Cine mai vrea legitimație de jurnalist

Patrick André de Hillerin și-a lansat cartea despre presă

miercuri, 14 octombrie 2015, 10:55

Avertisment. Urmează un articol melodramatic. Solicităm clemență.

În această seară, Patrick André de Hillerin, PAH cum semnează uneori în ”Cațavencii”, și-a lansat cartea ”Dumnezeu are legitimație de presă”.

Sînt cîteva zeci de oameni în sala de la Muzeul Țăranului Român. Neașteptat de multă lume.

La o masă, modest și aproape singur, stă Nicu Alifantis. La alta, cu o șapcă pe cap, venit direct de la o înmormîntare de undeva de prin Prahova, e Ivan Patzaichin.

PAH și-a grupat în carte articolele despre presă. Presa uneori e ”Radical din zero”, așa cum se intitulează unul dintre texte. Ce folos? Care-i sensul?

Îi simt în sală pe cîțiva jurnaliști. Nițu de la RTV, Pătraru de la TVR, Bușcu de la Cațavencii și Iolu de la Adevărul. Pe  Marius Nițu l-am ascultat, cred, acum două seri la o emisiune. Nu-mai-știu-ce-politician spusese nu-știu-ce-chestie și, cînd s-a dat legătura în platou, Marius Nițu a rezumat declarația imediat. Discernămînt în direct, impecabil. Nu mare lucru, dar, în fond, ce face delicat un vechi jurnalist? Să înțeleagă și să transmită mai departe.

Și care-i sensul?

Îmi amintesc că, în fața televizorului, m-am concentrat pe figurile invitaților de la RTV. Erau admirativi, erau aprobatori, nu mai aveau de adăugat nimic. Dar nu i-au zis asta lui Nițu. Mai degrabă, primim dezaprobarea celorlalți. Normal, să nu ne victimizăm.

Acum cîteva zile, un comentator de pe gsp a scris că ”sigur că nu-mi veți lăsa mesajul, e normal, păi la ce legende urbane circulă despre Tolontan că sărea peștele de flămînd ce era cînd mergea la Galați pe vremea lui MM Stoica”. Omul are dreptate. Și, în același timp, e fie un neștiutor, fie un ticălos amator. I-am rugat pe colegii mei de la moderare să lase mesajul. Nu am nimic de ascuns.

Toți eram flămînzi la începutul anilor ’90. Aici are dreptate omul.

Cîștigam 100 de dolari pe lună și aveam servici în centru, vorba lui Mitică Dragomir. Dar legenda urbană e exact pe invers! Acum 20 de ani l-am văzut pe Daniel Nanu, transferat de la Evenimentul zilei, cum a venit la un fotbal cu treningul învelit în ziarele care alcătuiau fundul genții de sport. Am simțit că mă topesc de drag.

Toți eram vai de capul nostru, după închiderea ediției o bere în Cișmigiu era recompensa maximă. În toate redacțiile din țara asta era la fel!

Și pentru că noi am avut decența să nu ne spunem propria poveste, să nu ne lăudăm cu ea, e posibil ca în timp ea să fie răsucită.

Ce ironie faină, să fii judecat pentru inversul faptelor tale!

Să ți se inventeze un trecut.

Bogdan Stamatoiu, redactorul șef adjunct al Gazetei și unul dintre ziariștii zidiți în pereții serviciului public, mi-a povestit, amuzat, o întîmplare. A revenit în redacție din concediu din Moldova. Cică una dintre ferestrele unui restaurant din Târgu Neamț îmi poartă numele. La mișto, desigur. ”Și acum, după 20 de ani, povestesc chelnerii de la Casa Arcașului cum te-a văzut patronul echipei Cetatea pe fereastră că o tulisei la fugă pentru ca să nu iei masa, să nu iei bilet de tren, să nu iei nimic. Alergai pe lîngă poala pădurii și Valentin Gârbea, patronul, striga la ăia de la club că iar a scăpat neomenit Tolontan ăla de la Sportul românesc!”.

Nu, fraților, n-am luat! Nici eu și nici alte mii de ziariști. Nici Patrick André de Hillerin n-a luat că altfel n-ar trăi și acum din scris, împărțindu-se între ziar, televiziune și o iluzorie lovitură editorială.

Da, unii dintre noi am ajuns să cîștigăm cîndva bine sau fff bine, moment care s-a sfîrșit ca în ”Cîntecul de păpădie” al lui Alifantis. Nu e cazul lui Patrick, vorba lui Bușcu.

Dar, indiferent că am cîștigat puțin sau mult, ne-am făcut meseria cum ne-a dus capul. Și nu se victimizează nimeni.

