Ședință cu strigăte la ISU: ”De ce Arafat nu e aici, printre noi? De ce nu demisionează și Arafat?!”

VERSIUNEA CELOR ÎNDEPĂRTAȚI. Fostul șef al ISU a întrebat în momentul mazilirii cum ”de e posibil ca premierul țării mele să spună că sînt vinovat de minciună fără să aibă nici un raport?”

vineri, 27 noiembrie 2015, 10:00

UPDATE: Raed Arafat face precizări pe Facebook despre relaţiile între Fundaţia pentru SMURD şi firma Deltamed, care livrează echipamente medicale. Nu am scris niciodată despre aşa ceva. Dar e adevărat că, la emisiunea lui Sabin Orcan, am discutat subiectul, citînd sursele pe care le aminteşte şi Raed Arafat în postul său. El susţine că Deltamed nu a făcut sponsorizări pentru SMURD, ci a livrat echipamente. Dacă aşa stau lucrurile, îmi cer scuze că am comentat subiectul citînd doar o parte, neştiind în acel moment că sînt informaţii pe care Raed Arafat susţine că le-a confirmat cu acte în instanţă. 

UPDATE: Astăzi, de la ora 13:15, într-o ediție specială moderată de George Zafiu, Cristian Tudor Popescu și Cătălin Tolontan au stat față în față la Europa FM. Cristian Tudor Popescu i-a cerut demisia lui Raed Arafat, Cătălin Tolontan l-a apărat pe șeful de la Situații de Urgență. Emisiunea aici.

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Portretele pompierilor morți sînt așezate cum urci scările, pe stînga.

Tablourile stau înghesuite, foarte aproape de tavan, în sala unde vin petițiile, ”hai, dom’le, că azi avem concertul cu Jose Carreras și nu ne-ați dat încă avizul!”.

Aproape 20 de femei și bărbați, surprinși cu figurile severe ale pozelor de legitimație, veghează clădirea ISU din Dealul Spirii. Toți sînt tineri și toți au murit în ultimii cinci ani. (UPDATE: Am verificat, sînt și morții de cancer, morții înjunghiați, nu doar morți la intervenții, mulțumim pentru observații jo.ilie, în ciuda stilului).

Apoi iei liftul.

La etajul 6, se întinde o sală mare, goală. Acesta e locul unde, joi dimineață, ”colonelul Nicolae Cornea, șeful IGSU, a reușit performanța să nu răspundă la nici una dintre cele 15 întrebări pe care i le-am pus noi, pompierii prezenți”.

Cornea a venit să pună în aplicare decizia de înlăturare a conducerii ISU București – Ilfov. Dintre cei trei demiși, de față au fost colonelul Mihai Guță, șeful unității, și unul dintre adjuncții săi, Giani Aldoiu.

Cel de-al treilea, Orlando Șchiopu, șeful de la Intervenții, era la DNA, ”după ce revenise din Germania, unde participa la o documentare a sistemului berlinez de siguranță contra incendiilor”.

Șchiopu se afla acolo chiar cu unii dintre șefii de la IGSU, care tocmai îi tăiau capul. Viața e ironică. ”Dar e viață, frate, hai să nu se mai victimizeze, că oamenii au murit la Colectiv și ei știau de club”, șoptește cineva. ”Băi, nene, ce treabă are Orlando Șchiopu cu faxul ăla, el e la intervenție, genul care ia flexul oamenilor săi din mînă ca să-i ajute!”, zice alt pompier.

În sală, Cornea face un anunț sec, ”fără mulțumesc, fără nici o explicație”, spune cineva dintre martori.

Pompierii tot curg pe ușă, trași la etaj de firul curiozității și de sentimentul că toți se găsesc într-un moment delicat. În unitatea lor se știa de Colectiv și Raed Arafat le acuzase comandanții de la ISU că îl mințiseră.

Pînă acum, ca în orice sistem ierarhic, ofițerii erau disprețuiți de către trupă drept ”purtători de uniforme nepătate de fum”. Dar, în fața unei descăpățînări neașteptate, oamenii se strîng unii în alții.

Prima care a lansat întrebările a fost chiar soția lui Orlando Șchiopu.

”Toată ziua de ieri, IGSU a tăcut deși știa că soțul meu e în delegație, nu la DNA, și mai știa că nici unul dintre oamenii din conducere nu a fost dus cu mandat la DNA. De ce ați tăcut, domnule inspector general?”, i-a zis ea lui Cornea.

În absența răspunsului, femeii i se sugrumă vocea.

Intervine Guță, șeful ISU, el însuși demis: ”Stați așa, oameni buni!”.

Oamenii se liniștesc.

Tac, așteaptă, că le vorbește comandantul acesta atipic, blînd și fără fițe, pe care cei mai mulți îl respectă și despre care nu zvonesc că are firme, șmenuri sau ambiții politice, așa cum spun despre mai toți șefii lor, de aici și pînă la Lună. Eventual spun despre el că e ”prost de bun”.

”Am fost judecați de superiorii noștri fără să fim întrebați nimic. Am fost prezentați ca mincinoși de către șeful Departamentului pentru Situații de Urgență…”, începe Guță.  ”Raed Arafat e un civil care ne-a trădat ca să se scape el”, răbufnește cineva din grămadă. ”Stați așa, vă rog”, își oprește Guță colegii care începuseră să strige.

Apoi spune, direct, un lucru pe care puțini militari l-au auzit într-o sală plină de uniforme.

”Dar cel mai mult mă doare, ca om care port uniforma de 23 de ani, că premierul țării mele a spus în ședința de Guvern, în fața camerelor de luat vederi, că nu mai am dreptul să lucrez în sistemul de urgență, fără ca nimeni să fi lămurit circumstanțele, fără să ni se fi cerut un raport” Mihai Guță, șeful demis al ISU

Oamenii se foiesc.

Cornea tace.

Noii șefi, cel mai mare dintre ei fostul inspector șef din Harghita, stau și ei ca niște oameni picați în mijlocul orașului fantomă din Vestul Sălbatic, cînd pistolarii își răsucesc butucul în tăcerea dimineții.

Intervine și Giani Aldoiu.

Colonelul de la Avizare, Control și Prevenire nu e simpatizat de multă lume la ISU. ”Păi, normal, că a încercat să-i îndepărteze pe șpăgari”, explică cineva. ”Da, da, ca să-și bage el oamenii de la Călărași”, se contrazic parte în parte pompierii.

Aldoiu e principalul vizat de reproșurile lui Arafat. Ai lui au fost cei doi oameni care au mers, pe cont propriu, la Colectiv. Și în registrele vegheate de departamentele lui se afla faxul pe care nimeni nu l-a găsit vreme de 25 de zile.

”În noaptea cînd am auzit de fax mi-am zis: dom’le, poate că e timpul să renunț dacă oamenii mei m-au mințit sau n-au fost suficient de buni să descopere documentul cînd le-am ordonat să caute orice despre Colectiv o săptămînă întreagă”, avea să mărturisească Aldoiu mai tîrziu.

De fapt, toți trei, Guță, Aldoiu și Șchiopu, se sfătuiseră în noaptea în care Gazeta ceruse la IGSU date despre fax și își anunțaseră superiorii că se pun la dispoziția lor.

Există hîrtii care dovedesc asta.

Dar acum, în ședința aceasta, cînd au aflat că ”șefii de la IGSU, deși le trimisesem hîrtiile de punere la dispoziție, ca să scape ei, ne-au demis”, ei vor să spună ce au pe suflet.

2.000 de cereri de evenimente are ISU în ultimele trei luni și cîteva zile. Rezultă o medie de 20 pe zi, dar dublu în week-end

”Faxul a venit la noi prin IGSU. De ce dumneavoastră, de la IGSU, nu ne-ați cerut să vedeți ce am răspuns? De regulă ne cereți asta”, spune Aldoiu.

