Ședință cu strigăte la ISU: ”De ce Arafat nu e aici, printre noi? De ce nu demisionează și Arafat?!”

VERSIUNEA CELOR ÎNDEPĂRTAȚI. Fostul șef al ISU a întrebat în momentul mazilirii cum ”de e posibil ca premierul țării mele să spună că sînt vinovat de minciună fără să aibă nici un raport?”

vineri, 27 noiembrie 2015, 10:00

UPDATE: Raed Arafat face precizări pe Facebook despre relaţiile între Fundaţia pentru SMURD şi firma Deltamed, care livrează echipamente medicale. Nu am scris niciodată despre aşa ceva. Dar e adevărat că, la emisiunea lui Sabin Orcan, am discutat subiectul, citînd sursele pe care le aminteşte şi Raed Arafat în postul său. El susţine că Deltamed nu a făcut sponsorizări pentru SMURD, ci a livrat echipamente. Dacă aşa stau lucrurile, îmi cer scuze că am comentat subiectul citînd doar o parte, neştiind în acel moment că sînt informaţii pe care Raed Arafat susţine că le-a confirmat cu acte în instanţă. 

UPDATE: Astăzi, de la ora 13:15, într-o ediție specială moderată de George Zafiu, Cristian Tudor Popescu și Cătălin Tolontan au stat față în față la Europa FM. Cristian Tudor Popescu i-a cerut demisia lui Raed Arafat, Cătălin Tolontan l-a apărat pe șeful de la Situații de Urgență. Emisiunea aici.

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Portretele pompierilor morți sînt așezate cum urci scările, pe stînga.

Tablourile stau înghesuite, foarte aproape de tavan, în sala unde vin petițiile, ”hai, dom’le, că azi avem concertul cu Jose Carreras și nu ne-ați dat încă avizul!”.

Aproape 20 de femei și bărbați, surprinși cu figurile severe ale pozelor de legitimație, veghează clădirea ISU din Dealul Spirii. Toți sînt tineri și toți au murit în ultimii cinci ani. (UPDATE: Am verificat, sînt și morții de cancer, morții înjunghiați, nu doar morți la intervenții, mulțumim pentru observații jo.ilie, în ciuda stilului).

Apoi iei liftul.

La etajul 6, se întinde o sală mare, goală. Acesta e locul unde, joi dimineață, ”colonelul Nicolae Cornea, șeful IGSU, a reușit performanța să nu răspundă la nici una dintre cele 15 întrebări pe care i le-am pus noi, pompierii prezenți”.

Cornea a venit să pună în aplicare decizia de înlăturare a conducerii ISU București – Ilfov. Dintre cei trei demiși, de față au fost colonelul Mihai Guță, șeful unității, și unul dintre adjuncții săi, Giani Aldoiu.

Cel de-al treilea, Orlando Șchiopu, șeful de la Intervenții, era la DNA, ”după ce revenise din Germania, unde participa la o documentare a sistemului berlinez de siguranță contra incendiilor”.

Șchiopu se afla acolo chiar cu unii dintre șefii de la IGSU, care tocmai îi tăiau capul. Viața e ironică. ”Dar e viață, frate, hai să nu se mai victimizeze, că oamenii au murit la Colectiv și ei știau de club”, șoptește cineva. ”Băi, nene, ce treabă are Orlando Șchiopu cu faxul ăla, el e la intervenție, genul care ia flexul oamenilor săi din mînă ca să-i ajute!”, zice alt pompier.

În sală, Cornea face un anunț sec, ”fără mulțumesc, fără nici o explicație”, spune cineva dintre martori.

Pompierii tot curg pe ușă, trași la etaj de firul curiozității și de sentimentul că toți se găsesc într-un moment delicat. În unitatea lor se știa de Colectiv și Raed Arafat le acuzase comandanții de la ISU că îl mințiseră.

Pînă acum, ca în orice sistem ierarhic, ofițerii erau disprețuiți de către trupă drept ”purtători de uniforme nepătate de fum”. Dar, în fața unei descăpățînări neașteptate, oamenii se strîng unii în alții.

Prima care a lansat întrebările a fost chiar soția lui Orlando Șchiopu.

”Toată ziua de ieri, IGSU a tăcut deși știa că soțul meu e în delegație, nu la DNA, și mai știa că nici unul dintre oamenii din conducere nu a fost dus cu mandat la DNA. De ce ați tăcut, domnule inspector general?”, i-a zis ea lui Cornea.

În absența răspunsului, femeii i se sugrumă vocea.

Intervine Guță, șeful ISU, el însuși demis: ”Stați așa, oameni buni!”.

Oamenii se liniștesc.

Tac, așteaptă, că le vorbește comandantul acesta atipic, blînd și fără fițe, pe care cei mai mulți îl respectă și despre care nu zvonesc că are firme, șmenuri sau ambiții politice, așa cum spun despre mai toți șefii lor, de aici și pînă la Lună. Eventual spun despre el că e ”prost de bun”.

”Am fost judecați de superiorii noștri fără să fim întrebați nimic. Am fost prezentați ca mincinoși de către șeful Departamentului pentru Situații de Urgență…”, începe Guță.  ”Raed Arafat e un civil care ne-a trădat ca să se scape el”, răbufnește cineva din grămadă. ”Stați așa, vă rog”, își oprește Guță colegii care începuseră să strige.

Apoi spune, direct, un lucru pe care puțini militari l-au auzit într-o sală plină de uniforme.

”Dar cel mai mult mă doare, ca om care port uniforma de 23 de ani, că premierul țării mele a spus în ședința de Guvern, în fața camerelor de luat vederi, că nu mai am dreptul să lucrez în sistemul de urgență, fără ca nimeni să fi lămurit circumstanțele, fără să ni se fi cerut un raport” Mihai Guță, șeful demis al ISU

Oamenii se foiesc.

Cornea tace.

Noii șefi, cel mai mare dintre ei fostul inspector șef din Harghita, stau și ei ca niște oameni picați în mijlocul orașului fantomă din Vestul Sălbatic, cînd pistolarii își răsucesc butucul în tăcerea dimineții.

Intervine și Giani Aldoiu.

Colonelul de la Avizare, Control și Prevenire nu e simpatizat de multă lume la ISU. ”Păi, normal, că a încercat să-i îndepărteze pe șpăgari”, explică cineva. ”Da, da, ca să-și bage el oamenii de la Călărași”, se contrazic parte în parte pompierii.

Aldoiu e principalul vizat de reproșurile lui Arafat. Ai lui au fost cei doi oameni care au mers, pe cont propriu, la Colectiv. Și în registrele vegheate de departamentele lui se afla faxul pe care nimeni nu l-a găsit vreme de 25 de zile.

”În noaptea cînd am auzit de fax mi-am zis: dom’le, poate că e timpul să renunț dacă oamenii mei m-au mințit sau n-au fost suficient de buni să descopere documentul cînd le-am ordonat să caute orice despre Colectiv o săptămînă întreagă”, avea să mărturisească Aldoiu mai tîrziu.

De fapt, toți trei, Guță, Aldoiu și Șchiopu, se sfătuiseră în noaptea în care Gazeta ceruse la IGSU date despre fax și își anunțaseră superiorii că se pun la dispoziția lor.

Există hîrtii care dovedesc asta.

Dar acum, în ședința aceasta, cînd au aflat că ”șefii de la IGSU, deși le trimisesem hîrtiile de punere la dispoziție, ca să scape ei, ne-au demis”, ei vor să spună ce au pe suflet.

2.000 de cereri de evenimente are ISU în ultimele trei luni și cîteva zile. Rezultă o medie de 20 pe zi, dar dublu în week-end

”Faxul a venit la noi prin IGSU. De ce dumneavoastră, de la IGSU, nu ne-ați cerut să vedeți ce am răspuns? De regulă ne cereți asta”, spune Aldoiu.

Cornea tace.

”Pentru că nu l-au înregistrat la ei. Pentru că așa fac șefii cei mari, aruncă totul mai jos”, spune cineva din sală.

”Cine de la Departamentul pentru Situații de Urgență avizează măsurile de prevenire, cine schimbă legislația, cine e specialistul care și-a dat seama că avem atîtea și atîtea probleme?”, mai spune fostul șef ISU de la Prevenire. ”Păi, Arafat pretinde că e specialistul, dar el se ascunde acum. Arafat de ce nu e aici, printre noi? Arafat de ce nu demisionează?”, zic pompierii.

Cornea întrerupe ședința.

Guță și ai lui ies pe ușă. Din culoarul de oameni, unii aplaudă ca la rugby.

”Ce e de aplaudat totuși în faptul că ISU a știut de fax?”, întrebăm spre seară.

”Iar exagerați voi, ziariștii! Recunosc, deși ne-ați băgat în rahat, că vă felicităm în calitate de cetățeni pentru că ați descoperit faxul! Dar noi n-am știut de el!”. Dăm din umeri, neîncrezători.

”La un circuit de zeci de mii de doumente pe lună, de la petiții la cereri și toate celelalte, de unde să rețină cineva numele Colectiv pe o hîrtie?!”, ni se spune.

”Și ne-a mai deranjat ceva. Arafat susține că trebuia să trimitem o mașină la Colectiv la festivalul PLUM că tot stau mașinile degeaba. Avem 50 de mașini de pompieri cu echipaj complet în București și Ilfov. La 40-50 de evenimente în fiecare zi de week-end, ce facem, punem cîte o mașină la fiecare și rămînem cu cîteva mașini de intervenție?” pompier din ISU

”Totuși, de ce ați spus atît de repede că nu știați de Colectiv pînă n-ați verificat?”, insistăm. ”Noi am spus?”. OK, Arafat, mereu Arafat, pompierii nu l-au iubit niciodată și ai senzația că vor să-i deconteze totul acum după ce, la rîndu-i, el le-a decontat toată criza.

E genul acela de discuție pe care nu o uiți ca jurnalist. Care te va urmări o viață.

Cînd scrii, ei cad și apoi vorbesc prin tine, prin ei, cu sentimentul că funcția dispare, cariera se duce de rîpă, copiii nu știu dacă tatăl lor e la serviciu sau la DNA, dar tot ce au nevoie e ca partea lor de poveste să se audă. 

