DW: ”Cătușele nu mai semnifică penitența, ci gloria persecutatului”

Recomandarea zilei: o analiză a lui Horațiu Pepine, ”Deutsche Welle”, remarcată inițial de pagina de politică

vineri, 13 februarie 2015, 7:45

UPDATE 2: ZUGRAVEȘTE ȚARA, NU CELULA! Conform Mediafax, Elena Udrea a adresat azi o cerere ca să zugrăvească celula, să schimbe mobilierul și să pună tapet ”pe banii ei”. Să facă o donație, adică. Este suprarealist ceea ce trăim. Fostul ministru este în arest pentru că este acuzată că a transformat ”banii noștri” în ”banii ei”. Sigur că, în acest moment, e un cetățean nevinovat. Dar n-ar fi fost, totuși, mai bine să fi zugrăvit ea țara tuturor, în loc să-și zugrăvească celula ei?!
Cîtă vreme sînt suspiciuni puternice că ”banii ei”, că veneau de la Cocoș sau de la Ana Maria Topoliceanu, erau bani publici furați, poate că ar fi mai bine să se abțină să-i mai cheltuiască încă o dată pentru propriul confort.  Că poate se dovedește că sînt ai noștri, nu ai ei și nu mai vrem să-i facem încă o donație!
Sau și în celule cei cu bani sînt avantajați dacă toți sîntem egali în fața legii? Celulă cu tapet, asta vrea Udrea. Este aceeași mentalitate că orice se poate cumpăra. Inclusiv privilegii în fața justiției.
Un fel de ”Hai că vă fac eu celulele, dacă voi nu sînteți în stare!”. Păi dacă nu se fura atît poate că erau bani și de celule și de spitale și de șosele.

UPDATE 1: Al doilea articol care merită citit îi aparține lui Paul Krugman, în The New York Times, despre motivele pentru care Liderii țărilor mici umilesc națiunea și pe ei înșiși și e remarcat de Cotidianul.ro. Similitudinea cu situația din România ultimilor ani e copleșitoare: ”În mod normal te gândești că opțiunea cea mai bună a premierului unei țări este de a face lucrurile care să-i asigure realegerea. Aceasta este strategia dominantă, indiferent cât de sumbre sunt perspectivele. Dar în epoca globalizării și a UE-ficării, cred că liderii țărilor mici se află, de fapt, într-o situație diferită. Dacă îți închei mandatul fiind apreciat de grupul de la Davos, atunci poți fi eligibil pentru o mulțime de contracte la Comisia Europeană, FMI sau alte fleacuri, chiar dacă ești cu totul disprețuit de conaționalii tăi. Mai mult, într-un fel este un plus să fii disprețuit de ei. Argumentul suprem al solidarității cu ”comunitatea internațională” este să faci ceea ce comunitatea internațională vrea, chiar dacă întâmpini o rezistență masivă din partea poporului tău’”. Cînd o scrie Rogozanu, la noi se strîmbă din nas, poate Krugman o avea mai multă trecere. Mecanismul psihologic descrie este 100% real.

Recomandarea zilei: o analiză a lui Horațiu Pepine, ”Deutsche Welle”, remarcată inițial de pagina de politică.

Capturați de perspectiva apropiată, nu ne dăm seama ce trăim cu adevărat. Pepine ia o distanță critică și, fără nici un fel de patimă, ne arată nu doar cum ne vedem, ci cum sîntem în aceste zile în care problemele penale ale Elenei Udrea s-au transformat într-o telenovelă națională.

Observînd-o pe Elena Udrea cum defilează spre arest ca și cum ar merge la Gala premiilor Oscar, ziaristul de la DW susține că, în lipsa rușinii, justiția își pierde din sens. El observă că ”În România, lucrurile au dobândit în ultima vreme un aer extrem de ciudat. Condamnaţii pentru fapte de corupţie se bucură de un regim de detenţie extrem de indulgent, au acces la internet, lansează petiţii, ţin bloguri, pe scurt, participă la dezbaterea publică şi, odată ce au reuşit să se elibereze, sunt invitaţi la  solemnităţi publice ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”.

Alte cîteva pasaje, dar textul merită citit integral:

”Cătușele nu mai semnifică penitența, ci gloria persecutatului”.