Cornea tace.

”Pentru că nu l-au înregistrat la ei. Pentru că așa fac șefii cei mari, aruncă totul mai jos”, spune cineva din sală.

”Cine de la Departamentul pentru Situații de Urgență avizează măsurile de prevenire, cine schimbă legislația, cine e specialistul care și-a dat seama că avem atîtea și atîtea probleme?”, mai spune fostul șef ISU de la Prevenire. ”Păi, Arafat pretinde că e specialistul, dar el se ascunde acum. Arafat de ce nu e aici, printre noi? Arafat de ce nu demisionează?”, zic pompierii.

Cornea întrerupe ședința.

Guță și ai lui ies pe ușă. Din culoarul de oameni, unii aplaudă ca la rugby.

”Ce e de aplaudat totuși în faptul că ISU a știut de fax?”, întrebăm spre seară.

”Iar exagerați voi, ziariștii! Recunosc, deși ne-ați băgat în rahat, că vă felicităm în calitate de cetățeni pentru că ați descoperit faxul! Dar noi n-am știut de el!”. Dăm din umeri, neîncrezători.

”La un circuit de zeci de mii de doumente pe lună, de la petiții la cereri și toate celelalte, de unde să rețină cineva numele Colectiv pe o hîrtie?!”, ni se spune.

”Și ne-a mai deranjat ceva. Arafat susține că trebuia să trimitem o mașină la Colectiv la festivalul PLUM că tot stau mașinile degeaba. Avem 50 de mașini de pompieri cu echipaj complet în București și Ilfov. La 40-50 de evenimente în fiecare zi de week-end, ce facem, punem cîte o mașină la fiecare și rămînem cu cîteva mașini de intervenție?” pompier din ISU

”Totuși, de ce ați spus atît de repede că nu știați de Colectiv pînă n-ați verificat?”, insistăm. ”Noi am spus?”. OK, Arafat, mereu Arafat, pompierii nu l-au iubit niciodată și ai senzația că vor să-i deconteze totul acum după ce, la rîndu-i, el le-a decontat toată criza.

E genul acela de discuție pe care nu o uiți ca jurnalist. Care te va urmări o viață.

Cînd scrii, ei cad și apoi vorbesc prin tine, prin ei, cu sentimentul că funcția dispare, cariera se duce de rîpă, copiii nu știu dacă tatăl lor e la serviciu sau la DNA, dar tot ce au nevoie e ca partea lor de poveste să se audă. 

Nu pentru lume să se audă povestea, nu pentru alții, nici măcar pentru colegii care-i cunosc, ci povestea noastră pentru fiecare dintre noi, ca semn că n-am trăit anapoda, înainte de a privi mirați dintr-o poză veche de buletin.

Comentarii (174)Adaugă comentariu

Mircea  •  27 noiembrie 2015, 10:15

Parerea mea este ca toata conducerea ISU Bucuresti Ilfov si IGSU trebuie sa dispara in frunte cu acest Arafat. Vreti o comparatie simpla? cand un angajat de la o firma particulara greseste patronul este cel tras la raspundere de clienti sau organele de control. aici indiferent daca a gresit un angajat marunt sau nu, conducerea trebuie trasa la raspundere, se merge pe lantul ierarhic pana la cel care a gresit si sa raspunda toti. incepem cu Arafat, cu cei care au primit la IGSU hartia si nu au inregistrat-o chiar daca au trimis-o mai departe, cu cei care trebuiau sa verifice ce s-a intamplat cu acea hartie, mergem la ISU si incepem cu conducerea, gasim cel care a primit hartia si identificam parcursul acesteia. acolo unde aceasta hartie s-a oprit si nu s-a intamplat nimic acela sa plateasca inclusiv cei care il supervizau pentru ca nu au coordonat bine un departament. TOTI de la mic la mare care au fost implicati in acest lant sa platesca nu pentru ca au murit oameni ci pentru ca nu si-au facut treaba si asa o fac zi de zi. doar opincarii de pompieri sufera si se chinuie zi de zi. cei de la birouri stau si invart acte, manaresc licitatii si nu au nici urma de bun simt pentru restul de colegi care muncesc pe teren. oricum imi place cat de duali sunteti, voi reporterii, atunci cand vine vorba de acest arafat. parca in 2012 erati revoltati de indepartarea lui si acum faceti orice sa il indepartati. nu credeti ca 3 ani reprezinta o perioada prea scurta pentru a va schimba parerile? sau aveti impresia ca acest arafat si-a schimbat comportamentul peste noapte? of ... poate ca daca acest arafat nu era in sistem incepand cu 2012 acum oamenii aceia care au murit in colectiv erau vi. aveti ceva sa va reprosati?

simplu suporter  •  27 noiembrie 2015, 10:19

eu cred ca se despica firul in patru aiurea. Tolo, esti sigur ca vezi padurea de copaci? uite ce vad eu de la mare distanta (stau in tara cam jumatate din timp, imi fac banii doar afara, nu am nicio legatura cu pompierii sau insitutiile statului). vad asa: intr-o parte coruptie profunda (sponsorizari), in alta parte debandada si incompetenta (neclaritate de raspundere, comunicatii ineficace, probabil incompetenta, lene si dispret pentru banul public la toate nivelele. orgolii de breasla (care se rasfrang pe cetatean), birocratie, lipsa de proceduri, de sisteme de management (da, da, sistem de management pe langa sistemul ierarhic si de ordine militar - verificati managementul militar american daca vreti sa intelegeti). plimbari pe bani publici sau sponsorizari, cardashii, prietenii cu conflicte de interese. Toate astea se intampla in toata societatea romaneasca nu doar la pompieri. voiati ca isu igsu si cum le-o ma zice sa fie zane virgine in mijlocul orgiei generale, a unui imens bordel pe bani publici? e bine ca ii urmariti tolo, dar te rog, incearca niste concluzii taioase si clare, nuante sunt oriunde, nuantele de vinovatie si de raspundere. dar din pacate intr-o societate meritocratica si bazata pe competente si raspunderi, nuantele nu prea mai sunt asa nuante, sunt doar alb si negru. Arafat si toata conducerea pompierilor, ministrul de interne toti cei care au fost partasi chiar si 1% in esecul de a preveni dezastre ca cel din colectiv trebuie sa plece din posturi, sa raspunda penal, si sa PLATEASCA familiilor victimelor despagubirile. Daca am ajunge sa se faca asta, toti cei care aspira si isi doresc pozitiile respective vor intelege ce raspundere vor avea si ce nivel de integritate si etica a muncii trebuie sa aiba. Repet acest cuvinte care sunt padurea nu copacii: etica muncii lipseste si etica raspunderii lipseste. asta vad eu in toate articolele tale.

Cristina  •  27 noiembrie 2015, 10:30

Referitor la ce a spus domnul Mihai Guta despre premier - are dreptate si ironia este ca, cel putin in teorie, ambii sunt 'tehnocrati', ambii sunt recomandati ca fiind oameni care cunosc munca de teren in domeniul lor, nu? Cica tehnocratii nu sunt birocrati, au alta abordare, alta mod de a gandi si opera. Domnul Ciolos, ca tehnocrat, trebuia sa verifice cum stau lucururile in teren inainte sa vorbeasca. Dar pentru el au fost doar cuvinte.

