Pompierul arestat lucra, de două luni, la o firmă de consultanță PSI. Patronul: ”Cînd era la ISU, George mi-a dat sfaturi pe prietenie, nu pe bani”

Goerge Matei a plecat de la ISU la începutul lui septembrie 2015 ”din cauză că nu-i mai plăcea ce se întîmplă acolo”, spune patronul lui Protect Fire Consulting SRL

luni, 30 noiembrie 2015, 6:54

de Mirela Neag, Răzvan Luţac și Cătălin Tolontan

Oamenii au plecat din stradă, dar strada n-a plecat din oameni.

Bucățile de asfalt afumat din fața clubului Colectiv apasă acolo, în dreptul pieptului. Cei dispăruți sînt pomeniți la slujbe.

În Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, de pe Bd. Brâncoveanu, oamenii ies de la Liturghia de duminică. Turnul-clopotniță înalt e cunoscut în Berceni și-l zărești la puțin timp după ce treci de Spitalul de copii Marie Curie.

Femeia se strecoară prin mulțime.

Vine aici în fiecare duminică. De trei săptămîni privirea i s-a împuținat.

Este soția lui George Matei, unul dintre cei doi inspectori pompieri reținuți după incendiul de la ”Colectiv”. În acest moment, George Matei și Antonia Radu sînt singurii dintre cei cercetați care au decizie de a rămîne în arest.

Au fost eliberați din arest cei trei de la firma de artificii, primarul Piedone, cei doi angajați ai Primăriei Sectorului 4. Și cei trei administratori ai clubului au cîștigat eliberarea din arest, iar acum așteaptă contestația.

Pompierii de la ISU au rămas în arest prin decizia judecătorilor militari.

”În general, Tribunalul Militar e mai sever, de aici și teama tuturor celor care urmează să fie judecați în cazul Colectiv ca dosarul să nu fie unificat la magistrații militari”Avocat din dosarul Colectiv

Există, în înregistrările pe care DNA le-a pus la dispoziția instanței militare, un dialog dintre George Matei și un prieten, neidentificat, care apare drept ”domnul MARIUS”.

”George: Da, domnul MARIUS! Salut!
Marius: Salut! Ce faci?

(…)

Marius: Ești supărat?
George: A, nu, mă pregătesc că mi-am făcut programare la patru, mă duc să mă tund şi eu.

(…)

Marius: – Dacă mă sună cineva, că acum ştii dacă… Îţi verifică numele, verifică şi văd că eşti angajat la PROTECT, ştii.
George: – Îhî, da.
Marius: – Şi atunci o să mă sune pe mine în calitate de administrator să mă întrebe de SORIN, că aşa au făcut… m-au sunat într-o zi de la nu ştiu ce tele…”

Ipoteza unei firme pentru care lucrau Antonina Radu și George Matei a venit dinspre administratorii clubului Colectiv.

În hotărîrea de reținere a celor doi foști angajați ISU, judecătorul militar reține declarația lui Costin Mincu, unul dintre patronii de la Colectiv: ”Am fost întrebați dacă avem dosar PSI. Cei doi ne-au spus că ne pot întocmi acest dosar, spunînd că au calificarea necesară și că lucrează pentru o societate care desfășoară acest gen de activitate”.

Prin avocați, că au ales să tacă în fața procurorilor și a instanței, George Matei și Antonina Radu au negat că ar fi lucrat pentru vreo firmă.

De fapt, Antonina Radu, cea rămasă la ISU, a negat și că ar fi fost vreodată la clubul Colectiv.

Într-un interviu acordat sîmbără seară lui Dan Andronic pentru Evenimentul zilei și B1TV, Raed Arafat rememorează că el, personal, a vorbit cu Antonina Radu înainte de reținere. A întrebat-o repetat dacă a fost la clubul Colectiv și a primit un răspuns negativ.