”În teorie, umilirea publică (cătuşele, ridicarea cu forţa etc) are rostul de a descuraja o infracţiune viitoare şi de a-l readuce pe vinovat în limitele unei conduite legale. Cu condiţia însă, ca omul în cauză să resimtă ruşine. Dacă acuzatul afişează superbia unui prizonier de război, a unui patriot învins de duşmani, întreaga mizanscenă a umilirii îşi pierde eficacitatea”.

”Sistemul penal românesc neglijează prevenţia negativă, care ar pretinde izolarea reală a condamnatului şi excluderea lui din societate”.

Comentarii (118)Adaugă comentariu

doina  •  13 februarie 2015, 12:53

au pus diagnosticul corect: lipsa rusinii la aceasta „duamna”. e aceeasi lipsa de rusine ca cea a lui basescu…lipsa rusinii I-a facut sa invite medicii sa plece, profesorii da muncesca mai mult, in timp ce ei furau de rupeau!

punKreas  •  13 februarie 2015, 12:54

Acelasi regim il are si voiculescu, dar nu am vazut sa precizezi acest lucru…

daniel  •  13 februarie 2015, 12:55

pai si nu-i asa? nastase a iesit repede din puscarie fiindca cica, ar fi scris carti!!!! pai de aia a fost el intemnitat, fiindca nu scria??? voiculescu, din puscarie e ultractiv, terfelind pe cine vrea el, in declaratii!!! trebuia sa scrie asta, intr-o revista prestigioasa din germania???

ROMICA_BUNICA  •  13 februarie 2015, 13:05

Esti principalul regizor, scenarist si montator al acestei telenovele.
Acum este la puscarie si va sta acolo unde merita. Problema este ca tu nu ti-ai gasit linistea. Te lupti inca cu cineva caruia i-a fost ridicata imunitatea si … nicio vorba despre cei carora nu li se ridica aceasta imunitate si stau in libertate, desi sunt bagati pana la gat.
Esti un telenovelist feroce, iti mai trebuie putin gel si o mustata.

Cătălin Tolontan  •  13 februarie 2015, 13:13

2, punKreas: Inca din august 2014 am scris ca, uitindu-ne pe blogul sau, aflam ca voiculescu nu-si intelege condamnarea. Ai textul aici:

https://www.tolo.ro/2014/08/18/voiculescu-nu-si-intelege-condamnarea-statul-nu-intelege-consecintele/

Sa vedem daca stii sa-ti ceri scuze. Nu e grav, ar fi un gest de buna credinta.

magus1349  •  13 februarie 2015, 13:17

@4 Romica
LOL!!!
Tolontan papusarul. Omul care taie si spanzura.
Esti cam penibila fai mamaie.

adi_stelistul  •  13 februarie 2015, 13:21

Doamne fereste sa nu fiu de acord cu ei. Sunt. Doar ca am senzatia ca unora le cam pute tot ce se intampla prin Romania. Cand Helmuth Kohl si cu atat mai putin justitia germana nu au lamurit niciodata pe deplin scandalul finantarii ilegale a CDU lasand lucrurile cam in coada de peste si pastrandu-i nealterat locul in istoria Germaniei lui Kohl, ma gandesc ca orice politician roman ar putea invoca niscaiva precedente. La fel, cand la scandalul provocat in 2009 de ministrul sanatatii, Ulla Schmidt, care a mers in vacanta in Spania cu Mercedesul ministerului si cu soferul (platit de la buget) este „pedepsita” de cancelarul Merkel cu retragerea sustinerii politice, zic ca „ai nostri” au precursori ilustri.

dan t  •  13 februarie 2015, 13:32

iar ptr asta trebuie sa ne spuna nemtii ce e? ca de obicei noi nu avem atata coloana vertebrala sa ne facem curat in ograda cu orice risc? becali nu e facut de media,biserica …etc ,martir?jean padureanu la fel,mm dupa ce ca bate suporteri la fel….fratilor trezitiva ca veti ramane niste slugi obediente,de care si bat joc stapanii iar voi o sa spuneti si multumesc

