7 mărturii favorabile lui Raed Arafat. Dar ce s-a întîmplat la ISU?!

Vorbesc apropiații lui Arafat, dar și cei care se simt trădați de el

joi, 26 noiembrie 2015, 5:53

UPDATE: Radu Moraru anunță că va dezvălui cum un jurnalist ”considerat cool și deontolog” are drept tată un fost general de Securitate și, prin urmare, este ”măciuca Sistemului”. De cînd cu ancheta Colectiv și cu filajul de ieri, am așa o presimțire. Poate că Radu Moraru nu se referă la mine, și atunci îmi cer scuze, dar dacă se referă, iacă răspunsul, pe care l-am mai dat, de altfel, în interviuri de-a lungul timpului.
Nu mă consider cool și deontolog. Totuși, deși pe mama mea o cheamă Maria, am un tată biologic.
N-a fost general, ci colonel.
N-a lucrat la Securitate, ci pe frontiera de la aeroportul Otopeni.
Făcea parte din ăia de-i vedeți acum în acvarii și vă cer pașaportul. E adevărat că PCTF (așa se numea atunci controlul de frontieră) a fost mutat prin mai toate organismele militare, de la MI (ministerul de interne) la MApN (ministerul apararii), DSS (departamentul securitatii) sau Grăniceri, dar oamenii de acolo se ocupau tot cu pașapoartele pe frontieră, nu cu altceva.
Povestea s-a încheiat în decembrie 1990, cînd tatăl meu a fost trecut în rezervă pentru că nu a acceptat ca oamenii din subordine să fie pedepsiți pentru că-l lăsaseră pe Regele Mihai să treacă legal frontiera, ceea ce Guvernul de atunci permisese și apoi retrăsese.
Și, cum Guvernul trebuia să justifice expulzarea Regelui, s-a socotit că unii trebuie sacrificați. El n-a acceptat ca oamenii săi, care acționaseră legal, să și-o fure, că era absurdă varianta oficială că regele a forțat frontiera fugind cu valizele printre gherete și fiind apoi prins pe autostrada București-Pitești, și atunci l-au dat pe tata afară.
După 25 de ani, încă mă mîndresc cu gestul său.
Eu eram regalist dinainte, așa că nu i-am zis decît: ”Ai văzut?”.
Acum, complet separat de cazul concret, indiferent despre cine e vorba, să încerci stigmatizarea oricui pentru familia, locul sau țara unde s-a născut e o chestie din alte timpuri. Sau e proba că investigația Colectiv a ajuns undeva unde nimeni nu se aștepta și doare. 

UPDATE: În această seară, de la ora 21, la B1TV, Cătălin Tolontan, față în față cu Sabin Orcan, vine cu noi dezvăluiri despre cauzele dezastrului de la Colectiv.

1. ”Una dintre sursele de atac la adresa lui Arafat sînt medicii și șefii Ambulanței din București”, povestește un doctor de la SMURD.

”Ei au intervenit în acea seară la Colectiv și au găsit ocazia să-i plătească o poliță mai veche. La un moment dat, se pusese problema ca Ambulanța să treacă în subordinea lui Arafat”, spune medicul.

”Personalul Ambulanței din București îi e ostil lui Arafat și a amenințat cu demisia în masă dacă va fi înglobat în SMURD pentru că n-ar mai putea să ia banii cu care își completează salariile”, adaugă sursa.

”Toată țara știe că pe ambulanțe se iau bani, omul dă ceva cînd îi intră salvarea în casă. La noi, fiind militarizați, nimeni nu dă bani. Și asta a stricat niște socoteli” Medic SMURD

2. Pompierii sînt alți contestatari vocali ai șefului. ”Ei s-au supărat pentru că Arafat le-a schimbat programul. Practic, ei susțin că au ajuns să lucreze și peste 240 de ore pe lună”, spune un om de la intervenție din ISU.