Dar judecătorii au fost convinși de probele strînse de procurori, potrivit cărora, din septembrie 2014 și pînă în primăvara lui 2015, cei doi inspectori de pompieri au fost de mai multe ori la Colectiv.

Au fost ei acolo și ca angajați ISU, dar și în numele unei firme?

În Registrul Comerțului, sînt 43 de firme care încep cu PROTECT și care au un administrator cu prenumele MARIUS.

Culmea, există una care se numește Protect, unde apar George Matei drept acționar și Marius Ionescu administrator și acționar. Este specializată în servicii de protecție contra incendiilor. Dar nu e același George Matei, e doar o coincidență de trei nume și obiect de activitate. Rar se întîmplă, dar chiar e o coincidență.

Alta la rînd.

Pînă la urmă, o găsim.

Firma despre care vorbesc cei doi se numește Protect Fire Consulting SRL și patronul confirmă că aici lucra George Matei. Care-i povestea?

George Matei și-a dat demisia de la ISU la începutul lui septembrie 2015, dar a mai rămas o perioadă în unitate ca să predea.

Apoi a trecut ”în privat”. Începînd cu 28 septembrie, fostul inspector ISU s-a angajat la Protect Fire Consulting SRL, acolo unde patron și administrator este ”domnul MARIUS”, Marius Sava pe numele întreg.

Marius Sava
Marius Sava

Firma are sediul pe Drumul Sării, în aceeași zonă cu biserica.

Ea face, printre altele, consiliere pentru avizarea și autorizarea ISU și dotare contra incendiilor.

Cifra de afaceri i-a crescut bine în ultimii doi ani.

Inițial, Marius Sava este rezervat să discute subiectul. Apoi, după o zi, acceptă.

De atunci, am purtat mai multe discuții.

Ține să spună, de la început, că ”nu am nici un contract cu nimeni de la fabrica Pionierul și mă felicit pentru asta”.

724.139 de lei a fost cifra de afaceri a firmei Protect Fire SRL în 2014

65.684 de lei a fost profitul firmei Protect Fire SRL în 2014

”George mi-a spus că nu-i mai plăcea modul de lucru de la ISU și s-a angajat la mine”

– Domnule Sava, George Matei este angajatul firmei dumneavoastră?
– Da.

– Aţi ştiut că George Matei a fost în control la Colectiv?
– N-am avut habar pînă nu i-a apărut numele vehiculat în presă. Şi nu a fost în calitate de reprezentant al Protect Fire pentru că firma noastră nu a încheiat nici un contract cu Colectiv şi nici cu vreo altă firmă de pe platforma Pionierul. Mare noroc am avut!

– Deci vizitele făcute din septembrie 2014 și pînă în primăvara lui 2015 de George Matei la clubul Colectiv nu au implicat firma dumneavoastră?
– În nici un caz! Iar dacă, de la 28 septembrie anul acesta, s-ar fi dus la Colectiv ca să presteze servicii pentru noi, mi-ar fi spus pentru că era obligat să ne informeze.

– Înseamnă că a fost în calitate de pompier ISU…
– Bănuiesc că da, dar numai George poate să lămurească acest aspect.

– Cum a ajuns George să lucreze la dumneavoastră?
– L-am cunoscut mai demult prin preotul care l-a cununat. Ştiind că este pompier, dar şi un om de treabă, l-am întrebat dacă nu vrea să lucreze la noi, iar după un timp m-a contactat. Mi-a spus că vrea să plece de la ISU pentru că nu-i mai place modul de lucru de acolo şi că vrea să fie mai aproape de casă.

– Este posibil ca George Matei să fi prestat la Colectiv servicii de prevenire a incendiilor în nume propriu, contra unei sume?
– Nu cred pentru că eu îl ştiu ca fiind un tip onest.

– Dar pentru dumneavoastră a prestat servicii pe cînd era la ISU București?
– Cînd ne mai întîlneam la biserică îl mai întrebam cîte ceva. Îi ceream sfatul.

– La cazuri concrete?
– Da. Dar nu era o consultanță. Erau sfaturi prietenești. Și cu alți inspectori dacă ne mai întîlneam la controale la clienții mei procedam la fel.

– I-ați dat bani vreodată pentru aceste sfaturi?
– Nu.

– Aveți vreun club printre clienți?
– Un bar, pub de fapt, în Centrul Vechi.

– Ultima convorbire telefonică a dumneavoastră cu Matei a fost interceptată de procurori…
– Da. Am citit-o şi eu în presă…

– Şi cine este acel SORIN la care ar fi ajuns procurorii în cazul în care ar fi venit la dumneavoastră?
– M-a pufnit şi rîsul cînd am văzut stenograma pentru că discuţia este ciuntită… L-am sunat pe George după ce i-a apărut numele în presă şi am început să ne imaginăm scenarii…

– Şi cine e SORIN?
– I-am spus lui George că o să se afle că lucrează la Protect şi că o să vină la mine şi o să ajungă să mă întrebe de Sorin Cîmpeanu, aşa cum am păţit cînd un coleg de la o altă societate l-a angajat pe şoferul doamnei Cîmpeanu!

– De premierul interimar de după tragedie!?
– Da, dar era totul o glumă!

– Si v-a contactat cineva pînă acum?
– Nimeni pînă la dumneavoastră.

– Din partea autorităților?!
– Nimeni.

Contactat ulterior, Marius Sava a revenit asupra celor declarate iniţial în legătură cu SORIN.

El pretinde că în timpul convorbirii telefonice cu George Matei nu a pronunţat numele SORIN și că, prin urmare, nu se putea referi la fostul ministru Sorin Cîmpeanu, premier interimar pe 7 noiembrie, atunci cînd a avut loc discuția dintre cei doi, înregistrată de DNA.

„Chiar nu ştiu cum a apărut numele Sorin în stenogramă pentru că singurul Sorin pe care-l ştiu este un verişor din provincie. Discuția este transcrisă greșit de DNA”Marius Sava, administrator Protect Fire

Protect Fire Consulting SRL face parte din lista firmelor agreate de IGSU și despre care atît Gazeta, cît și RISE Project și Adevărul au scris de curînd.

În Protect Fire lucrează nu doar căpitanul George Matei, ci și un alt fost ofițer de la IGSU, colonelul Eugen Iordache.

”Da, l-am angajat în 2013 pe colonelul Iordache, e acum în rezervă, și el m-a ajutat să punem la punct sistemul de oferte al firmei noastre”Marius Sava, administrator Protect Fire

Potrivit lui Marius Sava, Protect Fire are 70-80 de clienți pe zona de pază și siguranță contra incendiilor și peste 100 de clienți pe protecția muncii.

Comentarii (71)Adaugă comentariu

heghedus  •  1 decembrie 2015, 2:24

@ce imi place maxim este ca Ciolos l-a desmenat tot pe Arafat sa faca un plan de reorganizare a ISU, vai...mi-e rau...substratul e altul....putini au curajul sa se "atinga" de Arafat cand stiu ce are in spate( A3, RTV,Grivco&co, postacii , pensionarii, )

Iancu  •  1 decembrie 2015, 6:41

Mi.as permite sa redau un mesaj (mie mi s.a parut obiectiv, corect si demn de luat in considerare) de pe un forum specializat. D-na Orlando...dumneavoastra cum v-ati angajat la pompieri? Meritati sa lucrati acolo? Stiti atributiile servantului 3? La cate incendii ati participat? Ati fost o singura zi pe SMURD sa salvati vieti? Cum ati ajuns OFITER de curand? Ce pregatire de OFITER aveti? Aveti vreo scoala militara? Din patru candidati pentru postul de ofiter ati ajuns sa fiti singura candidata pentru ca pe ceilalti 3 i-a eliminat domnul de la personal in ultima zi. Chiar ati fost cea mai buna? DNA-ul de ce nu investigheaza acest lucru? De ce nu ati plans si atunci cand un POMPIER A MURIT la incendiul de la Dragon si 2 au fost grav raniti....pompieri din subordinea sotului dumneavostra....De ce nu ati plans cand a fost demis degeaba Col. Popa...un om deosebit, un profesionist, fostul sef al centrului operational...mazilit de sotul dumneavostra pe cand a fost consilierul lui Arafat si stiti bine ce zic.... Coloneii si-au adus nevestele, copii neamurile si gata, si le-au facut cadre militare, ofiteri......numai rude. Daca este un sfant...de ce nu s-a luat de arafat ca sa schimbe programul asta mizerabil 24/48? Pai pe el il compari cu noi? Politica te ridica si tot politica te tranteste la pamant...mai jos decat erai inainte. Am vazut pe facebook mesaje de sustinere...dar nu am vazut niciun pompier adevarat care sa il sustina...il sustin numai oamenii de la birouri, apropiati in mare parte (prieteni), fara scoala militara, veniti din civilie dupa 2006. Eu zic ca Parchetul sa redeschida cazul de la incendiul de la Dragon pentru ca acolo a fost accident de munca si sa fie trasi la raspundere toti sefii care i-au trimis in foc sub o structura metalica care la cateva sute de grade rezistenta materialului scade f mult, sub jumatate.

Stefan  •  1 decembrie 2015, 6:55

"Firma... face, printre altele, consiliere pentru avizarea și autorizarea ISU și dotare contra incendiilor. Cifra de afaceri i-a crescut bine în ultimii doi ani." - prin asta ce insinuezi?

Iancu  •  1 decembrie 2015, 9:18

Firma care face sa explodeze profitul prin "consiliere pentru avizarea și autorizarea ISU", domeniu gestionat de un grup de fosti si actuali ofiteri, cu trimitere obligatorie prin OMAI 3/2011 la EXPERTI AUTORIZATI NUMAI PRIN GIRUL FOSTILOR SI ACTUALILOR OFITERI (repet ca e vorba aici de un grup de ofiteri, rezervisit si activi din IGSU, interesat sa se imbogateasca prin proceduri oculte) este probabil una din grupul de firme care se bucura de "protocoale" agreate de "cine trebuie". Evident ca hotul neprins e negustor cinstit si in cazul de fata dulaul maraie la cei care au curiozitatea sa inteleaga cum este posibil un profit exploziv. Dl patron al respectivei firme daca e un om deschis si corect ar trebui sa de dovada de bun simt civic, sa aiba o atitudine politicoasa si sa asigure transparenta. Atitudinea afisata imi da senzatia ca e ceva putred in firma asta. Evident sunt pareri, nu acuzatii, insa persoanele abilitate si autorizate (probabil DNA, SPI etc ) trebuie sa verifice corectitudinea acestei firme si relatiile acestei cu cadrele din interiorul IGSU si ar fi cazul sa o faca urgent.

jap jap  •  1 decembrie 2015, 10:29

Impresia mea este ca Marius asta e un tip istet si ca brodeaza mult, intre punctele fixe pe care nu le poate schimba. Exista listinguri de telefoane la o adica, procurorii le au la dispozitie, deci nu putea nega, a recunoscut voluntar, deci ca era "prieten" "platonic" cu multi specialisti de la ISU. Ca-i intalnea "intamplator" la clienti. Sa te tavalesti de ras nu alta, spuneti-mi dvs care dintre voi ati intalnit la vreo firma, "intamplator", specialisti ISU veniti in control. Aiureli, tipul se justifica de zor, construieste aparare. La ce? Presupun ca asta ii contacta el pe inspectori (ca banuiesc ca pe cei de la stingere nu prea avea de ce sa-i contacteze). Acestia cunosc potentiali clienti. Si de asta erau valorosi inspectorii astia pentru el. De cati specialisti sa ai nevoie la o firma PSI? De cate sfaturi prietenesti? Odata ce deja ai pe firma un tanar colonel fara obligatii, intreprinzator, doldora de cunostinte, experienta si relatii, numere de telefon? Intalniri intamplatoare, prietenii platonice, de ce nu. Cu specialisti ISU, de ce nu. Gentlemen prefer blondes. S-o descurca si el cum poate cu firma lui in jungla romaneasca. Ar fi de blamat?

liviu  •  1 decembrie 2015, 10:56

Dumitrescu mihail nu mor caii când vor câinii si mobila e de la ikea frustratule.

jap jap  •  1 decembrie 2015, 11:06

...adica, posibil ca firmele astea PSI foloseau inspectorii ISU ca pe un fel de gonaci care sa sperie diverse firme din salbaticie unde zbuau libere si fara vreo teama catre portofoliul companiei PSI, in catarea contractelor de consultanta si furnituri PSI. Ii transformau intr-un fel de agenti de vanzari la negru.

jap jap  •  1 decembrie 2015, 11:37

Labiche "Seceta a ucis orice boare de vant./Soarele s-a topit si a curs pe pãmânt./A rãmas cerul fierbinte si gol./Ciuturile scot din fantana namol./Peste paduri tot mai des focuri, focuri,/Danseaza salbatice, satanice jocuri./Vai, cum as vrea sã nu mai vii, sã nu mai vii,/Frumoasa jertfa a padurii mele!/Vai cum doream ca pentru-intaia oara/Bataia pustii tatii sã dea gres!/Si-am tresarit tacut si alb când tata/Mi-a suierat cu bucurie: - Avem carne!/Dar legea ni-i desarta si straina/Când viata-n noi cu greu se mai anina,/Iar datina si mila sunt desarte,/Când soru-mea-i flamanda, bolnava si pe moarte./De pe frigare tata scoate-n unghii/Inima caprioarei si rarunchii./Ce-i inima? Mi-i foame! Vreau sã traiesc si-as vrea ..../Tu, iarta-mã, fecioara - tu, caprioara mea!/Mi-i somn. Ce nalt îi focul! Si codrul, ce adânc!/Plang. Ce gandeste tata? Mananc si plang. Mananc!"

liviu  •  1 decembrie 2015, 12:13

A si dumitrescu mihail e unu din aia care ia 1 euro pe mp sau mi mult

Dumitrescu Mihail  •  1 decembrie 2015, 13:50

Pt tine @ liviu iau 50 euro centi , avocatul familiei Aldoiu. Stai liniștit se descurca Giani, nu mai fi frustrat ca este alunecos precum apa pe care a navigat cand era marinar. Pacat ca nu a mai stat la CL, am vazut in presa ca au dotat ISU cu o salupa , in statea bine in ea.

liviu  •  1 decembrie 2015, 14:25

Ha ha ha dumitrescu mihail ai fost esti si vei ramane un om fara caracter imi provoci greata si ti se pare putin 0,50 ? Ptr copy paste prea mult si macar scrieti numele nu mai fabula FL? a a a a a? Mizeriile nu aveau sa pornească decât de la tine

liviu  •  1 decembrie 2015, 14:31

Dumitrescu mihail toata viata ta *** cel mai mare de la pompieri ai furat denumirea de " eurosting" inclusiv denumirea firmei si sigla pe care le ai acum le-ai furat. Toata viata ai furat si înselat si acum te dai victima?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

liviu  •  1 decembrie 2015, 14:37

Ai pacalit mii cu oamenii cu stingatoarele pe care doar le vopsesti, ai bagat firma in insolventa ca sa pacalesti statul, ti-ai facut ştampila cu MIRA sa mintii oamenii. Judeci totul numai prin prisma ta ca in spatele la orice trebuie sa fie o şmecherie dar nu e. Te-ai folosit toata cariera ta de oameni si dupa ce ai iesit la pensie ai umblat numai cu şmecherii. Toata lumea stie ca l-ai amenintat pe Aldoiu ca il faci ai spus-o multor subofiţeri de la CL. Stiu ca i-ai corupt pe toti cu bomboanele tale.

liviu  •  1 decembrie 2015, 14:43

Da te cunosc pe tine si pe Aldoiu , nu sunt avocatul lui dar ti-e ti-am umplut aro cu motorina si cu grâu si ptr cultura ta sunt padurar la Lehliu. Cât timp a fost Aldoiu la Cl nu a trebuit sa mai dau miei spaga cum facem inainte. Am cunoscut pe majoritatea inspectorilor care sunt băieti tineri si isi fac treaba. Da nu cumva tu ai firma care întocmeşte documentaţii si incarca stingatoare cu vreo 20 masini inscripţionate

punct  •  1 decembrie 2015, 22:24

liviu,Dumitrescu Mihail...destul de Off topic să vă bălicăriți aici despre cât de puțin au făcut fiecare dintre favoriții voștri pentru a evita o dramă. Pentru voi nu e clar faptul că miile de oameni ieșiți în stradă au vrut o schimbare, că minciunile în sistemul de stat, mai ales militar nu își mai au locul. Pe cine mai interesează că ală cu nume de manelist putea face multe, când nu a făcut nimic, ba a și mințit, pledând ca un măscărici într-o uniformă, sau că ceilalți au făcut prea multe, da pentru ei. Cum poți să mai susți niște cauze dovedit defecte, cu prețul de a deveni un servil imoral??!!!

liviu  •  2 decembrie 2015, 0:10

Nu a gresit domnule sefii de la pompierii singura greseala a fost ca au acceptat functiile astea de ..... ca nu mureau de foame, dar au vrut sa faca ceva bine ...a si feriti-va de firma no fir .... sunt niste tepari, asta a vb cu un asa jurnalist de la CL sa scrie porcarii de la Alldoiu, mai trist e ca nu Tolontan a pus botu la nesimţirea celor doi fara sa cerceteze ceva.

nartip  •  3 decembrie 2015, 10:20

"3.Sunt multe situații, dacă nu cele mai multe, în cazul actelor de terorism, cînd își spune cuvîntul tulburarea din creierul unui om și nu calculul nu știu cărei organizații. Chiar și în cazul Atentatelor de la Paris, calcul ISIS a fost dublat de nevoia unor tineri de a face ceva ieșit din comun în contextul în care viața îi condamnase la rutina cotidiană. Sindromul Herostratus, după numele piromanului care, la 20 iulie 356 i. HR. a dat foc templului Zeiței Artemis din Efes, pentru a se vorbi despre el, rămîne valabil cîtă vreme va exista omul pe Pămînt."... Eu 'vad' cazul ca pe unul 'pregatit' pentru ceeace a urmat.Cunosc 'regulile marilor actiuni de obtinere a puterii intr'o tara .'

relu  •  4 decembrie 2015, 17:48

Liviule.... ce ii plangi atata si vorbesti in numele lor? La puscarie cu toti 3 daca au gresit.

Sasha  •  1 ianuarie 2016, 14:03

Eu cred ca baiatul asta e nevinovat

Bobocel  •  13 noiembrie 2016, 18:29

Ce inseamna sa pui in post de servant pompier oameni fara atestat deci nepregatiti intr-un centru indiferent despre care este vorba. Va rog sa imi spune-ti asta nu inseamna ilegalitate si atentat la viata oamenilor care se perinda prin acel centru deci clienti? Cine imi poate spune ce se poate intampla daca se demonstreaza asa ceva?

Bobocel  •  13 noiembrie 2016, 18:33

Eu consider o crima cu premeditare acest lucru, mii de oameni, sute de mii de oameni sunt miei la taiere in cazul unui incendiu. Cum poti pune in posturi de servanti pompieri oameni fara nici-o ora de pregatire si neatestati in PSI???

Comentează