Arafat, despotul luminat. Și o autospecială care costă 123.000 de euro

Îl respectăm, îi sîntem recunoscători și îi datorăm toate întrebările necesare ca să aflăm ce s-a întîmplat la ”Colectiv”

miercuri, 18 noiembrie 2015, 5:37

UPDATE: Precizarea lui Raed Arafat de pe facebook, în care consideră articolul de mai jos unul ”fără discernămînt și fără respect”.

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Întrebat de Deutsche Welle dacă trebuie să ne rugăm pentru Paris, Dalai Lama a spus: ”Sînt budist și cred în rugăciune. Dar această problemă a fost creată de noi, oamenii. Nu e suficientă rugăciunea. E nevoie să o rezolvăm noi, cei care am creat-o. Să începem readucînd pacea în societatea și în familiile noastre. Nu le poți cere lui Dumnezeu, Budha sau guvernului să ne rezolve problema”.

Punem o mare presiune pe Dumnezeul fiecăruia.

În România, El a luat forma lui Raed Arafat.

Și, la rîndu-i, Raed Arafat se bazează pe DNA ca pe Dumnezeu.

Asta se înțelege din interviul acordat de Raed Arafat cititorilor Gazetei și din ceea ce singur a postat, mai pe seară, pe Facebook.

Întrebat dacă a știut de sponsorizările cerute de pompieri și, concret, de ceea ce a reclamat un inspector șef adjunct de la ISU, Arafat a spus că nu a luat nici o măsură pentru că exista o anchetă la DNA.

Contrazicîndu-l pe Dumnezeu, trebuie să fie destul de interesant și pentru el, nici un manager, nici un lider și nici o autoritate publică nu se pot ascunde în spatele DNA.

Nu DNA conduce intervențiile la incendii sau controalele la cluburi.

Dacă un șofer de pompieri rătăcește de trei ori la rînd drumul către incendiu asta nu e o chestiune penală. Dar e o probă de incompetență. Va fi, probabil, înlocuit de șefii săi. Fără să fie nevoie de DNA.

Alt exemplu.

Doi inspectori sînt trimiși la încasat taxă de protecție. Fac zeci de colectări pentru Asociație. Și cîteva pentru ei, una de la clubul Colectiv, cum suspectează procurorii care vorbesc despre indicii de corupție. Dar e nevoie să lărgim tabloul înțelegerii faptelor, așa cum cere în aceste zile judecătorul militar Gabriel Gunescu.

Este același judecător care a scris, în contextul cazului Colectiv, că ”este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparţinînd acestei instituţii masiv sponsorizate”.

Noroc că magistratul militar Gabriel Gunescu nu se raportează la DNA ca la Dumnezeu.

Pentru că, atunci cînd apare DNA, Budha a plecat deja. Și a luat cu el compasiunea.

De regulă, cînd vin procurorii e tîrziu și așa s-a întîmplat la Colectiv.

Acesta este adevărul. DNA și conducerea IGSU, inclusiv Raed Arafat, nu au conștientizat potențialul distructiv al sponsorizărilor.

Sigur că e greu să o recunoască.

Dar ei știu. Și o simt.

Știu că sponsorizările deformează relațiile dintre controlori și controlați. Așa se ajunge ca un club de dimensiunile Colectiv, unde se organizau concerte cu sute de oameni, unul dintre cele  două cluburi mari din Sectorul 4, să nu apară în baza de date a pompierilor!

De ce insistăm pe sponsorizări?

Pentru că au murit oameni. Pentru că faptele sînt încăpățînate.

Pentru că doi pompieri sînt arestați, riscînd ani grei de pușcărie, și au dreptul la un proces corect, ca oricare dintre noi. Patronii clubului și toți ceilalți au, de asemenea, dreptul la apărare.

Deocamdată, versiunea lor a fost înghițită de cea a acuzării și de mînia generală.

Insistăm și din alt motiv. Atunci cînd oamenii au ieșit în stradă în 2012 pentru Raed Arafat, au ieșit conduși de principiul că nimeni nu are voie să dea ordine ca Dumnezeu la telefon.

Arafat însuși nu are voie să facă asta. Arafat nu-i poate lua locul lui Traian Băsescu, rostind edicte la telefon și pe facebook.

Îi sîntem datori lui Raed Arafat, așa cum îi sîntem datori, pe alt plan desigur, lui Gică Popescu.

Popescu ne-a marcat copilăria și adolescența, Arafat ne-a ajutat să rămînem, un pic mai mult, în viață.

Dar îi sîntem datori lui Arafat și cu toate întrebările posibile.

Nimeni, nici măcar el, nu se poate sustrage chestionări publice.

Despotismului său luminat tot despotism se numește.

Și nimeni nu se simte bine, așa cum scria un profesor de drept francez, ”într-un stat funcționînd în baza credinței, fondat pe un principiu de supunere totală față de o putere înzestrată cu o autoritate nelimitată”.

O întîmplare reală, povestită de un pompier de la ISU București. Un grup de pompieri români s-a deplasat la un schimb de experiență în Franța.

În primă etapă, la București, francezii fuseseră primiți și ospătați regește. Plimbări, mese, muzici. Totul din banii Asociației, obținuți din sponsorizări.

La retur, românii i-au rugat pe colegii lor să-i plimbe prin Paris cu un autocar ca să vadă cîteva muzee. ”Sigur că da, costă 21 de euro de om”, li s-a răspuns. ”Păi cum, noi v-am plimbat pe gratis la București!”, le-au răspuns, indignați, ai noștri.

”Da, dar noi nu putem asta”, le-au spus francezii, cumva jenați. ”Aici, orice cetățean francez are acces în orice moment la documentele noastre contabile și nu ne dau voie să le cheltuim banii ca să vă plimbăm pe voi. Nu vă supărați”.

Nu s-au supărat.

Și au mai băgat ceva de seamă. În Franța, unitățile de pompieri nu au garduri.

Contribuabilii pot să intre și să vadă oricînd cum li se cheltuiesc banii.