”Poate că n-a făcut-o nici Arafat în cel mai diplomatic fel, însă pompierii se obișnuiseră lejer”, spune sursa. „Aveau un program de 24 de ore cu 72. Adică lucrau de luni dimineață pînă marți dimineață. Și apoi erau liberi marți, miercuri și joi și mai intrau vineri dimineață și ieșeau sîmbătă dimineață. Era cam puțin”, susțin sursele.

Cealaltă parte susține că actualul program 24 de ore cu 48, adică două zile libere după una de muncă, este greu și îi împiedică să mai aibă al doilea job. ”Și nici nu ni se plătesc orele suplimentare”, spun opozanții.

”Vă rog să nu mai priviți munca de pompieri ca pe al doilea job. Avem nevoie de mai multe ture, schimbați-vă programul!” Mesajul lui Arafat care i-a enervat pe pompieri

2.000-2.500 de lei pe lună este salariul mediu al unui pompier de la intervenție

Pompierii spun că nu e normal ca Arafat să ia asemenea decizii fără să se consulte cu ei și fără să țină cont că salariile mici nu le permit să trăiască doar din activitatea de la ISU-uri.

”E adevărat că, avînd trei-patru zile libere pe săptămînă, ne mai luam un job. Dar de taximetrist, nu mare lucru, ceva de unde să mai aducem 1.000 de lei pe lună acasă. Dar serviciul de pompier era primul job, nu al doilea, așa cum ne-a transmis Arafat.”

”E greu să schimbi sisteme bătute în cuie ani de zile. Din ianuarie 2014, de cînd a devenit și șeful pompierilor, Arafat a întîmpinat o rezistență serioasă printre miile de pompieri din toată țara”, recunoaște sursa din ISU.

3. Criza de la Colectiv a trezit, din nou, interesul pentru ca Sistemul de Urgențe să fie privatizat. 

În ianuarie 2012, Raed Arafat a avut ieșirea aceea la telefon pentru că avea o carte în mînecă. ”El știa că Dorin Cocoș ar fi adus în țară sute de ambulanțe pregătite să concureze SMURD”, povestește cineva din sistem.

”Această teorie a privatizării a apărut din nou acum, după Colectiv. Dacă vă uitați la declarațiile lui Traian Băsescu, veți vedea că el a spus din prima faptul că salvările private n-au fost lăsate să intervină, deși s-ar fi oferit. Acest lucru nu e adevărat”, spune un om apropiat lui Arafat.

”Miza este foarte mare, pentru că e vorba de bani mulți pe care România îi va investi în continuare în Sistemul de Urgență”, confirmă o altă sursă.

4. ”Arafat i-a dotat pe pompieri la un nivel la care ei n-au fost niciodată”, recunoaște cineva din IGSU.

”Cel mai bun exemplu este felul în care arătau motocicletele noastre înainte de venirea lui Arafat. Dacă motocicleta cădea, era atît de grea că nimeni nu o mai putea ridica de la pămînt!” pompier din ISU București Ilfov

Aceeași sursă continuă. ”Raed Arafat are putere, are pîrghii. Dotările au ajuns la un nivel neatins pînă acum. Sigur că sînt foarte scumpe, se vorbește și la noi în unitate despre asta, dar ele există, sînt palpabile”.

Ce n-a putut Arafat să facă este să repare fractura existentă între cadrele de comandă și trupă. ”E o chestiune sensibilă a oricărui sistem militar”, îl apără cineva, ”cadrele au impresia că trupeții sînt indisciplinați, iar trupeții spun că ofițerii o freacă”.

Cei care intră în foc își bîrfesc ofițerii superiori. ”Arafat a îngăduit tot soiul de neica-nimeni. Vedeți cîte doctorate făcute la Chișinău sînt în sistemul IGSU și ISU, inclusiv prin teritoriu, și o să vă lămuriți!”.

”Cît despre dotări, noi nu avem sfoară ignifugabilă la intervenții, degeaba se laudă Arafat cu investițiile, iar acum a ordonat ca de 1 Decembrie să defilăm, în premieră, cu utilajele pentru mari descarcerări, alea bune și pentru catastrofele feroviare” Pompier

5. ”Toate acțiunile de informare pentru catastrofe realizate la nivelul populației contează și s-au făcut prin insistența lui Arafat!”, spune un alt pompier.

Omul nu e, neapărat, un suporter al lui Arafat, dar susține că ”indiferent ce se va întîmpla mai departe, lucrurile bune trebuie să continue”.

El pretinde că, ”prin propriile relații, Arafat are legături foarte bune cu presa, mai ales cu trusturile Pro și cu Antenele, el a derulat multe campanii de educare a populației pentru cutremur”.

Tot Arafat a vorbit la CNA și a rezolvat ca unele din aceste campanii să fie difuzate gratuit de televiziuni, în condițiile în care spațiul de publicitate este extrem de aglomerat, susțin oamenii săi.

E clar o luptă.

Pe de o parte, loialii lui Arafat vin cu aceste exemple.

Pe de altă parte, cei deranjați, înlăturați sau împiedicați de el vin cu alte fapte, defavorabile. Mai ales legate de ”costurile excesive ale sistemului”.

550 de euro costa în 2003 ora de transport aerian sanitar cu elicopterul, conform unor surse

1.700 de euro costă în 2015 ora de zbor cu elicopterele, susțin aceleași surse

6. ”Legea s-a asprit datorită insistențelor lui Arafat”, spune cineva din MAI.

”Relația dintre Ponta – Oprea și Arafat a fost mai strînsă decît știe lumea”, povestește un adversar al tuturor celor trei.

”Arafat era umil cu Oprea, cu care stătea bot în bot toată ziua, dar e zmeu cu cei mai mici ca el” om din Sistemul de Urgență

În schimb, altă voce, unul dintre cei promovați de Arafat în sistem, recunoaște că era apropiat de Gabriel Oprea, dar susține că a folosit asta în interesul pompierilor și al populației.

”Orice s-ar spune, Arafat, Oprea, la cererea cîtorva colonei, care au lucrat efectiv, în primul rînd Guță și Aldoiu, doi dintre cei demiși de la ISU, au înăsprit legea. Ea era gata și catastrofa de la Colectiv doar a grăbit-o”, susțin apărătorii lui Arafat din sistem.

7. ”DNA pare a fi adversarul de dată recentă și cel mai periculos al lui Arafat”, susține o sursă din justiție a Gazetei.

”Arafat a fost un răsfățat al DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne. De altfel, oameni ai DGIPI au fost văzuți la diverse acțiuni ale pompierilor din străinătate, acțiuni derulate pe banii obținuți din sponsorizări, acțiuni finanțate de Asociații”, susține un pompier.

DNA însă, susțin surse din justiție, are de mai multă vreme o expectativă legată de Arafat, din care dă semne în aceste zile că ar ieși. ”De multă vreme, unii oameni din DNA îl așteaptă pe Arafat să calce greșit. Dosarele de achiziții așteaptă”, susțin sursele ziarului.

Din nou aceeași problemă, a justiției cu mai multe viteze.

Miercuri la prînz, de pildă, DNA a alertat pe surse presa că cei trei șefi ai ISU sînt la audieri.

Deșteaptă operațiune! Presa a rămas în fața sediului din Știrbei Vodă pînă tîrziu în noapte, transmițînd live că cei trei sînt la audieri, cînd, de fapt, unul era la Berlin, iar ceilalți doi erau deja acasă, veniți de la DNA. 

Abia azi dimineață a ajuns în fața procurorilor și Orlando Șchiopu, cel care fusese în Berlin cînd televiziunile îl dădeau audiat ore în șir. 

”Șeful ISU, Mihai Guță, a stat puțin la DNA, iar Giani Aldoiu, adjunctul pe Prevenire și Control, a stat ceva mai mult, dar ambii erau acasă cînd televiziunile îi anunțau că sînt la audieri sau reținuți”, povestește aceeași sursă.

Dar, mai presus de orice, felul în care a fost anunțată înlăturarea lor i-a nemulțumit pe șefii ISU.

