#COLECTIV: Șefii IGSU își bat joc de cetățeni și de promisiunea de transparență a premierului Cioloș

Un judecător susține că ”sponsorizările sînt în lanțul cauzal al tragediei de la Colectiv” și, cu toate acestea, Guvernul Cioloș refuză să facă publice documente care pot explica de ce s-a întîmplat tragedia

luni, 23 noiembrie 2015, 5:06

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Guvernul născut dintr-o dramă națională ascunde oamenilor informațiile publice pe care le deține în legătură cu posibilele cauze ale dramei.

Astăzi, presa a primit o listă cu contracte de sponsorizare încheiate în 2014 între Asociația Pompierilor și 36 de firme din Bacău.

Nu asta a solicitat Gazeta Sporturilor.

Ziarul a cerut săptămîna trecută trei documente publice în integralitatea lor:

  1. Nota-raport a Serviciului Control din IGSU nr 75190 din 23.01.2015.
  2. Adresa 75024 din 09.01.2015.
  3. Adresa Direcției Secretariat General și Protocol a MAI nr 37194/SRP din 17.02.2015.

 Documentele au zeci de pagini, nu o anexă de o pagină, cît a primit astăzi presa! Gazeta a solicitat documentele după ce un judecător de la Tribunalul Militar București a introdus sponsorizările în ”lanțul cauzal care a dus în final la această catastrofă de la clubul Colectiv”.

Documentele pe care comandanții IGSU le ascund indică felul specific și concret în care șefii pompierilor au reacționat cînd un subordonat al lor le-a semnalat, în decembrie 2014, că ”sponsorizările nu mai permit un control riguros și legal”.

Din decembrie 2014 și pînă în iulie 2015, doi procurori militari de la DNA și șefii pompierilor de la IGSU au cercetat cazul sponsorizărilor și le-au considerat firești.

Astăzi, premierul Dacian Cioloș le consideră ”derapaje”, Raed Arafat le numește ”conflict de interese foarte serios”, iar judecătorul Gabriel Gunescu le plasează printre ”vinovățiile care au dus la catastrofă”.

Ca să fie clar de ce insistăm. Un judecător indică sponsorizările drept vinovății din lanțul cauzal #Colectiv și, cu toate acestea, IGSU refuză să facă publice documentele care arată cum au fost tratate sponsorizările și ce măsuri s-au luat.

Sîmbătă, la sediul Guvernului, premierul Dacian Cioloș a spus că ”dacă legea îmi va permite, le voi face publice”.

Legea nu doar că permite, ci obligă IGSU să le facă publice! Fiind informații publice, ele nu aparțin celor care le-au întocmit sau le păstrează, ci publicului.

Nu cerem acte de la Asociațiile Pompierilor, despre care sîntem anunțați de coloneii de la ISU că ”sînt de drept privat”, mulțumim, știam!,  ci de la IGSU.

Legea  544/2001 este foarte clară. Nefiind clasificate, aceste documente au un caracter public. Ele nu se încadrează la nici una dintre excepții.

De ce șefii IGSU desfid promisiunea de transparență și împiedică publicul să afle toate datele relevante care au contribuit la drama de la Colectiv e o întrebare pe care o vom lămuri în zilele următoare.

Comentarii (80)Adaugă comentariu

Catalin  •  23 noiembrie 2015, 17:22

Esti primul Guvern care pare dispus sa transparentizeze. Strada a cerut de fapt transparentizarea procesului adminstrativ. Sunt sigur ca sistemul nu va avea curaj sa lupte inapoi pe tema asta... Un "conflict" intre sistem de "conducatori' poate eroda ambele tabere, dar publicul va iesi castigat.

Mihai  •  23 noiembrie 2015, 17:24

In tot lantul asta de coruptie, de la A la Z, unde trebuia sa dai spaga sa-ti iei loc de parcare, sa-ti deschizi o cherhana, bar sau club, sa-ti puna doctoru un diagnostic, sa, sa, sa..., presa are rolul ei. Nu exista nicio publicatie care sa n-aiba cel putin un individ care a luat spaga. Mai grav e ca nu e vorba de unu. In majoritatea cazurilor se da spaga de la varf in jos. Spaga sau sponsorizari.

Alex  •  23 noiembrie 2015, 17:26

Cred ca termenul corect in acest caz este a sfida, nu e desfide. In rest, toate bune si spor la lucru intrucat aveti anchete excelente!

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2015, 17:30

@alex: sefii IGSU desfid in sensul ca il provoaca pe premier. In acest sens l-am folosit. Multumim!

Marius  •  23 noiembrie 2015, 17:33

Domnule Tolontan, e firesc să se întâmple așa pentru că pompierimea din România e structură militară (asta doar la noi, în străinătate peste tot sunt structuri civile), iar instituțiile militarizate se ascund după principiile secretului militar. Din aceste motive UE a condiționat aderarea României și a impus demilitarizarea poliției (care nu e complet demilitarizată, e doar formal, așa de ochii lumii, pentru că sunt niște granguri care țin cu dinții de vechile principii de origine sovietică). Atât timp cât pompierimea va fi structură militară, legislația le oferă pârghiile necesare să se ascundă și să nu urmeze principiile normale într-o democrație referitoare la transparență. Milităria e o doctrină care permite acoperirea incompetenței.

unul  •  23 noiembrie 2015, 17:41

Buna ziua domnule Tolontan ! Imi cer scuze, o sa fiu offtopic, am o propunere , sper sa acceptati ! Ce ziceti, puteti initia un dialog , macar saptamanal, daca nu se poate zilnic, cu cititorii , subiectul e la alegerea GSP-ului .Toti jurnalistii sa participe, ma gandesc ca poate asa descoperiti si dumneavoastra cine e profesionist si cine nu e...Multumesc anticipat !

golan  •  23 noiembrie 2015, 17:42

Interesant este ca nerespectarea legii respective ii da suficiente mijloace unui sef de guvern pentru a-i schimba din functie pe acei baieti care se cred destepti. Atat pe sefii institutiilor respective si pe angajatii care au raspuns acelor cereri. Prin urmare, pe cat as vrea sa ma iau doar de acei idioti din functiile de conducere la pompieri, sunt mai curios ce va face noul premieri.

tancau ioan  •  23 noiembrie 2015, 17:45

sal! prim-ministru sau ministrul de interne daca ar vrea i.ar putea destitui rapid din functii pe sefii Igsu? care e procedura prin care se numeste si se destituie conducerea igsu?

