Sever Voinescu, noul redactor-şef al „Dilemei”

După aproape două decenii, Mircea Vasilescu s-a retras de bună voie de la conducerea revistei Dilema Veche

vineri, 1 ianuarie 2016, 12:47

De la 1 ianuarie,  Sever Voinescu, 46 de ani, este noul redactor-şef al revistei Dilema Veche, publicaţie editată de Adevărul Holding.

Voinescu, membru al GDS şi o veche semnatură a Dilemei, a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti, a fost avocat, secretar general al Ministerului de Externe, jurnalist şi parlamentar.

Este considerat unul dintre apropiaţii directorului fondator al Dilemei, Andrei Pleşu, sub mandatul căruia Sever Voinescu şi-a lansat şi cariera diplomatică.

Numirea sa vine după ce Mircea Vasilescu, cel care a condus revista ca redactor-şef încă din 1997, a decis să renunţe la poziţia executivă şi să se dedice prioritar carierei universitare. El va continua să publice în Dilema Veche.

Mircea Vasilescu era unul dintre cei mai vechi redactori-şefi din presa românească.

Vasilescu a condus Dilema aproape 20 de ani şi, ca fost redactor-şef,  lasă în urmă o moştenire cu dublu simbolism.  A respectat promisiunea fondatorilor pentru o revistă de reflecţie şi a reuşit să asigure tranziţia de la generaţia autorilor de la începutul anilor 90 către noile semnături ale „Dilemei” de azi.

În aceste vremuri care, potrivit unei expresii folosite de săptămînalul „Time”, „vor rămîne în cel mai bun caz drept crunte pentru presă”, Mircea Vasilescu se retrage cu fruntea sus, lăsînd în urma sa o publicaţie cu o reputaţie intactă.

El completează ideea că un redactor-şef n-ar putea exista niciodată fără echipa din jurul său cu adevărul că presa din România îi poate fi recunoscătoare lui Mircea Vasilescu pentru serviciul public neobosit ca şef de gazetă.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

ovidiu_3003  •  1 ianuarie 2016, 13:22

Domnule Tolontan ...scrie domnule despre sport ...ce ne pasa noua de politica ?...noi vrem sa citim despre sport intr un ziar de sport ...dumneata vad ca rezisti si cu o echipa pe jumatate slaba ...

Cătălin Tolontan  •  1 ianuarie 2016, 13:35

ovidiu_3003: sinteti pe un blog unde scriu in principal despre sport, dar si despre media. Un an bun!

Emil  •  1 ianuarie 2016, 13:46

Să sperăm că faza cu numărătoarea de la miez de noapte, la votul de la legea pensiilor, va rămåne ca un accident şi nimic mai mult.....

emanuel bogdan  •  1 ianuarie 2016, 14:34

Acum măcar este pe fata. Sever Voinescu nu poate avea calitatea morala de a conduce vreo publicație "independenta"... de reflexie... etc... Domnul Voinescu ar trebui sa explice contribuția sa la numărătoarea pt legea pensiilor din parlament. Sa povestească ce si cum era in PDL pe vremea gentilor cu bani. Cum de nu a inteles ce porcarii se făceau cu dansul ,membru marcant, de fata. Si asta in vreme ce dl. Tolontan & comp scriau zeci de articole bine argumentate despre toate aceste grozăvii. Apoi după remușcări si multe sughituri si icnete de plâns si evident o perioadă de post si reflexie... mormaind păreri de rau... cine stie... momentan compromite ce a mai rămas de compromis din revista aceea...

Lae  •  1 ianuarie 2016, 14:58

Un singur amanunt, poate insignifiant pentru d-voastra, Sever Voinescu-Cotoi este/ a fost politician. El a fost un membru activ al PDL si apropiat al presedintelui Basescu, purtator de cuvant al acestuia in campania electorala din 2009. Printre altele asociat cu d-na Traila Cristina, fosta președinte al Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, intr-o firma de avocatura. Deci, un ziarist de succes.

