Răniții grav de la Colectiv cer statului peste un milion de euro de persoană

Procesul de unde pot obține despăgubirile este cel al pompierior, în care s-au înregistrat cele mai puține plîngeri!

marți, 2 februarie 2016, 6:56

de Mirela Neag şi Cătălin Tolontan

Răniții, familiile victimelor și toți cei afectați în incendiul de la clubul Colectiv nu mai au mult timp la dispoziție pentru a solicita despăgubiri.

Un mesaj postat azi pe pagina #Colectiv „Împreună rezistăm”, a colectivităţii virtuale formată în jurul evenimentului, și preluat de Agerpres atrage atenția asupra procesului de la Tribunalul Militar.

Cei care l-au postat au dreptate. Iată de ce.

În urma tragediei de la Colectiv, procurorii au deschis patru dosare de urmărire penală.

Primul este cel în care sînt cercetaţi pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă cei trei patroni ai clubului. Aici s-au înregistrat circa 200 de părți civile. Dar șansele ca să se recupereze banii de la patroni sînt infime.

În al doilea sînt cercetaţi patronii firmei care a asigurat spectacolul de artificii. Și aici speranțele pentru victime sînt mici.

Cel de-al treilea este cel în care este acuzat de abuz în serviciu Piedone, primarul sectorului 4, şi ultimul, care a şi fost trimis în instanţă pe 2 decembrie 2015, e procesul în care sînt acuzaţi de fapte de corupţie pompieri ISU, Radu Antonia şi George Matei. Acesta este şi cel cu miza cea mai mare pentru cei care vor să obţină despăgubiri pentru că aici Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sînt „părţi responsabile civilmente”, două instituţii ale Statului care pot suporta plăţi de ordinul milioanelor de euro.

63de victime şi 200 de răniţi a făcut tragedia de la clubul Colectiv

Faptul că procesul pompierilor este cel care avansează de departe cel mai repede poate fi un avantaj, dar și un dezavantaj.

Contactați de ziar, mai mulți avocați au confirmat criza de timp.

”Faptul că procesul de la Tribunalul Militar a mers atît de repede, pe 5 decembrie DNA trimitea deja dosarul în instanță, ne face să credem că și contestația se va rezolva rapid și se va fixa primul termen”, spune el.

În acest moment, dosarul pompierilor a primit aprobarea de la camera preliminară, inculpații, IGSU și MAI au contestat și se așteaptă un răspuns de la instanță.

Dacă instanța respinge contestațiile, asta echivalează cu ”undă verde” pentru procesul pe fond, și se va fixa primul termen.

”Legea spune că te poți constitui ca parte civilă pînă la citirea de către judecător a actului de sesizare. Acest lucru se întîmplă în primul termen de judecată”, a explicat un avocat care reprezintă victime de la Colectiv.

Ce înseamnă ”ziua primului termen”, am întrebat?

68de persoane au depus pînă acum la Tribunalul Militar București cereri pentru a se constitui părți civile și solicită daune morale și materiale în dosarul în care sînt judecați cei doi pompieri

”Chiar și la începutul acelei prime ședințe de judecată se pot înregistra cererile de constituire de pare civilă. Dar atunci e ultima ocazie”, a explicat un alt avocat.

E posibil, așadar, ca să fie chestiune de cel mult cîteva săptămîni pînă la primul termen.

Întrebați ce sume solicită clienții lor, avocații au evitat să dea cifre exacte, ”pentru că situația e extrem de dificil de comensurat. Dar, în cazul răniților cărora le-a fost afectată sever capacitatea de muncă, vom cere peste un milion de euro”.

Unii apărători susțin că statul e pus în această situație dificilă, ”să riște să plătească pentru potențialele erori ale unor funcționari ai săi din cauza faptului că nu există asigurări, așa cum se întîmplă afară”.

Comentarii (51)Adaugă comentariu

dan  •  2 februarie 2016, 19:25

sa ne mai lase in pace cei de la colectiv totul a fost o inscenare pusa la cale dinainte sa dea jos guvernul Ponta! fiti linistiti ca si-au luat banii cu virf si indesat! rusineeeeeeeee colectiv

ovidiu_3003  •  2 februarie 2016, 19:35

...cei doi pompieri sunt nevinovati...ei ar trebui despagubiti pentru daune morale ...