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2015, 17:53

@Marius: inteleg ce spuneti, dar nu cred ca e bine sa gindim in categorii. Militarii au un cod intern al onoarei si al muncii si probabil ca si eu si dvs cunoastem oameni in uniforma de toata isprava. Pe de alta parte, MAI, care pastoreste IGSU, nu actioneaza in Phenian, se supune legilor din Romania si legea 544 li se aplica si lor.

martin_d  •  23 noiembrie 2015, 17:57

De acord 100% cu demersul tau, trebuie scos gunoiul la suprafata. Dar sa ne aducem aminte cat tin minunile in Romania! Exemplu concret : Referitor la firmele colaboratoare ale interpusilor pompierilor, te anunt ca s-au dublat preturile pe mp!!! Si nu poti sa lucrezi cu altii pentru ca nu sunt abilitati! Daca vrei un aviz ISU, trebuie sa faci o lucrare cu un cineva de-al lor si daca pana inainte de tragedia de la Colectiv preturile erau undeva la 1 euro/mp pentru o "lucrare" acum pretul s-a dublat, ba chiar s-a triplat. NU s-au speriat si NU au constinta incarcata! Le merge bine! Ba chiar au si neobrazarea sa-si aleaga clientii, sa-i refuze pe cei care misca in front si le atrag atentia ca nu e normal sa procedeze asa. Doar ca au devenit mai discreti in ceea ce priveste numele firmelor prin care trebuie sa "colaboreze". E un cerc inchis, cladit pe multa murdarie interioara si care murdareste tot ce atinge... Se ajunsese la absurditatea de a accepta sa fii amendat cu 20.000 de lei/an decat sa incerci sa-ti faci toata lucrarea cu "nenea prieten cu ISU", pentru ca te-ar fi costat 140000 de euro!!! Deci daca vrei sa intri in legalitate, te costa mai mult cu 135.000 de euro! Preturi prohibitive, facute in bataie de joc, pentru ca erai oricum la mana lor. Acum, pentru aceiasi lucrare se cer si 200.000 de euro+tva! Deci nu ati reusit decat sa le majorezati tarifele si sa le faceti vanzarea mai mare! Acum au clienti in prostie... Pentru ei nu are importanta ca au murit 60 de oameni, sunt operati de orice urma de bun simt.

liberalul  •  23 noiembrie 2015, 17:58

De ce? În respectivul document,apar desigur,nume ce o duc excelent,apăraţi de 'secretul' constatărilor. Cred în ceea ce Cioloş a promis,anume,în transparenţă;cred deasemenea,că-şi asumă RISCUL ca şeful PSD să-l taxeze!Dar adevărul e aerul unei democraţii autentice!

Lila  •  23 noiembrie 2015, 18:04

"Fiat lux!" Sa se intre in rarunchii coruptiei; mama coruptiei este administratia care isi face case, vacante, mosteniri, etc. pe spinarea celor multi si, iertati-ma, fraieri. Insa la fraierisunt mai multe categorii: prima- nesimtitii cu bani care isi rezolva totul peste rand; a doua- cei nevoiti pentru ca altfel mor cu zile iar administratia vrea sa fie "egala " cu toti, nu vrea sa "discrimineze". Aici ar trebui sa intervina justitia dar, pentru ei, juramantul nu este decat o spoiala fara "acoperire" financiara! Si uite asa murim in "COLECTIV"!

unul  •  23 noiembrie 2015, 18:07

Cu toate ca inca nu mi-ati raspuns, sunt nevoit sa revin cu o precizare....am spus , referitor la jurnalistii gesepeului...poate asa descoperiti cine e profesionist si cine nu e.... deoarece, acum vreo ora s-a postat un articol in care era si un video de la asa zisa conferinta de presa de IERI a lui Dani Alves...acum vad ca a disparut articolul :) Acolo era un simplu interviu de dupa un meci care a avut loc pe 24 februarie 2013....:) ???

Vlad  •  23 noiembrie 2015, 18:11

Tolo- te rog 2 minute pentru o parere sincera: In lantul cazual nu ar trebui inclusi si "doi procurori militari de la DNA " care a considerat firesc acest lucru? (DNA a considerat) Oare, nu poate fi vorba de o practica inradacinata, care fara tragedia Colectiv nu iesea la lumina sub nici o forma? Ceva de genul "asa e aici, trebuie sa traiasca toti?" Ceva cu care au fost de acord si cei doi procurori?

Ioana  •  23 noiembrie 2015, 18:22

E interesant cum parca va loviti de ziduri in orice incercare de a afla si expune adevarul. Nu stiu cand vor intelege oamenii din aceste institutii ca altfel nu putem progresa ca natie. Cred ca fiecare institutie si birocrat trebuie sa invete sa fie obiectiv in a identifica propriile succese si esecuri. Mult succes in continuare.

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2015, 18:22

@vlad: e o practica inradacinata, asa cum spui tu. E peschesul turcesc rostogolit de sute de ani peste noi pina ne-a facut mici, mici de tot. Si e sentimentul DNA ca nu poate gresi. Si sint ordinele pe care le dadeau sefii IGSU sa se culeaga sponsorizari fara sa realizeze ca sistemul e bolnav. Si cind a venit efectul inevitabil al bolii toti se ascund.

