Arafat, despotul luminat. Și o autospecială care costă 123.000 de euro

Îl respectăm, îi sîntem recunoscători și îi datorăm toate întrebările necesare ca să aflăm ce s-a întîmplat la ”Colectiv”

miercuri, 18 noiembrie 2015, 5:37

UPDATE: Precizarea lui Raed Arafat de pe facebook, în care consideră articolul de mai jos unul ”fără discernămînt și fără respect”.

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Întrebat de Deutsche Welle dacă trebuie să ne rugăm pentru Paris, Dalai Lama a spus: ”Sînt budist și cred în rugăciune. Dar această problemă a fost creată de noi, oamenii. Nu e suficientă rugăciunea. E nevoie să o rezolvăm noi, cei care am creat-o. Să începem readucînd pacea în societatea și în familiile noastre. Nu le poți cere lui Dumnezeu, Budha sau guvernului să ne rezolve problema”.

Punem o mare presiune pe Dumnezeul fiecăruia.

În România, El a luat forma lui Raed Arafat.

Și, la rîndu-i, Raed Arafat se bazează pe DNA ca pe Dumnezeu.

Asta se înțelege din interviul acordat de Raed Arafat cititorilor Gazetei și din ceea ce singur a postat, mai pe seară, pe Facebook.

Întrebat dacă a știut de sponsorizările cerute de pompieri și, concret, de ceea ce a reclamat un inspector șef adjunct de la ISU, Arafat a spus că nu a luat nici o măsură pentru că exista o anchetă la DNA.

Contrazicîndu-l pe Dumnezeu, trebuie să fie destul de interesant și pentru el, nici un manager, nici un lider și nici o autoritate publică nu se pot ascunde în spatele DNA.

Nu DNA conduce intervențiile la incendii sau controalele la cluburi.

Dacă un șofer de pompieri rătăcește de trei ori la rînd drumul către incendiu asta nu e o chestiune penală. Dar e o probă de incompetență. Va fi, probabil, înlocuit de șefii săi. Fără să fie nevoie de DNA.

Alt exemplu.

Doi inspectori sînt trimiși la încasat taxă de protecție. Fac zeci de colectări pentru Asociație. Și cîteva pentru ei, una de la clubul Colectiv, cum suspectează procurorii care vorbesc despre indicii de corupție. Dar e nevoie să lărgim tabloul înțelegerii faptelor, așa cum cere în aceste zile judecătorul militar Gabriel Gunescu.

Este același judecător care a scris, în contextul cazului Colectiv, că ”este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparţinînd acestei instituţii masiv sponsorizate”.

Noroc că magistratul militar Gabriel Gunescu nu se raportează la DNA ca la Dumnezeu.

Pentru că, atunci cînd apare DNA, Budha a plecat deja. Și a luat cu el compasiunea.

De regulă, cînd vin procurorii e tîrziu și așa s-a întîmplat la Colectiv.

Acesta este adevărul. DNA și conducerea IGSU, inclusiv Raed Arafat, nu au conștientizat potențialul distructiv al sponsorizărilor.

Sigur că e greu să o recunoască.

Dar ei știu. Și o simt.

Știu că sponsorizările deformează relațiile dintre controlori și controlați. Așa se ajunge ca un club de dimensiunile Colectiv, unde se organizau concerte cu sute de oameni, unul dintre cele  două cluburi mari din Sectorul 4, să nu apară în baza de date a pompierilor!

De ce insistăm pe sponsorizări?

Pentru că au murit oameni. Pentru că faptele sînt încăpățînate.

Pentru că doi pompieri sînt arestați, riscînd ani grei de pușcărie, și au dreptul la un proces corect, ca oricare dintre noi. Patronii clubului și toți ceilalți au, de asemenea, dreptul la apărare.

Deocamdată, versiunea lor a fost înghițită de cea a acuzării și de mînia generală.

Insistăm și din alt motiv. Atunci cînd oamenii au ieșit în stradă în 2012 pentru Raed Arafat, au ieșit conduși de principiul că nimeni nu are voie să dea ordine ca Dumnezeu la telefon.

Arafat însuși nu are voie să facă asta. Arafat nu-i poate lua locul lui Traian Băsescu, rostind edicte la telefon și pe facebook.

Îi sîntem datori lui Raed Arafat, așa cum îi sîntem datori, pe alt plan desigur, lui Gică Popescu.

Popescu ne-a marcat copilăria și adolescența, Arafat ne-a ajutat să rămînem, un pic mai mult, în viață.

Dar îi sîntem datori lui Arafat și cu toate întrebările posibile.

Nimeni, nici măcar el, nu se poate sustrage chestionări publice.

Despotismului său luminat tot despotism se numește.

Și nimeni nu se simte bine, așa cum scria un profesor de drept francez, ”într-un stat funcționînd în baza credinței, fondat pe un principiu de supunere totală față de o putere înzestrată cu o autoritate nelimitată”.

O întîmplare reală, povestită de un pompier de la ISU București. Un grup de pompieri români s-a deplasat la un schimb de experiență în Franța.

În primă etapă, la București, francezii fuseseră primiți și ospătați regește. Plimbări, mese, muzici. Totul din banii Asociației, obținuți din sponsorizări.

La retur, românii i-au rugat pe colegii lor să-i plimbe prin Paris cu un autocar ca să vadă cîteva muzee. ”Sigur că da, costă 21 de euro de om”, li s-a răspuns. ”Păi cum, noi v-am plimbat pe gratis la București!”, le-au răspuns, indignați, ai noștri.

”Da, dar noi nu putem asta”, le-au spus francezii, cumva jenați. ”Aici, orice cetățean francez are acces în orice moment la documentele noastre contabile și nu ne dau voie să le cheltuim banii ca să vă plimbăm pe voi. Nu vă supărați”.

Nu s-au supărat.

Și au mai băgat ceva de seamă. În Franța, unitățile de pompieri nu au garduri.

Contribuabilii pot să intre și să vadă oricînd cum li se cheltuiesc banii.

Iată o întrebare, de data asta nu pentru Raed Arafat.

DNA Iași a făcut chiar azi percheziții într-un dosar de fraudare a fondurilor europene. Conform Mediafax, sînt vizate și contractele de achiziție de autospeciale pentru ISU.

Chestiunea nu privește direct SMURD, pentru că mașinile au fost achiziționate de Consiliul Județean Iași și apoi date către ISU.

Probabil că DNA nu știe, dar și în București – Ilfov s-a întîmplat fix același lucru.

O sursă din ISU București-Ilfov ne-a pus la dispoziție următorul caz: o autospecială achiziționată, nu de ISU, ca să fie clar, ci de Consiliile locale din București și Ilfov, a costat 517.000 de lei, echivalentul a 123.000 de euro.

Autospeciala de pompieri e una dintre cele cinci care ar fi fost cumpărată de la Rădăcini SRL.

”În mod normal, o astfel de mașină costă 30.000 de euro plus încă 20.000 echipamentele de descarcerare și un 10.000 de euro marja de profit de 20% pentru firmă. Ajungem la un total de 60.000 de euro, adică la jumătate față de cît s-a plătit!”, a estimat sursa, care este chiar un pompier care a lucrat pe astfel de mașini.

Ca și la Iași, banii au venit și la București – Ilfov din fonduri europene.

 

 

 

Comentarii (114)Adaugă comentariu

dragan  •  20 noiembrie 2015, 13:54

Salut. Chiar daca tarziu vin cu niste informatii din surse sigure. Mi-e teama ca v-ati bagat intr-o chestiune declanasata de niste oamnei fara scrupule . Respectiv tot taraboiul acesta iscat impotriva lui ARAFAT are un singru scop. DISTRUGEREA SERVICIULUI SMURD , care este gratuit si isi face treaba, astfel incat niste BAIETI sa faca acest serviciu CONTRACOST. POLITICA MURDARA fratilor. Mai verificati o data sursa si datele oferite

CosminS  •  20 noiembrie 2015, 14:19

Nu ar trbuii p-aici sa facem niste divulgari ale intereselor? Ceva despre Koveshi... DNA... sustinerea imaginii.... uite ca sa incep eu cu ceva dezaluiri... cica... madam prima propunere la justitie era nitel cam beata pulbere.... la sedinta.......inca o data cica.....

Mihai  •  20 noiembrie 2015, 17:28

Domnule Tolontan nu inteleg vehementa dumneavoastra referitoare la Domnul ARAFAT. Articolul este tendentios si o sa ma explic: 1. Sunt unul din cei care in 2012 am iesit in strada a doua oara in viata pentru a protesta ( prima data a fost in 1989) si nu pentru ca va citez "că nimeni nu are voie să dea ordine ca Dumnezeu la telefon" ci pentru ca un neavenit recte traian basescu ( cu litere mici ) vroia sa distruga un sistem - care din nefericire pentru el si din fericire pentru multi romani - mergea ( basescu a dat ordine la telefon si inainte si dupa 2012 fara a mai avea proteste de strada) aceasta este prima dezinformare din articol! 2.Intre ratacirea drumului de catre un pompier si luarea de mita de la agentii economici este cale lunga. Prima este incompetenta iar a doua este infractiune, iar sursa "pompierica" vroia sa-l "toarne" pe seful sau ca pimeste spaga sub forma de donatii. Acest fapt intra sub incidenta legii iar DNAul a fost sesizat de corpul de control - fapt perfect legal si corect. Sugerati ca Domnul Arafat trebuia sa-l destituie urgent pe seful ISU in baza reclamatiei lui "pompierica"? - a doua dezinformare 3.Citez "Doi inspectori sînt trimiși la încasat taxă de protecție. Fac zeci de colectări pentru Asociație" Aveti dovezi ( nu declaratii pompieristice) ca angajatii ISU au plan de colectarii de donatii asa cun au bisericile plan de vandut lumanari? conform DEX"Donatie=Contract prin care una dintre părți transmite celeilalte proprietatea unui bun material fără să primească ceva în schimb" . Deci este un act benevol si eu personal donez 2% Asociatiei si asta nu inseamna ca dau taxa de protectie. ISU are sute sau mii de angajati iar uscaturi sunt peste tot. Ca o paranteza te rog sa-mi spui cati jurnalisti traiesc din taxa de protectie sau la voi se cheama "publicitate" - eu cred ca peste 99%. 4.Povestea cu schimbul de experienta - daca este reala- cum ca francazii pe care ii ridici in slavi nu au "putut" cheltui 500 euro o intrerpretez prin prisma faptului ca nu au vrut sa cheltuiasca cu Romanii; daca erau americani sau britanici se putea. Toate firmele si asociatiile au buget de protocol si decid cum il cheltuiesc! deci inca o dezinformare a patra 5.Te rog contacteaza " sursa " din ISU sa-ti trimita si furnizorii de echipamente pentru autospeciale cu 20-30.000 euro ( un pret ridicol de mic chiar si pentru echipamente de cea mai joasa calitate ). In norvegia echipamentul unui paramedic pe motocicleta "first responder" ajunge pana la 20.000 euro si este doar un rucsac. Asa ca ar trebui sa te mai documentezi inainte de a arunca stiri "pompieristice" - a 5-a dezinformare 6. Update-ul care a aparut are mentiunea ca" articolul de mai jos unul ”fără discernămînt și fără respect”" in realitate Domnul Arafat a postat in finalul respunsului ca este"o persoana care a ajuns sa se scarbeasca de atacurile si murdariile nefondate pe care le aruncati fara discernamant si fara respect impreuna cu alti jurnalisti care nu au timp macar sa-si verifice sursa" 7. Ca o persoana care si-a irosit timpul sa citeasca insiruirile "pompieristice" si sa comenteza te rog frumos sa-mi spui sincer ( si asa sa-ti ajute Dumnezeu ) daca tu nu esti sau ai fost coleg cu fostul moderator prezidential robert turcescu ( tot cu litere mici) si la alte institutii de cat cele de presa, primo, iar secundo : publicatia la care lucrezi de la cine incaseaza taxa de protectie..... ups scuze publicitate si sponsorizari? Multumesc!

shadow  •  20 noiembrie 2015, 17:43

@tolo esti in eroare, sursele voastre va mint. Incercand sa-l atacati pe arafat faceti poate fara voia voastra "jocul unora". Unora pe care "inca" ii deranjeaza ca arafat exista. Sti si tu care sunt astia.

