Mulțumim pentru corupți, dar îi aflăm și pe marii corupători?!

Arestarea lui Sorin Oprescu retrezește o temă nerezolvată: dublarea prețului la Național Arena și, în general, umflarea prețului marilor proiecte de infrastructură pe care le-au făcut multinaționalele din Germania, Italia, Spania și Austria

marți, 8 septembrie 2015, 12:35

„Mulțumesc!”, spune Sorin Oprescu după ce i se dosesc banii sub perna orientală de pe canapea.

„Mulțumim!”, zicem și noi, acum că DNA și SRI au aflat ceea ce publicau ziarele încă din primul mandat al primarului Bucureștiului. Încet, încet și cumplit de costisitor, că fiecare an întîrziat semnifică miliarde de euro furate din buget, marii corupți ies la iveală. Și primesc ce merită.

Era chiar în ziua arestării lui Oprescu. Un ziarist de la Al Jazeera, care realizează un amplu documentar despre corupția din România, venise în redacția Gazetei. În lumea postmodernă, nervozitatea oamenilor, sătui de abuzurile elitei, naște tot soiul de paradoxuri amuzante. Un post de televiziune din Qatar, una dintre cele mai extinse rețele mondiale de știri, găsește interesante evoluțiile dintr-o țară est-europeană și are pe lista de documentare un ziar de sport. Corupția fără granițe, vasăzică.

Tipul de la Al Jazeera tocmai filmase în fața clădirii DNA de pe „Știrbei”. Și era șocat de ceata de jurnaliști care sprinta și striga: „S-a băgat carne proaspătă!”.  „Fresh meat! Fresh meat!”, îngînă el, începînd să înțeleagă de unde atîta înverșunare și „atmosferă de Revoluția franceză”.

De unde?

De la 100 de milioane la 200

În 2007, bucureștenii au aflat că vor avea un stadion modern care-i va costa 100 de milioane de euro.

În 2011, cînd Gazeta a pornit o investigație care a durat mai bine de un an, prețul crescuse la 200 de milioane de euro.

În 2015, cînd Primăria a încetat să mai comunice, nu pentru că l-ar fi arestat pe Oprescu, ci pentru că, excepțiile se numără pe degete, opacitatea a fost regulă în administrația lui, bucureștenii habar n-au la cît a ajuns prețul Arena Național, cu parcări, aleile de acces și luminile din jur.

Pe 3 martie 2011, împreună cu colegul meu Justin Gafiuc, publicam conținutul celor patru acte adiționale contractulului pentru stadion. În afara primului adițional, care regla chestiuni administrative, celelalte trei însemnau creșteri de preț de milioane și zeci de milioane fiecare.

Numai acoperișul rabatabil a costat 21 de milioane de euro. Povestea acoperișului apărea în tot nonsensul ei. Dar nu aveam probe.

pozastadion

Femeia speriată care n-a ținut cont de avertismentul consultantului

Am avut nevoie de 8 luni ca să aflăm adevărul. Spre deosebire de parchet, noi nu putem obliga pe nimeni să stăm de vorbă. Și e foarte bine că e așa. Unii oameni implicați au vrut să vorbească.

În noiembrie 2011, Gazeta publica conținutul documentului prin care firma consultantă a stadionului, Louis Berger, atenționa primăria că „acoperișul retractabil reprezintă o variantă neeconomică”. Consultanții explicau de ce acoperișul nu va aduce cine știe ce valoare investiției.

Dar Primăria lui Oprescu a trecut peste observație și a făcut cheltuiala, invocînd că, de fapt, în mandatul lui Videanu se votase în Consiliu suplimentarea de buget. Un lucru e cert: toate actele adiționale s-au semnat pe vremea lui Oprescu.

Să angajezi cu 1,5 milioane de euro un consultant și apoi să-i ignori sfatul, cheltuind în plus 21 de milioane de euro, este o performanță.

Am descoperit chiar persoana din Primărie care primise avertismentul consultantului: șefa de direcție Aurora Abas. De ce nu i-a dat curs? Cine a obligat-o? A venit în redacție, am vorbit lucruri care, conform rugăminții ei, rămîn între noi. Urma să facă o dezvăluire extinsă.

Femeia era însă vădit speriată și nu s-a ținut de cuvînt, în ciuda tuturor insistențelor. Cine a preluat-o, ce i-a promis și de ce statul, dacă avea interesul să afle cum s-a dublat prețul stadionului, nu a protejat-o, vom afla la un moment dat. Sau poate că însuși statul a blocat-o.

Unde a fost SRI în tot acest timp?! Numele, cifrele și mărturiile erau publicate în ziar. După cum atîtea și atîtea afaceri scandaloase ale primăriei erau și ele documentate de alte redacții românești. Unde erau SRI și DNA? E o întrebare la care premianții cu coroniță de azi bineînțeles că nu vor răspunde. Dar să nu creadă că milioanele de oameni nu se întreabă, la rîndu-le.