Dumitrescu Mihail  •  23 noiembrie 2015, 18:24

Buna seara! Am avut comenturi si la cele publicate in legatura cu IGSU, la unul din comenturi am folosit sintagma "alunecos" asa sunt toti din IGSU /ISU cu referite la cei corupti. Pe semperfidelis la sectiunea pompieri va veti uimi ce veti citi, ofiteri cu diplome nerecunoscute au in subordine ofițeri cu studii militare, inspector sef la un ISUJ din fost militar angajat pe baza de contract, de rasu -plansu.Cereti oficial cati din ofiteri au studii militare si o sa va convingeți de ce merge asa prost treaba Cat o sa va bateti pentru a zgudui din temelii toata mascarada asta eu va sustin.

pawn  •  23 noiembrie 2015, 18:28

acest guvern s-a nascut din nevoia imbecila de-a ispasi, de-a suferi, nene, a unei gloate care nu se deosebeste cu nimic de babele care dau cu capul de pamant la coada moastei parascheva. ma uit si rad, rad si mananc (ca sa-l parafrazez pe poet) cum la...cate saptamani? in fine, la nustiu cate saptamani dupa incendiu, la inceputul meciurilor de fotbal se tine "moment-de-reculegere-in-memoria-victimelor-de-la-colectiv". nu vor fi uitati. ca-catalin haldan-vesnicul capitan. bai, ma lasati? mortii cu mortii, vii cu viile. gata, nici pe voi n-o sa va planga nimeni cand o sa va ciocniti solitar cu "intunerecul" (din bacovia, de data asta). copitatele corporatiste s-au simtit datoare sa ISPASEASCA, in buna traditie a unui neam de legionari si babe bigote, pe care altfel cica-i dispretuiesc. sa se inchida totul (bine ca s-a inchis centrul istoric da' nu s-a inchis "aleea castanilor" sau "europa"), sa suferiiim, sa ne zmulgem, maica, parul din cap, ca a murit 60 de rockeri (care altfel va dispretuiau pana-n maduva lor de rebeli neasezati). foile de turnesol ale acestei schimbari uite ca sunt diaristi d-astia, de centru-dreapta, "fox-news-isti", cum le-ar zice rogozanu. gen tolontan. bine, recunoscand totusi ca (sper) scrie din convingere si (oricum) peste momeli de mamaliga & usturoi, gen cartianu.

Jordan  •  23 noiembrie 2015, 18:30

Poate mulți nu știți cum arată organigrama ISU la nivelul unui județ.-------Citiți și vă cruciți!--------Am numărat 18 Servicii, dintre care 7 operative și 4 de prevenire.-----------Ce fac toți acești angajați la un incendiu?---------------Îi coordonează pe pompieri din BIROURI, dar au chiar toți program de 24 de ore?

Jordan  •  23 noiembrie 2015, 18:31

CENTRUL OPERAŢIONAL:----------1.Secretariatul tehnic permanent al comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă-----------2.Analiză, evaluare şi coordonare intervenţie----------3.Monitorizare situaţii de urgenţă şi dispecerat----------4.Organizare şi completare resurse în situaţii excepţionale---------5.Comunicaţii şi tehnologia informaţiei----------6.Structura de securitate (PROTECȚIA INFORMAȚIILOR CLASIFICATE)----------7.Centrul de formare şi pregătire în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă

Jordan  •  23 noiembrie 2015, 18:32

INSPECŢIA DE PREVENIRE:----------1.Serviciul prevenire---------2.Serviciul protecţie, pregătire şi educaţie preventivă a populaţiei----------3.Avizare – autorizare---------4. Evidenţă, analiză şi prognoze preventive-----------

Jordan  •  23 noiembrie 2015, 18:32

SERVICIUL LOGISTIC:---------1.Tehnic---------2.Administrativ--------3.Achiziţii publice---------4.Popota----------FINANCIAR, BIROUL RESURSE UMANE:---------1. Juridic şi contencios---------2.Secretariat şi documente clasificate---------3.Informare şi relaţii publice

Ceata lui Caraman  •  23 noiembrie 2015, 18:45

Complexul militar de origine securistica e in plina apoteoza. Parchetul militar face ce vrea, a acoperit si crimele de la "Revolutie", o sa se impiedice intr-un ciot de speta? Iar guvernul meu e cel putin pe 1/2 o alcatuire securistica ("diplomati" de lunga cariera, fosti lucratori in reprezentanta Romaniei pe langa CE, pana si purtatorul de cuvant, scos in fata de MRU-SIE). Corb la corb caraie, dar nu-si scot ochii. Mai analizati (CV-uri si ce ne spun acestea, printre randuri).

Daniel  •  23 noiembrie 2015, 19:07

Fratilor , nu vor face publice documentele cerute, si cat despre transparenta ..... ”e doar o vorba in vant ”,nu vom avea parte de ea,poate daca vom scapa de 99% din cei ce formeaza clasa politica ,ei ne-au adus aici .........

ioan  •  23 noiembrie 2015, 19:09

În cadrul armatei, poliției și în cadrul bisericii sunt fapte grave de corupție și de abuz în funcție. *** și acolo funcționează legea tăcerii. Pentru că populația nu cunoaște faptele grave care se petrec în aceste instituții, le acordă încredere. Când se va afla ce se petrece cu adevărat în interiorul acestora, vor avea mai puțină încredere decât politicienii. Vă urez perseverență și suscces!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sundance kid  •  23 noiembrie 2015, 19:38

@MARIUS : Amigo ai dreptate dar asta nu e valabila pentru o tzara in curs de dezvoltare . De fapt nici macar atit nu mai e !! E o tzara slab dezvoltata .Cindva acum 30 de ani Romania avea cea mai puternica industrie din centrul europei . Acum daca oferi " pompierimea" pe mina privatilor dai foc la toata Romania . Mai usor cu Hei rup-ul ca nu toti am terminat Universitatea din Bucuresti !!

punct  •  23 noiembrie 2015, 19:40

Se zice ca șeful prevenirii din București conștientiza, de la prima lui zi de sef, pericolul la care se expun cluburile din capitală, însă cu toate astea nu a făcut decât să neglijeze controlul în detrimentul avizărilor (probabil una din cauze expusă într-un articol anterior), punând în funcție șefi slab pregătiți. Se zice că numărul de amenzi cu care se laudă respectivul nu reflectă o activitate de prevenire eficientă, ocazie cu care ar putea pune la dispoziție o listă a operatorilor cu risc major verificați precum și demersurile făcute pre-eveniment în a identifica cluburi. Se zice ca management defectuos e și atunci când jumătate din subordonați pleacă sau vor să plece din diferite motive. Cu toate astea noi avem secretari de stat care susțin ca suntem pe drumul cel bun, președinți care susțin că lucrul e bine făcut, Guvern nou, oameni noi, obiceiuri vechi.