E întuneric la Clubul Țăranului Român și, de emoție, mereu mi-a fost groază să vorbesc în public, strîng în mînă cartea lui PAH. Undeva în față, Ivan îmi face cu ochiul. ”Mergem înainte”. Îi sînt recunoscător. Patzaichin stă înfipt mereu la 2.000 de metri, pe platoul Bucegilor, și deasupra e cer senin.

Într-un colț, Pierre, tatăl lui Patrick, zice că vom lua două, trei medalii la Rio. Puțin. Sun în redacție. ”Cîte medalii am zis noi că luăm la Olimpiadă?”.

Liviu Iolu asistă la scenă de undeva de lînga ușa care dă spre biserica Izvorul Tămăduirii. Iolu s-a consacrat ca un excelent autor de reportaje și puțină lume a băgat de seamă că a devenit un editorialist de primă mînă în Adevărul.

Parcă se lansează o tipăritură clandestină, mai lipsește cîinele Pistruiatului.

E o atmosferă stranie, de hrubă creată de propriul nostru subconștient, de oameni aflați sub un asediu prelungit, de oameni care n-au nici un alt motiv să se rușineze decît acela că nu se mai simt doriți, citiți și acceptați.

Azi, Ioanițoaia a stat vreo trei ore pe telefon să afle ce l-a apucat pe Iordănescu de a intrat în silenzio stampa după ce a calificat echipa la Euro 2016. ”Ovi” a vorbit cu toată planeta, noroc că Blatter era ocupat că-l suna și pe el. S-a și supărat Șeful pe noi în ședință. ”Bine, măi, voi știți. Eu vreau să aflu!”. Am amuțit.

Mîine, cînd va publica articolul, sînt convins că-l vor lua comentatorii la mișto. Că Iordănescu e un prost. Că Ioanițoaia e învechit. Dacă moderezi insultele, e nașpa. ”Băi, ce-i cu dictatura asta? Adică de aia am murit eu la Revoluție ca să nu-mi aprobi tu comentariile?” (”Dumnezeu are legitimație de presă”, Patrick André de Hillerin, editura Tandem Media).

Și, apoi, iar îl vor înjura pe Ioanițoaia, că de unde știi, tu, mă, băbătie?! Eu știu de unde știe Ioanițoaia, dar nu pot să vă spun. Se numesc surse. Și aflați că nu v-am mințit niciodată. Uneori am greșit. Dar nu v-am mințit.

S-a întunecat de tot afară.

Plec repede, bucuros că am scăpat de vorbit. Strecor cartea lui PAH în rucsac.

Aș pune-o într-o sticlă, aș arunca-o în mare și aș da-o cuiva ca să învețe cum am îndrăznit, cum am izbutit, cum am ratat.

Cum ne-am păstrat legitimația de presă.

 

Comentarii (58)Adaugă comentariu

spion_kop  •  14 octombrie 2015, 23:17

fain articol, alert, se vede ca sunteti fan Fanuș Neagu ...

ionnis  •  14 octombrie 2015, 23:22

this is history baby

Cătălin Tolontan  •  14 octombrie 2015, 23:24

@ionnis: da, asa e, sintem istorie, mai suportati-ne un pic

Mishu  •  14 octombrie 2015, 23:35

Presa de azi, e formata din click-uri, titluri si accesari..continutul mai conteaza poate doar in 5% din cazuri..din pacate.

Viorel  •  14 octombrie 2015, 23:41

Speram ca se vor mai naste jurnalisti pasionati si sa nu devina istorie presa scrisa.

dex  •  14 octombrie 2015, 23:48

O fi fost si unii jurnalisti iuti de picior si cu coloana vertebrala, nu zic nu. Si felicitari, daca ai fost printre ei. Cumplita majoritate, insa, a fugit in sens invers. Spre omenie! Si, astfel si-au pierdut credibilitatea. Altii, mai moderni, nu sunt ziaristi, sunt propagandisti. Ca exemplu, luati orice "jurnalist" Antena 3. Sau Realitatea. Sau B1. De aceea, moare in chinuri presa romaneasca. Pentru ca nu i-ati expulzat, cand ati avut posibilitatea, pe "colegii" care va murdareau meseria. Avuseseti un Club Roman de Presa. Era un inceput, dar a sfarsit ca un sfarsit.

