Cel mai talentat și mai ferm dintre noi

Într-o situație fără ieșire, după un dezacord cu Adrian Sîrbu, CTP a decis să plece alegînd tăcerea

marți, 4 august 2015, 3:20

Cristian Tudor Popescu a demisionat de la Gîndul fără emfaza victimizatoare pe care o cer vremurile.

Cu cîteva zile înainte, Newsweek dedicase un lung articol abandonurilor din media internațională. Materialul are gust de ginger, fiecare înțelege ce vrea din el, pe unii îi ustură, pe alții îi îndulcește.

Dar adevărul e că nu așa, precum a făcut CTP, se petrec despărțirile jurnaliștilor de ziarele sau televiziunile lor. Moda cere dezvăluiri, culise și reproșuri pe care să-ți fondezi viitorul site, blog sau Dumnezeu mai știe ce, că El e singurul care are un loc minoritar pe piața de publicitate condusă de google.

Azi, din media se decolează cu patetism și victimizare. Combustibilul de final e scandalul. ”Compară-ți șeful cu Hitler!” și ”Fă din demisia furioasă un show!” sînt două din sfaturile ironice ale Newsweek.

Uneori se nasc scene comice, ca în cazul jurnalistului american al cărui text a cîștigat un Pulitzer după ce autorul se mutase la o firmă de public relations, de s-a întors omul pentru cîteva ore în redacție ca să sărbătorească împreună cu foștii săi colegi și cu trecutul hapsîn ce-i dăruise gloria ca pe o sticlă de vin fără desfăcător.

Cu cît e numele ziaristului mai cunoscut, cu atît e  mai mare riscul de diabet al publicului. Iar în cazul vedetelor cu trei nume, cum e CTP, se aștepta un război atomic de bezea. Vorba lui P.G. Wodehouse dintr-un roman de acum 100 de ani, ”ca scriitor dacă n-ai trei nume e ca și cum ai umbla gol pe stradă”.

Dar Cristian Tudor Popescu a plecat de la gândul.info printr-un post scriptum de o eleganță seacă.

A schimbat cîteva replici cu Adrian Sîrbu, potrivit surselor din Mediafax, dar le-a păstrat pentru el. Amîndoi le-au păstrat.

O altă demisie de la Gîndul, cea a lui Florin Negruțiu, și el o voce unică în presa noastră, s-a petrecut după același ritual al decenței.

Adevărul fără ieșire e următorul: administratorii judiciari ai companiei ar fi vrut să închidă ”gîndul” și alte site-uri, iar Sîrbu a salvat ce mai era de salvat cu prețul reducerii generale a salariilor. Cînd ajungi în insolvență, controlezi compania din manșă, fără un motor. Faci și tu în aer ce se mai poate.

Dincolo de cauzele concrete, din care toată lumea iese rănită, că într-un climat de restriște profesională doar buna-credință umană ne desparte de paranoia, plecarea lui CTP poartă ceva simbolic în ea.

Editorialistul nu va înceta să scrie, dar se desparte de presa mainstream. Publicului de masă, dacă putem spune asta cînd e vorba de audiența pe are o face un post care cultivă normalul, îi rămîne colaborarea ziaristului cu Digi 24, televiziune care l-a adus din timp pe Cristian Tudor Popescu în locul lui Emil Hurezeanu. Două temperamente diferite, două voci necesare în distracția și cinismul din jur.

În decenii de trudă, CTP a fost autorul unor articole și expresii memorabile, din care ne-a rămas un bestiar ce nu se va șterge niciodată din memoria colectivă.

Pentru meseria noastră, CTP a fost cel mai talentat și mai ferm. Ierarhiile sînt mereu subiective, de acord. Mulți oameni au har și destui au curaj, dar dacă e să riscăm clasamente istorice, poate că nici unul nu și-a marcat epoca prin tonul său precum Cristian Tudor Popescu.

Costi Rogozanu, sper să nu greșesc autorul observației, spunea mai demult ceva esențial despre CTP. În ciuda exceselor sale, el a fost întotdeauna de partea celor fără de putere. De la începuturi și pînă la finalul despre care vom vedea dacă e sau nu aici, așa a sunat definiția presei.

