Arafat, despotul luminat. Și o autospecială care costă 123.000 de euro

Îl respectăm, îi sîntem recunoscători și îi datorăm toate întrebările necesare ca să aflăm ce s-a întîmplat la ”Colectiv”

miercuri, 18 noiembrie 2015, 5:37

UPDATE: Precizarea lui Raed Arafat de pe facebook, în care consideră articolul de mai jos unul ”fără discernămînt și fără respect”.

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Întrebat de Deutsche Welle dacă trebuie să ne rugăm pentru Paris, Dalai Lama a spus: ”Sînt budist și cred în rugăciune. Dar această problemă a fost creată de noi, oamenii. Nu e suficientă rugăciunea. E nevoie să o rezolvăm noi, cei care am creat-o. Să începem readucînd pacea în societatea și în familiile noastre. Nu le poți cere lui Dumnezeu, Budha sau guvernului să ne rezolve problema”.

Punem o mare presiune pe Dumnezeul fiecăruia.

În România, El a luat forma lui Raed Arafat.

Și, la rîndu-i, Raed Arafat se bazează pe DNA ca pe Dumnezeu.

Asta se înțelege din interviul acordat de Raed Arafat cititorilor Gazetei și din ceea ce singur a postat, mai pe seară, pe Facebook.

Întrebat dacă a știut de sponsorizările cerute de pompieri și, concret, de ceea ce a reclamat un inspector șef adjunct de la ISU, Arafat a spus că nu a luat nici o măsură pentru că exista o anchetă la DNA.

Contrazicîndu-l pe Dumnezeu, trebuie să fie destul de interesant și pentru el, nici un manager, nici un lider și nici o autoritate publică nu se pot ascunde în spatele DNA.

Nu DNA conduce intervențiile la incendii sau controalele la cluburi.

Dacă un șofer de pompieri rătăcește de trei ori la rînd drumul către incendiu asta nu e o chestiune penală. Dar e o probă de incompetență. Va fi, probabil, înlocuit de șefii săi. Fără să fie nevoie de DNA.

Alt exemplu.

Doi inspectori sînt trimiși la încasat taxă de protecție. Fac zeci de colectări pentru Asociație. Și cîteva pentru ei, una de la clubul Colectiv, cum suspectează procurorii care vorbesc despre indicii de corupție. Dar e nevoie să lărgim tabloul înțelegerii faptelor, așa cum cere în aceste zile judecătorul militar Gabriel Gunescu.

Este același judecător care a scris, în contextul cazului Colectiv, că ”este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparţinînd acestei instituţii masiv sponsorizate”.

Noroc că magistratul militar Gabriel Gunescu nu se raportează la DNA ca la Dumnezeu.

Pentru că, atunci cînd apare DNA, Budha a plecat deja. Și a luat cu el compasiunea.

De regulă, cînd vin procurorii e tîrziu și așa s-a întîmplat la Colectiv.

Acesta este adevărul. DNA și conducerea IGSU, inclusiv Raed Arafat, nu au conștientizat potențialul distructiv al sponsorizărilor.

Sigur că e greu să o recunoască.

Dar ei știu. Și o simt.

Știu că sponsorizările deformează relațiile dintre controlori și controlați. Așa se ajunge ca un club de dimensiunile Colectiv, unde se organizau concerte cu sute de oameni, unul dintre cele  două cluburi mari din Sectorul 4, să nu apară în baza de date a pompierilor!

De ce insistăm pe sponsorizări?

Pentru că au murit oameni. Pentru că faptele sînt încăpățînate.

Pentru că doi pompieri sînt arestați, riscînd ani grei de pușcărie, și au dreptul la un proces corect, ca oricare dintre noi. Patronii clubului și toți ceilalți au, de asemenea, dreptul la apărare.

Deocamdată, versiunea lor a fost înghițită de cea a acuzării și de mînia generală.

Insistăm și din alt motiv. Atunci cînd oamenii au ieșit în stradă în 2012 pentru Raed Arafat, au ieșit conduși de principiul că nimeni nu are voie să dea ordine ca Dumnezeu la telefon.

Arafat însuși nu are voie să facă asta. Arafat nu-i poate lua locul lui Traian Băsescu, rostind edicte la telefon și pe facebook.

Îi sîntem datori lui Raed Arafat, așa cum îi sîntem datori, pe alt plan desigur, lui Gică Popescu.

Popescu ne-a marcat copilăria și adolescența, Arafat ne-a ajutat să rămînem, un pic mai mult, în viață.

Dar îi sîntem datori lui Arafat și cu toate întrebările posibile.

Nimeni, nici măcar el, nu se poate sustrage chestionări publice.

Despotismului său luminat tot despotism se numește.

Și nimeni nu se simte bine, așa cum scria un profesor de drept francez, ”într-un stat funcționînd în baza credinței, fondat pe un principiu de supunere totală față de o putere înzestrată cu o autoritate nelimitată”.

O întîmplare reală, povestită de un pompier de la ISU București. Un grup de pompieri români s-a deplasat la un schimb de experiență în Franța.

În primă etapă, la București, francezii fuseseră primiți și ospătați regește. Plimbări, mese, muzici. Totul din banii Asociației, obținuți din sponsorizări.