Doctor  •  14 octombrie 2015, 23:49

Catalin, poate esti exceptia de la regula: Ia vezi de unde au colegii tai afiliati invitatii la VIP la meciuri? Cum merg ei in deplasari si stau la hoteluri pe banii echipelor? De cate ori a intrat in silenzio Lucescu pentru nea Ovi? Daca tot facem apologia jurnalismului, cand mai vedem si noi niste intrebari incomode adresate strict pe domeniul sportiv? - ca e evident ca nu o sa puna reporterul ala intrebari echipei care ii plateste avionul

Mihnea  •  14 octombrie 2015, 23:50

Poate ca noi, cititorii, nu mai avem timp sau credem ca nu mai avem sa parcurgem in tihna un ziar (despre continut, fete la pagini 5, bombele dodelilor, barfe si can-canuri, nu acum). EPoate ca era mai palpabila satisfactia jurnalistilor cand editiile tiparite faceau legea iar reactiile cititorilor erau altele. Un scroll nervos sus-jos se face inconstient dar un ziar nu-l arunci fara lupta:). Imi pare uneori c-ati ramas singuri, voi intre voi, sa va motivati, sa va incurajati, sa va apreciati si sa va cititi. Iar "povestile" ajung sa fie despre cei ce-au scris sau inca scriu "povestile".

the_gunner  •  15 octombrie 2015, 0:20

As dori sa dau un exemplu aici despre cum trateaza diferite publicatii delegarea reprezentantilor sai la eventuri majore. GSP l-a trimis pe Ov Ioanitoaia la CM de fotbal 2010 . I-a fost stabilita sederea la numai 2 saptamini . De ce ?

pawn  •  15 octombrie 2015, 0:22

@viorel. presa scrisa deja este istorie. in "notre-dame" al lui hugo e o fraza profetica: preotul frollo ii arata o carte tiparita lui louis XI, indreptand pe urma degetul spre catedrala si spunand: "aceea o va ucide pe aceasta" (ceci tuera cela). hartia a ucis piatra, iar acum a venit randul hartiei sa fie omorata de internet. ceea ce este absolut normal si, din pt meu de vedere, imbucurator de democratic.

Andrei  •  15 octombrie 2015, 0:29

Domule Tolontan, as dori sa stiu ce inseamna pentru dumneavoastra presa sportiva? Cand v-ati apucat de asa ceva cum era? asa-i ca era altfel? Acum oferiti doar ce se cere, doar ce cere publicul. Can-Can cat incape, nevoie de "Bomba" ,"Senzational", "Uimitor" ... asta va defineste ca redactor sportiv? Angajatii care scriu articole au vreo legatura cu o scoala de jurnalism? nu ma voi lega de toti sponsorii care iti apar pe ecran si trebuie sa dai 12 "x-uri" sa citesti un articol, ca asa e in ziua de azi. Dar cu titlurile ce facem Domnu Tolontan? cu aceste "SENZATIONALE" ... de Exemplu: "Calificarea la EURO ajută la dezvoltarea fotbalului românesc » Câți bani vor merge la centrele de copii și juniori" nu era mai scurt "DIn banii de calificare, 4 milioane vor merge la grupele de juniori" Scurt si la subiect. Un doritor de amanunt accesa pagina, dar poate titlul imi era suficient pentru informatia care o doream. Jurnalismul in general a ajuns la un nivel josnic, insa presa sportiva devine un candidat serios pentru Can-Can din pacate! Pe langa aceste articole, blog-uri, la obiect, restul continutului pe site este "Acceseaza daca vrei stirea" . As aprecia un raspuns obiectiv, insa cred ca nu va permiteti un raspuns concret!!!

bebeben  •  15 octombrie 2015, 0:30

in romania nu mai sunt jurnalisti pt ca ziarele scriu ce se dicteaza eu ca si jurnalist il intrebam pe un jucator , fara sa dau eu nume daca eram jurnalist intram in direct. a zis ca ca a fost fluierat pe n arena eu intrebam asa prostii astia care te-au fluierat au bagat n miliarde in bugetul statului tu ce ai facut in seara asta/ dar vo*** de frica inromania nu exista jurnalisti si voi ca si jucatorii de fotbal va intereseaza doar sa aveti servici nu deranjati pe nimeni cu intrebari

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ipocrizie  •  15 octombrie 2015, 0:38