E punctul de plecare al unei profesii care s-a nuanțat și deșirat apoi în secole și care a continuat să existe fix din motivul prim – ea încearcă să-i reprezinte pe oamenii obișnuiți, fără putere. Neajutorat în fața autorităților sau a viitorului poate fi și un laureat Nobel.

Cristian Tudor Popescu n-a fost cel mai important făcător de echipe sau de ziare. După o ierarhie la fel de atacabilă, Ioanițoaia și Cristoiu au scrijelit istoria liderilor și e greu să-i mai detroneze cineva că dispare forma de organizare.

Într-un fel, CTP  a semănat mai degrabă cu Nistorescu, un alt jurnalist a cărui neatîrnare de opinie din editoriale îți îngheța sîngele.

Valentin Iclozan a scris un text foarte bun despre motivația de caracter a lui CTP, aceeași azi ca acum peste 30 de ani.

El n-a creat instituții, ci dezbateri. E imperfect, a făcut erori, ca fiecare dintre noi. Dar, chiar și fără să știe de unde le vine, mii de jurnaliști și milioane de oameni s-au eliberat măcar un pic citindu-l.

Într-o epocă în care poliloghia maschează neomenia, Cristian Tudor Popescu a avut capacitatea de a pronunța silabele naționale cu o cruzime căreia i-a păsat.

Comentarii (85)Adaugă comentariu

Oltea  •  4 august 2015, 15:32

sună ca un necrolog….

George  •  4 august 2015, 15:45

Talentat !? Ferm !?*** Catalin, te rog, vino-ti in fire. Nu poti vorbi serios… Sau este o ironie mai fina pe care eu nu am perceput-o …?

Silviu Dumitru  •  4 august 2015, 15:48

Vorbim de acelasi pe care Fanus Neagu il numea „surubar”, nu-i asa? Acelasi care incerca sa stearga pe jos cu opera lui Nichita Stanescu? N-as vrea sa fac vreo confuzie, vorba aceea…

Ramon  •  4 august 2015, 15:49

mulți au cultivat ura în presa noastră. Cu tonul lui, alături de Antena 3 în conflict cu TB, CTP a cultivat tocmai această ură, de pe poziția atotputernicului ziarist. Același CTP termia sec intervențiile la TV, arătând mai degrabă: mă plătiți pentru ț minute, am depășit, pa, mi-ajunge. Astăzi România nu se mai bazează pe produse de calitate (de foarte puține am fost capabili, oricum) ci pe o competiție dură între toată lumea, parlamentari vs popor, ziariști anti aleși sau sportivi. Vrem o altă Românie, în care să aibe importanță și un meci din liga a II-a, precum aduceați în presa noastră în 1995. Vă mai aduceți aminte ? Acum importante sunt doar Steaua și, iarăși, Dinamo. Apropo, după 4 etape s-a ajuns la cea mai proastă medie de goluri pe meci din istoria ligii 1.

rozu  •  4 august 2015, 15:50

speram sa plece si din tara!

Alin  •  4 august 2015, 15:55

D-asta intrasem azi pe tolo.ro, sa vad daca ai scris ceva de ctp.
Noroc cu feisbucul, ca altfel mai intram maine.

liviu  •  4 august 2015, 16:02

Stai bre, ca n-a murit. Va renaste mintenas…si-si schimba si masina :).

Cla  •  4 august 2015, 16:02

CTP UN COMUNIST CARE A STIUT SA SE ASCUNDA SUB O HAINA A DEMOCRATIEI INEXISTENTE. GANDUL ESTE SI VA FI O *** DE ZIAR, ASA A AJUNS SI GAZETA SPORTURILOR CARE ARE O ISTORIE DESTUL DE VECHE AJUNSA PE MANA UNOR PSEUDOZIARISTI ADUSA LA COLAPS. CITESC SI MA INGROZESC CE ATI PUTUT SA FACEȚI DIN ACEST RENUMIT ZIAR DE SPORT… TARGET UL VOSTRU ESTE NUMAI TRAFFIC UL NU INFORMAREA PUBLICA … CIND VEZI PAGINA OLINE ESTE PLINA DE …. Dai share….. Nici măcar nu mai intru in articole sa citesc *** ieșite din mâna asa zisa a unui ziarist. Cătăline in materie de management sunteți pe ultimul loc… Va scăldați in mocirla si ce e mai rău niciodată nu cred ca veți mai ieși la suprafața .