Iată o întrebare, de data asta nu pentru Raed Arafat.

DNA Iași a făcut chiar azi percheziții într-un dosar de fraudare a fondurilor europene. Conform Mediafax, sînt vizate și contractele de achiziție de autospeciale pentru ISU.

Chestiunea nu privește direct SMURD, pentru că mașinile au fost achiziționate de Consiliul Județean Iași și apoi date către ISU.

Probabil că DNA nu știe, dar și în București – Ilfov s-a întîmplat fix același lucru.

O sursă din ISU București-Ilfov ne-a pus la dispoziție următorul caz: o autospecială achiziționată, nu de ISU, ca să fie clar, ci de Consiliile locale din București și Ilfov, a costat 517.000 de lei, echivalentul a 123.000 de euro.

Autospeciala de pompieri e una dintre cele cinci care ar fi fost cumpărată de la Rădăcini SRL.

”În mod normal, o astfel de mașină costă 30.000 de euro plus încă 20.000 echipamentele de descarcerare și un 10.000 de euro marja de profit de 20% pentru firmă. Ajungem la un total de 60.000 de euro, adică la jumătate față de cît s-a plătit!”, a estimat sursa, care este chiar un pompier care a lucrat pe astfel de mașini.

Ca și la Iași, banii au venit și la București – Ilfov din fonduri europene.

 

 

 

Comentarii (114)Adaugă comentariu

Cristian  •  18 noiembrie 2015, 22:31

Altă pistă !

Cătălin Tolontan  •  18 noiembrie 2015, 22:32

@Dan paun: "DE ce nu erai asa de vehement cand hotii lui basescu furau ca-n codru? Nu-mi pune placa cu "gala bute" te rog". Cazul Ridzi si Gala Bute nu ajung? Ce exigenta suprema aveti :-)

Cătălin Tolontan  •  18 noiembrie 2015, 22:34

@obiectiv: sint lucruri unde va dau dreptate si lucruri unde am sentimentul ca ne acuzati pe noi de faptul ca avem certitudini pe care dvs le afisati. Ati stabilit, se vede treaba, vinovatii de la clubul Colectiv in ordine descrescatoare. Ii lasam si pe judecatori, totusi, sa se pronunte, nu-i asa?

Razvan  •  18 noiembrie 2015, 22:43

Exemplu cu masina fe interventii Isu este cel putin nedocumentat. In primul rand ca cea mai simpla ambulanta A1 costa cam 40 000 Eur. O ambulanta tip C costa cam 80-90 in funtie de echiparea exacta, iar o masina de interventii la accidente colective cu intreg echipamentul poate foarte usor sa ajunga la suma respectiva. In plus achizitiile de acest gen se fac doar prin seap, deci usor de verificat. Cel mai amuxant mi se pare marja de castig trecuta acolo. Un pompier n-are de unde sa aiba idee despre acea marja. La o astfel de masina castigul total ( al tuturor celor implicati: furnizor vehicul, furnizori echipamente, integrator) nu are cum sa depaseasca 3-4000 Euro. Discutii despre preturile de achizitii ale unor echipamente specializate precum vehiculul din poza au fost la fiecare licitatie. Suma pare exorbitanta, insa echipamentele respective sunt pe buna dreptate extrem de scumpe. Nu de alta, dar cred ca nimeni nu vrea sa riste defectarea defibrilatorului sa a aparatului de ventilatie cand are un parinte pe targa unei ambulante

mihaix  •  18 noiembrie 2015, 22:48

Nu sunt cam multi sustinatorii dr Arafat? Sau poate sunt postaci si astia, nu? Cand incepi sa scrii impotriva propriilor cititori inseamna ca trebuie sa ai o problema

LEFTER POPESCU  •  18 noiembrie 2015, 22:50

Domnule Tolontan, . sa le fim recunoscatori, in egala masura, dr-lui Florea - primarul din TG-MURES si dr-lui Arafat , cei doi temerari care s-au luptat cu sistemul iliescian- incepand cu Vodkaroiu si terminand cu A. Nastase pentru a pune pe picioare cu o mana de voluntari si o salvare , in judetul Mures , Smurdul, cel pe care mai tarziu 'regimul Basescu" prin Tariceanu, avea sa-l implementeze in cea mai mare parte din teritoriul tarii... Bine ar fi ca dr. Arafat sa revina la ceea ce facea impreuna cu dr. Florea, pentru ca altfel se va irosi prin Ministerul de Interne. . Incercati, intr-un viitor articol, sa faceti un scurt istoric al Smurdului pe care sa-l cunoasca si cititorii dvs. . ...nimic insa despre infractorul G. Popescu, cel care , ca si Hagi, au conditionat in perioada lui Emil Constantinescu, venirea la echipa nationala doar daca vor primi cate un hotel in Poiana Brasov . Bine ca nu s-a cedat santajului celor doi.

jeryman  •  18 noiembrie 2015, 22:58

pentru a se creea un haos total se cauta cu tot dinadinsul sa fie cit se poate de mult sa fie ponegrit arafat, fara el nu ar fi existat smurdul ramineam la salvarile vechi si ne performante de la salvarea nationala dar asa e in romania cum e unul mai bun sa ii dam in cap daca am fost de acord cu privire la anchetele cu stadionul national cu elena udrea aici nu ai deloc dreptate

Cătălin Tolontan  •  18 noiembrie 2015, 23:01

@mihaix: deloc, e foarte bine sa avem pareri diverse, ca jurnalist nu sint interesat in concursuri de popularitate asa ca nu avem nici o problema sa mergem impotriva opiniei majoritare. Nu ne propunem sa mergem undeva anume, mergem acolo unde ne duc faptele si voi decideti ce credeti si ce nu. Dar, in nici un caz, nu selectam faptele ca sa fie pe placul nostru sau pe placul majoritatii.