La retur, românii i-au rugat pe colegii lor să-i plimbe prin Paris cu un autocar ca să vadă cîteva muzee. ”Sigur că da, costă 21 de euro de om”, li s-a răspuns. ”Păi cum, noi v-am plimbat pe gratis la București!”, le-au răspuns, indignați, ai noștri.

”Da, dar noi nu putem asta”, le-au spus francezii, cumva jenați. ”Aici, orice cetățean francez are acces în orice moment la documentele noastre contabile și nu ne dau voie să le cheltuim banii ca să vă plimbăm pe voi. Nu vă supărați”.

Nu s-au supărat.

Și au mai băgat ceva de seamă. În Franța, unitățile de pompieri nu au garduri.

Contribuabilii pot să intre și să vadă oricînd cum li se cheltuiesc banii.

Iată o întrebare, de data asta nu pentru Raed Arafat.

DNA Iași a făcut chiar azi percheziții într-un dosar de fraudare a fondurilor europene. Conform Mediafax, sînt vizate și contractele de achiziție de autospeciale pentru ISU.

Chestiunea nu privește direct SMURD, pentru că mașinile au fost achiziționate de Consiliul Județean Iași și apoi date către ISU.

Probabil că DNA nu știe, dar și în București – Ilfov s-a întîmplat fix același lucru.

O sursă din ISU București-Ilfov ne-a pus la dispoziție următorul caz: o autospecială achiziționată, nu de ISU, ca să fie clar, ci de Consiliile locale din București și Ilfov, a costat 517.000 de lei, echivalentul a 123.000 de euro.

Autospeciala de pompieri e una dintre cele cinci care ar fi fost cumpărată de la Rădăcini SRL.

”În mod normal, o astfel de mașină costă 30.000 de euro plus încă 20.000 echipamentele de descarcerare și un 10.000 de euro marja de profit de 20% pentru firmă. Ajungem la un total de 60.000 de euro, adică la jumătate față de cît s-a plătit!”, a estimat sursa, care este chiar un pompier care a lucrat pe astfel de mașini.

Ca și la Iași, banii au venit și la București – Ilfov din fonduri europene.

 

 

 

Comentarii (114)Adaugă comentariu

Lila  •  18 noiembrie 2015, 17:46

fiat lux!

Catalin  •  18 noiembrie 2015, 17:52

Un document SEAP pentru ce s-a cerut la aceste masini si cine a participat la licitatie nu avem? De obicei astfel de masini cer si modificari de caroserie/mecanica/habitaclu + un proces de omologare la RAR

Vasile  •  18 noiembrie 2015, 18:01

Poate o avea Arafat bubele lui, dar nu inteleg de ce ii puneti in carca fapte de care recunoasteti doua randuri mai jos ca nu sunt ale lui? Iata o dilema etica: este bine ca un medic sa administreze un medicament procurat ilegal? Probabil toti medicii din Romania lucreaza cu echipamente si materiale procurate cu spaga. Ce ar trebui sa faca?

florin  •  18 noiembrie 2015, 18:02

Tare faza cu pompierii francezi. Dar gardurile sunt simbolice, banuiesc. Ca sa afli cum se cheltuiesc banii publici, nu trebuie sa vezi peste gard inauntru, trebuie doar transparenta si, eventual, acces la internet...

zappy  •  18 noiembrie 2015, 18:02

cataline,pt o parte din romani arafat e D-zeu..nu conteaza tragedia din apuseni,nu conteaza oamenii morti cu zile pe lacul siutghiol,nu conteaza drama de la colectiv..le plac girofarurile si declaratiile sforaitoare ale lui raed..

Aliatu  •  18 noiembrie 2015, 18:09

Domnule Tolontan , acum 2 - 3 ani , un domn din Timisoara , care are in doatarea firmelor sale salvari identice cu cele ale ISU , a fost intervievat de catre Pro Tv in cadrul unui reportaj despre costurile exagerate ale autospecialelor cumparate de autoritatile bucurestene/ilfovene. El a fost intrebat doar cat il costa pe el dotarea la cele mai inalte standarde a unei salvari. Raspunsul a venit simplu si sincer : maxim 50.000 de euro ! In urma acestui interviu ''dumnezeul" Romaniei (Raed Arafat) , a trecut la niste amenintari inimaginabile la adresa domnului care si-a permis sa spuna cat plateste el pt o ambulanta!!!!!! Asa ca problema coruptiei domnului Arafat are multe aspect si e complicata! Asta nu ii stirbeste meritele faptului de a fi creeat SMURD-ul ! Doar ca pe parcursul lungii sale activitati in Romania , s-a "romanizat " mai mult decat am fi vrut noi .

