Ședință cu strigăte la ISU: ”De ce Arafat nu e aici, printre noi? De ce nu demisionează și Arafat?!”

VERSIUNEA CELOR ÎNDEPĂRTAȚI. Fostul șef al ISU a întrebat în momentul mazilirii cum ”de e posibil ca premierul țării mele să spună că sînt vinovat de minciună fără să aibă nici un raport?”

vineri, 27 noiembrie 2015, 10:00

UPDATE: Raed Arafat face precizări pe Facebook despre relaţiile între Fundaţia pentru SMURD şi firma Deltamed, care livrează echipamente medicale. Nu am scris niciodată despre aşa ceva. Dar e adevărat că, la emisiunea lui Sabin Orcan, am discutat subiectul, citînd sursele pe care le aminteşte şi Raed Arafat în postul său. El susţine că Deltamed nu a făcut sponsorizări pentru SMURD, ci a livrat echipamente. Dacă aşa stau lucrurile, îmi cer scuze că am comentat subiectul citînd doar o parte, neştiind în acel moment că sînt informaţii pe care Raed Arafat susţine că le-a confirmat cu acte în instanţă. 

UPDATE: Astăzi, de la ora 13:15, într-o ediție specială moderată de George Zafiu, Cristian Tudor Popescu și Cătălin Tolontan au stat față în față la Europa FM. Cristian Tudor Popescu i-a cerut demisia lui Raed Arafat, Cătălin Tolontan l-a apărat pe șeful de la Situații de Urgență. Emisiunea aici.

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Portretele pompierilor morți sînt așezate cum urci scările, pe stînga.

Tablourile stau înghesuite, foarte aproape de tavan, în sala unde vin petițiile, ”hai, dom’le, că azi avem concertul cu Jose Carreras și nu ne-ați dat încă avizul!”.

Aproape 20 de femei și bărbați, surprinși cu figurile severe ale pozelor de legitimație, veghează clădirea ISU din Dealul Spirii. Toți sînt tineri și toți au murit în ultimii cinci ani. (UPDATE: Am verificat, sînt și morții de cancer, morții înjunghiați, nu doar morți la intervenții, mulțumim pentru observații jo.ilie, în ciuda stilului).

Apoi iei liftul.

La etajul 6, se întinde o sală mare, goală. Acesta e locul unde, joi dimineață, ”colonelul Nicolae Cornea, șeful IGSU, a reușit performanța să nu răspundă la nici una dintre cele 15 întrebări pe care i le-am pus noi, pompierii prezenți”.

Cornea a venit să pună în aplicare decizia de înlăturare a conducerii ISU București – Ilfov. Dintre cei trei demiși, de față au fost colonelul Mihai Guță, șeful unității, și unul dintre adjuncții săi, Giani Aldoiu.

Cel de-al treilea, Orlando Șchiopu, șeful de la Intervenții, era la DNA, ”după ce revenise din Germania, unde participa la o documentare a sistemului berlinez de siguranță contra incendiilor”.

Șchiopu se afla acolo chiar cu unii dintre șefii de la IGSU, care tocmai îi tăiau capul. Viața e ironică. ”Dar e viață, frate, hai să nu se mai victimizeze, că oamenii au murit la Colectiv și ei știau de club”, șoptește cineva. ”Băi, nene, ce treabă are Orlando Șchiopu cu faxul ăla, el e la intervenție, genul care ia flexul oamenilor săi din mînă ca să-i ajute!”, zice alt pompier.

În sală, Cornea face un anunț sec, ”fără mulțumesc, fără nici o explicație”, spune cineva dintre martori.

Pompierii tot curg pe ușă, trași la etaj de firul curiozității și de sentimentul că toți se găsesc într-un moment delicat. În unitatea lor se știa de Colectiv și Raed Arafat le acuzase comandanții de la ISU că îl mințiseră.

Pînă acum, ca în orice sistem ierarhic, ofițerii erau disprețuiți de către trupă drept ”purtători de uniforme nepătate de fum”. Dar, în fața unei descăpățînări neașteptate, oamenii se strîng unii în alții.

Prima care a lansat întrebările a fost chiar soția lui Orlando Șchiopu.

”Toată ziua de ieri, IGSU a tăcut deși știa că soțul meu e în delegație, nu la DNA, și mai știa că nici unul dintre oamenii din conducere nu a fost dus cu mandat la DNA. De ce ați tăcut, domnule inspector general?”, i-a zis ea lui Cornea.

În absența răspunsului, femeii i se sugrumă vocea.

Intervine Guță, șeful ISU, el însuși demis: ”Stați așa, oameni buni!”.

Oamenii se liniștesc.

Tac, așteaptă, că le vorbește comandantul acesta atipic, blînd și fără fițe, pe care cei mai mulți îl respectă și despre care nu zvonesc că are firme, șmenuri sau ambiții politice, așa cum spun despre mai toți șefii lor, de aici și pînă la Lună. Eventual spun despre el că e ”prost de bun”.

”Am fost judecați de superiorii noștri fără să fim întrebați nimic. Am fost prezentați ca mincinoși de către șeful Departamentului pentru Situații de Urgență…”, începe Guță.  ”Raed Arafat e un civil care ne-a trădat ca să se scape el”, răbufnește cineva din grămadă. ”Stați așa, vă rog”, își oprește Guță colegii care începuseră să strige.

Apoi spune, direct, un lucru pe care puțini militari l-au auzit într-o sală plină de uniforme.

”Dar cel mai mult mă doare, ca om care port uniforma de 23 de ani, că premierul țării mele a spus în ședința de Guvern, în fața camerelor de luat vederi, că nu mai am dreptul să lucrez în sistemul de urgență, fără ca nimeni să fi lămurit circumstanțele, fără să ni se fi cerut un raport” Mihai Guță, șeful demis al ISU

Oamenii se foiesc.

Cornea tace.

Noii șefi, cel mai mare dintre ei fostul inspector șef din Harghita, stau și ei ca niște oameni picați în mijlocul orașului fantomă din Vestul Sălbatic, cînd pistolarii își răsucesc butucul în tăcerea dimineții.

Intervine și Giani Aldoiu.

Colonelul de la Avizare, Control și Prevenire nu e simpatizat de multă lume la ISU. ”Păi, normal, că a încercat să-i îndepărteze pe șpăgari”, explică cineva. ”Da, da, ca să-și bage el oamenii de la Călărași”, se contrazic parte în parte pompierii.

Aldoiu e principalul vizat de reproșurile lui Arafat. Ai lui au fost cei doi oameni care au mers, pe cont propriu, la Colectiv. Și în registrele vegheate de departamentele lui se afla faxul pe care nimeni nu l-a găsit vreme de 25 de zile.

”În noaptea cînd am auzit de fax mi-am zis: dom’le, poate că e timpul să renunț dacă oamenii mei m-au mințit sau n-au fost suficient de buni să descopere documentul cînd le-am ordonat să caute orice despre Colectiv o săptămînă întreagă”, avea să mărturisească Aldoiu mai tîrziu.

De fapt, toți trei, Guță, Aldoiu și Șchiopu, se sfătuiseră în noaptea în care Gazeta ceruse la IGSU date despre fax și își anunțaseră superiorii că se pun la dispoziția lor.

Există hîrtii care dovedesc asta.

Dar acum, în ședința aceasta, cînd au aflat că ”șefii de la IGSU, deși le trimisesem hîrtiile de punere la dispoziție, ca să scape ei, ne-au demis”, ei vor să spună ce au pe suflet.

2.000 de cereri de evenimente are ISU în ultimele trei luni și cîteva zile. Rezultă o medie de 20 pe zi, dar dublu în week-end

”Faxul a venit la noi prin IGSU. De ce dumneavoastră, de la IGSU, nu ne-ați cerut să vedeți ce am răspuns? De regulă ne cereți asta”, spune Aldoiu.

Cornea tace.

”Pentru că nu l-au înregistrat la ei. Pentru că așa fac șefii cei mari, aruncă totul mai jos”, spune cineva din sală.

