Orange, RCS, Telekom și UPC: ”Cu noi nu vă consultați cînd ne luați banii?!”

După ce li s-a comunicat că li se va lua prin Ordonanță de Urgență 5% din ”toate veniturile” ca să se dea televiziunilor, cei patru mari operatori care retransmit programe TV au conceput o scrisoare indignată pe care au trimis-o mai multor instituții ale statului român.

marți, 9 iunie 2015, 6:44

După ce li s-a comunicat că li se va lua prin Ordonanță de Urgență 5% din ”toate veniturile” ca să se dea televiziunilor, cei patru mari operatori care retransmit programe TV au conceput o scrisoare indignată pe care au trimis-o mai multor instituții ale statului român.

”Ne exprimăm dezaprobarea profundă”, spun Orange, RCS, Telekom și UPC. Ei arată că nu au fost consultați și că, în general, nu a existat nici o consultare publică sau un calcul de efect înaintea acestei decizii. Cei 4 susțin că televiziunile și radioul vor primi ”în mod discreționar, un ajutor de stat ilegal”.

Din surse apropiate operatorilor, ei consideră că măsura prin care statul le scade la schimb cota de TVA la 9% nu e decît o încercare de a masca adevărul intenției: politicienii vor să susțină televiziunile unde se afișează toată ziua și care le fac servicii de imagine.

Nimeni nu știe despre ce sumă e vorba. Nici în nota de fundamentare, nici în alte documente care au însoțit proiectul nu rezultă cît vor plăti operatorii în acest fond. În nota de fundamentare apare un minus de aproximativ 400 (de milioane de lei? Nu se înțelege exact care e ordinul de mărime că așa se iau deciziile în România), probabil la bugetul de stat.

Despre neclarități a scris Costin Ionescu pe Hotnews.

 

 

Comentarii (19)Adaugă comentariu

victor L  •  9 iunie 2015, 19:19

Si chiar au dreptate: ” Cei 4 susțin că televiziunile și radioul vor primi ”în mod discreționar, un ajutor de stat ilegal”.”
Da-da: „televiziunile unde se afișează toată ziua și care le fac servicii de imagine.”

eu  •  9 iunie 2015, 19:22

nu-i bai ptr ca or sa mareasca abonamentul si la sfarsit tot fraiericiul plateste…oricum eu raman cu dolce ptr ca au CL iar ptr liga 1 ma duc la stadion restul echipelor nu ma intereseaza sa le vad la tv…iar la noi asa s procedeaza din totdeauna,scad pretul pe o parte iar pe cealalta parte il dubleaza .

unu  •  9 iunie 2015, 19:32

pai de ce sa-i consulte daca au fost „unsi” cu …mir, bani, casoaie, paduri, legi, etc

Toma  •  9 iunie 2015, 20:00

Doar se legifereaza o situatie care se intampla pana acum: unii se chinuie sa ofere programe valoroase care sa poata fi sustinute de piata, iar altii produc mizerii si iau bani de la politicieni. Daca banii de la populatie sunt solutia, TVR ar fi cea mai tare televiziune din Romania. Dar de ce sa produca programe valoroase cand oricum aceiasi bani ii primeste?

Dar nici operatorii de cablu nu sunt niste sfinti. Eu de exemplu daca as vrea doar HBO sau doar niste canale de sport trebuie sa platesc pentru toate mizeriile din „pachetul de baza”. Nu, multumesc!

Cristian  •  9 iunie 2015, 20:31

Dar pe mine m-au consultat operatorii cand si-au intins cablurile prin copaci ? Ca doar asa „transmit” ei televiziunile.
P.S. DIGI/RCS ar fi primii. Daca s-ar pune in miscare gramada aia de autoritati, garda de mediu, primarii si ENEL(majoritatea platiti de la buget)…in general cei carora le apartine „infrastructura”, cred ca respectiva companie, care duce o lipsa crunta de infrastructura (aia pe bune), n-ar mai da giga asa usor si nici nu ar mai transmite nimic. De Nicusori Dani si de alte ONG-uri nu mai zic nimic, aia se omoara se nu taie copacii din calea metroului ca sa aiba cablistii pe ce sa-si intinda cablurile.
P.P.S. Sa nu mai transmita televiziuni de stiri, si asa sunt prea multe. Si nu, nu am nimic cu presa, inteleg perfect utilitatea ei, dar la ce tara suntem, la cata populatie avem, avem mult prea multe televiziuni unde se afiseaza politicieni.

Orange, surprinsa de modul grabit in care se doreste adoptarea OUG privind Fondul Audiovizual | Ziarul Profit  •  9 iunie 2015, 21:51

[…] Tolontan scrie, pe blogul lui, Tolo.ro, ca cei patru mari operatori care retransmit programe TV „au conceput o scrisoare indignată […]

utri  •  9 iunie 2015, 22:08

dati bani lui voiculescu si lui ghita, ca banditii au de dat la stat ce au furat;)

Nic  •  9 iunie 2015, 22:35

Nu te obliga nimeni sa-ti faci abonament la cablisti. Principalele posturi se vad si cu o furculita infipta in mufa tv-ului sau mai sigur pe internet. Oricum e mai sanatos fara tv. Nu-ti mai faci inima rea pentru toate mizeriile(pentru ca oricum niciunul dintre noi nu face nimic sa le schimbe) si petreci mai mult timp cu familia sau prietenii(sau mai mergi si la stadion).

Ghest  •  10 iunie 2015, 0:09

Cica ar mai fi asa ceva si in Franta. Insa, pentru ca suntem in Romania, treaba va fi dirijata politic catre propaganda de partid. In primele 12 televiziuni din must carry(conditie a fondului), 4 sunt de la antene. Deci, ipotetic, din 100 de milioane de euro, 33 ar veni catre Intact. Nu ar fi salvate „saracele” televiziuni, ci s-ar umple buzunarele lui Voiculescu. Digi are finanta antenele dupa ce le-au scos de pe satelit; o adevarata infrangere.

Nicu P.  •  10 iunie 2015, 4:06

tolo, uite o veste super, pt. ca meriti : stiam ca trebuie sa facem (1×2) la Belfast cel putin ce face italia in croatia sau anglia in slovenia sa ramanem in primele 9 europene in Fifa Ranking…dar se pare ca acum 3-4 ani am fost asa dezastruosi, ca indiferent ce facem la Belfast , sigur (!!)suntem capi de serie la tragerea din iulie a.c pt. WC Rusia 2018 !!!…unde calificarea e sigura doar pt primul loc din cele 9 grupe http://www.football-rankings.info/2015/06/2018-fifa-world-cup-seeding-uefa-10000.html

Nicu P.  •  10 iunie 2015, 5:09

aici calculele exacte: http://www.weglobalfootball.com/2014/08/28/2018-world-cup-qualifying-pot-projections-uefa/

doina  •  10 iunie 2015, 7:40

asta mi se pare o mare golaneala, sa iei de la cablisti si sa dai la televiziunile falimentare care-l pupa pe ponta. b1 nu mai are robinetu’ udrea si banciu incearca el sa ne spuna cum cablistii sint buba si ei saracii, deontologi cum ii stim, mor de foame. si cine propune asta? jucan de la cna care cica e de dreapta!

Mishux  •  10 iunie 2015, 8:10

Iar banii se vor suce la primele 14 televiziuni libere la retransmisie. Adica fara grupul ProTV (care cere bani de la cablisti) ci la statiile afiliate puterii: Antenele, RomaniaTV.
Cata nesimtire mai poate suporta romanul???

csongi  •  10 iunie 2015, 10:08

Dar despre proiectul de lege aflat pe rolul Senatului pentru dezbateri, cu un conținut asemănător (înființarea Fondului Audiovizual), și inițiat de liberali, din care ar urma să se finanțeze primele 12 posturi de pe lista must carry, ce părere aveți? Este asta vreun conurs de tipul ”cine dă mai mult” între liberali și psdiști? Cum naiba să faci o ordonață de urgență, când ai un proiect de lege cu conținut similar pe ordinea de zi a parlamentului?!

Alex  •  10 iunie 2015, 10:12

Probabil ca se va putea ataca legea (ordonanta) pe motiv ca este anticoncurentiala.

Tolontan: Distribuitorii TV se tem că politicienii finanţează televiziunile pentru servicii de imagine | Reporter Virtual | Portal  •  10 iunie 2015, 11:00

[…] Nimeni nu știe despre ce sumă e vorba. Nici în nota de fundamentare, nici în alte documente care au însoțit proiectul nu rezultă cît vor plăti operatorii în acest fond. În nota de fundamentare apare un minus de aproximativ 400 (de milioane de lei? Nu se înțelege exact care e ordinul de mărime că așa se iau deciziile în România), probabil la bugetul de stat, spune Tolo pe blog. […]

gilos  •  10 iunie 2015, 11:43

Au dreptate operatorii care retransmit programe.
Televiziunile, mai ales cele asa-zis de stiri, sunt de fapt o tribuna a demagogiei politicienilor. Emisiuni penibile si jenante, lipsite de orice deontologie.
Din acest motiv am ales sa nu mai urmaresc Tv, singura exceptie Eurosport si DigiSport, pentru competitii sportive majore.
Sper sa nu se adopte aceasta hotarare si acele televiziuni -tonomate sa dea faliment.

sarah  •  10 iunie 2015, 14:55

Este adevarat ca in Franta si UE exista acest gen de taxa, dar destinatia banilor colectati este strict pentru posturi de televiziune cu continut exclusiv cultural, emisiuni pentru promovarea traditiilor,pt minoritati, educative etc…emisiuni pe care televiziunile comerciale nu le realizeaza.
In nici un caz nu sunt dati bani pentru talk-show-uri sau dezbateri politice.

Ada  •  16 octombrie 2015, 22:13

Telekom fostul Cosmote fostul Romtelecom cu o noua infatisare http://bit.ly/telekom-romania Acum cativa ani ofereau ceva sa preia clienti. Acum ofera ceva sa nu piarda clienti.

Comentează