Sebastian Ghiță: “Microsoft este responsabil. A luat 400 de milioane de euro și nu ne-a vîndut nici o licenţă!”

Interviu cu Sebastian Ghiță despre dosarele sale și ale altora

vineri, 27 februarie 2015, 6:31

UPDATE: Aici găsiți postarea lui SOV, a cărei asemănănare de idei l-a iritat pe Ghiță.

Interviu cu Sebastian Ghiță despre dosarele sale și ale altora # “Să ne cerceteze procurorii pe toți! Dar să afle și că Microsoft nu ne-a vîndut nici o licență pentru că toate calculatoarele ministerelor aveau deja licențe vîndute de către firmele românești!” # “Irina Socol de la Siveco a făcut afaceri într-o țară unde ca să ai contracte dai șpagă la partide! Nu a generat ea sistemul și nu a luat ea banii negri” # “De ce directorul român de la Enel a fost săltat, iar italianul de deasupra lui a luat avionul spre Roma?” #“Geme podul Casei de Sănătate cu tone de echipamente HP de sute de milioane de euro nefolosite vreodată”

Rămîi fără bere dacă pleci din redacţie.

Ziarul dedicat celor 70 de ani împliniţi de Ovidiu Ioaniţoaia a bucurat pe toată lumea. Primim zeci de sms-uri. Ziarul Financiar, Evenimentul zilei, Realitatea TV și Libertatea, colegi din toate zările ne sună. Oamenii găsesc elogiul meritat. “Și, mai ales, e un gest de civilizaţie și de încredere în presă”.

Și acesta e tot un gest de civilizaţie. Stau faţă în faţă cu Sebastian Ghiţă undeva la capătul celălalt al orașului, într-un birou de la România TV. “Păi n-aţi zis că sînteţi doar politician, ce căutaţi într-o televiziune?”. Zîmbește.

E prima întîlnire, avem opinii diferite, știe exact “ce aţi scris despre mine”, însă a acceptat dialogul. Scrisesem că e genul care ajunge din punctul A în punctul B trecînd peste toate cadavrele intermediare. “Am niște lucruri de spus”, motivează el. Ridic ochii din caiet. Nu mai zîmbește deloc.

– Sînteți mai vechi în baschet decît în SRI. De ce renunțați tocmai la baschet?
– În SRI nu sînt atît de vechi.

– Nu?
– I-am cunoscut o dată cu accesul firmelor noastre de IT la nivel național.

M-am gîndit toată dimineața la prima întrebare, dar sînt deștept fleașcă, omul nici nu clipește.

– Apropo de SRI…
– Vreau să spun doar atît: cei care spuneau că am protecție de la SRI, își doresc acum protecția de care se vede că mă bucur eu?!

Se referă la inculparea lui de către DNA în dosarul de la Ploiești.

“Am pornit compania și baschetul imediat după liceu”

– Revenind la baschet, este hobby-ul cel mai mare și totuși renunțați la echipă.
– Da, pasiunea cea mai statornică. Am pornit imediat după liceu, cînd prietenul meu Alex Iacobescu a venit și mi-a zis să ajutăm noi clubul. Abia fondasem compania de IT. Ambele erau mici: clubul și compania de calculatoare.

– E adevărat că fuseserăți olimpic național la informatică?
– Eram cel mai bun din liceu și doi sau trei ani am participat la faza națională a olimpiadei de informatică. Datorită unui profesor foarte bun, care ne preda avansat.

– Ce limbaje de programare?
– Păi, ajunsesem la C++ care nici nu apăruse la noi. Vorbim despre 1993, 1994. În fine, după liceu am pornit compania. Dar de muncit am muncit de la 16 ani. De partea comercială și de contracte mă ocupam eu. Eu alergam și vorbeam cu oamenii.

– Asta zice DNA că faceți și acum. V-ați conservat abilitatea să influențați oamenii.
(Puțin iritat) Am puterea să conving oamenii. Nu știu ce zice DNA acum, dar discutăm subiectul, nu-l evit.

– Colega mea Oana Dușmănescu, care scrie baschet, își amintește că pe la începutul anilor 2000, cînd echipa era în B și, apoi, în A, formați un grup agresiv. Și dumneavoastră, și Alex Iacobescu și ceilalți amici. Aveați un spirit dominator, competitiv, de cîștigători cu orice preț.
– Păi, dacă ne uităm înapoi, nu Asesoft, ci alte cluburi puneau presiune pe arbitraje.

– Dinamo?
– Da, atunci Dinamo. Dar echipe bune aveau și Clujul, și Sibiul și clubul finanțat de Rompetrolul lui Patriciu.

– De ce evitați caracterizarea ca un grup de tineri hotărîți să cîștige cu orice preț în sport? Nu asta ați făcut apoi în afaceri?
– Poate alții ne-au perceput ca agresivi. dar nu am vrut să cîștigăm, așa cum spuneți, cu orice preț. Sigur că au existat momente. Uite, vă dau un exemplu. La un moment dat, Puiu Dobrescu, cel care ne fusese antrenor, ajunsese la FRB și era apropiat de Vega, echipa lui Patriciu. I-am zis: “Domn’ profesor, vă dăm în presă!”. Bine, mă, și ce? “Păi, vă mai dăm o dată!”. Și ce? “Și vă dăm în fiecare zi”. La care el ne-a zis: Băi, țineți minte, în România orice scandal durează trei zile!

 “Ghiță n-a făcut nimic, dar se trezește cu un denunț”

– Scandalul pe care o să-l stîrniți acum cît va dura?
– Nu vreau să stîrnesc nici un scandal. Dar ne retragem din baschet pentru că nu vreau să ajung să fiu judecat vreodată pentru trafic de influență! Eu vorbeam cu oamenii. Mă duceam la antreprenorii români să-i rog să bage bani în echipă, ca să completeze finanțarea noastră.

– Cît e bugetul total?
– Am luat 10 titluri de campioni, 6 Cupe ale României și FIBA Europe Cup cu un buget care n-a depășit 1,5 milioane de euro pe an. Să zicem că aproximativ 30% venea de la alții.

