DNA a clasat de două ori un dosar penal cu ”sponsorizările” pompierilor! Judecătorul: „Sponsorizările sînt vinovății în lanțul cauzal al catastrofei de la Colectiv”

Exact secția DNA care îi cercetează acum pe pompierii arestați a avut din 11 decembrie 2014 și pînă în 30 iulie 2015 în fața ochilor un dosar penal cu ”sponsorizări” de 230.000 de lei pentru pompieri pe care le-a considerat în regulă

vineri, 13 noiembrie 2015, 2:39

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Povestea dramei de la „Colectiv” este povestea micii corupții. O corupție camuflată în ”sponsorizare” și ”consiliere”.

Este povestea unei corupții pe care DNA a avut-o sub ochi încă din 2014, dar pe care n-a înțeles-o. Și pe care a clasat-o de două ori, prima oară în februarie 2015 și a doua oară în iulie 2015.

Iată istoria, susținută punct cu punct cu documente ale justiției din România și cu mărturii din interiorul sistemului.

Pe 11 decembrie 2014, Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvîrșite de militari- înregistrează dosarul penal nr 153/P/2014.

Dosarul penal este urmarea unui denunț făcut pe 8 decembrie 2014 de către un pompier adjunct ISU de la Bacău împotriva șefului său. Adjunctul intrase într-o belea, venise beat la serviciu, un caz de ”nerespectare de consemn” în termenii justiției militare.

Adjunctul a pus reclamația pe seama șefului.

Și, atunci, l-a reclamat și el pe inspectorul șef al ISU pentru că îi obligă pe oameni să ceară sponsorizări de la firmele controlate și că, pe baza sponsorizărilor, sînt trecute cu vederea tot soiul de nereguli.

230.000 de lei a susținut inspectorul adjunct ISU, în denunțul făcut la DNA, că s-au adunat din ”sponsorizări” numai în 2014, în Bacău

”Sponsorizările nu mai permit efectuarea unui control exigent, riguros și legal pentru înlăturarea neregulilor constatate” ”Sînt obligat să propun oameni la avansare pentru că au adus multe sponsorizări”Din denunțul pompierului către DNA, decembrie 2014

Cele două dosare merg în justiție în paralel.

Adjunctul este trimis în instanță de procurori, este judecat și găsit vinovat. Este condamnat, în primă instanță, la 8 luni cu suspendare pentru că s-a prezentat ”în stare avansată de ebrietate la serviciu”.

”Foarte bine, am fost dat afară, am fost condamnat, dar care e răspunsul la ceea ce am sesizat eu?”.

Primul răspuns de la DNA este clasarea denunțului său despre sponsorizările făcute la indicația șefilor la ISU Bacău.

UNU. În Ordonanța din 12 februarie 2015, generalul-locotenent Ion Alexandru hotărăște: ”Dispun clasarea cauzei cu privire la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, întrucît fapta nu există”.

Clasarea DNA se bazează, în principal, pe un raport din 27 ianuarie 2015 al IGSU, care spune, pe scurt, că nu e nimic în neregulă cu sponsorizările. Nu sînt audiați martori.

”Personalul intervievat nu a confirmat că s-ar fi recomandat omiterea trecerii unor nereguli în documentele întocmite firmelor care fac sponsorizări” general-locotenent Alexandru de la DNA, citînd dintr-un raport ISGU cînd clasează denunțul

Dar adjunctul nu se lasă, că oricum nu mai are nimic de pierdut.

El face plîngere împotriva ordonanței de clasare. Chiar DNA îi dă dreptate că mai trebuie cercetat.

Mai mult, în 3 aprilie 2015, Tribunalul Militar Iași susține că nu crede că ancheta a fost superficială și că de aceea s-a clasat, însă spune că, așa cum chiar DNA singur recunoscuse, ”se impune audierea reprezentanților societăților comerciale, întrucît concluziile unui organ administrativ (n.r. a comisiei IGSU) nu pot înlocui analiza proprie a organului de urmărire penală”.

DNA mai cercetează încă o dată ”sponsorizările”, ajungînd chiar și la București. Și le clasează încă o dată.

DOI. În Ordonanța din 30 iulie 2015, general-maior magistrat dr. Nicolae Lupulescu hotărăște: ”Clasarea cauzei cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, întrucît fapta nu există”.

Magistratul susține că ”au fost audiați reprezentanții celor 90 de firme sau sucursale ale acestora, identificate pe raza județului Bacău, precum și din municipiile București și Iași”.

”A rezultat cu certitudine că bunurile și banii care au făcut obiectul contractelor de sponsorizare sau de donație către Asociația Pompierilor Băcăuani nu au fost date pentru a influența modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu”general-locotenent Nicolae Lupulescu în a doua Ordonanță de clasare ordonanta1234
scan 9
A doua ordonanță de clasare a ”sponsorizărilor”

 

Magistratul susține că ”agenții economici nu au fost condiționați, amenințați sau obligați să facă aceste sponsorizări”.

Cazul se închide definitiv.

După doar trei luni, totul se schimbă.

Cum se schimbă totul? Un club ia foc și peste 50 de oameni mor.

