#Colectiv: Raed Arafat știa de sponsorizări! Cum arată documentele și ce spune șeful suprem al ISU

În februarie 2015, Raed Arafat nu a fost de acord ca un inspector șef adjunct de la ISU Bacău să-i raporteze ministrul Gabriel Oprea cum ”sponsorizările” cerute de pompieri îi determină să nu-și mai facă treaba și ”să nu mai treacă pe la obiective”. Ca în cazul clubului Colectiv!

marți, 17 noiembrie 2015, 3:24

UPDATE: Poziția secretarului de stat Raed Arafat de după publicarea articolului o găsiți aici.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Primele rînduri din programul Guvernului Cioloș sună astfel:

”Societatea românească a fost martora unei tragedii fără precedent în istoria ei recentă. Mai mult de 50 de vieți au fost pierdute ca urmare a unor carențe de integritate în modul în care administrația din România își servește cetățenii”.

Cine a comis, cine a încurajat, cine a știut și cine a tăcut în privința carențelor de integritate?

”Eu nu am tăcut și nu am tolerat ce se întîmplă la ISU Bucureşti”, a scris Raed Arafat, în 7 noiembrie 2015, pe facebook.

Reacția venea în fața dezvăluirilor Gazetei, care a descris, chiar de la pompieri, sistemul sponsorizărilor cerute de inspectori.

Sponsorizări cerute celor pe care îi controlau.

Secretarul de stat din MI a spus atunci pe facebook: ”Sînt total de acord că solicitarea de sponsorizări de la firme și agenți economici pe care îi controlează ISU București este un conflict de interese foarte serios și este de natură a afecta corectitudinea și echidistanța celor care efectuează controalele și inspecția la diferite firme”.

A avut Raed Arafat aceeași opinie despre sponsorizări și înainte de catastrofa de la ”Colectiv”?

Răspunsul cu documente și cu precizări de la secretarul de stat din MAI.

Pe 8 decembrie 2014, un pompier din Bacău, adjunctul inspectorului șef ISU local, cere în scris superiorilor săi să iasă la raport în fața ministrului Gabriel Oprea, superiorul lui Raed Arafat, ca să reclame sistemul sponsorizărilor. (Raportul nr. 1228416/RP din 8.12.2014)

123
Documentul în care IGSU explică de ce a considerat Raed Arafat că nu e cazul ca ofițerul de pompieri să-i raporteze ministrului Gabriel Oprea despre sponsorizări.

Pe 20 februarie 2015, IGSU îi comunică pompierului decizia textuală a lui Raed Arafat: ”Nu este necesară audiența avînd în vedere cele constatate și recomandate de controlul IGSU”. (Adresa 19722 din 20.02.2015)

Să punem una după alta cele două afirmații ale lui Raed Arafat.

”Solicitarea de sponsorizări e un conflict de interese foarte serios și este de natură a afecta corectitudinea celor care efectuează controale” Raed Arafat, 7.11.2015, după catastrofa de la ”Colectiv” ”Nu este necesară audiența avînd în vedere cele constatate de controlul IGSU” Raed Arafat, 20.02.2015

Ce reclamase adjunctul ISU Bacău către conducerea IGSU și, mai apoi, către DNA:

”În spatele contractelor de sponsorizare se ascund în realitate neexecutarea sau executarea superficială a controalelor de către inspectori”

Ce scrie în raportul Serviciului de Control al IGSU, care i-a fost dat lui Raed Arafat, cînd secretarul de stat a refuzat ca pompierul din Bacău să-l informeze direct pe ministrul de interne?

”Comisia IGSU a analizat un număr de 36 de contracte de sponsorizare, fără a fi identificate elemente care să ducă la concluzia că s-ar fi săvîrșit abuzuri în vederea obținerii unor sponsorizări” ”Personalul intervievat nu a confirmat că s-ar fi recomandat omiterea trecerii unor nereguli în documentele întocmite”Concluziile comisiei IGSU, citat din Ordonanța DNA de clasare a cazului (Ordonanța 12.02.2015)
1234
Ofițerul de la Bacău a denunțat sponsorizările după ce el fusese prins băut de către șeful său direct. ”Am greșit, dar e bine să se știe tot!”, a zis el și a povestit cum, după ce luaseră banii, ”inspectorii nu au mai trecut pe la acel obiectiv pentru a verifica modul de remediere”.

Ce s-a întîmplat în continuare?

  1. IGSU spune că totul e în regulă cu sponsorizările, ultima comunicare fiind semnată de colonelul Nicolae Cornea, șeful IGSU.
  2. DNA are aceeași opinie despre sponsorizări cu IGSU și clasează de două ori cazul denunțului de la Bacău. Mai multe despre responsabilitatea DNA puteți citi aici.

Ministerul de Interne le comunicase celor de la IGSU, prin adresa nr. 37194/SRP din 17.02.2015, că ”întregul material a fost prezentat domnului Secretar de Stat dr. Raed Arafat”.