Cătălin Tolontan  •  2 februarie 2016, 19:42

@dan: aveti dreptate,iar complotul e mult mai amplu, reptilienii sint si ei bagati in povestea asta. Si, de fapt, totul a fost orchestrat de civilizatia ascunsa sub suprafata Pamintului. Dumnezeule!

brazvan  •  2 februarie 2016, 19:50

bieții oameni au fost prinși la mijloc într-o făcătură. iar acum statul e *** de muls. dl. tolontan, nu v-am citit părerea.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

DAN  •  2 februarie 2016, 20:04

sint consternat de ce a putut posta userul dan..... nu pot crede ca exista asemenea oameni in romania ce pot posta asemenea ineptii. rusineeeee!!!!!!

ockiu  •  2 februarie 2016, 20:05

pe ce motiv cer victimile banii de la statul Roman?!?
c'mon ...

Mir  •  2 februarie 2016, 20:05

Da certificate de revolutionari nu vor acesti raniti. Sunt singurii raniti din Romania? Cheltuieli pentru interventie,transport, tratament si recuperare in afara pe banii statului/ai nostrii, acum vor si bani de buzunar. Hai sa le dam si cate o casa masina si cel putin 3 argati. Da ceilalti raniti din Romania de ce nu beneficiaza si ei de tratamente gratuite. Ex copii bolnavi de cancer si care nu merg la distractie in toate bodegile. Hai start la injuraturi si blesteme.

Bobo  •  2 februarie 2016, 20:08

Rezultatul final e ca la final, Statul, adica noi, plateste niste milioane de euro din banii nostri. Pentru incompetenta lor. Pe toate planurile.

Carciuma  •  2 februarie 2016, 20:21

@ Mir - Din pacate cata dreptate ai. Pacat de cei prinsi de inscenarea de groaza. Dumnezeu vede tot. Penibil dar asa este in tari/societati care nu se schimba cu vorba buna, se schimba numai cu biciul, tragedii, etc. In tarile civilizate (OCCIDENT) daca poporul nu te vrea, daca ai fost prins de inselaciune, crima, furt, etc...se da la o parte prin demisie, etc. Nu se incapataneaza in stilul de ne-educati..pardon educati a la Moscova.

circul_ghencea  •  2 februarie 2016, 20:25

Adica daca merg cu prietenii la o bauta sau o petrecere sau si iau foc ptr ca am fost destul de dobitoc sa intru e buna voie si nesilit de nimeni intr-un "cavou", fara sa-mi pun vreo intrebare despre securitatea locului ala (cum face mai toata lumea cand merge la baute in Centrul Vechi, in bombele de acolo), si asta doar pentru ca era cool pe FB, intre cunoscuti, sa merg la un concet rock intr-o "bomba", devin erou national si mai iau si bani de la toti romanii? Eu, sau urmasii mei daca nu mai traiesc dupa evenimentul respectiv? Hmmm....

pawn  •  2 februarie 2016, 20:29

@tolontan
ce spontan ai fost... cum e vorba aia a frantuzului? "qui s'excuse s'accuse". imi aduc ca si celalalt purtator de cuvant al noii Securitati, rares nu-stiu-cum, de la irealitatea tv, a racnit ca "teoria incendiului intentionat la colectiv e idioata", atunci cand pompierii si medicii au inceput sa se scarpine in cap cu privire la viteza de combustie a napalmului (aoleo, am spus "napalm! cine are napalm?) si la toxicitatea gazelor emanate de arderea NAPALMULUI (hai, tolontane, interzice rostirea cuvantului asta, alaturi de ambasada americana, ca o sa-l scriu pe ziduri, sa URLE!)

Șerban  •  2 februarie 2016, 21:08

Un jurnalist de investigaţie ştie cam care+i juristprudenţa internaţională .
De ce nu pomeniţi nimic despre accidente similare sau qvsi+similare petrecute pe la alţii, inclusiv în USA_!

nick70  •  2 februarie 2016, 21:11

Lucru bun ca-si cer despagubiri ,dar ca dreq de platit tot noi ,ca banii or sa vina de la buget ,ce mai conteaza la cat au furat politicienii ,e pacat ca noi nu avem nici o vina ,nici nu am luat spaga, nici nu am bagat cu japca 400 de oameni intr-o sala de 80 de locuri si nici nu ne-am dat de ceasul mortii sa ne inghesuim in sala aia de doi bani doar ca era un concert moka, dar ce mai conteaza suntem luseri si o sa platim ca de obicei si lacomia unora si prostia altora.E ca dreq!

City Zen  •  2 februarie 2016, 21:12

Antena 1 le-a dat ceva?

Dorian  •  2 februarie 2016, 22:07

Absurd, si aproape caraghios, sincer. Raman cu un gust extrem de amar dupa acesta pretentie absolut nejustificata. E trist.

mihu  •  2 februarie 2016, 22:10

Pe col.Cornea, seful IGSU, de ce DNA-ul nu-l ia la intrebari? Poate se uita cineva si de la Guvern pe site-ul asta si ii analizeaza modul defectuos cum a condus IGSU. Se aude din ce in ce mai tare ca urmeaza sa fie demis. Sa fie intr-un ceas bun. Merita sa fie demis in secunda doi. Jos cu arogantul prefacut

mimi  •  2 februarie 2016, 22:17

Oameni buni, zilnic, fiecare dintre noi, copiii nostri, suntem supusi unor riscuri si, totusi, nu ne izolam! Mergem la serviciu, pe strada, la petreceri... ma intreb daca , cei care doresc sa obtina bani in urma a ceea ce s-a intamplat , s-au gandit, fie si pt o secunda, daca oamenii aceia sunt vinovati sau nu? E trist si revoltator sa iti doresti sa castigi bani pe seama dramei unor oameni, care au copii, au familii asadar. Ma intreb daca ei vor cu adevarat dreptate? Pt ca dreptatea trebuie sa primeze, nu dorinta de a obtine bani bagand, poate, oameni nevinovati in puscarie, distrugandu-le viata lor, pe a copiilor lor. Ar trebui sa se gandeasca la pedeapsa divina!

Azazel  •  2 februarie 2016, 22:26

O singura precizare. O persoana se poate constitui ca parte civila in procesul pana la citirea actului de sesizare, intr-adevar.
Insa, daunele pot fi solicitate si pe calea unui proces civil, termenul de prescriptie fiind cel general de trei ani. Astfel, cei interesati sunt presati de timp DOAR daca vor sa fie parti in procesul penal. Dar nu vor pierde dreptul de a solicita daune daca nu se constituie parti civile la timp.
Sunt avantaje si dezavantaje ale procesului civil, dar e si el o optiune.

paul  •  2 februarie 2016, 22:32

catre toti cei care ii critica pe cei din Colectiv...daca aveato o ruda/prieten/iubit etc...afectat de nenorocirea asta,tot asa vorbeati? e uspr sa dai cu pietre atunci cand nu esti afectat de ce se intampla..e usor sa spui: i don't give a...!!! spuneti ca banii se dau din buzunarul vostru..pai din buzunarul vostru,domnilor si doamnelor..statul huzureste..parlamentarii,senatorii...toate mortaciunile pe care le tinem pe banii nostri ..sa faca legi impotriva noastra...de aia sa va luati,nu de niste oameni care au murit,au fost raniti..nevinovati,pentru ca au fost la un concert !!!

Dan Gabriel  •  2 februarie 2016, 22:39

Draga Tolontan nu statul roman plateste ci noi cetatenii acestei tari care platim taxe la stat.La cate procese a pierdut aceasta tara la tribunalul de la haga nu mai zic ca ma doare capul.Daca inca nu ai observat pentru orice mizerie care se intampla in aceasta tara cetateanul de rand plateste foarte rar spre zero cei ce au condus conduc si vor conduce aceasta tara si institutiile lor.

DOrin  •  2 februarie 2016, 22:41

80 de locuri SCAUNE asa e pe acea declaratie neinformatilor!!! adica 80 de locuri scaune NU inseamana 80 de locuri maxim,ci un impozit diferentiat la 80 de SCAUNE. Restul se calculeaza 3 oameni pe metrul patrat! adica in Colectiv 400 de metrii patrat cat are suprafatai ori 3 (om pe metrul patrat) sunt 1200 de oameni (estimativ)! deci faza cu 80 de locuri e o fabula a presei menita doar sa manipuleze!

Sandokan  •  2 februarie 2016, 22:49

Cei din colectiv au ramas cu o trauma care-i va urmari toata viata, dar sa urmaresti beneficii financiare de la stat mi se pare cel putin deplasat. Cine poarta cea mai mare vina? Ce ar fi facut cei din colectiv daca pe 30 octombrie la ora 22.15 intrau cei de la ISU si opreau distractia? Huiduiau, iar presa vorbea despre abuzuri...toata problematica este relativa.

