Ședință cu strigăte la ISU: ”De ce Arafat nu e aici, printre noi? De ce nu demisionează și Arafat?!”

VERSIUNEA CELOR ÎNDEPĂRTAȚI. Fostul șef al ISU a întrebat în momentul mazilirii cum ”de e posibil ca premierul țării mele să spună că sînt vinovat de minciună fără să aibă nici un raport?”

vineri, 27 noiembrie 2015, 10:00

UPDATE: Raed Arafat face precizări pe Facebook despre relaţiile între Fundaţia pentru SMURD şi firma Deltamed, care livrează echipamente medicale. Nu am scris niciodată despre aşa ceva. Dar e adevărat că, la emisiunea lui Sabin Orcan, am discutat subiectul, citînd sursele pe care le aminteşte şi Raed Arafat în postul său. El susţine că Deltamed nu a făcut sponsorizări pentru SMURD, ci a livrat echipamente. Dacă aşa stau lucrurile, îmi cer scuze că am comentat subiectul citînd doar o parte, neştiind în acel moment că sînt informaţii pe care Raed Arafat susţine că le-a confirmat cu acte în instanţă. 

UPDATE: Astăzi, de la ora 13:15, într-o ediție specială moderată de George Zafiu, Cristian Tudor Popescu și Cătălin Tolontan au stat față în față la Europa FM. Cristian Tudor Popescu i-a cerut demisia lui Raed Arafat, Cătălin Tolontan l-a apărat pe șeful de la Situații de Urgență. Emisiunea aici.

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Portretele pompierilor morți sînt așezate cum urci scările, pe stînga.

Tablourile stau înghesuite, foarte aproape de tavan, în sala unde vin petițiile, ”hai, dom’le, că azi avem concertul cu Jose Carreras și nu ne-ați dat încă avizul!”.

Aproape 20 de femei și bărbați, surprinși cu figurile severe ale pozelor de legitimație, veghează clădirea ISU din Dealul Spirii. Toți sînt tineri și toți au murit în ultimii cinci ani. (UPDATE: Am verificat, sînt și morții de cancer, morții înjunghiați, nu doar morți la intervenții, mulțumim pentru observații jo.ilie, în ciuda stilului).

Apoi iei liftul.

La etajul 6, se întinde o sală mare, goală. Acesta e locul unde, joi dimineață, ”colonelul Nicolae Cornea, șeful IGSU, a reușit performanța să nu răspundă la nici una dintre cele 15 întrebări pe care i le-am pus noi, pompierii prezenți”.

Cornea a venit să pună în aplicare decizia de înlăturare a conducerii ISU București – Ilfov. Dintre cei trei demiși, de față au fost colonelul Mihai Guță, șeful unității, și unul dintre adjuncții săi, Giani Aldoiu.

Cel de-al treilea, Orlando Șchiopu, șeful de la Intervenții, era la DNA, ”după ce revenise din Germania, unde participa la o documentare a sistemului berlinez de siguranță contra incendiilor”.

Șchiopu se afla acolo chiar cu unii dintre șefii de la IGSU, care tocmai îi tăiau capul. Viața e ironică. ”Dar e viață, frate, hai să nu se mai victimizeze, că oamenii au murit la Colectiv și ei știau de club”, șoptește cineva. ”Băi, nene, ce treabă are Orlando Șchiopu cu faxul ăla, el e la intervenție, genul care ia flexul oamenilor săi din mînă ca să-i ajute!”, zice alt pompier.

În sală, Cornea face un anunț sec, ”fără mulțumesc, fără nici o explicație”, spune cineva dintre martori.

Pompierii tot curg pe ușă, trași la etaj de firul curiozității și de sentimentul că toți se găsesc într-un moment delicat. În unitatea lor se știa de Colectiv și Raed Arafat le acuzase comandanții de la ISU că îl mințiseră.

Pînă acum, ca în orice sistem ierarhic, ofițerii erau disprețuiți de către trupă drept ”purtători de uniforme nepătate de fum”. Dar, în fața unei descăpățînări neașteptate, oamenii se strîng unii în alții.