Dan  •  27 noiembrie 2015, 10:37

As spune niste lucruri foarte urate la adresa celor demisi. Dar, din cauza cenzurii, edulcorez. Asa ca: "ma doare la banana de toti 3 ofiterii demisi, in special de ala de care zic ca e <>". Sa nu ma intelegeti gresit. Nu judec, nici nu ma bucur de necazul altuia. Vorbele alea, despre care ai spus ca putini militari l-au mai auzit intr-o incapere, de fapt, sunt epuizate. Sunt cliseu. Si aici vorbesc de un lucru de importanta majora: disponibilizarile. Bineinteles, un om "de rand", ca asa vine vorba, nici macar 10-100 de oameni de-astia, nu se compara cu ditamai colonelu, nu? 100 de oameni disponibilizati nu constituie o pierdere pentru sistem, insa constituie un singur om? Adica e un fel de mai-om decat ceilalti? Un super-om? Da, o fi avand si el placerea lui in ceea ce face, satisfactie profesionala, vechime samd, dar oare nu si ceilalti aveau? Oare ceilalti, la disponibilizare, au mai fost intrebati si cerut rapoarte? E bagat acolo si episodul ala, cu nevasta lui Orlando, scena lacrimogena, capabila de a taia ratiunea. Tataee, asa cum s-au dus colegii mei disponibilizati soferi de tir pe comunitate asa zbori si tu, ca doar nu esti cu 2 perechi. Asa, ca sa ii pui paine pe masa la nevasta-ta. Asa de tare s-a incetatenit ideea ca ofiterii sunt mai "superiori" subofiterilor incat ni se pare normal sa vorbim asa.

eu  •  27 noiembrie 2015, 10:40

Domnul Arafat a facut multe pentru sistemul medical din Romania, dar viitorul ii este pecetluit. In ceva timp DNA il va aresta pentru coruptie. A bagat mana in borcanul cu miere cu gandul ca merita si eu o bucatica. Pacat

somebody  •  27 noiembrie 2015, 10:41

Multumim Arafat dar acum da-ti demisia de onoare si te asteptam sa raspunzi penal . Si Gica Poescu a facut enorm pentru Romania dar cand a gresit a platit ,deci ........

Tudor  •  27 noiembrie 2015, 10:44

niciodată nu am avut încredere în tine, Tolontane. înainte să te dea-n fapt Radu Moraru. și știi de ce ? voi, copii de generali de securitate sau de colonei sau de plutonieri de securitate, aveți acea ticăloșie care vi se transmite genetic. Și pe care o considerați virtute, *** În momentul în care am văzut ce satisfacție aveai când ai băgat o femeie în pușcărie, e vorba de Ridzi, mamă a doi copii mici, cu o sănătate precară, evident afectată psihic că s-a aflat la locul nepotrivit în momentul nepotrivit, mi-am dat seama că ura și cariera ta *** reprezintă mai mult pentru tine decât zâmbetul mamei în copilăria acelor copii, zâmbet furat de tine, ticălosule.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nausea  •  27 noiembrie 2015, 10:57

In club colectiv, in perioada de functionare, au fost sute de evenimente, era imposibil ca pompierii sa nu fi auzit de aceasta locatie. De exemplu, cu 2 saptamani inainte, eu am avut bilete pentru toata familia la evenimentul http://www.maximumrockfestival.ro/ro/ . Faceti o analiza, pentru toate aceste evenimente, s-au respectat toate regulile, legile? Au mai fost cu artificii sau alte efecte pirotehnice? Acuma s-a intamplat nenorocirea si au iesit la iveala neregulile, dar poate au mai fost situatii in care doar din noroc nu s-a intamplat nimic, ar trebui evindetiate si acestea, caci fara pedeapsa (amenda, avertisment) chiar nu se schimba nimic si aceasta nenorocire se va repeta :( ...

Crimson Veritas  •  27 noiembrie 2015, 10:58

Nu te supara ... dar nu esti tu in masura sa-l aperi pe ARAFAT! Tu si CTP-ul ... sunteti 2 trubanduri basisti ... despartiti de generatii! Insusi ideea ca 'Arafat trebuie aparat' ... este o manipulare ieftina ... pentru ca omul nu a gresit cu nimic ... dar cu toate acestea incercati sa creati ideea ca este subiectul unui proces fictiv ... inventat de voi! Dupa aia ... voi amandoi ... nu aveti mentalitate de avocat ... ci de procuror ...probabil CTP-ul este idolul tau in media ... pentru ca recunosc cliseistica intelectuala *** a lui CTP ... in materialele tale : *** ... sa faca acelasi lucru ... deci nu poate rezulta decat o sceneta regizata! Da tineti cu tot dinadinsul sa inventati voi 'procese' si sa va jucati de-a procurorii ... macar permitet-i lui Arafat sa se apere singur, sau sa-si desemneze singur avocatul ... asa cum se intmpla in justitia adevarata! ...:)) Ce sa mai zic ... campania anti-Arafat continua ... banuiesc ca si ca in cazul lui Chilos ... servicile au deja stabilita persoana care sa-i ocupe functia! Job-ul vostru este ... sa folositi propaganda din dotare ... si sa creati o atmosfera insuportabila ... asa incat omul sa-si prezinte demisia! Si este posibil sa se si intample ... ca oamenii *** (nebasistii) ... nu se tin de functii asa cum o faceti voi ... basistii *** ... pentru ca basist = functie! UN basist nu are nici o valoare decat functia pe care o ocupa! Tu daca nu ai fi redactor-sef la gsp ... nu ai fi nimic ... ca sa dau un exemplu ex!...:)) Cred ca Arafat ... va suporta, va suporta un timp ... dupa aia zice PA! Desi SMURD-ul este creatia lui totusi, munca lui, e putin mai complicat ... sa lasi totul balta ... pentru ca vor neaparat basistii sa puna pe altcineva in loc ... si sa privatizeze serviciul! Este destul de dificil sa te bati cu basistii ... fara devii tu insusi ... basist, sa-ti schimbi sistemul de valori, principii ... sa te cobori la nivelul lor ... la nivelul lozincilor si cliseelor inepte de pe tabloide si de pe Bulevardul Magheru! Nu intelegeti asta ca invidie ... voi ... basistii ... castigati toate aceste batalii, care sunt de fapt agresiuni cetatenesti ... doar pentru ca noi ceilalti nu ne coboram la nivelul vostru de golanie, abjectie si vulgaritate! Nici Raed Arafat nu cred ca se va cobora!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pelicanski  •  27 noiembrie 2015, 11:04

Mai Homer, faci trilogie deja din obsesia de a-l infunda pe Arafat... Gresiti undeva. Si tu si cei ce-ti dau ordinele. Gresiti cand considerati ca are postaci, cand considerati ca a furat, cand incercati sa-l scoateti vinovat pe el de tragedia de la Colectiv... De asemenea, nu luati in calcul miile de oameni salvati de sistemul ne-pereche un UE, creat de onorabilul Arafat. Care-i sunt si postaci si sustinatori ferventi. N-a mers ticalosia cu ascunsul cadavrelor, acum perorati si crosetati pe seama sistemului SMURD, ISU, creat de el in detrimentul si spre oftica privatilor, care ne-ar lua cu racleta de pe asfalt si ne-ar arunca direct la IML... Sprijini privatii... Stii ca la Sanador, daca nasti si ai complicatii esti trimis automat la un spital de stat?! La fel si la Medlife... Iti iau banul, atata timo cat n-ai probleme. Apar complicatii... ***.. ***... Asa ca uita-te bine in oglinda, pune-ti niste intrebari serioase fa repede un dus rece, si treci la comentarii sportive. Ca de-aia scrii la gsp. Sportul te-a facut mare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