mari maria  •  2 februarie 2016, 23:24

În consecință, îi vor scoate vinovați pe acei pompieri doar ca Statul este singurul care poate plăti? Deci, chiar dacă nu sunt vinovați au șanse sa fie condamnați doar pentru faptul ca doar de aici se pot " indestula" victimele? Asta vreți sa spuneți domnule Tolontan? ( nu aștept răspunsul dv. pt. ca răspunsurile dv sunt selective). Ii sfătuiesc pe cei doi pompieri sa atace sentința finala la CEDO în cazul în care vor fi condamnati!!! Dacă Statul are bani, atunci sa plătească si despagubirile ce le vor obține cei doi pompieri! Si ei SUNT VICTIME!!!! Este clar in ce direcție se vrea a se merge! Păcat !!! Atunci, sa-i despagubim pe toti cei care patesc vreun accident pe soselele Romaniei pe motiv ca politistii (ca angajati ai MAI ) nu le ridica preventiv permisele soferilor care beau la volan sau carora le place viteza... pe motiv ca trebuia sa prevadă ca va fi un accident făcut de cel căruia nu i-a reținut permisul când a trecut pe lângă el în intersecție in urma cu doi ani. Cred ca pe "o situatie" similara sunt trimiși în judecata și cei doi pompieri... Este ridicol și absurd!!! Păcat ! Adăugăm alte victime la cele deja existente. Mă refer la cei doi pompieri, la copiii lor și familiile acestora. Nici de Piedone nu sunt sigura că este vinovat..., dar mă rog! Trăim în România. ... Este posibil orice... chiar sa ți dorești sa bagi în pușcărie niște oameni nevinovați pentru bani... Doamne ferește! Totuși, am încredere în justiție și nu cred ca vor condamna niște oameni nevinovați doar pentru ca de aici pot veni despăgubirile! Nu, nu este posibil!!! Judecătorii nu pot judeca un caz doar prin prisma aceasta. Sunt de acord ca victimele din incendiu au suferit niste pierderi imese, dar sa te răzbuni pe niște oameni nevinovați, doar pentru ca de aici Îți poți satisface pretențiile financiare... și sa nu te îndrepți spre adevărații vinovati ... Este cumplit!

Radu  •  3 februarie 2016, 0:01

Dumnezeule ce comentarii citest la unii. Ce rusine.
In tarile civilizate se da statul / compania respectiva in judecata daca a alunecat unul pe gheata si si-a scrantit glezna dar la noi astia saracii care au fost arsi de vii sunt nesimtiti ca cer ceva.
Daca mai intreaba cineva de ce e tara asta in ***, nu am sa le arat politicienii ci comentariile idioate facute pe articolul asta. ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

GRIGO  •  3 februarie 2016, 0:34

Tara de ***. De ce sa platim noi pentru distractia unora? Si asa li se plateste moca tratamentul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dani  •  3 februarie 2016, 0:37

E foarte simplu d-na - u să confiște toate averile politicienilor tot ce nu pot dovedi și se pot plăticii la toată lumea despăgubirii îi pensiii se pot crea loc de muncă singură prob. E ca justiția e cea mai corupta

george  •  3 februarie 2016, 1:10

In data de 6 noiembrie, aparea in exclusivitate la wowbizz tv, stirea ca sunt deja 63 de morti, dar ca statul ascunde acest lucru. Printre cei intervievati, a fost si Arafat. Doamne ce era la gura lui, ce jigniri, ce vorbe, la adresa acelei doctorite care a decis sa rupa tacerea si sa spuna adevarul. A facut-o si drogata si de toate. Culmea e ca dupa atata timp de la acea tragedie, numarul mortilor a ajuns la............... fix 63. Eu nu cred in coincidente si de aceea ma gandesc ca poate sa fie o pista de investigat.

NimeniImportant  •  3 februarie 2016, 1:32

Din cauza nepasarii si a coruptiei reprezentantilor Statului, in noaptea aceea am pierdut zeci de oameni dragi. Unii AU ARS DE VII. Le auzeam tipetele si rugaciunile in timp ce focul le topea pielea si organele interne. Nu am scapat nici eu neatins. Mana mea dreapta a fost mutilata, am spatele grefat complet, rani pe picioare si pe fata. Voi arata normal abia peste cativa ani, dupa zeci de operatii adaugate la cele patru deja suferite. O prietena a orbit. O fata de douazeci de ani. Ii implinea atunci. Un prieten, artist, a ramas fara degete, la aceeasi varsta. In seara aia, da, am iesit SA NE DISTRAM, la o activitate culturala, tinereasca, nevinovata. Nu am iesit ca sa luam foc pentru bani! Am patit ce am patit pentru ca tara asta alimenteaza la san coruptia si lucrul prost facut. Ascultati bine - NICIUN BAN nu ne va aduce sanatatea, ochii, parul, chipul, viata inapoi. Unii nu vor mai putea lucra niciodata, toti avem nevoie de operatii suplimentare. Am ramas *** pentru ca, din impozitele platite de noi, au huzurit lacomii si incompetentii. De ce cerem bani? Pentru ca avem nevoie de ajutor, pentru ca trebuie sa ni se faca dreptate. La fel ati fi facut, si asa era normal. Daca aveti copii si oameni dragi, uitati-va bine la ei si ganditi-va cum ar fi daca, intr-o zi, nu ar mai ajunge acasa pentru ca a dat cineva spaga. Sa va fie rusine ca va bateti joc de suferinta noastra! Sa va fie rusine ca nu aveti inima si traiti asa, vorba lui Eliade, in nestire.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ciprian  •  3 februarie 2016, 1:38