Prima care a lansat întrebările a fost chiar soția lui Orlando Șchiopu.

”Toată ziua de ieri, IGSU a tăcut deși știa că soțul meu e în delegație, nu la DNA, și mai știa că nici unul dintre oamenii din conducere nu a fost dus cu mandat la DNA. De ce ați tăcut, domnule inspector general?”, i-a zis ea lui Cornea.

În absența răspunsului, femeii i se sugrumă vocea.

Intervine Guță, șeful ISU, el însuși demis: ”Stați așa, oameni buni!”.

Oamenii se liniștesc.

Tac, așteaptă, că le vorbește comandantul acesta atipic, blînd și fără fițe, pe care cei mai mulți îl respectă și despre care nu zvonesc că are firme, șmenuri sau ambiții politice, așa cum spun despre mai toți șefii lor, de aici și pînă la Lună. Eventual spun despre el că e ”prost de bun”.

”Am fost judecați de superiorii noștri fără să fim întrebați nimic. Am fost prezentați ca mincinoși de către șeful Departamentului pentru Situații de Urgență…”, începe Guță.  ”Raed Arafat e un civil care ne-a trădat ca să se scape el”, răbufnește cineva din grămadă. ”Stați așa, vă rog”, își oprește Guță colegii care începuseră să strige.

Apoi spune, direct, un lucru pe care puțini militari l-au auzit într-o sală plină de uniforme.

”Dar cel mai mult mă doare, ca om care port uniforma de 23 de ani, că premierul țării mele a spus în ședința de Guvern, în fața camerelor de luat vederi, că nu mai am dreptul să lucrez în sistemul de urgență, fără ca nimeni să fi lămurit circumstanțele, fără să ni se fi cerut un raport” Mihai Guță, șeful demis al ISU

Oamenii se foiesc.

Cornea tace.

Noii șefi, cel mai mare dintre ei fostul inspector șef din Harghita, stau și ei ca niște oameni picați în mijlocul orașului fantomă din Vestul Sălbatic, cînd pistolarii își răsucesc butucul în tăcerea dimineții.

Intervine și Giani Aldoiu.

Colonelul de la Avizare, Control și Prevenire nu e simpatizat de multă lume la ISU. ”Păi, normal, că a încercat să-i îndepărteze pe șpăgari”, explică cineva. ”Da, da, ca să-și bage el oamenii de la Călărași”, se contrazic parte în parte pompierii.

Aldoiu e principalul vizat de reproșurile lui Arafat. Ai lui au fost cei doi oameni care au mers, pe cont propriu, la Colectiv. Și în registrele vegheate de departamentele lui se afla faxul pe care nimeni nu l-a găsit vreme de 25 de zile.

”În noaptea cînd am auzit de fax mi-am zis: dom’le, poate că e timpul să renunț dacă oamenii mei m-au mințit sau n-au fost suficient de buni să descopere documentul cînd le-am ordonat să caute orice despre Colectiv o săptămînă întreagă”, avea să mărturisească Aldoiu mai tîrziu.

De fapt, toți trei, Guță, Aldoiu și Șchiopu, se sfătuiseră în noaptea în care Gazeta ceruse la IGSU date despre fax și își anunțaseră superiorii că se pun la dispoziția lor.

Există hîrtii care dovedesc asta.

Dar acum, în ședința aceasta, cînd au aflat că ”șefii de la IGSU, deși le trimisesem hîrtiile de punere la dispoziție, ca să scape ei, ne-au demis”, ei vor să spună ce au pe suflet.

2.000 de cereri de evenimente are ISU în ultimele trei luni și cîteva zile. Rezultă o medie de 20 pe zi, dar dublu în week-end

”Faxul a venit la noi prin IGSU. De ce dumneavoastră, de la IGSU, nu ne-ați cerut să vedeți ce am răspuns? De regulă ne cereți asta”, spune Aldoiu.

Cornea tace.

”Pentru că nu l-au înregistrat la ei. Pentru că așa fac șefii cei mari, aruncă totul mai jos”, spune cineva din sală.

”Cine de la Departamentul pentru Situații de Urgență avizează măsurile de prevenire, cine schimbă legislația, cine e specialistul care și-a dat seama că avem atîtea și atîtea probleme?”, mai spune fostul șef ISU de la Prevenire. ”Păi, Arafat pretinde că e specialistul, dar el se ascunde acum. Arafat de ce nu e aici, printre noi? Arafat de ce nu demisionează?”, zic pompierii.

Cornea întrerupe ședința.

Guță și ai lui ies pe ușă. Din culoarul de oameni, unii aplaudă ca la rugby.

”Ce e de aplaudat totuși în faptul că ISU a știut de fax?”, întrebăm spre seară.

”Iar exagerați voi, ziariștii! Recunosc, deși ne-ați băgat în rahat, că vă felicităm în calitate de cetățeni pentru că ați descoperit faxul! Dar noi n-am știut de el!”. Dăm din umeri, neîncrezători.

”La un circuit de zeci de mii de doumente pe lună, de la petiții la cereri și toate celelalte, de unde să rețină cineva numele Colectiv pe o hîrtie?!”, ni se spune.

”Și ne-a mai deranjat ceva. Arafat susține că trebuia să trimitem o mașină la Colectiv la festivalul PLUM că tot stau mașinile degeaba. Avem 50 de mașini de pompieri cu echipaj complet în București și Ilfov. La 40-50 de evenimente în fiecare zi de week-end, ce facem, punem cîte o mașină la fiecare și rămînem cu cîteva mașini de intervenție?” pompier din ISU

”Totuși, de ce ați spus atît de repede că nu știați de Colectiv pînă n-ați verificat?”, insistăm. ”Noi am spus?”. OK, Arafat, mereu Arafat, pompierii nu l-au iubit niciodată și ai senzația că vor să-i deconteze totul acum după ce, la rîndu-i, el le-a decontat toată criza.

E genul acela de discuție pe care nu o uiți ca jurnalist. Care te va urmări o viață.

Cînd scrii, ei cad și apoi vorbesc prin tine, prin ei, cu sentimentul că funcția dispare, cariera se duce de rîpă, copiii nu știu dacă tatăl lor e la serviciu sau la DNA, dar tot ce au nevoie e ca partea lor de poveste să se audă. 

Nu pentru lume să se audă povestea, nu pentru alții, nici măcar pentru colegii care-i cunosc, ci povestea noastră pentru fiecare dintre noi, ca semn că n-am trăit anapoda, înainte de a privi mirați dintr-o poză veche de buletin.

Comentarii (174)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  28 noiembrie 2015, 15:52

@antishoia: inteleg ce spuneti. Eu am vrut sa incerc sa va arat ca nu e OK ca super calitatile lui Raed Arafat sa le luam drept super defecte. El e acelasi om, poate ca noi i-am delegat mult prea mult.

Andreea  •  28 noiembrie 2015, 15:59

Domnule Jurnalist de ce nu publicati toata INREGISTRAREA????? Va mai intreb inca o data in cazul in care ati uitat sau neglijati comentariul dinadins. Oare printre acesti angajati ISU care au comentat, o fi si cel care nu si-a informat liderii din organizatie? De ce nu aflati cine a fost aceea persoana D-le Catalin? De ce manipulati opinia publica cu nerusinare? De unde stim noi ca toti acesti pompieri care vorbesc sub anonimat nu sunt defapt pusi de Dvs sa comenteze? Unde sunt dovezile? Pana nu faci publice inregistrarile, tot ce ai scris sunt doar vorbe si nimic mai mult.

Cristian  •  28 noiembrie 2015, 16:31

Domnule Tolontan , se vede ca nu il cunoasteti cu adevarat pe domnul Arafat. Sunt din tg Mures , acest om a pus baza smurd-ului in tg mures si a salvat mii de vieti . A fost singurul loc in oras unde NU SE LUA SPAGA , de fiecare daca oamenii ofereau un cadou erau refuzati FERM. Acest om a interzis stilul spaga si a facut o echipa la smurd ce lucrau voluntari si stric cu gandul de a face un lucru bun !! Nu vorbiti daca nu stiti omul !!!!

Sile de la Magazie  •  28 noiembrie 2015, 16:40

O intrebare: ok cu pompierii. E clar, Raed Arafat nu demisioneaza. Care e legatura intre Oltean si Crinutza ( adica e fata cui, e numai amanta) si cine e tatal copilului ?

Cătălin Tolontan  •  28 noiembrie 2015, 18:25

@Andreea: nu avem nici o inregistrare, nici nu am pretins ca o avem. Am discutat cu mai multi oameni care au participat la sedinta si ne-au relatat ce s-a intimplat acolo. Va imaginati ca noi ne facem articolele audiind benzi magnetice si uitindu-ne pe monitoare ca in Big Brother? :-)

JUST ME  •  28 noiembrie 2015, 19:22

http://emagic.ro/pentru-o-informare-completa/ "PENTRU O INFORMARE COMPLETA Cu privire la informatiile care au circulat in presa in cursul zilei de astazi, 25.11.2015, Laura Coroianu, Managing Partner Emagic, face urmatoarele precizari: Emagic comunica intotdeauna autoritatilor de ordine publica evenimentele organizate – aceasta este o procedura interna standard, indifierent de tipul si marimea evenimentului, chiar daca evenimentul nu se incadreaza in categoria adunarilor publice cu risc ridicat. In cazul evenimentelor mici, informarea autoritatilor de catre organizatori este facultativa – nu si pentru noi, asa cum am mentionat mai sus. Conform legii nr. 307/2006 operatorii economici sunt obligati sa-si ia propriile masuri pentru prevenirea incendiilor, masuri ce au fost luate in cadrul festivalului PLUM, care a decurs normal, fara incidente. Am primit si un raspuns pe email din partea IGSU in legatura cu festivalul PLUM, livrat prompt a doua zi dupa trimiterea adresei noastre, care a confirmat faptul ca evenimentul nu se incadreaza in categoria adunarilor publice cu grad de risc ridicat si a reiterat masurile aplicabile conform legii mentionate mai sus. Pe parcursul celor doua zile de festival din septembrie 2015, in cele doua locatii din cadrul fabricii Pionierul, clubul Colectiv si etajul 1 al fabricii, au participat aproximativ 500 persoane pe zi. Tin sa precizez ca doar etajul 1 al fabricii a avut o suprafata libera pt public de 800m2. La evenimentele mari de tipul celor din Piata Constitutiei si de pe stadionul national, care se incadreaza in categoria adunarilor publice cu grad de risc ridicat, ni se cere sa pregatim un dosar de eveniment cu planul de evacuare si scenariul la incendiu, dosar redactat in colaborare cu un expert avizat in domeniu si aprobat ulterior de IGSU. La toate evenimentele de acest tip am cerut avizul IGSU. De altfel IGSU a venit de fiecare data in inspectie la locul evenimentelor de acest tip si a avut personal si tehnica in dispozitivul de ordine publica, inclusiv un reprezentant in comandamentul de ordine publica al evenimentului."

JUST ME  •  28 noiembrie 2015, 19:31

Dl. Guta este exact cum este descris aici si mai stiu ca s-a dedicat acestei meserii, a invatat foarte mult, a muncit foarte mult, un tanar deosebit de corect si dedicat familiei si meseriei sale, deciziile unora nu ar trebui luate asa fara a se face niste cercetari, demiti asa niste oameni fara sa te informezi si sa mai spui ca vrei sa nu mai aiba voie sa lucreze in sistem, de ce? asa platesc si toti politicienii care au jefuit tara asta pana nu a mai ramas nimic din ea!!!! tot oamenii tineri si nevinovati sa plateasca !!!!!!!!!!!!!!!sa va fie rusine tuturor celor care"conduceti" aceasta tara, va bateti joc de oameni, de oamenii corecti.

Stefanita  •  28 noiembrie 2015, 20:19

O tragedie nedorita de nimeni si regretata de toti. Un guvern a cazut din aceasta cauza, in frunte cu un vice care clama non stop siguranta si securitatea. Dar din "sistem" chiar nu este nimeni vinovat? Ocupi o functie, iti asumi. Proceduri "pe fax", preventie ioc, cam la voia sortii. Respect maxim pentru cei din prima linie, dar sistemul are mai multe paliere.

Adi  •  28 noiembrie 2015, 21:08

Gata, Cataline, ajunge cu defaimarea. Ce vrei sa demonstrezi? Chiar nu inteleg.

Andreea  •  28 noiembrie 2015, 22:32

Am urmarit emisiunea de la B1TV, unde ati spus amintit de DeltaMed. Respect, pentru ca v-ati cerut scuze!

Andreea  •  29 noiembrie 2015, 12:09

Poftim Cataline? NU stiam ca trebuie sa fii la big brother ca sa ai in spate o dovada clara a ceea ce s[-a intamplat. Majoritatea reporterilor folosesc inregistrari audio dar frumoasa exagerarea ca sa-mi strici mie credibilitatea? Hai sa fim seriosi... Stii de ce majoritatea au inregistrari audio? Fiindca tot ce zice un om e interpretabil si transmis odata, de doua ori, informatia se pierde usor usor prin interpretari. Ca jurnalist, ma asteptam sa stii macar atat si faptul ca nu stii, imi arata competentele tale. Sa inteleg ca dovezile or sa lipseasca in toate investigatiile tale? Tipic romanesc.

Marius  •  29 noiembrie 2015, 12:54

Foarte interesant articolul. Eu nu inteleg pe sotia prin adjunctului d-na Orlando de ce plange acum si de ce incearca sa ii spele imaginea. D-na Orlando...dumneavoastra cum v-ati angajat la pompieri? Meritati sa lucrati acolo? Stiti atributiile servantului 3? La cate incendii ati participat? Ati fost o singura zi pe SMURD sa salvati vieti? Cum ati ajuns OFITER de curand? Ce pregatire de OFITER aveti? Aveti vreo scoala militara? Din patru candidati pentru postul de ofiter ati ajuns sa fiti singura candidata pentru ca pe ceilalti 3 i-a eliminat domnul de la personal in ultima zi. Chiar ati fost cea mai buna? DNA-ul de ce nu investigheaza acest lucru? De ce nu ati plans si atunci cand un POMPIER A MURIT la incendiul de la Dragon si 2 au fost grav raniti....pompieri din subordinea sotului dumneavostra....De ce nu ati plans cand a fost demis degeaba Col. Popa...un om deosebit, un profesionist, fostul sef al centrului operational...mazilit de sotul dumneavostra pe cand a fost consilierul lui Arafat si stiti bine ce zic.... Coloneii si-au adus nevestele, copii neamurile si gata, si le-au facut cadre militare, ofiteri......numai rude. Daca este un sfant...de ce nu s-a luat de arafat ca sa schimbe programul asta mizerabil 24/48? Pai pe el il compari cu noi? Politica te ridica si tot politica te tranteste la pamant...mai jos decat erai inainte. Am vazut pe facebook mesaje de sustinere...dar nu am vazut niciun pompier adevarat care sa il sustina...il sustin numai oamenii de la birouri, apropiati in mare parte (prieteni), fara scoala militara, veniti din civilie dupa 2006. Eu zic ca Parchetul sa redeschida cazul de la incendiul de la Dragon pentru ca acolo a fost accident de munca si sa fie trasi la raspundere toti sefii care i-au trimis in foc sub o structura metalica care la cateva sute de grade rezistenta materialului scade f mult, sub jumatate.

NOI  •  29 noiembrie 2015, 17:05

Poate doamna Schiopu trebuia sa isi ceara scuze in sedinta fata de colegii care s-au inscris cu ea la concurs si care in ziua cand acesta s-a desfasurat nu au mai indeplinit conditiile...s-a folosit de influenta sotului ei si se vaita ca e nevinovat...la puscarie si el si cei de la resurse umane ca sunt mana-n mana

Dan  •  29 noiembrie 2015, 17:26

Mama,ce acuzatii!

gipsy  •  29 noiembrie 2015, 20:24

Domnule Tolontan, evenimente ca cel de la clubul Colectiv se intampla aproape zilnic in lume, unele chiar mai grave. Nu trebuie sa denigram o institutie, si nici pe comandantii acesteia pentru ce s-a intamplat. Cei care acuza au anumite interese, habar n-au cum decurge o interventie a pompierilor.

gipsy  •  29 noiembrie 2015, 20:40

D-voastra, domnule Tolontan si, in general,mass-media aveti o influenta negativa asupra noastra, a oamenilor de rand. Ati dat o conotatie politica evenimentelor de la clubul Colectiv !!!

marius  •  29 noiembrie 2015, 23:46

Pai ce mai Gipsy..nu e politic? Pe domnul inspector sef se pare ca l-a pus d-nul Oprea (om politic), pe Orlando -Arafat (caci i-a fost consilier), iar pe Aldoiu prietenul lui de la IGSU. Pai asta nu e politica? Bine....astia au plecat....dar acum din nou s-au facut jocurile politice. Nici de acesta data, nu au fost numiti oameni din ISU Bucuresti, mai putin unul. Simplu: presedintele e din Ardeal, dl. Ciolos e din ardeal si uite asa s-au dorit ,,ardeleni'' , adica cunoscuti sau apropiati ai oamenilor politici...caci daca nu ii cunostea nimeni, logic ca nu ii propunea. Adica ce, la ISU Bucuresti nu mai sunt oameni capabili? De ce nu numesti dintre oamenii de acolo sefi? Nu asa trebuie? Ma rog...oamenii astia bineinteles ca vor lua examenul si vor ramane sefi. Ca si ceilalti fosti sefi care au fost inainte, isi vor aduce oamenii lor. Cum poti aduce oameni din Salaj sau Harghita la Bucuresti...oameni care habar nu au ce inseamna Bucurestiul si ce inseamna o cladire inalta si foarte inalta? Habar nu au nici ce capacitati au subalternii. Anul trecut s-au schimbat niste sefi, anul asta altii si tot asa...pana cand? Ne-am saturat de atata politica si incopetenta. Dl Ciolos zicea ceva de restructurare. Prea bine domnule ca oricum vrem sa plecam. Dati-ne drumul la rapoartele de mutare de acum cateva luni D-le prim Ministru ca sa plecam din ISU. Va rugam...nu ne mai tineti pe loc ca ne-am saturat sa fim bataia de joc a sefilor, ne-am saturat de programul asta 24/48 si sa dam cu mopul prin unitate ca niste femei de serviciu. Vrem sa fim respectati. Dl Arafat zicea ceva de Franta......pai pompierii din Franta nu dau cu mopul si nu sar din ambulanta in masina de stins. Fac una singura. Francezul a ramas uimit ca romanii sunt ,,multifunctionali'' si nu intelegea cum e posibil asa ceva. Pompierii din Franta nu sunt condusi de arabi. Pompierii din Franta dupa 5 interventii au repaus. Pompierii din Franta au dotare inclusiv casti bune MSA nu made in China ca la noi. Rusine D-le Arafat. Mai rau ca acum nu am dus-o niciodata!

punct  •  1 decembrie 2015, 21:49

Observ o acută revoltă împotriva demiterii acestor somități de la ISu, mai ales a acestiu salvator Orlando pe numele de Șchiopul și vreau să aduc o completare, poate presa, în marea ei onestitate și sete de dreptate, o să verifice cum a fost adus șef la Isu, de către cine și cu ce scop, acest Orlando, nu degeaba dar pentru venirea lui a fost înlăturat (pentru că s-a opus unui regim de lucru abuziv) un alt erou, despre care nu s-a zis și nu se zice nimic, pentru că nu-i așa?!.., presa nu doarme. Unde mai pui că respectivul a fost pus la dispoziție și astfel în situația de a-și căuta de lucru, asta după ce condusese poate mai multe operațiuni de salvare decăt acest Șchiopul. Demiterea lui Orlando însă, s-a produs pe seama unui management de-a dreptul defectuos, la care direct sau indirect a participat, mai ales că a pledat pentru o altă cauză decât ce a colegilor de breslă (vezi ore suplimentare nerecuperate, numiri abuzive pe funcții de conducere). Poate că este un bun salvator și un profesionist desăvârșit, dar dacă cineva își închipuie că managerul trebuie să fie primul în foc(primul în lumina reflectoarelor), compromițând astfel activitatea de conducere, se înșeală și intră în contradicție cu unul din principiile esențiale intervenției și anume - siguranța salvatorului. Dacă era un bun manager poate că nu dădea aviz favorabil mutării unui absolvent de chimie, de pe o funcție câștigată prin concurs de specialist în riscuri chimice, pe o funcție de magazioner, nu degeaba dar pare mai complexă facultatea de chimie decât până și facultatea de ponpier a domniei lui. Dacă era un bun manager punea oameni potriviți pe funcțiile potrivite fiecăruia, în principiu, lucru ce i se poate imputa fiecăruia dintre cei trei șefi. În mod garantat presa (anteniști,realitiști), poate găsi cu ușurință eroi demni de toată aprecierea, aflați cu miile sub uniformele de subofițeri, feriți de camere de filmat și fără fotografi personali, oameni de o modestie nefirească, care percep sacrificiul personal ca pe o sarcină zilnică nu ca pe un nou motiv de publicitate. PS1:NU mai victimizați personaje care cu bună credință sau naivitate proastă(de om prost) au ales să joace într-un scenariu cu consecințe dramatice PS2:Nu-i cu nimic mai puțin vinovat decât Ponta, Oprea, Arafat... PS3:Aș fi înțeles frustrarea și ieșirile doamnei, dacă proapăta ei numire de ofițer nu ar sta sub semnul întrebării, și nu s-ar fi produs sub conducerea eroicului ei soț. PS4: Dacă era un om dintre oameni nu era musai să accepte un rol ce urma să aducă atingere interesului colectiv. PS5: A încetat să mai fie erou când a acceptat politizarea funcției.

doina  •  1 decembrie 2015, 22:23

*** romaneasca, toata lumea demite fara o ancheta clara, curata. Pomperii sunt militari, au onoare, nu puteti distruge oameni si cariere pocnind din degete

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

X-Mas  •  3 decembrie 2015, 5:09

Tovarase Tolontane, ce faci matale nu e jurnalism, e Wow ***. Sau Can Can! In viata mea nu am vazut un jurnalist mai prost documentat ca tine (a se citi deloc documentat sau total dezinformat). La fel ai facut si cu materialul redactional referitor la Primaria Sector 4. Te-ai apucat sa dai cu moloz oameni FARA sa ai date certe si actuale. Ai exploatat si scos din context o informatiei doar ca sa starnesti pasiuni. Ti-ai fundamentat basmul Ispirescian pe rahat barfit de unul si de altii in piata. De prietenii tai. Palex iti zice ceva...? Sa fii sanatos Cataline dar ce faci tu e o mizerie!!! Acum te iei de Arafat si sai cu moloz in el?! Bai frate, cu sau fara Deltamed, cu sau fara postaci, cu sau fara tine, omul asta a salvat vieti. Nenumarate vieti, si a pus pe picioare un sistem pe care de-alde nostri nu au fost in stare sa-l puna. E inadmisibil ce faci tu, ca sa nu zic incalificabil, respectiv sa dai pe goarna materiale "de presa" fara minima decenta de a verifica corectitudinea informatiei, de a te documenta si de a verifica daca aceasta mai e actuala sau nu! Esti un simplu sifon care in absenta CO2-ului nu e altceva decat apa de ploaie. Rusine, jurnalistule care esti!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cipic  •  3 decembrie 2015, 11:14

Este a nu stiu cata oara cand arafat gestioneaza extrem de prost situatia si se pierd vieti omenesti! Sa nu uitam de tragedia din apuseni cu dl. Iovan ! Apoi tragedia de pe lac de la mamaia cand nu au gasit o amarata de barca sa salveze oamenii aia tot de la smurd! Acum tragedia din colectiv!toate gestionate de dl Psd'ist Arafat! Demisia dl arafat! Mi'arfii fost jena sa mai ies pe strada cu atatea sufelete pe constiinta

PLT. MAJ. MORUN VIRGIL  •  3 decembrie 2015, 13:20

BA TOLONTANE VAD CA ISU GENERERAL IEREMIA GRIGORESCU GALATI IN JUDETUL GALATI UITA TE PE HARTA NU TE INTERESEAZA COLONELUL ONU SEFUL DE LA PREVENIRE PE STRADA EROILOR E UN BAIAT TARE CURAT SAU NU STIAI CA RAED ARAFAT TURNATOR LA SECURITATE A SCHIMBAT PROGRAMUL LA INTERVENTIE UNDE SE MUNCESTE TOLONTANE DE 24 CU 72 LA 24 CU 48 SI LA PREVENIRE UNDE SE DAU AUTORIZATII PSI A RAMAS LA FEL SI VEZI CA DACA AM SCRIS CU LITERE MARI NU AM TIPAT LA TINE CI AM SCRIS CA SA CITESTI SA TE FAC ATENT SI SA FACI O EMISIUNE FATA IN FATA CU ARAFAT. DA VAD CA TIE FRICA DE ARAFAT SI ACUMA II IEI APARAREA TE A AMENTITAT CU BOMBA BOMBA BOMBA ???

Popa  •  6 decembrie 2015, 13:46

Domnule Tolontan , cu tot respectul pentru meseria care o faci, dar problema nu este la acei oameni care sau pus la dispoziție si nu demisi. Problema este la sistemul politic care a intrat in structurile de siguranță naționala . La restructurarea din 2011 impusă au fost dați afara pompieri din toată structura ministerului. Întreaba cineva daca acei oameni de la prevenire nu erau sunați si li se spunea mai ușor cu amenzile si controalele? Pana sa vina conducerea noua care a pus cat de cat ordine vedeți cine a condus ISU Bucuresti. Militarii au un statut, au obligatii, au indatoriri dar drepturi ? De ce IGSU -ul structura superioară nu comunica nimic? Ce au facut cei de la prevenire din IGSU cand mergeau in diferite controale? Legat de domnul Raed nu ii contest profesionalismul in sistemul Situatiilor de urgentă ci ii reprosez faptul ca prin funcția care o deține la acest moment este un om politic si pune in aplicare decizii politice.

relu  •  12 decembrie 2015, 13:43

Brovo PUNCT...ai relatat o realitate. Asa este dar parca nu ne aude nimeni. Asa e, singurul specialist CBRN (interventii chimice, biologice, nucleare) a fost demis de ,,specialistul" Orlando si gasca lui politica, dar tot acest specialist, a ,,intervenit'' pentru asi face sotia din subofiter, ofiter. Este bun la ,,interventii''. Cu ce e mai buna decat baiatul ala CBRN-ist subofiter care acum este la logistica si numara ciorapi si chiloti? Daca se intampla ceva, un atac biologic sau chimic, cine vine? Sotia dl. Orlando si ne salveaza? Rusine domnule Orlando. Ar trebui sa platesti pentru tot raul facut. Col. Popa a fost un domn si un bun profesionist dar l-au mazilit oamenii astia politici. Macar sa raspunda in fata legii pentru tot ce au facut. Baiatul ala de la CBRN mai bine i-ar da in judecata pe acesti sefi demisi pentru ca l-au demis degeaba....

Comentează