DNA: “Ai vrut să-l scapi pe Tender!”. Bica: ”Așa mi-a cerut Coldea la SRI”

Detalii spectaculoase din dosarul împotriva Alinei Bica! O declarație a fostei șefe DIICOT, rătăcită în volumul de aproape 400 de pagini, descrie mecanismul prin care ”rațiunile de securitate națională” ar interveni în deciziile justiției

luni, 9 martie 2015, 7:29

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

UPDATE: Mihai Goțiu pune în context mărturiile din dosar.

Detalii spectaculoase din dosarul împotriva Alinei Bica! O declarație a fostei șefe DIICOT, rătăcită în volumul de aproape 400 de pagini, descrie mecanismul prin care ”rațiunile de securitate națională” ar interveni în deciziile justiției

Clipboard01 (2)

 

Unul dintre dosarele în care DNA o cercetează pe Alina Bica (659/P/2014) vizează modul în care, susțin procurorii, ”după preluarea funcției de procuror șef al DIICOT, Alina Bica a acționat în urmărirea intereselor inculpatului Ovidiu Tender de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare”.

Există la dosar o declarație a Alinei Bica despre care nu s-a vorbit pînă acum. Bica susține că prim adjunctul SRI Florian Coldea e cel care i-a cerut în 2013 ca ”din rațiuni de securitate națională” Tender să nu facă închisoare. Și, chiar dacă va fi condamnat, să găsească o soluție ca să pedeapsa să fie fără executare.

Cadrul este următorul. În vara lui 2013 se apropia momentul sentinței pentru Ovidiu Tender, într-un dosar investigat de DIICOT și trimis în judecată în 2006, chiar de către Alina Bica.

Omul de afaceri era acuzat de înșelăciune și de spălare de bani în cazul Carom, un nume coborît direct din piesele lui Mihail Sebastian.

Presiunea era mare. Într-un dosar disjuns din Carom, Marian Iancu, fostul patron al lui Poli Timișoara, primise 10 ani de închisoare în instanța de fond. Cum acuzele la adresa lui Tender erau similare, procurorii din DIICOT se așteptau la o pedeapsă comparabilă. Iar Tender știa asta.

DNA susține că, după ce a fost numită șefă a DIICOT în martie 2013, Bica și-a determinat subordonații să ceară în fața instanței o pedeapsă de ”suspendare sub supraveghere” pentru Ovidiu Tender. La dosar sînt mai multe declarații ale unor angajați ai DIICOT împotriva lui Bica.

Întîi de toate, Bica l-a schimbat, în august 2013, pe procurorul de ședință, Mirel Rădescu, după ce îi luase pulsul și simțise, spune procurorul, că nu-l poate îndoi.

Rădescu pledase mai bine de 5 ani în acest caz. I s-a transmis că se va ocupa în continuare de celelalte dosare, ”mai puțin de Tender”. Totuși, Rădescu a mai participat la termenul din septembrie 2014. Chiar a doua zi a fost chemat de Bica, cea care i-a zis în față că nu se mai ocupă de cazul Carom.

Procurorii DNA afirmă că, pentru a fi sigură că Rădescu este ținut departe de Tender, Bica l-a mutat pe magistrat de la ”Judiciar” la ”Economico-Financiar”. Șefa lui Rădescu, Silvia Ștefănescu, susține însă că ei Rădescu nu i-a spus nimic și că ”în principiu, el își exprimase opțiunea de a pleca de la Judiciar”.

În octombrie 2014, procurorul Claudia Curelaru, cea numită în locul lui Rădescu, a anunțat-o pe șefa serviciul Judiciar, Silvia Ștefănescu, despre iminența pronunțării verdictului în îmbătrînitul caz Carom.

Pe 27 octombrie 2014, Bica le cheamă pe Ștefănescu și pe Curelaru la ea. Le cere să semneze un proces verbal prin care să fie de acord să ceară instanței ca pedeapsa care urma să fie dată în cazul lui Ovidiu Tender să se execute prin ”suspendare sub supraveghere”. Să nu facă închisoare.

Silvia Ștefănescu povestește că i-a spus lui Bica să-l lase pe judecător să decidă și că Marian Iancu încasase 11 ani într-un dosar asemănător. ”Ce Silvi, nu ești de acord cu mine?”, a întrebat-o Bica pe Ștefănescu. Și cele două procuroare din fața șefei au fost de acord.  Au semnat chiar cu stiloul întins de Bica.