Cătălin Tolontan  •  18 noiembrie 2015, 18:15

@Vasile: nu-i punem nimic in circa. Am scris de doua ori, cind am introdus subiectul cu autospeciala si inca o data la final ca nu e pentru Arafat intrebarea, ci pentru autoritatile locale din Bucuresti si din Ilfov. Mai clar de atit e greu de imaginat. Iar atitudinea fata de Arafat am incercat sa o explicam pe larg in articol. Regretam daca am fost atit de neclari ca ati inteles ca-i punem ceva in circa. Nu e cazul. Dar nici nu e cazul ca cineva sa se considere deasupra intrebarilor publice. Despre sponsorizari, nu despre autospecialele acestea. Hai ca o luam de la capat...

voi  •  18 noiembrie 2015, 18:20

TOLONTANEEEE :)) esti tu sigur ca sti ce e in acea masina? :)) sau n-ai stiri de dat? Daca ai dreptate mii de scuze, dar daca nu sti, da'ti singur o caramida in gura. ms Esti MEZ, ce sa zic, as vrea sa aud un nume in medicina mai competent decat ARAFAT, probabil il ai de te ia gura "ashea" :) dar.. teapa! Mai bine ti-ai vedea intai *** din ograda, caci avem nevoie de doctori pentru raurile intestinale pe care ni le provocati cu jumatete din stirile postate, MEGA SENAZATIONAL, ANUNT SOC! etc, numai tepe. high jet! De astea cand va ocupati? Sau asa ti se pare normal sa fie? Sa intram ca prostii asa la infinit pe toate minciunile voaste din textu initial. Esti mandru/fericit cand pleci dimineata la munca, sau senil?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tholo  •  18 noiembrie 2015, 18:36

Acum este foarte clar. Sub aura cautarii adevarului, venirii(in fata vulgului) cu dovezi clare, se ascunde o campanie de denigrare a omului/profesionistului Arafat. Tu, Andries (sper sa nu fie fiica lui A. Andries) si ceilalti cu bloguri la gsp. Ne-a demonstrat omul in atatea cazuri/situatii ca NU ESTE UN *** DE ROMAN PROFITOR FARA LIMITE ci un adept al meseriei fara cusur, dar voi, *** vreti sa il maziliti. Se supune legilor Romaniei, nu cred ca este sustinut de cineva (bagati voi ceva cu Soros, UE, etc.), deci lasati LEGEA SA LUCREZE. PUNETI CAINII DNA PE EL CUM ATI FACUT CU UDREA (SINCERE FELICITARI), dar gata ca va faceti de ras. MAI EXISTA SI ROMANI CE INTREVAD PRINTRE RANDURI.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabi  •  18 noiembrie 2015, 18:40

Daca intrebati la spitalul din tg mures veti afla ca arafat n-a fost nici acolo altceva decat un latrau. A fost tot timpul impins in fata de factorii politici, din motive care tin probabil de faptul ca dadea bine sa ai PE cineva ca el impins in fata. Nu pricep de ce ii mai puneti intrebati, de vreme ce raspunsurile lui pot fi minciuni sfruntate, cum s-a tot arafat. Pardon, aratat. :)

alex  •  18 noiembrie 2015, 18:44

Ar trebui făcută distincție între cei care intervin în situații de urgență și cei de la autorizări. Nu pot fi băgați în aceeași oală

Adrian  •  18 noiembrie 2015, 18:45

Cataline, nu esti de ieri in meseria, asta asa ca intelegi foarte bine ce se intampla si cine e invinovatit atunci cand titlul articolului e "Arafat, despot luminat", indiferent de 'small printul' din text. In rest, stii la fel de bine ca jurnalismul de calitate nu se face cu "ne-a povestit un pompier o intamplare reala" si "a estimat sursa". Ai avut super-investigatii pe siteul asta si sper sa ai in continuare, dar nu face compromisuri la calitate din cauza senzationalului - sapa si daca e chiar mizerie acolo, vei gasi si niste dovezi mult mai concrete. Uite, primele 2 linkuri de pe google (in 5 minute) : http://www.deltamed.ro/wp-content/uploads/2015/01/brosura-ro-2015.pdf - exemple de dotari, samd https://www.facebook.com/DrRaedArafat/posts/1185731198120419 - explicatii la un caz asemanator din trecut.

mihai  •  18 noiembrie 2015, 18:45

Domnule catalin tolontan sa stiti ca exact asta spun si eu de multa vreme. Eu am avut niste discutii pe argumente cu Arafat daca o sa aveti rabdare sa cititi https://docs.google.com/document/d/11G9ouSkyY3F_Uwf_WFIlNk-QeNW76i8yQ6HO9hwIa38/edit?usp=sharing ce e cu rosu sters sunt comentariile mele initiale de aici https://www.facebook.com/groups/1667018620201805/permalink/1687216401515360/(daca nu puteti deschide va trimit printscreen daca-mi dati o adresa de email) cele cu negru sunt ale lui. si cele cu rosu aprins sunt ale mele la raspunsurile lui. Le-am lasat nemodificate si necorectate cum au fost publicate initial.

revoltatu  •  18 noiembrie 2015, 18:47

e si el ziarist si in fiecare zi trebuie sa scrie ceva, intelegi e si asta o meserie, nu o face gratis e platit ptr asa ceva...asa ca trebuie sa scrie de cineva ceva, ce-o fi nu mai conteaza daca e si de rau cu atat mai bine citeste mai multa lume. Tipic rOMANIA.

Dani Corban  •  18 noiembrie 2015, 18:50

"O sursă din ISU București-Ilfov ne-a pus la dispoziție următorul caz" A, deci "o sura" a facut estimarea asta. Atunci, clar, atat costa. Cu ce se ocupa sursa mai exact? Casier, portar, pompier, prelucrator prin aschiere? Ce relevanta are o sursa anonima, care nu isi asuma responsabilitatea propriilor afirmatii?

