Nastasia a turnat-o pe Udrea: DNA zice că i-a dat 900.000 de euro cash în Gala Bute! Afaceristul Gărdean susține mărturia

Unele le-am știut, altele, nu. Nici un moment n-am scris că Udrea ar fi luat ea personal bani în Gala Bute

luni, 16 februarie 2015, 7:51

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Unele le-am știut, altele, nu. Nici un moment n-am scris că Udrea ar fi luat ea personal bani în Gala Bute. Pentru că n-am avut aceste probe. Surse de încredere vorbiseră repetat despre faptul că ”Udrea este profitoarea corupției în Gala Bute”, dar asta putea însemna mai multe lucruri.

În noiembrie 2013, Gazeta Sporturilor descria un mecanism financiar complex, în care erau prinși cei din MDRT, oameni de afaceri și bancheri din BRD. 

Vorbeam, împreună cu cititorii, despre 1 milion de euro care lipsea! Ziarul a susținut că banii nu au ajuns toți la Rudel Obreja și că ei sînt în conturi ale unor companii și oameni care au legătură cu Ministerul Dezvoltării. Asta știam din mai multe surse, care se completau una pe cealaltă. Pe 1 decembrie 2013, publicam felul în care banii plecaseră din MDRT.

Apoi, pe 24 aprilie 2014, surse judiciare au dezvăluit pentru ziar că Udrea este profitoarea corupției și că firma din mijlocul acestor acțiuni: Termogaz, controlată de Adrian Gărdean. Reacția Elenei Udrea la B1 TV a fost aceea că mă gîndesc inclusiv să-l dau în judecată pe Tolontan”. 

Udrea s-a răzgîndit, dar ne-a dat în judecată, de două ori, Alina Stoica, procuroarea al cărui rechizitoriu nu reținuse decît un nume de inculpat: Rudel Obreja!

Chiar astăzi am luat act de al doilea proces intentat de Alina Stoica, adăpostită între timp la DIICOT-ul condus de Alina Bica. Fostul procuror DNA susține că o supunem unei ”denigrări agresive” și că relatările despre activitatea ei din DNA în dosarul Gala Bute fac parte dintr-o ”campanie”. Nici o problemă, mergem în instanță.

Tot azi DNA a cerut Parlamentului ca Elena Udrea, care este arestată pentru cazul Microsoft și primise încuvințare de urmărire penală și de arestare și în Gala Bute, să fie urmărită nu pentru unul, ci pentru trei cazuri de luare de mită în cazul galei de box organizată în 9 iulie 2011, la între Lucian Bute și Jean Paul Mendy. Ei au mărturii că Udrea ar fi luat personal 900.000 de euro!

Practic, DNA comunică azi oficial că “Elena Udrea a luat pentru sine sau pentru alții mită” din partea mai multor companii.

“a) Infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT Cavnic și UAT Borsec”.

Ștefan Lungu, consilierul personal al Elenei Udrea, ar fi luat de la Gărdean 695.000 de lei.
Procurorii susțin că o parte din bani au fost folosiți pentru acțiuni pe internet, de care au beneficiat Udrea și PD-L.

“b) Infracțiunea de luare de mită în legătură cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către S.C. Consmin S.A.”

Apar banii luați de Turdor Breazu, un apropiat al Elenei Udrea și administratorul moșiei de la Nana. Sumele traversau firmele lui Ștefan Lungu.

DNA a reconstituit acest “pasaj de infracțiuni” folosindu-se de declarațiile surpriză ale Anei Maria Topoliceanu, fostă șefă a CNI și prietenă apropiată a Elenei Udrea. Aici, susțin procurorii, intră și vacanțele plătite de Breazu, cu mită provenind din bani publici Elenei Udrea și Anei Maria Topoliceanu.

“c) Infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. cu UAT Lupeni și UAT Petroșani”.

În acest punct apare un element nou, pe care ziarul nu l-a cunoscut: Nastasia, secretar general al MDRT și om de încredere al ministrului, i-ar fi dat lui Udrea 900.000 de euro cash, proveniți de la Gărdean! Mai exact, în virtutea unei înțelegeri făcute față în față în trei, Gărdean, Udrea și Nastasia, MDRT îi dădea bani lui Gărdean pentru lucrări publice, iar acesta ”întorcea sponsorizări”, susțin procurorii.

Iată etapele descrise de ei.

1. ”În data de 06.10.2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. și de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului”. Aceasta este mita personală a lui Udrea. Cum s-a aflat de ea?

Din referatele de acum 10 zile reieșea că Adrain Gădrean și Gheorghe Nastasia au povestit procurorilor despre întîlnirea de la Bușteni în care Udrea ar fi solicitat ”sponsorizări”.

Dar nu apărea nimic legat de o sumă pe care Gărdean i-ar fi livrat-o cash lui Nastasia pentru el sau pentru Udrea. Această informație apare acum și este, probabil, o mărturie nouă a celor doi.

2.Cu același prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gardean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăților care urmau să fie efectuate către cele două societăți, iar pentru diferență i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăți controlate de Obreja Rudel”. Aceasta este mita care merge la Obreja, pentru ca Udrea să-și onoreze înțelegerea din Gala Bute.

3. ”Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferența de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate”, conchid procurorii. Aici e comunicatul integral al DNA.

Noile acuze penale marchează o premieră. Niciodată, un ales arestat nu a fost dus în Parlamentul României și nu se știe cum se va întîmpla concret acest lucru. Conform regulamentului parlamentar, Elena Udrea are dreptul să vorbească înainte de votul colegilor săi.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

florin  •  16 februarie 2015, 23:54

Ridzi a intrat la inchisoare. Urmeaza Udrea!
Felicitari si pe mai departe cu investigatiile pentru ca va pricepeti.

true_cluj  •  17 februarie 2015, 0:17

;Contracte fictive?; Asta nu duce decat la spalare de bani, bani murdari,bani care ulterior sunt transferati in conturile Elvetiene ;pentru zilele negre; care vor urma.Ia cati-va ani de puscarie ,poate cu suspendare si pe urma dispare de pe mapamond, cav-a avea cu ce.

o necunoscuta  •  17 februarie 2015, 0:45

Cel mai mare ajutor financiar adus Romaniei ar fi confiscarea tuturor ilegalitatilor facute de cei corupti(politicieni si oameni de afaceri) sa fie lasati in strada sa vada cum e saracia.Sa traiasca si ei ca cei care au ajuns fara voia lor in strada(ci datorita sistemului facut de ei) si atunci poate apreciaza si ei statutul de a fi patriot si de a fi roman cinstit.Tara ar avea ptr. pensii bani ptr. educatie .ptr. sanatate daca l-i sar confisca averile facute ilegal.

Jimmi  •  17 februarie 2015, 2:41

900.000 Euro Cash !!! :)) Si desigur nu exista nici o dovada !!!! Domnule Tolontan, haideti sa nu cadem in capcane.

lacramioara  •  17 februarie 2015, 5:05

Felicitari procurorilor de la DNA!Profesinisti,foarte inteligenti si foarte bine pregatiti!Demonstreaza dibacia cu care reusesc sa dezlege toate jocurile facute de cei cercetati.FELICITARI!!!!!!

ion  •  17 februarie 2015, 7:06

Dupa cum sustine ca este nevinovata normal ar fi,asa cum tot ea recomanda altora in situatia ei,sa se puna la dispozitia justitiei renuntind la calitatea de parlamentar,ar fi un gest de respect si fata de ea si fata de parlament………..?

niman  •  17 februarie 2015, 15:53

declaratii,tolontane daca declar ca ti-am dat un euro spaga asta inseamna ca esti vinovat?asta inseamna ca maine sa fii ridicat de dna?referitor la udrea vad numai declaratii(turnatorii) numai vorbe.aceste declaratii trebuiesc dovedite.sunt foarte curios cum se va termina acest dosar deoarece senzatia pe care o am este de o supralicitare juridica,udrea a ajuns inamicul public nr 1,daca este vinovata sa plateasca.
de ce nu iei atitudine referitoare la jean padureanu.consider ca a patimit destul este cu un picior dupa cum scriu colegii dumitale.si inca ceva calculeaza cat costa statul situatia actuala a d-lui jean padureani si daca nu ar fi mai bine sa fie eliberat.

Comentează