#Colectiv: Raed Arafat știa de sponsorizări! Cum arată documentele și ce spune șeful suprem al ISU

În februarie 2015, Raed Arafat nu a fost de acord ca un inspector șef adjunct de la ISU Bacău să-i raporteze ministrul Gabriel Oprea cum ”sponsorizările” cerute de pompieri îi determină să nu-și mai facă treaba și ”să nu mai treacă pe la obiective”. Ca în cazul clubului Colectiv!

marți, 17 noiembrie 2015, 3:24

UPDATE: Poziția secretarului de stat Raed Arafat de după publicarea articolului o găsiți aici.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Primele rînduri din programul Guvernului Cioloș sună astfel:

”Societatea românească a fost martora unei tragedii fără precedent în istoria ei recentă. Mai mult de 50 de vieți au fost pierdute ca urmare a unor carențe de integritate în modul în care administrația din România își servește cetățenii”.

Cine a comis, cine a încurajat, cine a știut și cine a tăcut în privința carențelor de integritate?

”Eu nu am tăcut și nu am tolerat ce se întîmplă la ISU Bucureşti”, a scris Raed Arafat, în 7 noiembrie 2015, pe facebook.

Reacția venea în fața dezvăluirilor Gazetei, care a descris, chiar de la pompieri, sistemul sponsorizărilor cerute de inspectori.

Sponsorizări cerute celor pe care îi controlau.

Secretarul de stat din MI a spus atunci pe facebook: ”Sînt total de acord că solicitarea de sponsorizări de la firme și agenți economici pe care îi controlează ISU București este un conflict de interese foarte serios și este de natură a afecta corectitudinea și echidistanța celor care efectuează controalele și inspecția la diferite firme”.

A avut Raed Arafat aceeași opinie despre sponsorizări și înainte de catastrofa de la ”Colectiv”?

Răspunsul cu documente și cu precizări de la secretarul de stat din MAI.

Pe 8 decembrie 2014, un pompier din Bacău, adjunctul inspectorului șef ISU local, cere în scris superiorilor săi să iasă la raport în fața ministrului Gabriel Oprea, superiorul lui Raed Arafat, ca să reclame sistemul sponsorizărilor. (Raportul nr. 1228416/RP din 8.12.2014)

123
Documentul în care IGSU explică de ce a considerat Raed Arafat că nu e cazul ca ofițerul de pompieri să-i raporteze ministrului Gabriel Oprea despre sponsorizări.

Pe 20 februarie 2015, IGSU îi comunică pompierului decizia textuală a lui Raed Arafat: ”Nu este necesară audiența avînd în vedere cele constatate și recomandate de controlul IGSU”. (Adresa 19722 din 20.02.2015)

Să punem una după alta cele două afirmații ale lui Raed Arafat.

”Solicitarea de sponsorizări e un conflict de interese foarte serios și este de natură a afecta corectitudinea celor care efectuează controale” Raed Arafat, 7.11.2015, după catastrofa de la ”Colectiv” ”Nu este necesară audiența avînd în vedere cele constatate de controlul IGSU” Raed Arafat, 20.02.2015

Ce reclamase adjunctul ISU Bacău către conducerea IGSU și, mai apoi, către DNA:

”În spatele contractelor de sponsorizare se ascund în realitate neexecutarea sau executarea superficială a controalelor de către inspectori”

Ce scrie în raportul Serviciului de Control al IGSU, care i-a fost dat lui Raed Arafat, cînd secretarul de stat a refuzat ca pompierul din Bacău să-l informeze direct pe ministrul de interne?

”Comisia IGSU a analizat un număr de 36 de contracte de sponsorizare, fără a fi identificate elemente care să ducă la concluzia că s-ar fi săvîrșit abuzuri în vederea obținerii unor sponsorizări” ”Personalul intervievat nu a confirmat că s-ar fi recomandat omiterea trecerii unor nereguli în documentele întocmite”Concluziile comisiei IGSU, citat din Ordonanța DNA de clasare a cazului (Ordonanța 12.02.2015)
1234
Ofițerul de la Bacău a denunțat sponsorizările după ce el fusese prins băut de către șeful său direct. ”Am greșit, dar e bine să se știe tot!”, a zis el și a povestit cum, după ce luaseră banii, ”inspectorii nu au mai trecut pe la acel obiectiv pentru a verifica modul de remediere”.

Ce s-a întîmplat în continuare?

  1. IGSU spune că totul e în regulă cu sponsorizările, ultima comunicare fiind semnată de colonelul Nicolae Cornea, șeful IGSU.
  2. DNA are aceeași opinie despre sponsorizări cu IGSU și clasează de două ori cazul denunțului de la Bacău. Mai multe despre responsabilitatea DNA puteți citi aici.

Ministerul de Interne le comunicase celor de la IGSU, prin adresa nr. 37194/SRP din 17.02.2015, că ”întregul material a fost prezentat domnului Secretar de Stat dr. Raed Arafat”.

”Practic, prin această decizie a IGSU și a DNA s-a întărit puterea baronilor locali, căci unii dintre șefii ISU din județe așa se comportă: ca niște baroni locali”, descrie unul dintre pompieri sistemul.

Bucureștiul a încetat sponsorizările, în ianuarie 2015, după numirea colonelului Mihai Guță.

A rămas însă și aici, ca peste tot în țară, problema inspectorilor care fac consultanță pentru cei controlați, dovadă ce reiese din arestarea celor doi inspectori despre care martorii susțin că i-au ajutat pe patronii ”Colectiv” pînă în primăvara lui 2015 să însăileze o aparență de legalitate.

”Un inspector bun se face în mai mult de cinci ani, cînd puteam să-i înlocuim?”, explică un ofițer din noua conducere din ”Dealul Spirii”.

Bucureștiul decisese de capul său în legătură cu sponsorizările.

În țară, lucrurile stau altfel. Pentru că sponsorizările primiseră ”verde”, ele au continuat netulburate. În Bacău, numai banii erau peste 50.000 de euro pe an. Plus cadouri în obiecte de la firme.