@Catalin Tolontan. Cine asteapta ca lucrurile sa fie diferite? Am mai spus-o,aici vorbim de o mentalitate care exista la nivel global. Presa la nivel global,in special presa de main stream nu mai exista. Revenind la *** noastre,in Romania ,presa,ma refer la o parte importanta,nu la un procent foarte mic,probabil ca a existat doar in perioada interbelica. Si cenzura comunista,si mentalitatea capitalista au acelas rezultat,DOAR METODELE si contextul difera. Numai analizati acele 'ferestre'/linkuri din presa de main stream timp de 30 de zile. Fara acest tip de presa,Romania nu ar fi putut sa fie distrusa social,economic,cultural in halul aceasta. Dati aceste stiri cap de afis la 10 psihologi diferiti.Fie ca vb.de gsp.ro,de un site politic din alt trust,samd,acelas gen de stiri il vei citi. Uneori sunt reactualizate stiri vechi de 2-3 ani atata timp cat sunt despre prostitutie,mahala,trivilitati lipiste de logica . De multe ori,titlul in sine este la fel de lung ca si 'articolul' si denatureaza complet informatia. Toti va vor da acelas raspuns: presa este obsedata sexual si promoveaza doar mahalaua,prostul gust si trivialitati lipsite de logica. Acest fenomen este rezultatul unui alt fenomen mai complex.In Romania,dupa 89,anumite cercuri de interese cu foarte multa influenta si informatie,au avut 2 precupari: 1 ,imbogatirea unor oameni extrem de dispretuitori fata de societate,democratie,economie de piata,totodata extrem de santajabili (ceea ce Clive R. Boddy numeste corporate Psychopaths se aplica intr-un spectru mult mai marg); 2 ,crearea unui cadru de manipulare unde adevaratele probleme sa nu fie dezbatute decat atunci cand exista un interes.Cine ar fi avut de pierdut daca discutia PUBLICA IN SOCIETATE nu se rezuma doar la niste lamentari puerile si niste 'sange'dat cand si cand ?Ganditi-va la privatizarea Romaniei dupa 89 doar.Era nevoie de manipulare grosolana.Insa presa din Romania este doar o mica bucata dintr-un puzzle foarte complex. Acum mai bine de 100 de ani,cine citea un ziar ramane cu o oarece informatie utila,situatia s-a schimbat dramatic.Atunci presa,desi era manipulare si atunci,informa si oarecum destepta populatia. Astazi discuta cineva influenta capitalului strain in Romania? Revenind,LUATI TOTI PATRONII din presa din ultimii 25 de ani,toti au avut legaturi mai mult decat dubioase cu statul roman ori cu vechea securitate. Sunt multe de spus,as putea sa scriu 100 de carti pe tema asta... Uitati o discutie mai veche vizavi de presa,de presa care implicit a influentat si presa din Romania. Doar ca presa din Romania a avut si are un alt rol,aceea de a tine populatia la un nivel cat mai scazut de informare cu PRIVIRE LA PROBLEMELE REALE ale societatii. A stiut cineva atunci cand Predoiu si Macovei au lucrat la acele coduri penale ca in 2015 vom avea sute de pedofili care vor iesi dupa 2-3 ani si ca recidiva este la un nivel extrem de alarmant? Stie cineva cat costa statul roman o astfel de victima?Stie cineva cati minori insa executa ani in inchisoare cu mult peste media unui viol desi sunt la prima abatere si nu au avut alte antecedente penale?Pentru viol asupra copiilor se executa in medie 3 ani de inchisoare,pentru un furt fara violenta,la prima abatere,fara antecente penale se executa mai mult. Vorbesc de cifre oficiale,de cat se executa concret,nu cat primeste fiecare....Foarte,foarte,putini. Principala resursa a oricarui stat este resursa umana.... Revenind la presa: www.youtube.com/watch?v=E0Gqi7DWK4c Legat de acest videoclip,am avut o discutie in 2008 cu un jurnalist de origine romana de la New York Times vizavi de cum au relatat ei razboiul din Irak. El sincer mi-a spus ca nu a primit niciodata nicio tema,si l-am crezut,insa i-am raspuns: daca nu ai fi scris si nu ai fi gandit cum o faci acum,niciodata nu ai fi ajuns sa lucrezi la ei. De fapt,sistemul este atat de eficient,incat si oamenii cu resurse imense si realizari notabile nu se fac auziti suficient de mult. Warren Buffett NICIODATA nu o sa fie atat de auzit de marea masa precum Sheldon Adelson.... Analizati cate din aceste stiri "A lăsat să se vadă TOT" provin din Anglia. Nu trebuie decat sa dai scroll,link de la gsp.ro sau oricare alt site si vezi gasi o stire de genul acesta. Astazi,gsp.ro : "Ea câştigă 20 de lei pe minut vorbind murdar! A strâns o avere " Despre cine este vorba? O tanara din Anglia. Cuantifica cineva cate informatii de acest gen sunt in presa de main stream si ce fel de informatie importa Romania? Evident,traim intr-o lume libera,insa atunci cand acest continut prodomina oare care sunt cauzele? Publicul ,de multe ori dezaproba astfel de stiri,doar ca ,publicul are o nevoie de a citit informatie,de a se informa. Cum la fel,populatia nu mananca din placere mancaruri pline de E-uri,doar ca alternativa este foarte dificil de gasit si mult mai greu accesibila.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  15 octombrie 2015, 0:46

Draga Tolo nu merge si cu porcu-n curte si cu slanina-n pod. Vrei sa ai tabloid online plin de materiale furajere si titluri mincinoase dar ai vrea un public educat care sa posteze doar comentarii decente si elegante. Nu merge, monser. Culegeti ce semanati, o generatie superficiala croita la repezeala. Jurnalismul de care vorbesti tu a cam murit; deja se simte o nostalgie clara in scrisul tau. Odata cu generatia lui Ioanitoaia si discipolii sai imediati vom discuta despre presa scrisa din amintiri. Sunt multe meserii care au disparut sau s-au transfomat radical de-a lungul vremii. Jurnalismul nu va face exceptie. Traim in plina revolutie informatica. Berea ta din Cismigiu ti se va parea tot mai indepartata, te asigur.

Mihai  •  15 octombrie 2015, 0:50

Sunt cateva zeci de oameni, se spune corect. Jurnalismul, azi, nu mai inseamna si limba romana corecta dpdv gramatical. In 90, cand lucram in presa, sintaxa, topica si gramatica, la corectura, erau la loc de cinste. Acum suntem rapizi, datorita tehnologiei si atat.

Ion  •  15 octombrie 2015, 1:09

Buna Catalin! Sa știi ca pe ici pe colo mai apar jurnaliști care vor sa scrie , chiar mare mi-a fost mirarea sa vad ca pe un site Absport.ro :Editoriale , articole de opinie ...

PAH  •  15 octombrie 2015, 1:11

@pawn Câtă vreme pe internet nu găsești doar poze cu pisici, filmulețe și desene explicative, presa, chiar și online, tot scrisă e. Ceea ce e nu doar democratic, ci și foarte adevărat.

Romulus Román  •  15 octombrie 2015, 1:27

Nu-mi place stilul lui Fănuş Neagu iar pe tine cu certitudine nu te prinde. Rămâi cum te ştiu: fără floricele, direct şi incisiv...altfel o dai prin bălării şi pari a fi scris articolul sub efectul aburilor de alcool, ceea ce nu cred că e cazul la tine, deşi nu te cunosc şi nici legendele urbane nu le ascult.

marcel  •  15 octombrie 2015, 2:06

@pawn asa e, mie nu mi se pare imbucuratoare democratizarea despre care vorbesti. Orice natarau is poate da acum cu parerea. Pe vremuri exista responsabilitatea autorului pentru cele scrise. In plus, cantitatea de informatie care s-ar putea numi acum “presa” a devenit prea mare comparat cu cele cateva ziare intre care aveam de ales in anii ’90. In fine, asta e mersul istoriei. E totusi ceva imbucurator in disparitia presei scris - nu mai taiem copacii pt hartie (acum ii trimitem ca busteni in China).

dan  •  15 octombrie 2015, 2:08

O mica eroare:Vali Garbea era patron la Cetatea Tg. Neamt...de aia era vorba si de restaurantul Casa Arcasului,care e in Tg. Neamt...A ajuns la puscarie si asta intre timp.....

geo  •  15 octombrie 2015, 2:14

Catalin, articolul tau descrie “presa” nemeritat de frumos, si o spune cineva care a fost in interor multi ani. Sunt intr-adevar cativa jurnalisti talentati, ca PAH, dar in rest e o adunatura de oameni fara har (am cateva exemple la tine in redactie) care fac meseria asta pentru ca nu stiu sa faca nimic, iar datul cu parerea e cel mai simplu job. Cat despre verticalitate, cred ca stii la fel de bine ca mine panica ce insotise mogulizarea presei, cand jurnalistul obisnuit se plangea “ba, nu mai da nimeni nimic, acu’ se duc direct la seful”. Eu am mituit macar 20 de jurnalisti de top. Cei care alegeau sa ramana neomeniti erau sub 5%. Deci articolul tau de azi e emotionant, dar descrie o lume imaginara.

Gabi  •  15 octombrie 2015, 4:33

Va multumesc din Florida pentru tot ce ati scris si veti mai scrie.