Argus  •  1 ianuarie 2016, 15:20

Stimate Sever Voinescu, preluând şefia redacţiei "Dilemei" ar trebui să incetaţi colaborarea la "Evenimentul Zilei", cele două publicaţii nefiind compatibile !

ovidiu_3003  •  1 ianuarie 2016, 15:20

...si dumneavoastra un an bun ...citesc orice scrieti ...numai ca nu cunosc personajele din politica ...in schimb pe sportivi ii urmaresc mereu .

Mircea Vasilescu  •  1 ianuarie 2016, 15:42

Mulțumesc, Cătălin :). Sever Voinescu scrie fără întrerupere la Dilema din 1995 (în 20 de ani, a lipsit doar cîteva săptămîni). În politică a rezistat mult mai puțin...

Istvan  •  1 ianuarie 2016, 16:46

Daca nu scapam de basescu si mafia lui mai rezista si sever voinescu in politica. Merita oare mentionat si momentul in care voinescu a plagiat un articol din New York Times?

Dan  •  1 ianuarie 2016, 18:11

Nu stiu cum poti scrie despre un om care umbla brat la brat cu Udrea si toata gasca. Dar de fapt despre ce vorbim... Si altii ca Plesu, Liiceanu si alti intelectuali care sustineau regimul Basescu se plimbau cu elicopterul... Si ne dau lectii de filosofie in Dilema.... Rusine...

NeaAlecu  •  1 ianuarie 2016, 18:19

Este fascinant cum îşi dau cu părerea nişte oameni care n-au deschis în viaţa lor Dilema sau Dilema Veche. Suntem un popor de părerişti-habarnişti.

ciupic  •  1 ianuarie 2016, 18:28

ai uitat sa spui ca a fost un mare iubitor al sportului basist

Dileme, dileme  •  1 ianuarie 2016, 18:35

Multumesc pentru stire Tolo. Citiva dintre cei care comenteaza sint din pacate niste Romani tare frustrati. E clar ca de Dilema nu au auzit in viata lor, consumind informatie din cu totul alt tip de media. Acestia sa fie segmentul care citeste tolo.ro ? Pacat.

Emil  •  1 ianuarie 2016, 19:45

@postacii basesacului, ai irefutabilei doamne udrea si ai lui voinescu, "Intelectualii" care semneaza "Nea Alecu" @ "Dileme, dileme" - stimabililor, sunteti niste bieti postaci basisti, din seria care au facut obiectul unor articole bine documentate aici.

Catalin L  •  1 ianuarie 2016, 20:03

Doar ieri am comunicat domnului BM afectiunea mea pentru finul domniei sale, subiectul acestui mesaj. Daca tocmai am primit urari de bucurie pentru noul an, vestea asta este un inceput! Semne bune anul are!

criticul  •  1 ianuarie 2016, 20:38

Mă rog,dacă vreți să-i faceți reclamă gratuită într-un ziar de sport unui asemenea personaj nociv din politica românească precum Sever Voinescu-Cotoi vă privește,domnule Tolontan,dar nu încercați să convingeți oamenii că cei care scriau în ,,Dilema Veche''erau niște intelectuali de soi,****'.Cred că-s mulți de teapa lui Pleșu acolo,nu degeaba s-au făcut toți de la revista aia preș în fața lui Băsescu și a regimului său timp de 10 ani de zile,fără să crâcnească defel!În rest, vă doresc dvs. și tuturor românilor un călduros ,,La mulți ani!''și împlinirea tuturor dorințelor în noul an 2016.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

