7 mărturii favorabile lui Raed Arafat. Dar ce s-a întîmplat la ISU?!

Vorbesc apropiații lui Arafat, dar și cei care se simt trădați de el

joi, 26 noiembrie 2015, 5:53

UPDATE: Radu Moraru anunță că va dezvălui cum un jurnalist ”considerat cool și deontolog” are drept tată un fost general de Securitate și, prin urmare, este ”măciuca Sistemului”. De cînd cu ancheta Colectiv și cu filajul de ieri, am așa o presimțire. Poate că Radu Moraru nu se referă la mine, și atunci îmi cer scuze, dar dacă se referă, iacă răspunsul, pe care l-am mai dat, de altfel, în interviuri de-a lungul timpului.
Nu mă consider cool și deontolog. Totuși, deși pe mama mea o cheamă Maria, am un tată biologic.
N-a fost general, ci colonel.
N-a lucrat la Securitate, ci pe frontiera de la aeroportul Otopeni.
Făcea parte din ăia de-i vedeți acum în acvarii și vă cer pașaportul. E adevărat că PCTF (așa se numea atunci controlul de frontieră) a fost mutat prin mai toate organismele militare, de la MI (ministerul de interne) la MApN (ministerul apararii), DSS (departamentul securitatii) sau Grăniceri, dar oamenii de acolo se ocupau tot cu pașapoartele pe frontieră, nu cu altceva.
Povestea s-a încheiat în decembrie 1990, cînd tatăl meu a fost trecut în rezervă pentru că nu a acceptat ca oamenii din subordine să fie pedepsiți pentru că-l lăsaseră pe Regele Mihai să treacă legal frontiera, ceea ce Guvernul de atunci permisese și apoi retrăsese.
Și, cum Guvernul trebuia să justifice expulzarea Regelui, s-a socotit că unii trebuie sacrificați. El n-a acceptat ca oamenii săi, care acționaseră legal, să și-o fure, că era absurdă varianta oficială că regele a forțat frontiera fugind cu valizele printre gherete și fiind apoi prins pe autostrada București-Pitești, și atunci l-au dat pe tata afară.
După 25 de ani, încă mă mîndresc cu gestul său.
Eu eram regalist dinainte, așa că nu i-am zis decît: ”Ai văzut?”.
Acum, complet separat de cazul concret, indiferent despre cine e vorba, să încerci stigmatizarea oricui pentru familia, locul sau țara unde s-a născut e o chestie din alte timpuri. Sau e proba că investigația Colectiv a ajuns undeva unde nimeni nu se aștepta și doare. 

UPDATE: În această seară, de la ora 21, la B1TV, Cătălin Tolontan, față în față cu Sabin Orcan, vine cu noi dezvăluiri despre cauzele dezastrului de la Colectiv.

1. ”Una dintre sursele de atac la adresa lui Arafat sînt medicii și șefii Ambulanței din București”, povestește un doctor de la SMURD.

”Ei au intervenit în acea seară la Colectiv și au găsit ocazia să-i plătească o poliță mai veche. La un moment dat, se pusese problema ca Ambulanța să treacă în subordinea lui Arafat”, spune medicul.

”Personalul Ambulanței din București îi e ostil lui Arafat și a amenințat cu demisia în masă dacă va fi înglobat în SMURD pentru că n-ar mai putea să ia banii cu care își completează salariile”, adaugă sursa.

”Toată țara știe că pe ambulanțe se iau bani, omul dă ceva cînd îi intră salvarea în casă. La noi, fiind militarizați, nimeni nu dă bani. Și asta a stricat niște socoteli” Medic SMURD

2. Pompierii sînt alți contestatari vocali ai șefului. ”Ei s-au supărat pentru că Arafat le-a schimbat programul. Practic, ei susțin că au ajuns să lucreze și peste 240 de ore pe lună”, spune un om de la intervenție din ISU.

”Poate că n-a făcut-o nici Arafat în cel mai diplomatic fel, însă pompierii se obișnuiseră lejer”, spune sursa. „Aveau un program de 24 de ore cu 72. Adică lucrau de luni dimineață pînă marți dimineață. Și apoi erau liberi marți, miercuri și joi și mai intrau vineri dimineață și ieșeau sîmbătă dimineață. Era cam puțin”, susțin sursele.

Cealaltă parte susține că actualul program 24 de ore cu 48, adică două zile libere după una de muncă, este greu și îi împiedică să mai aibă al doilea job. ”Și nici nu ni se plătesc orele suplimentare”, spun opozanții.

”Vă rog să nu mai priviți munca de pompieri ca pe al doilea job. Avem nevoie de mai multe ture, schimbați-vă programul!” Mesajul lui Arafat care i-a enervat pe pompieri

2.000-2.500 de lei pe lună este salariul mediu al unui pompier de la intervenție

Pompierii spun că nu e normal ca Arafat să ia asemenea decizii fără să se consulte cu ei și fără să țină cont că salariile mici nu le permit să trăiască doar din activitatea de la ISU-uri.

”E adevărat că, avînd trei-patru zile libere pe săptămînă, ne mai luam un job. Dar de taximetrist, nu mare lucru, ceva de unde să mai aducem 1.000 de lei pe lună acasă. Dar serviciul de pompier era primul job, nu al doilea, așa cum ne-a transmis Arafat.”

”E greu să schimbi sisteme bătute în cuie ani de zile. Din ianuarie 2014, de cînd a devenit și șeful pompierilor, Arafat a întîmpinat o rezistență serioasă printre miile de pompieri din toată țara”, recunoaște sursa din ISU.

3. Criza de la Colectiv a trezit, din nou, interesul pentru ca Sistemul de Urgențe să fie privatizat. 

În ianuarie 2012, Raed Arafat a avut ieșirea aceea la telefon pentru că avea o carte în mînecă. ”El știa că Dorin Cocoș ar fi adus în țară sute de ambulanțe pregătite să concureze SMURD”, povestește cineva din sistem.

”Această teorie a privatizării a apărut din nou acum, după Colectiv. Dacă vă uitați la declarațiile lui Traian Băsescu, veți vedea că el a spus din prima faptul că salvările private n-au fost lăsate să intervină, deși s-ar fi oferit. Acest lucru nu e adevărat”, spune un om apropiat lui Arafat.

”Miza este foarte mare, pentru că e vorba de bani mulți pe care România îi va investi în continuare în Sistemul de Urgență”, confirmă o altă sursă.

4. ”Arafat i-a dotat pe pompieri la un nivel la care ei n-au fost niciodată”, recunoaște cineva din IGSU.

”Cel mai bun exemplu este felul în care arătau motocicletele noastre înainte de venirea lui Arafat. Dacă motocicleta cădea, era atît de grea că nimeni nu o mai putea ridica de la pămînt!” pompier din ISU București Ilfov

Aceeași sursă continuă. ”Raed Arafat are putere, are pîrghii. Dotările au ajuns la un nivel neatins pînă acum. Sigur că sînt foarte scumpe, se vorbește și la noi în unitate despre asta, dar ele există, sînt palpabile”.

Ce n-a putut Arafat să facă este să repare fractura existentă între cadrele de comandă și trupă. ”E o chestiune sensibilă a oricărui sistem militar”, îl apără cineva, ”cadrele au impresia că trupeții sînt indisciplinați, iar trupeții spun că ofițerii o freacă”.

Cei care intră în foc își bîrfesc ofițerii superiori. ”Arafat a îngăduit tot soiul de neica-nimeni. Vedeți cîte doctorate făcute la Chișinău sînt în sistemul IGSU și ISU, inclusiv prin teritoriu, și o să vă lămuriți!”.