– Și de ce vă temeți?
– Unii ne ajută din pasiune. Alții pentru că cine știe ce așteaptă de la mine. Nu le promit nimic, dar poate că ei așteaptă. Dacă unul dintre ei face evaziune fiscală și vine peste el DNA și ăsta spune: “Îmi reduceți pedeapsa la jumătate dacă vi-l dau în gît pe Ghiță?”. Ghiță n-a făcut nimic, dar se trezește cu un denunț.

– Ați început să vorbiți precum Elena Udrea. Cum vă bate în ușă DNA, cum strigați că persecută cineva.
– Nu, nu, nu vreau să ajung să vorbesc ca Udrea! Și nu-mi retrag nimic din ce am spus despre procurori. Ei fac o muncă importantă și, datorită DNA, economia poate fi mai competitivă. Eu am fost mereu în relații bune cu procurorii.

– Atît de bune încît o sunați pe Codruța Kovesi?
– Nici vorbă!

– Niciodată? Circulă informația asta și n-am vrut să scriem fără să o verificăm.
– Niciodată n-am vorbit la telefon cu doamna Kovesi! Nici cu Daniel Morar. Și cu nici un procuror. Și nici nu ne-am văzut în afara cadrului oficial, cînd mergeam ca membru al comisiei SRI. Comisie care mă gîndesc să mă retrag.

Vrea putere mai mare pentru SRI și pentru procurori

– De ce?
– Eu am niște concepții. Alți membri si Comisiei, altele. Eu am vrut legi mai bune în materie de SRI și de procurori.

– Mai bune pentru cine?
– Pentru instituții și, automat, pentru noi, cetățenii.

“În lipsa legilor Big Brother, îi legăm de mîini și de picioare pe procurori și îi forțăm să lucreze cu denunțuri”

– Sună cam ciudat. Pe de o parte, spuneți că riscul unui denunț vă face să renunțați la marea pasiune, pe de altă parte vreți puteri mai mari pentru serviciile secrete și pentru Parchete. Are legătură retragerea dumneavoastră cu cea a lui George Maior?
– Nu, doar că se petrec în aproximativ aceeași perioadă și am avut aceeași opinie pe legile despre care vorbeam.(Îl privesc, dar nu știu ce să cred) Dacă SRI și procurorii ar avea mijloace mai bune, poate că denunțurile ar reprezenta mai puțin din dosare.

– Cît de puternic sînteți?
– Nu mai fac afaceri de cînd am intrat în Parlament.

– Dar controlați și alte zone. România TV și fostele firme de IT de care ați rămas apropiat. Politică, media, afaceri. Nu e prea multă putere? Nu vă plasează tocmai asta în situații în care, inevitabil, puteți abuza sau puteți comite infracțiuni?
– Încep să renunț. Asta fac cu echipa de baschet. Am negociat anul trecut cu Ringier ca ei să intre acționari la România TV și la siteuri. Numai că Ringier este, la rîndu-i, în negocieri cu Axel Springer și mai durează. Vom relua însă discuțiile după ce se clarifică ei.

– Ați controlat o bună parte din piața IT și acum, după 10 ani, veniți și faceți dezvăluiri. Poate doar Siveco a fost mai mare ca voi. 
– Nici măcar Siveco n-a fost peste mereu. Dar hai să zicem așa: grupul Asesoft a fost în ultimul deceniu în primii trei din piața IT. E o mîndrie pentru noi. E dreptul dumneavoastră să credeți sau să nu credeți ceea ce voi spune.

– Nu sînteți în apele dumneavoastră în legătură cu dosarul DNA. Aveți 9 din 10 șanse la condamnare, cu sau fără executare. Așa zice statistica.
– Să fim controlați toți de către DNA! Respect munca procurorilor și voi accepta ce vor spune judecătorii. Și la firma fratelui meu s-au făcut percheziții. Și despre el spun că justiția să decidă. Dar am ceva important de transmis.

“Înainte de a candida pentru Parlament, am mers la mai mulți antreprenori din IT. La Irina Socol, de la Siveco, la Novensis, la HP, la Cisco. Cineva trebuie să le apere interesele. Iar acum e timpul să spunem deschis cîteva lucruri grave”

“Banii nu i-a luat Socol, ci gurile hulpave care nu fac nimic”

– Apropo de Irina Socol…
– O apreciez și astăzi! Am vizitat-o în arestul la domiciliu. Dumneavoastră credeți că ea a luat vreun ban negru din cei pe care era obligată să-i facă? Vă spun eu că nu! Ea avea o firmă. Care avea nevoie de contracte. I s-a spus: Ca să iei contracte, știi, trebuie să întorci! A rezistat, poate, o dată, de două ori. Dar are peste 1.000 de angajați care își așteaptă salariile. Asesoft, Teamnet și celelalte aveau la un moment dat 7.000 de angajați. A inventat Irina Socol vreun sistem? Nu, ea a supraviețuit în ceea ce au creat alții. Eu nu o apăr, să decidă judecătorii, dar justiția să fie egală pentru toți!

“Lui Socol i s-a spus: Vrei contracte? Păi, cotizezi la partid sau ajuți ministrul! Jocul acesta a fost generat de cei care conduc societatea. Ea s-a lăsat angre nată în acest joc. Și la sfîrșit venim și o ares tăm pe Irina Socol pe care am obligat-o să scoată niște bani din firmă ca să hrănească gurile astea hulpave care nu fac nimic”

– Și unde nu e egală justiția? La Microsoft?
– Exact! Știți ce ne-a vîndut Microsoft?

– Licențe.
– Nu. Asta se spune pe televiziuni. Nu ne-a vîndut nici o licență! Pentru că acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licențe.

– De unde?
– De la noi, eu eram în afacerea IT la jumătatea anilor 2000 și știu ce spun. La un moment dat, exista obligația ca toate firmele care vindeau calculatoare să le vîndă împreună cu licențe. Pe care noi le cumpăram, era sub 100 de dolari, de la Microsoft. Și atunci ce au făcut americanii? Au zis că vînd Guvernului upgradarea, adică posibilitatea de a descărca îmbunătățirea softului.