Paul  •  18 noiembrie 2015, 18:58

Pai cam atat costa o astfel de autospeciala. Dotarile si aparatura din intrior poate sa duca pretul si la 200 mii euro

Vasile  •  18 noiembrie 2015, 19:01

@Tolontan: Ati fi putut sa o mentionati si pe Elena Udrea in titlu si sa spuneti la final ca singura legatura e ca si ei ii plac lucrurile scumpe :)) Eu stiam ca o publicatie fie ea si electronica functioneaza pe baza de articole ca sa separe un subiect de altul. Dar nu ati rezolvat nici problema cu paragrafele de la comentarii... :) Daca vreti sa elucidati responsabilii privind sponsorizarile ar trebui elucidat cine facea legatura intre sponsorizarea X si angajatul Y care a adus-o. Si mai ales cine decidea cum se cheltuiesc banii. Deocamdata nu am aflat de ce nu exista un proces verbal in urma ”controlului” din Colectiv. Si ce raportau cei doi pompieri sefului direct la finalul zilei. Cat de sus ajungeau rapoartele privind ”indeplinirea planului de sponsorizari”?

Cris  •  18 noiembrie 2015, 19:07

Întrucât infuzia cu ambulante e mare, personal pentru a le încadra lipsește cu desăvârșire asa ca stimabilul a modificat programul de lucru al pompierilor astfel ajungându-se din februarie pana în prezent ca un pompier operativ sa depășească cu peste 400 de ore suplimentare fără ca acestea să fie plătite sau date timp liber... Cat de bazat poate fi de își bate joc de mii de salvatori?

dada  •  18 noiembrie 2015, 19:12

mai este un ziar de cluj care a sezizat acum vreo 2 ani multe din magariile lui arafat. si da, e un despot. implicit cum trateaza saj-urile.

Zizou  •  18 noiembrie 2015, 19:21

Jenant articol ce pleaca de la premise false. De unde achizitionezi tu autospeciale noi de productie Germania cu 60000 EUR ??? Probabil din India de la Tata...... Esti un dezinformator *** care propaga in societate notiuni false, idei preconcepute si multa mizerie gratuita. Instigi la ura si discriminare ***. Sper din suflet ca Sandra Stoicescu sa te elibereze din functie cat mai curand, probabil nu are timp de ******. link-ul este doar una dintre ofertele de autospeciale disponibile pe piata. Evident marja de profit este incluse http://www.deltamed.ro/product_categories/oferte/

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gore  •  18 noiembrie 2015, 19:23

Dl Arafat trebuie sa plece din post, pana nu este demis. Multumim pentru organizarea SMURD! Nu are competentele necesare pentru postul actual primit pleasca din partea lui Oprea&Ponta&comp.

martin_d  •  18 noiembrie 2015, 19:31

Gica Popescu e un condamnat. Arafat nu. Si se poate compara lovitul in basica umflata cu salvarea unei vieti? Ce asociere socanta ne propui...

rexrapidistul  •  18 noiembrie 2015, 19:35

Cataline, incet, incet incerci sa ne inoculezi ideia ca, Basescu este si a fost un pres bun, dupa tine! Nu m-am putut abtine,sa-ti reamintesc de idolul tau, Basescu, cea mai nociva figura politica de dupa 1989, dar vad ca iti pute tot ce nu este in favoarea ipochimenului!

radu  •  18 noiembrie 2015, 19:39

Aici greșiți, domnule Tolontan. Comparati mere cu pere. Daca un șofer de pompieri rătăcește de trei ori drumul, fapta este de natura disciplinara si este de competenta angajatorului. Or dacă fapta este de natura penala este de competenta Parchetului si e normal ca angajatorul sa nu ia nicio masura disciplinara (inclusiv trecerea in rezerva este o masura disciplinara), pana cand nu se stabilește vinovatia de catre cei in drept. Daca, de exemplu, s ar fi luat măsuri disciplinare si sa fie trecute in rezervă persoanele acuzate de dl adjunct, in urma clasarii cazului de catre Parchet, nu s ar fi revenit la situatia initiala, inclusiv cu eventuale despagubiri?? In urma denuntului s a acționat in conformitate cu procedurile interne banuiesc, adica a fost trimis corpul de control si s a luat măsura sesizării parchetului. Ce trebuia sa faca mai mult?? Va citesc fiecare articol si sunt la curent cu fiecare amănunt din anchetele desfasurate de catre dumneavoastră, insa referitor la aceasta, mi se pare ca insistati a cauta vinovati si acolo unde nu s...

mihaix  •  18 noiembrie 2015, 19:42

Campania impotriva acestui om continua. Nimeni nu este mai presus de lege si toate intrebarile trebuie puse dar...cand pui aceleasi intrebari cateva zile la rand, cand si un alt coleg din redactie face acelasi lucru, ostentativ, si fiind vadita incercarea de a arunca o umbra de indoiala asupra probitatii morale a acestui om, ma vad nevoit sa ma gandesc ca aveti si alte interese. Marturisesc ca nu inteleg campania impotriva lui Arafat. Da bine chestia asta? Este blogul mai citit? Penibil...