Lucian  •  4 august 2015, 16:03

Respect!

Epigonul  •  4 august 2015, 16:04

Tolo, n-a fost de partea celor fără putere chiar de la început. În 1990, el şi cu Lelia Munteanu făceau politica Adevărului, nu a adevărului.

paul  •  4 august 2015, 16:04

Gust de ginger? Adica ghimbir? 🙂

valy  •  4 august 2015, 16:08

pe ce post joaca ctp-ul asta,s-au asta nu-i ziar de sport?!cum le sti mai tolo tu pe toate!

nausea  •  4 august 2015, 16:08

CTP ne va aminti mereu ca in Romania: cizmarul a ajuns presedintele tarii, inginerul a ajuns jurnalist, bisnitarul a ajuns impresar sportiv si toti hotii au ajuns parlamentari.

Andrei  •  4 august 2015, 16:14

Excepţional gestul domniei voastre Cătălin faţă de un coleg mai deosebit al breslei. Ca si in sport poate şi în jurnalistică prindem zile mai bune si zile mai rele şi vă rog să mă scuzaţi dacă o zi mai nefastă a condeiului mă face să cred că veti cere „rejucarea” textului pentru a fi cu adevărat la înălţimea camaraderiei, a nobleţii gestului şi al propriului dvs. talent. Cu mare respect faţă de CTP unii credem pe aici că unul din cele mai mari talente ale jurnalisticii romanesti se află în presa sportivă şi în plus ( faţă de chiar CTP) are şi puterea de a recunoaste cand ceva nu iasa… Multumim !

Mille  •  4 august 2015, 16:14

Haide ca n-a murit …
Corect titlul, asa l-as caracteriza si eu.

Donkeypapuas  •  4 august 2015, 16:16

Şi pe timpul Mineriadei?

Vasile  •  4 august 2015, 16:21

Vai, Tolontan, ce aura de mister in aceasta „demisie”! Oare vom afla vreodata adevarul? :))

Sarbu iesea pe profit platindu-l pe CTP in loc sa isi plateasca taxele. Misiunea ziarului Gandul era” sa sperie niste cetateni”, cum chiar Sarbu a spus. „Combinatia” nu a mai mers.

In rest e bine ca iubesti pe toata lumea, de la Guran la Turcescu…

Nebunie la Mediafax Group: GÂNDUL la un pas de închidere | Ziarul Profit  •  4 august 2015, 16:26

[…] un motor. Faci şi tu în aer ce se mai poate.”, susţine jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul personal într-un comentariu privind plecarea de la Gândul a lui Cristian Tudor Popescu şi a […]

Agamitza  •  4 august 2015, 16:28

Badie, nici nu ma astepta ca ctp sa nu fie apreciat de matale. Ce a scris *** asta in 1990 in Adevarul a demonstrat ca n-a inteles nimic din tot ce s-a petrecut in anii comunismului in Romania si nici ceea ce pute sa insemne „revolutia” din decembrie 1989. Surpriza cu individul asta n-a fost mare, profesorul Stanasila ne avertizase ca ctp a fost un student SUB-mediocru. Noapte buna!

vas  •  4 august 2015, 16:40

Cata, ai ramas singur, ce te faci acum??!!….

Tolontan, despre culisele plecării lui CTP de la Gândul | Reporter Virtual | Portal  •  4 august 2015, 17:04

[…] schimbat cîteva replici cu Adrian Sîrbu, dar le-a păstrat pentru el. Amîndoi le-au păstrat”, scrie astăzi jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său citând „surse din […]

fotbal  •  4 august 2015, 17:04

cum ai cazut tu la invoiala cu El de-ti favorizeaza textele cu gust de gol in stomac, la 34 C si indice de conf 80? am nevoie de un Wodehouse, cu un cub de gheata

Kris  •  4 august 2015, 17:12

Amuzanta abordare!

Casargoz  •  4 august 2015, 17:12

ce comentarii…
Traim intr-o tara de procurori, nu stim sa iertam si nici sa iubim …

Unu’  •  4 august 2015, 17:18

E cineva sanatos la cap pe aici ?

anti Popescu  •  4 august 2015, 17:20

Popescu a fost ziarist?,cind ?, Popescu a fost doar un profitor al averii lui Tinu(avere facuta de Tinu stim cum ). Popescu a ajuns sa creada ca e unic ,el vorbeste despre orice,politica,teatru,literatura ,sport,istorie,critica literara,critic de arta,etc. In realitate e ca o sperietoare ,scrisneste din dinti de iti ingheata singele in vene.Mi se pare tragic sa-l dam pe acest om exemplu de etica . S-a legat de toata lumea,l-a facut praf pe primul nr 1 al tenisului mondial,Ilie Nastase,spunind ca acesta a primit vila de la comunisti.Cind Ilie i-a aratat ca a cumparat casa cu bani ,Popescu nici scuze nu si-a cerut. A devenit avocatul Simonei Halep,i-a inchinat ode,articole incredibile „Simona e Romania „,desi fatuca n-a cistigat (inca)nimic.Nu cred ca cineva ar regreta daca acest individ ar disparea din spatiul public.Stiti care sunt titlurile articolelor lui cele mai recente ? ” Felatia Manuala ” sau „Tenisul romanesc nu e bisexual”!!!,asta e ziaristul Popescu,ajuns la 70 de ani . Daca raminea inginer era mult mai bine pt el (dar mai ales pt noi).

un cetatean  •  4 august 2015, 17:24

CTP e bun! Foarte bun!
Trebuie sa fi cel putin carcotas sa nu vezi/recunosti asta.
Am insa doua intrebari (retorice) la dvs. domnule Tolontan:
1. O sa traim in Romania o zi in care ceva normal (felul in care a ales CTP sa plece este unul normal) nu mai produce isterie si aplauze in picioare?
2. Oare nu este corect ca atunci cand vorbim despre cineva sa o facem echilibrat? Cu bune si cu rele? Sa observam, in cazul CTP, valoarea de necontestat dar in egala masura aroganta greu de intalnit in jur, oriunde, nu doarvin presa.
Parerea mea …

TUDORICA  •  4 august 2015, 17:25

Sa inteleg ca minerii in iunie ’90 erau fara de putere,din moment ce-i sustinea in paginile Adevarului.Pro memoria domnule Tolontan publicati articolul cu pricina din Adevarul acelor zile de cosmar,sa afle si cei ce nu stiu cat de mare a fost CTP.Nu vad de ce aveti retineri,e un articol asumat de el,nu va implica in niciun fel.Stiti presa nu minte niciodata si …adevarul iese la suprafata intotdeauna.In rest eu imi iau trompeta si cant Silentium,probabil ca va mai aduceti aminte de mine!

jalabert  •  4 august 2015, 17:27

cetepeu a reprezentat un model pentru presa de can-can din romania. el a generat interesul pentru kitchuri si scandaluri inutile. o sa-i ramanem vesnic recunoscatori maestrului pentru gusturile oribile ale romanilor la care cetepeu a avut o contributie insemnata. cale batuta maestre. o sa-mi lipsesti ca o urticarie.

marolt  •  4 august 2015, 17:30

Foarte bun articolul, Tolo (daca as avea dreptul sa-l judec). Dar…(un sfat profan) lasa „gustul de ginger” celor din „mainstream”. Ghimbir se potrivea mult mai bine. Parca aduce a iute si nu a turta dulce. In rest, fara sa-l judec pe jurnalistul CTP (nu am caderea) inca sper sa-l regasesc pe inginerul (ma rog, „surubarul”) care scrie proza SF. Ca acolo era tare bun.

jalabert  •  4 august 2015, 17:32

romanii sunt prea inversunati in a se injura reciproc pentur a cauta cauzele care au generat asemenea gusturi scandaloase. uitandu-ne in anii 90 atunci cand se formau modele vedem pe cetepeu sau tudor gheorghe si brusc vedem sursele de inspiratie. va place can-canul, sa injurati, sa urati si alte calitati asemenatoare? acum aveti ocazia sa-i multumiti unuia din creatori.

anonim  •  4 august 2015, 17:34

Respect!

jalabert  •  4 august 2015, 17:40

tolontane gasesti modele memorabile in acest sens. cauta pe youtube spre exemplu discutia purtata de cetepeu cu sorin mitu care este un profesor universitar reputat de la cluj si o sa intelegi de unde vine modelul romanilor de a ataca rivalul la jugulara dar si unul din motivele pentru care oamenii culti si cu bun simt nu s-au implicat niciodata pe scena politica. o sa intelegi chiar si de unde a preluat antena 3 sau alte televiziuni asemanatoare modelul atacului la jugulara inamicului.

jalabert  •  4 august 2015, 17:42

o analiza la rece si lucida a contributiei acestui cetepeu pentru media romaneasca este evident.

Nebunie la Mediafax Group: GÂNDUL la un pas de închidere « Club Oferteproprietari.ro  •  4 august 2015, 18:04

[…] un motor. Faci şi tu în aer ce se mai poate.”, susţine jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul personal într-un comentariu privind plecarea de la Gândul a lui Cristian Tudor Popescu şi a […]

Ciocu  •  4 august 2015, 18:07

Tot timpul de partea celor fără putere…Mai puţin la mineriade

aspida  •  4 august 2015, 18:09

iar te facusi de kko,tontolane!treci inapoi la felix!

Dan Moldovan  •  4 august 2015, 18:10

Nu se sustine afirmatia ca CTP „a fost intotdeauna de partea celor fara putere”. Dimpotriva, cel putin la inceputul anilor 90, cand democratia abia renastea in Romania, CTP era in slujba puterii, a FSN, a lui Iliescu. Nu scria el al Azi? Nu vitupera el impotriva „golanilor” din Piata Universitatii. Memorie avem si noi, inca nu ne-am senilizat.

grisa  •  4 august 2015, 18:11

CTP a fost, dupa mine , cel mai controversat ziuarist. Pe care nu l-a avut la inima , l-a facut troaca de porci, asa cum a incercat sa faca si cu fodtul presedinte Basescu. Departe de a-i ridica osanale, Basescu a fost singurul presedinte c=aruia i-a pasat totusi ce lasa in urma lui, de aceeea multi vedeau in ranchiuna lui \ctpdeoarece nici acesta din urma nu scuza pe nici unul din oponentii sai.

Șerban  •  4 august 2015, 18:27

De fapt CTP a adoptat „tehnica” originalității cu orice preț.
Este adevărat că și Cornel Nistorescu a adoptat cam aceeași tehnică, dar la CTP a predominat reaua credință. Adică, pe total, a provocat mai mult rău, decât bine.

spantoveanu  •  4 august 2015, 18:32

Dle Tolontan, sa ne amintim pozitia CTP fata de rege in anii 1990, 91 , 92, cepolitica pro Iliescu sustinea ,pozitia fata de Pta Universitatii, etc, etc.

stefan  •  4 august 2015, 18:32

Bine ca a plecat era prea destept ptr noi,prea le stia pe toate.
Dar sa nu-l plangem,o sa-si faca ziarul lui,are bani destui…

FYRY  •  4 august 2015, 18:33

parca nea ovi al tau era cel mai…

brod  •  4 august 2015, 18:57

hmmm… afacerile cu / lui A.S. n-au mirosit niciodată prea bine.