Mai tîrziu, ieșite din cabinet, Ștefănescu i-a spus lui Curelaru să nu depună referatul care-l ajuta pe Tender la dosar. În declarația ei, Ștefănescu mărturisește că i-a fost teamă ”că referatul devine public” și că , la un prejudiciu de 300 de miliarde, se poate naște un scandal. Plus că nu mai putea face apel.

Pe 5 noiembrie, are loc ultima înfățișare în dosar. Curelaru spune că nu a acționat așa cum i-a cerut Bica.

Procurorul DNA o întreabă dacă, atunci cînd a văzut că DIICOT nu e clement, Tender a reacționat în vreun fel. Curelaru răspunde: ”Mi s-a părut suspect că, în ultimul cuvînt, inculpatul Tender a spus că să nu uităm că, așa cum el a fost victima unei schimbări de regim în urmă cu 8 ani, și acum se va schimba regimul și va fi o victimă sau mai multe victime”.

Curajul a revenit integral la DIICOT nici o lună mai tîrziu. Pe 20 noiembrie 2014, procurorul șef de birou Ștefănescu află că Alina Bica este luată de pe stradă de DNA. ”În chiar dimineața în care Alina Bica a fost reținută de către DNA am mers la adjunctul procurorului general, Codruț Olaru, să-i spun ce greșeală am făcut”, scrie Ștefănescu în declarație.

Olaru o ceartă, îi cere să vină cu actele și cu cealaltă procuroare, Curelaru, la el. Și refac hîrtiile. Apoi se adresează instanței și cer pedeapsă cu executare pentru toți cei judecați, inclusiv pentru Tender.

Aceasta este versiunea DNA. Dar mai există încă una.

Audiată pe 29 ianuarie 2015, Alina Bica susține că s-a cerut, într-adevăr, protejarea lui Ovidiu Tender, dar nu de către ea, ci de către Florian Coldea, prim adjunctul șefului SRI.

”Lucrurile nu sînt adevărate în forma prezentată, ci au stat într-o cu totul altă manieră”, declară ea și detaliază.

Ea spune că a făcut într-adevăr niște redistribuiri de dosare la DIICOT, cerută de Hosu, adjuncta ei, și chiar de Rădescu, cel care se ocupa de cazul Carom. Articolul e plin de ”a spus” pentru că e o relatare a ceea ce susțin părțile în dosarul DNA.

”Ulterior acestei redistribuiri” nu-și mai aduce aminte exact cînd, Bica spune a fost chemată de Florian Coldea la SRI.

Coldea i-a dat o ”informare” potrivit căreia, ”din rațiuni de securitate națională”, legate de exploatările pe care Tender le deține în Africa, ar fi bine să reanalizeze dosarul omului de afaceri. Astfel încît acesta să nu facă închisaore.

Motivul lui Coldea? Prin firma lui Tender, Prospecțiuni SA, ”urmau să se deruleze anumite contracte”. Bica nu spune mai mult. Ce contracte? Tăcere.

În schimb, șefa DIICOT pretinde că i-a explicat lui Coldea că ”dosarul e foarte bine făcut” și ”că e imposibil ca Tender să primească 3 ani cu suspendare”. La care adjunctul șefului SRI ar fi devenit ”vizibil deranjat” și a amenințat-o: ”că s-ar putea să o sfîrșesc rău că atunci cînd se discută chestiuni de stat nu am căderea necesară să aplic rațiuni de cenzură”. 

Tender are afaceri în mai multe țări africane, printre care Guineea Bissau, Gambia și Senegal.

Bica i-ar fi replicat lui Coldea că degeaba cere procurorul, pentru că judecătorul nu va fi de acord. Șeful din SRI a replicat că nu e treaba ei asta și că să-și îndeplinească partea, adică să facă actele ”la vedere”, în forma cerută. Bica lasă să se subînțeleagă faptul că resutul jobului l-ar fi rezolvat judecătorii.

Mai departe, Bica nu spune explicit că s-a supus. Dar afirmă că a considerat că ceea ce i s-a cerut, și ce rezultă că a cerut mai departe procurorilor din subordinea sa!, nu avea nici un efect juridic, pentru că oricum legea nu o permitea și instanța ar fi refuzat.

Reformulînd ceea ce afirmă Bica: lasă de înțeles că s-a acoperit cu hîrtii în fața lui Coldea, acele hîrtii pe care le-a solicitat subordonaților. Dar că, în mod real, n-a intervenit în favoarea lui Tender.

Ea declară că, după această întîlnire, SRI le-a trimis celor de la DIICOT numai rapoarte ”neserioase” și că i s-a transmis de către diverse persoane că e bine să părăsească funcția, că i s-au pus microfoane în birou și că Laura Kovesi s-ar fi lăudat ”frecvent” că-i va face dosare penale.

Mai mult, ea a spus procurorilor DNA că nu i-a părut normală pretenția din alte cazuri a lui Florian Coldea ca DIICOT să lucreze așa cum dorește SRI. După această declarație, Bica a mai spus cîteva lucruri despre SRI înrăspunsurile către jurnalista Adina Anghelescu pe 19 februarie. Iar de atunci este în arest și tace.

Ovidiu Tender a fost, conform unor dezvăluiri făcute de Evenimentul Zilei în 2008, informator al Securității. El negase în 2004 acest lucru.

În dosarul Carom, pe 16 decembrie 2014 prima instanță l-a condamnat la 11 ani și 4 luni cu executare pe Ovidiu Tender.

Comentarii (68)Adaugă comentariu

ticbis  •  9 martie 2015, 16:45

45, Catalin Tolontan says:
„44, ticbis: nu e neaparat necesar ca daca au existat inchisori si daca exista secrete sa fi existat episodul povestit de Bica. Dar era datoria noastra ca, depistind acesata poveste, sa o relatam.”

Asa este, dar eu n-am facut altceva decat sa scot in evidenta ca pot exista secrete atat de cumplite si/sau importante pentru tara incat un sef DIICOT sa fie constrans sa faca scapat un infractor daca i se cere asta in numele „sigurantei nationale”, sau un presedinte de tara sa nu poata face public motivul pentru care doua prietene si-au petrecut impreuna un weekend de shopping la Paris, sub motiv de „secret de stat”.
Iar exemplul cu inchisorile CIA l-am dat ca sa va dovedesc ca „ratiuni inalte” pot eluda oricand legile si constitutia tarii, fara probleme!

Din punctul asta de vedere, eu cred ca declaratiile Alinei Bica in legatura cu dosarul Tender si interventiile generalului Coldea sunt absolut reale. Femeia asta nu mai are nimic de pierdut; si-a distrus imaginea, libertatea, statutul social, familia, profesia, cariera, viitorul; deci cred ca spune adevarul in speta asta.

Problema care ramane este cea pe care am enuntat-o: este naiv cel care crede ca, daca din motive de „siguranta nationala” i se va cere vreodata sa-si cedeze gratis locuinta in care traieste (am fortat acest ezemplu), va avea posibilitatea de a-si apara dreptul de proprietate in justitie. Este clar ca nicio lege din lume si nicio constitutie nu va putea „bate” notiunea de „siguranta nationala”!

Si asta nu au inventat-o romanii si Romania, se practica de zeci de ani, atat in USA cat si in democratiile occidentale ale Uniunii Europene! Nici macar presa nu-i va putea da vreun ajutor acelui amarat!
E bine sa stim cum stam, iar dezvaluirile Alinei Bica ne ajuta enorm sa intelegem exact cum stam!
In rest, nu cred ca cineva va putea face vreodata ordine in aceasta plasa de paianjen care invaluia discret toate democratiile din lume!

cucu  •  9 martie 2015, 16:49

@47 daca unele „fire” duc la coldea nu inseamna ca tot sri-ul trebuie suspectat de coruptie.

Obiectiv!  •  9 martie 2015, 17:55

alinm, silicon_v s.a. sunteti intr-o eroare profunda. Acest articol cu tematica politica este scris nu pe „blogul personal” al d-lui Tolontan, ci, de facto şi de jure, pe „blogul de serviciu (numit blogsport, deci cu tematica strict sportiva)” al jurnalistului GSP Catalin Tolontan (deci jurnalist sportiv, corelativ specificului ziarului GSP). Dl Tolonatan nu publica acest articol pe un blog personal autonom, de sine statator, ci pe un blogsport care apartine GSP, dovada si faptul ca accesul la acest blogsport se face (cel putin si) prin intermediul paginii online a ziarului. Adresa de contact pe care C. Tolontan o indica pe acest blog nu este una privata, ci una de serviciu, un element in plus de asociere a blogului in speta cu insasi Gazeta Sporturilor (catalin.tolontan@gsp.ro). De altfel, aceasta este si singura forma de publicare, in varianta online, a tuturor articolelor, cu tematica sportiva sau in general, de catre toti „editorialistii”/redactorii GSP (C. Tolontan, Radu Naum, Ovidiu Ioanitoaia, Cristi Geambasu etc., care publica pt. GSP exclusiv prin intermediul acestor blogsporturi, ca forma de exercitare a functiilor in cadrul GSP, articole care sunt, simultan, preluate si in varianta printata a ziarului). Prin urmare, atata timp cat accesul la aceste articole publicate pe blogsporturile GSP se face prin intermediul GSP, prin ferestrele acestui ziar de sport dedicate expres citirii articolelor in speta; atata timp cat aceste bloguri nu sunt unele personale, de uz strict personal, ci sunt, in esenta, „blogsporturi de serviciu”, care se circumscriu tematicii ziarului (tematica sportiva); atata timp cat, in virtutea celor aratate mai inainte, paginile unui ziar de sport, implicit sub aspectul ferestrelor catre blogsporturile pe care publica ziaristii sportivi ai GSP (in numele GSP, ci nu in al lor personal, caci, altfel, nu s-ar justifica cuprinderea articolelor si a blogurilor in chiar continutul online si printat al GSP),sunt accesate de catre cei pasionati de subiecte sportive (cititorii GSP), este indubitabila legitimitatea acestor „cititori de sport” de a intreba in legatura cu tematica extrasportiva a unor articole cuprinse in corpul GSP (fie si prin intermediul unui blogsport). In atare lumina, este vadit ilegitima „mustrarea” voastra la adresa celor care adreseaza astfel de intrebari. Ca sa nu mai vorbim despre argumentul vostru fals, in sensul superioritatii subiectelor politice, sociale, justitie etc. in raport cu cele sportive. Nu exista ierarhie intre acestea, ci doar interes subiectiv. Aceste precizari au natura de a arata cat de gresit va raportati la cei care pretind teme sportive de la un ziar (cu blogsporturile sale incorporate) cu profil sportiv. Pe de alta parte, este exagerata si abordarea celor care pretind limitarea la temele sportive a unui ziarist care si-a probat indubitabil calitatile si expertiza profesionala in vaste domenii de analiza şi investigatie jurnalistica (politica, social, justitie). Acesta este cazul d-lui Tolontan, a cărui calitate profesionala, experienta si expertiza jurnalistice il recomanda pt. a face presa lato sensu, chiar daca articolele cu astfel de tematici (nu toate extra-sportive, intrucat acestea au precumpanitor legatura, directa sau indirecta, cu sportul in genere) sunt publicate pe blogsportul incorporat de GSP. Din aceste ratiuni, dl. Tolonatan trebuie sa continuie sa publice, indiferent de cadrul profesional (pe bloguri sportive, pe pagini online personale, in ziare de profil etc.) ceea ce ii dicteaza constiinta profesionala, in definitiv in interesul publicului larg (iubitor de sport, politica, sociale, justitie etc.).

bau  •  9 martie 2015, 19:31

Domnule Tolontan esti inconsecvent. Cand e vorba de „tunuri”date de Ghitza cu Ponta spui ca nu te ocupi decat de matrapazlacuri sportive, dar cand e vorba de Basescu & Co… hei-rup-ul e in floare. De ce nu spune nimeni ca Oprea, actualul ministru de interne a fost partener de afaceri cu Dorin Cocos inainte sa devina prefectul capitalei? Credeti ca „relatiile” alea s-au rupt asa imediat? La un moment dat secu… pardon generalu’ facea joc dublu si dansa in barca lui Basescu. Acum e cu Ponta… domnule Tolontan dumneavoastra „ati dat un tun”, pardon.. doua, dar nu mergeti pana la capat.

cici  •  9 martie 2015, 19:35

ceva e putred in danemarca!

dorinteodor  •  9 martie 2015, 19:37

romania va pricepe greu ca justitia este parte a administratiei nu o putere fundamentala a sistemului democratic. doar curtea constitutionala este o putere fundamentala intr-un stat democratic.

Mihut Nicolae  •  9 martie 2015, 20:00

legaturile celor care au „ochestrat” Afacerea Rosia Montana cu serviciile secrete (din tara si nu numai) este notorie, „sponsorizarea” reuniunii şefilor de servicii secrete din statele membre ale NATO de la Snagov (de catre Price Water House Coopers, Banca Comercială Română, Tender Holding şi de Frank Timiş Fondation)cand inca Romania nici nu era membru al Aliantei (aranjata de „eminenta cenusie’ Ioan Talpes) este un exemplu :” Sponsorizarea de către oamenii de afaceri a acţiunilor menite să asigure securitatea este în opinia consilierului special al NATO, o necesitate, acum când costurile bătăliei antiteroriste sunt tot mai mari iar oamenii de afaceri şi investiţiile lor tot mai vânate de criminalitatea organizată”-Willem Matser ….apropo’ acelasi Matser consilierul secretarului general al NATO citat în articol a fost arestat la începutul lui 2013 sub invinuirea de a fi organizat transferul a sute de milioane de dolari din Columbia in Romania, in cadrul unei scheme prin care banii netransferabili ar fi urmat sa capete o provenienta legala. http://www.romaniacurata.ro/daca-doriti-sa-recititi…/

Mihut Nicolae  •  9 martie 2015, 20:07

Un interviu al lui Turcescu cu Tender cred ca spune TOTUL !!
http://www.revista22.ro/100-ovidiu-tender-in-dialog-cu-robert-turcescu-1024.html

Jean  •  9 martie 2015, 20:33

E interesant de stiut daca basescu stia ce invarte coldea asta cu justitia?
Aloo, domnul Iohannins, ati auzit ceva?

ghe  •  9 martie 2015, 22:24

Curat murdar…

Iulian  •  9 martie 2015, 22:42

Mai sa fie! Ce asa contracte importante avea Tender in tari din Africa, in asa fel incat justitia din Romania sa nu mai conteze? Diamante, arme? Ce se prospecteaza acolo?

wychy  •  9 martie 2015, 22:49

Tender ii ivarte pe toti cu Cheita,avocata lui BICA,LAURA VOICU este prietena familiei Tender de zeci de ani si este sau a fost angajata lui multi ani,find renumerata cu 5000 ron lunar ani de zile, de aici se intelege ca este o anomalie in acest caz,cum sa fi aparat de avocatul infractorului care il acuzi cidat NU !

sportmanshow  •  10 martie 2015, 9:50

Excelent articol domnule Tolontan, ca de obicei. Nu ati putea sa ne spuneti si de ce a murit Michael Jackson, cine l-a a sasinat pe Kennedy si mai ales, cine-a tras in noi pe 21-22 ? Sunteti singura speranta pe subiecte din astea sportive .

sykophantes  •  10 martie 2015, 15:00

@61, Iulian
Daca discutia intre Coldea si Bica s-a petrect asa cum declara Bica nu stiu. Dar de un lucru sint sigur: In nici un caz motivul invocat de Coldea, cel cu afacerile in Africa si interesul Romaniei nu este adevarat. Era vorba fie de interesul SRI (Tender fiind omul lor) or de interesul personal al lui FC si al celor din jurul lui. Probabil de asta lipsesc orice detalii.

EXCLUSIV: ”Frumoasele prietenii” ale lui Tender & Co cu șefii SRI și SIE. Cum se confirmă declarațiile bombă ale Alinei Bica despre protejarea multimilionarului Tender de către serviciile secrete | România curată  •  10 martie 2015, 15:54

[…] închisoare”. Declarația bombă a fostei șefă a DIICOT, prezentată ieri, în premieră, de GSP, a fost preluată apoi de alte instituții media, dar receptată cu normala doză de neîncredere, […]

Nasul TV » EXCLUSIV ROMÂNIA CURATĂ ”Frumoasele prietenii” ale lui Tender & Co cu șefii SRI și SIE | Cum se confirmă declarațiile bombă ale Alinei Bica despre protejarea multimilionarului Tender de către serviciile secrete  •  10 martie 2015, 18:49

[…] închisoare”. Declarația bombă a fostei șefă a DIICOT, prezentată ieri, în premieră, de GSP, a fost preluată apoi de alte instituții media, dar receptată cu normala doză de neîncredere, […]

Niste infractori… | Mihai Craiu  •  14 martie 2015, 14:02

[…] declaraţiilor date de Alina Bica şi scoase la iveală de Cătălin Tolontan, prim adjunctul SRI Florian Coldea i-ar fi cerut acesteia în 2013 ca Ovidiu Tender să nu facă […]

Johnneil  •  20 septembrie 2016, 19:24

De ce dracului ne-om minuna atat! Peste tot, in orice tara conduc serviciile secrete. Cei pe care ii vedem presedinti, prim ministri, regi si imparati sunt doar de fatada. Astia chiar habar nu au de cele mai multe treburi ce se intampla sub nasul lor si semneaza. Este chiar normal.

Comentează