”Cine de la Departamentul pentru Situații de Urgență avizează măsurile de prevenire, cine schimbă legislația, cine e specialistul care și-a dat seama că avem atîtea și atîtea probleme?”, mai spune fostul șef ISU de la Prevenire. ”Păi, Arafat pretinde că e specialistul, dar el se ascunde acum. Arafat de ce nu e aici, printre noi? Arafat de ce nu demisionează?”, zic pompierii.

Cornea întrerupe ședința.

Guță și ai lui ies pe ușă. Din culoarul de oameni, unii aplaudă ca la rugby.

”Ce e de aplaudat totuși în faptul că ISU a știut de fax?”, întrebăm spre seară.

”Iar exagerați voi, ziariștii! Recunosc, deși ne-ați băgat în rahat, că vă felicităm în calitate de cetățeni pentru că ați descoperit faxul! Dar noi n-am știut de el!”. Dăm din umeri, neîncrezători.

”La un circuit de zeci de mii de doumente pe lună, de la petiții la cereri și toate celelalte, de unde să rețină cineva numele Colectiv pe o hîrtie?!”, ni se spune.

”Și ne-a mai deranjat ceva. Arafat susține că trebuia să trimitem o mașină la Colectiv la festivalul PLUM că tot stau mașinile degeaba. Avem 50 de mașini de pompieri cu echipaj complet în București și Ilfov. La 40-50 de evenimente în fiecare zi de week-end, ce facem, punem cîte o mașină la fiecare și rămînem cu cîteva mașini de intervenție?” pompier din ISU

”Totuși, de ce ați spus atît de repede că nu știați de Colectiv pînă n-ați verificat?”, insistăm. ”Noi am spus?”. OK, Arafat, mereu Arafat, pompierii nu l-au iubit niciodată și ai senzația că vor să-i deconteze totul acum după ce, la rîndu-i, el le-a decontat toată criza.

E genul acela de discuție pe care nu o uiți ca jurnalist. Care te va urmări o viață.

Cînd scrii, ei cad și apoi vorbesc prin tine, prin ei, cu sentimentul că funcția dispare, cariera se duce de rîpă, copiii nu știu dacă tatăl lor e la serviciu sau la DNA, dar tot ce au nevoie e ca partea lor de poveste să se audă. 

Nu pentru lume să se audă povestea, nu pentru alții, nici măcar pentru colegii care-i cunosc, ci povestea noastră pentru fiecare dintre noi, ca semn că n-am trăit anapoda, înainte de a privi mirați dintr-o poză veche de buletin.

Comentarii (174)Adaugă comentariu

stefan  •  27 noiembrie 2015, 13:49

Dr Arafat a construit pentru tara, pentru toti locuitorii ei acest blamat de SMURD care va salveaza pe voi si pe cei dragi voua prinsi in accidentele neferiucite proviocate de smecheri.Voi ce ati facut pentru tara, pentru bunul mers al ei? Pentru voi ca sa va mearga bine ati dat spaga ca sa treceti peste rand, in fata altora care erau considerati *** si tot voi o criticati. Da niste nesintiti nu isi fac treaba , afara din serviciu indiferent cine o fi daca e cazul raspundere penala pentru neglijenta in serviciu. Ce daca a fost eventual sponsorizat, te duci analizezi si ii spui fratioare trebuie sa faci asta asta si asta ca alfel nu merge, daca e responsabil va intelege ajutorul ce il dai.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sanda  •  27 noiembrie 2015, 13:53

Dupa emisiunea asta de la Europa FM nu mai inteleg nimic !!! Ati reusit sa ne zapaciti de tot! Pana la urma, Arafat va ramane in functie pentru recunostinta pe care i-o poarta oamenii ca a infiintat SMURD sau pentru rezultatele pe care ar trebui sa le aiba la IGSU?! Eu zic ca in aproape doi ani daca facea ceva s-ar fi vazut! Din pacate rateurile s-au tinut lant: Apuseni, Siutghiol, nebunia cu saltelele lipsa, planorul disparut, Colectiv. Cate mai trebuie sa se intample?!!

stefan  •  27 noiembrie 2015, 13:53

Dna irina aveti perfecta dreptate, adevarul ii doare pe netrebnici, pe delatori pe cei naimiti sa improaste cu noroi tot ce se face bine in tara noastra.Unde e Adrian severin cu lista agentilor acoperiti din media, a promi-o si nu s-a tinut de cuvant.

Matei 1  •  27 noiembrie 2015, 13:57

Irina, tu vorbesti din perspectiva oamenilor cu buna crestere, cu principii, caracter si, doar asa, capacitate intelectuala si proba profesionalismului la locul de munca al fiecaruia. Din perspectiva aceasta, evident ca unul dintre lucrurile care definesc principiile de viata si caracterului omului trebuie sa fie "recunostinta" fata de cel care reprezinta un reper in societate, asa cum spunea altcineva mai sus. Iar unul dintre aceste repere este indiscutabil si dl. Arafat. Insa aceasta perspectiva este straina majoritatii celor care posteaza aici, din simplul motiv ca ei sunt doar niste facebookcisti care nu reprezinta nimic pt. societate, nu au niciun aport pozitiv pt. viata sociala. Cei mai multi dintre ei nu pot pricepe ce inseamna datoria morala a societatii de a-i fi recunoscator celui care probeaza profesionalism la nivel national si, prin asta, se trasnfroma nu doar intr-un reper al profesionalismului, ci intr-un reper social per se, model de urmat pt. societate (astfel cum este indubitabil Arafat). Dar, cum spunea si altcineva aici, mai sunt suficienti cei care păretuiesc reperele si stiu sa le ofere recunostinta si sa se achite de datoria morala fata de rolul lor definitoriu in viata cetatii, iar daca "CEI MICI SI NEREPREZENTATIVI DIN MEDIUL VIRTUAL", din lipsa de morala, educatie, specializare si cultura, vor provoca inlaturarea acestor repere, vom iesi in strada noi cei care pretuim toate aceste principii. Si vom iesi nu pt. un nume, Arafat etc., ci pt. principiul in sine de a proteja reperele si modelele sociale (lato sensu). Doar cand strada se va manifesta din astfel de cauze se va schimba societatea, ci nu clasa politica, caci nu ea e buba tarii, ci societatea in sine (cea care genereaza inclusiv clasa politica).

stefan  •  27 noiembrie 2015, 13:58

In care lege este prevazuta obligatia de a solicita aprobari pentru organizarea manifestarilor colective, sport, concerte etc. Organizatorul este direct raspunzator de luarea masurilor chiar de protectie cu bodiguarzi, jandami, politie pompieri, salvari etc vezi la meciurile de fotbal. Toate aceste se fac pe bani.La clubul colectiv proprietarul si organizatorul au solicitat, incheiat contract de prestari servicii in acest sens, s-a dus timpul ca statul sa faca sa dea etc.

irina  •  27 noiembrie 2015, 14:00

Ah, am uitat sa adaug cevala comentariul anterior.: Raed Arafat este vinovat: este vinovat pentru ca oameni a caror profesie este cea de a salva vieti - ma refer la diversi sefi, sefuleti si unii lucratori ai ISU - mint, fura si inseala. e de vina ca un intreg sistem medical ocult vrea discret dar eficient sa-l inlature, pentru ca inca mai e ceva de furat in tara asta, e vinovat pentru soselele si autostrazile pe care nu le-a inspectat personal si care se surpa a doua zi dupa inaugurare, e vinovat ca patronii de la colectiv si de la atatea alte localuri din bucuresti si din tara , patronii firmelor de artificii, proprietarii cladirilor , politiile locale, prefecturile si functionarii primariilor nu dau doi bani pe siguranta oamenilor de pe urma carora traiesc, iau spaga si intorc capul, e vinovat ca procuratura nu instrumenteaza decat cazurile care ii convin, , iar judecatorii dau sentinte ce dupa ani de zile se anuleaza si toata romania plateste despagubiri. Si in cele din urma e vinovat ca pe noi romanii ne doare in cot in general si in particular de soarta celui de langa noi daca nu avem un interes imediat, de preferinta banesc si cat mai consistent, in orice caz de o meschinarie garantata. Cer raspicat ca domnul Raed Arafat sa fie declarat persona non grata si sa plece din tara. Sau sa fie azvarlit intr-un beci si zidit acolo pentru vecie. Ca sa nu mai avem cu ce ii compara pe dragii nostri politicieni carora le cantam osanal, pe "marii" nostri oameni de afaceri , bancheri, directori romani din multinationale, pe maarii nostri oameni de cultura si,deasemenea, pe noi insine. Ca sa putem si noi sa-l stergem o data pentru totdeauna din memoria colectiva , ca pe un grav accident national, si in sfarsit sa ne uitam in oglinda fara sa ne vedem toata meschinaria, rautatea si hidosenia sufleteasca. Jos Arafat!! Doamne, simt ca sunt cu adevarat romanca!! si patrioata!! ... Mi-e sila.

Cristian  •  27 noiembrie 2015, 14:36

Întrebați pe araflat de ce mașinile de sub aripa lui au asigurări Casco și cele de stingere incendii nu au decât acel RCA? Nu sunt toate supuse riscului? Dacă luați legătura cu 2 pompieri din fiecare județ sub protecția anonimatului va veți îngrozi cate nereguli aflați.

pompier  •  27 noiembrie 2015, 14:48

Ce e SMURD în peste 70 % din cazuri - un TAXI ptr bețivi și nebuni, o mașinã de tocat bani, asta e SMURD ! Ambulanța era foarte eficientã la SAJ, acolo trebuiau fãcute investiții, ei sunt specialiștii, nu noi ... noi suntem POMPIERI !!! Dl. Arafat ar fi bine sã plece singur, nu sã arunce la gunoi carierele unor ofițeri dupã ani și ani de trudã. De ce militarii trebuie sã se supunã politicului, unde este Legea 80 / 1995 privind statutul cadrelor militare ?

Paul G  •  27 noiembrie 2015, 14:48

Cătălin Tolontan, Pentru munca de investigație pe care o faci, pentru realitățile pe care le scoți la iveală, ai aprecierea oamenilor indignați și nemulțumiți din România. Totuși, mă îndoiesc că tu sau alți jurnaliști pot obține informații atât de intime (contracte, discuții secrete, stenograme) într-un mod...totalmente legal, doar întrebând, doar căutând. Totuși, oricum ai face-o, cred că e util ceea ce faci.

George  •  27 noiembrie 2015, 14:53

Ce *** avem ? am innebunit cu totii ? il pupam *** pe Arafat cum ca a facut SMURD, ca ne salveaza vietile . blablabla...da nimeni nu vede adevarul !? A transformat pompierii in smurdari, care se duc si la babe pisate, si la epileptici ... etc si se uita ca curca in craci deoarece pregatirea lor este precara (ce poti invata in 30 de zile despre medicina de urgenta) ....acum colac peste pupaza le-a mai adus si freze de zapada (si cred ca la primavara le aduce si masini de turnat asfalt ) , dar ma rog , intrebarea mea este : cu ce oameni echipeaza masinile astea ? a gasit el o chichita ... i-a bagat la program (ilegal) prelungit de lucru (fara sa tina cont de codul muncii) ca sa aiba personal pt masinile obtinute din "sponsorizari"! Aaaaaa nu am vrut sa zic nimic(doar se stie ca dr.Arafat este "sarac si cinstit" stim noi ca cine)! As vrea sa stiu ce are dl. Arafat asa de special de nu isi poate da demisia? *** ! Nici asta nu am vrut sa spun ! Acum ca este greu, arunca cu noroi, cum ca nu l-a informat nimeni de la igsu(a gasit acarul paun ), ca ar fugi de raspundere daca demisioneza(a trait prea mult in Romania ) etc. etc.... ,concret ce *** a facut dr. Arafat de este de neinlocuit ? Retorica desigur... dar va veni si vremea cind va deveni indezirabil...doamne ajuta !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

doru  •  27 noiembrie 2015, 15:05

A mintit..si nu pentru prima data.A pierdut increderea subordonatilor.Nimeni nu-l mai vrea in sistem."Doar" pentru atat trebuie sa plece.

UnsimpluParamedic  •  27 noiembrie 2015, 15:07

Fiindca lucrez in sistem doresc sa precizez punctual cateva aspecte,pe care sper sa le ia in considerare si domnul Tolontan si sa le publice mai departe : 1.Atentie, in 2010 au avut loc disponibilizari masive la ISU ( cca 30 % din operativ) in urma asa zisei crize, masura luata de guvernul Boc si pusa foarte prost in aplicare de superioarii nostri de la IGSU si inspectoratele judetene!!!ATENTIE s-au dat afara 30% din oamenii din teren, care lucreaza in slujba cetateanului, si nu din oamenii care lucreaza la birouri,nici unul de la birou,fiindca acolo erau si sunt pile si relatii de ofiteri in mare parte!Am mers asa, in deficit de personal,5 ani,programul nostru fiind de 24/72.In acest an, mai exact pe 10 feb, s-a hotarat trecerea la programul de 24/48,program ilegal si incorect pt munca si stresul unui pompier, mai cu seama pt pompierii paramedici care au un nr f ridicat de interventii!!!Suntem in deficit, iar guvernul nu doreste sa faca angajari pe motivul lipsei de fonduri de cativa ani!!!Principala probleme asta e : lipsa de personal si fonduri.Solutia : reangajarea celor dati afara ilegal in 2010. 2.In privinta omului ARAFAT fac urmatoarele mentiuni : om profesionist, dedicat sistemului de urgenta, riguros, om care mereu ne spune "sa nu cumva sa puneti mana pe bani, mita sau altele", ca orice om poate fi suspus greselii; serviciul sau este unul foarte delicat, e mereu ocupat, prins in treburi, A avut o viziune asupra sistemului de urgenta, copiata de la sist american si european, prin care pompierii desfasurau misiuni cat mai complexe, nu doar de stingere a incendiilor, ci si descarcerari, ajutor medical de urgenta,salvari din orice situatie de urgenta!A incercat si a reusit in mare parte sa atraga fonduri, si sa schimbe tehnica de interventie, chiar daca mai e mult de lucru.Cred ca fara interventia dansului eram mult in urma! 3.Despre ISU : in aceasta institutie sunt si oameni pregatiti , cu viziune, dar si oameni slabi pregatiti, veniti pe lini politica.Unii sunt foarte dedicati, pompieri de cariera , cu experienta, insa sunt unii aterizati si infiltrati din cu totul alte domenii. Volumul de munca este unul f ridicat, da e adevarat ca ma sunt si unii care freaca menta, dar per total e mult de munca.Din pacate sunt unii,ca mai in toate institutiile publice, care mai rau strica mersul si pun bete in roate progresului, iar altii incearca sa schimbe ceva. 4.Atentie, aceasta institutie necesita foarte multe resurse financiare, si in acest moment este subfinantata!Ma refer la echipamentele din dotare : furtune, aparate de respirat, costume de protectie NOMEX, masini de interventie (unele din ele f vechi) , cizme specifice interventie cu talpa metalica si bombeu metalic, manusi ignifuge, brau si cordite de salvare, statii portabile, casti de protectie ignifugate, lanterne personale; nu mai vorbesc se servisarea periodica a masinilor!Toate acestea costa!In alte state acesti bani se aloca de la guvern, nu exita vorba ca nu se poate, trebuie sa se poata daca e vorba sa siguranta oamenilor. Asadar despre ce vorbim ?Sa fim informati atunci cand aruncam cu vorbe, sa facem anchete serioase, sa nu ne pripim si sa nu reactionam emotional.Sa luam decizii cerebrale.In meseria mea nu ai voie sa fi emotional,altfel esti pierdut!Rog, pe toti cei care nu se pricep sa se abtina de la a face comentarii, fac mai mult rau, nu trebuie sa ne isterizam, cu mult calm si tact se pot gasi solutii la orice problema.Toate cele bune si multa sanatate!