Pompierii din București prind curaj să vorbească.

Pe baza mărturiilor și a confirmărilor oficiale obținute de Gazetă, săptămîna trecută apar articolele din ziar.

Începînd de joi, 5 noiembrie, GSP descrie fenomenul ”sponsorizărilor” pe care le pretindeau pompierii din București firmelor controlate (episodul 1 + episodul 2) și fenomenul ”consultanței” oferite de pompieri sau de rude și apropiați ai acestora (episodul 1 + episodul 2).

Dar, din nou, nu DNA înțelege despre ce e vorba, despre ce s-a petrecut de fapt la ”Colectiv”, ci Tribunalul Militar.

Pe 10 noiembrie 2015, un judecător de drepturi și libertăți, pe numele său colonel Gabriel Gunescu, judecă reținerile celor doi pompieri de la ”Colectiv” și numește negru pe alb vinovăția cele două fenomene, ”sponsorizarea” și ”prestare de servicii”, și contribuția lor în drama de la club.

Magistratul descrie, din proprie inițiativă, contribuția ”sponsorizării” și ”consultanței” la cazul „Colectiv”. De ce din proprie inițiativă?

Pentru că, nici în referatul DNA de cerere de arestare și nici în pledoaria reprezentantului Ministerului Public în fața instanței, nu se invocă decît răspunderea Antoninei Radu și a lui George Matei pe baza ”neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a sarcinilor de serviciu”.

Procurorii stabiliseră că cei doi inspectori pompieri de la ISU au fost în control la ”Colectiv”.

Oamenii de la DNA au luat mărturii, printre alții, nu doar de la Eugen Voicu, directorul general de la ”Pionierul”, și de la proprietarii clubului, dar și de la un barman de la „Colectiv”, Viorel Stanciu.

Judecătorul remarcă declarația barmanului Stanciu: ”Menționez că ofițerii ISU mi-au prezentat două carnețele, unul ce avea pe copertă scris cu roșu și unul cu albastru, și mi-au solicitat să le semnez întrucît reprezintă instructajul pentru prevenirea și stingerea incendiului. Îmi amintesc că aceste carnețele erau deja completate cu numele meu. Precizez că unul dintre ofițeri, respectiv femeia, avea carnețele și le pregătea pentru semnare, iar în momentul în care semnam, acesta era pus la dispoziție de către celălalt ofițer”.

Barmanul descrie o ”consiliere” pe bandă rulantă.

Judecătorul scrie: ”Cu alte cuvinte, în loc să informeze conducerea ISU și să ia măsuri urgente pentru stabilirea posibilelor riscuri de incendiu, inculpații prestau servicii pentru persoanele juridice și fizice care ar fi trebuit să fie controlate de aceștia, ceea ce evident este împotriva prevederii legii și regulamentelor care reglementează activitatea ofițerilor ISU”.

Magistratul Tribunalului Militar București susține că ”faptele celor doi inculpați sînt printre cele mai importante în lanțul cauzal care a dus în final la această catastrofă”, dar nu se oprește aici!

”Fără îndoială că în acest lanț cauzal există și mulți alți vinovați ale căror acțiuni sau inacțiuni au avut o contribuție directă sau indirectă la producerea acestui eveniment, de la nivelul legislativ la cel administrativ” Gabriel Gunescu, judecător Tribunalul Militar București

Judecătorul indică explicit ”sponsorizarea” și ”consilierea” în motivarea hotărîrii sale:

1. ”Astfel este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparţinînd acestei instituţii masiv sponsorizate şi eventual sancţionat drastic de aceştia”.

2. ”De asemenea, practica încetăţenită ca organele de control să devină prestatori de servicii pentru cei controlaţi, practică existentă la scară largă la diferite instituţii de control, nu putea să nu fie în atenţia şefilor ierarhici ai celor doi inculpaţi la toate palierele, unii dintre aceştia susţinînd cu seninătate că nu au avut cunoştinţă de faptele celor doi, că nu au fost informaţii etc.. (vezi ex. şef birou prevenire incendii fila 90, vol.2  dosar urmărire penală), alţii cerînd note explicative etc.”

Screenshot_1
Motivația judecătorului colonel Gabriel Gunescu

”Cu seninătate”, după cum spune judecătorul. ”Cu seninătate” s-a acceptat totul.

Cazul ”Colectiv” este povestea unei corupții redenumite ”sponsorizare” și ”consultanță”, ignorată de DNA, nebăgată în seamă nici de noi, cetățeni, firme sau jurnaliști, orbiți de cazurile mari de corupție, pînă cînd o corupție mică s-a întors și ne-a pîrjolit în noaptea de 30 octombrie 2015.

Cea mai mică corupție, cea mai mare dramă.

Comentarii (54)Adaugă comentariu

salut !  •  13 noiembrie 2015, 14:47

ce parere ai despre autosesizarea inspectiei judiciare dupa ce Piedone a fost eliberat ? nu crezi ca decizia instantei care este suverana devine supusa unui control suplimentar ? si nu e suspect cum o decizie contrara dorintei DNA este brusc luata la puricat ? pt ca in final totul tine de un principiu, anume decizia instantei e suverana si nu trebuie suspusa suspiciunii chiar din interior. inspectia judiciara pare un fel de sistem de presiune asupra judecatorilor.

stefanb  •  13 noiembrie 2015, 14:58

Felicitari, sunteti foarte buni!!!! Excelenta descoperirea, excelent articol, exceptionala campanie!