Ce știe Oprescu despre Max Bogl?

Ne referim la cazul stadionului, că pe acesta l-am documentat. Un serviciu secret cu 12.000 de agenți, față de 2.600 în Germania și 3.300 în Franța (cifrele au fost centralizate de Lucian Davidescu), nu a avut informații despre Național Arena.  De fapt, serviciile știau și au protejat totul. Ca să nu mai punem semne de întrebare inutile.

Colegul meu Viorel Tudorache a fost, tot în 2011, la Frankfurt, unde tot Max Bogl construise un stadion la același preț cu cel de la București (episodul 1, episodul 2).

Banii erau 190 de milioane de euro, numai că în Germania, deși stadionul era un pic mai mic, în cost intraseră o gară, plus pasaje rutiere și feroviare!

Muncitorii nemți au salarii de cinci ori mai mari. Costurile ecologice și absolut tot ce-ți poți imagina într-o construcție de asemenea dimensiuni e mai scump în Germania.

Max Bogl n-a vrut niciodată să explice cum de, în aceste condiții elementar rezumate, construcția de Național Arena, nici măcar un proiect original, ci copiată după Commerzbank-Arena de la Frankfurt, a ajuns la un preț comparabil. Între timp, Național Arena a devenit mult mai scumpă.

Stadionul nostru arată ca un oval nefinisat, unde ploaia și zăpada sînt suflate prin fațada neînchisă, ca în poeziile lui Esenin.

Poate că Oprescu nu e depedent, nu e nebun, nu e robul lăcomiei, sau e cîte ceva din toate, dar nu numai asta. Poate că Oprescu știe exact de ce nemții de la Max Bogl au dublat prețul la Național Arena, de ce italienii de la Astaldi au triplat prețul la pasajul Basarab. Aici sînt banii grei, sute de milioane de euro la fiecare investiție. Poate că nu ignorarea pericolului, ci cunoașterea l-a făcut pe Oprescu să se poarte astfel.

Și, cine știe, de aici vine și furia care l-a surprins pe ziaristul de la Al Jazeera.

„Interesul național” îi prinde pe corupți și-i scapă pe corupători?

Nu doar cifrele, ci și întîrzierea îi frustrează pe oameni. Furia și sentimentul că „bine că le-o trage” vine, poate, și din conștiința că e utilă curățenia, dar uite că vine tîrziu și incomplet. Pînă acum aveam corupție fără corupți. Acum avem mari corupți fără mari corupători.

Beneficiarii nu sînt doar cei din primării, care opreau desigur propria cotă din șpagă, o să vedem în instanță vinovățiile individuale. Dar marii beneficiari sînt și companiile mutinaționale, care dublau, triplau sau cvadruplau prețurile.

Dacă e adevărat ce susțin procurorii, că Sorin Oprescu vămuia 10% din cifra brută a contractelor, iar oamenii lui își luau și ei partea din profit, unde mergeau restul din sutele și zecile de milioane umflate de marii executanți ai proiectelor de infrastructură? Stadioane, patinoare, drumuri, pasaje…

O filieră se prelingea, prin subcontractare forțată, către binecunoscuții Nelu Iordache, UTI și tot așa. Cineva le zicea multinaționalelor „dați aici că ăștia-s băieții noștri”. Securiști de încredere cum ar veni.

De la acești băieți nu ciuguleau doar partidele sau politicienii, ei sînt o pradă ușoară ca imagine, dar ar fi incorect să oprim aici filiera. Poate că o parte grasă migra către instituțiile care se ocupau cu „interesul național”, către bănci și către cei care imaginaseră sistemul.

Tot în numele „interesului național” sînt astăzi prinși corupții, dar ocoliți corupătorii. Și, totuși, în doi ani de funcționare a justiției, și cu aproape aceiași oameni care pînă acum au stat în frigider, nu poți repara și nici scuza un jaf organizat de două decenii și jumătate.

Cum ratăm CE 2017 de gimnastică

Oprescu nu are nici o scuză.

A participat la o scumpire atît de mare a Național Arena și a patronat jaful de la CSM București. Dovada e că, din cauza fricii și din tot soiul de complicități care se întind înspre ministere și Guvern, de 17 luni nu sînt în stare să pornească Sala Polivalentă. Poate că oamenii săi nu mai vor să riște.

Aproape că s-au ratat Campionatele Europene de gimnastică București 2017 și vorba lui Adrian Stoica, președintele Federației de Gimnastică, „ce să fac, să vin cu șeful federației europene la vorbitor la Oprescu?!”.

Ar fi fost prima mare competiție oficială organizată de România în ultima jumătate de secol. Din care 25 de ani au fost comunism, 25, capitalism, și toți 50 hoție.

Comentarii (86)Adaugă comentariu

Optimistul  •  8 septembrie 2015, 12:46

Daca si Oprescu a ajuns sa primeasca spaga….ce sa mai spunem de alti primari,mai putin vizibili,din tara?!

MULȚUMIM PENTRU CORUPȚI, DAR ÎI AFLĂM ȘI PE MARII CORUPĂTORI?! – Pe Bloguri  •  8 septembrie 2015, 12:50

[…] Sursa: Catalin Tolontan […]

alexis0  •  8 septembrie 2015, 12:53

Oprescu,la fel ca 90% din primarii si consilierii de CJ,au primit spaga.Si vor mai primi in continuare atat timp cat DNA-ul ii aresteaza pt o luna de zile fara sa le confiste averea.Ba mai mult,unii se reintorc pe functii

Dan  •  8 septembrie 2015, 12:53

Tara e corupta si vanduta de cei care ar fi trebuit sa o reanimeze.Dar cei care au putere de decizie ii intereseaza doar propriul buzunar.Motiv pentru care tara asta va ramane in coma profunda probabil pentru totdeauna.

adrian_hora  •  8 septembrie 2015, 12:56

aici vedem cat de prosti sunt coruptii nostri. se aleg cu cateva milioane si dau la schimb miliarde. daca ar fi destepti doar un pic, miliardele alea le-ar investi si s-ar construi pe bani multi de catre firmele lor, sau ale rudelor/prietenilor.

doina  •  8 septembrie 2015, 13:07

dar ceea ce descrieti este minunatul stat de drept cu care sa laudau basescu si penala blonda. si n-am vazut mai pe nimeni in toti anii astia sa-si puna intrebari afara de gazeta si a3 pe ici pe colo.

dan t  •  8 septembrie 2015, 13:07

ok….stii si la ce ti ajuta ca stii? banii raman tot la ei,iar noi suntem tot asa de saraci!

Marius  •  8 septembrie 2015, 13:14

Cool articol!
Tare mi-e teama ca nu asistam decat la un „panem et circenses” mai elaborat. Cu cat ne punem mai multe intrebari (prin vocea lui Catalin Tolontan si nu numai), cu atat ne dam mai mult seama cate raspunsuri lipsesc.

recent  •  8 septembrie 2015, 13:15

e si vina presei, care nu a cercetat, nu vorbim de gsp. Cu oameni fara facultatea necesara prin legea presei e greu sa fie capabila presa decat sa puna intrebari de genul:va pare rau ca ati omorat-o? vă pare rău că nu v-ați calificat? vă pare rău că ați furat ș.a.m.d.

Ioan  •  8 septembrie 2015, 13:22

Si se mai spune ca la Cluj Arena au fost probleme. Teapa de 125 de milioane de omul PSD-ului pentru Arena Nationala. Asteptam la Cj Europenele de gimnastica din 2017, daca nu pune bucurestiul bete in roate. Domnule Tolontan, cat credeti ca va fi spaga pentru noua sala din buc? PS: mult hulitul Boc s-a dovedit a fi un mult mult mai bun administrator decat Oprescu.

adrian Lengyel  •  8 septembrie 2015, 13:25

Problema cea mai grava este ca suntem jefuiti ce miliarde de euro de occident iar partea proasta este ca lor le convine sa avem persoane coruptibile in politica si administratie pentru ca cele catava zeci (sau sute) de milioane furate de astia sunt nimic in comparatie cu jaful de miliarde facut de ei (vezi FMI, redeventele ridicole platite pe resursele Romaniei , salariile mizere platite de multinationale etc !!!!

fanulumocanu  •  8 septembrie 2015, 13:29

Ei, ce sa spun, se opreste primaria cu Oprescu. Nu exista viceprimar, consiliul local?
Dar altceva vreau sa spun. Dupa zilele astea am avut o revelatie: o primarie ca asta e un organism viu care-l accepta pe primar, nu sunt de acord ca primarul organizeaza filierele astea de spaga. In interior exista oameni cu adevarat puternici care detin primaria, care vamuiesc. Este exact ca in justitie unde procurorii aveau adevarate servicii de vanzari de solutii pentru cei ajunsi aproape de puscarie. Profesori, procurori, judecatori, functionari, care vand esenta functiei lor. E un gen de tradare de neiertat.

brazvan  •  8 septembrie 2015, 13:38

prietene, ai uitat de universiada din 1981 . ca ne convine sau nu, a fost ceva mai mare decat cred unii.

Ionut  •  8 septembrie 2015, 13:47

Dar despre faptul ca patronul vostru va plateste in continuare din banii furati, pt care este la inchisoare iar sediul furat de la stat, inca nu a fost recuperat de anaf ce parere aveti?

Radu  •  8 septembrie 2015, 13:49

Asa e domnule Tolontan. parerea mea e ca marii corupatori sunt chiar marii corupti. De aia nu s-au gasit marii corupatori inca. Adevarul real e ca avem nevoie de investititori straini insa ei au fost fortati sa dea mita. Pentru ca marii nostrii corupti nu au vrut sa faca altfel contractele. NU vreau sa scuz marile companii insa sunt sigur ca piata de desfacere si costul de munca si al materiilor prime si materialelor ieftin din tara noastra la fel ca si ar fi fost de ajuns sa fie atrasi sa investeasca in Romania…insa asa s-au facut afacerile in Romania comunista si post comunista si nu s-a putut accesa piata fara mita…ceruta in primul rand de „bunii” nostri „resprezentanti”..conditionata ca sa ma exprim mai corect.

ticbis  •  8 septembrie 2015, 13:53

Domnule Tolontan,
Aveti toata stima din partea mea pentru incercarea dvs de a denatura adevarata fata a coruptiei din Romania.
Faptul ca o serie de companii straine dau spaga si mituiesc primari, ministri, secretari de stat, parlamentari si angajati ai statului pentru obtinerea unor contracte este mai presus de orice indoiala. Dar in cazul de fata nu asta este subiectul din propozitie, Sorin Oprescu a fost prins in flagrant cand lua spaga nu de la firme din America sau din Germania, ci de la firme romanesti patronate de oameni de afaceri romani get-beget!
Pe Sorin Oprescu l-au invatat cu spaga in primul rand romanasii nostri verzi, incepand cu pacientii de lux de pe vremea cand era director de spital universitar si pana la patronii de teapa lui Voiculescu, Patriciu, Vantu, Ghita si ceilalti borfasi de teapa acestora, cand a devenit primar, cu sprijinul neconditionat si total al clasei politice corupte, in frunte cu Ion Iliescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Marean Vanghelie, Cati Andronescu, Ilie Sarbu, Victor Ponta, Dragnea si ceilalti mafioti de teapa lor, indiferent de partidele din care faceau parte.
Pana una-alta, a da vina exclusiv pe companiile straine care au avut contracte cu primaria capitalei este o copilarie amuzanta. Sorin Oprescu a luat spaga de la patroni romani, nu de la francezi, germani sau americani; cel putin astea au fost (deocamdata) probele administrate de catre procurori!
Domnule Tolontan, va rog sa nu mai aduceti vorba de funie in casa spanzuratului!

PS: din pacate, va informez ca fara spaga catre autoritati, in Romania n-ar fi existat niciodata National Arena, Cluj Arena, stadionul nou din Ploiesti, echipa de fotbal CSU Craiova, echipele de handbal feminin CSM Bucuresti si HCM Baia Mare, nici Gala Bute, nici turneele de tenis WTA si ATP de la arenele Progresul si nici macar trenul Sageata Albastra, pasajele rutiere de la Baneasa si din Piata Presei sau noile tronsoane de metrou.
Asta nu e o scuza, e doar o constatare!!!

Dinu  •  8 septembrie 2015, 13:59

Tolo, exagerezi cu cea mai mare competitie din ultimii 50 de ani. sa-ti dau cateva exemple; campionatul european de handbal din 2000. FOTE de acum 2 ani, finala Ligii Europa, etc.. Gimnastica e totusi un sport periferic cu foarte putin participanti

Alin  •  8 septembrie 2015, 13:59

gandind optimist, ma fortez sa cred ca lupta asta impotriva coruptiei nu e SAH, ci GO

Tolontan, despre arestarea lui Oprescu: „Retrezește o temă nerezolvată: dublarea prețului la Național Arena…” | Reporter Virtual | Portal  •  8 septembrie 2015, 14:03

[…] Continuă pe tolo.ro […]

Cătălin Tolontan  •  8 septembrie 2015, 14:08

@ticbis: nu scriu nicaieri si nu vreau sa spun ca multinationalele poarta exclusivitatea coruptiei pe umar. Ceea ce constat, si asta nu e o parere, ci un fapt statistic, e ca in nici unul dintre marile dosare nu e deranjat nici un director al lor.

Bumbi  •  8 septembrie 2015, 14:26

Tolo, felicitari! Esti primul ziarist roman care pune o problema foarte serioasa: coruptia incurajata si infaptuita de marile corporatii si protejata pana la sange de servicii. Altfel, cum se poate explica ca stim toti de miliarde si miliarde dar „marii corupti” arestati si partial condamnati, sunt prinsi pentru niste mis-mas-uri marunte si penibile. Ne-am bucurat cu totii ca pe Nastase l-au condamnat pentru …. un prejudiciu de cativa euro. Dar OMV, dar Bechtel? L-au luat acum pe Oprescu pentru 25 de mii de euro? Hai plimbati ursu! A cam devenit penibil sa stim toti ca marile multinationale dar si multe din firmele straine mai mici dau si au dat spagi grase, pe afara, prin conturi offshore samd. Iar pe urma, dupa ce si-au luat banutii multi de pe la noi, vin alde Merkel si baietii pufosi de la UE si ne dau sfaturi despre MCV si SChengen si cat de corupti suntem noi. Ei insa nici unsturoi n-au mancat si nici gura nu le miroase. Vorba S-a intalnit smecherul cu prostul! Asteptam cu drag si spor si primele dosare cu marii corupatori.

ionutz  •  8 septembrie 2015, 14:27

„Tot în numele „interesului național” sînt astăzi prinși corupții, dar ocoliți corupătorii. Și, totuși, în doi ani de funcționare a justiției, și cu aproape aceeași oameni care pînă acum au stat în frigider, nu poți repara și nici scuza un jaf organizat de două decenii și jumătate.”

Corect: aceiași oameni..

hornswoggle  •  8 septembrie 2015, 14:31

pe langa prabusirea FNI si dosarul „Flota”, constructia Arenei Nationale e printre cele mai mari jafuri din istoria postcomunista a Romaniei

Octavian Stăncioiu  •  8 septembrie 2015, 14:32

Domnule Tolontan, mult timp nu v-am înțeles tenacitatea anticorupție din postura redactorului-șef al singurului cotidian de sport care mai există în România. Acum îmi cer iertare; aveați, și aveți, dreptate.

Iar dacă ați încerca să deslușiți cum stă treaba, de fapt, cu multinaționalele, ați face acestei țări un bine istoric.

Cătălin Tolontan  •  8 septembrie 2015, 14:32

@ionutz: ai dreptate, e o eroare, imi cer scuze, am rectificat

@octavian stancioiu: nu va cereti scuze ca nici noi nu stim uneori de ce ne inversunam asa 🙂

bmgabriel63  •  8 septembrie 2015, 14:45

@C.T.: In astfel de cazulri la noi în România mi se pare atipic să vorbim de corupători, pe moment ce ei sunt strânși cu menghina de corupți. Nu poți realiza o astfel de investiție dacă nu faci ce-ți cere coruptul. Prin urmare, corupătorul devine corupt. Aceștia, dacă ar avea un dram de demnitate, l-ar lasa cu ochii în soare pe corupt în momentul în care apar semnele corupției !! Ce sa-i faci, banul ochiul …..

Joe  •  8 septembrie 2015, 15:02

Excelent articol. Din pacate, asa cum s-a intamplat si cu Udrea si cu alti mai mari , o sa stea si el 2-3 luni la arest preventiv (poate chiar la domiciliu) dupa care, cand lumea uita, va iesi bine mersi si nimic nu se va mai intampla. Ca asa e in Romania.

fdx  •  8 septembrie 2015, 15:10

mioriticii nu au habar despre ce vorbesc dar o fac pt ca asta este traditia la noi. corupatorii sint straini chiar daca in fata este plantat un localnic la modul strategic. in concluzie nu se va atinge nimeni de ei niciodata. sistemul lor este unul clasic f vechi si care n-a fost schimbat vreodata. vesticii cind intra undeva lasa localnicii sa-si dea unul altuia in cap si sa faca selectia respectiv centralizarea valorilor de luat. dupa asta vin ei arata populatiei nestiutoare vinovatii isi trag totul isi planteaza apoi oamenii lor de incredere si legalizeza tot ce le trebuie lor si de aici incolo domina „cinstea” asa cum este astazi la ei. 🙂
asa ca flotantii sa ma scuteasca de ceea ce stiu ei cu romanii verzi care au deja renume de fraieri la nivel mondial pt ca un elvetian ne-a descris ca un popor naiv care se crede f destept si smecher tocmai in forbes. 🙂
acum exemple cu tunuri adevarate de zeci de miliarde tipice vestului:

http://theintelhub.com/2012/02/23/trillion-dollar-terror-exposed-bush-fed-and-european-banks-in-15-trillion-fraud-all-documented/

http://www.cnbc.com/2015/07/01/sugar-daddies-could-be-funding-your-future-nurse.html

Unheimliche Geschäfte → Die Skandale der Deutschen Bank

https://www.youtube.com/watch?v=Nd6LIS8WFYA

Rep. Alan Grayson: $12 Trillion Gone and No One Punished

https://www.youtube.com/watch?v=gXhuaTfjTYM

9/10/2001: Rumsfeld says $2.3 TRILLION Missing from Pentagon

https://www.youtube.com/watch?v=xU4GdHLUHwU

Over 6 billion missing from pentagon – Again

https://www.youtube.com/watch?v=eU5MbQG3miI

Alan Grayson: „Which Foreigners Got the Fed’s $500,000,000,000?” Bernanke: „I Don’t Know.”

https://www.youtube.com/watch?v=n0NYBTkE1yQ

Der geplünderte Staat Geheime Milliarden Deals in Deutschland 45 Min NDR

https://www.youtube.com/watch?v=6k6hPmLo2m4

Steuerfrei – Wie Konzerne Europas Kassen plündern

https://www.youtube.com/watch?v=UwEHaiRlatY

http://www.sueddeutsche.de/thema/Luxemburg-Leaks

http://www.icij.org/project/luxembourg-leaks/explore-documents-luxembourg-leaks-database

http://www.tagesspiegel.de/berlin/ber/das-milliardengrab-ber-neuer-flughafen-koennte-sogar-acht-milliarden-kosten/9703588.html

http://www.spiegel.de/video/kanzler-u-bahn-drei-minuten-fahrt-fuer-320-millionen-video-1015592.html

asta este sistemul si nu se va schimba niciodata dupa cum vreti voi!

maistor kokir  •  8 septembrie 2015, 15:13

vreau sa mor,nu suport sa citesc stiri de astea, eu muncesc ca robu pt cateva mii de dolari pe luna, si ma consideram multumit, comparativ cu alte paturi sociale , iar jegurile astea umfla pretzurile unui stadion cu 150 de milioane …

birlic  •  8 septembrie 2015, 15:18

D-le Tolontan sunt sigur ca ai descoperit doctorasu de pe vremea Lenutei ,eeee ce sa-i faci ,tot sport se numeste si asta.

Dan  •  8 septembrie 2015, 15:48

maistor kokir, esti un norocos. 90% din romani lucreaza ca robii pe 250 dolari pe luna!

Mihai S  •  8 septembrie 2015, 15:55

@ bmgabriel63 Tu crezi ca e vreo corporatie in lumea asta care vine undeva „saca o investitie”? Lucrarile de infrastructura publica nu sunt investitii ale executantului, ci ale statului. Deci executantul se poate retrage oricand, dar nu e cazul la noi.

Are dreptate CT. Se protejeaza cei care-i faceau mari pe alde Oprescu si toti trepadusii astia.

ticbis  •  8 septembrie 2015, 16:05

@Catalin Tolontan
Am lucrat aproape 20 de ani in filialele din Romania ale celor mai importante multinationale din lume.
Am participat la zeci de sedinte cu tema „Go/No Go” privind inscrierea firmei la licitatiile pentru proiecte guvernamentale sau finantate din bugetul public.
In 90% dintre cazuri, decizia finala a CEO a fost „No Go”!!! Principala problema dezbatuta pe larg in sedinte era spaga pe care compania trebuia s-o plateasca catre politicieni si guvernanti, in antiteza flagranta cu principiile de moralitate si de etica de business pe care compania o promova in randul tuturor angajatilor, pana la „greata”!
La fiecare doua luni eram obligati, de la femeia de serviciu si pana la CEO sa dam teste interactive de integritate si de corectitudine in relatiile cu partenerii de afaceri, fie ei privati sau de stat.

Repet, Sorin Oprescu o fi luat sau nu spaga de la directorii multinationalelor din Romania, dar in mod cert a luat spaga la greu de la afaceristii autohtoni de genul lui Voiculescu, Ghita, Patriciu, acoperit fiind de alde Iliescu, Nastase, Ponta si clica lor de politicieni corupti. Cel putin astea sunt dovezile procuraturii!

Sa nu uitam, Victor Ponta a devalizat bugetul Romaniei cu o jumatate de miliard de dolari pe care i-a facut cadou unei firme din Kazahstan, KazMunaiGaz. La un asemenea cadou n-au visat si nu viseaza inca nicio multinationala occidentala activa din Romania, cu toate spagile pe care dl Tolontan presupune ca le-ar fi oferit politicienilor si guvernantilor romani!

Incerc sa fac un pariu: Dan Voiculescu a dat mita si spaga politicienilor romani in ultimii 20 de ani de doua ori mai mult decat toate multinationalele active pe piata romaneasca adunate la un loc!

Domnule Tolontan, despre asta vorbim!

marian  •  8 septembrie 2015, 16:07

Domnule Tolontan, imi exprim speranta ca dosarul Oprescu nu va avea drept paguba colaterala CSM Bucuresti. In acest sens le-as propune celor din conducerea clubului sa solicite cat mai curand posibil punerea structurii mentionate sub regim de supraveghere financiara stricta. In acest fel oficialii clubului vor demonstra buna-credinta, iar CSM Bucuresti isi va putea desfasura activitatile competitionale in conditii normale (vreau sa spun cat de normal se poate in actuala conjunctura a investitiilor pendinte de Primaria Generala a Capitalei).

Bogdan  •  8 septembrie 2015, 16:27

In partea de jos a primei pagini a ziarului de atunci: „In contul datoriei, oltenii l-au dat pe Chiriches”. Sunt curios cum ar fi aratat azi Dinamo si Chiriches, in cazul in care Chiriches chiar ar fi ajuns la Dinamo … sau Bucurestiul cu Oprescu in puscarie de pe atunci 🙂

Costea Mircea  •  8 septembrie 2015, 16:44

Și încă nu au plătit decât jumătate din banii pentru lucrările executate de către Astaldi. Jumătatea neplătită ar fi undeva pe la 10 milioane de euro.

