#Colectiv. Medic A.T.I. de la Spitalul de Arși: „I-am salvat dintr-o bombă de foc și au murit într-o bombă cu microbi!”

"Nu mai vreau să asist tăcut la mascarada care e vîndută oamenilor. Răniții au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești", spune un medic de la Spitalul de Arși. Spitalul confirmă oficial, punct cu punct, dezvăluirile

joi, 3 decembrie 2015, 6:56

UPDATE: În această după-amiază, Sanepidul a făcut un control în Secția de Terapie intensivă a Spitalului de Arși și a prelevat probe.

UPDATE: În condițiile dificile ale unei conferințe de presă, medicii de la Spitalul de Arși au fost onești. După cum onest este în izbucnirea lui Vlad Mixich

UPDATE: Telefon la prima oră de la doctorul Stănculea, șeful terapiei intensive și reprezentantul oficial al Spitalului de Arși: ”Vă mulțumim mult! Sperăm ca măcar de data asta să se înțeleagă. Sînt lucruri pe care le-am tot spus, dar n-au fost auzite. Poate pentru spitalul nostru va fi mai bine”. 

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Întîi a venit mesajul.

„Bună ziua! Sînt medic la Spitalul de Arși  și  asist neputincios la mascarada care e vîndută oamenilor pe toate canalele și prin toate mijloacele. Dacă vreți să știți adevărul dați-mi un semn, doar dacă sînteți într-adevăr interesați, deoarece rezervele mele de încredere sînt aproape epuizate”.

Nu am răspuns încurajator, ci sincer. Și noi sîntem aproape epuizați.

E oboseala, e concentrarea pe circumstanțele catastrofei, e nepriceperea în domeniu; nu ne simțeam în stare ca jurnaliști să culegem detalii și pentru ce s-a întîmplat după incendiu. Am așteptat un pic, lucrînd la altele.

Și, cu fiecare zi, au început să vină mesaje de la noi oameni.

Apăsați de secrete, medicii, rudele, prietenii celor răniți la Colectiv și oamenii din sistemul medical s-au revărsat. Toți vor ca publicul să aibă o imagine mai corectă asupra a ceea ce s-a întîmplat.

Ne-am întîlnit.

Medicul lucrează la Spitalul de Arși. Are vechime de aproape 17 ani în operații cu mari arși. 

Acest interviu este înregistrat, dar am convenit să nu furnizăm acum numele doctorului.

De fapt, nici nu mai e nevoie.

Pentru că, întrebați oficial, șefii Spitalului de Arși au confirmat, punct cu punct, dezvăluirile medicului!

Începem cu cel care s-a decis să vorbească.


1. „Tinerii au murit într-o bombă biologică, din cauza infecțiilor intraspitalicești”


– Care este lucrul pe care-l considerați cel mai important de spus publicului din tot ce s-a întîmplat cu oamenii răniți la Colectiv?

– Că mulți dintre răniți au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arși, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare.

– Nu așa mor, de regulă, oamenii cu arsuri grave?

– În lumea civilizată, nu. Nu vreau să invoc acum studii din SUA și nici să intrăm în cifre, dar acolo rata de supraviețuire este mult mai mare.

„La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta”Medic de la Spitalul de Arși

– Dar bacteria piocianic exista înainte de Colectiv.
– Sigur că exista. Tocmai asta e problema! La Spitalul de Arși oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii. De ce n-au fost anunțate familiile din primele zile, ca să aibă opțiunea de a-i transporta în străinătate?!

– Puteau fi transportați?
– Unii dintre ei, da. Infecțiile cu bacterii apar, din experiența noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubați, ei puteau fi transportați.

– Și s-au infectat.

– Da, iar din acel moment șansa de a scăpa este foarte, foarte mică. Oamenii mor pentru că acești germeni intraspitalicești sînt foarte agresivi și rezistenți. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice. Dar asta e altă discuție. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai puțin la colistin. Numai că dacă folosești colistin în exces atragi insuficiența renală.

– Unde intră pacienții în contact cu germenii?
– Oriunde! Noi nu sîntem, nici la terapie intensivă și nici pe secții, un spital de arși adecvat. Deși sîntem singurii medici specializați din țară. Restul spitalelor dacă au cîteva cazuri pe an, la Militar sînt cîteva zeci, noi avem sute de mari arși în fiecare an.

150-200 de cazuri de „mari arși” sînt tratate pe an la Spitalul de Arși din București

– Ce ar însemna condiții normale?
– Fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat. La noi, toți bolnavii sînt spălați într-o singură cadă. Se dezinfectează cada, e adevărat, dar întrebați-i pe șefii spitalului dacă e suficient! Germenii selectați în spital sînt extrem de rezistenți.

– Dacă la Spitalul de Arși nu sînt condiții pentru arși, atunci unde?
– Nicăieri în țară. Există doar Unitatea modernă de la „Floreasca”, despre care ați scris chiar voi, că a fost inaugurată și nu e folosită. Un mister. L-au întrebat și francezii despre ea pe profesorul Lascăr.

– Și ce a răspuns?

– Că nu a fost pregătit personalul.

„Știam despre pericolul germenilor. În Spitalul de Arși au murit oameni, vorbesc de înainte de Colectiv că toți sînt oameni, cu 10-15% arsuri! Asta din cauza microbilor”Medic de la Spitalul de Arși

– Noi am avut impresia unei mobilizări uriașe a sistemului medical în noaptea de la Colectiv și după.
– Știu că aceasta a fost percepția. Și s-au făcut eforturi. Dar sînt și multe exemple care arată ce limite avem. Sau ce nepăsare, uneori. Știți, de pildă, că la Spitalul de Arși nu a fost deschis laboratorul de analize în acea noapte?!


2. „Nu li s-au făcut analize amănunțite decît dimineața”


– Asta cu analizele e greu de crezut.

– Dar e adevărat! Nu s-au adus oamenii de la laborator. S-au făcut doar analizele de pe ATI, care-s puține, evident.

– Și erau importante analizele în acea noapte?
– Gîndiți-vă cum arată un set normal de analize. Leucocitele, de pildă, nu le-am putut vedea.

– Ce explicație aveți?
– Nu am. Nu s-a deschis laboratorul și, mai mult, nu au fost anunțați toți medicii să vină. Au existat situații în care s-a intrat în operație cu aproape o oră mai tîrziu din cauză că nu existau medici specialiști suficienți și erau prinși în alte operații.

„Medicii francezi care erau în țară chiar în acele zile pentru programul de Unități de Arși al Băncii Mondiale au spus despre spitalul nostru doar atît: «Totalement vetust»”Medic de la Spitalul de Arși


3. „Nu există un protocol național medical pentru marile arsuri”


– La cîteva zile după Colectiv, Rareș Bogdan a anunțat pe post că un director de spital din Transilvania i-a transmis că România nu are un protocol pentru mari arși. În ciuda insistențelor pe care le-au făcut și alți oameni, Sorin Ioniță am văzut că tot întreabă, nu s-a clarificat subiectul. E adevărat că n-avem?

– Da, e adevărat nu avem protocol!

– O secundă. Asta înseamnă că fiecare spital tratează cum consideră un astfel de caz?
– Da, înseamnă că răniții sînt tratați diferit de la un spital la altul. Și exact așa s-au petrecut lucrurile după Colectiv! Au fost spitale unde operațiile s-au făcut după cîteva zile, deși, din experiența noastră de mii de cazuri, operația este vitală pentru că zonele necrozate sînt cele unde apar infecțiile. Nu acuz pe nimeni, spun cum s-au petrecut lucrurile.

– Și dacă exista un protocol, el ar fi fost împărțit tuturor?
– Da, sigur, era obligatoriu.

– Adică pentru infarct avem un protocol, și un om e tratat la fel la Suceava și la București, dar pentru mari arși nu avem?
– Știu că vi se pare greu de crezut, dar acesta-i adevărul. Nu avem! Unii dintre colegii de la alte spitale ne-au sunat, alții nu. Ce exemplu să dau oamenilor ca să înțeleagă? Unii dintre noi am apelat la bronhoscopii ca să vedem dacă au fost afectate căile respiratorii, iar alții, nu.

– Revenim la infecții, vă rugăm.
– Răniții au murit nu doar din piocianic. Au murit și din acinetobacter, un germene de asemenea foarte agresiv. Am avut cazuri în care analizele bolnavilor indicau prezența a patru, cinci bacterii! Nu au avut nici o șansă nici dacă au ajuns în străinătate că au ajuns deja suprainfectați.

„În ciuda situației excepționale, la noi s-au făcut analize doar luni și joi, că ăsta era programul normal, deși era nevoie să urmărim virajul bacteriilor în funcție de tratamentul administrat”Medic de la Spitalul de Arși

26 de răniți a primit Spitalul de Arși, dintre care 15 în stare gravă. Au murit 6 oameni, unul e în continuare internat, iar alții sînt în străinătate

 

Reacția oficială a Spitalului de Arși – Adrian Stănculea, șef secție ATI:
„E posibil ca toți să fi murit de infecții, dar acestea sînt lucruri pe care nimeni nu a vrut să le audă!”

Ne așteptam ca oficialii de la Spitalul de Arși să se ascundă în fața acuzelor dure ale propriilor medici. Dar nu. Ei confirmă. E chiar o ușurare în ceea ce spun. ”Nu avem secrete, am vrut să spunem de multă vreme aceste lucruri”.

1. „Da, cei care au murit la mai mult de o săptămînă au murit din cauza bacteriilor”

– Este posibil ca o parte din decesele survenite în spitalul dumneavoastră în cazul Colectiv să fie cauzate de infecţiile intraspitaliceşti?
– Da. Este posibil. Chiar și la cei transferaţi la unităţile din străinătate ne-au venit hemoculturile după ce au plecat. Unele erau pozitive. Am avut un caz care a avut la început o evoluţie bună, a fost scos de pe adrenalină, iar după două, trei zile starea lui s-a degradat şi a intrat în şoc septic, deci a avut infecţie. A murit.

– Din ce știți, situația din alte spitale a fost la fel?
– Am primit trei pacienţi de la alte spitale. Doi de la Pantelimon şi unul de la Sf. Ioan. Este posibil ca aceştia să fi venit la noi deja contaminaţi.

”Infecțiile luate în România i-au afectat și pe cei plecați. Un pacient transferat în Anglia a murit. Și, în ziua în care a murit, i-am găsit hemocultura pozitivă rămasă acasă” Adrian Stănculea, șef secție ATI, Spitalul de Arși

– Cînd aţi avut primele rezultate de infecţie intraspitalicească?
– La zece zile. Ba nu, la o săptămînă. Avem cazuri transferate în străinătate la care culturile s-au pozitivat la noi după plecare. Dar să ştiţi că şi recoltarea probei în sine poate să fie incriminantă sau nu. Poate să producă contaminarea… Aş vrea să înţelegeţi că un ars mare dezvoltă sindromul reacţiei inflamatorii sistemice şi dacă i se adaugă şi germenul intraspitalicesc, intră în sepsis şi e mort.

– Care este, în general, procentul deceselor cauzate de infecţiile intraspitaliceşti la Spitalul de Arşi?
– Vorbim de secţia ATI?

– Da.
– Pe datele declarate, în jur de 10%. Medicul curant este cel care trebuie să declare infecţia nosocomială. Numai el poate corela evoluţia bolii cu hemocultura pozitivă. Acum trei ani, eu, ca şef de secţie, mi-am asumat singur infecţiile nosocomiale. Cînd le-am lăsat apoi la liber, nici un medic nu a mai declarat nimic. Poate şi pentru că sînt multe hîrtii de completat. Acum două luni, eu am declarat 6 infecţii nosocomiale din 30 de cazuri pe ATI.

– Să înţelegem că această contaminare cu germeni intraspitaliceşti e mult mai mare decît cea de pe hîrtie?!
– Contaminarea e mult mai mare, dar nu e declarată. La deces, se declară doar şocul septic.

– De ce? De frică?
– Să vă explic. Bolnavul poate fi contaminat în spital, dar nu şi afectat. Analiza care ne arată că bolnavul este infectat, că leucocitele au început să lucreze, este cultura de ţesut, care nu se face în laboratorul nostru. În acest sens, colaborăm cu Spitalul Balş. Trebuie făcută diferenţa între colonizare şi infecţie. Dacă bolnavul moare în primele 5 zile, nu pot să-l declar cu nosocomială pentru că infecţia nu a avut timp să se manifeste şi să intre în sepsis. Arşii mari oricum au un risc mare de infecţie. Deci da, sînt multe infecții. Dar au fost şi cazuri transferate cu secreţii de plagă sterile.

– Da, dar aici vorbim despre contaminarea cu acea versiune de germeni care există numai în spital pentru că aici au dobîndit rezistenţă la antibiotice. Cum sînt germenii selectaţi de piocianic, de acinetobacter sau klebsiela… Secţia ATI de la Spitalul de Arşi este contaminată cu aceşti germeni?
– Da. Peste tot e la fel.

„Toate spitalele sînt contaminate. Cine nu recunoaşte aceste infecţii cu bacterii e dus cu pluta!”Adrian Stănculea, șef secție ATI

 

– Repet întrebarea. Este posibil ca pacienţii care au ars la Colectiv şi care au murit la o săptămînă să fi decedat din cauza infecţiilor intraspitaliceşti!?
– Da. Este posibil ca toţi să fi murit din cauza infecţiilor nosocomiale. O spun pentru că poate aşa se va face o clădire nouă pentru acest spital. Cînd a venit premierul Cioloş în vizită şi ne-a întrebat de ce avem nevoie, i-am răspuns «De o clădire nouă!».

– Ce au în plus spitalele de afară, unde au fost transferaţi pacienţii de la Colectiv?
– Şi acolo există infecţii nosocomiale. Însă pacienţii sînt mai protejaţi. Ei sînt trataţi în saloane individuale. Acolo sînt ventilaţi, acolo sînt operaţi, curăţaţi, trataţi. De acolo ies fie pe picioare, fie morţi.

– La secţia ATI de la Spitalul de Arşi, pacienţii sînt curăţaţi în aceeaşi cadă?
– Da. Avem o singură baie pentru ATI, dar măcar noi sîntem singurul spital din ţară unde li se face baie!!!

 

2. „Laboratorul nu a fost deschis, dar la marii arși, analiza de sînge nu e o urgență”


– A funcţionat laboratorul spitalului în noaptea tragediei?

– Nu-mi aduc aminte…. E posibil să nu fi funcţionat. Da, nu a funcționat. Analizele s-au luat dimineaţa.

– Nu aţi avut nevoie de analize urgente la atîtea cazuri sosite peste noapte!?
– Nu, pentru că la arşii mari analiza de sînge nu e o urgenţă. Analizele primare de sînge, hemograma, coagularea, ioni se fac pe secţia ATI.

– E adevărat că nu s-au făcut antibiogramele decît luni și joi deși ele evidențiau germenii?
– Da, e chiar o practică hotărîtă de mine, scrie pe pereți, pentru că se ajunsese la un exces. Începuseră să se schimbe și de două ori pe zi antibioticele. Dar dacă vineri vine o urgență, sigur că o facem.

70.000 de euro în medie va plăti statul român, transport și două-trei săptămîni de tratament, pentru fiecare dintre răniții de la Colectiv transferați în străinătate, potrivit doctorului Stănculea


3. „Nu există protocol național, le-am zis celor de la Municipal să se oprească din traheostomii!”


– Există un protocol de terapie pentru marii arşi?

– Un protocol național, nu. Există ceva de genul acesta la Timişoara, dar în rest, nu. Ne-au sunat colegii de la celelalte spitale să ne întrebe cum să procedeze… Cei de la Municipal ne-au spus că vor să facă la fel ca şi cei de la Floreasca, adică să le facă traheostomii. Le-am spus să se oprească pentru că nu fac nimic altceva decît să le mărească şansele de contaminare! Ar fi trebuit intubaţi înainte să dezvolte acidoză. E de înţeles să știm mai multe ca alții pentru că toate cazurile de arşi din ţară sînt aduse la noi. Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu arşi.

Mixich: „Bomba microbiană, prima prioritate”

Medicii de la mai multe spitale știu exact de ce au murit oamenii de la Colectiv. Nu e întîmplător că Vlad Mixich, unul dintre jurnaliștii cu cele mai solide surse din sistemul medical, a pus chiar ieri această problemă a spitalelor din România prima pe lista actualului Guvern.

În ziarul de mîine, a doua parte a dialogului cu medicul de la Spitalul de Arși:

„Ca să se creeze sentimentul că moartea e inevitabilă și că nimeni nu e de vină s-a spus că toți au avut arsuri de căi pulmonare. Nu e adevărat! S-a mai spus că asemenea arsuri nu s-au văzut. Nu e adevărat! Noi am tratat mii de oameni arși și cei de la Colectiv au fost exact ca şi ceilalți. Au fost declarați diferiți ca să nu se întrebe oamenii de ce nu pot fi salvați

Comentarii (214)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2015, 8:56

@Dana: Lucram pentru o asociatie secreta care se numeste Partidul Linguritei. A descris-o scriitorul Amos Oz intr-un eseu al sau. Cind e la moda sa dai foc, ne dorim ca fiecare om sa aiba o lingurita si sa poata puna apa pe foc.Dar asta se face oferind oamenilor faptele. Si inca ceva. Nu vorbim in numele victimelor, nu vorbim in numele nimanui. Nu avem aceasta pretentie, daca ati inteles asta ne pare rau.

fotbal  •  4 decembrie 2015, 9:32

la tine acolo lucreaza doi domni, less hate si more speech. primul e libertin si neatent sau excedat si superstresat fac un mic apel la dl more sa preia din sarcini. altfel ajungem pe pereti. am impulsul de a-i lua volanul

Stefanescu  •  4 decembrie 2015, 12:50

Comentariul meu ...Bravo Cata, super interviu, magnifice si triste descoperiri, ce-a facut cazul de la Colectiv continui tu, si intr-un mod extrem de echilibrat, axat pe adevarul care a fost ascuns, si inca este, de atatea zeci de ani.Maine se implinesc 12 ani de cand a murit tatal meu din cauza infectiei luate din Spitalul Militar, a decedat in Spitalul Elias.Multumesc in numele Romanilor. Nu este de ajuns sa intonezi imnul National tinand mana in dreptul inimii ca sa te numesti fi Roman, ceea ce faci tu este adevarata dovada de iubire fata de tara si fata de Romani

Cipinho  •  4 decembrie 2015, 15:16

Citind ieri articolul și mai apoi și comentariile, unele aparținând unor medici, acestea din urmă mi-au întărit convingerea pe care am avut-o de prima dată. Acel medic șef a făcut niște dezvăluiri despre care se știa de la bun început, nu era niciun secret, tocmai de aceea și conducerea spitalului a confirmat fără probleme că aceste virusuri intraspitalicești pot fi vinovate de moartea celor arși. Astfel acest articol nu este chiar o "bomba" cum poate s-a vrut a fi, ci doar o știre menită să (dez)informeze lumea cu privire la situația precară a spitalelor din România. Un aspect despre care nu am văzut discutându-se prea mult este de ce arșii nu au fost transportați mai devreme în străinătate? am înțeles că în starea lor era un risc, însă orice medic putea să prevadă că în România, marii arși nu au prea multe șanse de supraviețiuire din cauza infecțiilor. Se pune întrebarea dacă medicii au informat autoritățile cu privire la șansele minime de supraviețuire ale marilor arși, și dacă s-a făcut tot posibilul ca arșii să fie transportați imediat în alte țări și nu după o săptămână când a fost mult prea tarziu. se pune problema formulării exacte fiindcă există o diferență enormă între "există riscul unei infectări a marilor arșilor" și "marii arși sunt in pericol iminent de moarte din cauza virusurilor intraspitalicești" Mai mult trebuie investigat și dacă familiile celor arși au fost înștiințate corect despre aceste virusuri mortale și să li se ofere posibilitatea să aleagă între transport urgent în strinătate cu șanse ceva mai mari de vindecare sau rămânerea în țară cu șanse minime spre zero.

Geo  •  4 decembrie 2015, 17:33

Ce legatura are asta cu sportul, omuleeeee ???

Radu  •  5 decembrie 2015, 0:24

Bravo!

Abraam-Amadeo  •  5 decembrie 2015, 4:03

Si Ponta se lupta cu Basescu. Altii dorm in camerele deputatilor sau senatorilor. IN CAMERELE DE GAZARE CU VOI, POLITICIENILOR! Germans, please dont't export Mercedes-Benz to Romania anymore, all we need is ZYKLON B for our politicians/rulers, and we need a great deal.

Cum au ajuns spitalele românești focare de bacterii rezistente la antibiotice  •  5 decembrie 2015, 16:04

[…] recunosc că o parte dintre tinerii internați cu arsuri grave au murit, de fapt, din cauza bacteriilor intraspitalicești. Rezistente la antibiotice, aceste bacterii, numite nosocomiale, le provoacă infecții […]

GEORGIANA  •  5 decembrie 2015, 20:50

Absolut fals ,a fost mana criminala ,au fost gaze de lupta ,toxice . Certificatele medico legale spun foarte clar ,cauza deceselor -Insuficienta sistemica-arsurile au fost chimice de la gaze vezicante-Medicii nu aveau cum omeneste posibil sa-i mai salveze .Cu cat au avut mai mult contact cu gazele letale ,sfarsitul a fost letal.Dovada ca cei care initial au scapat intorcandu-se sa mai salveze au murit.Dealtfel pacienti au murit si in spitalele din strainatate.Serviciile si justitia .respectiv anchetatoarii nu vor spune adevarul care are implicatii grave fiind un act terorist...evident fara teroristi mai cunoastem noi..Ar fi si mai pacat pentru sufletele plecate cu atata durere sa fie culpabilizati ,medicii sau altii aparent raspunzatori din sistem cand de fapt criminalii reali sunt bine merci la adapostul coruptiei securiste si a acoperitilor din media.Dumnezeu sa-i primeasca in lumina pe tinerii nevinovati .

Cami  •  6 decembrie 2015, 13:12

Trist,rusinos,dezolant si dezamagitor TOT ce se intampla in spitalele romanesti. Mai ales in spitalele din Bucuresti, fie ca este Spitalul de Arsi sau Spitalul Colentina...Aceeasi mizerie,saracie si nepasare colectiva si pe muteste. De exemplu mama mea a facut AVC acum cativa ani si am ajuns cu ea cu masina salvarii in Spitalul Colentina din capitala!!!) unde a fost internata la neourologie femei. Acolo cazile erau nefolosibile(sparte,ruginite si nu curgea deloc apa),saloanele nu aveau caldura(am adus aeroterma de acasa!) si....bolnavele erau toaletate zilnic cu..apa calda scoasa din caloriferele de pe holul spitalului in sticle de plastic si spalate direct in pat de catre asistente, pentru 5 lei!!!..Va imaginati asta intr-o capitala europeana cu mari pretentii???......Insa multumesc soartei ca dupa 3 saptamani acolo mama traieste. In loc sa dam aiurea si in bataie de joc bani pt biserici,flori stradale,ceasuri aurite,reparatii inutile pe toate arterele Bucurestiului mai bine modernizati toate spitalele sau macar pe cele mari pt ca e pacat de sufletele celor morti din nepasarea si nesimtirea autoritatilor....Bieti oameni!

Iulian  •  29 martie 2016, 11:14

Pentru toti care intreaba de sport, aici este blogul lui tolontan. Poate scrie despre orice doreste. Poate ca principalul domeniu este sportul dar asta nu exclude alte subiecte. Toata lumea stie despre mizeria din sistemul romanesc dar poate ca daca se scrie cat mai mult despre asta, odata si odata se va lua masuri. Nu inteleg, Dana ce anume te deranjeaza. Majoritatea romanilor sunt ca tine. Stiu despre tot dar nu fac nimic. In strada cand am iesit, subiectul a fost "o tara mai buna", "Un sistem mai curat" dar cum a demisionat Ponta ati plecat acasa. Toate mizeriile sistemului au ramas acolo. Nu au plecat cu Ponta si nu vor pleca niciodata cu vreun politician, pentru ca ei vin si pleaca..dar sistemul ramane. Doar noi il putem schimba si poate ca, daca se vorbeste mult despre o parte din el, se va schimba ceva, cat de putin.

Coruptia din club a fost de vina!  •  10 aprilie 2016, 6:08

Bai Tolontane, dar unde sunt bai fix dovezile ca aia 13 au murit fix de bacteriile pe care le-au luat fix din spitalele respective? Tu in calitatea ta de numerator de cornere la Gazeta Sporturilor, de imunodepresie ai auzit? P.S. De fapt multi dintre ranitii din Colectiv nici nu aveau asigurare medicala, in concluzie nici macar nu trebuiau sa fie primiti in spitale pentru ca nu plateau CAS. Ce sa mai vorbim despre a mai fi trimisi in strainatate, pe cheltuieli de zeci de mii de euro din buzunarul cui?! Voi vreti spitale ca in Germania dar fara sa si contribuiti ca aia din Germania. Voi vreti sa contribuiti ca in Romania, adica sa dati teapa. Dupa aceea tipati ca din gura de sarpe, tipic romanesc, ca orice golani. Rusine ca mai aveti si tupeul sa faceti si urat, ca derbedeii! Cei din Colectiv nu au murit la munca sau in lupta, ci au murit la distractie! Dupa ce si-au dat singuri foc la valiza, au descoperit acum ca toti ceilalti erau vinovati de prostia lor crasa! Duceti-va direct la culcare! Urati oameni, romanii astia...

Samadau  •  28 aprilie 2016, 13:12

Clostridium difficile. Aceasta e bacteria de la Spitalul Panduri pe care mama a contactat-o acum 2 ani, internata fiind la urologie pentru o banala operatie. Inca mai trage din cauza acestei bacterii ca sa nu mai zic ca era sa moara din cauza ei si a fost de 3 ori internata la Victor Babes la infectioase.

Samadau  •  28 aprilie 2016, 13:17

Sunt aproape sigur ca la Panduri la sectia Urologie colcaie de bacterii si germeni de spital. Cel mai simplu, mergeti la spitalul de boli infectioase Victor Babes, ca acolo vin toti dupa ce se imbonavesc si o sa aflati de la medici ce boli/ cati si de unde vin.

Comentează