A  •  13 noiembrie 2015, 14:59

Va felicit sincer pentru felul in care ati scos la lumina faptele bine ascunse! Deduc ca nu exista coruptie mica. Hotia/Coruptia (indiferent de forma sau cantitate/sau sursa) se va intoarce impotriva noastra ca un bumerang. Sunt uimita sa vad ca absolut toate institutiile statului implicate in acest caz "Colectiv" sunt putrede si corupte. Incredibil. Sa fie doar o greseala a DNA-ului, sau s-au omis lucruri intentionat?

Sorin  •  13 noiembrie 2015, 15:01

Demisia conducerea DNA in frunte cu Kovessi , direct vinovati pentru tragedia de la Colectiv!

vasile  •  13 noiembrie 2015, 15:23

Mortii de la colectiv a determinat caderea premierului PONTA -fraza rostita de presedintele Romaniei .Oare nu este cazul ca si sefa de la DNA .KOVESSI,sa-si dea demisia ?

FOX  •  13 noiembrie 2015, 15:24

Wow! " Clasarea DNA se bazează, în principal, pe un raport din 27 ianuarie 2015 al IGSU, care spune, pe scurt, că nu e nimic în neregulă cu sponsorizările."

Mihai  •  13 noiembrie 2015, 15:31

Nu tot ce e nelegal sau imoral e penal. Sponsorizarile sunt poate nelegale, sigur imorale si probabil ca nu incalca legea penala. Sunt conflict de interese in spiritul legii, dar poate nu sunt in litera ei. Si tinand cont de toate astea, nu DNA e de vina pentru ca nu a condamnat ceva imoral si nelegal. Mai distractiv ar fi daca procurorii DNA verifica incompenta crasa, cum zic de administratorii clubului pentru ca nu aveau autorizare PSI, si in curte la ei sau la Judecatoria Sectorului 4 care a dispus arestarea administratorilor.

Florian  •  13 noiembrie 2015, 15:44

DNA-ul nu a inteles coruptia pe care a avut-o sub ochi ? Are you kidding ? Cat de tare ti-a tremurat pixul cand ai scris asta ? Priveste la " stelele " care au dat rezolutii la sesizarile respective. Pariez ca au primit ordin de la alte " stele ". "Incoruptibila " sefa sa-si dea demisia pt. ca totul a fost sub atenta ei observatie. Tolontane daca continuii sa sapi ori dai de petrol ori ajungi la " stelarul " sef. Iti doresc success in a doua varianta.

Lupul Alb  •  13 noiembrie 2015, 15:47

Wow! Jos Codruta! Jos DNA!... Aici trebuia sa ajungeti,nu???

Niculae Moromete  •  13 noiembrie 2015, 15:52

Sincer, mai neverosimil decat continutul articolului cu DNA este tariful de inchiriere al bazei din Ghencea pentru echipa Pandurilor din Tg. Jiu in aceste zile...

elena  •  13 noiembrie 2015, 15:56

Este valabila aici -Teoria geamului spart. http://cebcp.org/evidence-based-policing/what-works-in-policing/research-evidence-review/broken-windows-policing/

ovidel  •  13 noiembrie 2015, 16:00

Ma bucur de articol nu atat prin ce scrieti, -lucruri destul de cunoscute- ci datorita faptului ca mi-am pastrat inca speranta ca sunteti un jurnalist cat de cat echilibrat.Poate sunteti constient de asta si nu spun ceva nou; fragilitatea democratiei este foarte mare in aceste zile.Am fost socat sa vad usurinta cu care Piedone a facut arest,fara ca macar procurorii sa stie bine de ce, pt ca nu avea el treaba cu autorizarea ISU si nici -cu atat mai mult- a unor spectacole cu artificii.Ar fi tot asa de absurd ca si cum ar fi saltata Kovesi ca de ce nu a stiut de Piedone ca a semnat autorizatia pt Colectiv.Autorizatiile de primarie sunt mai mult taxe mascate, japca pe firme. Altfel spus exista din start o autorizatie initiala nici nu cred ca Primaria poate sa nu te autorizeze.Sau dc au dreptate cei de la DNA sa salte toti primarii din Romania asa semneaza toti.Partea cu artificiile e alta poveste, nu ai voie de ex sa comercializezi artificii de tort.Si dc cineva o face e vinovat primarul sau politia?Dc ia mita da, altfel fiecare e responsabil pt ce face...de unde sa stii ca omul isi da singur foc la casa?? Revenind ma bucur ca va luati si de DNA, deja va credeam omul binomului...multa bafta va doresc! Legat de sponsorizari e gresiti probabil insa trebuie vazute cu echilibru lucrurile foarte bune facute de pompieri.Cumva trebuie depasita si vesnica lipsa de fonduri.