Nu pentru lume să se audă povestea, nu pentru alții, nici măcar pentru colegii care-i cunosc, ci povestea noastră pentru fiecare dintre noi, ca semn că n-am trăit anapoda, înainte de a privi mirați dintr-o poză veche de buletin.

Comentarii (174)Adaugă comentariu

eu  •  27 noiembrie 2015, 18:57

Cred ca ar trebui despartite apele. Pompieri militari profesionisti sa ramana cei de la interventie iar prevenirea sau controlul sa fie demilitarizat, adica sa poata accede mai usor profesionistii, specialistii civili asa cum este ITM, sau garda de mediu sau inspectoratul de constructii.

Cătălin Tolontan  •  27 noiembrie 2015, 19:16

@doar un pompier: nu fac aceasta confuzie, faxul nu a ajuns in nici una dintre bazele de date, aveti dreptate. Dati-mi, va rog, un mail pe [email protected]. Multumesc.

lili  •  27 noiembrie 2015, 20:00

Am citit mai multe comentarii, singurul care are dreptate este cel care semneaza "pompier", nu ii dau dreptate ca as lucra ca militar, dimpotriva, dar stiu cate drumuri aiurea face SMURD cand nu sunt cazuri serioase. De investigat cat costa transportul aiurea la UPU a unor bolnavi cronici, care nici nu au nevoie de spitalizare.

eu  •  27 noiembrie 2015, 20:14

...au aparut si vulturii !!! http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari.detalii?idi=44016&idl=1

Andreea  •  27 noiembrie 2015, 20:16

Buna ziua, de ce nu faceti publica toata inregistrarea de la aceea intalnire si dati doar paragrafele care doriti dumneavoastra? Halal transparenta! Bun venit, manipularea maselor.

Adrian  •  27 noiembrie 2015, 20:43

In orice domeniu din lumea asta orice sef (al Departamentului pentru Situatii de Urgenta in cazul de fata) isi asuma ce fac subalternii sai si in acelasi timp VERIFICA prin diferite mijloace pe care le are la indemana ca subordonatii sai sa execute corect si legal dispozitiile primite.De asta sunt sefi, sa isi asume si greselile nu doar meritele,asta inseamna verticalitate,si exact asta am inteles din toata ancheta asta a domnului Tolontan. Puteti oare, in toata inversunarea asta pro sau contra lui Arafat, sa intrati in casa celor 60 de familii ale celor decedati si al celorlalte catorva sute de familii si sa sustineti tot ceea ce ati scris aici?Este doliu la ei in casa si asa va fi pentru tot restul vietii lor,dar ce conteaza,Arafat si-a facut treaba,este un profesionist.....Dar stai, ca nu este asa, un profesionist trebuie sa-si asume si esecurile,parca asa spuneam?Sau nu....Ce conteaza cativa morti si cateva sute de mutilati pentru tot restul vietii,conteaza ca DOMNUL ARAFAT a salvat mii de vieti,poate cateva milioane pana acum (sunt ironic putin). Fratilor ,aici se vorbeste de principii,reguli,si paradoxal de procedurile cu care ne-a inebunit Domnul de cativa ani.PROCEDURI,intelegeti? Pai intr-o procedura se scrie la nivel de secunda ce se face,cum se face,cine executa si MAI ALES CINE VERIFICA.....Despre asta este vorba....PROFESIONALISM-VERTICALITATE

calinescu  •  27 noiembrie 2015, 20:45

basistii nu uita si nu iarta ......!!! Din cauza acestui OM care a CREAT cea mai uluitoare si benefica structura de salvare de vieti ,care s-a comportat ireprosabil si in cazul "colectiv" , a cazut "marele" guvern al ungurenilor , moment care a marcat inceputul sfarsitului pentru cei care in 10 ani au demolat romanika din temelii ....!!!!! JOS PALARIA PENTRU UN OM FANTASTIC , PENTRU CARE MULTI ROMANI AU AVUT LA INCEPUT UNELE RETINERI , DAR DUPA CE DIRECT SAU INDIRECT AU BENEFICIAT DE SISTEMUL CREAT DE ARAFAT AU RAMAS CU TOTII MUTZI DE ADMIRATIE ....!!!! FELICITARI D-LE ARAFAT ....!!!

Nelu  •  27 noiembrie 2015, 21:13

Popa Mihai are foarte mare dreptate prin comentariul scris mai sus cu câteva rânduri. Ne-am angajat pompieri si am fost FORȚAȚI sa devenim paramedici, împotriva vointei noastre. Eu sunt paramedic pe ambulanța fara medic, am fost pus forțat să fac ceea ce nu-mi place nici mie nici colegilor cu care sunt incadrat pe ambulanta. Nu-mi place ceea ce fac, nu sunt facut pentru a lucra la cazuri medicale, dar sistemul m-a obligat sa fac acest lucru. Sistemul inventat de musulmanul Raed. Toti cei care îi tineti partea musulmanului, sa stiti ca musulmanul a facut o foarte mare greseala cand a introdus sistemul de ambulante la pompieri. Trebuia ca ambulantele sa apartina de Ministerul Sanatatii nu de pompieri. Trebuia ca exact aceleasi ambulante pe care le-a adus musulmanul la pompieri, sa le fi dus la Ministerul Sanatatii, si sa incadreze pe ele persoane calificate, care au vrut sa devina asistenti medicali, nu ca si noi pompierii care am fost si suntem fortati sa devenim paramedici impotriva vointei noastre. Eu am persoane bolnave in familie, si cand apelez la 112 specific sa nu-mi trimita echipaj Smurd deoarece ei nu sunt decat un taxi rosu, care doar te transporta la spital (vreau sa mentionez ca pe ambulanta Smurd nu sunt medici decat in resedintele de judet deci la mine in oras pe smurd sunt 3 pompieri, care nu au cum sa acorde ajutor medical calificat,deci mai mult rău fac decăt bine) Deci stimati aparatori ai musulmanului Raed, asta a facut musulmanul a pus ambulante la pompieri, pe ambulante lucreaza pompieri impotriva vointei lor,care nu au inclinatie si nici pricepere pentru a acorda un act medical calificat. Musulmanul a pus la punct in interiorul pompierilor un sistem CANCEROS care nu face bine populatiei tarii noastre si anume fiti atenti: - Noi pompierii facem un curs care tine o luna de zile, curs pe care îl facem in cladirea inspectoratului si nu intr-un spital cum ar fi normal. Buuun. Dar stimați concetateni urmeaza bomba: PE NOI NE PREGATESC TOT NISTE POMPIERI, nicidecum medici sau macar asistenti medicali calificati. Acesti pompieri care ne pregatesc pe noi au facut si ei la randul lor tot un curs, dupa care vin si pregatesc alti oameni. Vi se pare normal sa sunati la ambulanta pentru o urgenta, si sa va pomeniti la usa cu 3 nepriceputi de paramedici de care sa depinda viata d-voastra sau a apropiatilor d-voastra? Mai mult decat atat cursul acesta idiot de o luna nu este recunoscut nicaieri in afara ISU. De ce oare?. Pentru ca este facut de nepriceputi pentru alti nepriceputi. La acest curs de prim ajutor, ți se spune clar: nu aveti voie sa puneti perfuzii, nu aveti voie sa faceti injectii (oricum nici nu se preda despre asa ceva) nu aveti voie sa dati nici macar un algocalmin de capul vostru decat la indicatia unui medic (algocalminul). Acesta este adevarul despre sistemul Smurd pe care l-a infiintat musulmanul si pe care îl tot aparati unii dintre voi. Acest sistem Smurd a fost gresit din fașă. Cum spuneam mai sus trebuia dotat Ministerul Sanatatii cu aceste ambulante, incadrati asistenti medicali pe ele, si era mult mai bine pentru noi toti Romănii.

taranistu  •  27 noiembrie 2015, 21:29

Nu cred ca se face o analiza serioasa : 1. Clubul s-a renovat si fiind de interes public , inspectoratul in constructii a dat acceptul utilizarii materialelor? Exista proceduri? Apoi era prevazuta dotarea cu sprinclare? Noi acuzam ISU , cel care face preventie , corect dar cauza este alta, lucrul superficial , lipsit de responsabilitate ,merge si asa. Pedeapsa chiar daca este dura , ea devine un exemplu....pentru toti . Ai gresit grav , nu mai activezi la stat in veci , treci la privat!!!!.......... Trebuie si in Romania sa trecem serios la "lucrul bine facut".

autentic  •  27 noiembrie 2015, 21:32

Tolo, vezi ce naști, e unul mai sus de înfierează Arafatul, ca e musulman... Halal, ***, kebab, siskebab!! Asta ai generat, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

autentic  •  27 noiembrie 2015, 21:34

@ nelu: te rog, ia te de mâna cu base, tolo, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

DAC  •  27 noiembrie 2015, 21:42

inca o data drepti,la comanda.Afara cu Arafat! a indraznit sa se opuna... In fata lui DOAMNE esti mic,la fel ca si celalalt *** CTP

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

euu  •  27 noiembrie 2015, 21:55

ce sa mai vorbim....viata e ***....vine omul porneste de la nimic, de la zero, doteaza sistemul medical de urgenta in capul caruia se sparg toate bubele din sistemul de sanatate, iti aduce in dotarea ISU din toata tara masini de interventie pentru pompieri noi ( ca altfel ma gandesc ca tot cu alea din 1970 lucrati), incearca sa te educe sa fii mai mult decat POMPIER.....si la sfarsit....***....NOI SUNTEM POMPIERI NU PARAMEDICI.....AVEM ONOARE CE DRACU.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  27 noiembrie 2015, 22:08

@nelu: ce legatura este in religia lui raed arafat sau a oricaruia dintre noi si calitatile si defectele sale sau alte oricaruia dintre noi? Puneti problema intr-un fel care descalifica argumentele pe care le aveti.

cian  •  27 noiembrie 2015, 22:11

Pentru "prietenii" d-lui Arafat: spuneţi-mi un alt nume (care trăieşte aici în românica) care a conceput , construit şi coordonat un SISTEM de nivel naţional de cel " puţin "valoarea SMURD-ului? De hoţi şi şmecheraşi avem mai multe liste!

Catalin  •  27 noiembrie 2015, 22:21

Pentru cei care se isterizeaza de soarta lui Arafat - competentele lui sunt in domeniul medicinei de urgenta, nu in ale situatiilor de urgenta. Trebuie luat din MAI si dus in Ministerul Sanatatii, intre ai lui, ca profesionist ce este. Ca medic civil nu are cum sa stie ce inseamna interventia si prevenirea ca activitati ale pompierilor. Si da, SMURD-ul a fost deturnat de la scopul initial, sufocand SAJ-urile. In insasi titulatura lui D-ul vine de la DESCARCERARE. Pai in asa situatii ar trebui sa intervina SMURD-ul, cand salvarile de la SAJ nu pot, pentru ca este nevoie de DESCARCERARE, adica scoaterea victimelor prinse sub daramaturi sau in resturi de autovehicule. Un paramedic are cunostinte mai mult decat limitate in ale medicinei, daca face o manevra gresita o poate incurca, si asta fara sa aiba asigurare de malpraxis. De fapt, pompierii nu au nici asigurare de viata, chit ca intra in cladiri in flacari. Paramedicul nu se poate compara cu un asistent la indemanare, cunostinte, practica. In plus, medicii de pe SMURD nu sunt de la pompieri, ci de la UPU. Oricum, felicitari domnule Tolontan, ati resusit sa aduceti meseria de pompier (meseria mea este de pompier, nu paramedic!) la cel mai scazut nivel, mai jos nu cred ca se poate. Mi-e rusine sa mai merg la serviciu imbracat in uniforma. Si apropo de paternitatea SMURD, un citat dintr-un site al unei organizatii similare din Franta: En 1955 furent crées les premières équipes mobiles de réanimation françaises. Leur missions étaient initialement d’assurer les secours médicalisés aux accidentés de la route ainsi que les transferts interhospitaliers pour les malades atteints de paralysie respiratoire. La réussite de ces premières expériences conduisit vers leur multiplication dans toute la France dès 1965. Cette même année parut un décret interministériel créant officiellement le Services Mobiles d’Urgence et de Réanimation attachés aux hôpitaux (S.M.U.R). De curiozitate si pentru comparatie, vedeti cum este organizata medicina de urgenta prespitaliceasca in Franta (unde sunt folosite si salvarile private). Acolo exista SAMU (Service d'aide médicale urgente), SMUR (Structure mobile d'urgence et de réanimation) si SSSM (al pompierilor - Le service de santé et de secours médical). In Romania exista Arafat...

cic  •  27 noiembrie 2015, 22:23

Sper că nu ți-a cerut Felix să îi iei aparararea arabului care nu a făcut nimic pentru oameni de 4 ani la Sănătate și ISU.

cian4444  •  27 noiembrie 2015, 22:26

Pentru Nelu! personal am trecut printr-o super urgenţa (accident de muncă) la care datorită gravităţii şi numărului de accidentaţi au venit 2 ambulanţe ! Un "taxi" roşu de la SMURD şi o "rulotă " de vacanţă albă cu o cruce pe ea!!! marele noroc a fost cu "taxi-ul" roşu pentru că CHIAR I-AU SALVAT prin primul ajutor acordat la faţa locului pe acei nefericiţi accidentaţi în timp ce personalul din "rulotă" au supravegheat , au facut ceva "hârtiuţe" şi au oferit nişte mănuşi ....ATÂT!!!

fire_fighter  •  27 noiembrie 2015, 22:30

Cititi cu atentie ce spune @nelu este purul adevar, in sistemul militarizat al IGSU NU ai voie sa comentezi in niciun fel...aduceti-va aminte de accidentul de la Mihailesti, in care si-au pierdut viata cativa dintre pompierii sositi acolo in misiune, si in care unul dintre ei (acum incadrat la ISU Buzau) nu a reusit sa convinga ministerul de interne ca acolo unde si-a pIerdut el picioarele, S-A INTAMPLAT UN ACCIDENT DE MUNCA ca sa beneficieze de proteze gratuite...daca reuseste le plateste statul daca nu el - costa in jur de 45.000 euro. Alti pompieri din provincie sau dus la o interventie cu victime multiple(accident rutier - autocar cu turisti moldoveni) si un paramedic pregatit la fel cum a precizat @nelu a suferit un AVC . Pompierul in cauza incearca sa se recupereze acum, dar problemele persista in sistemul SMURD. DE CE niciun pompier care este la interventie NU beneficiaza de asigurare de accident ca sa nu spunem GLOBALA (de viata si accident) ....ar fi multe de spus dar lasam pe cei cu pixul sa caute si sa investigheze...

Tulumbagiul  •  27 noiembrie 2015, 22:35

Sunt pompier! Pompier salvator, stingator, descarcerator, paramedic, chimist, militar....si multe altele ca nici eu nu le mai stiu...., dar niciodata mincinos sau spagar! A, ca am mintit cateodata, cand ma intrebau copilasii de pe locurile din spate daca mama si tata sunt este bine, iar eu, desi simtisem cand o descarceram ca are totul rupt in interior, replicam ca din cauza anestezicului dat de dna doctor, doarme, lucram cu lacrimi in ochi in continuare, asta nu se pune zic eu la minciuni. Dar azi nu despre mine e vorba, ci despre sistem.... A fost o tragedie acum o luna! Au murit oameni! Frumosi, destepti, romani, ***, cu bani, saraci, nu conteaza! Oameni! La fiecare interventie cu morti, noi stim de fiecare data ca ne-o luam! Nu e vina soferului ca a mers cu viteza, nu e vina parintelui ca a lipsit de acasa, nu e vina proprietarului ca a lasat focul nesupravegheat in curte, e vina noastra! Ca am venit dupa 2 ore(desi cei care stau pe langa subunitati de pompieri, stiu ca nu se opreste soneria alarmei si masinile sunt deja in fata garajelor). Ca am intrat pe unde nu trebuia(de parca poti sa retii toate stradutele din toate satele dintr-un judet). Ca nu intram prin flacari direct in casa sa scoatem catelul si pisica si cate si mai cate acuze si amenintari. Deci noi suntem vinovatii de serviciu! Desi nu am facut niciodata activitate de control, pentru ca nu-mi scrie in atributii, si nu stiu exact cum se face si nici ce acte trebuie pentru a obtine o autorizatie, vreau sa apar institutia mea din pozitia de cetatean, nu de angajat. S-a tot spus in presa ca daca pompierii controlau, tragedia nu avea loc. De ce? Se incearca pasa motanul?Oare daca INSPECTORII DE LA PREVENIRE veneau in control, iar patronii prezentau autorizatia de functionare, acesti inspectori puteau face ceva? Daca tu imi arati autorizatie de salon de unghii false, eu trebuie sa intuiesc ca tu, patron ti-ai propus sa faci revelionul acolo si ai 200 de invitati? Am fost acum ceva vreme la un concert al Loredanei la o sala de spectacole de vreo 400 de locuri, de pe vremea comunistilor. Aceste sali sunt proiectate si executate conform normelor psi, deci are toate avizele necesare si sunt controlate frecvent de inspectori, iar noi de la interventie avem exercitii in fiecare an la ele. Nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca cei cu "invitatii" aveau locuri speciale pe scaune suplimentare asezate pe scarile de acces/evacuare si chiar ii spuneam sotiei ca organizatorii sunt inconstienti. Care era vina pompierilor? Hai sa comparam situatia cu alta, ce se intalneste frecvent si nu implica pompierii. Majoritatea transportatorilor de persoane, au licenta pentru fiecare masina. In licenta masina e acreditata pentru un nr de persoane. Daca soferul, in loc de 22 de pasageri, inghesuie intr-un maxi taxi 30 si se rastoarna cu ei, e vina politiei rutiere ca nu a anticipat asta si nu l-a oprit in trafic? E vina Directiei sanitare ca magazinul din colt spala salamul stricat si-l pune din nou in vitrina? De ce trebuie sa cautam mereu acarul Paun? Asta a fost o introducere, acum o sa vorbesc de sistem, de Arafat si de ISU. Am intrat in sistem facand scoala de subofiteri. La momentul ala curricula scolii nu cuprindea niciun curs de prim ajutor. Privind acum in urma mi se pare destul de ciudat. Sa te joci cu moartea, iar in caz de necesitate sa nu stii ce sa-i faci colegului de langa tine, nu mai zic altora... Am ajuns intr-o subunitate de interventie si, impreuna cu 5 militari in termen, plecam si stingeam incendii. Singura masina noua din Grupul de pompieri, era a comandantului, o Dacia zambetul lui Iliescu, in rest totul depasise norma de utilizare, dar nu se casau ca nu erau altele. Cea mai noua de stingere, avea 10 ani, iar cea mai veche 25, acum inca o avem si are aproape un deceniu. E pe interventie! Am lucrat cu militarii pana in 2006! Cand se obisnuiau un pic cu interventiile si aveai baza pe ei, se lasau la vatra si tot asa. Profesionalism? Nici vorba! Prin 2005 s-a gandit cineva sa faca Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta! A unit pompierii cu protectia civila! Atributii la comun, cunostinte si pregatire diferite! Protectia civila avea cativa angajati, mai multi conducatori decat muncitori! Brusc atributiile au crescut! Cursuri de formare ioc! Acum trebuia sa construiesti si diguri, trebuia sa stii si care sunt contele de inundatii, sa cari si proiectile neexplodate, care sunt adaposturile antiaeriene, ce presupune bomba atomica, etc. Cursuri de formare ioc! Dar ne-am adaptat si am invatat repede, mai ales ca 2005-2010, nu au fost lipsite de inundatii. 2006, vine 2007! Uniunea Europeana! Dar nu ne primeste cu militari in termen! Asa ca hai sa terminam cu ei! Desi se stia demult asta, nu s-a gandit nimeni la pompieri, ci s-au gandit doar ca vor fi mai multi bugetari! Ce ne facem ca nu mai sunt mt-ii? Hai sa angajam, dar tocmai pe ultima suta ca sa nu dam salarii fara rost? Asa e dle Tariceanu? Bai! Da cum si cand ii pregatim ca nu avem decat o scoala? Lasa-i ma! Ce MT-ii ii pregateai? Se invata ei! Si profesionalizarea a fost gata! La inceput se faceau interventiile in trening! ca la aspectul echipare nu se gandise nimeni. Apoi s-au cumparat costume si casti de la prietenii nostri, chinezii! Nu conteaza calitatea, ci sa semene cu alea de afara! Dam ordin dupa sa se spele o data pe an! Ce masinile cum ii tin 30 de ani? Sa ii tina si costumele 10! Chiar 11 are al meu!(trece apa prin el, la foc nu a rezistat de prima data, oricum!) Asta in 2006! Dar stai! La astia noi trebuie sa le dai liber! Nu sunt ca MTii sa doarma aici un an de zile! Ba ne mai trebuie niste subofiteri dastia! 2007! Alta transa de angajari! Ba da de ce sa angajam doar subofiteri? Sotiei mele nu-i sta bine MAIOR? Ce daca a fost vanzatoare sau casnica pana acum? Nu are Spiru pe administratie? las-o ma ca poate sa faca statistica sau purtator de cuvant! Ce ma? Nu stie sa zica: colegii mei au urmat procedura si au reusit sa salveze copilul? Invata ea! Ba da fratemiu la resurse umane! El oricum are cursuri din astea ca e agent la.... si a facut tot felul de traininguri! Oricum e mai bun decat mosul asta cu gand de pensie, ca stie si pe calculator! 2011! Igas! Disponibilizari! Ba s-a taiat postul de la RU! Lasa ma ca avem liber la Centrul Operational! Ba da s-a taiat si posturile de pe barca si de pe camion! Cica astea nu prea au interventii! Ce mare lucru sa pornesti un motor de barca si sa mergi cu ea pe apa! Doar nu e pe sosea! care ramane in curte, daca suna, pleaca cu barca! Scafandri pot sa faca si pe stigere, iar pentru SMURD, iei de pe ultima masina! Nu pot taia mult de la birouri, ca daca scade sub 10, nu mai e post de sef serviciu, e de sef birou si pierde asta la bani! Lasa ca la interventie vedem noi! Daca e ceva! Chemam de acasa tura libera! Si uite asa dragi cititori s-a profesionalizat IGSU! Nu tu cursuri de formare! Nu tu pregatire! si aici nu ma refer la talpa, care de bine de rau isi face treaba ca au invatat in campul muncii, ci la unii factori de decizie care nu au nici in clin nici in maneca cu ce se mananca pompierii! Cum sa priceapa el, el civilul pana in 2007, el care nu a condus nicio interventie, ca nu ai aceeasi eficienta daca nu ai echipaj complet pe masina! Cum sa inteleaga el ca toporul pe care l-a achizitionat e de c____ si ca se strica in gura in prima tabla? Cum sa inteleaga el ca nu ai aceeasi aderenta cu un cauciuc chinezesc, fata de unul de firma care e cu 100 de lei mai scump? Cum sa spuna el la Bucuresti ca nu-i ajung banii? Cum sa zica ei MINISTRULUI ca nu au destui oameni? Cum sa raporteze ei ca masinile noi luate de consilii sunt de c___! Peste ei se ridica din cand in cand cate un nebun, un nebun cu stingerea in sange (mai nou Bucurestiul a realizat(poate-i si indicatia lui Arafat)ca nu merge codus un ISU de oricine, ca daca interventia a dat chix, conducerea centrala zboara), un nebun care vrea sa faca ceva. Acest nebun nu realizeaza de prima data in ce se baga si crede ca el are puterea sa schimbe sistemul! Ca va fi lasat sa faca treaba! Din pacate cateodata timpul nu asteapta, oamenii nu asteapta si nebunul devine nebun de legat! Ce observ eu din interior e ca nebunii astia sunt din ce in ce mai putini! Iar in curand nu va mai vrea nimeni sa fie nebun si vom cauta mult, dar nu vom gasi decat nebuni inconstienti, care nu-si cunosc posibilitatile si capabilitatile! Nu l-am cunoscut direct pe Orlando Schiopul si pe niciunul din conducerea ISUBIF, dar de Orlando se vorbea de bine pe forumurile de POMPIERI, inca de acum cativa ani, cand era prea mic ca sa fie un nebun important, iar noi POMPIERII stim sa stimam pe unul de al nostru cand isi face treaba si stie cum sa stinga, cum sa descarcereze, cum sa conduca si ce sa ceara de la colegii lui. Acum de Arafat! Prin 2000 a venit ordin pentru o misiune ordonata de 3 zile la Bucuresti . Cine merge? Fraierii necasatoriti, ca astia au bani de cheltuit! daca-i ordin? Cu placere! Misiunea a fost de fapt un curs de formare pentru descarcerare! OAU! Descarcerare? nu prea erau interventii la noi! In cativa ani, vreo 2 accidente mai grave. Unul a mers usa deschisa cu ranga, iar unul am tras cu sufa de motor ca sa ridicam bordul. Dupa ceva timp a venit autospeciala de descarcerare. Un VITO echipat in Italia, cumparat de Arafat prin Banca Mondiala, program accesat deMinisterul Sanatatii si masina data in comodat la noi. O adevarata autospeciala de pompieri produsa de un mare producator in domeniu, BAI. Umblam cu ea ca cu oul. Accesoriile super calitate, dar si super scumpe pentru timpul ala. Cred ca valora cat tot garajul nostru si nu era nimic supraestimat. Am inceput si noi sa vedem ce insemna profesionalism. Am inceput si noi sa vedem ce insemna viteza de reactie si cat te poate ajuta accesoriul adecvat. In urmatorii ani, toti subofiterii subunitatii au mers la curs de formare la Targu Mures. Alta lume! Se vorbea de proceduri exacte, de protocoale, totul insemna eficienta. Se punea problema OREI de AUR pentru a spori sansele victimei! Noi trebuia sa micsoram baremele, dar cum ca APCA facea aer in 3 minute si bani de compresor nou nu erau, iar descarcerare era doar una pe judet. Au trecut anii, au inceput sa vina "italienii"vara cu masini straine, scumpe si rezistente la NCAP si toti am inceput sa apreciem ffoarfeca si departatorul Holmatro date de Arafat in comodat. Mai era o problema, daca interveneai aproape de oras, iti venea ambulanta(SMURD nu era decat in vreo 3 judete) de la centru si aici aveam unele exercitii comune, incepeam sa vorbim aceeasi limba; daca nu, venea breakul de la tara, cu o nene si o tanti in papuci sau pantofi cu toc, in functie de anotimp. In afara de oxigen, nu era mai nimic; mai mult trebuia sa ai grija sa nu se taie prin stalpii taiati de tine ca sa faci acces... Daca ajungeai singur si trebuiau mai multe ambulante, nu aveai cum sa chemi:mobile nu erau sau nu aveai minute, statiile nu prea bateau, iar daca bateau trebuia sa iei legatura cu dispecerul de la pompieri, asta suna la ambulanta si solicita ajutor, deci se pierdea timp, se depasea ORA de AUR, se pierdeau vieti. Cineva se zbatea insa sa faca ceva! Arafat isi promova Smurdul prin profesionalism si prin transparenta, astfel ca s-a dezvoltat in mai multe judete. Arafat a gandit sistemul integrat, cu dispecerat comun si a reusit sa-l dezvolte in toata tara. Arafat a inceput sa puna ordine si in spitale. Malpraxisul nu mai era acoperit. Daca mergeai cu pacientul la UPU si nu venea medicul de pe sectie in timp util, Arafat a cerut sa se consemneze intr-un registru special.(Poate de aici ura unor medici? poate de la pantofii cu toc ura unor ambulantieri?) Arafat a gandit in ansamblu si a incercat sa prevada ce se intampla in cazul unor dezastre si astfel achizitionat autospeciale de interventie la dezastre, a achizitionat elicoptere, avioane, sisteme de comunicatii etc. Multi il acuza ca are interes si face afaceri. Eu ce pot sa spun e ca daca mergi intr-o unitate de pompieri si analizezi masinile de interventie, si daca esti pus, ca novice, sa spui care ti se par mai bune, o sa fii uimit sa constati ca alea sunt gandite si luate de Arafat. O sa vezi ca unde a trebuit sasiu off road s-a luat sasiu adevarat, ca toate accesoriile sunt la indemana, ca materialele sunt de calitate, ca targa tine 200 kg, nu 140, chiar daca e la fel, ca dungile reflectorizante sunt reflectoruzante si multe alte chichite care fac diferenta. O sa vezi in partea cealalta autospeciale cumparate de consilii judetene, dar care o sa-si dovedeasca calitatea in cativa ani. Sasiuri neranforsate, accesorii puse in ele ca sa fie, scule de descarcerare, "la fel", dar alt producator si cu 3 kg in plus, anvelope chinezesti, diferential neblocabil, aer conditionat lipsa, desi trebuie sa stai echipat vara in cabina si ajungi la foc jumate deshidratat si multe altele. Sunt colegi care au plecat de pe SMURD si muncesc in Franta si au constatat ca ambulantele francezilor au DEFuri de generatia 3, iar ale noastre erau de 5 si multe alte modalitati din astea de risipire a banului public...pe lucruri de calitate, nu doar coafate! Noi pompierii, talpasii, suntem nemultumiti ca de 1 an de zile ne-a schimbat programul. Uitam ca totusi, seful nostru este la IGSU, iar daca el a zis ca e legal, poate a luat-o si Arafat de buna. Sa vina Arafat sa numere turele si sa vada ca tehnocratul nostru cu Spiru, nu a inteles cum se face planificarea si ca i-a venit mai usor sa zica ca asa a ordonat Arafat si ca el nu are ce face? Sunt multe de spus, dar mai multe de facut, dar totusi, nu cu Arafat trebuie inceputa reforma sistemului de urgenta! Si nu trebuie asteptat ca asta sa se intample de pe o zi pe alta! Vor trebui sa treaca ani si sa identificam multi Arafati pentru a reusi!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bios  •  27 noiembrie 2015, 23:39

Un articol penibil, de spalare a trei sefuleti - un sef este responsabil pentru tot ce fac sau nu fac subordonatii; faptul ca nu ar stii ce fac subalternii nu este o scuza, ci indica doar incompetenta si superficialitate. Plus o gramada de comentarii ale unor angajati ISU lasi, care sunt viteji doar sub protectia anonimatului iar la serviciu sunt lingaii perfecti. Dezgustator...

un pompier  •  28 noiembrie 2015, 0:02

Nota 10 pentru Arafat! Frate, să fii palestinian și să conduci un departament într-un minister de interne dintr-o țară europeană înseamnă să fii tare. Iar țara europeană să fie o țară de proști! O știți pe aia? Noi nu am cucerit niciodată pe nimeni! Noi am tăcut și am înghițit. Asta fac pompierii: îl înghit pe Arafat! El știe doar un singur lucru: SMURD. Nimic altceva. Și va dezvolta acest sistem cât va putea el de mult. Revin și spun: Cum ar fi fost ca misiunile SMURD ului să fie făcute de SAJ iar oamenii de pe SMURD să facă prevenire? Am fi fost ceva mai în față.... Cum să faci prevenirea civilă? Hello? În Academia de poliție există Facultatea de pompieri cu specializarea inginer instalații pentru construcții. Această specializare ajută prea puțin la intervenție. Ea este utilă la prevenire. Până în 2007 intervenția se făcea cu militari în termen. Alte vremuri, altă tehnică. Aceleași incendii. La tehnica de acum ar fi suficient ca subofițer doar comandantul de echipaj și șoferul. Restul pot fi militari în termen. Mult mai ieftin pentru stat. Fără discuții legate de felul turelor sau de stres multianual. Un militar în termen mergea la primul foc după maxim 3 săptămâni de la încorporare. Un om ca să-l trimiți în control ai nevoie de câțiva ani. Asta e diferența. Nivelul de cunoștințe. Dacă faci prevenirea civilă, s-a dus totul. Soluția este să faci intervenția cu voluntari. Ce va face Arafat? Va propune reducerea inspecției. Pentru că așa e sfătuit. Prost. Iar el nu înțelege. Care va fi soluția lui? O funcție de președinte tot pentru el: http://www.academia.edu/7463522/Proiect_infintare_Agentia_Nationala_pentru_Situatii_de_Urgenta PS. Întrebați-i pe cei de la minister dacă există vreun ordin de ministru care să reglementeze numărul de inspectori. Oricum e depășit. Dar este interesant. Veți afla câți inspectori trebuie la București. În țară sunt maxim o mie.

ionescu  •  28 noiembrie 2015, 0:02

Buna seara domnule Tolontan. Incep partea a doua a mesajului prin a va transmite profundul meu respect pentru faptul ca ati binevoit sa cititi primul meu mesaj. Va admir si va multumesc pentru efort. In continuare am sa incerc sa-mi continui ideile de unde ramasesem coroborate cu informatiile pe care ati binevoit sa mi le transmiteti cu ocazia raspunsului dumneavoastra anterior. 1. Deci pe linga faptul ca Arafat a declarat ca clubul nu are aviz PSI a mai declarat si altceva. Eu in afara de faptul ca clubul nu figura in listele ISU alte declaratii ce au legatura directa cu interventia sau cu clubul Colectiv facute de catre domnul Arafat nu am auzit. Daca puteti, va rog sa le mentionati dumneavoastra . 2. Nu gasesc nimic de modificat fata de prima versiune. Se pare ca ISU a purtat corespondenta cel putin cu un organizator de evenimente legat de locatia clubului Colectiv 3. Din punct de vedere legal care sint atributiile ISU pe linie de prevenire si avizare pentru conformitate din punct de vedere PSI? Va marturisesc ca habar n-am, insa in urma cazului Colectiv am inteles ca ISU are drept de control si de amendare(nu avea dreptul sa inchida nici un spatiu in momentul accidentului). Totodata am inteles ca localurile ce au capacitate de peste 80 persoane sint obligate sa obtina avizul ISU - ceea ce face ca ISU sa poata sesiza organele abilitate in cazul in care observa neconcordante fata de cele declarate pe proprie raspundere de catre proprietar (DECI SUB ACEST ASPECT SE POATE SPUNE CA ISU SE POATE FACE RASPUNZATOR DE NEINDEPLINIREA ATRIBUTIILOR) 4. Am inteles si ca la ISU exista un sistem informatic arhaic de evidenta a spatiilor fata de care ISU isi exercita autoritatea. La fel si in ceea ce priveste corespondenta ISU. Dumneavoastra insistati pe faptul ca aceste sisteme informatice sint neprotejate. Fara a nega necesitatea existentei unui sistem protejat in cadrul oricarei institutii guvernamentale, as vrea sa va spun ca parerea mea este ca acest aspect nu are nici o insemnatate in cazul de fata pentru ca daca localul respectiv ar fi avut aviz ISU, aceasta se poate dovedi chiar daca sistemul informational este corupt. La fel in cazul unei inspectii/ amenzi. In ceea ce priveste corespondenta presupun ca exista registru de intrari/ iesiri, registru care este greu de falsificat. 5. Cei de la ISU au cadactisit sa va confirme existenta corespondentei purtate cu organizatorul de evenimente abia dupa foarte mult timp. Apropo, prin aceasta corespondenta, firma organizatoare de evenimente cerea explicit aviz de functionare sau era o simpla notificare. Acest aspect este f. important pt ca daca ar fi cerut acordul ISU pt desfasurare eveniment atunci ISU era obligat sa verifice cu atentie toate datele evenimentului, in special locatia. In cazul unei simple notificari, este posibil(si din punctul meu de vedere de inteles mai ales avind in vedere sistemul electronic informational precar) ca aceasta notificare sa fie tratata superficial in sensul de luare la cunostinta si cam atita. 5 (si ultimul ca nu mai pot). Am inteles (tot de la dumneavoastra ) ca in cadrul ISU sint foarte putini inspectori cu atributii in controlul spatiilor . Si, cu toate acestea, in cadrul unui mall de exemplu, inspectorii trebuie sa inspecteze fiecare spatiu (firma/butic) ce isi desfasoara activitatea in interiorul mallului. EU ASA TIMPENIE NU AM MAI AUZIT. Personal consider ca inspectia si avizarea unui astfel de imobil trebuie privita ca un intreg. Proprietarul trebuie sa aiba un sistem de PSI eficient si functional la nivelul intregii cladiri. Totodata administratorul cladirri trebuie sa angajeze si sa pregateasca continuu un detasament de pompieri care sa-si desfasoare activitatea permanent cel putin pe timpul programului cu publicul. Buticarii din punctul meu de vedere au obligatia sa ia la cunostinta despre iesirile de urgenta si obligativitatea ca in caz de urgenta sa aflueze, impreuna cu clientii spre acele iesiri fara panica si fara a se ingreuna cu bagaje sau alte greutati. In incheiere, stimate domnule Tolontan as vrea sa ma refer la avertismentul pe care ati binevoit sa mi-l acordati cu privire la incercare mea de a simplifica lucrurile. As dori sa va spun ca si cel mai complicat lucru este format dintr-o sumedenie de lucruri simple. In ceea ce ma priveste as dori din parte dumneavoastra sa-mi furnizati informatii cit mai exacte si nu informatii pe care modul in care le expuneti ma fac sa le consider pareri personale. Cu stima si increderea ca rindurile de mai sus ar putea fi utile de ambele parti, g.ionescu

mihaix  •  28 noiembrie 2015, 0:08

@Tulumbagiul Pentru Tolontan ori esti postac ori il iubesti pe Arafat. Pentru el nu exista oameni corecti si onesti care isi spun parerea. E ori, ori. Asta spune ceva despre modul de gandire. Daca pana acum ma gandeam ca Arafat ar trebui sa-si bage picioarele si sa plece, acum cred ca greseam. Imi doresc ca Arafat sa ramana, sa se lupte pentru cei ce vor avea nevoie in continuare de ISU. Campania aceasta impotriva lui Arafat nu este corecta si se folosesc chestii murdare.

Cosmin  •  28 noiembrie 2015, 0:18

Un "taxi rosu" mi-a dus tatăl de urgentă la spital pentru ca pur si simplu o ambulantă normala nu era dispusă sa ducă un om supraponderal pe scări 9 etaje. Cu ajutorul a 5 pompieri am reușit si am prelungit viața tatălui meu cu 2 saptamâni. Si pentru asta le sunt profund dator. Dacă ei nu se simt bine făcând aceste lucruri ii plâng. Din toată inima. Dar fără ei viața ar fi mai scurta. Cât despre Arafat - basescu si basiștii nu uita si nu iartă. Răzbunătorul pocit nu poate uita "jignirea" adusă iar acum toată media plătită cu bani grei a pus tunurile pe Arafat. Îmi este scârbă de nația asta.

Xrite  •  28 noiembrie 2015, 0:34

N-ar trebui sa-ti fie scarba de natia ta, ar trebui sa-ti fie scarba de conducatorii ei.

eu  •  28 noiembrie 2015, 0:41

Buna ziua stau si ma minunez la ce scriu uni care acuza ca si sunt pe dinafara de acest sistem si ce ofrande aduc Dm Arafat ...... Pai sa incepem cu citeva lucruri simple si dupa care dezvoltam fff mult acest subiect care nemultumeste lumea 1 Sunt 80 % din judete care au masini smurd bine dotate cu bani fff publici care au doar echipaj cu paramedic ( sofer .servant .si un patamedic un om cu o pregatire de prim ajutor ..dar prim BLS atit , intreb pe cei ce isi doresc intro seara cind le este rau si fac un Infarct Miocardic sa vina o ambulanta de genul asta si sa nu faca nimic decit sa ii puna o masca de O2 si sa il duca la spital ca un taxiu in conditiile in care un pacient de genul acesta are nevoie de o perfuzie cu nitroglicerina si altele care sa il calmeze durerea atroce si sa poata sa il pregateasca pt ce va urma cu el ...mmmmm sa vedem si sa le dorim celor care tot slavesc acest sistem sa aiba parte de asa ceva ....bun si daca intre timp a esta decedeaza sa nu poata ca cei de la smurd sa ii faca adrenalina ca pina la urma din cite sau citit si vazut in lumea asta cordul nu va pleca in veci dar in veci doar cu masajul cardiac care au voie ei sa faca ( si facut in frig afara pe boxpalet si ) si dupa ce se declara decedat pacientul, oare familia care isi doreste sa afle adevarul si afala intrun final de la IML ca a murit din neglijenta acestor oameni ( sofer servant si paramedic ) si vor sa dea in judecata ca au gresit pe cine dau ca aceasta institutie SMURD este ascunsa si fara fff multe lucruri 2. Dm Arafat a dat un ordin de ministru cum ca toate urgentele de gradul 0 si 1 trebuie musai si numai musai sa plece masina SMURD ( compusa din 3 oameni nevinovati din punct de vedere medical ) vin si intreb pe domni care se lamenteaza pe aceste www oare au avut comtact cu asa ceva ? 4 Oricare ar fi venit la conducerea sau crearea unui serviciu de urgenta ar fi facut un serviciu dur intradevar pt ca acesta este un serviciu dur dar cu conditia ca sa aiba pe mina tot atitia bani si cind spun de bani bani reali cu ambulante cumparate de la firme mama utile pe un termen mai lung de ani cu studi fqcute in ele si nu facute la o firma din cluj DELTAMED care se stie ff bine ca este firma de casa a acestui om care diapune de bani publici enormi si care a dat tunuri mari in acest sistem ( o ambulanta bine doatata mercedes sau chiar fiat originala totul din fabrica este mai putin decit sau adus la smurd si care dupa 3 ani de utilizare prin gropile romaniei sau diatrus ) si cit a avut si Dm Arafat si ar fi creat poate unul si mai performant pentru acesta tara in care oameni au nevoie de alinare si de compasiune nu de multe altele ......care o sa iasa usor usor la iveala 5 Intreb pe cei care se chinuie sa inteleaga acest sistem cite masini din acelea mici fiat facute tot la DELATMED au vazut pe starada ? Sunt in tara date pt fiecare serviciu cel putin 3 sau 4 si care nu au mers nimeni cu ele au 0 km nefolosite din lipsa de personal dar bani aruncati pe apa simbetei si licitatii si bani si bani...... 6 Intreb oare citi dintre dmv ati vazut la un serviciu de urgenta din strainatate tablete cine a mai pomenit ca tu om care esti plin de singe si de *** sa te uiti in ochi pacinetului si care este aproape mort tu in loc sa ii acorzi ajutorul si sa te apuci sa il extragi din masina sa il urci in masina la cald ( nu pe boxpalet in frig ca este om nu porc de craciun ) sa ii pui perfuzie sa ii obojesti ranile si faci atite ce ar trebui ....(aaaa am uitat dar voi reveni si pe acest subiect) ....si tu cita mai omul sa scoti tableta si sa incepi si sa bifezi ce eate acolo si cel de linga tine sa urle de durere oare citi ati vazut in lumea asta tablete la urgenta ( da au un rol uni il stiu ff bine eate acela de ai ajuta pe acei oameni nevinovati trimisi la un caz depasit de catre ei din punct de vedere medical si care sa bifeze lucruri simple ....?? Iar ca sa functioneze aceste tablete sau montat routere statii retele si tot asa dar "noi "nu " gasim " o batrina cazuta in bucuresti sau Colectiv Si as putea continua mult si bine dar este tirziu bat la un telefon si ma gindesc oare cei care tot se lamenteaza si vor avea pe cinev drag acolo jos ai vor vedea acest sistem din punctul meu de vedere de "*** " scuzatimi cuvintul in detrimentul compasiuni fata de oameni ca pina la urma suntem oameni si avem nevoie de comunicare si de compasiune nu de tehnica care nu me gaseste pe nicaieri dar aruncam cu bani la greu ...... Ps : o sa urmaresc acest subiect si voi reveni dar si pe celelalte lucruri ale aceatui sistem gen UPU stapinite tot de Dm Arafat si care toti ati stat cu orele pe la usile dr ....cu Dr de familie care isi iau niate bani enormi de ani de zile dar ei nu vad un pacient la domociliu si saraci batrini mor cu zile acasa si ajungem si la dr sin spitale care sunt cei mai chinuiti dar si ei au bubele lor Imi cer scuze pt unele greseli ai prescurtari dar asta face parte din tehnologie asta ......

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Demisionar de onoare  •  28 noiembrie 2015, 0:52

In concluzie nepotismele,pilele ,relatiile,spagile pentru functii si un serviciu bine platit cu program lejer ,pup-n-curismele, incompetenta ,oameni care pentru bani si prestigiu sunt in stare sa calce pe cadavre(#Colectiv) ,acest "club select" numit IGPR-ISU srl infiintat in stil pompieristic la indemnul UE este putred,gâfâie...oare ce s-ar fi intamplat daca cei competenti,profesionistii adevarati,cu focul si fumul in sange ar fi luat atitudine am mai fi discutat acum de cel putin 60 de moti cu zile si sute de raniti? nu cred...Daca nici MILITARII nu mai au curajul sa spuna adevarul in fata ,fara frica de represalii ce pretentii sa mai ai de la nea jiiji matriteru' sau de la tanti functionara de la primarie... JALNIC...o generatie de tupeisti incompetenti cu diploma la spiru conduc o armata de profesionisti cu ani de studii de specialitate si experienta dovedita....mi-e rusine de rusinea voastra!

aaa  •  28 noiembrie 2015, 1:57

https://www.semperfidelis.ro/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?16092.last "O treaba mai mult decat aiurea... Cum sa ceri unui medic civil, cu competente in medicina la urgenta, sa restructureze un domeniu pe care nu-l stapaneste teoretic, neavand nici-o experienta anterioara? O sa se transforme IGSU in IGMU (Inspectoratul General pentru Medicina la Urgenta)??? Pentru ca asta stie Arafat - medicina la urgenta! Ce treaba are Arafat cu MAI??? De ce se mai mentine Departamentul pentru Situatii de Urgenta, format peste 75% din medici civili, in cadrul MAI, si nu se transfera la Ministerul Sanatatii? Am inteles, dupa Apuseni, pentru linistirea opiniei publice, Ponta a preferat sa se ascunda in spatele popularitatii lui Arafat, i-a dat competente extinse, scotand UPU si IGSU din relatiile institutionale in care erau si le-a dat la decizia pixului medicului civil (a se vedea si modalitatea de modificare a regimului de lucru la pompieri - pe baza semnaturii lui Arafat pe o Nota-raport). Admit ca cei care vor face noile propuneri de state (am si pierdut numarul de modificari de state din ultimii ani) vor avea idee despre ce si cum (desi, daca ar fi asa, statele actuale ar trebui sa fie super bune), dar ce te faci ca propunerile vor ajunge la pixul numitului, care le poate da inapoi pana vor fi asa cum vor muschii lui... Nu neg ca Arafat a facut ceva bun in domeniul in care s-a pregatit - medicina la urgenta, dar una-i una, alta-i alta. A uitat cand pasea timid in curte la ISU Mures, dus de mana de fratele IS Chiorean, sa-l lase sa mearga si el la interventii? Pai mai intai incepea interventia, dupa care, pe masura ce erau extrase victime, intra in actiune Arafat&comp. De la o activitate tolerata, mai apoi acceptata, iata ca s-a ajuns ca aceasta structura, SMURD, sa paraziteze IGSU-ul, ba mai mult, sa-l subordoneze."

Emil Bobu  •  28 noiembrie 2015, 3:24

Nu mai citesc nimic semnat Tolontan. Esti acoperit 5000%. O *** miiiica gen Turcescu dar probabil la fel de prost platita. Pana acum asta era ziarul de sport cu tate. Acum e numai intoxicare. In 2 ani sunteti istorie

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Emil Bobu  •  28 noiembrie 2015, 3:29

Tolontaneeeeeeeeee. Arafat (un strain) a creat in tara ta un sistem performant DE STAT. Tu esti pe cale sa distrigi unul privat. Un tont ca atatia altii

raulp  •  28 noiembrie 2015, 3:48

Ma autodenunt! Sunt postacul lui Raed Arafat. Domnule Tolontan, aveti dreptate! Suntem extrem de puternici si vehementi, dar nu pentru ca am fi platiti din fundatia pentru SMURD. Nu-i asa ca v-ar fi foarte simplu daca ar sta lucrurile asa? Dar stiti si dvs. si tot restul unitatii de dezinformare ca nu e asa, si va e tare greu. Va cred si chiar incerc sa va inteleg. La urma urmei, nu faceti decat sa respectati ordinul pe unitate...

r adu  •  28 noiembrie 2015, 6:41

Paramedic este în nomenclatorul de meserii??? Este activitate recunoscută oficial??? Nu vorbesc de enunțarea funcției de paramedic în unele documente sau chiar în legea sănătății. Nu ar trebui ca paramedicul să funcționeze fără atestare oficială a Ministerului Sănătății și a Ministerului Învățământului, în urma unor cursuri efectuate de personal calificat. Perioada de voluntariat și de entuziasm ......... ar trebui să se termine și să se nască perioada de legalizare a activității desfășurate de paramedic. Cineva denumit Nelu@ la 27 noiembrie 2015, 21:13 afirmă tot felul de ...... pare că ISU ar trebui să fie croit după dorințele și înclinațiile lui Nelu ......... ce pare un fel de Dorel ..... dorințe zise profesionale și convingeri materialiste ...... ne-religioase. Dacă Nelu nu ar fi periculos ........ ar fi Dorel.

Crimson Veritas  •  28 noiembrie 2015, 7:15

D-lor pompieri ... viziunea d-voastra despre pompierism ... este arhaica si total ineficienta in ce priveste salvarea de vieti! Prin combinarea acestor 2 categorii de interventie distincte ... in antichitate ... intr-unul singur ... SMURD ... acesta devine mai operativ, mai eficient, mai putin costisitor ... exista ca sa zic asa ... un raspuns coordonat la maxim ... in cazul unei situatii de urgenta ... in care orice minut, secunda conteaza! 'Eu am vrut sa fiu pompier ... nu sa salvez vieti' ... aceasta expresie nu zboara ... nicaieri in lumea civilizata ... si am dubii ca un pompier ar spune asa ceva ... nu cred in nick-urile astea fictive de pe blogul d-lui Tolontan ... in ceea ce este evident o campanie anti-Arafat ... care s-a dus de mult off-topic! Sa nu credeti ... ca daca daca le ies apele basistilor ... si il schimba pe Doctorul Arafat ... cu un 'tehnocrat basist' ... SMURD-ul se va desfiinta ... si pompierii vor reveni la 'ususal stuff' (adica frecat menta in 2/3 din timpul de serviciu) ... ca nu se mai poate ... o data ce am descoperit (Arafat a descoperit) un serviciu superior combinat! Asta nu este o lupta pro-anti SMURD ... ci o lupta pentru cine sa conduca SMURD-ul ... o alta agresiune basista inceputa de Basescu in momentele lui de delir maxim ... si continuata episodic ... ulterior de propaganda basista! A mai zis cineva ... ca in echipajul SMURD ... nu exista personal medical calificat ... ceea ce este evident o manipulare (minciuna) ... iar daca nu e ... cu siguranta asta nu este procedura normala ... si cine a pus stampila pe constitutia echipajului respectiv ... trebuie sa plateasca preventiv ... pana nu va fi ulterior incadrat la Ucidere din Culpa! Desi eu cred ca este dora o manipulare ... si asa ceva nu exista in SMURD!

Mihai  •  28 noiembrie 2015, 7:55

Arafat nu este decat un alt politruc psd care a fost plantat succesiv in diverse ministere si care a folosit fonduri in mod intens discutat in presa. A fost la "sanatate", apoi mutat 50 de metri la "interne", Celebru pentru folosirea smurd-ului in mod discretionar pentru situatii dubioase, transportul cu avionul al unor clienti selectati, (vezi bulibasa care facuse infarct in Turcia), achizitionarea si utilarea masinilor de salvare pe bani multi si publici la o firma din Cluj, etc. Este momentul sa ne lase. Gata. Fizionomia lui este prea legata de cea a baronilor psd. Nu avem un sistem de urgenta care sa ne impresioneze in niciun fel. Suntem tot in urma tarilor vecine care nu au arafatul lor. Ne descurcam si fara Arafat. Gata, pa! Si inca o data, felicitari Domnule Tolontan! Faceti un lucru minunat ca aprindeti lumina in locuri unde nu creste decat mucegaiul.

Cristi  •  28 noiembrie 2015, 8:13

Tolontan, chiar esti obsedat de Arafat? Nu stiu cine te plateste pentru campania asta, dar devii penibil cu articole in fiecare zi. Arafat n-a gestionat perfect situatia asta, dar sunt convins ca nimeni in tara asta n-ar fi facut-o atat de bine. Cred ca omul asta chiar incearca sa faca bine si cred ca ii pasa de oameni si vrea sa imbunatateasca sistemul. Nu prea avem multi oameni asa. Mai bine treci inapoi la coruptii tai din fotbalul tau mizerabil. Rusine!

MA  •  28 noiembrie 2015, 9:03

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

benaflek  •  28 noiembrie 2015, 10:09

i.s.u asta banuiesc ca este un fel de azil caldut pentru toti mosuletii care au ramas pe afara pentru ca nu stiu sa faca nimic.si ma refer lasefi sefuleti sialte plante de prin birouri nu la baietii care ies ;la interventii.arafat pune acolo oameni tineri destepti care gandesc ca iti spun eu ca nu se simte lipsa lor daca maiine ii dai afara pe toti pana la ultimul

Cătălin Tolontan  •  28 noiembrie 2015, 10:25

@Mihai: nu sint de acord cu dvs. Arafat nu este produsul PSD. El este produsul propriei munci.

baba rada  •  28 noiembrie 2015, 10:28

Stimate domn Tolontan, Nu stiu daca ceea ce faceti cu Raed Arafat este constient sau inconstient, însă daca sunteti in categoria 2 sa stiti ca puneti umărul la privatizarea serviciilor de urgenta. Actionati ca si amicul Băsescu. Ei, având bani, nu o sa aveti probleme cu chemarea serviciilor private, dar altii o sa moara... De ce? Va doresc sa treceti printr'o criza si sa simti ca moare cineva drag si o sa vedeti cum reactioneaza smurd-il lui Arafat. ( eu am vazut'o cu sotul in infarct si copilul sufocandu-se datorita unei laringite).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gica  •  28 noiembrie 2015, 11:03

Imi e sila cand vad ce atmosfera de balci in fost in acea sala... mai mare rusinea. Se vede ca a fost o sedinta in care tipau muerile, plangeau copii urlau cainii. Asa se explica si modul de interventie de la Siutghiol , din Apuseni ...precum si salvarea pisicilor din copaci ( unde pompierii cheama de fiecare data presa sa le filmeze ingterventia ) .

Sebastian  •  28 noiembrie 2015, 11:25

Vreau doar sa spun ca sunt de acord cu domnul Ionescu si intrebarile dumnealui mi se par firesti. Totusi asteparile noastre de la mass media (nu doar de la domnul Tolontan) sunt total nerealiste - sistemul "ne vinde" POVESTI iar noi le luam drept informatii si le analizam si dezbatem inutil. Apreciez de asemenea comentariile, mai mult sau mai putin subiective, de mai sus ale unor pompieri care ne ajuta sa sa intelegem cum vad ei diverse aspecte din domeniul lor de activitale. As incheia cu "La multi ani Romania!" si "Desteapta-te romane! Pe tine!" (gasiti un articol cu aceste nume undeva pe internet)

Gabriel  •  28 noiembrie 2015, 11:28

Sunt din Calarasi. Nu voi infirma/confirma ceea ce s-a scris despre Aldoiu in presa insa doresc sa aduc in discutie alt subiect: Giani Aldoiu este un produs 100% al Calarasiului in sensul functionarului dintr-un oras mic, de provincie, unde 99% din munca lui era de fapt o simulare. Ce controale sau actiuni de prevenire sa faci in conditiile in care majoritatea agentilor economici de-aici au influenta la nivel de politic sau sunt controlati chiar de mediul politic? In opinia mea problema nu e la Aldoiu ci la persoana care l-a propus/acceptat pentru functia din Bucuresti pentru ca acolo el nu putea sa faca decat ceea ce a facut si aici: simulare de activitati si documente aranjate frumos. Nimic mai mult, nimic mai putin. De exemplu, in Calarasi, majoritatea organelor de control viziteaza un numar limitat de agenti economici care oricum sunt pusi la punct din toate punctele de vedere (PSI, ANAF etc), si aici ma refer la reprezentantele unor multinationale, la sediile unor institutii etc. Aldoiu nu a facut exceptie. Nu a dorit complicatii, a dorit doar ca dpdv al activitatii raportate sa "arate bine". Palaria Bucurestiului era mult prea mare pentru el. In afara de asta, mentalitatea unui functionar de oras mic este sa nu-si creeze inamici ori asta este imposibil daca incepi sa aplici legea, fie chiar si in domeniul PSI. Ca o comparatie, este ca si cand am lua un sef de post de Politie Rurala si l-am avansa direct la stadiul de Comandant IGPR. Credeti ca s-ar putea ridica la inaltimea cerintelor functiei? P.S. Ca o pista pt dvs, domnule Tolontan: analizati cate cadre ISU s-au transferat din Calarasi la Bucuresti in urma avansarii lui Aldoiu si cate firme cu domeniul de activitate PSI si-au mutat activitatea din Calarasi in Bucuresti tot din acelasi considerent.

antishoia  •  28 noiembrie 2015, 11:37

Domnule Tolontan, V/am criticat de foarte multe ori. Si am avut dreptate. Si dumneavoastra ati avut dreptate. Mai ramane ca rabinul sa fie si el de aceeasi parere. "Domnul Arafat" a dat gres; a picat 3-4 teste majore; incidentul din Apuseni, pe cel de la Siutghiol, cel cu planorul disparut si Colectiv. Cate greseli credeti ca poate face un om obisnuit fara sa nu fie dat afara? "Domnul Arafat" este luat in baret mai intai de usele si apoi de pesede. Dansul nu isi da demisia ca mai toti pesedistii. Cum etse rodul muncii sale? A facut bine, a ajyns secretar de stat. A gresit, pleaca. Si totusi, de ce mnu pleaca? Ego-ul dansului este mai mare decat palaria pe care o poarta; si aceea este prea mare pentru capul dansului. Si atunci, daca palaria este mare, nu se schimba capul? Sau poate sunt alte interese care nu coincid cu ale celor iesiti la Universitate. Ce ne facem? Cat mai are voie sa greseasca? Pe spatele nostru. Pe al luio nu se vede nimic; nici cruce, nici rana, nici arsura, ... nimic. Cum ramane?

Cătălin Tolontan  •  28 noiembrie 2015, 11:56

@antishoia: cind am fost bucurosi cu totii ca un om a construit un sistem precum SMURD, i-am apreciat si orgoliul si increderea in sine si incapatinarea. Acum, am vrea ca Raed Arafat sa mai aiba incapatinare si nici orgoliu. Nu se poate. Sa ne asumam si noi aceasta realitate de tara in care institutiile depind de oameni. Eu nu spun nisi sa plece si nici sa ramina, ca tot il invocati pe rabin :-), ci doar sa-l intelegem pe Raed Arafat cum gindeste, ca e acelasi om al carui ego ni se parea salutar atunci cind s-a incapatinat sa creeze SMURD.

antishoia  •  28 noiembrie 2015, 12:12

Domnule TOlontan, Nimeni nu te recompenseaza repede pentruceea ce faci bine; te "rade" insa imediat atunci cand o dai in bara, doar o data. La domnul Arafat sunt multe situatiile in care s/a scuzat; nu are proceduri, a fost mintit, si/a reconsiderat atitudinea, discursul, ... cpolaboratorii. orice, numai sa scape. Cat sa mai asteptam sa... gandeasca. Asta este lumea acum; lenesa vand faci bine, apriga cand gresesti. Cand sunt morti, daca ai onoare, macar iti dai demisia. Atata tot, daca ai onoare. Desi este arab (si am o mare consideratie pentru dansii!!!) acum, nu are onoare. Si nici compasiune, si in consecinta nici respect pentru cei morti si mai ales fata de cei vii. Deci, demisia e prea putin? Raspunde de ISU, plateste pentru ei. Se intoarce la SMURD, il conduce asa cum l/a creat si gata, face ceea ce stie cel mai bine. Unde ar gresi? A, nu ar mai fi doctorul minune (mananca gem si face... prune!)? Asta este, nu poate trai fara sa fie la televizor? Nu il mai pot intelege orice ar incerca sa mai gandeasca sau sa razgandeasca!

George  •  28 noiembrie 2015, 12:33

Stimate Domnule Prim Ministru DACIAN CIOLOS, ( adresa depusa la Guvern cu nr. 13993/27.11.2015) “Înlocuirea medicului Raed Arafat de la situaţiile de urgenţă, o necesitate obiectivă” “Pregatirea specialistilor in situatii de urgenta, peformanti si necorupti, o datorie a statului român” Opriti partidele politice si sistemul de pile si relatii din transformarea ISU in unitate de incompetenti Vrem o Romanie puternica, vrem SMURD locuri de munca, serviciu de ocupare rapida in munca In baza misiunii coalitiei pentru sustinerea admiterii Romaniei in structurile europene, spatiul Schengen, ne manifestam ingrijorarea fata de neincrederea astatelor membre si mai ales a grupului nostru privind capacitatea Romaniei de a asigura protectia cetatenilor in accidente gen spatiul de concerte COLECTIV cu 60 de morti, inacceptabil, gen planoristul Gh. Craciun,decedat in la doi pasi de Brasov,avionul sanitar prabusit in Apuseni cu 2 decedati, elicopterul din lacul Techirghiol cu 4 morti, sinuciderile din sistemul ISU datorate stresului si nedreptatilor din sistem, alte accidente de gen, masini, inca necontorizate, cauzate de nerespectarea conditiilor de urbanitate si civilitate,protectia muncii si antiincendiu, toate in sarcina de auditare si control a ISU. Pierderea acestor vieti de oameni e o vina a sistemului, ei puteau fi salvati, proasta organizare i-a omorat, nimeni din varful sistemului nu a luat masurile generale de reorganizare optime. Acuzam moartea nedreapta a 60 de tineri in dezastrul de la clubul COLECTIV care denota cat de grava este modalitatea gresita de a actiona pe teren a unei intregi structuri de prevenire si salvare initiate de medical ARAFAT, transferate si asumate de statul roman sub forma structurii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta pe scheletul unitatilor de pompieri si celor de salvare. ISU a fost dotat, pe baza informatiilor din presa si interumane, cu oameni nepregatiti pe sistemul pilelor de partid si ale sefilor, capacitatea profesionala a institutiei fiind serios diminuata sau anulata.Acuzam totodata si moartea a mii de oameni, tineri, in accidente rutiere, nedrept. Acuzam Conducerea Situatiilor de Urgenta de neluarea la timp pana acum a masurilor de management cu depistarea si punerea in regula a tuturor cazurilor cu spatii in care au loc manifestari cu sute/mii de oameni sau cu risc crescut de accidentare pe sol, apa, in aer. Preluarea pompierilor cu inglobarea lor intr-o masa mai mare le-a diminuat capacitatea de a actiona mai ales pe segmentul preventiei,atat pe domeniul proprietatii de stat cat si al proprietatii private, este esentiala in eliminarea incendiilor si mortilor aferente. Prea multe incendii ce puteau fi prevenite,prea multe victime cauzate de acestea, din care aproape in toatalitate puteau fi reduse la zero. Cat de eficienta este salvarea SMURD care auie strident pe strazi, metoda Arafat ? Nu mai mult decat inainte de aceasta organizare. Faceti o certificare a sistemului printr-un auditor independent. Nu contestam responsabilitatea proprietarilor clubului Colectiv,a firmei de pirotehnie, a insasi cetatenilor intrati instr-un spatiu nepropice si chiar a formatiei muzicale coorganizatoare a evenimentului. Insa aceste evenimente nu se produceau daca ISU isi indeplinea indatoririle ferm. Ca si in cazurile enumerate mai sus sau in altele nesemnalate de presa inca. Ce domonstreaza ? Amatorism,habarnism, nepasare,nesanctionare, nectontrolare, nereorganizare,neanalizare periodica a activitatii. Munca onesta a unei minoritati a fost anulata sau redusa de prestatia defectuoasa a sefilor sau a altor colegi corupti ce alaturi de coruptia din alte institutii a dus la victime umane de neacceptat. Acuzăm direct pe medical Arafat de neluarea masurilor adecvate de control sistematic a sistemului situatiilor de urgenta si de eliminare a neajunsurilor precum si de nepregatirea unor manageri de valoare, onesti, in unitatile din subordine din care cei mai buni sa-i poata lua locul oricand atunci cand perfomantizarea sistemului o impune. Acuzam indirect si sistemul MAI de control Solicităm in consecinţă, datorita accidentelor numeroase cu victime umane culminad cu zecii de morti la Colectiv, analizarea posibilitatii înlocuirii medicului Arafat cu un cadru român competent si incoruptibil din sistemul de urgenţă cu păstrarea medicului amintit anterior in sistem, stabilirea unui calendar de auditare a muncii prestate de catre sistemul ISU, sanctionarea vinovatilor de greseli, reorganizarea activitatii si eliminarea tuturor curuptilor si neperformantilor,a numirilor de personal pe baza de pile si cunostinte,recomandari de partid, reexaminarea tuturor celor ramasi, trecerea la repregatirea lor profesionala performanta, exercitii de pregatire,control pe teren a situatiilor cu pericol de accidentare. Unitatile de Pompieri vor functiona mult mai bine daca nu vor mai fi in ISU. Evenimentul de la COLECTIV a produs un grav neajuns de imagine Romaniei, neincredere. Inclusiv romanii privesc cu neincredere in capacitatile statului in a-i proteja si in democratie. Cerem totodata eliminarea totala a apucăturilor mafiote ale structurilor sindicale sau profesionale ale salariatilor ISU organizati in ONG-uri care cer de la toti agentii economici controlati sponsorizari ce ajung la sume imense folosite ca si completari de venituri proprii. Acestea conduc la un ISU neperformant. Ce ar fi ca toate sindicatele si alte asociatii profesionale din alte domenii sa procedeze la fel ? Este o relatie in afara legii, eliminati-o cât si pe cei ce o promovează. Modul de folosire a banilor acumulati de Fundatia SMURD,multi, trebuie controlat obligatoriu. Cerem in acelasi timp eliminarea sistemului ilegal de stabilire a firmelor auditate care executa lucrarile de profil la institutii si noi obiective care in prezent apartin exclusiv fostelor cadre de conducere din ISU,unor rude,unor apropiati.Amintim Team Next pe relatia Sebastiian Ghita, Felix Telecom ope relatia unui fost general SIE, MIRA Telecom de pe filiera altui general SRI sau altui general Aurel Udor, deputatului Gh. Udriste, Florea Dragnea, Tudorel Mihai,altii. Solicitam dotarea ISU cu un sistem performant IT pentru evidentierea moderna a activitatii sistemului, pentru comunicare, alarmare si interventie in timp util si nu cu intarzieri. Solicitam alegerea unui comitet civil de monitorizare permanenta a activitatii ISU pentru eliminarea deficientilor si cresterea performantelor in sistem,dotarea cu resurse umane si financiare adecvate, folosirea acestora eficace,judicios. Merită, e viaţa noastră în joc. Arogant, dl. Arafat a refuzat dialogul pentru infiintarea unui SMURD al ocuparii rapide in munca spre a intari capacitatea Romaniei de a fi puternica,avem o Romaniei bolnava,mii de farmacii . Coordonator al Grupului Civic”Unitate si Exigenta pentru Schengen in Romania” George Bogdan, presedinte Fundatia “Romania-Generatia Urmatoare”, initiator proiect

Bogdan  •  28 noiembrie 2015, 13:26

Simate Domn Tolontan, *** ! ***. Repet: *** ! Si stiu ca nu vei publica acest comentariu. Dar sa nu uiti ca multi stiu asta, iar ce guristi aduni tu aici pe blog si pe facebook nu sunteti decat o mana de oameni care stau in case la caldura, iar cand trebuie iesit in strada sa se schimbe ceva voi dati din "pix". *** !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Constantin Gajban  •  28 noiembrie 2015, 14:14

Pana a-ti exprima opinia cine este sau nu vinovat de accidentul de la Colectiv, este necesar a se analiza si urmatoarele:dece s-a simplificat procedura de autorizare(situatie intamplata de pe vremea guvernului Nastase), dandu-se posibilitatea ca multe activitati sa nu fie supuse activitatii de reglementare; de ce nu s-a actionat pentru eficientizarea autoritatilor de reglementare si control, astfel incat sa fie evitate neregulile atat la nivel de autoritate, cat si la nivel de activitate propriu-zisa; dece nu se iau masurile cuvenite pentru eliminarea incompetentei si coruptiei in administratia centrala si locala de stat. Toate acestea, precum si altele dovedesc reaua vointa si incapacitate atat a politicienilor, cat si a celor pusi sa administreze statul.Prin urmare, vom mai asista la astfel de evenimente in viitor, dovedind ca nu am facut decat pasi inapoi.

sanda  •  28 noiembrie 2015, 14:34

Vad ca pana la urma dintr-o ancheta serioasa a iesit un fel de tzatzism! Concluzia pe care am tras-o eu, in urma la tot ce am citit aici, este ca un medic nu are cum sa reformeze o institutie militarizata! Si ca dl. Arafat ar trebui sa se ocupe de partea medicala a sistemului de urgenta, in timp ce un ofiter ADEVARAT, cu studii ADEVARATE, sa se ocupe de reorganizarea ISU. Si eu cred ca exista undeva, in Romania, un astfel de om! Doar am demonstrat in teatrele de operatiuni ca suntem egalii altor militari din lumea asta! Daca nu se va face ceva cu cap atunci nu ne ramane decat sa plecam in alta tara, unde sansele de a fi salvati la timp sunt mult mai mari! Si nu din cauza personalului care activeaza pe teren si care isi risca viata, ci a celor care ii conduc din birouri! Probabil prin deplasarile alea exotice, platite din sponsorizari, tot cei care stau cu fundul pe scaun in birou au fost!!!

Comentează