Sîntem într-un vis urît: pompierii susțin că nu au autorizat, ci doar s-au uitat la spectacolele pirotehnice de pe Stadionul Național!

Teoria conspirației în legătură cu tragedia de la Colectiv crește pentru că nu putem să ne acceptăm atît de haotici și de nepăsători pe cît reiese că sîntem

marți, 10 noiembrie 2015, 9:26

Înainte de orice, priviți această filmare. Este spectacolul pirotehnic de pe Național Arena de la finala Cupei Ligii din 20 mai 2015.



După ce duminică seara declaraseră că știau de spectacolul de la finala Cupei Ligii, ”unde organizatorii ne-au spus că vor face altceva decît au făcut”, pompierii au revenit, prin vocea șefilor lor de la IGSU. Practic, IGSU a trecut peste ISU ca să spună ce s-a întîmplat.

IGSU este condusă de colonelul Nicolae Cornea și se află în subordinea directă a secretarului de stat Raed Arafat.

Luni seară, IGSU a oferit un comunicat în care afirmă că ”nu am emis acte de autoritate pentru organizarea evenimentelor pe Național Arena cu articole pirotehnice în acest spaţiu, pentru perioada 2014-2015”.

Gazeta a publicat în ziarul de luni mărturii ale organizatorilor a două spectacole pirotehnice: finala Cupei României 2014 și finala Cupei Ligii 2015.

Fără excepție, toți organizatorii, că sînt firmele specializate, cele de eveniment sau LPF și FRF, susțin că au existat acordurile de la pompieri. Zeci de martori oculari i-au văzut pe pompierii cînd au participat la ședințele tehnice de pregătire dinaintea showurilor și a partidelor.

Pompierii au fost, de asemenea, prezenți pe marginea terenului la cele două show-uri pirotehnice și la meciuri, în văzul a 54.000 de spectatori, cîți au asistat, în total, la cele două finale.

Prin comunicatul din 9 noiembrie 2015, cei de la IGSU spun că, de fapt, ei nu au avizat nimic, ci doar s-au uitat.

Potrivit propriilor declarații, pompierii au privit două show-uri pirotehnice neavizate, desfășurate pe un stadion la rîndul lui neacreditat pentru incendiu! Iar cei 54.000 de spectatori habar n-aveau că pompierii nu erau acolo pentru că ar fi controlat și avizat, ci doar pentru ca să stingă focul dacă lua foc stadionul!

Ce ne spun, de fapt, pompierii? Că dacă trei bărbați în negru intrau pe gazon cu o jumătate de oră înaintea meciului, trăgînd după ei niște tuburi mari, și aruncau cu ele artificii și flăcări, scriind pe cer Al Qaeda, totul era în regulă? Că doar nu aveau nevoie de autorizație, iar IGSU nu intervine.

Și o altă chestiune intrigantă: spectacolul pirotehnic de la finala din 2014 a fost organizată de firma Goldean Ideas, aceeași de la clubul Colectiv. Practic, IGSU susține că firma a fost lăsată de pompieri să facă ce-o taie capul pe Arena Națională.

Dacă firma a putut să producă, în ochii pompierilor și a zeci de mii de oameni, un show neautorizat pe ditamai Stadionul Național, în direct la TV, de ce s-ar mai fi simțit obligată să ia aviz, de la aceiași pompieri, pentru show-ul de la Colectiv? Conform informațiilor Gazetei, Golden Ideas a lucrat de multe ori cu pompierii și se cunoșteau bine.

În ultimele zile a crescut teoria conspirației în legătură cu tragedia de la Colectiv.

Suspectăm că a fost un act voluntar, parte a unei mașinațiuni criminale cu scopuri încă neclare. Credem că morții sînt ascunși. Credem orice.

Pentru că orice e mai ușor de acceptat decît realitatea. Credem orice pentru că nu putem crede cît de dezorganizați și lipsiți de responsabilitate ne dezvăluim, zi după zi.

E ca un vis urît, de care nu ne putem scutura și, de aceea, ne spunem că e doar un vis, nu poate fi adevărul, iar realitatea e în altă parte. 

Calmi, document cu document, vom afla și vom publica exact ce s-a întîmplat.

Comunicatul integral al IGSU:

P R E C I Z Ă R I

Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la eliberarea acordurilor pentru organizarea jocurilor de artificii cu obiecte pirotehnice, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este abilitat să comunice următoarele:

În conformitate cu prevederile legale în domeniu, acordul pentru categoriile de articole pirotehniceIII („de divertisment, care prezintă un risc mediu, destinate utilizării în exterior în spaţii deschise, vaste, al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane şi care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni”) şi IV (de divertisment de mare risc, cunoscute sub numele de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane) se solicită, în scris, la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, în a căror zonă de competenţă urmează să fie organizate evenimente.

De asemenea, facem precizarea că organizarea jocurilor cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile III şi IV este permisă în condiţiile existenţei acordurilor emise de către Primărie, inspectoratul pentru situaţii de urgenţă şi avizului eliberat de către  inspectoratul de poliţie, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Menţionăm totodată că, în conformitate cu prevederile art. 34 alin (2) din Legea 126/2005 – privind regimul materiilor explozive (republicată), jocurile de artificii cu articole pirotehnice pentru care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov a emis acorduri, au fost organizate în spaţii deschise, cu respectarea măsurilor specifice de protecţie, inclusiv a celor referitoare la distanţele de siguranţă ce trebuie respectate faţă de locuinţe, instalaţii electrice de înaltă tensiune, locuri de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, instalaţiile de gaze, păduri, etc.

În ceea ce priveşte informaţiile regăsite în mass-media conform cărora Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov ar fi eliberat acorduri pentru desfăşurarea unor spectacole pirotehnice pe Arena Naţională, precizăm faptul că, pompierii bucureşteni nu au emis acte de autoritate pentru organizarea evenimentelor cu articole pirotehnice în acest spaţiu, pentru perioada 2014-2015.

De asemenea, din documentele aflate în arhiva instituţiei, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov au fost emise 10 acorduri (cinci în 2014 şi cinci în 2015), pentru evenimente cu articole pirotehnice organizate în spaţii deschise (ex. Piaţa George Enescu, Parcul Alexandru Ioan Cuza, Parcul Herăstrău, Parcul Kiseleff s.a.).

INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUATII DE URGENTA

Comentarii (35)Adaugă comentariu

marcelp55  •  10 noiembrie 2015, 9:48

Acești nemernici de la ISU IGSU, pompieri sau cum naiba le mai zice, pentru că de fapt au pus în pericol viața a mii oameni, ar trebui executați nu condamnați !!!!

Miratu’  •  10 noiembrie 2015, 10:03

Si cum, nu este vinovata Udrea? Pfai de mine si de mine, asa ceva !!!! Nu ati facut un update cu Udrea pe acest subiect, unde sa va mirati ca unul Breazau ii aranja aparitiile tv sau articolele ca si cum ceilalti politicieni nu fac la fel? Dezolant nene, dezolant! Vrau pe Udrea vinovata de tot raul din tara asta. Deoarece ceilalti sunt fintii pe pamant.

nausea  •  10 noiembrie 2015, 10:10

Legat de National Arena, din ce-am citit pe aici , inteleg ca doar acoperisul nu are aviz, si asta pentru ca este dintr-un material mai nou care nu este acoperit de legislatia romaneasca si prin urmare nu a putut fi data autorizatia, deci e vorba doar de o hartie, stadionul fiind sigur. Ce a fost la Colectiv e alta treaba, acolo a fost o bomba chimica. Nu cred in teoria conspiratie, erste vorba doar de prostie. Si daca nu erau artificii, pentru faptul ca se fuma proprietarii trebuiau sa se gandeasca ca mai sunt nebuni/beti/ignoranti care ar putea aprinde bricheta pe o melodie lenta si flacara sa ajunga la stalpul usor inflamabil, etc .. Iar autoritatile manifesta dispret, ei gandesc oricum precum biserica ortodoxa: si daca ia foc o sa moara unii, bagabonzi, drogati, satanisti , si de ce nu manelisti. Chiar, ma intreb, daca infioratorul accident avea loc intr-un club de manele, cum mai reactiona opinia publica? Ce scotea presa in fata: Focul a izbucnit pe melodia "am sa pun foc banilor". majoritatea victimelor au maxim 4 clase; masina de pompieri n-a putu intra din cauza bmw-urilor parcate nefericit pe caile de acces; procurorii au ridicat in saci telefoanele mobile, aparate foto si 2kg de aur apartinand victimelor. Dar ce-ar fi zis popii, ca satanisti nu-i mai puteau face? sau la astia veneau neinvitati. Eu zic ca mare noroc am avut cu rockerii, numele trupei da bine si intr-o stire pe cnn, iar victimele au fost, in majoritate, cu studii. Plecand de la ei, in numele "sacrificiului " lor schimbam guverene si primari, dam de pamant cu toata societatea? Nu credeti ca e prea mult domnule Tolontan? Sau nu credeti ca e prea putin? N-ar fi trebuit facut asta in fiecare zi? Nu credeti ca ne-am irosit energiile in cu totul alte lucruri? Nu credeti ca e vina noastra, a tututor, COLECTIVA?

Ovidiu  •  10 noiembrie 2015, 10:13

Daca doar s-au uitat la artificii trebuiau sa plătească bilet. Miratu', tu ești unul dintre postacii lui Nuti?

brod  •  10 noiembrie 2015, 10:15

Miratu - stau și mă mir / și-mi dau singur cu sictir. Tot mai are bani să vă plătească, sau tu o iubești sincer? (adică pe gratis).M-aș mira și eu, dar.... mare-i grădina lui Dumnezeu. Și s-a mai și rupt gardul.

Serban  •  10 noiembrie 2015, 10:19

Ghiciti ce?! Acesti oameni nu sunt "invadatori straini", sunt parintii nostri, copii nostri, fratii nostrii, partenerii nostri ...astia SUNTEM NOI. Suntem indignati de cei care iau spaga dar o dam cu doua maini, vrem o tara ca afara dar parcam pe trecerea de pietoni si aruncam gunoiul pe geam, suntem indignati de nedreptatea sociala dar ne dorim cu totii SUV-uri, "avem o tara minunata" dar mergem de Craciun sa vizitam mall-ul din Dubai, vream schimbare dar nu ne ducem la vot pentru ca "nu avem cu cine vota", vrem reforme sociale dar votam cu liberalii, si sot ata... Poate nu ar fi rau sa ne uitam mai cu atentie la noi, sa ne comportam cum asteptam de la altii si, in special, sa ne folosim creierul pentru gandit, nu stomacul. Apoi, nu ar fi rau sa-i mai tragem de maneca si pe cei din jurul nostru. Si poate asa, usor usor, o sa ajungem sa fim si noi "ca niste oameni"

ghe  •  10 noiembrie 2015, 10:29

...rămâi stupefiat când auzi declarațiile lui Argăseală și Burleanu care declară că săptămâna asta se ...rezolvă, adică se vor da avizele pentru arena națională! păi, măi guguștiucilor: dacă arena nu corespunde normelor? dacă mai tre făcute unele modificări, amenajări, etc. , la asta nu v-a dus capul când declarați idioțeniile alea?

Gabi  •  10 noiembrie 2015, 10:37

Tolo, Tu ti-ai creat tot rationamentul pe baza unor declaratii verbale. Daca tot iti place sa faci pe anchetatorul, fa macar ceva bazat pe scris, cat de greu era sa ceri sa ti se arate aprobarile ? Apoi, pompierii nu au rolul de a proteja populatia impotriva teroristilor, de ce insinuezi ca ar fi fost vina lor daca veneau teroristii si ei nu interveneau ? La fel si cu spectacolul, daca nu are autorizatie, nu pompierii au obligatia sa intervina ci jandarmii. Mai ai de invatat rolul puterilor in statul roman, dar se vede ca nu ai citit legile nici 1 %. Cat despre teoria conspiratiei, mai bine ai incerca sa afli ce s-a intamplat cu organele celor decedati in strainatate si pe ce criterii au fost trimisi...

Cătălin Tolontan  •  10 noiembrie 2015, 10:43

@marcelp55: sintem intr-o democratie care nu permite pedeapsa cu moartea, nu intr-o dictatura in care oamenii sint executati. Responsabilitatile legale le stabileste justitia, prin judecatori. Nici macar DNA, care doar pune sub acuzare.

alexia  •  10 noiembrie 2015, 11:01

misterul se adanceste odata cu trecerea zilelor....dar mortii si ranitii raman.... Dincolo de indolenta si prostia patronilor de la Colectiv,o vina IMENSA o are ISU,categoric.Aia 2 *** pompieri,care lucrau in Primarie,du pa cate am inteles,sunt doar o rotita intr-un angrenaj imens in care BANII erau totul,nu responsabilitatea,menirea de a face ceva concret pentru ca sa nu apara o tragedie. numai din imaginile vazute pe net,se poate observa clar ca spatiul nu era adevat sub nicio forma pt showuri cu artificii.Nu stiu... pe mine m a invatat mama inca de la 2-3 ani sa nu aprindem stelutele alea pt pomul de craciun in casa,pe brad,ci doar afara,caci vata aceea,alba,care imita zapada,de pe brad,e inflamabila....sunt lucruri care nu se uita niciodata. eu cred si in vina morala a formatiei,erau oameni cu facultate,unii chiar arhitectura,chiar nu au avut un dram de minte?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  10 noiembrie 2015, 11:12

Astia de la ISU sunt corupti pana in maduva oaselor(aici nu vorbesc de operativ ci de sefi)credeti-ma ca lucrez acolo,nu îi controleaza nimeni sunt numiti politic,pilosi si au impresia ca este firma lor nu o institutie a statului.Cand au facut disponibilizari au lasat acasa pe criterii total aiuria doar din operativ(cei ce intra in foc) si la birouri au angajat de parca nu erau destui care plimba hartii,in timp ce chiar ei functioneaza in ilegalitate find putini pe masini.Sefii au masini de servici jepuri

fotbal  •  10 noiembrie 2015, 11:21

pentru revelion 2013(cel mai cel foc de artificii) primaria capitalei a avut aviz isu, arme si munitii igpr? tot cu golden a prestat

Saxon  •  10 noiembrie 2015, 11:29

Tolo...noi nu suntem in nicio democratie, in caz ca n-ai observat asta. Daca pentru tine democratie inseamna ca vinovatii sunt judecati de o justitie bolnava care permite delapidarile de sute de milioane, subminarea economiei nationale, defrisarile masive si scuiparea in direct a moderatorilor emisiunilor sportive de catre interlopi cu licente de impresari, atunci esti naiv rau. China are alta parere cand e vorba de economia ei si catatenii care ii incalca legile si a facut progrese pe care noi n-o sa le facem nici in 10.000 de ani. Si nu cred ca America, democratia numarul 1 mondiala, care mentine pedeapsa cu moartea in multe state, e vreo...dictatura, asa cum sustii tu. Cred ca pe unii romani doar moartea ii mai poate speria si opri din goana lor dupa bani obtinuti cu absolut orice pret si cat mai repede posibil.

Catalin  •  10 noiembrie 2015, 11:34

Oare ar trebui sa se repuna pe tapet rolul presei? Astfel de disfunctionalitati de sistem nu ar fi trebuit sa iasa in presa? 80% din stirile unui site de stiri sunt stiri de pe flux, 10% comandate, restul zvonuri. Prea putine anchete.

LucianD  •  10 noiembrie 2015, 11:44

Coruptia poate ucide! Nerespectarea legii poate ucide! Neaplicarea legii poate ucide! Saracia (salarii mici, nevoi, economii nejustificate, risipirea banilor) poate ucide! Necunoasterea, nestiinta, lipsa de profesionalism pot sau ar putea ucide! Lipsa credintei si a fricii de Dumnezeu pot ucide! Puneti va rog "poate" sau "ar putea" la toate cele de mai sus si altele care probabil mi-au scapat, pentru ca intervine relativitatea aici, asa cum s-a intimplat la aceasta groaznica tragedie. A fost un concurs nefericit de imprejurari care au dus la dezastrul asta. NU trebuie sa se mai intimple NICIODATA asta, avem ceva de invatat de aici? DA, avem!!! Hai din nou la scoala daca nu sintem singuri in stare sa invatam din greseli!!!

mihai  •  10 noiembrie 2015, 11:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

catalin_cj  •  10 noiembrie 2015, 11:53

Asta cu Arena Nationala e cam cu ata alba. Adica UEFA nu s-a asigurat ca stadionul prezinta siguranta deplina? Tin minte si acum ca veneau aia in controale intr-una ca sa verifice tocmai lucrurile ce tin de siguranta spectatorilor si a jucatorilor. Ca intotdeauna ne folosim de un eveniment pentru a face tam tam si nu facem nimic pana la urma. Schimbam doar de dragul schimbarii dar nu incercam sa ducem nimic la bun sfarsit. O societate de cacao aia suntem. Si acum cu tragedia asta va prefaceti ca va pasa dar de fapt urmariti doar sa scoateti rating. Toti vorbiti de patronii din Colectiv dar ei nu sunt cu nimic mai vinovati decat ceilalti patroni de club din tara. Ghinionul a facut sa se intample acolo. Daca se intampla ceva pe stadion tot Piedone era de vina? Sau firma de artificii? Balarii. De ce nu ne legam de spectacolele pirotehnice facute total aiurea intre cladirile din orase unde riscul de a fi o tragedie este mult mai mare? A spus un bou ca stadionul nu are autorizatie, un stadion facut dupa norme si cu niste planuri tocmai ca sa se evite tragediile? Acum pompierii or fi buni sau rai ca eu numai inteleg nimic din asta? Accidente se intampla si se vor mai intampla. Patronii din Colectiv au avut un ghinion incredibil, iar de clientii de acolo nici nu indraznesc sa spun nimic cca ei saracii nu au vina. Trebuie urmarit sa nu se mai intample asa ceva. Dar la noi totul se rezuma la cateva arestari de ochii lumii si 2-3 saptamani de controale apoi o lasam moarta.

DANIEL  •  10 noiembrie 2015, 12:21

De ce nu cereti demisia lui ARAFAT? De ce il protejati? Domnule TOLONTAN, dumneavoastra personal, de ce nu cereti demisia domnului ARAFAT?

Gabi  •  10 noiembrie 2015, 12:35

In noaptea fatidica de vineri cand a sunat alarma, probabil ca pompierii se uitau la TV sau dormeau dusi...! Cum altfel s-ar explica faptul ca prima masina de pompieri ce venea spre locul tragediei pe malul Dambovitei ( la podul Timpuri Noi-eram in apropiere ) se intersecta cu doua ambulante care duceau deja ranitii la spitale ?!..Abia dupa 4-5 minute au inceput sa "curga" masinile de pompieri. La 20 de minute dupa debutul tragediei era deja tarziu; focul se stinsese iar pompierii nu au avut ce sa faca decat sa-i caute pe cei morti, pe bajbaite, ( ati observat ca niciunul din ei nu avea un "lampas" pe cascheta precum minerii, de exemplu...? ). Asta inseamna dotare si profesionalism la cei de la ISU ?..Mai mult, strada era pustie, se putea circula lejer , la ora aia ...!!!

Stelist  •  10 noiembrie 2015, 12:41

Pentru Catalin Tolontan: Posetele lui Udrea sunt de vina! Udrea la puscarie!!!! Ai vazut aici un subiect REAL in care sa faci lumina, sa aduci ca mare reporter sportiv sau ce mai esti tu...nu subiecte de cancan!!!! Incepe o ancheta despre actiuni;le generalului izmanar de a pune mana pe ,,gaina cu oua de aur'' a lui Becali. Incepe un articol despre cum Becali a platit de trei ori terenerule pe care le-a luat la schimb de la armata si cum l-a furat statul romana. Incepe o ancheta despre cum mass media a inceput la comana generalului izmanar acest razboi fara precedent, aceasta lupta de a creea haos la Steaua, de a denigra prin orice mijloace finanatatorul, conducerea, jucatorii si suporterii, despre cum aceeasi mass media aservita puterii inventa statistici mincinoase despre Steaua, despre cum la ordin, chiar daca pe pagina oficiala a UEFA Steaua este FC Steaua Bucuresti cu palmares si culori, pentru scrijelitorii de hartie de la gsp, fanatik, *** anonimi de astfel, nu se semnau niciodata, Steaua a devenit oficia fcsb....despre cum acelesai personaje terfeleau imaginea stelei zilnic prin tot felul de statitstici mincinoase legate de arbitraje, de viata personala a jucatorilor, in tot felul de scandaluri inventate. Domnule Tolontan, daca ati face lumina in aceasta lupta inegala si daca veti resusi sa dovediti(sinu va fi greu) ca generalul izmanar a folosit armata in scopuri personale sau politice, ati deveni cel mai apreciat reporter sau gazetar sportiv din Romania. Ne-ati demonstra ca sunteti apolitic, ca nimeni nu va comanda si ca sunteti impartial. Nimeni din colegii d-voastra nu vad ca ar dori sa se faca lumina in acest caz, totul este lasat sa pluteasca sub semnul indoielii si a incertitudinii, situatie convenabila infractorului oprea si acolitilor sai. Un club de legenda din Romania, cel mai titrat si cel mai iubit club, a ajuns sa-si piarda stralucirea si asta si cu ajutorul nemijlocit al colegilor d-voastra si a postacilor de serviciu de pe toate site-urile sportive. Imaginea celui mai iubit club din Romania a ajuns sa fie terfelita pe jos de catre colegii d-voastra zilnic, 24 de ore din 24. Fanii au fost indepartati de club, Ghencea a ajuns o paragina la care oprea nu da acces pana se va pune presiune mediatica pe el, Steaua a ajuns si cu complicitatea voastra tacita un club fara suporteri si fara casa. Sa va zic: ,,Desteaptatre Romane...'' sau posetele lui udrea sunt de vina????

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Razvan G  •  10 noiembrie 2015, 12:45

Când doar 7% din școli au aviz de la ISU, iar majoritatea companiilor și instituțiilor de stat își au sediul în clădiri neavizate, poate că problema majoră este la ISU și modul în care sunt făcute legile?

Vlad  •  10 noiembrie 2015, 12:51

Tolo- mi se pare ca ceva iti scapa si ne scapa. Incepem sa sapam, sa ajungem in profunzime...Vedem pana la ce nivel merge totul si suntem socati. Scenariu: in doua luni schimbam acoperisul, bagam un material autorizat de normele ROMANESTI (sau straine). Totul bine, suntem conformi, functionam. Doamne Fereste, in 2 ani se aprinde acoperisul. Mor 100 de oameni- sa fie un scenariu negru... si atunci realizam ca normativele nu sunt ok. Ca sunt din 1900 toamna...ca trebuiau actualizate. Ca ne luam dupa reguli vechi. Ca cei care au stabilit ca materialul X e in clasa Y de incendiu nu au stabilit corect...ca aveau "combinatii" cu un mare producator de astfel de materiale, etc etc etc. Totul e putred pana in maruntaie. Intrebarea care reiese este: avem garantia ca macar normele pe care vrem sa le aplicam (si nu se aplica) sunt ok? Avem garantia ca daca facem ce scrie in lege/regulament/normativ- va fi ok? Sau avem surpriza ca nu e ok...si e nevoie de vreo alta tragedie sa realizam si asta.

t.rex  •  10 noiembrie 2015, 12:53

Oare astia au avut autorizatie de la pompieri? :) https://twitter.com/BBCSporf/status/663026400522178560

Marius  •  10 noiembrie 2015, 12:55

Nu m-ar mira sa nu aibă nici sediul IGSU sau sediile locale ale ISU autorizație PSI. Conform legii nu sunt scutite.

Radu_pnt  •  10 noiembrie 2015, 13:37

Practic sunt doua mari probleme in Romania 1. Nimeni..de la nivel individual la nivel Institutional nu are o cultura de a se ocupa de prevenirea problemelor...sau poate foarte putini indivizi. Mai bine previi decat sa tratezi? Nu exista in Romania. 2. Legislatia exista dar nu este aplicata... si de aici ajungem la concluzia CORUPTIEI dar si a primei probleme...cultura preventiei...cati dintre noi o stiu pe aia "Lasa ma ca merge ASA"..cati romani nu vin in UK sa lucreze in constructii si sar peste obtinerea unui card de safety prin spaga sau prin trisarea examenelor? Mai am o intrebare..cati dintre antrepenori si manageri din Romania sunt la curent cu toata legislatia din diverse domenii..sau le gasesc doar in astfel de cazuri tragice?.. Si de aici ma duce gandul la toata Legislatia Romaniei... cu zeci de OUG date ZILNIC DE GUVERNUL corupt..dar reprezentativ...

Ahoe  •  10 noiembrie 2015, 14:14

Sunt curios daca exista vreo lege care sa oblige pompierii sa opreasca sau sa sanctioneze un spectacol pirotehnic la care asista, DACA stiu ca nu este autorizat de ei?!

ionut  •  10 noiembrie 2015, 14:25

Astia nici simtul ridicolului nu-l mai au ?? Pai si pompierii de la finala cupei (cupelor) au intrat cu bilet ? In baza a ce act stateau pe pista ? Nici un om normal la cap, de la ISU, IGSU sau Pompieri nu poate sa declare ca pompierii sau inspectorii ISU pot asista la activitati pirotehnice neautorizate fara sa intervina pentru a LE OPRI !!!!!! Asa ceva nu exista !!! Maine ma duc in fata sediului lor si trag cu artificii, aprind lumanari si focuri de tabara !!! Ma lasa? Se uita doar sa nu se aprinda ceva si stau doar pregatiti sa intervina ??

Maxentiu  •  10 noiembrie 2015, 14:48

Nu prea inteleg, care e diferenta intre a aviza si a fi pregatit pentru interventie? Riscam sa cadem in extrema cealalta si sa ne ingropam in formalitati birocratice absurde cind avem niste procese operationale care functioneaza destul de bine (cu o singura exceptie notabila, ale carei circumstante sint oricum neclare deocamdata). Sincer, prefer sa stiu ca la un eveniment sint prezenti pompierii gata sa intervina, decit sa-mi prezinte nustiucine niste avize de la treizeci de institutii ale statului.

Cătălin Tolontan  •  10 noiembrie 2015, 15:26

@Radu_pnt: prevenirea e o problema in toate tarile, pentru ca nu pare importanta. De aceea se invata in scoala, ca sa intre in reflex, pentru ca nu e in natura umana sa dea atentie unui pericol incert si viitor.

Crimson Veritas  •  10 noiembrie 2015, 15:40

Nici cei care au protestat in strada o saptamana si au blocat bulevarde, deviat circulatia, tulburat linistea publica ... te asigur ca nu avut autorizatie de protest! Daca se intamplca ceva nasol acolo ... nu raspundea nimeni. Nimeni nu respecta legea 100% in Romania (si probabil si in alte tarii) ... in frunte cu voi Presa ... mergeti la cacealama ... 'lasa ca nu cunosc romanii legea si nu ne dau in judecata, indiferent ce am afirma ... si daca ne dau sunt ... fundatii care ne apara'. In ce priveste Arena Nationala ... am inteles ca isi vor lua autorizatia respectiva ... pentru ca nu este o chestie care tine de infrastructura ... ci de procesul birocratic complex care este in Romania ... in alte cuvinet ... nu au fost trimise toatate actele de catre functionari din primarie catre ISU ... si nu au putut sa le dea autorizatia. Desi nu au indeplinit aceasta formalitate birocratica ... ideea este ... ca si fara autorizatia ISU ... siguranta spectatorilor din National Arena ... nu a fost niciodata pusa in pericol de spectacolele pirotehnice ... deci tu creezei si alimentezi un subiect fals ... ca multi altii care .... exploateaza aceasta tragedie ... in diverse scopuri ... de la schimbarea guvernulului ... pana la crearea Dumei de Stat Prezidentiale Iohannis ... incercati sa creati niste convultiuni sociale-emotionale ... care sa acopere faptul ca se incalca Constitutia Romaniei ... si primul ministru nu mai este numit de o majoritate parlamentara reprezentativa ... ci de catre Seful Vostru Suprem ... Tepes pe varianta moderna (aka Iohannis) ... in detrimentul a 70% din cei care au votat aceasta majoritate parlamentara in 2012 ... in mod democratic si liber ... si care prin aceste evenimente ... nu vor mai fi reprezentati nicaieri ... nici de catre Presedinte si Duma lui de Stat ... nici de catre Guvern! V-am citit bine?

Lukas  •  10 noiembrie 2015, 18:29

Sa ghicim domnul Tolo ca Marcel p55 e pupincuristul tău? Dar când te duci în Giulesti,Stefan cel Mare sau Cluj unde sunt avizate stadioanele și e un adevărat spectacol pirotehnic ce *** trebuie sa mai facă pompierii?Sa stea câte un pompier cu câte un suporter sa nu ia foc?Banuiesc ca tu bați în Arafat dar generalizezi totul pe pompieri.*** *** taie din el și vezi ca generalizarea strica.Nu confunda pompierii operativi cu birourile.E ca și cum.mi-ai spune ca șoferul lui Iohannis are aceeași funcție cu el.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea  •  10 noiembrie 2015, 20:44

Baietii astia au suferit de o fractura de logica daca ne cred pe toti niste idioti. Adica, au privit numai, impasibili, asteptand sa luam foc. Uite ca nu am luat pe National Arena, nu am luat ca stadionul este sigur, numai ca domnii de la ISU nu prea inteleg specificatiile tehnice ale unei prelate rabatabila, care le depaseste puterea de intelegere. Nu este prelata aceea cu, care sunt dansii obisnuiti. Asa cum au privit impasibili spectacolele, asa au privit impasibili si neregulile de la Colectiv, pe care dansii totusi l-au controlat. Control, fie zis intre noi. A fost un control de identificare de "sponsorizari". Baietii asia cahiar sunt dusi cu capul daca au impresia ca inghitim toate aberatiile lor.

Travian  •  11 noiembrie 2015, 0:57

Patronii şi acţionarii clubului Colectiv au fost anchetaţi începând de ieri. Anchetatorii au găsit nişte probe amuţitoare în telefonul unuia dintre acţionari. Potrivit infoalert.ro, în telefonul lui Costin Mincu au fost găsite fotografii din alte baruri la care acesta era acţionar şi care au fost prada unor flăcări mistuitoare, asemeni celor de la Colectiv. Cluburile Goblin din Constanţa şi un alt local din Bucureşti au fost imortalizate în flăcări cu telefonul bărbatului. La Colectiv a fost organizat un GENOCID cu premeditare de oameni cu singe rece si fara scrupule . Era ajun de al 666 lea Halowen . Totul a fost planuit minutios .

George  •  11 noiembrie 2015, 9:23

Dragă Tolo, in primul rand felicitări pt aceste anchete. Sunt adevărul gol golut. Pentru a fi in asentimentul tau...te rog studiază si cele 2 dosare penale, cred, 54/P si 133/P ambele din 2015, deschise pe numele a doi șefi din inspecția de prevenire din IGSU,daca nu ma înșel, și, ai să vezi câtă dreptate ai. Spor la muncă.

ca idee  •  11 noiembrie 2015, 19:52

http://marinbadea.ro/starea-de-metastaza-furturi-nepotisme-afaceri-si-spagi/

Comentează