Ambulantierul  •  18 noiembrie 2015, 23:11

Un mic amanunt,poate nesemnificativ pentru unii.E adevarat ca preturile ambulantelor sint in jurul sumelor mentionate mai sus.Doar ca majoritatea(peste 70%)ambulantelor din Romania sint autoutilitare(dube de carat marfa sau persoane)transformate in asa-zise ambulante la Bucuresti.De curiozitate;in ce tara,in afara de Romania,mai exista ambulante Mercedes Vito?si asta e doar un simplu exemplu.Iar despre mentenanta pe care ar fi trebuit sa o asigure Delta Med-ul,sa fim seriosi.Se poate numi orice,doar mentenanta nu.

cucul  •  18 noiembrie 2015, 23:33

Cautati-l pe Arafat la achizitiile IGSU si o sa gasiti acolo multe subiecte de tocat! Succes

cristian  •  18 noiembrie 2015, 23:47

Dl.Tolontan citeam si citesc pe mai departe articole pe tema sportiva scrise ,dar vad ca sunt tot mai rare si scrieti tot felul de subiecte in care intrati mereu in polemici.

cristi  •  18 noiembrie 2015, 23:51

Daca Dl Arafat nu va raspundea prin aceea postare ,astazi nu cred ca mai scriati de acest subiect.

Crimson Veritas  •  19 noiembrie 2015, 0:05

ma bucur sa vad ca sunt cativa cititori, care s-au 'desteptat' .... dar de la a te destepta si pana la a si face ceva in privinta asta ... e cale lunga (sunt sigur ca basistii o sa intelega din asta ca le-am zis ... 'sa iasa in strada' ... well...) ...:))

dan paun  •  19 noiembrie 2015, 0:06

dar la acuzatia ca faci politica de ce nu raspunzi maestre? Cade greu? Pe bune... cum doamne iarta-ma crezi ca mata esti asa de destept si noi restul, suntem niste fraieri? Si inca ceva, vad ca tot afirmi ca dumneata esti "jurnalist" ; ok ! sti cati "jurnalisti" ca mata au lucrat si au scris la Scanteia si pe la Romania libera ( cea de pana in 89)? Iti spun eu o gramada, dar aia ( o parte dintre ei ) nu aveau de ales , erau OBLIGATI SA SCRIE mizerii! Dumneata domnule , ce scuza ai ? Asta este ultima data cand imi pierd timpul cu oameni de teapa dumitale! Pur si simplu , imi produceti greata !

Dan  •  19 noiembrie 2015, 0:11

”Aici, orice cetățean francez are acces în orice moment la documentele noastre contabile". Cand se va reusi si la noi acest lucru se vor schimba un pic in bine treburile. PS Astept articolul despre actionariatul BNR :)

Iulia  •  19 noiembrie 2015, 1:10

Francezii au garduri la Centre de secours si la casernes. Si nemtii au ingradite unitatile de pompieri. Le-am vazut cu ochii mei. Ca sa ne lamurim iata si poze cu unitati de pompieri din Franta cu garduri aici: http://www.cce-constructions.com/.../centre_de_secours..., http://www.ouest-france.fr/.../le-centre-de-secours...). Se vorbeste de o autospeciala si se arata o ambulanta in poza. Pai in Franta si un copil stie ca VSAV (ambulanta rosie de la pompieri , vehicol de asistenta la victime, nu-i tot aia cu o FTP sau o EPAS, camion dinala mare cu scara). E autospeciala sau ambulanta pana la urma? Ca titru informativ in Franta un VSAV costa 90000 de euro iar un FPT e pe la 130000 cat despre un EPAS e foarte posibil sa sara de 200000.

Nicolae  •  19 noiembrie 2015, 1:12

Pentru cei care tot ii luati apararea lui Arafat , ia de cititi si ce a facut cu proprii lui oameni : http://www.deex.ro/index.php/exemple/din-romania/item/137-arafat-un-individ-discutabil

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dudu  •  19 noiembrie 2015, 1:38

normal ca autospeciala aia nu e achizitionata de ISU. 99% din dotarile ISU nu sunt achizitionate de ei. Ambulantele SMURD, de exemplu, sunt toate achizitionate fie de Ministerul Snatatii, fie de Consiliile Judetene. Bineinteles, MS si CJ-urile nu cumpara de capul lor, ci fix masinile pe care le cer Arafat & Co. In felul asta, firmele umfla potul, Arafat & Co. fac dedicatia, iar MS-ul sau CJ-ul deconteaza din bani populimii. Pana si asigurarea CASCO e de cele mai multe ori platita de spitale, nu de pompieri. baietii doar birjaresc, pun benzina, schimba placutele de frana, iar restul se acopera din bugetul altor ministere si institutii. Ne plangem ca Sanatatea e subfinantata. Dar cat din bugetul Sanatatii ajunge pe coclauri in felul asta...

Laurentiu Cremene  •  19 noiembrie 2015, 3:08

Bravo Tolo...arde-i la rand! LEGEA E EGALA PENTRU TOTI!...nu a inceput nicio ancheta in legatura cu pretul acela astronomic?

Mihai  •  19 noiembrie 2015, 6:45

Draga domnule Tolontan, unde erati cand a scris Catalin Prisacariu de costul ambulantelor SMURD, in urma cu vreo 3 ani, cand iesea lumea in strada pentru Arafat? De ce nu v-ati mobilizat mai bine atunci?

Constantin Toader  •  19 noiembrie 2015, 8:14

Spuneti-i angajatului care a lucrat pe autospeciala respectiva sa-si vada de soferia lui. Daca faceti o simpla cercetare documentara pe "mobile" Germania (cel mai mare site de vanzari auto din Europa), veti vedea ca o autospeciala de pompieri sau echivalentul SMURD ajunge si la 350.000 €, in functie de dotari. Asadar, titlul cu pretul de 135.000€ imi pare usor... pompieristic.

Paula Avram  •  19 noiembrie 2015, 8:24

In postarea anterioara legata de sponsorizari am acceptat in cele din urma ca te afli intr-o mare eroare, dar acum...."despot luminat", nu e nimic personal, nu? Ca si ziarist poti sa influentezi usor un mare(mic!) grup de cititori.Deontologic ceea ce se petrece aici ma dezamageste, ai amestecat o rafaiula personala cu o fortata"investigatie ziaristica".Toata lumea are dreptul la o opinie(drept castigat tragic) , dar cand face parte dintr-o meserie , ma intreb daca nu e vorba de interese(mari) pentru denigrarea acestui om.Si totusi mai exista o speranta pentru noi toti!

marius  •  19 noiembrie 2015, 8:26

Domnule Tolontan, nu mai bine va limitati la ziarul dv. de sport, ca va bagati in niste subiecte pe care nu le intelegeti...fara sa va jignesc, nu va sta bine ca jurnalist de investigatii...si inca ceva: inainte de a relata o situatie sau o parere despre o speta, ar fi bine sa va documentati intai temeinic...asa ar fi , cum sa spunem,...deontologic!

ciombe  •  19 noiembrie 2015, 8:35

Oh, s-a trezit Tolontan! Pai, Tolontane iti mai spun un secret: toate echipamentele de descarcerare provin de la un singur furnizor HOLMATRO, iar echipamentele unui producator din cei mai performanti "Jaws of Life" sunt inexistente. De ce? Iti spun eu fiindca stiu: producatorul, firma LUKAS din Germania, NU VREA SA DEA SPAGA! Ti-e clar? Eu am echipamente de descarcerare individuale, pe care gen Udor dorea sa le achizitioneze pentru interventii in spatii inchise (unde autospecialele nu pot ajunge), dar "altii" nu le-au dorit! Vrei subiect? Asta este unul dintre ele. Vezi cine vinde Holmatro, ce a facut inainte de '89 si totodata ai grija ca la achizitia autospecialelor e bagata si baba de Cati Andronescu.

Razvan  •  19 noiembrie 2015, 8:38

Observa ca unii oameni sunt de-a dreptul ignoranti. Toate ambulantele din lumea asta sunt la baza autoutilitare. Toti producatorii de dube livreaza insa un produs adaptat. Nu stiu cate dube s-au vazut pe strazi cu geamuri pe toata laterala dreapta a masinii, dar fara nici un geam pe stanga. e adevrat ca in Ro s-au mai facut si niste erori. Acele Vito au fost niste masini care nu se pretau foarte bine, insa culmea alea nu au fost realizate de Deltamed ( vad ca cel care a scris de ele a avut si tinta cand a scris). Motivul pentru care majoritatea se transforma in vehicul final ambulanta in RO ( la CJ , nu la Buc) este tocnai reducerea costurilor. Oricum masinile nicaieri nu ies din fabrica de masini ca ambulanta. Peste tot exista carosieri sau transformatori specializati pe diferite marci care fac echipare dubei pt scopul final. Asta se intampla pentru ca MB, WV, PSA, Renault sau GM si Ford nu prea le au cu defibrilatoare, targi, perfuzii, ventilatoare si alte asemenea. Insa s-a dovedit ca de fiecare data cand la licitatii au participat producatori cu masini transformate afara, pretul produsului final a fost clar mai mare decat cel al produsului facut local.

roxana  •  19 noiembrie 2015, 8:43

1. Adica o autospeciala dotata cu aparatura performanta trebuie sa coste mai putin decat un tractor de cocalar care se plimba prin oras? 2. ISU e o structura militarizata. Daca cei doi pompieri au primit ordin sa mearga dupa sponsorizari, de ce raspund ei in fata legii si nu sefii lor directi si mai departe sefii sefilor si tot asa? Dati-l domle afara pe Arafat, ca n-a stiut ce a facut fiecare dintre miile de bugetari din subordine si puneti-l in loc pe tolontan, ca ca stie absolut orice despre oricine si orice si e si ultimul incoruptibil in viata din tara asta. Nu va e rusine, singurul om care a fost in stare sa creeze un sistem functional si eficient la nivel national, intr-un domeniu care altfel ar fi fost absolut dezastruos, il puneti la zid pentru toate aiurelile care va trec prin cap. In loc sa cultivati, ca presa, principii sanatoase care sa schimbe mentalitatea romaneasca, adica principala cauza a nenorocirii din Colectiv, stati sa zgarmati *** in permanenta. Mai bine apucati-va de goblenuri, sa va mai calmati...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

flavione  •  19 noiembrie 2015, 8:56

Tolo, am citit articolele voastre si unele comentarii. Nu se pune si punctul la i. Cred ca esti de acord cu mine ca unele companii controlate nu au sponsorizat. Nu au avut, sau nu au vrut , sau au un anume cod de conduita si au inteles ca este mita. Tu realizezi ce uragan s-a dezlantuit impotriva acelor companii? ce controale, ce amenzi, ce respingeri de documenatii?

Cătălin Tolontan  •  19 noiembrie 2015, 9:10

@constantin toader: vom vedea daca sursa a avut dreptate. Un pic de rabdare. Pe hirtii sint trecute toate dotarile din ambulanta si nu fac, sustine el, nici pe departe cit e trecut acolo ca pret. DNA ancheteaza ceva asemanator la Iasi, nu va dura mult si vom vedea

Cătălin Tolontan  •  19 noiembrie 2015, 9:11

@marius: foarte multi ne-au trimis la numarat cornere. De regula asta e un semn :-)

r adu  •  19 noiembrie 2015, 9:15

Un cuțit este o unealtă care a ajutat omenirea să evolueze pe calea civilizației, dar care apoi a devenit și o armă împotriva semenului. Sponsorizarea poate fi un lucru bun, dar ceea ce a determinat apariția, tolerarea și dezvoltarea acestui mod de ........ ajutorare este important de aflat. O analiză a ceea ce se face cu sponsorizările la IGSU și alte instituții ale statului poate scoate în evidență nu numai sursa, ci și destinația banilor și mai ales de ce s-a dezvoltat asemenea mod de finanțare. Apoi .........destinația banilor spune judecătorului de ce funcționează sponsorizarea. În etapa următoare ......... se face analiza greșelilor umane individuale și apoi a greșelilor-acțiunilor voite. Acuzarea lui Raed Arafat poate avea baze reale, dar ...... fără o analiză reală a fenomenului sponsorizării riscăm să ne canibalizăm ......... degeaba........ sau pentru interesul-interese necunoscut-neaflate .......... de moment.