Șeful ISU Bacău i-a strîns pe oamenii săi în iulie 2015, la Clubul ISU, de la etajul doi al clădirii din cartierul Milcov. Inspectorul șef le-a arătat concluziile controlului IGSU și Ordonanțele de clasare și le-a spus: ”Vedeți, totul e legal și în regulă cu sponsorizările! Mergem înainte”.

Sponsorizările s-au perpetuat nu doar în Bacău.

La ISU Dolj, comandantul are un caiet în care își notează sponsorizările ”în natură” și cine le aduce. Gazeta a intrat în posesia unei filmări cu acest caiet din Craiova, pe care inspectorul șef al ISU îl păstrează în mașina de la inspectorat, potrivit unei surse.

Arafat: ”N-am văzut raportul Corpului de Control despre sponsorizări”

 

 

 

 

Comentarii (102)Adaugă comentariu

Dan  •  17 noiembrie 2015, 20:28

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

24 / 48  •  17 noiembrie 2015, 20:41

în februarie 2015 a fost o lună încărcată ? "Nu-mi amintesc, însă e posibil"

marius  •  17 noiembrie 2015, 20:41

mda...ar fi pacat sa dispara Raed Arafat...din pacate ...orice functie de conducere ai ocupa la noi in tara...iti semnezi si (demisia, puscaria...etc) tot sistemul este corupt... uitati-va la ministerul mediului...ce angajari s-au facut recent... ma refer la functionari.... sunt mari nereguli la isu...raspund doar cativa...grosul raman pe functii... pacat...RAED ARAFAT a facut ceva ... din pacate se urmareste privatizarea SMURD... pacat...

laurentiucat  •  17 noiembrie 2015, 20:45

ma mir ca domnul tolontan nu stie si ca politia romana functioneaza pe baza de sponsorizari. de la carburantul care alimenteaza masinile cu girofar ptr a indeplini diverse misuni pana la hartia de xerox, agrafe ,bolduri. ca sa nu zic si de materiale de curatenie si de reparatii ptr sediile de politie. referitor la arafat, dl tolontan ar fi trebuit sa publice documentul dupa ce era si impricinatul in tara si putea prezenta un raspuns documentat. acum, aceasta "dezvaluire" pare ca face jocul cuiva si incearca sa se aseze pe valul macovisto-basist ce se tot vrea sa creasca impotriva singurului cetatean roman care a creat o organizatie functionala in romania ultimilor 25 de ani. am mai avut icr-ul care a revenit pe mana politicienilor si care acum abia mai palpaie. s-ar putea ca dl tolontan sa fie bomboana pe coliva smurdului. sa speram ca nu!

colibry  •  17 noiembrie 2015, 21:01

Corect, *** ca e arab si musulman !! Vad ca e un curent in redactia dvs. Daca nu era el probabil mureau mai multi la Colectiv, sigur nu aveam SMURD-ul ... poate mai erau inchise si spitalele in care au fost dusi ranitii din club. Eu in locul lui plecam din 2012 in vest si traiam cu un salariu pe masura. Chiar nu il inteleg de ce a ramas si daca tot nu a plecat .... *** . Am avut 5 cunoscuti care au murit in Colectiv si 3 raniti din care 2 in coma pana acum 4 zile - toti sunt ok. Am vorbit cu 2 dintre ei si mi-au spus ce a fost acolo. Ei le multumesc celor de la SMURD. Succes tie si Mariei !!! sa ii dai o prima de Craciun !! PS - poate te interesezi si de ITM ca sunt destui morti, mai ales in ... "santuri", sau de cei de la mediu, e interesant. Dar nu inainte sa il termini pe Raed. Eu zic sa ceri si demisia primul ministru si a presedintelui Frantei

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

unu  •  17 noiembrie 2015, 21:03

Cand observ cati oameni il apara pe Arafat in ciuda dovezilor clare ca este principalul vinovat pt tragedia de la Colectiv imi perd orice sperante ca Romania e pe calea cea buna. Una e sa ai conducatori corupti/incompetenti si altceva e atunci cand oamenii suspina atunci cand ei sunt scosi la lumina de presa.

unu  •  17 noiembrie 2015, 21:08

@Laurentiucat: presa ar trebui sa-si programeze "dezvaluirile" in functie de agenda ministrilor, sau cum? Nu cumva ar fi trebuit Tolontan sa-i si fi dat lui Arafat articloul pt corectare inainte de publicare? Domnilor comunisti, ne lasati si pe noi putin?

Geo  •  17 noiembrie 2015, 21:10

Ouch! Raed Arafat, inca un mit spulberat.. imi pare rau, dar adevarul e adevar.. chiar il respectam pe omul asta

Eu  •  17 noiembrie 2015, 21:26

Dar, de altfel de interese pe la pompieri va puteti ocupa putin? In afara de banii si plimbarile unora, necunoscute multor pompieri, sunt interese ce vizeaza puterea si atat (cel putin in prima faza). De actualul prim-adjunct de la IGSU, colonelul Daniel Marian Dragne, fost sef al Serviciului Control (pentru mult timp) nu putem sa aflam cateva lucruri interesante? Cred ca ar fi impresionant de investigat....jurnalistic. Ar iesi o poveste cu toate ingredientele unui best-seller