Monica  •  20 noiembrie 2015, 18:35

Nu aș fi fost acum în viață dacă domnul Raed Arafat nu ar fi înființat SMURD. Îi mulțumesc că nu am murit la 18 ani și sunt sute, poate mii de oameni care sunt încă în viață datorită lui și a echipelor SMURD. Sigur aveți mai mult timp liber decât Raed Arafat, domnul Tolontan, așa că încercați să vă documentați mai bine și să fiți mai obiectiv.

durac alex  •  20 noiembrie 2015, 21:30

Vad ca dl Tolo s.a inrait si amutat asupra dl Arafat...il apreciez totusi ptr dosarul Gala Bute...dar sa incepi sa denigrezi un om, sa bagi in oala spagarilor, e nevoie de lucruri clare si nedemontabile. Dl Arafat este singurul om, la care ne uitam cu speranta si incredere, in cazul unei calamitati...este cel care a plecat cot la cot cu 2-3 studenti, si a creea un serviciu GRATUIT si manageriat occidental, dotat cu cele mai bune echipamente si mijloace de transport...Dl Arafat vede ceva in urma sa, un produs finit, pe cand altii vad doar autostrazi surpate si salarii "umflate" la gramada, nejustificat

daniel  •  21 noiembrie 2015, 11:44

Buna ziua.Poate nu este Arafat cel mai cel dintre romani, dar macar atunci cand o face,stie exact ce are de facut.Poate ca nu este 100% curat asa cum ar vrea domnia sa sa fie iar asta se datoreaza sistemului ticalosit din Romania care schimba oameni si caractere. DAR,pentru aflarea adevarului de ce nu publicati si raspunsul dlui Arafat la articolul dvs? Pana il veti gasi, cei ce citesc acest articol pot citi si http://www.dcnews.ro/raed-arafat-scarbit-de-atacurile-lui-tolontan-reac-ie-crunta_490286.html.Dreptate si Adevar! Asta ar trebui sa ne uneasca.Nu ura si articole la comanda. ps1: sunt tare curios sa citesc raspunsul la postarea lui Mihai.Deja taceti ambii gazetari de 2 zile. ps2:dna Neag este reala?Nu am vazut sa raspunda vreodata unui comentariu;dansa se ocupa de publicitate? ps3:felicitari pentru articolele din Gala Bute. Multumesc

Viorel Daia  •  21 noiembrie 2015, 18:10

Domnule Tolontan, Ieri dimineata am citit pe DCNEWS o replica a doctorului Arafat la articolele Dv. prin care ii aduceti acuzatii, fara sa ne facem ca nu vedem, de coruptie. Ma asteptam, pana acum la o replica. Nu de altceva, dar e o problema sensibila in Romania de astazi si, mai ales, se refera la un om care, spre deosebire de multi altii, a facut ceva pentru aceasta tara batuta si de Dumnezeu si de toati sfintii. Nu credeti ca ar fi cazul sa raspundeti? Indiferent ce.

Daniel  •  22 noiembrie 2015, 21:07

Daca macar 10 % din populatia tarii ar fi facut pentru Romania cat a facut dl. Arafat am fi departe. Cred ca Romania ar putea evolua mult mai mult daca nu ar fi tot felul de indivizi platiti sau unii chiar prosti care denigreaza, infiereaza si, mai grav, emit judecati si sentite, fara a avea probe reale. Dl. Tolontan, stii ca in Irlanda trebuie sa platesti Ambulanta cu 200 de euro minimum daca ai noroc sa vina de la un spital mai aproape? Bineinteles daca rezisti in cele 30 de minute sau chiar mai mult daca esti undeva mai la tara...Daca nu locuiesti in alta tara nu-ti dai seama de eficienta celor de la SMURD si de faptul ca daca ti se intampla ceva stii ca totusi ai sanse sa scapi fiindca exista un SMURD in tara ta. Chestia cu comentatul imi aduce aminte de Asociatia de la bloc unde locuiam in Romania. Presedinta Asociatiei, o doamna foarte descurcareata, foarte energica si foarte desteapta s-a ocupat de contorizarea blocului pe partea de gaze. A gasit o firma, s-a ocupat de tot, i-a supravegheat, i-a intrebat de ce asa si nu altfel, etc., era genul care dorea sa stie tot, in sfarsit, s-a ocupat de tot de la inceput pana la sfarsit. Eu sunt genul care nu se implica in tot felul de treburi din acestea ca nu ma pricep si e prea multa bataie de cap, dar platesc cat face si nu comentez. Nu este putin lucru sa te ocupi chiar si de contorizarea unui bloc. E, si cu toate acestea, au existat anumite persoane care au comentat ca: "Pai daca faceam eu, ehehehe...! Precis si-a pus gratis contorul , ca sti eu cum merge treaba!" Pai de ce nu faci tu, mai, daca esti asa destept? De ce semnezi list ca esti de acord, ca e ok pretul si apoi dupa ce te vezi cu sacii in caruta comentezi doar ca sa faci rau? Exact ca intrebarea de pe net cu copacii: "De ce i-ai taiat, ma, i-a pus ***?" Am incercat sa fac o paralela cu Ryanair versus Arafat. Ryanair a inceput cu un avion si a ajuns cel mai mare operator low-cost, plini de bani, pe merit bineinteles. Ca sa dau un exemplu local, imi aduc aminte de Dacos sau Ionescu, care au inceput tot cu cate un autobuz, in cazul acesta. Acest oameni au muncit pentru ei si familiile lor. Arafat a inceput cu o masina si a ajuns sa acopere (salveze) o tara intrega de 20 de milioane de oameni, fara bani. Cred ca daca ar fi vrut sa faca bani putea la ora actuala sa fie milionar. Iar sa compari un doctor care invata toate viata cu un fotbalist care face cateva clase si joaca numai si numai pentru bunastarea lui mi se pare nu numai jenant dar si incalificabil. Sunt multe de spus dar nu are rost fiindca asa am fost, asa vom fi si asa om muri: invidiosi pe succesul altuia, incapabili de a ne depasi conditia. Prea mici si prea prosti pentru a intelege ca Romania ar putea fi prima din Europa daca ar fi locuita de elvetieni.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan Topor  •  23 noiembrie 2015, 16:11

Domnule Tolontan, vă rog respectuos să vă apucaţi de altă meserie! Una în care imcompetenţa, prostia, impertinenţa şi nesimţirea dv. să rămână "secrete". Şi să ne ferească Cel de sus să aveţi vreodată nevoie de sistemul pus pe picioare de dl. Raed Arafat. S-ar putea să vă salveze ***, având în vedere cât am contribuit şi eu la sistemul SMURD de-a lungul anilor. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Olimpiu  •  23 noiembrie 2015, 18:31

Buna seara domnule Tolontan. Astept inca din partea dumneavoastra un raspuns la replica domnului Arafat...daca aveti dumneavoastra dreptate, d-le Tolontan, sunt primul care ii va cere demisia D-lui Arafat, in schimb daca Nu aveti dreptate astept public scuzele dumneavoastra. Oare cine are dreptate? Parerea mea e ca nu il puteti compara pe d-l Arafat cu d-na Udrea. Nici cu unul nici cu celalalt nu cred ca va iese...