Doamne,cate aberatii pot citi,cica sarmanii aia pompierii sunt nevinovati ca au dat aprobare ca asa au vrut ei...sau ca victimele de la Colectiv cer despagubiri aiurea...pai au tot dreptul oameni buni,aaaaah ca statul plateste, adica tot noi, asta e cu totul altceva.Nu vreau puscarie neaparat pt cei vinovati cat imi doresc sa le puna sechestru pe toata averea lor,daca nu au asa ceva atunci sa faca puscarie la echivalentul a 20 de lei pe zi!Adica sa infunde puscaria multi multi ani.Vinovati sunt toti,de la patroni ,la pompieri ,la primar la toti care au avut legatura !Si mai ales trebuiesc schimbate legile total...puscariasii sa faca munca in folosul comunitatii,ai pagubit statul ,va trebui sa muncesti, ca sa rascumperi pierderile!

Red  •  3 februarie 2016, 2:27

in Romania sunt bolnavi de cancer, leucemie, copii cu handicap in urma accidentelor, cu ei ce facem? Nu au bani de tratamente! Nu am nimic cu cei din colectiv, nu sunt ei vinovati ( in totalitate),DAR de ce nu se mediatizeaza si alte cazuri? de ce nu se fac reportaje si cu alti bolnavi grav? Mass-media profita de pe urma acelui incendiu pentru trafic/rating! Cred ca despagubirile trebuie facute in functie de handicapul suferit, daca acei tinei mai pot lucra sau nu! Nu stiu daca suma e mare sau nu, dar mai sunt si altii care trebuie sa primeasa bani, cu ei ce facem? Doar pentru ca nu au fost mediatizati ii lasam de izbeliste? E ciudat cum ISU, dupa acel incendiu, a inceput sa-si faca datoria. Pana atunci au fost institutii in care nu au intrat cu anii! Sa nu-i credeti pe cei de la ISU sfinti, sunt tot romani plini de patima banilor, doar haina ii face diferiti, la fel e si in politie si in alte institutii ale statului! Suntem un stat corupt pana la cel mai inalt nivel! pentru bani se intampla lucruri odioase indiferent de haina! valorile morale tind sa ajunga la zero!

Travian  •  3 februarie 2016, 4:26

Se pare ca adevarul supara . De aceea se sterg comentariile cu informatii despre acea noapte din ajunul Halloween . Felicitari domnule Tolo .

burebista dacul  •  3 februarie 2016, 6:56

Totul pare complicat dar e de fapt foarte simplu: Romania este guvernata la toate nivelurile nu de reguli ci de mita. Incepand de la omul de rand si pana la conducatori si guverne totul se invarte in jurul mitei, a banilor negri, a infractiunii.
Totul, cu mici exceptii care au ajuns acum sa confirme regula.
In aceste conditii, tristul accident Colectiv capata veleitati normale. E trist, dar Colectiv e ceva normal, in conditiile in care totul se construieste si se invarte pe si in jurul mitei. Totul. Tolontan are dreptate si aduce inca un gust amar realitatii: a ajuns o gazeta de sport sa fie singura care inca mai face investigatii pertinente, toti ceilalti sunt cumparati de catre o parte sau alta.
Se vor mai intampla si alte Colective, e doar o chestie de timp. Multe se si intampla dar ori sunt prea bine ascunse ori trec pur si simplu neobservate
Tolontan e bun si e ok atata timp cat poate sa arate cu degetul, atata timp cat nu e el implicat. Problema e ca, atunci cand ii vine randul, e si el implicat. Sa nu credeti voi ca daca Tolontan ajunge cu mama sau cu bunica (daca mai are) la doctor nu baga si el mana in buzunar sa plateasca. Baga. Pur si simplu pentru ca traieste in tara aia. In cel mai bun caz nu baga si merge in Austria. In felul asta isi rezolva printr-un compromis elegant o problema personala, dar sponsorizarea a fost facuta.
Restul, totul, e o lamentare. Si articolul, si comentariile noastre.

drako  •  3 februarie 2016, 7:46

pana la urma vom plati tot noi,cei multi si total nevinovati ! asa cum am platit devalizarea Bancorex...si exemplele pot urma,din pacate,la nesfarsit...

rectilian  •  3 februarie 2016, 8:14

"civilizatia reptiliana subpamanteana" ...
aici "conspiratia" si "misto-ul" se amesteca fin precum mirodeniile si cafeaua rafinata.
E frumos ca detaliati ceva pe la gazeta
Ne ar putea inspira daca postati pe blog ceva mai multe din opiniile dvs legate de valorile in care simtiti ca va regasiti si nu numai sport politica si fragmente haotice din farmecul civilizat si civilizator al subiectelor de presa

Mosu Lica  •  3 februarie 2016, 8:16

@ Radu. Ai maaare dreptate ! Nesimtitii (incepand cu politicienii si terminand cu ultimul borfas) isi fac de cap datorita (si din... cauza ) ,,nesimtitorilor" (adicatelea ,,boborul" care tace si rabda, tace si rabda, ta...

Radu  •  3 februarie 2016, 9:54

Stim ca exista unii de la post Tv (atentie, nu toti, doar unii) care instiga la ura, inclusiv contra celor de la Colectiv. Care manipuleaza intr-un mod revoltator. Care spun ca statul plateste tratamentul celor din Colectiv in detrimentul copiilor bolnavi de cancer. Pentru boala arsa (si aveam in zilele alea 150 oameni) NU exista tratament in Romania pentru atatea persoane. Cand nu este tratament in Romania ii trimite afara asa cum sunt trimiti, anual, mii de copii bolnavi de cancer. pana sa ajunga mutilati in halul in care au ajuns, oamenii astia plateau asigurari si nu comentau cand x sau y a fost dus la tratament in strainatate pentru ca Romania nu putea asigura. Multi dintre omaneii mutilati acum au organizat ei la randul lor concerte benefit pentru oameni aflati in nevoie, pentru copii bolnavi de leucemie. Asta nu se zice. Cer despagubiri. Evident! Cand te duci in buricul unei capitale europene intr-un club, la concert site trezesti dupa 2 luni de coma, fara o mana, sau fara toate degetele, sau fara ambele urechi, sau in incapacitatea de a mai merge vreodata, de a te mai putea uita in oglina si de a te mai recunoaste..atunci aduni toata ura in tine si ceri vinovatilor sa plateasca, ceri justitiei sa faca dreptate. Cum mana, urechile viata de dinainte nu le mai poti primi, atunci ceri daune morale. Nici un milion din lumea asta nu va mai aduce inapoi acesti oameni asa cum erau ei, veseli, nromali din punct de vedere fizic, nemutilati sufleteste.

jap jap  •  3 februarie 2016, 10:15

@Mosu Lica. ,,boborul", care tace si ia mita, care tace si da mita, care tace si fura, care tace si leneveste, care tace si minte, care tace si accepta minciuna pe tv si pe net si conspiratii, care angajeaza si se angajeaza pe pile, care tace si nu voteaza, care tace si, mai rau, voteaza minciuna, care tace si calomniaza, care tace si se judeca, care tace si ***teste, si ***teste, si ***teste, *** Eu zic ca toate astea sunt din cauza culturii noastre. Ma uit la americani, la germani, la japonezi, francezi. Fiecare traieste, mai bine, mai rau, mai confortabil, mai putin, mai interesant sau mai plictisitor, mai relaxat sau mai chinuit, dupa cum ii e cultura. Fiecare cum isi asterne asa doarme, cu alte cuvinte. Toti profetii aia, trimisii divini, puteau sa lase aur sau formule chimice sau masinarii ca sa ajute omenirea, dar ei au lasat, toti, doar niste reguli de convietuire. Asta au socotit ei ca e lucrul cel mai valoros si util, pretios pentru societate. Nu mai bine Moise punea bazele industriei IT, a semiconductoarelor, nu mai bine ne lasa smarfonul? Atata timp cat suntem meschini, egoisti, penali, si ne punem pe noi inaintea societatii, in mentalitatea noastra, la locul de munca, in societate, atata timp o sa pierdem si noi si societatea. O sa batem pasul pe loc, asa cum romanii o fac de atata timp. Vine Vanghelie si spune "nu coruptia ucide, ci prostia" si noi tot pe el il votam primar, fiindca el are un "nerv" si are "carisma", la fel cu Oprescu, care se sacrifica pentru "lumea necajita" samd. Noi ii votam tot pe ei, si pe unul si pe altul, si pe Mazare, si pe Nichita, si pe Ponta, si pe Voiculescu, pe Piedone. Ca sunt de-ai nostri, au aceleasi valori, acelasi limbaj, ne tragem de sireturi, ne mai da un mic, o punga. Lume revoltata. Justitiara. Conspirationista. Lume necajita.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  3 februarie 2016, 10:15

Sunt miliarde de euro care trebuiesc recuperate din averile ilicite facute de unii. Multe alte milioane se pierd anual prin prostia si incompetenta romaneasca. 7% din scoli nu au aviz de incendiu. Un mare procent din magazine, malluri, licee, primarii etc, la fel. S-a intamplat la Colectiv in noaptea aia dar se putea intampla oriunde altundeva in tara asta pentru ca in 70% din locuri treaba e facuta de mantuiala, avizele sunt date pe pile, primarii semneaza aiurea, nimeni nu se duce sa inspecteze daca sunt respectate normele de siguranta si incendiu.. Sala aia avea un aviz pentru 80 de locuri PE SCAUNE si multe sute in picioare, in trecut, fusesera concerte si cu 1000-1500 spectatori..si nu s-a dus nimeni sa vada daca sunt respectate conditiile de functionare si siguranta. Patronii au facut acel club nu pe insula lor privata sau pe planeta Pluto, ci intr-un stat in majoritate corupt, in colaborare cu functionari in majoritate corupti. In conditiile astea fiecare om din Colectiv trebuie sa dea in judecata, fiecare suflet care a fost acolo si a fost fie si doar martor la asa ceva, sa dea in judecata statul si sa ceara maximum, pentru ca numai asa vor fi invatate lectii. Daca clubul era cu avizele de functionare si siguranta la zi, okey, avand insa in vedere ca nu, atunci este inclusiv vina institutiilor statului pe care le platim si noi, si voi, sa isi faca treaba si nu si-o fac.

Ravasitu  •  3 februarie 2016, 11:35

Ma uimesc comentariile! Opinii personale, gandite mai mult sau mai putin obiectiv, unele de bun simt. Din pacate, sunt uimit de o serie de comentarii care reflecta in mod grosolan interesul personal, minciuna, aroganta, nesimtirea, prostia si mai ales caracterul acestor postaci. Ma gandesc ca intr-o masura sau alta, la o alta scara, cam in aceleasi proportii, situatia de aici se reflecta cu aproximatie in caracterul general al statului din care facem parte. Intr-o mare masura, majoritatea oamenilor cinstiti si corecti sunt de fapt cei saraci, din afara institutiilor, care nu se bucura de nici un fel de "avantaje legalizate". Daca in tara asta sunt oameni care pretind ca pompierii nu au nicio vina, in conditiile in care ei, investiti cu favoruri uluitoare comparativ cu romanul de rand, prin legislatia de ei conceputa, nu au fost in stare sa depisteze neregulile si sa sanctioneze pe patronii acestui local inca de la inceputul functionarii, atunci inseamna ca ne meritam soarta de prosti. Oare cum dracu au putut pretinde acei sefi ca nu stiau de acest local care era in functiune de ceva timp? Asta demonstreaza clar care este adevarata mentalitate a majoritatii ofiterilor din IGSU, tendinta rapida de fenta civilii. Ca ISU nu ai voie sa nu iti cunosti raionul de competenta. Mai grav este ca ofiterii bine platiti si din greu suportati (impozite, pensii diminuate etc.) de romanii cinstiti si corecti in loc sa se comporte ca niste adevarati profesionisti (asa cum ne mint de 20 de ani cei de la pompieri prin mijloacele lor de lauda de sine) au avut alte interese care fac subiectul celor de la DNA. Pai daca noi romanii continuam sa inghitim minciunile mastodontului IGSU, aceasta institutie se va degrada continuu iar pagubele si raul adus societatii civile se va accentua in viitor. Personal consider ca este ABSOLUT NECESARA DEMILITARIZAREA IGSU.

Emilian  •  3 februarie 2016, 11:44

Nu cred ca e prea justificata cererea de despagubiri. Este inspaimantator ce s-a petrecut acolo, insa pardon, vorbim numai despre drepturi si prea putin despre propria responsabilitate. Iar cei de-acolo au si ei o anumita responsbilitate. S-apoi daca toti romanii ne apucam sa cerem despagubiri pentru toate neregulile si disfunctionalitatile institutiilor publice, apoi o sa ajungem ca acest institutii sa plateasca mai mult decat colecteaza prin impozite! Si ghici cine are de suferit mai mult: tot noi. Eu zic sa ne revenim o anumita rezonabilitate si sa vedem ce putem face ca aceste institutii sa functioneze mai bine.

Simon Attila  •  3 februarie 2016, 11:53

E si un mare avantaj pt ca se poate cere in baza art 249 C Pr Pen, sechestru asigurator pe toate bunurile partile implicate FARA CAUTIUNE ca in civil astfel Statul poate sa recupereze in viitor o parte din datorie..daca se vrea desigur

Sergiu  •  3 februarie 2016, 12:03

@Emilian. Vorbim despre cea mai mare drama din istoria Romaniei in ultimii 20 si ceva de ani. Responsabilitatea oamenilor alora era aceea ca....? Nu s-au dus intr-o pestera sa-si dea foc, s-au dus la un concert, dupa o zi de munca, intr-o vineri seara, intr-un club unde mai stiau ca fusesera atatea alte concerte, in centrul unui oras capitala europeana. In timpul asta sute de mii de alti oameni, peste tot in tara, erau la alte concerte, la restaurante, in localuri la fel e safe ca si acesta. Ghinionul este ca au fost ei. Partea naspa pentru viitorul tau este ca oricand poti fi si tu. Sau oricare dintre noi. Oricand poate aparea un nou incendiu in cele 93% din locurile publice navizate. Si oricand putem fi, tu sau eu sau altii, acolo. Autoritatile statului, care aveau obligatia sa isi faca datoria si sa controleze clubul NU l-au controlat. Daca vedeau ca nu exista iesiri de incendiu, nu exista vetilatie amplasata corespunzator, NU dadeau aviz de functionare. Putea lua foc dar , daca era safe din punct de vedere al incendiilor puteau iesi oamenii aia afara, daca existau stingatoare care sa functioneze si amplasate corespunzator putea fi stins focul. Ranitii grav nu mai au ochi, urechi, par, maini, degete si trupul sfarmat in mii de bucati. Asa ca toti vinaovatiis a fie trasi la raspudnere si, pentru ca justitia prevede daune morale in astfel de cazuri, sa le priemasca. Si daca nu le vor primi in Romania se va merge la mecanismele europene de justitie. Si tot asa.

MelosNegros  •  3 februarie 2016, 12:54

Pentru toți cei ce se miră de acționarea statului în judecată în cazul Colectiv:
- ați pierdut momentul de a vă mira mult mai legitim atunci când guvernul Ponta a fost hătuit până în pânzele albe pe chestia cu Colectiv.
Punct.

Alfa  •  3 februarie 2016, 13:06

Corect e ca despagubirile sa fie platite de persoanele sau organizatiile la care au ajuns spagile date de patronii tuturor cluburilor din Bucuresti si din tara pt a functiona fara respectarea normelor. Spaga se colecteaza de jos in sus, iar in final partea leului ajunge in visteria partidului de la putere. Judecatorii trebuie sa dea de urma banilor, si sa ii imparta la victime.

Sebi  •  3 februarie 2016, 14:08

Pentru toti cei care zic ca victimele din Colectiv nu au nici un drept sa ceara daune statului roman, incercati sa priviti problema din urmatoarea perspectiva.
Orice institutie care reglementeaza un anumit proces/activitate si pentru care mai incasezi si niste bani (in cazul nostru taxe si impozite), atunci aceea institutie este direct responsabila de daunele produse de acel proces.
In cazul de fata procesele mentionate sunt cele atribuire de autorizatie de functionare si ISU. Ori acele autorizatii s-au eliberat neavand menirea de a prevenii evenimente cum a fost tragedia din Colectiv. Din acest motiv ar trebui sa plateasca daune.
Iar pentru cei care zic ca victimele sunt direct responsabile pentru ca au intrat in acel local fara se asigure de siguranta locului (care a fost garantata de stat, apropo)... Daca statul ar fi nevinovat - adica daca si-ar fi facut cum trebuie treaba si ar si asigurat siguranta publica cum trebuie, tu ca cetatean nu ai putea fizic sa intrii intr-un astfel de local pentru ca toate localurile (care nu respecta normele) ar inchise.
Legile sunt facute si se aplica dupa cum ar trebui sa fie si merg pe premiza ca legile sunt absolute si ca nu exista o lege care sa iti permita sa incalci o alta lege.

luluta  •  3 februarie 2016, 14:30

Prima masura spre normalitate ar fi demiterea col. Cornea, seful IGSU, si nu punerea in locul lui a generalului Pop Gheorghe, domnule prim-ministru. Nu dam tusea pe junghi

giani  •  3 februarie 2016, 17:01

Demiteti-l pe colonelul Cornea!!!!!! El e cel mai mare vinovat pentru functionarea defectuoasa a sistemului, nu Arafat!!!

denis  •  3 februarie 2016, 17:01

Demiterea lu Cornea!!!!!

luigi  •  3 februarie 2016, 17:03

Demiterea marionetei din fruntea IGSU este vitala pentru a incepe sa rezolvam problemele sistemului

gigi  •  3 februarie 2016, 17:07

Ii solicit prim-ministrului sa-l demita imediat pe col.Cornea de la sefia IGSU. Acest individ a facut numai rau prin lipsa de masuri, prin obedienta, incompetenta si aroganta. Asemenea banalitati de oameni nu au ce sa caute sa conduca IGSU. Aduceti la condecerea IGSU oameni tineri care au trecut prin toate etapele carierei, nu indivizi promovati dintr-o data in functii de conducere.

Comentează