– Adică ne dau versiunile ulterioare.
– Teoretic. Doar teoretic! Însă pe calculatoarele Guvernului oricum nu mergeau noile versiuni, care de altfel nici n-au fost descărcate! Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Și de aici s-au luat șpăgile pe care le vedem astăzi la televizor.

– O secundă vă rog! Dacă facem o cerere la Microsoft să ne spună pe cîte calculatoare cu licențe ale Guvernului României s-au descărcat în anii ăștia softurile, ca să știm ce am plătit, spuneți că vom afla că pentru sute de mii de calculatoare s-au descărcat doar cîteva mii de softuri?!!!

Sebastian Ghiţă își unește arătătorul cu degetul mare, descriind două cercuri mici, făcute din carne de om tînăr. Două zerouri!

Nu rîde deloc. “Nu! Eu spun că s-au descărcat spre zero licenţe! Eu spun că am asistat la o operaţiune de furt din bugetul României de 400 de milioane de euro. Și Microsoft nu e singurul exemplu. Mai am să vă povestesc”.

“Sîntem corupți, dar ne tratăm”

Ghiță spune că a vorbit cu “sute de oameni de afaceri români” care reclamă că străinii sînt tratați privilegiat și care avertizează că “de acum înainte, și politicienii, și funcționarii să se aștepte să fie reclamați la DNA dacă mai cer și un capăt de ață”

– De ce ar fi acceptat România așa ceva de la Microsoft?
– Nu România. Unii din România. Trebuie să știm toți ceea ce, mă rog, procurorii nu o spun: nouă nu ne trebuiau acele servicii!

Deci Microsoft știa și de șpaga către politicieni, de vreme ce avea nevoie de bunăvoința lor la achiziția a ceva despre care spuneți că era nefolositor?
– Șefii Microsoft din România, nu unul, ci mai mulți care s-au succedat, ofereau privilegiul reprezentării unor intermediari. Cum era Florică, celebrul Florică. Dacă o parte din bani se întorceau la ei, cred că procurorii pot afla. După cum, banii dinspre Florică plecau și la partide.

ULTIMA ORĂ: Potrivit unei declarații a avocatului Dancu făcută la B1TV, Gheorghe Ștefan susține în fața procurorilor DNA că cele 4 milioane de euro, care teoretic i-au fost repartizați lui de către Florică în dosarul Microsoft, n-au ajuns niciodată la Ștefan, ci au mers în campania electorală a PD-L.

– Pare o operațiune prea mare ca să fie gîndită altfel decît la nivel de stat. Om fi crezut că ne cumpărăm indulgența americanilor!
– Poate s-o motiveze ei oricum acum! Ce nevoie avea SUA să băgăm noi bani în buzunarul Microsoft? E adevărat că Microsoft făcea drumuri la Guvern și la Ambasada SUA. Ei ne-au mințit și Guvernul nostru și și-au mințit și Ambasada lor. Cert e că s-au luat șpăgi imense și, dacă vrei să te minți, zici că le-au luat pentru țară. O porcărie imensă, asta este afacerea Microsoft cu România! Știți că nu noi, ci Uniunea Europeană a oprit-o? Cînd și-a dat seama că se întîmplă în mai multe țări din Est a zis să le plătim la o valoare reziduală și să ne lase Microsoft în pace. Ne-au vîndut o hîrtie pe 400 de milioane de euro.

“Microsoft știa că noi avem licențe că de la ei le luaserăm! Și totuși, a pus Guvernul să cumpăre suport. Funeriu, Sandu și alții de i-am pus noi, românii, miniștri au semnat. Nu ne trebuiau aceste servicii! E o profundă și mare porcărie organizată de această companie Microsoft”

“A venit și Oracle să ne fure o tură!”

– Ați spus că aveți și alte exemple.
– Oracle a vrut de curînd să facă același lucru. Ne-a vîndut softuri de sute de milioane de euro.

– Softuri de baze de date?
– Da. Și acum veniseră, după formula Microsoft, să le cumpărăm upgradarea. Să ne fure și Oracle o tură! Am reușit să evităm asta! Știți că Ministerul de Finanțe nu are nici acum un soft integrat? Au zis că-l fac multinaționalele, că noi nu știm. Uite că softul de la APIA, cu plăți de un miliard de euro pentru România, l-a făcut o firmă românească, Siveco. La Casa de Sănătate l-a făcut Teamnet. UTI a făcut SEAP-ul. Nu sîntem chiar ultimii oameni!

– Discursul acesta l-am văzut la Sorin Ovidiu Vîntu pe blog acum cîteva săptămîni. Că lupta anticorupție se va termina cu raderea tuturor antreprenorilor români. Sînteți colegi de idei.
(Se asprește) Eu nu sînt coleg de nimic cu domnul Vîntu.

– Păi, omul spune fix același lucru!
– Lupta anticorupție este importantă. Vă mai zic o dată! Eu voi accepta orice decizie dă judecătorul, dacă voi fi trimis în instanță. Așa facem dacă vrem să trăim într-o societate civilizată. Dacă nu, facem ca Buzăianu și renunțăm la cetățenie și mergem în Elveția că nu credem în justiția de aici. Nu e cazul la mine. Eu în România vreau să trăiesc.

– Sursele noastre zic că mai aveți niște dosare în cercetare la DNA.
– De unde știți asta?

– Știți că nu vă răspundem.
– Bine. O să vedem. Eu o să trimit oficial către DNA și către DIICOT o cerere în care să-i rog să-mi spună cîți români și cîți străini sînt investigați de către ei. Cred că oamenilor le e teamă măcar să spună. “Dragă DNA, dragi procurori, avem această problemă”.

“Am impresia că 99% dintre corupți sînt români, în timp ce 70% dintre afacerile din România le controlează străinii. Eu nu cred că noi sîntem un neam de hoți, ci cred că justiția trebuie să ne trateze egal pe toți!”

“Pică podul cu echipamente HP nefolosite!”

– Dacă discutăm așa, și Stadionul Național a fost făcut de un consorțiu nemțesc.
– Și au dublat prețul și nimeni nu s-a sesizat, așa-i? Încă un exemplu. Cînd Enel a încărcat la factură consumatorii, DNA l-a ridicat pe directorul român. Oare directorul de deasupra, care este italian, nu știa nimic despre faptul că firma lui își păcălea consumatorii? Oare el nu știe nimic nici despre faptul că Enel importă utilaje ieftine din China, de la contoare pentru oameni la altele alea, de a ajuns să aibă monopol cu niște chestii care nu satisfăceau nici standardele de pe vremea lui Nea Nicu?! Italianul s-a urcat în avion și a plecat la Roma. Nu știe nimic.

– Mai aveți?
– Mai am. V-am zis că am vorbit cu sute de oameni de afaceri români. Geme podul de la Casa de Sănătate de aparatură HP veche, nefolosită. Tone! Pică podul! HP a livrat de sute de milioane de dolari și aruncăm și luăm iar și aruncăm și nu folosim și tot așa. Asta în sport se numește să fluieri cu dublă măsură! Este groaznic să cred că doar oamenii din România sînt corupți. Să fim rezonabili, cine crede asta? Dacă se va păstra această dublă măsură vom înlocui corupții noștri cu corupții lor!

– E un discurs.
– E o realitate! Eu știu multe companii care dau bani. Și în 10 ani eu n-am văzut companiile străine controlate de DNA. Aproape că sîntem scoși de pe piața românească. Dacă ești companie românească, ești corupt și ești hoț și faci afaceri cu statul. Dacă ești cu capital străin, atunci poți să faci caiete de sarcini, să dai șpagă. Și asta nu-mi place. Nu numai mie, e o îngrijorare generală. Văd că Ambasada SUA a făcut un concurs de caricaturi pe tema anticorupției. Mă gîndesc să ne punem și noi, românii, în piept o insignă pe care să scrie “Sînt corupt, dar mă tratez!”. Serios, poate așa, dacă ne uităm unul la altul, vedem ce greșim și ne facem bine.

“În calitate de cetățean român mă întreb mereu: de ce Microsoft nu e urmărită de procurori? Calculatoarele Guvernului aveau deja licențe legal cumpărate de importatorii care vînduseră calculatoarele. Microsoft știa. Și atunci a vîndut Guvernului suport. Adică o hîrtie cu dreptul de a suna la un call center din America. Nu aveam nevoie de acest serviciu. Acesta este adevărul îngrozitor”

– De mult doream să vă întreb. Zecile alea de milioane de euro împrumutate lui Alex Iacobescu sînt reale? Au fost impozitate?
– Fiecare euro. De alfel, nu uitați că eu am vîndut eMag, o parte din Teamnet, afacerile din energie. Unor parteneri străini. Banii n-au venit de la stat.

– Ați vîndut niște cifre de afaceri și profituri făcute cu statul.
– Energia? Se vinde în piața liberă. Nu aveți dreptate. Marea parte a acelor zeci de milioane de euro, pe care i-am încasat, n-au nici o legătură cu statul. Într- un an, am fost persoana fizică din România care a plătit la Fisc cel mai mare impozit pe acțiunile vîndute.

– Dacă veți fi condamnat la închisoare cu executare, asta înseamnă cam 30% din ce trimite DNA în judecată, nici atunci nu veți spune că e o eroare?
– Nu. Voi accepta orice sentință fără lamentare.

– Există vreun caz, că mai toți se dau victime?
– Codruț Sereș. A intrat în închisoare fără să facă pe victima. Pedeapsa a fost foarte mare, enormă. Și nu știu dacă el are vina maximală în caz.

– Vorbea cu oamenii de afaceri la ieșirea din ședința de Guvern și le spunea ce a rezolvat!
– M-ați întrebat dacă știu un caz de om care a mers să-și ispășească pedeapsa fără gălăgie. Vi l-am dat: Codruț Sereș.

– Deci în scrisoarea cu “Dragă DNA” ce le ziceți?
– Nu cerem clemență de la procurori. Nu le spunem să se oprească…

– Nici n-ați avea cum.
– Evident. Deci nu-i acuzăm, nu le cerem nimic, dar ne strigăm dreptul ca nimeni să nu fie deasupra legii. Nimeni, indiferent cît de mare e compania respectivă sau din ce țară vine.

– Există vreo șansă să reveniți asupra deciziei de retragere din sport?
– Nu. Cîtă vreme nu se reglează cumva riscul ca o discuție să poată fi privită drept trafic de influență, nu!

“Să fie atenți politicienii și funcționarii! În încordarea aceasta generală am auzit mulți oameni de afaceri români care mi-au spus că la primul favor pretins sau la prima licitație pe care o simt măsluită, indiferent în favoarea cui, se vor duce la DNA!”

Comentarii (140)Adaugă comentariu

Cristian  •  28 februarie 2015, 0:05

Am plătit 400 de milioane de euro la Microsoft. Microsoft fac și hardware, puteam măcar să le cerem să ne dea tastaturi românești.

Conform ordinului 414 din septembrie 2006 se recomandă folosirea tastaturii românești prin administrație.

La hardware aveam ceva la mână, nu ca la software.

virgil  •  28 februarie 2015, 1:20

Bravo Ghita ! Toti din bransa gandeam intocmai. Toti stiam lucrurile acestea. Trebuia cineva sa dea patura la o parte. Ai facut-o tu si probabil…o sa platesti si pretul. Sincer,nu ma asteptam. Nu uita insa…nu esti singur ! Ai crescut mult in ochii tuturor.

GRadu  •  28 februarie 2015, 2:28

ati incercat sa cititi acest interviu pe muzica? va recomand „the call of ktulu”. Dupa aceea, bineinteles, „Master of Puppets”.

reclama: comentariu scris de pe ubuntu

peter  •  28 februarie 2015, 3:43

SG – ..’Nu ne-a vîndut nici o licență! Pentru că acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licențe.’..’De la noi’..’le cumpăram, era sub 100 de dolari, de la Microsoft.’..

indiferent daca au fost cumparate ‘dela noi’/SG sau cumparate ‘calculatoare să le vîndă împreună cu licențe’ LICENTELE microsoft AU FOST CUMPARATE si LIVRATE!!

SG – ..’Au zis că vînd Guvernului upgradarea, adică posibilitatea de a descărca îmbunătățirea softului.’..’pe calculatoarele Guvernului oricum nu mergeau noile versiuni, care de altfel nici n-au fost descărcate’

INTREBAREA este – CINE ESTE cel care a spus/consiliat beneficiarul calculatoarelor sa cheltuiasca 400 milioane de euro pt ‘upgradarea softului’? daca oricum ‘nu mergeau’, traducere the hardware was not able to run ‘upgradarea’? poate dl deputat SG sa ne spuna CINE?

Maoru  •  28 februarie 2015, 5:54

In primul rand, Microsoft vinde licente prin … reaselleri. Adica prin Siveco sau Teamnet sau mai stiu eu cine. Si MS da 40% din valoarea licentei resellerilor. Cretinul asta vorbeste sa nu adoarma. Ce te faci ghita daca MS te da in judecata? Lumea chiar crede ca MS a ajuns unde a ajuns cu practici a la ghita? Sau Oracle? Terminati cu prostiile. Cum se face ca firmele serioase de IT din Romania lucreaza doar pentru exterior? Doat Teamnet sau Siveco sunt supertari pe plan local. La parnaie lacomilor.

gaga  •  28 februarie 2015, 7:07

Interviu pentru babele de la tara care citesc fituica lui felix la buda.

BlueMonday  •  28 februarie 2015, 8:50

1. Din 92 in Romania, pentru toate institutiile trebuia sa livrezi PC-ul cu licenta de Win OEM.Acesta licenta nu expira. Deci pentru un singur calculator, Microsoft a vandut de mai multe ori licenta de WIN -visul orcarui CEO de suscces.
2. Microsoft Romania poate fi anchetata si condamnata – exista mai nou posibilitatea de condamnare pentru persoane juridice.
3. Romania in urma acestui scandal poate trece (sau macar poate incearca) precum Germania la sistemele open source. SUSE este sustinut puternic de Germania si majoritatea sistemelor critice germane folosesc exclusiv un SUSE „hardend” compilat special pentru ei. BND german foloseste SUSE exclusiv. Apropo SRI german are mai putini angajati decat cel roman la o populatie de 3 ori mai mare.

Si canarul psd-ist a inceput sa ciripeasca | IceWorld|DeuteriumCore  •  28 februarie 2015, 9:44

[…] lui Sebi Ghita de azi, daca se pot proba, sunt halucinante! Eu deja nu mai pooot, vreau o mitraliera, fir-ar mama voastra a tuturor, ca toti ati furat cu 4 […]

it-istu  •  28 februarie 2015, 9:46

@ cristiN (100)
Bun link-ul din Forbes. Adica Microsoft iti vinde serviciul de a-ti asigura software-ul (nu hardware-ul care ca orice produs fizic se poate strica), inca o data, iti „asigura” software-ul. Te atrage cu protectia de securitate impotriva diverselor amenintari informatice (virusi), esti tentat sa cumperi acest serviciu de protectie antivirus, insa ca sa ai acces sa utilizezi acest serviciu antivirus, iti impune sa platesti si acea asigurare de software. Nu? Eu asta inteleg din acel articol. Daca e asa, inseamna ca … de acest fapt au profitat si politicienii romani … si totul pare … ca este un serviciu oferit de … Microsoft.

Conti  •  28 februarie 2015, 11:39

Nu mai laudati pe Siemens, a avut probleme imense de coruptie, din cauza ca lezau interese nord americane au fost dati in gat si au platit foarte greu. De aia s-a vandut de exemplu Siemens VDO lui Continental!

Dosarul Microsoft … | Valyp  •  28 februarie 2015, 11:43

[…] Link catre interviu … […]

LucianD  •  28 februarie 2015, 13:42

SUA are niste legi extrem de dure pe care le si aplica in ce priveste oferirea de foloase materiale sau in bani de catre reprezentantii companiilor americane „overseas” (= in afara granitelor SUA) catre oficiali sau functionari publici din alte state pentru obtinerea de contracte.
Angajatii lor in reprezentantele overseas fac regulat cursuri speciale antifrauda (se numesc FCPA = Foreign Corrupt Practice Act training) si sunt indemnati sa raporteze direct in SUA la oficialitatile anticoruptie federale daca o persoana publica dintr-o tara aflata sub responsabilitatea lor de management cere sau sugereaza plata unor „bribery” (=mita)pentru facilitarea obtinerii de contracte preferentiale, anticoncurentiale, cu preturi umflate special, etc. Sunt indemnati sa faca aceste raportari tratate confidential de autoritatile lor competente pe juridic chiar in cazul in care au stiinta ca unii colegi de-ai lor ar fi bagati in mizerii de-astea.
Microsoft, oricat de mare ar fi, nu face exceptie de la aceste instrutaje pentru angajatii „overseas” – deci fiti linistiti ca daca unele din acuzatiile vehiculate aici sunt reale, atunci sigur americanii stiau de chestia asta prin canalele sus-mentionate.

Concluzie: daca ce spune Dl. Ghita e real si are si probe in sensul asta, atunci ori angajatii americai din Europa raportasera de mult conform FCPA, ori, daca nu au facut asta, vor fi si ei anchetati si deferiti justitiei americane, care e FOARTE DURA.

Ramane de vazut daca e intr-adevar o stire de senzatie si atat sau americanii (justitia) vor incepe sa se miste foarte dur la ei.
Puteti sa contactati corespondentii de presa din SUA sa urmariti si acolo evolutia, pentru ca va va da o corespondenta cu ce-i aici.

UF, nasoala chestie pentru cei ce isi duc viata atat de greu in Romania, si nu ma refer aici la asistatii sociali care o duc greu oricum, ci la cei din clasa medie, asa putini cum suntem pe meleagurile natale unde am ales sa ramanem sa muncim si sa schimbam ceva in bine de 25 ani.

paul  •  28 februarie 2015, 14:03

Și cred că cel mai bun articol despre dosarul Microsoft. Un like și-un share!

Cronco  •  28 februarie 2015, 14:07

de cum am inceput sa citesc articolul si am vazut ca e in redactie la RomaniaTV mi s-a facut scarba.Nu am putut sa citesc pana la capat.Dle Tolontan,iar va mancati de sub unghii

Adams  •  1 martie 2015, 0:50

Am avut ocazia sa ajung in redactia Romania TV in perioada alegerilor si manipulare mai mare ca in acel loc nu exista nicaieri in tara asta. Lucru bun a fost ca angajatii lui radeau de Ghita exact cum rad eu, dar isi respectau contractul. Nici n-am sa citesc acest articol destinat unui manipulator, stiu insa rostul lui.

