”Dacă voia, oricine putea șterge Colectiv din softul ISU!” Cine va plăti 50 de milioane de euro despăgubiri?

Procurorii încep urmărirea penală pentru patru firme private, dar victimele așteaptă ca statul să fie tras la răspundere ca să-și poată lua banii

joi, 26 noiembrie 2015, 6:57

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Stăm atît de mult în sufletul pompierilor încît ar trebui să le plătim chirie.

*

”Cînd am început să alerg spre Colectiv, am văzut-o pe fată ieșind”, povestește subofițerul. El și colegul său, ”nu căpitanii cu uniforme curate care au apărut apoi în fața camerelor TV”, au fost acolo printre primii. ”Am văzut-o. Curgea carnea de pe ea. Fumega. N-am reușit s-o prind. Privirea ei trecea prin mine. I-am dat doar un zvîc și s-a dus teleghidată, ca o bilă de la flipper, spre una dintre ambulanțe”.

*

Era primăvară parcă și cineva a sunat la 112. ”Arde o școală din Berceni!”. ”Ne-am echipat cît am putut. Care în boxeri, care în ciorapi”. Regula pompierilor e să se suie în mașină cum apucă. ”Important e să ieșim pe poartă în două minute și un pic”. Se îmbracă apoi, funcție de misiunea pe care o află pe drum.

150 de secunde este timpul în care, din momentul alarmei, mașina de pompieri trebuie să iasă din unitate

Au venit mașinile, huruind de peste tot. Orașul tremura de vuiet. Au tăiat-o peste liniile de tramvaie. ”Peste trotuare, pe unde am apucat”. Frînă în fața școlii.

Coboară. ”În curte era liniște, ne-am dat seama că ceva nu e în regulă”. Au alergat, transpirați, cu scările în cîrcă.  Și cu restul echipamentului în cealaltă mînă. Pe holuri aceeași liniște ca-ntr-o peșteră.

”Intrăm transfigurați în cancelarie. Și atunci, vedem peisajul! Răsturant pe un scaun, cu o cască roșie de pompier dată șmecherește pe spate, primarul Piedone rîdea la noi: Hă, Hă, am vrut să vă testez timpul de reacție!” pompieri de la ISU București-Ilfov

*

Poveștile pompierilor sînt nesfîrșite. ”Întrebă-i pe doctori care este incidența cancerului la pompieri!”. La plămîni, din cauza substanțelor inhalate? ”Nu, frate, la orice. De stres. De încordare. De viață petrecută așteptînd intervenția. Asta ne spun medicii. Că pompierii fac cancer de stres”.

*

Așa că au hotărît să se împartă. În pompieri și ”angajați la pompieri”.

Primii intră în foc, sînt răi și neîndurători, ceilalți sînt inspectorii de la prevenire sau oamenii disprețuiți de la birouri. ”Pe nedrept îi disprețuim, că mai greșim și noi”, recunosc, după o bere, cei de la Intervenție.

Iar cei mai mult îi urăsc pompierii de foc pe ștabii de la IGSU.

Dar acum n-au de ce.

”Auzi ce le-au făcut la fraieri? De cînd a început scandalul, la IGSU nici măcar nu-i mai lasă să intre pe mailuri, ca să nu mai dea, sanchi, la presă”.  

*

E adevărat.

Pe strada liniștită, plasată la cîțiva pași de Parcul Circului, oamenii nu mai pot să dea emailuri.

”De cîteva zile, șefii ne-au blocat accesul la emailurile de yahoo, gmail și orice altceva decît emailurile oficiale, ale instituției”, povestește un ofițer de pompieri de la IGSU. Un ștab el însuși, după cum îi văd cei de la ”Dealul Spirii”, de la ISU.

În schimb, la IGSU merg televizoarele. Merg de sar electronii.

Oamenii, refugiați prin birouri, îl văd pe premier cum cere ”îndepărtarea șefilor ISU, ca să nu mai poată reveni niciodată în sistem!”. Apoi, vine ministrul de Interne care a spus că ”am cerut trimiterea tuturor documentelor la DNA”. Pe seară, apare anunțul că ”șefii de la ISU sînt audiați la DNA”.

Nu se bucură nimeni. Nu pe față, cel puțin.

Totuși, chiar dacă IGSU le e deasupra, cei de la ISU sînt colegii lor.

*

Miercuri, pe 23 septembrie, ora 23:27, IGSU a primit primul o cerere de la organizatori ”pentru concertul PLUM din clubul Colectiv și de la etajul 1 al Fabricii Pionierul” . Publicarea faxului în Gazetă a aruncat în aer convențiile.

Dar ce drum a urmat faxul? Traseul este clar cel puțin pînă într-un punct.

PRIMUL PAS: ”A doua zi dimineață, joi, faxul a ajuns în mapa domnului colonel Cornea, șeful nostru”, povestește un om care a văzut hîrtia.

Nicolae Cornea a scris o rezoluție, să analizeze faxul Mihai Guță, omologul său de la ISU, ”că era treaba lor”.

Mai departe, i l-a dat colonelului Păsărelu. De acolo a ajuns la dispeceratul condus de colonelul Dobre. Și, hop, la ISU, pe 24 septembrie, la ”nouă jumate dimineața”.

AL DOILEA PAS: ”Dar documentul n-a fost înregistrat la IGSU. Întrebați-i de ce”. Întrebăm. ”Nu era un document de competența noastră, doar îl redirecționam”, răspunde un om care se ocupă de dispeceratul lui Dobre, punctul nodal prin care trec documentele.

