La 4 luni de la Colectiv, directorii de spitale sunt neschimbați. Cum i-au mințit ei pe părinți și pe medicii din străinătate – povestea emisiunii ”În premieră”

Imagini filmate cu camera ascunsă arată cum medicii și oficialii din sănătate vorbesc despre ”bacterii pe care nu le mai poți scoate din organism că moare omul și nu mor ele!”

luni, 4 aprilie 2016, 3:14

Duminică seară, de la ora 21:00, emisiunea ”În premieră” de la Antena 3 a difuzat un reportaj de 45 de minute care a avut ca temă infecțiile din spitalele românești, minciuna ascunderii acestora și efectul mortal asupra pacienților.

Punctul de pornire a fost cazul ”Colectiv”.

”Martorii și documentele arată că aceste bacterii au făcut diferența dintre viață și moarte” Carmen Avram, ”În premieră”, 3 aprilie 2016

La finalul filmului, Carmen Avram spune: ”Vom continua subiectul și, pentru ca oamenii din spitale să aibă o șansă, vă rugăm să vorbiți! Urmează Mihai Gâdea și, apoi, emisiunea lui Mircea Badea. Bună seara!”.

Imediat după publicitate, la ora 22:00, începe ”Sinteza zilei”.

În studioul Antenei 3, Mihai Gâdea pornește emisiunea fără să facă nici o trimitere la ”O eroare colectivă”. De regulă, directorul canalului rostește măcar câteva cuvinte despre ”În premieră”, cînd aceasta îi precede apariția de duminică seara.

Cu o audiență medie mult mai mare, Gâdea folosește ocazia ca să atragă atenția asupra unor teme importante din reportajele lui Carmen Avram. Pentru că ”În premieră” este una dintre ancorele de prestigiu pentru canal și emisiunea românească care a adunat cea mai multă recunoaștere internațională în ultimii ani.

De această dată, nici un cuvânt.

De altfel, ”O eroare colectivă” a fost puțin spre deloc promovată pe Antena 3 în zilele de dinaintea difuzării.

Ediția din această duminică de la ”În premieră” începe cu o audiență sensibil mai mică decât ediția din duminica anterioară. Pe eșantionul național sînt 237.000 de telespectatori. Imediat însă se adaugă mai mult de 100.000 de oameni în al doilea sfert de oră.

Pentru comparație, într-o zi normală, un site relevant din România, cum e Gazeta Sporturilor, adună 300.000 de cititori. Dar într-o zi, nu într-o oră. E adevărat că în cazul presei scrise se cumulează audiența ediției tipărite, care la ziarele importante trece de 250.000 de cititori pe zi.

Duminică, până la finalul emisiunii, publicul care urmărește la TV ”O eroare colectivă” aproape că se dublează, ceea ce înseamnă că la fiecare televizor deschis pe reportaj în primul sfert de oră s-a adăugat încă unul pînă la finalul reportajului.

6% a fost share-ul în ultimul sfert de oră al emisiunii

3,3% a fost share-ul de început, în mediul urban, al emisiunii ”O eroare colectivă” din 3 aprilie 2016

Unul dintre invitații la ”Sinteza zilei” este, coincidență, Nicolae Bănicioiu, cel care fusese intervievat și pentru ”O eroare colectivă”. Fostul ministru al Sănătății declară în reportaj că o discuție sinceră despre infecții trebuie să înceapă de la investiții și de la bani.

Dar tema emisiunii lui Gâdea este alta, banii transportați cu camionul în afara țării. Bănicioiu nu e apelat deloc pentru subiectul infecțiilor.

Geneza reportajului ”O eroare colectivă” este, în sine, interesantă.

Reporter a fost Denisa Morariu, de la ”În premieră”, care a beneficiat de sprijinul Mirelei Neag, de la Gazeta Sporturilor.

Pe 3 decembrie 2015, Gazeta Sporturilor publica, în investigația despre ”Colectiv”, mărturia unui medic de la Spitalul de Arși: ”I-am salvat dintr-o bombă de foc și au murit într-o bombă cu microbi”.

Cu 17 ani de experiență în tratarea marilor arși, doctorul a vorbit sub protecția anonimatului despre faptul că spitalele au știut că, din cauza bacteriilor, șansele de supraviețuire ale pacienților de la ”Colectiv” scad în fiecare zi, dar nu au spus acest lucru părinților.

”Cauza morții a fost, aproape la toți pacienții de la Colectiv, infecția nosocomială dobândită în spitalele noastre”, medic de la Spitalul de Arși, Gazeta Sporturilor, 3 decembrie 2015

A urmat o conferință de presă la Spitalul de Arși, o recunoaștere parțială a infecțiilor, apoi ziarul a publicat al doilea episod al dezvăluirilor și subiectul s-a extins.

Practic, medicul nu a făcut decât să reia, într-un moment de mare încărcătură, o temă pe care presa o semnalase de multă vreme. Vlad Mixich, de la Hotnews, fusese jurnalistul care scrisese cel mai mult pe acest subiect, de-a lungul anilor.

Inspecția efectuată de Direcția de Sănătate a Municipiului București (DSMB) a absolvit spitalele. Nu s-au găsit infecții sau s-au găsit foarte puține.

Imediat au apărut reacții care au atacat faptele afirmate de medic și pe jurnaliștii care obținuseră mărturia.

Mirel Palada, fostul purtător de cuvînt al premierului Victor Ponta, posta pe Facebook: „Câinelui de serviciu Tolontan i s-a dat drumul din lanț și i s-a servit și materie primă proaspată, să fie din nou coada de topor în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Și dă-i cu coada de topor în stânga și în dreapta. Acum, cel mai recent chichirez: infecțiile nosocomiale”.

Mihai Gâdea realizează, chiar pe 3 decembrie 2015, ziua primei dezvăluiri a ziarului, o emisiune din care rezultă că mărturiile medicului sunt lipsite de substanță și necredibile. Ziariștii sunt blamați pentru că au publicat așa ceva. ”Demascarea unei manipulări criminale”, scrie pe burtieră în timpul unei emisiuni furioase, patriotice și profetice.

Se prezice înlăturarea unor mari competențe.

Realitatea arată că, după patru luni, n-a plecat nimeni, cu excepția secretarului de stat Dorel Săndesc, demisie petrecută acum câteva zile după ce Corpul de Control al guvernului a arătat că rapoartele infecțiilor nu sunt credibile.

Atunci însă se invoca o acțiune criminală de distrugere a valorilor românești. Lumea se aprinsese sub reflectoarele de la ”Sinteza zilei”.

”Puteți să credeți dumneavoastră pe un medic sub protecția anonimatului?”, declamă Mihai Gâdea. Potrivit lui Mugur Ciuvică, ”mintea ăstora e mai obișnuită cu fotbalul decât cu gînditul”. Se referă la jurnaliștii Gazetei.

Invitați precum medicul Adrian Streinu-Cercel, o somitate în materie de infecții, sau numeroase  vedete ale Antenei 3 explică în cor de ce nu trebuia publicat articolul, care e ”o mizerie” și ”o manipulare ordinară”. La un moment dat, între atâtea capete de acuzare la adresa dezvăluirilor Gazetei, cei de pe scaune nu se mai înțeleg nici între ei. 

”Medicii din străinătate spun că totul a fost impecabil. Ce se întâmplă la noi cu interviul medicului din Gazetă e absolut revoltător! Cine sunt manipulatorii? O diversiune ordinară. Oamenii ăștia poate că merită câte o flegmă!” Mihai Gâdea, 3 decembrie 2015, după apariția articolului din Gazeta Sporturilor

În aceeași zi, Raed Arafat postează pe Facebook un mesaj în care dă link aprobator la emisiune, explicînd că toată povestea transportului în străinătate e cu totul altfel decât o prezintă medicul respectiv și părinții și că, priviți la Antena 3!, doctorii din străinătate au vorbit elogios despre colegii lor din România.

Au trecut patru luni.

Niciunul dintre managerii de spital nu a fost schimbat. Toți sunt pe pozițiile lor.

DSMB, Ministerul Sănătății și spitalele în cauză au continuat să nege dimensiunea problemei infecțiilor.

Dar, în același timp cu nemișcarea autorităților, continuă investigațiile presei.

Și, pentru fiecare vedetă TV care își dă cu părea, există un jurnalist care caută și adună fapte, documente și mărturii.

O investigație a ”României libere”, semnată de Petre Bădică și Petre Răchită, arătă că toți cei 8 răniți transportați la spitalul din Bruxelles fuseseră contaminați. Mai departe, autoritățile medicale refuză să răspundă echipei de la Rl.

O pistă blocată pentru unul dintre noi înseamnă o înverșunare în plus a altui jurnalist.

Rise Project obține rezultate de analize care indică prezența infecțiilor în sângele victimelor de la Spitalul de Arși. Gazeta Sporturilor discută cu familiile, încercând să reconstituie povestea celor care au murit contaminați. 

Cei de la DOR scot un număr special dedicat nopții de la ”Colectiv”. Digi 24 și Discovery prezintă propriile reconstituiri ale evenimentului.

La fel au procedat Carmen Avram, Denisa Morariu și Mirela Neag. Vreme de câteva luni, ele au mers strict pe subiectul infecțiilor intraspitalicești, același care stârnise indignarea lui Mihai Gâdea și a invitaților săi pe 3 decembrie 2015.

Întrebate, unele dintre sursele Gazetei au fost de acord să vorbească și pentru ”În premieră”. Unii oameni au vorbit sub anonimat.

Duminică, 3 aprilie 2016, episodul 1 al filmului a fost difuzat.

Pentru prima oară, românii au putut vedea cum directorul Spitalului Militar de la Bruxelles povestește felul în care medicii din România le-au ascuns faptul că pacienții erau infectați, fiecare, cu mai multe bacterii!

”Ne-am dat seama ce se întâmplă când am văzut antibioticul Colistin în tratament. Văzusem zeci de pacienți în România și nu ne spuseseră că sunt infectați”, i-a mărturisit Serge Jennes, directorul spitalului de la Bruxelles, Denisei Morariu.

Medicul a mai spus ceva. Că esența tratamentului unui mare ars este curățenia. ”Să-l speli îndelung, ore nu minute, în fiecare zi să-l speli și să-l pansezi bine”. Singurul spital unde victimele de la Colectiv au fost spălate este Spitalul de Arși din București.

Echipa lui Carmen Avram a prelevat probe din mai multe spitale. Și de la Spitalul de Arși. A dus la analize probele. Și cele din apa folosită la spălatul chirurgilor și pacienților. Au depistat, de fiecare dată, mai multe bacterii deosebit de agresive. Prima dintre ele, pioceanicul.

În film vorbesc mai mulți dintre părinții victimelor, familiile Golu, Geambașu, Hogea și Iancu. Și unul dintre supravieţuitori, Cezar Marin.

Ruxandra Geambașu, mama Ioanei Geambașu, 18 ani, își amintește că fata ei nu era arsă deloc pe piele. Ruxandra sau Andra Geambașu, așa cum o cunosc cei din spitalul din provincie unde activează, este medic chirurg. A stat lângă fată și a înregistrat, cu nedumerire inițial, și mai apoi cu stupoare, efecte ale unor infecții care nu trebuiau să fie acolo.

Ioana nu și-a mai revenit și a murit, după cum povestește mama, cu un aer dureros și rătăcit, ”într-o serie de patru, unul după celălalt, toți fiind internați la Sf. Ioan”. Ca și cum același cocktail de factori și de bacterii a decis dincolo de cazurile particulare ale fiecăruia dintre oameni! ”Pe coliva acestor copii sînt bomboane românești”, a mai spus, ca un personaj îndoliat de film, medicul care și-a pierdut copilul.

”Deşi au obligaţia de a raporta numărul cazurilor de infecţii nozocomiale din fiecare unitate sanitară, este o practică generalizată pentru manageri să ascundă cifrele reale. Atunci când sunt confruntaţi cu adevărul, neagă. Şi îl iau pe „nu ştiu” în braţe. Diferenţa între noi şi Occident este că acolo sunt asumate şi prezentate ca atare. Poate că, dacă am fi fost mai sinceri cu noi şi cu publicul larg, numărul victimelor din incendiu ar fi fost astăzi mai mic”, constată Carmen Avram.

La un moment dat, un medic a acceptat să fie filmat în momentul în care vorbea cu un oficial de la Direcția de Sănătate, care povestește cum doi pacienți au fost întorși de pe aeroporturile din Germania și Austria, din cauza infecțiilor. 

În reportajul Antenei 3 apar câțiva medici filmați în umbră și a căror voce a fost modificată.

Pentru toți cei care se întreabă de ce nu aleg acești martori să se exprime la vedere, iată câteva explicații. Nu s-a văzut în film, dar ei îi acuză direct pe managerii de spitale unde lucrează. Cu nume și, uneori, cu sume. Și nu doar pe directorii generali, ci și adjuncți, pe șefii de secții sau pe unele dintre somitățile medicale ale momentului.

Martorii spun ceva fundamental.

Că nu e vorba doar de subfinanțare, ci și de organizarea proastă și de corupție. În ultimii zece ani, cheltuielile din sănătate s-au dublat, potrivit calculului Ziarului Financiar. Îmbunătățirile sunt însă greu de sesizat.

”Puțini dintre șefii sistemului spitalelor sau ai sistemului medical pot să-și justifice averile”, a povestit pentru Gazeta Sporturilor unul dintre medici. Omul nu se referă la banii veniți dinspre pacienți, un obicei vechi și general acceptat. Ci la sume mult mai mari, din marile contracte.

”Mă refer la contractele de dotarea spitalelor, la echipamentele ultrascumpe care sunt nefolosite, la antibioticele de zece ori mai scumpe decât cele produse la noi care sunt achiziționate de către spitale. Toate acestea se fac pe bani mulți pe care-i încasează baronii sistemului de sănătate, doctori și ei”, spune medicul.

7 miliarde de euro este bugetul Ministerului Sănătății în 2016

Multe dintre afirmațiile surselor au o încărcătură penală. Dacă nimeni nu le dovedește, medicii nu riscă doar să fie dați imediat afară, ci și să fie acționați în judecată pentru calomnie.

În al doilea rând, unii dintre cei vizați de mărturii sunt doctori extrem de populari, care au salvat mii de vieți de-a lungul carierei.

Pentru noi, ca jurnaliști, să relatăm faptele, chiar dacă ele vin împotriva opiniei majoritare a publicului, este o obligație. Dar pentru niște profesioniști ai sănătății să pună în discuție mituri iubite de oameni și să fie apoi supuși dizgrației publice, doar pentru că au depus mărturie împotriva puterii afective a mulțimii, nu e un lucru obișnuit.

Însăși transmiterea reportajului de duminică n-a fost o chestiune simplă. Au existat, din afara postului, presiuni enorme.

Antena 3 a ales să-l difuzeze. Îl găsiți aici.

 

Comentarii (38)Adaugă comentariu

its1134  •  4 aprilie 2016, 15:35

Iar tu bă, Tolontane? Iar pui scrieri d'ale tale pe GSP - scrieri ce n-au nicio legătură cu sportul?

Felix  •  4 aprilie 2016, 15:50

Cat timp mai ai de gand sa te cocoți pe oasele acelor oameni, #deontologule? Cat timp mai ai de gand sa exploatezi durerea unor oameni, #deontologule? Da, oamenii aia cauta explicatii, dar e un proces ”normal”. Cand iti dispare cineva drag, te certi si cu Dumnezeu. Doar #deontologul s-a trezit sa il rezolve pe Gadea ca nu a avut mimica potrivita! Ti-e sete de sange, dar cand iti vine sangale in valuri vrei si mai mult! Nu iti ajunge! Nu medicii i-au omorat pe oamenii aia, ci ideile voastre putine si fixe.

JE  •  4 aprilie 2016, 15:54

Eu nu stiu ce cauta gadea "pe sticla". De fiecare dat acand din greseala trec peste A3 si il vad, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cic  •  4 aprilie 2016, 15:55

Cel mai vinovat, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Luca  •  4 aprilie 2016, 16:02

Felicitari ! Pacat ca sunt f putin cei care au curajul sa scrie despre acest lucru . Ar trebui sa se faca analize in toate spitalele din tara . Cunosc un caz in Sibiu , cand dupa o operatie banale de pietre la rinichi , a ajuns in coma la reanimare . Nu sunt familiarizat cu termenii medicali , dar se pare ca a fost o contaminare cu o bacterie .

fazacas  •  4 aprilie 2016, 16:10

Domnle Tolontan aveti toata stima mea pentru reportajele pe care le -ati facut .Desi nu au legatura cu sportul ,sunteti printre putinii ziaristi care au curaj sa faca asemenea anchete si sa le si publice ,indiferent de critici si presiuni la care sunt convins ca le aveti din plin.

Zamby  •  4 aprilie 2016, 16:17

Nu-mi vine sa cred, citind comentariile, cat de putina minte au unii. Aici nu e vorba de o poveste scrisa pe un site de sport (apropos, aticolele astea sunt pe tolo.ro nu pe gsp.ro, si sunt marcate ca atare, deci nu dati click daca nu va intereseaza subiectul), este vorba insa de moartea care vine unde ea ar trebui alungata, este vorba despre coruptie. Cum naiba sa te trezesti vorbind prostii si sa nu contientizezi ca in acel focar de infectii poti ajunge tu sau ce-i dragi tie? Ca dupa atatia morti... nu s-a facut nimic? Mai ganditi-va si la asta inainte de a chinui tastatura degeaba!!!

Vlad Stoicescu  •  4 aprilie 2016, 16:17

O precizare, in caz ca mai e timp si pentru precizie factuala: intre reconstituirile tragediei, prima a fost realizata de jurnalistii Dela0.ro, cu un reportaj publicat pe 14 noiembrie. L-au citit aproape 40.000 de oameni.

carcotasa  •  4 aprilie 2016, 16:33

am ajuns la concluzia ca medicii din romania sunt vinovati pentru dezastrul din colectiv. ei au stiut de conditiile precare din spitale dar s-au multumit sa ia lunar salariu in loc sa demisioneze in bloc. in alta ordine de idei, munca de medic, in afara de tratarea propriu zisa a pacientilor prevede si preventia. ce au facut doctorii in acest sens? de ce nu au mers la colectiv sa-i atentioneze pe tineri ca daca are loc un incendiu nu au nici unde nici cu ce sa trateze arsurile?

Matei  •  4 aprilie 2016, 17:12

e adevarat ca la spitalul Militar nu a murit nici unul dintre ranitii internati?

Tudor  •  4 aprilie 2016, 17:44

Prietene, normal ca de infectii mor pacientii arsi. Daca nu de ce altceva? Nu exista mediu steril, sau cel putin la noi in tara, iar pielea e cel mai mare organ din corpul uman. Din moment ce ea nu mai apara corpul e clar ca organismul e supus unui bombardament cu bacterii si virusuri in fata caruia nu poate face fata. Nu mai crede ca esti asa Inspector Gadget tu iar Streinu Cercel vreun ***. Asculta de oamenii din domeniu, ca pentru doctorii care inteleg fenomenul esti penibil. Limiteaza-te la ce te pricepi! Peace!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan Patru  •  4 aprilie 2016, 18:01

Neasteptat de buna emisiunea, avand in vedere ca a fost facuta si difuzata de Antena3. De asemenea, am observat ca mai multe informatii difuzate in emisiune au fost scrise de mine la comentariile pe care le-am lasat pe blogul tau, tolo, atunci cand faceai multe dezvaluiri despre cazul colectiv. Ca de exemplu tot ceea ce s-a dat in emisiune despre Tudor Golu. Chiar indemnam in acele comentarii sa-i fie contactata familia.

kkciosuldelahamangia  •  4 aprilie 2016, 18:24

da' parca si *** e tot in functie...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fista rezidenta, din Buzau  •  4 aprilie 2016, 18:27

http://www.aktual24.ro/medic-care-a-salvat-vieti-din-colectiv-imbecilule-iesi-la-protest-implica-te-ne-ia-dracu-pe-toti/ Deschideti, va rog, acest link. Veti observa cum vorbeste un viitor medic, cum se adreseaza cu jargoane comparabile cu limbajul de mahala. Sa mai vorbim de cei 7 ani de acasa ? de miile de ore petrecute in salile de studiu ? Haida de... Ei au invatat, de la societatea de mahala, ca trebuie sa injure... A uitat insa nr. nortilor datorita incompetentei, neglijentei sau conditionarea actului medical. As mai vrea sa spun doar ca acest viitor medic, un neica nimeni, nu si-a ales bine momentul de a proteste. La ora actuala el face doar internari se externari (plimba fise medicale). Nu a salvat nici o viata, nu a facut nici o injectie... dar protesetaza, vrea bani mai multi pt. NIMIK

Cătălin Tolontan  •  4 aprilie 2016, 19:01

@Tudor: ai dreptate, nu ne pricepem si treaba noastra e sa vorbim cu cei care se pricep. Asta au facut si cei de la ”In premiera”, impreuna cu Mirela. I-au gasit pe cei care se pricep. Si tocmai de aceea e atit de puternica vocea lor. Pentru ca se pricep.

daniel  •  4 aprilie 2016, 19:03

Felicitate pt curajul d-vstra domnule Tolontan. Adevarul este ca despre sistemul de sanatate din Romania se pot scrie carti intregi si se poate vorbi ani.. Este un sistem bolnav, putred la baza . Este de neinteles incapatanarea cu care autoritatile, corpul medical incearca sa ascunda rahatul sub pres si sa continue sa isi fure singuri caciula. Pierdanti, din pacate, suntem noi toti: cetatenii, fiindca intr-o zi sau alta toti vom fi pacienti. E trist ca nici macar dupa o catastrofa nu avem puterea sa recunoastem ca sunt deficiente majore care necesita o curatenie generala. Continuati sa va faceti meseria de jurnalist ca si pana acum. O faceti excelent! Cu stima, unul dintre miile de medici romani din exil

bozo  •  4 aprilie 2016, 19:48

asa da, ne mai apropiem de miezul problemei si am depasit momentul Arafat- marele vinovat. Mizeria din spitale ucide. Iar mizeria asta e o combinatie de sub-finantare si de proasta administrare. Responsabilii trebuie sa plateasca iar legile trebuie sa inceapa sa fie aplicate si respectate. Dar mizeria asta din spitale, scoli si chiar casele oamenilor ce stau sa cada peste multi conationali este si din cauza acceptarii generale a lui merge si asa...de ce sa impachetam branza, de ce sa frecam cu dezinfectant de cateva ori pe zi, de ce sa ne intereseze poluarea daca inca respiram samd Uite d'asta, mizeria si indolenta ucid.

Nicolae Dumitrescu  •  4 aprilie 2016, 19:53

Tolo ( *** ) tu esti ca activistii de partid , te pricepi la toate dar la nimic bine .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

victor L  •  4 aprilie 2016, 19:56

Si doctorul Calafat e neschimbat. Si nu a mintit mai puţin :P

Loto  •  4 aprilie 2016, 20:58

Ca medic ce trateaza cel putin saptamanal un pacient cu septicemie, eu cred ca adevarul este pe la mijloc. Da, este adevarat ca in multe spitale, in special sectii de chirurgie, dar nu numai, Pseudomonas si alte bacterii, extrem de greu de exterminat, sunt prezente. Si da, este adevarat ca, in toata lumea, principala cauza de deces a pacientilor arsi este o complicatie infectioasa (reactia medicului belgian nu mi se pare fair-play- foarte probabil a avut acces la rezulatatele culturilor din diferite tesuturi atunci cand au fost vizitati pacientii). Insa am auzit o opinie, nu mai stiu a cui, caruia ii dau 100% dreptate: spitalele ar trebui rase si reconstruite ca sa scapam complet de infectii nosocomiale. "Raderea" directorilor de spitale, asa de corupti cum insinuati ca sunt, nu duce la rezolvarea problemei, pentru ca inlocuitotii lor nu vor reconstrui spitalul. Coruptia este o cauza secundara. Principala cauza este subfinanatarea cronica a sistemului, creata de CNAS, care plateste serviciile medicale la preturi aberant de mici. Credeti ca, un director de spital nu ar vrea sa aiba conditiile cele mai bune, personalul cel mai bun si serviciile cele mai bune daca ar putea avea acces la ele? Verificati cu cat sunt platite serviciile de ingrijire a pacientilor arsi la spitalele romanesti implicate si apoi verificati cat costa aceleasi servicii in Belgia, de exemplu. In medie, un spital din Romania plateste 60-90% din veniturile de la CNAS pentru salarii, cu toata lipsa de personal medical. Credeti ca raman destui bani pentru spitale de 5 stele care sa se compare cu cele vestice? Oare banii platiti de asiguratii din Romania se intorc in intregime in sistem, sau din ei se cresc salarii, se dau pensii si alte chestii bugetare? Cresterea recenta a salariilor cu 25% nu stiu sa fi dus la cresterea cu 25% a rambursarii serviciilor medicale de catre CNAS; atunci cum se dau acei bani?

Mario  •  4 aprilie 2016, 21:35

Mesaj către romani,nu mai platiti asigurarile sociale puneti banii deoparte si cand aveti vreo nevoie tratativa in privat, de ce credeti ca toti cei care au bani se trateaza afara ? Pana nu ne vom trezii la realitate vor mai murii multi oameni.Suntem un popor de inculti si prosti credem tot ce ni se spune fara sa gandim o clipa macar. Meritam ce ni se intampla.Respect TOLO.

Cătălin Tolontan  •  4 aprilie 2016, 21:55

@daniel: va multumesc, sa stiti ca in privinta reportajului de pe Antena 3 nu am nici un merit. Meritul e al jurnalistilor de la ”In premiera”, ajutati si de colega mea Mirela Neag.

Alex  •  4 aprilie 2016, 22:12

Si totusi puteati sa o spuneti mai clar: afirmatii ca ale lui Banicioiu ca lipsa banilor e cauza tuturor relelor sunt doar alibiuri. La noi, cand ceva nu merge bine e din cauza banilor, suntem saraci. Indiferent de domeniu. De la fotbal la invatamant si medicina. Iar vinovati, de orice, nu exista. Tara de sfinti.

camelia  •  4 aprilie 2016, 23:00

Ce tot ne spun idiotii care ne conduc ca nu sunt bani! Sunt bani destui, dar sunt cheltuiti fara cap si cu interes. Totul e cumparat mai scump de cateva ori decat afara. Murim pe capete in spitale infecte si corupte... Bravo, Tolo.

Valentin  •  4 aprilie 2016, 23:07

Mixich, Petrii de la Releu, Dor, *** Bravo Tolo Bine ca cineva schimba mizeria nenumita din interior Drob mare de sare, luati cu sare

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  4 aprilie 2016, 23:14

Pacientii arsi mor toti de infectii...asta este un slogan, o lozinca. Uite ca nu mor. Vad ca spitalul din Bruxelles nu a pierdut nici un pacient si a luat 3 dintre cele mai grave cazuri. Au adus 2 in septicemie. Unuia i-au reconstruit tot spatele, altuia ambele maini (brate, maini, deget) si capul cu tot cu frunte. Toti cu arsuri interne. Tot aud spunand cat e o zi de internare in vest. Stiti cat ne costa asigurarile medicale pe care suntem obligati sa le platim in vest? Putin, foarte-foarte putin. 50 de euro pe an. Dar banii aia sunt bine folositi. Si, inca ceva, spitalele in vest sunt asa cum sunt nu doar din fonduri de la stat ci din donatii particulare, managerii isi bat capul sa aduca fonduri pentru spital. Stiti ca, si asta inclusiv doctorul Arafat a spus-o, se gaseste filmuletul pe youtube, medicii belgieni au zis ca nu cer un leu pentru pacientii tratati de ei. Ca o fac gratis?! Stiti ca la spitalul de arsi din Bucuresti toti pacientii (intubati colectiv sau nu) mor? Pêntru ca bacteriile astea stau printre altele, si pe tuburile ventilatoarelor alora. Aveti idee dintre pacientii colectiv intubati in toate spitalele din Bucuresti cati mai traiesc? Raspuns: la spitalul de arsi au murit toti cei intubati, la Floreasca toti, la bagdasar toti, la sfantul ioan toti. Domnul Banicioiu spunea (interviu televizat) 'Avem tot ce ne trebuie la fel ca in Germania, medicii nostri fac fata' si, in timpul asta, toti pacientii arsi, mai putin cei de la spitalul de arsi nu au beneficiat de baia atat de necesara pentru dezinfectarea plagilor? Domnul Banicoiu este, pe nemeritate, lasat in pace si sta si tace, posteaza din cand in cand niste chestii comunistoide de aplaudare a unora sau a altora. Omul asta trebuie sa raspunda pentru spusele si faptele sale. Aseara era la antena 3....palaria jos pentru difuzarea documentarului insa daca la 5 minute dupa apari cu Banicoiu si nu il iei la rost despre ce spunea si ce a facut, apai sa fim seriosi, clar ca 'bacterii' sunt peste tot....

vio  •  5 aprilie 2016, 1:12

Din nou felicitări, te susținem şi te apreciem pentru puterea de a căuta adevărul, indiferent de obstacole!

Mihnea  •  5 aprilie 2016, 1:46

7 miliarde de euro este bugetul MS pentru 2016, dar stiti cu cat e platit un medic intr-un cabinet aflat in contract cu casa de asigurari, pentru o consultatie? 19,44 lei!!! Cam asta e nivelul de respect de care se bucura medicii si pacientii din Romania! Sistemul este condus de 150-200 de "somitati", care au un venit net lunar de zeci de mii de euro, din acele contracte despre care ati scris si care nu vor avea niciodata interesul sa reformeze ceva in aceasta tara! In curand in spitale si policlinici vor ramane numai microbii, medicii vor fi plecati de mult in tari unde aceasta profesie este respectata si remunerata corect!

Bebe  •  5 aprilie 2016, 6:04

Niste criminali sunt doctorii din Romania. Au plimbat-o pe mama de la Onesti la Bacau ,apoi Bucuresti, Bagdasar confundand un atac cerebral cu o tumoare maligna 99, 9 la suta maligna cum spunea marele doctor Ciubotaru. Mi-au ucis mama, iar eu ii voi urmari Pas cu Pas.

drako  •  5 aprilie 2016, 8:24

Tolo,schimbarea directorilor nu rezolva nimic,din pacate ! Arestarea directorilor corupti,da. Poate se sperie cei cu chef de furtisag. Microbii de spital nu-i distrugi nici du "atomica" ,singura solutie este demolarea spitalului si ridicarea altuia,dar nu in acelasi loc ! Locul fostului spital se va dezinfecta cu solutii corozive,gen var nestins,clor,etc.,ca in cazul epidemiilor de ciuma. Locul va sta izolat macar 2-3 ani. Asa cum ar trebui sa stea "izolati"si cei care fura banii din sistem. Am lucrat in sistem si ani de zile ne-am luptat cu gandacii,dar in zadar ! Doar cu fenol am reusit sa scapam de ei pentru o perioada mai lunga de timp...De pioceanic si fratii lui,poate doar cu napalm ! Trebuie construite spitale noi,cu materiale moderne (ioni de argint),care permit o dezinfectie eficienta,cu arhitectura functionala,cu sectii de arsi echipate corespunzator si,mai ales,conduse de oameni de calitate si buna credinta. Inclusiv la Minister !

justin  •  5 aprilie 2016, 8:35

E normal ca Raed Arafat sa fie incantat de emisiunile Antenei fiindca in consiliul director al Fundatiei pentru SMURD sunt multi "antenisti" sau fosti "antenisti" (http://www.fundatiapentrusmurd.ro/despre-noi/consiliu-director.html ) asa cum se poate vedea din link. Nu pot sa dea cu noroi in seful lor, ca doar nu sunt tampiti sa se faca de ras. De aici intelegem si de ce SMURD ( adica niste paramedici )are o imagine cu mult mai buna decat a personalului medical specializat. In urmatorul link am pus definitia paramedicului asa cum este explicata in Legea Sanatatii 95/2006, la Titlul IV, Capitolul 1, Sectiunea 1, Articolul 86, punctul 2, litera F ( personal paramedical - personalul fără pregătire medicală, instruit special la diferite niveluri în acordarea primului ajutor calificat, utilizând echipamente specifice, inclusiv defibrilatoarele semiautomate externe, activând în echipe, într-un cadru instituţionalizat) Aceasta pregatire se face la servici timp de 3 TREI ) luni si atat. Un amarat de asistent medical face scoala minim 3 ani, iar ca sa ajungi medic urmezi 6 ani cursurile facultatii de medicina pluis ani de specializari. http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=72105 Atata timp cat presa asmute populatia impotriva pacientilor cu apelative la adresa medicilor de tipul "spagari, lipsa de deontologie, criminali prin mall praxis, etc" si afirma cu tarie ca pompierii au salvat vietile oamenilor, o sa avem un sistem intors pe dos. Viata oamenilor poate fi salvata doar de personal medical SPECIALIZAT.

lord belial  •  5 aprilie 2016, 10:12

bravo tolo, bravo dna neag arafat, citesti astea? am iesit pt tine in strada in ianuarie 2012, dar cred ca o sa ies si sa te dam jos in 2016. pe tine si pe directorii de spitale din romania

viziru  •  5 aprilie 2016, 10:17

Astia care latra la Tolontan, ciocu' mic... chiar asa nu v-a ajuns fratilor? sa va duceti in spitale, si in loc sa va intoarceti acasa sanatosi, sa ajungeti la morga? numai eu cite cazuri stiu din cei pe care ii cunosc eu personal, si nimeni nu face nimic, nimeni nu pateste nimic. am terminat acum multi ani marele UMF din Bucuresti (adica medicina), si dupa 6 ani de facultate in care pot sa numar pe degetele de la o mina (da, de la una singura) asistentii universitari si profii care se interesau sa ne arate cite ceva, am iesit doctor dar habar nu aveam ce sa fac cu un pacient. o sa sara papagalii acum ca da ba, dar n-ai facut rezidentiatul. poti sa faci o suta de rezidentiate ca daca nu ai bani si pile sa iti arate cineva tot pe craca esti. mai ales daca faci o specialitate chirurgicala, unde ca sa inveti trebuie cineva sa te ia in chirurgie. stiu un rezident la chirurgie generala, plingea saracu' ca era in anul 4 de rezidentiat si nu vazuse sala de chirurgie. voi va dati seama ca ala o sa iasa chirurg ca toti stim cum se iau examenele in Romania, si o sa opereze oameni? asta ar trebui incadrat la caz penal: aia care trebuiau sa-l pregateasca sa intre la pirnaie daca asta asta omoara pe cineva. tot sistemul e corupt si idiot si prost conceput. doctorii din Romania nu stiu medicina, punct. n-au nici o treaba cu medicina. Si nu vorbesc aici de aia de la cucuietii din deal, vorbesc de mari profesori universitari. medicina adevarata si ceea ce fac doctorii din Romania sint concepte paralele. mai bine va duceti la vraci. asa ca am taiat-o si din fericire pentru mine, nu mai activez pe plaiuri miroritice. cite am vazut si in facultate, si dupa, oameni murind cu zile... e pacat, ca prosti nu sintem, dar atit timp cit prostii si pilosii ne invata, daca ne invata, sau atit timp cit profii universitari ne invata sa practicam medicina ca in 1900 toamna, cind au terminat ei facultatea, oamenii cu zile vor continua sa moara. plus doctorii din spitale dind medicamentele scumpe (ca au ei intelegeri cu firmele de medicamente, stiti voi, excursii, canapele, televizoare, si stiu pe cineva care alerga prin toata tara cu dubita plina) si apoi ramine spitalul fara bani, si trebuie sa va duceti sa va cumparati singuri medicamentele de la farmacie. vi se pare normal sa platiti asigurare, si spitalul sa nu aiba aspirina sa va dea la nevoie? si pentru aia care spuneti lasa ba ca noi ne ducem la clinici private, sa va dau o veste neplacuta: doctorii tot aia sint. si stiti voi cu lupul, blana si naravul...

ovi  •  5 aprilie 2016, 13:17

i-mi place felul în care tot acești "deontologi"...râdeau ca niște fiare în preajma nenorocirii din Colectiv și aruncau cu vb grele în Biserica ca instituție,și nu au văzut sau nu au vrut sa vadă ca cine defapt s-a aflat în spatele acelei tragedii *** care au vrut sa lovească în singurul lucru de valoare al românilor...s-a dorit înlăturarea celor din Guvern de la acea vreme(pt ca se mergea într-o direcție care nu coincidea cu directivele celor din CFR..)și pe fondul nemulțumirilor JUSTIFICATE ale romanilor sa dărâme și încrederea în BOR....BOR ,care nu înseamnă numai Capul bisericii și toți funcționarii ei ci și o întreagă istorie....DIVIDE ET IMPERA!!!!Dictonul pe care merg cei din...UE,CFR...etc..am dovedit încă odată ca suntem niște oi...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Internistu’  •  5 aprilie 2016, 17:28

Uite, un alt spital implicat in noaptea cazului Colectiv...Coltea. I-a predat pe toti vii si foarte ok, din ce am auzit. Doar ca echipa de directoare de acolo nu s-a implicat nici in acele momente, nici dupa. Dar au fost medaliate,cica. Ba de rege, ba de Academie. Si asa o fi in toate spitalele. Dar de...cum alege poporu',asa are. Voteaza si apoi merge in cluburi. Eu nu inteleg de ce se mai pling, apoi?

Octavian Stăncioiu  •  5 aprilie 2016, 21:25

E adevărat că Mihai Gâdea e pocăit?

Cristian  •  6 aprilie 2016, 13:54

O diferenta de la cer la pamant intre ce invetigatie a facut Denisa si ce prostii ati scris voi pe blogu asta despre infectiile intraspitalicesti. Probabil ca ati vrut sa spuneti acelas lucru, insa a fost nevoie de o domnisoara de 28 de ani sa va arate ce inseamna juranlismul de cea mai inalta calitate. Fara suparare, dar v-a dat clasa.

Nelu  •  7 aprilie 2016, 15:19

Felicitari Tolo. In tara asta, ce faci tu e extraordinar. Cea mai iubita televiziune de stiri ia in bascalie adevaratii jurnalisti de investigatie, echipa ta, in timp ce ea le face treaba. Suntem de rasul curcilor. Una din ultimele echipe adevarate de investigatie, cu certitudinea cea mai vizibila din ultima vreme, e de la un jurnal de sport. Si colegii lor de la alte televiziuni, in loc sa bage capul in pamant, ii iau in bascalie ca au minte doar pentru fotbal. Tolo, pe cand o ancheta despre presa din Romania? Ca a ajutat enorm la formarea serpariei asteia din tot ce inseamna aparat de stat. Si o buna parte din mortii tarisoarei noastre sunt pe mainile lor.

Comentează