EO  •  15 octombrie 2015, 7:28

incepand cu studiourile "procesului etapei", continuand cu protv si antene, gsp sau prosport, prin toate mijloacele de informare si de "informare", v-ati creat propriii cititori, fani sau admiratori. fiecare reactie pe care o obtineti va apartine in egala masura, ea nu apartine doar celui care o arunca in ventilator. nu sunteti doar de partea aia a baricadei, ci d-vs insusi, cu propria mana, scrieti comentariile alea, bazaconiile. nu va puteti dezice de proasta calitate promovata, aveti in ziar mizerii simpatice, la un anumit nivel, insa nu toti oamenii au discernamant, ei sunt efectul unei lipse de educatie sociala si individuala. va apartine, intr-o buna masura, lipsa educatiei sociale. sunteti creatorii unui astfel de public, de care vad ca va tot plangeti. din mai nimic din ceea ce apare la d-vs nu rezida pasiune, ci mai degraba o lehamite, sunteti, ca si ailalti, un limbaj de lemn, un anumit tip de stire si de "stire". puteti inota, de acum, in propria-va deziluzie, pe care o simt in fiecare cuvant, insa nu sunteti o victima, ci un creator, nu catre noi trebuie sa plangeti, ci catre oglinda. acolo e raspunsul. zi frumoasa.

Mihai  •  15 octombrie 2015, 7:38

De-a lungul vietii, am fost pe ambele parti ale baricadei, intai jurnalist, iar mai nou sunt un simplu cititor. In aceasta din urma calitate vorbesc acum. Ceea ce se face la noi acum cu greu mai poate fi numit presa. Cu cateva mici exceptii (le stii si tu, Tolo, nu cred ca e cazul sa le reamintesc aici), asa-zisa noastra presa s-a transformat intr-un malaxor de senzationalisme in goana dupa click-uri, intr-o galeata de informatii neverificate, date in graba de a nu fi, cumva, al doilea care da stirea. Obsesia asta pentru trafic a ajuns sa ghideze aproape orice decizie jurnalistica si da nastere unor monstruozitati (vezi site-ul Romania TV, EvZ). Si atunci noi, cei care asteptam si dorim altceva de la presa, ne indreptam incet, incet, spre presa externa, unde jurnalismul ala adevarat (culmea!, la altii se poate) mai are ceva de spus.

EO  •  15 octombrie 2015, 7:38

am citit prea multe articole tendentioase, incitatoare, insinuante, incurajand violenta de limbaj si si pe cea fizica, overall. am citit articole lipsite de orice simt gramatical, jurnalisti care nu fac diferenta intre alvez si ronaldo dintosul- basca mai erau si redactori sefi! tipul de stire " pe surse " este o treaba necredibila, am vazut, nu de putine ori, minciuni sau false reprezentari, iar de la un om ca d-vs, cu o inteligenta aparte, nu ma astept decat sa le observe si sunt sigur ca le observa, asa ca, daca apar, inseamna ca nu va displac, ci le dati cel putin o mijlocie importanta, ca altfel nu ar aparea. toate trebile astea va transforma asa-zisul ziar intr-o sursa de necredibilitate, nu sunteti un model, ci prietenul de la comitet, furnizorul de informatii neoficiale, pentru ca isi dilueaza oficialul in cele de mai sus, zvon, dupa kapferer. poate ca cei mai multi nu au discernamant, insa inghit de bune toate mizeriile si devin repere de conduita. anii trec si am ajuns aici, un popor in descompunere, un public in descompunere, rezultat al lipsei de constiinta sociala. citind art. d-vs, din pacate, vad doar ipocrizie. iar asta, asa cum vedem, nu va mai asigura succesul. de fapt, d-vs de asta va plangeti, nu de altceva.

EO  •  15 octombrie 2015, 7:43

d-vs insiva***

EO  •  15 octombrie 2015, 7:46

@pawn incearca "nu spera ca veti scapa de carti" a lui U. Eco.

Ilie.De la scularie.  •  15 octombrie 2015, 7:48

Superb, ca deobicei....dar cred ca e vorba de Cetatea si nu de Foresta.

Cornel Iliescu  •  15 octombrie 2015, 8:13

Salut, Lume! E o dimineata frumoasa de toamna si mi se pare ireal sa pot citi un astfel de articol. Mereu mi s-a parut ca acest Catalin este un tip inteligent, dar acum m-am convins de asta... Si ce, o sa ziceti , mare lucru! Cine esti tu sa conteze daca esti convins ori nu de ceva? Si atunci o sa zic si eu ca faceti parte dintr-o turma uriasa, incercand politicos sa nu fac nici un fel de de caracterizari cu tenta peiorativa (nici macar nu e greu sa ma abtin), si gata . Mi-a placut si ideea cu comentariile la liber, e si o doza de risc dar n u conteaza foarte mult... Si oare mai are importanta ce voiam de fapt sa transmit? Categoric nu, asa ca , daca nu voi primi un undemn sub forma de intrebare sau macar o "bagare in seama" o sa-mi vad mai departe de viata mea .... Sa ai o zi frumoasa, Lume!

Mircea  •  15 octombrie 2015, 8:14

Mare lucru sa stai "pe telefon" si sa vina sursele la tine. La cate kg are nea Ovi ar trebui sa cumparati altul.

eugen  •  15 octombrie 2015, 8:24

Nu spun ca nu e adevarat ! Dar.... sa ne amintim si cum veneati la emisiunile de la televizor ( Procesul etapei parca! ) prin 92-94 cu tricouri si tot felul de alte accesorii la vedere cu nume de firme de echipament sportiv ! Nu era oare reclama mascata si nimeni nu primea bani negrii pentru asta ??!!?? ( Lotto va spune ceva ?? ) Evident ca ziaristi e normal sa aveti capacitatea de a transmite si celor mai sensibili mesajele subliminale pentru a-i face sa creada tot ce scrieti! Din pacate s-a ajuns in presa dvs si la articole in care unul este titlul si altul este continutul si asta, nu cred ca puteti contesta, nu inseamna profesionalism!

Dan  •  15 octombrie 2015, 8:30

Intrebarea de fond ar fi "cum si-au pastrat legitimatiile de presa cei din provincie"?. Cei fara diferitele umbrele de protectie din Bucuresti. Cei aflati permanent sub presiune si santaj. Cei usor de umilit si de inlaturat. Hai sa ne gandim un pic: de ce nu exista un Tolo de provincie? Sau invers: ce sanse ar fi avut Tolo in provincie? Cu salariul minim in buzunar, cu patron pietar sau bisnitar (rima involuntara :) ). Fugarit mereu ca la Piatra Neamt, dar nu pentru a fi omenit... Discutia e lunga. Presa adevarata se face la margine, nu in centru cum isi imagineaza cei mai multi dintre jurnalistii vechi si smecheriti de azi. E usor pentru Nitu sa emita metafore dintr-un studiou central. As fi vrut sa-l vad facand acelasi lucru dupa doua decenii de lupta la baioneta prin transeele provinciei. Eventual, dintr-un studiou din Oradea, Baia Mare sau Tulcea. L-ar mai fi bagat cineva in seama?

doina  •  15 octombrie 2015, 9:26

eu sint inginer de formatie si nu pot sa nu ma intreb iar si iar cum a reusit un ins ca turcescu sa-si spuna ziarist, sa mai si predea pe la nu stiu ce facultate de jurnalism...pur si simplu nu inteleg! si mai sint citiva ...dar el se baga in fata chiar si acum dupa circul cu "coloneala". si a spalat nene, la creiere .........

Steanita  •  15 octombrie 2015, 9:31

Toamna gri... La fel ca in orice meserie (mai ales vocationala), cine crede ca poate face blaturi fara urmari pe termen lung, se inseala. Orice "remiza de salon" sau reciprocitate ajunge sa coste amarnic in cariera.

Cătălin Tolontan  •  15 octombrie 2015, 9:47

@Dan: stiu jurnalisti excelenti in provincie. Si sint mai multi decit stiu eu :-) @Ilie.De la scularie, dan.: multumesc, am corectat

Roman  •  15 octombrie 2015, 10:27

D-le Tolontan o intrebare:de ce a-ti raspuns doar lui @ionnis si la Doctor nu? eu mi-as dori raspuns la intrebarea Doctorului.

Andrei  •  15 octombrie 2015, 11:46

Singurii oameni de sport pe care ii mai poti asculta cu deosebita placere in ziua de astazi sunt Marian Olaianos si Marius Mitran!!!

Cătălin Tolontan  •  15 octombrie 2015, 11:57

@Doctor, roman: ziaristii gsp nu calatoresc cu avionul decit daca si-l platesc. E o regula veche, pe care o aplicam din 1997, de la ProSport. Deci, pentru noi, nu platesc cluburile sau federatiile.

Roman  •  15 octombrie 2015, 12:16

Am primit ce-am cautat :)...dar m-au interesat intrebarile incomode. cand vor mai fi puse?nu neaparat de dumneavoastra

Sumar -15 octombrie. România ca o barcă în derivă de care se agață și bugetul refugiat al Moldovei | în Centru  •  15 octombrie 2015, 12:16

[…] Legitimația de jurnalist. O poveste. […]

Tavi  •  15 octombrie 2015, 14:46

Catalin, Scrii bine. Mult prea bine pentru fenomenul in care activezi in acest moment. Da, spun fenomenul, pentru ca presa anilor 2000, cred, VA ramane in istorie, dupa parerea mea, ca o dovada a faptului ca o presa "libera" dar proasta sau vanduta, poate fi mai nociva decat una cenzurata dar populata de valori. Si spun acest lucru, referindu-ma in ultimul rand la presa sportiva, al carei lipsa de profesionalism afecteaza societatea cel mai putin. O zip buna...