Nelu  •  25 noiembrie 2015, 17:15

Ok. Am văzut pe aici la comentarii doar lucruri bune despre musulmanul Raed, de aceea m-am hotărât să scriu câteva rânduri. Bun. În primul rând sunt și eu un pompier paramedic, și scriu din această postură, deci din interiorul sistemului cum s-ar spune. Sunt de acord ca sistemul Smurd este foarte bine văzut de cei din afara sistemului, și pe bună dreptate (este gratuit, este dotat etc.) dar ar trebui consultata și opinia celor care sunt în sistem și veți vedea ca sunt nemulțumiri foarte mari, și musulmanul Raed nu este chiar o ,,Fecioară Maria'' În altă ordine de idei, există o foarte mare nemulțumire în cadrul ISU la nivel național împotriva musulmanului care salvează creștini și anume Raed. Ce a făcut musulmanul Raed? Din luna februarie anul 2015 musulmanul Raed s-a gândit ca pompierii și paramedicii trebuie să lucreze mai multe ore intr-o lună, în loc de 192 de ore lunar, cât a fost până în februarie 2015 să lucreze MAI MULT adică între 240-264 de ore lunar cât este în prezent. Dar musulmanul Raed și incompetenții lui nu s-au gândit și la epuizarea fizică a noastră, și ca cele 264 de ore lucrate în gardă te epuizează fizic, timpul de refacere după cazuri lucrate toată noaptea nu este suficient (48 de ore între 2 schimburi) Deci tu cetățeanule care chemi Smurdul, chemi niște paramedici care vin la tine nerefăcuți fizic și psihic după atâtea ore lucrate în spate, deci actul medical pe care ti-l acorda, nu este unul de calitate. Pe lângă faptul musulmanului de a ne mari timpul lunar de lucru la schimburi de 24/48, în cele 48 de ore avute la dispoziție mai trebuie să mergem de câteva ori pe an la unități pentru probe sportive, pentru teste psihologice, pentru a da chestionare de legislație cu politia, pentru a da probe practice cu medicii de la Smurd în total cam de 8 ori pe an din timpul nostru liber. Mai mult de atât, nefiind pompier în reședință de județ, trebuie să mergem pe banii noștri pentru a fi testați la județ, sute de oameni, în loc să vină ei la noi (ei fiind 3 persoane) Astea ar fi nemulțumirile noastre a celor din sistem, pe care tu cetățeanule care ești din afara sistemului nu are rost și nu are de ce sa-ti pese și este ceva foarte normal, te înțeleg. Dar iată și ceva de care s-ar putea sa-ti pese și anume sifonarea banului public de către sistemul bine pus la punct de musulmanul Raed: Se povestește prin târg, ca firma Deltamed, care este singura acreditată să facă modificări la toate ambulantele din România nu ar fi străină de musulman. Eu când am probleme pe partea specială cu ambulanta mă deplasez la această firma care este agreată de musulman (prietenii știu de ce). Problema este ca această firma înființată pentru partea specială a ambulanțelor are niște prețuri astronomice. Un bec pentru girofar la această firma costa 350 lei, iar manopera de schimbare a acestui bec este de 50 de lei, un girofar de ambulantă pentru față costa mai mult de 9.000 lei, un defibrilator costa 90.000 la ei (da aproape un miliard de lei vechi)etc. Sunt niște prețuri uriașe pentru aceste consumabile, astfel se pot sifona foarte mulți bani. Și gândește te tu cetățeanule care îl lauzi pe musulman, câte ambulanțe sunt în toată Romania și toate au obligația să treacă pe la această firma Deltamed pentru orice defecțiune, pentru mentenanta aparatelor cu care este dotata fiecare ambulantă, pentru orice, și vei vedea ca la prețurile astronomice pe care le practică această firma Deltamed, se sifonează milioane de euro ,,legal'' dintr-un an. Sănătate.

Adrian  •  27 noiembrie 2015, 10:23

Parerea mea este ca Raed Arafat a facut mult bine in aceasta tara, iar asemenea atitudini ca ale voastre, care scrieti articole rauvoitoare si care contin neadevaruri, fac rau lui Raed, Smurdului si romanilor. Voi ziaristii cautati de multe ori in *** pe care il faceti singuri. Pentru Nelu: chestia cu musulmanul Arafat e ***, eu pot sa-ti zic si tie crestin *** de exemplu, ti se pare ok?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nelu  •  27 noiembrie 2015, 15:51

Da măi Adrian, mi se pare OK sa-mi spui si mie crestin, chiar mă bucur, pentru ca eu sunt crestin in țara mea, printre crestini si într-o țară crestină. Nu eu sunt musulmanul care salvează crestini, eu sunt crestinul care salveaza crestini. Dar daca as fi un emigrant musulman, si aș iubi țara care m-a adoptat, si care mi-a dat oportunitați să ajung in așa functii inalte, eu m-aș Creștiniza. Daca nu aș face asta probabil că multi ar zice că poate simpatizez cu Isis cu Daesh, ar putea crede multe. Întelegi ce vreau sa zic crestine? ☺

Comentează