Sorin Camner  •  1 martie 2015, 8:18

Catalin, no offence, te pricepi la IT? Din ce spune Ghita, firmele romanesti au vandut niste computere care aveau instalat Windows-ul. Cum versiunea de Windows vanduta era o versiune OEM, adica era valabila doar pentru computerul pe care era instalata si doar atata timp cat acel computer avea aceeasi placa de baza, era o versiune upgradabila… Numai ca, precum bine stii, in 2000 Windows-ul era instalat pe un Pentium 3, cel mai avansat procesor al acelei perioade, pe un Windows 98…. Pai Si cam cat timp a rezistat computerul respectiv, cu Win 98, tehnologic, pana a trebuit sa-si instaleze Win XP si a trebuit, posesorul, sa schimbe si placa de baza? Adica sa fie nevoit sa achizitioneze alte computere? Domnul IT-ist, Sebastian Ghita, lucreaza tot pe un 386?

Alex  •  1 martie 2015, 8:25

Este adevarat ca in general matrapzlacurile(mita;coruptia) sint facute de reselleri(reprezentantii in Romania ai firmelor mari). E f. Avantajos pt multinationale: intrucat nu vand direct…nu trebuie sa mituiasca direct…aceasta treaba cazand in datoria resellerlor: insa cu sprijin de la multinationale. Pt edificare vezi si softurile vandute la termocentralele Rovinari Turceni sau CNLO.

al batran  •  1 martie 2015, 8:28

Daca acei guvernanti au fost in stare sa plateasca *pentru nimic* 400 milioane euro ca din ei sa poata fura 60 milioane ne imaginam ca tradare ,prostie,jigodism,rapacitate sunt cuvinte blande fata de caracterul acestor animale bipede,zisi guvernanti. Alesi prin manipulare si cu sprijinul unor servicii puse sa apere RO si poporul ei amarat nu sa faca afaceri,salvati de o justitie declarata handicapata formata doar *din 2 mari aparatori de stat de drept* impusi cu insistenta de tartorul lor(venit in 1989 ca sef de bisnitari,recunoscut chiar de el ca avea valuta). Rusine tara ,trebuie creata a noua forta care sa scoata in afara legii partidele

julien  •  1 martie 2015, 8:39

Asa cum m-am asteptat Ghita da vina cu furatul din sport pe altii.
Din 10 titluri cel putin 3 sunt furate cu arbitrii, 2 cu U si unul cu Sibiu.Trebuia sa-l intrebati daca dvs sau apropiatii dvs ati mituit arbitri din baschet

andrei  •  1 martie 2015, 10:28

De ce Ghita nu a spus de la inceput toate astea ?

Nu le cunostea ?

NU CRED . Acum ai dicteaza INTERESUL !!

Sebastian Ghita si pelicanii | Tarot Politic  •  1 martie 2015, 10:32

[…] două zile Sebastian Ghiţă a dat un interviu lui Cătălin Tolontan. Sau Cătălin Tolontan i-a luat un interviu lui Sebastian Ghiţă. Ambele posibilităţi sunt […]

Moi  •  1 martie 2015, 10:35

Ceea ce spune dl Ghira e corect insa incomplet. Evidnt ca intelegem motivul: ne se poate autodenunta in proportie de 100%.
Cateva detalii as vrea sa adaug:
– toate companiile de IT au o taxa de reinnoire anuala a licentelor. Cu alte cuvinte daca firma X a achizitionat niste licente iar la anul nu vrea sa-si reinoiasca suportul, daca din varii motive vine peste vreo doi ani sa-si upgradeze sistemul, va trebui sa plateasca taxa de suport si pentru anii in care nu a beneficiat de acesta. Verificati cu cei care lucreaza la acest gen de firme si va veti convinge.
– dl Ghita are dreptate cand afirma ca majoritatea firmelor dau spaga. Ar fi fost interesant sa il intrebati de ce a intrat in politica. Oare nu tot ca sa isi asigure spatele si eventual ca firmele lui sa nu mai plateasca sau eventual sa plateasca spagi mai mici?
– cei care au firme stiu foarte bine cum e sa ai de a face cu organele de control ale statului, incluzand aici ITM-ul, ANAF-ul, etc. Daca ti-au trecut pragul nu scapi de amenda sau spaga (depinde de capacitatea ta de a negocia). Iar amenzile sunt imense. Practic esti fortat sa il mituiesti pe cel care te controleaza, iar acesta se comporta ca si cum ti-ar face o mare favoare ca ti-a luat spaga 2000 ron in loc de 10000 ron cat era amenda… Exemplu banal: unui amic i-a plecat o chelnerita. A pus un anunt prin oras, unul in geamul localului, ca isi cauta o noua chelnerita. In prima zi cand a venit fata respectiva la serviciu, iar el a dat jos afisul din geam a venit itm-ul:) Actele de angajare? Pai a venit acum 2 ore, e in probe. Nu exista: ia tu o amenda de 10000 ron!!!! Omul a innebunit, dar a refuzat sa dea spaga. Momentan se judeca, dar sunt convins ca nu are cum sa castige.
– intrebati-va care este motivul ptr care in orice companie multinationala, directorul economic, de vanzari sunt romani iar cel General si mai ales Directorul financiar sunt straini. Raspunsul e simplu: cei romani intra in contact fie cu organele statului (dir. Economic si trebuie sa stie cum sa ” rezolve” problemele, iar cel de vanzari stie cum „merge treaba cu clientii romani”), in timp ce managerul financiar trebuie sa stie cum sa plece „legal” profitul spre firma mama.
Si in incheiere: multinationalele nu sunt mai putin corupte decat firmele romanesti doar ca patronatul si directorii acestora nu apar in peisajul romanesc la fel de des ca si cei romani… Exemplul cu Enel-ul e foarte adevarat.