Bogdan Presecan  •  23 noiembrie 2015, 19:46

Consider un un foarte bun exemplu anchetele jurnalistice marcaTolo. Si de impact. De aceasta data insa am o retinere privind impactul pozitiv. Este legata de Raed Arafat, in capul caruia pare sa se sparga, nemeritat in opinia mea, aceasta poveste. Il urmaresc de mult pe dr-ul Arafat, cunosc sute de situatii, zeci de marturii ale oamenilor care au lucrat sau interactionat profesional cu el. Am avut si ocazia sa il vad in actiune. Omul este impecabil, o super capacitate, un model extraordinar de sacrificiu si angajament, este chiar simbolul victoriei meritocratiei intr-o tara si timpuri marcate de opusul acestui concept. Iar rezultatele muncii, demersurilor, viziunii, implicarii lui sunt evidente si masurabile. Ar fi o pierdere pentru sistem si pentru noi toti ca in urma acestei anchete, folosite de multi pentru a-l discredita pe Arafat, acesta sa isi piarda din autoritate, incredere din partea populatiei, sau chiar mai rau, sa plece din sistem. Mie, omul asta chiar imi pare de neinlocuit. Uneori din dorinta de a face bine, facem rau.

cristian007  •  23 noiembrie 2015, 19:46

***. Mai mult de jumate din cladirile nou construite nu au autorizatie de la pompieri. Autorizatie de altfel obligatorie. Daca se enerveaza maine opresc activitatea in jumatate de Bucuresti. Va las sa ghiciti unde gasiti propietarii unor astfel de cladiri. Razboiul care l ati pornit cu sefii pompierilor e deja pierdut. Nu credeti? Au murit arsi 60 oameni , primul ministru demisioneaza dar nimeni de la pompieri nu a demisionat sau a fost dat afara. .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  23 noiembrie 2015, 19:48

As fi curios domnule tolontan dacă în afară de l 544 ați mai citit ceva beletristica în domeniul informațiilor publice. Cred ca da, dar voit sau împins de altcineva postați aceste titluri, de efect nu am ce zice, însă definitorii manipulatoare. Astfel, cred ca va dați seama în ce situații îi puneți pe cei din IGSU în momentul în care le cereți sa va transmită niște documente nesecrete, dar nedestinate publicitatii. Domnule tolontan nu tot ce este nesecrete este și public. Dacă ați citi și codul penal respectiv art. 304 ați observa uimit ca de fapt nu vreți decât ca cel care vi le va pune la dispoziție sa înfunde pușcăria. Și atunci, ce credeți ca vor face? Vi le vor pune la dispoziție? Cam ar trebui sa nu. Dar...e decizia lor. În subsidiar eu cel puțin as avea o singura întrebare pentru dvs: la un club din celebrul USA au murit 100 persoane într un spațiu de 404 mp. Au venit 12 ambulante la locul intervenției și 30 pompieri. Acum au fost peste 150 de pompieri și peste 50 ambulante . Iar dvs faceți o conexiune intre spusele unui colonel bețiv de la isu bacau, care apropo, este membrul director al asociației pompierii băcăuani care a sponsorizat unitatea în cauza și care a aprobat personal toate sponsorizările. Deci ...în ce tara trăim?. A avut grija ca inspectorii sa nu își facă treaba, a aprobat sponsorizările, a venit beat la unitate, a fost condamnat și acum își aduce aminte ca a făcut un raport în care a specificat ca exista sponsorizări???? Oricum, apreciez conștiința civică care s-a stârnit după articolele dumneavoastră însă sa nu uitam ca și denigrarea și defăimarea în România se plătesc ca și în orice alta tara ...ca și la Phenian. Apropo....Dacă pompierii nu mai primeau sponsorizări la Bacău mai avea loc incendiul la Colectiv?

Vasile  •  23 noiembrie 2015, 20:12

De obicei bati campii deontologic. Dar de data asta te sustin 100%. Adevarul vrem!

tancau ioan  •  23 noiembrie 2015, 20:21

de ce oare cred in ciolos?! ma astept-visez ca.i mai lasa pe cei din MAI si IGSU inca vreo saptamana-doua. apoi face o conferinta de presa si daca sefii de acolo nu i.au ascultat Rugamintea ca sa faca totul transparent si sa fie seriosi..apoi BAng-BAng! fara multe vorbe! destituiti toti sefii de la IGSU .daca nu face asta ciolos in cazul asta dar si in toata administratia satului pai o sa vina craciunul si se face brad la universitate!! si O SA IESIM SA NE ADUCA MOSU UN ALT GUVERN! hai Romania!

teo  •  23 noiembrie 2015, 20:33

cataline,ca om ce am lucrat 16 ani la isu bucuresti da-mi voie sa-ti spun ca demersul tau este sortit esecului .isu este structura militara si se supune in primul rand regulamentelor militare,deci chestia cu transparenta pica din start.adica vor arata atat cat li se va permite sa fie aratat.

