Secvențe din lumea liberă

Ca europeni putem polemiza ireverențios, dar fără să ne urâm. Putem să ne apărăm drepturile fără să ne izolăm. Dar, mai presus de orice, prețuim libertatea

marți, 22 martie 2016, 2:41

Sulley Muniru iese de la duș. Steaua a câștigat cu 3-1. Își ia covorașul, se îndreaptă cu fața spre Mecca, îngenunchează și își începe rugăciunea.

Zeci de oameni privesc scena.

Stadionul din Ovidiu e undeva în câmp, în afara localității. Aici joacă Viitorul, echipa lui Hagi. Aici, sub pământul crăpat al Dobrogei, dogoresc focurile Asiei, cum scria deunăzi Răzvan Boanchiș.

Aici se întretaie Occidentul și Orientul și aici se roagă, netulburat, ghanezul Muniru. Un tânăr de 24 de ani e liber să-și invoce Profetul.

Însoțiți de murmurul salat-ului musulman, spectatorii zâmbesc și trec mai departe, vorbind despre fotbal și despre ale lor. „N-a fost penalty la Stanciu…”.

muniru


În tribuna Sălii Polivalente, portărița Mayssa Pessoa asistă la meciul echipei sale, CSM București.
Handbalista stă în tribună pentru că e accidentată, o doare spatele.

Campioană mondială cu Brazilia, Pessoa e la ultimul său sezon în România. Țară unde s-a simțit bine.

La un moment dat, Mayssa se întoarce și o sărută pe prietena sa, Nikki Shumaker. Mayssa e în stânga, Nikki, în dreapta.

sarut

Pe rândul din spate, un bărbat se uită, mirat sau dezaprobator. Undeva în dreapta scenei, fosta handbalistă Narcisa Lecușanu, acum secretar de stat, privește scena cu prietenie.

O scenă liberă, de la marginea unui continent liber.

 

Eliberat de puțină vreme din detenție, Mihai Stoica își amintește cum privea în închisoare semifinalele Ligii Campionilor la fotbal.

Într-un interviu pentru Antena 2, MM povestește: „Am stat cu Gică Popescu 11 luni în închisoare”.

„Camera avea o lățime de 1,36! Din asta, 80 de cm era lățimea patului și ne dădeam jos pe rând! A fost o chestie pe care nu o să o uit niciodată. Ne uitam la Champions League. Jucau Bayern Munchen cu Porto și Barcelona cu PSG. La Barcelona era antrenor Luis Enrique, la PSG, Laurent Blanc, la Porto, Lopetegui, iar la Bayern, Guardiola. Toți patru, jucători ai Barcelonei care erau în spatele lui Gică Popescu, pentru că, atunci când ieșeau pe teren, banderola era la el!”

 

„The New York Times” scrie că, în 2003, un judecător american a condamnat o femeie la 15 luni de închisoare pentru că acuzata a înscenat un accident de mașină, ca să-și încaseze asigurarea.

Pe 7 martie 2016, magistratul a redactat o opinie de 31 de pagini, după ce femeia a reclamat că-și găsește greu de lucru și a cerut să-și steargă cazierul. Nu pot să-ți șterg cazierul, i-a spus judecătorul din Brooklyn, dar a făcut altceva.

El a emis un „certificat federal de reabilitare” pe care fosta deținută să-l poată prezenta oricui va fi interesat.

Pentru că un asemenea „certificat de reabilitare” nu există în lege, judecătorul John Gleeson l-a desenat cu mâna lui.

Magistratul a motivat în scris: „Pedeapsa mea pentru infracțiunea pe care această persoană a comis-o a fost corectă, dar n-am avut nici o intenție să o pedepsesc la dificultatea nesfârșită de a-și găsi de lucru. Prin acest certificat, același sistem care a considerat-o demnă de o pedeapsă găsește acum că ea se poate alătura pe deplin comunității”.

 

O firmă multinațională s-a supărat după ce un coleg a vorbit, într-un material de opinie, în termeni critici despre produsele ei.

Compania se gândește să oprească un proiect publicitar în ziar. Nu e nicio problemă, nici măcar una.

Există lucruri nenegociabile și libertatea de expresie este printre ele.

 

Astăzi, la Bruxelles, teroriștii au lovit din nou. Sunt 34 de morți și 150 de răniți.

Un judecător român, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, scrie pe Facebook: „Sper ca ne-a pierit tuturor spiritul de ospitalitate și alte baliverne cu care suntem îndoctrinați. Când două culturi sunt total diferite, concilierea dintre ele e imposibilă”.

Cineva îi spune magistratului că „începe o perioadă de restrângere a libertăților”, iar judecătorul Cristi Dănileț răspunde: „Libertatea iresponsabilă este abuz”.

Un alt interlocutor îl întreabă dacă atunci cînd vorbește despre „concilierea imposibilă” se gândește și la reabilitarea foștilor condamnați. Judecătorul scrie: „Procentul recidiviștilor este de 70%. Cu asta am spus tot”.

Drepturile sînt bune până când suntem loviți, pînă când ne enervăm sau până când ne privesc pe noi.

După aceea, ce facem, vrem să retragem drepturile? După aceea, începem să confundăm teroriștii cu populațiile din care provin și opinia liberă cu un lux de care n-am avea atât de mare nevoie. Pentru că siguranța ar fi mai bună decât libertatea.

Bate vântul în Dobrogea, plouă la București și lumea își plânge morții la Bruxelles. S-a întors vremea rea pe tot continentul libertății noastre.

Comentarii (118)Adaugă comentariu

pt Cosstica  •  22 martie 2016, 22:24

Cauta sa intelegi esenta din ce a zis omul ala. Subiectul e prea serios. Si stii ce as propune? Ca la fiecare intrare in metro sa rasara cate un scanner (ca la aeroport), plus detector de explozibili. Din pacate, europenii trebuie sa invete sa traiasca la fel ca in Israel. E crudul adevar.

Human  •  22 martie 2016, 22:38

Pana cand?

Nelu Broșteanu  •  23 martie 2016, 1:01

Hei, domnule Tolontan, nu pot să cred că eu sunt stupid sau dumneavostră băgați capul adânc în nisipul emirilor! E vorba despre colonizarea primitiv industrială a teritoriilor agonicului Imperiu Otoman - cu Nordul Caspicii , Egiptul și Nordul Africii, dar mai ales a Persiei - actualul teritoriu al Irak-ului și al Iranului. Dacă nu ați citit, vă recomand Istoria Petrolului, scrisă bine de Rene Sedillot, care vă poate elucida. Oricum, rămâne fără răspuns chestiunea libertății mele - născut, educat și contributor la civilizațua unanim aceptată - în fața unui individ CARE NU VREA SĂ ACECEPTE REGULILE MELE. Este a mea vina că lui îi e foame și eu am doar porc pe masă, iar el nu poate mânca asta și religia îl obligă să mă ucidă pentru vina mea culinară? Să îmi asum că soția mea poartă fuste prea scurte sau că fiul meu iubește sataniștii muzicali? E a mea renunțare la libertate, laolaltă cu ai mei! Chiar suntm ca romanii neputincioși care urlau că sunt barbarii la porți și.... Păi, domnule Tolontan, unde-i libertatea? Că a presei o aveți? Bun și înțelept Voiculescu ca patron, va lăsat să-i aduceți bani, chiar dacă l-ați deființat. Ce emir v-ar fi permis asta! Să fim realisși - libertatea are limitele fiecărui individ, dar fiecare individ are limitele sale. Teroriștii nu le au!

Nelu Broșteanu  •  23 martie 2016, 1:12

Scuze, am scăpat ceva greșeli. Una gravă ''v-a lăsat să-i aduceți bani .... - , scuze. Și una de scriere - realiști. Asta e!

Dani  •  23 martie 2016, 1:23

ERROR: Your comment has been blocked based on the website owner's blacklist settings. Tocmai i-ai dat dreptate lui Danilet, Tolo...macar el nu este la fel de ipocrit ca tine.

v1ad  •  23 martie 2016, 1:31

12.04.2016 Voi lua un Turkish Airlines pana la Manchester, pentru a asista pe Etihad Stadium la meciul dintre echipele seicilor de la City si a seicilor de la PSG, contand pentru returul Champions League. La City va evolua: Sagna(francez), Kompany(belgian), Clichy (francez), Sterling (englez), Nasri(francez). De la echipa ce joaca cu gloriosul Fly Emirates pe piept imi vine in minte doar pur-sangele francez, Matuidi. Despre ce Europa Occidentala tot vorbiti aici? Francistan, Anglistan, Belgistan, Germanistan? De cumparat, au cumparat deja totul. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pargaru  •  23 martie 2016, 5:34

Sint nedumerit: Muniru, musulman practicant, oare are o parere pozitiva despre doua femei care se saruta in public? Dar majoritatea covarsitoare a celor care sosesc acum in Europa din Afganistan, Siria, Irak, Somalia? Vad ei cu ochi buni doi barbati tinindu-se de mana pe strada? Si daca nu, exista vreo sansa ca ei sa fie educati in spiritul tolerantei europene inainte ca un numar de europeni gay sa fie insulati sau loviti?

Sorin  •  23 martie 2016, 8:20

Oare cum ar arata un articol scris de tine atunci cand, cu libertatea si toate drepturile europene in mana si in suflet , un apropiat( ca sa nu mai zic o ruda) de-al tau ar sari un pic in aer si s-ar face si bucati doar pentru ca a avut neobrazarea sa circule cu metroul sau tupeul sa plece undeva cu avionul? Nu trebuie generalizat, nu sunt toti teroristi sau nemernici, dar din pacate majoritatea lor (cei ce au la baza islamul ca religie si provin din tari subdezvoltate economic si intelectual ) ne invidiaza si dispretuiesc modul european de viata. Chiar si cei "integrati", "cetateni europeni". Nu-l inteleg si vor sa-l schimbe. Nu-si pun nici o secunda problema de a se schima ei. Si noi ii incurajam sa vina in Europa.....Ca sa ce? Sa-i integram? Astia de ieri si aia de la Paris erau deja integrati..... Daca am citi, sau auzi, stirile de undeva din spatiu, departe de planeta noastra draga, am trage concluzia ca cetateni francezi impusca si arunca in aer alti cetateni francezi.... si belgienii fac la fel.... Si probabil ne-am gandi: "Ce dracu'se intampla?"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bibi  •  23 martie 2016, 8:25

"domnul"acesta,TOLONTAN in mod cert sufera de mania "geniului pustiu". Recomand o intrvedere cu alt "mare ziarist" ,CTP,care sa=i dea sfaturi despre cum se scriu "opere literare" tip SF! Multe succesuri "maestre"!

eu  •  23 martie 2016, 9:31

Da dle Tolontan aveti mare dreptate cand vorbiti de drepturi dar drepturile trebuiesc sa fie EGALE atunci cand se iau decizii. Cei care iau decizii sunt aparati de dispozitive impresionante de securisti, politisti si alte structuri iar pe noi oamenii simpli nu ne mai apara nimeni. iohanis, POLITICIENILOR Cereti acum solidaritate cu toti oamenii simplii dar din solidaritate cu noi care am suferit mereu pierderi RENUNTATI macar o zi la garzile de corp, la masinile blindate, la colane de politisti si dispozitive de securitate si atunci o sa ganditi ca noi cei multi

fotbal  •  23 martie 2016, 9:36

pune-o la mijlocul terenului sa vedem daca iti iese😛pe ea, pe frumoasa pledoarie. in meleagurile noastre se practica preventia, care simpatiteaza spre deloc cu toleranta, drepturile si alte fetisuri europene. aici, cum te-a suspectat ca stai intr-o pozitie nefiresca, te si scuipa peste granita. russian style😛

paul  •  23 martie 2016, 11:31

Teroarea generează teroare, violenta generează violenta. Dacă Bush nu ar fi invadat Irak ul acum 15 ani Sadam Husein și acum era președinte în Irak și nu exista motiv de a se înființa isis. Plătim violenta care le am pricinuit o acestor oameni prin înfometarea în timpul embargoului și a războaielor din Irak și mai nou și Siria. Oricum într o balanța cinica a vieții ei au suferit mai mult din cauza noastră decât noi acum prin 35 de jertfe umane. Când ne vom opri în a i mai judeca pe ei și le vom dovedi într o forma sau alta ca îi respect așa Cum sunt ei pacea se va așterne intre cele doua culturi. Pana atunci nu vom asista decât la un lung șir de îngrădiri ale libertăților noastre si la o spirala a violentei de ambele părți.

Octavian Stăncioiu  •  23 martie 2016, 11:51

Cazul la care vă referiți, domnule Tolontan, cu multinaționala și GSP, e Pepsi și editorialul domnului Geambașu, da?

florinm  •  23 martie 2016, 13:56

..***... e usor sa dai din gura, din spatele unui birou... realitatea insa ne demonstreaza cat de sanatos e liberalismul dus la extrem... cand e bine si cald, dupa ce altii au murit pentru tine, da, e comod

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cezar  •  23 martie 2016, 16:55

Stiti ce, eu m-am cam saturat de arabi si teroristi, arabi! Am devenit cam intolerant si nervos!

florin  •  23 martie 2016, 21:33

adevarul este ca europenii si apoi americanii i-au cam jecmanit pe arabi de petrol, gaze si altele si apoi si-au testat armamentul pe ei in ultima vreme, vezi Irak, Libia, Siria iar acum se intoarce plata, tragic, este ca un stup de viespi. Nu cred ca scapam de islamisti curand cu democratia europeana, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dana  •  24 martie 2016, 5:07

Cuvintele de baza sunt integrarea si respectul. Nu poti respecta sau integra sharia in lumea libera. Sunt sisteme diferite de valori . Asta va duce si la schimbarea lumii libere. Din pacate.

dana  •  25 martie 2016, 9:01

@v1ad, am ris cu lacrimi! f misto comentariu! :-)

Comentează