FYRY  •  1 ianuarie 2016, 21:12

patetique

Emil  •  1 ianuarie 2016, 21:29

@Dl. Tolontan - nu stiu care sunt criteriile dupa care sunt moderate postarile, dar cred ca mesaje precum cel de la 20.38, semnat de "criticul" nu ar trebui sa apara aici. Poate si niste cunostinte mai profunde de cultura generala si nu numai ar trebui sa fie un criteriu intru a face parte din echipa de moderare. Andrei Plesu NU a fost dovedit ca ar fi fost, cum sustine preopinentul, dovedit ca ar fi colaborat cu Secu, si nu si-am turnat prietenii in Meditatia Transcedentala. Plesu a fost efectiv trimis la munca de jos. Asta nu mai e un punct de vedere ce sustine ***, e o mizerie si o calomnie ordinara care, in opinia mea, nu ar trebui sa apara aici. Si da, sunt acelasi care, mai sus, am spus ce cred despre voinescu, al carui nume continui sa-l scriu cu litere mici. Postaci **** sunt din mai multe tabere, nu doar din cea basista. Daca lui basescu (observati lipsa majusculelor si aici), care a avut grija sa incadreze presa la pericol la adresa sigurantei nationale, i-ar fi pasat cu adevarat, ar fi incadrat aceste mizerii de campanii de denigrare, smear campaign, inclusiv in online, la pericole. Dar cand exact astfel de campanii te aduc la putere......

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vali  •  1 ianuarie 2016, 21:43

Sever Cotoi-Voinescu, un basist intarziat. Dilema devin o publicatie de partid, nu ca pana acum ar fi fost impartiala.

Paul Butoi  •  1 ianuarie 2016, 23:03

Uauuu ...... Pare ca aveti un public format - mai ales - din oameni foarte intelectuali . Remarcabilii dv. cititori au reactionat la fel si in urma cu cateva saptamani , cand ati scris - ca si acum , adica profesionist , impecabil - despre Cristian Ghinea . De ce oare ? Sa fie manifestarea reflexelor pavloviene pe care au reusit sa le creeze in capul lor distinsii dv. colegi gurnalisti de la A 3 ?

Cătălin Tolontan  •  1 ianuarie 2016, 23:14

@emil: aveti dreptate, e o calomnie, a fost eroarea noastra nemoderarea acestui mesaj, ne cerem scuze. SA stiti, insa, ca si mesajul dvs contine un termen pe care colegii mei l-au moderat acum.

Cătălin Tolontan  •  1 ianuarie 2016, 23:24

@Vali: prin absurd, daca un jurnalist de la NYT era numit red-sef la Dilema, ar fi fost privit drept un "infiltrat" al unei tabere din Romania

boje  •  1 ianuarie 2016, 23:47

O publicatie serioasa va fi condusa de un om serios .Sever Voinescu,ori ce ar zice cei care carcotesc si care sunt convins ca multi nu au citit un rand din ceea ce a scris ,se va ridica la ,,inaltimea '' lui Andrei Plesu spre binele revistei.O stire placuta, d-le Tolontan.

Adi  •  2 ianuarie 2016, 1:11

Ca idee genrala...cum se face ca o buna parte a "telectualilor" din RO trec prin politica...inainte de a reprezenta "ceva" (sau prin niste relatii greu de inteles cu trusturile media). Poate ca este mult mai facil sa apari la TV (in emisiuni cu ceva audienta) ca sa te faci cunoscut... Acum citiva ani incercam sa fac publice citeva informatii despre incompetenta actulaului Ministrul al Educatiei. Eu, un cercetator, neica nimeni de la una din primele 20 de universitati din lume. Le-am trimis la 3 entitati media pe care le credeam reprezentative la acel timp. NICI un raspuns...desigur erau subiecte mult mai atragatoare... Intre timp am mai avut o tentativa...de asemenea nereusita...incet dar sigur am inteles ca media din RO...este o putere...cine are lipici la ea are o sansa...probabil si Sever a inteles bine acest "adevar" :)

Eu  •  2 ianuarie 2016, 2:17

*** bai Tolo....Esti de teapa lui Turcescu! ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marcel One  •  2 ianuarie 2016, 8:54

E incredibil , Dle Tolontan , cum ati omis in pledoaria Dvs faptul ca Sever Voinescu a fost membru activ al PDL .

