Pompierul arestat lucra, de două luni, la o firmă de consultanță PSI. Patronul: ”Cînd era la ISU, George mi-a dat sfaturi pe prietenie, nu pe bani”

Goerge Matei a plecat de la ISU la începutul lui septembrie 2015 ”din cauză că nu-i mai plăcea ce se întîmplă acolo”, spune patronul lui Protect Fire Consulting SRL

luni, 30 noiembrie 2015, 6:54

de Mirela Neag, Răzvan Luţac și Cătălin Tolontan

Oamenii au plecat din stradă, dar strada n-a plecat din oameni.

Bucățile de asfalt afumat din fața clubului Colectiv apasă acolo, în dreptul pieptului. Cei dispăruți sînt pomeniți la slujbe.

În Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, de pe Bd. Brâncoveanu, oamenii ies de la Liturghia de duminică. Turnul-clopotniță înalt e cunoscut în Berceni și-l zărești la puțin timp după ce treci de Spitalul de copii Marie Curie.

Femeia se strecoară prin mulțime.

Vine aici în fiecare duminică. De trei săptămîni privirea i s-a împuținat.

Este soția lui George Matei, unul dintre cei doi inspectori pompieri reținuți după incendiul de la ”Colectiv”. În acest moment, George Matei și Antonia Radu sînt singurii dintre cei cercetați care au decizie de a rămîne în arest.

Au fost eliberați din arest cei trei de la firma de artificii, primarul Piedone, cei doi angajați ai Primăriei Sectorului 4. Și cei trei administratori ai clubului au cîștigat eliberarea din arest, iar acum așteaptă contestația.

Pompierii de la ISU au rămas în arest prin decizia judecătorilor militari.

”În general, Tribunalul Militar e mai sever, de aici și teama tuturor celor care urmează să fie judecați în cazul Colectiv ca dosarul să nu fie unificat la magistrații militari”Avocat din dosarul Colectiv

Există, în înregistrările pe care DNA le-a pus la dispoziția instanței militare, un dialog dintre George Matei și un prieten, neidentificat, care apare drept ”domnul MARIUS”.

”George: Da, domnul MARIUS! Salut!
Marius: Salut! Ce faci?

(…)

Marius: Ești supărat?
George: A, nu, mă pregătesc că mi-am făcut programare la patru, mă duc să mă tund şi eu.

(…)

Marius: – Dacă mă sună cineva, că acum ştii dacă… Îţi verifică numele, verifică şi văd că eşti angajat la PROTECT, ştii.
George: – Îhî, da.
Marius: – Şi atunci o să mă sune pe mine în calitate de administrator să mă întrebe de SORIN, că aşa au făcut… m-au sunat într-o zi de la nu ştiu ce tele…”

Ipoteza unei firme pentru care lucrau Antonina Radu și George Matei a venit dinspre administratorii clubului Colectiv.

În hotărîrea de reținere a celor doi foști angajați ISU, judecătorul militar reține declarația lui Costin Mincu, unul dintre patronii de la Colectiv: ”Am fost întrebați dacă avem dosar PSI. Cei doi ne-au spus că ne pot întocmi acest dosar, spunînd că au calificarea necesară și că lucrează pentru o societate care desfășoară acest gen de activitate”.

Prin avocați, că au ales să tacă în fața procurorilor și a instanței, George Matei și Antonina Radu au negat că ar fi lucrat pentru vreo firmă.

De fapt, Antonina Radu, cea rămasă la ISU, a negat și că ar fi fost vreodată la clubul Colectiv.

Într-un interviu acordat sîmbără seară lui Dan Andronic pentru Evenimentul zilei și B1TV, Raed Arafat rememorează că el, personal, a vorbit cu Antonina Radu înainte de reținere. A întrebat-o repetat dacă a fost la clubul Colectiv și a primit un răspuns negativ.

Dar judecătorii au fost convinși de probele strînse de procurori, potrivit cărora, din septembrie 2014 și pînă în primăvara lui 2015, cei doi inspectori de pompieri au fost de mai multe ori la Colectiv.

Au fost ei acolo și ca angajați ISU, dar și în numele unei firme?

În Registrul Comerțului, sînt 43 de firme care încep cu PROTECT și care au un administrator cu prenumele MARIUS.

Culmea, există una care se numește Protect, unde apar George Matei drept acționar și Marius Ionescu administrator și acționar. Este specializată în servicii de protecție contra incendiilor. Dar nu e același George Matei, e doar o coincidență de trei nume și obiect de activitate. Rar se întîmplă, dar chiar e o coincidență.

Alta la rînd.

Pînă la urmă, o găsim.

Firma despre care vorbesc cei doi se numește Protect Fire Consulting SRL și patronul confirmă că aici lucra George Matei. Care-i povestea?

George Matei și-a dat demisia de la ISU la începutul lui septembrie 2015, dar a mai rămas o perioadă în unitate ca să predea.

Apoi a trecut ”în privat”. Începînd cu 28 septembrie, fostul inspector ISU s-a angajat la Protect Fire Consulting SRL, acolo unde patron și administrator este ”domnul MARIUS”, Marius Sava pe numele întreg.

Marius Sava
Marius Sava

Firma are sediul pe Drumul Sării, în aceeași zonă cu biserica.

Ea face, printre altele, consiliere pentru avizarea și autorizarea ISU și dotare contra incendiilor.

Cifra de afaceri i-a crescut bine în ultimii doi ani.

