Curtenii Elenei Udrea: ce puternici au fost, ce puțini ați rămas!

Cum s-au îmbogățit cei de lîngă Elena Udrea, care este relația dintre Ana Maria Topoliceanu și celebrul ”Stelu” și cum au plecat prietenii pe urma banilor și a puterii

marți, 24 martie 2015, 10:54

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Cum s-au îmbogățit cei de lîngă Elena Udrea, care este relația dintre Ana Maria Topoliceanu și celebrul ”Stelu” și cum au plecat prietenii pe urma banilor și a puterii

Încă 30 de zile de arest pentru Elena Udrea.

Prietenii s-au făcut unul: Ruxandra Dragomir.

Rudele s-au redus la propria mamă: Maria Veliceasa.

”Echipa de comunicare” e formată dintr-un singur om: Cristian Călugăru. Udrea vorbește la telefon din arest cu el și pun la punct textele-reacție. Așa apar mesajele pe facebook. Cînd politicianul și-a epuizat minutele, Călugăru le face singur, oricum el le redactează.  Dar loialitatea a rămas acum doar o marcă a orgoliului personal de ”comunicator”. Nu știe nici el exact de ce merge înainte.

Călugăru a apărut cam prin 2010 pe orbita lui Udrea, inițial lucrînd pentru ea de la firma lui Dan Andronic. Apoi a devenit șeful comunicării politice a lui Udrea. Astăzi a rămas șef peste el însuși.

Pînă și regimentul de postaci care a speriat netul s-a redus la o femeie, fosta șefă a trupei. Ea stă cît e ziua de lungă în brațe cu tableta albă Apple a fostului ministru și răspunde cum poate tuturor atacurilor.

În fine, suportul tehnic e asigurat de o nepoată a Elenei Udrea. Neînfricații luptători gurkha s-au trezit izolați, cîte un om pe fiecare pisc de munte.

Numai avocații sînt doi, dar nu se știe pentru cîtă vreme.

Între Alexandru Chiciu și Marius Striblea sînt diferențe mari de viziune asupra apărării. ”Chiciu pare destul de  puțin dedicat cazului Elenei și pune piedici”, după unele surse. Îl suspectează chiar ”că joacă, de fapt, cu foștii săi colegi de la DNA, dar poate că sîntem paranoici”.

Alte surse susțin că, ”de fapt, Chiciu este cel care se ocupă cu seriozitate de strategia de apărare, în timp ce Striblea a fost ales pentru calitățile sale de comunicator. El poate explica pe înțelesul oamenilor abuzurile juridice pe care le fac procurorii”. Nu e o gașcă simplă, așa-i?

Nimic nu e simplu în viața Elenei Udrea. A fost cea mai influentă femeie din România ultimilor 25 de ani, a fost ”un adevărat șef mafiot cu mulți locotenenți”, conform surselor din justiție, a fost ”o șefă formidabil de iubită la MDRT, unde femeile de serviciu au plîns cînd a plecat”. Fiecare are propria caracterizare.

Dar, indiferent cum a fost, a rămas aproape singură.

Pleiada nesfîrșită de curteni i s-a pulverizat. Unii, precauți, informați sau doar intuitivi, au răcit relațiile încă dinainte de a începe avalanșa de acuzări. ”Luminița Kohalmi, consiliera ei extrem de apropiată, practic a doua piele a Elenei, abia mai dă cîte un telefon”, spune o voce.

”De aproape un an, Kohalmi a început să ia distanță față de Elena. Luminița este omul care știe enorm de multe, prin ea trecea relația lui Udrea cu presa și cu televiziunile, dar care ar vrea să dispară de tot din preajma fostei amice. Brusc, Kohalmi nu-și mai amintește foarte multe lucruri” Sursă a Gazetei

La fel s-a întîmplat cu Bogdan Oprea. Fost purtător de cuvînt la MDRT, Oprea a ajuns apoi pe o poziție similară la ”Cotroceni”. Udrea și Băsescu și-au pus amîndoi bază în el. ”La Elena, Oprea se ocupa de ceea ce se vedea și de ceea ce nu se vedea în materie de comunicare. Și el a dispărut acum din peisaj”.

Apoi mai e lotul denunțătorilor. Un caz pe care s-a insistat mai puțin este cel al lui Ștefan Lungu.

Lungu a ajuns astăzi unul dintre martorii cheie ai DNA împotriva Elenei Udrea. O dezertare glorioasă de lîngă tron.

”Lungu era loial, iar Udrea avea mare încredere în el”, descrie relația o sursă din MDRT. Chiar cînd apăreau nori negri deasupra curții regale, și Ștefan Lungu se contra cu Nicoleta Savin, fostă ziaristă ajunsă și ea în anturajul strălucitor al Doamnei, sau cu Ada Meseșan, șefa biroului de presă din PD-L, Udrea mergea mai mereu pe mîna ”băiatului de casă”. Între timp, Savin și Meseșan navighează și ele la mile nautice distanță de Udrea.

Udrea era generoasă cu Lungu. Nu doar că fostul angajat al TVR a făcut sute de mii de euro prin firmele sale din șpaga întoarsă de contractorii Ministerului, lucru de care toți foștii curteni află acum cu dinții strepeziți. Dar l-a lăsat să și lucreze pentru alți pedeliști. ”Anca Boagiu este un exemplu”, ni se spune.

”Cînd toată lumea din Minister era presată să facem Gala Bute, Lungu o freca și nici măcar nu era certat de Udrea”, își amintește unul dintre cei care nu făceau parte din cercul intim al puterii. A existat o adevărată bătălie în MDRT. Udrea a insistat ca această gală să aibă loc pe bani publici.

Există zeci de descrieri ale presiunii. Numai cîteva mărurii au fost reținute în documentele pe care procurorii le-au presărat pînă acum la dispoziția instanțelor. ”Udrea îi hrănea, Udrea îi punea să facă orice pentru ea”, spune cineva care i-a fost aproape.

Defecte ale suveranei? Controla absolut tot. ”Ani de zile ne spunea punct cu punct ce trebuie să facem”, povestește o altă sursă. Ministrul era strident nu doar în vestimentație, dar și în gîndire.

În schimb, Udrea avea grijă de oamenii săi. Și încasa scatoalce pentru ei fără să clipească. ”La un moment dat, în urma unei informații a SRI, l-a dat afară de Ioan Andreica, secretarul de stat venit de la Bistrița. Mai tîrziu a apărut dosarul penal și presa a sărit s-o atace pe Udrea. Nici un moment nu s-a apărat dezvăluind adevăratele motive ale plecării lui Andreica”, sună o întîmplare din interior.

Uneori, generozitatea lui Udrea a mers pînă la cote pe care nici DNA nu le cunoaște. O sursă a ziarului pretinde că în 2012, cînd dosarul Gala Bute era anchetat de procuroarea Alina Stoica, cei din MDRT se lăudau prin birouri că sînt sînt însoțiți la audieri de avocați plătiți de ministru.

Oamenii sînt, desigur, răzbunători dacă au ocazia. Se bucură de ce se întîmplă acum între Udrea și foștii curteni.

Pentru funcționarii din MDRT, Lungu, Oprea, Kohalmi și ceilalți erau norocoasele lipitori lipite de tocul aurit al reginei. Ei trăiau nu din ce știau să facă, ci din slugărnicie. ”Pe mulți dintre ei, Udrea practic i-a inventat”. Trădarea lor de azi îi uimește pe cei care le-au observat ascensiunea.

Din motive care au scăpat tuturor, ”că nu era vreo hărnicie”, Ștefan Lungu a fost păstrat de Udrea lîngă ea și după ce alți oameni i-au căzut în dizgrație, de-a lungul timpului. Apropo de certuri, una cumplită a avut loc între Elena Udrea și Ana Maria Topoliceanu.

Cea pe care toată lumea o considera șambelanul curții și cea mai apropiată prietenă a ministrului, Topoliceanu s-a transformat în altă autoare de denunțuri la DNA.

Relația dintre Udrea și opoliceanu n-a fost niciodată în unic sens sau lipsită de contre. Absolventă de Drept la stat, Ana Maria îi era net superioară ca avocat Elenei, care terminase fără mare entuziasm ”la privat”. Ambele frecventau cazurile ”retrocedărilor”, un uriaș potențial de profit și, aflăm acum, de corupție.

De altfel, prin 2006 Topoliceanu devenise avocata cuplului Udrea – Cocoș. Unele informații susțin că Gheorghe Stelian, celebrul ”Stelu” din dosarul Microsoft, a fost introdus de Topoliceanu în combinațiile cu Udrea – Cocoș.”Topoliceanu și Stelu au fost într-o relație romantică. Posibil să mai fie încă. Ambii par că şi+au negociat bine imunităţile în dosarele Microsoft şi Gala Bute”, spune o sursă.

Elena și Ana Maria stăteau mult împreună. O prietenie mai lungă de un deceniu.

Pentru unii observatori, între cele două femei a apărut vizibilă acea simbioză în care admirația și invidia se infiltrează în fiecare colț, ca într-o încăpere neaerisită. Cînd Udrea a numit-o șefă la CNI, Topoliceanu era fericită.

”Ajunsese să vorbească în numele Elenei. Ana Maria avea deja propriile ambiții politice în PD-L București, a vrut să intre pe lista consilierilor de la Primăria Capitalei”, își amintește un fost personaj din staff-ul portocaliu. Topoliceanu îşi juca propriile cărţi politice. Cînd Udrea a vrut s-o dea jos de la CNI, între ele s-a pornit ”o ceartă monstru”, după descrierea chiar uneia dintre participante.

E dificil de spus exact cînd s-a rupt inima comună, care stătea în pieptul celor două. Prin riftul îngust, au pătruns interesele, banii și frica. Cu fiecare zi, fisura s-a lărgit.

Și s-a tot lărgit, pînă fetele de altădată s-au transformat în două continente care au început să plutească pe un ocean cu ape reci. Nasol pentru două amice obișnuite să-și facă vacanțele în Maldive!

Cînd puterea corupe, prietenia devine ea însăși pretextul unei corupții și mai mari.

 

Comentarii (60)Adaugă comentariu

pawn  •  25 martie 2015, 9:17

bine, am inteles mesajul, „prietenilor” 🙂 acu’ mergeti si va luati cei 50 de bani/mesaj (parca asa va da, nu?) de la coana udrea.

spunea cineva mai sus ca nulitatea asta in orice tara n-ar fi ajuns mai sus de secretara. nici intr-o romanie normala la cap insa, asemenea aratare n-ar fi trecut vreun interviu pentru postul de secretara la vreo primarie comunala.

Ion  •  25 martie 2015, 10:06

Si ce fericit este mister Tolontan. Apropos,despre Sova si actualul ministru de finante nu am vazut nici un rand . Logic e din alta zona !

DEZVĂLUIRE AMOROASĂ INCENDIARĂ! Vestea ŞOC care o va termina pe Elena Udrea – | Exclusiv24.net  •  25 martie 2015, 10:48

[…] Relația dintre Udrea și Topoliceanu n-a fost niciodată în unic sens sau lipsită de contre. Absolventă de Drept la stat, Ana Maria îi era net superioară ca avocat Elenei, care terminase fără mare entuziasm ”la privat”. Ambele frecventau cazurile ”retrocedărilor”, un uriaș potențial de profit și, aflăm acum, de corupție. De altfel, prin 2006 Topoliceanu devenise avocata cuplului Udrea – Cocoș. Unele informații susțin că Gheorghe Stelian, celebrul ”Stelu” din dosarul Microsoft, a fost introdus de Topoliceanu în combinațiile cu Udrea – Cocoș. ”Topoliceanu și Stelu au fost într-o relație romantică. Posibil să mai fie încă. Ambii par că şi-au negociat bine imunităţile în dosarele Microsoft şi Gala Bute”, spune o sursă”, scrie Tolo.ro. […]

georgy  •  25 martie 2015, 12:04

Cred ca adevarul doamnei Udrea se afla undeva la mijloc, dar cine sa mai cearna adevarul de manpulari?! Coldea?

brod  •  25 martie 2015, 12:31

titlul dv. îmi aduce aminte de gluma lui gheorghe dinu (pseudonim = stephan roll) la o întîlnire dintre ilegalişti, prin anii ’70: DOMNULE, DIN CE VĂD AICI…. PUŢINI AM FOST – MULŢI AM RĂMAS!”

gabriel p  •  25 martie 2015, 12:35

Motivul ca prietenii s-au indepartat e unul mult mai simplu decat vor unii sa-l descrie aici, e legat de puscarie si nu de asa zisii bani. Evitarea puscariei e o motivatie mai puternica decat orice altceva.

