Am pierdut procesul în prima instanță

Judecătoarea a considerat că i-am ”încălcat dreptul la reputaţie şi demnitate” procurorului Alina Stoica, dar a respins cererea acesteia de a șterge pasajele de pe net și de a-i da 400.000 de lei

joi, 25 iunie 2015, 9:10

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Ieri, 24 iunie 2015, judecătoarea Claudia Constantina Ștefan, de la Judecătoria Sectorului 6 București, a pronunțat sentința în procesul pe care procurorul DIICOT Alina Stoica l-a intentat celor doi jurnaliști semnatari ai investigației ”Gala Bute”.

Alina Stoica a apelat la tribunal, scriind în cererea de chemare în judecată că, din cauza articolelor din Gazeta Sporturilor,  ”mi s-a îngreunat  activitatea profesională”  de procuror care are ca sarcină combaterea traficului transfrontalier de droguri.

Mai exact, unii dintre cei anchetați, dar și martori, susține Alina Stoica, ”mi-au pus la îndoială buna-credinţă și profesionalismul”, invocînd textele din gsp.

Articolele se refereau la modul în care, pe cînd era la DNA, Alina Stoica a încheiat în noiembrie 2013 rechizitoriul ”Galei Bute”, trimițîndu-l în instanță doar pe Rudel Obreja.

Aici puteți citi articolele atacate de Alina Stoica.

1. Contul de piatră s-a dărîmat

2. Procurorul „care a pierdut pe drum suspecții” pleacă din DNA!

3. Procurorul din Dosarul Ridzi redeschide cercetările în Gala Bute

4. Urmează al doilea KO în Gala Bute: sursă judiciară: „Chiar dacă ministrul Elena Udrea a semnat doar felicitările de Crăciun și de Paște, ea este unul dintre profitorii corupției din spatele Galei de box!”

5. Oamenii Elenei Udrea au început să vorbească: o dezvăluie drept „șefa Galei Bute”!

6. Nu presa a aflat din dosare ce fac procurorii, ci procurorii au aflat din presă ce fac răufăcătorii. O scrisoare din Botoșani și un atentat la Paris

Procurorul a solicitat de la ziariști despăgubiri în valoare de 400.000 de lei.

Procesul, la care jurnaliștii au fost prezenți la toate termenele procesului, iar procurorul DIICOT, la nici unul, s-a încheiat, iar judecătoarea Claudia Constantina Ștefan a decis că ”prin articolele publicate de pârâţi a fost încălcat dreptul la reputaţie şi demnitate” al procurorului, dar a respins „cererea de chemare în judecată, principală şi conexă, ca neîntemeiate”.

Dacă decizia rămîne definitivă, ea trebuie publicată pe cheltuiala ziariștilor în Gazeta Sporturilor, Prosport și Jurnalul Național, edițiile print și online, spune instanța.

Instanța a respins cererea procurorului ca pasajele din articolele reclamate să fie șterse și ca jurnaliștii să nu mai scrie despre ea „denigrator”  in viitor, dar și aceea de a-i plăti daune în valoare totală de 400.000 de lei.

Sentință nu e definitivă.

Vom face apel, dar nu vom comenta nici acest verdict și nici cel de la Apel. Doar le vom relata.

Ca în toate cazurile despre care am scris, considerăm că justiția e suverană, indiferent dacă verdictele ei ne sînt defavorabile sau favorabile.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

sorin  •  26 iunie 2015, 23:51

La prima ciitire, sentinta pare nedreapta cu voi, jurnalistii, pentru ca incepe cu procuroarea, careia i s-a confirmat faptul ca a fost lezata in onoare si apoi continua cu respingerile. Ca atunci cand citesti un ziar, ramai cu titlul si prima fraza. Nu-ti mai trebuie restul. Citita a doua oara, realizezi ca procuroarei i s-a dat un pic de dreptate, dar atat. Iar jurnalistii au ramas cu ancheta intacta. Deci, ati avut si voi dreptate. Este un dosar greu pentru un judecator. Dar nu asa a fost si investigatia voastra? Grea, dificila, riscanta ?! Credeati ca lucrurile s-au linistit? Ca s-a terminat? Iata ca nu!
Felicitari si succes in continuare

ikea  •  27 iunie 2015, 17:17

Nu numai ca inteleg, insa sint de partea dumneavoastra domnule Tolontan de obicei cand faceti anchete, insa de o perioada de timp sinteti obsedat cu Udrea, si am impresia ca multor cititori le-a cam ajuns pina peste cap de Udrea’n sus, Udrea’n jos.
Fotbalul nostru e plin de asa zisi patroni, majoritatea lor hotzi. Daca nu faceti anchete cu cei din fotbal e aproape acelasi lucru ca faceti parte din aceste furturi.
De ex. uite Chivorchian, ati scris ceva despre el? Pe Becali il faceti patron si finantator, pai Steaua il finanteaza pe Becali si nu invers.
Tot ii dati zor cu Udrea.

Simplu suporter  •  6 iulie 2015, 11:50

Dragă Tolo. Sunt off topic.
Dar vreau să împărtășesc direct cu tine o mare nemultumire. Sunt dispus și foarte mulțumit să plătesc content online. Nu ajung la chioșc dar când eram mai tânăr si ajungeam luam zilnic.
Am luat Gaz Digitală acum câteva săptămâni. Cei mai prost cheltuiți bani online din viața mea. Nu din cauza contwntului ci a formei. Imposibil de utilizat dde pe disp mobile. Apoi pe Pc m+am enervat dw tot. Practic nu se poate folosi. Voi urmăriți statistica cumpararii repetate pe online? Eu unul nu va mai xumpar ever in formatul actual. Sper sa găsiți soluții.
Succes

ss  •  7 iulie 2015, 10:34

Da de plătit pentru ca ii faceti munca nu spune nimic procuroarea. Dar de faptul ca este persoana publica si ca trebuie sa accepte asta cu tot cu consecinte. Cat a trecut de la primul articol despre gala bute pina la prima restare nu spune nimc? Tot sa lucrezi la stat. Iar in ce te priveste Tolo eu unul nu cred mori acasa nici tu nici colega

gabriela  •  10 iulie 2015, 12:25

Astept sa va citesc in continuare. Am toata admiratia si respectul pentru felul in care va faceti meseria de jurnalisti, intr-o tara unde presa a capitulat in fata valorilor morale si profesionale, pentru bani si privilegii.

Sorin D  •  11 iulie 2015, 17:05

pt Dl. Geambasu…
Dle. Geambasu va recomand articolul dlui Voinescu din Dilema Veche referitor la Simona Halep.
As, ca pt dvs.
Daca va criticam eu imi stergeati commentul, asa ma bucur ca a facut-o dl. Voinescu.
Ah, si inca ceva: ma bucur ca nu mi-am prelungit abonamentul la gsp. Este un ziar plin de speciallisti in toate domeniile. Care se pricep la toate!!! Si, care, nu suporta critici. Si care, in plus, se mai si ofuscheaza cand li se da peste nas.
Asa este romanul, priceput la toate, ca dumneata, dle Geambasu. Voi care aveti dreptul ca da-ti cu piatra si sa criticati tot ce se poate critica dar, care, nu ati facut nimic important, in nici un domeniu, niciodata. pana acum.

Sabi  •  16 iulie 2015, 10:23

Trebuie sa folositi toate mijloacele legale la urmatoarele termene, eu zic sa nu disperati trebuie sa se rezolve.

Comentează