Alina Popescu  •  2 ianuarie 2016, 9:01

Sant o fidela cititoare a "Dilemei", chiar daca -fatalmente-, nu toate articolele/ semnatarii lor sant pe gustul meu. Apropo de schimbarea survenita, cred ca dl. Mircea Vasilescu a avut o contributie remarcabila si ma bucur ca va continua sa publice in revista; cat il priveste pe dl.Sever Voinescu, personal eram mai multumita daca contributia sa la "Dilema" s-ar fi limitat la articolele prin care a fost prezent(deloc mediocre, aproape niciodata sclipitoare). Felul neonorant in care dl.Sever s-a expus in etapa actvitatii sale politice, nu in legatura cu optiunile sale, ci cu demonstrarea unei componente urate a caracterului sau, il descalifica total pentru rolul de redactor-sef al "Dilemei".

tamisa  •  2 ianuarie 2016, 10:25

Am citit, mereu cu luare aminte, multe din articolele semnate de dl S.V. Daca ar exista mai multi publicisti (cultivati, competenti, echilibrati si de extrem bun simt) ca el, nu numai media ar avea de castigat, dar mai ales cititorii interesati sa ignore smarcurile "editoriale" (de partid si de stat) care coplesesc presa si audiovizualul romanesc. O stire placuta, pentru ca, in aceasta nisa culturala, principiul "omul potrivit, la locul potrivit" are valoare practica.

Denisa  •  2 ianuarie 2016, 10:29

Adaug ca, Mircea Vasilescu este un redactor sef care a avut si are spirit antreprenorial. A inteles , la timp, ca presa, mai mult sau mai putin " de reflectie"trebuie sa se adapteze " meandrelor concretului" . Intr-o piata aproape fara directie, care se zbate in performante de descrestere, a avut curajul de a diversifica si de a testa, asumandu-si, evident, riscuri.Dilema Veche are istorie, prezent si viitor pentru ca are in spate o redactie complexa, adaptabila si creativa, un Festival in cealalta capitala a Romaniei, fani si abonati ai editiei digitale, mii de cititori exigenti.Misiunea lui Sever Voinescu nu este deloc usoara, pentru ca, indiferent de mediul extern, va trebui sa adauge viitor acestei publicatii,cel putin in aceeasi masura in care au facut-o predecesorii sai.

Ramon  •  2 ianuarie 2016, 11:00

În timp ce presa așa zis quality vinde pe jumătate sau sfert cât gazeta, faceți publicitate politicii acesteia mizerabile in care trăiește țara de 26 de ani. Păcat că odată cu mizeriile care ne sunt servite, trageți și sportul in aceeași oală. In timp ce gazeta a avut 3 apariții în perioada 24 decem-3 ianuarie, cotidianul Marca a apărut zilnic, inclusiv 25,26, 31 decembrie. Fotomac in Turcia a apărut și el pe 31 decem sau 1 ianuarie (2015) și costa 0,90 lei (in banii noștri) cu o suprafață publicată comparaic cu a GSP. In anul care a trecut, articolele de analiza de pe net afirma o scadere usoara a vanzarilor de ziare de la noi, asta in timp ce veniturile populatiei ar fi trebuit sa creasca usor prin scaderea TVA la alimente. Deci presa noastra pierde inca odata startul. Si Fotomac sau Marca nu sunt singurele cotidiene de sport in Turcia sau Spania, dupa cum bine stim. Acolo (unde exista si sport), lumea este interesata. Aici probabil ca romanii mai sunt interesati doar sa se lafaie intr-un restaurant, ca ziare nici nu se mai gasesc, nici nu se mai cumpara. Cât depre Dilema, nu am cumparat-o niciodata. Viata mea nu depinde de cei care-si dau cu parerea pe acolo. De altfel, niciun stapan din ultimii 26 de ani nu a preluat ideile din ziarele de politica aparute, poate si de aceasta nu se mai cumpara. Pacat, cel putin sunt fan al sportului de 45 de ani. Cand eram mic asteptam pe Mos Gerila sa-mi aduca Almanahul Sportul. Acum citesc despre un no-name Sever Voinescu.