DEZVĂLUIRE AMOROASĂ INCENDIARĂ! Vestea ŞOC care o va termina pe Elena Udrea . – | Exclusiv24.net  •  26 martie 2015, 19:58

[…] Relația dintre Udrea și Topoliceanu n-a fost niciodată în unic sens sau lipsită de contre. Absolventă de Drept la stat, Ana Maria îi era net superioară ca avocat Elenei, care terminase fără mare entuziasm ”la privat”. Ambele frecventau cazurile ”retrocedărilor”, un uriaș potențial de profit și, aflăm acum, de corupție. De altfel, prin 2006 Topoliceanu devenise avocata cuplului Udrea – Cocoș. Unele informații susțin că Gheorghe Stelian, celebrul ”Stelu” din dosarul Microsoft, a fost introdus de Topoliceanu în combinațiile cu Udrea – Cocoș. ”Topoliceanu și Stelu au fost într-o relație romantică. Posibil să mai fie încă. Ambii par că şi-au negociat bine imunităţile în dosarele Microsoft şi Gala Bute”, spune o sursă”, scrie Tolo.ro. […]

Irina Melinte  •  30 martie 2015, 12:41

Am citit articolul…multe detalii, unele chiar lipsite de importanta, insa ce frapeaza este bucuria autorului ca Elena Udrea se afla intr-o situatie limita. Este singura, prietenii , in general si nu-i o noutate ce spun, te parasesc cand ti-e lumea mai draga, din invidie, dar cand ai probleme…fug de rup pamantul si-ti mai dau si una peste maina sa cazi mai repede in prăpastie. Dar nu cred ca Elena Udrea si-a pus mari sperante in ”prieteni”, nu cred ca s-a imbatat cu apa chioara , este o persoana inteligenta…doar ca s-a jucat cu focul sau a crezut ca in actiunea sa va fi sprijinita,aici a gresit…stie multe, este un pericol daca se afla ”lucruri” care pot incrimina…E trist, toti fluturam prezumtia de nevinovatie, la toti se aplica numai in cazul ei NU…Tot spunem ”nimeni nu-i mai presus de lege”, care lege? In ultimile zile s-a vazut clar asta. Unii ar condamna-o la ghilotina inainte ca justitia sa se pronunte…iata de ce am scris aceste randuri…daca e vinovata va trebui sa suporte consecintele…dar nu asa. Ii doresc sa aibă puterea de a alunga deznadejdea, sa-și faca curaj si sa ramana verticala. Intotdeauna mai exista un strop de speranta. Nu este ”mafioata” nr.1 a Romaniei.

DEZVĂLUIRE AMOROASĂ INCENDIARĂ! Vestea ŞOC care o va termina pe Elena Udrea – | Exclusiv24.net  •  1 aprilie 2015, 23:37

[…] Relația dintre Udrea și Topoliceanu n-a fost niciodată în unic sens sau lipsită de contre. Absolventă de Drept la stat, Ana Maria îi era net superioară ca avocat Elenei, care terminase fără mare entuziasm ”la privat”. Ambele frecventau cazurile ”retrocedărilor”, un uriaș potențial de profit și, aflăm acum, de corupție. De altfel, prin 2006 Topoliceanu devenise avocata cuplului Udrea – Cocoș. Unele informații susțin că Gheorghe Stelian, celebrul ”Stelu” din dosarul Microsoft, a fost introdus de Topoliceanu în combinațiile cu Udrea – Cocoș. ”Topoliceanu și Stelu au fost într-o relație romantică. Posibil să mai fie încă. Ambii par că şi-au negociat bine imunităţile în dosarele Microsoft şi Gala Bute”, spune o sursă”, scrie Tolo.ro. […]

DEZVĂLUIRE AMOROASĂ INCENDIARĂ! Vestea ŞOC care o va termina pe Elena Udrea – Wowbiz | Wowbiz  •  1 aprilie 2015, 23:37

[…] Relația dintre Udrea și Topoliceanu n-a fost niciodată în unic sens sau lipsită de contre. Absolventă de Drept la stat, Ana Maria îi era net superioară ca avocat Elenei, care terminase fără mare entuziasm ”la privat”. Ambele frecventau cazurile ”retrocedărilor”, un uriaș potențial de profit și, aflăm acum, de corupție. De altfel, prin 2006 Topoliceanu devenise avocata cuplului Udrea – Cocoș. Unele informații susțin că Gheorghe Stelian, celebrul ”Stelu” din dosarul Microsoft, a fost introdus de Topoliceanu în combinațiile cu Udrea – Cocoș. ”Topoliceanu și Stelu au fost într-o relație romantică. Posibil să mai fie încă. Ambii par că şi-au negociat bine imunităţile în dosarele Microsoft şi Gala Bute”, spune o sursă”, scrie Tolo.ro. […]

Comentează