”Cît despre dotări, noi nu avem sfoară ignifugabilă la intervenții, degeaba se laudă Arafat cu investițiile, iar acum a ordonat ca de 1 Decembrie să defilăm, în premieră, cu utilajele pentru mari descarcerări, alea bune și pentru catastrofele feroviare” Pompier

5. ”Toate acțiunile de informare pentru catastrofe realizate la nivelul populației contează și s-au făcut prin insistența lui Arafat!”, spune un alt pompier.

Omul nu e, neapărat, un suporter al lui Arafat, dar susține că ”indiferent ce se va întîmpla mai departe, lucrurile bune trebuie să continue”.

El pretinde că, ”prin propriile relații, Arafat are legături foarte bune cu presa, mai ales cu trusturile Pro și cu Antenele, el a derulat multe campanii de educare a populației pentru cutremur”.

Tot Arafat a vorbit la CNA și a rezolvat ca unele din aceste campanii să fie difuzate gratuit de televiziuni, în condițiile în care spațiul de publicitate este extrem de aglomerat, susțin oamenii săi.

E clar o luptă.

Pe de o parte, loialii lui Arafat vin cu aceste exemple.

Pe de altă parte, cei deranjați, înlăturați sau împiedicați de el vin cu alte fapte, defavorabile. Mai ales legate de ”costurile excesive ale sistemului”.

550 de euro costa în 2003 ora de transport aerian sanitar cu elicopterul, conform unor surse

1.700 de euro costă în 2015 ora de zbor cu elicopterele, susțin aceleași surse

6. ”Legea s-a asprit datorită insistențelor lui Arafat”, spune cineva din MAI.

”Relația dintre Ponta – Oprea și Arafat a fost mai strînsă decît știe lumea”, povestește un adversar al tuturor celor trei.

”Arafat era umil cu Oprea, cu care stătea bot în bot toată ziua, dar e zmeu cu cei mai mici ca el” om din Sistemul de Urgență

În schimb, altă voce, unul dintre cei promovați de Arafat în sistem, recunoaște că era apropiat de Gabriel Oprea, dar susține că a folosit asta în interesul pompierilor și al populației.

”Orice s-ar spune, Arafat, Oprea, la cererea cîtorva colonei, care au lucrat efectiv, în primul rînd Guță și Aldoiu, doi dintre cei demiși de la ISU, au înăsprit legea. Ea era gata și catastrofa de la Colectiv doar a grăbit-o”, susțin apărătorii lui Arafat din sistem.

7. ”DNA pare a fi adversarul de dată recentă și cel mai periculos al lui Arafat”, susține o sursă din justiție a Gazetei.

”Arafat a fost un răsfățat al DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne. De altfel, oameni ai DGIPI au fost văzuți la diverse acțiuni ale pompierilor din străinătate, acțiuni derulate pe banii obținuți din sponsorizări, acțiuni finanțate de Asociații”, susține un pompier.

DNA însă, susțin surse din justiție, are de mai multă vreme o expectativă legată de Arafat, din care dă semne în aceste zile că ar ieși. ”De multă vreme, unii oameni din DNA îl așteaptă pe Arafat să calce greșit. Dosarele de achiziții așteaptă”, susțin sursele ziarului.

Din nou aceeași problemă, a justiției cu mai multe viteze.

Miercuri la prînz, de pildă, DNA a alertat pe surse presa că cei trei șefi ai ISU sînt la audieri.

Deșteaptă operațiune! Presa a rămas în fața sediului din Știrbei Vodă pînă tîrziu în noapte, transmițînd live că cei trei sînt la audieri, cînd, de fapt, unul era la Berlin, iar ceilalți doi erau deja acasă, veniți de la DNA. 

Abia azi dimineață a ajuns în fața procurorilor și Orlando Șchiopu, cel care fusese în Berlin cînd televiziunile îl dădeau audiat ore în șir. 

”Șeful ISU, Mihai Guță, a stat puțin la DNA, iar Giani Aldoiu, adjunctul pe Prevenire și Control, a stat ceva mai mult, dar ambii erau acasă cînd televiziunile îi anunțau că sînt la audieri sau reținuți”, povestește aceeași sursă.

Dar, mai presus de orice, felul în care a fost anunțată înlăturarea lor i-a nemulțumit pe șefii ISU.

”Vrem să se afle adevărul. Sîntem ofițeri, avem familii și copii acasă și e normal ca să se știe adevărul. Măcar voi să-l știți”, au spus ei colegilor din unitate, la întîlnirea de astăzi dimineață. „Să se știe adevărul, noi ne-am pus la dispoziție, nu IGSU ne-a cerut asta!”.

Poate părea o nuanță, dar în destinul oamenilor nu e.

”Mihai Guță, fostul inspector șef, a plecat acum cîteva minute din unitate. Avea aerul dărîmat al unui om prins la mijloc, care ar putea să spună mai multe, dar pe care obligațiile militare și cariera aflată într-un moment de cumpănă îl împiedică s-o facă”, a spus cineva din ”Dealul Spirii”.

Evenimentele se derulează rapid.

Din informațiile Gazetei, DNA se pregătește pentru o operațiune care se extinde.

Cei care-l susțin în continuare pe Raed Arafat sînt ei înșiși încordați. ”Funcționarea unei instituții depinde de niște factori clari nelegați de o persoană. Arafat poate a greșit, dar miza trebuie să rămînă sistemul”, spun ei.

Pe de altă parte, oamenii din sala de ședințe de la ISU „au murmurat astăzi împotriva inspectorului general Cornea, prezent la instalarea noii conduceri, și au spus clar că nu e normal ca Raed Arafat să-i facă mincinoși fără ca măcar să-i întrebe ce s-a întîmplat„.

 

sursa foto: Mediafax

Comentarii (105)Adaugă comentariu

Vasile  •  26 noiembrie 2015, 18:15

Intrebarea logica ar fi daca DGIPI a informat despre practica sponsorizarilor. Intelegem ca de ghiftuit s-au ghiftuit din ele. DGIPI tocmai cazuri de genul asta trebuia sa previna.

Optimvs  •  26 noiembrie 2015, 18:23

Poate e o coincidenta sau poate comentariul pe care l-am postat la ora 16.22 la precedentul articol a contribuit la scrierea celui de fata si implicit la un inceput de echilibrare a pozitiei exprimate pe tolo.ro apropo de acest subiect. Reiau insa o idee care vad ca n-a produs inca rezultate: faptul ca DNA a clasat DOUA sesizari despre sponsorizarile adunate de inspectorii ISU de la firmele contolate nu poate fi ignorat/marginalizat de nici un jurnalist care abordeaza pe larg acest subiect. Evident, afirmatia e valabila pentru jurnalistii onesti si impartial, nu pentru cei care executa comenzi politice. Apropo, cand deschid site-ul tolo.ro imi apare urmatorul mesaj: "This website (www.tolo.ro) attempted to extract HTML5 canvas image data, which mai be used to uniquely identify your computer". Eu unul nu-mi ascund in nici un fel identitatea ca nu am de ce, dar acest gen de data mining mi se pare o chestie securistica de cea mai joasa speta...