marian  •  2 ianuarie 2016, 11:16

extraordinar, senzational, uluitor!?!? bravo domnule tolontan inca un articol despre sport frumos. cine mai este si *** asta!? nu mai putem noi de el ca a fost numit la Dilema, auzi hal de nume de ziar. Valoarea lui tot o Dilema este

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tik  •  2 ianuarie 2016, 11:59

L-am cunoscut intamplator pe d-l Voinescu inainte ca viata (Conventia Democrata - d-l Plesu in acele vremuri pe la Ministerul de Externe) sa-i ofere sansa unui post in minister si un apartament la pret rezonabil in Bucuresti; mi-a facut impresia unui om inteligent dar prea incantat de propria-i persoana. Involuntar am luat la cunostinta de traseul lui prin viata, de la postul de consul prin State la cel de om politic cu expunere pe sticla de acum cativa ani. Urmarindu-i evolutia as trage concluzia ca inteligenta lui nu i-a modelat indeajuns caracterul pentru a-l ridica mai sus in viata publica.

Dan Nicolescu  •  2 ianuarie 2016, 12:34

Nu se putea o alegere mai buna din ambele parti. Ma miram de mult cum de Sever Voinescu mai accepta sa fie publicat in Evenimentul Zilei. Sper sa inceteze acum aceasta colaborare . La multi ani Sever Voinescu ! la multi ani DILEMA VECHE !

stefan  •  2 ianuarie 2016, 13:17

la multi ani! sever voinescu,este un tip cu mult bun simt,imi place cum vorbeste si cum scrie. cineva a spus ca sv ca a fost membru pdl si... un domn este de 45 de ani fan sport,sa-i fie de bine. unul,nu a cumparat dilemma niciodata,daca atata poate. l-am lasat la urma pe CRITICUL,cred ca tipul reprezinta "educatia" noastra din ultimii 26 de ani,bravo nenea! cat despre d-nul tolontan,cred ca "din gresala" a lasat sa se strecoare toate mizeriile scrise despre sv,este un bun coleg..... d-nului sv,ii doresc mult success. sa aveti un an cu sanatate si bucurii.

fero  •  2 ianuarie 2016, 13:55

un pd-list ***......dar ce ne intereseaza asta?????????????????????

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rexrapidistul  •  2 ianuarie 2016, 14:17

Alt basist ***! Se observa nostalgia d-lui Tolontan pentru "duhoarea basista"!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cpt.ahab  •  2 ianuarie 2016, 16:11

Nu e nimic de admirat la acest personaj, unul dintre numerosii vanitosi incartiruiti in "trupele speciale de spalare de creiere" ale neo-comunismului redenumit "globalizare".

rpkbuc  •  2 ianuarie 2016, 19:46

Acest voinescu sever este *** pt societatea romaneasca. Nimeni nu uita prestatiile lui politice anti România alături de base. Iar faza cu legea pensiilor pune capac acestui personaj limitat. Un motiv în plus să nu servesc dilema veche, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu  •  2 ianuarie 2016, 22:15

Dl. Voinescu e un personaj compromis, membru al camarilei basiste si al clicii politice care a nenorocit tara in ultimii ani. Am citit ocazional Dilema, intotdeauna cu un ochi critic, sper sa nu se transforme intr-o trompeta de propaganda politico-ideologica, ca-si va pierde si putinii cititori pe care-i mai are.

??????  •  2 ianuarie 2016, 22:29

Pe domnul Sever Voinescu parca il apreciaza si doamna Elena Udrea pentru "convingerile" dumnealui "politice"? Deci, s-ar putea spune ca doamna Elena Udrea il apreciaza ?

??????  •  2 ianuarie 2016, 22:46

Considerati ca intr-un anumit fel domnul Tolontan face publicitate revistei Dilema Veche ? Oare or avea mai multi cititori decat dumnealui ?Observati ca domnul Sever Voinescu parca a imprumutat ceva si din gestica domnilor Adrian Nastase si Andrei Plesu ? Oare o fi si datorita motivului ca a trecut si pe langa diplomatie ?

iustin  •  3 ianuarie 2016, 11:32

Stiam ca farsele sunt rezervate pt 1 aprilie nu 1 ianuarie...

marilena  •  3 ianuarie 2016, 11:55

Imi place cum scrie Sever Voinescu, il citesc in EVZ, sper sa publice in continuare si acolo. Nu inteleg, adica-mi par deplasate, rautatile din unele comentarii dar respect dreptul la opinie, chiar daca-mi pare partinitoare/ rauvoitoare. Mai opriti-va, mai oameni buni, fiti corecti. Mult succes la DILEMA VECHE, d-le Sever Voinescu!

mike  •  3 ianuarie 2016, 12:52

1. Nu stiu de ce nu vad comentariile celelalte. 2. Pana la urma e un articol despre Mircea Vasilescu, se pare.

vasglo  •  3 ianuarie 2016, 15:19

Ce-i asta, Catalin? Un elogiu pentru cel plecat, ori un reqviem pentru cel nou venit?!-:)

liviu  •  3 ianuarie 2016, 15:31

La multi ani in prmul rand.... Va rog sa cititi comentariul meu de azi la articolul cu eliberarea MM-ului.... TOTI condamnatii au fotografii demne,ok,doar MM plange.... URAT inceput de an,domnule Tolontan.....

Dragos Stanciu  •  3 ianuarie 2016, 17:27

Domnule Tolontan, ma dezamagiti ! V-ati asumat aceasta misiune ingrata de a resuscita un "cadavru" publicistic... Acest individ, Voinescu pe numele sau, nu poate genera niciodata un subiect de presa... Spuneti ca persoana in cauza este un apropiat al d-lui Plesu... Poate c-o fi... Dar ea, persoana, este in primul rand o jalnica momaie basista... si daca e asa, nu mai conteaza altceva... Pentru totdeauna, insul respectiv va fi asociat in constinta publica cu "manareala" aia abjecta din parlament... cea cu numaratoarea cu abacul basalau... Domnule Tolontan, personal va astept cu lucruri serioase, asa cum ati dovedit ca sunteti capabil sa produceti... Nu mai scormoniti in tomberonul istoriei dambovitene recente... Nu de alta , dar pute !

Cătălin Tolontan  •  3 ianuarie 2016, 17:42

@Dragos Stanciu: stirile nu se valideaza in functie de opinia nimanui. Ele exista pur si simplu. Indiferent de parerea dvs si de parerea mea despre Sever Voinescu, opinii complet diferite, stirea ramine.

Venom  •  3 ianuarie 2016, 21:24

Mie tipul asta mi se pare a fi un sarpe. Si nici textele lui nu mi se par grozave, probabil printre cei mai slabi autori de acolo. Daca le scoti sau le pui in revista, acelasi efect. Sper, macar, sa fie cat mai inofensiv cu putinta, fiindca daca se tabloidizeaza/dispare si Dilema, ce mai citim?

asdrt  •  3 ianuarie 2016, 21:51

Murdar rol aveti, d-le Tolontan... Nu mai e Vadim sa murdareasaca el insusi, acum se folosesc articolele dvs. pentru a ricosa injuraturile si invectivele catre oamenii de cultura ai Romaniei

Comentează