Andrei  •  1 martie 2015, 10:53

De ce nu scriti articolul in Engleza? De abia astept sa rad cand Microsoft va da in jucata si castiga. Parca pe ei ii intereseaza porcariile pe care le fac romanii si tampeniile pe care le debiteaza. Softul cumparat e intodeauna livrat online. Daca cineva chiar a platiti atunci cineva a livrat. Tampitul e ala care a comandat.
Stiu, e usor sa dam vina pe altii dar cum ramane cu barna din ochii nostrii ?

Teapa multinationalelor | Mihai Craiu  •  1 martie 2015, 12:10

[…] Ghita lanseaza, in interviul publicat vineri de Catalin Tolontan , un atac dur impotriva mai multor companii americane de IT active pe piata romaneasca, pe care le […]

ice4you  •  1 martie 2015, 14:56

Dar de contractele privilegiate cu statul ale ASESOFT DISTRIBUTION si a restului de firme aflate sub palaria MARE a lui Ghita cand o sa ne povesteasca?! De genocidul industriei IT la care nas i’a fost si de faptul ca nimeni nu are loc de firmele lui Ghita la contracte cu statul, oare cand o sa ne povesteasca?! De monopolul pe care ASESOFT DISTRIBUTION aka NOD Distribution il are pe piata din ROMANIA, oare cand o sa ne vorbeasca domnul Ghita?! A terminat baiatul asta si clica lui tot ce inseamna piata libera in IT, a monopolizat absolut tot, iar in vremea in care firmele mult mai vechi din domeniul IT trageau oblonul, baiatul asta arogant si’a dublat din nimic cifra de afaceri in patru ani, acaparand atat distributia (ASOSOFT Distribution) cat si retail’ul offline (Flanco, Flamingo) sau online (EMAG). De unde pusca mea a avut baiatul asta atatia bani si atata putere?! De ce l’au lasat sa distruga tot ce inseamna IT in Romania?! Cand o sa se autosesieze cineva ca baiatul asta a impus monopol pe piata asta si face ce vrea?!

gigelos  •  1 martie 2015, 20:54

Microsoft,EADS , OMV , Raifeissen , KaiMunaz ,Enel , GDF ,Repsol etc , etc ne-au tratat ca pe amerindieni , ne-au dat margele colorate si ne-au luat aurul si acum ne cearta ca suntem nespalati,puturosi , hoti . Trist e ca incepem sa credem si noi asta . Nu suntem , domnilor ! Au furat si baietii nostri de au rupt dar nu singuri .

LucianD  •  1 martie 2015, 23:15

ice4you #125,ati facut observatii corecte, imi statea pe limba sa spun ca tendinta firmelor infiintate de Dl. Ghita este de a monopoliza piata, cel putin cea a achizitiilor publice de tehnologie IT&C. Iar chestia asta e simtita de mai multi ani de majoritatea jucatorilor de pe aceasta piata.

In context, interviul mi se pare cumva si un atac al sus-numitului domn la adresa concurentei, fie aceasta Fujitsu-Siemens sau Linux sau iOS sau ce mai vreti voi sa adaugati.

In piata asta de tehnologie (echipamente si soft) concurenta a fost acerba si s-au folosit practici nu tocmai ortodoxe, dar firmele D-lui Ghita au intrecut orice masura a bunului simt concurential, cel putin asa zic majoritatea jucatorilor importanti.

Ramon  •  2 martie 2015, 8:49

adică cei de la butoane au fost astât de pr… încât nici nu au știut că ce au cumpărat ei aveam deja ?

Ramon  •  2 martie 2015, 8:55

LucianD: nu vă închipuiți că numai românii au firme de IT, există destule pe plan mondial și, după aderarea la UE, au aceleași drepturi la licitații ca și firmele noastre. De aceea ele luptă acum pentru licitații corecte, în care să aibe șanse egale (și nu să fie agreată o anumită firmă, fie a lui Ghiță, fie a altcuiva). Este simplu ca, dacă ne asigurăm de egalitate de șanse, firmele străine să-și facă sucursale aici și prețurile lor vor fi mai bune pentru că firmele noastre trebuie să își adauge bani pentru cluburi sportive, sau media, sau partide (Ghiță exemplu in toate).
Singurul lucru care diferă, este salariul, care la români este mai mic, dezavantajul fiind deturnarea banilor pentru alte activități.

Dragos  •  2 martie 2015, 9:56

D-le Tolontan , ma bucur ca intrati si in lumea asta. Il vad pe d-l Ghita ca se bate cu pumnul in piept ca nu stiu ce firme romanesti au facut nu stiu ce soft-uri. Nimic de zis, dar de ce nu l-ati intrebat cu ce bani?. Cel mai mare JAF din Romania a ajuns aceasta lume oscura a IT. Exemple?…cu ce doriti sa incep?..cele mai noi..50 milioane de euro pentru 5 pagini cu un forms integrat, ..si s-a platit 50 milioane, poate vreti sa stit cum s-au cheltuit 3 milioane pe o aplicatie abandonata dupa 3 luni,ELsys, sau poate ne explica d-l ghita cum este cu mantenanta pe 3 ani la faimoasa pagina cu frunza…contract 3 ani total 12 milioane de euro.
Asa ca o mica comparatie, cel mai scum sistem informatic costa 5 milioane de euro si implica 3 banci din primele 8 ale lumii Tallyman se numeste…dar asa este in Romania…tipa hotul ..HOTII

Andrei  •  2 martie 2015, 14:03

Un interviu unde nu ati pus prea multe intrebari si ati „inghitit” tot ce v-a spus Ghita.
Microsoft n-a dat nici o spaga, necesitatea de face niste „spagi” a venit tot de la noi, romanii. Tot sistemul de achizitii cu statul e facut pe principiul „si mie ce-mi iese din asta” incat daca nu exista Claudiu Florica atunci cu siguranta ar fi aparut altcineva care ar fi avut aceeasi idee.
Oracle/HP – in orice tara unde coruptia nu e generalizata firmele astea 2 ar fi livrat orice sistem catre stat in timpul agreat prin contract. In Romania unde sistemele se cumpara doar pentru a putea face „niste spagi” cum sa le implementezi? Orice sistem informatic implementat inseamna schimbare si birocratii romani se opun oricarei schimbari cu disperare.
„Amarata” de Irina Socol, vroia si ea sa plateasca salariile. Ok, si cei de la SAP sau orice alta firma de software din lume nu vrea sa faca profit si sa-si plateasca angajatii? Ba da. Diferenta e de abordare, unii chiar creeaza programe informatice in timp ce altii intai vand (adica dau spagi ca sa castige licitatiile) si dupa aceea se intreaba daca pot face asa ceva si cum s-ar putea face…si de regula iese o carpeala nenorocita pentru ca atata timp cat ai dat spaga nimeni de la beneficiar nu o sa aiba curajul sa obiecteze daca tu nu ii livrezi

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2015, 14:15

131, andrei: am mai zis-o, interviul nepublicat este intotdeauna mai bun decit cel publicat 🙂 Astept urmatorul interviu mai bun, cu Ghita.