gicapuia  •  23 noiembrie 2015, 20:43

Nu veti afla nimic. Cel mult citeva firimituri. Asta pentru ca in Romania s-a luat si se va lua spaga de la femeia de serviciu pina la cel mai inalt demnitar, de la cel mai neinsemnat birouas comunal pina la cel mai inalt nivel. Ce e asa greu? Face parte din ADN. germeni istorici. Macar 200 de ani de la fanarioti. Sunt o casta in care nu veti patrunde. Presiunea strazii? Un vax. Se vor regrupa, isi vor rafina metodele, vor profita de tot si toate. Vor deveni discreti si vor continua. Deocamdata calca apa. Praf in ochi ! Subiecte pentru exaltati ca Rares Bogdan, Cretuleasca, Liviu Mihaiu sau mai potoliti ca Prelipceanu (astia de la Digi sunt mai destepti si simt si tin cont de ridicol)etc. O paine de mincat o vreme pentru voi. Uneori am impresia ca au fost planificati fraierii. Au gasit citiva carora le inmultesc dosarele pe rind : Ritzi, Udrea, Sova, o sa mai apara vreo citeva mii de euro la Oprescu, fratii Becali etc. Marii rechini stau la apa adinca. Cit e un km de autostrada in Romania si cit e oriunde altundeva in lume ?! Cit a costat Stadionul National si cine la facut? Cine a facut nenorocititi aia de km in Romania? Asta subiect pentru un jurnalist de investigatii nu citeva mii de euro de la Ritzi, 25000 de la Oprescu si citeva sute de mii la Gala Bute. Udrea are intr-o mana dreptate : Daca se stie ca toate campaniile electorale sau facut cu bani din spagi la toate nivelurile, la toate partidele de ce numai eu fac puscarie. Spaga de pe lume?! O excursie la Paris. Penibil. Monica Iacob Ritzi nu cred ca a luat vre-un leu de acolo. Altii au luat banii, probabil sau dus la partid. Si de ce plateste ea. Pentru ca e aleasa. Ati pus pusca la ochi si l-ati luat in vizor pe Arafat, si dai si lupta. Bagati-l in aceiasi oala cu toti nenorocitii pentru ca a dat un raspuns fara sa citesca un raport la care a participat si DNA-ul. V-am vazut si la Liviu Mihaiu cit de insistent ati fost ca enervaserati tot platoul pe o tema adiacenta.. Dar ma rog. Zilele trecute am citi in Gazeta un articol de al Dvs despre sport. Am ramas uimit ca mai sunteti in stare sa scrieti presa sportiva. Cum de ati devenit reprter de investigatii peste noapte l aun ziar de sport?

vasile  •  23 noiembrie 2015, 20:48

Daca Asociatia Pompierilor este de Drept privat, de ce adjunctul inspectorului general col. VISAN EUGEN din IGSU, asa cum scrie in ziarul puterea in reportajul Arde la pompieri, a plecat cu jeepul institutiei condus de un subofiţer IGSU - Tănase Lucian în Turcia, in anul În 2011, cu sotia si însoţiţi de personal contractual Moise Adriana - traducător din cadrul IGSU ?. Pai daca e de drept privat, cum se poate ca o institutie de stat sa ii puna gratuit la dispozitie masina acesteia, si doua cadre propii !!!!! pe banii statului si in timpul programului de lucru ?

Catalin  •  23 noiembrie 2015, 20:56

Judecatorul militar care a scris sustinerea deciziei de retinere a celor 2 inspectori ai ISUBIf a facut-o sub imperiul emotiei opiniei publice apropo de #Colectiv, ceea ce nu se face. Nu poti face presupuneri fara fapte si date concrete, si mai ales stabili cauzalitati. Cei 2 capitani au actionat la #Colectiv in nume propriu, paralel cu activitatea lor oficiala de la ISU avand, mai mult ca sigur, o colaborare cu o firma de autorizari pe linie de PSI. Nu au lasat nici-un document oficial legat de ISU acolo, nu au facut nici-un proces verbal de constatare sau control, doar au pregatit terenul pentru un contract cu o alta entitate decat ISU. A zis cineva ceva pana acum ca aia 2 capitani au cerut bani pentru asociatia sportiva sau ca au luat spaga/mita pentru ei? Ce faceti acum (dar si in articolele trecute) sunt doar speculatii cum ca sponsorizarea asociatiei sportive care functioneaza pe langa ISU este motivul intamplarii de la #Colectiv. Adica extindeti vinovatia personala a celor 2 capitani inspectori asupra institutiei, ceea ce nu mi se pare deontologic. Tind sa cred pe cei de la ISU cum ca pentru ei #Colectiv nu a existat in evidente, si asta din vina celor 2 capitani. Patronii chiar au fost atat de credului, nu stiau unde este ISUBIf, sa isi faca toate avizele si autorizatiile? Hai sa fim seriosi, nu sunt la primul club al lor, am inteles ca la unul chiar a fost vorba de un incendiu, dar s-au complacut in jocul facut de cei 2 inspectori, desi calea legala era alta. Revenind - aveti vreo dovada cum ca autorizarea PSI a clubului si/sau avizul la securitate la incendiu au fost legate de conditionarea primirii unei sponsorizari? A fost ceruta, a fost sau nu data? De dragul ratingului am impresia ca pierdeti uzul ratiunii si va lansati in acuze fara a avea o minima sustinere logica. Despre documentele solicitate iarasi faceti "valuri", profitand de statutul de jurnalist, care la o intalnire cu primul ministru i-a pus o intrebare apropo de intreprinderea lui, iar acesta i-a dat un raspuns in limitele bunului simt, fara a se angaja in vre-un fel. Un document intern, chiar daca este neclasificat, este de uz intern, adica nedestinat publicitatii, sa-l citeasca tanti Floarea la coltul strazii. Chiar credeti ca materialele corpurilor de control din institutiile publice sunt surse pentru jurnalistii de investigatii? Faptul ca ati luat ca sursa de prima mana reclamatiile unui adjunct de la ISU Bacau, dat afara pentru ca a fost gasit beat in timpul serviciului, ar trebui sa va puna pe ganduri apropo de credibilitatea lui. De ce este atat de revoltat acum, cand a fost data afara din vina lui, si nu a facut-o atatia ani, cand a coordonat activitatea pe linie de prevenire? Nu stia ce face? Apropo, a scris ceva din care sa rezulte ca agentii economici care refuzau sa dea sponsorizari catre asociatia sportiva a pompierilor sa le fie respinse avizele, sa fie amendate pentru nereguli inventate, sa fie in vre-un fel persecutati? Foarte bine, li s-a spus inspectorilor de prevenire sa caute/identifice sponsorizari, dar daca finantarea de acest tip este legala, de ce considerati ca, de fapt, nu este? O lege este intotdeauna si morala? Ati fost la vre-un agent economic care sa va declare in scris ca a fost amendat daca nu a sponsorizat asociatia pompierilor? V-ati cladit campania de presa pe presupuneri si prin repetitii, de genul "lanțul cauzal care a dus în final la această catastrofă de la clubul Colectiv" aveti impresia ca asa si este. Nu, nu este asa, justitia nu se face pe presupuneri. Lantul cauzalitatii este alcatuit din indolenta patronilor de club in obtinerea autorizarilor necesare, goana dupa castig fara a avea in vedere siguranta clientilor, mergand pe principiul ca n-o sa se intample nimic, inconstienta unei firme in folosirea unor surse de foc in spatii inchise si duplicitatea a 2 angajati ai ISUBIf, care sperau la suplimentarea veniturilor prin colaborarea cu o firma de specialitate in avize PSI. De aici si pana la tararea in noroi a unei instituii este cale lunga, pe care dumneavoastra se vede ca ati parcurs-o. Si inca ceva - in orice sistem bugetar veti gasi "surse" care sa va vanda nemultumirile lor drept adevaruri incepand de la angajari, continuand cu avansari, premieri, abuzuri ale sefilor, nerecunoasterea meritelor etc. Daca ati ajuns sa pescuiti in ape atat de tulburi nu cred ca veti avea mari sanse de izbanda in a prinde ceva. Da, lucrurile nu sunt tocma OK in ISU, dar treburile astea se intampla si pentru ca sistemul este subfinantat, iar cei de acolo incearca sa se descurce in limitele, daca nu chiar la limita legalitatii.

