Pornind de la Oprea: dispariția unei instituții, conferința de presă. Și apariția articolelor unice

În spațiul public își face apariția un nou gen de control: cel al conversației naționale

luni, 26 octombrie 2015, 12:40

Declarația lui Gabriel Oprea de azi e binevenită, tardivă și incompletă.

Ministrul de interne avea la îndemînă un mod autentic de a comunica: conferința de presă. Obama o face, Putin o face, Blatter o face; conferința de presă este metoda lumii democratice de a răspunde întrebărilor cetățenilor, adresate prin intermediul jurnaliștilor.

Indiferent cît îți e de greu și cît de înghesuit te simți, faci conferința de presă pentru că ești dator să explici, nu să reciți.

O conferință de presă nu e simplă.

Într-o întîlnire față în față cu presa te enervezi, jurnaliștii pun întrebări tîmpite uneori, mai aruncă cineva cu bani sau cu un pantof în tine. Dar o faci pentru că ești dator față de cei pe care îi administrezi.

Avantajele pentru public ale conferinței sînt evidente. Declarația este univocă, conferința este biunivocă. Declarația este ”eu-spun-și-voi-ascultați”, conferința este ”noi-întrebăm-și-dumneavoastră-răspundeți”.

Chiar și dictatorii trec dincolo de nesatisfăcătoarele declarații.

Cînd dorea să comunice cu presa străină, Nicolae Ceaușescu invita cîte o mare revistă sau post de televiziune occidental, cum a fost ultimul său interviu din Newsweek. Un interviu e altceva decît o declarație. Ți-l asumi, chiar dacă riști să apari pe coperta Newsweek din august 1989 cu titlul ”Ultimul stalinist”.

Acum două săptămîni, cînd a revenit din Statele Unite, Gabriel Oprea nu a organizat o conferință de presă. Cineva, ar fi palpitant de aflat cine, i-a alcătuit un soi de articol care a circulat, semnat de diverși ziariști, fiind publicat în multe ziare și pe siteuri. Era un text despre seriozitate, realizări și serviciile făcute României, unde apăreau și declarațiile lui Oprea.

Ceva interesant se petrece.

Pînă acum, sistemul opera în România prin dezvăluiri tabloidale, provenind mai ales din dosarele penale. Stenograme, case scumpe sau mailuri spectaculoase, ele făceau deliciul presei, care le interpreta așa cum putea. Dar se vede treaba că nu e suficient.

De cîteva luni luni, avem o nouă prezență în comunicarea publică. O inovație în speciile jurnalistice: rezumatul ”quality” al unor fapte, articulat de cineva priceput și apoi preluat, sub semnături și în ziare diferite, cu un conținut aproape identic. Seamănă pînă și titlurile sau ”șapourile”.

Articolul e, apoi, promovat tabloidal. Textul e serios, dar promovarea e spectaculoasă.

Se fac trimiteri suculente pe siteuri ”Citește aici toate culisele cazului X!”. Și, apoi, cazul X este rezumat, cu o doză rezonabilă de obiectivitate, în direcția în care dorește cineva. Din ce înțeleg eu, dar poate că greșesc, scopul acestor articole ubicue pare acela de a decide agenda și conversația publică.

Articolele unice nu sînt o întîmplare. Practic, cînd controlezi conversația unei țări, controlezi țara. Dacă cetățenii ajungă să fie preocupați de ceea ce le sugerezi și să discute ce le impui indirect, asta e mai ieftin și mai eficient decît a-i controla economic sau politic. Sau, în orice caz, ajută.

Articolele unice sînt, de fapt, niște declarații in extenso ale unor băieți care nu vin la tribună. Nu vorbim despre textele agențiilor de presă, care sînt preluate apoi de toată lumea. Articolele unice sînt de alt gen. Ele nu conțin date noi, nu vin în urma unui eveniment, ci doar sintetizează ce vor să sintetizeze.

Revenind la declarația lui Oprea și apoi la momentul în care el a tulit-o chiar cînd ziariștii își strigau întrebările, să notăm că ministrul de interne nu e nici pe departe singurul care evită conferințele de presă. Campionul distrugerii conferinței de presă ca instituție este chiar președintele Iohannis. El a ales să comunice aproape exclusiv pe facebook.

Sistemul acesta pare cool, dar îl lasă și pe președinte și pe cetățeni în lipsa unui dialog real.