”Practic, prin această decizie a IGSU și a DNA s-a întărit puterea baronilor locali, căci unii dintre șefii ISU din județe așa se comportă: ca niște baroni locali”, descrie unul dintre pompieri sistemul.

Bucureștiul a încetat sponsorizările, în ianuarie 2015, după numirea colonelului Mihai Guță.

A rămas însă și aici, ca peste tot în țară, problema inspectorilor care fac consultanță pentru cei controlați, dovadă ce reiese din arestarea celor doi inspectori despre care martorii susțin că i-au ajutat pe patronii ”Colectiv” pînă în primăvara lui 2015 să însăileze o aparență de legalitate.

”Un inspector bun se face în mai mult de cinci ani, cînd puteam să-i înlocuim?”, explică un ofițer din noua conducere din ”Dealul Spirii”.

Bucureștiul decisese de capul său în legătură cu sponsorizările.

În țară, lucrurile stau altfel. Pentru că sponsorizările primiseră ”verde”, ele au continuat netulburate. În Bacău, numai banii erau peste 50.000 de euro pe an. Plus cadouri în obiecte de la firme.

Șeful ISU Bacău i-a strîns pe oamenii săi în iulie 2015, la Clubul ISU, de la etajul doi al clădirii din cartierul Milcov. Inspectorul șef le-a arătat concluziile controlului IGSU și Ordonanțele de clasare și le-a spus: ”Vedeți, totul e legal și în regulă cu sponsorizările! Mergem înainte”.

Sponsorizările s-au perpetuat nu doar în Bacău.

La ISU Dolj, comandantul are un caiet în care își notează sponsorizările ”în natură” și cine le aduce. Gazeta a intrat în posesia unei filmări cu acest caiet din Craiova, pe care inspectorul șef al ISU îl păstrează în mașina de la inspectorat, potrivit unei surse.

Arafat: ”N-am văzut raportul Corpului de Control despre sponsorizări”

 

 

 

 

Comentarii (102)Adaugă comentariu

Paula Avram  •  17 noiembrie 2015, 15:40

Chiar vreti sa-l doborati si pe dr.Arafat ?Ceea ce a facut omul asta in sistemul de urgenta, nu a reusit un roman in oricare alt domeniu de activitate.Nu spun ca este perfect, nimeni nu este, dar asa ne place noua romanilor sa cautam nod in papura.Tragedia din clubul Colectiv nu trebuie sa se mai repete, dar trebuie sa va indreptati impotriva adevaratilor vinovati.

eugen  •  17 noiembrie 2015, 15:41

Asta da! F.tare!!! De cand a prezentat ambiguu sosirea la fata locului a echipajelor la Colectiv se putea vedea ca Arafat incearca sa musamalizeze ! Sa vedem acum ce va mai spune!!!!!

roman  •  17 noiembrie 2015, 15:47

totul ii pe furate si imbogatire in RO.nu conteaza viata oamenilor.

Alin  •  17 noiembrie 2015, 15:48

In tara asta multa lume se face ca nu vede. Fie din complicitate, fie din incopetenta, fie din indiferenta. Si ma refer de la fapte grave cum sunt cele spuse in acesta ancheta (excelenta btw) pana la fapte mici de pe strada. Exemple cainele unui om face *** pe trotuar, in fata ta. Tu nu zici nimic. sau. Taximetristul aruca cartia, scrumiera pe geam. Tu nu zici nimic. Trebuie sa zici. Chiar daca-ti iei injuraturi. Poate exista sansa ca 1% sa se activeze imediat. Sau poate observa intr-o zi ca daca unul zice, si altul si altul, asa trebuie sa faca. Sunt cam naiv, nu? :)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  17 noiembrie 2015, 15:51

@Paula Avram: ziaristii nu doboara si nu ridica pe nimeni. V-am pus la dispozitie acte si fapte, fiecare le citeste si le interpreteaza asa cum considera.

savantul  •  17 noiembrie 2015, 15:51

acum imi aduc aminte ca Basescu vroia sa il demita. fostul presedinte stia el ceva...

maoru  •  17 noiembrie 2015, 15:58

Da, Basescu a vrut sa-l demita pentru ceva ce Arafat nu a acceptat la momentul dat insa accepta acum dupa tragedia de la Colectiv. Sa ne mai lase cu corectitudinea lui.