Absolut de acord cu sistemul descris: cind dai spaga, nu are cum sa iasa bine ceva.

Dragos  •  2 martie 2015, 14:18

Eu nu am vrut sa continui, nu vreau ca d-l Tolontan sa se supere.
A vezut cineva vreun contract semnat de departamentul de vanzari al Microsoft?. Va spun eu ca nu, au fost facute prin terti, firme de doi lei deschise prin isulele Cayman. Prezentati primul document oficial semnat de Microsoft Corporation.Ltd ?. Si asta va spune cineva care lucreaza acolo. Strategiile departamentului AZUL, asa se numeste partea windows din Microsoft nu vinde licente ,,la gramada,,. Nu a vandut, nu o face si nici nu o sa vanda vreodata. Microsoft daca ar fi implicata in asa ceva si-ar pierde licenta in doua minute, asa sunt legile in US.

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2015, 14:22

133, dragos: aaa, si ca sa nu fie implicata ca-si pierde licenta, pune intermediari. Asta cum suna? 🙂

Dragos  •  2 martie 2015, 14:25

Inca odata ma repet, Microsoft Corporation Ltd nu are in portofoliu vanzarea de licente. Microsoft nu pune pe nimeni. Sediul firmei este in Redmond nu la Bucuresti, cam asta este diferenta. Daca in Romania iti pui prietenii sa faca afaceri in locul tau, acolo asa ceva nu merge. Au cazut presedintii pentru mult mai putin, poate cand veti ajunge sa traiti acolo 3 luni veti intelege.

LucianD  •  2 martie 2015, 14:44

Aveti grija ca FCPA-ul de care am scris mai sus se refera si la oferirea spagii prin intermediari, indirect, prin angajati sau reprezentanti directi „overseas”.
Singura chestie care poate proteja compania americana de incidenta legilor aplicate pentru magarii „overseas” este ca acesti angajati sau reprezentanti sa nu fi stiut sau sa nu stie nimic de adevarata destinatie a banilor platiti firesc in contracte de comision, consultanta sau alte asemenea.
Daca nu au stiut NIMIC de manevrarea banilor indirect catre oficiali, nu au probleme, sunt curati. Evident, asta in cazul in care aceste spagi chiar s-au dat, repet, indirect, asta e treaba justitiei sa stabileasca.

Dragos  •  2 martie 2015, 16:29

M-as bucura sincer sa investigati proiectul Elsys, proiectele e-cons, poate va veti speria de ce veti gasi, stiu ca mereu ati denuntat hotia, si asta nu de ieri sau de astazi, dar pentru sume mult mai mici ati facut treaba mai buna decat tot DNA-ul, eu v-am spus doar doua , dar daca vreti pot continua. Imi pare rau , nu stiam ca veti face acest interviu, poate l-ati fi intrebat pe d-l Ghita cum este posibil sa folosesti date cu caracter personal fara sa ai audit-ul(cele trei, calitate cod, securitate si incarcare de aplicatie) aplicatiilor. Asa vedem de fapt cat de profesionale sunt aplicatiile.

Ghinion, nu mai pot arunca vina pe Basescu. Au gasit insa noii dusmani: Denuntatorul, Forta Obscura, Strainul – HotInfo.ro  •  2 martie 2015, 19:22

[…] mai abil decat ceilalti, Sebastian Ghita a dezvoltat intr-un interviu acordat lui Catalin Tolontan teoria Strainului. Ea e veche de cand lumea, practicata cu succes si de fosta Securitate. Dl Ghita […]

Mihai  •  2 martie 2015, 19:52

ghita crede ca se adreseaza mumiilor din politica pe care ii prosteste cu vrea el. Alo, domnu, cum sa zici ca nu era nevoie de licente Microsoft? Pai daca nenea ghita o fi vandut calculatoare statului roman acum 10 ani cu licente de windows cu tot…asta nu inseamna ca sistemul ala de operare poate fi folosit pana la sfarsitul lumii.

MS tocmai sistase suportul pentru XP – si 100% calculatoarele alea antice aveau XP pe ele. Or nu isi permite nimeni sa tina in institutii de stat un sistem de operare ce nu mai are parte de update-uri si fix-uri de securitate. Asta inseamna suport de la microsoft, nu sunat la call center – alta dezinformare bagata subtil de ghita. Se pricepe omu. Dar se pricepe daca are in fata o audienta de oameni cu maxim liceul terminat. Altfel, se vede usor ca e doar un papagal bagat in fata de servicii sa le produca bani.

Dragos  •  2 martie 2015, 22:24

O sa incerc sa termin acesta discutie. Va promit ca maine voi face public un mail pe care il voi trimite in aceasta noapte celor indreptatiti din Microsoft , asa mi se pare corect, nu ghita, si nici nimeni altcineva, nu incerc sa-mi apar compania unde muncesc , dar ma vad obligat sa ii anunt. Daca cu adevarat se dorea sa fie ceva pentru scoli, utilizau SO gratis, asa cum se face in toata lumea, nu se cumpara nimic , in lumea informatici se foloseste altceva nu windows,
mai nou ghita si ne povesteste de falsuri, el care are mantenanta 4 milioane pe an la frunza EU , sau 50 de milioane la o aplicatie de 5 pagini…o seara buna va doresc tuturor

Comentează