Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie? Vitamina C, E, D și A!

# COLECTIV. DOVEZI NOI. Măcar de 1 Decembrie recunoașteți că ne-ați mințit: în timp ce spuneați că spitalele au de toate, medicii cereau rudelor celor răniți ”medicamente pentru că se vor termina”. Chiar și banalele paracetamol și vitamine!

marți, 1 decembrie 2015, 7:04

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Aseară s-au aprins beculețele de Sărbători pe străzile Capitalei. Și tot aseară, din documente, am aflat că ne-au mai mințit o dată. Astăzi, vă arătăm probele că, la #Colectiv, autoritățile ne-au mințit de cîte ori a fost nevoie.

În fața Palatului Parlamentului, de la ora 11, are loc parada militară dedicată Zilei Naționale. Dacă nu ne mințeau, probabil că o parte din oamenii care asistă azi la defilare nu mai erau acolo.

Gazeta Sporturilor a intrat în posesia mai multor documente, fotografii, conversații pe WhatsApp, sms și mărturii. Acestea arată că, în timp ce românii erau asigurați că spitalele au de toate, medicii și asistentele cereau medicamente și pansamente că n-aveau încotro!

Ați simțit-o, cu toții am știut-o. Acum avem și dovada.

Probele ne-au parvenit din cercul de prieteni ai unui tînăr care a decedat la aproape două săptămîni după incendiul de la Colectiv. Le-am confirmat în interviuri cu oficiali ai spitalelor, care au recunoscut tot. Și, din declarațiile medicilor, cazul se regăsește în zeci de cazuri asemănătoare.

Probele sînt clare.

Probele demonstrează că  statul a propagat o versiune oficială care a camuflat versiunea reală. Condițiile pe care statul le-a oferit victimelor de la Colectiv au fost altele decît cele despre am fost asigurați.

În timp ce public se spunea că au de toate, medicii solicitau, aia e treaba!, medicamente familiilor și prietenilor. De ce?

Pentru că știau că medicamentele ”se vor termina”.Situația reală din spitale la începutul lui noiembrie, nu situația coafată din comunicatele guvernului Ponta, era chinuitoare și pentru doctori, și pentru șefii spitalelor! Doctorii erau nevoiți să afirme una în public și să facă alta în realitate.

Pe 3 noiembrie, prietenii tocmai făcuseră donații în medicamente la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB). Există chitanțe.

Prietenii își povestesc unii altora că ”directorul s-a enervat și a șters pe jos cu cei care făcuseră donații, că SUUB, zicea el, are de toate. Numai că, frate, te ia mintea, pe oricine întrebi cu funcție mai mică din spital zic că au nevoie de o groază de lucruri”. 

Cum s-a ajuns aici?

În noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, în spitale au ajuns aproximativ 150 de răniți, cifrele variind de la oră la oră.

88 de răniți în stare critică au fost transportați, intubați, în spitalele bucureștene

În fața catastrofei, muriseră deja 27 de oameni și se estima dublarea victimelor, autoritățile se extrag din orice culpă.

De la cele mai autorizate voci pe situația respectivă, ministrul de interne Gabriel Oprea, șeful Departamentului de Urgență Raed Arafat și ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu, românii sînt anunțați că:

  1. Pompierii nu știau de clubul Colectiv, iar intervenția ISU, SMURD și a Ambulanței de la fața locului a decurs prompt.
  2. Spitalele care i-au preluat pe cei 150 de răniți au toate condițiile și stocurile de medicamente necesare.

Revolta oamenilor este canalizată către acționarii clubului Colectiv și către firma de artificii. Dumnezeu știe ce s-ar fi întîmplat în acea noapte dacă oamenii cunoșteau adevărul. Poate că România se schimba într-adevăr. E o supoziție.

Cert e că statul s-a scos. Dar nu i-a fost ușor.

După o singură zi, pe 1 noiembrie, apar primele informații că sînt probleme în spitale. Ele sînt imediat contracarate de autorități.

Știrile dinspre prietenii victimelor, care apăruseră pe rețelele de socializare și vorbeau despre nevoia de medicamente, sînt infirmate oficial.  Iată cum:

„Spitalul de Urgență Floreasca are suficiente resurse materiale sanitare, medicamente, dar și resurse umane pentru a asigura îngrijirea tuturor pacienților, inclusiv a celor răniți în urma incendiului izbucnit vineri seara la clubul Colectiv. Avem tot ceea ce ne trebuie, avem toate stocurile necesare”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul medical al unității sanitare, Nicușor Luchi. El a dezmințit astfel o informație apărută în mediul online potrivit căreia spitalul nu ar avea unele materiale sanitare.

 

”Da, am spus de la început că avem medicamente suficiente și nu retractez acest lucru. Dar n-am spus că nu avem nevoie de ajutor, din străinătate de pildă” Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății din acel moment

De fapt, aveau nevoie de ajutor și din țară. Ajutor pe bază de vitamine și paracetamol. Nu e nici o glumă!

Pentru cel puțin unul dintre răniții în stare critică de la Colectiv, internat la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), avem dovezi clare.

Bineînțeles,  mesajul public al SUUB fusese același cu al Spitalului Floreasca, al Spitalului de Arși, toate copiate după poziția ministerului! A fost o operațiune de imagine similară cu a cea a scoaterii basma curată a celor de la ISU în noaptea catastrofei.

Revenind la spitale, ce spunea SUUB?

„UPDATE duminică, 1 noiembrie, ORA 17.22 Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) precizează că are toate materialele și medicamentele necesare răniților  din Colectiv. «Spitalul Universitar de Urgență București deține toate materialele sanitare și medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților internați», a afirmat SUUB într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Totodată, reprezentanții SUUB subliniază că nu au lansat nici un apel pentru colectarea de materiale și medicamente sanitare.”

În realitate, timp de zece zile, rudele și prietenii tînărului despre care avem date au construit o celulă de criză care a donat medicamente, nu doar din proprie inițiativă, ci și pentru că medicii îi avertizau că anumite medicamente ”se vor termina”! Medicamente banale, precum vitaminele sau paracetamolul!

Adevărul. Cu o iubire și o loialitate netulburată, prietenii au luptat alături de medici pentru viața tînărului. 