AdiD  •  17 noiembrie 2015, 16:07

Si *** asta, e mare bun si curat. hai ma, ca nu exista asa ceva, acolo sus. Piramida e functionala 100%. E clar si evident si faptul ca fara ***, poate n-am fi avut smurd-ul. Sau poate l-am fi avut, dar nu asa cum e acum. Poate mult mai slab pregatit si dotat. Sau poate era altul in locul lui, care cumpara utilajele mai ieftin. cine stie????? Dar marele patriot (LOL) ***.... mai lasati-ma cu el!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi  •  17 noiembrie 2015, 16:16

Ce va mai mirati...toti fac la fel. Si eu, ca angajat al unei firme, ma "ruga" sefu sa fac reparatii la echipamentele de birou de la sediul de politie...puteam sa refuz??? vedeau la sediu sau ma duceam la ei acasa si le reparam calc sau imprimantele pana cand intr-o zi l-am amanat pe unu cam 3-4 zile si m-a prins fara centura si am luat amenda. Am injurat putin, sefu l-a trimis pe coleg si treaba a mers tot asa

razvan  •  17 noiembrie 2015, 16:17

la inceput a fost un om cinstit si dedicat , dupa ce a urcat in barca cu politicul sa murdarit cu bani , acum s-a murdarit cu sange.odihneste in pace raed cel de acum 10-15 ani mult respect tolo tie si echipei tale

Misos  •  17 noiembrie 2015, 16:18

N-a observat nimeni ca stampila cu semnaturile is puse acolo in photoshop?

M. Rugiubei  •  17 noiembrie 2015, 16:20

Ce nu a putut Traian Basescu sa strice, sa inlocuiasca un profesionist in domeniu cu un politician "pilos", vrea neaparat K.W.Johannis (prin oamenii sai de incredere V.Blaga, Alinutza G.) sa faca "culuoar" unui politruc din gruparea sa de penali. Când un sector de activitate, un domeniu, merge bine in Romania este musai sa apara cineva ptr a arunca cu laturi ptr a strica ce este bun.

Cătălin Tolontan  •  17 noiembrie 2015, 16:21

AdiD: sa nu cadem in cealalta extrema. Ii datoram enorm lui Raed Arafat in calitate de fondator al SMURD si al unificarii serviciilor de urgenta si interventie. Dar ii datoram si toate intrebarile incomode ca sa aflam de ce a fost posibil #Colectiv.

ovidel  •  17 noiembrie 2015, 16:31

Ba ziaristii pot foarte bine sa doboare, iar dc e comanda pot si mai bine. Ce omiteti -oare cu intentie?- este ca sponsorizarile nu par sa mearga in buzunarul personal al lui Arafat ca in cazul politicienilor, ci tot la serviciul de care atata nevoie avem, construit cu greu si sacrificii de acest om. Asa daca la scoala cumpar pentru copiii mei impreuna cu alti parinti unele obiecte necesare- si asta pt ca statul nu aloca bani suficienti- este sau nu conflict de interese?O fi domnule , dar societatea noastra asa a functionat. Sunt curios totusi, cine vrea sa beneficieze de toata munca lui Arafat? Vedeti deja ati creat opinii contra acestuia.Cand aveam si noi unul care a facut treaba in conditiile care sunt la noi, ca nu suntem in Anglia si nici nu avem banii lor.

Cătălin Tolontan  •  17 noiembrie 2015, 16:37

@ovidel: statul este obligat sa asigure conditii pompierilor. Si sustine ca o face! Niciodata nu i-am auzit pe cei de la MAI sau ISU plingindu-se ca nu au bani. Atunci de ce mai e nevoie sa ceara pompierii sponsorizari destabilizind un sistem intreg al controlului? Iar argumentul ca "asta e Romania", merge la mica intelegere intre cei care controleaza si controlati suna ciudat dupa ce au murit 56 de oameni.

Mircea  •  17 noiembrie 2015, 16:39

@Paula Avram: individul numit Raed Arafat ar putea sa isi asume faptele comise nu sa le nege desi exista negru pe alb ca el a fost mana in mana cu sponsorizarile. Nu vrea nimeni sa il doboare ci lumea vrea sa se afle adevarul. faptul ca a facut multe lucruri bune nu inseamna ca cele rele trebuie iertate. Daca Becali a facut unele lucruri bune asta nu il scuteste de inchisoare atunci cand a gresit. Nu sunt lucruri care se exclud intre ele.

agentullll007  •  17 noiembrie 2015, 16:49

ca in orice institutie a statului roman se stie de la mic la mare ca multe controale sunt facute sa se ia spaga si sa ii lase in pace sa faca ce vor . se da spaga si firmele pot fura statul prin diverse hotii . se da spaga sa ii lase in pace sa nu le inchida firmele .etc, etc. absolut toti stiu ca se ia spaga

Catalin  •  17 noiembrie 2015, 16:52

#ResetRomania inseamna inclusiv transparentizarea intregului aparat administrativ. Audientele la ministru sunt doar o gluma. Raed Arafat este exemplul ca oricat de specialist este un om, el ramane angrenat in viciile unui sistem putred si netransparent. In continuare se considera ca daca daca o problema este ascunsa , aceasta nu exista.

cristi  •  17 noiembrie 2015, 17:00

De ar fi sponsorizarile ilegale? Presa are voie sa fie sponsorizata? Nu cumva este o putere in stat? Nu asa se spune? PRESA ESTE A TREIA PUTERE A STATULUI.Deci o putere este sponsorizata,clar este corupta.

cineva  •  17 noiembrie 2015, 17:03

ok Arafat a facut ceva pt Romania dar si Gica Popescu a facut ceva pentru Romania iar atunci cand a gresit A PLATIT Cu demnitate si decenta Nu vad de ce Arafat ar trebui exceptat de la aceasta regula . In fond lucrurile sunt foarte clare iar aici Tolo are dreptate in totalitate

robert  •  17 noiembrie 2015, 17:05

Avem un sat. Unii fura, unii sunt talhari, unii nu fac nimic. In acest sat exista un om care ii ajuta pe ceilalti, de dimineata pana seara. Ziaristul satului se gandeste sa faca o mega-ancheta, sa vada cetatenii ca asa nu se mai poate. Pe cine sa punem la zid? Logic, pe cel mai bun cetatean al acelui sat. Felicitari.

gilos  •  17 noiembrie 2015, 17:18

@ovidel Atentie, sponsorizarile nu erau facute in conturile ISU sau ale pompierilor ci in contul unei Asociatii, un fel de srl la dispozitia si cheremul sefilor . Modul in care erau cheltuiti acesti bani era in afara controlului ANAF sau al Curtii de Conturi, pentru ca proveneau din sponsorizari, nu de la bugetul de stat. Astfel, o buna parte din ei se duceau pe deplasari in strainatate ale sefilor in asa-zise schimburi de experienta ( in tari cum ar fi Brazilia!!! ), in fapt concedii mascate. Daca s-ar verifica toate cheltuielile facute prin Asociatie, multe lucruri putrde si urate ar iesi la iveala....

Marcel  •  17 noiembrie 2015, 17:22

Evident şi dl. Arafat are limite... şi nu sunt chiar plăcute la vedere! Totuși, înainte să dăm cu parul ar trebui să ne gândim cât e influența sistemului în care lucrează! Oare nu-i ca la fotbal când echipele noastre cele mai bune ies în Europa cu balastul numit "campionat intern" legat de ghete?

cristi  •  17 noiembrie 2015, 17:23

Transparenta structurilor? Ca sa fie transparenta trebuie sa fie putin mai subtire pentru ca si sticla cand este groasa devine opaca.

cineva  •  17 noiembrie 2015, 17:25

la adapostul imaginii sale dl Arafat nu cred ca are dreptul sa faca chiar orice iar dupa cum se vede s-a dedulcit si dansul la obiceiurile politicienilor bastinasi

alex popa  •  17 noiembrie 2015, 17:26

O, tempora! Iata ca se pune in discutie si persoana acestui mare oportunist! De cand il injura basescu la tv ma intrebam de ce nu renunta, fiindca functia nu e facuta pentru tine sau pentru altul. Dar Arafat a gasit repede alt stapan, pe Ponta, care l-a tot garantat. Vorba marunta, romaneste stalcita, nu-l face pe arafat bun la toate. Institutia sa a gresit, e timpul demisiei.Macar atat.

TicTac  •  17 noiembrie 2015, 17:32

Problema este sa judecam un om care la pornire a fost un zeu sau sa judecam faptele actuale ale aceluiasi om care acum, probabil, este murdar ? Iertam sau inchidem ochii ? Daca ar fi vorba despre alta persoana ? Toti suntem egali dar unii sunt mai egali decat altii.

adib  •  17 noiembrie 2015, 17:41

@ Cristi - "m-a prins fara centura si am luat amenda" - unde este problema.. ai incalcat o lege si ai fost pedepsit. Faptul ca nu te-ai dus sa-i repari imprimanta la ala nu are relevanta fata de cea ce ai facut tu. Dinpotriva, se intelege ca prestezi diverse servicii pentru ati acoperi ilegalitatile...

Cătălin Tolontan  •  17 noiembrie 2015, 17:41

TicTac: nu judecam pe nimeni, asta ar fi din pornire gresit. Pur si simplu incercam sa aflam cum a fost posibila o catastrofa intr-un club despre care se stia si pe care, oficial, ISU nu il avea in evidente, dar pe care oamenii de la ISU l-au vizitat si au facut "un blat" cu proprietarii. Ce sistem e asta in care un club in care se tin de ani de zile concerte cu sute de oameni nu e reperat ca exista? Poate nu e reperat pentru ca inspectorii se ocupau de altceva. Nu doar in Bucuresti, ci peste tot in tara. La Bacau, la Craiova...

C(l)inic  •  17 noiembrie 2015, 17:43

Pe Oprea cine-l cercetaza cu programul de hranire fortata a personalului armatei (militari si civili)... stie cineva cati bani intra in conturile generalului-i*** prin RoArmy Catering?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

botoshelu  •  17 noiembrie 2015, 17:46

intradevar de cand a venit Guta nu se mai fac banii din sponsorizari. ii produce Aldoiu prin firmele lui Roth M. si prin cele ale familiei. si sa nu credeti ca nu se stie de asta si mai sus. a avut aparatori in IGSU si cand era la Calarasi si a pus pe butuci un Inspectorat intreg. poate Guta habar nu are, dar oricum e folosit ca paravan. Aldoiu s-a ascuns dupa birouri de cand cu Colectiv. capul jos si joc de glezne. de ce nu au dat publicitatii mai devreme dosarele cu sponsorizari? pentru ca ei stiau de cand au venit in unitate. au ales momentul propice ca sa apara ei aia curati. momentul a fost ales bine dar a iesit prost. poate e de intrebat la cate avize a participat in toata cariera dl. Aldoiu.... sau Dl. Guta....sau si ei sunt manageri la fel ca dna Guseth? Aldoiu de cand era la Calarasi se privea ca fiind un fel de Einstein, pe cand in realitate era un gropar al institutiei. sa vedeti de la 1 ianuarie cum se va bloca totul pentru ca eminenta cenusie Aldoiu a "emanat" niste modificari la normative. de fapt cuplul Aldoiu -Dragne.

botosehlu  •  17 noiembrie 2015, 17:52

gilos ai perfecta dreptate. Dle Tolontan incercati sa cereti de la unitate cate deplasari au fost facute in perioada conducerii precedente. Ca sa iasa putin din atentie conducerea actuala va da pe loc o situatie. deplasarile si persoanele care au plecat in concedii platite din banii Asociatiei. PS. sau poate dl. Col. Foalea care scria sub pseudonim intr-unul din titlurile anterioare poate descrie cat a adus ca sponsorizare si de cate deplsari a beneficiat. sa nu mai tina doar cu unii doar pentru anume interese.

Niculae Moromete  •  17 noiembrie 2015, 17:56

De fapt, Cataline, tu ne anunti ca Raed Arafat stia de sponsorizari! Dar toti stiam! Culmea este ca si Gabi Oprea stia! Si gradatul care venea baut la servici stia de sponsorizari mult inainte de a fi dat afara si a tacut pana sa fie dat afara! Poate ca printre putinii care nu stiau de sponsorizarile cerute de pompieri te numarai si tu( chiar nu stiai?), iar acum esti consternat de metoda!... Dar faci dovada culpei lui Arafat printr-un document indrumat si semnat de colonel Dr.Horea Cornea ( sper ca n-a luat doctoratul cu demiurgul sigurantei nationale, dr. poate vine de la medic ) din care reiese ca Arafat nu a incuviintat pentru gradatul care a fost dat afara pentru ca venea baut la servici, o iesire in fata ministrului cu o problematica pe care Controlul IGSU a analizat-o si catalogat-o ! Ce vina are Arafat Raed? Ca nu i-a zis lui Gabi Oprea, "nene, terminati cu sponsorizarile, altfel va dau la DNA ?! ". Daca o pui asa, atunci sunt de acord cu articolul. Altfel, totul apare insailat si tu nu esti superficial!

covei  •  17 noiembrie 2015, 17:56

sa ma scuze dl. Tolontan, dar ca sa vada si altii: Din datele noastre, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei” Călărași, afacerile se derulau la vedere. Giani Aldoiu, angajat al acestei structuri, până în cursul anului 2014, cu funcția de adjunct al șefului Gheorghe Daniel Popa, fiind șef al Inspecției de prevenire, avea un mod de lucru tot absolut ciudat: “El are o firmă, prin nepotul său. Așa făcea așa și la Călărași. Toate procesele-verbale se duc la Aldoiu, el nota toate deficiențele din procesele-verbale, la Grădinița Budești, la grădinița… Și la urmă: bă, ăsta nu are autorizație, nota, bă, ăsta n-are stingătoare, nota, ăsta nu are evaluarea riscului de incendiu. Și la urmă îi spunea nepotului: du-te la ăștia și d-ăle d-astea.” Este vorba de firma SC Presting Com SRL, înregistrată în municipiul Călărași, strada Belșugului, nr. 4, bloc K7, scara A, etaj 1, apartament 3, cu următoarele date de identificare: nr. Registrul Comerțului – J51/962/2008, Cod Unic de Înregistrare – RO24844589. Pentru anul 2014, a înregistrat o cifră de afaceri de 462.620 lei, cu un profit brut raportat de 180.704 lei. Soția fostului adjunct de la ISU Călărași, Giani Aldoiu, din aprilie 2015 angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dealul Spirii” București, a lucrat și ea tot în cadrul ISU Călărași. Sunt date conform cărora s-a transferat pe un post de subofițer prevenirea incendiilor, în cadrul Parlamentului României, fără să dea examen, ci în urma unui interviu. La numărul de telefon al firmei răspunde un fost angajat. Ne spune că nepotul fostului adjunct de la ISU Călărași, Giani Aldoiu, se numește Flavian Octavian Babă și că este, din câte știe, și el tot la București. Giani Aldoiu și-a mutat, iată, afacerile derulate la Călărași, după ce a acces în postul de adjunct al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dealul Spirii”, la București. Este cel care poartă o parte din vină că zeci de tineri au murit și încă se sting, în urma unui incendiu, declanșat în clubul “Colectiv”, din București. Toate aceste afaceri se derulau, extrem de probabil, cu știrea comandantului unității, col. Gheorghe Daniel Popa. Tot la București, în subordinea inspectorului adjunct al ISU “Dealul Spirii”, a ajuns și inspectorul Diaconescu Dan. Se afirmă că acesta este unul dintre oamenii pe care Aldoiu îi trimite în controale și, în urma acestora, apare nepotul Babă, cu ofertele de la firma SC Presting Com SRL. Astfel se fac banii, cu sutele de mii, chiar dacă ești plătit de stat, din bani publici. În aparență, structurile ISU sunt văzute ca unități extrem de eficiente pentru intervenții, de către populație. În fapt, după cum vedeți, aici se derulează adevărate caracatițe financiare. S-au făcut afirmații că, spre exemplu, la Călărași, s-a accesat un post, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei”, în schimbul sumei de 5.000 de euro. va urma si ce face la Bucuresti.... tot cu date si tot prin spatele celor care il protejeaza. inca o data scuze dle Tolontan

paula avram  •  17 noiembrie 2015, 18:02

Catalin, iti urmaresc cu interes investigatiile jurnalistice , aprob majoritatea dintre ele, dar nici chiar tu nu ai intotdeauna dreptate In cazul de fata simt ca e mai mult o rafuiala personala , poate,poate, de data asta il prindeti cu ceva,nu? Omul Arafat nu a intreprins niciodata o actiune in interes personal, mai mult si-a sacrificat viata personala pentru aceasta tara, care intamplator nici nu-i a lui

calinescu  •  17 noiembrie 2015, 18:05

CINE VREA SA DARAME CEA MAI BUNA CONSTRUCTIE POSTDECEMBRISTA ???

martin_d  •  17 noiembrie 2015, 18:07

Pana la urma, vrei sa dovedesti ca Arafat stia de sponsorizari? Ok, sa zicem ca e asa. Si? A primit bani, e corupt, a furat? E absurd... Omul e tehnocrat, nu om politic. Nu face legi. Nu e pus sa le respinga sau sa le discute. Dar, daca ai un accident, vine REPEDE langa tine. Ce trebuie sa mai faca ca sa fie lasat sa-si vada de treaba? E mai bine fara el?!? Adu-ti aminte de anii '90, de mortile multori domni si doamne "Lazarescu", poate si tu ai pierdut prematur oameni apropiati. El in conditiile acelea a REUSIT! Cinstit. Nu ca Voiculescu. Asta spune mai mult decat ne poti arata tu aici sau oriunde in legatura cu el. Sau mai mult decat ar putea spune oricine. Oameni ca el fac diferenta intre cei ce doar observa ce fac altii si cei ce chiar fac ceva. Omul se poate retrage imediat, pentru ca nu e lipit de functii. Chiar asta vreti?? Chiar vrem asta? Nu inteleg. La Colectiv, altii sunt vinovatii. In rest e vorba tot de sistem, cel cu care ne luptam si noi si cu care s-a batut si Arafat si l-a biruit. Arafat nu e "sistemul", chiar daca mai cauti si gasesti n acte. Sau poate unii vor sa-l aresteze pentru ca si-a riscat viata pentru altii si printr-o minune, nu a cazut cu elicopterul, insa au cazut altii, din pacate...

tancau ioan  •  17 noiembrie 2015, 18:23

salut! l.am vazut pe arafat la tv dupa tragedia ,colectiv,.vorbea pe un ton ridicat intr.o situatie cand se cuvenea ochii in pamant din partea tuturor care fac parte din autoritatile statului.deci a folosit un ton ridicat,atitudine sfidatoare la intrebarile ziaristilor.nu am nimic cu omul dar sincer spun nu mi.a placut de loc comportamentul lui.era genul de om care se crede ,mare si tare, si care tine de functie,de scaun. uitati ce a spus in dialogul cu gsp: ,,....De discutat, dar să nu vorbim acum despre fundația SMURD, că n-are legătură cu acest caz. Bine, nu vorbim. Îmi trimiteți și mie, vă rog, numărul acelui raport de control? Eu sînt acum la Bruxelles, la reuniunea NATO...."" aici eu remarc ca fara sa fie cazul sa spuna,fara sa fie intrebat,fara sa conteze. arafat a subliniat ca el e la O reuniune NATO.adica ,vezi -doamne, ce persoana importanta e el...putea fi si pe ,marte, nu conta,dadea un telefon la echipa lui si ziaristii puteau avea documentele si informatiile necesare. gresesc oameni????

mihai  •  17 noiembrie 2015, 18:26

Faptul ca nu un om nu obtine foloase pentru el nu-l disculpa din fapta de coruptie. Faptul ca si-a sacrificat viata personala pentru cariera, nu pentru SMURD , nici pentru tara, nu-l disculpă. Omul Arafat a avut alte beneficii de pe urma corupției sau acoperirii ei: cariera politică, putere, influență, acces la informații privilegiate. Mai mult decât atât de-a lungul timpului a deformat sistemul de sănătate... și a creat o percepție greșită și implicit a deformat alocarea de fonduri. În plus după cum se vede are multe eșecuri de când e e la departamentul pe situații de urgență - avion apuseni, elicopter sutghiol, planor, sinuciderea din bucuresti cand n-au avut pernă de aer, se pare că nici cu gestiunea răniților de la colectiv nu e prea bine... deci nu e mesianic. doar zic

geo  •  17 noiembrie 2015, 18:38

nimic nou,sigur ca se stie de acele sponsorizari pana la cel mai inalt nivel...aceeiasi Marie cu alta Palarie !!!

Cătălin Tolontan  •  17 noiembrie 2015, 18:59

@paula avram: de fiecare data se spune acelasi lucru, ca avem ceva cu oamenii despre care scriem. De fiecare data cind urmaresti un subiect pe o perioada mai lunga de timp, unii ii spun perseverenta, iar altii, obsesie. Ne-am obisnuit cu aceste discutii, dar nu noi, nu Raed Arafat, ci faptele sint incapatinate. Si nu stim unde duc ele.

Cătălin Tolontan  •  17 noiembrie 2015, 19:03

@Niculae Moromete: da, sint naiv, eu nu stiam ca pompierii iau bani de sponsorizari de la mii de firme din toata tara pe care le controleaza. Nu stiam ca au, asa cum se intimpla in 2014 la Bucuresti, norma de incasat sponsorizari. Sau ca, in Bacau, se faceau promovari in functie de sponsorizari. @calinescu: ordin pe unitate de denigrare din nou? :-) De data asta n-o mai faceti pentru Udrea, o faceti pentru cei care atunci erau cu Udrea si azi s-au intors impotriva ei? Iar hotariti voi intr-o pivnita neaerisita care e binele cetatenilor si ce au voie sa afle? Spune-le celor in numele carora comentezi ca nu ne clintesc nici un centimetru. Nu pe mine, ca eu sint unul singur, pe noi toti si pe nici unul dintre noi. Dimpotriva, un jurnalist denigrat e un jurnalist mai decis :-)

valentin  •  17 noiembrie 2015, 19:17

cred ca ar fi normal si legal ca toti banii (furati) luati din sponsorizari sa fie returnati celor pagubiti fiindca au fost luati prin abuz de functii.toti cei pagubiti sa faca o plangere penala si banii inapoi.normal ar fi sa se faca tabele pe judete si cu avocati buni sa scoata banii.

iol  •  17 noiembrie 2015, 19:29

Personal consider ca atunci cand un jurnalist dedica timp sa reactioneze cu cititorii lui prin comentarii, meseria lui s-a alterat definitiv. Incerc sa scriu si pe blogul doamnei Maria, dar dansa mi-a blocat definitiv adresa de email, ca ii eram incomod. O spun aici: jurnalistii sunt datori sa ofere informatii intr-un mod obiectiv, iar cititorii sa le interpreteze dupa capacitatea lor intelectuala. Daca din reactiile lor se observa evident o anumita directie de a acuza sau de a sustine si nu exista un echilibru, inseamna ca jurnalistul nu a atins obiectivitatea in expunerea sa, ci doar a oferit ocazia exprimarii de acuze (a inrait cititorul) ori a lingusit subiectul (i-a creat un favor). Intrebarea este daca jurnalistul are in fisa lui de post aceasta atributie. Eu cred ca nu si sunt de parerea ca in ultimii 5-6 ani jurnalismul profesionism a fost cu brio inlocuit, sub obladuirea sefilor marilor concerne, de jurnalismul de can-can, lipsit de profesionalism si chiar slab pregatit. Am vazut pareri de cititori simpli care au eclipsat efectiv modul de exprimare si de expunere a unor jurnalisti. Asta ar trebui sa le dea de gandit sefilor ziarelor si sa inceapa un proces de selectie mai performant. Numai bine.

Strada  •  17 noiembrie 2015, 19:43

Arafat este un model de eficienta.. Un model pe care state din G5 nu reușesc sa l atingă la nivel de intervenție de urgentă. Sa plece si sa vina cineva pe modelul Guseth, un habarnist, dar un habarnist agreat de sistem. Lui Arafat si Smurd, ii datorează viața mii de suflete. Romani si nu numai... Păcat ca vrei sa l dai jos, Tolo, păcat... Si deontologia are limitele ei... Sunt sigur ca la cata onoare are acest om, își va da demisia...