Zamby  •  15 octombrie 2015, 15:06

Bravo Maestre!!! (sigur ai dreptul sa fi numit asa!!!)

Cătălin Tolontan  •  15 octombrie 2015, 15:11

@tavi: sint zeci de oameni in presa care scriu mai bine decit mine. Pe numarate si pe luate :-) Dar esenta a ceea ce spui tu e ca presa nelibera de dinainte de 89 era mai putin nociva social decit presa libera, dar lipsita de integritate, de dupa 89? Daca am inteles corect, nu sint de acord cu afirmatia ta. @zamby: fara maestre, va rog! Nu mi se potriveste de nici o culoare. Fara, multumesc!

gigelos  •  15 octombrie 2015, 16:36

20 de ani , poate mai mult , de cand te citesc . Nu -mi aduc aminte sa te fi suspectat de o atitudine nesincera . Cel mai frumos lucru e ca ti-ai facut meseria cum trebuie si nu pe bani putini , asa cred si sper . Multe exemple urate in breasla voastra , mai batranei , mai tinerei , se vedeau combinatiile din avion . Bravo si multumesc !

calorifer  •  15 octombrie 2015, 17:57

Bine, și când n-o să mai fiți voi? Tot mai puțini ”oameni” intră-n de presă. Studenții se fac ziariști pentru că e la modă. Pentru că atunci când spui ”presă” ai impresia că e ceva mișto, și atât. Sunt ignoranți, blegi și nepăsători. Superficiali și fricoși. Presa nu va mai transmite publicului ce îi dictează menirea în sine să transmită. Jurnalistul va fi ca regina Marii Britanii. Acolo, o știe toată lumea, face cu mâna, dar în 80% din cazuri nu spune nimic. Tinerii intră-n presă pentru că au impresia că te face mai cu moț, te face erou acasă sau în fața unei gagici, nu pentru ce presupune meseria. Sunt mulți factori și discuția e lângă. Din nefericire, generațiile tinere nu vor putea ține presa adevărată în picioare

Adrian  •  15 octombrie 2015, 20:45

Cei tineri trebuie sa învețe din experiențele voastre. Și nu-i un cliseu. Nu sunteți istorie. Ați creat istorie, în lumea jurnalismului.

Tavi  •  15 octombrie 2015, 21:02

@Catalin - Probabil ca sunt zeci de oameni care scriu mai bine decat tine, nu am spus ca ai fi cel mai bun :). Am spus doar ca scrii bine si imi mentin parerea... Lasand asta la o parte insa, trebuie sa subliniez ca ai inteles doar partial ceea ce incercam sa subliniez. "Esenta", asadar, a ceea ce spuneam eu era ca atunci cand in presa pre-89 apareau informatii false, toata lumea stia ca ele sunt false si stia de unde vin ordinele pentru publicarea acestor false informatii. Acum insa, avem de-a face cu "ziaristi" care atunci cand nu sunt cumparati, sunt pur si simplu slabi sau foarte slabi. Personal mi se pare un supliciu sa asist la interviurile luate de unii dintre colegii tai de breasla, cat despre editorialele scrise de cei multi, prefer sa nu mai comentez. Cel mai grav lucru insa, mi se pare a fi, tocmai faptul ca toti acesti oameni scriu la adapostul etichetei de "presa libera". Eticheta care ii ofera cititorului un oarecare grad de comfort, stiind ca presa, "a patra putere in stat", veghaza la bunul mers al natiunii si ca va semnala eventualele derapaje in societate, lucru care in realitate nu se intampla. Din acest punct de vederi, personal cred ca traim niste vremuri groaznice.

EO  •  15 octombrie 2015, 21:35

sunteti in moarte clinica, nu ne mai pasa de voi, v-am implorat o multime de ani sa faceti ceva, ne aruncati in ochi ca "asta se cere". fiecare pasare pe limba ei piere. asadar, figurativ vbind, muriti!

Cristi Lee  •  15 octombrie 2015, 22:31

Mie, sincer, mi-e dor de cărțile cadou, oferite de dvs de Crăciun.

Spiri  •  15 octombrie 2015, 23:40

De cand nu ma mai intereseaza fotbalul in general si cel romanesc in special sunt mult mai linistit. Revin cu o idee care a mai aparut : pe cand un ziar ( revista chiar ) dedicata sportului ? Fotbalul sa-si vada de treaba lui. VA urmaresc in mod special si pe toti cei care au opinii. Succes!

Comentează