”Vrem să se afle adevărul. Sîntem ofițeri, avem familii și copii acasă și e normal ca să se știe adevărul. Măcar voi să-l știți”, au spus ei colegilor din unitate, la întîlnirea de astăzi dimineață. „Să se știe adevărul, noi ne-am pus la dispoziție, nu IGSU ne-a cerut asta!”.

Poate părea o nuanță, dar în destinul oamenilor nu e.

”Mihai Guță, fostul inspector șef, a plecat acum cîteva minute din unitate. Avea aerul dărîmat al unui om prins la mijloc, care ar putea să spună mai multe, dar pe care obligațiile militare și cariera aflată într-un moment de cumpănă îl împiedică s-o facă”, a spus cineva din ”Dealul Spirii”.

Evenimentele se derulează rapid.

Din informațiile Gazetei, DNA se pregătește pentru o operațiune care se extinde.

Cei care-l susțin în continuare pe Raed Arafat sînt ei înșiși încordați. ”Funcționarea unei instituții depinde de niște factori clari nelegați de o persoană. Arafat poate a greșit, dar miza trebuie să rămînă sistemul”, spun ei.

Pe de altă parte, oamenii din sala de ședințe de la ISU „au murmurat astăzi împotriva inspectorului general Cornea, prezent la instalarea noii conduceri, și au spus clar că nu e normal ca Raed Arafat să-i facă mincinoși fără ca măcar să-i întrebe ce s-a întîmplat„.

 

sursa foto: Mediafax

Comentarii (105)Adaugă comentariu

nicu  •  28 noiembrie 2015, 15:37

Pentru domnul Bors! De unde știți dumneavoastră domnule că pompierii sunt nescolarizați.Pompierii nu pleacă acasă pentru că așa doresc unii,iar referitor la salarii,conform orelor lucrate pe luna nu cred ca suma de 2500 ron este un salariu mare.Referitor la comentariul dumneavoastră se vede lipsa de școlarizare pentru că limba română există diacritice.Vă multumesc!

ionut  •  29 noiembrie 2015, 0:11

'Acum, complet separat de cazul concret, indiferent despre cine e vorba, să încerci stigmatizarea oricui pentru familia, locul sau țara unde s-a născut e o chestie din alte timpuri. Sau e proba că investigația Colectiv a ajuns undeva unde nimeni nu se aștepta și doare. ' Ha, ha, ha. Hai sa fim seriosi. In Romania e cel mai important cine a fost tatal sau bunicu. Dupa revolutie toata lumea spunea ca ne trebuie vreo 20 de ani ani ca sa scapam de comunisti. Eu zic ca ne trebuie vreo 200 de ani. Comunistii au dat nastere la monstrii, la fel ca mafiotii cu 4 clase care au furat Romania dupa 90. Cel mai bune exemple sunt odraslele lui Cocos, Petrache si Hrebenciuc. Jurnalistii care ies din facultate pot sa spuna ce greu e sa intri intr un ziar sau televiziune fara pile. Asa ca las o mai moale cu ca n ar trebui sa judecam oamenii in fuctie de parinti. Tind sa cred ca acuzele care ti se aduc sunt adevarate. Prea ti se pun informatiile pe tava.

Sykophantes  •  30 noiembrie 2015, 1:33

Acum circa 17 ani am lucrat in serviciul de Ambulanta Bucuresti. Acei oameni il urau din tot sufletul pe Arafat, care in acea vreme se ocupa cu SMURD pe undeva prin Targu Mures. Era o atmosfera vetusta in care orice progress venea extrem de greu. Nu pot spune ca nu erau si oameni bine intentionati dar era foarte greu de realizat ceva. Interesant ca mai mult personalul ne-medical il antipatiza pe Arafat mai tare. Din cauza asta, am o parere buna despre doctorul Arafat, s-a zbatut si a realizat ceva. Nu cred nici sa aiba "postaci". Vad adesea pe acest site postacii lui Udrea in actiune si se vede de indata tonul unui "profesionist" in domeniu. Vad comentarii pozitive in favoarea lui Raed Arafat dar tonul e diferit de al postacilor Elenei Udrea, sint doar oameni ca si mine care au o parere buna despre ce a realizat Raed Arafat si spera din tot sufletul sa nu fim dezamagiti si sa aflam mai tarziu de cine stie ce spagi pe care le-ar fi luat. Personal cred ca Dl. Arafat ar fi trebuit sa ramana mai aproape de sectorul strict medical dar nu ar fi putut niciodata ajunge ministru al Sanatatii fara sa intre in politica si pesemne nu a vrut sa faca acest compromis.

Rodica  •  4 decembrie 2015, 12:17

Citind aceste rânduri am confirmarea a ceea ce am înțeles de la început, că „marea schimbare” cerută de ... nu știu cine (cine mai crede, de exemplu, că schimbarea pragului electoral pentru accesul partidelor în parlament, schimbare care i-ar permite unui individ să pătrundă în parlament să realizeze, de unul singur, ce, este o cerință a publicului larg?) este de fapt la o luptă pentru putere, dusă cu mijloace nedemocratice, rezumată prin „scoală-te tu ca să mă așez eu”. Dovadă că nu se va schimba nimic în România este faptul că pompierii, personalul de pe salvare, personalul din spitale, pentru că despre ei este vorba aici, deci cei mulți care cer schimbarea și de la care trebuie să înceapă schimbarea, nu vor să corecteze nimic în activitatea lor. Dacă un conducător de instituție introduce reguli, „ca afară” cum ne place să spunem, subalternii se coalizează pentru a-l împiedica să o facă, fac asocieri cu persoane de conducere din instituțiile ce trebuie să coordoneze și să controleze activitatea, politicieni, afaceriști și ziariști pentru a-l înlătura și devin foarte vocali. Toate acestea se produc indiferent de cât de multe lucruri bune a făcut respectivul conducător. Nu este asta constituirea unui grup mafiot? Și noi, ceilalți, care înțelegem că nu ne va fi bine dacă nu vom avea principii și nu le vom aplica tuturor, fără favoritisme, îi susținem prin inactivitatea noastră dar nici nu avem susținere al nivel general căci, „Eu nu mă bag”, este sloganul celeilalte părți a societății. După o viață de muncă și speranțe pot spune, cu amar, că mare a fost Caragiale „Să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimic ..” Se va întâmpla cu această tragedie ce s-a întâmplat după revoluție. Pe spatele acestor tineri morți se va ridica o nouă pătură de profitori. Păcat că vor fi atrași în această mizerie și părinții acestor tineri. În rest, situația va rămâne la fel.

Iuliana  •  29 martie 2016, 9:59

Persaonal, consider ca domnul dr. Arafat a facut un lucru foarte important pentru Romania. Sunt multe tari care ar fi dorit sa aiba un asemenea sistem de urgenta. Cred, ca daca ar fi fost lasat de "coruptii" instalati in diferite posturi inalte ar fi fost si mai bine si ar fi facut mult mai mult. Eu il sustin pe domnul dr. Arafat, sa ramana la conducerea sistemului de urgenta! Sigur ca unora nu le place sa fie pusi la munca pentru ca si salariile sunt mici, totusi cred ca sistemul de urgenta este printre putinele lucruri bune care functioneaza! Ce poti face pe un fond de nimic? Sa transporti bolnavi pe drumuri cu gropi? Sa lucrezi fara medici, asistenti, ca au plecat din tara? Sistemul de urgenta tine de la locul accidentului pana la spital! Daca spitalele sunt murdare si fara personal suficient NU ESTE VINOVAT D-NUL DR> ARAFAT! Sunt vinovate Guvernele anterioare toate si dnul Basescu, care a ales sa-si bata joc de tara! In concluzie ajutati-l pe d-nul dr. Arafat sa imbunatateasca ceea ce a facut si sa corecteze eventualele neconformitati, nu-i mai puneti "bete-n roate", ca nu sunteti in stare sa manageriati ce a facut acest om deosebit!

Comentează