fapte de corupţie se bucură de un regim de detenţie extrem de indulgent, au acces la internet, lansează petiţii, ţin bloguri, pe scurt, participă la dezbaterea publică şi, odată ce au reuşit să se elibereze, sunt invitaţi la  solemnităţi publice ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”.

Alte cîteva pasaje, dar textul merită citit integral:

”Cătușele nu mai semnifică penitența, ci gloria persecutatului”.

”În teorie, umilirea publică (cătuşele, ridicarea cu forţa etc) are rostul de a descuraja o infracţiune viitoare şi de a-l readuce pe vinovat în limitele unei conduite legale. Cu condiţia însă, ca omul în cauză să resimtă ruşine. Dacă acuzatul afişează superbia unui prizonier de război, a unui patriot învins de duşmani, întreaga mizanscenă a umilirii îşi pierde eficacitatea”.

”Sistemul penal românesc neglijează prevenţia negativă, care ar pretinde izolarea reală a condamnatului şi excluderea lui din societate”.

Comentarii (118)Adaugă comentariu

doina  •  13 februarie 2015, 18:18

nu stiu care filozof a spus ca: niciodata nu este mai injosita specia umana decit atunci cind prostia e inarmata cu putere.

rzv  •  13 februarie 2015, 18:24

GENIAL !

Mihai Danciu  •  13 februarie 2015, 18:33

Incredibil…
Suntem cu toții responsabili, ca națiune, pentru că putem să suportăm un astfel de comportament și să girăm în continuare oameni care se află încă în libertate dar au un comportament similar.
Merită în celulă condiții mai joase decât are cel mai sărac membru al societății pe care a furat-o, condiții mai joase de cât are cel mai sărac român.

Florian  •  13 februarie 2015, 18:37

Maestre iar ti-ai dat cu ” stangu’n dreptu „. Poate sa faca cu” banii ei ” ce are gustul ei placere. La fel cum d-voastra puteti sa faceti „cu banii d-voastra ” ce doriti. Intr-un fel si banii ei si ai d-voastra provin din aceiasi galeata. Nu va suparati dar luati o mica recreatie. Stim ca vreti sa o o vedeti arsa pe rug dar acum semanati cu un Chihuahua latrand la un Labrador.

kataliticul  •  13 februarie 2015, 18:52

Cataline ti-ai exprimat punctul de vedere si ti-ai atins scopul. Acum nu crezi ca e timpul sa lasi justitia sa-si exprime si ea punctul de vedere? Sau doresti sa te transformi din jurnalist in justitiar?

cristijansen  •  13 februarie 2015, 19:02

Comunistul suspendat a ratat zugraveala vilei Dante ,poate vine si el unde ii este locul , amandoi la racoare ,ca-n vremurile de huzur , hei ce mai blonda eu eram ,ce mai cai mmai calaream . Niste afise cu popeye al ei sa-si lipeasca pe pereti ,sa nu-i duca dorul carmaciului

Claudiu  •  13 februarie 2015, 19:13

Bravo domnule Catalin ! Felicitari sincere !

adriani  •  13 februarie 2015, 19:18

Interesant mi se pare Catalin, ca la vremea cand ai facut primele dezvaluiri, latraii blondei considerau ca nu meriti efortul sa protesteze.

Erai mult prea mic intr-o societate pe care o controlau total.

Acum insa, lucrurile s-au schimbat asa ca au sarit in haita. Din fericire prea tarziu.

unualtu  •  13 februarie 2015, 19:53

@Florian NU SUNT BANII EI !!! Sunt banii mei si ai altora ca mine, pe care i-a furat de la stat !! Sunt bani din taxele platite de oameni muncitori, nu poate sa faca ce vrea ea cu ei !

Simona  •  13 februarie 2015, 20:13

Ar trebui sa se zugraveasca in galben pai si sa se aduca si un consultant de feng shui ca poate patul nu e asezat cum trebuie si ii dezechilibreaza chakrele….doamne in ce lume traim

ianiu  •  13 februarie 2015, 20:17

doamne,ce a ajuns presa sportivă din România….
pentru zugrăvirea acelei celule ar fi nevoie de o găletuşă de vopsea lavabilă, pe care cred că şi mama arestatei ar putea s-o cumpere din pensia pe care o primeşte.
d-le Tolontan…deja întreceţi măsura….

Filbert  •  13 februarie 2015, 20:21

Florian are mare dreptate, banii trustului Intact, bani din care esti platit, nu-s chiar imaculat de albi.

„Sa ridice piatra cel care…”

Qwerty  •  13 februarie 2015, 20:22

Nu inteleg care e problema. Macar urmatorul dupa ea se va ‘bucura’ de o celula mai curata, ca tot se plange lumea de conditii. Nu e ca si cum Voiculescu sta intr-un 2/2 cu igrasie. Si nici nu cred ca a cotizat, cu toate ca furat inzecit fata de Lenuta.

Cristian  •  13 februarie 2015, 20:43

Domnule Tolontan, cine a spus si unde ca Udrea a furat un leu macar?! Mai precis cine a adus dovezi in acest sens?
Eu vad cum la dosar sunt numai niste turnatotii de la niste hoti penali care s-au folosit de numele ei pentru a se imbogati, corect?
Ori, sa fie acuzata pentru asta seamana a model de inchizitie spaniola. Uite asa ca-i frumoasa, inteligenta, eleganta, finuta etc. hai s-o executam pentru ca noi suntem urati, neimplinit, obsedati, invidiosi, da? E bine asa, e corect?
Am mai vazut ca ditamai procuroii lu’ peste s-au ghidat dupa un biletel aranjat pe biroul mafiotului Pescariu unde scria „EU 500.000 e” Reveniti-va frate, acolo avem ceva NEDETERMINAT. Nicio instanta din lume nu poate da o sentinta pe asa ceva, ar fi proba eliminata din start. Bine, asta intr-un stat evoluat, nu unul populat cu retardati.
Pariu pe casa mea ca Udrea a fost folosita la greu de la amici, colegi de partid, prieteni etc la modul cel mai ordinar.
Udrea n-a gresit cu nimic o sa vedeti si n-a luat un leu niciodata.
Adevaratii hoti din jurul ei fac asta deoarece ei sunt vinovatii 100% si, ca sa scape dau vina pe blonda, deh, da bine la bobor, la presa aservita, ilogica, imatura, de rea credinta!
Traim cumva intr-o tara de frustrati, obsedati, misogini la procente ingrijoratoare? Sa stiu si eu.
Multumesc pentru ca mi-ati permis sa comentez la dvs. Numai bine!

ion  •  13 februarie 2015, 20:45

Dle Tolontan,da cind JIJI voia sa renoveze puscaria de ce nu ai luat atitudine?fii consecvent daca vrei sa ai credibilitate.

gigelos  •  13 februarie 2015, 20:48

Hotelul Poarta Alba ! Am senzatia ca ma uit la un film prost , telenovele … Mitrea arestat si da inapoi 70.000 Euro , Copos desi e recidivist iese dupa 9 luni , Gigi face puscarie la Hotel YAKI , cica i s-a pus gazon la parnaie ca sa iasa sa-l ude , de ,ca acasa . Slabesc si ei , le scade colesterolul , joaca table , mai socializeaza . Udrea e luata pentru glume de 500.000 Euro ( astia ii va da inapoi , normal ) etc,etc,etc. Cati bani au fost recuperati Catalin ? Puteti spune ? Mai bine dadeau amnistie fiscala , cu 5 % ca in Italia , sa-si aduca banii inapoi in tara . Udrea la 100 mil lua si statul 5 mil . Nastase la 1 miliard , statul 50 mil etc,etc…Asa , vrajeala pentru prosti

aham  •  13 februarie 2015, 20:52

udrea merita ocna, nu altceva.

Adrian Enache  •  13 februarie 2015, 21:06

Domnule Tolontan,
Deveniti penibil in insistenta D-voastra de a face jocurile cuiva.
Intelegeti ca misiunea D-voastra s-a terminat si chiar daca ati primit mai putina recunostinta decit vi s-a promis, asta e viata…nu mai insistati…cautati o alta Elena Udrea, sigur veti mai gasi…PDSR-ul este plin.

Cătălin Tolontan  •  13 februarie 2015, 21:11

57, adriani: da, ai dreptate, nu ne-am gindit la asta. Se si vad din avion cei care au misiune sa posteze, au citeva linii de comunicare.

1. Udrea nu a furat nimic, totul e o facatura a DNA care insaileaza dovezi.
2. Dle Tolontan, gata, ajunge, v-ati atins obiectivul (in general fixat de o cabala), acum sa vorbeasca justitia.
3. Asta e ziar de sport, vrem sa citim despre transferurile de la Chiajna 🙂

Oricum, multumesc pentru remarca, e interesanta.

Asta nu inseamna ca noi sintem perfecti, ci doar ca e interesant ca propaganda lui Udrea continua sa fie activa. E o forta mare acolo.

t.rex  •  13 februarie 2015, 21:11

Catalin, off the record, am o singura rugaminte.
Nu mai publica astfel de articole vinerea la ora asta.
Uite, in loc sa fim si noi acasa ca e weekend, stam aici o armata de fraieri sa scriem comentarii denigratoare la adresa ta. Nici macar nu ne plateste over time.

Revenind la subiect, nu inteleg de ce tot insisti pe subiectul asta cu udrea. Este clar ca lumina zilei ca e o inscenare. O sa-mi dai dreptate in curand. Pai justitia a fost independenta si inainte de plecarea lui Basescu si a continua sa fie asa. Si atunci de ce Udrea e condamnata doar dupa ce nu mai e Basescu la putere? Pentru ca e o razbunare politica. Si de Voiculescu de ce nu te iei? Pentru ca esti sluga lui Ion Iliescu.

Mai am de scris inca doua si pe urma pot sa plec. Ca cica exista si optiunea sa lucrezi de acasa. Nu stiam de asta.
Gata, hai, weekend placut la toata lumea.

Ciprian  •  13 februarie 2015, 21:14

Poate ajunge ca este in arest, are si catuse la televizor, Voiculescu a fost un pic razbunat, trebuie sa o si linsati acum?! Cand Becali si-a curatat wc-ul din celula, a primit ode fierbinti in acest ziar, vai ce om responsabil. Daca fiecare detinut ar pune mana pe cate o bidinea, ar fi mai potrivit cu spiritul justitiei decat sa scrie pe blog sau sa dea ordine predsedintelui Senatului. Sau sa inventeze carti sau sa mearga la locuri de munca fictive. Exista un timp al justitiei si unul al lapidarii, ati reusit sa il provocati pe primul, nu va compromiteti demersul intrand in cel de al doilea.

Cătălin Tolontan  •  13 februarie 2015, 21:16

69. t. rex: e ok, un wkd bun si tie 🙂

Sigur ca e o inscenare totul. Iar Elena Udrea si-a cistigat banii de la stat, iar Cocos din afacerile legale, pe care nu le-a vazut nimeni niciodata.

joseph  •  13 februarie 2015, 21:17

pardon me Tolo, but you are such a prick!

lenan  •  13 februarie 2015, 21:37

Un gest intelgent acum ar fi ignoranta. Sigur ca poate „face atitea” pentru ca i se da prea mare importanta.
Legat de afirmatia cu vinovatia, as vrea sa-mi explice si mie unul dintre „bogatasii” astia realizati peste noapte cum au reusit, in citiva ani, sa aibe averi de milioane, prin mijloace legale?
In orice tara civilizata, sa ajungi la astfel de averi, tre’ munca sanatoasa sau idei de geniu, eventual.
Puscariile ar trebui sa fie pline, la fel ca si bugetul statului, daca nu s-ar „transfera”, ilicit evident, in buzunarele „smecherilor”.

Mihai  •  13 februarie 2015, 21:44

Domnule Tolontan,

Cu tot respectul pe care il acord articolelor dumneavoastra, tin sa va atrag atentia ca in opinia mea ati comis o eroare jurnalistica neacordand creditul cuvenit autorului si institutiei care a produs textul original pe care il citati.

Publicatia ‘pagina de politica’ nu da nici un link la articolul original (in germana sau engleza), dar traducerea sa (banuiesc ca a doamnei Pocol) seamana izbitor de mult cu articolul lui Horatiu Pepine, Deutsche Welle Romania (11 februarie 2015) :
http://www.dw.de/despre-ru%C5%9Fine-%C5%9Fi-codul-penal/a-18249709?maca=rum-rss-rom-all-1493-rdf

Cum domnul Pepine este un analist cu opinii foarte pertinente si o viziune aparte, ii urmaresc in mod regulat analizele si de aceea am ramas surprins sa vad textul atribuit ‘Der Spiegel’.

Avand in vedere ca atribuirea ‘Der Spiegel’ nu este insotita de nici un link si sau nume de articol original (eventual si un autor), banuiesc ca autorul analizei din care citati este domnul Pepine (citindu-l in mod regulat inclin sa cred ca stilul ii apartine).

De aceea cred ca ar trebui sa indreptati nedreptatea pe care i-o faceti neacordandu-i creditul cuvenit (si poate pe viitor sa evitati sursele indoielnice).

Cu respect,
Mihai.

P.S. Nu am nici o legatura cu domnul Pepine sau organizatia media pentru care
lucreaza.

kataliticul  •  13 februarie 2015, 21:48

Cataline chiar nu ai inteles nimic din treaba cu justitia, cu dreptatea.Si se pare ca rapunsul la intrebarea mea retorica este foarte clar.Te-ai transformat in justitiar! Un filosof (care este fondatorul filosofiei morale şi etice) spunea acum 2500 de ani dreptatea este o medietate, o pozitie intermediara, masura justa intre doua extreme. Numai ca, în cazul dreptatii, la cele doua extreme nu se afla binele si raul, excesul şi insuficienta, ci nedreptatea.

PS: Da tu crezi ca toti cei care posteaza aici au o agenda ascunsa, inseamna ca nu ai incredere in judecata cititorilor tai şi nu te intereseaza chestiuni etice sau morale (poate pretentios spus, cum ar fi dreptatea si modul in care se infaptuieste justitia), inseamna ca ai un alt scop, probabil mercantil(numar de cititori, si cati de partea ta).
La nedreptate se raspunde cu dreptate, cu justitie. Restul e demagogie si judecata de demagog (citez din acelasi filosof).

gigi_becali_4  •  13 februarie 2015, 22:39

Cifrele si deontologia nu au omorat pe nimeni, dle Tolontan… Intr-un moment de curaj nebunesc, ati putea incerca sa le folositi, macar o data pe an, de Paste – de exemplu. Si cand spun Paste, ma gandesc la cel religios, nu la cel cabalin…

Despre ce vorbim noi aici ? Ca ne plictisim cu Udrea, iar tara este furata in lung si in lat si de PNL – PDL (despre care cu onor ne informati in fiecare zi ) dar si de PSD ( despre care cu onor , NU ne informati )…

Hai sa vorbim in cifre si nume, adica la obiect 

1. Din 580 parlamentari, 35 au „probleme cu legea” , asa cum si dna Udrea are… Ce avem noi aicea ? Pai avem : din cei 11 parlamentari trimisi in judecata, clasamentul pe partide se prezinta astfel: 7 de la PSD, 2 de la PNL, 1 de la PMP, 1 de la PC.
Din cei 17 parlamentari urmariti penal, 13 sunt de la PSD, 3 de la PDL si 1 de la UNPR
Din cele 4 cereri de urmarire penala respinse, 3 parlamentari sunt de la PNL, 1 de la UDMR.

2. Nu se supara nimeni ca a patra putere in stat, nume de cod ” presa” , deontologic vorbind, latra la putere ( fiind, cum s-ar zice, cainele de paza al societatii )… Dar e suparator si comic pe alaturi , si vorbesc aici de umor negru, atunci cand cainele de paza din Romania ( recte presa ) latra numai in engleza dle Tolontan … Si nu va suparati pe mine, dle Tolontan, dar eufemistic vorbind, cainele dumeavoastra nu stie latra si in romana ??! Ca tot aud cum hamaie : Miss Udrea penal !! Mister Basescu penal !! Mister Boc penal !! Mister Videanu penal !! Poate reusim dle Tolontan sa il facem pe dulau sa maraie macar – si in limba romana, sa zica neaos : Nastase, penal !! Miron Mitrea, penal ! Radu Mazare, penal ! Hrebenciuc , penal !! Dan Sova, penal ! Sebastian Ghita , penal ! Adrian Severin, penal ! Liviu Dragnea , penal ! Nicusor Constantinescu , penal ! Adrian Duicu , penal ! Bunea Stancu, penal ! Mircea Cosma, penal ! Toni Grebla , penal !

Si nu vreau sa plictisesc tastatura aducand aminte de toti… Inchei rezumand ca statura unui jurnalist este data de puterea de a latra poliglot ! Cainele de paza trebuie sa latre si la hotul care fura banii pentru licentele Microsoft imbracat cu haina portocalie, dar si la hotul care fura in acelasi dosar penal – imbracat in rosu, ca Ecaterina Andronescu, Serban Mihailescu sau Dan Nica… Doar purtand semnul „CAINE RAU !” cu mandrie poate avea un jurnalist o statura demna de Pulitzer… Altfel ….. Altfel este doar un pudel picotind sub o pancarda pe care scrie cu litere mari „CAINE RAU !” si cu litere mici : „PENTRU CA NU PAPA TOT ! „

alex  •  13 februarie 2015, 23:14

D-le Tolontan,
Citesc presa de acasa pentru un motiv simplu; nu te distrezi nici la circ asa bine ca citind presa din Romania. Cind vin acolo stau ore’n sir in fata Tv doar ca sa-mi iau o portie serioasa de buna dispozitie urmarind ‘stiri”.
Am mai spus: ma doare’n bashketzi de toti,fosti si actuali securisti mafioti politici inclusiv Udrea, inclusiv juranlisti, oameni de „afaceri” , etc. Iliescu i-a creat pe toti pentru ca asa trebuia sa fie ca sa ne facem „capitalisti” prin metoda „fast forward”
In cazul Udrea, a-ti fost „watergate”, acum ar trebui sa mai
da-ti „microfonul” si la atii. Daca justitia va zice altfel decit D-voastra, este posibil sa va treziti cu microfonul in stomac prin procesul numit „inguritare”. Si fara dinti, evident (ma refer la molarii jurnalistici!). Dintii costa, asa incit, pentru binele D-voastra, sper sa intre la pirnaie.
Acum serios vorbind; parearea mea de „peste mari si tari” in cazul Udrea este ca totul este o inscenare la un nivel la care D-Voastra nu aveti intrare sau habar, si fara sa stiti sunteti folosit si ca, in final vor fi „popitzi” multi (este femeia asta atit de tare ca sa accepte de buna voie sa fie „popita”?; in cazul asta nu mai inghiti microfonul, sau va „iesi” cumva din asta? Si atunci tot la relatia microfon/dantura trebuie sa va ginditi.

Adrian Enache  •  13 februarie 2015, 23:24

Domnule Tolontan,

Exista undeva o teorie despre diviziunea muncii…dumneata ca ziarist ti-ai facut datoria, acum e rindul altora sa demonstreze ceva daca este cazul.
Insistenta cu care va preocupa inca cazul naste suspiciuni…si mai imi pare rau pentru ceva…cu noroiul in care va complaceti sa va balaciti de zeci de ani de zile, ati reusit sa aruncati si-n gala lui Lucian Bute…cu udrea, cu X, cu Y…numele papusarii si papusele mai putin conteaza!!!

Traiesc in Quebec si am fost mindru alaturi de canadienii din aceasta provincie la fiecare meci al lui Lucian si nu ne-a interesat decit sportul in sine si au fost citeva meciuri! In Romania, ati reusit dintr-unul singur sa va umpleti de ridicol!!!

Cit despre faptul ca scriu numai ca sa-ndeplinesc o misiune, se vede clar ca mai aveti mult pina sa-ntelegeti ce-nseamna libertatea si democratia!!!

Numai bine si Dumneavoastra!

Je suis EU  •  14 februarie 2015, 0:10

Trebuie sa intelegem ca foarte multi dintre aparatorii EU sunt practic facuti din acelasi aluat ca si ea: iau spaga, dau spaga, nu platesc taxe, etc. Nu e de mirare ca ii tin partea. Asta daca nu sunt propagandisti de profesie.
Pana la urma asta e cel mai trist in tara asta: ceea ce fac fostii si actualii guvernanti se petrece identic la nivel de guvernare locala. Sigur nu se fura cu milioanele, ci cu zecile sau sutele de mii.

luca  •  14 februarie 2015, 0:21

Hold your horses si opreste-te unde trebuie. Udrea o fi avut si ea un salriu ca toti parlamentarii, nu e cazul sa te iei si de acest detaliu. Cat o costa sa zugravesti o camera de 3x3m si sa vopsesti un calorifer. Isi permite asta si un muritor de rand. Citesc si citesc si nu pot sa nu asemuiesc ura jurnalistica si populara cu cea din Rascoala sau executiile si excluderile publice montate de PCR, tot pe baza denunturilor chiar fortate de tortionari. Fapta e fapta dar unde e obiectivitatea, de ce instigare la ura?

tardelli  •  14 februarie 2015, 1:09

Nu credeam ca sunt asa de mizere conditiile din arest.
Ce spune o fosta arestata ce a stat in aceiasi celula unde acume Elena Udrea:
„`”Condițiile sunt inumane. Se spune că este o cameră VIP. Este o cameră de 2 pe 2, nu poți sta două persoane în picioare în același timp. Nu există nicio ușă, e o perdea care delimitează zona. Am fost devastată când am ajuns acolo”, a povestit aceasta, la Kanal D.

Vanessa a rămas șocată de condițiile din pușcărie: ”Sunt păianjeni, gândaci, șobolani. Nu vine nimeni să îți facă ordine și curățenie. Elena Udrea o să facă singură curățenie. Cel mai greu de suportat este spațiul. E mic și sufocant. Acolo nu se stinge niciodată lumina. Camera e plină de igrasie. În cameră se spală lucrurile. La șapte dimineața trebuie să fie în picioare. În celulă ți se aduce mâncarea. Eu mâncam de acasă, nu ai cum să mănânci de acolo. «Pâine, ceai, fasole, varză», nimeni nu lua să mănânce de acolo. Arăta oribil, nu cred că Elena Udrea va mânca acolo”, a mai adăugat ea.
Parlamentul trebuia sa voteze si altceva .Sa nu accepte pt un deputat,sef de partid,fost candidat la presedintie asemenea conditii de detentie.
Europa ne cere tot felul de stanarde,dar conditiile de arest nu le vede:))
Mai rau ca la Guantanamo.Personal cred ca as claca psihic daca as sta o luna intr-un spatiu de 2 pe 2 :))

IQ100  •  14 februarie 2015, 2:03

de acord 90 %, mai ales cu jmekeria de a zugravi cu „banii ei”, care sunt ai nostri, luati cu japca si cu trucarea alegerilor….NU sunt de acord cu citatul din Spiegel….gloria condamnatului apare nu numai datorita tupeului acestuia ci si, in proportie cel putin egala , datorita STRAMBATATII asa zisei Justitii din o „tara mica ” ( a se citi COLONIE), care si ea e membra a clubului de la Davos, zic asa pt a face punte cu articolul din New York Times…pt. cunoscatori, vedeti cui apartin respectiveler organe de presa…

IQ100  •  14 februarie 2015, 2:13

nu mai pot cu anti PSD-istii astia…pai Dna U a alba-negrit sume cu 1-2 ordine de marime ,ai mari decat cele ale PSD-istilor (iar mentorul chior cu 3-4-5 ordine, aka suta de miliarde fata de un milion)…numai la Minister intr-un an a avut un buget (disparut) cat i s-au pus neoficial in carca lui Nascase si DIP in o legislatura ….nu mai pot nici cu dnul care spune ca asta e ziar de sport…noroc ca o spune mai in dunga…pai sportul romanesc nu prea exista ca sport, e mai mult un „circenzis” , supapa de sifonare , folosita pt spalare pe creier si ca sa nu vedem ca ne mananca „panem”

Marius Dinu  •  14 februarie 2015, 2:40

Catalin,

inca o data, punct ochit, punct lovit.
Simplul fapt ca se nasc atatea dezbateri si polemici, pareri in contradictoriu, aici in comentarii, arata faptul ca stii sa pui mereu punctul pe „i”, sa scrii exact despre ce e mai important.
In plus, argumentat si documentat, ca de obicei.

Insa, daca ar fi sa-ti aduc si o critica, ar fi aceea ca, parca citeam mai cu drag, mai pe nerasuflate, articolele tale in care doar expuneai ceva, fara sa si opinezi, lasand cititorul sa traga concluziile. In orice caz, evident ca toata lumea are dreptul la o opinie, dar parca suntem cu totii satuli de ironii (fie ele si fine).

In rest, s-auzim numai de bine, si ma bucur mult ca o sa te mai citesc inca 10-20 ani 🙂

motanul incaltat  •  14 februarie 2015, 2:59

Nu sunt de accord…. Acum 2 zile, cred ,a aparut o stire ce zice ca Suedia a inchis vreo 4 puscarii din lipsa de detinuti. si ca oricum puscariile din Suedia sunt cele mai „luxoase”… Directorul chiar declara—Noi nu suntem aici sa-i pedepsim, privarea de libertate e pedeapsa lor….DAca Elena Udrea vrea tapet si mobile din partea ei—-de ce nu????Nu statul cheltuieste cu ea… Ba sa I se permite sa manince din pachetele de acasa….Nu se vor mai cheltui bani din buget cu mincarea ei sau cu zugravirea celulei….. Fa un exercitiu de imaginatie: Sa stai intr-o vila de lux cu piscina si tot tacimul,dar sa nu ai voie sa iesi de acolo 5 ani sau mai mult….Ok, ar fi frumos primele 2-3 luni dar apoi ai incepe sa te dai cu capul de pereti…..Iar o puscarie -Made in Romania-nu e o vila de lux in nici un caz…..

alex  •  14 februarie 2015, 4:27

Nici o surpriza ca a-ti bloact mesajul meu. Doare, nu-i asa? Mai ales cind este vorba despre „trade mark”, „capiatlism in fast forward”! Tine-ti minte titlul cartii pe acre o voi publica. Poate ne vom intilni atunci, desi eu nu am nici-o egatura cu jurnalistica.
Ha , esti las D-le Tolontan.
However, daca ai sti gasca care juca bridge la clubul Locomotiva inainte de revolutie, a-ti sti mai multe, inclusiv ca unii din actaulii si viitorii puscariasi jucau pe aceeasi „axa” (daca aveti cveva habar despre jocul de bridge), adica erau foarte, foarte buni prieteni.Si a-ti mai sti ca , citez „Daca ar fi cistigat Nastase, furam si praful de pe strada” Citat din fost si actual parlamentar la un spritz, fost amic.
Faptul ca „taiati’ anumite comentarii ale unora ca mine care va citesc dar nu sunt mereu de acord cu D-voastra, ma face sa afirm ca „microfonul” caruia nu vreti sa-i dati drumul, va va rupe dantura mai devreme sau mai tirziu. Cit despre ziare, va pot spune ca DA, cereau bani ca sa nu te critice in anii 93-96! Chair fostul sef Adevarul, prin iterpusi facea asa, ca si Rosca Stanescu si altii; loveau in bussiness-ul care aparuse si care nu avea „legaturi” (citeste securisti) care sa-i apere. Si Vadim Tudor cerae bani ca sa te „promoveze”. Abslot totul puterd, putred pina in maduva, maduvelor oaselr!
Cind va erijati in justitiar ar trebui sa cceptai si contra afirmatiile. Daca nu , atunci sunteti un mic dictator, avid de putere, chia daca nu de putere politica. Deci, continuati sa haranioti putregaiul general.
Pacat
Va salut cu respectul celui care nu scrie la un ziar anume si nu are abslot nici o experienta in ale juranlismului. Nici macar Pplitical Science nu am facut sau Fillologie. De meserie sunt doctor in biomedical engineering. Ca sa ridem putin, a-si putea „clona” citiva mari Romani. Poate as iesim din cercul vicios al putregaiului.

Marc Anthon  •  14 februarie 2015, 6:26

Odata cu udrea ( u mic , obligatoriu ) sa speram ca va disparea si mitul pitipoancei din provincie cu ambitii de putere si parvenire . Daca prietena ei , bica , da din banii nostri un tun de 60 mil euro , va dati seama cate zeci de milioane de la buget ( banii nostri)s-au transformat in banii udrei . Dar deasupra tuturor , sta creatorul acestor stari de fapt , borfasul nr.1 al tarii , base . Si aici nu e vorba de milioane . Aici au fost banii Dvs . Miliarde .

Emil  •  14 februarie 2015, 7:25

Sistemul penal si sistemul politic romanesc nu fac numic pentru prevenirea infractiunii. Totul este axat pe combaterea efectelor….dar si acolo se face preferential. Intr-un astfel de sistem nu o sa fie niciodata eradicata coruptia in Romania. Vezi comparatie intre veniturile celor din Justitie fata de cele din sistemul Sanitar, Invatamant, etc. Credeti ca cei din justitie au invatat mai mult sau sunt mai folositori societatii decat un profesor universitar sau medic?

Serban  •  14 februarie 2015, 7:25

Domnele Tolontan,de ce permiteti acestor jeguri ce o apara pe aceasta infractoare de cea mai joasa speta,sa isi latre elucubratiile aici?!Astia ori sunt pusi de cineva,ori sunt retardati!Nu merita sa le acordati spatiul si dreptul la replica.De ce nu aveti curajul sa publicati adevarata biografie(daca nu o cunoasteti,v-o trimit eu!)a acestei analfabete din Plescoi.Ce rusine imi este cu asemenea conationali!

radu  •  14 februarie 2015, 8:16

A se vedea cazul Nastase -Bombonel care a furat cat pentru 1000 de ani si acum e liber si invitat la „solemnitati publice” , inca are tupeul sa dea lectii de democratie.

David  •  14 februarie 2015, 8:26

Prietene am tot incercat sa inteleg de unde ai atata inversunare impotriva femeii (recunosc am luat in calcul si ipoteza ca ai fi gay).Ai un fix cu Elena Udrea asa cum ai avut si cu cealalta femeie din PDL. Nu sunt fan PDL dar ma intriga faptul ca din purtatorul de servieta al lui Ovidiu Ioanitoaia ai ajuns sa crezi ca chiar esti ziarist dar sincer eu unul care urmaresc ce scrii nu sunt de acord ca ai fi valoare.Ai scris despre anumite cazuri ptr ca ti s-au pus la dispozitie documente nu ca ai fi tu nu stiu ce mare ziarist de investigatie ai facut doar ceea ce ti sa comandat pentru ca in joc era cel care iti platea salariul.Sa fie clar nu am nimic personal cu tine dar vazut
„din tribuna” spectacolul la care va pretati si tu si altii ca si tine imi arata cat de adanc implantata este gena prostiei la acest popor roman .Rezultatul ? Minciuna,ura,furt si multe altele .

brod  •  14 februarie 2015, 9:54

primul nerusinat (si santajist) cu catusele spre cer si camerele TV: dan diaconescu. apoi – adrian sarbu. mai nou – elena udrea. ce-o fi facut ea, draguta, acolo in masina, de si-a eliberat mainile din bratari? sa speram ca domnul politist va face marturisiri… eventual, intr-o carte!

birlic  •  14 februarie 2015, 9:57

Judecand punctual ,tu compari conditiile de detenta de la noi cu cele din USA sau chiar Germania ,unde se zugraveste pe banii contribuabilor nu pe bani proprii ,e adevarat ca nu am vazut numai in filme,dar nu cred ca e facatura . In rest mai ocupate si de familie Tolo, ca nu mai dormi noaptea,te zvarcolesti ,ai cosmaruri ,se facea ca venea spre tine un Cal cu burta mare din care ieseau numai Traieni si abia spre dimineata au aparut din spuma marii numai Elene dar nu ai apucat sa le vezi ca te-ai trezit cu Gazeta cu care erai acoperit si nu numai!!

romeo divo  •  14 februarie 2015, 10:45

Stai tata ca in curand o sa ne extaziem in fata lui gigi. Va fi propus spre santificare! Pai ce te joci.

niplo  •  14 februarie 2015, 11:01

pai e simplu
tolontan are dreptate

toti suntem egali in fata legii…

dk unii vor sa isi faca celula mai frumoasa pe banii lor(proprii sau furati) nu este corect din simplul motiv enuntat mai sus
macar in puscarie sa fim egali
dk vrea sa renoveze trb sa le renoveze pe banii ei la toti de acolo

nu doar pt ea…
chiar nu se pricepe chestia asta . e o chestie de bun simt florian

Ipse  •  14 februarie 2015, 11:12

85
@Serban;
io zic sa te impusti in picior dimpreuna cu toti cei asemeni tie ca sa scapi/ati de chinul rusinii. succesuri ! …latrailor !

Cătălin Tolontan  •  14 februarie 2015, 11:21

74, mihai: am citit si eu acum DW, multumesc pentru semnal, este evident ca sintem in fata unei probleme. O sa vedem care si vom rectifica.

Ovidiu  •  14 februarie 2015, 12:10

Tolontane, esti obsedat rau de tot ! OK, Udrea a furat, a mintit, dar a ajuns in sfarsit unde merita! Nu crezi ca a r trebui sa ti amintesti ca esti jurnalist SPORTIV ???? Chiar nu sunt subiecte arzatoare in domeniu? Liga I se duce la vale cu atatea insolvente, ce zici? Fed Cup cu Canada? Vrei sa ti fac eu meseria, sa ti dau subiecte? Sau primesti subiectele din alta parte? Atunci ma scuzi, eu nu te pot plati pentru ele! Pe bune, treaba asta cu Udrea chiar a ajuns singura ta preocupare ?

Cristi  •  14 februarie 2015, 12:38

Ai vazut-o arestata, you made your point, de ce trebuie sa mai scrii de zugravitul celulei? Oare asta nu dovedeste ca esti un om razbunator si rau la suflet ? Astept sa citesc despre imbunatatirile aduse de Voiculescu celulei.P.S. Si asta fara sa fiu fan Udrea iar tot timpul am fost de partea jurnalistilor care au descoperit toate faradelegile acestor politicieni nesimtiti si corupti.

Comentează