Vlad Ioan  •  19 noiembrie 2015, 9:38

-D-le Tolntal ln privinta Francezilor va dau si eu o poveste cam asemanatore cu a pomperilor,ln 1989 lucram la OJRSA Sibiu a venit un grup de Francezi la institutia nostra iam tratatat cu ospitalitate,iar francezi au promis o invitatie ln Franta pe care nu sau onorato . Neau cerut sa le favorizam cumpararea de Berbecuti si Mioare de rasa Turcana bnitate,dar cand au venit sa le cumpere au vrut sa le platesca la pret de carne nu la pret de Reprodctie cum era normal.Daca nu am fost de acord cu acest pret tranzactia nu a mai avut loc asa ca mai lasatine ln pace cu Francezi corecti.

r adu  •  19 noiembrie 2015, 9:54

Spun de la început.......... NU sunt de acord cu hoțiile. Zugrăvesc acum bucătăria de la apartamentul meu de bloc, cu suprafață de 9 metrii pătrați. Meșterul mi-a luat, conform prețurilor de pe internet, cam 20 lei pe metrul pătrat pentru zugrăvit, șlefuit, gletuit, finisat, ..... Sunt cam 600 lei pentru manoperă, pentru 2 zile, pentru 2 persoane, deci 150 lei pe zi pentru fiecare zugrav. Materialele utilizate sunt ......... aproape 300 lei, fără a pune la socoteală prețul pentru curățenia ulterioară. Nu poate fi reutilizat nimic din materialele folosite la zugrăvit și reparat, așa că ceea ce rămâne ......... se aruncă neutilizat, deci materialele sunt ....... de unică folosință. Acum....... la IGSU....... sau la spital, sau în învățământ ....... mâna de lucru pare că este plătită mai puțin ca zugravii, deci cu 70 lei, respectiv 50 lei pe zi, ....... Apoi...... materialele-utilajele utilizate de asemenea meseriași (pompieri, personal medico-sanitar, profesori) ........... să fie mai ieftine ca cele utilizate la zugrăvit !!!!!! Nu sunt de acord cu hoțiile, dar nici cu subevaluarea-bătaia de joc a unora care cred că ........... un metru cub de apă rece este ieftin, atunci și acțiunea și meseriașul sunt ieftine, ......... dacă o seringă este ieftină, atunci și acțiunea și meseriașul sunt ieftine........ sau un creion este ieftin, ........ atunci și acțiunea și meseriașul sunt ieftine. Conducătorul-șeful unui grup populațional trebuie să evalueze alegătorii-subordonații și să inventeze-aplice o scară a valorilor sociale. Că .........NU folosești ojă să vopsești gardurile. Prima activitate cunoscută la om, inconștient făcută, dar cu scop de supraviețuire .......a fost cea de vânători-culegători, exersată ...... și de animale-insecte-păsări. Acum ........ se pare că ....... de 25 de ani aceasta este activitatea predominantă (privatizare prin reciclare, refolosire, reutilizare, prin furt și agresiune .....). Fără a afla cauza, nu se pot opri legal acțiunile de tip sponsorizare-donare-cedare-etc.

Criss  •  19 noiembrie 2015, 10:47

Incep sa cred ce spun cei din jurul propriu (si de pe site), care iti contrazic calitatea de jurnalist, spunand ca nu esti altceva decat un bloger, care, in scop coemercial, isi vinde parerile pur personale unui ziar de sport. Totusi, iti acord circumstante strict dpdv uman, intelegand ca ai o rafuiala personala cu acest Arafat si ca, in definitv, pe blogul personal oricine poate sa-l injure pe oricine . Lucrurile vor sta diferit, insa, atunci cand vei deveni/redeveni jurnalist, publicand in paginile unui ziar (indiferent de profil, tiparit sau online), asumandu-ti in numele jurnalistului acelui ziar, iar ziarul asumandu-si articolul scris de tine ca fiind al ziarului. Asta inseamna sa fi jurnalist. Altminteri, esti doar un bloger si ai dreptul sa-ti exprimi orice opinie, indiferent daca este subiectiva, razbunatoare sau pur si simplu din hoby. Insa, ca intre noi blogerii, iti mai vand un pont, pt atunci cand vei termina rafuiala cu acest individ (sau poate chiar in aceasta calitate de bloger, de ce nu, daca tot ai activitati sociale, necircumscrise neaparat atributiilor profesionale). In momentul de fata cel mai revoltator lucru pt. tara asta este faptul ca avem un presedinte "faradelegist", dovedit definitiv si irevocabil ca, prin uz de fals si cu rea credinta a obtinut o casa in Sibiu, ilegalitate de pe urma careia ar fi castigat ulterior, din chirii, in jur de 350.000 euro (asa spun unii "jurnalisti de investigatie"). Nimic nu a fost mai prejudiciant pt. Romania decat situatia actuala, anume de a avea un presedinte condamnat civil definitv si irevocabil, in timpul mandatului (pt. o fapta savarsita anterior, dar pata asupra sa si a tarii ramane). Iar dupa ce Curtea de Apel Brasov a stabilit faradelegile savarsite de catre Iohannis, acesta, in loc sa+si toarne, macar cenusa in cap, a tinut sa sustina ca impreuna cu avocatii vor cauta orice alte parghii pt. a mai intoarce decizia definitiva si irevocabila in speta. Ponta si toti parlamentarii fraudulosi sunt aproape mici copii pe langa actualul presedinte, care nu recunoaste o hotarare definitiva si irevocabila, dorind sa+si pastreze casa obtinuta fraudulos. Asta subiect mare si tare. Ti-l propun. Sper ca nu esti atat de prins in chestiuta asta personala cu arafat si ocolesti un subiect ca asta, care il plaseaza pe actualul presedinte intr-o situatie inechivoca de imoralitate si chiar ilegitimitate (macar atunci cand vorbeste si acuza faradelegile so corputia in Romania). Uite ce a decis de curand Curtea de Apel Brasov in cazul lui Johannis, care meniten ca definitva si irevocabila Decizia civila nr. 235 a Tribunalului Brasov, aceasta prevede expres la paginile 8-9: „În ceea ce priveşte fondul cauzei, analiza acestuia trebuie să pornească de la cele constatate cu putere de lucru judecat prin decizia civilă nr 33/2005 a Tribunalului Brașov şi anume la împrejurarea că certificatul de moştenitor nr 90/1999 a fost declarat NUL ABSOLUT pe motiv că este fondat pe o cauză ILICITĂ şi s-a emis PRIN FRAUDAREA LEGII. (…) CAUZA ILICITĂ izvorâtă din FRAUDAREA LEGII ce a invalidat certificatul de moștenitor se extinde şi asupra contractului de vânzare-cumpărare subsecvent, terţii, în speţă doar pârâtul KLAUS WERNER JOHANNIS NEFIIND APĂRAT DE PREZUMŢIA DE BUNĂ CREDINŢĂ, faţă de AMPLOAREA OPERAŢIUNII ILICITE rezultată din hotărârile judecătoreşti definitive pronunţate (…) Actul juridic subsecvent, întemeindu-se pe un act juridic INCHEIAT PRIN FRAUDAREA LEGII SI FONDAT PE O CAUZA ILICITA, nu ar putea fi validat prin simpla invocare a bunei credinţe a terţului, mai ales că ACESTA ESTE SOŢUL celeilalte părţi contractante care la rândul său a participat la întocmirea actului nul iniţial.” Te provoc sa abordezi si subiectul de fata. Sau nu este o problema personala pt. tine, iar tu te ocupi doar de astfel de subiecte cu iz personal.