Catalin  •  17 noiembrie 2015, 20:00

Potrivit legii de organizare si functionare a IGSU finantarea cheltuielilor curente si de capital se asigura din bugetul de stat, din bugetele locale si din... venituri extrabugetare, donatii, sponsorizari si alte surse, potrivit legii. Asociatiile care functioneaza pe langa IGSU au regim de fundatii/ONG-uri, deci tot asa, pot primi donatii si sponsorizari (chiar si in bani, la IGSU nu este rentabil pentru ca se fac venituri la bugetul statului si se varsa in trezorerie). Daca in lege este scris, negru pe alb, ca au voie sa primeasca donatii si sponsorizari, de ce se porneste de la prezumtia de vinovatie? ORICE sponsorizare primita in MAI este avizata de DGIPI. Adica "ochii albastri" nu si-au facut treaba? Ca sa ramana pe piedestalul de om providential Arafat trebuia sa se rezume la medicina de urgenta, dar vanitatea l-a impins in politica. Ce treaba are un medic cu situatiile de urgenta? O situatie de urgenta nu inseamna numai SMURD si UPU. Departamentul pentru Situatii de Urgenta, format 75% din medici, si care subordoneaza IGSU unor civili, este o palarie prea mare pentru Arafat, medicul civil. O situatie de urgenta nu se priveste din punct de vedere medical decat in partea finala, cand victimele sunt preluate cu ambulantele si duse la UPU. Sper sa nu dea un cutremur peste noi sa realizam ca i s-a dat competente prea mari lui Arafat.

capitza1967  •  17 noiembrie 2015, 20:10

La acesta se vorbeste numai de faptele si interventiile bune pe care le face Smurd-ul . Pacat ca nu se scot la iveala si rateurile si toate cele rele facute de Raed Arafat cum ar fi cele din muntii apuseni si de pe lacul Sutghiol .

Mariana Faur  •  17 noiembrie 2015, 20:19

Stimate domn,nu cred o iotă din ceea ce spuneti! Ceea ce publicați dvs aici este luat de pe un forum,de pe care nu V-ati obosit nici măcar sa schimbați cuvintele! Asemenea documente va pot fabrica oricând cu un minim de program,adica in paint ,de exemplu! S-a incercat prin zeci de motive anihilarea doctorului Arafat ,insa nimeni nu a reusit! Profitați acum de faptul va nu este in tara ,asigurând copreședințiia CE al NATO pe probleme de sanatate,alimentație si agricultura,ceea ce spune foarte mult!despre persoana domniei sale ! Acest om a contribuit la creșterea prestigiului Romaniei ,in afara granițelor prin multiplele conferințe la care a participat! Toata crema medicinei de urgenta din lume il apreciază ! In urma unor asemenea articole,publicate pe twitter,ne facem doar de ras ca tara! De foarte multe ori am fost întrebata pe privat de catre Multi medici "ca iar are dr Arafat ,probleme?" Dvs chiar va simtiti bine sa distrugeti nu doar un om ,ci sa faceti de ras,Romania in rețelele străine,unde oricum nimeni nu va crede! Ceea ce a facut dr Arafat pentru Romania,nu a facut nimeni: parlamentar,guvernant,alt factor cu putere de decizie! Am salvat totul de pe site-ul de unde va inspirați si o sa fac totul public,sa vedeți cat ati schimbat din ceea ce scrie acolo!

Ted  •  17 noiembrie 2015, 20:20

Felicitari dle Tolontan! O vorba din popor spune ca "minciuna are picioare scurte". Munca dvs demonstreaza ca le are foarte scurte. Pentru mine este de neexplicat evolutia dlui Arafat. Are merite clare in construirea sistemului de urgenta din Romania, dar sincer nu inteleg de ce a intrat in cardasie si de ce a facut jocurile sistemului corupt din IGSU si ISU. Nu e secretar de stat de ieri de azi. Sunt convins ca omul chiar crede cand spune despre conflictul de interese, dar nu cred ca nu il cunostea. Ca nu a putut sa se impuna in fata lui Oprea? Cine a putut? Dar sa stii si sa nu faci nimic e la fel de grav. Ce l-a oprit sa demaste public situatia putreda? Nu uitati ca strada i-a demonstrat ca are puterea sa ii apere functia atunci cand are dreptate. Nu stiu daca e bine ca dl Arafat sa plece, dar in sinea mea cred ca e vinovat pentru ca a stiut si a inchis ochii. Mai cred insa ca e om si ca in sinea lui resimte aceasta vina. As paria ca si Oprea a stiut, chiar nu conta daca pompierul de la Bacau ajungea sau nu sa raporteze la Oprea, posibil ca Arafat sa-l fi oprit din dorinta de a nu-l lasa sa-si faca mai mult rau, stiind ca Oprea e razbunator. La Oprea as paria si ca nu il doare nicaieri de propria ignoranta si ca nu se simte catusi de putin vinovat.

Holostencu  •  17 noiembrie 2015, 20:24

Este singurul pentru care am ieşit în stradă câteva seri la rând...

Comentează