Inițial, Marius Sava este rezervat să discute subiectul. Apoi, după o zi, acceptă.

De atunci, am purtat mai multe discuții.

Ține să spună, de la început, că ”nu am nici un contract cu nimeni de la fabrica Pionierul și mă felicit pentru asta”.

724.139 de lei a fost cifra de afaceri a firmei Protect Fire SRL în 2014

65.684 de lei a fost profitul firmei Protect Fire SRL în 2014

”George mi-a spus că nu-i mai plăcea modul de lucru de la ISU și s-a angajat la mine”

– Domnule Sava, George Matei este angajatul firmei dumneavoastră?
– Da.

– Aţi ştiut că George Matei a fost în control la Colectiv?
– N-am avut habar pînă nu i-a apărut numele vehiculat în presă. Şi nu a fost în calitate de reprezentant al Protect Fire pentru că firma noastră nu a încheiat nici un contract cu Colectiv şi nici cu vreo altă firmă de pe platforma Pionierul. Mare noroc am avut!

– Deci vizitele făcute din septembrie 2014 și pînă în primăvara lui 2015 de George Matei la clubul Colectiv nu au implicat firma dumneavoastră?
– În nici un caz! Iar dacă, de la 28 septembrie anul acesta, s-ar fi dus la Colectiv ca să presteze servicii pentru noi, mi-ar fi spus pentru că era obligat să ne informeze.

– Înseamnă că a fost în calitate de pompier ISU…
– Bănuiesc că da, dar numai George poate să lămurească acest aspect.

– Cum a ajuns George să lucreze la dumneavoastră?
– L-am cunoscut mai demult prin preotul care l-a cununat. Ştiind că este pompier, dar şi un om de treabă, l-am întrebat dacă nu vrea să lucreze la noi, iar după un timp m-a contactat. Mi-a spus că vrea să plece de la ISU pentru că nu-i mai place modul de lucru de acolo şi că vrea să fie mai aproape de casă.

– Este posibil ca George Matei să fi prestat la Colectiv servicii de prevenire a incendiilor în nume propriu, contra unei sume?
– Nu cred pentru că eu îl ştiu ca fiind un tip onest.

– Dar pentru dumneavoastră a prestat servicii pe cînd era la ISU București?
– Cînd ne mai întîlneam la biserică îl mai întrebam cîte ceva. Îi ceream sfatul.

– La cazuri concrete?
– Da. Dar nu era o consultanță. Erau sfaturi prietenești. Și cu alți inspectori dacă ne mai întîlneam la controale la clienții mei procedam la fel.

– I-ați dat bani vreodată pentru aceste sfaturi?
– Nu.

– Aveți vreun club printre clienți?
– Un bar, pub de fapt, în Centrul Vechi.

– Ultima convorbire telefonică a dumneavoastră cu Matei a fost interceptată de procurori…
– Da. Am citit-o şi eu în presă…

– Şi cine este acel SORIN la care ar fi ajuns procurorii în cazul în care ar fi venit la dumneavoastră?
– M-a pufnit şi rîsul cînd am văzut stenograma pentru că discuţia este ciuntită… L-am sunat pe George după ce i-a apărut numele în presă şi am început să ne imaginăm scenarii…

– Şi cine e SORIN?
– I-am spus lui George că o să se afle că lucrează la Protect şi că o să vină la mine şi o să ajungă să mă întrebe de Sorin Cîmpeanu, aşa cum am păţit cînd un coleg de la o altă societate l-a angajat pe şoferul doamnei Cîmpeanu!

– De premierul interimar de după tragedie!?
– Da, dar era totul o glumă!

– Si v-a contactat cineva pînă acum?
– Nimeni pînă la dumneavoastră.

– Din partea autorităților?!
– Nimeni.

Contactat ulterior, Marius Sava a revenit asupra celor declarate iniţial în legătură cu SORIN.

El pretinde că în timpul convorbirii telefonice cu George Matei nu a pronunţat numele SORIN și că, prin urmare, nu se putea referi la fostul ministru Sorin Cîmpeanu, premier interimar pe 7 noiembrie, atunci cînd a avut loc discuția dintre cei doi, înregistrată de DNA.

„Chiar nu ştiu cum a apărut numele Sorin în stenogramă pentru că singurul Sorin pe care-l ştiu este un verişor din provincie. Discuția este transcrisă greșit de DNA”Marius Sava, administrator Protect Fire

Protect Fire Consulting SRL face parte din lista firmelor agreate de IGSU și despre care atît Gazeta, cît și RISE Project și Adevărul au scris de curînd.

În Protect Fire lucrează nu doar căpitanul George Matei, ci și un alt fost ofițer de la IGSU, colonelul Eugen Iordache.

”Da, l-am angajat în 2013 pe colonelul Iordache, e acum în rezervă, și el m-a ajutat să punem la punct sistemul de oferte al firmei noastre”Marius Sava, administrator Protect Fire

Potrivit lui Marius Sava, Protect Fire are 70-80 de clienți pe zona de pază și siguranță contra incendiilor și peste 100 de clienți pe protecția muncii.

Comentarii (71)Adaugă comentariu

msrp  •  30 noiembrie 2015, 7:13

Deci patronul ăsta în loc să se gândească cum că dacă ar fi avut contract la Colectiv tragedia ar fi putut fi evitată lui îi pare bine că nu a avut contract acolo. Mă întreb scopul firmei lui nu e tocmai să prevină chestii din astea?

Filip  •  30 noiembrie 2015, 7:37

Posibil ca o problemă instituțională majoră (și valabilă și în alte domenii) să fie faptul că IGSU se ocupă atât de controale, cât și de autorizarea societăților care oferă consultanță pentru a ieși bine la controale. Cele două activități ar trebui separate.

ion  •  30 noiembrie 2015, 7:58

De ce de programul de lucru de la pompieri nu se face o ancheta.O sa vedeti o imensitate de abuzuri si incalcari de legi.

vali tudor  •  30 noiembrie 2015, 9:23

Cu tot respectul, domnule Tolontan, cum se face ca nu va ocupati niciodata de anchete legate de "Steaua", FCSB, omenii, legaturi cu arbitri, ilegalitatea folosirii numelui de Steaua... Se pare ca sunt subiecte interzise la gsp. Felicitari pentru celelalte anchete!

gilos  •  30 noiembrie 2015, 10:01

Din declaratiile patronului asta, Marius Sava, eu inteleg ca aceste firme autorizate de IGSU au ca principala preocupare sa incaseze bani, nicidecum sa rezolve problemele celor care-i platesc. "firma noastră nu a încheiat nici un contract cu Colectiv şi nici cu vreo altă firmă de pe platforma Pionierul. Mare noroc am avut!" sic!!! Cum era daca ar fi spus " daca firma noastra ar fi incheiat un contract cu Colectiv, atunci tragedia era evitata. Noi nu facem compromisuri, respectam legea integral, siguranta clientilor este mai presus decat orice ! " ???!! Se pare ca aceste firme apartin coloneilor si generalilor din sistem,fosti si activi, care au gasit o portita de a colecta niste bani fara sa faca mare lucru, cu girul politicului. Din pacate, ele sunt o alta veriga din lantul de "merge si asa" care au facut posibil ca o asemenea tragedie sa se intample.

brod  •  30 noiembrie 2015, 10:16

doamne... cum stau ăștia ascunși peste tot, ca râmele sau fângăniile alea caere mișună, năuce, când bagi lopata în pământ! Sorine, Sorine (oricine-ai fi...)/ îți cheamă și-un câine!...

Wol  •  30 noiembrie 2015, 10:25

Senzaționalul sa trăiască!... Firma PROTECT NU SE OCUPA DE AVIZE! Prestează servicii de consultanta PSI

Wol  •  30 noiembrie 2015, 10:27

Pt msrp- dacă ar fi avut contract pe platforma ce ai fi spus????

loren  •  30 noiembrie 2015, 10:42

George e nevinovat. Procurorii se leaga de mizerii adica doar de declaratiile patronilor care zic ca a fost unul George. Daca nu sunt acte, controlul nu s-a executat. Ce probe sunt? Banii? Banii nu exista, deci probe o. Patronii sunt liberi desi ei raspund conform legii de tot ce tine de PSI si faptul ca trebuia sa ceara avizul Isu, sa doteze unitatea cu mijloace PSI si sa intervina in cazul producerii unui imcendiu. Mie mi se pare crima aici.....Procurorii astia militari...au dormit pana acum? De ce nu fac nimic cu sefii ISU care au stiut de club si nu au verificat nimic. Procedura este ca atunci cand soseste o solicitare privind un eveniment cu afluenta de public, inspectorul sef repartizeaza lucrarea la 2 persoane: prim-adjunctului(lui Orlando caci el poate trimite o echipa de prima interventie sa fie acolo prezenta cum se face la concerte si cum s-a procedat mereu) si adjunctului (Aldoiu) pt a da acordul de joc pirotehnic sau a face control preventiv.Lucrurile astea se pare ca nu s-au facut iar cei 3 sefi ISU sunt liberi si linistiti. Nu e posibil asa ceva. Orlando si-a facut de curand sotia ofiter din civil de cand a ajuns mare sef (toti contracandidatii fiind respinsi in ultima zi de seful resurselor umane pe diverse motive). Cand trebuia sa vina la DNA, el era plecat in Germania cu alt sef. Pe banii cui mergeti voi in Germania? Toti sefii s-au plimbat in multe tari pe banii nostri dar nu au adus nimic bun de acolo. Asa ca de ce mergeri domnilor acolo? Rusine sa va fie! Nici macar nu v-ati cerut scuze!

amalia  •  30 noiembrie 2015, 10:49

pai da a plecat de la ISU ca nu mai mergeau magariile pe care le facea nu mai ii era permis, trebuia sa se duca pe teren si sa dea amenzi sa isi faca indatoririle din fisa postului nu sa inchida ochii la nereguli si sa isi bage banii in buzunar. Acest om este unul din cei care aduceau sponsorizari cu putere. Si da sigur ii dadea sfaturi pe prietenie :). Mai bine tacea respectivul administrator de firma, mai rau ia facut.

florin  •  30 noiembrie 2015, 10:55

P NN Asigurari: Dovada ca cei dragi nu te parasesc BLOGURIEDIŢIA SĂPTĂMÂNALĂ Astra - la mica ciupeală, Steaua - echipa pozitivă 23:22 Astra - la mica ciupeală, Steaua - echipa pozitivă Florin CARAMAVROV C’mon, Găman! 23:14 C’mon, Găman! Mihai MIRONICĂ Dinamo îşi face stadion. Cu carioci Mihai CIUCĂ vezi bloguri » ,,EXPLOZIV | Rednic, despre campionatul pierdut la Urziceni: "Dinamo nu a vrut titlul. Mi s-a furat". Harta relaţiilor Băsescu-Dorin Cocoş-Bucşaru-Petrescu-Victor Becali-Borcea şi culisele unui titlu luat în an electoral" ia zi si cu d-astea .....evident , daca ai ok-ul de la ,,imparatie"....

Razvan  •  30 noiembrie 2015, 11:16

Bai Tolontan, gata, ajunge, opreste te ca esti penibil. Gata, a plecat Ponta, Oprea, au venit tehnocratii. E de ajuns.

liviu  •  30 noiembrie 2015, 11:18

cum puteti sa spuneti ca este nevinovat daca isi facea datoria incheia in proces verbal de control in care trecea macar neregula cu lipsa autorizatiei si poate se misca ceva, nu stiu ce sa zic dar banuiesc ca marinduse cuantum amenzii se apucau de treaba. Tot nu inteleg ce vina au draga Loren sefii Isu care erau in functii din aprilie a.c., ori tu crezi ca poti sa stapanesti atatia oamenii intrun timp atat de scurt. Dovada ca se schimbau lucrurile sunt poate oamenii care au plecat de la inspectia de prevenire nu ca le mai mergeau smecheriile. Te rog Tolo sa ceri o situatie privind nr de cadre care a plecat. Vrem schimbare si cand are loc schimbarea ii dam jos. De ce nu intelegeti ca tragedia de la Colectiv sa intamplat ca urmare a atator anii in care ISU a fost condus dezastruos. Atatia anii in care sa inchis ochii la orice, absolut orice. Unde sunt banii de la SMURD ce a achizitionat dl Arafat pe banii fundatiei? Ce ce ce ? Smurd poate functiona si fara el. Cand se intamplau faradelegile la ISU va garantez ca Arafat stia de ele.

Cătălin Tolontan  •  30 noiembrie 2015, 11:22

Wol: cum nu se ocupa sa-si ajute clientii sa ia avizele si autorizatiile de la ISU? Se ocupa cu asta. Sigur ca avizele le da ISU, dar Protect Fire, ca si alte firme, nu ofera doar stingatoare de incendiu, ci elaboreaza si planurile si documentatia pe baza carora se iau avizele si autorizatiile ISU.

Wik  •  30 noiembrie 2015, 11:53

Sorin Cimpeanu? Interesant...

INSPECTOR ISU  •  30 noiembrie 2015, 12:07

CUM SA NU SE DUCA ACOLO CAND EL CU ANTONINA AU AVUT CONTROL ACOLO PLANIFICAT IN TOAMNA LUI 2014 SI AU STAT 8 ZILE SI AU INCHEIAT 3 PROCESE VERBALE DE CONTROL. INSPECTOR ISU SUNT SI EU DAR EU INCHEI 2 CONTROALE DE ZI LA SOCIETATII MEDII SA ZIC CARE NU AU MULTE SPATII DE CONTROLAT. NU FAC REFERIRE LA OBIECTIVE MARI UNDE ESTE NEVOIE DE UN COLECTIV DE INSPECTORII. DIN CE AM INTELES PE PLATFORMA AIA NU PREA AVEAU CE SA FACA 8 ZILE SAU POATE SA ISI REZOLVE EI PROBLEMELE, DIN CAUZA ASTORA SUNTEM NOI LUATI PESTE PICIOR ACUM DUPA DE AM 10 ANI VECHIME SI NU AM TRECUT NICIODATA NIMIC CU VEDEREA. RUSINE SA VA FIE NU FACETI CINSTE CU NIMIC MACAR ACUM RECUNOASTETI NAIBII CA NU ATI FOST CORECTI.

ion  •  30 noiembrie 2015, 12:22

@liviu: in opinia mea iei apararea in mod evident sefiilor de la ISU. De ce ? Esti probabil vreun cadru activ, un "postac pro ISU " ... Am o intrebare pentru tine: cum este posibil ca sefii ISU sa nu cunoasca ce fac subalternii lor ? ISU, este o unitate militara unde totul se face baza de planificari si a ordine de serviciu, iar inspectorii ISU erau obligati ca sfarsitul zilei sa incheie un raport cu unitatile controlate. Si inca ceva, din raportul procurorilor, inspectorii ISU au fost in control: "in perioada septembrie 2014 - primavara anului 2015". Cand a aparut solicitarea firmei Emagic : 23 septembrie 2015. De ce sefii ISU nu au luat masura sa trimita inspectorii in control ? In opinia mea este foarte clar, ca vor sa-i scoata vinovati pe cei 2 inspectori si sa scape sefii ISU. Cand tu patron organizezi concerte in club, este clar ca trebuie sa soliciti autorizatie ? Cum sa-i crezi pe patroni si angajati lor ca vezi doamne " se asteptau sa mai vina in control, cand tu stii sigur ca esti in ilegalitate . Si tu ca patron ce faci astepti ... astepti sa ia club foc. Au dat inspectorii ISU foc ? Au bagat inspectorii ISU 400 de oameni in club si au instalat/dat foc artificii pentru exterior ?

Kyty  •  30 noiembrie 2015, 12:24

Liviule, sefii au avut vina. Daca au stiut de fax, trebuia sa ia masuri. Degeaba mai arunca ca ei nu au stiut. Si nu sunt din aprilie, sunt din luna 01. Atunci au venit. Aldoiu si-a adus nevasta de la calarasi la ISU Bucuresti si un prieten la inspectie, Orlando si-a facut nevasta ofiter in timpul domniei lui....si asa mai departe...Marius are dreptatate.

Mihai  •  30 noiembrie 2015, 12:26

Salut Catalin, referitor la ceea ce i-ai raspuns lui Wol...sunt societati care fac documentatia pentru avizare/autorizare si societati care nu o fac deoarece procedura este destul de complexa. Pentru obtinerea unui aviz/ autorizatii trebuiesc depuse o serie de acte cf OMAI 3/2011: expertiza tehnica PSI, scenariu de securitate la incendiu prin care se dispun masurile ce trebuiesc respectate la modernizare cf P118 actualizat, certificaye de conformitate ale materialelor folosite, planuri de arhitectura, instalatii,etc,mare parte din aceste documente la cladirile vechi nu exista(planuri)..asta inseamna o intreaga echipa . In cazul celor de la Colectiv problema se pune in felul umator: un spatiu de 400mp cum este cel in speta necesita autorizatie de securitate la incendiu, aceasta nu se poate obtine intr-o cladire fara autorizatie cum este cea de la Pionierul- a fost schimbata destinatia spatiului- sali de dans,etc. decat daca o separi si transformi spatiul in compartiment de incendiu: ce presupune asta pereti rezistenti la foc 180 min si plansee 120...practic modificari constructive ale spatiului, montare hidranti interiori, rezervor de apa, statie pompe, etc. Cu alte cuvinte investitia ar fi fost de cel putin 40.000 euro cu totul. Parte din vina au toti de la proprietarul cladirii pana la administratori pompieri etc. Ca idee si eu am o societate pe domeniul SSM/ PSI, dar nu fac avize/ autorizatii de securitate la incendiu...transmit administratorului ca are obligatia de a le intocmi...restul este problema lui daca investeste banii necesari sau isi asuma un risc... P.S. App toate magazinele, covrigariile, farmaciile, shawormeriile de la parterul locuintelor colective au nevoie de aceasta autorizatie de securitate la incendiu. Crezi ca isi permit sa plateasca 5-6.000 de euro pentru obtinerea ei? Multumesc!

George  •  30 noiembrie 2015, 12:34

Au demis noii sefi prin ianuarie (pe principiul,,restructurarii) parca de la inspectie singurul specialist care se ocupa de partea speciala de analize de laborator chimice de pe auspeciala aia albastra CBRN......ce s-o fi ales de ea acum? Prin ce hangar o sta masina aia in care s-a investit multi bani? Care o fi fost criteriul? Nu mai avem nevoie de specilisti in institutiile astea?Ce oameni....De aia merge tara prost....

dac.impielitzat  •  30 noiembrie 2015, 13:07

@gilos din pacate se pare ca ai dreptate. trist... si mie mi s-a parut trist rau sa citesc ce a spus... asa e la noi acum societatea. e junga, in jungla, te gandesti mai putin la ce e moral si mai degraba cu sa supravietuiesti. cine le face pe amandoua bine sunt foarte rari, sunt aproape sfinti...

liviu  •  30 noiembrie 2015, 13:17

Draga Ion nu sunt postac sunt doar un om care cunoaste situatia asa cum este ea fara manipulari de presa. Tin sa precizez ca in perioada cand cei doi au fost uncontrol acolo ISU avea alta conducere care vad ca a ingropat aceasta institutie, si da un sef nu are cum sa stie unde sunt 60-70 de inspectori in fiecare zi, teoretic stie ca sunt nu stiu unde dupa planificare dar practic nu ai cum sa verifici atatia oameni odata. Si adresa aia de la emagic nu este singura adresa de corepondenta care intra la ISU intra zeci de solicitari pe zi, asa la rece credeti ca nu a rezolvat ISU. De ce nu va ganditi si la firma care a organizat de ce nu a luat o firma de consultanta care sa ii spuna daca este in regula ceea ce face? A trimis o adresa in ultiumul moment si atat tot, eu cred ca sunt mai reponsabili decat multi alti, se ocupa cu organizarea de evenimente ori la cate evenimente au organizat chiar nu stiu inca regulile de aparare impotriva incendiilor. Clar nu puteau sa faca prea mult inspectorii ISU. Dupa parerea mea evenimentul tragic se intampla oricum, asta e problema. Si sa stii ca inspectorii ISU sunt si ei oamenii nu sunt slugile nimanui, si nu trebuie sa ii bagam pe totii in aceeasi oala. Stii macar cate solicitarii a avut ISU pe zi dupa tragicul eveniment cam 800 de zii numai petitii fara avize autorizatii, negatii si alte din alea. Ori sefii aia sunt mafalde sa tina minte teancuri de hartii? Credeti ca in loc de ochii au scaner sau ce?

liviu  •  30 noiembrie 2015, 13:25

kyty draga nevasta lui Aldoiu era cadru activ la Calarasi era inspector de prevenire, si era normal ca omul daca se mutase la BUCURESTI sa vina si nevasta cu munca, si la Bucuresti a venit pe post de servant nu a mai venit la inspectie poate ca sa nu mai vorbeasca oamenii ca voi atat. Care este problema aici nu castiga nimic in plus la salariu nu a fost avansata inainte de termen si altele. Si nevasta lui Schiopu era si ea subofiter si a sustinut un examen, daca cineva crede ca a fost nedreptatit in fata ei sa iasa in fata si sa vb. Cati sotii nu lucreaza la aceelasi loc de munca ? Daca nu aveti in cine sa aruncati cu mizerii mai bine stati la locurile voastre.

liviu  •  30 noiembrie 2015, 13:31

a si prietenul a sustinut si el un concurs la care au fost liberii mai multi sa se inscrie, ori daca omul a venit in Bucuresti sa ii ofere copilul ceva mai bun e de condamnat? Stii voi calitatile lui profesionale? Va spus eu ca este un fost coleg de al meu este foarte dedicat meseriei si nu a luat un capat de ata de la nimeni in viata lui, ba chiar este atat de bun incat nici 5 inspectorii de la ISU bucuresti la loc nu fac intro zi ce face el. Nu mai vb daca nu cunoastetii oameni. De o luna de zile nu s-a mai dus acasa sa isi vada parintii fiindca lucreaza la foc continuu. Asta e in Romania oamenii care muncesc sunt ingropati de vii. Macar cereti statistici sa vedeti cate s-au facut la ISU BIF de cand este noua conducere. Cum s-au inmultit inzecit nr. de controale de informarii preventive de amenzi de tot.

alex  •  30 noiembrie 2015, 13:36

de fapt daca stau sa ma gandesc mai bine Arafat a avut ideea asta *** sa uneasca 2 inspectorate si astia 3 prosti au acceptat aceeasi banii ptr munca care o faceau 6 oamenii. Asta e super misto. De ce nu exista doar un secretar de stat ci 4 ? a? dece? si da Georgica asta imi pare rau sa dau cu piciorul intrun om cazut la pamant da era penal rau domnule.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

iancu  •  30 noiembrie 2015, 13:40

Am si eu un mesaj-citat ca replica la "profesionalismul eroului pompier" Orlando care a facut cum a facut..... Eugen Iancu îşi aminteşte că îl apăra pe Arafat, dar apoi a aflat că băiatul lui a ajuns la spital dus de doi prieteni cu maşina personală, pentru că salvările prezente nu au vrut să îl ia, deoarece considerau că nu este foarte grav. "Cum au aflat ei asta şi de ce copilul meu a murit după trei săptămâni(...)? Îmi poţi răspunde, domnule Arafat?" mai întreabă tatăl lui Alexandru.

kyty  •  30 noiembrie 2015, 14:18

Liviule.....esti clar unul din apropiatii sefilor demisi. Uite, o sa iti demontez tot ce ai zis. Sotia lui Aldoiu cica,, e servant" dar e o persoana care nu face nimic altceva decat sa se plimbe prin Palatul Parlamentului...caci da, desi lucreaza la pompieri, face mai mult,,plimbari" ca sa nu dea foc parlamentarii la parlament. Ce incendii stinge doamna acolo? Stie sa umble cu defibrilatorul? Cara cu targa pe cineva? Stie ce face servantul 1? Toti pompierii ne intrebam ce fac unele femei la noi in institutie caci incendii nu sting iar pe ambulante nu am vazut. Au locuri caldute. Si ca sa stie toata lumea, au mai fost oameni doritori sa ajunga la Palat dar de, nu le-a aprobat nimeni. Cum a venit sotia...gata si aprobarea. Iar omul ala al lui Aldoiu...e slab din ce povestesc oamenii. Aduci niste tarani de la tara la bucuresti unde sunt cladiri inalte si f inalte...iar ei la tara la ei au maxim bloc cu 4 etaje. Ce experienta sa aibe oamenii astia in lucruri care nu au existat la ei? Cine a facut subiectele de concurs...Aldoiu? Aldoiu asta a aflat de la dl Tlontan ca sora lui si nepotul lui au firma PSI in Buc si mama lui lucreaza tot acolo. Ce a scris in declaratie de interese? Ca nu are rude care lucreaza in PSI? Nu cumva e fals in declaratii publice? Orlando e produsul made col. Tudorica, fostul consilier al lui Arafat pe care cand il cautau colegii spunea ca e foarte ocupat cu Arafat. Cat despre concursul in care sotia lui a castigat, si este ofiter, bucuria este de scurta durata, urmand ca in zilele urmatoare a se depune plangere la parchetul militar si la DNA si impotriva dl. de la personal. O sa las organele de control sa analizeze faptele sesizate si vedem cine rade la urma. O sa mai iasa si alte lucruri la iveala.

Cătălin Tolontan  •  30 noiembrie 2015, 14:41

@Mihai: multumim pentru mesaj, te rugam da-ne un email la [email protected] sau [email protected]

liviu  •  30 noiembrie 2015, 15:00

Kyty draga nevasta lui Aldoiu inca nu lucreaza si nu sa inventat ptr ea detaşamentul de pompieri de la Palatul parlamentului. Care sunt cei care afirma de " taran" ca e slab ? Cei care au controlat clădirile alea inalte si clubul Ccolectiv sau cine? si daca va uitati mai bine la firma nepotului a-ti vedea cu ce se ocupa.

Ion Marin  •  30 noiembrie 2015, 15:01

de cand a ajuns acest tolontan detectivul nr. 1 in romania de le stie el pe toate,sa ne mai lase in pace *** pe care le arunca asupra unor.Acest individ este *** si mai bine si-ar vdea de treaba lui,ca sar putea intro zi sa o ia in gura rau de tot.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

liviu  •  30 noiembrie 2015, 15:02

Si experienta aia pe care o soliciti tu nu iti trebuie decât la avizare asa ca lasa naibi atacurile nefondate

obiectiv to colectiv  •  30 noiembrie 2015, 15:08

Cu cât citesc mai mult comentariile românilor nostri care le stiu pe toate cred ca ne meritam soarta. Pai da bun de firma care a facut antifonarea cu acel burete ... firma care la importat... buretele nu avea si el niste instructiuni si certificate de calitate sau agremente... stingatorul ala din club care nu a functionat de cine era verificat de unde era cumparat ? Off mare pierdere ca nu sunt procuror

Wol…  •  30 noiembrie 2015, 15:15

Tolo ti a răspuns Mihai... Sunt societăți care fac acte de autoritate, dispoziții, stingătoare, planuri evacuare etc. Pt autorizație ai nevoie de anumiți oameni Calificați care sunt greu de găsit si care își fac PFA sau SRL...

Protect  •  30 noiembrie 2015, 15:24

In România prezumția de nevinovăție nu exista ci prezumția de vinovație...esti terfelit, acuzat, pus la zid...si dacă esti găsit nevinovat îți spală cineva imaginea???

Wol  •  30 noiembrie 2015, 15:27

Tolo te a lămurit Mihai???

nu protect  •  30 noiembrie 2015, 15:32

ai dreptate nu da nu cred ca gura catorva ... si draga Tolo daca faci schimb de corespondenta privind obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu iti spun eu ca lucrurile nu stau chiar asa depinde unde te duci sa rezolvi sunt verificatori si experti PSI care au bun simt si cer preturi corecte iar alti care sar calul si imi pare rau dar astia care sar calul tot omul ia invatat asa ca daca nu avea lucrari mai lasa la pret.

iancu  •  30 noiembrie 2015, 16:05

Avizele si autorizatiile de securitate la incendiu .... si verificatorii si expertii pe toate domeniile.... ehe heeeeiii Acilica e jmekeria cu fostii si actualii angajati din IGSU care fac afaceri de milioane. E afacerea lor ca si OMAI nr. 3/2011. Comisiile de la MLPAT sunt aranjate si alea cu bagabonti-intelectuali in asa fel incat sa se dea numai oral... si se da rar numai cui vrea sau trebuie. Prin 1996 cand a aparut Regulamentul de verificare a proiectelor de constructii pe exigente (cu mici exceptii) doar pentru constructiile incadrate in categoriile A si B de importanta era obligatorie verificarea. Toate compartimentele judetene de avizare/autorizare au specialisti care verifica documentatiile. Desi nu scrie nicaieri in mod clar ca e obligatorie verificare/expertizare pentru toate categoriile de cladiri, din 2011 pana in prezent, nu trece nicio documentatie fara referat sau raport intocmit de verificator/expert. Verificatorii si mai ales expertii PE TOATE DOMENIILE sunt in proportie covarsitoare fosti ofiteri din IGSU si actuali... Dl Tolo daca cineva e interesat sa priceapa mai bine mecanismul si reteaua asta facatoare de bani (expertul cere de regula cam 1 euro/mp numai ca sa faca un raport de 2-3 pagini cu texte copiate din documentatie) sa ma cautati pe adresa de email. Intelegeti de ce se ajunge la preturile astea dementiale? Degeaba exista un specialist la isu teritorial daca investitorul trebuie sa cotizeze consistent pt stampila la fosti ofiteri igsu ajunsi experti. Afacerea asta multumeste un grup de ofiteri din interior care au foarte mult de castigat. Si au si mai mult de castigat cand ies din sistem si devin si ei verificatori/experti. Parerea mea este ca trebuie lasat la aprecierea proiectantului daca are nevoie de asistenta din partea unui astfel de verificator/expert atata timp cat specialistul de la avizare/autorizare nu emite aviz/autorizatie decat atunci cand sunt respectate intocmai reglementarile legale in domeniu. Lucrurile pot fi foarte simple insa ar pierde enorm caracatita din IGSU deja bine ancorata pe afacerea avizare/autorizare securitate la incendiu. Toti acesti ofiteri cu grade superioare si de generali vor tine cu dintii de afacere si vor gasi enspe mii de motive si motivatii pentru a se imbogati pana la sfarsitul vietii lor. Toti acesti experti se cunosc f bine intre ei, colaboreaza se inteleg si fac combinatii de ei stiute sa *** cat mai multi bani de la investitori.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

msrp  •  30 noiembrie 2015, 16:28

@Wol: Daca patronul ar fi avut contract acolo as fi spus ca a gresit. Insa tu, ca patron care vinzi un produs sa zici ca ai avut noroc ca nu ai vandut tu produsul intr-un loc unde a fost o tragedie mi se pare ca suna "nici noi nu am fi facut nimic acolo cum nu facem nici prin alte parti insa am fost norocosi.". Adice barul ala de il are el in centrul vechi inteleg ca doar norocul face nu s-a intamplat ceva acolo nu ca firma lui Sava ar fi contribui cu ceva.

msrp  •  30 noiembrie 2015, 16:29

Vezi ce zice si gilos.

Cătălin Tolontan  •  30 noiembrie 2015, 16:41

@Ion Marin: ”si mai bine si-ar vdea de treaba lui,ca sar putea intro zi sa o ia in gura rau de tot” imi spui tu. S-ar putea, intr-adevar, ca tu sau altcineva sa ”mi-o dea” cindva, dar asta nu va schimba nimic. Faptele pe care le descoperim noi vor fi tot acolo. Asa ca nici nu ne sperie, nici nu ne preocupa.

Stelist=Roman  •  30 noiembrie 2015, 17:09

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dem  •  30 noiembrie 2015, 18:56

E uimitor cum toata lumea cade in capcana ziaristului care le dirijeaza gandirea! Deci: - un organizator trimite un fax la ISU etc . Foarte bine, bravo ziaristului, au iesit multe la iveala!; - dar la concertul cu drama cine a fost organizator? Stim formatia, proprietarii, ISU, artificerii etc., dar nu organizatorul...

Dumitrescu Mihail  •  30 noiembrie 2015, 19:11

Dl Tolontan nu te lasa intimidat, lupta si scoate mizeriile la suprafață. @Kyty subscriu la cele scrise de tine, relatezi un adevar si nu minciuna.Dna. Aldoiu (a se citi prima doamna cum era alintata la ISU CL) a fost selectata fara a sustine concurs pt ocuparea postului si din concediu maternal, uitasem este doar sotie de boss amnezic, sigur nu stie ca o sa lucreze la Parlament. Dl adjunct ISu este tot amnezic si nu isi mai aduce aminte ca doar mobilierul din casa este mocca de la firme din CL ce credeti ca se incurca sa ia mamaliga si jumari ca cei de la politie.Ce naiba am venit si noi la capitala din satucul Calarasi, cresc pretentiile, amestecam bilele (a se citi personal prevenire) extragem si mutam dupa cum vrea noul sefulet, credincioșii care au jurat credinta si răzvrătiții. Dimineata cu agenda in mana la mine la birou sa primeasca sarcini cum sa crestem nr. amenzilor la agenti economici ca asa ii ingenunchem si o sa cotizeze, aceeasi metoda ca si la CL.credinciosii mei care ati urmat sefutul de la CL fiti cu ochii pe colegi si turnati tot. Nu lucrez la ISU ca sa ma acuzati, informatiile le obti si cu o bombonica daca doresti, chestia sa vrei.

benaflek  •  30 noiembrie 2015, 19:18

in conditiile astea cu un cutremur major care ne paste eu cred ca ar trebui construit un spital ultramodern cu sectii mari de u.p.u si restul care sant depasite culcate la pamant.si guvernantii ar trebui sa investeasca in asa ceva ca sa fie si ei asigurati in caz de urgenta pana sa ajunga la particulari.stai si te minunezi catai catedrala mamut se inalta cand tu nu ai un spital pe masura ei.am vazut ce spital si au facut evreii in tel aviv.ceva de zici ca e din secolul22 .

coleg  •  30 noiembrie 2015, 19:56

@inspector isu: draga corectule, vezi ca ai uitat sa iei mana de pe Caps look ! De unde stii tu cate zile au stat cei 2 in control si cate Pv-uri au incheiat ? In opinia mea se putea intampla la orice club controlat de "corecti"ca si tine. Clubul oricum ar fi luat foc ... Oare ce ar fi zis colegii tai daca clubul era verificat de catre tine ? Ti-a trecut glontul pe la ureche si acum faci pe moralistul, idi.....! Sunt vinovati cei 2 pentru un intreg sistem corupt condus de sefii Isu. Pestele de la cap se impute.. noroc cu Catalin Tolontan.

Florin  •  30 noiembrie 2015, 20:12

Imi place Tolontan pt ca scrie scurt.Cu nerv,agitat si la obiect.Sau el si restul colegilor.Ziaristi buni.De sport si de oameni in cautarea ADEVARULUI. Drama cea mare e aceea de a nu sti s-au de a afla atat de tarziu adevarul. Neputinta cea mare e atunci cand manipularea si ipocrizia ating cote inimaginabile.UNDE ESTE ADEVARUL? Investigati domnule Tolontan.Incepeti de sus . Bunul Dumnezeu sa va daruiasca putere.

Costel  •  30 noiembrie 2015, 22:29

Devii penibil cu aceasta asa-zisa ancheta bazata pe ”manseta camasii mirosind a fumul carbunilor de anul trecut impregrati cu prazul pe care obisnuia sa il manance bunicul in sfanta zi de joi”. Ce *** are importanta ca Vasile sau cum in cheama lucreaza la o firma. Asta e singurul lucru pe care l-ai putut produce? Vasile lucreaza la o firma si inainte sa lucreze acolo nu lucra acolo!! Stop. Jos Arafat! Stop. Bravo Tolontan! Deontologia te-a lamurit deja ca sunt un postac platit de agenturili. Tine-o tot asa! Felicitaruri!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  30 noiembrie 2015, 23:01

@dem: organizatorul a fost Digidream, firma formatiei gravity. Am aratat documentul aici. https://www.tolo.ro/2015/11/20/pentru-ce-firma-le-cerusera-pompierii-bani-patronilor-de-la-colectiv/

Stefan  •  30 noiembrie 2015, 23:17

Cătălin, dacă acuzi firma Protect de ilegalitati prezinta dovezi, nu pareri; a obtinut vreun aviz/autorizatie de la ISU pentru vreun beneficiar?

Cătălin Tolontan  •  1 decembrie 2015, 0:30

@Stefan: nu ne soma inutil. Unde am scris ca firma a comis ilegalitati?

Comentează