E un paradox.

Aparent, comunici eficient și direct, dar, de fapt, descoperi destul de repede că nu mai comunici deloc. Nu se întreabă oare nimeni de la Palatul Cotroceni de ce politicienii nemți, francezi, japonezi, ruși sau americani n-au descoperit și ei această comunicare aproape exclusiv prin rețelele sociale?! Sigur că o folosesc, dar ea nu substituie dialogul cu presa.

Nici Traian Băsescu n-a fost prietenul conferințelor de presă.

A început cu ele și, de la un moment dat, le-a transformat în talk-show-uri, în care îi dăscălea pe ziariști. Metamorfoza a fost atît de galopantă că, spre terminarea mandatul, și președintele Băsescu a brevetat o inovație: conferința de presă care semăna cu o arie de operă în care lipseau doar duelul și împușcăturile.

În aceste condiții, e normal ca și jurnaliștii să-și piardă reflexele. De aceea, cînd apar, totuși, conferințe de presă, unele intenționat anunțate în pripă, ele se termină repede, din lipsa unor întrebări. Nu e nici o scuză pentru meseria de ziarist, căci uneori spectacolul este îngrozitor.

Așa a fost, de pildă, la încheierea anchetei privitoare la prăbușirea avionului din Apuseni, cînd precaritatea, graba și impolitețea erau în sală, printre jurnaliști, și nu la tribună. Omul venise cu scheme și cu explicații extinse, ca la o conferință de presă occidentală. În acest caz, și în altele, autoritățile își făcuseră datoria, și nu presa!

Eugen Suciu, omul de la Centrul de Investigaţii pentru Siguranţa Aviaţiei Civile, a fost competent, iar noi, nu prea. Ca și cum, cînd ai presă n-ai confetință de presă și invers.

Suferim la exercițiul dialogului. Multă lume îmi cere pe site să răspund atacurilor făcute aseară de Mircea Badea. De ce?

Cînd eu îl critic pe Gabriel Oprea, iar Mircea Badea mă critică pe mine, asta se numește libertate de exprimare. Dacă n-o s-o mai putem face, asta se va numi cenzură, adică țara în care Gabriel Oprea și-a impus interesul național peste cel al cetățeanului.

De regulă, cenzura se anunță printr-o declarație, nu printr-o conferință de presă.

 

 

Comentarii (84)Adaugă comentariu

Luke  •  26 octombrie 2015, 12:51

incompleCta!

coke  •  26 octombrie 2015, 13:02

Catalin, in tarile pe care le-ai enumerat tu exista conferinte de presa pentru simplul motiv ca acele tari au presa. Noi nu mai avem asa ceva. Romania e tara in care un respectat si urmarit realizator de talkshow-uri si in acelasi timp ziarist, a dezvaluit la ora de maxima audienta ca a fost ofiter acoperit al unui serviciu. Ce-a urmat? Pai absolut nimic. Presa n-a insistat pe subiect, autoritarile n-au insistat pe subiect. Astfel ca acum respectivul a revenit fara nicio jena in presa. Scrie la ziar si n-are nicio problema. Ba chiar a iesit ieri in strada, a protestat, fara ca macar vreunul din cetatenii din tara sa-l ia la rost ca vreme de multi ani i-a inselat increderea. Romania e tara in care tocmai am aflat zilele trecute cum erau comandate trusturile de presa de staff-ul unui politician. S-a intamplat ceva? Au preluat ziarele stirea? S-a propagat ea ca un tunet pe fb? Nah. Deja e trecuta la si altele. Nimeni nu isi asuma responsabilitatea, nimeni nu-si cere scuze, nimeni nu-si da demisia. Tocmai ce-am aflat de la DNA ca de fapt Udrea ar fi patroana EVZ. Ai vazut vreun ziarist de acolo sa-si dea demisia, ai vazut vreo reactie demna de un ziarist impartial si onest care sa afle ca de fapt e platit de-un politician pe care ar trebui sa-l critice? Nah. Banciu recunostea absolut senin si cat se poate de impacat, zilele trecute, ca el are o relatie intima si amicala cu Udrea. Ca si-au dat sms-uri, ca au vorbit la telefon. Nu i se parea nimic nefiresc. Sa-ti mai spun ca-n mod subit mare parte din institutiile de presa din romania au intrat in insolventa dupa ce-a plecat PDL-ul de la guvernare? Sigur, poate fi doar o coincidenta, sigur ca da. :) Ca atare, tu ca politician, de ce sa iesi in conferinta de presa? Ca sa raspunzi intrebarilor unor ziaristi care sunt acolo nu pentru a servi interesul cetatenilor, ci pentru a servi niste sfere de influenta, care-ti pot fi prietenoase sau nu. Ponta e cam singurul politician care a facut turul tuturor televiziunilor, fie ca i-au fost apropiate sau nu. In campania prezidentiala Ponta s-a dus la Realitatea si la B1, dar Iohannis n-a catadicsit sa mearga la televiziunea de stiri cu cea mai mare audienta, Antena 3. Si totusi a castigat. Ca atare se pare ca oamenii nu prea par deranjati de acest aspect. Nu par deranjati ca Turcescu e iar ziarist, sau ca intr-o vreme ei citeau articole comandate de catre staff-ul Elenei Udrea. Cam asta-i tara. Si lucrurile astea mi se pare infinit mai grave decat faptul ca oamenii politici nu mai ies in conferinte de presa.

s  •  26 octombrie 2015, 13:03

E halucinant sa vad un articol despre presa si conferintele de presa si jurnalistii slab pregatiti, ca sa nu spun cumparati, tocmai de la un tatic de-al lor. Pai si cine scrie articolele astea Tolo? Cine manipuleaza si distorsioneaza mereu? Voi presa sunteti complicii lor, fie ca vorbim de oamenii din politica sau sport sau alte domenii.

Ioi  •  26 octombrie 2015, 13:03

Catalin sper să nu abandonezi subiectul amenzilor pt pariuri...tot cetateni ai acestui stat...care sunt jecmăniți mai ceva ca la drumul mare de acest onjn pur și simplu mafiot

Boomer  •  26 octombrie 2015, 13:04

Complet, incomplet... 2, stai jos! :)

Lucka  •  26 octombrie 2015, 13:06

Chiar ?! Badea a lansat atacuri asupra ta ? :-) Diferenta este ca tu scrii din convingere , el ... din "convingere" financiara probabil . Din pacate , Tolontan , esti printre ultimii ziaristi cu Z mare !

Catalin  •  26 octombrie 2015, 13:08

Cand Badea il face pe Tolo (scuzati impolitetea) maimuta, atunci stiu cine este maimuta si tribul ei.

Cătălin Tolontan  •  26 octombrie 2015, 13:14

@coke: ai dreptate. Dar, sa stii, apropo de Banciu, ca e normal ca un ziarist sa vorbeasca cit poate de des cu cei despre care relateaza. @Lucka: badea isi sustine din convingere punctul de vedere. Sint sigur de asta. Omul crede in ce spune.

robert  •  26 octombrie 2015, 13:17

Bravo Tolantan felicitari pt articol

robert  •  26 octombrie 2015, 13:18

Tolontan *

doina  •  26 octombrie 2015, 13:24

Mi se pare o aiureala sa-l critici pe iohannis ca nu comunica prea mult in context cu oprea. Cind oprea faurea statul de drepti care e acum, impreuna cu udrea si basescu, unde erati? Sa vii acum si sa-l pui in comparatie cu caricatura asta, e cam ipocrizie! Aceeasi ipocrizie la "marii deontologi" tapalaga, acoperitu' turcescu, pantazi si altii ca ei. Nu o sa-si dea demisia, ca merge. I-amers atitia ani, de ce ni I-ar merge si acum. Oricum il meritati!

petremihai  •  26 octombrie 2015, 13:25

Domnule Tolontan, nu lasati subiectul amenzilor date de ONJN sa moara, deja azi au aparut alte amenzi desi doamna Odeta a declarat la TV ca doar cei cu sute de mii de euro vor fi amendati. In continuare minte si dezinformeaza doar pentru a mai atenua importanta acestui subiect, pentru a dezamorsa bomba. Speram ca veto continua demersul pornit saptamana trecuta. Multumim anticipat, in dumneavoastra ne e speranta ca se va gasi o rezolvare.

Amenzile continua  •  26 octombrie 2015, 13:26

Domnule Tolontan, poate reusiti si continuati seria articolelor despre onjn. AMENZILE CONTINUA !!!! MADAM ODETA NU A FACUT DECAT SA MINTA IN DECLARATIILE DATE !!!

coke  •  26 octombrie 2015, 13:27

@catalin, serios? Adica e firesc sa ai o relatie amicala si intima c-un politician despre care ar trebui sa scrii la fel de echidistant cum scrii sau relatezi despre ceilalti? Culmea, ca tocmai asta spunea Banciu, cum ca Udrea nu i-a cerut niciodata s-o laude, sa spuna lucruri bune despre ea. Ori ea nici nu avea nevoie de asta, caci prin acea prietenie s-a asigurat ca va fi tratata c-o alta unitate de masura. Pe de-o parte Banciu se ia extrem de furibund de Nastase, si-o face pe buna dreptate, dar de Udrea, care-i din acelasi aluat, nu se ia, o trateaza cu manusi, e mult mai ingaduitor, ba chiar ii gaseste circumstante atenuante. Ca atare, discutam clar de-o dubla masura.

eu  •  26 octombrie 2015, 13:29

Buna ziua, azi s-a adeverit ca "sefa" Odeta a mintit si a dezinformat poporul, declarand saptamand trecuta la tv, ca 80% din pariori nu vor fi amendati si ca cei care nu au rulaj mare vor primi doar avertisment, minciuni minciuni, azi s-au dat amenzi si pt. cei care aveau sub 2000euro rulati.

alexbibirica1  •  26 octombrie 2015, 13:29

asta este cancerul al poporului roman ... din cauza lui sufera o tara intreaga... demisia acestui securist ,asta-mi doresc + faptul ca nu mai doresc sa-l vad in viata publica pe acest om cu interese obscure.

Knox  •  26 octombrie 2015, 13:31

Cataline, cand te decizi sa ne arati epoletii?

Loi  •  26 octombrie 2015, 13:32

Catalin oamenii sunt amendați în continuare pt sume mult mai mici decât a zis odeta de la onjn...fiind vorba,atenție de rulaje de 6000 lei...rulaje...incredibil ce se întâmplă cu aceata instituție...care tb să apare cetățenii romani.Eu cred ca e vorbă de o escrocare a cetățenilor romani

Vlad  •  26 octombrie 2015, 13:35

Domnule Tolontan, profitand de lipsa de interes a presei din ultimele zile asupra acestui subiect, ONJN isi face in continuare de cap chemand la ordine in continuare jucatorii de pariuri pentru a fi amendati! Azi au inceput din nou, nu se poate asa ceva... DOAMNA ODETA NESTOR VORBEA DE AVERTISMENTE, PRACTIC INDUCAND LUMEA IN EROARE LA TV SI IN PRESA PT A LINSTI SPIRTELE, iar incepand de azi oamenii sunt sunati din nou si chemati la sediu indiferent de rulaj!

daniel  •  26 octombrie 2015, 13:36

Salut Catalin,amenzile celor de la onjn continua,chiar si pentru rulaje de sub 10 mii de RON!In continuare,inspectorii sunt TOTAL PE LANGA fenomen,ei fac doar ce le este spus adica SA DEA AMENZI,din nou RULAJUL NU ARE LEGATURA cu castiguri.Eu am depus 500 de lei si am rulat 500 000 in 10-30 sept!!!!

Cătălin Tolontan  •  26 octombrie 2015, 13:39

@coke: era o metafora ce spunea banciu, nu cred ca e o relatie cordiala, era un fel de a zice @Knox: nu s-a nascut inca serviciul care sa primeasca un nebun :-) Acum, serios, nici vorba de asa ceva! @doina: ”Cind oprea faurea statul de drepti care e acum, impreuna cu udrea si basescu, unde erati?”. Eram in cazurile Ridzi si Gala Bute. Acolo eram.

robespierre  •  26 octombrie 2015, 13:39

Cu atat mai mult, Cataline, nu trebuie sa dati drumul din stransoare acestui subiect. Voi, ziaristii (buni sau rai, pregatiti sau nepregatiti), cei care ati sesizat raul produs, trebuie sa intretineti focul protestului pana curatam si acest puroi, care s-a umflat nesimtit pana acum. Voi in presa, noi in strada. Citesc pe forumuri ca se iese in strada azi, la 18,00. Sper sa gasim si politisti protestand pe acolo. Pe baricade! - revolutia nu se termina niciodata!

Mircea SERBAN  •  26 octombrie 2015, 13:41

... dupa ce am revenit din exil, vreme de 2-3 ani am incercat sa (re) cunosc tara dar, ma si rugam la Dumnezeu sa ma ia caci, toata munca mea a fost in zadar caci, pe nimeni din Romania n-a interesat experienta ungara chiar daca, ungurii au renuntat inca din 1957 la politica monetarista in economie si au implementat, pas cu pas keyneismul dar, Dumnezeu nu a vrut sa ma ia de aici drept consecinta continui sa traiesc ca, ... "la tiganci"! Exista cativa "penitari" foarte buni in tara aceasta -Tolontan este unul din ei dar, cu toate acestea -imi pare rau dar, trebuie sa marturisesc presa nu exista! Cat timp presa din provincie, o lege a presei vor fi ignorate, tot atata timp presa va lipsi din peisaj deci, Romania va avea doar 3 puteri in stat adica, un legislativ - uzurpat, un executiv -corupt si, o justitie controlata! Ei bine, asta le reprosez eu "penitarilor" si anume, ca nu sunt in stare sa impuna PRIN LEGE a 4-a putere in stat adica, PRESA!

Cătălin Tolontan  •  26 octombrie 2015, 13:41

@daniel: vom relata in continuarea despre cazul pariorilor amendati

Adi  •  26 octombrie 2015, 13:45

adoptarea "servitelor" e indicator pentru altceva: s-a terminat cu jurnalismul, nu mai exista jurnalisti. evident, mai sunt cativa, pe care-i numeri pe degetele de la maini, dar ei sunt o amintire sau... o proiectie a ceea ce ar fi putut fi. e tarziu. e suficient sa citesti titlurile articolelor sau sa zapezi 5 secunde "televiziunile de stiri". noaptea mintii.

Cosmin  •  26 octombrie 2015, 13:45

Articolul este corect scris, stirea se refera la Dl Oprea, dar , in treacat, mai intra in discutie, mla negativ, si Basescu ( nu se putea fara el..., asta in antiteza cu "pozitivul" Nicolae Ceausescu). Nu faptul ca Dl. Oprea nu raspunde la intrebari deranjeaza, mai degraba, precaritatea informatiei. Nu ni se spune : de unde venea si unde mergea, nu ne spune nici multe altele. Desigur daca erau admise intrebari treaba se rezolva pe loc. Asa raman in discutie destule neclaritati. Daca mergi, spre exemplu acasa, ai dreptul la coloana oficiala, este asta o urgenta, sau o chestie oficiala ?. Asta chiar daca te intorci de la ceva oficial. A merge la o intalnire oficiala e una, a merge acasa e alta. Sint sigur ca toate se vor afla,iar Oprea are doar de pierdut din cauza neclaritatilor sau a omisiunilor.

Niculae Moromete  •  26 octombrie 2015, 13:47

Mai bine discutam despre situatia echipei de gimnastica dupa intrecerea de la Glasgow: ori Alin Petrache ori Gabi Oprea, voluta este aceeasi, Romania tot la cheremul cui ramane ?

adriann_  •  26 octombrie 2015, 13:47

Tolontane, motivul pentru care nu ii raspunzi lui Badea pe acest subiect este cel pentru care nu le raspunzi nici celor care te critica la obiect si cu argumente pe acest site: reflexul stalinist, tipic pentru infiltratii de presa, de a refuza orice fel de dialog in momentul in care interlocutorul chiar are cu ce sa iti contrazica afirmatiile si sa iti puna in discutie obiectivitatea.

eu  •  26 octombrie 2015, 13:53

Gabriel Oprea are aproape toate calitatile necesare unui dictator. Chiar si parcursul sau politic este un semnal de alarma. Urmeaza calea linistit si isi atinge scopul, nefiind deranjat de o opozitie concreta ci doar de articole de presa, facebook, si ceva demonstratii razlete. Sper sa ne trezim...pana nu e prea tarziu.

Sasa  •  26 octombrie 2015, 13:53

Dl Tolontan, Aceasta e o conferinta adevarata de presa: https://www.youtube.com/watch?v=jQfiLQ0wBUY Mai ales ca s-au spus adevaruri ce s-au dovedit crunte.

George  •  26 octombrie 2015, 14:10

Sunt scarbit de faptul ca EXISTA PREA MULTI ZIARISTI SI LA COMANDA UNOR POLITICIENI !! M-am inselat crezand ca MULTI OAMENI AU CONSTIINTA SI CA LUCRURILE VOR AVEA UN CU TOTUL ALT CURS DUPA REVOLUTIE . Constatam ACUM (tarziu , foarte tarziu ) ca tara a fost (si este ) condusa de personaje dubioase , incompetente si care nu au alt scop la intratrea in politica decat FURTUL DIN BANII OBSTEI FARA PIC DE TEAMA , FIIND APARATI TOCMAI DE INSTITUTIILE CARE AR TRBUI SA-I PUNA LA RESPECT . Nici in lumea presei LUCRURILE NU DIFERA PREA MULT ! Tot ce inseamna media in Romania este intesat de persoane fara constinta si fara de harul pe care ar trebui sa-i caracterizeze . ATI VAZUT MEDIA VUIND SI INSTITUTIILE STATULUI FIERBAND (DUPA REVOLUTIE ) DE SUPARARE CA NUMAI OAMENII SECURITATII AU IESIT IN FATA SI DOMINA - CA APROAPE TOATE SECTOARELE IMPORTANTE - MEDIA ???? Cate ziare au scris ca - un exemplu - Oprescu este fiu de securist si ca urmeaza aceiasi cale !!! Frica avuta inainte de revolutie ii domina pe oameni si acum sub alta forma . Unde sunt institutiile statului - platite cu bani grei - si de ce nu isi fac datoria , permitand oamenilor din politica sa fure atati bani ??? Ziaristii care sunt mult mai bine informati decat noi , cetatenii de rand , ar trebui sa faca front comun in aceasta lupta . Care ziaristi ???? Exclusiv securitatea si oamenii lor au avut puterea financiara sa sustina institutii din media , simplii slujbasi nici nu au putut sa se apropie . Si atunci ? Ne mai miram ca lucrurile merg cum merg si eiisi fac propriile legi care sa-i apere in caz de ceva rau ! Unde s-a mai pomenit ca o persoana ca Udrea (si nu e singura !) , fara nici un fel de experienta in conducere , sa fie numit ministru ??? Cei care i-au numit pe acesti incompetenti nu-i cunosteau ? Au avut vre-unul de suferit pentru raul si prejudiciile pe care le-au generat ? NICI UNUL !!! Cine a fost numit sa raspunda de victimile revolutiei ? Un securist notoriu regizor de film !!! Ne rad si curcile !! ne-am inchipuit vre-o clipa ca va scoate ceva real la suprafata , el facand parte din aceiasi GASCA ??? NICIODATA !! Stanculescu , fiind de-al lor , a scos la iveala ceva , si-a dat in gat proprii coaliti ? NU ! TOTI ISI REPECTA JURAMANTUL SI SE TEM CA POATE VENI (de unde !!??) cineva CARE SA-I IA LA INTREBARI ?? ACUM ?? PREA TARZIU !Oamenii s-au organizat si nu-imai putem da la o parte TOTUL ESTE IN MAINILE LOR !

Mentosana  •  26 octombrie 2015, 14:12

Prea multe greșeli de redactare în text.

Cătălin Tolontan  •  26 octombrie 2015, 14:12

Sasa: da, o stiu. Asa e, asa arata o conferinta de presa tensionata, dar in care s-a spus ceva. Si e vorba de Hagi si de Iordanescu, idoli cu care ziaristii din sala crescusera. Ambele parti isi fac meseria acolo.

Kius  •  26 octombrie 2015, 14:15

Buna dimineata domnule Tolontan! In fiecare zi parca te trezesti un pic si totusi ramai la fel. Articolele ”servite” se practica de foarte mult timp in Romania. Si stii de ce? Pentru ca ziaristul e o fiinta cu foamea in glanda. Nu e vorba aici de ziaristul de vitrina, ci ziaristul de teren. El nu are timp sa sa gandeasca pentru ca intotdeauna urmeaza o alta conferinta sau un alt articol extrem de urgent de umplut pagini si facut clickuri. . E ziaristul care ia interviuri prin email. Si roaga ”sursa” sa acopere un numar de semne ”daca se poate”, ca a facut rost de spatiu de la sefu. Articolele servite au aparut in presa locala prin anii 2000, iar prin 2005 au ajuns si in presa centrala (ZF, Bursa). De ce? pentru ca pentru dumneata si alti sefi de presa 3000 de semne sunt tot 3000 de semne. Ia de aici articol inventat fara nicio documentare si fara nicio sursa de la dumneata de la gazeta: http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/gazonul-care-ucide-fotbalisti-o-bacterie-rezistenta-la-antibiotice-produce-infectii-grave-461853.html Deontologie curata!

Cătălin Tolontan  •  26 octombrie 2015, 14:16

@adrann_: nu, motivul pentru care nu-i raspund lui Mircea Badea, si nu i-am raspuns niciodata in ani de zile, e ca nu raspunzi unor judecati de valoare. El crede ca sint maimuta, basist, prost, *** si abject. E opinia lui despre mine. Oricit de vituperant e exprimata, este o opinie si e libera. Adica eu pot sa am o opinie critica despre anumite atitudini ale lui Oprea, Iohannis, Ponta sau Basescu, pot avea o opinie despre ce face Antena 3, dar Badea nu poate avea o opinie despre opinia mea? Poate, slava Domnului!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

geo  •  26 octombrie 2015, 14:29

Cred ca suntem aproape de a deslusi ce intelege Gabriel Oprea prin interes national: interesul national este, in cazul lui, interes national personal. Personajul chiar ne crede idioti.

Dan  •  26 octombrie 2015, 14:31

Esti un ipocrit. Daca esti asa de corect, obiectiv, blablabla...de ce pornesti cu Oprea si termini cu Iohanis si Basescu? Ce legatura au astia? Altii nu mai sunt in situatia asta? De ce distragi atentia de la Oprea (ca impresia finala conteaza cel mai tare) si arunci vina pe Iohanis si Basescu, iar pe altii nu ii pomenesti? Foarte urat. Articolul tau (ca intreg) este exemplul perfect de scriere pe care (corect) o blamezi in text. Lasa-ne cu obiectivitatea. Pana la urma esti angajatul stim-noi-cui si nu poti scapa de asta. Te provoc sa recunosti.

Cătălin Tolontan  •  26 octombrie 2015, 14:41

@dan: articolul discuta despre disparitia unei institutii fundamentale in democratie: conferinta de presa. Porneste de la un caz concret de azi, Oprea, care a ales o declaratie, in locul unei conferinte, si se refera si la ultimii doi presedinti ai Romaniei, care, in moduri diferite, n-au inteles nici ei conferinta de presa.

vio  •  26 octombrie 2015, 15:00

Catalin Tolontan, nu are rost sa te pui la mintea lui M Badea si sa-i dai o replica pentru ca asta ar insemna sa-i dai importanta, sa-l bagi in seama. Ori cea mai buna solutie pentru un ipochimen ca Badea este sa-l ignori total. Badea si "parerile" lui sunt pentru Cartoon Network. Badea este un individ complexat, se simte frustrat si emite niste "pareri" care nu intereseza pe nimeni cu scaun la cap. Cel mai bine : ignore total!

licurici  •  26 octombrie 2015, 15:14

Hmmm, de Ponta numai de bine? Ponta, mincinosul mincinosilor??? Ponta care nu raspunde la intrebari incomode? Pai nu a fost intrebat despre Oprea si nu a vrut sa zica absolut nimic? Ponta care sta paravan in fatza lui Oprea. Ce treaba are Iohannis sau Basescu in acest subiect? Cam dezamagit, din cauza asta isi permit astia sa-si bata joc de noi, mass-media comenteaza putin si gata le trece.

nea caisa  •  26 octombrie 2015, 15:16

De aceasta data un acord aproape total cu dumneavoastra. Don'Ghinarar trebuia sa faca doua lucruri foarte importante: primul, sa se fi intors la locul accidentului, chiar daca isi bulversa programul si incalca, poate, protocolul de securitate; al doilea, sa fi tinut o conferinta de presa "la cald" dupa cel mult 24 de ore.

Lucka  •  26 octombrie 2015, 15:19

Tolo , nu il blamez pe Badea , din contra , in anumite momente il simpatizez (vezi emisiunile de la radio ) , dar se simte ca nu e chiar sincer cand lauda/apara zona PSD ... in rest , cand nu dezbate subiecte politice e ok .

Lucian  •  26 octombrie 2015, 15:28

Bună ziua, dl Tolontan, abuzul de la Onjn continua si săptămâna aceasta deși dna Odeta a declarat ca vor fi amendați doar cei cu rulaj mare, dar deja au apărut cazuri de amendati cu rulaj de aproximativ 1500 euro. Va rugam sa continuați seria de investigatii privitor la aceasta mârșăvie in care sunt prinsi oamenii. Va mulțumim

tot nea caisa  •  26 octombrie 2015, 15:36

Un mic amendament: genul de informare pe care il semnalati ca fiind de cateva luni este, de fapt, de cativa ani; sa zicem ca nu ati fost atent la practicile media ne-sportive si nu ca incercati sa ocultati o practica intalnita si mai demult, nu vreau sa ma lansez in acuzatii nedrepte. Poanta procedurii este ca acea informatie care apare , in acelasi timp, din mai multe izvoare si careia nu i se poate determina, aparent, originea, este considerata dezinformare. Avem, deci, de-a face cu o informare in care sunt utilizate tehnicile dezinformarii.

adriann_  •  26 octombrie 2015, 15:37

@Tolontan: nu ti se pare penibil sa te tot faci asa ca nu intelegi ce spune interlocutorul, in incercarea de a combate ceea ce acesta nu afirma? (cum ai facut in mod absolut jenant pentru tine si la faza cu crapii si meme stoica) Evident ca nu ma refeream la faptul ca te face Badea basist samd, aia e o chestie subiectiva. Era vorba despre lucrurile obiective pe care le-a afirmat Badea despre acest caz si cu care a combatut ceea ce sustineai tu. La faptul ca moral vorbind i se poate imputa acest accident lui Oprea doar daca folosise coloana oficiala in interes strict personal. Ca in nici un caz nu i se pot imputa gropile sapate aiurea sau semnalizarea defectuoasa a acestora, nici faptul ca se deplaseaza in interes de serviciu cu o escorta la care legea ii da dreptul. etc etc. Astea sunt chestii pe care eu ti le-am reprosat intr-un comentariu la precedentul tau articol pe aceasta tema si pe care ulterior vad ca le-a punctat si Badea. La astea era normal sa raspunzi, nu la faptul ca Badea te face basist. Intre noi fie vorba, daca aplici politica strutului nu rezolvi nimic: e drept ca ai capul bine ascuns in pamant, dar posteriorul e tot afara...

adriann_  •  26 octombrie 2015, 15:47

Si daca tot te-ai hotarat sa risti un inceput de dialog, poate explici cititorilor tai si cum este posibil ca o persoana ca tine, care clameaza ca lupta pentru libertatea presei, sa ignore cu desavarsire cazul Udrea-Claudiu Pandaru - Digi 24? Avem asadar de-a face cu un "ziarist" care facea emisiuni interviuri de tip "cand vrei/cum vrei" cu Udrea atat la ProTV cat si la Gandul. Respectivul pleaca de la Sarbu si este prompt cooptat in echipa Digi24, televiziune care clameaza echidistanta samd. I se da pe mana o emisiune si la 3 zile dupa aceea apare rechizitoriul DNA, cu mailurile absolut distrugatoare care arata ce fel de "jurnalism" face Pandaru cu Udrea. Ti se pare normal sa faci ciocul mic la un asemenea caz? Cum mai poti clama pe urma independenta si echidistanta, cand tu contribui din plin la perpetuarea acestui gen de "jurnalism" in presa romaneasca?

fotbal  •  26 octombrie 2015, 15:52

@adriann_ suspectez faptul ca mircea badea e frizerul tau. roaga-l, data viitoare, sa te spele pe cap doar pe dinafara. balsamul ti-l ofer eu gratis: la faza aia cu crapii si mm stoica gresesti adrisantul. incearca alte nume de ziaristi

adriann_  •  26 octombrie 2015, 16:05

@fotbal: data viitoare cand nu intelegi ce spune interlocutorul incearca sa eviti ridicolul si nu te mai baga in discutie. E mai sanatos. Habar n-ai tu cat dau eu pe ce spune in general Badea samd, discutia era punctual pe acest caz, iar postacii basisti n-au cum sa inteleaga fineturi de-astea.

Pornind de la Oprea: dispariția unei instituții, conferința de presă. Și apariția articolelor unice | România curată  •  26 octombrie 2015, 16:18

[…] Citește continuarea pe tolo.ro […]

fotbal  •  26 octombrie 2015, 16:28

bine! am inteles! te speli singur pe cap :-P

Comentează