Manix  •  13 noiembrie 2015, 16:01

Toate sponsorizările din MAI sunt ,,analizate,,înainte de băieții de la doi și un pic !Ei nu au știut nimic din ce se petrecea la ISU ?!

dan  •  13 noiembrie 2015, 16:02

Va dati seama ... Cum se mushamaliza totul.... Eu am avut de-a face cu Politistii unei sectii de Politie din Bucuresti care s-au comportat ca Militienii... Dupa ce am facut cerere si au deschis dosar penal pe numele celor care comisesera infractiunea .. .aus schimbat numele inculpatilor... dupa ce si-au luat shpaga. Si ne-au amenintat ca daca mai cerem ceva or sa ia masuri asupra noastra. Unii au ramas in Comunism .. .Degeaba incercam sa schimbam ceva... Nu se intampla nimic... Ar trebui sa ii dea afara pe toti ca sa se schimbe ceva... Si din pacate nu putem sa ne punem pielea pe bat daca avem copii si tinem la ei... pentru ca or sa ramina pe drumuri din cauza celor care colecteaza Taxe gen Camora (mafia Italiana... Si la noi sunt prin politie si in alte sructuri!!!)

Cipus  •  13 noiembrie 2015, 16:05

Va fi circ daca DNA a primit la randul ei "sponsorizari" de la ISU pentru a musamaliza un caz concret de coruptie. ar fi umilinta maxima pentru acest sistem daca directia nationala ANTICORUPTIE este CORUPTA. de fapt chiar e foarte probabil din vreme ce sunt atatia politisti corupti de ce n-ar fi si cei de la DNA corupti? ei nu sunt tot oameni care au cheltuieli? oricum convingerea mea e ca sistemul e corupt din cauza oamenilor care beneficiaza contra unei mici "atentii" de anumite favoruri. oamenii s-au obisnuit sa aleaga calea simpla pentru a realiza ceva, mica intelegere fiind o cale mai usoara decat respectarea legilor. fara aceste practici din partea populatiei nu ar mai exista coruptie, sistemul si-ar vedea de treaba si toata lumea ar fi fericita. fara oameni care sa mearga la ***, n-ar mai exista prostituate, simplu nu-i asa?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Toni  •  13 noiembrie 2015, 16:06

Ptr. Dl. Niculae Moromete: Articol scris in urma cu peste 5 ani de Catalin Tolontan: https://www.tolo.ro/2010/05/20/l-a-plesnit-pe-becali/ Cat de actual este....nu s-a schimbat nimic...sau poate ca da... Bogdan Gigina & # Colectiv!

gattone  •  13 noiembrie 2015, 16:10

Draga, tolo, poate ar fi cazul de explicat cititorilor faptul ca "a clasa un dosar" nu inseamna a-l inchide, ci doar a-l suspenda. Daca procurorii ar fi mers mai departe in Justitie cu acel dosar fara sa aibe destule probe, atunci coruptii ar fi castigat fara probleme in fata judecatorilor. Iar daca mai tarziu ar fi aparut probe noi, procurorii n-ar mai fi putut redeschide dosarul, fiindca nu se poate judeca de doua ori aceeasi fapta. Pe de alta parte, clasand dosarul, procurorii pot adauga probe noi in cazul in care mai apar informatii, putand merge in fata judecatorilor mai tarziu, dar mult mai bine pregatiti.

Mafia  •  13 noiembrie 2015, 16:11

Problema e ca desi se descopera mafia din DNA ... din Politie, Justitie... Nimeni nu ia nici o masura... La noi caracatita gen CAMORA e prezenta dar nu deranjeaza pe nimeni ... Ne ametzesc cu explicatii ca incepem sa credem ca de fapt e ca ei.... Daca este prins un judecator sau membru DNA de ce nu ia nimeni masuri... Macar in Italia daca e prins ca un politist a fost de partea mafiei e bagat la zdup... La noi e considerat erou... Acum cei din DNA care au comis-o in loc sa zaca prin pushcarii.. incearca sa ne mai abureasca inca o data!!! Pacat de tinerii astia care au murit din cauza incompetentei si Coruptiei care e Arta la autoritati!!!!

Niculae Moromete  •  13 noiembrie 2015, 16:46

Stimate domnule Toni , multumesc pentru link-ul: https://www.tolo.ro/2010/05/20/l-a-plesnit-pe-becali Draga DNA, gasesti continutul link-ului de mai sus mai jos! Te rog sa te sesizezi din oficiu si sa vezi dac: diriguitorii bazei sportive din Ghencea primesc sponsorizari si ce fac cu ele, precum si daca fapta "abuz in serviciu" este sau nu savarsita . Multumesc . " joi, 20 mai 2010, 12:23 Statul cîştiga 250.000 de euro pe an închiriind stadionul Stelei. Jumătate din bani ajungeau la buget şi jumătate la CSA Steaua, fost club de elită al sportului românesc, astăzi în cădere liberă inclusiv din cauza lipsei de finanţare. Plus că, pentru că gazonul şi baza erau îngrijite, acolo puteau juca „naţionala” şi alte echipe de club. Din acest moment, Armata nu numai că nu mai încasează, dar va trebui să plătească pentru întreţinerea complexului, asta dacă nu vrea să transforme baza sportivă în decor de filme postapocaliptice. „I Am Legend” cu ministrul Oprea tîrîndu-l în lesă pe Gigi Neţoiu, imaginaţi-vă scena! Pînă la urmă, Steaua nu înseamnă doar Gigi Becali. Ce vor face cei 200 de copii şi juniori care se antrenau zilnic acolo? Vor lua trenul pînă la Buzău? Bucureştiul are două stadioane cu mare capacitate. Unul e în construcţie şi celălalt intră în deconstrucţie. Pe primul nu ştim cînd îl vom termina, cu al doilea nu ştim ce să facem. Strălucită viziune naţională asupra sportului! Că Becali s-a purtat prosteşte în multe momente la Steaua e indiscutabil. Dar să fii mai pătimaş şi mai radical decît el şi să ocupi funcţia de ministru e cam mult. Gabriel Oprea l-a plesnit pe Becali, dar şi-a plesnit propriul buget, pe iubitorii de fotbal din Bucureşti şi sute de sportivi nevinovaţi. "

dudu  •  13 noiembrie 2015, 16:48

Le-a trebuit celor de la DNA o saptamana sa descinda la ISU, la fel cum le-a trebuit o saptamana sa ajunga la firma de artificii (si au facut asta numai cand a devenit evident ca aia distrugeau dovezi). La firma care a montat tavanul din lemn si burete nu au ajuns nici in ziua de azi... Sunt multe lucruri care put in ancheta dezastrului de la Colectiv, iar anchetatorii care s-au ocupat de caz ar trebui sa dea si ei cu subsemnatul pentru stilul selectiv in care au alcatuit lista suspectilor...

fotbal  •  13 noiembrie 2015, 16:51

astept cu interes punctul de vedere al dna. taman dupa reorganizarea sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari. cum ziceai ca se striga pe nume primul procuror care a clasat cazul? :-P stiu, frivol :-)

r adu  •  13 noiembrie 2015, 16:51

Sponsorizarea ......... trebuie mai bine definită și legal implementată și urmărită, pentru a nu devenii mită. Sărăcia instituțiilor ........ duce la mituirea prin sponsorizări a angajaților instituțiilor statului. Pe de altă parte....... se cheltuiesc acum pentru sănătatea celor răniți la club sume imense, sute de milioane de euro........ Dar dacă statul ar fi dat aceste sume pentru ...... sponsorizarea funcționării instituțiilor proprii și a salarizării decente a subordonaților ??? Dintre cei răniți la club, minim 100 de persoane, dacă vor supraviețui, vor rămâne cu GRAVE disfuncții respiratorii care îi vor face pe aceștia......... pensionari pe caz de boală cu grad de handicap maxim, dependenți de buteliile de oxigen, ceea ce va necesita alte cheltuieli din partea statului, cheltuieli care vor dubla, măcar, suma acordată pentru recuperarea accidentaților. Dacă statul era ......... prevăzător-înțelept-calculat-onest ....... atunci direcționa acești bani, de la început, spre sponsorizarea muncii ....... propriilor salariați și instituții.

sile  •  13 noiembrie 2015, 17:09

kovesi este la fel de vinovata ca ponta. Demisia!

lasa-ne cu astea  •  13 noiembrie 2015, 17:10

Ei hai sa o lansam mai moale de ce sponsorizau firmele domnule ca cea mai mare amenda de la pompieri era pana de curând 1250 lei ..... nu e vinovat cine cere e cine da. Si bine zis Radu. Si mai am o intrebare: pompierul de la Calarasi care a murit dupa 3 zile de la explozie de ce nu a fost dus si el in strainatate

Amber  •  13 noiembrie 2015, 17:29

Tolo, foarte interesanta si buna ancheta. Mergi inainte. Stau si ma intreb daca nu cumva avem de a face cu o situatie speciala in ceea ce priveste DNA. In cazul ISU si al sponsorizarilor nu avem de a face cu cine stie mari rechini mai mult sau mai putin politici. Pentru DNA conteaza doar lupta politica si show-ul mediatic cu zanganit de catuse si arestari asa zis " preventive" , ei fiind un instrument de reglare a conturilor in politica de inalt nivel. De aia sunt ei atat de " buni". Gainariile astea mici nu sunt de " nasul" DNA. Acum ca tragedia din Colectiv i-a lovit in fata, au incercat sa-si acopere slabiciunile devenind brusc mai catolici decat papa. Ba chiar s-au repezit sa preia cazul ca sa se poata acoperi si a iesi in fata ca marii " luptatori anticoruptie". Prea multe lucruri putrede in ograda lui Kovesi. Chiar asa, de fapt, cine verifica si in fata cui raspunde Kovesi si DNA? CA doar nu sunt " supraoameni" si e foarte posibil sa fie si greseli in activitatea lor ba chiar si abuzuri. Cine ii controleaza. Sau ei sunt deasupra legii? Sa nu-mi spui ca Inspectia judiciara. Aia sunt " cainele de paza" al DNA nu institutie de control. Astia chiar sunt deasupra legii? Foarte interesant. Ne poti lumina si pe noi cine ii controleaza pe cei de la DNA? Si ce garantii sunt ca e un control " curat". Ca, mai nou, reiese ca e cam multa " mizerie" pe la Kovesi prin casa.

Flavius  •  13 noiembrie 2015, 17:42

SPONSORIZĂRILE SÎNT VINOVĂȚII - gresit SPONSORIZĂRILE SUNT VINOVĂȚII - corect

Catalin  •  13 noiembrie 2015, 17:44

Excelente dezvaluiri. Felicitari! Colectiv a facut sponsorizari? Ca daca nu probabil bani au ajuns direct in buzunar. Ce alte domenii mai stau in asteptate cu atatea "haosuri morale"? anaf? Sistemul medical? Primariile? Retrocedarile?

gigi  •  13 noiembrie 2015, 17:52

Domnule Tolontan : ar trebui sa completati si cu informatiile referitoare la reorganizarea acestei sectii de catre Conducerea DNA in iulie 2015, reorganizare facuta conform comunicat DNA tocmai din cauza ineficientei si problemelor mari de la aceasta sectie referitoare la numarul f mic de dosare pe care acestia le fac si proasta gestionare a acestora.

gigi  •  13 noiembrie 2015, 17:56

si o mica remarca celor care se leaga de activitatea DNA...e ca in sport..daca maine ar avea loc 200 de meciuri la cate ar putea trimite gsp.ro reporteri? daca ar trebui reporterii sa alerge pe la 5-6 meciuri in ziua aia..ce reportaje le mai ies cand vad bucati de meciuri..asha cred ca e si cu dosarele la dna..au pe acolo mii de dosare..si cativa care se ocupa de ele..problema este de ce nu dau acestei directii mai multi procurori si instrumente de ancheta numeroase din moment ce activitatea lor din punct de vedere financiar este net pe plus : cheltuiele fata de venituri...net MULT pe plus, pe langa aspectul reducerii coruptiei in economiei cu mult prin "sperierea" intr-o anumita masura a potentialilor evazionisti.

Ioana  •  13 noiembrie 2015, 18:07

Felicitari pentru anchete! Domnule Tolontan, asa cum ati mentionat, astfel de lucruri se intampla si la alte intitutii, ...dar poate inca n-a murit nimeni acolo. Poate mai investigati si alte domenii. Vedeti ANAFul si agentiile fiscului. Dau amenzi firmelor pe care le verifica si le spun ca doar ANUMITE firme fac bine contabilitatea (bineinteles firmele lor sau ale apropiatilor lor).

tancau ioan  •  13 noiembrie 2015, 18:18

salut! am citit in viteza,va scriu un comentariu in viteza. deci cum e tolo&echipa ,romanii astia care lucreaza la stat-la isu asta si stiau de ,sponsorizarile,astea si au acceptat realitatea merita sa fie respectati? nu cumva e cazul sa.i DISPRETUIM?? si adjunctul ala care a facut reclamatia,a facut gestul asta doar dupa ce s.a certat cu sefu din alte motive .deci nici adjunctul asta nu e chiar asa de respectat..n.am cum sa nu ii dispretuiesc pe toti cei care lucreaza la, stat ,si stiu de asa practici ,sponsorizate, si accepta in continuare sa lucreze in sistem.

Mihai  •  13 noiembrie 2015, 18:44

Dacă nu e nici un nume sonor...nimeni nu da doi bani...totul e pe rezonanta numelor, nimic nu are legătură cu valorile și dreptatea

vali  •  13 noiembrie 2015, 18:55

Gsp. Protv. Digitv. Rcs. Dolce.Romaniatv Etc AU Autorizatie PSI

paul cristian stefanescu  •  13 noiembrie 2015, 19:13

Bre Toloule, sau Tolontane, sau baiatu' lu' Tov' Maior, uite si tu, degeaba le-am propovaduit io' pompierilor, la o alta scriere de'a dumitale, sa apeleze cu incredere la Sfanta DNA! Eu credeam ca DNA-ul kovesist si SRI-ul coldist si ambasadorul americanist sunt un fel de Pavel Kisselef care or sa modernizeze Romania, ca acum 200 de ani. Sanky! Pierdere de vreme, haleala de gaze de sist si de euroi. Eu n-am de ce a ma teme daca scriu toate astea. Nu tremur ca n-am bani sa platesc Lauderu', la orice ora din zi si din noapte pot compune un catren la minut contra unei beri ieftine, am viitorul asigurat in democratia capitalista. Daca voi fi batran poate ma platesti tu din banii copiilor Cameliei, sa scriu cate o pastiluta cu nepotii lui Hagi, in locul lui nea' Tataie, idolul meu in presa de ziare jurnaliste. DNA-ul si SRI-ul americanizate ar trebui romanizate, ca nu functioneza corect, pentru mine. Nu e o modernizare ok, asa am eu impresia. Le-a mai romanizat o data Ceasca, pe vremuri, dupa ce fusesera sovietizate. Asa cred eu, dupa ce am citit tone de carti de istorie tiparite si ziare tiparite.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lasa-ne cu astea  •  13 noiembrie 2015, 19:40

Nu Vali nu au poate dl TOLO scrie si despre asta doar arunca cu noroi in cine nu trebuie

observator  •  13 noiembrie 2015, 20:08

Asa e la militari.Stat in stat. La pompieri se poate vedea dupa rudele angajate pe functii pe care nu se face mai nimic dar au cele mai multe drepturi si beneficii. Timpul trece,banii vin gramada, pensia se apropie. Analizati avansarile la exceptional si numirile pe posturi. Col.Dragne este ,,nașul'' a 75% din șefii judeteni .

sportivul  •  13 noiembrie 2015, 20:16

Cea mai tare afacere la pompieri este cea cu asociatiile sportive judetene.Pompieri obligati prin amenintari (picati la probe,calificative slabe,atributii grele sau injositoare,etc.), sa semneze adeziuni.Banii rezultati sunt cheltuiti de sefi, dupa bunul plac al lor. Se poate verifica la fiecare judet cine au luat avele indemnizatii semestrale de 50%din . Si aici se merge pe principiul ,,nu-ti convine,pleaca,sunt altii la poarta''.

Eddie  •  13 noiembrie 2015, 22:36

Cred ca va urma un fel de "du-te/vino" intre DNA si Tribunalul Militar in privinta cui are dreptate pe tema sponsorizarilor. E inadmisibil ca o institutie precum DNA sa nu vada cat de cat marele conflict de interese in problema sponsorizarilor! Cataline, bun articolul! Felicitari! Totusi, mergea sa folosesti termeni un pic mai duri pt DNA... mai duri decat "nu au inteles"! DNA duce o lupta foarte incomoda si necesara cu abuzurile din Romania ( si din ce citesc eu in comentarii nu intotdeauna munca lor e apreciata de oamenii de rand). Totusi cand ei gresesc trebuiesc si ei "scosi la tabla", nu merge treaba cu "trecutul cu vederea"

dudusu  •  13 noiembrie 2015, 23:01

aceeasi situatie descrisa in articol va exista si la ISU Bucuresti.... sefii nu vor pati nimic, desi ei hotarasc totul, ei trag sa ajunga pe aceste functii doar pentru a urca o treapta la furaciuni. cum poate sa spuna Aldoiu ca nu stia de firma surorii sau a nepotului.... au lucrat impreuna atatia ani in Calarasi si a pensionat fortat multe persoane. multi spun ca pentru a proteja propriul scaun ingroapa multe persoane nevinovate. intotdeauna a fugit de raspundere gasind cativa fara coloana care sa semneze in locul lui (cativa care nu ar putea promova niciodata altfel si care il privesc ca pe Madonna). inca nu inteleg cum inca mai e in functie. poate asta este cea mai buna dovada ca este tinut in brate, ori inca DNA mai strange date. sa nu uite ca intotdeauna se intoarce roata. cum a calcat el pe cadavre la Calarasi....

observator 2  •  13 noiembrie 2015, 23:05

bun comentariu. observator. Dl. Dragne e foarte bun prieten si cu Aldoiu. impreuna mintile luminate "elaboreaza" normative.... care deja au pus pe butuci multe legi. pasaje care se bat cap in cap. Eminenta cenusie care mai are putin si se si pupa singur cat de luminat este, Aldoiu are impresia ca se pricepe. dar intreband pe la IGSU imi dau seama ca e 0. pus pe post pe pile, strange banutzu ca trebuie sa puna repede la ciorap.... avea promisiuni ca va ajunge mare la IGSU. multumim Catalin ca i-ai cam taiat putin din picioare si nu vom ajunge sa il avem prin preajma.

muresan ion  •  13 noiembrie 2015, 23:12

si pe la noi a venit la firma o domnisoara subtirica si blonda (si la propriu, nu doar la figurat) de la ISU Bucuresti-avizare. sa ma scuze doamna dar ori avea de indeplinit norma de sponsorizari, ori trebuia sa imi schimb verificatorul. s-a purtat de parca era Dumnezeu si le stia pe toate, desi era mult pe langa normative. mai avea putin sa imi ceara si scara rulanta in baie, pentru ca probabil nu era facut dosarul de cine trebuie

bilasco vasile  •  13 noiembrie 2015, 23:35

in speranta ca vorbim de aceeasi doamna de la avizari (si retin bine numele incepea cu S. ca sa nu dau nume). a venit pe la noi la hotel si desi totul era facut ca la carte ea nu era de acord. interpreta normativele dupa bunul plac. ca un exemplu: daca in NP 118 imi cerea 3 chestii, sa le denumim A,B,C.....si i le aratam, uitati doamna A, B, C....incerca sa gaseasca nod in papura ca de ce nu este A,C,B sau C,B,A ca ea asa interpreteaza. de ce axele sunt pe plan invers numerotate.....orice ca sa puna bete in roate si sa isi ascunda nedumerirea ca mai sunt ceva chestii bine facute si probabil au scapat de jugul firmelor sefului....asa sef, asa angajata

Luck a  •  13 noiembrie 2015, 23:48

Da, f bine spus , ca de obicei . Ma gandeam azi , vazand cate masini au farurile dereglate , cate sute de mii de masini CRIMINALE au primit revizia tehnica obligatorie "pe ochi frumosi" !!!

anonim  •  14 noiembrie 2015, 0:40

Magistratul susține că ”agenții economici nu au fost condiționați, amenințați sau obligați să facă aceste sponsorizări” Frateee.....in ce lume traim ? De aici reiese ca agentii economici s-au prezentat la sediul ISU...cu cadouri si bani in plic.....din dragalasenie si /sau pentru ca sunt niste buni samariteni... Chiar atata prostie nu am crezut ca exista...fara cuvinte.

Stelian  •  14 noiembrie 2015, 5:35

Despre inspectorul sef Dudus exista dovezi si acuzatii in spatiul public de mult timp. Au existat multe verificari ale corpului de control al IGSU si MAI si de fiecare data acest individ a fost scos basma curata. Trebuie mentionat ca nu are nicio pregatire de specialitate neavand studii militare sau de specialitate si cu toate astea a fost numit in 2009 comandantul a peste 3000 de pompieri. Asociatia Semperfidelis inca din 2011 a sesizat Parchetul, Directia Nationala Anticoruptie, CSAT si Presedintia Romaniei in legatura cu aceste probleme si in legatura cu sistemul mafiot pe care acest individ la creat https://www.semperfidelis.ro/news.php?item.*** . Daca institutiile statutlui ar fi reactionat corect si nu l-ar fi protejat *** astazi nu am mai vorbi de sute de morti si de raniti. Cand s-a reclamat ca se tergiverseaza cercetarile in dosarul pompierului mort la Dragonul Rosu si cu privire la infractiunile comise de Dudus s-a raspuns ca nu este adevarat si ca totul se face ca la carte https://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.904 . Va minunati nu???? Desi in seria " Cand pompierii starnesc incendii-APROZARISTUL sunt 17 episoade disponibile pe net cu ilegalitatile comise de mafia Dudus-Craciun precum si zeci de pagini in seria DEZVALUIRI DIN DEALUL SPIRII https://www.semperfidelis.ro/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?60395 care au fost aduse la cunostinta organelor abilitate si opiniei publice NUS-A INTAMPLAT NIMIC ! Nici pana in ziua de astazi dosarul mortii pompierului IONUT UNGUREANU nu a ajuns in instanta iar despre cercetarile si solutiile date in cazurile de coruptie semnalate Parchetului, DNA, si Presedintiei nu se stie nimic. Cert este ca inspectorul sef Dudus a trecut cu brio in 2011 printr-un control de fond al IGSU care nu a gasit nimic in neregula legat de sponsorizari, achizitii, etc . Cine si de ce la protejat *** ramane sa se afle in viitor sau poate niciodata.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  14 noiembrie 2015, 9:42

Asta in moment ce aflam ca deplasarile ziaristilor gsp sunt sponsorizate (platite pe de-a-ntregul) de Adidas.

Vlad  •  14 noiembrie 2015, 11:14

Oare ce care au clasat cazul atunci, nu sunt si ei pe lantul care a declansat dezastrul? Ar trebui pusi sub acuzare...ori dati afara pentru incompetenta!

ahuramazda  •  14 noiembrie 2015, 13:09

Frumos dar fara efect. Daca ai vedea cum magistratii protejeaza grupuri infractionale constituite organizate gen societati bancare cu fosti actionari austrieci, preluate de o alta banca romaneasca la sfarsitul anului trecut, daca ai vedea cum pentru protectia acestui grup infractional constituit organizat au modificat cu de la sine putere actiunea introductiva de instanta in virtutea "principiului disponibilitatii" si s-au pronuntat pe ceva cu ce nu a fost investita si mai mult decat atat a avut tupeul sa dea hotararea definitiva si fara cale de atac, ai realiza ca justitia in Romania se face "cum trebuie" si in favoarea "cui trebuie". Nu in favoarea justitiabilului. La cate infractiuni sunt in acel dosar, iar magistrata respectiva desi a luat la cunostinta si a si fost sesizata sa aplice prevederile art. 291 alin. 2 c.p.pen. a ales sa protejeze in continuare un grup infractional constituit organizat face dovada realitatii justitiei romane. Asta este justitia in Romania. Si asta e doar o parte a abuzurilor magistratilor romani la care am asistat . Multa bafta.

misu  •  14 noiembrie 2015, 17:51

Pai si madam viorica si madam codruta nu fac recurs in anulare? Mie mi se pare cea mai clara fapta penala. Prejudiciul se calculeaza prin diferenta dintre amenzile incasate in 2014 si cele din 2015. Infractorii sunt toti sefii de structuri care stiau si incurajau luarea de mita. Iar despre judecatorii militari tot urla un alt ziarist pe blogul lui(cum ii fac pantofii ministrului interesului national iar dna-ul nu vede)

Florin  •  15 noiembrie 2015, 17:38

Da... la puscarie cu sponsorizarile ! :)))

Comentează