ADEVAR!  •  27 noiembrie 2015, 15:15

Nu arafat e de vina , ci HOTUL DE CASE DIN SIBIU, ANUME IOHANNIS, DOVEDIT DEFINITIV SI IREVOCABIL CA, IMPREUNA CU NEVASTA-SA, A FALSIFICAT ACTE SI A OBTINUT CU REA CREDINTA UNA DINTRE CASELE DIN SIBIU (FAPTA DE PE URMA CAREIA A OBTINUT APROX. 250.000 EURO DION CHIORII). AVEM UN PRESEDINTE IMORAL SI FARADELEGIST SI NOI NE OCUPAM CU MAZILIREA UNUI OM CARE A CREAT UN SITEM DE SALVARE DE VIETI. ASTA SPUNE TOTUL DESPRE INREGIMENTAREA POLITICA A PRESEI SI A UNEI PARTI IMPORTANTE DIN CEI CARE ISI FAC VEACUL PE NET.

veres jozsef  •  27 noiembrie 2015, 15:22

Dl. Tolontan. Eu sunt din Tg-Mures. Referitor la dl. dr. Arafat. Oricine poate sa zica orice despre Dansul dar noi nu o sa uitam niciodata ca acum 20 de ani cu o masina mica, cu aparatura proprie, cu benzina lui alerga prin oras si SALVA VIETI.

ionescu  •  27 noiembrie 2015, 15:30

Stimate domnule Tolontan, Va scriu acest comment pe care va rog sa il considerati ca pe o intrebare (ma rog ....mai multe). De ceva timp incoace sint bombardat cu fel si fel de pareri si acuze, unele chiar zoioase la adesa SMURD, in toate posturile de media care se autointituleaza de stiri. Campania asta suprapunindu-se peste incidentul care s-a intimplat in clubul Colectiv. Cu toate acestea va marturisesc cu umilinta ca nu inteleg de ce ii acuzati pe cei din ISU/SMURD. De aceea va rog daca puteti sa-mi spuneti ce suspectati ca ar fi facut sau nu ar fi facut conducerea ISU/SMURD? Si ca sa va ajut un pic va enumar mai jos ceea ce stiu / nu stiu 1. Imediat dupa incident Arafat a declarat ca clubul nu avea autorizatie PSI. A mintit sau nu? 2. Ulterior atit Arafat cit si unii ofiteri ISU au spus ca acel club nu figura nici macar nu figura in sistemul informational sau asa ceva al ISU, fapt ce s-a dovedit fals prin descoperirea unui mail trimis de un organizator evenimente prin care informa ISU ca intentioneaza sa organizez un eveniment chiar in clubul respectiv, cu ceva timp inainte de accident. Nu am inteles daca prin mailul respectiv se solicita un aviz sau era o simpla notificare. Inchei aici deoarece nu mai am timp in momentul de fata sa contiunui , insa dac binevoiti sa-mi raspundeti am sa revin si cu restul de intrebari la care sincer nu am gasit inca rapuns. cu stima, g.ionescu

Vasile  •  27 noiembrie 2015, 15:31

Tolontan, echilibrul nu inseamna o suma de extremisme! După ce l-ai acuzat pe Arafat de tot soiul de aberatii: postaci, ambulante pe care nu el le-a cumparat sau combinatii cu Opea, acum plangi de mila coloneilor care isi trimiteau oamenii la produs?! Sa plece Arafat, dar pe cine pui in loc, pe Apud?

Alex  •  27 noiembrie 2015, 15:35

De unde atata inversunare impotriva lui Arafat, domnule Tolontan? In Romania nimic nu este intamplator. Sa fie un pur act jurnalistic? Nu prea cred. Probabil in sfarsit Arafat isi va da demisia, poate chiar va pleca din SMURD. Asta e viata. Vor avea institutiile sefi noi, dar daca se vor zbate in mizerie ca alte institutii importante sa stiti ca si dumneavoastra ati luat o pietricica de la baza unui lucru care merge bine. Adevarul este ca sunt putine lucruri care merg bine in tara noastra si dumneavoastra nu faceti decat sa balacariti un om care si-a adus contributia la dezvoltarea unui sistem. Sunteti foarte vigilent si critic cu cel care a facut ceva. Nu cred in buna credinta a dumneavoastra, iar timpul o sa demonstreze care a fost rolul acestei campanii. Sunteti un jurnalist vechi si totusi dati mari rateuri in asa zisele anchete. Aproape fiecare este demontata in cateva zile. Nu trebuia sa alegeti aceasta meserie, dar acum este prea tarziu sa o schimbati, nu?

unu  •  27 noiembrie 2015, 15:36

da' prosti mai suntem... Lui Arafat i s-a intins o capcana. Dupa ce Basescu a vrut sa-l demita si nu a reusit, a sperat ca o va face opinia publica, cea care l-a scapat de la demitere. Astfel, lui Arafat i s-a incropit un departament special - Departamentul pentru sitiatii de urgenta(DSU). A fost pus seful DSU in speranta ca un lucru rau se va intampla si opinia publica va reactiona. Acest lucru s-a si intamplat. Acum oamenii direct interesati de plecarea lui Arafat incep sa-si vada visul indeplinit...Eu as proceda altfel: L-as pune pe Orlando sef la DSU pentru ca stie sa gestioneze mai bine situatiile de urgenta iar pe Arafat la SMURD pentru ca numeni nu va pune mai mult suflet acolo decat el. Dar asta intr-o tara normala...

Adisor  •  27 noiembrie 2015, 15:36

Ce a facut arafat pentru tara asta?SMURD? Acest smurd nu este altceva decat un sistem de ambulanta VIP.NU vei vedea niciodata smurdul la interventii fara impact mediatic si in cunostinta de cauza va spun ca urgentele majore asteapta smurdul daca acesta trebuie sa transporte un "senator/deputat".din cine este format echipajul smurd? De medicii pe care ii găsim in urgenta si paramedicii pompieri smurdul neavând personal angajat si platit din fonduri proprii.cine asigura baza materiala?ISU si UPU prin autospeciale respectiv materiale medicale smurdul necontribuind cu nimic.de ce nu isi face domnul arafat un sistem independent (autoseciale si personal)pe care sa il coordoneze cum doreste si cei care il sustin sa ii fie subalterni.

doar un pompier  •  27 noiembrie 2015, 15:38

D-le Tolontan in cursul emisiunii de la Europa Fm ati afirmat ca pompierii au cautat si nu au gasit date despre clubul #Colectiv si ca doar ancheta jurnalistica a scos la lumina celebrul fax despre care se face atata caz in acest moment. Cunoscand modul in care sunt inregistrate documentele in cadrul ISU va informez ca mai mult ca sigur ca acest fax a fost inregistrat ca o informare cu privire la organizarea unui eveniment, in perioada mentionata, de catre organizatorul acestuia, altul decat clubul in sine. Cu totul altfel ar fi stat lucrurile daca informarea ar fi fost facuta de catre patronii clubului, in acest caz consemnandu-se, la rubrica "continutul pe scurt al documentului" ca respectivul club organizeaza un concert/festival etc. si in mai putin de 5 minute oricine putea oferi informatia ca acest club a purtat corespondenta cu ISU. De aici si pana la a acuza de minciuna pe cei care au sustinut ca acest club nu este in baza de date a ISU este cale lunga. Dumneavoastra faceti confuzie intre corespondenta unui organizator de evenimente cu ISU si baza de date a institutiilor/agentilor/operatorilor economici autorizati la incendiu sau cu baza de date a celor supusi controlului de prevenire.