AL TREILEA PAS: Poposit pe ”Dealul Spirii”, faxul care anunța evenimentul a  fost văzut de Mihai Guță, inspectorul șef al ISU. ”Guță e un tip onest și OK, dar are sub el specimene care-l speculează”, cred oamenii lui despre el.

*

De aici, lucrurile se bifurcă. Apar două versiuni.

Potrivit variantei oficiale, ISU a trimis două documente seci către organizatori, în care le-au spus ceva despre lege. Digi24 susține că, de fapt, ISU a dat astfel o aprobare. Clar e că pompierii n-au mers acolo.

Potrivit unei surse din IGSU, dar neconfirmată, Mihai Guță ar mai fi trimis încă un document, către șeful său direct, Nicolae Cornea. Exact locul de unde venise rezoluția pe fax.

”Guță i-a spus că ISU nu e de acord cu evenimentul pentru că acela nu e un obiectiv autorizat de către ei”, susține sursa.

În ciuda încercărilor repetate ale ziarului, nici Guță și nici biroul de presă al ISU nu au comentat nimic în legătură cu acest refuz pe care ISU l-ar fi trimis către IGSU pentru festival.

”În urma verificărilor efectuate atât la nivelul instituţiei noastre, cât şi la ISU BIF, până în acest moment un asemenea document nu a fost identificat”, sună răspunsul IGSU pentru ziar. Vor mai căuta.

Altceva e însă sigur.

*

În noaptea de 30 spre 31 octombrie, la ora 1:21 noaptea, Raed Arafat declara pentru siteul Știrilor ProTV că ”La nivelul ISU, nu există nici un document, nici o solicitare pentru autorizarea activității din locația respectivă”. 

Foarte rapid! 1:21 e ora difuzării înregistrării pe site, declarația a fost făcută mai devreme. 

Declarația lui Arafat s-a bazat, cu mare probabilitate, doar pe softul de evidență a obiectivelor pe care ISU le are în în București și Ilfov.

40.000 de companii, școli, biserici și clădiri publice din București și Ilfov are ISU în evidența sa

”E un program primitiv de evidență, fără niveluri de siguranță, ceva jenant, un fel de excel”, spune un om care cunoaște bine softul. Sistemul de Situații de Urgență din România funcționează, la nivel de prevenire a incendiilor, pe un tocător de șnițele.

La miezul nopții, cei de la ISU au intrat în soft, l-au consultat și au spus că nu apare ”Colectiv”, pe cuvînt de onoare. Pe această căutare rapidă și-a bazat Arafat declarațiile.

În aceeași noapte, trei oameni de la Control și Prevenire, din subordinea colonelului Aldoiu, au fost trimiși cu sufletul la gură la Otopeni, acolo unde este arhiva ISU. ”E practic imposibil ca ei să fi putut verifica existența sau nonexistența clubului Colectiv atît de repede încît să-i dea lui  Arafat informații la două și jumătate ore de la incendiu”.

Au pretins că n-au găsit nimic.

*

Am discutat cu unul dintre acești oameni:

Are logică ce spune.

Numai dacă a existat un ordin direct de sus, cineva și-ar fi pus pielea în băț ca să elimine clubul Colectiv (unu) din liniile acestui soft vechi și (doi) din arhiva ISU din afara Bucureștiului.

*

”Am fost dezinformat”, a spus ieri Arafat, apărînd însă în continuare ideea potrivit căreia clubul nu era în evidența electronică.

Tare evidență!  Jurnalul ascuns de o adolescentă sub pernă e mai sigur decît evidența electronică a softului contemporan cu Pilat.

La conferința de presă de la Ministerul Sănătății, scenele s-au înăsprit. Oamenii fuseseră mințiți, jurnaliștii trăiau furia publică. ”Demisionați?” ”Nu!”.

”Dar nu vă simțiți responsabil?!”. A fost un dialog aprins și civilizat.

Neobișnuit cu întrebările tari ale presei, Raed Arafat se înroșise și a ridicat vocea. Nu-i convenea, dar a făcut față.

 

*

La o săptămînă după tragedia de la Colectiv, revista Kamikaze a scris un articol în care vorbea despre ”Veriga lipsă dintre corupție și moarte”.

Ei au fost primii din presă care au avansat ideea că atenția opiniei publice, deznădejdea și speranțele carbonizate au fost îndreptate, în mod intenționat, spre pieptul administratorilor clubului și spre firma de pirotehnie.

Și că, în spatele acestei diversiuni, diversiune nu pentru că ar vrea să-i scape cineva pe patronii de la Colectiv, ci pentru că nu sînt singurii responsabili, șefii MAI și ai IGSU și-au ascuns urmele.

Dar care șefi s-au pitit după simpatia publică la adresa pompierilor mușamalizînd propria răspundere.

Mai mult, în acea noapte, scria Kamikaze, pe cînd Oprea și Arafat ieșeau în față, din arhivele ISU s-au șters urmele.

*

Arafat a fost și el întrebat ieri despre măreţul soft. A zis că e unul în pregătire. Nu e foarte la curent, dar simte că programul folosit cînd a fost informat e varză.

Îl prindem greu pe un om din sistem. Cum vă asigurați că cineva nu șterge Colectiv?. ”În general, softul unde sînt centralizate firmele e folosit de un singur om”. Un singur om 24 de ore și 7 zile din 7? ”În fine, mai mulți oameni”.

Omul trebuie să garanteze, nu softul.

Un blestemat de soft.

*

Povestește un om din teritoriu.

”Există o manipulare a presei în favoarea unui bine care nu există” Sursă din Sistemul de Urgențe

Tipul dă un exemplu: ”Acum un an jumate, un ambulanțier s-a sinucis în timpul programului, fără nici o aparentă problemă personală cînd mai avea cîteva luni să iasă la pensie”.

Își trage sufletul și continuă povestea. ”Nici o publicație, măcar una locală, nu a postat un rînd despre sinucidere. De ce? Colegii spun că de sus s-a dictat să nu apară în presă. De ce a făcut-o? Toți cei din jur spun că e de vină presiunea mare care există la locul de muncă. Sînt multe care se ascund de către presă, de mai toată presa din România”.

*

E prea mult. Nu poți imputa nimănui o sinucidere, dar e prea mult. Ce e atîta de protejat în Departamentul pentru Situații de Urgență?

60 de milioane de euro este numai cea mai recentă investiție pe care o va cheltui Departamentul național de Urgență

Ni s-a epuizat, în aceste patru săptămîni de la Colectiv, toată rezistența la durere.

Un soft în bătaie de joc pentru a ține evidența siguranței oamenilor.

Un soft de doi lei într-un Departament pentru Situații de Urgență care costă sute de milioane de euro.

*

Și apropo de bani. Un lucru care nu s-a știut pînă acum.

Procurorii au pus sub acuzare patru firme. Clubul Colectiv, Golden Ideas Fireworks, cea cu artificiile, compania celor de la Gravity și o firmă olandeză care a făcut înțelegerea cu firma de artificii.

Iar cererile de despăgubiri prin procese vor atinge o cotă enormă.

50 de milioane de euro, cel puțin, estimează unii avocați că vor ajunge cererile în instanță pentru despăgubiri.

”Nimeni nu vorbește deschis acum despre procesele civile, însă ele vor fi extrem de importante”, explică un avocat. Nu se vorbește în public. Familiile au contactat deja avocați.

Știți care este, după calculul specialiștilor în legi, singura șansă ca familiile celor dispăruți să intre în posesia acestor bani?! Ca statul român, sub orice formă, ISU sau Primăria sectorului 4, să devină parte acuzată în proces. Altfel, banii n-au de unde să vină.

”De aceea e atît de important ceea ce se întîmplă cu implicarea sau nu a ISU în urmărirea penală”, explică același avocat.

*

Tot despre bani. Pornind de la baza de date amărășteană de la ISU, creată pe genunchi cu mulți ani în urmă.

”Știți cine face softurile pentru Sistemul de Urgență?”, întreabă un pompier. Se ridică de pe scaun și joacă rolul lui Steve Martin, cînd a prezentat Oscarurile în 2010:

”Iar Oscarurile merg la:

  1. Team Net – Sebastian Ghiță.
  2. Felix Telecom – fost general SIE.
  3. MIRA Telecom – fost general SRI.”

 

 

 

Comentarii (96)Adaugă comentariu

sundance kid  •  26 noiembrie 2015, 7:30

O mână spală pe alta și amândouă obrazul

Catalin F  •  26 noiembrie 2015, 7:34

Scriu doar sa spun ca apreciez foarte mult ceea ce tu si colegii tai faceți Catalin si ca aduceți tot timpul la vedere aspecte noi, la care nimeni nu s-a gândit. As sugera, daca se poate, sa te axezi mai mult pe fapte, pentru ca aveți multă informație, si mai putin pe emoție. Eu ma consider un om echilibrat, si cu toate astea, citind ultimele tale articole simt o neliniște interioară si ma gândesc foarte mult la răul altor persoane. Important e in primul rând sa știm ce s-a întâmplat cred, apoi cred ca ar trebui sa le dam șansa oamenilor cinstiti din sistem sa iasă in fata. Cand este multă emoție la mijloc spațiul dintre bine si rău devine foarte mic. Mulțumesc!

Doctor  •  26 noiembrie 2015, 7:38

In ultima vreme MAI e implicat in toate scandalurile posibile: cazul Colectiv, cazul politistului mort - si acestea sunt doar cele mari. Zilnic se adauga noi cazuri de coruptie de genul celor in care Marius Maghiari si colegii musamalizeaza un accident, seful politiei rutiere Teleorman primeste mancare drept mita - presa, jenata, a scris produse perisabile! Cred ca e cazul sa dam pe toata lumea afara din MAI si sa reangajam pe altii mai capabili!