EUGEN  •  26 noiembrie 2015, 18:27

Sincer, nu e prea clar! zarurile politicii il vor in viata pe Arafat??? nu uitati insa ca nu a luat pozitie ferma si nu a cercetat in adancime nici cand reiesea ca cineva de la ISU vizitase Colectiv si nici cand ati demonstrat sistemul de sponsorizari ce nu se numea spaga doar in mod lexical!!! in plus se vedea inca din momentulApuseni si mai ales de la momentul Siutghiol ca omul e partas la musamalizari si minimizari de vinovatii!!

colibry  •  26 noiembrie 2015, 18:39

Adevarul este mereu la mijloc ... oooo tura pe 3 la domnii pompieri - normal ca nu le-a convenit tura pe 2 ... ca doar mai aveau un job !! E moral sa mai ai un job daca esti pompier ? ca taximetrist ? daca suna .... alarma, ca dora esti structura militarizata ? ce faci lasi clientul in strada, il dai jos din masina ? 2.500 sunt bani putini ? pai ce sa mai zica un angajat la privat cu 800 le pe luna ?? __ am spus nu sunt un fan raed dar hai sa vedem si partile bune dar si cele rele .... nu sa il condamnam pt ce nu a gresit !!! _ ati citit motivarea eliberarii lui piedone ? e interesanta ... si daca piedone nu e vinovat, cu ce este mai vinovat raed in acest caz ?????

Colibri  •  26 noiembrie 2015, 18:49

Ca idee, am publicat si la d-na andries 4 comentarii privind colectiv, la articolele ei - asa cum am postat si aici ... nu a aparut niciunul ... inteleg ca d-na este un fan al cenzurii - esti cu mine sau nu ...apari pe ... sticla __ Interesanta mentalitate !! Oricum fara suparare e ... cenusareasa redactiei !!

FYRY  •  26 noiembrie 2015, 18:50

ai dreptate eugen,la puscarie ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian  •  26 noiembrie 2015, 18:56

Sa înțeleg ca dacă sunt operativ și dau cu gletiera în timpul liber crapă Araflat de ciuda dar dacă sunt ofițer și are soția o firma psi e OK. Unde în lumea asta s-a pomenit interzicerea celui de-al doilea job sau sa te muncească ilegal ca pe un sclav 240 ore și sa nu îți dea liber conform legii sau sa te plătească. ORI ASTA NU E ABUZ? Eu am din februarie pana în prezent 465 ore lucrate peste timpul normal de lucru sau mai mult cu 465 față de șeful meu care nu știe sa dea cu,, gletiera,,,

eustatio  •  26 noiembrie 2015, 19:02

Sunt de acord,a facut Arafat lucruri bune insa l-a cam luat "valul cultului personalitatii"in ultima vreme!Nu stiu cat de onest este in realitate.Ce se intampla in jurul lui si sub obladuirea sa,imi da de gandit.Am vazut documente prin care Arafat isi pregatea sporirea influentei in MAI la un nivel nebanuit.Dorea sa-si aserveasca si centrele medicale din acest minister! Oare fara nici un interes material? Sapati si veti afla!

art34ccc  •  26 noiembrie 2015, 19:03

Guta, Schiopu si Aldoiu au fost sacrificati in favoarea lui Arafat !! Urmeaza cumva Cornea si Dragne de la IGSU ?? Ei sunt cei care au aflat primii de faxul care vorbea de Colectiv. Si uite asa Arafat scapa singur din transee debarasandu-se de fostii sefi si calcand in picioare subordonatii. Un adevarat "lider" si exemplu de "moralitate". Succes in continuare !

ioan  •  26 noiembrie 2015, 19:09

@colibry. Pompierii daca aveau un al doilea job ....il aveau in timpul lor liber. Ce nu s.a scris este ca in acele 3 zile care le aveau libere inainte erau chemati tot timpul la serv din timpul lor liber pt diferite activitati care nu se inregistrau nicaieri , ex: diferite reparatii, probe sportive, psihologice, crsterea capacitatii opertionale, diferite sedinte, etc. Din TIMPUL LOR LIBER! Sa nu uitam ca cei din operativ lucra non.stop indiferent ca e Craciun sau Paste....dupa cum pica tura. La pompieri nu se platesc orele suplimentare si nici nu se acorda timp liber dupa cum spune legea. Abia din ianuarie 2015 s.a reusit plata orele de sambata, weekend si sarb. legale cu 175% cu toate ca legea e din 2003 care prevede acest lucru. Sunt pompieri care lucra suplimentar dar acest lucru NU INTERFEREAZA CU SERVICIUL. O fac pt a.si completa veniturile.

adi_stelistul  •  26 noiembrie 2015, 19:11

Un program de 24 de ore cu alte 48 libere incalca de 2 ori Codul muncii. Mai intai rezulta un program saptamanal de 56 de ore, iar legea nu permite mai mult de 48: 40 programul normal plus MAXIM 8 ore suplimentare ( legea nu permite mai multe). Apoi tot codul muncii spune ca programul zilnic nu poate fi mai mare de 12 ore. In niciun caz 24. Deci? Ce lege functioneaza acolo?

Eugen  •  26 noiembrie 2015, 19:14

Măi colibry ,,care esti" dute si lucrează tu 264 de ore într-o lună, nu mai tot povesti daca nu esti informat destul. Pe tine te doare undeva ca pompierii lucreaza si căte 264 de ore lunar, pe când programul normal de lucru este de 168 de ore lunar.

adi_stelistul  •  26 noiembrie 2015, 19:15

Art. 114 si 115 din Codul muncii, ca sa fie clar.

ioan  •  26 noiembrie 2015, 19:19

Sa se faca diferenta intre pompieri si cei care lucra la pompieri!! Singura problema care o au pompierii cu Arafat si cei din vargul IGSU are legatura cu actualul program! E simplu! E ilegal conform codului muncii! Din februarie 2016 va fii o avalansa de procese datorita programului. Iara se vor face anchete, iara vor vuii televiziunile...Pana atunci nu se poate face nimic potrivit Codului Muncii.

C.Mazurakis  •  26 noiembrie 2015, 19:31

Oameni buni, daca nu lucrati in sistemul SMURD sau macar ISU de ce incercati sa dati verdicte ? Se vede clar, chiar cu ochiul liber, ca cineva tine mortis sa privatizeze "salvarea". Gruparea mafiota a dat gresh in 2012, acum a prins momentul prielnic, s-a mobilizat mai bine (prin "acoperitii" din mass-media) si au sanse reale sa puna mana pe ce vor ei (mafiotii) fara a tine cont de nevoile romanilor. Arabul este mai roman decat orice conducator din Romania. Tocmai acest lucru ii deranjeaza.

martin_d  •  26 noiembrie 2015, 19:31

De aici si modul mai dur in care intelege sa raspunda Arafat in ultimul timp :" Si voi dati in mine? Dupa ce am sistemul pe cap, o gramada de gradati oricand gata sa ma inlature, medici nefericiti ca le iau "painea", acum si voi, tocmai voi???"

ioan  •  26 noiembrie 2015, 19:34

Ca sa vedeti cum gandesc cei de la varful IGSU...va dau un exemplu. 24=40. Adica daca se ia o libera care este de 24 h i se taie pompierului 40 de ore. E NOAPTEA MINTII!!! Acestia sunt sefii care conduc pompierii. Acest lucru duce la acumularea de sute de ore suplimentare pt. fiecare pompier care lucra in tura. La pompieri nu sau platit niciodata ore suplimentare de ani de zile...nici nu sau acordat liberele cuvenite. Acest lucru este recunoscut intr.un act oficial de catre conducerea Igsu.