lord belial  •  4 august 2015, 19:00

ziaristului tolontan:
noi, publicul, nu va respectam. nu va indragim, eventual va dispretuim, atunci cand va puneti tastaturile in slujba patronilor vostri. nu formati opinii, nu oferiti modele de conduita, nu faceti lumina acolo unde e intuneric, nu informati, nu stiti sa scrieti corect in compunerile alea denumite pompos articole, sunteti degeaba. voi, ziaristii.

ctp e un caz aparte, *** . ctp este un individ fara verb, fara carisma, cu opinii usor transformate in crezuri si, in general, de multe ori vocal vehement pe niste subiecte de-a dreptul rizibile. retragerea lui din presa scrisa? paguba in ciuperci.

Diana  •  4 august 2015, 19:11

Afirmatia unui „comentator” de pe aici ca profesorul Stanasila l-a avertizat :)) ca CTP a fost un student SUB-mediocru,m-a facut sa zambesc.
A fi student sub-mediocru la Facultatea de Automatizari si Calculatoare in acele vremuri insemna ca totusi ai reusit sa intri la acea facultate.
Si se cam invata carte in vremurile de „trista amintire”.
Astazi,daca ai bani,la 30 de ani absolvesti vreo 3 facultati,iti faci rost si de vreo 2 doctorate,dar cand deschizi gura vorbesti o limba romana aproximativa.
Din pacate pt.CTP,acesta s-a complacut in a fi si ziarist,ori e bine stiut ca toti jurnalistii,indiferent ca activeaza in presa scrisa sau audio-vizual,sunt obligati sa respecte politica si interesele patronului.Sunt deci folositi ca instrumente de manipulare,ce-i drept pe lefuri bunisoare.Asa incat nu putem vorbi de ziaristi independenti,care sa-si promoveze propria gandire despre ce scriu( sau spun).
Iar am vazut ca se face trimitere la epoca comunista.
Cei mai inversunati critici sunt aceea care nici macar nu au trait in acele vremuri.Cel putin atunci exista un sistem(ce-i drept prost),dar era sistem.
Astazi avem un sistem?
S-a facut ceva in tara asta dupa „Revolutie „,in afara distrugerii a tot ceea ce s-a facut in „comunism”,si a indatorarii uriase a tarii( pentru ce?) ?
Se vorbeste deschis despre politicieni ca FURA.
De ce fura?
Pentru ca pot.
Pentru ca nu-i deranjeaza nimeni.Nici macar ziaristii,care ar trebui sa fie formatori de opinie,nu purtatori de cuvant al multinationalelor care au facut legea in Romania.
Dar atunci ar fi muritori de foame,pentru ca trusturile lor de presa ar pierde contractele de publicitate.
Asa incat…despre ce vorbim?

c.panaitescu  •  4 august 2015, 19:17

Un jurnalist al „tuselor”.Exact ca in tenis, cu o precizie de invidiat, a trasat pe terenul subiectelor nationale tuse ingrosate astfel incat „spectatorul’ sa vada bine intotdeauna tinta atinsa,

sohodol  •  4 august 2015, 19:22

Domnul CTP, ca si domnul TOLO, au propagat tot timpul niste expresii lipsite de continut: deontologie, stat de drept, justitie.

Fapt este ca asa ceva nu exista, cel putin nu in Romania. Ca CTP a plecat decent de la gandul e laudabil doar intr-o tara a indecentei. Parerea mea e ca principala lui calitate a fost totusi agresivitatea exprimarii. Daca ar fi fost decent toata cariera, nu-l baga nimeni in seama.

Vlad  •  4 august 2015, 19:24

…nu prea cred, Basescu inota mai bine decit scria el
P.S. Oricum soma decind Basescu nu mai este activ

rexrapidistul  •  4 august 2015, 19:51

Demisionezi cand vezi ca se inchide robinetul *** si bugetul tau se subtiaza! Dupa demisie, cauti alt rubinet *** si te racordezi la conducta!Aceste exemplare de „guristi”, nu dispar dupa un mic soc, ei sunt compatibili cu toti doritorii de ***

Comentează