Je  •  17 noiembrie 2015, 21:48

https://youtu.be/s6_Hx1zNVCA

fotbal  •  17 noiembrie 2015, 21:49

in clar, sunteti primii si singurii pe tronsonul asta, pana la ora asta . cum ar veni, presa matura - jurnalism premium

mda  •  17 noiembrie 2015, 22:06

Domnule Catalin Tolotan,fie sunteti foarte naiv ,fie rau intentionat. Cruciada asta importriva lui Raed Arafat nu are NICIO LEGATURA cu profesionalismul ori vizavi de modul cum functioneaza ISU. Raed Arafat,cu toate defectele si necontrazicand NIMIC din ce afirmati sau veti afirma pe viitor,este PANDIT de MULT timp DE CATRE FOARTE,FOARTE MULTI OAMENI pentru ca a mai eliminat,nu foarte mult,dar spre deosebire de altii a mai eliminat din intermediari. De exemplu,inainte de tragedia din Colectiv a cumparat niste motociclete si alte lucruri pt.smurd direct de la PRODUCATOR,FARA INTERMEDIARI,ceea ce este destul de rar pt Romania atunci cand vb.de bani publici.. TOATE ACHIZITIILE ISU,SMURD,SPITALE,ETC,ETC, sunt luate prin diversi intermediari APOLITICI dar apropriati de TOATE CERCURILE POLITICE,SI COSTUL LOR ESTE UNEORI SI DE 3-4X MAI MARE. Va dau presa dinainte de accident,acest lucru este doar pretextul....Ceea ce vreau sa spun este ca,DACA IL SCHIMBI PE ARAFAT SI PUI ALTUL MAI RAU,O SA FIE MAI RAU. Domnule Catalin Tolotan,sunteti fie naiv,fie rau intentionat. Intrebarea simpla,era mai bine fara Arafat sau nu? EVIDENT CA NU ITI VA REFORMA SUFICIENT DE MULT CINEVA CA ARAFAT INTREG SISTEMUL,cu toate spagile pe care toata lumea le stie,cu exceptia virginelor aparute peste noapte,evident ca sunt lucruri necurate,insa schimbarea lui Arafat ar fi o mare problema. ANCHETATI VA ROG,DE CE o parte dinPRESA SI ANUMITI 'JURNALISTI' PRIMA DATA AJUNSI LA LOCUL ACCIDENTULUI L-AU INTREBAT PE ARAFAT DE CE A FOLOSIT GIROFARUL? Apoi cand au vazut si acoperitii din presa ce s-a intamplat acolo si-au dat seama,in prostia lor si in goana de al in prinde pe Arafat cu ceva,credea ca au dat drumul la girofar la misto. Pe langa faptul ca sunt nemernici sunt si foarte prosti. Cine a lansat zvonul ca de fapt nu ar fi murit 27 initial ,ci vreo 50 dar ii ascunde Arafat cu Banicioiu? Cine a lansat zvonul ca pompierii au venit pe jos ,si ca,de fapt, a fost nevoie de vreo 30 de minute pana sa ajunga? Va dau exemple de 2 publicatii care la putin timp ,in incercarea de a manipula,au filmat pompierii cum se duceau pe jos la locul accidentului. CE NU ZICEAU EI,ESTE CA ODATA AJUNSI ACOLO,AU TREBUIT SA MUTE EFECTIV NISTE MASINI SI DE AIA AU FOST FILMATI ,fara masca....POMPIERII AU FOST NEVOITI SA CARE MASINILE,LA PROPRIU. Apoi,vazand ca pompierii au actionat decent,s-a renuntat la manipularea asta. O ALTA MANIPULARE GROSOLANA a fost vizavi de 'reactia Romaniei' de a prelua 'ranitii'. Cand in BELGIA S-A INTAMPLAT UN ACCIDENT ASEMANATOR,la fel s-a intamplat si acolo.Au venit doctori din Franta,Germania. Cand un gazoduct a explotat in Franta,iarasi la fel. OK,sistemul medical este la pamant,au plecat 30.000 de medici in vest,mai mult decat sunt acum in toata Romania,insusi presedintele ii indemna sa plece acum niste ani,acelas presedinte care presa,cu mici exceptii,pana acum 2 ani in prezenta ca pe un sfant,acum toti se arata indignati. EVIDENT CA SISTEMUL MEDICAL DIN ROMANIA ESTE ZERO,INSA ESTE O DIFERENTA INTRE O URGENTA si o urgenta de acest gen unde ai vb.de foarte multe persoane cu arsuri. TIND SA VA REAMINTESC CA INCLUSIV PARISUL A INTAMPINAT MARI DIFICULTATI si nu vb.de Bucuresti.... DACA ARAFAT MERITA SCHIMBAT,sa fie schimbat,insa nu trebuie folosit acest incident CA PRETEXT de a scapa de cineva care a mai eliminat PUTIN,NU FOARTE MULT DAR TOTUSI,A MAI ELIMINAT DIN INTERMEDIARI. ARAFAT A CUMPARAT MOTOCILETE SPECIALE PT INTERVENTII DE CURAND FARA INTERMEDIARI. Adica,niste oameni de afaceri au pierdut niste sute de mii de euro din start. Si chiar dvs.acum 3-4 zile aratati cum postacii Elenei Udrea umpleau formurile de sute de mii de mesaje. DACA SE INTERVINE,ASA PROST CUM SE INTERVINE SI ACUM,DACA S-A AJUNS LA 10-12 MINUTE LA LOCUL ACCIDENTULUI,cam asta fiind media pt orasele mari,(pt zonele rurale timpii de reactie sunt chiar si mai mari),dar totusi,asa cum se intervine,in timpii care se intervine,arafat are un mare merit pt asta. TOTI SECRETARII DE STAT romani direct responsabili de acest domeniu DIN ULTIMII 25 DE ANI, LA UN LOC,nu au facut cat Arafat. Are defecte si sistemul spagii si al coruptiei este mult superior unui singur om,nici superman daca ar fi fost nu ar fi eliminat el spagile alea,insa eu nu sunt pt schimbarea lui. Mai mult decat atat,probabil ca zeci de mii de OAMENI au fost salvati de acest smurd,acesti pompieri....Normal ca intr-un asa sistem ,ai coruptie.... CUM LA FEL S-A DAT VINA TOT PE AFAFAT ATUNCI CAND A CAZUT AVIONUL SI NU L-A GASIT NIMENI. SERVICIILE ASTEA CARE AU BUGETE IMENSE,care de la FIECARE RECTIFICARE BUGETARA DIN ULTIMII 25 DE ANI NU AU PRIMIT DECAT MARIRI DE BUGET in timp ce de la sanatate s-a taiat de atatea ori,nimeni nu le-a scos la tabla. A cazut avionul,nu l-a gasit nimeni,suna ala pe toata lumea,insa va asculta telefoane si cand sunteti pe WC.... Probabil ca anumiti baieti destepti,abonati la afaceri cu statu,care conduc si o buna parte din presa,mai ales ceea online,au facut presiuni sus,pe la toate serviciile ca Arafat nu este ascultator,ca nu este catelus,ca de ce a cumparat el acum ambulante si niste motociclete pt interventie rapida DIRECT DE LA PRODUCATOR. Poi ei,intermediarii,adica teparii statului,cum mai fac profiturile alea uriase? Ca in privat,sunt zero barat,ar da faliment imediat daca nu ar fi afacerile cu statul....

mda  •  17 noiembrie 2015, 22:28

Atat cat se intervine,cum se intervine,in timpii care se intervine,este meritul lui Arafat. Toti secretarii de stat care au avut atributii pe acest domeniu nu au facut nici 10% toti,la un loc,cat a facut Arafat. Ok,sunt spagi,doar virginele aparute peste noapte sunt mirate,doar naivii credeau altceva,insa atat cum se intervine,la situatia din Romania,Smurdul si ISU sunt superioare celorlalte institutii de stat gen Politie,justitie.... Doamne fereste daca nu ar fi fost,cu toate defectele acest Raed Arafat.... Dar cand a fost Attila Cseke ministru la sanatate,ce secretar de stat a fost? Doamne fereste daca ar fi fost aia....Macar aici exista un om care a creat ceva in tara asta,un minim de decenta trebuie sa nu isi pusa pesedeii sau peneleii lacheii lor....Si Base a vrut sa il dea jos,tot era incomod acelor oameni de afaceri din cercul PDL.... DACA ARAFAT AR FI LUAT SI EL ACELE CONTRACTE PRIN 3-4 INTERMEDIARI,PRESA nu mai vb. atat de el. Repet,Arafat a cumparat motocilete pt interventii rapide si ambulante FARA INTERMEDIARI,DIRECT DE LA PRODUCATOR. Normal ca pierd sangele in ei....Arafat este vanat de mult timp. De aia cand si-a pus girofarul de a ajuns acolo,presa era deja pe urmele lui si l-au intrebat,pana sa vada ce este putin mai incolo,de ce avea girofarul pornit...***....Acum,patronasii care au ramas fara contracte,se folosesc de unii tantalai care,naivi fiind,cred ca rezolva ceva din CORUPTIA DIN SISTEM aceasta inlocuire. Dincontra. Pe Alin Ţucmeanu inteleg ca l-au saltat acum o zi,tot secretar de stat in ministerul sanatatii....Poi serviciile daca ar fi avut cea mai mica posibilitate sa ajute lacheii apolitici abonati la contractele cu statul,sa scape de Arafat,acum era de mult incatusat.... Arafat i-a stat in gat si lui Basescu,a uitat lumea ca multi au iesit in strada pt cineva care a facut totusi ceva in Romania....Desi nu este la nivel European,din contra,TOTUSI,ISU si Smurd erau sub niveul marii daca ar fi fost un alt lacheu de la PENELICA SAU PESEDICA.... Macar aici,unde este vb.viata si moarte lasati ***. Daca ar fi fost Attila Cseke ori Ladislau Ritli,ar fi fost o tragedie si mai mare la Colectiv...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gabi  •  17 noiembrie 2015, 22:37

Cataline, ai dat cu bita in balta cu articolul asta. Nimic bun nu poate iesi de pe urma lui. Daca il dau afara pe Raed si mai vine un colectiv iti asumi vina pentru victime?

George  •  17 noiembrie 2015, 22:55

*** Dnule Tolontan, scuza-mi cinsimul. Asemenea atacuri in asemenea momente nu pot fi facute decat cu rea intentie. Se intelege ca pentru a te face important, ataci la cel mai inalt nivel; dar cu acest articol dovedesti un neprofesionalism crunt. Probabil ai interesele tale*** sa-ti fie rusine, nu ma asteptam ..josnic.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

laurentiucat  •  17 noiembrie 2015, 22:58

@ unu- tare aia cu comunistii. cred ca habar nu ai ce e ala comunsim. eu am iesit in strada impotriva lui inainte de 22 dec 89. cred ca tu esti din aia care te jucai atunci cu puta in tarana si acu esti mare si tare. anchetele le faci si tinand cont de persoana, de meritele sale de comportamentul sau de pana la acea data. e usor sa distrugi o reputatie, mai greu e sa o faci sau refaci. domnul tolontan nu e aici la o intrecere stahanovista, care-l rezolva mai repede pe arafat ci e in cautarea adevarului. asa ca putea sa astepte si sa aiba un raspuns documentat. abia pe urma dadea drumu la publicare. parerea mea.

Misu  •  17 noiembrie 2015, 23:06

Arafat ai furat destul in toate guvernele de dupa 1989 ce ai facut cu atatea miliarde de euro ?***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucka  •  17 noiembrie 2015, 23:31

Se pare ca este o palarie mult prea mare pozitia de ministru Secretar de Stat ! Trebuia sa isi cunoasca limitele si sa se opreasca la SMURD ...

Andreea  •  17 noiembrie 2015, 23:42

Raspunsul lui Arafat la acuzatiile aduse de Tolontan il gasisti la lnikul urmator: https://www.facebook.com/DrRaedArafat/posts/1243912032302335

Cătălin Tolontan  •  17 noiembrie 2015, 23:55

@Misu: nu discuta nimeni despre furt, e absurd ceea ce spui! Vrem doar sa stim cine a aprobat sistemul de sponsorizari, cum s-au facut ele, ce s-a facut cu banii si de ce toata lumea din ISGU si ISU plus seful lor, Raed Arafat, toti asadar le-au acceptat de vreme ce acum aceiasi oameni spun ca nu e in regula. Dar chiar si acum o spun cu jumatate de gura ca nu e prea clar care sint sponsorizarile bune si alea rele. Toate sint rele ca toate sint conflict de interese.

Cătălin Tolontan  •  18 noiembrie 2015, 0:03

@Andreea: multumesc, am adaugat un Update cu pozitia lui Raed Arafat.