amne  •  19 noiembrie 2015, 10:57

De ce nu rezolva Arafat toate problemele Bucurestiului? Avand in vedere ca bucurestenii au declarat mandri, la cateva zile dupa arestarea lui Oprescu (individul care-i spunea printre spume si bale lui Raed sa mearga cu camila inapoi in desert, pentru ca acesta se opunea privatizarii SMURD, in caz ca lumea a uitat), ca l-ar vota din nou ca primar - poate ca voi nu vreti sa va rezolve problemele? In plus, angajati ai Impact revoltati de impactul sponsorizarilor? OK. Dar sa nu credeti ca tipica aroganta bucuresteana ne face pe toti sa uitam vietile salvate de Raed in pofida sistemului putred pe care-l sustineti direct sau indirect, inclusiv printr-o mass-media incompetenta si lenesa. A fost nevoie de Colectiv ca sa aflati, voi, presa, ca autoritatile locale din Bucuresti iau spaga? Ca se elibereaza autorizatii de functionare aiurea? Trebuie sa fii expert ca sa-ti dai seama ca un local ce gazduieste zeci sau sute de oameni si are o singura iesire nu-i in regula? Sau chestiile astea nu erau importante pentru ca nu produceau suficiente click-uri pana n-au murit niste oameni? Puteti sa va dati ochii peste cap cat doriti, d-le Tolontan, dar ca reprezentant al unei prese de un standard sub-mizerabil, nu aveti autoritatea profesionala si morala sa prioritizati ironizarea sau chestionarea lui Arafat.

whoever  •  19 noiembrie 2015, 11:20

typo: nimeni, nici măcar el, nu se poate sustrage chestionări publice - lipseste ceva la 'chestionari' fie inca un 'i', fie 'lor' fie, less likely, 'unor' in fata ...

brod  •  19 noiembrie 2015, 12:08

pentru toți căutătorii de noduri în papură, frustrații și căuzașii de ocazie sau chiar postaci-simbriași permanenți: analiza aceasta este excepțional de lucidă și echilibrată! dacă voi, în turbarea sau ignoranța sau reaua voastră credință, nu sunteți în stare sau nu vreți să pricepe nuanțele, detaliile semnificative, dubiile și chiar respectul pe care semnatarii articolului îl poartă, pe ansamblu, dr. Arafat - treaba voastră. una pe alocuri penibilă, urâtă și așa mai departe. respect și admirație, pentru acest articol, semnatarilor Tolonan și Neag.

Cicu  •  19 noiembrie 2015, 12:48

M-am uitat de curiozitate pe http://www.autoscout24.de/nutzfahrzeuge/rettungswagen/, un sait măricel de mașini la mîna a doua. Prima poză acolo - pentru o ambulanță 'demo' (second-hand!, chiar dacă are numa' 11.500 km parcurși) - este la 126.000 EUR _net_ ( (€ 149.940,- brutto).

Obiectiv  •  19 noiembrie 2015, 13:51

Catalin, eu nu acuz pe nimeni, ci doar imi exprim o parere. Ca si tine (sau acuz in masura in care trebuie sa inteleg ca si tu acuzi, la randu-ti, atat persoana subsemnatului pt. parerea exprimata, cat si subiectul articolului). Cat priveste stabilirea in ordine descrescatoare a vinovatilor in cazul Colectiv, ea se bazeaza pe o vasta experienta si expertiza profesional-juridica, care imi permit implicit sa prezum solutiile judicare. Oricum, o usoara urma de deziluzie...

csosz marian  •  19 noiembrie 2015, 15:02

@ambulantierul - irlanda http://d121tcdkpp02p4.cloudfront.net/clim/161261/DFB-MERC-3-7x-1406769388.jpg

Tarja  •  19 noiembrie 2015, 20:14

Interesant cat de multi aparatori are d-l Arafat! Banuiesc ca majoritatea habar nu au ca aceste ambulante supraevaluate sunt doar taxiuri dotate cu pompieri care nu fac altceva decat sa transporte rapid la spital oameni mai mult sau mai putin bolnavi! A sufocat spitalele d-l Arafat ! A gonit medici urgentisti din tara! A lasat victimele din Colectiv sa ajunga cu taxiuri la spital! Dar cred ca vina cea mai mare este aceea ca a lasat victmiele din Colectiv sa ajunga prea tarziu in spitalele care trebuiau! Eu pt asta nu il pot ierta!'Cand esti doar de jumatate doctor faci un pas in spate si lasi pe altii sa hotarasca! Pacientii arsi sunt initial stabili ! Insuficientele de organ apar cam la 48 ore! Ar fi fost timp!

tolotolo  •  19 noiembrie 2015, 21:14

Un raspuns elegant al domnului ministru Arafat "Nu stapanesc cuvintele asa cum faceti dumneavoastra, insa voi incerca sa raspund in continuare la acuzatiile aduse, pentru ca eu stiu si cred ca sunt in slujba cetatenilor, printre care va numarati si dumneavoastra. Asadar am o responsabilitate in a informa corect, a raspunde atunci cand sunt intrebat si a prezenta transparent actiunile departamentului pe care il conduc. Niciodata nu am folosit si nu voi folosi nici chiar in comunicarea de criza tehnici si scheme de PR. 1. Cred in dialog – am raspuns afirmativ invitatiilor tuturor televiziunilor, radiourilor si oricarei publicatii, fara exceptie atunci cand mi s-a cerut punct de vedere, sau chiar cand am fost criticat. Am participat la dezbateri publice, ultima fiind cea de la Frontline Club Bucuresti, unde am stat fata in fata cu unii dintre cei mai inversunati contestatari ai mei. 2. Cred in argument – daca vorbim despre cifre, atunci punem toate cifrele pe masa, chiar si cele care nu ne convin. Vorbim despre preturi ale dotarilor ISU, analizam in profunzime subiectul cu riscul de a pierde interesul cetatenilor mai degraba decat sa folosim generalitati si supozitii. Stiu ca cifrele si tabelele nu fac rating insa trebuie sa comparam mere cu mere si nu mere cu pere. Iar cand discutam despre problemele interne ale unui sistem, cum e ISU, si preluam doar franturi de intamplari “pe surse”, fara sa punem cap la cap toate informatiile, gresim. Haideti mai degraba sa despicam firul in patru pe speta amintita fara sa generalizam si sa sarim la concluzii. 3. Corpul de control al Primului Ministru, corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne, corpul de control al IGSU, Parchetul si Tribunalul Militar sau DNA sunt entitati care controleaza activitatea noastra si a sistemelor pe care le coordonam. Ma raportez la ele atunci cand se deruleaza o ancheta, cred in independenta lor! 4. Am spus-o si o repet – Sunt total deacord ca solicitarea de sponsorizari de la firme si agenti economici pe care ii controleaza ISU este un conflict de interese foarte serios si este de natura de a afecta corectitudinea si echidistanta celor care efectueaza controalele si inspectia la diferite firme. Si am actionat impotriva acestei cutume de cand am descoperit-o. Am dispus controale iar inspectorul general al IGSU a luat si el masuri in acest sens. S-a efectuat inlocuirea din functie a unor sefi ISU cand s-a observat ca activitatea lor nu este in parametri normali si am propus comisiilor din Parlament schimbarea legislatiei inaintea tragediei din Colectiv pentru a rezolva problemele sistemului observate de noi! Inca de la inceputul anului am pornit demersurile pentru intarirea rolului pompierilor in inspectie si control si inasprirea masurilor impotriva celor care nu respecta legislatia - mai ales a celor care functioneaza fara autorizatie. 5. Referitor la masina de 123.000 Euro, pe care ati asociat-o cu numele meu in titlu si cu care nu am nimic de a face ca si achizitie, aceasta fiind achizitionata de autoritatile locale pentru pompierii din Bucuresti si Ilfov, m-am gandit totusi sa va arat cat de mult va induce in eroare informatorul dumneavoastra care va da toate informatiile. Am solicitat oficial lista completa a echipamentelor si o oferta la zi pentru un set de echipamente de la firma care reprezinta compania Holmatro in Romania. In articolul dumneavoastra mentionati ca echipamentul de pe masina nu ar costa mai mult de 20.000 de euro, banuiesc ca bazandu-va pe informatiile primite de la domnul pompier care vi le furnizeaza. Din oferta anexata veti vedea ca un set costa, la pretul de catalog, 46.500 Euro iar cu TVA ar ajunge la aprox. 58.000 Euro. Deci nu 20.000 euro cum scrieti. De mentionat ca pretul masinii de descarcerare mai include si alte echipamente si dotari, bara luminoasa de avertizare care poate costa chiar si peste 2500 de euro, Statie radio, aparate de respirat izolante pentru pompieri, costul unuia putand atinge 1000 de euro, carosarea masinii si compartimentarea utilizand aluminiu ca echipamentele nu se pun gramada in masina, si chiar daca firma a dat societatii comerciale care a furnizat masina reduceri datorita cantitatii achizitionate, tot nu am ajunge la 20.000 de Euro setul de descacerare de pe masina respectiva. Deci, din nou ne regasim in fata unei informatii eronate, neverificate care era foarte usor de verificat inainte de a fi publicata! Consider ca aceste clarificari si explicatii nu fac din mine "despot" ci o persoana care a ajuns sa se scarbeasca de atacurile si murdariile nefondate pe care le aruncati fara discernamant si fara respect impreuna cu alti jurnalisti care nu au timp macar sa-si verifice sursa! Respect adevarul asa cum respect viata. https://www.facebook.com/DrRaedArafat/posts/1244864062207132?pnref=story

Tarja  •  19 noiembrie 2015, 22:25

Oricum - Tolo nu-i lasa! Adevarul e la tine! Multi stim asta! Dovedeste-l!

Andrei  •  20 noiembrie 2015, 10:21

*** du-te si pandeste pe cine trebuie nu pe cei care sunt de "partea noastra" a oamenilor de rand. ti se pare o suma colosala 123.000 de euro pentru o autospeciala dotata complet? dar sumele furate de cei din politica le neglijezi. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

SPIRIDON Anton  •  20 noiembrie 2015, 11:26

SMURD nu este singura de stat care practica acest stil. Verificati si la (vechea denumire) SANEPID, care are si ea o Fundatie care este sponsorizata de cei pe care are datoria sa-i controleze. Aceeasi Marie cu alta palarie.

Circotasul  •  20 noiembrie 2015, 11:27

Autospeciala din imagine e o masina de descarcerere . A costat 95.862 Euro . ( pret fara TVA ). Masina din poza , care scrieti ca "din surse " a costat 123.000 Euro ? O mica diferenta de 28 % ??? cum se numeste actiunea in care se pune o poza si pretul nu este corect ci usor umflat cu 28 % ??? Care e scopul ?

Albu  •  20 noiembrie 2015, 11:29

Ma bucur tare cand vad cat il apreciaza lumea pe doctorul Arafat .Un om deaosebit, profesionist desavarsit,patri(h)ot care si-a dezvoltat propria afacere pe munca voluntarilor . Nu avea omul bani ,asta a fost dar contractele cu statul existau.Asa a inceput ,un SRL care avea contracte cu statul. Mare lucru ! Dar va mai intreb ceva ,va rog ,stimati sustinatori : De ce trebuia sa mai infiintam inca un serviciu de ambulanta ,cand deja aveam unul ? in loc sa-l modernizam ,perfectionam, dotam ...etc pe cel existent , mai facem unul. Special pentru domnul Arafat ! Daca nu era el sa inventeze SMURD-ul era vai de noi. Iar daca are o scarba cand anumiti ziaristi se intereseaza de mersul treburilor in ograda lui , ii pot recomanda un antivomitiv .DEMISIA !

marian  •  20 noiembrie 2015, 11:30

stau si ma intreb, precum Hamlet in mizerie, de unde si pana unde ai ajuns tu, de la un gazetaras de duzina, la aproape defuncta GSP, un mare "jurnalist de investigatii" pe teme politice, financiare si medicale? Felix nu te lasa, nici din parnaie, nu-i asa? Vezi, asta se intampla cand te bagi in troaca, te mananca porcii. mai nene, ai luat-o in freza cu patinoarul din Brasov, atata tam-tam, atatea "descoperiri" ai facut acolo, ca pana la urma si Felix s-a saturat. stii foarte bine despre ce vorbesc, suma construirii unui intreg patinoar olimpic era egala cu suma renovarii unei portiuni din patinoarul de la unguri. asta este doar un exemplu de pocnitori gazetaresti, pe care le-ai adus in atentia publicului, au fost demontate iar tu... "las' ca merge si asa!". Arafat este unul din putinii oameni care a facut ceva pentru tara asta. si de acel ceva, functional (din pacate pentru tine), depind vietile a milioane de oameni iar tu nu ai altceva de facut decat sa arunci cu rahat. de ce nu ai "investigat" ceea ce apare acum pe toate televiziunile, spaga pe care cei trei "grei" ai fotbalului, au dat-o judecatoarei? daca descopereai asta, desi era limpede ca lumina zilei ca acolo duhnea rau de tot, ai fi fost "ZEUL JURNALISMULUI DE INVESTIGATII DIN ROMANIA" (fara nici o ironie!). aaaa, nu ai avut dezlegare de la Felix... in sfarsit, cam toata Romania si-a dat seama cu ce petarde umbli si nu stiu cati te mai iau in serios. pacat, ai fost, pe buna dreptate, o speranta. din pacate, te-ai taiat ca maioneza si ai ramas o eterna rezerva...

orikah  •  20 noiembrie 2015, 11:44

Unde este replica pe care a dat-i arafat, in care a explicat ce costa, cat costa? Tololontan, te rugam frumos, mai usor cu intoxicarile, ca mirosi a colonel sub acoperire....Eu zic sa ramai pe comentarii sportive, te prinde mult mai bine....

alt_marius  •  20 noiembrie 2015, 13:06

"Cătălin Tolontan • 19 noiembrie 2015, 9:11 @marius: foarte multi ne-au trimis la numarat cornere. De regula asta e un semn :-)" pfff... clar ca este un semn. Exact asta sugereaza si celalalt Marius dar nu in sensul perceput de dumneavoastra ;-) Riscati sa cadeti in penibil. Documentati-va mai temeinic. Jurnalismul de investigatii nu trebuie asimilat presei de scandal. Ca regula - daca expui teze incomplete si investigatii care sunt combatute in momentul imediat urmator, iti pierzi credibilitatea. Un jurnalist fara credibilitate ori este incompetent, ori manipulator. Din pacate marea masa, denumita si "prostime" in Romania, citeste stirile pe diagonala scurta si combate in functie de (pre)convingeri fara alta analiza. Ca formator de opinie aveti raspunderea de a proteja valorile. Ca jurnalist de investigatii in rol asumat aveti raspunderea de a expune corect si documentat. Succese!

Bogdan  •  20 noiembrie 2015, 13:52

Tolontan, te-ai facut de ras cu articolul asta. Atata neprofesionalism, atata dezinformare... Nu stiu cine te citeste pe tine, sincer! Nici macar sa manipulezi nu stii. Poate doar sa intarati pe cativa care aveau ceva cu Arafat, in rest te faci singur de ras. Totul e din surse, nu ai nicio certitudine. Asa din zvonuri cred ca toti am putea deveni jurnalisti de investigatie daca ar fii asa usor. Stilul tau penibil revolta, nu ai nimic in comun cu meseria asta. Citeste si tu NY Times, Telegraph daca vrei sa mai inveti cate ceva.

Comentează