George  •  13 februarie 2015, 13:33

Concluzia: Udrea este o nerusinata (ceea ce noi stiam oricum, pentru nemti este o noutate). Nu poti pretinde vreo urma de penitenta din partea unei persoane care a manifestat intotdeauna dispret si desconsiderare fata de cetatenii din aceasta tara. Si totusi, cum ar putea fi umilita udrea? Probabil prin confiscarea averii, apoi sa fie obligata sa faca munca in folosul comunitatii (dar munca reala, nu sa dea cu mopul 15 secunde de ochii lumii), adica: sa mature strazi de dimineata pana seara, sa spele wc-uri, sa spele batrani la azil etc. etc. Sunt multe solutii pentru a o face sa simta umilinta si penitenta. Degeaba o condamna 2-3 ani, daca nu ii confisca averea. Iese intr-un an si e libera sa traiasca restul vietii ca o regina. Si atunci, unde este justitia? Deci, pe langa anii grei de puscarie, este important sa i se confiste averea

fanulumocanu  •  13 februarie 2015, 13:36

Da, domnu Tolontan, pentru ca pana si pe tine te-am auzit de cateva oris spunand ca un condamnat care si-a executat pedeapsa e om nou nout. Un puscarias trebuie sa resimta rusinea condamnarii pana la sfarsitul vietii. Altfel ajungem in situatia pe care ne-o explica nemtii, cu proaspat eliberati carora li se cer opinii economice, politice sau legate de morala.
Si ma refer la cazul exceptional al lui Gica Popescu care dovededeste ca intelege rusinea prin care trece si despre care eu sunt convins ca merita gratierea ca un ultim gest de multumire a societatii fata de serviciile lui. Dupa care sa fie impins in afara oricarui interes public. Cred ca asta-i scopul condamnarii, chiar inaintea recuperarii unor sume, sa fim siguri ca nu facem modele din condamnati.

Cătălin Tolontan  •  13 februarie 2015, 13:42

10, fanulmocanu: si cred si acum acelasi lucru. De altfel, daca vei citi pina la capat articolul din Der Spiegel vei vedea ca asta spun si ei in esenta: un proces normal, cel al reintegrarii sociale, dar dupa efectuarea pedepsei, s-a transformat intr-un proces in care condamnatii nici macar nu mai sint izolati social.

De acord cu ceea ce ai remarcat in legatura cu Gica Popescu. Atitudinea lui vadeste rusine si intelegere a situatiei.

dinu  •  13 februarie 2015, 13:43

de vreo cateva zile ,peste tot gasesc articole scrise de Tolo ,care trage in Udrea din toate pozitiile…totusi,n-am vazut atata virulenta si atatea articole scrise de Tolo cand a fost vorba de Varan…care e mult mai infect si periculos ca Udrea…asta e presa independenta si obiectiva,nu?

valah1986campionii.europei  •  13 februarie 2015, 13:53

In Ro am dus-o bine cand am fost in sistem mare mahar. :)))))))))))))))))))))
Plase de bani, pile, relatii, femei, carciumi, distractie.
:)))))))))))))
Din munca cinstita nu nimic Paula aici, un apartament intr o mahala si un junghi de masina]

tardelli  •  13 februarie 2015, 13:54

”Sistemul penal românesc neglijează prevenţia negativă, care ar pretinde izolarea reală a condamnatului şi excluderea lui din societate”.
Aberatii !Despre ce vorbim noi aici ?Confundam arestarea preventiva cu condamnarea ?!!!!Pana la verdictul unui proces orice arestat preventiv are prezumtie de nevinovatie.Asa ca toata teoria aberanta a ziaristilor occidentali e penibila.
Cand a fost condamnata fostul premier ucrainian Iulia Timosenko presa din vest spunea ca a fost un caz politic,desi se vorbea de subminarea economiei,coruptie etc Nu s-a pus niciun moment problema ca poate faptele erau reale.Dar cand vestul nu era de acord cu Ianukovici atunci orice decizie judecatoreasca era evident politica.
Am ajuns sa facem matanii cand citim un articol din Der Spiegel 🙂

danny  •  13 februarie 2015, 13:55

„Argumentul suprem al solidarității cu ”comunitatea internațională” este să faci ceea ce comunitatea internațională vrea, chiar dacă întâmpini o rezistență masivă din partea poporului tău’”.
– Nu vad nicio rezistenta masiva din partea poporului roman.

In rest, numai de bine!

Narcisus  •  13 februarie 2015, 13:55

Daniel Says,
Aștia doi,Voiculescu și Năstase,au scris câte ceva pentru că știu să scrie românește,nu ca d-ta!!!

Caius Cosades  •  13 februarie 2015, 13:56

Aceasta atitudine a fost, in alte cazuri, intens cautionata si promovata de cei ce lucreaza in presa. Cautionata si promovata implicit prin nelasarea celor in cauza sa se stinga de boala nebagarii in seama. Dl. Tolontan, de cate ori au aparut in paginile gazetei toti Becali dupa ce au fost condamnati facandu-se abstractie de calitatea lor actuala – de infractori ?
Ce sa intelega cititorii ? mai ales cei mai putin mobilati la mansarda, ca a savarsi infractiuni nu-ti aduce (macar) oprobriul presei, dimpotriva, esti / devii o persoana ale carei actiuni, opinii, etc. merita a fi intens popularizate.
Prin urmare, nu sunteti (dvs. dar si colegii de breasla) exonerati de raspundere intrucat aveti o contributie, cred eu, determinanta la aparitia manifestarilor criticate; sper ca suntei constient de acest fapt !

punKreas  •  13 februarie 2015, 14:15

Ok, my bad. Imi cer scuze. Dar trecem si noi peste subiectul Udrea? Parlamentarii au stat pana la 1 dim ca sa voteze arestarea udrei.
Senatorii l-au salvat pe Vosganian. Desi nu credeam ca o sa zic asta, acum Vosganian imi provoaca mai mult prost-gust decat udrea.

ionel  •  13 februarie 2015, 14:15

Excelent articol! Cu mentiunea ca din cate stim si speram ca este asa, condamnatii nu au acces la internet, iar postarile lor pe blog sau alte retele de socializare sunt facute de catre alte persoane din anturajul lor, in numele lor. Insa aceasta „defilare” cu catuse este penibila. De cand s-a acreditat complet fals ideea ca se fac dosare politice, multi condamnati de drept comun pozand in victime, romanii au inceput sa le planga de mila. In loc sa fie suspusi oprobiului public total, unii dintre ei sunt plansi de catre publicul mai putin instruit. Cat despre madam Udrea constatam inca o data ca aceasta femeie nu are rusine, dar ce sa te astepti de la o astfel de femeie cu un asemenea trecut tenebros. Oricum masurile din penitenciare ar trebui sa fie mult mai ferme, iar condamnatii izolati complet de societate pe durata detentiei pentru ca asta este si scopul pedepsei.

Marcel Panciu  •  13 februarie 2015, 14:24

Domnii de la Der Spiegel par sa ignore detaliul ca spectacolul umilirii publice (catuse, mascati etc.) are loc inainte de trimiterea in judecata, intr-un moment in care ar trebui sa functioneze prezumtia de nevinovatie. Prin ritualul perfectionat de SRI&DNA in cazurile high-profile (scurgeri de stenograme, dezbateri la TV pe tema acestora, ridicarea imunitatii, audieri si in final arestarea „preventiva”), se incearca inducerea ideii ca cel „saltat” e deja condamnat, procesul propriu-zis nemaifiind decit o formalitate. Ritualul are succes pentru ca rezoneaza cu perceptia publica, potrivit careia toti politicienii fura, deci toti sint vinovati a priori pentru ceva, asa incit e de asteptat sa fie „saltati” mai devreme sau mai tirziu. Asa se explica si victimizarea la care recurg politicienii vizati, ei intuiesc ca miza reala e la procesul public nu la cel din instanta.

Virgil  •  13 februarie 2015, 14:25

În multe posturi n-am fost de acord cu expunerea motivelor in anumite articole de dl. Tolontan. În esență articolul are esență fiind obiectiv prezentat. Ce mă miră insă este alunecarea lui Cătălin Tolontan spre subiecte din ce în ce mai îndepărtate sportului ceea ce mie mi se pare că-i pacat.

Mircea Shpagea  •  13 februarie 2015, 14:33

Las’ c-au invatat-o pe Huudrea avocatii din servicii sa nu mai urle dupa sampanie la caviar si sa se multumeasca cu chiftele de Plescoi, sa apara in trening – luni la proces! :))
Daca tutele din servicii au putut fi prostite cu excursii si posete, pe judecatori cu teatru ieftin si smerenie ii da definitiv pe spate! Nici nu mai trebuie sa le promita terenuri, procente din spagi sau impartirea gloriei de tabloid cu ei, doar sa nu recunoasca nimic!! Si nimeni din Romania nu-i poate face nimic

fanulumocanu  •  13 februarie 2015, 14:40

Desi sunt un mare fan al tau, nu inteleg diferentele de masura cu care judeci cazurile unor oameni care au de-a face cu justitia. Mi s-a parut ca ai o masura pentru Socol, o masura pentru Sarbu si alta pentru Gica Popescu. Primii doi au infractiuni asemanatoare dar pe care le tratezi diferit. Inteleg ca pentru Sarbu ai un respect deosebit si vrei sa te abtii. Dar atunci, daca functioaneaza treaba asta cu respectul, de ce ti s-a parut atat de retrograd faptul ca niste oameni au simtit ca Popescu merita gratierea. Stiu, tu nu sustii ca merita iertat Sarbu, dar daca respectul justifica tacerea ta in cazul lui, de ce respectul n-ar justifica si dorinta acelor oameni?

Viorel  •  13 februarie 2015, 14:45

De unde rusine la Udrea. Din cate am inteles, ea a are la baza meseria de avocat ! :)))

Viorica  •  13 februarie 2015, 14:51

„Observînd-o pe Elena Udrea cum defilează spre arest ca și cum ar merge la Gala premiilor Oscar, cei de la Der Spiegel susțin că, în lipsa rușinii, justiția își pierde din sens.”

Daca am putea sa lasam deoparte doar si pentru um moment sentimentele pe care le nutrim fata de Elena Udrea si ne-am focusa pe interesul nostru ca cetateni ai Romaniei, am face un pas inapoi si am privi inca o data peisajul… si ce am vedea? Ca Elena Udrea e oglinda perfecta a Romaniei… si a DNA-ului… si a SRI-ului… si a ….
Si pentru ca trebuia sa poarte un nume, s-a numit Elena Udrea.
EA nu a picat din cer si nici nu avem dovezi ca ar fi o extraterestra… EA este „produsul” nostru, al tututor, rezultatul a ce am gandit si facut 10 ani…
Daca cineva in tara asta ar vrea intr-adevar sa afle adevarul, ar lua la intrebari DNA-ul si pe Coldea de ce au ascuns pentru atata timp aceste informatii despre Elena Udrea? (lucru care mi se pare cu mult mai grav decat ce a facut sau nu a fact Elena Udrea) A avut Cocos firme care erau de fapt ale SRI-ului? Care este adevarul?
Si pentru ca nu putem sa-i arestam pe toti deoarece nu dorim sa dam faliment politic si sa fim dovada vie ca „democratia” este doar un concept, cade veriga slaba….

Pentru un tango e nevoie de doi si nimeni nu ma poate convinge ca acesti oameni (Bica, Cocos, Udrea si altii) au actionat fara stiinta celor care controleaza acesta tara…

Cătălin Tolontan  •  13 februarie 2015, 15:02

25, viorica: foarte bine venite intrebarile tale. Pe ele vor insista si media si publicul in perioada urmatoare. Nu vor ramine fara raspuns.

Florian  •  13 februarie 2015, 15:05

Sindromul ” unghia in gat ” la cel mai inalt nivel. Deranjeaza faptul ca Udrea nu si-a tras un glontz in fular ca Bombonel .” Ea defileaza in drumul spre arest ca si cand ar merge la premiile Oscar ” So what? A fost condamnata definitiv ? NU. Va fi ? Foarte probabil , DA. Deci asteptati . Surprize vor mai fi dragilor.

rezidenta din buzau  •  13 februarie 2015, 15:18

Dle Tolontan,

Am observat, in ultimul timp, f. multe linkuri, trimiteri la ceea ce a fost. F. bine inseamna ca afirmatiile dvs. sunt palpabile, PROBE.

Ca sa fiu in ton cu dvs, va trimit un link:
http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/exclusiv-hotararea-csat-care-a-girat-schimbul-de-terenuri-dintre-mapn-si-becali-actul-emis-de-cea-mai-inalta-autoritate-in-domeniul-apararii-nationale-arunca-in-aer-decizia-de-condamnare-a-lui-becali-babiuc-si-cioflina-luata-de-sefa-iccj-livia-stanciu-si-

Deschideti-l ! veti observa O DOVADA ca Becali sta in puscarie FARA VINA ! Taranistul Constantinescu a APROBAT acel schimb de terenuri.

2. Vosganian e mai presus de lege ? De ce nu va agitati ca Parlamentul nu a dat unda verde urmaririi penale.

Dle Tolontan, azi romania e condusa dupa razbunari si interese, la fel ca dumneata. Ataci si critici pe cine vrei dumneata prin publicatia dumitale, un adevarat formator de opinie, ceea ce nu e corecy, nu e democratic.
TOTI trebuie sa plateasca pt ceea ce au facut.

Daca gresesc undeva as vrea sa-mi aratati, dar nu cu VORBE GOALE, CI CU dovezi, ASA CUM NE-ATI OBISNUIT.

TRAIASCA CINSTEA SI CORECTITUDiNEA.

Florian  •  13 februarie 2015, 15:22

Maestre ai sa-i dai un miel lui Paul KRUGMAN . Ieri imi predai lectii de gramatica. Se mai intampla. What goes around comes around.

Viorica  •  13 februarie 2015, 15:34

hahahahaha!
Cred ca glumesti… cine sa ne dea raspunsuri?
Raspunsul il avem deja… il stim cu totii…
Despre ce „democratie” se poate vorbi intr-o societate care e condusa folosindu-se frica?
De exemplu, in loc sa acceptam realitatea ca partidele au nevoie de bani si sponsorizari noi le dam mereu prea putini bani si apoi ii luam la intrebari de unde au luat banii… e RIDICOL!
Cine intretine aceste stari de fapt? Cine are interes????
Organele de control, bineanteles… si este periculos sa le dam acestora prea multa putere!!!!
Unde ajungem??? Inapoi la statul militienesc????
In Romania trebuie cultivat RESPECTUL si nu RUSINEA.
Rusinea e o pargie a opresiunii… terminati cu mentalitatile astea primite… Trebuie sa invatam sa respectam si sa pretuim oamenii, pe fiecare pentru ceea ce este. Sa pretuim fiecare VIATA de om. FIECARE.
Nici una nu e mai importanta decat alta.
Nu mi-a placut niciodata Elena Udrea dar acum o apreciez… Ca un paradox, trebuia sa treaca prin toate aceste situatii limita ca sa ne arate calitatile ei… comportamentul ei este o lectie pentru multi dintre oamenii nostri puternici (inclusiv Basescu) si pentru oricare dintre noi…
Ma uit la televizor si vad numai ura si patima… nu mai avem nici un ziarist/comentator cu mintea lucida?
Exact din patima si ura cu care media indoctrineaza masele s-au nascut acesti monstri….

caineadevarat  •  13 februarie 2015, 15:35

catalin,articolul din der spiegel l-a platit voiculescu din puscarie?direct sau prin gadea?

viva  •  13 februarie 2015, 15:38

Citesc consternat comentariile celor care sar in apararea Elenei Udrea.

Fratilor, eu nu-mi revin! OK, o fi prezumtia de nevinovatie o treaba buna, dar nu in cazul acestor scursori ale socitatii, ca oameni nu ma lasa inima sa le zic.

Tot ce se poate sa nu fie suficiente probe, inscrisuri, dovezi palpabile sa condamni un maestru al urzirilor mafiote, dar faptele raman. Chiar suntem atat de orbi, unii dintre noi, sa nu vedem evidenta? Ea se lauda in gura mare ca n-a semnat nimic dar a participat la toate sedintele privind gala Bute. Bietii functionari, care stiu o gramada de lucruri dar nu zic nimic de frica.

Un sistem cu toate valorile rasturnate. Pana si la sedinta cu parintii am auzit parinti care cred ca este necesar a-s educa progeniturile astfel incat smecheria sa la fie principala calitate.

Nu mai avem ochi sa vedem si nici urechi sa auzim!

titi  •  13 februarie 2015, 15:52

prea multe rasbunari intre anumiti demnitari,sint probabil putini care au ocupat functii importante sa nu fi avut anumite avantaje in aceste functi in decursul a mai multi ani,dar ajung pe liista acuzatilor numai cei ce fluera in biserica ex elena.

gtrd  •  13 februarie 2015, 16:01

ziaristii nemti nu stiu despre ce este vorba insa vor si ei sa dea lectii cuiva iar altii mai potriviti decit naivii de romani nu au la dispozitie. daca tu ca ziarist ai fi stiut la rindul tau despre ce este vorba in germania ai fi avut ce sa le raspunzi insa asa pedalezi pe tema lor. deci domnule tolontan tara minune germania n-a semnat acordul international care interzice mita pt politicieni asa ca „lobistii” se simt in tara ziaristilor nemti in largul lor. cum ar fi ca ziaristii aia sa se ocupe de coruptia din tara lor si care este cifrata la 250 de miliarde annual? cum ar fi un articol din partea lor despre eveziunea fiscala de sute de miliarde anual inlesnita de legi permisive pt cei bogati si concernele lor? dar cum este treaba cu schauble si ciubucurile de la un armator? din ministru de interne a fost pedepsit fiind instalat in functia de ministru de finante. cum este cu kohl si banii negri din bancile elvetiene? au costatat marii ziaristi ca acestora le-a fost rusine pt ce-au facut? a existat vreo reactie a justitiei la aceste fapte? sigur ca nu!
si cum este cu merkel care a provocat ca ministru al mediului pagube de 6 miliarde de euro? pai daca tot le-a facut s-a calificat si ea pt o avansare pt ca asa-i in germania!

Cetateanul Plictisit  •  13 februarie 2015, 16:04

Rusinea este direct proportionala cu durata pedepsei si cu valoarea sumelor imputate. Cui I-ar fi rusine sa stea 1-2 ani la puscarie si apoi sa iasa afara si sa aiba milioane de euroi ? Copos trebuie sa iasa, Gigi trebuie sa iasa, si au furat sute de milioane care nu s-au recuperat (Sau in cazul lui Gigi au fost evaluate prost, la valoarea din trecut). Credeti ca lui Cocos si Udrei o sa le ia (minim) 25 milioane de euro, cat au fost vehiculate prin presa? si tot mai raman cu 50 milioane de care nu se stie …

Abu Issa  •  13 februarie 2015, 17:18

Microsoft, EADS. Follow the money. The more you have, the more jail you should get.

vasglo  •  13 februarie 2015, 17:26

Draga Tolo,

Elena e la bu lau! Tot ce ai scris se dovedeste a fi adevarat, in interesul nostru, al tuturor, iar justitia este SINGURA care trebuie sa aplice legea! Totusi, vad ca esti „nelinistit” si continui sa te lupti cu „femeia”!! De ce oare??……

meme  •  13 februarie 2015, 17:35

mai ziceti ceva si despre altii, ca de udrea am inteles… de ex despre vosganian

Cătălin Tolontan  •  13 februarie 2015, 17:36

37 vasglo: nu ma lupt, m-a amuzat celula cu tapet si faptul ca nici acum oamenii acestia nu ies din mentalitatea privilegiilor

Mihnea  •  13 februarie 2015, 17:36

Vadim, cu toata nebunia lui, avea dreptate: la noi se poate face curatenie doar cu… Pana nu vor fi legi mai aspre de exemplu daca furi de la stat, adica de la tot poporul, sa iei minim 25 de ani , nu se va opri nimeni din furat, ptr ca 3-4 ani la puscarie palesc pe langa 40 traiti in puf atat ei cat si tot neamul.

tardelli  •  13 februarie 2015, 17:39

Referitor la Update 2:
Statul roman a pierdut la CEDO sute de procese pe tema conditiilor mizere din celulele penitenciarelor romanesti.
Acum in mentalitatea unora daca exista celule cu igrasie ,gandaci si pereti jegosi trebuie sa ramanem asa cu ele pt ca cei ce au furat si au corupt sa simta ca fac puscarie :))
Asta e mentalitatea de roman amator de circ la tv.
Culmea e ca eu nu o suportam deloc pe Udrea inainte de arestare…Iar acum sunt „avocatul„ ei..E jenant sa umilesti in felul asta o deputata,sef de partid,fost ministru,fosta candidata la prezidentiale.
Dupa mine ce se intampla in Romania nu e justitie ci un circ macabru.
Prezumtiv vinovata era si in 2011,2012,21013,2014…
De ce tocmai acum circul asta facut cu ea ?!!!
Iar pe domnul Tolontan il inteleg ca acum isi freaca mainile dupa ce anii trecuti a simtit in ceafa amenintarile directe ale Elenei Udrea si a lui Traian Basescu.Dar totusi ar trebui sa incerce sa fie mai echilibrat si sa vada si abuzurile…

Cătălin Tolontan  •  13 februarie 2015, 17:44

41, tardelli: sigur ca aveti dreptate, pedepsirea prin conditii necivilizate este interzisa. Dar de ce nu sint bani pentru conditii civilizate ne intrebam? La fel de mizerie ca in arestul Politiei Capitalei e in unele spitale.

Si, cel mai important, cine decide ce celule se renoveaza si care nu se renoveaza. Cei cu bani sau statul? Sau au ajuns cei cu bani sa dicteze investitiile dupa cum le convine?

Un stat pus in genunchi de coruptie sta acum la mina si la donatiile celor corupti? Nu vi se pare, totusi, o insolenta?

Repet, Udrea e nevinovata acum, dar, totusi, pina unde poate merge cu dorintele ei?

radu  •  13 februarie 2015, 17:49

Tolontane, incepi sa semeni din ce in ce mai mult cu Badea si nu iti face cinste.

Niculae Moromete  •  13 februarie 2015, 17:52

Pina unde vrea ea! Dorintele au acelas regim cu libertatea de exprimare, nu-i asa Catalin? Tu est Charlie, n’oubliez jamais!

tardelli  •  13 februarie 2015, 17:56

Multe saloane din spitale au fost renovate pe banii unor pacienti de lux ,adica zugraveala noua,tamplarie pvc,instalatii sanitare noi etc.
Multi au facut asta .Eu recent am fost internat cu pneumonie.Am stat 2-3 saptamani .Am mancat mancare numai primita zilnic de acasa.Mancarea spitalului era adusa zilnic intr-o galeata din plastic neacoperita.La fel si ceaiul.Deci asta intr-un spital unde microbii misuna prin aer…
Si lenjeria am adus-o de acasa.De ce nu am accepta ca si arestatii preventiv au dreptul la mancare de acasa zilnic si conditii cat mai bune facute prin contributia lor?Adica acum sa obligam oamenii sa manace pateu,margarina,parizer si alte aberatii numite mancare ,pe criteriul ca toti sunt egali ?:)

meme  •  13 februarie 2015, 17:56

domnule Tolo, ati scris cumva un articol si despre celulele deja renovate ale greilor din fotbal? mai ales ca e fix pe domeniul dumneavoastra 🙂 daca da, imi cer scuze pentru interventie. daca nu…

vasglo  •  13 februarie 2015, 17:57

#39 Cătălin Tolontan

Daca a avea, in Romania europeana, o celula curata si higienica pentru sine si pentru altii, indiferent daca sunt vinovati sau prezumati a fi vinovati, inseamna ca ai „mentalitatea privilegiilor”, eu nu mai zic nimic. Te las pe tine sa te lupti in continuare cu „dusmanul in fusta”..!!!

Mihai  •  13 februarie 2015, 17:59

Tolo, nu ai dreptate. Asa cum oricine poate dona bani pentru un spital, asa e normal ca oricine sa poata dona bani pentru o puscarie. Atat timp cat e nevinovata si totusi e pedepsita cu arest preventiv – o aberatie legislativa – nu ar trebui „judecata” pentru intentie. Pana la urma e dreptul fiecaruia sa zugraveasca unde sta, nevinovat fiind. Nu da statul faliment ca isi investeste banii in celula in loc sa ii fie confiscati si oricum dupa ea vor mai veni si altii in celula.
La fel de bine ai putea sa ceri sa i se interzica si pachetele de acasa si hainele – sa stea domn’e in zeghe – si ai putea sa ceri sa fie rasa in cap si sa-si plateasca singura cazarea, ca doar sta pe banii nostri.

chris  •  13 februarie 2015, 18:05

Bai, fratilor, haideti sa furam si noi milioane de euro daca se face doar 2 ani de puscarie. Maxim 3, dar daca te comporti bine scapi in 2 ani si 4 luni.
Zau, a iesi cu averea intreaga dupa 2 ani e tot ce-ti doresti. Dobanda merge, iesi cu banet si mai mult si viata ta va fi roz.

Ma deranjeaza ca acest nou presedinte nu prea le pune talpa pe grumaz acestor puscariasi, sa le confiste toate averile si sa-l vad ca este pornit pe politicienii corupti, dar el parca asteapta stirile de la Tv ptr a afla ce se mai intampa in cazul Udrea, etc.
In plus de asta, romanii nu reactioneaza la hotie, bine ca reactioneaza la teza de doctora a lui POnta.
NE MERITAM SOARTA, fratilor !!!

Razvan  •  13 februarie 2015, 18:17

asta cu zugravitul nu tre sa ne surprinda- binele lor imediat, asta e principiul dupa care se ghideaza astia.

Comentează