jap jap  •  23 noiembrie 2015, 21:06

Nu e prea inspirat sa incepi cu o concluzie cel putin discutabila: "guvernul... ascunde oamenilor informatiile publice..." "Guvernul" asta e doar un bob de roua pe crupa unui rinocer batran. Puterea guvernului lui sta in populatia trezita si in slabiciunea sistemului ce da rateuri in serie pe la toate incheieturile. Sistemul se apara, isi cunoaste puterea. Guvernul asta a spus suficiente ca sa fie sprijinit nu acuzat din start. Va mai adaugati si voi langa ragetele fosilelor "sistemului ticalosit". Nici macar vechile partide nu pot atinge acest sistem ticalosit, trebuie sa coabiteze cu el, sa-l menajeze. Vezi intangibilitatea lui Ciurel. Sau a lui Nichita, Mazare, Constantinescu, Oprescu, primarul ala indispensabil de la Valcea etc. Sistemul ticalosit este indispensabil. Siesi. De neinlocuit.

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2015, 21:19

@catalin: sint puncte unde sintem de acord si unul, fundamental, unde ne despartim. Acolo unde spuneti ca "Un document intern, chiar daca este neclasificat, este de uz intern, adica nedestinat publicitatii, sa-l citeasca tanti Floarea la coltul strazii". In legea 544 nu exista notiunea de "uz intern". Stiti de ce nu exista? Pentru ca ea este facuta dupa modelul unor tari in care nu te referi la semenul tau ca la un inferior, asa cum va referiti dvs la "tanti Floarea". Dvs, coloneii de la ISU, eu, generalii, mama generalilor, premierul si tanti Floarea avem aceleasi drepturi fundamentale. Aici nu e nici macar vorba despre democratie, ci despre felul in care il privim pe cel de linga noi. Probabil ca asta am ratacit pe undeva, in deceniile acestea, in comunism si in capitalism: nu il vedem pe semenul nostru ca pe un om cu aceleasi drepturi de a fi fericit, de a nu suferi, de a-l respecta. Dar, stiti ceva? Cita vreme legea e aceasta, vor face publice documentele. In numele lui tanti Floarea si a lui nea Vasile.

jap jap  •  23 noiembrie 2015, 21:19

Nici nu prea cred eu ca au facut aia la ISU o ancheta pe bune. Cred ca au dat ceva telefoane si au hotarat sa musamalizeze si sa-l mazileasca pe angajatul ala infidel, incomod si imprudent. Asa ca n-au ce sa arate, raportul n-o exista. Nu e primul care e expulzat de sistem fiindca e mai cinstit, nu accepta "cutumele". Imi aduc aminte de o sora medicala pe la Craiova acum unu sau doi ani. Sistemul se apara. E ineficient, dar rigid. I-ati vazut ce desant la televiziuni au avut dupa Colectiv aia din sanatate, ce presiuni faceau pe personal. Dupa avionul din Apuseni nu s-a miscat nimic, nici macar o procedura noua n-au reusit sa emita, au asteptat sa se stinga emotia si "mortul e de vina". Planorul ala, alt succes.

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2015, 21:23

@teo: mai vedem :-) o sa arate cit le cere legea, nu cit vor ei. Ca nu facem noi ce vor guvernantii, ci guvernantii fac ce vrem noi.

Mike  •  23 noiembrie 2015, 21:42

Tolontan este un ziarist talentat, destul de experimentat, dar uneori ciudat. Nu intru în logica demersului său şi nici nu fac vreo o apreciere asupra comentariilor "cetăţeneşti". Mă surprinde totuşi încrederea în Ciolos şi guvernul de tehnocraţi, deşi nu ar trebui să mă mir când "strada" schimbă regulile democraţiei şi-mi aduce un guvern pe care nu l-am votat. Vă reamintesc că ... Guvernul MRU , desi a fost sub presiunea străzii, a căzut în mod democratic în urma unei moţiuni de cenzură. In rest, stimate Tolontane, să auzim numai de bine...

ovidel  •  23 noiembrie 2015, 21:49

@catalin.Ce spui pare cel mai logic. Nimeni nu a fost amendat pt ca nu ar fi dat sponsorizari ceea ce implica in mod logic , ca a fost vorba de a cauta sponsorizari in limitele legii nu de a le forta.Ramane partea cu ce a sesizat acel judecator, are si el dreptate.Controalele se fac altfel pt cine sponsorizeaza.Dl ziarist aici pedaleaza continuu. Insa poti fi destul de convins ca domnul Tolontan are surse-in limitele legii si el-, asa ca stie mai multe decat spune inca.Zilele urmatoare cum a si promis vom mai vedea. Daca nu are si alte informatii-pe surse ,in limitele legii evident, ca si sponsorizarile de altfel- atunci ai dreptate intru totul.Inseamna ca dl Tolontan pescuieste in ape tulburi.

nea caisa  •  23 noiembrie 2015, 21:52

Ati facut vreo constatare privind o posibila legatura intre incendiul din Brasov si cel din Bucuresti?