Paul  •  27 noiembrie 2015, 15:40

Dar cu onoarea militara cum ramane? Este dezonorant sa te situezi sub demnitatea subordonatilor.

doru  •  27 noiembrie 2015, 15:42

Domnilor Generali, colonie, sau orice grad veti fi fii avand la conducerea ISU. As dori sa nu va mai victimizati si sa nu mai pasati vina pe cere o aveti cu privire la tragedia de la Colectiv. Sunteti vinovati pentru felul in care v-ati condus structurile de la comanda . Nu a-ti verificat nimic, doar a-ti asteptat sa va fie introduce salariile in conturi, care de ce sa nu recunoastem este foarte mare fata de cel al unuia care munceste din greu. Aveti decenta si nu mai faceti atata caz, si dati-va demisia. Parasiti sistemul pentru ca nu-l meritati. Daca nu o ve-ti face cu regret va spun ca sunteti niste oameni DE NIMIC SI NU MERITATI MOTOOUL ,,ONOARE SI PATRIE"!

unu  •  27 noiembrie 2015, 15:56

Domnule Tolontan, daca tot verificati comentariile, ajutati-l si pe @doru sa scrie corect in limba romana. Multumesc.

razvan  •  27 noiembrie 2015, 15:58

arafat sa transformat de mult , a devenit politician chiar nu vedeti ?minte,fuge de raspundere , toti sunt vinovati el nu are nici o vina, tipic om politic.la siutghiol nu a functionat nimic barci, motoare etc cine se ocupa de achizitii nu tovarasu? cu planorul se astepta sa cada frunza ca sa il gaseasca, acum cu drama de la colectiv a mintit de la bun inceput a facut exact ceva in genul fostului ministru de interne care era cand sa prabusit avionul cu ivan"'ghinion ca sa intamplat in mandatul lui" ceva de genu asta nu mai retin exact. a fost odata ca niciodata un medic devotat si cinstit RIP arafat cel de la inceputuri

S  •  27 noiembrie 2015, 16:00

e bine sa combatem asa cum combate dl. Catalin, si e bine sa continuam sa perfectionam ce am facut bine ( nu sa ne culcam pe lauri cum face dl. Arafat) dar cand o facem e bine sa avem toate dedesubturile la vedere. Pt ca dl. Catalin tot combate dar nu ne-a explicat niciodata din ce directie combate. Pt ca vezi tu Cataline (fara dl. de data asta) unii dintre noi astia care te mai citim (si poate ca te luam de bun) am plecat un bejenie si ne-am lasat acasa parinti si bunici plangand ca nu inteleg de ce trebuie sa plecam. Altii, ca de ex, copii lui Nastase (ala de 6 case) nu au trebuit sa plece pt ca lor le-a iesit totul perfect (chiar daca nu din prima) - asa poate intelege-ti de ce cand s-a anuntzat ca e politia acasa la "6 case" s-a blocat pagina de internet e evezeului. Sugestie: a blocat-o dispora caci in tzarisoara totul era in direct la tv la ora de maxima audientza.

genu  •  27 noiembrie 2015, 16:14

Aflu ca sunteti ca va declarati monarhist, dar ati lucrat la AZI in 90. Pe vremea cand toti tinerii de atunci stateau sau erau conectati la "Piata Universitatii", Dvs stateati cot la cot cu cei care ne numeau "sumanele negre", tovarasa Antip/Xantippa, Stelian Motiu si ceilalti. Cum spunea un personaj interpretat de Jack Nicholson, gandeati bine si drept ca un barbat, dar scriati invers. Ne mai suneti ca tatal Dvs si-a dat demisia dupa momentul acela penibil cu gonirea Majestatii Sale din tara Sa. Ca era colonel, dar nu de Securitate. Nu stim cum se simtea domnia sa atunci cand treceau conul Mitica si compania cu marfa cat pentru un supermarket. Repet, intreb, doar, cum se simtea. ***. Ma intorc la domnul Mitica. Intr-un interviu spunea ca niciodata nu-si recruteaza angajatii prin concurs: "numai prin recomandari, domne, e cel mai bine''.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sanyi  •  27 noiembrie 2015, 16:16

Arafat a distrus sistemul care functiona sub numerele de telefon 06 si 08 si a facut 112, nimic rau in asta, insa salvarea, intitutie care functiona cu oameni pregatiti special pentru salvare de vieti l-a distrus in favoartea ONG -urilor create de Arafat. De ce nu a pus la punct si masinile de la salvare? Sunt masini Dacia din 1900 toamna inca printre ele cu care transporta bolnavii de la un spital la alta iar in sistemul SMUR sunt numai masini noi. Distrugi un sistem in favoarea celui pe care le inpui tu pe piata? SMURD-ul a pornit cu voluntariat, asta era inceputul si teoria lui Arafat, cand Clujenii le-au dat cu piciorul in funt pentru ca a inceput cu hotiile chiar de la prima masina adusa din Germania, o masina veche si cu dotari precare, Arafat a plecat la Tg Mures unde a gasit un sprijin prin fostrul lui coleg de facultate si de acolo a inceput dezastrul in sistemul de salvare. Afacerea lui Arafat cu masinile aduse si pregatite special de catre ub alt coleg care are afacerea la Gilau- Cluj, o afacere de milioane de euro care se invarteste in miinele lor. Sa aduci o masina de la Constanta pana la gila ca sa i se monteze un girofar, nu va ganditi ca este tot o afacere tip Arafat? Multe sunt de povestit despre acest ins, insa de geaba, sunt altii care il tin fortat la putere. Noi suntem mici si stim doar atat, Arafat a facut un lucru pe care nici un roman nu era in stare sa o faca, sa salveze oameni cu personalul care are pregatirea de a stinge focul.

FireFighter  •  27 noiembrie 2015, 16:21

LUMEEE !!! Nu a fost blamat ARAFAT pentru ce a facut cu SMURD ci pentru faptul ca s-a afiliat politic si a uitat de omenie !!!! Domnule Tolontan verificati ce ordine da domnul ARAFAT (insa verbale , nu scrise), cum forteaza oamenii sa comita ilegalitati , iar pe cei care se opun (seful de la achizitii IGSU) incearca sa ii treaca pe linie moarta prin Sefii IGSU (Cornea si Dragne !!!!!) Domnule Tolontan verificati lucrurile astea , verificati si nenorocitii de la IGSU (Cornea, Dragne si Visan )

Petru  •  27 noiembrie 2015, 16:26

Observ ca multa lume nu face diferenta intre SMURD si ISU/IGSU. Observ ca lumea nu poate sa disocieze functia de Subsecretar de Stat de activitatea lui Arafat de la SMURD. SMURD-ul va exista in continuare (asa cum s-a intamplat si inainte ca Arafat sa fie Subsecretar de Stat sau Ministrul Sanatatii) si daca Arafat nu mai e Subsecretar. Cand i se cere demisia lui Arafat, i se cere pentru ca activitatea sa in functia Subesecretar de Stat este una indoielnica si, asa cum s-a vazut in mai multe randuri, lipsita de rezultate. Da, intr-adevar, a creat un sistem performant (mai mult sau mai putin, dar asta e alta discutie) de interventie rapida, dar el acum ocupa o alta functie.

Cătălin Tolontan  •  27 noiembrie 2015, 16:28

@ionescu: declaratiile publice nu au fost doar ca acel club nu are autorizatie, ci si ca pompierii nu stiu nimic despre el. Nu simplificati lucrurile, va rog. Noi am reusit performanta sa enervam pe toata lumea, si pe cei care il idolatrizeaza, si pe cei care il urasc pe Raed Arafat. Dupa cum vedeti, mesajele alterneaza aproape unul dupa celalalt, la cele doua extreme. Dar asta nu inseamna ca nu sint si fapte pro si fapte contra.

fred  •  27 noiembrie 2015, 16:51

de ce nu e intrebat ARAFAT de ce pompierii nu s-au gindit la monoxid de carbon in timpul interventiei ? de ce atata parada , girofaruri , autospeciale noi , camere de luat vederi pentru cei ce stau cu ochii in televizor in lipsa de ocupatie cu voie sau din lipsa locului de munca ? E clar ca interventia a fost perfecta pentu nespecialisti si asta numai la televizor , in rest dumnezeu cu mila a scapat cine a fost mai tare Arafat si-a atins nivelul de incompetenta de cand aplecat de la Targu Mures e bufonul puterii , se linguseste pe langa toti

radu  •  27 noiembrie 2015, 16:53

Daca tot se vehiculeaza ideea de reformare a ISU, am si eu in minte doua nume: 1. Cristina Guseth - nu se pricepe la situatii de urgenta, dar in calitate de expert in anticoruptie va gasi ea o modalitate sa-i starpeasca pe coruptii de pompieri, pana nu va mai ramane niciunul; 2. Monica Tatoiu - se pricepe la absolut orice si, oricum, are foarte mult timp liber da cand nu mai apare prin studiourile televiziunilor.

Polpot  •  27 noiembrie 2015, 16:56

Citește mesajul Irinei si plângi! Tu nu vezi mai departe de propriul interes. Dar NOI? Noi cui rămânem?

Polpot  •  27 noiembrie 2015, 17:00

Si chestia cu "am reușit sa enervam pe toată lumea" face parte din dorința unui mic sa fie mare... Ne tabloidizam si nu esti mai prejos de Măruță, capatos, tonciu, si alte mucavale la care aspiri...

fred  •  27 noiembrie 2015, 17:01

eu cred ca macar la smurd putem sa punem , si chiar trebuie sa fie , un specialist , nu un bufon pe ecrane .il aducem din import . e trist sa cred ca in umbra lui Arafat nu e si un bun specialist , care face ceva bun dar nu da bine pe sticla va rog intrebati ce efect a avut apa adusa in ajutor ranitilor de la Colectiv

Petru  •  27 noiembrie 2015, 17:08

La SMURD nu punem pe nimeni. SMURD-ul a fost infiintat de Arafat la inceputul anilor '90. Si Arafat, chiar daca nu va mai fi Subsecretar de stat, va ramane presedintele consiliului director al Fundatiei pentru SMURD. Vad ca lumea crede ca i se cere demisia de la SMURD...

Alex  •  27 noiembrie 2015, 17:12

Stim cu totii cine e adevaratul vinovat pentru Colectiv!Sefii tai nu-ti dau voie sa verticalizezi in aceea directie si ne indrepti spre pioni marunti.Dar sa nu uiti va veni clipa cand adevaratii vinovati vor plati indiferent cat de mult ar vrea sa ascunda adevarul.Mortii poruncesc celor vii!

Petru  •  27 noiembrie 2015, 17:16

Alex, cine e adevaratul vinovat? Imi place siguranta asta: "stim cu totii".

Crimson Veritas  •  27 noiembrie 2015, 17:26

D-le Tolontan si 'postaci' ... vedeti ca lui Basescu tot de AICI i s-a tras ... in 2011 ... toamna ... era Stapanul Universului ... dispretul, bascalia si rasismul cu care i s-a adrestat lui Arafat ... l-au transformat din Stapan in cel mai hulit presedinte din istoria Romaniei si cel care va fi ... incadrat de SPP ... pana va inchide ochii! Acest 'Arafat' a fost cel care a scos la VOT peste 7.4 milioane de romani ...intr-o zi canicucala de vara ... nu vreau sa fiu ipocrit si sa sutin ca cei 7.4 milioane de aniti-basisti ... chiar au inteles ca Basescu nu ca a incalcat ... ci pur simplu a macelarit Constitutia Romaniei ... de fiecare data cand ... s-a manifestat ... iar suspendarea lui nu numai ca a fost legala si constitutionala ... cu necesara ... pentru protejatrea democratiei si Statului de Drept ... si tocmai nesuspendarea ar fi constituit o fapta anti-constitutionala! Eu nu vreau sa discut despre capacitatea si activitatea lui Arafat ... de profesionist, nefiind in materie ... sunt multi altii care o fac foarte bine! Pe langa asta ... Arafat are si statutul de Simbol ... al revolutiei anti-basiste ... asta ma intereseaza, ma pasioneaza ... faptul ca basistii incearca sa distruga un Simbol ... si nu este prima data cand incearca ... ati uitat de elicopterur SMURD prabusit ... martori oculari inventati ... filmulete falsificate si declaratii care au fost ulterior dovedite ca contravenind legilor fiziceii si logicii! Pentru ca pe VOI nu va intereseaza cariera lui Arafat si profesionismul lui ... si aveti un repertoriu care poate sa desfiinteze pe oricine fara nici cel mai mic argument viabil : ati sters pe jos cu Mircea Diaconu, cu Tudor Gheorghe ... cu orice valoare care s-a impotrivit sistemului de non-va;lori basist! Adrian Zglobiu ... cel care a avut proasta inspiratie de a-l scuipa pe prea-nefericitul presedinte ... a fost condamnat la inchisoare cu suspendare, zeci de orie de munca in folosul comunitatii, cheltuieli de judecata ... plus ca fost si retinut o zi si ceva ... aproape internat cu forta la spital (procurii tai ... l-au incadrat initial la Ultraj, Loviri si Alte Violente ... schimbandu-i-i ulterior incadrarea la Turburarea linistii Publice) ... asta este expresia sistemului vindicativ basist! Asta se incearca si cu Arafat ... metodic, calculat, cate o tinta pe rand ... intai Nastase, dupa aia Voiculescu, Antonescu, Mircea Diaconu, Ponta ... acum vreti sa impuscati 2 iepuri cu o lovitura ... si ati zis ca e timpul sa-l bagati si pe Arafat in hora asta ... ca doar e pe lista ... chiar in capul ei! Numai ca spre deosebire de ceilalti ... Arafat ... are aceasta stampila ... de Simbol ... nu este politicianul vostru de duzina ... este mult mai usor sa desfiintezi-decredibilizezi un Politician! Deci incerc sa fiu fair-play si sa va dau un sfat ... lasati-l pe Arafat si SMURD-ul LUI ... concentrati-va pe Tariceanu ... ca Tariceanu va fi cel care va intra cu crampoanele in sistemul vostru si in ambasadele voastre si in DNA-ul vostru ... mai aveti un an de zile ... de numarat case ... si Ciolosenie .... numaratoarea inversa a inceput! Daca credeti ca Tariceanu va fi o noua mamaliga gen Ponta ... inseamna ca logistica SRI-ului nu este foarte corecta! Eu sunt corect ... v-am avertizat ... sa va luati masurile necesare ... incepeti erodarea Pericolui Tariceanu de pe acum! Nu intru in aceasta tematica pro-anti Arafat ... ca ar insemna sa iau parte la jocurile voastre FALSE ... care au ca scop CONTROVERSA ... in jurulul unui Target ... si indiferent de numarul de comentari pro-contra ... jocul isi atinge Tinta! O sa iau in serios investigatile tale ... cand o sa-ti faci timp sa investighezi Basisti ... din lunga lista de JUCATORI ai ultimilor 10 ani ... nu pun botul la mizilicuri gen Gala Bute sau Ridzi!

Codrut  •  27 noiembrie 2015, 17:37

Stii Irina, tocmai d-aia am decis sa plec din Romania... sunt un pic ipocrit si meschin si eu pentru ca "Romania a investit peste 18 ani de scoala in mine si eu am decis ca dupa 10 ani de experienta in campul muncii sa o parasesc" (asa cum ma acuza prietenii). Dar cand realizezi ca nu exista speranta, ca totul este facut de/pentru "politicieni"/infractori esti cumva obligat sa pleci. TI-E SILA!!! Iar CEL MAI GRAV: cele 20 de milioane sunt cu preponderenta inclinate sa sprijine "sistemul" fie din ignoranta, lipsa de interes, lipsa de competitivitate personala sau chiar interese pecuniare personale. La asta se adauga si companiile din strainatate care iti fac oferte "irezistibile". Si atunci: impachetezi, iei familia si pleci fara sa te uiti inapoi.... Ce bine ar fi daca post Colectiv ar veni intr-adevar o schimbare pentru saraca Romanie. Si aceasta schimbare trebuie sa vina din interiorul fiiecaruia dintre noi. Ponta, Base, Iliescu si cu Iohanis sunt esenta acestui popor, al vostru, (al nostru pana acum un an) si trebuie sa vi-i asumati. Iar daca 10 milioane + 1 nu sunteti de acord cu ei, atunci sa mearga cu totii la "brutarie" si sa fie schimbati cu altii mai capabili. M-ati uns pe inima cand ati iesit in strada dupa Colectiv si l-ati obligat pe Ponta sa faca un gest firesc. Am fost si eu la ambasada aici chiar daca stiu (cumva trist) ca nu ma mai intorc in Rom , deci cumva nu mai am interes personal. Dar nu puteam sa va las singuri! Inca mai exista speranta! @Tolo continua tot asa! E adevarat ca GSP.ro nu reprezinta, dupa parerea mea, schimbarea pe care tu si alti oameni de bine o vreti in Romania, dar sa privim partea plina a paharului. Ai fost suficient de "nebun", "securist dupa tata" si idealist incat sa deschizi tot felul de dulapuri pline de scheleti.... Ce bine ar fi daca toti securistii ar fi ca tine.. :) (PS si maica-mea a lucrat la Control Pasapoarte, deci a fost incadrata intr-o perioada la Securitatea statului asa ca pot sa confirm ceea ce ai scris ieri.. Chapeau bas pentru tatal tau! Sa auzim de bine. PS Nu stiu cum facem noi ca numai strainii fac treaba in Romania: regi germani, Arafat si acum Johanis. E bun din cand in cand un dus rece chiar si pentru Arafat, dar tipul asta a facut foarte mult bine pentru Romania, si culmea a facut-o altruist!!! Faceti parte din aceiasi familie Catalin Tolontan! Sunteti altruisti, deci specii pe cale de disparitie in aceasta lume nebuna! Concluzia mea: sa-i fie facut un dus rece lui Arafat si apoi sa se intoarca sa continue lucrurile bune pe care le-a facut/le face si astazi. Eq: SMURD, Pompier part-time... asta e o gluma, si inca una macabra.... , etc.

Max  •  27 noiembrie 2015, 17:39

@stefan: Si dacă sunt iresponsabili patronii și lacomi? Dumneavoastră chiar nu știți cum forțează patronii români uneori peste limita legii iar angajații nu trebuie să comenteze pentru că e vorba de locul lor de muncă obținut uneori cu greu? În ce țară trăiți??? În România relația patron-angajat este tratată de cele mai multe ori la negru cu salar minim pe economie și cheltuieli minime din partea angajatorului, deci și impozite minime. Chiar dacă se vor face milioane de controale și se vor administra sute de mii de amenzi ... cel mult se va închide firma și-și vor pierde locul de muncă oameni care merită cu mult mai mult decât cum sunt tratați. Patronul mi-a cerut de mai multe ori să prezint situația cât mai favorabil cu putință la controalele primite. Întrebarea este de fapt: când vor fi românii conștienți că țara asta cu patroni, angajați, pompieri și SMURD și ce mai vreți dvs., o lăsăm de fapt copiilor și urmașilor noștri ... rămâne de văzut CUM !

giurgiu  •  27 noiembrie 2015, 17:46

d-le tolontan sunteti constient ca lucrati la un ziar de sport? de ce faceti/de ce va lasa sefii dvs. sa faceti atata politica? sau sunteti supraconstient de numarul mare de iubitori de sport care parcurg gsp.ro? este destul de injositor pt un jurnalist si "oarecum" politico-manipulatorie, activitatea dvs.. ati termininat si ziarul asta de stiri exclusiv sportive. parca, citesc "Suplimentul" de pe vremea lu' ceasca: 4 pagini politica, 2 stiri sport, dar ce frumos redactate. a, la dvs mai e ceva in plus: porno-style. va recomand o alta redactie mai aproape de vocatia politica a domniei voastre.

Cătălin Tolontan  •  27 noiembrie 2015, 17:50

@Alex: spune te rog daca ai ceva de spus pe [email protected]. Daca ai incredere.

un patriot  •  27 noiembrie 2015, 17:51

Domnilor.....poate ca dl. Tolontan o va spune candva, dar acel document a fost descoperit pentru ca CINEVA a dorit sa fie descoperit, altfel, i se lungeau urechile cautandu-l si nu ar fi dat de el. In rest....lasati oamenii sa-si vada de meseria lor. Aici ma refer la profesionistii de la ISU. Toti ne pricepem sa aruncam cu pietre si sa denigram pe altii......a devenit un sport national.

MONA  •  27 noiembrie 2015, 17:52

NU POT SA CRED CE RAI SUNT OAMENII...A TREBUIT SA VINA ARAFAT...UN STRAIN LA NOI IN TARA SA FACA UN LUCRU BUN...CA NOI ROMANII NU AM FOST CAPABILI...SI ACUM DATI IN EL???OARE LUCRURILE ALEA BUNE CHIAR NU SE MAI VAD??TOT SE VORBESTE DESPRE INCENDIUL DE LA COLECTIV...ATI FI VRUT SA MEARGA ARAFAT ACOLO SA STINGA EL INCENDIUL???GIZAZ....SUNTEM O NATIE TARE PROASTA DIN PACATE....DAM MULT DIN GURA SI PROST..SI PE DEASUPRA NICI NU FACEM NIMIC....ASTEPTAM TOT ALTII SA FACA SI NOI SA STAM SI SA COMENTAM.....CE USOR... SUSTIN ARAFAT!!!!!!!!!

Cătălin Tolontan  •  27 noiembrie 2015, 18:00

un patriot: da, cunoastem teoria, noi stam in redactie cu picioarele pe masa, picotind de siguranta de sine si, din cind in cind, intredeschidem ochii si vedem daca ne-a mai intrat un plic cu documente pe sub usa :-) Ar fi simplu, dar nu e deloc adevarat. Orice ziarist v-ar spune asta, ca nu e adevarat. Sa stiti ca uneori explicatia e mai simpla decit teoria conspiratiei. Se numeste alergatura.

alex  •  27 noiembrie 2015, 18:03

Un singur lucru este clar, societatea in care traim este bolnava de cancerul pilelor, banilor, spagilor, hotiilor, si nu in ultimul rand al nesimtirii. In continuare consider ca SMURD este unul din serviciile care nu sunt perfecte dar care salveaza vieti. Daca voi il asteptati pe Arafat sa va rezolve toate probleme pentru ca e seful ISU sau cum s-o numi, va inselati. In toate institutiile functioneaza omerta spagii iar cei care nu sunt implicati nu ii vad luptand cu sistemul dar arata cu degetul. Eu v-as desfinta. De ce sa nu ma tratez si cotizez in sistem privat, de ce sa nu invat in privat, de ce sa nu sun la ambulanta privata sau pompieri. De ce sa mai platesc taxe cand as putea sa imi cheltui in privat cei 31% din brut. De ce sa sustin familii care sunt puse pe furat si frecat menta in loc sa imi ofere serviciile platite?

popa mihai  •  27 noiembrie 2015, 18:07

e jale frate!ne-am angajat pompieri si ne-au trasnsformat pe unii fara voia noastra,evident ca doar e armata,in doctori sau paramedici cum le place lor sa spuna,si hai la carat betivi si batuti,etc!cainii latra,ursul trece!se profita de faptul ca esti militar,fara sindicat si n-ai ce face.asta-i sistemul!

crisa  •  27 noiembrie 2015, 18:14

Bună seara, ati raspuns unui singur mesaj dintre toate. Este nepoliticos. Ca si cum te saluta zeci de oameni si raspunzi doar cand consideri. Eu am citit cu rabdare tot ceca generat furia aceasta a dumneavoastra pe Arafat. E clar ca e visceral si poate personal, constiinta dumneavoastra va raspunde. Ati spus ca mesajele sunt echilibrate pro si contra, verificati, sunt sensibil mai multi oameni cu memorie lunga si cu logica. Va intreb ca un bun roman ce a generat la noi sistemul,, jos...,,. Am ajuns sa nu mai vedem binele doar pentru ca stim sigur ca e si un rau inclus? Suspicionam pana si profesionalismul chiar si acolo unde suntem redutabil habarnisti. Sunt de acord cu sugestia dumneavoastra: Arafat sa plece, lui ii va fi sigur mai bine, noua nu, o sa ne convingem. Vor veni pirania si vor pune mana pe sistemul de urgenta. De cand asteapta. Stiti mai bine decat mine ce interese sunt. Dar va mai intreb, daca dumneavoastra si altii la fel se pare ca va indiferent, de ce ii condamnati si pe altii care vor sa fie ajutati de acest sistem SMURD, pe care altii si-l doresc. Vorbesc oamenii dinaitea mea despre faptul ca putea oricine sa faca un sistem similar. DE CE NU S-A FACUT? si cand a reusit cineva. HAI CU RECHINII!!! Asa functioneaza tara asta de la vladica la opinca. Si ati mai lasat sa se intample dezinformare. Faxul trimis cu 24 de ore inainte era pt un alt eveniment si stiti bine ca la orice origanizare cu inmplicare de institutii publice se cer aprobari cu luni inainte, prezentari in comisii. EMAGICUL a eludat cu buna stiinta si interes ceva ce stie foarte bine. Gresit e faptul ca de la inceput nu s-a stiut ca undeva, intr-o corespondenta, la ISU se aflase de Colectiv. Dar GRESIT e ca acest club a fost lasat sa funcționeze, pentru ca schimbase destinatia, fara CU, Autorizatie de constructie, receptie Primarie, Autorizare ISU. Daca respecta legea, pe care toti o invocam, nu ar fi functinat clar. Revin, faxul cu pricina, informa cu 24 ore inainte, nu cerea aprobare. Sa avem proprietatea termenilor: in concluzie NIMENI N-A CERUT VREO APROBARE, AVIZ, AUTORIZATIE PT ACEL CLUB de la ISU. Daca nu apare ceva de gen, v-am ruga sa reveniti cu niste ajustari de mesaj.

jap jap  •  27 noiembrie 2015, 18:27

Deocamdata se jeneaza sa ne spuna in fata "mortul e de vina". E prea devreme, dar peste un an-doi se va strange suficienta indrazneala ca se va asterne uitarea si indiferenta. Mai ales daca se aduna toti, fiindca fiind mai multi, au mai multe stele si mai multa dreptate. Si, in fond, daca se supara, merg si la Cotroceni si arunca cu caschetele. E groasa, tratamentul, cateva sute de mii de tanar, asistentza, o viata, chinuita, alte sute de mii, un transplant de fatza, citesc, un milion de dolari. Probabil ca statul e de vina si nu pentru ca doar el poate plati. Ci pentru ca el e cel mai mult de vina. Poate ca ma pun si eu si sa-mi dau cu parerea asupra vinovatiilor, desi n-ar fi prea corect, nici sanatos. Dar vad ca se cam abereaza pe marginea vinovatiilor. Patronii imi par cel mai putin vinovati, dar sunt si cei fara niciun spate, si probabil si cei mai impopulari dintre candidati. Sunt pasibili daca exista cumva vreo lege care sa-i oblige, ca proprietari, sa puna materiale ignifugate. Alti candidati, organizatorul (mortul e de vina), mai vinovat, dupa mine, fiindca asta stia ce face acolo, avea toata libertatea si raspunderea. Era si un contract. Artificierul, si mai vinovat. Nu stiu aici cine preia raspunderea, firma sau tehnicianul, pentru neglijenta, incompetenta. Depinde daca era sau nu un contract intre organizator si firma de artificii. Daca firma era ok, adica daca artificierul era scolit si, eventual, avizat. Daca artificiile erau adecvate, banuiesc ca ceva normative PSI exista. Apoi e lipsa de evidenta. Aici poate fi, depinzand de prevederile legale, culpa sau a primariei, sau a firmei in curs de autorizare, sau a statului (ISU), sau a legiuitorului care a scapat/lasat intentionat gauri in lege, loopholes. Ca vad ca in ce priveste sponsorizarea pompierilor legiuitorul s-a gandit sa o legifereze explicit. Daca e scaparea parlamentarilor, atunci raspunderea si penalizarea sunt politice. Daca cumva vinovati sunt politicienii, atunci e clar, mortul e de vina. Si mai e candidat statul, prin ISU, IGSU, nu stiu care, care asta era treaba lor de specialisti si pentru-asta-facuta-institutia. Sa ia in evidenta, sa verifice, sa avizeze, sa controleze periodic, sa sara de fund in sus cand ceva scapa evidentei, legii, sau intrevedeau vreun risc undeva. Aici, evidenta ioc. Interes ioc. Autism institutional. In schimb aveau firme private de casa cu care faceau ceea ce nu faceau la stat. Si rea vointa explicita, ca obstructionau avizarea unor firme concurente care nu le aduceau profituri si lor. In conditiile in care sefii, cel putin, pompeaza societatea in ei. Leafa, pensionare timpurie, neveste, rude, angajate, respect, uniforme, poate sanatate, poate casa, ce mai stiu eu... ziceti voi care stiti. Era simplu de prevenit, nu trebuiau platiti nici 10000, nici nu trebuiau 6 luni pentru avizare si o saptamana pentru dosar de mii de foi. Si nici 60 de inspectori sa stea cate o saptamana la fiecare din cele 40000 de cladiri. Un inspector putea in 5 minute sa spuna ce nu era in regula la Colectiv, nu se intampla nimic, daca se spunea bucal macar sa schimbe buretele ala, ca data viitoare va ard. Nu s-a facut nici macar asta, nici oficial, nici privat, in ciuda vizitelor si a "serviciilor" repetate. Altul era obiectivul si interesul "statului". Pot sa faca o brosura PSI de 3 - 10 pagini, au deja cu siguranta, si s-o trimita prin email nu la 40000, ci la 400000 de adrese. Le ia o ora maximum. Cu materiale, cu reguli, cu legi, cu avertismente, penalitati. Apoi verificari si controale, avertismente, eventual amenzi, progresiv. Dar asta trebuia facut de la autorizarea firmelor, cand ai firma la ghiseu (-l unic). Asa cum ii dai CUI ii dai si brosura PSI, daca nu ai timp s-o autorizezi de-a binelea. Dai termen. Semneaza angajament. Nu trebuie sa plateasca 10000 avizarea, sa faca dosare de mii de pagini 6 luni. Iar la scoli si cladiri noi de stat acolo proiectantul si constructorul aplica normele PSI. Mai ales cand cer avize de constructie sau cand sunt gasite in necomformitate la controalele periodice. Alti candidati la vinovatie vor fi cei care daca nu reformeaza sistemul, ISU, MAI, nici macar cu ocazia asta, atunci ne meritam soarta, romanii. Ne racim gura degeaba, suntem doar o populatie, nu o natie. Nici dupa Apuseni, nici dupa planor, elicopter etc. nu am auzit de ceva corectii de sistem, de proceduri noi, de oamani schimbati, reorganizari, disciplinari. Rateu dupa rateu, in acelasi minister. De ce nu se corecteaza nimic? De ce dupa avionul din Apuseni nu s-au dotat aeronavele cu aparate de comunicare? Ieftin, simplu. Lipesti cu banda un smartfon de perete, dai drumul la program, cand GPS-ul vede ca avionul s-a oprit (sau prabusit, telefoanele au si accelerometru), altundeva decat la destinatie sau in aria unui aeroport, da un SMS, suna la 112, "am cazut/aterizat la pozitia x,y,z, contactati-ne/veniti". Cate avioane trebuie sa dispara? Daca nu are acoperire asteapta pana e survolat de un avion de cautare cu o celula GSM imbarcata la care se conecteaza si transmite. Altii au rachete care cauta singure un anume telefon mobil. Ziceau unii ca cei de la ISU nu sunt vinovati ca e responsabilitatea patronului asa cum la un accident de masina e vinovat soferul nu politistul care nu l-a oprit inainte. Nu e vorba de relatia, raportul dintre politistul de la circulatie (ofiterul de la ISU), si proprietarul masinii (patronii Colectiv). O analogie mai corecta e: ofiter ISU - tehnician RAR, patron Colectiv - proprietar masina, organizator eveniment Colectiv plus tehnician artificii - soferul din masina la momentul accidentului, neconformitate PSI Colectiv - frana defecta masina, firma Colectiv neavizata ISU dar autorizata - masina autorizata pe sosea dar neverificata RAR, incendiu favorizat de neconformitatea PSI - accident masina datorat franei defecte. Privind asa se pot deduce vinovatiile mai usor, dar trebuie avute in vedere legile specifice, care probabil difera. Dar dpdv moral, responsabilitatile par similare.

Comentează