razvan  •  26 noiembrie 2015, 7:42

buna dimineata vietnam, mai in gluma mai in serios asa ar trebui sa spunem din pacate despre tara noastra,de ce ? multa mizerie , coruptie si minciuna . acum vb. despre ISU si MAI dar din pacate cam in tot aparatul de stat este la fel neamuri,amante , prosti si habarnisti care sunt platiti f.bine iar pt. prostia si lacomia lor mor oameni frumosi nevinovati iar cei care scapa raman marcati si traumatizati pe viata.' conducatorul iubit ' actual =arafat e ok sa fie iubit pt. trecut da sunt de acord dar pt. prezent ? pt mine a cazut dupa acel piedestal pe care pe merit se urcase, am vazut multi care se supara daca spui ceva de arafat treaba lor daca nu sunt postaci care casrtiga o paine [APROPO SI POSTACII AR TREBUI IMPOZITATI} multi uita ca si base a venit pe un cal alb a facut si ceva ok dar acum vedem cum toti care au fost langa el au furat miliarde si el nu stia? trambulina blonda mai are si tupeu cum vb. asa si cu arafat ati uitat siutghiol? numai in vietnam si tanzania nu se umfla barca si nu pornea motorul ca sa nu moara acei oameni la cateva sute de metri de mal .cine face piata pt. isu ? cine castiga licitatiile de cand pastoreste arafat?al cui prieten este? acum sa revenim la genocidul de la colectiv , arafat daca avea onoare cum se intampla in tari civilizate demisiona, daca chiar nu stia de toate aceste probleme din sistem inseamna ca nu este un sef capabil si tb. sa demisioneze, daca stia si eu cred ca stia[ miar place sa ma insel] trebuie sa raspunda nu doar cu demisia. ma intreb daca erau victime si din randul lor ministri etc ai trimiteau in secunda 2 in vest sau nu? scuzati greselile ma grabesc .multa sanatate tolo , echipei tale si tuturor oamenilor de bine.

biancorossi  •  26 noiembrie 2015, 7:46

ce-ar fi sa faceti voi o mega investigatie penala.. jurnalistioca, scuzze, mereu uit ca sunteti niste bieti jurnalisti si nu procurori/detectivi/ofiteri de urmarire penala.. deci, o mega investigatie jurnalistica pentru a descoperi instinctul de autoconservare. sincer, merita bagat la Bulau si instinctul asta, nu crezi >? ps - iti recomand sa nu ratezi nici un chef organizat in hangare fara usi, ferestre, extinctoare, forte de interventie solicitate de organizatorii chefurilor, si mai vorbim dupa aia.. daca mai putem.... sunt sigur ca intelegi ideea, esti mult prea destept pentru mileniul asta, doar provii din alt mileniu...

Catalin  •  26 noiembrie 2015, 7:55

Oare e singura institutie care are astfel de sincope? Nu stim, caci Statul construieste garduri inalte pentru a ne vedea nimic

Alin  •  26 noiembrie 2015, 7:59

Intr-o lume nebuna in care presa romaneasca parca a luat-o pe "aratura" cautand senzationalul si punand etichete de dragul de a pune ( ma refer la domnul CTP care ii facea pe asociatii Colectiv "spagari" si "nenorociti" la nici 48h dupa tragedie) sau incercand sa redea opiniei publice cat mai detaliat drama victimelor si a salvatorilor, dumneavoastra domnule Tolontan sunteti unul din acei putini ziaristi care si-au pastrat echilibrul, principiile si obiectivitatea in defavoarea senzationalului si a ratingului imediat. Va felicit pentru anchetele pe care le derulati!

cineva  •  26 noiembrie 2015, 8:17

Apreciez enorm preocuparea ta pentru adevar . Nici nu mai stiu daca e bine sau rau faptul ca nu mai ai in investigatiile tale ,vreo legatura cu un ziar de sport . Pana la urma Adevarul vindeca indiferent de cine il spune . Felicitari ca iti asumi aceasta postura nobila si periculoasa in acelas timp . Numai punand o PRESIUNE CONSTATNTA SI PERMANENTA PE SISTEM mai avem o sansa .

Ghita  •  26 noiembrie 2015, 8:18

Tolo, Am doua intrebari: - aveti la sediul redactiei toate aprobarile, avizele...tot, tot, asa cum prevede legea?.....faceti voi antrenament de evacuare/si, sau interventie lunar? - voi, gsp, ati facut sponsorizare catre IGSU si/sau ISU? ....una, acolo, cat de mica. Dar, pe cinstite, ca tu stii bine ca se afla! :-)

roman nemanipulat  •  26 noiembrie 2015, 8:20

Salut Catalin, Imi pare rau sa vad ca, ori faci parte din aceeasi masina de manipulare, ori esti stat de avid de a fi evidentiat si deci usor de manipulat. Imi pare rau ca nu ai profunzimea necesara sa iti dai seama cum esti manipulat sau...o faci deliberat. Esti folosit in acaesta masinarie care se urca pe o tragedie (sigur provocata, caci altfel nu ar fi intretinuta aceasta propaganda atata timp) pentru a regla conturi si a mai "privatiza" (citeste sa se dea la smecheri fara ca acestia sa fi facut vre-o investitie) Smurdul si tot ce tine de interventia de urgenta. Ca noi dupa aceea sa platim enorm ca sa imbogatim si mai mult pe acesti smecheri. Imi pare rau ca esti atat de usor de folosi, ca nu te prinzi... Se vede si din exaltarea ta exacerbata, ca si cand ai descoperit aurul, cand de fapt, toate ti se pun la dispozitie picatura cu picatura profitand de naivitatea ta si de dorinta ta de afirmare. E pacat.... O sa apara mereu intrebarea de unde un jurnalist de sport, apare mereu la tanc cu "dezvaluiri" si face anchete ce nu au legatura cu sportul.... Pacat.... Continua caci ai o misiune bine stabilita si lasa-ne si fara Arafat si fara ISU si SMURD si da-ne pe privati sa se ocupe de toate accidentele.... Preventia, sigur va ramane tot la stat ca sa ramana in continuare responsabilitatea si ...spaga. Nu te cred nici pe tine nici o iota ca vrei sa dispara spaga... Nu cred cand faci asta doar in urma unor accidente, si nu tot timpul. Pacat ca te-ai bagat in jocul asta murdar al "schimbarilor" pe tragedia unor oameni morti.

sanda  •  26 noiembrie 2015, 8:22

Poate ca ar fi bine sa faceti o ancheta si la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov. Veti afla lucruri incredibile, cat se poate fura din banii destinati sistemului de urgenta! Cata spaga se ia la angajare, iar oamenii angajati sunt rudele si cunostintele managerilor. Cum e posibil ca managerul si directorul medical sa fie sot si sotie?! Dar ei au fost si sunt protejatii d-lui Arafat, toata lumea stie asta. El i-a "inscaunat" si tot el a distrus Serviciul de Ambulanta Ilfov unindu-l cu cel de la Bucuresti. Dupa care arhiva de la Ilfov a fost distrusa!!! Dar oamenii de acolo sunt speriati, terorizati, le e frica sa vorbeasca. Asistenta care a fost in noaptea tragediei la Colectiv a fost amenintata ca sa taca. Stiti cati angajati de la Ambulanta au murit inainte sa apuce pensia? Stresul de acolo este extrem de mare! Si frica de asemenea...

Dan  •  26 noiembrie 2015, 8:24

tatataaam ... ați pus sare pe rană cu această anchetă :). Amu să vezi, marcaj om la om la Tolo.

radu  •  26 noiembrie 2015, 8:25

”De aceea e atît de important ceea ce se întîmplă cu implicarea sau nu a ISU în urmărirea penală”, explică același avocat. Quod erat demonstrandum

Petru  •  26 noiembrie 2015, 8:49

Domnule Tolontan, am o singura mentiune: acel "vroia" din titlu e incorect. In limba romana nu exista verbul a vroi, ci doar a vrea sau a voi. Ori spuneti "vrea" (persoana a III-a singular a verbului a vrea), ori spuneti "voia" (persoana a III-a singular a verbului a voi).

SIVECO  •  26 noiembrie 2015, 8:50

Ceea ce se intampla cu softul pentru pompieri se intampla cu toate softurile cu implementare nationala pentru bugetari..... sute de milioane de euro aruncate pe softuri ce nu pot fi folosite/aplicate in practica din diverse motive ( prost facuta, lipsa personal competent sau lipsa infrastuctura necesara ). Se fac cursuri de cateva zile , se declara ca au fost de cateva luni, smecherii se duc in training la mare , prostii incearca se le foloseasca si alti prosti ( noi) le platim. Undeva la tara se implementeaza un astfel de soft (facut de SIVECO) si imi vine sa vomit cand stiu ca pe urma se vor incasa 30 000euro pe luna ca mentenanta , cand de fapt ei nu vor face nimic decat sa incaseze banii( cei care au facut softul ar fi trebuit sa rezolve toate problemele pana la data finala si nu ar fi trebuit sa mai existe alte costuri) si asta fara sa mai zic ca s-a incasat o caruta de bani de la guver pentru achizitia lui si pentru niste jafuri de echipamente. Asta-i Romania.....

sundance kid  •  26 noiembrie 2015, 8:55

@ petru : Asta ii spun si eu userului ala care ma bate la cap toata ziua cu gramatica . Eu nu sunt formator de opinie . Doar frec gazul ca voi .

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2015, 8:59

@Petru: ce cititori buni, fara gluma. Doua minute a stat titlul asa, il schimbasem si, cind rasuflam usurat, am vazut ca cineva sesizase deja eroarea :-) Multumesc, oricum.

sundance kid  •  26 noiembrie 2015, 9:01

@ siveco Nici softul de pe voyager one care a parasit sistemul solar de ceva vreme nu a costat mai mult decit citeva milioane .

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2015, 9:03

@roman nemanipulat: ”de fapt, toate ti se pun la dispozitie picatura cu picatura profitand de naivitatea ta”. Nu e deloc adevarat. Fiecare pas de aici a fost facut cu mult efort si inaintea autoritatilor. De pilda, DNA nu avea faxul despre care am scris ieri. Iar softul despre care scriem astazi nu exista nici la ora asta in atentia DNA. Se poate verifica foarte usor acest lucru, cind se va ajunge la proces. Veti vedea atunci cind au aparut aceste probe. Insa nu vrem sa va convingem de nimic. E de inteles ca e mult mai usor sa credem in teoria conspiratiei decit in lucruri care chiar se petrec in fata noastra.

Stefanita  •  26 noiembrie 2015, 9:10

Smurd si 112 functioneaza bine - Arafat, sistem, oameni. Dar acest gen de institutii publice mai mult sau mai putin militarizate sunt o cutie (gaura) neagra: management, evaluari si performante, in fata cui raspund (altor destepti), resurse unane, bugete, etc.

Ahriman  •  26 noiembrie 2015, 9:19

Poate este un caz izolat. Sau poate nu. Cunosc foarte bine cazul unei doamne care a lucrat secretara in Primaria Constanta la cabinetul primarului Mazare si care acum prin relatii a ajuns sa lucreze la ISU Constanta pe un salariu de 2200 lei pe luna. Frumoasa oportunitate.

SIVECO  •  26 noiembrie 2015, 9:19

@sundance kid gandestete numai cati bani s-au aruncat la microsoft din buzunarul nostru si pe urma aduna toate potlogariile cu alte softuri si ai sa ramii consternat

Aurora  •  26 noiembrie 2015, 9:22

Foarte bine punctat. Daca ati sti cu ce echipamente si in ce conditii lucreaza pompierii adevarati ..... Masini vechi de dinainte de revolutie, pe care de multe ori le repara cu piese cumparate tot de ei, si cu mecanici dintre ei, masini care se strica in timp ce merg la interventie, camioane care ii lasa noaptea in drum (deplasarea la interventia de la Brasov, cea cu planorul), echipamente si bocanci de doi lei obligatoriu de cumparat de la firmele agreate..... Daca ati sti cum le-au schimbat anul acesta programul astfel incat in loc sa se odihneasca 72 de ore dupa o tura de 24 de ore, se odihnesc doar 48 si si in alea le baga tot felul de activitati tampite gen defilari , bilanturi, evaluari, probe sportive si altele .... Logodnicul meu este pompier adevarat, stiu ca ei sunt singurii care nu ezita niciodata sa salveze o viata, un suflet sau orice bun, ei in momentul in care se da alarma, in doua minunte sunt echipati si in masini, de multe ori fara sa stie cand se intorc, stiu cat de obosit este in ultimul an, il vad, dar nu se plange niciodata, imi spune ca asta este meseria lui, ca asta este menirea lui ..... Da, stresul in aceasta meserie este enorm, neodihna se aduna, pentru ca nu e lucru de nimic sa sari in sus la orice alarma, poate si de cinci ori intr-o noapte. Ca sa nu mai spun ca lor li se calculeaza normele si sporurile pornind de la salariile de dinainte de 2010 respectiv la 600 si ceva de lei, nici macar la salariul minim pe economie, ca pentru orele suplimentare lucrate nu sunt platiti deloc ci li se dau ore libere aiurea, spre ex. li se da liber patru ore de dimineata, sa vina mai tarziu, dar ce poti face cu alea patru ore? asta e doar un exemplu.... Ar fi multe tare de spus, dar ma opresc, pacat ca acesti pacalici de ofiteri strica toata imaginea lor si tot ei sunt cei platiti cu salarii duble fata de pompierii adevarati.

rexrapidistul  •  26 noiembrie 2015, 9:23

Il faci pe Basescu mandru prin comportarea ta si de aceea te fileaza EXTRATERESTRII!

Gabi  •  26 noiembrie 2015, 9:24

@SIVECO Ai dreptate legat de calitatea programelor care ajung la stat. Dar vina nu e a firmelor de IT, ci a celor de la stat. Exclusiv. In primul rand, ca astfel de programe se fac doar pe spaga si trafic de influenta. Cine spune altceva minte. In al doilea rand, cei de la stat nu se comporta ca un beneficiar interesat, pur si simplu nu au nicio treaba sa se asigure ca obtin ceva de care au nevoie si ceva de calitate. In orice caz, este trist ca una dintre tarile cele mai tari in lume in IT nu stie sa profite pentru a-si face niste sisteme informatice asa cum s-ar putea face. Sigur, nu se vor face niciodata, asta stim cu totii. La fel cum stim ca niciodata coruptia si furtul nu vor disparea. De ce ? Pentru ca nu se pedepsesc, cu adevarat. In Romania scapi mult, mult prea usor. Si atunci se ajunge la concluzia ca merita riscul. E un risc asumat si a carei factura o platesc tara si societatea in ansamblul ei. Dar asta merita, atata vreme cat nu stie sa se organizeze sa schimbe lucrurile.

sacalu  •  26 noiembrie 2015, 9:29

Va apreciez pentru faptul ca va documentati inainte de a scrie un articol, dar subtitlul este cam cinic. Cum adica , "victimele așteaptă ca statul să fie tras la răspundere ca să-și poată lua banii" ? Pai asta e grija familiilor ? Sa isi ia banetul de pe urma mortilor ? E un fel de troc ? Iti dau un mort si tu ( statul) imi dai niste bani ?

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2015, 9:31

@Catalin F: ai dreptate, dar ceea ce simti este efectul faptelor aflate, crede-ne. Opiniile nu intereseaza pe nimeni, nu ele te tulbura, ci detaliile pe care le citesti. Si noua ni se intimpla exact acelasi lucru.

Nelu  •  26 noiembrie 2015, 9:31

Nu stiu daca ar fi suficient sa stearga din soft pentru ca oricat de primitiv ar fi softul, trebuie sa fie un back-up pe undeva, iar de sters datele din back-up este mai greu. Daca au fost inregistrate date atunci ele vor putea fi gasite de procurori.

Gabi  •  26 noiembrie 2015, 9:34

Catalin, iti admir efortul dar te lupti cu morile de vant. Sigur, asta nu inseamna ca trebuie sa te opresti. Dar langa tine nu prea are cine sa vina. Romania e o tara atipica pentru Europa, este una in care statul este vazut de proprii slujbasi doar ca pe o punga mare din care poti lua bani in doua feluri: prin salarii si prin contracte. Atata vreme cat pe un domeniu se aloca niste bani, tot ce vrea slujbasul la stat e sa gaseasca o metoda prin care sa-si traga si el o parte, cumva. Asa apar caietele de sarcini scrise cu dedicatie, asa apar descalificarile facute cu acul, la final slujbasul aducandu-si "oamenii lui" sa "rezolve treaba", in asa fel incat sa-i ajunga si lui ceva. Cat mai mult si cat mai repede. De-asta nu-l intereseaza ce iese. De-asta programele sunt proaste. De-asta autostrazile se surpa. De-asta sectiile de spital stau nefolosite. Pentru ca toate acestea sunt doar pretexte pentru ca slujbasii de la stat sa-si suplimenteze veniturile.

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2015, 9:34

@Stefanita: peste tot in lume serviciile de urgenta costa mult. Ele presupun o doza de redundanta. Si e normal sa fie asa. Un privat s-ar apuca sa taie costuri si ar vedea mai apoi ca nu merge. E o diferenta intre a face o fabrica de bere sa mearga (nu ca ar fi ceva usor) si a face sa functioneze un Sistem National de Urgenta.

catalin  •  26 noiembrie 2015, 9:37

http://emagic.ro/pentru-o-informare-completa/ e urat ce faceti .... poate sunt si adevaruri ... dar niciodata nu o sa tina de ISU nimic, totul e politic pentru ca se lucreaza dupa legi si ordine date de oameni politici. As vrea sa fiti macar 6 luni in fruntea ministerului ca apoi sa asist cum o sa va cerereti iertare 1000 de ani sa va mai spalati din pacate ...

fotbal  •  26 noiembrie 2015, 9:38

hit dupa hit inaintea tuturor autoritatilor! azi mai mult decat simple felicitari am de transmis...multiple felicitari!!! :))) tolo, esti dovada clara ca mos craciun exista! zilele astea se implinira si cateva reglaje de finete intre cateva case de discuri

Lucka  •  26 noiembrie 2015, 9:41

Arafat este un om deosebit , un medic care iubeste medicina de urgenta ! Trebuia lasat sa se ocupe de ceea ce stie el mai bine si de ceea ce lui ii place cel mai mult : SMURD ! Nu trebuie sa aiba si alte responsabilitati !

We  •  26 noiembrie 2015, 9:41

Statul ucide...

aladyn  •  26 noiembrie 2015, 9:50

Daca nu este distrus fizic-batut cu barosul-facut praf-se pot recupera toate datele de pe un hard-chiar daca au sters ei-sunt programe care-ti recupereaza datele-inclusiv daca a fost formatat calculatorul! Felicitari pt ancheta-pe viitor sper sa nu am dreptate dar Romania lui " merge si asa" o sa aibe parte si de alte drame-constructii facute prost-trenuri si metrouri vechi care pot deraia oricand-accidente catastrofale pe drumuri proaste-etc-Serviciile secrete in loc sa urmareasca oameni aiurea si sa se bage in politica si presa, ar face mai bine sa se ocupe de siguranta statului si a cetateanului si sa amendeze lucrul facut de mantuiala si sa semnaleze pericolele reale! As da orice sa reinvie cei 60 de morti din Colectiv si sper sa plateasca pt ei cat mai multi ! Daca se vor da pedepse de 1-2 ani si procese lungite pe zeci de ani , pedepse cu suspendari , musamalizari etc-acei morti or sa ne blesteme si or sa ne urmareasca toata viata!

sanda  •  26 noiembrie 2015, 9:50

Doamne, cata prostie la uniii !!! Credeti ca daca pleaca Arafat o sa ia SMURD-ul si ISU cu el?!! Institutiile astea inseamna mul mai mult decat un om, un nume: Arafat!!! Inseamna mii de oameni poate, ore de munca, nopti nedormite, oboseala, stres, ale pompierilor, medicilor, paramedicilor, ale asistentilor!!! Caci oamenii astia care duc greul, uitati oare? Ei sunt SMURD, ISU, Ambulanta!!!! Nu mai aveti incredere in oamenii astia, unii dintre ei fiind profesionisti desavarsiti. Dar ei nu au mai avut loc sa se remarce datorita zeului absolut al sistemului de urgenta din Romania! Daca cineva a facut lucruri bune e de laudat, felicitari, dar asta nu inseamna ca daca incepe sa dea rateuri trebuie sa il lasi sa persiste in greseala numai din recunostinta pentru ce a facut candva!!! Iar daca rateurile duc la pierderea de vieti omenesti atunci se impune demisia!

Ionut  •  26 noiembrie 2015, 10:07

''150 de secunde - este timpul în care, din momentul alarmei, mașina de pompieri trebuie să iasă din unitate'' TOTAL ERONAT. Catalin te rog frumos sa te documentezi cat mai bine despre timpul in care trebuie sa iasa din unitate masina de pompieri...Ai multe surse...Cu rugamintea ca, dupa ce te lamuresti, sa schimbi timpii din articol, pentru a nu minti ''strada'', asa cum au facut altii... Multumesc.

petricavoicu  •  26 noiembrie 2015, 10:10

Tolo, esti foarte bun in ceea ce faci. Pana la urmă vom plăti noi toți acele despăgubiri de 50 de milioane de euro. Vinovații vor scrie niște cărți despre cai verzi și vor ieși repede. Vreau să te întreb ceva: te mai ocupi si de sport? Cum se face ca tot șirul de infracțiuni prin care Gigi Becali a preluat Steaua, nu a devenit niciodată subiect demn de anchetă pentru tine? E adevărat ca la ziarul vostru nu aveti voie să vă atingeți de icoana celor mulți, FCSB? Nu ma refer la articole mărunte despre un fault, sau cartonașe galbene. Ma refer la furtul calificat, la ilegalitatea perpetuată, la pariuri, omenii si clonare.

Catalin  •  26 noiembrie 2015, 10:11

Toata investigatia pe care o faceti acum este genul de munca ce pune in lumina un jurnalism de calitate, care in impresia generala a publicului este ceva rarisim la noi. E genul de munca ce poate convinge pe cineva sa se apuce de jurnalism. Astept cu nerabdare continuarea

Alex  •  26 noiembrie 2015, 10:24

Pentru ca tot ati scris de vinovati, firma care a montat acei bureti nu intra si ea in aceeasi oala? Au sarit imedia dupa incendiu ca patronii de la Colectiv n-au vrut sa dea bani pe buretele ignifug, dar ei au gandit vreun pic atunci cand au folosit materiale usor inflamabile intr-un spatiu public?

gilos  •  26 noiembrie 2015, 10:24

Asa cum in umbra popularitatii lui Ion Iliescu din anii '90 s-a creat si mentinut la putere un sistem putred, profund corupt, care a devalizat si furat tot ce s-a putut, opunandu-se din toata puterea oricarei idei de schimbare si reforma, LA FEL se intampla si in cazul lui Raed Arafat. In umbra imaginii pozitive, de om onest si muncitor a lui Arafat, sistemul pe care il patroneaza ( ISU, IGSU, pompieri etc ) a intrat pe mana unor oameni fara scrupule care se cred stat-in-stat si care au creat o organizatie de tip mafiot, total daunatoare interesului public in serviciul caruia ar trebui sa functioneze. Sponsorizari ilegale pe post de taxa de protectie, achizitii dubioase la preturi exagerate, angajari pe pile si nepotisme, firme de consultanta ale angajatilor si rudelor pentru obtinerea avizelor, si multe alte asemenea lucruri ies acum la iveala. Societatea romaneasca a evoluat. Trebuie sa intelegem ca nu numai OMUL care este in fruntea unui sistem ( stat, guvern, minister etc ) este cel care da valoare si credibilitate. El trebuie judecat si apreciat impreuna cu intreaga structura pe care o conduce, in functie de rezultatele obtinute. Reformarea si buna functionare a intregului sistem sunt mult mai importante decat persoana celui aflat temporar intr-o functie de conducere. Este Ion Iliescu vinovat de stagnarea Romaniei si jafurile care s-au facut in privatizarile din anii '90-2000 ? Evident ca da ! Daca a stiut ce se intampla si nu luat masuri a fost complice. Daca nu a stiut a fost incompetent. Simplu. La fel este si in cazul domnului Arafat. Ori isi asuma rolul reformator si denunta toate putreziciunile sistemului, cu riscul de a deranja si de a deveni impopular pt sefii cu interese, oamenii din minister, oamenii de la partid, angajatii de la stat cu firme si srl-uri..., ori alege sa musamalizeze, si astfel devine complice.

gigelos  •  26 noiembrie 2015, 10:32

Cine sa plateasca ? NOI . Plateste ISU ? adica NOI .IGSU ? Tot NOI . Primaria , etc, etc raspunsul e simplu NOI .Prostii , cei care incearca sa faca un business , o valoare adaugata ceva , ca altcineva cine sa plateasca . Deocamdata vin si ne inchid ca nu avem 14 evacuari ci doar 10 . Sediul ISU o avea aviz ISU ? E de verificat .

Ionut  •  26 noiembrie 2015, 10:37

Daca tot iti plac provocarile despre IGSU, te invit sa soliciti niste informatii despre SMISU (un soft) care se vrea a fi implementat de cativa ani, in care s-au investit foarte multi bani si care nu si-a dovedit utilitatea.

Miranda  •  26 noiembrie 2015, 10:45

Chiar daca se sterg date dintr-un computer acest lucru poate fi constatat: exista computer forensic investigation. Tot ce trebuie e accesul la computer.

se confirma  •  26 noiembrie 2015, 10:50

SRI si SIE. Asta spune totul. Asta arata ca tara asta este condusa de niste structuri necontrolate si nevotate de nimeni.

se confirma  •  26 noiembrie 2015, 10:51

...si de aceea cred ca nimeni nu se va atinge de creatorii softului, pt ca DNA e divizia SRI.

Codrut  •  26 noiembrie 2015, 10:54

Tolo, cu riscul de a nu trece de filtrul de limbaj al site-ului, *** tati!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costea  •  26 noiembrie 2015, 10:55

Ghiţă care a înlăturat Bet365 din România, Sebastian care a distrus basketul în Ploieşti... Iar PSD-istul ăsta? Cine îl ţine în braţe şi de ce SRI şi STS dorm? Hantena 3 viermuieşte şi o dă cu Băsescu deşi nu mai este de un an Preşedinte. Cu siguranţă motanul Felix a fost un democrat get-beget... Când se vor declasifica dosarele de la Revoluţie şi Mineriadă? Hai şi cu flota! *** nesimţitul de mircea badea.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ghita  •  26 noiembrie 2015, 11:10

Tolo, Constat ca eviti sa imi raspunzi? E blogul tau, dar ma lasi sa raspund pt tine? Nu e cuser! Vrei sa ma eviti cu un simplu pas? De ce te temi? Nu consideri ca sunt normale intrebarile mele? Atunci iti mai pun doua! - aveti registru pt faxuri in care dati numere de inregistrare din interior, conform legii? - cum ai obtinut toate informatiile din interiorul ISU/IGSU? ...... prin oamenii pe care-i consideri doar neprofesionisti? Te rog sa raspunzi la toate cele 4 intrebari! Poti?

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2015, 11:12

@ionut: noi am scris 150 de secunde, adica doua minute si jumatate. Am verificat si azi, din nou. Timpii in care o masina de pompieri trebuie sa iasa din unitate la interventie sint intre doua si trei minute, cel mult, in functie de vara sau iarna, zi sau noapte. Deci sursa a fost corecta. tu despre ce timpi vorbesti ca poate ne referim la lucruri diferite si e o confuzie? Multumesc.

Comentează