Pornind de la Oprea: dispariția unei instituții, conferința de presă. Și apariția articolelor unice

În spațiul public își face apariția un nou gen de control: cel al conversației naționale

luni, 26 octombrie 2015, 12:40

Declarația lui Gabriel Oprea de azi e binevenită, tardivă și incompletă.

Ministrul de interne avea la îndemînă un mod autentic de a comunica: conferința de presă. Obama o face, Putin o face, Blatter o face; conferința de presă este metoda lumii democratice de a răspunde întrebărilor cetățenilor, adresate prin intermediul jurnaliștilor.

Indiferent cît îți e de greu și cît de înghesuit te simți, faci conferința de presă pentru că ești dator să explici, nu să reciți.

O conferință de presă nu e simplă.

Într-o întîlnire față în față cu presa te enervezi, jurnaliștii pun întrebări tîmpite uneori, mai aruncă cineva cu bani sau cu un pantof în tine. Dar o faci pentru că ești dator față de cei pe care îi administrezi.

Avantajele pentru public ale conferinței sînt evidente. Declarația este univocă, conferința este biunivocă. Declarația este ”eu-spun-și-voi-ascultați”, conferința este ”noi-întrebăm-și-dumneavoastră-răspundeți”.

Chiar și dictatorii trec dincolo de nesatisfăcătoarele declarații.

Cînd dorea să comunice cu presa străină, Nicolae Ceaușescu invita cîte o mare revistă sau post de televiziune occidental, cum a fost ultimul său interviu din Newsweek. Un interviu e altceva decît o declarație. Ți-l asumi, chiar dacă riști să apari pe coperta Newsweek din august 1989 cu titlul ”Ultimul stalinist”.

Acum două săptămîni, cînd a revenit din Statele Unite, Gabriel Oprea nu a organizat o conferință de presă. Cineva, ar fi palpitant de aflat cine, i-a alcătuit un soi de articol care a circulat, semnat de diverși ziariști, fiind publicat în multe ziare și pe siteuri. Era un text despre seriozitate, realizări și serviciile făcute României, unde apăreau și declarațiile lui Oprea.

Ceva interesant se petrece.

Pînă acum, sistemul opera în România prin dezvăluiri tabloidale, provenind mai ales din dosarele penale. Stenograme, case scumpe sau mailuri spectaculoase, ele făceau deliciul presei, care le interpreta așa cum putea. Dar se vede treaba că nu e suficient.

De cîteva luni luni, avem o nouă prezență în comunicarea publică. O inovație în speciile jurnalistice: rezumatul ”quality” al unor fapte, articulat de cineva priceput și apoi preluat, sub semnături și în ziare diferite, cu un conținut aproape identic. Seamănă pînă și titlurile sau ”șapourile”.

Articolul e, apoi, promovat tabloidal. Textul e serios, dar promovarea e spectaculoasă.

Se fac trimiteri suculente pe siteuri ”Citește aici toate culisele cazului X!”. Și, apoi, cazul X este rezumat, cu o doză rezonabilă de obiectivitate, în direcția în care dorește cineva. Din ce înțeleg eu, dar poate că greșesc, scopul acestor articole ubicue pare acela de a decide agenda și conversația publică.

Articolele unice nu sînt o întîmplare. Practic, cînd controlezi conversația unei țări, controlezi țara. Dacă cetățenii ajungă să fie preocupați de ceea ce le sugerezi și să discute ce le impui indirect, asta e mai ieftin și mai eficient decît a-i controla economic sau politic. Sau, în orice caz, ajută.

Articolele unice sînt, de fapt, niște declarații in extenso ale unor băieți care nu vin la tribună. Nu vorbim despre textele agențiilor de presă, care sînt preluate apoi de toată lumea. Articolele unice sînt de alt gen. Ele nu conțin date noi, nu vin în urma unui eveniment, ci doar sintetizează ce vor să sintetizeze.

Revenind la declarația lui Oprea și apoi la momentul în care el a tulit-o chiar cînd ziariștii își strigau întrebările, să notăm că ministrul de interne nu e nici pe departe singurul care evită conferințele de presă. Campionul distrugerii conferinței de presă ca instituție este chiar președintele Iohannis. El a ales să comunice aproape exclusiv pe facebook.

Sistemul acesta pare cool, dar îl lasă și pe președinte și pe cetățeni în lipsa unui dialog real.

E un paradox.

Aparent, comunici eficient și direct, dar, de fapt, descoperi destul de repede că nu mai comunici deloc. Nu se întreabă oare nimeni de la Palatul Cotroceni de ce politicienii nemți, francezi, japonezi, ruși sau americani n-au descoperit și ei această comunicare aproape exclusiv prin rețelele sociale?! Sigur că o folosesc, dar ea nu substituie dialogul cu presa.

Nici Traian Băsescu n-a fost prietenul conferințelor de presă.

A început cu ele și, de la un moment dat, le-a transformat în talk-show-uri, în care îi dăscălea pe ziariști. Metamorfoza a fost atît de galopantă că, spre terminarea mandatul, și președintele Băsescu a brevetat o inovație: conferința de presă care semăna cu o arie de operă în care lipseau doar duelul și împușcăturile.

În aceste condiții, e normal ca și jurnaliștii să-și piardă reflexele. De aceea, cînd apar, totuși, conferințe de presă, unele intenționat anunțate în pripă, ele se termină repede, din lipsa unor întrebări. Nu e nici o scuză pentru meseria de ziarist, căci uneori spectacolul este îngrozitor.

Așa a fost, de pildă, la încheierea anchetei privitoare la prăbușirea avionului din Apuseni, cînd precaritatea, graba și impolitețea erau în sală, printre jurnaliști, și nu la tribună. Omul venise cu scheme și cu explicații extinse, ca la o conferință de presă occidentală. În acest caz, și în altele, autoritățile își făcuseră datoria, și nu presa!

Eugen Suciu, omul de la Centrul de Investigaţii pentru Siguranţa Aviaţiei Civile, a fost competent, iar noi, nu prea. Ca și cum, cînd ai presă n-ai confetință de presă și invers.

Suferim la exercițiul dialogului. Multă lume îmi cere pe site să răspund atacurilor făcute aseară de Mircea Badea. De ce?

Cînd eu îl critic pe Gabriel Oprea, iar Mircea Badea mă critică pe mine, asta se numește libertate de exprimare. Dacă n-o s-o mai putem face, asta se va numi cenzură, adică țara în care Gabriel Oprea și-a impus interesul național peste cel al cetățeanului.

De regulă, cenzura se anunță printr-o declarație, nu printr-o conferință de presă.

 

 

Comentarii (84)Adaugă comentariu

coke  •  26 octombrie 2015, 16:40

@adriann, deontologii de la Digi concediaza o domnisoara pentru o gafa in direct, dar se fac ca ploua cand in presa apare rechizitoriul din Gala Bute in care apare negru pe alb mailuri intre seful pe online al celor de la Digi, venit de la Realitatea, care primea ordine ce articole sa promoveze, ce sa mai adauge la anumite articole etc. Nici cu Pandaru sau cu Negrutiu nu sunt interesati s-o rezolve. De fapt nici n-a aparut pe site-ul Digi vreo stire legata de acele mailuri, la fel cum n-a aparut nicaieri prin presa. Si-n contextul asta Catalin e nedumerit de ce oamenii politici nu mai organizeaza conferinte de presa pentru a raspunde intrebarilor unor jurnalisti care nu par interesati de anumite subiecte decat selectiv. Digi l-a promovat pe Iohannis. De la Digi, invitatul permanent din fiecare seara, Emil Hurezeanu, dupa ce-a facut frumos pentru Iohannis in campanie, a ajuns ambasador in Germania. Dar da, s-avem incredere in presa, zic.

Oprea dati DEMISIA dictatorule  •  26 octombrie 2015, 16:40

Acest DICTATOR P L A G I A T O R mai bine isi da D E M I S I A ca e groparul tari si specialitul numarul unu in mineriade Dati demisia plsagiatorule ca nimeni nu te vrea si dute ling a Pavel Jan ca sa organizezi mineriada impotriva stelei ca esti dinamiovist *** SI UN ISTIGATOR FARA SUCCES MILITEANULE *** lA ALEGERI *** OAMENI CA NI9MENI NU TE VREA MILITEANULE P L A G I A T O R

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ovidiup  •  26 octombrie 2015, 17:02

Draga Tolo, nu Stolo, ma mira faptul ca nu ati investigat inca dosarul mineriadei din '90. Chiar nu reprezinta nimic pentru voi??? Si tu faci parte din generatia umilita si pusa cu botul pe *** in acel an fatidic 1990... Visul unei generatii....Nea Nelu sa raspunda pentru marsaviile si nelegiuirile pe care le-a facut, macar pentru o parte din ele! Ca sa-l parafrazez pe Nea Tomescu : Se strange latul Nea Nelule!!!!! Imi este foarte greu sa accept ca nu va asumati investigatia Mineriadelor - cauza in fapt a furaciunilor din aceasta tara. Voi investigati efectul ( gala Bute) , ar trebui sa investigati cauza, adica Mineriada lui Nea Nelu pentru ca de aici a plecat toata furaciunea si coruptia care a urmat. Eu am fost ACOLO domnule Tolo, nu stiu tu unde erai....ACOLO unde, am fost batuti ca niste animale pentru ca vroiam Democratie, vroiam ca Tu sa scrii liber si fara restrictii despre mizeriile pe care le fac astazi urmasii lui Nea Nelu. In toamna lui '92, la un curs de istorie l-am avut invitat in sala pe regretatul Corneliu Coposu. In pauza , pe holurile ASE-ului, ne-a invitat sa fumam un Kent lung impreuna cu el. Cand inca mai savuram mucul de tigara , ne-a spus : " Dragilor, sper din tot sufletul ca generatia voastra sa mai apuce judecata acestor criminali care au calcat in picioare inima, mintea si sufletul acestui popor!!!!" Domnule Coposu, sper ca am ajuns la acest moment si, sper sa recuperam inima, mintea si sufletul acestui popor!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adriann_  •  26 octombrie 2015, 17:10

De remarcat ca iar s-a tuns pierdut Tolontan imediat ce a venit vorba de cazul Udrea-Pandaru-Digi24. =)) Greu cu deontologia pe scari, cum spuneam mai deunazi =)) Tolo nu prea pare sa inteleaga ca nu-ti poti cladi o reputatie de jurnalist cu adevarat impartial daca esti partas la tot felul de omerte de-astea penibile...

adriann_  •  26 octombrie 2015, 17:20

@coke: daca il lasai pe Iohannis in pace filozof erai. Restul mesajului tau e 100% valid, inteleg ca va oftica faptul ca a pierdut Ponta desi la un moment dat parea castigator sigur, dar vorba americanului "get over it already". Numai si pentru felul in care s-a aliat cu Vadim, desi ala abia ce scrisese poezioara abjecta in care o facea in toate felurile si pe Daciana, se poate spune ca Ponta pur si simplu nu avea ce cauta in fruntea tarii. Lasa impresia penibila ca este un individ care pentru a parveni ar fi in stare s-o dea si pe maica-sa la turci...

Claudiu  •  26 octombrie 2015, 18:07

"Campionul distrugerii conferinței de presă ca instituție este chiar președintele Iohannis", iar cateva randuri mai jos spuneti ca Basescu a denaturat conferintele de presa, sfanta institutie a conferintei de presa din Romania! Sunt sarcastic, pt ca din ce spuneti se subintelege ca a existat in Romania o perioada de aur in care conferinta de presa era conferinta de presa - institutie, dom'le, nu altceva! - iar acum s-a pierdut. Chiar asa a fost si ce s-a schimbat concret? Conferintele de presa ale presedintelui Basescu ca o arie de opera etc. mi se pare o caracterizare - plastic - reusita si veritiera si intocmai pt ca aceasta era o anomalie nu vi se pare salutar pentru sfanta institutie la care tineti ca jurnalist si cetatean faptul ca Iohannis a dus conferinta de presa in parametrii normali - declaratie, intrebari, raspunsuri, fara incrancenare gratuita, ba chiar cu un oarecare apolmb? Iohannis a tinut conferinte de presa de cand e presedinte, probabil vreo 5-6 la numar, deci nu e ca si cum le-ar fi abolit. Atunci numarul lor sa fie metoda distrugerii? Sau care metoda?

simplu suporter  •  26 octombrie 2015, 18:25

...iar cenzura anunta dictatul. pana la oprea niciun politician roman nu m-a mai frapat cu atitudinea si discursul de dictator. omul e pus pe fapte mari, are un partid de nisa sustinut de militieni si ostasi letargici, poate si de niscai infiltrati prin servicii. el nu comunica el declara. el face regulile, nu se supune lor. el e legea, el e sindicatele, el e ministrul, vicepremierul si dragalasul tuturor coalitiilor posibile. in limbajul de cartier el e "miezu'". si cu el insurubat bine in sistem cu infrastructura acolita de "oameni de sistem" suntem din ce in ce mai aproape de o dictatura militara. viva la revolucion!

pawn  •  26 octombrie 2015, 19:01

o sa am un zambet mic atunci cand va veni randul lui zoltan teszari sa raspunda la intrebari...

Cătălin Tolontan  •  26 octombrie 2015, 20:29

@claudiu: ma refer la raritatea conferintelor de presa ale presedintelui Iohannis. Sigur, e ciudat sa spui asta cind tocmai a avut o conferinta, dar cele 5,6 conferinte despre chiar duneavoastra vorbiti sint atit de putine in aproape un an. In privinta formatului lor nu am obiectii.

Rolari  •  26 octombrie 2015, 20:41

Tolontane atentie! In capsorul tau se face "tocanita" daca ai pretentia sa te pricepi la toate! Prietene au trecut 25 ani de cand voi presa nu ati evoluat deloc. Ati ramas la faza "banul" cu orice risc - va fuge painea daca societatea va redeveni sobra? Stiu si inteleg aveti cutitul in mana asa ca repede strigati si atacati "hotul striga hotii" nu? Adica CENZURA COMUNISTA e pe buzele tale? Incepusem sa cred ca chiar spui ceva consistent. Rezuma-te la sport, politica a mai stricat un baiat destept, in ale Economiei, intrat si el in vartejul "analistilor" facuti la o bere - Guran! Pacat de el ca avea o mama desteapta - fosta "subalterna" mea. Daca ai legatura cu strada Delea noua, zona, se poate sa-ti fi cunoscut si tata-l tau. Poate ma insel. Nu te anulez dar voi fi cu ochii pe tine pana (daca) dezamagirea se va transforma in lehamite si voi ocoli ce scrii.

rolari  •  26 octombrie 2015, 20:49

Tolo pe scurt! Esti de acord cu ungurul care zice vax Romania eu ma comport si vreau sa ma comport ca un ungur! Tu esti om de presa si vrei (si gandesti, vai ce trist !) ca un om de presa. Asa cum ungurul trebuie sa respecte Romania si voi presa trebuie sa respectati legea, discretia, sobrietatea si prestigiul romaniei - ori voi ne tineti de 25 ani numai in teme de scandal. Hai mai frate sa discutam despre evolutia sau involutia fotbalului in Romania - eventual un film. Sau a stadioanelor, sau cat de bine este sa practicam sportul. etc.

Stan  •  26 octombrie 2015, 21:30

Finalul e un fel de , daca ati citit ce am scris pana acum e cazul sa nu ma luati in seama. Pai Badea exact asta face, ce face Oprea si ce contesta Tolontan. El nu comunica, isi recita propria poezie. Sa-i raspunzi ar insemna sa transformi recitalul in dialog, sau, ma rog, sa incerci ca nu esti sigur ca va raspunde. Nu despre asta e articolul?

AU  •  26 octombrie 2015, 23:21

Sunt de acord cu Stan la capitolul Badea. Exista totusi niste limite la dreptul la opinie si exprimare. De aceea pierd pe banda rulanta procese cei de la a3. Daca militezi pentru adevar si corectitudine atunci du-o pana la capat si nu lasa propaganda mincinoasa ticaloasa sa linseze si sa latre si tu sa nu zici nimic.

jap jap  •  26 octombrie 2015, 23:55

Uite ce critica OSCE in urma alegerilor din Ucraina, pe care le-a monitorizat: ”Puterea crescândă și politizarea grupurilor mass-media afectează atât media naționale, cât și cele regionale. Mass-media depășesc adesea linia între propaganda politică și informație, compromițând astfel capacitatea alegătorilor de a face o alegere clară”. Asta e si la noi boala generala si n-a ocolit nici pe jurnalistii de aici. Hai, putina obiectivitate, putina onestitate, mai mult caracter vreau.

bigebar  •  27 octombrie 2015, 1:14

La partea cu Basescu gresesti sau esti subiectiv. Problema e ca ziaristii erau invatati sa mearga la conferintele de presa cu niste intrebari scrise pe hartie si sa insiste pe ele, iar Basescu isi permitea sa intre in dialog cu ei, sa le ceara sa dezvolte sau sa discute subiectul, caz in care ziaristii se pierdeau, pentru ca prea putini erau pregatiti. Pe de alta parte, despre care ziaristi discutam? Aia cu "va pare rau ca l-ati omorat" sau cei cu "Steaua vrea sa il transfere pe Maradona!!!!"? Despre Chireac si SRS? Nu am vazut niciodata un ziarist sa se dezica de restul, asa ca toti sunt la acelasi nivel.

drako  •  27 octombrie 2015, 8:10

cine ,oare,a dat ordin ca Oprea sa fie demolat ? metodele sunt binecunoscute,parca si autorul moral se itzeste,dar care o fi motivul ? in nici un caz moartea amaratului de agent de circulatie...asta e un pretext straveziu ! chiar asa,"groparii"nu sunt intrebati,de nimeni inca,de sanatate ! de ce ?

Cosmin T.  •  27 octombrie 2015, 9:05

Felicitari pentru articol, Tolo. O singura nelamurire: in penultima ta fraza, inteleg ca pui egal intre cuvantul tara si cuvantul cenzura ? E ceva alambicat in exprimarea aceea...

marius  •  27 octombrie 2015, 9:17

Miroase a servicii in atacul la Oprea. Dorinta de schimbare a ministrului este coordonat de undeva .Toate discursurile politice sunt sablon,toate articolele sau emisiunile TV sunt la fel.Se joaca un meci greu de neinteles pentru noi.Te intreb pe tine pentru cine SUA,UE( Germania),sau Rusia? Accidente similare au mai fost in lume ,insotitori de coloane oficiale care s-au ranit sau au murit , dar presedintele SUA ,Gremaniei,Frantei,etc . nu au fost considerati vinovati.Mai este o varianta de luat in considerare -daca gropile au fost marcate ,cu banda reflectorizanta, pe o strada luminata ca in oras , cum nu au fost vazute?

Dan  •  27 octombrie 2015, 10:03

Stiu ca nu sunt la subiect, dar nu stiu cum altfel puteti fi contactat si, in acelasi timp, consider ca trebuie sa raspundeti acestor acuzatii de manipulare care, la prima vedere, par a fi fondate. http://www.cristianscutariu.ro/derapaj-major-presei-sport-care-ramane-nesanctionat/ Cum comentati? Multumesc anticipat, Daniel

copy&paste  •  27 octombrie 2015, 10:11

marius • 27 octombrie 2015, 9:17 Marius, problema este daca acea coloana era constituita legal! Aceasta este marea intrebare la care prea iubitul tau Oprea nu da un raspuns!

brod  •  27 octombrie 2015, 12:40

„cenzura se anunță printr-o declarație, nu printr-o conferință de presă”. EXCELENT spus! aveți ceva spirit de observație, domnule Tolontan...

Calin  •  27 octombrie 2015, 13:49

Am citit toate comentariile si ceva nu pricep. Cine e Mircea Badea?

marius  •  27 octombrie 2015, 14:32

copy&paste • 27 octombrie 2015, 10:11 - si tu mirosi a servicii -Oprea nu ma intereseaza - vb. de un principiu - problema legalitatii coloanei - presupun ca trebuie sa raspunda SPP -ul sau MAI -ul pentru ce il pazeau.

Dan  •  27 octombrie 2015, 14:33

@adriann_: Da. :)

pagina T  •  27 octombrie 2015, 21:02

acest personaj conduce din pacate din umbra romania la ora actuala

kkciosuldelahamangia  •  27 octombrie 2015, 21:49

vai ! da' nu se poate, da' cum v-ati dat seama ca a aparut un nou ,,gen de control'' al presei !? e de ani de zile...da' e bine ca ati observat intr-un tarziu... a fost edificatioare conferita de presa a m.p. in care ii certa pe doi ziaristi ca nu respecta regulile( deci existau reguli (si) in privinta intrebarilor despre ,,interesul national'' oprea, ba, la a doua intrebare avand tupeul sa le raspunda ca el nu vorbeste in chineza. de fapt acele reguli inseamna cenzura, iar din gloata care a participat la aceea conferinta de presa, doar doi pot fi numiti jurnalisti, restul...ma abtin. imi pare rau pt.cei care acuza digi, dar doar pe digi aceasta secventa a fost reluata de nenumarate ori.

Florin Sadam  •  28 octombrie 2015, 4:35

Sunteti in urma, domnule Tolontan. Sa-l vedeti pe David Cameron cum fuge de la microon dupa ce spune ce i-au scris consilierii pe o foaie. V-ar umfla rasul. Altii, ca Obama sau Merkel nu participa decat de 2-3 ori pe an la situatii in care li se pun intrebari. Daca esti la putere, directia este doar in jos, si tot ce ti se poate intampla dupa o declaratie este demisia. Ai nostri au invata de-abia acum, dar asta e viitorul.

maria  •  28 octombrie 2015, 13:53

De acord cu articolul - doar ca eu l-as completa trecand si de partea cealalta a baricadei - adica as analiza calitatea actualilor jurnalisti - majoritatea lor foarte superficiali, obisnuiti sa alerge dupa aspectele senzationale si orice alte informatii care le asigura accesari in varianta electronica. Si este explicabil, din moment ce acesti oameni sunt platiti la numarul de accesari, nu? Asa ca ce rost mai are sa faci o conferinta de presa si sa te expui unei majoritati interesate nu de adevar ci de aspecte conexe, "exploatabile" in interesul lor. Da, dialogul a disparut dar nu numai din cauza "vorbitorilor" ci si a "auditoriului". Parerea mea.

Lucka  •  28 octombrie 2015, 19:16

Oprea spune ca a procedat corect , legal , folosind escorta ! Poate are dreptate , poate nu ... Dar , DAR , acum de ce nu mai circula prin Capitala cu escorta ?

Alex  •  29 octombrie 2015, 9:01

Asa este domnule Tolontan. Conferintele de presa sunt tot mai rare. Oamenii politici prefera scurte declaratii de presa, iar acolo, intrebari nu se pun. Folosesc retele de socializare si este bine dar ei le utilizeaza tocmai pentru a scapa de eventualele intrebari. Acest lucru afecteaza si jurnalistii care nu se mai desfasura "in front"

irqpoll  •  29 octombrie 2015, 11:03

Il vedem pe Oprea cum sustine: n-am avut nimic in plus fata de ceilalti ministri de Interne. Profesorul il intreaba pe elev: Ionel, esti vinovat ca ai copiat la examen? Nu, pentru ca si Georgel a copiat. Este argumentul complicitatii la vinovatie.

Marian  •  30 octombrie 2015, 16:08

Felicitari pentru articol!

ps  •  31 octombrie 2015, 1:51

O tu, zeita a deontologiei, intr-o situatie ca asta de acum trebuie evaluat Gabi Oprea. Pentru ca performeaza in situatii critice. Si asta este ce ne trebuie de la el. Tu bagi zazanie intre romani, aiurea. Sau calculat si coordonat. Au explodat tinerii tai frumosi de pe feisbuc in discoteca. Salveaza-i tu!

Xrite  •  31 octombrie 2015, 15:00

nu-i mai cereti fostului partener de afaceri al lui Dorin Cocos (din perioada pre prefectura capitalei), sa scoata si altceva in afara repertoriului de CI-st de unitate. E greu pentru un om cu 4 clase ajuns general (la fel ca fostul sef al directie 1 securitate, generalul Bordea, tac-su lu' Bordea fostul sef CSM anul trecut), sa debiteze niste fraze coerente, conforme cu realitatea si in spirit european. Se vede de la o posta ca omul asta n-a citit o carte in viata lui, are probleme cu exprimarea libera.

Comentează