Concluzia corecta!  •  18 noiembrie 2015, 0:21

Sunt absolut de acord cu Tolontan, in sensul ca ii datoram lui Arafat si toate intrebarile necesare pt. a afla ce s-a intamplat la Colectiv. Si asta pt. ca stattul, prin toate institutiile sale TREBUIE IMPERATIV SA PLECE DE LA PREZUMTIA CA PRIVATUL ESTE AB INITIO PUS PE CAPATUIALA SI FRAUDARE A LEGILOR. Din acest motiv statul trebuie sa fie puternic si sa-l tina sub supraveghere imuabila pe privat. Raspunsul a ceea ce s-a intamplat la colectiv este, pt. cei obiectivi si cu ceva cunostinte juridice si potenta logica, o crima savarsita de privati si un abuz in serviciu prin neglijenta savarsit de catre functionarii institutiilor in cauza (deci vina de criminali a privatilor, si aceea de neglijenti sub efectul abuzului in serviciu a functionarilor). Incepem cu pedepsirea crimei si, in subsidiar, a abuzului. Dar concluzia articolulului este una corecta si mai clara decat insasi necesitatea aerului: institutiile trebuie intarite pt. a face fata predispozitiei structural-native indubitabile si generale a privatilor catre incalcarea legilor. Iar concluzia in speta nu poate fi contrazisa din simplul motiv ca, fie si luand in seama slabiciunile institutiilor si ale functionarilor in cauza, daca privatii de la colectiv (si in genere) nu ar avea aceasta predispozitie spre a incalca legea, ar fi respectat regulile si legile, benevol si cu buna credinta, atfel incat sa nu provoace pierderi de vieti omenesti.

Run Away  •  18 noiembrie 2015, 0:32

Daca nu era Arafat, fiica-mea ar fi fost ingropata acum 20 de ani. Avea un an doar. Azi e studenta la Londra. Sunt convins ca sunt alte zeci sau sute de mii de romani care ar spune ceva asemanator cu ce spun eu. Pe vremea cand inca eram asistent medical si lucram pe salvare in Tg Mures, am avut sansa sa muncesc cu Arafat si va pot spune ca omul asta are un caracter cum rar am vazut la cineva. Pana la el, serviciul de ambulanta din Romania era praf. El e singurul din guvernul ala care a facut ceva pentru tara cu adevarat. Daca stia sau nu, nici nu ma intereseaza. Poate a facut o greseala si acum voi il crucificati.

alessia  •  18 noiembrie 2015, 1:23

interesant...politia nu stiu daca functioneaza pe baza de sponsorizari,dar MAE da.Si Haysam a fost unul din sponsori.dar poate analizati intr-un alt articol responsabilitatea DNA in aceasta afacere.

r adu  •  18 noiembrie 2015, 7:31

Nimeni nu este de neînlocuit.........dar ........ dr. Raed Arafat va fi greu de înlocuit, pentru că a făcut multe lucruri bune. Acesta va rămâne ca General Dr. Davila în memoria profesioniștilor acestei meserii. Apoi.......de ce încrâncenarea asta ....... DOAR pentru vinovăția celor de la ISU??? Dar patronii locației și cei ce au organizat evenimentul??? Este ca la obținerea carnetului de șofer.......examinatorul poate fi îngăduitor-neatent-interesat,......... dar tu ........viitor șofer....... nu ești vinovat dacă încalci legislația și faci accident? Mituitul este vinovat, dar mituitorul, fiind și cel ce a declanșat evenimentul........ nu este vinovat?

Lucian  •  18 noiembrie 2015, 8:42

Arafat trebuie lăudat pentru ceea ce a făcut și face bine și criticat pentru cele rele. E simplu. A amesteca lucrurile așa cum o fac o mare parte din comentarii dovedește ca primează distincțiile de ordin sentimental în detrimentul celor raționale. . Pe de alta parte să nu ne așteaptăm la conduite morale si integre de la aleșii sau numiții noștri, da capo a fine.. Fiecare are zile zile si decizii proaste atât pe persoană fizică cât si profesional. Deci materiale de anchete jurnalistice sunt zilnic oriunde arunci un ochi avizat. Tolo și echipa au obligația morală și profesională să critice și o fac responsabil, documentat și constructiv. Decât atât ☺

Divort Rapid  •  18 noiembrie 2015, 8:55

Mai iesim o data in strada si il trimitem si pe asta acasa!

Israelian  •  18 noiembrie 2015, 9:04

*** e gata să-i dea cu tifla și celui mai bun român,ARAFAT. RĂU INTENȚIONAT? Uitați-vă la el ...cum arată.Cornel Dinu securistul în tălpi!!Vai de mama voastră ,cum nu știți să vă păstrați valorile!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dragos Sturzoiu  •  18 noiembrie 2015, 9:05

Așadar, domnule Tolontan, trebuie să admiți că de data aceasta, ancheta dumitale „fotbalistică” scârțâie foarte tare. Dl Raed Arafat a respins deci acea cerere pe motiv că e o anchetă în curs la DNA

Mihai  •  18 noiembrie 2015, 9:45

Nu de puține ori vorbim dar nu ne putem alege cuvintele. De ce spunem domnule tolontan ca nu se știa ca la nivelul unităților de pompieri se mai suplinesc anumite nealocari ptr bunuri de uz curent din banii cadrelor? Când ați vizitat ultima unitate de pompieri domnule redactor? Ați stat de vorba cu cei care intervin la foc? Ați participat la vreun exercitiu? Vi se pare curios ca IGSU nu a ieșit în presa sa urle ca nu au tot ce le trebuie? Sa știți ca nu numai ei sunt în situația ăsta. Când ai un sistem subfinanțat față de necesar te descurci cu ce poți. Nu ai timp de întins mana pentru ca, și aici e un lucru curios, cetățeanul așteaptă un răspuns prompt nu sa facă rost pompierii de bani. În speță de fata nu poate fi vorba de faptul ca raed arafat a ascuns sub preș mizeria de la pompieri. Este evident ca a dat un răspuns pe baza a ce i s-a prezentat. Mai curios e altceva...domnul felegeanu catalin ptr ca el este adjunctul pana a fi trimis în judecata ptr beție la serviciu în serviciu de continuitatea conducerii a condus inspecția de prevenire...și jumătate o zi ci mulți ani. Așa ca e de neînțeles Cum acest ofițer face plângere la DNA acuzând pe toată lumea mai puțin pe el care era parte a problemei. A aprobat tacit lucrurile acestea și s-a hotărât sa arunce cu noroi când a fost trimis în judecata??? Sincer EL este cauza problemei și faptul ca nu și-a făcut treaba. Nu ar trebui sa se sesizeze impotriva lui organele penale ale statului??? Cu ocazia ăsta poate îl întreabă cineva și pe cel de la protecție care a avut grija de el câte ceva....prietenii știu de ce

Emil Kanya  •  18 noiembrie 2015, 9:56

Update-ul cu raspunsul lui Raed Arafat nu se deschide. Verificati si remediati ca " da prost" si arata ca nimeni nu e 100% profi.

Cătălin Tolontan  •  18 noiembrie 2015, 9:58

@Dragos Sturzoiu : da, Raed Arafat a spus pe facebook ceea ce a spus si in interviul pe care mi l-a acordat ieri. Numai ca in februarie 2014, ba chiar in iulie 2014 in cazul procurorilor, atit IGSU, cit si DNA au considerat sponsorizarile in regula. Dupa cazul Colectiv, atit IGSU (prin vocea lui Raed Arafat), cit si justitia (prin vocea unui judecator al Tribunalului Militar) considera sponsorizarile in neregula. Vi se pare ca e o schimbare de pozitie a autoritatilor? Daca ele au evaluat gresit efectul sponsorizarilor si acum se vad silite sa revina sub evidenta celor intimplate la Colectiv?

Paula Avram  •  18 noiembrie 2015, 10:19

Astept niste scuze pe-aici, avand in vedere ca incriminarile aduse unei persoane nu sunt decat simple speculatii.Pacat...asteptam de la aceasta societate sa se schimbe, toata lumea sa respecte reguli, procedee, legi, dar noi personal nu facem acest lucru, noi nu facem parte din aceasta societate, celalalt e de vina, celalalt sa-si asume raspunderea si responsabilitatea, nu eu, nu noi.

alex2  •  18 noiembrie 2015, 10:45

Cred ca e o mare confuzie cu sponsorizarile astea si se merge pe o pista eronata. Si in America firmele, mai ales restaurantele sponsorizeaza pompierii. Ei au primii interes ca pompierii, inclusiv cei voluntari, sa fie bine dotati. Exista anual cateva fundraisers pentru pompieri si toata comunitatea de afaceri contribuie, mai ales carciumile - ele au cel mai mare risc de incendiu de la bucatarie, unde se lucreaza cu ulei incins. Asta nu inseamna ca autoritatile trebuie sa inchida ochii la nereguli pe principiul ca "asta ne-a dat bani de benzina, nu putem sa-l inchidem." Ilegalitatea e tolerarea neregulilor - asta nu ajuta nici pe proprietarul de carciuma pentru ca isi poate pierde afacerea intr-un incendiu. Alta problema e ca pompierii aia, daca tot au luat bani, nu s-au obosit sa le faca alora un instructaj adevarat. Nu inteleg de ce pompierii nu i-au invatat pe aia de la club sa puna sprinklers, sa asigure iesiri mai facile, etc. Lucruri de baza pentru care nu trebuie sa fii mare expert.

Obiectiv  •  18 noiembrie 2015, 10:55

Catalin Tolontan, cele intamplate la Colectiv nu au decat o legatura foooooooarte indepartatata cu sponsorizarile. Dovada sta in insusi faptul ca aceste "accidente" sunt extrem de rare si sunt cauzate de actiunile neconforme ale proprietarilor. Au mai spus-o cativa anterior, vina directa le revine proprietarilor clubului si, in egala masura, celor care au expus artificiile intr-o sala inchisa, improprie per se pt. astfel de lansari de artificii. Este indubitabil ca, fie si daca nu existau deloc institutii care sa verifice, nu doar functionari care nu-si faceau treaba, daca proprietarii si organizatorii evenimentului erau ei insisi responsabili si cu respect pt. reguli, legi si viata celorlalti, nu ar fi permis si utilizat niciodata artificii (foc) intr-o sala de evenimente improprie. De altfel, sunt zeci de alte localuri care nu respecta intru totul regulile privind incendiile (si, in extrenso, proprietati private, chiar apartementele proprii, care ar treb. sa respecte multiple reguli impotriva incendiilor si n-o fac, de la constructie, la intretinerea lor de catre proprietari), iar institutiile statului nu le verifica si, cu toate astea, nu se intampla şi nu se vor intampla niciodata incendii strict din motivul neverificarii ci exclusiv, contextual si cazual din motivul utilizarii, la un moment dat, de catre proprietari, a unor materiale care provoaca incendii. Lucrurile sunt foarte simple: CELE INTAMPLATE LA COLECTIV SUNT CAUZATE DE PROPRIETARI SI ORGANIZATORII CARE AU DECIS UTILIZAREA ARTIFICIILOR. PUNCT! Dar e mult mai simplu sa dam vina pe institutiile statului (si, extrem de grav, pe unii, foerte putinii oameni care , dincolo de erori inerente insasi naturii umane, sunt providentiali pt. domeniul in care activeaza), decat sa vedem ca adevarat buba sta in chiar societataea noastra, pusa fara echivoc pe capatuiala si reusite personale in dispretul fata de reguli sociale, legi si oameni. Iar daca rationalizam ca o astfel de societate genereaza politicienii nostrii, gasim indubitabil si raspunsul in legatura cu ceea ce se cheama calitatea politicienilor romani, de azi si, grav, de maine (caci societatea noastra, in ansamblu si per individ, incluzandu-i in egala masura pe privati si bugetari, lipsita profund de educatie, calificari si exigente profesionale si culturale proprii, anterior pretinderii de la terti, nu-si asuma problemele si vina). Din motivul asta vom ramane ever in urma celorlati.

Mihai  •  18 noiembrie 2015, 12:30

@Obiectiv, Nu incerc sa scuz proprietarii sau artificierii. Dar pompierii veniti in inspectie nu au nicio vina?! Sunt pompieri, oameni de specialitate. Poate proprietarul nu stie riscurile sau nu le poate estima corect, mai ales ca trebuie sa stie si fiscalitate, si marketing, si protectia muncii, si legislatia muncii si cate si mai cate. Dar pompierii nu verifica decat riscuri de incendiu tot timpul, nu au nicio vina? Atunci de ce mai platim salarii pentru pompieri, hai sa inchidem tot controlul preventiv si stim o treaba. Macar asa stiu si patronii aia ca sunt pe raspunderea lor, nu ii mai pune nimeni sa completeze maculatura nefolositoare.

Adrian  •  18 noiembrie 2015, 12:31

Nu prea e'n regula dom' Tolo sa faci tevatura asta pana nu stai de vorba cu Arafat si sa incerci sa lamuresti ce si cum. SMURD-ul, fara doar si poate, creatia lui Arafat, a fostrealizat pe muuuulte , multe sponsorizari si pana acum n-ai facut dezvaluiri "senzationale" de tip GSP, despre aceste sponsorizari. Cum de nu ti-ai pus intrebarea mai devreme de ce ISU are nevoie de sponsorizari cand aceasta e o institutie a statului care n-ar avea nici voie si nici nevoie de sponsorizari. Orice (sau aproape orice) sonsorizare aduce dupa sine un comportament mai "bland" din partea inspectorului ca, doar n-oi crede ca un mare supermarket da 5000 de euro sponsorizare dupa care primeste o amenda de 100.000 de lei pentru ca nu a respectat nu stiu ce lege idioata a ISU. O scoala ori primarie a fost inchisa ca nu a avut o stampila pe o hartie, desi e cunoscut faptul ca de foarte multi ani stampilele nu mai sunt necesare si nici obligatorii ( decizie a curtii supreme !) deci nici ISU nu cunoaste legile tarii ce sa mai vorbim de populatie care habar n'are de legea dupa care se ghideaza ISU. Sper din toata inima ca articolul este scris din dorinta de dreptate si adevar si nu din motive obscure dar e un subiect foarte delicat si cred ca Arafat este una dintre putinele personaje politice care se mai bucura inca de increderea populatiei si e pacat sa ne zdruncinati (si) acest sprijin moral. Sunt atatia traiani, elene, videni de care chiar sunt curios cum platesc inapoi banii, pardon, sutele de milioane de euro, sutele de mii de hectare si multe altele. Cu astia stiti cumva ce se mai intampla (?) asta doar asa din dorinta spiritului de adevar si justitie !

felix  •  18 noiembrie 2015, 12:47

tolo tu nu vezi ca nu mai intereseaza pe nimeni! a plecat ponta a venit guvernul meu gata sanatate! a fost o manipulare facuta pe tragedia unor oameni cu isu cu ne isu. ce-i aia cu coruptia ucide si cu a fost nevoie sa moara oameni ca sa plece ponta. pai johannis la cat de spontan este ii lua un an sa vina cu frazele astea! ce crezi ca se vor opri sponsorizarile? poate pana de craciun sau asa ceva. acum is atentate rusia la granita alte probleme. mi-e si sila!

Nord  •  18 noiembrie 2015, 13:03

Buna ziua Dle Tolontan, poate ar fi bine odata, ca demersurile dvs jurnalistice sa ia in considerare si increngatura de relatii, bani si donatii intre firma Deltamed din Cluj, Raed Arafat si fundatiile sale numeroase. Am vazut ca au fost incepute asemenea investigatii, dar probabil au fost inecate din fasa din cauza interesului national.

matei  •  18 noiembrie 2015, 13:39

INCA O DATA : Nimeni nu este obligat sa faca sponsorizari ca DOAR NU STATEAU ASTIA DE LA ISU CU PISTOLUL LA TAMPLA SAU II AMENTA CA LE OMOARA FAMILIA, amenda era de 1250 lei in 48 de ore ptr lipsa autorizatiei de securitate la incendiu, altceva nu putea sa ii faca pompierul adminstratorului, ori nici inspectorul nu putea sa duca de mai mult de 4 ori pe an in control, cred ca exagerez putin cu nr 4, dar hai sa o duc cumva la cea mai indepartata extrema adica 4x 1250= 10000, o nimica toata ptr o firma medie , administratori s-au complacut in aceasta situatie, de ce acum se poate si fara sponsorizari dar vad ca nici asa nu e pe placul romanului ca a acum e problema ca sunt firme de consultanta care castiga banii, nu retine nimic pe ceilalti sa va faceti firme de consultante si sa castigati banii dar e greu tare sa umbli din usa in usa sa te faci cunoscut si sa oferi servicii de calitate, asta e poporul roman asa a fost dintotdeauna de aia s-au .... turci pe noi mereu cred ca alea cu Stefan cel Mare, Mihai Viteazul sunt niste povestioare frumoase ptr totii copii la scoala. Acum m-am convins mai mult ca niciodata ca NE MERITAM SOARTA.

Cătălin Tolontan  •  18 noiembrie 2015, 13:55

@paula avram: imi pare rau, dar eu nu vreau sa traiesc intr-o tara in care sa-mi cer scuze cind pun intrebari unei autoritati publice, fie ea si respectata, pe merit, precum Raed Arafat. Daca vreti sa ve cereti scuze cind va exercitati dreptul de cetatean, e vointa dvs, dar nu mi-o impuneti si mie, va rog. Dupa cum nici eu nu va impun nimic :-)

florea gigi  •  18 noiembrie 2015, 14:30

catalin tolontan vad ca la toate mesajele afisezi :) nu stiu de ce tot zambesti atat? si da domnule Aldoiu ala e cel mai bun in domeniul securiatii la incendiu, mananca normativele pe paine si eu sunt invidios ca nu sunt asa destept ca el.

Obiectiv  •  18 noiembrie 2015, 14:40

Mihai , ai dreptate intr-o masura foarte mica, anume doar in sensul ca si pompierii au o parte din vina, dar strict in sensul unei neglijente in serviciu sau abuz in serviciu, intrucat vina pt. crima le revine exclusiv proprietarilor, respectiv celor care au decis si utilizat artificiile. In rest, gresesti profund. Proprietarul unui club, ca orice intreprinzator, trebuie sa inteleaga ca acea afacere este profesia sau meseria sa, iar pt. a o exercita/desfasura trebuie sa invete tot ce se impune pt. exercitarea profesiei, respectiv desfasurarea afacerii. Asta implica atat posedarea unor cunostinte personale care sa acopere tot ce se intersecteata cu demeniul afacerii (asa cum orice angajat trebuie sa cunoasca domenii adiacente si incidente domeniului sau de activitate), cat si angajarea unor specialisti in toate sectoarele circumscrise domeniului de activitate al afacerii respective (ex. contabilitate-finante, marcheting, productie, paza si ordine si , in cazurile in care afacerea se desfasoara in unitati, cladiri cu risc de incediu, personal calificat ca pompier etc.). Daca faci toate astea, nu doar ca se presupune ca iti desfasori intr-un mod profesionist activitatea profesionala (in speta afacerea), ci inclusiv ca respecti exigentele legislatiei incidente. Prin urmare, proprietarul unei afaceri este obligat, atat profesional, cat mai ales legal, sa cunoasca si sa estimeze riscurile profesiei pe care o exercita, adica a afecreii pe care o desfasoara. Altfel stai somer...sau rebel...Inclusiv vanzatorul de seminte, daca obtine certificat de comercializare, trebuie sa cunoasca faptul ca nu poate vinde semnite expirate sau fierte in detergenti, fara sa necesar ca institutiile statului sa-i explice ulterior demararii afacerii cum se face. Iar daca cineva moare consumand semintele respective (sau salamul, carnea, fructele expirate), vinovat de crima este comerciantul (vina institutiilor este una complementara si doar in legatura cu abuzul, dar nu o exclude pe cea principala, adica crima comerciantului/afaceristului...iar voi exact asta incercati sa faceti, sa plasati in subsidiar vina acestor iresponsabili criminali, marsand pe un abuz si neglijenta). Trebuie pedepsite si discutate fara indoiala abuzurile functionarilor, dar fara sa fie plasate in tacere pedepsirea si mai ales discutiile cu privire la vina criminalilor privati (inclusiv prin presa, cu prioritate fata de abuzuri, daca vrem sa ne educam si sa prevenim producerea din randul societatii a unor astfel de fapte) . Iar necesitatea unitatilor de pompieri, dincolo de faptul ca nu le platim noi salariile (si le castiga singuri, prin exercitarea profesiei, provenienta fondurilor nu ii proclama pe privati sa se autodeclare "patronii" bugetarilor, intrucat, pe de o parte ei nu ofera benevol finante si nici donatii, ci isi achita obligatiile de contributivitate la stat, care li se intorc prin serviciile de sanatate, pensii, alocatii etc., iar pe de alta parte intrucat bugetului statului este compus din contributiile atat ale privatilor , cat si ale bugetarilor, in egala masura...si bugetarii platesc pensiile, alocatiile etc. inclusiv privatilor si asa mai departe), se reflecta in principal in activitatea de interventie si stingere a incendiilor, deci activitatea post factum. Doar cateva servicii au si activitate de prevenire, dar care activitate nu exclude obligatiile si responsabilitatile privatilor, intreprinzatorilor, care, a propos, poarta in egala masura vina pt. coruptia din tara asta, intrucat coruptia are doua componente: coruptul - functionarul, respectiv corupatorul - privatul (de cele mai multe ori generatorul coruptiei). Dar, cum spuneam, este o problema de lipsa de obiectivitate si, mai ales, de educatie si asumare din partea societatii, deci a fiecaruia dintre noi, inainte de a pretinde de la terti (fie ei si reprezentand institutiile statului, pe care tot cu cei din randul nostru le umplem, nu cu clingonieni).

Cătălin Tolontan  •  18 noiembrie 2015, 15:48

@florea gigi: e un ris nervos :-)

florea gigi  •  18 noiembrie 2015, 15:58

tot stau si ma gandesc si nu pot sa imi inchipui un ras nervos! poate faci si niste anchete despre autostrazi .. pretul care il plateste Romania ptr asa ceva, astea sunt "tunuri" nu gainarii de 2 lei care le fac unii, scrie de deputatii care au averii de milioane investigheaza asa ceva daca te tine, cum vine parlamentarul sarac si apoi ajunge in top 300.

florea gigi  •  18 noiembrie 2015, 16:01

obiectiv esti foarte obiectiv men, daca erau jumatate din romanii asa eram departe frate.. daca esti roman :)

Mihai  •  18 noiembrie 2015, 17:15

@Obiectiv, Pe scurt, tu vrei ca un patron sa stie mai multe despre incendii decat un pompier. OK, s-ar putea sa ai dreptate. Atunci de ce mai platim pompierii, partea de control? Daca tot e toata raspunderea la patron sau oricum mai mare decat la pompier, la ce mai platim pompierul? Macar stim o treaba, daca riscul PSI e tot la patron.

Arafat, despotul luminat. Și o autospecială care costă 123.000 de euro |  •  18 noiembrie 2015, 17:37

[…] se înțelege din interviul acordat de Raed Arafat cititorilor Gazetei și din ceea ce singur a postat, mai pe seară, pe […]

Mihai  •  18 noiembrie 2015, 17:38

@Obiectiv, Si cum facem cu controalele ISU la Colectiv? Cum facem ca cei care sunt platiti sa stie un singur lucru, legislatie si preventie PSI, nu fac decat sa iti dea aparenta de siguranta si de legalitate? Pompierii care au fost in control la Colectiv au fost si sunt mai pafaristi decat aia pe care i-au controlat.

didi  •  19 noiembrie 2015, 18:48

de ce se scot lucrurile negative facute de Isu si cele pozitive, efortul, si riscul zilnic se trece cu vederea,?

Comentează