Mihai  •  18 noiembrie 2015, 19:43

Adidas sponsorizeaza deplasarile gazetei sporturilor. Adica le plateste integral, plus mici "cadouri", ca nu pot numi niste bani ilegali spaga. Ne asteptam la obiectivitate?

missu  •  18 noiembrie 2015, 19:43

Poate nu stiati cum mai este denumit SMURD-ul in popor - TAXIURILE ROSII. Domnule Tolontan poate ar fi util ca IGSU sa prezinte opiniei publice natura misiunilor SMURD, am auzit ca intervin doar la misiuni pentru pacienti cu halena alcoolica, cefalee, varsaturi si diaree, dureri lombare etc. Chiar sunt misiuni de urgenta? Cati pacienti au fost internati din cei transportati la UPU ? Nu cumva aruncam banii publici pe fereastra ?

Cătălin Tolontan  •  18 noiembrie 2015, 19:44

@radu: sigur ca putem gresi, nu sintem infailibili @Dani Corban: potrivit CEDO, sursele sint indispensabile pentru dreptul dvs la informare si sint protejate de lege. Sigur ca puteti schimba legea, dar deocamdata sintem in Europa si asa lucram. Multumesc!

Cătălin Tolontan  •  18 noiembrie 2015, 19:46

@radu: Sa fim de acord ca nu sintem de acord. Tocmai pentru ca parchetul face incadrari penale, nu are legatura ancheta sa cu masurile profesionale si administrative ale pompierilor. Sefii de la IGSU puteau declara sponsorizarile neconforme cu interesele cetateanului si le puteau opri, fara ca DNA sa le considere penale. Dar n-au facut-o pentru ca nu le-au sesizat anormalitatea.

razvan  •  18 noiembrie 2015, 19:46

multi nu vad sau nu au interes sa vada realitatea , dar arafat sa transformat mai de mult nu de acum , de cand sa imprietenit cu politicienii toxici pe care ii avem a invatat sa minta , sa fure si sa calce pe cadavre, pacat ca nu a rezistat ispitei si a schimbat strada. apropo si lenin le vorbea mujicilor desculti despre egalitate doar ca le vorbea suit pe un rolls royce nou nout cumparat cu bani de la mos craciun. forza tolo

Colibri  •  18 noiembrie 2015, 19:47

Nici nu ma asteptam la altceva, pt mine raed nu este un mit si chiar imi pare rau ca un roman nu a reusit sa faca SMURD-ul, dar asta e. Alaturarea in acelasi articol a lui raed cu autospeciala e ceva specific ziaristului mioritic, adica am scris dar am zis ca nu e ... dar asta e - las ca pica bine . Apropo ... *** ?? *** ... si poti sa mananci linistit ? se pare ca da, mie mi-ar sta in gat si as refuza - dar ce conteaza !!! banul sa iasa . Cand o sa ai dovada ca raed a bagat mana atunci mai discutam, eu nu sunt ziarist si nu lucrez cu surse, chiar cam costa o sursa ? Succes !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan paun  •  18 noiembrie 2015, 19:52

prietene TOLONTAN, sI acum te arde faptul ca din cauza doctorului Arafat a picat guvernutul condus prin interpusi de Basescul pe care cu atata sarg ***?De cand face un ziar de SPORT politica ? Dumitale domnule *** ? la randul unu arafat a furat la randul trei de fapt nu a furat arafat da' ce conteaza, din cauza lui a picat guvernu' lu' tatutzu base si da-aia al manjim pe doctor cu rahat ! SA-ti fie rusine ! Tii minte acum vreo 3 ani cand te-am intrebat tot aici pe gsp daca faci politica si ai spus ca am inteles eu gresit , ca tu nu faci politica, bla bla ? DE ce nu erai asa de vehement cand hotii lui basescu furau ca-n codru? Nu-mi pune placa cu "gala bute" te rog; Atunci iti era frica sa spui ce faceau aia sau asa era comanda de la palat? Daca ai fi pe jumatate asa de barbat cum te crezi ai raspunde ! te desfid sa o faci !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan paun  •  18 noiembrie 2015, 20:02

daca spun *** ma banezi? daca te intreb *** ma banezi? asta iti este barbatia ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Miturarghezi  •  18 noiembrie 2015, 20:06

Eu cred ca voi nu stiti cat costa cotetul ala de masina. O super ambulanta facuta in suedia pe masina adevarata (mercedes, vw) se aduce in Romania cu 100.000 euro. Tva inclus. La achizitii pe fonduri sunt preturi fara tba. Deci 123000 fara tva inseamna aproape 150000 euro tva inclus. O masina ISU nu are dotari de ambulanta, deci o statie tetra, niste stroboscoape, niste clesti hidraulici, etc... barci si alte cele... maxim 20.000. Opel ala e tot vreo 20.000. Deci hai la nesimtire 50.000 fara tva. Restul pana la 150.000 e de intrebat si cautat. Si as mai face o observatie... tot mai multe masini opel de astea apar ba pe la jandarmi, ba politie, etc pe niste sume asemanatoare cu astea. Vointa sa fie, ca golaniile se gasesc.

Dani Corban  •  18 noiembrie 2015, 20:10

" potrivit CEDO, sursele sint indispensabile pentru dreptul dvs la informare si sint protejate de lege. " Asta nu inseamna ca, bazandu-ne DOAR pe informatia unei surse anonime, stabilim postulate. N-ar fi fost utila si o demonstratie, in cazul asta? Ne-a zis o sursa, am intrebat un cunoscator, ne-a confirmat si d-l X, vanzator de echipamente medicale, suruburi si clesti. Sursele alese de un jurnalist sau pe care acesta le poate cita vor afecta credibilitatea și autoritatea textelor pe care le va redacta. Cam cat de credibila poate fi o sursa anonima? Suficient pentru a-i pune afirmatia in titlul articolului, evident.

Obiectiv  •  18 noiembrie 2015, 20:10

Catalin, esti constient de mesajul subliminal al titlului: "ARAFAT, DESPOTUL LUMINAT. ȘI O AUTOSPECIALĂ CARE COSTĂ 123.000 DE EURO"= Si, mai departe, suprapunerea contextualizată a subiectului achizitiei supecte pe cel al activitatii lui Arafat? Pai orice cunoscator al limbii romane, incluzand aici si capacitate de analiza interpretativ-explicativă, critică şi discursivă, bazată pe gramatica textului, lingvistica textului, lingvistica transfrastică (de nivel discursiv-textuală) unui text scris→citit, fie el si titlu, suprinde usor mesajul dorit sau acceptat a se transmite. Si mesajul asta, direct, subliminal sau pur si simplu consimtit, este unul evident de coborare a lui Arafat de pe un piedestal imaginar. Renunta la acest demers, macar pt. cititorii tai cu o inteligenta, educatie si cultură peste medie. Din respect. A nu intelege sa renunti la a informa. Asta nu iti va cere niciun cititor care te apreciaza si te respecta. Dar, cei cat de cat obiectivi si cu potenta analitica stiu foarte bine ca Arafat nu este un D-zeu pe pamant. Cine l-a numit asa? Nimeni. In schimb, omul asta este un providential pt. domeniul in care activeaza, iar astia sunt foarte putini in Romania. Mai mult, este singurul tehnocrat veritabil cu rezultate notorii si apreciate la nivel national si international, dintre cei care poarta calitati de demnitari (precizez aici ca, in extenso, in afara de 3 sau 4, ceilalti ministrii ai actualului Guvern nu sunt tehnocrati, adica specialisti ai domeniului ministerului pe care il conduc, prin urmare nu este un Guvern de tehnocrati, ci doar de apolitici, ceea ce este radical diferit). Asadar, omul asta este providential pt. domeniul in care activeaza, fara el domeniul ar fi extrem de "sarac" (rezultate vorbesc per se in numele sau). Daca vrei un piedestal pt. el, are unul, dar nu de D-zeu, ci de "om potrivit la locul potrivit". Dar providentialul nu este fara de greseala, caci aceasta este caracteristica firii umane. Totusi, nicio greseala, respectiv reparare a sa nu poate si nu trebuie sa indeparteze providentialul, sa-l coboare, daca vrei, de pe piedestalul "omului potrivit la locul potrivit". Altminteri, saracim în specialisti pana la pieirea acestei "rase" (de specialisti). Si mai cred ca greseti daca pleci de la ideea că, aratand imperfectiunile ISU, scoti la iveala si vinovatii principali in cazul Colectiv. Vinovatii principali in acest caz nu sunt functionarii de la ISU, ci strict proprietarii si organizatorii care au decis utilizarea artificiilor. Daca vrei sa fii 100% obiectiv si corect in acest demers, trateaza problema din perspectiva vinovatiei comune, a "civililor" in cardasie cu functionarii (primii corupatori, ceilalalti corupti). Scoate in evidenta defectele societatii noastre, cea care genereaza functionari: lipsa de educatie, cultura (scoala in genere). Lipsa de respect pt. specializare, pt. profesionalizare, pt. asumare a rolului profesional si social per individ in societate (incluzand, ci nu excluzand, fie si tacit sau implicit, specializarea, profesionalizarea si respeonsabilitatea in domeniul afacerilor). Lipsa de respect, toleranta si "pace în societate și în familiile noastre" (ale fiecaruia dintre noi). Asta transmite Dalai Lama. Si mai transmite ceva: "Nu le poți cere lui Dumnezeu, Budha sau guvernului să ne rezolve problema”. Deci, daca tot folosim citate ale "mai marilor ganditori si lideri", sa le transpunem si contextualizam in mod corect in demersuri. Sa nu cerem guvernului (functionarilor), potrivit citatului, sau exclusiv lor (potrivit ideii mele) sa rezolve o problema care are radacini in fiecare dintre indivizii societatii. Sa cerem, cu asupra de masura tu, direct societatii sa se schimbe, fiecarui individ sa puna accent pe scoala - educatie, citit, profesionalizare, toleranta (in genere), respect pt. reguli sociale, scrise (legi) sau nescrise (cutume). Sa scriem mult, mult (in presa si "aiurea") cu rol educativ. Numai prin multa educatie, sub toate formele, progresam intelectual, profesional si uman , umplem institutiile cu functionari educati si specializati (caci acum i-am inlocui pe cei actuali cu altii noi, dar de acelasi nivel si cu celeasi "tendinte"), si, poate, ne rezolvam si problemele sociale, institutionale, umane etc. Asta daca vrei sa fii un "jurnalist scriitor" (profund, cu mesaj şi cu tel), si pt. a da utilitate citatelor administrate, ci nu doar unul de ancheta. Dar, pana la urma, asta e doar parerea mea, de "umil cititor al tau". Si nu incerc defel s-o impun. E doar o parere si o doleanta. Poate ca gresesc eu, poate ca te vad eu diferit, ca "jurnalist scriitor" si sunt exagerat de exigent. Da...exagerez...chiar gresesc...nu pt. cum te vad, ci pt. ce pretind. E iluzoriu! Scuze!

gore  •  18 noiembrie 2015, 20:16

Corect !!! SMURD = Compania de taxi pe bani publici!! Ne place sa vedem dube rosii cu girofar prin oras, fara sa stim ce transporta cu adevarat !! Si lumea crede ca sunt profesionisti :))

vlad  •  18 noiembrie 2015, 20:22

Oare consilierul spagar al primarului(spagar) general este strain de cauza cu privire la achizitionarea acestor autospeciale? Corect ar fi sa aflam si punctul de vedere al celor de la Radacini srl.

Colibri  •  18 noiembrie 2015, 20:25

***** cenzura in articolul anterior era vorba despre reclamele la o casa de pariuri la care are actiuni un anumit individ apropiat de un fost copy-paste .... inteleg ca cenzurezi numele casei de pariuri dar primesti bani de mancare de la ei ..... NO COMMENT - nu au fost injuraturi sau cuvinte deocheate - esti o deceptie pt mine ... si nu uita maine titlu raed - Nero secolului nostru Regula site-ului - spui adevarul civilizat dar dai in noi = cenzura ... succes cu ghitamaster !!

Fireman  •  18 noiembrie 2015, 20:26

Va mai dau un exemplu.acum pun pe ambulante tableta plus un router .valoarea lor este de aproximativ 3000€.tare nu .vreau sa pun și eu măcar la 10 ambulanțe.!!@@@@@(se poate verifica).

Paula  •  18 noiembrie 2015, 20:27

"E usor a scrie versuri/cand nimic nu ai a spune/insirand cuvinte goale/ce din coada au sa sune!". - un citat celebru al unuia dintre clasicii literaturii rommane care pare ca a fost scris special pentru jurnalistii care "compun" articole pe genunchi, doar de dragul senzationalului. Recunosc ca prima impresie a fost una foarte buna despre jurnalistul Tolontan, dar ulterior am constatat ca asa numitele materiale de investigatii publicate pe acest site sunt lipsite de fundament si mi-am schimbat parerea la 180 grade. Vorbiti in acest material despre actiuni care nu ii pot fi atribuite dr. Arafat, dar titlul il acuza pe acesta. In plus, scrieti ca o sursa de la ISU BIF afirma ca echipamentele de descarcerare ar valora 20.000 euro, dar nu verificati daca aceasta sursa anonima (si implicit care nu isi asuma nimic din aceste "dezvaluiri"). Daca aceasta ar fi valoarea echipamentelor pentru descarcerare cred ca nu ar fi subunitate de pompieri din tara asta care sa nu aibe in parcul auto o autospeciala dedicata operatiunilor de salvare din medii ostile vietii. Cautati pe site-urile furnizorilor de echipamente holmatro sau lucas sa vedeti ce preturi au aceste echipamente. Cat despre ambulante.....numai un defibrilator semiautomat corpuls3 costa 18 - 20.000 euro.Va place sa scrieti! Sunt de acord ca cetatenii trebuie sa fie informati pentru ca si eu am lucrat in acest domeniu, dar normal este sa furnizam informatii reale. Nu este normal sa aruncam cu noroi doar de dragul senzationalului. Aceasta campanie de denigrare a dr. Arafat ii afecteaza pe toti cei care 24 din 24 sunt in ture operative si raspund solicitarilor populatiei. Dumneavoastra, dle Tolontan, ati avut vreodata nevoie de ingrijiri medicale de urgenta? Dar familia, rudele sau prietenii dumneavoastra? I-ati vazut vreodata pe acesti oameni cum muncesc si cum depun eforturi sustinute sa ii ajute, cat de putin, pe cei care au nevoie? Dle tolontan, stiti ce efort presupune resuscitarea cardio-pulmonara a unei persoane? Habar nu aveti ce simte un paramedic care vede cum se recolorează pielea victimei in timpul efectuarii compresiunilor toracice externe, cand simte o miscare a trupului celui care este la limita dintre viata si moarte si spera sa ii readuca respiratia. Este greu de explicat ce simti in momentele in care ca salvator tragi de o mana a victimei si moartea trage de cealalta iar, la final, salvatorul castiga! Mai studiati si mai investigati informatiile pe care le scrieti dle Tolontan pentru ca sunt convinsa ca aveti ce sa scrieti incat sa aduceti oamenilor adevarul prin articolele dumneavoastra! Acelasi poet roman a mai scris: "Ah! atuncea ti se pare/Ca pe cap îti cade cerul:/ Unde vei gasi cuvâtul/ Ce exprima adevarul?"

Brad  •  18 noiembrie 2015, 20:52

Cătălin, comentez rar aici fiindcă nu am ce. Să scriu "felicitări" ori de câte ori tu, Mirela și colegii voștri publicați o anchetă reușită mi se pare deplasat. Na, sunt și eu un ipocrit. Nu sunt eu în măsură să judec documentarea. Pare încă un articol făcut ca lumea. Dar titlul, trebuie să recunoști și tu, e cam click bait, ca să nu zic manipulativ. Că dacă dai share la asta pe FB - și știu că nu ești străin de Social Media - rămâne că Arafat e un fel de patriarh care și-a luat un Mercedes de 123.000 EUR. Și, Doamne, ferește, la următoarea stradă se va striga "vrem catedrale, nu autospeciale".

florin.b  •  18 noiembrie 2015, 21:19

Dupa ce-ati distruns gimnastica, cu povestiri desprecum le era interzis sportivelor sa manance ciocolata, uitand ca oriceom pentru a reusi in viata trebuie sa faca sacrificii.Dupa ce ati distruns Steaua, apropo, nimic, nici un editorial despre Apostolul dreptatii, ca tot vorbim de religie, Talpan si ideea sa de a transforma Ghencea in stadion tip vile...Acum a venit randul celor de la SMURD, dar mai ales a lui Arafar...E bine asa, pe marturii sub protectia anonimatului se arunca laturi in capul unui om care de 25 de ani salveaza vieti, dar mai ales, a reusit cu multa munca si profesionalism , sa faca singurul lucru bun in sanatatea romaneasca in ultimii ani. E ok, osa plece si Arafat asa cum au plecat atatia, si apoi nu o sa mai avemtragedii ca cea de la Colectiv, ci mult mai mari. Atunci a existat un SMURD care a salvat vieti, peste un an, doi , nu va mai exista..Dar nu-i nimic, dl Tolontan va fi tot aici, sa scrie editoriale. Despre orice, ca sport oricum nu mai avem...

mihaix  •  18 noiembrie 2015, 21:22

@Paula Multumesc pentru comentariul tau. Catalin este o deceptie si pentru mine @Obiectiv De acord cu tine, mai putin la partea cu Dalai Lama :)

FlorinT  •  18 noiembrie 2015, 21:23

Utilata la Deltamed? Prietenii stiu de ce...

Che Guevara  •  18 noiembrie 2015, 21:24

Daca aveti cunostinte / prieteni printre cei raniti in ‪#‎Colectiv‬ si sunt transportabili, incurajati-i *pe ei sau pe apartinatori* sa ceara transferul in strainatate! Este dreptul lor legal si o sansa in plus la viata si la o recuperare mai usoara. Medicii si asistentele din Romania au fost adevarati ingeri si i-au salvat, i-au tinut in viata pana acum facand aproape imposibilul. E timpul pentru nivelul urmator. Lasati vrajeala cu "avem de toate in spitale", adevarul e ca NU AVEM SUFICIENTE CAMERE STERILE si inca se duce lipsa de anumite medicamente, unguente si asa mai departe, ca sa nu vorbim de echipament. De ce sa nu fie ingrijiti in clinici specializate sau in spitale care au tot ce le trebuie? Fight for their rights & spread the word! ‪#‎suntemcolectiv‬ ‪#‎ImpreunaRezistam‬

Alex  •  18 noiembrie 2015, 21:53

Domnule Tolontan, tineti-o tot asa. In mod normal nu aplaud in comentarii, dar vazand comentariile din ultimul timp mi-e sa nu ajungeti la concluzia ca n-are rost sa va mai raciti gura. Arafat spune acum ca sponsorizarile nu-s in regula si ca nu stiuse de acest fenomen. Cand i se prezinta un document din care reiese ca stia de asemenea sponsorizari inca din ianuarie cel putin, el se apara zicand ca nu avea de ce sa-l lase pe reclamant sa-i raporteze ministrului. Sarind peste esential: stia ca inspectorii umbla cu colindul. Iar aproape toata Romania ce zice? Lasati-l in pace pe Arafat. Ce conteaza ca un nou Colectiv se poate repeta oriunde si oricand? Informatia cu router-ul wireless de 3000 de euro chiar tare daca e adevarata. Dar oricum nu bate maturile de 1000 sau 2000 de lei, de la Enel parca.

Catalin  •  18 noiembrie 2015, 22:01

Mai draga tolo ... cu litera mica intentionat ... pentru ca esti mic ... in ale gazetariei bineinteles, stai calm ... gazetaria adevarata, nu aia unde numarai cornere ... zici ca Dl. Arafat este/se crede Dumnezeu .... poate da, poate nu, dar sigur tu esti IUDA ... cand pui un titlu cu litere de o schioapa cum ca o autospeciala face 123.000 euro langa numele D-lui Arafat doar doar se va intelege ca are vreun amestec , cum poti sa te numesti decat un manipulator ordinar ( stii cred sensul din dex!? )... citezi toti betivii frustrati de pompieri si te faci ca nu pricepi ce-ti explica omul ala despre penalul de la Bacau ... cum te suporti???

Mihai  •  18 noiembrie 2015, 22:05

@obiectiv, salaam aleikum Raed!

jay  •  18 noiembrie 2015, 22:25

Bravo, Tolo! I-ai dat-o in freza palestinianului. Cum adica, sa isi permita sa cumpere ambulante de 123.000 euro? Se joaca cu banii nostri? O fi el tatal SMURD, dar chiar asa lux sa isi permita? Aaaa, stai, n-a cumparat-o el, ci CL din Bucuresti si Ilfov? Ce mai conteaza, atat timp cat il executam pe Arafat, nicio problema! Nu e Arafat miezul sistemului romanesc de sanatate (omul n-a sustinut niciodata asta). Cand greseste, merita criticat, mai mult decat oricine, pentru ca e printre putinele modele ale "Romaniei lucrului bine facut". Dar vad ca se sare la gatul lui, dupa tragedia din Colectiv, in mod constant si las. Iar articolul de fata nu imi schimba impresia...

Comentează