Ioan  •  23 noiembrie 2015, 22:03

d.le Tolontan intrebati.i si de nota raport din februarie 2015 prin care schimba programul de lucru al pompierilor la 24/48 program care duce la acumularea a sute de ore neplatite sau neacordate ca libere. Tot in aceasi nota raport recunosc faptul ca ani de zile nu sau platit orele suplimentare sau nu sau acordat liberele cuvenite. Intrebati.i de ce unui subofiter la 24 de ore suplimentare daca isi ia o libera i se taie 40 de ore. Nici intr.un minister nu se face asa ceva nicaieri in lume. Nu sunt oameni pe stingere pt ca au data afara in 2010 iar acum se lauda ca au mai multe interventii cu oameni mai putini. Pe cine interseaza ca lunar un subofiter poate sa aiba intre 240 si 256 de ore de munca din care se platesc doar 168 sau 176. Exista un ordin intern in care se interzice denigrarea in public a ISU. Tunurile pe ei ,ca tremura toti!! E momentul sa se vada putreziciunea din acest sistem!

nevastă de pompier  •  23 noiembrie 2015, 22:38

Arafat a spus că oriunde în lume pompierii sunt sprijiniți și sponsorizați. Cred că a uitat să spuna care “pompieri” au parte de aceste sponzorizări. Duceți-vă în orice subunitate din București sau din țară (excepție poate că face I.S.U. Giurgiu unde Inspectorul Șef a zis primarilor că dacă vor ca mașinile de pompieri să ajungă mai repede să facă cladiri unde aceștia să-și desfășoare activitatea și să ajungă mai repede la intervenții și au făcut asta în multe comune din județ) să vedeți că orice, absolut orice se face în acea subunitate se face pe banii subofițerilor operativi de la tură. Se cumpără maturi, mopuri, găleți, neoane, lopeți, detergent, se înlocuiesc instalațiile sanitare, vopsea, var, hârtie xerox ( care nu le trebuie lor, e pentru documentele comandanților) , schimbat toner imprimantă, orice se înlocuiește în clădire e din banii lor. Și bomboana pe colivă e reparația mașinilor. Arafat știe că penele la S.M.U.R.D. se fac pe banii angajaților? Și de ce asta? Ca să care 24 din 24 toți bețivii ca să se fălească Arafat că la el se muncește? Ar trebui să știe și românul plătitor de taxe și impozite unde se duc banii lui. Se duc pe cei enumerați mai sus care nu dau un leu la asigurările sociale dar sunt plimbați cu S.M.U.R.D.-ul ca să dea Arafat bine la TV.

ovidiu  •  23 noiembrie 2015, 23:11

Tolo, doar o observatie: chiar daca serveste argumentatiei tale, nu mai cladi totul pe ce crede judecatorul Cunescu, sau, ca sa nu particularizam, pe ce crede intr-un caz sau altul un judecator sau altul. Judecatorii nu sunt nimic altceva decat simpli oameni; pot gresi, pot fi influentati, pot fi santajati, pot fi cumparati, pot fi rau intentionati. Cazul Terceanu e destul de proaspat; in plus nu e nici singurul, nici primul. Si nici nu va fi ultimul, din pacate. Sunt probleme in interiorul IGSU? Cu siguranta, la fel ca in Armata, Politie, Biserica, ministere s.a.m.d.. La fel ca in Justitie. Ca multi altii din cei care te citesc si care iti scriu, nici eu nu cred ca solutia - sau raspunsul - e crucificarea lui Arafat, care, cum-necum, a construit in 25 ani sistemul numit SMURD. Cumva ne asteptam de la el ca in cei nici 2 ani trecuti de la infiintarea DSU sa fi rezolvat de unul singur toate problemele din IGSU. N-a reusit, sa-l desfiintam! Parca nu e ok abordarea. Si nici nu prea seamana cu stilul tau. Dar dreptul la opinie trebuie, desigur, respectat. M-ar fi interesat insa mai mult sa aflu opinia ta despre faptul ca 3 oameni tineri, adminstratorii clubului, au inteles sa-si cladeasca afacerea pe minciuna, declarandu-si clubul ca fiind un restaurant cu locuri pentru maxim 80 de clienti. Cronologic, din tot sirul de fapte si intamplari, declaratia lor falsa a fost prima. Nimic nu i-a oprit sa se fi autorizat legal. Fara cauza, nu am fi avut nici efect.

Catalin  •  23 noiembrie 2015, 23:12

Cu riscul de a ma repeta, revin - cel putin pana acum #Colectiv nu este legat nicicum de sponsorizarea asociatiei sportive de la ISUBIf, nu s-a pomenit asa ceva la modul concret, ci doar prin deductie. Ce au facut acolo cei 2 capitani inspectori ISUBIf a fost in nume personal (si mai mult ca sigur in calitate de colaboratori a unui agent economic care intocmea documentatii de autorizare pe linie PSI), fara implicarea institutiei, fapt care s-a demonstrat si cand ISUBIf a sustinut ca acel club nu este in evidentele lui. Ca or fi nereguli cum se cheltuie fondurile asociatiei, OK, or fi, dar pentru asta sa acuzi o institutie de sine statatoare, care nu face si contabilitatea asociatiei, ba mai mult, cei din conducerea asociatiei nu fac ce fac in numele institutiei, ci in nume (iarasi) personal, ca membri ai asociatiei, mi se pare deplasat. Chiar, daca un pompier ar fi si administrator la bloc, asta inseamna ca ISU este responsabil pentru ce se intampla cu banii asociatiei de locatari? Sau ce-ar fi sa zic si eu ca GSP scrie articole pozitive despre un agent economic care plateste publicitate in ziar? Sunt sigur ca cei din patronatul GSP isi incurajeaza angajatii sa identifice oportunitati de sponsorizare sau publicitate, dar asta nu inseamna ca le face plan angajatilor sau ca ii va teroriza pe cei abordati si nereceptivi, cum ca il vor trimite pe Tolontan sa faca investigatii de presa despre afacerile din curtea lor, doar-doar le-o gasi ceva. Pentru asa ceva unii au raspuns cu libertatea, vezi cazul celor de la OTV. Legatura care se face intre sponsorizarile pentru asociatia sportiva si calitatea actelor de control ca angajati ai ISU beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Daca este gasit cineva ca a conditionat indeplinirea atributiilor de serviciu cu o sponsorizare fortata sau beneficii personale, atunci sa fie deferit organelor in drept, dar asta cu nume, prenume si faptele concrete, nu asa, la gramada. O alta problema care vad ca nu este inteleasa - ISU nu raspunde pentru sponsorizarile date catre asociatia sportiva, sunt entitati diferite, ISU raspunde doar pentru sponsorizarile primite in nume propriu. ISU nu incheie nici-un fel de contract cu agentii economici, el nu presteaza servicii catre ei, precum acele carnete sau plan de evacuare, ce-o fi, facute de cei 2 capitani. Ce fac inspectorii pe teren nu are cum sa se stie in totalitate de catre sefii lor - cate beri au baut si cu cine, cati agenti economici au inspectat, ce documente au intocmit si pentru cine (ca ele nu pot fi intocmite in numele ISU, nu este de competenta iunstitutiei, ei trebuie doar sa verifice) si alte asemenea nazbatii. Daca inspectorii "calca pe bec" si sunt prinsi, raspund conform legii. Si inca ceva - inspectorii astia au lista cu agentii economici de la primarii si de la camera de comert, daca nu existi in evidentele lor inseamna ca nu existi nici la pompieri, la fel si la ITM, Sanepid sau la mediu. Cand pompierii isi fac un plan de control de acolo isi iau obiectivele (ma gandesc), nu au autoritatea sa intre pe o proprietate privata daca nu este declarat ca agent economic.

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2015, 0:20

@catalin: tu spui ca "Sunt sigur ca cei din patronatul GSP isi incurajeaza angajatii sa identifice oportunitati de sponsorizare sau publicitate". Nici vorba! Nicaieri in lumea civilizata, jurnalistii nu au legatura cu publicitatea. Nici la noi! Imi dau seama insa ca privim diferit standardele. Avem insa o sansa sa le ridicam. Daca nu, nu vom progresa.

dudu  •  24 noiembrie 2015, 0:46

Bine observa cineva in comentarii ca ISU e structura militarizata si asta serveste bine pentru acoperirea matrapazlacurilor. Faceti de exemplu comparatie intre decontarea interventiilor SMURD si cea a celor de la Ambulanta. La ISU/SMURD nici nu se duce nimeni in control, ca nu are voie. Nu ai voie nici sa faci poza de pe strada in directia ISU, e semn care iti interzice si sunt cu bunghiul pe tine. Apropo de ce ceri tu - comunicarea rapoartelor compromitatoare: Acum doi-trei ani am solicitat MAI comunicarea numelor persoanelor care sunt in comisia pentru aplicarea Legii 544. Mi s-a refuzat, pe motiv ca "numele sunt informatii personale". Cum ar veni, si numele ministrului de la MAI e secret, pentru ca e informatie personala :) Asa ca spor la cerut rapoartele respective. Poate, in ceasul al 15-lea, o sa ti le dea, avand in vedere ca nu esti chiar Tata Floarea. Din experienta proprie, rapoartele respective le vei obtine cu 2 zile inainte de primul termen de judecata, asta daca ai avut inspiratia sa ii dai in judecata in termenul legal ce curge de la cele 10 zile in care trebuiau comunicate informatiile...

nae  •  24 noiembrie 2015, 2:08

Sunt cadru tehnic PSI. Adica ingineri, tehnicieni , maistri, cu liceu etc. au facut niste cursuri si ne-au dat dreptul organizarii activitatii psi pe unitatea respectiva. Dar cand vine problemaa autorizarii la securitate la incendiu, MARE PROBLEMA. Nu sunt decat cativa pensionari, colonei de pompieri, atestati tot de colegii mai tineri, care au acest drept. Dupa ce ca sunt putini (5.000 lei pensia la 50 de ani nu te mai indeamna sa lucrezi) si sumele pe care le cer fosti lucratori de birou, cu grad de ofiteri apararea impotriva incendiilor, cer pentru remunerarea activitatii lor de intocmire a dosarului de autorizare zeci de mii de euro. Daca societatea-i prea mare sau cu risc marela incendiu, te refuza. Daca veti face verificare la Bucuresti -Ilfov, ce pregatire au cei de la "control" veti constata ca sunt tineri juristi, alte studii superioare, numai absolventi de facultate de pompieri, foarte putini. Ca sa ajungi la intocmirea dosarului de autorizare la incendii, aceasta mare institutie IGSU ar trebui sa organizeze un compartiment care, binenteles contra cost (pentru munca reala), sa asigure consultanta cadrelor tehnice PSI, care-s angajati ai societilor comerciale) si sa se rezolve problema documentatiei de autorizare. Sunt multe de spus. Solicitati cadre tehnice psi cu experienta si va vor detaila toate dedesupturile autorizarii la incendiu. Numai sa nu le fie teama, caci IGSU le poate ridica dreptul practicarii acestei meserii. As fi facut-o eu dar sunt plecat din tara ptr. mai mult timp. POMPIERII SUNT DE VINA. Si nu cei doi acari Paun. SEFII.

Comentează