bozo  •  26 noiembrie 2015, 19:35

pe scurt: daca Arafat e corupt atunci sa plateasca. Insa cred ca ar fi pacat sa fie crucificat si indepartat pentru niste mici compromisuri pe care le-o fi facut ca sa puna sistemul SMURD pe picioare. E o rautate sa mentionezi ca era 'umil' cu Oprea. Am avut si eu candva un sef dobitoc caruia trebuia sa-i mai si canti in struna daca vroiai sa mearga treaba si sa obtii necesarul pentru a o duce la bun sfarsit. Banuiesc ca si Arafat a procedat aidoma. Omul asta nu pare sa fi facut avere din banul public precum altii si pare un om cu adevarat pasionat de ceea ce face. Ori oameni din astia sun unu la un milion in administratia publica romaneasca. Vad ca unii de la ISU il vor dat jos, s-au suparat ca i-a pus la munca si nu mai pot avea alte indeletniciri suplimentare. Asta e, sunt in regim militarizat si sa muncesti doua zile pe saptamana nu prea suna a regim normal de lucru oricat de solicitanta ar fi munca. In plus sunt in regim militarizat si nicaieri in lume oamenii astia nu au al doilea servici. Trebuie sa fii mereu gata sa pleci la datorie in caz de alarma si apt de a interveni. Clar ca sunt salarii mici asa cum si medicii si profesorii si alte categorii importante sunt desconsiderate in Romania. Dar acum ar trebui sa fie fericiti ca SMURD le-a dat un nou sens si mai multa importanta, respectiv argumente sa aiba un job mai sigur si salarii mai mari. As baga mana-n foc (sic!) ca sistemul moare daca Arafat cade acum.

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2015, 19:36

@Optimvs: daca ne-ati inspirat ne-am miscat foarte repede :-) Sigur ca oamenii ne inspira, dar articolul il pregateam de mai multe zile ca nu putea sa vorbim in citeva ore cu atitia oameni.

Lucius Quinctius Cincinnatus  •  26 noiembrie 2015, 19:37

Scrieti in piatra seaca asta...Romania se va dezvolta atunci cand majoritatea populatiei nu o sa mai fie manipulata deoarece prefera sa gandeasca logic si sa cerceteze inainte sa vorbeasca despre lucruri pe care nu le stapanesc. ASTEA SUNT MOTIVE PUERILE: 1 LA MANA,BOALA ROMANEACA este aceiasi si acum indiferent ca vin 'tehnocratii'care de fapt sunt niste oameni tot cu faste relatii in politica,de aia au si fost propus pe functiile alea,nu ca sunt mari profesionisti. Cand ai suportul unei mari corporatii care ti-a dat sute de mii de euro adunati in vacante si comisioane de tot felul,este clar ca esti in pole position chiar daca 100 de insi sunt mai competenti si mai corecti decat tine,MAI ALES DECAT ESTI SI PUTIN SANTAJABIL... Insa intotdeauna atunci cand se schimba guvernele ESTE MUSAI sa fie alungati si putinii oameni din sistem care stiu putina meserie.De la directorasi pana la ultimul functionar public,indiferent de rezultate si competente,fara NICIO ANALIZA. 2-ARAFAT ESTE UN SECRETAR DE STAT,NICI JOHANNIS nu controleaza tot ce este sub el,nici primul ministru,fie ca vb.de fosti sau actuali. 3 VORBITI VORBE: ARAFAT O SA FIE SCHIMBAT DIN DOUA MOTIVE: a:EL CONDUCE O INSTITUTIE MILITARA NEFIIND MILITAR SI ASTA DERANJEAZA UNELE SERVICII SI INSTITUTII DE FORTA . Si b,EL ATAT CAT A PUTUT A RENUNTAT LA ANUMITI INTERMEDIARI si si-a facut multi 'prieteni',plus ca,ARAFAT PERSONAL ESTE UN OM CU OARECE PRINCIPII SI CULTURA. El PERSONAL NU POATE SA FIE IMPLICAT DIRECT IN NICUN DOSAR DE CORUPTIE. ADICA,EL NU A LUAT SPAGA si nu a dat spaga iar asta DERANJEAZA CEL MAI MULT IN SISTEMELE CU MULTI BANI PUBLICI DIN ROMANIA. Faptu ca au fost greseli,faptul ca sistemul nu arata asa cum am vrea,bla-bla-bla,este cu totul alta discutie. Oricum sistemul nu poate sa il reformeze UN SECRETAR DE STAT DIN MINISTERUL SANATATII....Este ilogic si imoral sa ii pui coruptia si metehnele din sistem in carca lui Arafat in conditiile in care el direct, personal, nu poate sa fie acuzat de nicio fapta de coruptie SI TOTI CEILALTI SECRETARI DE STAT DIN MINISTERUL SANATATII DIN ULTIMII 25 DE ANI NU AU FACUT NICI 10% DIN REALIZARILE PE CARE LE ARE EL.Asa,in SARACIA,CORUPTIA,SPAGA SI POLITIZAREA ORICARUI LUCRU DIN ROMANIA,EXISTA UN SISTEM CARE FUNCTIONEAZA,PROST,UNEORI TARE PROST DAR FUNCTIONEAZA DOAR CA 3-4 OAMENI,ca nu doar Arafat are merite,s-au incapatanat sa incerce sa faca ceva bun.Arafat nu a dat spaga,nu a luat spaga....Ma bufnea rasul cand o vedeam pe Sulfina Barbu vorbind despre Arafat zilele astea pe la 3-4 emisuni tv,la 3-4 posturi tv diferite....Numai dati pe google 'Sulfina Barbu" sa vedeti cate incregnaturi gasiti....A intrat rupa in fund in politica si acum este mare doamna,distrugand mediul la fel ca toti ceilalti politiruci si NELASAND NIMIC BUN IN URMA EI.NIMIC!!! ABSOLUT NIMIC!!! ARAFAT A INTRAT CU MAI MULTI BANI DECAT EA IN SISTEM,SI TOTI CAM ATATIA BANI ARE CA SI ATUNCI CAND A INTRAT. Insa el a intrat cu mai multi bani in sistem,insa pe langa Sulfina Barbu care era o sarantoaca care nu putea sa se desurce in mediul privat,acum el este sarantocul si tot el este pus la zis de media:)))) MAI MULT DECAT ATAT,NU GASESTI INCREGNAturi vizavi de familia lui cum gasesti la 90% + din fosti/actuali politicieni. Arafat nu are niciun fel de prieten in sistem,pentru ca nu este corupt. Schimbarea lui,inevitabila de astfel,nu o sa aduca nimic bun in sistem,dincontra.....EVIDENT,SISTEMUL,SI NU VB.DOAR DE PITICII ASTIA DE GRADINA PLATITI CU 200-300 DE EURO PE LUNA SA UMPLE FORUMURILE CARE PT.2 LEI SI-AR VINDE SI MAMICILE LOR,O SA IL FACA INAMIC PUBLIC. Ai impresia ca acest Raed Arafat este mai nenorocit decat Abu Bakr al-Baghdadi citand presa din Romania..... Ma rog,sistemele astea asa functioneaza la nivel global,l-au distrus ei pe tatal jurnalismului doar ca scria ce credea el ca este important pt.societate. Julian Assange a "molestat" o prostituata....Gata,imagiunea lui este zero,plus ca daca pleaca din Ecuador este mancat, mai ales de catre "Crown Prosecution "... abuzurile nu le-au facut doar americanii in Iraq,de unde rezulta si ISIS-ul ,ci si englezii....iar britanicii sunt chiar mai deranjati deoarece americanii erau obisnuiti sa fie acuzati de lucruri de genul,pe cand englezii erau obisnuiti sa arunce cu rahat peste tot si sa se furizeze atunci cand nu se uita nimeni....cum sa vina Assange sa arate grave incalcari ale dreptului international,manipulari grosonale,politici neo-naziste sustinute de politicieni britanici de top? Apoi Crown Prosecution ce face?:))) ODATA CE VREI INVETI SA GANDESTI LOGIC,TOTUL SE SCHIMBA. 90+ % POT FACE LUCRU ASTA,DAR DOAR 2-3% FAC ACEST LUCRU.Evident,gresind si interpretand gresit lucrurile uneori. Deci,idea este simpla,oamenii care nu sunt corupti,care nu pot fi legati direct de fapte de coruptie sau de fapte serioase,care nu asculta de trend si au mintea lor si nu mentaltiate de turma,DERANJEAZA. Asa,ca nu pot chiar pe fata,indirect, l-au facut pe Julian Assange. Au aflat ei ca molestat o prostituata :)) asa vor ajunge pana la urma sa tot vedem sute de articole pe net pana cand Arafat o sa fie echivalent cu Abu Bakr al-Baghdadi....Ca perfecti nu sunt nici Arafat,nici Assange sau alti oameni care deranjeaza sistemul,doar ca deranjeaza nemernicia unora care arunca cu pietre,ei fiind ultimii indreptatiti moral sa faca asta.....Daca as crede ca exista macar un 10% sanse sa vina cineva mai bun,as fi pentru schimbarea lui....insa o sa vina un politruc de la pedeleu sau peneleu care o sa directioneze el DIRECT BANII PUBLICI. Si acum ISU si toate astea umplu buzunarele alotora,insa nu Arafat coordoneaza asta,si ei pierd banet....Alti COLONEII ISU CAND AU CUMPARAT AMBULANTE SI ALTE CHESTII,EI le-au luat de 3-4 mai scump. In putinele dati cand Arafat le-a cumparat el,LE-A LUAT MAI IEFTIN...Si vedeti cati coloneii pusi politic ,care au primit grade in functie de cat de mult au pupat in fund au facut niste achizitii de 4-5,unele strigatoare la cer si nu ii intreaba nimeni NIMIC?!?!?!? ULTIMA DATA Arafat a cumparat DIRECT DIN GERMANIA ,DE LA PRODUCATOR. Oha intermediar...Plus ca,el fiind civil,nu ii deranjeaza doar pe astia abonati la banul publici,ci si sistemul in general...Poi cum sa fie Arafat sef la ISU si nu un colonel care a pupat maini toata viata ca sa ajunga pe functia care o are?

georgica  •  26 noiembrie 2015, 19:42

Apud si Ibidem sa dea banii inapoi.

firefly  •  26 noiembrie 2015, 19:49

Domnule Tolontan, Daca tot va asumati rolul de a zgandari in problemele IGSU, am rugamintea la dumneavoastra sa incercati si urmatoarele directii: -interesati-va cate functii erau prevazute in statul de organizare al IGSU in anul 2005 - odata cu acel an trebuiau intreprinse un numar de 3 etape de profesionalizare (2006, 2007 si eventual 2008). Cea de-a treia etapa a disparut pe traseu -interesati-va cate dintre acele functii au fost ocupate si cati dintre acei oameni initial incadrati mai sunt inca in sistem -interesati-va cu cat s-a marit numarul interventiilor la care raspunde IGSU prin comparatie 2006 – 2014 sa zicem, conform faimoasei definitii a situatiei de urgenta (o definitie din ce in ce mai incapatoare) -luati in calcul faptul ca in momentul realizarii ultimelor angajari la nivelul intregii tari (1 noiembrie 2007) in marea majoritate a ISUJ nu exista SMURD -luati in calcul faptul ca oamenii care incadreaza in prezent tehnica SMURD sunt cadre militare ce au fost initial destinate altor tipuri de interventie (stingere, cautare-salvare, interventia la inaltimi, CBRN, pirotehnic etc.) Se cheama ca structura inventata de arhanghelul Arafat canibalizeaza restul structurii de interventie a nenorocitilor de pompieri. Sau poate sunt eu subiectiv.. -interesati-va ca o concluzie a acestor aspecte de ce statul de organizare al IGSU este in prezent ocupat in proportie mai mare 95%. Ciudat, nu? -ganditi-va la anumite inspectorate judetene care au fost lovite de scandalul fraudarii concursului din septembrie 2007 (ISU CT, GR) in urma caruia au pierdut de ordinul sutelor de subofiteri de pe interventie. -incercati sa luati in calcul numarul institutiilor/operatorilor economici care fac obiectul inspectiei de prevenire raportat la numarul inspectorilor de prevenire incadrati, in special in judete active economic si turistic (BIF, CJ, CT, PH, TM etc.). -incercati sa luati in calcul cadrul legislativ in care pana de curand si chiar in momentul de fata isi desfasoara activitatea IGSU pe parte de prevenire. -luati in calcul climatul economic in care isi desfasoara activitatea ISUJ – un procent mai mare de 95% din bugetul unei unitati merge in plata drepturilor salariale ale angajatilor… Diferenta merge in principiu la plata carburantului si utilitatilor. Cat considerati ca mai ramane pentru reparatii/investitii/achizitii? Cam mult, nu? -luati in calcul perioada de criza financiara prin care s-a trecut si inca se mai trece din pacate pe la aceasta mirifica institutie – intrebati si poate veti afla de suita de taieri de functii din statele de organizare, de ordinele care interziceau cu desavarsire desfasurarea de exercitii, limitarea stricta a numarului de persoane participante la diverse cursuri de cariera pentru aprofundarea cunostintelor referitoare la interventia in diversitatea de situatii de urgenta asumate de aceasta institutie. -intrebati si despre niste ordine care se refera in mod clar la sponsorizari si de niste ordine referitoare la colecte realizate pentru nazurile mai marilor din capitala Sunt multe intrebari de pus... P.S. Si poate luati in calcul ca astazi de dimineata ati intrat in tura si poate v-a lovit ghinionul si ati prins 30 de interventii de SMURD, sau poate un accident nasol unde s-a lasat cu bucati de copii pe strada, sau poate un incendiu unde au fost niste omuleti carbonizati, sau poate cine stie... nu mai ajungeti maine dimineata acasa precum amaratul de subofiter de la CT in luna august a.c. Poate atunci va dati seama ca ajungand acasa dupa 24 de ore de asa ceva... nu e chiar simplu sa te deconectezi si sa te „bucuri” de aia 2000 si ceva de lei alaturi de familie. Ah, si nu uitati ca poate mai apare vreo misiune si in orele alea „libere” (alte interventii, exercitii mai nou, defilari, procesiuni, asigurare de paza la vot si alte si alte). Si nu uitati ca trebuie sa va pregatiti pachetul pentru tura in curand...

Mihnea  •  26 noiembrie 2015, 19:49

ce caraghios e Nasu:). Se vede c-a invatat de la Basescu, a pus conditii de referendum :)

Ioan  •  26 noiembrie 2015, 19:55

@bozo. 2 zile pe saptamana inseamna 48 de ore lucrate adica 6 zile a cate 8 ore pt cine lucreaza la 8 ore. Poti avea intre 5 si 12 inter pe tura. Nu ai timp nici sa manaci. Arafat nu pus pompierii la lucru....doar ii munceste suplimentar si nu.i plateste. E simplu!

emilio  •  26 noiembrie 2015, 20:13

Nu este vreun secret pentru cei care nu au venit alaltaieri cu pluta in romanica faptul ca cea mai mare parte a personalului de interventie smurd si isu este angajat in perioada 2006-2008, fara pregatire anterioara de specialitate ("luat de pe strada", cum s-ar spune) si "specializat la locul de munca". Majoritatea angajatilor smurd au un curs TEORETIC de 3 luni in tehnici de resuscitare si stabilizare, mult inferior celui predat in scolile postliceale de asistenti medicali. Se incearca acum trimiterea lor la cursuri mai aplicate, dar rezistenta si reticenta angajatilor este destul de serioasa. Asa ca, privind realist, smurd nu este decat un serviciu de taximetrie medicala rapida. Fereasca sfantul de evenimente nationale/locale importante care sa evidentieze limitarile serioase ale acestei incropeli pe bani multi. La isu, in perioada 2006-2008 au fost angajati cu prioritate cei care au facut armata la pompieri (pe langa neamuri si cimotii, asa cum este traditia romaneasca). Dotarile UTILE sunt de toata jena, se cumpara o groaza de sclipiciuri fara rost si se pune accentul pe salarii si drepturi diverse (care ajung in buzunarele firmelor de pe orizontala); programul de lucru este criminal dar, compensat cu recuperarile, da bine pe total pentru itm.

cetatean  •  26 noiembrie 2015, 20:13

Cred ca Arafat ar trebui sa fie respectat pentru ceea ce a facut pentru ideea de smurd si mai ales pentru populatia medie si saraca romaneasca si de orice etnie.Printre ziaristi sunt multi zvonaci cu subalterni raspindaci ce formeaza PR zero a unor firme straine interesate de banii unei populatii de 22.000.000 locuitori.Pe linga basescu ciubucarul-sef , pot fi si ziaristi dornici de a fi foarte cunoscuti ca sutinatori ai privatizarilor prin firme straine recunoscatoare apoi. Va mai aduc aminte de expresia ,,sa nu-ti vina arafatu'' ce sunaca un blestem.

mirabela  •  26 noiembrie 2015, 20:14

ha ha ha scuzatima dar nu se poate sa vad atatea plangeri aici, privind programul, eu sunt subofiter servant intrun judet mai mic sa zic si de cand sunt angajat al ISU din 2006 am participat la 18 incendii in toata cariera mea. Ce sa zis programul de 24 cu 72 era boierie, dar daca nu s-a mai putut asta e. De ce sa nu recunoastem ca nu muncim efectiv, in programul asta de 24 de la ora 22 pana la ora 06 avem program de odihna asta daca nu se intampla ceva. Jos palaria ptr baieti care lucreaza in judetele mai mari am inteles ca acolo e mai dificil, interventii mai multe dar nu la stingere ci la SMURD, si ce naiba a facut Arafat decat sa ii imbrace frumos pe baietii astia sa le dea o foarfeca de descarcerare si sa ii invete o resuscitare cu mainile pe piept. Putea macar sa ii pregateasca k lumea. Asa ca lasati-o mai moale cu Arafat ca nu a facut mare lucru. Banii care i-a investit in smurd putea sa ii investeasca in ambulanta ca si asa tot aia te salveaza. Stiu un caz in care a murit un om fiindca a venit smurdul si nu a putut sa ii faca o injectie cu adrenalina, il intepase o albina si aia din dispeceratul 112 au trimis smurdul, ori baieti nu au voie si pregatirea necesara sa faca macar o injectie, asta e sistemul lui Arafat. Asa isi protejeaza Arafat subordonatii pe care ii sprijinea acum cateva luni si ii asigura de tot sprijinul ptr a schimba ceva in sistemul putred de la Isu Bucuresti, un sistem la care a inchis ochii toata lumea inclusiv domnul Arafat. Astia trei au fost sacrificati ca niste miel. Pacat de munca lor si ce sa zic ciocu mai mic astia cu interventia .... care nu lucrati in judete mari.

rexrapidistul  •  26 noiembrie 2015, 20:29

Insista, insista, idolul tau se bucura la modul in care te-a instruit ! Ai frija de extraterestrii care te urmaresc, fugi pe la tv si plangi ca mafiotul sef, Basescu, este bucuros ca respecti instructiunile!

viva basescu  •  26 noiembrie 2015, 20:31

domnule pe bune da ciolos asta cine se crede de concediaza el asa lumea fara sa vada in detaliu despre ce e vorba, mai bine i-ar trimite in Bora Bora daca tot vrea sa scape de ei. Cred ca e cam deplasat ptr un prim ministru, as intelege atitudinea asta de la un om din popor dar de la el???? *** ptr ce am iesit in strada?? Cred ca are nitica dreptate marinarul!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pompier  •  26 noiembrie 2015, 20:35

Sunt multe lucruri ce pot fi cercetate, ce pot fi reprosate sau discutate. Dar toate aspectele problemei pot fi imbunatatite sau reparate. Avem o ocazie unica de a schimba totul in bine! Dar pentru asta, generalii trebuie sa fie generali si ceilalti, toti, adevarati locotenenti. Nu ma gandesc la scolile absolvite, pentru ca, sa fim seriosi! dupa zece ani de la incadrare toti au mai multa practica decat orice tanar proaspat iesit de pe bancile scolii militare! Si de unde pana unde cei care au facut alte scoli decat cele militare, sunt mai prosti sau mai buni? Uitati-va bine la cei din fruntea voastra! Nu au, in proportie covarsitoare, scoli militare? Nu au uitat ei sa aiba si coloana vertebrala? Si daca e vreunul care le semnaleaza asta e considerat nebun si indisciplinat! Ati uitat sa fiti camarazi, colegi? Ati uitat sa va priviti cu respect pe voi insiva si intre voi? Desteapta-te romane! Dr. Arafat e un om minunat care a ajuns izolat in bula de sapun in care crede cu cerbicie. Eu nu imi doresc demisia domnului Arafat ci desfintarea DSU. Sa nu uitati, domnule Arafat, ca pompierii v-au iubit si v-au sustinut si s-au zbatut pentru visul dumneavoastra pana ati inceput sa muscati mana care v-a hranit! Nu ati stiut ca faceti asta? Ati fost dezinformat? Sau nu v-a pasat? Militarii sunt militarosi, le place sa fie condusi pentru ca e mai comod si sunt si ei apreciati de catre sefii lor civili care le mai dau un grad sau o functie... Imi e rusine! Rusine pentru ca stiu multi pompieri eroi, multi oameni minunati care si-ar da viata oricand sa o salveze pe a celorlalti si care acum sunt injositi pe nedrept! E o dovada de curaj acum sa iesi pe strada in uniforma de pompier, nu mai e, din pacate, o mandrie... Ne mandrim cu SMURD-ul, este copilul pe care v-am ajutat sa il cresteti! Dar, SMURD-UL NU ESTE ARMATA INTERNA A TARII! Este doar un Serviciu. V-ati gandit, domnule Arafat, cati pompieri, cati politisti, cati jandarmi, a-ti jignit cand ati afirmat asta? Dumneavoastra ati facut multe lucruri minunate. Va rugam, nu va dati demisia! DESFINTATI DSU! Ramaneti prietenul pompierilor asa cum va placea sa spuneti odata! Nu vrem sef direct, peste inspectorul general, oricine ar fi el. Cu deosebit respect!

alessia  •  26 noiembrie 2015, 20:39

-mie nu mi se parut ok afirmatia initiala a dl arafat ca"' colectiv nu era in baza de date a ISU'',adica s-a spalat pe maini.Dupa 25 ani de la Revolutie,nu mi se pare ca o institutie atat de importanta,cum este ISU sa mearga asa,te inregistrezi existi,daca nu te inregistrezi,treaba ta.Ar fi fost normala o conexiune stransa intre Primarie-registrul comertului-pompieri,toti agentii economici sa fie inregistrati si verficati. -Iar daca faxul acela a existat,imediat trebuiau puse rotile in miscare pt reglarea situatiei clubului Colectiv in ceea ce priveste securitatea contra incendiilor -Dar ceea ce mi se pare ...ciudat,este ca sefii ISU au fost chemati la ancheta si suspendati abia dupa dezvaluirile din presa. Cand e o asa tragedie,este normal ca politia-SRI-DNA sa colaboreze inca din primele zile.Si nu pot sa cred ca SRI nu a aflat ca pe la pompieri a fost un fax legat de colectiv etc. dar dincolo de mister,neclaritati,ramane multa durere .IMENSA durere....

Cornel  •  26 noiembrie 2015, 20:43

N-ar fi mai bine, d.le Tolontan, să renunţăm la tot şi, să inventăm LUMEA de la răstignirea lui Hristos? Sau mai bine, să propuneţi soluţii. Cu critica (acuzaţiile) se pricepe toată lumea, ca şi la politică (faceţi?), fotbal...etc.

ion ionescu  •  26 noiembrie 2015, 20:44

De ce B1 TV? Sa legitimezi o televiziune care face rusine ideii de jurnalism si nici macar nu are audienta surorii mai mari A3 ??? O televiziune care si pe acest subiect a avut o pozitie clar partizana si unde ura e la ea acasa?!?! De ce simtiti nevoia sa tabloidizati un subiect asa serios si la care ati muncit atit?

Doru&Rudina  •  26 noiembrie 2015, 20:47

Au viata gre cei din I.S.U . Cei care au plecat din sistem regreta ca au pierdut niste ANI aiurea in afara dupa 3ani de munca au realizat ce nu au facut in 10-15 ani la I.S.U(aici vorbesc de cadrele operative ca cei din BIROURI ar sta si pe jumatate de salariu, sunt in posturi nepoti, frati,cumnati amanti,amante si toate rudele sefilor)

firefly  •  26 noiembrie 2015, 20:49

@emilio: curs de 3 luni.. pentru paramadic cursul dureaza 1 luna :) iar rezistenta si reticenta din partea angajatilor vine in cazul cursului de paramedic din faptul ca detesta ideea de a lucra pe SMURD si la modul general din faptul ca pierd din salariu atunci cand sunt trimisi la curs (la program de 8 h) + cheltuielile aferente. Taxi e ambulanta tip B - de prim ajutor.. tip C cu medic de la UPU nu e doar taxi. Cat despre sclipiciuri, de acord. Salariile nu au mai fost marite la ISU de niste multi ani Mda.. recuperari 24/8/8. perfect legal si normal, nu? in conditiile in care cei care lucreaza la MApN la tura (24/72) atunci cand acumuleaza ore suplimentare.. ca da, si la tipul asta de program se acumuleaza, au recuperari sub forma 24/0/0/0 @mirabela: felicitari pentru numarul mic de interventii. sper sa fie tot asa si de acum inainte. numai ca in anumite subunitati sunt mai mult de 18 incendii la luna in medie, daca nu chiar mai multe (fara a pune si arderi necontrolate etc.). si nu e o chestie de judet mare sau mic.. depinde de raionul de interventie al subunitatii.. de nivelul de dotare al serviciilor voluntare din zona etc.

Mircea  •  26 noiembrie 2015, 21:01

Buna seara Domnule Tolontan, Felicitari! Referitor la dr. Arafat, tin sa precizez de la inceput ca il consider un profesionist desavarsit, un manager exceptional in domeniul SMURD, dar doar atat! Ba nu, mai este ceva: este de un orgoliu nemasurat, dornic de a apare pe 'sticla' tot timpul si foarte razbunator! Ce este dincolo de umbrela SMURD-ului, respectiv tragediile Iovan, Siutghiol, Colectiv, demonstreaza ca este depasit de situatie, ca poarta o palarie prea mare in functia actuala. Ar mai fi un lucru peste care vad ca s-a trecut foarte usor: Raed Arafat era in conducerea MS cand s-a hotarat inchiderea zecilor de spitale! Oare nu cumva a avut un rol 'malefic' in luarea deciziei de inchidere a acestora sustinand si convingand ministrul ca sistemul de urgenta poate sa preia in timp record bolnavii si sa ii aduca la "centru' cu costuri mai mici decat tinerea spitalelor in activitate? Dar nu a tinut cont ca vremea proasta impiedica de multe elicopterele sau chiar masinile sa ajunga la bolnavi! Nu uitati ca a demarat un proiect de construire a 8 spitale regionale si de dotare a fiecarui judet cu cate un elicopter al MI, la initiativa domniei sale. Iar extinderea in teritoriu a unitatilor IGAv MI nu se suprapune cu amplasamentul spitalelor regionale? Oare o simpla coincidenta? Dr. Arafat este de asemenea un mare ipocrit. Stiti care este modelul sau pentru sistemul SMURD? Fundatia REGA, fundatie PRIVATA, cu sediul in Elvetia (https://en.wikipedia.org/wiki/Rega_(air_rescue), la sediul careia a fost in vizita oficiala, impreuna cu secretarul de stat din MI care raspundea de unitatea de aviatie, parca dl Nita, in 2007! Culmea, domnul Arafat, care s-a opus adoptarii legii sanatatii deoarece cei din privat se atingeau de 'copilul' lui, SMURD-ul! Ar mai fi de discutat si despre marginalizarea Sevicului de Ambulanta in detrimentul SMURD-ului dar este deja de notorietate acest lucru.

Marian  •  26 noiembrie 2015, 21:05

Domnule colibry este normal să munceşti cât eşti plătit. Daca ai face un calcul cât inseamnă 8 ore pe zi x câte zile lucrătoare are o lună ai vedea cât trebuie să lucreze un angajat, fie la stat, fie la privat. Restul reprezintă ore suplimentare care trebuie plătite. Dacă facem un calcul pentru o lună în care lucrăm 8 ore pe zi rezultă acelaşi număr de ore ca la un program de 24 ore lucrate cu 72 ore libere. În privinţa unui al doilea loc de muncă este legal ca un pompier să poată face altceva, inclusiv taximetrie. Face acest lucru presat de nevoie, ci nu din plăcere. Vă asigur domnule colibry că ceea ce face în afara programului este al doilea job, primul şi în acelaşi timp cel căruia i se dedică este cel de pompier (chiar dacă nu toată lumea înţelege acest lucru).

Pustiu  •  26 noiembrie 2015, 21:25

Se vorbeste despre sponsorizari ... pai cand si in celelalte structuri nu se asigura nici macar banala hartie sau toner la imprimanta, ce sa mai vorbim de combustibil sau incalzirea pe timp de iarna in cladiri, ce faci? Te orientezi, nu? Treaba trebuie sa mearga, infractorul nu asteapta sa soseasca hartie de la Logistica, asa ca faci tu rost. Acesta e sistemul in Romania in momentul de fata si el a fost creat de catre stat, care acum trage si cu orice alta ocazie da exemple cu niste amarasteni. O intrebare in plus, e daca resursa umana e bine pregatita? O sa va convingeti ca majoritatea "factorilor de decizie" de la cel mai mare sau mic nivel a ajuns in sistem la apelul bocancilor pe ruta P.C.R.(pile, cunostiinte, relatii). To be continued...

Colibri  •  26 noiembrie 2015, 21:34

@ ioan - am fost bugetar aproape 15 ani in aviatie !! pe tura ... nu am avut niciodata liber la 3 ture si nici nu mi-am permis un al doilea job !!! asa ca am plecat si m-am apucat de afaceri private !! hai sa nu ne mai plangem .... eu nu am fost in control niciodata .. ideea de control = spaga in romanica ... iti convine stai - nu pleci asa cum am facut si eu ... hai sa nu ii mai plangem pe sefii pompierilor . Eu personal am vrut sa termin cu ideea de bugetar ... si am reusit __ @ Marian ... sincer prefer sa am un pompier bine platit care sa nu aiba nevoie de alt job ... ok si daca nu e taximetrist, o doamna ofiter pompier ce meserie secundara ar putea avea ?? pai si atunci eu ca privat de ce ii platesc ... ca sa fie in cursa in timpul liber ?? din cate vad problema e mult mai grava ... bugetari cu 2-3 servicii ... !! no comment .... prefer daca e cazul serviciu de pompieri privat si gata !! firma privata !!

Colibri  •  26 noiembrie 2015, 21:43

@ Eugen - daca esti pompier ai bani din impozitele pe care le platesc eu ... daca muncesti mai mult decat trebuie nu e vina mea .. poate traiesti din sposorizari ... pana acum de ce ai tacut ??? muncesti pt mine ??? esti angajatul meu ?? eu sunt superiorul tau ?? .. asa ca ... ,,care esti" las-o balta !!! eu am plecat din bugetari si am inceput o viata noua ... tu ramai acolo !! ...

alex2  •  26 noiembrie 2015, 21:54

Sa inteleg ca reincepe privatizarea salvarii. Care e de fapt problema cu asta? Sistemul privat la noi in sanatate capuseaza statul, nu sta pe picioarele lui. Se vor duce doar la cazuri usoare, in timp ce ambulanta publica se va chinui la cazurile grele. Si se vor deconta la fel. In spitalele private se fac foarte putine proceduri si operatii serioase, in schimb se incaseaza bani seriosi de la asigurari. In principiu nu ar fi o problema, daca ar fi bani pentru toata lumea, dar cand sunt lipsuri atat de mari nu e normal sa mai si faci transferuri catre privat pentru lucruri care sunt mai putin esentiale. Ar trebui fie oprita amestecatura, fie as face niste baremuri unice la nivel national pentru operatii si sa se faca unde s-or face. Insa sa nu te poti numi spital daca nu ai linii de garda complete si daca nu poti sa faci toate operatiile normale, de baza si cele de urgenta. Am fost la Spitalul Sanador in vara si nu aveau un amarat de Spirometru (300 euro) si linia de garda era foarte subtire in materie de specialitati. Asta nu e spital, e o clinica unde poti sa faci niste analize decontate la casa de asigurari.

dupac amaru  •  26 noiembrie 2015, 22:18

Acum 3 luni am chemat ISU pentru ca eram in pericol ca fim inundati de unele lucrari executate gresit de o firma ce executa lucrari pentru Primaria Sect 2. Am sesizat mai multe oficialitati, printre care am facut si o sesizare la ISU . Dupa 3-4 saptamani am primit raspuns de la toti. Dupa 6 saptamani a venit un reprezentant ISU sa .. constate . ISU e o epava . Arafat sa se mute inapoi la SMURD, acolo unde se pricepe

ion  •  26 noiembrie 2015, 22:40

sa ia baietii de la smurd pana la pensie cati bani iau astia de la ambulanta! sau ce castiga ei la smurd se duce pe public relation si promovare puternica in presa? e o enormitate sa sustii ca oamenii care au probleme urgente de sanatate dau bani. jigniti , domnule doctor de la smurd, TOTI ADEVARATII PROFESIONISTI in urgente din aceasta tara!

doar un pompier  •  26 noiembrie 2015, 22:52

@Colibri - tu ca privat nu ma platesti pe mine, un simplu pompier, deoarece nu sunt angajatul tau, eventual iti platesti angajatii proprii. Cat despre taxe si impozite, cred ca si noi amaratii de bugetari le platim cot la cot cu "privatii" si nici nu ne permitem sa fraudam sistemul,muncind la negru. Cat despre asa mult discutatele sponsorizari, acestea in marea lor majoritate au fost destinate pentru echipamente cu care sa intervenim, atunci cand este nevoie, sa-ti salvam pretiosul dos.

doar un pompier  •  26 noiembrie 2015, 22:56

@dupac amaru - vad ca esti unul dintre cei care cred ca pompierii sunt moasa comunala, angajati la salubritate, ingriitori ai spatiilor verzi, hingheri, etc

GIGI  •  26 noiembrie 2015, 23:11

Nu ia nimeni de pe ambulante bani de la oameni. E o minciuna!

kyx  •  26 noiembrie 2015, 23:14

Sa o luam punctual: 1. Am o mare nemultumire (patita inclusiv astazi de 2 ori!!) - Ambulantierii (si militienii) sa faca ciocu' mic. ei abuzeaza zilnic traficul infernal din Bucuresti (si, da!, am patit-o si la 4 dimineata, cand orasul era gol), punand sirenele sa urle ca sa nu stea la coloana si/sau semafor. Trec de coloana/intersectie, gata semnalizarile acustice si vizuale. SMURD-ul are GPS, nu isi permit sa-si faca nevoile pe regulile de circulatie, ca sunt inregistrati si penalizati. 2. eu stiu un pompier care, cu tot cu cei 20 de ani vechime, are 3.700 lei/luna pentru programul de 24 cu 48 si, daca nu e vreo interventie, freaca menta, antrenamentele se fac prin simpla prezenta, etc. 3. privatizam sistemul de urgenta, o sa ne coste de cateva ori mai mult si efectele vor fi aceleasi... practic se schimba firma, nu personalul si nici mentalitatea 4. Ca ultim punct: degeaba nenea Arafat imi spune ca e deziformat, ca nu stie, ca nu cunoaste: oriunde, oricand, seful raspunde pentru faptele subordonatilor. Nu neg ca ar fi adevarat ca nu a stiu dar spun, raspicat, CA ERA TREABA LUI SA STIE. Nestiinta si/sau nepasarea lui a costat vieti, si nu doar acum (oare cati oameni nu au murit in incendii "individuale" tot datorita maretilor inspectori de la ISU, pe amaratii aia cine-i individualizeaza). Hmmm!, Sistem militarizat deci, cand trece ISU-istul prin oras sau inspectorul sau oricine cu atributiile specifice si observa vreo neregula (ca acum, sa fim sinceri, totii de acolo trec prin hipermarket-uri si mall-uri si ei pentru diverse cumparaturi) si-i doare la basca, desi a doua zi ar putea face chiar ei o sesizare pentru nereguli observate in timpul liber. Dar, la naiba!, ar trebui ca ei sau colegii lor sa fie pusi sa munceasca in timpul programului! WTF?!...

unu  •  26 noiembrie 2015, 23:25

Orlando merita sa fie la IGSU sau la DSU, nu la DNA...

art34ccc  •  26 noiembrie 2015, 23:32

Felicitari ! Arafat sa-si ia bagajul de la ISU. Toti cei de la pompieri care lucreaza pe TAXI-urile lui Arafat sunt oameni care au fost fortati sa treaca de la interventia in situatii de urgenta la acordarea primului ajutor si au doar cateva luni de curs in acest sens. Sa nu mai paraziteze ISU si sa-si mute SMURD-ul la ambulanta sau unde vrea el ca si-asa cheltuie banii publici fara noima !

Proarafat  •  26 noiembrie 2015, 23:40

Ca sunt sigur.. Sunt. Va cădea. Va pleca singurul, unicul OM, nu datorită tie, nu pentru ca n a performat, nu pentru ca nu e roman... Ci pentru ca trebuie! Cel mai râvnit sistem de intervenție rapida din UE si poate din lume n avea cum sa fie la noi, tara cu cele mai dezastruoase topuri... In afara de olimpism... Iar excepții... Si nu vb draga Tolo de olimpism pe felia ta... ci de chestii cu mate, fizica... Esti o unealta si vrăjeala cu fileala [sic!] , e pentru gnomi... ***!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează