Raed Arafat: ”Firmele private vor să se cupleze la fondurile publice de urgență”. El spune că se vizează și privatizarea pompierilor, nu doar a urgențelor medicale!

Șeful Departamentului de Urgență susține că ambulanțele private din România au deja privilegii pe care în alte țări nu le au

vineri, 18 decembrie 2015, 7:06

UPDATE: SE REDESCHIDE DOSARUL SPONSORIZĂRILOR! Tribunalul Militar Iași a confirmat azi redeschiderea dosarului privind sponsorizările de la ISU Bacău. Cererea a fost făcută prin ordonanța Laurei Codruța Kovesi. 

UPDATE: Adevărul a descoperit că la ISU Baia Mare un adjunct fusese penalizat de inspectorul șef la calificativul acordat pentru că nu a îndeplinit ”atragerea de fonduri sub orice formă”. Într-un articol extrem de detaliat, șeful de atunci al ISU explică felul în care se făceau sponsorizările. 

– Domnule Raed Arafat, nu vi se pare totuși greu de explicat de ce două ambulanțe private au fost blocate să intervină la Colectiv?

– Am aplicat Planul Roșu, care prevede niște pași. Nu facem ce vrem!

– Nu dumneavoastră ați declanșat Planul Roșu, ci prefectul, la cererea șefului ISU. Asta cel puțin scrie în Ordinul MAI care-l reglementează.

– Da, așa e. Deci Planul Roșu prevede niște etape. Întîi, am mobilizat toate forțele SMURD. Apoi, 30% dintre echipajele de la Ambulanța București. În aceste condiții, ambulanțele private erau dedicate urgențelor din oraș. Dacă cineva are atac de cord într-un cartier e normal ca noi să fim acolo în același timp, indiferent de problema Colectiv.

– Dar dacă mîine vine un cutremur le veți folosi?

– Dacă avem nevoie, da! Legea nu numai că ne lasă să folosim ambulanțele private în situații de catastrofe majore, dar le putem și rechiziționa, să știți!

– Pînă să le rechiziționați nu ați putea să faceți niște exerciții împreună?

– Păi, se fac!

– Cei de la privați spun că nu se fac.

– Se fac, în provincie se fac mereu.

– În 2009 considerați că exercițiile în comun sînt folosite de privați ca să-și facă reclamă.

– Păi, așa era. Acesta era contextul din 2009.

– Și în 2015 cum gîndiți referitor la același lucru?

– La fel! Între timp și Curtea de Apel, și Curtea Constituțională s-au pronunțat că nu sînt discriminați.

”Repet, în cazul în care vrem, putem să și rechiziționăm ambulanțele private, dar numai dacă e cazul, dacă avem realmente nevoie. Să știți că România e permisivă cu ambulanțele private!”

– Cînd spuneți că România e permisivă cu sistemul privat de urgență la ce vă referiți?

– În alte țări, ei nu au atribuții în sistemul de urgență. În Slovenia, nu fac decît consultanță medicală. Nu știu dacă n-au schimbat legea, dar așa era. Sau în Japonia… În Japonia doar ambulanțele de stat au girofar! Celelalte, nu! La noi privații au girofar, au subcontractat la 112, dar statul trebuie să-și păstreze atributul de sistem de urgență!

– Și realmente credeți că la Colectiv nu a fost nevoie de ei?

– Cei care s-au ocupat de derularea Planului Roșu au făcut-o foarte bine! Știu că în România e greu de crezut, dar oriunde s-ar fi întîmplat asta în țările din jurul  nostru n-ar fi avut aceeași capacitate de reacție.

60 de ambulanțe, 57 simple și 3 cu mai multe locuri, au intervenit la Colectiv, potrivit lui Raed Arafat, ducînd cei 150 de răniți în 11 spitale din București

64 de ambulanțe a mobilizat orașul New York în incendiul clubului Station din Rhode Island în 2003, cînd au murit 100 de oameni, susține Raed Arafat

– Simțiți o presiune pentru privatizarea sistemului de urgență?

– Sigur! Dar nu doar în România, să nu credem asta!, este o presiune peste tot în Europa. Și e o dezbatere peste tot pe continent.

– Deci dezbaterea o considerați utilă?

– Am discutat în 2012 la Parlamentul Europei, la invitația doamnei Norica Nicolai. Am fost eu din România și oameni de înalt nivel, pînă la poziția de generali medici sau pompieri, din Danemarca, Germania și Franța. Toți, indiferent de gradul de privatizare al țării lor, au spus același lucru: e obligația statului să se ocupe de acest lucru. Și au mai atras atenția asupra unui fenomen: dacă treci sistemul de urgență la privați, e foarte greu de întors înapoi.

– Au fost situații în care a revenit la stat?

– Da, în Copenhaga de pildă. Danemarca e foarte pro privatizare a sistemului de urgență. Dar municipalitatea din Copenhaga a revenit pentru că lucrurile nu mergeau.

– Ce nu merge în general cînd statul cedează acest atribut?

– O să vă răspund cu citatul șeful sistemului de urgență din SUA. ”Putem externaliza multe, dar nu putem externaliza responsabilitatea”.

– E ca și cum, folosind tot o expresie de la americani, la sfîrșitul zilei omul tot la stat se uită cînd e o situație de urgență. Pe autorități le face responsabile.

– Exact așa! Exact. Și în cazul Colectiv e la fel. La noi vă uitați, nouă ne puneți întrebări. Privatul se gîndește la profit, la un calcul cost/beneficiu, dar în sistemul de urgență trebuie să te gîndești la responsabilitatea față de cetățean.

”Un alt argument pentru păstrarea la stat a sistemului de urgență este acesta: privatul acționează pe termen scurt, pe 4 ani, cît are contract cu statul. Noi, ca stat, avem nevoie să ne facem o politică pe termen lung”

– Și în ce se traduce politica pe termen lung în materie de sistem de urgență?

– Păi, de pildă, dacă eu vreau să fac telemedicină de urgență, nu stau după privat, care mai are contract nu știu cît, care-mi dă nu știu ce preț. Putem vorbi două zile pe tema asta.

– Dumneavoastră ați auzit ceva despre salvările pe care le cumpărase Dorin Cocoș? E real?

– Nu. Nu am auzit și nici nu mă interesează cine e în spatele unor firme.

– Ce firme?

– Cele care vor să aibă acces la fondurile publice destinate situațiilor de urgență. Nu e vorba doar de medicină, ci și de pompieri, să știți. Asta e discuția peste tot în lume.

– La noi despre ce firme e vorba? Cine pune presiune?

– A fost o firmă din Timișoara. În afară de ea, cele din București, în general cele care au servicii de pază și vor să adauge sau au deja adăugate și servicii de urgență medicale și nu numai. Repet, pe mine nu mă interesează persoanele aici, ci principiul. Iar principiul e ca sistemul de urgență să aibă reziliență, adică să poată răspunde, adaptat, oricărei situații.

– Și la Colectiv a răspuns?

– Da! Să vă mai spun ceva. Se tot zice că România nu are servicii private în sănătate. Fals! Dializa e a privaților. În provincie, transporturile între spitale sînt ale privaților. Acesta este adevărul: ei ar vrea să se cupleze la fondurile publice ale intervențiilor de urgență. Nu doar ambulanțele, ci și pompierii sînt o miză. Și acolo sînt fonduri! Însă, repet, convingerea mea e că statul trebuie să-și păstreze acest atribut.

Comentarii (84)Adaugă comentariu

FYRY  •  18 decembrie 2015, 7:33

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  18 decembrie 2015, 8:14

Daca mai credea cineva ca Raed Arafat are vreo urma de demnitate si de onoare, cred ca s-a risipit orice dubiu pentru toata lumea in urma acestui interviu. Raed Arafat, nu vrem decat sa te vedem cu demisia scrisa si semnata. Orice interviu iti iau de pe internet, orice declaratie data la televiziuni, orice postare pe facebook..., oricare..., iti gasesc minciuni. Ca ai mintit in necunostinta de cauza si ca tu n-ai avut vreo vina nu scuza nimic. Si nu cred ca n-aveai habar ca minti. Ai combatut si ai contrazis orice afirmatie negativa facuta de martori, dar s-a dovedit ca ai mintit. De ce ai facut-o? ***? Sau din reflex, ca asa ai invatat in interiorul sistemului. Sa-ti fie rusine, Raed Arafat. Fa Romaniei un cadou de Craciun si anunta-ti demisia.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  18 decembrie 2015, 8:46

Cum poate fi vorba de responsabilitate cand el nu-si asuma nici o responsabilitate? de nici o culoare.... responsabilitatea nu inseamna doar merite ci si esecuri asumate. El de 9 ani in Guvern nu a gresit cu nimic... doar altii

unu  •  18 decembrie 2015, 8:54

Daca mai e cineva care face cate ceva in sistemul medical, acela este strainul pe care il critica Tolontan in orice situatie de la accident in coace si cred ca si innainte. Asa e, trebuie privatizat sistemul de urgenta ca atunci cand ai atac de cord sa iti raspunda BGS sau mai stiu eu ce ambulanta care are contract: Ai 300 de euro pt deplasarea ambulantei?, sa vezi cum iti trece atcul de cord sau te vindeca instant incat incepi sa asculti muzica religioasa cantata de preot la cap si traind in miros de tamaie si mai devii si romantic cu lumanarii pe langa tine, Marfa, sa privatizam zic.

Cristi_Lee  •  18 decembrie 2015, 8:56

Corect ce zice Arafat. Intrebarea care nu a fost pusa de Tolontan e urmatoarea: Daca insistati ca e sanatos ca urgentele sa ramana apanajul statului, statul e pregatit pentru aceassta responsabilitate?

dave  •  18 decembrie 2015, 8:56

Pe ce harta se afla Rhode Island in New York 😅

Adrian  •  18 decembrie 2015, 9:00

Interviul domnului Raed Arafat arata, daca mai era nevoie, atat ca este o persoana onesta, dar si ca este nevoie sa aceste servicii de urgenta sa fie la stat si sa ne desearveasca pe noi toti cand avem nevoie! Privatii au deja prea mult, iar tot ceea ce se incearca acum este distrugerea sistemului de urgenta care in prezent functioneaza si a dovedit ca are capacitatea sa acorde asistenta medicala si in situtatii extrem de grave.

Pireus  •  18 decembrie 2015, 9:01

Refuzarea ambulantelor private la Colectiv mai ales in momentele când era nevoie de ele mi se pare inadmisibila. Si mai vorbești ca te gândești la cetățeni ? Si responsabilitate ? Sau gândit doar la bani!

Nicu  •  18 decembrie 2015, 9:09

Arafat pritre putinii oameni care mai fac ceva bun in Romania. Orice om are pacate.

Gabi  •  18 decembrie 2015, 9:12

Dl. Arafat vad ca s-a retras preventiv intr-un con de umbra; o tine insa tot pe a lui cu firmele private contrazicandu-se pe el insusi, fundatia SMURD confundandu-se practic cu serviciul similar din cadrul MAI! Sa explice cum face el telemedicina intr-o zona de munte unde nu este semnal nici macar la un banal telefon, dar nici la un sistem sofisticat GPS! Banuiesc ca a experimentat telemedicina la accidentul din Apuseni...

Marius C  •  18 decembrie 2015, 9:13

As putea arunca cu pietre in Raed ... dar la cata manipulare exista in Romania ... nu sunt convins ca lui ar trebui sa-i sparg capul !

Flo  •  18 decembrie 2015, 9:20

Mihai, mai bine mergi si postezi pro Ponta. .Vad ca te pricepi sa distrugi orice e bun in Romania ...Arafat, suntem cu tine!

brod  •  18 decembrie 2015, 9:34

pentru cei de bună credință, care citesc și înțeleg ceea ce spune dr. Arafat (și el, cu păcatele lui, poate, dar aici are dreptate): căutați pe net filmul lui m. Moore Sicko (2007): https://www.youtube.com/watch?v=9CDLoyXarXY și veți înțelege ce înseamnă privatizarea totală a sistemului de sănătate - scapă numai cine are mulți bani; restul - treaba lor... de aceea s-a încercat, și în România (s-a zbătut Băsescu, precum leul în turbare), printre susținătorii pregătiți fiind Udrea& Cocoș, Dinu Patriciu și - după campania dusă de EVZ și B1TV - niscai Păunești.

Nicolae Fulger  •  18 decembrie 2015, 9:43

Foarte ciudat! Adica SMURD, care este un ONG abonat la fonduri publice, are voie tot iar alte firme si asociatii nu? Din pacate una din principalele tinte ale domnului Arafat este de a ajunge UNIC, un mic dictator in domeniul urgentelor de orice tip. Arafat conduce ONG-ul SMURD dar in acelasi timp este si principalul decident in strategia serviciilor de urgenta din Romania. Totusi nimeni nu vede aici o incompatibilitate legata de acest flagrant conflict de interese. Treptat, treptat numarul ambulantelor din sistemul public de urgenta medicala se reduce si creste numarul ambulantelor SMURD. Asociatia SMURD se tot ingrasa si totul este din fonduri publice. Orice ONG are insa o proprietate deosebita de a nu putea fi controlata de autoritatile statului, nu o poate verifica decat membrii sai, nimeni altcineva nu are voie sa-si bage nasul prin afacerile lor.

iuhas  •  18 decembrie 2015, 9:50

Mihai, eu nu vreau răul nimănui, decât al celor ce mi-l vor mie şi alor mei. TU, probabil din prostie, vrei să mă privezi de sistemul public de urgenţă. ŢIE I CELOR CA TINE, vă urez să aveţi o urgenţă şi să vină bigiiesu' să vă taie întâi factură, apoi să vă lase să crepaţi dacă nu aveţi bani. ***. E un manager foarte bun, nu degeaba e consultant NATO. Manager mai bun este doar domnul dragă tolo dar, vezi tu, Mihai, să conduci un ziar de scandal care pare fuziunea între OTV, Atacul la Persoană şi revista lui Vadim, e ceva simplu. AVEM CEVA CE MERGE BINE ÎN ROMÂNIA: Ambulanţa şi SMURD-ul. Desigur, se vrea nenorocirea lor, dar vreau şi eu un exemplu de privatizare reuşită... Fiind problemă de securitate naţională, cred că SRI ar face bine să informeze DIICOT şi structurile abilitate despre infracţionalitatea clanului Oprea (pompos numit BGS) şi a celorlalţi "privaţi". Arestarea interlopilor din spatele firmelor respective şi condamnarea lor la muuuuulţi ani ar descuraja aceste atentate la siguranţa naţională. Şi, da, inclusiv detractorii lui Arafat de la GSP şi restul presei se fac vinovaţi. Dezinformează, trunchiază adevărul, scot acte din 2009 pe care le leagă de incendiul din 2015, etc. BTW, salvările private o fost prinse făcând TAXI Bucureşti-Aeroport Otopeni. "Internau" fictiv "pacientul" şi-l duceau cu salvarea cu girofarul. Probabil vreţi ca şi cele de stat să facă la fel. Nu vreţi şi Jandarmerie privată? Că la meciuri aşa vroiaţi, când şi-a adus clanul Oprea *** cu obezitate morbidă şi tricouri albastre aţi început să plângeţi după jăndari. ***. Glumesc! :)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

will  •  18 decembrie 2015, 9:50

Nici Arafat nu o fi 100% cinstit, nici sistemul SMURD nu o fi perfect, dar decat sa ma trezesc cu pompieri privati sau ambulante ale unor firme de protectie (BGS) prefer actualul sistem. pe mine nu ma deranzeaza daca Arafat primeste 1-2% din pretul unei ambulante ca si comision, oricum a facut pentru sistemul medical muuuuult mai multe decat a facut orice politician pentru tara asta. Si e normal ca o persoana intr-o asemena functie nu traieste din 1000 Euro/luna

Costin  •  18 decembrie 2015, 10:16

Tolo, e vadit ca esti setat pe Arafat. Si sa stii ca acest om si-a dedicat si sacrificat viata pentru Smurd ceva ce nu au nici strainii asa de performant. Pacat ca nu vezi sau nu vrei sa vezi realitatea.

nimeni  •  18 decembrie 2015, 10:32

@Mihai: de ce s-a risipit orice urma de demnitate in interviul asta?? Pt ca nu vrea sa dea serviciul de urgenta pe mana privatilor sa ajungem sa fie luati pacientii preferential in functie de venit?? Noi ne plangem de conditiile pe care se straduiesc sa le ofere medicii romani, dar uitam un lucru: e gratuit si garantat pt toata lumea! Uitati-va in SUA, unde tot sistemul sanitar a ajuns privat, conditiile sunt exceptionale, dar costul spitalizarii e de sute de dolari pe zi, mai scump ca la hotel, ajungand ca interventiile in spital sa fie un lux pt americanii de rand! Acolo vreti sa ajungem? La un sistem sanitar de exceptie dar doar pentru cei cu venituri mari?

S  •  18 decembrie 2015, 10:38

Nu voi ati scos lumea in strada in 2012 ca omora Basescu SMURD-ul? Acu aveti SMURD, dar mor oameni ca avem sistemul de ambulanta preistoric.

Catalin  •  18 decembrie 2015, 10:39

Cele scrise in materialul de azi nu mi se par deloc incriminante pentru Arafat. M-ati dezamagit domnule Tolontan, nu mai aveti munitie? Apropo, informativ stiti dpdv financiar cat inseamna o operatie de polipectomie (nazala) la privat si cat la stat? La nivel de 2014 va zic eu - peste 1.700 lei la privat, zero la stat, fiind decontata de CNAS, dar ca roman ce sunt, am facut cateva plati informale (desi puteam sa plec din spital fara sa dau nimic, in afara de taxa aia de 10 lei la externare), care au insemnat cam 5-600 lei, adica de vreo 3 ori mai putin ca la privat. Informati-va si ce inseamna o cezariana la privat (in Bucuresti porneste de la 5.700 lei), si cea de la stat, care oficial este zero, dar informal este de 2-3.000 lei. Observ ca sustineti cu o pasiune suspecta implicarea sectorului privat in medicina de urgenta - precis nu va motiveaza nicicum cei interesati in asa ceva? Culmea ar fi sa declarati ca da... Din punctul meu de vedere Arafat a gresit atunci cand a dat o prea mare amploare sistemului SMURD in defavoarea serviciului civil de ambulanta, mult mai calificat in ce priveste calitatea (si responsabilitatea) actului medical. Ca sa fiti riguros, corectati va rog denumirea folosita - Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU).

vlad  •  18 decembrie 2015, 10:45

Mda, din pacate Tolo face o obsesie din a da continuu in acest domn.

Liviu  •  18 decembrie 2015, 10:52

Cu tot respectul pentru sistemul privat (sunt inca asigurat la reteaua Regina Maria un de platim cca 100 lei pe luna si, cand am avut nevoie de salvare, BGS-ul a fost prompt vening de 2 ori in 3 zile ! - dai un ban, dar stai in fata), am convingerea ca Salvarile private sunt privite de patroni doar ca o afacere si nimic mai mult ! Cand am avut nevoie pentru maica-mea in 2000, am sunat la 112 si a venit dela "PULS" o Dacie papuc din 1972 toamna, fara nici un fel de aparatura si fara targa, fara asistent si m-au intrebat, inainte sa intre pentru orice consultatie, daca am 36 RON costul interventiei de urgenta, le-am dat 20 de euro si am carat-o pe maica-mea literalmente in brate cu vecinul de la care am si imprumutat cei 20 de euro, ca intamplator nu aveam niciun ban la mine !... Contribui de peste 10 ani cu cei 2% la SMURD, dar daca acesta se va privatiza, NU MAI DAU NICI UN CENT ! Pararea mea !....

Adi  •  18 decembrie 2015, 10:54

Și mie mi se pare că exagerați cu Arafat. Căutați Lame Horse fire pe wikipedia, în Rusia (156 de morți, 5 Decembrie 2009). Vedeți cum descriu victimele că primele două ambulanțe au sosit în 20 de minute, apoi cca. o oră nu a mai venit nimeni. Răniții au stat o oră la -16 grade Celsius! Eu cred că fără SMURD am sta mult mai rău.

Marius Balan  •  18 decembrie 2015, 10:59

Tolo ***, de la offside si corner as ajuns specialist in medicila si SMURD, ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jupanu  •  18 decembrie 2015, 11:16

cam cati postaci fac lobii pentru privat ? injurand un om ce o facut ceva petru tara

re  •  18 decembrie 2015, 11:16

Deci pana la urma cine este raspunzator pentru cei 62 de mort si ceilalti raniti din Colectiv?

G48ri3l  •  18 decembrie 2015, 11:17

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

paul cristian stefanescu  •  18 decembrie 2015, 11:23

@comentatorul mihai, cel care a descoperit minciuni in interviu. Mihaie, de ce scrii tu "vrem". Tu si cu mai cine? Cine esti voi, Mihailor ? Ori esti unul singur, dar traiesc in tine mai multe persoanje istorice. Deci, care sunt minciunile din interviu pentru tu indemnati tara sa puna mana pe arme? Ca ai uitat sa spuneti care sunt minciunile. Cum ar fi fost bine sa procedeze Arafat? Ce ar fi trebuit sa faca pentru ca tu sa va pastrati calmul? De ce nu scrieti tu pe feisbuc, ca precis "prietenii" tai sunt ca voi, Mihaie, si or sa iti dea like si tu o sa fiti bucuros si calm si linistit. Su nu o sa mai fii suparat pe raii astia cu salvarile.

G48ri3l  •  18 decembrie 2015, 11:24

Greu la deal cu boii mici. Multi citesc, putini inteleg. @Tolontan, vad ca-ti faci armata de obtuzi, ..... dar multi.

Dumitrescu Mihail  •  18 decembrie 2015, 12:12

Privatizarea sistemului de urgenta o poveste desprinsa din povestile" 1001minciuni".Cine sa mai frece bocancii si sa asigure sectiile de votare.

Matei  •  18 decembrie 2015, 12:34

repet intrebarea de ieri, d-le Tolontan, puteti afla ce s-a intamplat cu asistenta care povestea cum ranitii se agatau disperati de ambulante sa prinda un loc spre spital? cea pe care au amenintat-o sefii sa taca.

mircea  •  18 decembrie 2015, 13:19

1. "Privatul se gîndește la profit, la un calcul cost/beneficiu, dar în sistemul de urgență trebuie să te gîndești la responsabilitatea față de cetățean." Exact asta am spus si eu inca de ieri. Ambulantele BGS erau la cateva minute de clubul Colectiv. Daca vroiau SA AJUTE si SA SALVEZE (GRATIS), puteau ajunge primele la locul tragediei (nu le-ar fi interzis nimeni sa faca acest lucru). Insa, ei au preferat sa astepte sa fie chemati acolo (in cazul in care nu faceau fata Ambulanta si SMURD), deoarece, numai daca erau chemati, li s-ar fi decontat transporturile pacientilor. 2. Vad ca multi fac o mare confuzie si afirma ca SMURD este privat. E FALS ! SMURD nu este privat; el apartine de ISU/IGSU si implicit de MAI. Fundatia pentru SMURD este "privata" (de fapt, este un ONG cu rolul principal de a strange fonduri si a ajuta SMURD-ul. 3. @Gabi: daca tu preferi sa se renunte la sistemul de telemedicina doar pentru ca nu avem semnal in varful muntelui, eu unul nu-ti impartasesc opinia; nu cred ca e oportun sa se renunte la un sistem de care poate beneficia 90% din populatia tarii, doar pentru ca nu poate beneficia de el si ceilalti 10%. 4. Pentru cei care nu cunosc cazul tragediei (aprox. 100 persoane decedate) de la Station Night Club (New York), va rog sa urmariti clipul urmator: https://www.youtube.com/watch?v=OOzfq9Egxeo sau un caz similar (peste 100 persoane decedate) la un club din Rusia: https://www.youtube.com/watch?v=rnm0f3GdaQk

Marian  •  18 decembrie 2015, 14:54

306.942 de persoane nu gandeau la finele anului 2014 la fel ca si si majoritatea celor care comenteaza pe aici. Da, poate sunt umflate cifrele. Ok, o treime din ei. Ca sa-l citez pe un prieten care a fost printre cei care au fost salvati de ei anul asta: "trebuie sa fi putin ... ca sa injuri doctori, asistente si salvatori la gramada". Cel putin ..., as adauga.

Adrian  •  18 decembrie 2015, 15:04

Sunt de acord cu Raed Arafat.

Mihai77  •  18 decembrie 2015, 15:06

Petru tinerii frumosi si liberi *** : stiti cat costa 60 de ambulante la o interventie ? nu pentru ca voi nu stiti nimic sunteti *** si strigati "jos Ponta" cand un *** da cu artificii in interior. Mergeti voi in tari in care sistemul medical este pe baza de asigurari si vedeti cum muriti cu zile daca nu aveti asigurare , ca ambulanta privata te cauta de asigurare inainte sa intervina "desteptilor". Si mai este ceva : mai putine lozinci ca mi se face greata.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vasile  •  18 decembrie 2015, 15:22

Atributul dr. Raed Arafat in MAI ar trebui sa fie numai in domeniul SMURD pe care le face cu deosebit profesionalism . Activitățile specifice pompierilor ar trebui preluate de un specialist cu foarte multa experiența !

ioan  •  18 decembrie 2015, 15:54

Sunt 2 "tabere": cei care se tem ca Tolontan impreuna cu altii vor sa ajute la privatizarea serv. de urgenta, iar a doua tabara o constituie cei carora le place sa citeasca dezvaluirile care le face Tolo.ro de ceva vreme. Sa va mai zic ceva : Voi credeti ca Smurdul intervine gratis??? Sau Saj.ul???Fiecare interventie are un cost care se deconteaza de catre Min. Sanatatii. Cateva exemple: Interventie de EPA ( pompieri care au curs de prim ajutor calificat)intre 300-700 lei in functie daca e cu transport sau nu la spital, interventie TIM( medic si asistent de la UPU+2 pompieri) intre 1200-1700 lei tot asa daca se face sau nu transport. Astea uita sa le zica Arafat. De cativa ani se iau tot mai multi oameni de pe stingere pt a incadra ambulantele Smurd, pt a putea sa produca cat mai mult. Daca va uitati pe statistici ale Isu veti vedea cum creste de la an la an nr. Interventilor Smurd, anul trecut au fost pe 300.000. O masina de foc poate sa mearga la interv. doar cu soferul pt ca nu sunt oameni, dar pe Smurd e obligatoriu sa fie 3 oameni . Aici e problema. De aia ii place la Arafat la Pompieri, pt ca poate face orice si nimeni nu comenteaza, pt ca e sistem militar. Vezi si actualul program de lucru care incalca flagrant Codul Muncii. Tot timpul da exemplu pompierii francezi , ca lucreaza mai mult ca si pompierii romani. Nu se pot compara salariile, conditiile de munca intre cele 2 tari.

Medic  •  18 decembrie 2015, 16:44

Domnule Ioan eu lucrez in sistem si chiar nu stiu de unde aveti aceste calcule hilare fara baza. Astfel de calcule sunt imaginare si false! Numarul urgentelor la SMURD creste pentru ca creste si numarul echipajelor si de cand au ajuns dispeceratele sa fie comune intre pompierii si ambulanta se trimit mai eficient echipajele. Costul interventiilor SMURD sau ale Ambulantei sunt impartite in trei ccategorii si anume salarii, consumabile+medicamente+materiale sanitare si costul de intretinere a ambulantelor si echi;amentelor medicale. Lui Arafat nu-l intra banii in buzunar si nu castiga nimic din ce finanteaza statul. Bugetele Ambulantei sau ale Pompierilor sunt alcatuite din Titlul I si anume salarii, titlul II si anume consumabile, reparatii...etc. la care se adauga si investitiile. Un cost mediu / interventie la serviciile de ambulanta este de aproximativ 270 lei / caz ce este un cost mediu impartiand bugetul la numarul total de cazuri efectuate iar de la anul costul va creste pe caz cu procentul cresterii salariale la titlul I. SMURD pe de alta parte este cu costuri mai mici sau similare. Deci cu alte cuvinte nu mai dezinformati oamenii.

eu  •  18 decembrie 2015, 17:08

2%pentru SMURD? care SMURD ? Sunt două lucruri distincte ,o asociate a,,cuiva'' care beneficiaza de multi bani, vs niste amarati de pompieri făcuti fara voia lor paramedici printr -un curs de cateva zile ... Ce mai e de spus ? Defapt pompierii sunt DETASAMENTUL M.U.R.D. obligati sa -si schimbe numele ...

Gabriel  •  18 decembrie 2015, 17:16

Exceptional raspunde Arafat. Groaznica toata campania asta a lui Tolontan.

ion  •  18 decembrie 2015, 17:49

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea  •  18 decembrie 2015, 17:52

Probabil ca ce spun eu s-a mai spus insa o sa o spun. nu am timp sa citesc toate comentariile. deci: as vrea sa stiu unde este responsabilitatea pe care raed arafat si-a asumat-o atunci cand ambulantele care au juns primele au fost de la particular? de ce nu a ajuns sistemul public primul? acel smurd pe care il tot lauda arafat? sau daca vorbim de responsabilitate de ce nu isi asuma arafat responsabilitatea pentru ca IGSU pe care el il conduce nu a facut nimic in cazul hartiei venite si care facea referire clara la colectiv? nici macar nu au inregistrat-o. unde este responsabilitatea de care discuta d-l arafat? unde este responsabilitatea asumata de el atunci cand a mintit pe post? nu cumva trebuia sa isi dea demisia pentru minciunile si incompetenta crasa de care a dat dovada sistemul condus de el si ma refer aici la IGSU?

Razvan  •  18 decembrie 2015, 18:05

Gasesc 2 greseli in logica celor care, cu tot dinadinsul, incearca sa il acuze de ceva pe Arafat. 1. Par cu totii sa considere SMURD un fel de afacere personala a omului. Mai mult, cu totii sunt convinsi ca banii donati fundatiei pentru SMURD ii intra lui direct in buzunar. Cum au ajuns la aceste concluzii? Probabil nici ei nu stiu, dar sunt convinsi-exemplu clasic de manipulare 2. Cu totii par cel putin la fel de convinsi ca acest dictator castiga ceva din oprirea intrarii ambulantelor private in sistemul de medicina de urgenta. Oare el nu ar fi in pole-position pentru a castiga bani dintr-o eventuala companie privata pe care ar porni-o? In plus nici unul dintre acestia nici macar nu ia in calcul sau analizeaza argumentele impotriva privatizarii serviciilor de urgenta. Se pleaca de la ideea ca daca ceva este facut de stat inseamna ca acel ceva este prost, fara sa se ia in calcul exemplele din alte tari care in general invalideaza modelul de urgenta privatizat. Cat despre articol/ interviu, eu unul nu pot intelege agresivitatea intrebarilor. Ritmul si tonul acestora este unul, daca nu incriminator, cel putin agresiv. Raspunsurile par din alt film, iar concluzia este ca omul nu este in offsaid.

alex claudiu  •  18 decembrie 2015, 18:21

@Mircea, au ajuns la peste o ora salvarile de la privat. De unde o scoti pe asta ca au venit privatii primii ? Tu nici macar nu ai citit despre ce este vorba, dar ai si pus mana pe piatra sa arunci. Imi e scarba de tine !

alex claudiu  •  18 decembrie 2015, 18:33

Catalin, acum o zi ziceai ca voi nu scrieti pentru a castiga concursuri de popularitate. In cazul asta, in calitatea ta de redactor sef al GSP, daca tot nu este despre cati va citesc cat este despre calitatea informatiei, poate le transmiti suborbonatilor sa nu mai puna titluri bombastice sau inselatoare articolelor, la cerseala de vizualizari. Sper ca nu esti si tu pe modul Ponta, dupa cum iti convine esti ba redactor, ba blogger. Cat despre concursul de popularitate, asta la care nu participi, nu pot sa-ti doresc decat sa continui cu Arafat ..

Razvan  •  18 decembrie 2015, 18:40

Poate cine vrea sa afle si un raspuns la articolul de ieri, cel cu ambulantele private, ar trebui sa citeasca ultima postare pe FB a lui Raed Arafat, care explica mai in detaliu cum a fost cu cele 2 ambulante private. Ciudat insa ca in interviul de azi subiectul nu e tratat mai pe larg. Pare ca nu ar fi realizat de cei care au scris articolul de ieri.

abdulache  •  18 decembrie 2015, 19:20

Daca tot doriti o lume ca afara dl. tolontan scoateti titlurile bombastice si inselatoare,link-urile care duc spre pagini cu femei dezbracate , pozele de genul asta http://www9.gsp.ro/usr/thumbs/thumb_600_x_336/2015/12/18/699113-victorias-secrets0.jpg , DACA CINEVA CAUTA PORNOGRAFIE STIE UNDE SA CAUTE Mai sunt si copii care intra pe paginile gsp, credeti ca trebuie restrictionat site-ul gsp.ro

mircea  •  18 decembrie 2015, 19:27

"Unde este responsabilitatea pe care raed arafat si-a asumat-o atunci cand ambulantele care au juns primele au fost de la particular?". "De ce nu isi asuma arafat responsabilitatea pentru ca IGSU pe care el il conduce nu a facut nimic". Tizule, daca asta ai inteles tu din articol, atunci mergi si te culca! Daca ai scris aici fara sa citesti articolul (asa cum nu citesti comentariile), atunci *** ca faci umbra degeaba pamantului (si ia-l cu tine si pe-ala de te-a pus sa scrii)! Ambulantele private NU au ajuns primele, desi puteau ajunge primele !!! Iar Arafat nu conduce IGSU, ci doar il coordoneaza in cazul unor situatii de criza.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan  •  18 decembrie 2015, 19:30

@medic. Sa nu.mi spuneti ca echipajul de tip C are un cost de aprox. 300 lei sa zicem. De cand cu colocarea sau asa zisa integrare a dispeceratelor a crescut nr interventilor pt ca dispecerul nu.si asuma responsabilitatea de a refuza multe cazuri care nu sunt urgente. Asa s.a ajuns ca Smurdul sa intervina la cod verde si galben la greu, ma refer la EPA. Adica cara la greu betivi si alti oameni care nu au chef sau nu vor sa mearga la spital cu mijloace proprii. Peste 80% din interv EPA sunt pur si simplu transport. Stiti, in vanzari este o borba: Rulajul face banul!. Adica mult si ieftin. Cum va ziceam mai sus , toti cei care lucreaza pe echipajele de prim ajutor sunt pompieri+cate 2 pe ambulantele de terapie intensiva Smurd. Se iau oameni d pe stingere pt a incadra ambulantele Smurd. Un curs de 1 luna si gata paramedicul. Paramedicul nu comenteaza ordinul, ci il executa. Din cauza lipsei de personal sa schimbat si programul de lucru la dorinta lui Arafat. Adica cu oameni tot mai putini facem din ce in ce mai mult. Repet , acest lucru Arafat il putea face doar la pompieri....asteptam ambulante in viitor si pt jandarmi ca si ei sunt militari. Glumesc, dar e posibil.

G48ri3l  •  18 decembrie 2015, 19:54

@ioan, este haos in exprimarea si gandirea ta si asta dintr-un motiv simplu, minti cu nerusinare, speculezi si improvizezi. Este clar ca habar nu ai ce vorbesti, esti pe langa subiect, situatie si viata.

Comentează