David  •  27 noiembrie 2015, 11:05

Tolo,ce ar trebui sa înțeleagă tot romanul din aceste nenorociri este ca noi ca țara am rămas fără oameni.familia ,biserica,școala instituțiile care ar trebui sa crească oameni au eșuat in anii democrației prost înțelesese si pana nu o sa restructurăm aceste "fabrici" toate 3 obligatoriu ,ne v-om număra doar morții .degeaba căutam vinovați printre pompieri,polițiști,părinți, politicieni,doctori,profesori,Ziariști etc.noi toți puteam sa fim printre ei.din păcate nu am știut ce sa facem cu țara asta si am eșuat.din păcate asta este adevarul,sa-l recunoaștem si sa ne schimbam noi cu toții....restul sunt doar vorbe.

pelicanski  •  27 noiembrie 2015, 11:07

Sursa TNR: http://www.timesnewroman.ro/politic/constitutia-se-modifica-urmarirea-penala-poate-fi-inceputa-si-de-tolontan-pe-baza-unei-anchete-gsp

Dan  •  27 noiembrie 2015, 11:14

In primul rand TREBUIE SA PLECE ARAFAT. Acum sa spun si de ce: - trebuie sa plece de la conducerea ISU, dar sa ramana in structurile SMURD, dar nu sa conduca, deoarece a dovedit ca nu este bun conducator in mai multe randuri (mai ca l-as face purtator de cuvant la cat de mult ii place in fata camerelor). - a vorbit inainte sa afle daca exista sau nu informatii confirmate despre Colectiv. - respecta perfect dictonul "fiecare tinde sa avanseze pana devine incompetent pe postul pe care ajunge". DAR In acelasi timp trebuie sa-i fim si recunoscatori pentru sistemul SMURD pe care l-a creat (si o spun in cunostiinta de cauza, ca unul care am apelat de 4 ori la SMURD si am fost incantat de rapiditate, dotari si oamenii care-l compun) In legatura cu sefii ISU Bucuresti, cred ca este benefic sa fie suspendati din functii si dupa o analiza detailata sa fie demisi sau nu. Dar in nici un caz nu vad rostul "sa nu mai lucreze in sistem". Ce facem aruncam oamenii care au ceva experienta si aducem unii noi "ca sa poata sa greseasca si ei". Eu cred ca vinovati pot lucra in sistem, dar fara a avea o functie de conducere.

pelicanski  •  27 noiembrie 2015, 11:19

Ce era oneros cand am spus ca au procent de reusita spitalele private? de ce s-a cenzurat acest lucru? Unde e limbajul ne-adecvat, ca nu inteleg...?!

pepeman  •  27 noiembrie 2015, 11:21

Tudore, în ce sens a băgat-o Tolontan pe preacurata în pușcărie? A semnat el vreo sentință? A îndemnat-o să fure pe mama eroină? Lămurește-ne, te rog. Chiar sunt curios în legătură cu procesele care se produc în creierul dumitale.

Vlad  •  27 noiembrie 2015, 11:21

Sincer, mi-este scarba!!! Din toate articolele dumneavoastra, din toate marturiile venite dinspre pompieri... observ un cinism crunt. Sigur, ei sunt caliti, au vazut multe la viata lor, dar chiar si-asa ar trebui sa li se rupa inima gandindu-se la copiii aia morti in Colectiv. Observ ca nu e nimeni vinovat, s-a ratacit o hartie, vai de ce i-au dat afara fara sa discute cu ei, vai de ce s-a enervat Arafat ..... Sincer, s-a gandit vreunul dintre ei sa demisioneze imediat dupa Colectiv?? Sau cand subalternii lor au fost prinsi de DNA? Demisie de onoare.... ce concept penibil, nu? Iar in articolul de ieri, cand am auzit ca lucreaza 2 joburi simultan... pai au alea 48-72 de ore, special ca sa se odihneasca, sa stea acasa, sa doarma, sa fie alerti in tura de 24 de ore.... nu sa faca inca un job!!! Nu o fi 2500 de lei pe luna mult, dar depinde si cu ce compari!! E mai mult decat ia un profesor de liceu... s-au facut pompieri pt bani?

doi  •  27 noiembrie 2015, 11:29

Stie cineva daca lt.col Craciun Claudiu Valeriu, unul din cei trei numiti in conducerea ISU, are vreo legatura cu fostul sef al celor doi inspectori arestati din perioada cand acestia au fost in control ? Este vreo ruda a fostului sef , inlocuit de Araf cu Aldoiu, sau doar potriveala de nume ?

servant  •  27 noiembrie 2015, 11:31

nu mai vrem pe ambulante smurd ,,,ne-am imbolnavit ,avem si noi familie,copii ,cand ne-am angajat ne-am angajat pompieri ,ambulantele cand le-au adus au spus ca ele sunt pentru a merge la orce interventie de-a noastra ,dar acum aceste ambulante sunt peste tot ,la toate cazurile .De ce nu ni se da optiunea sa alegem ce vrem sa facem stingere sau ambulanta???sa putem sa facem acest lucru cu drag .

shpagasin  •  27 noiembrie 2015, 11:31

@Tudor: Ridzi aia a ta nu s-a gandit cand a semnat ca e "la locul nepotrivit în momentul nepotrivit"? Sau ca e mama de copii? Sau ca nu e sanatoasa si nu rezista in puscarie? Ca afectata psihic a fost abia dupa ce a fost prinsa, nu cand a facut ce a facut. Zambetul ala si l-a interzis singura prin faptele ei omule. @simplu suporter: "toti cei care au fost partasi chiar si 1% in esecul de a preveni dezastre ca cel din colectiv trebuie sa plece". De aia nu mai esti in tara? Ba cat de simplu e sa vorbesti cand nu esti obligat sa ai de-a face cu sistemul. 1%? Pai la cat de categoric esti ar trebui fie sa ne impuscam toti in cap fie sa plecam in alta tara si sa o lasam cui o vrea sa vina aici, ca vinovati cel putin 1% de starea generala din romania sunt 99.99% dintre romani. Sau tu consideri ca esti curat ca lacrima daca esti simplu angajat intr-o firma care face parte din lantul slabiciunilor? De frica zilei de maine nimeni nu indrazneste sa ia atitudine. Orice om care o face este imediat izolat si discreditat, deci care e sensul sa incerci asa ceva cand stii deja rezultatul? Satisfactia ca ai procedat corect si ca de acum inainte iti va fi greu sa iti gasesti un loc de munca pentru a pune mancare pe masa copiilor? Stiu, in discutii la o bere toti suntem moralisti, insa tuturor ne e frica sa facem pasul in fata, tocmai pentru ca nu suntem o comunitate. Singur esti desfiintat imediat, insa daca ar fi o comunitate lucrul asta s-ar intampla mai greu. @Mircea: sa dispara Arafat de la ISU, dar nu de la Smurd. Inca nu vad omul care sa ii poata duce munca mai departe daca pleaca, si se va alege praful de Smurd.

Salipops  •  27 noiembrie 2015, 11:37

E bine ca aruncam vina asupra acestui om care a facut ceva pentru Romania, mai mult decat orice roman verde!! Nimeni nu se poate lupta cu birocratia si hatisurile CORUPTIEI!! Trebuie sa respectam regulile si legile si apoi sa cerem altora! E vorba si de legile bunului simt!

Dumitrescu Mihail  •  27 noiembrie 2015, 11:41

Tolo fiiii tare. Giani este alunecos, este bun la a face rasmerita. A vrut chiar sa l inlature pe inspectorul sef de la ISU Calarasi pt ai lua locul. Urmeaza sa l buseasca pe Arafat, are o tehnica de moment si iese precum soricelul. Intrebati l cum a ajuns sotia acestuia la SALA PALATULUI fara examen din concediu crestere copil.

Cristian007  •  27 noiembrie 2015, 11:41

Prostii..tot ce trebuiau sa faca pompierii e sa fi controlat Colectiv...ar fi vazut ca nu exista cai de evacuare, autorizatie SI,etc. Iar de sefu xa ia flex ul or sare in foc..meritoriu..doar ca astea nus calitati de sef..pt a fi sef trebuie alte calitari...de ex. onoare ..trebuia sa demisioneze din prima noapte.

se confirma  •  27 noiembrie 2015, 11:47

Oau...Tolo il va apara pe Arafat la Radio....e mancat :)) .Altminteri pompierii au o singura problema, acum lucreaza mai mult, nu mai freaca menta 4 zile dupa o zi de munca.

transilvaneanul  •  27 noiembrie 2015, 11:56

Omar Hayssam - Raed Arafat - Siria

Dr.Elias Ervin din Israel  •  27 noiembrie 2015, 11:57

În primul rând ar trebui să plece ....,TOLOLOIUL PRESSEI ROMÂNEȘTI SĂ RĂMÂNĂ LA SPORT ȘI SĂ NU-ȘI DEPĂȘEASCĂ ATRIBUȚIILE ....NU-L CUPRINDE MINTEA PENTRU MAI MULT.

theflyer  •  27 noiembrie 2015, 12:01

O intrebare am si eu... ca tot se trage din toate unghiurile cu siguranta la incendiu de am ajuns sa inchidem tot ce misca. Metrorex are autorizatie ISU? Ca daca mergi intr-o statie de metrou cu greu gasesti un hidrant, nemaivorbind de stingatoare. Si nu ma luati ca n-are ce sa se intample la metrou, ca de exemplu la Unirii functioneaza o mini brutarie... Asta asa... daca-i luam la cules, baremi sa-i luam pe toti.

Messi  •  27 noiembrie 2015, 12:04

După ce au distrus presa sportivă acum trec la alte subiecte ca sa mai ciupească și pe acolo. Fă-ți frate al ziar și lasă-ne pe noi cu sportul. Numai la noi fiecare jurnalist e expert în fiecare domeniu, au descoperit și ei un fax și gata problema. Mai citiți ziare și din alte țări (mă refer la cele din vest nu la cele turcești cu care vă asemănați).

servant 2  •  27 noiembrie 2015, 12:10

Intrati va rog pe semper fidelis,sectiunea pompieri si veti citi multe...

Tom  •  27 noiembrie 2015, 12:15

Onoarea înseamnă ca atunci când în "parohia" ta s-au petrecut lucruri grave trebuie să îți dai demisia, fie și pentru faptul că acest lucru a fost posibil datorită dezordinii, incompetenței sau corupției, fie și pentru a nu exista suspiciunea că ai putea-o influența. Dacă ancheta demonstrează că tu, șef, nu ai nicio vină, că ai fost dezinformat, că s-au luat decizii peste capul tău, nimic nu este pierdut pentru viitorul tău profesional. Asta ar trebui să știe și Arafat și șefii de la IGSU, ISU, MI. Au existat mai multe evenimente tragice care au relevat disfuncționalități grave la nivelul ISU: avionul pilotat de Iovan și prăbușit în munți, elicopterul prăbușit la Mamaia, planorul prăbușit în vară și găsit abia acum de niște turiști - evenimente care s-au succedat la intervale aproape regulate de timp. Arafat și-a atins limita de incopmpetență, trebuia să rămână doar cu serviciile medicale de urgență, unde într-adevăr, și-a dovedit valoarea și competența, fapt pentru care merită recunoștința noastră. Dar, intrarea într-o zonă unde nu are competență, îngâmfarea și în cele din urmă intrarea în jocuri murdare/necinstite, a se vedea corupție, îl fac pe Arafat să cadă de pe piedestalul pe care pe merit ajunsese. Când Băsescu, într-un mod neelegant și impropriu poziției de președinte al țării, e adevărat, l-a criticat și a pus pe tapet unele aspecte negative la adresa lui, ați sărit cu toții în aer, ați susținut " revoluția" de mucava din ianuarie 2012, ați plâns de mila huliganilor ce au făcut prăpăd în centru și luați la bastoane de jandarmi. Acum, trebuie văzut ce este de făcut cu SMURD. Menținerea lui în cadrul MI, trecerea la Sănătate, trecerea la altă structură ( Ministerul Administrației Publice etc.), ce este de făcut cu ISU, cu pompierii. Se menține actuala filosofie de centralizare ( Pompieri, ISU, SMURD ) în cadrul MI, care are avantajul comenzii unice, centralizate, dar cu o ierarhie prea stufoasă, se descentralizează total, ceea-ce duce la o ierarhie mai suplă dar care poate duce la o lipsă de coordonare eficientă, sau se înființează un Minister al Situațiilor de Urgență cu ISU, Pompieri și SMURD, fără a fi în aceeași structură cu Poliția, Jandarmeria și celelalte structuri de ordine publică. Doar acestea trei, care vor avea o comandă unică și nu vor fi amestecate cu alte structuri. Asta trebuie să decidă Guvernul acum. Dacă nu va fi găsit vinovat de vreun act de corupție sau alte lucruri reprobabile, Arafat poate să conducă SMURD-ul. La pompieri, trebuie făcută curățenie în zona de comandă/conducere și în cea birocratică, de control și avizare. E păcat ca oamenii ăia din teren, care își riscă viața, să fie priviți urât de cetățeni din cauza unor pungași.

ioan  •  27 noiembrie 2015, 12:18

@se confirma. Atat ai retinut , ca pompierii lucreaza mai mult si ca nu mai freaca menta? Vreau sa te informez ca pompierii la programul de lucru care il au adica 24/ 48 acumuleaza sute de ore suplimentare care nu se platesc . Aici e problema. Tie iti convine sa lucrezi fara sa fii platit? Acest program de lucru s.a implementat de Arafat si conducerea Igsu fara sa le pese ce se intampla cu cei din operativ. Pompierii sunt militari, ei executa ordinele. Vor doar sa lucreze intr.un cadru legal fara sa fie furati la ore. Arafat daca ar avea curajul sa spuna ca nu sunt suficienti oameni pe interventie , ar castiga toti pompierii de partea lui...ma refer la operativi. Dar el prefera ca , cu un numar tot mai mic de oameni sa aiba tot mai multe interventii. Toti sefii de la Igsu se lauda de cativa ani ca , cu oameni mai putini se face mai mult. Asta nu merge pe termen lung....iesirile din sistem sunt mai mari ca intrarile. Oamenii de pe interventie sunt stresati, epuizati...pe ei nu.i intereseaza daca isi da demisia x sau y. Pe ei ii doare ca nimeni nu e de partea lor, toti trag pe ei. Pompierii sunt pe Smurd, descarcerare, cbrn, salvari diverse medii, inundatii, etc.Ei nu pot protesta pt ca nu au voie. E momentul sa se stie cum arata sistemul pe interior.

cineva  •  27 noiembrie 2015, 12:21

Salutare domnule Tolontan. Eu am o intrebare. Cand organizatorii de evenimente solicita un aviz pentru un serviciu privat pentru situatii de urgenta de ce ISU Bucuresti nu da acest aviz cramponandu-se de o legislatie incompleta. Sunt firme care asigura masurile dr aparare impotriva incendiilor la operatori economici, inclusiv evenimente, si pe care anumiti domni doresc sa le inchida domeniul de activitate astfel incat sa dispara aceste servicii. Cu ajutorul acestor servicii pompierii militar pot sta linistiti la baze sa actioneze pentru cetateni iar serviciile private sa asigure siguranta utilizatorilor la un eveniment

FYRY  •  27 noiembrie 2015, 12:30

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ioana  •  27 noiembrie 2015, 12:36

Mie mi se pare ca asta e esecul/lipsa unui sistem informatic adecvat secolului 21, a nevoilor pompierilor, al volumului mare si neutilizarea personalului pt ce trebuie, ci dimpotriva pt a obtine donatii. Ar fi interesant altii cum se descurca? Daca tot a fost la Berlin dl Schiopu, poate stie cum se descurca pompierii din Berlin. - populatie: 3.5 milioane - suprafata: 900 de km patrati - are: 4.650 restaurante, 900 baruri, 190 cluburi si discoteci, 175 muzee, 50 teatre, 300 cinematografe. (http://www.visitberlin.de/en/article/facts-and-figures) Oare ei ce sisteme informatice au si ce proceduri de avizare/verificare aplica? Oare cat personal are, ce face si cum este impartit pe echipe? Sper ca toti implicati sa invete din aceasta tragedie. Sa dea raspunsuri celor care au suferit, sa fie transparenti si obiectivi, si sa schimbe/imbunatateasca lucrurile. Sper ca astfel de lucruri sa nu se mai intample.

Catalin  •  27 noiembrie 2015, 12:40

M-a distrat faptul ca de la 13.15 Tolo il apara pe Arafat. Cu o astfel de aparare, presarata cu aluzii tendentioase ( am auzit ca..., se spune ca..., favorizare firme..., umflare facturi, etc.), Arafat se duce direct la puscarie. Vreau sa spun ca ma dezgusta modul asta de a arunca cu noroi - gen tabloide. Practic, Tolo, asta ai facut - ai incercat sa arati ca esti impartial, presarand articolele sau interviurile cu aluzii tendentioase. Eu unul astept dovezile sau scuzele la adresa acelui om. PS nu sunt postac (mai nou asta este obsesia)

doina  •  27 noiembrie 2015, 12:41

Asa, o sa plece Arafat si o sa raminem sa ne uitam prostiti la dna cum mai scoate (dupa 5 ani!!!!!!!!) cite un corupt din gasca vesela care si-a batut joc de tara 10 ani. O sa fiti mai fericiti mai ales ca i-ati girat mult timp si mai nou cei mai vocali impotriva lui Arafat sint vechii sustinatori neconditionati ai lui base si ai penalei lui. Si citiva postaci rataciti de-ai udrei...care au au uitat ca diva e aproape de pirnaie.

kromophobia  •  27 noiembrie 2015, 12:45

LA PUSCARIE ALDOIU,GUȚĂ,ŞCHIOPU+patronii clubului.

Paula Avram  •  27 noiembrie 2015, 12:49

In numele meu si al familiei mele cer d-lui Tolontan demisia....de unde ?Se gaseste de unde...

Pap  •  27 noiembrie 2015, 12:54

Cat de nefondate sunt unele dintre opiniile celor care posteaza pe aici, cu siguranta niste nimicuri nereprezentativi nici macare pt. locul lor de munca, daca il au, dar pt. societate. Voi vreti sa-l indepartati pe unul dintre cei care cladesc societatea asta, cei care incearca s-o ridice la un nivel de supravietuire macar. Arafat este unul dintre acestia. Cat de ilogic sa fi ca sa spui ca, desi ii recunosti meritele indubitabile ale lui Arafat la ridicarea sistemului, sa plece ca sa vina un altul, desi niciunul nu prezuma capacitatea si ambitia profesionala a lui Arafat. Cei care reprezinta stalpii unui sistem, domeniu nu trebuie exclusi NICIODATA. Ei se confunda cu domeniul (pozitiv) insusi. Altceva trebuie facut, anume adusi si altii în sistem care probeaza sau macar prezuma o capacitate si ambitie profesionala comparabila cu cea a lui Arafat. Adusi alaturi de Arafat, pt. a-i completa profesionalismul desavarsit si munca asidua, ci defel inlaturat stalpul. Dar mai greu cu logica manageriala la unii vadit lipsiti de o cultura suficienta in domeniu. P.S. Daca vreti sa-l inlaturati pe Arafat din sistem, atunci trebuie sa-l inlaturati impreuna cu SMURD-ul creat de el, care se confunda cu el (asta daca nu vreti sa va cred, in plusl, si ipocriti si un profitori de pe urma creatiei profesionale a unui profesionist desavarsit, sa-i furati munca si sa-l inlaturati). Si, in felul asta, ***, de tot soiul, si "viata lunga".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fotbal  •  27 noiembrie 2015, 12:54

stii ce-mi scapa! cine-l ataca pe asta?! asta nu-mi e f clar. sau pierdui eu proprietatea termenului? cine il ataca?

atentie la cat va intindeti, postaci!  •  27 noiembrie 2015, 12:58

Da! Sunt de acord ca 90% dintre cei care posteaza aici sunt postaci platiti. Scopul lor este inlaturarea lui Arafat din sistem , in interesul ocult al unui grup premeditat. INSA VA SPUN UN LUCRU. Dincolo de greselile umane, inerente fiecarui profesionist care se implica in fiecare secunda din viata sa in profesia cu care se confunda, ARAFAT ESTE UNUL DINTRE PUTINELE REPERE DE VERITABILI PROFESIONISTI AI TARII ASTEIA. DACA CINEVA SE VA ATINGE DE ACEST ADEVARAT REPER PROFESIONAL, VA FI O REVOLUTIE INFIORATOARE. ABIA ATUNCI VA FI LEGITIMA PE DEPLIN IESIREA IN STRADA. ATUNCI CAND VOM IESI NU EMOTIONAL, CI OBIECTIV, PT. A NE PROTEJA REPERELE SOCIALE, SI ASA FOARTE PUTINE.

laurentiucat  •  27 noiembrie 2015, 13:03

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Rares  •  27 noiembrie 2015, 13:04

Bine scris , cu verv si suculenta , daca imi permiteti a fi mai descriptiv fata de efortul dvs jurnalistic... Si totusi , mereu aceeasi intrebare pe care mi-o pun sau o astept precum procurorul din JFK - iertare pt lapsus - ” - Puneti intrebarea , puneti intrebarea !” Sa ma explic : sunt lucrator in sistem - desi denumirea este gresita , indiferent ce mi-ar spune cineva - de aproape 20 de ani , nu sunt cadru militar , ci medical si am urmarit evolutia peronajului zilei destul de aproape , m-am si confruntat cu domnia sa pe cateva aspecte reglementate de acesta , am asistat la ascensiunea socio-profesionala si mediatica a acestuia avand destule retineri, comentarii si , de ce sa nu o spun , huo-uri pt rapacitatea si tenacitatea cu care se cătăra fara scrupule sau prea multe remuscari, chiar pe cadavre - in ultima vreme - in structura de conducere statala, pana la urma , admirându-i mercantilitatea si versatilitatea cu care cointeresa si, ulterior , se folosea de diversi factori de decizie, structuri organizatorice, situatii, sponsori , persoane, mijloace mass-media samd , orice, oricine si oricind pt un scop clamat, dar greu realizabil si gresit structurat si orientat , neinteligibil decat strict ca imagine pt neavizati- respectiv omul fara studii de specialitate - si la fel de periculos medical precum un dispozitiv cu explozie intarziata , al carui fitil a inceput sa fumege in ultimele zile - fie el aprins de dvs , prin demersul jurnalistic , fie de societate , prin # Colectiv si rezultatele sale. Voi incerca sa fiu mai explicit, dar suficient de succint si de limpede pt a va furniza cateva idei suplimentare , pt a putea sa rostiti , in opinia mea, INTREBAREA ! Spuneti in articol , sau cel putin lasati sa se insinueze ideea , prin citarea interventiei fostului sef ISU Bucuresti , a unei nedreptati facute acestuia si adjunctilor lui , pe motiv ca nu li s-a cerut un raport INAINTE de destituire - fie ea cunoscuta ca punere la dispozitie, eliberare din functie samd , tot un drac - dar se uita ca , teoretic cel putin, se pretind a fi CADRE MILITARE , OFITERI SUPERIORI !!! Pai , Dumnezeule mare , ordinul se executa , nu se discuta , o axioma pe care o uram si cand eram militar in termen ! In fond , cuplat cu alta mare ditiramba verbala - armata e marea muta a societatii romanesti - constituie principalul cap de pod pe care acest personaj al zilei - imi este peste puteri a-i mai rosti numele - l-a speculat din plin , tocmai prin cointeresarea acestor tipuri de ofiteri, ce isi aduc aminte de apartenenta la casta militara din Romania doar in astfel de situatii, in rest fiind o oportunitate providentiala de accedere in plan social si economic a propriei persoane si apropiatilor lui ! Cum ramane atunci cu demnitatea militara, fie ea mentionata printre dinti si doar pe la colturi , de catre diversi angajati ISU , citati de dvs ?! Cred ca ea de fapt , in cadrul acestei structuri MILITARIZATE , si NU ARMATE este necunoscuta, in ciuda ierarhiei militare mentinute la nivel de executie , dar impopotonata cu titulaturi eminamente civile si ca limbaj, si ca apartenenta si semnificatie - a se vedea inspector sef samd. INTREBARE : cu exceptia mentionarii in legile specifice sectorului militar national, a unei apartenente asa zis istorice, dar prost perpetuata si interpretata de decenii si pt motive pe care personal le consider decrepite si depasite socio-economic fata de realitatile actuale , CARE ESTE MOTIVATIA MENTINERII CA STRUCTURA MILITARA A POMPIERILOR IN ROMANIA ? As vrea sa va uitati la celelalte tari europene sau nu , cu exceptia Frantei si ale fostului bloc socialist sau rusofil, organizatoric vorbind, si daca ar putea cineva sa-mi argumenteze i-as fi recunoscator ! Spuneti in articol ca pompierii nu l-au iubit niciodata pe Arafat - na ! am reusit sa-i pronunt numele - si ca acestia ar fi cerut , fie si printre dinti si fara prea multa convingere , sa demisioneze la randul lui , el fiind ,de facto , specialistul . Ei bine , pt informarea dvs in randul ministerelor si a trepadusilor din rangul 2, 3 si 4 de conducere - recte pana la directori de departamente, consilieri si directori de cabinet - titulatura acestuia este Specialistul , inclusiv in MAI ! Ceea ce , place sau nu , de acord sau nu , este sinistru ! De ce ? Specialitatea lui este medicala , respectiv medic specialist Anestezie Terapie Intensiva ! N-are nicio legatura cu focul, preventia si stingerea acestuia ! In esenta nici in clin , nici in mineca cu domeniul de baza al unui pompier ! Restul pretinselor competente si calificari ale acestuia sunt TANGENTIALE , NICIDECUM DETERMINANTE pt a-i incredinta formarea unui sistem national de raspuns la dezastre si calamitati , de capul lui si fara ca macar 1 persoana din anturaj sau din randul celor care l-au numit sa aiba habar ce vrea sa faca sau asupra viziunii acestuia ! INTREBARE : incepand cu onorabilii Tariceanu si Nicolaescu, continuind cu cei de dupa ei as vrea sa stiu CARE AU FOST CRITERIILE DE NUMIRE A ACESTUIA IN FRUNTEA UNUI PRESUPUS SISTEM DE URGENTA IN ROMANIA SI DACA , ANTERIOR NUMIRII IN FUNCTIE I S-A CERUT SCHITAREA UNUI PROIECT IN ACEST SENS ?! Si as vrea sa nu se ia in considerare mentionarea Legii 95 , caci ce este acolo este doar inceputul destructurarii a ceea ce se chinuia sa supravietuiasca din medicina de urgenta prespitaliceasca si premisele introducerii pe piata medicala a categoriei paramedicilor - cu 146 de ore de pregatire teoretica si practica - LUCRU OMIS CU BUNA STIINTA SAU DIN NESTIINTA DE MULTI , INCLUSIV DE POMPIERI ! INTREBARE : care este sursa fondurilor de pregatire a paramedicilor si cine este beneficiarul din acte a acestor bani !? ESTE VREUN CONFLICT DE INTERESE IN EXISTENTA/APARTENENTA LA VREO STRUCTURA DE CONDUCERE A FUNDATIILOR ORBITANTE IN JURUL SMURD SI STATUTUL DE SECRETAR DE STAT IN MAI AL PERSONAJULUI ? ESTE LEGALA ACEASTA SITUATIE ? INTREBARE : in actele oficiale de preluare a ambulantelor din 2008-2009 valoarea de inventar regasibila in documente si la cursul de schimb de atunci este 180.000 EURO ambulanta tip C1 - C2 ( medic obligatoriu pe ele ) 120.000 EURO ambulanta tip B2 ( asistent/ambulantier sau minim 3 paramedici la pompieri ) , ambulanta consultatii la domiciliu 30.000 EURO ( turism Fiat Punto, medic obligatoriu) TOATE FARA TVA - valoarea de atunci 19% ! Care a fost nr total de bucati achizitionate si daca castigatorii licitatiei SE REGASESC CUMVA SUB FIRME PARAVAN SAU NU IN DONATORII GENEROSI AI FUNDATIILOR ORBITANTE SMURD ? ERA IN STRUCTURA DE CONDUCERE A ACESTORA LA DATELE RESPECTIVE ? A FOST LEGAL SAU NU ? INTREBARE : stiut fiind faptul ca este cetatean roman doar din 1997 , favoare facuta de fostul presedinte Constantinescu, si ca nu a renuntat la cetatenia initiala ( siriana daca imi aduc aminte , sau palestiniana - recunosc ca nu imi este clar decat ca nu a renuntat la ea ) - in contextul includerii acestuia in diverse structuri, forumuri si/sau functii de conducere cu regim special ORNIS , ESTE LEGALA NUMIREA ACESTUIA SI DETINEREA IN CONTINUARE A CELEI DE-A 2-A CETATENII ? CE AU DE SPUS SPECIALISTII IN MATERIE ? DAR CADRELE MILITARE CU ATRIBUTII SIMILARE ? Si la final , desi admit ca mai inca destule intrebari si idei pt demersul dvs , recunosc ca am o curiozitate pur personala , fara sa am pretentia si vreo speranta ca voi capata si raspuns : ati mentionat in alte articoole complementare prezentului ca ati remarcat aparitia postacilor pro Arafat , in viziunea dvs parind a fi orchestrati discret dar aproape sigur , fara a avea prea multe idei daca sunt si retribuiti sau cointeresati in vreun fel . Intrebarea mea este : Credeti ca exista persoane/structuri sau organizatii/firme ce ar putea fi in spatele acestora ? Banuiti/speculati ca ar fi de sorginte etatista sau private ? Repet , nu va cer/somez sa -mi raspundeti , ar fi complet lipsit de decenta din parte-mi si nerealist ; va ofer chiar anticipat scuzele mele , daca intrebarea a fost prea incisiva ! Oricum , multumindu-va oricum pt curajul avut prin inceperea decopertarii acestui fals totem al zilelor noastre , va felicit in egala masura.... Astept la fe de curios continuarea si , cine stie , poate chiar gasirea de raspunsuri si/sau solutii...caci chiar este nevoie , mai mult decat informari sau comunicate seci de genul ” Eu nu , ala e de vina !” Cred ca macar la peste 25 de ani de democratie blestemata de Brucan , avem acest drept , de a cere raspunsuri si , de ce nu , demisii...in fond nu cerem decapitare !

DEUGEN  •  27 noiembrie 2015, 13:12

se pare ca nu conteaza cat de mult bine ai facut pana la un moment dat..din nefericire daca doar esti banuit chiar si fara sa fi fost dovedit ca ai vina intr-o anumita situatie, se gasesc repede si multi cei care sa arunce cu noroi in tine... si nu lipsesc cei care sa te demita....cam rara sita celor care au chef sa demita.....domnilor cine sapa groapa altuia cade primul in ea.....DUMNEZEU sa consoleze familiile celor care au pierdut pe cei dragi la COLECTIV si sa mangaie pe cei pierduti acolo....pentru a cata oara s-ar auzi in aceasta tara ,,macar sa nu se mai intample,, dar ,,ne mai incordam unii dintre noi o data,, inradacinati in nenorocitul ,,lasa ma ca merge si asa,, ....cred ca acestei natii din care fac si eu parte ii place sa arunce cu piatra chiar daca colcaie de pacate....

pupa-ma  •  27 noiembrie 2015, 13:16

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Un simplu om  •  27 noiembrie 2015, 13:21

Ioan a descris foarte bine ce se întâmplă. Nu îi nimeni supărat ca nu mai poate avea un al doilea job...de unde aveți informația asta? Știți cât durează refacerea fizică și psihică după o intervenție solicitanta a unui pompier ? De unde ideea ca pompierii înainte aveau un job prea lejer ? Pe bune? Mai citiți studii făcute despre meserii să vedeți cât de ,,lejera'' îi cea de pompier. Voi chiar credeți ca cineva care lucrează pe Smurd după ce are 24 de ore pline a doua zi îi mai arde să lucreze ceva ? Cați dintre voi doar ați auzit de tragedia din colectiv și de atunci ați rămas marcati? Oare acești oameni care văd astfel de tragedii și participă la înlăturarea lor chiar aveau un program lejer? Credeți ca dacă aveau 72 de ore libere după 24 era prea mult ? Faceți un calcul și o să vedeți ca și așa lucrau mai mult decât durată normală ...ori care îi logica ? Dacă cineva accepta să lucreze 24 de ore ( desi durata maximă în codul muncii îi de 12 h) el poate lucra și nonstop nu ? Ca doră na..îi militar. La urma urmei nu suntem toți oameni ? Dacă sunt legi care vorbesc clar despre durata normală a zilei de muncă de ce pentru pompieri nu se respecta? Ei nu sunt oameni? Programul legal este cel de la jandarmi 12/24 urmat de 12/48 . faceți o anchetă și în privința asta, vedeți cine îi abuzează ..sunt și ei oameni la urma urmei.

irina  •  27 noiembrie 2015, 13:25

Mama mea mi-a spus odata ca cea mai urata fapta a omului e nerecunostinta. Daca Romania are o institutie care functioneaza la standarde europene, aceasta este SMURD-ul lui Arafat. Raed Arafat care si-a dat averea lui personala ca sa creeze ceva intr-o tara care nu e tara lui natala, cum este Romania pentru "domnul" Videanu, "domnul" Adamescu, "domnul" Basescu, "domnul" Ghita, domnul "Dragnea" si toti ceilalti, cei care dupa ca s-au infruptat cat au putut din ea , au pus-o la mezat pe pret de nimic. Iar noi, pentru orgoliul unui personaj de tipul lui Basescu (pe care cele cateva lucruri bune pe care le-a facut nu il absolva de pacatul capital al invrajbirii romanilor intre ei) si dintr-o ura prosteasca , pe care acest om (Basescu) a indus-o celor din jurul lui fata da tot ce-i statea lui in cale, aruncam cu gunoi in cineva care a dat o sansa in plus la viata fiecaruia dintre noi . Imi este rusine sa ma numesc romanca in aceste conditii. Nu ne impiedicam de sutele si miile de *** neaose care au adus Romania la o saracie si o mizerie de parca am fi in Evul Mediu, ne impiedicam de unul din putinii oameni care a facut ceva pentru Romania si implicit pentru fiecare dintre noi. Stiu ca ma repet, dar chiar nu mai suport atata nemernicie. Chiar nu mai avem nici macar un dram de rusine, de obraz, de bun-simt, de frica de Dumnezeu, cum spuneau batranii? cat de jos putem cadea ca oameni?? P.S. Imi cer scuze domnului Arafat in numele tuturor oamenilor de bun-simt din tara asta, care mai au inca notiunea de recunostinta si nu au cum sa ii arate pretuirea lor, ca nu am reusit sa-i invatam pe acesti trogloditi care il acuza pe nedrept ce insemna respectul valorilor si admiratia fata de cel mai bun decat tine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  27 noiembrie 2015, 13:30

Vinovati pentru tragedia de la Colectiv sunt: executantul izolatiei fonice care nu este un profesionist, cred ca la izolare a facut praf combustibil care a condus focul rapid,organizatorii care nu inteleg nimic, pirotehnicii care iarasi nu au inteles nimic. ISU sa dea autorizatie? Niciodata, pentru ce era acolo.Sa vegheze? Da, daca erau acolo sau faceau un control, puteau opri desfasurarea evenimentului.

Florin  •  27 noiembrie 2015, 13:31

Domnule Tolontan, jocurile cui le faceti? De la sport am trecut la politica. Du-te domnule la un ziar de politica si lasa-ne pe noi cu sportul, asa cum este el "mazgalit". Ne-am saturat de toti si de toate. NU MAI VREM SA AUZIM DE POLITICA.

pelicanski  •  27 noiembrie 2015, 13:44

SMURD-ul moare odata cu plecarea lui Arafat. Arafat, nu. Pentru ca deja rioesc ofertele din afara pentru know-how-ul pe care-l poseda. Cine castiga, cine pierde aici? Noi. Si cand printr-o ironie a sortii vom avea pe cineva drag/cunoscut, descarcerat mort la o ora de la accident, ne vom aminti de Tolontan. Si-i vom multumi frumos.

Georgiana Dumitrache  •  27 noiembrie 2015, 13:46

Din păcate, există multe „specimene” care nu sunt în stare să facă nimic bun pentru țara în care s-au născut, dar sunt capabile să facă numai rău și să distrugă tot. Domnule Tolontan cu Băsescu al dumneavoastră și cu securiștii care controlează țara, abia atunci când o să faceți UN SFERT din tot ce a făcut Raed Arafat pentru noi, poporul sărac și plin de nevoi, veți avea dreptul să spuneți ceva. Toți pot să facă un rău și să distrugă, dar foarte puțini sunt cei care doresc să facă, și chiar reușesc să facă un bine. Sunteți invidioși și îl urâți pentru că MAJORITATEA românilor îl iubesc și îl respectă, iar pe voi nu vă mai suportă lumea. Câte persoane ați ajutat în viața dumneavoastră domnule „Tolo”, dar Băse câți oameni a ajutat, că de distrus a distrus mulți. Poate sunteți un Ghandi sau un Dalai Lama și nu am aflat eu campaniile umanitare și ajutorul pe care l-ați dat altora. Arafat și-a vândut livada de măslini de la părinți din Palestina ca să facă SMURD-ul într-o țară care nu era a lui. Dumneavoastră sunteți în stare să vă vindeți casa sau ce avere aveți ca să ajutați poporul român? Arafat nu are nevoie de postaci plătiți, multă lume îl iubește, îl respectă pentru tot ce a făcut pentru poporul acesta și îi iau apărarea. Câți oameni au ieșit în stradă pentru dumneavoastră? Dar pentru Băsescu? Câți vă iubesc și vă respectă? Poate o mână de oameni, dar nu milioane. ***. ******.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează