Secvențe din lumea liberă

Ca europeni putem polemiza ireverențios, dar fără să ne urâm. Putem să ne apărăm drepturile fără să ne izolăm. Dar, mai presus de orice, prețuim libertatea

marți, 22 martie 2016, 2:41

Sulley Muniru iese de la duș. Steaua a câștigat cu 3-1. Își ia covorașul, se îndreaptă cu fața spre Mecca, îngenunchează și își începe rugăciunea.

Zeci de oameni privesc scena.

Stadionul din Ovidiu e undeva în câmp, în afara localității. Aici joacă Viitorul, echipa lui Hagi. Aici, sub pământul crăpat al Dobrogei, dogoresc focurile Asiei, cum scria deunăzi Răzvan Boanchiș.

Aici se întretaie Occidentul și Orientul și aici se roagă, netulburat, ghanezul Muniru. Un tânăr de 24 de ani e liber să-și invoce Profetul.

Însoțiți de murmurul salat-ului musulman, spectatorii zâmbesc și trec mai departe, vorbind despre fotbal și despre ale lor. „N-a fost penalty la Stanciu…”.

muniru


În tribuna Sălii Polivalente, portărița Mayssa Pessoa asistă la meciul echipei sale, CSM București.
Handbalista stă în tribună pentru că e accidentată, o doare spatele.

Campioană mondială cu Brazilia, Pessoa e la ultimul său sezon în România. Țară unde s-a simțit bine.

La un moment dat, Mayssa se întoarce și o sărută pe prietena sa, Nikki Shumaker. Mayssa e în stânga, Nikki, în dreapta.

sarut

Pe rândul din spate, un bărbat se uită, mirat sau dezaprobator. Undeva în dreapta scenei, fosta handbalistă Narcisa Lecușanu, acum secretar de stat, privește scena cu prietenie.

O scenă liberă, de la marginea unui continent liber.

 

Eliberat de puțină vreme din detenție, Mihai Stoica își amintește cum privea în închisoare semifinalele Ligii Campionilor la fotbal.

Într-un interviu pentru Antena 2, MM povestește: „Am stat cu Gică Popescu 11 luni în închisoare”.

„Camera avea o lățime de 1,36! Din asta, 80 de cm era lățimea patului și ne dădeam jos pe rând! A fost o chestie pe care nu o să o uit niciodată. Ne uitam la Champions League. Jucau Bayern Munchen cu Porto și Barcelona cu PSG. La Barcelona era antrenor Luis Enrique, la PSG, Laurent Blanc, la Porto, Lopetegui, iar la Bayern, Guardiola. Toți patru, jucători ai Barcelonei care erau în spatele lui Gică Popescu, pentru că, atunci când ieșeau pe teren, banderola era la el!”

 

„The New York Times” scrie că, în 2003, un judecător american a condamnat o femeie la 15 luni de închisoare pentru că acuzata a înscenat un accident de mașină, ca să-și încaseze asigurarea.

Pe 7 martie 2016, magistratul a redactat o opinie de 31 de pagini, după ce femeia a reclamat că-și găsește greu de lucru și a cerut să-și steargă cazierul. Nu pot să-ți șterg cazierul, i-a spus judecătorul din Brooklyn, dar a făcut altceva.

El a emis un „certificat federal de reabilitare” pe care fosta deținută să-l poată prezenta oricui va fi interesat.

Pentru că un asemenea „certificat de reabilitare” nu există în lege, judecătorul John Gleeson l-a desenat cu mâna lui.

Magistratul a motivat în scris: „Pedeapsa mea pentru infracțiunea pe care această persoană a comis-o a fost corectă, dar n-am avut nici o intenție să o pedepsesc la dificultatea nesfârșită de a-și găsi de lucru. Prin acest certificat, același sistem care a considerat-o demnă de o pedeapsă găsește acum că ea se poate alătura pe deplin comunității”.

 

O firmă multinațională s-a supărat după ce un coleg a vorbit, într-un material de opinie, în termeni critici despre produsele ei.

Compania se gândește să oprească un proiect publicitar în ziar. Nu e nicio problemă, nici măcar una.

Există lucruri nenegociabile și libertatea de expresie este printre ele.

 

Astăzi, la Bruxelles, teroriștii au lovit din nou. Sunt 34 de morți și 150 de răniți.

Un judecător român, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, scrie pe Facebook: „Sper ca ne-a pierit tuturor spiritul de ospitalitate și alte baliverne cu care suntem îndoctrinați. Când două culturi sunt total diferite, concilierea dintre ele e imposibilă”.

Cineva îi spune magistratului că „începe o perioadă de restrângere a libertăților”, iar judecătorul Cristi Dănileț răspunde: „Libertatea iresponsabilă este abuz”.

Un alt interlocutor îl întreabă dacă atunci cînd vorbește despre „concilierea imposibilă” se gândește și la reabilitarea foștilor condamnați. Judecătorul scrie: „Procentul recidiviștilor este de 70%. Cu asta am spus tot”.

Drepturile sînt bune până când suntem loviți, pînă când ne enervăm sau până când ne privesc pe noi.

După aceea, ce facem, vrem să retragem drepturile? După aceea, începem să confundăm teroriștii cu populațiile din care provin și opinia liberă cu un lux de care n-am avea atât de mare nevoie. Pentru că siguranța ar fi mai bună decât libertatea.

Bate vântul în Dobrogea, plouă la București și lumea își plânge morții la Bruxelles. S-a întors vremea rea pe tot continentul libertății noastre.

Comentarii (118)Adaugă comentariu

Violeta  •  22 martie 2016, 15:08

Pai libertatea ta nu se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt? Plini de rau suntem cu totii, musulmanii scriau poezii cand crestinii se cioparteau intre ei. Astept apocalipsa aia promisa de toti profetii, rasa umana nu merita sa supravietuiasca.

ioan  •  22 martie 2016, 15:09

Domnule Tolontan , istoria este lunga si plina de conflicte , se pare ca.. istoria se repeta .. nu stiu cat ati mai putea vorbi de drepturi si libertate , daca ati fi fost acolo, sau ati avea rude moarte sau ranite in atentatele din ultimul timp. Va apreciezi editoarialele .. dar se intampla lucruri foarte grave si cred ca Europa ar trebui sa fie mai ferma in actiunile sale si chiar mai restrictiva cu libertatile !

daniel  •  22 martie 2016, 15:09

islamul este religia pacii..asta trebuie sa retinem...pace in franta, pace in siria, pace in iraq, pace in turcia, pace in belgia!

razvan  •  22 martie 2016, 15:12

judecatorul este *** sau are alte interese, ca sofer strabat europa cam peste tot si am prieteni musulmani, budisti, evrei etc multi dintre ei mai de incredere decat romanasii nostrii . ca sa fii om nu conteaza religia sau culoarea. greseala a fost ca nu sa facut o baza de date cu toti cei ce au venit cu foto, amprente , practic nimeni nu stie acum cati , unde si cine sunt acesti oameni, madam angela si nu doar ea aveau nevoie de mana de lucru calificata si ieftina dar nu au luat in calcul toate riscurile. daca nu vor colabora toate serviciile din toata UE si nu vor incepe cu anihilarea retelelor care organizeaza aceste curse va fii tot mai rau, pacat de cei care au murit nevinovati

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Beznea Dorinel Mihai  •  22 martie 2016, 15:13

Superb!!Felicitari!!

Mircea  •  22 martie 2016, 15:14

Exista o bariera foarte subtire intre libertate (de opinie, religioasa, etc) si siguranta. In momentul in care siguranta personala este pusa in pericol, este normal sa te gandesti la restrangerea libertatii (altora). Ideea e doar sa nu iei decizii la cald si sa ramana la stadiul de gand. Restrangerea libertatilor este doar primul pas pana la bariere si garduri de sarma ghimpata si, ulterior, catre intoleranta. Este exact ce isi doresc acesti ne-oameni. Cred ca, desi e mult spus, e timpul sa ne obisnuim cu astfel de evenimente peste tot in Europa si America. Asa cum au facut israelienii, care de zeci de ani traiesc sub spectrul atentatelor si totusi nu dispera.

dan  •  22 martie 2016, 15:17

Minunat articol, Catalin. Lupta pentru democratie trebuie dusa cu demonii externi, dar mai ales cu cei interni, din creierul nostru.

george  •  22 martie 2016, 15:17

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gog  •  22 martie 2016, 15:18

E nevoie de mai mult decat educatie... Si ma refer nu numai la cea religioasa, ci si la cea de acasa, la ceea ce vad in jurul lor oamenii, nu numai copiii... Am vazut in urma cu ceva ani, cred ca vreo 6/7, un documentar (nu a mai fost reluat de atunci), realizat in Palestina (teritoriile palestiniene-PC), al carui personaj principal era un medic psihiatru local, care analiza ce se intampla acolo in conflictul arabo-israelian, vazut prin ochii copiilor. Medicul arata ce desenau copii cand li se dadea voie sa deseneze ce vor. Adica la libera alegere: bombe, explozii, rachete, pusti, pistoale, tancuri. Si spunea medicul ca un copil care este inconjurat de asa ceva, cel mai probabil asta va face... Daca are in familie pe cineva care a suferit vreo drama va incerca sa se razbune, si chiar daca nu a avut: asta vede in jur-asta va face. Imi povestea cineva care lucra, pe timpul lui Ceao, in gradinita personalului diplomatic, undeva pe Arghezi, ca aceleasi lucruri le desenau si copiii personalului din Coreea de Nord, probabil din cauza indoctrinarii de acasa. Probabil ca asta simt si copiii arabilor de prin UE: marginalizare, mizerie, martiraj, si nu trebuie mult, (la baliga moale nu trebuie multa apa, ci doar un pic de indoctrinare) ca sa preia misiunea jihadista. Acum PC si integrarea multiculturala: ii spuneam unui parizian, oarecum revoltat, acum cativa ani, cand la Paris magrebienii doar se bateau pe strazi si distrugeau masini: pai de ce, dupa zeci de ani de cand traiesc la voi, nu i-ati educat, integrat? Mi-a raspuns destul de sec, cu un exemplul personal: In anii 70 locuiam intr-un bloc, la marginea Parsului. Deasupra mea statea un arab. Vinerea de obicei, cel putin o data pe luna, venea cu o capra/*** pe umeri, nu stiu de unde o lua, o taia pe balcon, lasa sangele sa se scurga, iar pete rosii ajungeau si la mine pe balcon. L-am rugat sa inceteze. Nu m=a bagat in seama, am fost la Politie. A venit, a constat, a plecat. Peste cateva saptamani, acelasi ritual, iar politie, a venit a constatat, a trecut pe la mine, m-a avertizat ca asa e obiceiu la arabi, a plecat. A treia oara a venit iar politia, m-a amendat pe mine ca o deranjez, am plecat... Asa ca nici una nici alta nu au mers: varianta israeliana vs varianta europeana. Ce putem face? cred ca nimeni nu stie raspunsul...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dac.impielitzat  •  22 martie 2016, 15:21

Tolo stii care a fost pozitia lui Gandhi relativ la cainii vagabonzi care puneau in pericol cetatenii (de toate varstele) din India? Eutanasierea. Unde era compasiunea marelui Gandhi? Unde era dreptul la viata a acelor vietuitoare? Cand un pericol mare ameninta, da, masuri extreme trebuie luate daca vrei sa devii istorie. Te grabesti sa scrii vad pe subiectul asta... mai reflecteaza.

Costel  •  22 martie 2016, 15:22

Bati campi ce de obicei.... ...Drepturile sînt bune pînă cînd sîntem loviți, pînă cînd ne enervăm sau pînă cînd ne privesc pe noi. După aceea, ce facem, vrem să retragem drepturile? După aceea, începem să confundăm teroriștii cu populațiile din care provin și opinia liberă cu un lux de care n-am avea atît de mare nevoie. Pentru că siguranța ar fi mai bună decît libertatea... Despre ce drepturi? Unde sunt drepturile romanilor in Europa din care facem parte? Despre asta sa vorbesti intai si apoi de cei veniti special din afara europei pentru acest jihad...

Silviu  •  22 martie 2016, 15:24

Frumos d-le Tolontan ,dar cu tot respectul pe langa subiect.Daca sunteti obiectiv poate ne spuneti de ce un roman sau un belgian in Belgia trebuie sa trateze egal femeia , iar arabi o tin infofolita ,merge in spatele barbatului si e o *** ,iar nimeni nu-i acuza de violenta domestica sau altceva.Oare femeile arabe nu au aceleasi drepturi sau noi doar mergem pe niste clisee ce s-au dovedit,scuzati, praf in ochi.Respect Belgia si poporul sau dar cu durere o spun;culege ce a semanat.Daca de la inceput impunea -legal si corect-celor ce vin ,indiferent de natie, sa respecte legea acum nu era asa,Sa vedeti ca vor impune masuri si mai dure decat cele ce trebiau impuse de la inceput.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

JFM  •  22 martie 2016, 15:28

Hai sa definim notiunea "drepturi" ! Functie de interesul de moment politicienii o fac intr-un fel sau altul.De exemplu pt ca sa nu mai fie ascultati si prinsi in diverse combinatii penale invoca "dreptul la intimitate". Daca nu esti de acord si vrei ca el sa fie prins plecand de la ceva inclusiv de la o interceptare esti taxat ca fiind "securist" ! "Ne intoarcem la vechile practici" "Ne intoarcem in anii 50" ! Asa justifica ei orice legislatie legata de Servicii sau DNA....Bun,azi am descoperit ca in afara dreptului de intimitate a domnului presedinte de Senat mai exista si dreptul la viata,dreptul de a nu muri nevinovat intr-un metrou la drumul spre serviciu,facultate etc Ce sa vezi exista si dreptul la viata care pe unii ii incurca mult...Daca azi ai informatii corecte si la timp toate aceste atentate n-ar exista sau ar fi de o arie mult restransa.Informatia face diferenta intre viata si moarte a omului simplu fara coloana,girofar,SPP etc Informatia aflata in posesia autoritatilor este una dintre sansele omului simplu de a supravietui si a-si duce un trai fara a fi paralizat de frica atunci cand iese din casa.Nu e vorba despre Securitatea ceausista nu reprezinta anii 50,nu incalca niste drepturi mai importante decat dreptul sau la viata.Stim ca pentru politicienii cu girofar,SPP,resurse platite din banul public dreptul la intimitate e mai important pt ca pot fura in liniste fara nici un fel de stres eventualele atentate nu-l pandesc traim in secolul in care atentatele s-au mutat in sali de asteptare,metrou,restaurante pt turisti etc Pe ei nu loveste unda terorii.

Marin Ilie  •  22 martie 2016, 15:29

Superb! Mai ales ultima fraza.

calin  •  22 martie 2016, 15:30

Ce a spus gresit Danilet? Ca in timp duminica adeptii flower power se bateau la mitinguri cu politia pentru #immigrantswelcome, acestia punea fitilele la bombe? Nu e ciudat cind abdelsaleh a putut sa se ascunda citeva luni in capitala Belgiei, iar a doua zi dupa arestare au avut loc 2 atacuri teroriste. Cum se putea intimpla asta fara sprijinul unor comunitati importante de musulmani? Dreptul oricarei persoane se opreste acolo unde pesoana vrea sa dea in cap cu parul alteia. Suntem toleranti, dar pesoanele care atenteaza la sistemul nostru de valori trebuie excluse din sistem sau prin deportare sau prin puscarie.

Mihai77  •  22 martie 2016, 15:31

Si la ce a folosit incalcarea drepturilor de pana acum ??? la nimic. Depinde cum privesti , tu ca un SRI-ist , oamen normali vor drepturi nu sa fie ascultati cum vor SRI-istii.

maigret  •  22 martie 2016, 15:31

Esti cea mai CORECTA voce din presa iudeomasonic(cinste tie ca nu faci parte din ea!) din ziua de azi,Domnule Tolontan!Sarutmana!

Matei  •  22 martie 2016, 15:31

amestecati lucruri total diferite si o faceti premeditat, laolalta cu critica fata de un judecator, care, zic eu, are la randul lui dreptul sa se exprime. nu are nici o legatura rugaciunea lui Muniru cu musulmanii care sunt organizati in retele de luptatori, isi aduc arme etc. acestia din urma nu sunt greu de identificat de catre servicii ***, daca exista vointa. da, stiu ca o sa-mi cenzurati mesajul. altfel, de curiozitate, fara sa dati nume, cam cati musulmani, homosexuali si fosti detinuti aveti in redactie? ca sa vedem sum arata libertatea si toleranta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gio  •  22 martie 2016, 15:34

Nu tolo, facem cum am facut si pana acum si o sa ajungem sa contablizam cate o lovitura la 2 zile, asta vrei?

Cătălin Tolontan  •  22 martie 2016, 15:36

@calin: nu exista o infractiune care sa se numeasca ”atentat la un sistem de valori”. Daca sistemul de valori e cel al familiei, de pilda, nu poti intemnita oamenii pentru ca ei nu cred in familie. @costel: cum unde sint drepturile romanilor in Europa? In bursele Erasmus, in faptul ca milioane de romani muncesc in Europa si sint protejati de lege.

Dan Roua  •  22 martie 2016, 15:39

ce ne incata istoria? ce a ales Statele Unite sa faca cu singurul popor adversar care a folosit kamikaze in lupta cu fortele ei armate? au avut doua bombe nucleare si le-au lansat fara sa clipeasca asupra TUTUROR celor din cele doua orase. Iata cum o tara (cel mai nou stat dar si cea mai veche democratie) ne-a aratat cum se poate lupta eficient (si cinic) cu niste kamikaze. din pacate in TOATA istora noastra ca oameni, populatia minoritar agresiva s-a impus in fata populatiei majoritar militante pt pace. DE FIECARE DATA!! sa mai citim istorie. ne mutam la conflictul din Magreb si la ce spunea DeGaule (sau il bagam si pe el in aceiasi oala cu Danilet?!?!) - si anume ca culturile nu pot fi mixate. exemplus clar si elocvent este ca pretutindeni in Europa populatia musulmana sta in ghetouri, se muta in cartiere populate numai de ei, nu vezi cartiere mixte cu cei nascuti acolo. Hai sa mai si gandim inainte sa ne dam cu parerea pacifista. As mai avea si o parere despre musulmanii pasnici de la noi. Sunt de acord sa nu ii asimilam cu teroristii, DAR a spune ca sunt pasnici e diferenta mare. Cei pascnici sunt pasnici pt ca nu au resursele si determinarea sa faca o Europa musulmana, nu ca nu le-ar conveni!! deci mai usor cu pianul pe scari :) si ca sa fim corecti istoric pana la capat, va reamintesc ca si statul Israel si miscarea sionista s-au format prin atacuri "teroriste" in statu britanic Palestina. teroristi care erau atacatori pt unii si eroi pt altii, dovada ca au ajuns in guvernele lor, dupa 1936. Deci as zice ca sa mori cu pacea in mana si lupti dand like pe facebook te descalifaica drept om si te face sa traiesti ca o populatie, nu ca un poopor, popoare sunt doar cele care au oameni cu idei si care sunt dispusi sa facsw ceva pt ele. restul statelor au doar populatie. Cum e si UE

Catalin  •  22 martie 2016, 15:40

Ce ne spui dumneata in randurile de mai sus, pare a fi o lectie despre toleranta. Dar poate ca aceasta toleranta, impreuna cu indiferenta si nepasarea vor aduce in viitorul apropiat aceste atentate si mai aproape de noi. Atunci ce vom face? Nu ma deranjeaza sa vad un om rugandu-se, atata timp cat nu imi invadeaza spatiul personal, nu ma deranjeaza sa vad persoane cu o alta orientare sexuala, avand gesturi de tandrete in public, atata timp cat nu mi se fac avansuri. Dar cand vad ca minoritatile au mai multe drepturi decat mine in propria tara...ma cam deranjeaza. Cu respect!

Dragos C  •  22 martie 2016, 15:42

Catalin, aici nu este vorba de libertati! Aici este vorba de doua culturi diametral opuse! ca doi magneti care se resping reciproc! Problema nu este de toleranta! Un budist tolereaza un crestin si viceversa fara nici o problema! La fel, un crestin tolereaza fara probleme un musulman. Insa un musulman radial nu tolereaza pe nimeni decat daca face exact ce crede el ca trebuie sa faca! Aceasta este cultura musulmana, nu este musulmanul vinovat, pur si simplu aceasta este doctrina pe care orice bun musulman trebuie sa o respecte, daca vrea sa ajunga in Rai. Atata timp cat musulmanul traieste printre ai lui, totul este in regula. In momentul in care traieste in mijlocul altor culturi, manifestarile celorlalti ii repugna profund, iar el este dator, dupa cum propria doctrina religioasa ii impune, sa faca ceva pentru aducerea "la dreapta credinta", dupa cum spune Profetul, a celor considerati necredinciosi. Concluzionand, cele doua culturi nu au cum sa interactioneze, nu exista cale de impacare decat prin abdicarea de la preceptele religiei din partea musulmanilor! Ceea ce nu se poate intampla niciodata din partea unui credincios musulman! Daca mai adaugam la aceasta si cauzele politice, toate problemele din Orientul Mijlociu... Din punctul meu de vedere, nu exista solutie! Astfel de nenorociri vor exista sute de ani de acum incolo!.. Doar izolarea celor doua tipuri de culturi ar fi o solutie, ceea ce, intr-o lume globala, este utopie!...

Fane  •  22 martie 2016, 15:45

Libertatea nu trebuie restransa,nici vorba,insa cei care isi ucid semenii trebuie pedepsiti fara pic de mila.Am observat ca mai peste tot atacatorii au mai multe drepturi decat victimele. In nici un caz asa,nu poate fi vorba de toleranta,ci de incurajarea actelor teroriste.Cei care nu vor sa se integreze intr-o anumita societate civilizata,trebuie expulzati fara regrete.

its1134  •  22 martie 2016, 15:47

Cum ne-cum ai legat atentatele de sport, doar ca să scrii și tu ceva. Superb! Bravo! .. ce fraier.

Matei  •  22 martie 2016, 15:49

Catalin, sper ca nu tu faci auditul comentariilor... e jenant sa protejezi criminali care omoara mii de oameni in fiecare an; e bine ca pretinzi pentru ei dreptul de a fi judecati de justitie, sa vezi ce misto o sa fie cand o sa sara in aer metroul sau vreo institutie de pe la noi, ca de asta suntem toleranti.

calin  •  22 martie 2016, 15:52

Intrati pe wiki si dati search "List_of_Islamist_terrorist_attacks" sa vedeti acolo toleranta si drepturi, mai ales pentru victime.

Dan Patru  •  22 martie 2016, 15:52

Ai mai bifat niste cuvinte cheie, bravo. Text mediocru spre slab. Chiar am cautat, de curiozitate, de cate ori a fost mentionat numele Iolanda Balas de doua ori intr-un text in toata istoria acestui blog. Pana la ora decesului: de zero ori. Dupa ce a murit, ai ghicit, cuvinte cheie.

Dan Patru  •  22 martie 2016, 15:54

Addendum: Am uitat sa precizez ca ai bifat si cuvintele cheie: Steaua si handbal. Esti senzational! Practic, doar Halep lipseste din textul asta, dar ea era importanta acum doi ani. Lamentabil :<|

Dan Roua  •  22 martie 2016, 15:55

its1134, Atentatele sunt legate si de sport, adu-ti aminte de Olimpiada de la Munchen unde ce sa vezi? tot musulmani au omorat oameni. si ce sa vezi?? dupa procese, unii chiar au ajuns liberi in conducerea OEP :)) unde au fost procesele? tot in UE, irefutabil... nu invatam nimic din istorie. poate de-aia si trebuie scoasa din programa scoloara, suntem mai usor de atzatzat

Maria  •  22 martie 2016, 15:57

"Caprele sunt folosite pentru jertfe, si nu leii" Restrangerea drepturilor si a libertatilor e o discutie care ii priveste intotdeauna pe indivizii obisnuiti, marunti, asa ca e binevenit orice prilej care ar putea redeschide subiectul, considerat altfel o impietate intr-o societate superioara. Partea mai grea era sa-i convingi pe indivizi ca era in interesul lor sa le fie sacrificate drepturile, dar atentatele au detonat si acest ultim obstacol, iar acum caprele dau navala la cutit, convinse de necesitatea mantuirii .

Dan  •  22 martie 2016, 16:01

Ma amuza atunci cand vad persoane care fac filozofie. In realitate, lumea si viata e cruda. Oamenii mor, animalele mor, vin cutremure, inundatii etc pe scurt "viata e greu". Fiecare persoana are tendinta de a fi egoista si drept urmare, mi se pare corect sa preferi sa nu amesteci culturile mai ales in contextul in care exista incompatibilitati (vezi ce drepturi au femeile). Da, sunt si oameni ok care mor din cauza ca nu ii vrem aici ... ghici ce GHINION. Nu de mult ma gandeam la o chestie foarte interesanta. Un avion deturnat plin cu pasageri, intentioneaza sa loveasca intr-o zona foarte populata a unui oras oarecare. Daca ai avea puterea ai dobora avionul inainte sa faca mai multe pagube sau nu ? Cam asta se intampla si cu imigrantii, intr-un mod mai subtil.

jurnalistul cacareazaj  •  22 martie 2016, 16:03

PRESA CAND FACETI ?

Andrei Popa  •  22 martie 2016, 16:04

Nu oricine are dreptul să trăiască în România. Zeci de generatii s-au jertfit ca să ne lase mostenire o tară, o limbă, o religie si un stil de viata. In care nu se pot regăsi indivizi dispusi să comită masacre prin autodetonare. Asa că despre drepturile cui si asupra a ce vorbesti , dragă Tolo?

Vlad Tepes  •  22 martie 2016, 16:07

Eu nu inteleg o chestie, deci, armata lu' neanea Putin bate la ei(ISIS) ca la fasole si totusi ei merg cu bombele in ghiozdan in excursie numai prin europa de vest, adica tu am bati pe mine si eu ca un jihadist nebun ce sunt, *** ma duc si bat toata familia vecinului de la 7 si de la 8(Franta, Belgia) ceva nu se leaga in ecuatia asta. ps: cand vom scrie si despre adevaratii papusari din spatele acestor idioti fanatici ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  22 martie 2016, 16:08

Cine prefera siguranta in locul libertatii va sfarsi prin a nu mai avea niciuna dintre ele.

Catalin Stef  •  22 martie 2016, 16:12

Foarte adevarat, dar totusi ar trebui ca autoritatile sa faca ceva...situatia a scapat deja de sub control

Robert  •  22 martie 2016, 16:16

Tolo cu altele anchete ai numerito dar cu subiectul asta nu ai dreptate , locuiesc in dublin de la 19 ani am 30 si da prea multe drepturi strica. Una din cauzele prabusirii imperiului roman a fost migratia masiva , uite cat de atent controleaza US migratia si ei sunt mama si tata democratiei asa cum o stim noi azi cu toate astea si Trump vrea un zid la granita cu Mexicul. Regula trebuie sa fie simpla trebuie ca emigrantul sa imbratiseze valorile tarilor in care emigreaza (inclusiv eu in Irlanda ) daca nu iti convine *** acolo unde se poarta femeia cu cersaf pe cap . GRESESTI TOLONTANE

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan Roua  •  22 martie 2016, 16:18

pai autoritatile FAC ceva: lasa sa se intample atentate :)) va aduc aminte ca de caum a inceput sa castige in sondaje Trump, a si aparut curentul potrivit caruia "E aiurea sa castige trump in toata situatia asta periculoasa de acum, ne-ar face mai rau"... drept pt care, situatia va fi si mai periculoasa pe masura ce vin alegerile lor :) eu daca as fi SUA, mi-ar conveni o Europa care sa fie islamica, macar sa o pot invada sau sa am unde muta populatia de pe ccampurile cu petrol. deci autoritatile (alea care sunt autoritati, nu marionetele oficiale), FAC ceva:) rezultatul l-ati vazut azi in Belgia,

ovidiu_3003  •  22 martie 2016, 16:20

...romanii n au dreptul la un trai decent ...cel putin 70 la suta dintre ei ...asta ma doare pe mine ...

romanas  •  22 martie 2016, 16:30

am si eu o intrebare,ca poate mi-o raspunde careva cu carte:daca incalc legea si ma baga la puscarie,inseamna ca mi s-a incalcat dreptul la libertate?

Marcos  •  22 martie 2016, 16:31

Hm ! ...lucrurile sunt si simple si complexe. Pe varianta simpla, daca n-ar fi atat ipocrizie poate s-ar putea privi mai cinstit adevarul in fata : sute de ani la rand natiunile asa zis "civilizate" au facut jaf si sclavagism in colonii. Au debarcat in tarile sarace dar cu "potential", mai intai de pe corabii si apoi de pe portavioane si englezii si olandezii si portughezii si spaniolii si belgienii si americanii si nemtii peste tot in lume si au luat cu japca : minereuri, diamante, ceai, trestie de zahar, sclavi si n-au facut asta nici intr-un caz intr-o maniera civilizata. Dar deh, istoria o scriu "invingatorii" asa ca publicul larg inghite doar "poezia civilizarii" . Credeti ca in sangele celor jefuiti SUTE DE ANI LA RAND n-a ramas dorinta de razbunare ? Pe vremea imperiului roman nu exista cuvantul "terorist" ci termenul "barbar". Pe principiul asta si dacii erau "barbari" (teroristi) ...avand o singura vina, ca si-au aparat pamantul si ca s-au razbunat pe romani pana la retragerea aureliana pentru ca le-a fost jefuit pamantul de bogatii. Sunt sigur ca administratia romana pana la plecarea din Dacia nu-i mai scoteau pe daci din chestii de genul "Moarte barbarilor !!!" etc. dar oare unde e adevarata radacina a raului, la "barbar" ? ... Pe partea mai "complexa" exista niste neni superbogati care castiga exact din razboaie si castiga MUUUUUUULT ... iar fara "terorism" nu mai merge afacerea asa ca sponsorizeaza cu buna stiinta treaba dupa care pun contribuabilii la cheltuieli militare SUFOCANTE din care isi trag profituri URIASE ... la naiba se vaneaza cu portavioane si supersonice, sateliti, sisteme de ascultare si video niste saraci cu bricege ... si se vede ca eficienta este ZERO, nu vi se pare ca e ceva PUTRED aici ? ...in circul asta din pacate mor oameni simpli, nevinovati ... Altfel, desi e indusa nebunia terorismului si in Romania, tin sa va reamintesc ca noi n-am jefuit pe nimeni. Pe noi ne jefuiesc cei de afara sau romanasi de-ai nostri, "ai nostri", sunt proprii nostri "teroristi" ... altfel, inca de pe vremea impuscatului am avut niste servicii sanatoase la cap care au avut si cred ca inca, desi nu mai par atat de sanatoase, mai au relatii bune in orientul mijlociu (o gramada si-au facut scoala pe aici, noi le-am construit rafinarii si case candva) ... asa ca deocamdata asta ne salveaza mai mult decat apartenenta la nato sau ue. Sa fiti sanatosi.

bogdan  •  22 martie 2016, 16:31

E ușor sa zici a spune...bla-bla. As vrea sa citesc același articol de Tolo după ce vreun terorist ***..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Geo  •  22 martie 2016, 16:32

Tolo, esti tatal lor! Foarte obiectiv, și 0 manipulare! Suntem absolut satui grămadă de știri manipulatoare, lipsite de obiectivitate. Chiar dacă aceste crime produc durere de îți vine sa urli și îți vine sa ii nimicești pe toți cei care au orice(religie, rasa, etc) în comun cu atacatorii, trebuie sa rămânem calmi și sa acționăm ca niște oameni educați din anul 2016, nu precum procedau cruciații în evul mediu. De când cu legea antifumatului, am observat o asa manipulare ordinara pe toate blogurile și site-urile de știri, încât nu mai știi care e propria ta părere, nici nu ma gândesc ce o sa urmeze după aceste evenimente!

mihai231  •  22 martie 2016, 16:34

nu stiu cat de bine cunosti tu musulmanii....eu am avut sansa sa cunosc pentru ca am muncit cu ei...in italia era un marocan cu 4 copii acasa, care dupa ce lua salariu se ducea cu banii la pakanele si ii baga intr.o singura zi apoi in ziua urmatoare cand venea la munca incepea sa se planga ca nu are ce sa le dea copiilor de mancare. Acest marocan, blestema Italia ca , daca stia cum este aici in Europa nu ar fi venit. Familia marocanului avand statut special fiind o familie numeroasa , nu plkatea chirie asigurata fiind de primarie, nu platea cheltuieli de intretinere la block si avea anumite deductii pentru caldura si alte lucruri.Aceste conditii de care beneficia familia musulmana, nu vorbesc de alte nationalitati, ma refer ca un italian poate nu cu 4 ci cu 2 copii care era precar si nu castiga mai mult de 1000 de euro pe luna iar sotia nu muncea nu ar fi beneficiat. Acuma, intrebare: tu vii la mine in casa, iti asigur traiul mai bun decat la familiarii mei si tu ce faci, blestemi punand ca poporul care te-a gazduit si te-a ajutat este un popor ***???....Atentie mare la ceea ce scriem....atunci cand nu cunosti un popor in profunzimea lui...de umanism suntem satui...Acest musulman poate intr-o zi i se pune pata sa arunce o bomba in Italia...unde este libertatea pentru poporul italian?.....libertatea de a se misca liber pe strazi, libertatea de a comunica in sguranta.... 2. ***...ori au saormerii ori muncesc ca turcii in germania vanzatori dar ***...... 3.....la fel si turcii, pana acuma de vreo 2 ori a incercat sa ma pacaleasca in germania vazand ca nu cun osc limba cum trebuie...din asta traiesc din iselaciuni...*** inclusiv turcii si trimisi de unde au venit.....sa se omoare ei intre ei pana nu mai ramane oscior .....atentie mare, Tolontane...despre drepturile coptiilor din Siria si Egipt ai scris?.....pe coptii ii omoara ca pe cainii , nu au nici un drept, si noi le dam drepturi in Europa?...am muncit cu destui musulmani care se zice ca, sunt integrati, am muncit perioade destul de lungi..asa ca pot spune cu siguranta: nici un musulman nu trebuie sa traiasca in Europa....au un alt tip de mentalitate care nu este egala cu a noastra....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan Roua  •  22 martie 2016, 16:37

Pai romanii au dreptul sa-si ia tara inapoi. cel putin 54,5% din ei... mi-a placut cum Dl Iohannis azi a comenta pe facebook (apropos, de ce mai platim site-urile institutiilor cu sute de mii de eur daca toti oficialii comunica pe un site privat american?!?!) , zic a comentat ca "este ingrozit". adica FIX ce vor ISIS sa auda de la un sef de stat membru NATO :)) prostie sau "autoritatile lucreaza"??

john70  •  22 martie 2016, 16:39

Autorul ne sugereaza ce minunat e in Romania pentru ca musulmanii si lesbienele au drepturi. Conflictul dintre Islam si *** va fi epic. Avand in vedere tendintzele demografice actuale din Europa, eu pariez pe supusii lui Allah. Pariori.ro ce zice?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

FlorinT  •  22 martie 2016, 16:42

Sa te vad ce zici dl. Tolontan atunci cand Sulley isi va scoate covorasul in timpul meciului si il va pune pe teren chiar inainte de executarea penalty-ului?

Dan Roua  •  22 martie 2016, 16:44

sau o sa zica dupa meci Sulley "Azi Allah a fost roman! ne-am dorit mai mult victoria si am stat la masa bogatilor", ca nea Emi

Remus  •  22 martie 2016, 16:46

Toată lumea știe ca trebuie sa ai un articol corect din punct de vedere politic, altfel ai putea fi admonestat de consiliul național împotriva discriminarii (sau cum naiba se numește), dar decat sa scrii un asemenea articol mai bine îți luai o pauza prelungita de cafea. Din punctul meu de vedere ai pierdut cel putin o ora din viata cand ai redactat acest articol. In presa asta românească parca sunteți toti spălați pe creier. Dupa fiecare atentat apar doar articole care ne spun ca nu toti musulmanii sunt teroriști, dar aproape nici un articolcurajos care sa condamne nenorocirile aduse in Europa de arabi. Nu toti arabii sunt teroristi dar, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează