”Purtătorul de cuvînt al SRI a negociat cu Elena Udrea un contract de 10.000 de euro în campania electorală”

Sar așchii neașteptate din Gala Bute: Elena Udrea susține că Ovidiu Marincea, purtător de cuvînt al SRI, a discutat cu ea două contracte de consultanță și producție de clipuri pentru campania electorală pe cînd era ziarist

marți, 20 octombrie 2015, 3:21

UPDATE: Breazu era paravanul prin care s-a cumpărat vila! Prima parte a noii acuze a DNA vizează scoaterea din patrimoniul public a unei vile din Eforie Nord și cumpărarea ei de către ”o persoană din anturajul Elenei Udrea”, scrie DNA. Conform Registrului Comerțului, proprietarul societății Romlit Spectrum SRL este Tudor Breazu, unul dintre ”canalele” de bani din Gala Bute.

UPDATE: A fost Elena Udrea patron camuflat de presă? DNA cere arestarea Elenei Udrea pentru un alt set de fapte. Printre altele, procurorii susțin că fostul ministru  ”a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD şi o creanță de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media”. Cu alte cuvinte, cînd invocă creanța de 900.000 de euro, procurorii pretind că Elena Udrea a devenit patron de presă, dar nu pe față, ea mascîndu-și investiția prin mai multe operațiuni ulterioare.

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Dosarul Gala Bute conține emailuri care atestă felul în care oamenii Elenei Udrea, și ea personal, aveau acces la programele de știri sau la spațiul editorial ale ProTV, B1TV, Realitatea TV, Evenimentul Zilei și la siteurile acestor instituții de presă.

Antena 3 a difuzat aceste emailuri în emisiunea ”Sinteza zilei” de luni, 19 octombrie 2015.

Cu o zi înainte, cînd A3 anunțase că va face dezvăluirile, și pentru că dosarul de la ICCJ nu a devenit încă public, am încercat să aflăm din zone de lîngă Elena Udrea despre ce emailuri e vorba. Nu am reușit, dar ni s-a spus altceva:

”Asistăm la un dublu standard! Politicienii sînt diabolizați, iar ziariștii sînt trecuți cu vederea. Toată lumea vorbește despre politicienii care intră pe televiziuni, dar nimeni nu vrea să vorbească despre ziariștii de televiziune care intră la politicieni”Sursă a Gazetei

Și vocea a continuat. ”Cum ar fi dacă v-aș spune că purtătorul de cuvînt al SRI a negociat cu Elena Udrea un contract de 10.000 de euro în campania electorală?”, ne-a întrebat. Care purtător de cuvînt? ”Domnul Ovidiu Marincea, actualul consilier al directorului SRI Helvig și purtător de cuvînt al Serviciului!”.

Din Gala Bute sar așchii neașteptate.

Conform documentelor intrate în posesia Gazetei, și despre care precizăm că nu fac parte din nici un dosar, Ovidiu Marincea redactase pe 29 august 2014 un contract prin care firma SC Maristo Smart SRL, avîndu-l ca ”Prestator” pe Ovidiu Marincea, urma să facă ”prestare de servicii de producție, editare știri și clipuri video, conținut media online” pentru campania electorală a Elenei Udrea.

Firma SC Maristo Smart SRL o are drept administrator unic pe Marincea Gabriela Marilena și, potrivit înregistrării de la Registrul Comerțului, are drept obiect principal de activitate ”restaurante”. În lista extinsă apar și ”activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune”, ca și ”consultanță în domeniul relațiilor publice și al comunicării”.

Pe 19 august 2014, PMP o alesese pe Elena Udrea drept candidat la alegerile prezidențiale.

Udrea avea nevoie de o echipă de filmare care să o însoțească în deplasările în țară. Și care să facă spoturile care, mai apoi, urmau să ajungă la televiziuni. Din partea Elenei Udrea, echipa urma să fie condusă de Luminița Kohalmi, consilierul ei principal pe relația cu media.

Marincea solicita 10.000 de euro, din care 50% dintre bani în momentul facturării. Se adăugau 560 de euro pentru o deplasare și 200 de euro pentru un clip video electoral. Contractul urma să dureze de pe 30 august pînă pe 30 octombrie 2014. Banii urmau să fie asigurați de Eugen Tomac, cel care gestiona finanțele PMP și era și șef de campanie.

contract_cadru
În draftul de contract nu este specificat şi beneficiarul pentru că la data aceea PMP nu stabilise încă firma care urma să se ocupe cu organizarea campaniei electorale
pretul12

Fost jurnalist la Adevărul, Ovidiu Marincea fusese numit pe 2 aprilie 2014 senior editor la Realitatea TV. El apărea frecvent pe post în acea perioadă.

”Povestea asta cu Marincea arată foarte bine care erau relațiile, pe bune, nu cele mitologice, între Udrea și ziariști. Eu sînt subiectiv, desigur, dar, în ciuda celor spuse despre ea, nu plătea ziariștii, ci agrea raporturile de putere. Mai mulți i-au cerut bani și ea are decența să nu vorbească despre asta. Vorbea cu șefii de televiziuni sau ziare, aproape niciodată cu ceilalți”, spune unul dintre cei care cunosc modelul de lucru dintre fostul ministru și presă.

Pînă la urmă, contractul între firma Maristo și PMP n-a mai fost încheiat, ”pentru că, dacă îmi aduc bine aminte, Udrea l-a considerat scump și a fost aleasă o altă firmă, cred că de prin Republica Moldova sau așa ceva”.

Le-am sunat pe cele două personaje principale ale poveștii.

Udrea: ”Au fost două negocieri cu domnul Marincea, una pentru consiliere și a doua pentru filmări”

Marincea: ”Trimiteți solicitarea în scris și răspunsul va fi oferit în  termenul legal”

Solicitarea către Ovidiu Marincea a fost făcută în scris pe mailul purtătorului de cuvînt al SRI și pe sms, după ce n-a răspuns la telefon și am lăsat mesaj pe robotul biroului de presă al SRI.

Singurul răspuns e cel pe care l-am primit pe sms și pe care l-am publicat.

*sursa foto slide: ziuanews.ro

Comentarii (54)Adaugă comentariu

ciombe  •  21 octombrie 2015, 9:02

*** Pai Marincea la vremea aceea era un simplu jurnalist! *** Stiu ca o sa blochezi comment-ul, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

radu  •  21 octombrie 2015, 9:05

Ma intreb cat timp va dura pana cand Coldea il va zbura pe acest purtator de cuvant inapoi de unde a venit.

”Purtătorul de cuvânt al SRI a negociat un contract de 10.000 de euro cu Elena Udrea în campania electorală” | România curată  •  21 octombrie 2015, 9:17

[…] fi negociat anul trecut un contract de promovare pentru Elena Udrea, în valoare de 10.000 de euro. Informația a fost dezvăluită pentru GSP de către un apropiat al Elenei Udrea și a fost confirmată de fostul ministru. Conform […]

ROMÂNIA CURATĂ Elena Udrea, nu suntem toți la fel! | Cât de mizerabilă e lumea voastră – Stiri Presa Online  •  21 octombrie 2015, 15:51

[…] ce era New York Times și Washington Post în 1972. Cu toate acestea, cei 10.000 de euro pe care, conform dezvăluirilor lui Cătălin Tolontan și a echipei de la GSP, Elena Udrea ar fi urmat să-i plătească pentru servicii de producție, editare știri și […]

Comentează