Supraviețuitorul de la Colectiv a avut dreptate: conform coordonatelor GPS, două ambulanțe BGS și Sanador au ajuns în zonă, dar au fost refuzate! Ce spune Arafat

Într-un document din 2009, Arafat susținea că privații vor să folosească exercițiile cu statul ”ca mijloc de reclamă”. ”De aceea nu facem exerciții împreună”, susțin privații

joi, 17 decembrie 2015, 6:58

UPDATE: Poziția lui Raed Arafat pe facebook aici. Nefiind obișnuit cu relatările de presă, ci doar cu laudele și aplauzele pentru el și cu insultele incalificabile (inclusiv rasiste) ale suporterilor proprii pe contul său de facebook la adresa oricui nu-l elogiază, șeful Departamentului de Urgență susține că noi ”pictăm” interesați și mînați de la spate de cine știe ce scopuri. Nu facem nici un comentariu. De altfel, secretarul de stat nu neagă esența, și  anume că cele două ambulanțe BGS și Sanador au fost la Colectiv și au fost refuzate, ci doar inversează ordinea venirii lor.  Așa cum am promis, mîine publicăm o discuție amplă cu Raed Arafat. 

UPDATE: RISE vorbește azi și despre bacteriile secrete, pe care Ministerul Sănătății nu le găsește în spitale. 

UPDATE: Jurnaliștii de la RISE scriu despre felul în care sînt atribuite contractele de igenizare din spitale. A trecut aproape o săptămînă de la termenul în care Ministerul Sănătății a promis că va face public rezultatul inspecției legate de infecțiile din spitale. 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

1
Raed Arafat scria în 2009 că ambulanțele private vor să-și facă publicitate dacă ar lua parte la exerciții comune cu ISU și SMURD. În acest moment, în cazul unui dezastru major, de pildă un cutremur,  privații spun că nu ar putea lucra eficient împreună cu statul pentru că nu au făcut aplicații. Arafat îi contrazice.

 

Sînt replici după lămurirea cărora am umblat o lună și jumătate.

Pentru că un alt mit #Colectiv merită clarificat.

Prima oară ne-am referit la morții ascunși. Acum, vorbim despre ambulanțele și medicii privați care ar fi fost blocați în seara catastrofei.

Pe 2 noiembrie 2015, în seara ultimei zile de doliu național, Liviu Mihaiu realizează la TVR o ediție specială a emisiunii ”Între bine și rău”.

Se pun tot soiul de întrebări incomode.

Este momentul în care televiziunea publică încearcă să-și răscumpere absența emisiei din noaptea tragediei. Prezent și el în emisiune, Dragoș Pătraru le explică în clar lui Raed Arafat și lui Daniel Dragne, prim adjunctul de la IGSU, că ”românii s-au păcălit de atîtea ori cu autoritățile că e normal să fim sceptici”.

Calmi, Arafat și Dragne, plus ministrul Bănicioiu, care intervine telefonic, descriu ceea ce urmau să devină adevărurile oficiale ale tuturor acelor zile: pompierii nu știau de Colectiv, intervenția a mers impecabil, au fost suficiente ambulanțe, salvările private n-au existat și n-au fost refuzate, România are suficiente resurse medicale și răniții vor fi îngrijiți ca în orice țară din Europa.

La scurt timp după startul emisiunii, în platou are loc următorul dialog:

”Liviu Mihaiu: Am și eu o întrebare. Există acest zvon, nu e verificat, am înțeles că în apropierea locului tragediei este un centru al BGS, care are salvări și chiar oameni. Am înțeles că ei nu au putut să intervină…

Raed Arafat: Deci. Zvonurile astea sînt lansate. La fiecare caz se lansează zvonuri, mai ales cu sectorul privat. Că ce bine ar fi dacă sectorul privat era acolo! Deci haideți să ne înțelegem clar: legislația ne permite să-i chemăm și chiar să-i chemăm obligatoriu să vină și după care să-i decontăm. N-avem nici o problemă. Asta-i legea numărul 95. Nimeni n-a zis privatul să nu intervină!

Liviu Mihaiu: Dar i-ați chemat?

Raed Arafat: Nu.

Cătălin Tolontan: Dar au vrut să vină?

Raed Arafat: Nu.  N-am nici o informație…

Alin Pandaru (supraviețuitor Colectiv): Ba da, au vrut să vină și n-au fost lăsați de poliție să vină!

Raed Arafat: Cine, vă rog, v-a zis?!

Alin Pandaru: Am martori care mi-au zis că ambulanțele private n-au fost lăsate de mașinile de poliție să vină.

Raed Arafat: Cine a zis acest lucru?!

Alin Pandaru: Vecinii care erau acolo.

Raed Arafat: Credeți-mă că eu nu știu de acest lucru și eu nu știu că mașinile de poliție nu au lăsat vreun privat să intervină. Dacă privatul v-a zis că el a vrut să vină și n-a fost lăsat de poliție, va trebui să vină și să spună aici”. 

*sursa video: TVR

N-au venit privații, dar au venit coordonatele GPS.

Astăzi, putem publica date care confirmă că o mașină a BGS a fost în acea noapte, la aproximativ o oră după catastrofă, chiar pe strada care mărginește zona intervenției.

Și n-a fost singura ambulanță privată de la fața locului!

O mașină de la Sanador a reușit chiar să pătrundă dincolo de primul cordon.

Ambele ambulanțe private au fost însă blocate, pînă la urmă, de poliție, care le-a întors și le-a trimis, goale, pe drumul lor.

Datele de pe GPS și mărturiile adunate de către Gazeta Sporturilor confirmă cu exactitate ceea ce a spus, pe 2 noiembrie în studioul televiziunii publice, Alin Pandaru, supraviețuitorul incendiului de la Colectiv.

Să le luăm pe rînd.

”Cei de la BGS nu mai aveau sediul lîngă Colectiv, se mutaseră de puțină vreme undeva spre Vitan. Dar de la baza lor nouă și pînă la Colectiv făceau pe cheiul Dîmboviței, la acea oră, cîteva minute”, povestește cineva care cunoaște faptele din acea seară.

”Am aflat de tragedie din dispeceratul 112, cu care oricum noi sîntem conectați pentru că ISU subcontractează salvărilor private anumite cazuri”, spune o sursă din interiorul BGS.

De ce nu vreți să vă tipărim numele? ”Adevărul e că toți privații din sistemul de urgență se tem de Raed Arafat și e de notorietate că el ne e ostil. Nu vreau să expun firma la care lucrez”, susține omul de la BGS.

Dar nici ei nu rămîn datori.

Privații din sistemul de urgență îi sînt, la rîndu-le, ostili lui Arafat. Și nu numai privații.

În special vechii oameni de la Ambulanța București au un cui împotriva lui Arafat. ”Pentru că Raed a modernizat ambulanța, pentru că nu-i mai lasă să fure materiale medicale”, spune un susținător din sistem al lui Arafat.

Un exemplu-paranteză despre această ostilitate răsucită.

Pe parcursul documentării, au existat declarații dinspre oamenii Ambulanței București care susțin nu doar că la Colectiv au ajuns ambulanțe private, dar și că medicii din ele s-ar fi dat jos, fiind însă respinși chiar în momentele cînd acolo se făceau resuscitări cardiace.

Din documentarea Gazetei, această istorie e genul de mărturie deformată de subiectivism. Medicii de la ambulanțele private care au dorit să intervină nu s-au dat jos din mașini și nu au ajuns în apropierea victimelor. Chiar potrivit surselor din BGS și din Sanador, echipajele au rămas în ambulanțele întoarse de poliție.

O explicație potențială a confuziei: primul medic ajuns la fața locului a fost de la Ambulanța București, doctorul Radu Cotloș, care lucrează și pentru BGS. E posibil ca cineva să-l fi știut de la BGS și să-l fi confundat cu echipajele BGS. Dar în noaptea de 30 octombrie Radu Cotloș era în tură la Ambulanța de stat.

Revenim la momentul tragediei.

”Cînd am aflat de incendiu, am păstrat cinci mașini  libere și le-am comunicat celor de la ISU, prin 112, că sîntem gata să intervenim”, povestește o sursă din BGS. Și ce v-au răspuns? ”Nimic”.

Una dintre mașini a trecut însă, ceva mai tîrziu, prin zonă. ”A fost o acțiune pe cont propriu, care și-a asumat riscul, pentru că toți știm că Arafat e extrem de dur cînd vine vorba de imixtiunea privaților, iar legea îi  dă tot dreptul să facă asta. Ne putem trezi inclusiv cu licența ridicată. De aceea a stat și puțin acolo, doar trei minute”, explică sursa.

traseu
Tabelul coordonatelor GPS ale ambulanței BGS care a încercat să intre în zona clubului Colectiv

——-Descriere traseu——–

E ora 23:43:00.

Coordonatele GPS ale mașinii BGS cu numărul B43 LTX indică sediul BGS. Clădirea din colţul dintre Calea Vitan şi Splaiul Unirii, chiar lîngă podul care duce spre Tîrgul Vitan, spre lacul Văcăreşti.

De-aici e pornit aparatul, iar deplasarea propriu-zisă începe la 23:45:25, după aproape două minute.

Maşina face o mică buclă pe Calea Vitan, apoi se întoarce şi continuă drumul pe lîngă Dîmboviţa. Manevra nu ia mai mult de 50 de secunde. ”Atunci s-au gîndit că mai bine se duc la Colectiv”, explică cineva.

Drumul e liber. Durează 5 minute ca Ambulanţa să ajungă la intersecţia cu Bulevardul Mărăşeşti. În dreapta e pasajul, în stînga, peste pod, e perimetrul din jurul clubului Colectiv, străduţele care duc spre clubul afectat de accident.

Pe rînd, coordonatele arată că maşina înaintează pe bulevard. ”A oprit și aici l-au refuzat prima oară. Chestie de secunde, practic”. O taie repede. E vorba de secunde. Trece de Strada Bucur, apoi de „Cuza Vodă”, o altă cale de acces. ”E refuzat din nou: dați-i drumul, nu aveți voie cu ambulanțele private aici, i-au spus polițiștii imediat! Ne-a dat prin stație că pleacă, nu mai are rost să încerce și a treia oară”, spune cineva de la BGS. Totul a durat cam trei minute.

harta
Traseul ambulanței cu numărul de înmatriculare B43 LTX reconstituit de pe coordonatele GPS

Ambulanța nu întoarce nici pe „Leon Vodă” ori „Dimitrie Cantemir”, iar la 23:52:55, la exact 10 minute după start, a părăsit zona și e deja în faţa Parcului Carol.

Cu puțin timp înainte de mașina BGS, o ambulanță de la Sanador a fost mai norocoasă sau mai îndrăzneață.

”Cei de la Sanador au pătruns în zona unde medicii interveneau pe răniți. La un moment dat, mașina lor se vede și pe imaginile TV, dar nimeni n-a dat importanță atunci”, povestește o altă sursă.

Cei de la ISU au sesizat-o și poliția a întors-o dincolo de cordonul de protecție. ”Chiar în momentul în care ambulanța de la Sanador ieșea, BGS mai făcea o încercare scurtă să intre și a renunțat”.

Ambele mașini erau ”ambulanțe C”. În codificarea medicală de urgență, ambulanțele C sînt cele care au șofer, asistent și medic.

De pildă, din primele trei mașini de la Ambulanța București sosite la fața locului, doar una avea medic, pe Radu Cotloș, celelalte două fiind cu asistente.

În emisiunea de la TVR  de pe 2 noiembrie, Raed Arafat spunea că la momentul invocat de supraviețuitorul de la Colectiv, și care se potrivește cu datele GSP, ”aveam ambulanțe SMURD suficiente, am întrebat pe cineva și mi-a spus că avem cinci ambulanțe goale”. 

Declarația sa este imposibil de pus în context pentru că, deși au promis încă de pe 2 noiembrie, cei de la ISU nu au făcut publică nici acum lista detaliată a sosirilor la locul accidentului.

După cum nu au fost făcute publice două rapoarte importante despre Colectiv:

  1. Raportul cerut de Dacian Cioloș lui Raed Arafat despre situația și intervenția de la ISU.
  2. Raportul promis de Ministerul Sănătății după ce a prelevat probele pentru infecțiile spitalicești din cele 11 unități unde au fost tratați răniții de la Colectiv.

Revenind din nou la noaptea tragediei.

După refuz, firmele private au confirmat că mașinile lor, inclusiv cele două care ajunseseră în zona Colectiv, au rămas la dispoziția ISU pentru celelalte urgențe din oraș, ”unde colaborarea a funcționat normal”. ”Nici nu a fost o noapte prea încărcată, exceptînd situația de la club”.

”Interesant e că, probabil din solidaritate și reținere, în noaptea de 30 spre 31 octombrie, au fost sensibil mai puține apeluri la 112 de la bucureșteni față de o noapte normală” sursă de la Ambulanța București

Încercările privaților de a participa la sistemul național de urgențe sînt mai vechi.

Și eșecurile sînt tradiționale.

Remarca pe care și Dragne, și Arafat au făcut-o în emisiunea din 2 noiembrie că e dificilă comunicarea cu serviciile private este recunoscută și de partea cealaltă. ”Așa e, în acest moment dacă, Doamne Ferește!, intervine vreun cutremur sau vreo catastrofă majoră, cooperarea va fi dificilă”, spun cei de la privat.

Dar ei susțin că asta e din cauză că au fost excluși de la orice exerciții comune. ”Din decizia lui Arafat!”, spun ei.

”Raed Arafat este obsedat de imagine și de media. Preocuparea lui excesivă pentru imaginea proprie și pentru cea SMURD l-a adus în faza de a considera că toată lumea aleargă după imagine”, spun cei de la privat. Ei dau exemplul unui document din noiembrie 2009, în încheierea căruia Raed Arafat scrie:

”E nevoie de proceduri care să aibă și rolul de a preveni folosirea exercițiilor efectuate de către instituțiile statului ca mijloc de reclamă pentru serviciile private comerciale, luînd în considerare mediatizarea pe plan național și local a acestor evenimente” Raed Arafat, în Punct de Vedere al Comisie de Urgență, Iași, 7 noiembrie 2009

Potrivit celor din serviciile private, consecința a fost că au fost excluși de la orice exerciții de urgență alături de SMURD și ISU ”ca să nu cumva să ne facem reclamă”.  ”Vi se pare o judecată în interesul publicului?”, spun ei.

În acest moment, legea 95 din 2006, invocată de Raed Arafat în același Punct de Vedere spune că ”Urgența este apanajul statului, iar în cazul urgențelor majore rolul serviciilor private este doar acela de transport medical asistat al victimelor”. Ceea ce, la Colectiv, nu s-a întîmplat.

Pentru că aceeași lege spune că ”acest lucru este făcut numai la cererea expresă și în coordonarea șefului ISU”. Care nu a cerut asistența privaților.

În seara de la Colectiv, deși a fost anunțat public de Raed Arafat și de Gabriel Oprea, Planul Roșu a fost cerut inițial de șeful ISU și declarat de prefectul Capitalei (conform Ordinului MAI din septembrie 2010).

Tot inspectorul șef este cel care, potrivit reglementărilor, ”3. Poate solicita pe o durată limitată şi echipajele serviciilor private de ambulanţă, dacă situaţia o impune”

Cei de la ISU au considerat că situația nu o impune.

Conform documentului care explică viziunea lui Arafat, unica ”situație care prevede mobilizarea serviciilor private de ambulanță este cea în care serviciile publice sînt depășite”. Ceea ce statul nu a considerat că s-a întîmplat la Colectiv.

Doar că privații susțin că și dacă statul va considera la un moment dat că e depășit, și va apela la ei, va fi prea tîrziu de vreme ce orice pregătire comună a fost interzisă.

Am reușit să luăm legătura cu Raed Arafat cu puțin timp înainte de închiderea ediției. ”Nu am date despre cele două ambulanțe la care vă referiți. Și să știți că se fac exerciții cu privații”, a spus șeful Departamentului de Urgență. ”Ar trebui să-l caut pe polițist. Dar să știți că, probabil, au fost inițiative personale, pentru că ambulanțele private erau alocate la urgențele 112 din oraș, care au rămas prin dislocarea către Colectiv a mașinilor SMURD și ale Ambulanței”, a spus el.

”Cine a dispecerizat în acea noapte din partea ISU a făcut-o foarte bine, potrivit Planului Roșu”, a conchis medicul.

Mîine vom publica o discuție amplă cu Raed Arafat.

El vorbește despre  presiunile la care este supus.

Au fost și sînt și acum presiuni pentru destructurarea sistemului public de urgență. În toată Europa sînt presiuni. Oamenii trebuie să știe însă că, dacă faci pasul, foarte greu revii apoi la un sistem bazat pe responsabilitate și nu pe profit!”, spune Arafat.

BGS și Sanador au refuzat să comenteze oficial situația din noaptea de la Colectiv.

 

 

Comentarii (135)Adaugă comentariu

Cristijansen  •  17 decembrie 2015, 16:56

Cum , salvari private ! Hai , pe bune ! Pai .... . , patroni ,, privati ,, au fost si la Colectiv , ...... si ,, artificierii '' tot privati au fost si nu stiau saracii cum ii cheama de proshty , daca erau din Vaslui duduiau televiziunile cu ..., ,,betivii , prostii ,,.... . Mai moale cu privatul ca-mi vine greatza .

G48ri3l  •  17 decembrie 2015, 17:01

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vitansandu  •  17 decembrie 2015, 17:20

Ziaristi deontologi! Pentru ei informatia este de la "o sursa" din... etc. Dati naibi nume, prenume sau taceti nu mai faceti valuri. Altfel eu am dreptul sa cred ca nu sunteti decat niste *** care vor scandal cu orice pret. Sau cu pretul pe care il incasati de la cei interesati.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  17 decembrie 2015, 18:17

@matei: nu, nici eu nu cred ca statul trebuie sa retraga din sistemul de urgenta. E datoria lui sa-si protejeze cetatenii in momentele de cumpana. Piata ii va lasa mereu in spate pe cei care nu se pot apara singuri si nu e corect asa. Dar opinia mea personala e una si faptele pe care le descoperim sint altele.

Gheghe  •  17 decembrie 2015, 18:20

Cataline, te rog sa nu te lasi de aceste anchete(investigatii). Cu parere de rau, spun ca, l-am apreciat pe d-l Arafat, mai ales cand lumea(cu "ajutorul" dansului) a daramat un guvern(Boc) si a blocat o lege a sanatatii, care acum se vede cum produce atata hoas, dar din pacate, omul cand se vede sus pus, uita de unde" si "pentru ce a plecat la drum(minister). Sau poate nu a uitat (argintii batai vina, sa fie 30..... si cine stie cate zerouri?). Tu spui, de ambulantele particulare, dar te rog bagati "coada"(condeiul,microfonul,etc.) si verifica un pic si la "stat",diferentele dintre Smurd si Ambulanta, dotatari (masini, materiale, servisari,etc.), personal (calificari, scoli, examene, deficit de oameni), poate vei avea "surprize, surprize".Cu parere de rau, spun,ca nu ma asteptam la o asa de mare dezamagire din partea d-lui Arafat.

G48ri3l  •  17 decembrie 2015, 18:20

Ce faci tu?? Descoperi faptele?? Ce fapte ai descoperit tu?? Un fax si o declaratie data de un prieten de-al tau, alaturi de o imagine photoshopata?? Tu nu stii ce-s alea fapte, nici daca te lovesc in fata.

Niculae Moromete  •  17 decembrie 2015, 18:37

Citindu-ti stradania Cataline, vad ca "Privatul" are o problema cu "Palestinianul" sau invers. Problema se identifica cu sintagma "da si la gura sa maninca ceva...". Sintagma vine din acest registru pentru ca vizualizez conjunctura descrisa de tine printr-un ditamai *** asa cum este articulat, SMURD-ul functioneaza si deconteaza. Dar mai seamana izbitor conjunctura descrisa de tine Cataline, combinatia Privat-Eficienta din savarsirea autostrazii Brasov-Comarnic. Si din cauza unei atari asemanari, draga Cataline , mie mi se face frica ca Urgenta pentru viata Romanilor ar putea fi la aprecierea Privatului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

io  •  17 decembrie 2015, 18:49

ce disperati sunt privatii sunt sa puna mana pe serviciul de urgenta. si-au trimis postacii la inaintare (sunt si clone, iar administratorii pot confirma asta) ***...bai, baieti, mai usor, ca ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

watcher  •  17 decembrie 2015, 18:52

Tolontane, devii penibil! Imi pare rău, te credeam un tip lucid si profesionist. Ceea ce faci tu acum nu se cheamă ca 'prezinti fapte', ci că scormonesti *** . vezi să nu te murdaresti!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian  •  17 decembrie 2015, 19:00

Momentul imediat post-Colectiv - declaratii oficiale: sistemul functioneaza perfect, pompierii nu stiau nimic despre Colectiv, SMURD_ul a intervenit excelent, spitalele au fost pregatite si au avut tot ce le trebuie, stati linistiti la locurile voastre Momentul ulterior - anchete echipa Tolontan: pompierii stiau despre Colectiv (le faceau protectia muncii pe cont propriu), ambulantele care au ajuns nu erau pregatite si cu medici (din primele 3, doar una avea medic, asta la o urgenta majora), spitalele nu aveau materiale (au fost donatii masive, inclusiv de la clinici private, dar oarecum ascunse ca se supara oficialii), ranitii s-au infectat si au murit din cauza asta Asa este, Tolontan si echipa sunt de vina.

bogdan  •  17 decembrie 2015, 20:01

"Bgs si Sanador au refuzat sa comenteze oficial situatia din noaptea de la Colectiv".Daca era ceva nu acum era momentul pentru cei privati sa iasa si sa loveasca in Arafat?.Tolontan avem unele pretentii la tine.Nu zice nimeni ca ISU si SMURDU sunt fara greseala dar nici sa cadem in extreme.

paul cristian stefanescu  •  17 decembrie 2015, 20:03

Bai, ia nu va mai luati de Tolontan si de ideile lui private! De ce sa nu fie 100% salvari private? Ce SMURD vreti voi? Bai, comunistilor! Bolsevicilor! Voi stiti, de exemplu, ca bazele militare ale Armatei Romane sunt pazite de... firme private de bodyguarzi? Cool, nu? Asta e directia. Avem invatamant privat, sanatate privata, asigurari private, transport feroviar privat, etc. Mai trebuie salvari private, armata privata, politie privata, si totul cu capital strain majoritar. Justitie semiprivatizata si SRI privat avem, de cativa ani. Presedinte privat avem. Deja, de o luna, avem si Guvern privat. Pavilionul maritim e privatizat, poansoan pentru aur nu mai avem. Totul e aproape perfect. A, mai trebuie rezolvata si Biserica Ortodoxa. Si... iaca pozna... toata miscarea asta de privatizare completa a Romaniei sa se impiedice de un... arab. Si de voi, comunistii si bolsevicii astia care comentati si-l aparati pe site. Nu se poate asa ceva! Pai de-asta au murit Turcescu, Tolontan, Plesu si Mandruta la revolutia din '89? De-asta au murit rockerii in Colectiv? Ca sa mentineti voi comunismul? Cine nu sare nu vrea schimbare! Coruptia ucide! Bagati tare, Tolontan si ceilalti, nu va lasati! Desavarsiti-va opera! Dar nu fiti asa brutali in actiuni, nu va aruncati chiar asa, ca riscati sa va pierdeti mastile.

gabi  •  17 decembrie 2015, 20:11

Din cate imi aduc aminte explozia a avut loc la ora 22.29 iar voi imi aratati un bgs, cu gps si cu ora 23.51. Pe la ora aia daca imi aduc aminte se cam terminase operatiunea de stingere a incendiului si de trimitere a ranitilor spre spital. Deci pute a incercare de manipulare . Chiar ma intreb cine e in spatele surselor ?

gabi  •  17 decembrie 2015, 20:25

Daca sunt dezamagit de Arafat , nu cred ca cordonator, poate sunt suparat ca nu era plin de sange pe maini. Si inca ceva cu masina BGS! De unde stim NOI ca aceea masina nu era trimisa la o alta interventie???? Drumul il vad drept! De unde stim ca soferul nu s-a oprit sa vada de ce sunt atatea salvari ( cu toate ca exista posibilitatea sa fi avut informatia, totusi e salvare ). Si daca erau refuzati de ce nu s-au intors inapoi si isi continua drumul spre parcul Carol????

??????  •  17 decembrie 2015, 20:38

Dupa ce se ocupa o vreme de ciomagit pe stadioane BGS se apuca sa salveze bolnavi si raniti ? Dintr-o extrema in cealalta ?

??????  •  17 decembrie 2015, 20:45

Sa observam ca Arafat e atacat ciclic, alternandu-se perioadele in care este laudat cu cele in care este atacat ?

Eu  •  17 decembrie 2015, 21:03

Tolontane de ce nu faci o ancheta cu hotii din parlament in frunte cu presedintii fost si actual, de ce nu ne spui de ce fostul ministru a sporturilor este in inchisoare. De ce nu ne spui unde sunt banii care au fost "furati de acest ministru" adica in campania EBA. Sa ne spui de ce nu se recupereaza banii furati de demnitarii nostri in frunte cu fostul presedinte, acest buboi infect, care ne-a adus in sapa de lemn.Tolontane ar fi bine sa ne dai informatii utile despre sportivii nostri, nu e treaba ta sa te ocupi de aceste anchete, Lasa-i pe cei in drept sa o faca sau nu te mai lauda ca lucrezi la Gazeta sporturilor, ca de fapt tu esti subordonat basistilor.

meeee  •  17 decembrie 2015, 21:15

am vazut si eu ambulanta de la sanador la tv... in acea seara... apoi a disparut... nu conteaza motivul pentru care au venit (colegi postaci -> apropos... smurd a pornit tot ca serviciu privat) conteaza ca au venit si ca puteau ajuta si nu au fost lasati. si... poate mai important decat asta, conteaza ca AM FOST MINTITI !!! mintiti cu dovezi! si nu e prima data când arafat minte (vezi apuseni si elicopterul smurd)... acest om trebuie sa dispara urgent din postu care-l detine!

G48ri3l  •  17 decembrie 2015, 21:17

@Tolontane, auzi bahhh, cica minti si dezinformezi, bahhh dar stii care-i treaba cea mai tare??? Te bat propriile "probe". Te degradezi pe zi ce trece tot mai mult. Citeste comentariile celor care te sustin si ai sa observi ce fel de oameni ai strans in jurul tau. Pacat. https://www.facebook.com/DrRaedArafat/posts/1261898217170383:0

Mihai Constantinescu  •  17 decembrie 2015, 21:28

Cum comentati aceasta postarea a domnului dr. Arafat? https://www.facebook.com/DrRaedArafat/posts/1261898217170383:0 De la o vreme observ o tratare superficiala a subiectelor anchetelor dvs si imi pare nespus de rau. Cum puteti sa scrieti "Cu puțin timp înainte de mașina BGS, o ambulanță de la Sanador a fost mai norocoasă sau mai îndrăzneață." cand in foaia de parcus a ambulantei Sanador scrie ca a ajuns la 0.20? prin astfel de gafe compromiteti o intreaga ancheta jurnalistica (care ar putea fi foarte interesanta). V-as recomanda filmul "Truth" dar deja l-ati vazut :)

san  •  17 decembrie 2015, 22:03

asta vreti voi privatizarea sanatatii , ei bine noi nu vrem .Tolo ocupate de sport ca oricum in domeniul tau esti sub arafat.Uitate la dotarea smurd-ului si uitate la dotarile jandarmeriei , politiei si a armatei si vei constata ca ce a facut arafat in cativa ani ceilalti nu au facut in 25 de ani.I-mi pare rau ca te-ai vandut si tu. Luati-va mainile de pe sanatate.

??????  •  17 decembrie 2015, 22:18

Informatiile fiind publice probabil cei ce ancheteaza le vor lua in considerare si se vor pronunta ? Considerati ca promptitudinea cu care domnul Arafat raspunde la solicitarile de mediatizare venite dinspre diversi oameni din mass-media vin sa acopere si din nevoile de mediatizare a conationalilor dumnealui de origine iar domnul Arafat se straduieste sa ofere si o imagine pozitiva in sprijinul acestora ? Afirmand cu consecventa ca e etatist considerati ca devine si un purtator de mesaj al celor mentionati anterior care isi doresc sa fie recunoscuti ca stat, deci poarta cu dumnealui acest ideal al conationalilor incercand sa ofere acolo unde are oportunitate si o alta perspectiva a ceea ce ar putea deveni ca stat cei de acolo de unde isi are radacinile ?

Cătălin Tolontan  •  17 decembrie 2015, 23:22

@mihai constantinescu: nimic din esenta articolului nu a fost negat: acolo au fost doua ambulante si au fost refuzate. Planul rosu a fost anuntat de Oprea si Arafat, dar el a fost declansat de prefect si de seful ISU, care a considerat, are acest drept prin legile pe care le-am citat, ca nu e cazul sa-i cheme pe privati. Ei au venit pe cont propriu. Totul in articol e corect. Singurul lucru pe care-l ataca Raed Arafat e ordinea sosirii ambulantelor, care n-a fost Sanador - BGS, cum ne-au relatat noua martorii, ci BGS-Sanador. Asta e compromiterea despre care vorbiti? Apropo de filmul Truth, ce document sub semnul intrebarii am prezentat noi? Documentele de azi sint incontestabile, unul e semnat de Arafat, celalalt e un desfasurator al masinii BGS. Si toate documentele pe care le tiparim de o luna si jumatate incoace nu au fost negate de nimeni. Amintiti-va faxul pe care ISU nu l-a gasit vreme de trei saptamini si l-am gasit noi in care erau anuntati ca exista Colectiv. Amintiti-va documentele medicale prin care Spitalul Municipal l-a evaluat pe Alex Hogea la 45-55% grad de ars pentru ca abia in ultima zi in Romania sa revina la 30-35% ca l-au trimis in strainatate si s-ar fi prin din prima medicii de acolo!Amintiti-va documentele de sponsorizari, sistem despre care Raed Arafat insusi stia. De unde stim ca stia? Tot din documente, uitati-va aici, va rugam. -------https://www.tolo.ro/2015/11/17/raed-arafat-stia-de-sponsorizari-cum-arata-documentele-si-ce-spune-seful-suprem-al-isu/-------- Dupa cum e adevarat si imposibil de negat ca s-au cheltuit milioane de euro pentru o Unitate moderna de arsi inaugurata in aprilie si care nu e functionala nici acum! Nu spune nimeni ca faptele se refera, toate, la Raed Arafat, dar nici nu avem vreo retinere sa-l pomenim cind apare in documente. Multumim pentru mesaj, hai sa fim calmi cu totii si sa aflam faptele pina la capat. Nici eu nu cred ca sistemul de urgenta trebuie privatizat, e raspunderea statului, sint 100% de acord cu Raed Arafat cind pledeaza pentru asta, dar asta nu are legatura cu faptele de dinainte si de dupa Colectiv.

Crimson Veritas  •  17 decembrie 2015, 23:45

Numai ca aceste fapte, nu au legatura cu drama din Colectiv ... in asta consta manipularea ... imo! Ambulantele private au fost refuzate pentru ca nu era nevoie de ele! Primul comentariu ti-a atras atentia la acest aspect ... dar nu i-ai raspuns decat pe partea de in care te incrimina ... si ai ales sa te auto-victimizezi ... in loc sa-i rapunzi punctual la acest argument! Nu vad ce legatura are aceste fapte ale tale ... documentate / probate (ca nu te acuza nimeni ca minti) ... cu aftermath-ul din Colectiv! A fost 'shortage' de ambulante ... au murit oameni din cauza ca nu au fost indeajuns de multe ambulante si cu dotare corespunzatoare? Eu nu am auzit asta pana acum ... intelegi? Prezinti niste fapte ... corecte ... dar care sunt paralele argumentativ cu 'Colectiv' ... si le dai niste nuante incriminatoare! Din aceasta cauza te suspicioneaza lumea ... pentru ca esti acontextual ... si daca vrei sa tramsiti ceva ... in articolul asta ... eu nu m-am prins ce anume! Ce sa faci cu sute de ambulante daca tu ai nevoie decat de zeci ... nush? S-a facut o analiza la fata locului ..,. si dupa ce s-a constatat ca numarul de ambulante smurd este suficient raporta la numarul de raniti ... au fost refuzate cele de la BGS si BlaBlaBla ... nu vad nici o problema !?

Andi  •  17 decembrie 2015, 23:48

https://www.facebook.com/DrRaedArafat/posts/1261898217170383:0 Raspunsul lui Arafat! Iar ai dat-o in bara Tolontane :))

Catalin  •  18 decembrie 2015, 0:36

Deci BGS-ul a aparut in zona la 23:50 nechemat/netrimis prin 112. Primul apel la 112 a fost la 22:32, iar la 22:42 vin primele 2 ambulante (niciodata nu vor veni instantaneu 100, primii care ajung constata nevoile de interventie si le transmit la dispecerat, dupa care se organizeaza in zona un triaj al victimelor si interventii de stabilizare a celor afectati mai grav), dupa care se inghesuie acolo peste 20 ambulante trimise prin dispecerat. La 23:15 apar primele stiri pe TV, la 23:30 politia izoleaza un perimetru de protectie, iar la 23:55 Arafat face prima declaratie, timp in care ambulanta BGS tocmai dadea o tura prin zona. Nu vad ce este in neregula cu faptul ca dispeceratul 112 si ISU nu au considerat ca este nevoie ca TOATE ambulantele din Bucuresti, inclusiv cele private, sa fie mobilizate la #Colectiv. Sunt sigur ca au mai fost ambulante si de la S.A.B.If (aveau 174 ambulante la nivel de 2014), si de la SMURD (probabil 1/4 sau 1/3 din cate are S.A.B.If.), care nu au fost chemate acolo. S-a plans cineva de interventia pompierilor pentru stingere, mai apoi pentru transportul victimelor la spitale? De ce tineti neaparat sa bagati in ecuatie BGS-ul si Sanador, ca sa demonstrati ce? Fiti sigur ca la #Colectiv au fost trimise atatea ambulante de cate a fost nevoie, timp in care cele de la BGS si Sanador erau in evidenta pentru interventiile solicitate prin 112, adica peste 1.200/zi in Bucuresti/Ilfov.

??????  •  18 decembrie 2015, 0:42

Au aflat astia de ce se povesteste ca ar fi avut caracterul unei explozii de acumulare de gaze la declansarea incendiului ?

Si cati au scapat neinfectati?  •  18 decembrie 2015, 1:17

De aflat, deasemenea, din biletele de externare ale ranitilor externati din spitale occidentale: oare a plecat vreunul neinfectat din Romania? Am vazut azi o fata externata, care a spus clar ca acolo a fost depistata cu o infectie nozocomiala, cu care plecase din onor spitalul perfect din Romania, unde se raporteaza cele mai putine infectii nozocomiale din Europa, pe sistemul pe care se dau / iau si doctorate, se scriu carti de istorie medievala in inchisoare de catre cofetari-patiseri etc. (se numeste ecscrocherie). Sau, daca au fost cativa neinfectati, cati au fost, exact? Atunci o sa se inchida botul multor o braz ni ca turi, din care unii comenteaza agresiv si pe aici. De fapt, ar trebui sa li se inchida, dar tupeul si prostia vor bate intotdeauna bunul simt si inteligenta.

mircea  •  18 decembrie 2015, 1:43

Domnule Tolontan, mai pun inca odata cateva intrebari (poate de data asta iti dai singur seama cat de multa incredere poti avea in "sursele" tale): 1. Cum se face ca ambulantele BGS nu au ajuns primele la locul interventiei, daca erau parcate la cateva minute de clubul colectiv (conform declaratiilor "surselor" din cadrul BGS au aflat de incident simultan cu SMURD) ? Oare au vrut cu adevarat sa ajute ranitii sau i-au interesat mai mult sa scoata bani de pe urma interventiilor ? 2. Daca au fost opriti de doua ori de filtre ale politiei si li s-a interzis accesul in zona, cum au reusit sa ajunga la cativa metri de clubul Colectiv (conform datelor GPS prezentate, ambulanta BGS trece chiar prin fata clubului) ? 3. Cum poate fi demonstrata autenticitatea acelui document (tabel) in care sunt prezentate datele de pe GPS-ul ambulantei BGS ?

DAC  •  18 decembrie 2015, 2:28

Vine si Norvegia la rand...n-o sa ai un Craciun prea fericit - stapanii vor fi suparat( (Vanzator de neam pe 3 parale - vorba poetului)

obama  •  18 decembrie 2015, 3:04

Astăzi, putem publica date care confirmă că o mașină a BGS a fost în acea noapte, la aproximativ o oră după catastrofă, chiar pe strada care mărginește zona intervenției. Inceputul spune tot. Restul nu demonstreaza ca, daca veneau la o ora dupa catastrofa, era un avantaj sau se salva cel putin o viata.

laurentiucat  •  18 decembrie 2015, 7:08

Sincer nu inteleg ce se vrea demonstrat prin aceste dezvaluiri si acuzatii repetate. Ca sunt mincinos? ca suntem cu totii mincinosi? ca suntem varza si nu facem fata? ca Romania este o tara in care nimic bun nu se face? chiar nu stiu ce se doreste prin astfel de dezvaluiri coafate si aranjate sa arate ca totul este o catastrofa!

GERULA  •  18 decembrie 2015, 8:06

Unde ati fost in cei 26 de ani domnule ? Unde va fost CONSTIINTA CIVICA pana acum ? Oare nu e un semn de intrebare de ce faceti azi uz de CONSTIINTA CIVICA ? A da, "NICIODATA NU E PREA TARZIU". Cunoasteti povestea celor 3 purcelusi care isi construiau casa ca sa nu ii manance lupul ? Daca CONSTIINTA CIVICA a natiei in 26 de ani a fost cladita pe principiile care ne guverneaza viata cotidiana, dumneavoastra care principiu ati pus la temelia noii societati din povestea purcelusilor, pai, lemn sau caramida ? Un cetatean roman , de alta etnie, le-a cladit romanilor un sistem pentru salvarea de vieti in conditii extreme, cu punctele slabe sau tari, dar si perfectibil, nu distructibil, ca ce altceva am fi capabili sa punem in loc, pana azi, nu am intrezarit. Dupa cum va spuneam daca am avea CONSTIINTA CIVICA am fi o natie tare desteapta, poate ne trezim azi, cu oameni ca dumneavoastra, cu CONSTIINTA, dar e greu, nu imposibil, sa schimbi principiile care ne guverneaza viata cotidiana implementate din perioada comunista si haosul cotidian. Cam atat. E prea mult si greu de digerat. Daca se poate sa auzim vesti pozitive, ca, sa traiti bine, e perimat. Dumnezeu sa ne ajute.

Justin  •  18 decembrie 2015, 22:20

Cred ca ar fri bine sa comentam cu lege sanatatii in fata si nicidecum cu emotii. Legea 95/2006, TITLUL IV Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat, CAPITOLUL I, Dispoziţii generale, SECŢIUNEA 1, Definiţii f) pacient critic - pacientul cu funcţiile vitale instabile sau cu afecţiuni care pot avea complicaţii ireversibile şi care necesită intervenţie medicală de urgenţă sau îngrijiri într-o secţie de terapie intensivă generală sau specializată; d) asistenţă medicală de urgenţă - ansamblul de măsuri diagnostice şi terapeutice întreprinse de către personal medical calificat. Ea poate fi acordată la diferite niveluri de către medici şi asistenţi medicali cu diferite grade de pregătire; (2) În înţelesul prezentului titlu, în sistemul naţional de servicii medicale de urgenţă şi de prim ajutor calificat, termenii şi noţiunile folosite au următoarea semnificaţie: f) personal paramedical - personalul fără pregătire medicală, instruit special la diferite niveluri în acordarea primului ajutor calificat, utilizând echipamente specifice, inclusiv defibrilatoarele semiautomate externe, activând în echipe, într-un cadru instituţionalizat h) accident colectiv - evenimentul care implică un număr de victime, care necesită declanşarea unui plan special de intervenţie utilizând forţe de intervenţie suplimentare faţă de cele aflate de gardă la momentul respectiv. Numărul victimelor pentru care este necesară declanşarea unui plan special de intervenţie diferă de la caz la caz, luându-se în considerare resursele umane şi materiale de intervenţie disponibile în zona în care are loc accidentul. Din definitiile acestor termeni, actiunera de salvare de la Colectiv a fost o incalcare grava a legii sanatatii. Ce cauta acolo SMURD cu personal paramedical? Acolo erau pacienti critici, (asa cum declara chiar Raed Arafat) care au nevoie de asistenta medicala de urgenta ce poate fi oferita de personal medical calificat, evenimentul fiind un accident colectiv. Dar atata timp cat ai un consiliu director ca acesta: Consiliul Director Fundatia pentru SMURD 1. Dl. Dr. Raed ARAFAT, Presedintele Consiliului director 2. Dl. General locotenent Vladimir SECARA, Vice-presedintele Consiliului director 3. Dl. Adrian DITA, Secretarul General al Consiliului director 4. Dl. Frank HAJDINJAK, Director General, E.ON România 5. Dl. Emil HUREZEANU, Scriitor, publicist si reputat analist politic 6. Dna. Mihaela RADULESCU, Realizatoare si moderatoare consacrata de emisiuni de radio si televiziune 7. Dl. Alex SERBAN, Senior Partner, Serban & Musneci Associates 8. Dl. Radu TUDOR, Editorialist, analist pe probleme militare „Jurnalul National" Conform http://www.fundatiapentrusmurd.ro/despre-noi/consiliu-director.html este normal ca sa faci ce vrei. La o simpla comanda poti asmuti o armata de dulai care sa latre pana intra frica in oasele poporului. Acum intelegi de ce sunt atat de multi aparatori ai SMURD? Oamenii au fost manipulati sa nu faca diferenta intre ONG-ul Fundatia pentru SMURD si SMURD. Dupa parerea mea, acei pacienti critici au fost executati la moarte in public. La propriu. Pentru ca au fost “asistati medical de urgenta” de pompieri. Ma rog, paramedici, fara sa se ia in considerare resursele umane şi materiale de intervenţie disponibile în zona în care are loc accidentul.(asa cum este definit accidentul colectiv) Daca Raed Arafat ar fi fost in locul pacientilor, ar fi dorit sa fie asistat medical de un pompier, ma rog, paramedic, sau de un medic? De ce pentru noi dorim ca legea sa ramana lege iar cand trebuie sa o aplicam pentru altii “las-o asa, ca merge si asa”? O ambulanta privata, conform legii sanatatii de care tot vorbim, este obligata sa asigure asistenţă medicală de urgenţă oricarui pacient cazut in strada PRO BONO, daca nu transporta un pacient la spital. Mai mult decat atat, daca la caz este o ambulata cu paramedic, este obligata sa opreasca si sa acorde asistenţă medicală de urgenţă pentru ca este echipaj cu calificare superioara. PRO BONO. Altfel isi pierde licenta. La Colectiv, au fost refuzati. De ce? Ca doar se incalca legea? Raspund tot eu, pentru cumparare de imagine. Pentru ca dotarile de pe ambulante( de stat sau private ) sunt reglementate in legea sanatatii (fara a se face discriminare intre serviciul public de ambulanta si serviciul privat de ambulanta) si nu poti fi acreditat de Ministerul Sanatatii (singurul for care poate acredita serviciile de ambulanta) daca nu respecti normele si dotarile. Asa ca personalul medical din serviciile private de ambulanta poate folosi aparatura de la serviciul public de ambulanta si vice versa. Legea il contrazice din nou pe Raed Arafat care declara ca nu putea coordona activitatea cu sprijinul privatilor. Nu face decat sa manipuleze in interes personal intreaga populatie. Prin manipulare a reusit sa iasa basma curata si-n cazul noi nascutilor care au murit la maternitatea Giulesti, unde el este unu din principalii vinovati, Dar asta este o alta poveste. Eu asi dori sa aflu cand vom avea 1 (un) spital in Romania conform reglementarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii? In acest moment, in Romania nu exista nici un spital conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Un spital nu inseamna cativa pereti, ceva paturi, cateva aparate medicale si cateva cadre medicale.

Ana Tanase  •  19 decembrie 2015, 9:29

eu vad aici > ca-i lupta de gherila intre :pro si contra .. asa ca platitor de asigurarii de sanatate de 53 de ani > intreb si eu : dar va rog sa dati ... DOAR CU ARGUMENTE .. si mai ales >SA-MI RASPUNDETI : 1] cine au SARIT in ajutor, PRIMII ?? 2} Cele doua salvarii ,ale statului AVEAU SI DOCTORII ?? 3] Daca asistenta de pe a doua salvare era : BULVERSATA > cand a vazut TRAGEDIA si a sunat la 112 > ca sa vina toate salvariile din Bucuresti ?? 4]DACA copii >au ajuns si CU masini particulare, la spitale ?? 5] >DE CE arafat si ministrul sanatatii , au MINTIT > ca *AVEM SPITALE DOTATE * aceste spitale pline de bacterii si CU PERICOLUL IMENS > ca in 4/5 zile sa APARA SEPTICEMIA ,>> ca sa faca FATA TRAGEDIEI ??? 6 } DE CE acesti indivizi= arafat si min. sanatatii , NU AU DECLARAT :STARE DE CALAMITATE > copii sa POATA FIE TRANSFERATI URGENT IN SPITALE LE DIN u.e ????>????? 7 } NIMENI sa NU_MI SPUNA ::: COPII NU PUTEAU SA FIE TRANSFERATI ca NU erau stabilizati ca-l intreb eu pe lascar : ce si cum ESTE CU campul steril ... ZONA STERILA .. chiar la el in spital > si cu COMPARTIMENTUL DOTATA si care nu functioneaza ...

Comentează