Sably  •  8 septembrie 2015, 16:45

Tolo’, este bine, aproape minunat ca tu continui sa faci asta, ca incerci sa arati ce se intampla, bravo!
Nu cred insa ca nici tu si niciun alt „om normal” nu-si poate inchipui adevarata dimensiune a fenomenului!
Spunea cineva mai sus, ca daca Oprescu facea asta, „oare ce-or face alti primary?”…Ei bine (?), da! Este de neinchipuit!
Am avut recent prilejul (absolut intamplator), am mers intr-un sat din Gorj sa iau cu masina o ruda, de acolo , venea de la Baile Felix si se opries in acest sat sa-si vada niste rude pe care nu le vazuse de peste 20 de ani, veri, matusi, etc.
Varul ei este primar in sat de patru legislaturi. Am ajuns la casa primarului.
Casa?…Nuuuu, palat poate, castel, cu iaz in curte + trei jacuzzi, gradina copioara de Versailles, iar in interior?…Dumnezeule !!!!…Totul in marmura si oglinzi din Italia, parchet din Spania, mobilier florentin O-RI-GI-NAL, ceee living, ceee bar, si cu ce bauturi in el, ceee dormitoare (10 !), ceee bai ( 5 !!!) , plus teren de tenis , si….nu mai spun cate alte alea!…
Cine era proprietarul? Un primar dintr-un satuc din Gorj !…Cum vorbea?…Oooohhh Doamne!…Am plecat in doua ore de-acolo, desi trebuia sa raman peste noapte, senzatia de voma era deja devastatoare! Am reusit cu greu sa scap si sa-mi salvez masina, din cauza la ce/cat/cate vroia sa ne puna in portbagaj, pe banchete, in brate…N-am putut sa scot o vorba mai bine de o ora, pe drum, la intoarcere…”Din ce, de unde, daca asta dintr-un sat, da’ aia care?”…Eu atat iti spun Catalin, continua!…Nu ma intreba insa cu ce sanse, efecte, cand, etc., nu !…..

Fane Gazon  •  8 septembrie 2015, 16:46

”Marii” corupatori suntem noi, prostimea de la urne. Noi, toti cei care am acceptat ideea ca asasinarea lui Ceausescu a fost necesara si suficienta. Noi, cei care nu am stiut sa facem o revolutie, desi ni s-a inscenat una mura-n gura; cei care nu am inteles ca Iliescu trebuia de fapt impuscat, cei care nu am inteles ce ne pregateste Nastase. Noi suntem marii corupatori, suntem descendenti ai comunistilor imputiti, ai securistilor tortionari, suntem deschizatorii de drum ai coruptiei. Noi suntem cauza a ceea ce meritam si rezultatul a ceea nu am reusit sa fim.

Suporteru’  •  8 septembrie 2015, 17:06

Bine le spuneti, domnule Tolontan…insa ce pacat…sunt atatia ani in care tara asta a fost jefuita sistematic si culmea , nu de fanarioti sau turci ca pe vremuri, ci de catre romani (!) sadea…In complicitate cu marile companii occidentale : Bechtel, Microsoft, Max Bogl etc, etc… companii care au tratat Romania ca pe o tara bananiera ( si chiar asa a fost… ) in care li s-a permis TOTUL ( inclusiv sa corupa si sa mituiasca inalti functionari ) fara ca reprezentantii lor sa fie trasi la raspundere…Practic, TOATE REGIMURILE POLITICE DIN ROMANIA au „cersit” recunoastere din partea Occidentului delegitimate fiind din cauza mineriadelor, a coruptiei, a intereselor vecinilor etc, etc. Si aici ne-au adus, CA ULTIMA TARA DIN UE !!!, tară cu POTENTIAL ECONOMIC ENORM ( agricultura, turism, industrie…) cu OAMENI NORMALI (!), si cu RESURSE IMPORTANTE in subsol…Ultima, iar romanii priviti ca PARIA Europei…!!! Cine sunt vinovati : ii stim cu totii, CEI CARE AU CONDUS-O din 1990 incoace …

gigelos  •  8 septembrie 2015, 17:07

Ungurii refuza sa vanda ( cifre aproximative , nu stau sa caut ) 50 % din MOL cu ceva zeci de miliarde , fara rezerve de petrol si tara de 3 ori mai mica si noi ne-am vandut PETROMUL cu , parca , in jur de un miliard , chiar mai putin . Cu rezerve de gaze , petrol etc. Ne miram ca suntem saraci , primim margele de sticla si dam aur inapoi . Suntem prosti gramada si nu vorbesc de politicieni aici , prosti si fuduli . De la Arad la Viena nu vezi 3 Range Rover cu numere de Ungaria , de la Urziceni la Rm Sarat vezi 10 buc .

abc  •  8 septembrie 2015, 17:59

Vinovati pentru ceea ce s-a intamplat, se intampla si se va intampla in continuare SUNTEM DOAR NOI!

Se va schimba ceva doar atunci cand vom dori sa aflam adevarul, cand nu vom mai fi prosti, lasi, delasatori…completati dvs cu altele.

https://www.youtube.com/watch?v=VLbWnJGlyMU

https://www.youtube.com/watch?v=z12naPmpYhc

Cristijansen  •  8 septembrie 2015, 18:10

EXCELENT TITLU . Este ca atunci cand te scapa politistul de cinci ori ( nu e cazul meu) si ai dat ceva ,,malai,, sa scapi ,iar a sasea oara nu se mai poate ca are superiori in zona si te duci si-l dai ,,in gat ,, ca ti-a luat banii . TITLUL ESTE EXCELENT .

jos_cenzura  •  8 septembrie 2015, 18:26

1) Cand incerci un sistem de N ori, si da aceleasi rezultate, indiferent de oamenii de la putere, e pura nebunie sa insisti cu acel sistem, cu speranta ca urmatorul val de politicieni va fi mai putin corupt. Deci sistemul duce la coruptie, daca arestezi toti parlamentarii, primarii etc, urmatorul val va proceda in mare parte la fel. Toti alesii se lauda prin dezbateri ca sunt diferiti fata de ceilalti, dar nimeni nu propune schimbari reale, la nivel de Constitutie (oricum luata copy-paste de prin alte parti) care sa descurajeze fenomenul. Nu vorbesc de clauze gen „coruptia este rea” ci mai degraba:
– publicarea tuturor contractelor publice pe un website
– privatizarea tuturor proiectelor care se pot privatiza (statul nu are rolul sa faca stadioane sau catedrale, imi pare rau sa o spun, desi si unele si altele aduc voturi, se pare)
– eliminarea birocratiei si a 90% din angajatilor de stat (miile de reguli si bariere in a face orice ii dau puteri dictatoriale unui functionar sau unui primar, care va fi extrem de tentat sa ceara ceva in schimbul eliberarii unor permise etc)
– schimbatul felului prin care se intelege democratia (cand cei care nu contribuie la bugetul de stat au aceeasi putere de vot cu cei care contribuie – ducand la masuri populiste, si implicand statul in nenumarate proiecte in care nu ar trebui sa fie implicat daca votantii ar simti ca se fac din banii lor)

Singura non-solutie este exercitarea votului democratic, sperand ca urmatorii alesi vor fi diferiti.

gigelos  •  8 septembrie 2015, 18:45

Cu numere de Rromania

petre  •  8 septembrie 2015, 19:08

tolo : ia aminte : http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20405936-cum-opera-doctorul.htm

Cic  •  8 septembrie 2015, 19:18

Păi, pe cel mai mare îl ști și matale.

Lucian  •  8 septembrie 2015, 19:20

Excelent articol care atinge si latura ‘think outside the box’. Unde au fost SRI si DNA? Au fost tot aici dar erau partase la acest jaf colosal. Prabusirea regimului Basescu a insemnat si si busirea unei lumi care se credea intangibila, lumea marilor corupti. Corelatie intre cele doua ‘variabile’ este mult prea evidenta pentru a fi trecuta cu vederea. Cei care se pricep un pic la statistica stiu de coeficientul de determinare (r^2), care in acest caz se apropie de 1. Dar in final nu ramane decat un peisaj dezolant si sumbru. Un popor falimentat si adus dincolo de limitele agoniei. Multinationalele vor inflori intotdeauna in tarile predispuse coruptiei. Deja rodesc si in tarile cu vaste traditii democratice.

Cătălin Tolontan  •  8 septembrie 2015, 19:51

@ticbis: ai dreptate cind spui ca exista multinationale cu ferme reguli interne anticoruptie. Aceste multinationale sint si ele deranjate de felul in care s-au dat lucrarile in Bucuresti nu numai.

Șerban  •  8 septembrie 2015, 20:41

Dacă tot cenzurezi, de frică sau din rea credință – nu contează, de ce te mai apuci să întrebi despre „lucruri trăznite”?!

dudu  •  8 septembrie 2015, 20:48

Acum cateva luni, cand procurorii ii lasau liber pe banda rulanta pe denuntatorii Elenei Udrea, aplaudati la patru maini si ne spuneati ca e normal ca denuntatorii/turnatorii sa fie lasati liberi, pentru ca au colaborat si si-au recunoscut vina.
Iata ca acum va intrebati, dle. Tolontan – Unde sunt marii corupatori? Pai vedeti ca v-ati dat singur raspunsul acum cateva luni – sunt liberi bine-mersi. Pescariu (care a carat sacose de bani) e liber si scos de sub urmarire. Florica (care e instigatorul-sef care a constituit grupul infractional si care a incasat partea leului din contractele Microsoft) e la fel de liber, ba si lasat cu purcoiul de bani. De compania Microsoft (principalul beneficiar) nici nu se pune problema. ei nu au fost niciodata inculpati.
La fel si la Oprescu. Totul incepe si se opreste la el.
Ca si in cazul Udrea, la el nu se va gasi nici 1% din prejudiciul invocat.
Udrea, Blaga, Oprescu, Ghita si restul erau doar rotite din angrenaj. Banii au ajuns la partide si la servicii. De aia nu s-a mers si nici nu osa se mearga cu ancheta mai departe.

Comentează