Asta spune convorbirea de pe sms din 3 noiembrie. Ea se poartă între un prieten  (verde) al rănitului de la ”Colectiv” și un medic al Spitalului de Urgență Universitar București (gris). Prietenii băiatului au salvat aceste mesaje într-un folder pe care-l distribuiau între ei, ca să arate unul altuia ce spun medicii, cum nevoia de medicamente e reală și cum să se mobilizeze în lupta lor neîmpăcată. Iar ieri au ajuns la noi, însoțite de mărturia unuia dintre ei, care a povestit ce au trăit.

mesaj
.

Am anonimizat mesajele și le-am publicat pentru că am considerat că este de interes public ca oamenii să știe cum s-au comportat autoritățile. Nu furnizăm nici un nume, nici pe cel al tînărului rănit la ”Colectiv”, desigur. Dar credem e relevant pentru oameni ca fenomenul să fie scos la iveală.

A fost modalitatea de a determina autoritățile să recunoască, ieri, autenticitatea discuției și a faptelor.

Pe 3 noiembrie, ministrul Bănicioiu anunța, într-adevăr, că ”nu refuzăm nici o donație”, dar preciza că există stocuri suficiente de medicamente.

Fix pe 3 noiembrie, prietenii tînărului discută iar, după ce făcuseră o donație cu ”6 cutii de albumină și asistenta șefă era în extaz”. Directorul face o nouă criză, țipă și cere cuiva să dea un mesaj public că ”la SUUB totul e OK”. Tabloul relatat de ei se suprapune peste cele mai stranii vise. Spitalele mizau pe aprovizionare de la apropiații pacienților, dar public cereau tuturor să spună altceva. Prietenii păstrează tabelele cu toate medicamentele cumpărate.

Era 3 noiembrie. Lumea ieșise în stradă.

Chiar și fără să aibă habar de lucrurile concrete cu care se confruntau răniții, oamenii simțeau. Prietenii tînărului tresar și se emoționează cînd văd lumea în stradă, ”poate se trezesc oamenii în sfîrșit”, zic ei.

A doua zi, Victor Ponta demisiona.

Știind ce știm acum, citim cu alți ochi cuvintele de abdicare ale premierului Ponta. Prim-ministrul a recunoscut, involuntar, că statul a picat testul de a arunca totul asupra patronilor clubului și asupra celorlalți privați! Statul eșuase în dezinformarea de a de arăta că el nu are nici o răspundere pentru moartea a zeci de oameni.

”Oamenii au dorinţa din nou legitimă de a avea responsabilităţi mai mari decât cele ale patronilor de la firma respectivă. Oamenii simt nevoia de mai mult”, a recunoscut Victor Ponta.

Doar că diferența e mare. Dacă lucrurile s-ar fi aflat atunci, furia populară ar fi măturat totul în noaptea de 30 spre 31 octombrie sau a doua zi. Și poate că statul ar fi luat alte măsuri pentru cei răniți.

Să demisionezi în 3 noiembrie a fost altceva. Între timp, autoritățile și politicienii se regrupaseră. Dovadă cît de greu a fost să aflăm minciuna cu ISU și pe cea de azi cu spitalele.

Ce publicăm azi, nici nu e vreo mare dezvăluire, e doar o confirmare certă a ceva ce orice român știa cu ochii închiși. Dar chiar vitamine și pansamente să nu aveți?!

Peste doar cîteva zile, ei vorbesc între ei și aduc paracetamol!

Ca să confirmăm, ieri l-am contactat telefonic chiar pe medicul rezident din Spitalul Universitar care a purtat conversația pe sms în care avertiza că ”mai avem medicamente, dar se vor termina”.

Tot ieri, am discutat cu directorul Spitalului Universitar, doctorul Cătălin Cîrstoiu:

”Nu doar la SUUB s-au făcut donații, ci la toate spitalele. E un gest normal și noi așa l-am luat. Chiar o să-i întreb pe colegii mei de la celelalte spitale cît s-a donat la ei” Cătălin Cîrstoiu, director SUUB
Pachetele cu pansamente speciale pentru arși, cumpărate de prietenii băiatului
Pachetele cu pansamente speciale pentru arși, cumpărate de prietenii băiatului și fotografiate

Am sunat la una dintre rude, mai îndepărtată. Cînd am întrebat dacă știe ceva despre grupul de sprijin care a adus medicamente, a spus ”Da! Mai au nevoie de medicamente ceilalți răniți?!”.

În ciuda tuturor eforturilor, ale medicilor și ale celor apropiați, băiatul a murit.

Dar ei încă tresar la gîndul că cineva are nevoie de ajutor. Atît. Nu vor nimic, nu le plac jurnaliștii, își trăiesc doliul. ”Nu avem comentarii și vă rugăm să nu ne căutați”, a spus, aseară, pe mail, unul dintre prietenii care a coordonat grupul.

Azi e 1 Decembrie.

Ziua noastră națională.

Mesaj de la un militar: ”Trupele care vor defila s-au trezit că s-a modificat tradiția militară. Potrivit acesteia, ecusonul tricolor și cel cu denumirea unității se poartă pe brațul stîng. Dar pentru a-i încînta pe cei de la tribuna oficială, s-a schimbat amplasarea tricolorului de pe uniforme! Anul trecut, la repetiție și duminică dimineață emblemele au fost mutate pe mîna dreaptă, ca să se vadă și ele cînd se dă onorul către dreapta”.

Cei care formează autoritățile eterne s-au regrupat. Sînt flămînzi ca să recupereze imaginea. Să se vadă că avem medicamente, să se vadă că avem ecusoane!

Pentru onor, înainte!

armata123

Comentarii (101)Adaugă comentariu

Alex Grivei  •  1 decembrie 2015, 7:30

spitalele nu sunt corespunzător aprovizionate, asta știam cu toții. eu de fiecare data când am interacționat cu vreun spital a trebuit sa cumpăr medicamente. De fiecare data! Ca mine, probabil Tolontan, si probabil mai toți romanii, așa ca nu e de mirare nimic din acest articol. Ce este de mirare e ca, încă nu discutam despre cauze, ci doar constatam efecte. Nici măcar nu le eliminam, le constatam.

Lucka  •  1 decembrie 2015, 7:30

Spitalele duc lipsa de plosca pt *** ! Unui bolnav de cancer (care a decedat) i s-a dat o sticla de cola de 2 litri taiata cu un cutit ! Asa ca ... despre ce vorbim?! Tolontan , trebuia sa reactionam a 2 a zi dupa tragedie pt ca stiam cu totii realitatea din spitale si cum lucreaza propaganda lui Ponta . Nu cred ca Ministrul nu s-a consultat cu Ponta cand a emis comunicatele acelea . Pacat ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

catio  •  1 decembrie 2015, 7:30

Intr-o buna zi se va observa ca imparatul este in pielea goala si atunci poate se va sparge buba.

Traian  •  1 decembrie 2015, 7:30

Oricum a-i da-o Tolo, asocierea intre doua chestii fara nici o legatura - minciuna statului despre lipsa de medicamente si ecusoanele- prostia unor generali - e total jenanta si reuseste sa anihilizeze subiectul #1.

Cosmin  •  1 decembrie 2015, 7:31

Nu sunt de acord cu tenta articolului. De nicaieri nici din mesaje nici din conversatiile cu medicii nu reiese ca la la un moment dat un pacient a avut nevoie de un produs medical si acesta nu se gasea in spital. Ca un spital generalist nu aveau stocuri pentru tratarea pe perioada indelungata a unor cazuri de pacienti arsi sau ca stocurile erau mici e de inteles sincer. Medicii solicitau pentru ca stiau ca medicamentele se vor termina!? Asta e marea proba!? Au solicitat medicii de la autoritati si nu au primit!? Admir munca de investigatie pe care tu si echipa o faceti, dar articolul asta e atat de partinitor ca mi-e jena sincer. Bazat in totalitate pe o singura latura a povestii si plecat de la premiza ca partea cealalta va mintii oricum asa ca n-are rost sa-i mai intrebam, stim noi mai bine. Cel mai slab articol pe care l-am citit pe tolo.ro.

Raul  •  1 decembrie 2015, 7:32

*** dupa ce s.a produs fapta esti tu Colombus. Taci ca e de prisos ce faci...tarziu mult prea tarziu si nu numai cu acest subiect

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Botizan  •  1 decembrie 2015, 7:46

Sa nu fim Mai catolici decat Papa ... Dudley Anglia , spital Russell Hall ( e imens ) , un amic a fost ars la un depozit intr-un incendiu ... Aia nu aveau toate medicamentele ... A adus a2 -a zi furnizorul ... La externare vine un domn de la asigurari ( Lloyds ) Si unu de la spital cu factura ( pe factura erau Si medicamentele aduse de la furnizor ) ...1640 £ , a platit-o in rate 30 £ pe Luna plus a dat ce a avut la el Si gata ... IN Romania ce vrei Sa curga vitamine Si unguente la robinet ??? Sunt in depozite Si farmacii Si aduce de acolo la spital

Ciubuc Emanoil  •  1 decembrie 2015, 8:07

Domnule Tolontat, nu va inteleg nicicum lipsa de obiectivism si scopul urmarit. Declaratia directorului de spital spune totul: Medicamentele primite se afla inca pe stoc in farmacia spitalului. Concluzia:nu a fost nevoie ca ele sa fie folosite, pentru ca s-a asigurat de catre minister necesarul. Daca situatia prezentata de dumneavoastra ar fi fost reala ar fi fost mult mai mediatizata si ar fi existat mai mult de un caz despre care s-ar fi aflat. Nu puteti acuza spitalul pentru ca un grup de oameni au dorit sa ajute. Cu nosc discutia despre care dumneavoastra pomeniti si a plecat de la intrebarea: ce medicamente se folosesc in tratarea unui pacient ars? Ce prezentati dumneavoastra este scos din context. Nu am pretentia sa acceptati comentariul meu pe site deoarece lipsa dumneavoastra de obiectivism a devenit deja cunoscuta.

Mihai Papuc  •  1 decembrie 2015, 8:23

Pentru referință, regulile de purtare a emblemei tricolore pe ținuta militară - pe mâneca stângă: http://smg.mapn.ro/uniforme/reguli.php

Costea  •  1 decembrie 2015, 8:35

A fost criză de Grassolind, fructe, dar mai ales s-a greşit că nu au fost intubaţi toţi pacienţii deşi erau intoxicaţi cu cianuri sau mai rău. Nu am să înţeleg de ce au fost refuzaţi oamenii care veniseră în seara aia să doneze sânge.

Alexbibirica1  •  1 decembrie 2015, 8:43

in stilul gabi oprea ... adica un stil mincinos !

Lucian  •  1 decembrie 2015, 8:44

Astia raporteaza indeplinirea si depasirea planului mai ceva ca pe vremea lu Ceausescu !

Cătălin Tolontan  •  1 decembrie 2015, 8:46

@Lucka: oamenii au reactionat. In strada. Pentru ca, printre altele, simteau ca autoritatile nu-si asuma raspunderea @Ciubuc Emonoil: "Concluzia:nu a fost nevoie ca ele sa fie folosite, pentru ca s-a asigurat de catre minister necesarul". Mai cititi o data, va rog. A fost nevoie si de vitamine! Iar unguentul nu se gasea, la momentul in care era nevoie de el, in spital. Daca si acum spuneti ca "s-a asigurat necesarul de catre minister" va inteleg in ce sens o spuneti.

Cătălin Tolontan  •  1 decembrie 2015, 8:48

@Botizan: "IN Romania ce vrei Sa curga vitamine Si unguente la robinet ???". Da, cred ca e normal ca atunci cind vine un astfel de moment statul sa se mobilizeze si sa curga medicamentele la robinet. Iar ce nu poate sa nu spuna ca poate.

marian  •  1 decembrie 2015, 9:01

Ce te doare pe tine ,TOLOMANE ,pardon tolontane ,ca cineva a donat cu acte niste medicamente? invidia? ai gasit teava pusa si acum sufli? sufla tată cît poti de tare ,ca daca te atingi de ARAFAT ,ai luat-o in freza .... .mai patriot decit STRAINUL DE ARAFAT acum nu mai avem la SANATATE

Israelian  •  1 decembrie 2015, 9:04

Am o vârstă respectabilă, dar în viața mea nu am cetit articole ca ale acestui *** PUS PE ..BĂȚUL PRIN GARD DEȘI SCRIE CA ȘEF AL GSP,el se ocupă de altele numai să fie el cel care e GICĂ CONTRA......SE ÎNTORC ÎN MORMÂNT Eftimie Ionescu și RADU Urziceanu ....DE iON Chirilă...ce să mai spun?Tot timpul se scobește "acolo" să găsească ceva fulminant ....numai să iasă în evidență!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad Tepes  •  1 decembrie 2015, 9:08

Romania, cel mai nordic stat african!

victor  •  1 decembrie 2015, 9:13

Daca nu te mai pricepi la sport treci domnule la un serviciu de investigati schimbati profilul,documenteaza te si nu mai baga batul printre gard cu fel de fel de prostii ce dracu te ai facut de rasul romanilor,!

dragos  •  1 decembrie 2015, 9:13

Sa faca si o investigatie de ce sa cerut sange,ma astept de la orice de la asa zisul gazetar,imi cer eu scuze de penibilitatea lui.

Claudia  •  1 decembrie 2015, 9:13

In situatia de atunci, apartinatorii, prietenii, chiar persoane necunoscute care aflau despre ce s-a intamplat simteau nevoia sa faca ceva, orice. Doreau sa doneze sange, sa doneze medicamente, bani, orice. Decizia medicilor de a le cere vitamine mi se pare inteleapta, pentru ca prin asta le dadea satisfactie celor care doreau sa ajute. Stim cu totii in ce hal e sistemul medical romanesc, nu spun nici pe departe ca nu ar trebui sa arati toate neajunsurile sistemului. Nu spun nici ca nu suntem mintiti tot timpul, dar, asa cum s-a intamplat si cu conducerea ISU, anchetele tale scot alti vinovati decat cei care sunt de fapt.

Bubucul  •  1 decembrie 2015, 9:17

Eu cand am fost in spital cu tatal meu (Dumnezeu sa-l odihneasca) am mers pentru TOTI DIN SALON sa cumpar medicamente si vitamine de la farmacia de langa spital. (spitalul de oncologie din Alba Iulia)

Marcus  •  1 decembrie 2015, 9:18

Tolontane, ești de toată jena! Prezinți trunchiat și insiști să debitezi tâmpenii. Ocupă-te de sport și lasă investigațiile, dacă nu ești în stare să fii obiectiv, în seama celor abilitaț. Apropo, La mulți ani România, așa trebuia să-ți începi ziua!

doina  •  1 decembrie 2015, 9:21

Daca chiar vreti sa faceti investigatie pe bune vedeti ce contracte a avut cocos cu spitalele, vedeti cine si cum plateste asigurarile de sanatate. Asa sa arati ca un medic a spus poate preventiv ca orice donatie e buna e cam aiurea. Nu mai aveti de ce sa va luati si va luati de donatii.

Fane  •  1 decembrie 2015, 9:22

Multe aberatii,carcoteala si noduri in papura.E normal,numai politicienii si jurnalistii se pricep la orice.Apropos de donatii,chiar imediat dupa tragedie,oamenii au facut donatii,fara sa le ceara cineva.

Cristian  •  1 decembrie 2015, 9:33

Nu vad unde reiese ca am fost mintiti.. Chestiunea este cat se poate de simpla. Medicamentele costa bani... s-au alocat bani de la guvern pentru victimele de la colectiv? Da...suficienti? da...suficienti, culmea! Pana si marile corporatii fara suflet producatoare de medicamente s-au comportat exemplar in cazul asta. Chiar nu stiu ce vreti sa demonstarti cu articolul asta si mai mult... mi se pare ca pentru un titlu atat de pompos argumentatia este extrem de slaba. Problema este ca s-au donat medicamente la spital? pei...unii au dat sange altii au dat bani altii au venit cu mancare, si doamne...cate mancare era la spitale (ca si aici umbla vorba ca n-au ce manca pacientii)... si altii au donat medicamente... Problema si minciuna ar fi fost daca veneati cu o dezvaluire gen: " ajutor mor oamenii ca nu avem cu ce sa-i tratam!" voi ati venit cu: "daca vreti sa ajutati, ajutati...avem medicamente dar la un momentat stocul se poate termina, orice ajutor e binevenit" Slab, foarte slab. Si for za recod...nu sunt postac. :)

Andrei  •  1 decembrie 2015, 10:04

Episodul acesta investigativ este cam aiurea ... Plecand de la premiza ca sanatatea este subfinantata si nu ajunge matematic pentru toti, medicii au obiceiul sa(-si) suplimenteze bugetul dupa cum pare pacientul de avut. Chiar daca au sange sau medicamente tot cer pentru a face economie pentru viitor. Faptul ca au cerut/primit donatii nu inseamna ca nu exista stocul in spital. Daca tot aveti energie excedentara de ce nu scrieti ceva despre sursele de finantare ale acestor cheltuieli, foarte mari de altfel. Cine "investeste" banii si de unde se vor recupera.

mihaix  •  1 decembrie 2015, 10:07

Problemele si lipsurile sistemului sanitar din Romania sunt binecunoscute de orice cetatean devenit pacient la un moment dat. Cu totii am cumparat unele medicamente care nu erau disponibile in spital, eu pentru unul din parinti. Sper din tot sufletul ca aceasta situatie sa fie rezolvata cat mai urgent de cei ce au in atributii asa ceva. Ce mi se pare putin grotesc este incercarea de a te folosi de o convorbire privata a unui copil (medicul rezident) pentru a pune presiune asupra sistemului sanitar. Motto-ul acestor zile pare sa fie "fara scrupule". Nu cred ca aceasta este solutia potrivita pentru rezolvarea lipsurilor din sistemul sanitar. Si mai cred ca acesta nu este jurnalism. Dar probabil ca nu conteaza ce cred eu...

misu  •  1 decembrie 2015, 10:12

Asa e, stiam ca taxele pentru sanatate se fura prin lipsa de transparenta. Stim si ca politicienii ne mint. Dar sa vii tu Ciolos prim ministru pe fondul unor proteste care au strigat clar si raspicat ce vor si dupa ce pui un ministru hot la interne sa spui ca institutiile abilitate vor analiza daca e vorba de plagiat. Care institutii bre? Astea de mint si fura cum respira? Esti prost sau nesimtit? Daca tu l-ai pus ministru da-l afara. Daca ti l-au pus altii ministru si nu poti fii cinstit si spune. Poate oamenii din strada te vor sprijini sa faci reforme daca nu pleaca acasa. ....aia hoti, astia hoti, mama lor la toti! ...

Marian  •  1 decembrie 2015, 10:18

Catalin, ce s-a intamplat in primele doua saptamani ale lui noiembrie a fost foarte ciudat. Nu intelegeam mesajele cu "nu mai avem medicamente, pansamente!" La acel moment am avut doua ipoteze: 1. Exista un interes al distribuitorilor de medicamente (sau farmaciilor) ca oamenii sa cumpere medicamente. 2. Exista o neincredere in sistem. Personalul medical banuia ca oricand pot ramane fara medicamente. Din ce am citit, ipotezele raman in picioare. Nu stiu daca ai vazut, dar in perioada aceea exista o firma de distributie care posta imagini cu masina lor spunand ca ei se ocupa de aprovizionarea spitalelor si ca totul e in regula. In acelasi timp, mii de mesaje spuneau ca nu exista pansamente sau alte medicamente. Impresia mea este ca s-a exploatat dorinta oamenilor de a ajuta, dorindu-se sa se creeze o oarecare panica, intr-o anumita directie. Mai cerceteaza pe tema acestui subiect. Ce ai, nu e suficient.

Emanuel Ungureanu  •  1 decembrie 2015, 10:25

Felicitări Cătălin Tolontan pentru calitatea investigatiilor si pentru consecvență, o calitate greu de urmărit la alti jurnalisti din România. Marea ta calitate însă este luciditatea, reper pentru mine ca jurnalisti! La multi ani României oamenilor lucizi, deloc putini chiar daca nu asa vocali!

cata  •  1 decembrie 2015, 10:36

Citind comentariile de aici imi dau seama ca ai inceput sa deranjezi Tolo. Ai zgandarit prea tare musuroiul. Ai grija de tine.

Lucius Quinctius Cincinnatus  •  1 decembrie 2015, 10:38

Alta prostie si alta tentativa de manipulare. STATUL ROMAN A CHELTUIT PESTE 300 DE MILIOANE SI O SA MAI CHELTUIE CEL PUTIN INCA 100 CU ACEASTA TRAGEDIE. IN ALTE TARI,SPITAELE AU TOT CE LE TREBUIE PENTRU CA ACOLO O ZI DE SPITALIZARE COSTA CEL PUTIN 1000 DE EURO. IN ELVETIA O ZI DE SPITALIZARE COSTA IN MEDIE PESTE 2500 . IN ALTE STATE,contributia la asigurarea medicala este de peste 1000 de euro pe luna. E normal ca daca ai peste 1000 de euro de la fiecare contribuabil nu ai lipsuri. Si inca ceva,statul asta o sa cheltuie cel PUTIN 100 DE MILIOANE CU TRANSPORTUL SI SPITALIZAREA ASTORA DE AU PLECAT IN STRAINATE SA SE TRATEZE PENTRU CA STATUL SI-A ASUMAT CHELTUIALA. Ca nu va iese voua pasenta si ca Banicioiu si Arafat va sta in gat voua si sefilor vostri de la securitate,pardon servicii,este altceva. SISTEMUL MEDICAL ESTE SUBFINANTAT DE ANI BUNI,SI ROMANIA ARE CEL MAI MIC PROCENT DIN PIB ALOCAT PENTRU SANATATE. IAR UE,ADICA TOT TEHNOCRATII SI PREDOII CARE VOR AJUNGE LA PUTERE,AU FOLOSIT TOATE INFLUENTA SI AU PROMOVAT SI SUSTINUT NUMAI SPAGARI IN SISTEM tocmai ca sistemul medical sa fie de 2 lei. AU PLECAT 30000 DE MII DE MEDICI DIN ROMANIA DE LA 1 IAN 2007 SI INCA ESTE MARE NEVOIE IN VEST DE MEDICI SI ASISTENTE . ATAT TIMP CAT SERVICIILE NOASTRE SECRETE AU URMAT DOAR AGENDA UE SI AMERICANA NEURMARIND NICI 1% INTERESUL TARII,NU AVEM DREPTUL SA VA PLANGETI. DE CE NU SCRIETI CA MULTI DIN CEI PLECATI AFARA SA SE TRATEZE SUNT INGRIJITI SI DE MEDICI ROMANI. DE CE NU SCRIETI CA STATUL ROMAN O SA CHELTUIE IN MEDIE CU FIECARE PACIENT PLECAT AFARA PESTE 250.000 DE EURO. POATE VA SCOATETI CAPUL DIN RAHAT SI O SA VEDETI CA ALTELE SUNT PROBLEMELE ROMANIEI. ROMANIA ESTE MAI RAU DECAT O COLONIE ,DE CE MIRA PE CINEVA CA SISTEMUL DE INVATAMANT,EDUCATIE SI JUSTITIA SUNT IN POM. Ok,inteleg,serviciile si propaganda vestica trebuie sa zica altceva si niciodata sa nu se discute de problema Romaniei pe fond. Banicioiu a fost singurul ministrul al sanatii care nu a fost agreat la bruxelles. Ca sunt buni-rai,Romania trebuie sa aiba ministrii ei,nu acoperiti pusi la ordinul bruxellului. Daca Romania si-ar fi permis sa aloce acelas procent din pib ca si Franta sau Belgia pt.sanatate,ar fi luat foc toti. Si asa,DNA ii alege pe spranceana si in functie de ce le zic aia de la Bruxelles. DE CE NU COMENTEAZA NIMENI DE FAPTUL CA ACEASTA TRAGEDIE O SA COSTE STATUL 400-500 DE MILIOANE IN TOTAL!!!!!!!!!!!!!!! SOLUTIA ESTE CA SALARIUL SA CREASCA IN ROMANIA,dar DOAR PRETURILE AU ADUSE la nivel asemanator cu cele din UE pt.ca Bruxelles a impus acest lucru. Acum vb.de SOLIDARITATE SI DAU 500 DE EURO PT .IMIGRANTII CARE AJUNG IN ROMANIA,ca in saracia asta nici sirienii vor sa traiasca. ATATA TIMP CAT ACOPERITII DIN PRESA,CARE SUNT CONDUSI DE ALTI ACOPERITI condusi de la bruxelles mananca ..... si voi nu vreti sa va educati,asta o sa fie sistemul. SI O SA FIE MAI RAU. DEJA SUNT STATE AFRICANE CARE AU PIB-UL PE CAP DE LOCUITOR MAI MARE DECAT NOI,si astia ne cer noua sa fim solidari.....Ei pun guverne,ei au MCV,ei au monopol economic,ei impus ce schimbari legislative se fac,ei PROMOVEAZA O CLASA POLITICA CORUPTA. BASESCU SI MACOVEI AU FOST SUSTINUTI DE BRUXELLES. Puteau sa iasa in strada 2000.000 tot nu se intampla nimic. In doare in fund de poltica atata timp cat directia este una buna. Acum dupa guvernul nazist PDL,Bruxelles dupa ce isi va incheia mandatul acesta de 'tehnocrati',va propune un alt guvern,iar aia cu gura stramba si Predoiu vor incepe din nou sa cioparteasca salariile . Romania trebuie sa isi propuna ca SALARIUL MEDIU SA AJUNGA LA 1000 DE EURO IN CEL MAI SCURT TIMP,ASTA ESTE SINGURA SOLUTIE PT STOPAREA CORUPTIE,PT SANATATE ,PT EDUCATIE. DAR de fiecare data cand se vrea o masura care poate face bine,gen scaderea TVA,samd,toate ambasadele ies la atac.....In rest,media multa propaganda si prostie....

roman  •  1 decembrie 2015, 10:45

De la buget se duc bani la sanatate? si unde se pierd? sau merg doar pt. salarile personalului?

Xrite  •  1 decembrie 2015, 10:53

D-le Tolontan, Antena 1 a organizat un teledon in care Badea, Gadea & Co. strangeau infrigurati euro dupa euro, la un moment dat ajunsesera la 750k si se pare ca au atins 1.5mil. Si? Unde s-au dus banii?

Lucius Quinctius Cincinnatus  •  1 decembrie 2015, 10:56

Doriti Romaniei indepedenta,nu sclavagism. UE zice bine merci ca 30000 de medici din ROmania au plecat in vest,si inca este mare nevoie de asistente si de medici afara.ROMANIA NU ARE CLASA POLITICA,SI SERVICIILE SECRETE lucreaza doar in interesul strainilor,inclusiv DNA-ul care tot o ramura mai SRI-ului este. Aia aresteaza doar coruptie romaneaca,pe cea straina nu. O ancheta vizavi de defrisarea ilegala pe care o fac strainii,cat faci...a,stai,acolo nu se poate,ca nu e interes 'jurnalistic'. *** care cu propaganda voastra ati distrus Romania si inca tampiti lumea cu propaganda voastra. Au descoperiti si *** astia ca sistemul medical din Romania este in pom. Pana cand isi pun omul lor care le convine,fac propaganda ieftina. Ba,***,au murit zeci de mii din cauza asta de la 1 ian.2007 de cand am intrat in UE si 30000 de medici au plecat in Romania. Romania nu este lasata sa se dezvolte,si daca ar veni ca prin minune un guvern si al aloca acelas procent din pib pt.sanatate ca si Franta sau Belgia,SAU DACA AR ZICE CA SALARIUL MEDIU IN ROMANIA TREBUIE SA AJUNGA URGENT LA 1000 DE EURO,ori ca populatia se va injumatati in urmatorii ani,va gasi securitatea si propaganda bruxellului sa le inchida gura... Insa nu se va intampla,ca ei vor avea grija sa promoveze numai dejectii...Au DNA,AU MCV,au monopol economic,ei taie padure,ei fac super marketuri in mijlocul oraselor,ei numesc guverne,ei numesc sefii la securitate,EI AU LUAT 30000 DE MEDICI ROMANI ....***,CU TOATE SECURITATEA VOASTRA ,*** ,asa zisi 'jurnalisti' in Romania se traieste mai rau in mijlocul Europei decat in unele state Africane. Tot tineretul este sclav afara si voi inca faceti propaganda. Acum te miri ca nu sunt medicamente in spitale,***,asta se intampla de ani de zile,acum faci 'ancheta'....Ai dracu comunisti ***,nu scapi de ei nici in 2015....cat ii mai rabda pamantul pe acoperitii astia? Te tin astia la ziar sef ca le este frica de superiorii tai....Ca sunt satui si astia din redactie de propaganda ta ..... Cat o sa puna pe cine trebuie sa vezi cum termina ei cu 'anchetele jurnalistice'.... Nu mai gasesti un ziar,o publicate online care sa nu fie plina ***. ***....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bumb  •  1 decembrie 2015, 11:00

@doina, Fane etc.: ati pierdut firul. Problema semnalata in articol nu este deloc donatia sau faptul ca persoanele au fost dornice sa doneze (ceea ce este de laudat). Problema reala este ca s-a spus OFICIAL ca au de toate si ca se face totul perfect, iar pe dupa usi se cereau medicamente si pansamente. Pe mine personal ma deranjeaza ceva si mai mult si anume ca ele se cumparau din farmacia spitalului, ceea ce arata ca nu este o problema de aprovizionare sau de neexistenta a produselor, ci este dezinteresul spitalului si autoritatilor sa aloce bani cand este nevoie pentru pacientii asigurati. Dar oficial se comunica lapte si miere, ca sa tina multimea, deja iesita in strada, mai calma.

sa.ne.plangem.de.romania  •  1 decembrie 2015, 11:05

Cred totusi ca era important sa se vada cand erau facute aceste cereri. Doctorii erau preocupati de salvarea oamenilor, nu de stocul de medicamente. Au zis ca le trebuie pentru ca stiau ca in spital la ora aia, la cat se consumase se putea sa se termine. Nu stiu daca au mers sa il intrebe pe ponta daca le mai aduce cineva medicamente. O investigatie si un articol calumea ar fi aratat si cand sau daca au venit suficiente si de la stat.

Lucius Quinctius Cincinnatus  •  1 decembrie 2015, 11:16

@Alex Grivei Asta se intampla cand securitatea are interes. Daca ai analiza si cauzele ,nu doar efectele,o sa vezi ca ele sunt mai complexe. Cine are interes ca din Romania din 1 ian 2007 preturile sa ajunga la un nivel asemanator cu UE si 30000 de medici sa plece din tara? Si clasa politica corupta,cine o alimenteaza....Ca aia 1% care nu sunt corupti,nu stiu cum sa scape de ei. Ma rog,ei pun guverne,ei fac supermarketuri in mijlocul oraselor si isi fac lege ca 30%din profit sa nu fie impozitat si 'REINVESTIT IN RECLAME" ,IN POLONIA DOAR 6%,EI TAIE padurile,ei mentin pe cine vor ei la putere,ies in starda 40.000 de mii,cade guvernu,voteaza 7.5 in acelas sens,vine Merkel si zice ca este lovitura de stat,samd. Toate statele dezvoltate sunt indepedente. Fara independenta nu poti sa ai economie,sanatate,cultura,samd. PS: AFARA NU DA NIMENI SPAGA PENTRU CA SE PLATESTE INTRE 1500-2500 DE EURO PE ZI SPITALIZAREA IN VEST. PE LANGA ASTA,ITI PLATESTI OPERATIA SAU CE FACI TU. ACOLO NU MAI ESTE NEVOIE DE SPAGA. SUNT 30000 DE MEDICI ROMANI PLECATI IN VEST SA LUCREZE,ACOLO NU CER SPAGA . PS: NICIUN GUVERN NU O SA AIBA CURAJUL SA ALOCE ACELAS PROCENT DIN PIB PT SANATATE CA SI FRANTA SAU BELGIA. Deja ambasadele si FMI au luat foc ca au scazut astia putin TVA. Salariul trebuie sa ramana 200 de euro,indiferent de costul social pe termen lung. Evident,ei vb.de solidaritate si vor da 500 de euro imigrantilor care vor veni in Romania,ca nici sirienii nu vor sa traiasca aici. Romania a iesit din comunism,in sclavagism. A avut si ea saraca o scurta perioada de indepedenta in perioada interbelica,dar a trebuit nazistii sa rastoarne lumea cu fundul in sus. Evident,i-am asteptat pe americani,au venit cand au avut interes. Ei deja se intelesesera ....Acum ne-au bagat in UE ca au nevoie de sclavi,plus ca ,sunt de preferat romanii in locul alora de in orientul mijlociu. Sa vedem in urmatorii 50 de ani cine o sa mai fie in tara asta. O sa ramane *** de copii ai copiiilor de fosti securisti....Tot prin presa,justitie,DNA,PNA,sau cum se vor mai numi astea vor fi. O sa fie un stat 100% neocomunist,ca deja au cam reusit sa distruga Romania,iar straincii isi freaca mainile,30000 de medici au plecat din 2007 afara...Inca este nevoie. Plus tineri frumosi si destepti,tocmai buni.Ii sorteaza si pe aia si restul arunca la gunoi,pardon.... Europa practica un nazist social-economic. Se mai mira lumea ca este plina de teroristi....Intr-o asa lume cine mai ramane normal.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mario  •  1 decembrie 2015, 11:18

La MultI Ani! cat despre articol...e varza, ***, flenduri...spune-i cum vrei. scriind acest articol ai demonstrat ca? hai vezi-ti de investigatiile tale, pune la dospit inca vreo 3-4 articole despre arab, hai ca se poate! pana la urma, cei care te/va platesc vor sa-l vada dat jos. de-abia astept smurd-ul privat al lui udrea, cocos, tender sau oricare apropiat a lui base. n-avem nevoie de smurd, noi vrem inapoi daciile 1310 break de la serviciul de ambulanta. cu alea trebuie carati ranitii. sau cu niste masini super-bengoase aduse de gasca lui base: cand te-ai dat jos din ambulanta, pac factura, pac infarct! ca-n America ce naiba!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Doina  •  1 decembrie 2015, 11:29

Da, articolul dovedeste ca nu au avut chiar toate medicamentele necesare (100%), lucru bine stiut despre spitalele noastre. Intr-o investigatie cu adevarat obiectiva s-ar fi cercetat si cat anume din tot ceea ce era necesar in primele zile a existat totusi in stocurile spitalelor (greu de dat un procent, stiu, dar macar o apreciere calitativa, cu accent pe ceea ce este cu adevarat esential in tratamentul arsilor). Atunci cand adevarul nu e 100% de o parte, oricine investigheaza, in functie de cum anume face investigatia, poate justifica convingerea pe care o are deja. In acest caz, si eu sunt de parere ca argumentele nu sunt prea tari. Convinsa fiind de dorinta dvs. de a afla adevarul, asa cum e el, in diverse nuante de gri, astept o continuare mai argumentata sau, daca e cazul, o revizuire obiectiva a pozitiei .

Catalin  •  1 decembrie 2015, 11:37

Ma bucur ca nu l-ati piedut pe drum pe domnul Banicioiu - acest domn resprezinta licheaua model care inainteaza prin lipsa de caracter si abundenta de stapani bine pusi. Analizati-i trecutul si veti intelege cum s-a format.

Darius  •  1 decembrie 2015, 11:46

Cu tot respectul pentru munca pe care o depui nu vrei sa asculti de noi cititori GSP GAZETA SPORTURILOR care intram pe site sa citim presa sportiva nu munca ta furibunda ( de apreciat de altfel ) contra la tot ce misca in Romania . Incearca sa iti faci un ziar sau un site strict pe problemele tale . Vreau pe gsp sa vad strict stiri legate de sport . Sunt satul de alte informatii .

Marcel  •  1 decembrie 2015, 11:47

Domnule Tolontan,va apreciez pt.anchetele facute,pt.obiectivitatea din comentarii,dar de aceasta data imi pare ca sunteti patimas,v-ati pierdut obiectivitatea .Situatia din spitale nu este cea mai buna,sunt greutati,lipsuri ,dar aceste spitale functioneaza,salveaza vieti.La producerea accidentului aceasta stare exista si va mai exista,(despre ea se poate discuta)DAR SPITALELE unde au fost dusi accidentatii au facut fata situatiei ,specialistii straini apreciindu-i pe medicii romani.Lipsurile din sistem n-au aparut la accidentul din Colectiv,le puteti cerceta,investiga,dar e tendentios sa le asociati cu acest eveniment tragic.Din celelalte comentarii inteleg ca nu sunt singurul care vede astfel lucrurile,in opozitie cu punctul dv.de vedere.Incercati sa va redobanditi obiectivitatea,sa fiti cel pe care-l stiam.

Cristian Stancu  •  1 decembrie 2015, 11:51

Imi pare rau s-o spun,dar esti jenant dl Tolontan.Ai fost un basist practicant si nu reusesti sa te lepezi nici acum.Vrei cu tot dinadinsul sa distrugi tot,asa cum v-a invatat tatucul.Sa murdaresti tot ce mai poate fi cat de cat curat in tara asta.Ma bucur ca acum observi tot si chiar critici si te revolti.Nu stiu de ce atunci cand se inchideau spitale,se taiau salariile medicilor si se reduceau cheltuielile din spitale,dand oameni afara si reducand salariile celor ramasi,atunci de ce nu te revoltai asa?Atunci erai de acord.Atunci cand udrea fura bani din bugetul asta amarat,atunci erai fericit ca un basist adevarat.O sa spui de cazul Bute,ca ai facut nu stiu ce anchete.Curajos,dupa ce a cazut regimul!O sa-ti iasa,probabil ca o sa il dai jos pe Arafat si o sa distrugi ce mai e bun prin sanatate!Acoperitule mic ce esti!Imi pare rau ca te-ai lasat de sport.Atunci te respectam.O sa renunt,din cauza ta,sa mai citesc Gazeta si-mi pare rau,ptr ca sunt si ziaristi adevarati.La multi ani de ziua voastra,a tinerilor frumosi si liberi,romani adevarati!

ibn  •  1 decembrie 2015, 11:56

Domnule Tolo, cred ca te-a luat valul si te-a aruncat pe aratura!! Desi nu cred ca o sa poti pricepe cum se intampla in realitate cu aprovizionarea in spitale, vreau sa te intreb doar atat: ai cumva o magazie burdujita cu alimente din cauza ca s-ar putea sa izbucneasca un razboi si....trebuie sa ai cu ce sa traiesti DACA......??????? In teoria economica, pe materie de aprovizionare exista definit termenul de "stoc de siguranta", care trebuie sa existe in magazii, dar care nicidecum nu se calculeaza luand in calcul cazurile "extrem de extreme", precum tragedia in discutie si urmarile ei!!! Asa ca nu are rost sa constati ca in primele ore dupa tragedie nu existau medicamentele necesare pentru tratarea TUTUROR pacientilor pe TOATA PERIOADA internarii! E ca si cand ai inventa mersul pe jos!!!! Intrebarea corecta ar trebui sa fie: au existat colapsuri in administrarea medicamentelor necesare pe perioada tratamentelor, sau nu!!! Ori ca fara acele "donatii", pacientii ar fi fost pusi in pericol??? Si ar fi decent din partea ta sa nu te mai dai specialist in chiar toate problemele, e chiar asa greu sa accepti asta?? Boala grea, narcisismul asta! E chiar epidemie prin presa romaneasca!! Sa iti dea Domnul mai multa intelepciune, ca ai nevoie!!

Catalin  •  1 decembrie 2015, 12:14

@Botizan Ca nu sunt in spital e una. Cand fac revizia la masina si descopera ca trebuie inlocuita o piesa in 30 minute ajunge de la furnizor (chiar daca distribuitorul are programata doar peste 4 ore sa vina la acel service - se trimite un taxi). Dar sa trimiti victimelor astfel de cereri e clar ca denota o nesiguranta a medicilor in ceea ce priveste alocarea resurselor. Si sunt sigur ca acea nesiguranta a fost construita in timp

Aurelian  •  1 decembrie 2015, 12:17

Este o situatie jenanta, chiar criticain toate spitalele. Dupa ce duci bolnavul la urgenta, este internat...si imediat primesti "biletelul" scris de mana, cu ce trebuie sa cumperi. Cine se mai gandeste atunci daca este corect sau nu....dai fuga si le cumperi (desi, lunar platesc din salariu o suma importanta de bani pt sanatate, fara sa beneficiez macar de vreo zi de concediu medical sau medicamente compensate). Si stiti unde vine CULMEA CULMILOR ? Dupa ce duc medicamentele pt administrare, merg la seful sectiei sa "discutam" de starea bolnavului (neurologie in acest caz).... si aud urmatoarele : bolnavului i-au fost administrate medicamentele x, y, z..... Si urmarim starea lui...mai treceti pe aici sa va dau noutati in evolutie.... De parca i le-ar fi dat el din buzunarul lui....Cand eu tocmai le cumparasem.....

Un om  •  1 decembrie 2015, 12:23

Imteleg ca este ordin pe unitate sa il dati jos pe Arafat. Nu va deranjeaza ca prin drama de la Colectiv a venit la putere un guvern al nimanui, ca s-a dat o lovitura de stat... Pe voi va deranjeaza Arafat, el trebuie dat jos, ca sa privatizam si SMURD-ul, sa apara companiile private, asa cum au aparut in transportul feroviar, capușe private dar subventionate de catre stat.

Marcel  •  1 decembrie 2015, 12:24

De meditat : a gresi e omeneste,a persevera ( in greseala ) e diabolic.

silvian  •  1 decembrie 2015, 12:24

Vă rog să verificați faptul că la Spitalul Județean de Urgență Slobozia NU există banalul vaccin pe care trebuie să-l facă oricine este mușcat de un câine sau de orice animal. Iar situația asta persistă de ani de zile. Singura posibilitate este să mergi la București. În spitalul Fundeni, medicii se uită la tine și dacă apreciază că "ai de unde" te trimit să cumperi medicamente de la farmacia de alături, pentru persoana pe care o ai internată în spital. Eu nu zic că n-or avea medicamente, dar tare mi-e că o mare parte din aceste medicamente pe care le cumperi ajung în altă parte decât la bolnavul tău, întrucât nu ai niciun control asupra traseului lor. Tare mi-e că unii medici sunt mână în mână cu farmacia de alături și că se lucrează pe bază de comisioane. Iar politicienii noștri ne mint pe toate părțile cum că e creștere economică bla bla bla.

Comentează