Bacteristan – 13 dosare ale morților de la Colectiv

Spitalele refuză să ofere familiilor documentele. Medicii au dat dosarele către jurnaliștii Gazetei. Iată ce ascund autoritățile!

joi, 7 aprilie 2016, 7:04

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

”Am adormit pe 3 noiembrie și m-am trezit pe 25 noiembrie. Am avut cel mai lung vis din viața mea”, povestește Mihai Grecea.

Regizor din pasiune, Mihai era unul dintre cei care filmau concertul trupei Goodbye To Gravity. ”Am ieșit pe picioare din clubul care ardea, am căzut din picioare în container și acolo am avut primul blackout”.

Își amintește. ”În fața ochilor am văzut un ecran negru și un cursor verde. O voce mi-a zis să nu mor acolo”.

A ieșit. A ajuns la Spitalul de Urgență Floreasca cu mașina unei prietene. ”Am vrut să mă întorc să ajut, însă  mâinile nu mă mai ajutau. Erau arse”.

Tânărul a fost mutat la ”Elias”.

Pe 3 noiembrie, Mihai Grecea a fost sedat. Începe o experiență extremă. ”Eram într-un vis care compusese o realitate dominantă, fără niciun contact cu lumea reală. În lumea aceea a mea se întâmplau acțiuni. Mereu mă simțeam amenințat, aproape de moarte. Era o lume de culoare sepia. De pildă, filmam și apăreau pe platou niște interlopi”, explică Mihai.

Visa, dar nu avea conștiința visului. ”La un moment dat, m-am gândit că parcă totul e prea înspăimântător. Am avut impresia că voi fi linșat și mi-am zis: oare visez? Dar, dacă visam, de ce nu mă puteam trezi? Simțeam o tristețe profundă,  ca o depresie”, rememorează.

Când, pe 25 noiembrie, a ieșit din universurile succesive, ”ca în Inception”, s-a dezghețat în el toată bucuria. Fusese salvat datorită implicării medicului Şerban Bubenek și aducerii unuia dintre cei doi plămîni artificiali disponibili în România. Trăia!

”Psihologii mi-au explicat că tristețea pe care o resimțeam în vis o simțeau și mintea, şi sufletul și corpul meu. Eram depresat în vis și eram depresat în realitate”.  Tristețea ca stare care perforează lumile paralele.

”Există studii care arată că privarea senzorială de durată duce la depresie. Dacă ești sedat mai mult de o săptămână, dacă nu simți, dacă nu vezi, dacă nu pipăi, asta te conduce, inevitabil, către depresie” Mihai Grecea, supraviețuitor Colectiv

Acest lucru li se întâmplă acum familiilor celor care și-au pierdut copiii la Colectiv. De luni de zile ei sunt separați de realitatea medicală a morții copiilor lor.

1 milion de euro este suma pe care o vor cere, în medie, familiile îndoliate, susțin avocați care vor reprezenta în instanță cazuri ale victimelor de la Colectiv

”Încercăm să intrăm în posesia dosarului medical, să vedem cu ochii noștri și să pipăim cu degetele noastre foile acelea. Spitalele ne refuză”, spune un tată îndoliat.

Mai multe instituții medicale refuză explicit să predea dosarele cu analize rudelor. Altele, prin amânări repetate, produc același efect al refuzului. ”Poate că le e teamă de procese, dar acesta este dreptul nostru! Știm că lucrul care-i sperie cel mai tare sunt infecțiile nosocomiale, pe care ei nu le raportaseră, dar care i-au omorât pe copii”, adaugă una dintre mame.

Apropo de mame. Una dintre șansele autorităților a fost aceea că, până acum, au vorbit în public tații. Mărturiile mamelor sînt devastatoare.

În acest moment, și mamele, și tații, și surorile și frații întâmpină aceeași barieră. Acuză că li se interzice accesul la o informație pe care ei ar fi trebuit primii să o primească, încă din zilele de început ale tragediei. Ei sînt convinși că inițial li s-a ascuns prezența bacteriilor și că acum li se ascund consecințele germenilor.

Mai mulți doctori din patru spitale au dat jurnaliștilor Gazetei Sporturilor 13 dosare medicale complete ale unor tineri care au murit după Colectiv.

”Aceștia 13 nu sunt singurii care au murit din cauza infecțiilor. De fapt, foarte puțini dintre cei care au murit după o săptămână nu erau infectați!”, afirmă surse medicale. ”Este realitatea pe care o ascund autoritățile și aceast lucru vrem să-l dovedim cu dosarele”, susțin medicii.

Unii dintre doctori nu neagă faptul că au făcut copii după dosare și ca să-și protejeze cariera în fața proceselor care vor veni. ”Când vor începe să curgă despăgubirile, cei din Ministerul Sănătății și din conducerile spitalelor vor da vina pe noi”, anticipează medicii.

Spitalele de la care provin dosarele sunt Sf. Pantelimon, Spitalul de Arși, Spitalul Municipal de Urgență și Sf. Ioan.

64 de victime au murit în total în urma dezastrului de la clubul Colectiv

27 de oameni au murit chiar la club, pe 30 octombrie, și încă 5 în primele zile

32 de răniți au murit după prima săptămînă și dintre aceștia prezentăm astăzi 13 dosare

Ziarul a anonimizat documentele. Dosarele au aproximativ 100 de file fiecare. Publicăm un număr de 48 rezultate de analize din cele 13 dosare.

În toate cazurile prezentate au apărut bacterii extrem de periculoase. Analizele indică cu claritate faptul că aceste infecții au apărut în spitale, de unde de altfel și provin bacteriile. Cei mai mulți dintre pacienți au fost contaminați în sânge cu mai multe bacterii. Răniții au murit în stare de septicemie fie în țară, fie în străinătate, acolo unde părinții susțin că au ajuns târziu, după amânări și fără ca ei să fie informați cu privire la riscurile crescute din unitățile bucureștene.

Este observația pe care a făcut-o și directorul spitalului din Bruxelles, Serge Jennes.

El a tratat 8 răniți sosiți de la alt spital din România decît cele patru ale căror dosare le avem: Spitalul Militar. Toți cei 8 de la ”Militar” erau și ei infestați!

Jennes a declarat pentru emisiunea ”În premieră” de la Antena 3 că ”spitalele din România nu ne-au spus că răniții au analize de sânge în care se vede infectarea cu bacterii”.

Jennes a mai spus și altceva, care va apărea probabil într-un episod ulterior din ”În premieră”. Că bacterii atît de agresive precum cele din România nu le vin cu pacienți din Europa, ci din alte continente.

E o realitate incontestabilă.

De altfel, printre cele 13 documente pe care le publicăm există și o situație despre care un medic spune că ”este extrem, extrem de rară, cum aproape că nu poți vedea în Europa”. Ci în Bacteristan.

”Un pacient a fost contaminat cu o formă de acinetobacter rezistentă la orice antibiotic existent, inclusiv la Colistin. Așa ceva este, practic, din altă lume” Medic de la Spitalul de Arși

O precizare.

Folosim documentele doar pentru informarea publicului și nu le punem la dispoziția autorităților sau a altcuiva. De ce? Fiecare echipă de jurnaliști de investigație lucrează după reguli specifice. Colegii de la ”În premieră” au anunțat pe post duminica trecută că pun la dispoziția autorităților ceea ce au descoperit în cazul Colectiv. Un jurnalist de la RISE Project, o inițiativă investigativă redutabilă, a fost audiat de către Corpul de Control al Guvernului înainte de elaborarea Raportului Colectiv, pe o listă unde apar șefii ISU, reprezentanți ai Ministerului Sănătății și alți oficiali ai statului.

În ceea ce ne privește, ca jurnaliști, nu colaborăm cu statul.

Nu pretindem că regulile noastre sunt musai mai bune, dar ținem la ele și considerăm că e onest să le explicăm chiar și atunci când par că nu ne favorizează.

Nu oferim date poliției, Parchetului,  Guvernului și nici unei autorități oricât de înalte, fie el și președintele țării.

Ne prezentăm în fața autorităților numai în cazul în care ne cere imperativ legea. De pildă, cînd suntem citați cu mandat judecătoresc sau în comisiile parlamentare, situații când orice cetățean e obligat prin lege să participe. Dar, chiar și  în fața instanței, nu prezentăm nimic altceva decât ceea ce deja am publicat. Sursele și informațiile sunt protejate prin lege.

7 bacterii i-au fost depistate în sînge unui pacient. E vorba de pacientul numărul 3 din lista de dosare pe care o publicăm.

Procedăm așa pentru că ne ghidăm după vechea regulă a presei, potrivit căreia nimeni nu trebuie să afle de la un jurnalist altceva decât știe deja publicul său. Regula a funcționat bine sute de ani și va asigura încredere câtă vreme meseria va continua să existe.

Situația de față este cu atât mai delicată. Putem fi întrebați de ce nu oferim dosarele integrale familiilor?

Sunt mai multe motive care decurg din regula expusă mai sus. Unul dintre motive: dacă doreau să ajungă la familii, medicii le-ar fi oferit direct acestora. Altul: este datoria spitalelor să le ofere actele, doar așa documentele au o putere oficială. În fine: nu e treaba noastră să furnizăm probe pentru procese în favoarea familiilor.

Prin definiție, ziaristul nu e partizan; după cum nu produce probe pentru autorități, nu furnizează nici sprijin celor despre care scrie.

Există o rațiune pentru care documentele ajung la jurnaliști și nu la procurori sau, în acest caz, la familii. Pentru ca oamenii să-și păstreze încrederea de  a vorbi și de a aduce documente, la rîndu-ne ne ținem promisiunile. Nu dăm nimănui lecții, doar explicăm cum lucrăm.

Iată cum arată, protejând identitatea pacienților, analizele care demonstrează infecțiile nosocomiale în dosarele a 13 morți de la Colectiv. Acești oameni nu mai sînt, dar analizele vorbesc pentru ei. Analizele scriu în numele lor. Ni le-au trimis din Bacteristan.

Pentru detalii, puteți mări ecranul sau opri pe orice document.

Cauza morţii pentru toți cei 13: septicemie

Pacientul 1: A fost infectat în plăgile de pe faţă şi urechi cu acinetobacter și klebsiella;

Pacientul 2: În plăgile de pe tot corpul a fost contaminat şi infectat cu 4 bacterii intraspitalicești: pseudomonas spp, provid. spp, acinetobacter şi klebsiella pneumoniae. Două bacterii aveau rezistenţă totală, inclusiv la colistin;

Pacientul 3: Este victima căreia i-au fost depistate în plăgi şi sânge cele mai multe bacterii, 7 la număr: acinetobacter, S. saureus, pseudomonas aeruginosa, Providencia stuartii, E. Coli, stafilococ coag., klebsiella pneumoniae;

Pacientul 4: La 5 zile de la internare a fost depistat cu 3 bacterii mortale în plăgi: E. clacae, pseudomonas spp şi acinetobacter;

Pacientul 5: Pe 5 noiembrie avea în răni bacteria pseudomonas spp, iar după 4 zile i-au fost depistate alte 3 bacterii: klebsiella, P Stuartii și acinetobacte;

Pacientul 6: În ziua a 3-a analizele au depistat pseudomonas spp în arsuri, iar în ziua a 7-a au mai apărut acinetobacter şi Piocianic;

Pacientul 7: Pe 4 noiembrie i s-a depistat bacteria pseudomonas spp în secreţia traheală. O zi mai târziu, rana de pe piciorul drept a fost contaminată cu ap. providae stuartii;

Pacientul 8: Victima era deja contaminată pe 4 noiembrie cu pseudomonas spp pe rana de pe omoplat şi piocianic în secreţia traheală;

Pacientul 9: În a patra zi de la tragedie, victima avea căile respiratorii contaminate cu acinetobacter;

Pacientul 10: Pe 2 noiembrie, pacientul avea deja în plăgile de pe mâini acinetobacter, iar în zilele următoare a fost contaminat şi cu pseudomonas spp;

Pacientul 11: Victima a fost depistată cu pseudomonas spp chiar în prima zi, proba fiind prelevată de pe vârful cateterului;

Pacientul 12: A fost contaminat cu MRSA, o formă nouă a stafilococului auriu, rezistentă la antibiotice;

Pacientul 13: Analizele au evidenţiat acinetobacter în plăgile de pe mâini.

Astăzi, 7 aprilie, este Ziua Mondială a Sănătății. Sau totul e doar o închipuire?

Dar dacă e doar un vis amenințător, ca în somnul de trei săptămîni al supraviețuitorului Mihai Grecea, de ce nu putem ieși din vis?

7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății.

Comentarii (117)Adaugă comentariu

justin  •  7 aprilie 2016, 7:37

Cui ii pasa de starea de sanatate a cetatenilor romanani? Avem lipsa 28.000 de cadre medicale specializate din sistemul sanitar, iar Ministerul de Interne a scos ieri la concurs 2000 de posturi pentru adjunct sef de post. Conditie minima de inscriere, sa fi absolvit bacalaureatul si sa reusesti la examenele fizice si specifice. Totul pentru un salariu de 2000 lei, plus ordinul 50 (adica 800 lei lunar pentru alimente) plus banii de haine, etc. Adica un salariu cu mult mai mare decat un medic rezident sau asistent medical care au studii superioare sau postliceale. E clar ca nu este nevoie de spitale sau medici in Romania.

Bytza  •  7 aprilie 2016, 7:38

Bună dimineața Dl . Tolontan, Dvs. și colegii Dvs. faceți o munca extraordinara, nu va spun nimic nou, probabil auziți asta zilnic. Eu, sunt pur și simplu siderat, după toate aceste dezvăluiri. Urmăresc de la primul Dvs. articol despre acest caz și despre restul cazurilor despre care scrieți și nu pot decât sa va felicit pe toți cei care au un rol important în aceste dezvăluiri. Nu știu dacă mai putem face ceva pt România, situația este greu, imposibil de imaginat, exact cum a-ți citat : " de ce nu putem ieși din vis?" . Mă gândesc sa plec din tara, nu văd nicio ieșire, am 27 de ani și mă gândesc cu groaza ca dezvăluiți o realitate acceptata de putini . Tot respectul meu! După părinți, sunteți persoana cu cel mai ridicat grad de respect din viața mea! Va doresc toate cele bune, multă sănătate și sa aveți grija de Dvs, sunt mulți pe care deranjați și persoane importante .

redblueteam  •  7 aprilie 2016, 8:04

Cam asta ar fi concluzia: ascundem mizeria sub pres, de teama sa nu ne pierdem slujbele, privilegiile... Bine ca mai exista oameni care vorbesc. Altfel, am fi mai orbi decat in 1989.

drako  •  7 aprilie 2016, 8:06

Demers excelent,utilitate mica...Nu poti scapa de germenii sus numiti decat DEMOLAND spitalele in cauza,locul va fi sterilizat,cativa ani,cu materiale extrem de puternice(var nestins,etc),si construite spitale noi,cu tehnologii si materiale antiseptice(ioni de argint). Altfel...vorbim si investigam degeaba !

Ionel  •  7 aprilie 2016, 8:26

Simt o mare neputinta incat imi este foarte greu sa pot scrie un comentariu util. Sper doar sa le fie bine acolo unde sunt acum.

eugen  •  7 aprilie 2016, 8:29

TARE!!!!! *** lui Banicioiu vrem!!!!

ramona  •  7 aprilie 2016, 8:31

Victimele din Colectiv reprezinta doar varful iceberg-ului....spitalele colcaie de microbi...atat timp cat instalatiile sanitare functioneaza defectuos, tencuiala cade de pe pereti...spitalele reporteaza 0 infectii nosocomiale!?...și culmea e ca nici macar colegiul medicilor nu se autosesizeaza!?..

clerc  •  7 aprilie 2016, 8:34

Cu tot respectul pentru durerea de nepus in cuvinte a familiilor si prietenilor celor care au murit nevinovati in incendiul din Colectiv si a celor care au suferit traumatisme invalidante pe viata, de asemenea, cu logica recunoastere a dreptului acelora care au suferit in urma accidentului din Colectiv de a da statul in judecata in mod cu totul legitim, trebuie sa subliniez ca lucrurile nu se vor termina deopotriva cu procesele ce vor fi cistigate in instanta. Cind exista o cauza, e posibil sa fie si consecinte multiple. Daca p, atunci mai multi de q. S-a gindit cineva ca exista riscul ca spitalele incriminate ca ar fi infectate cu bacterii pot fi bagate in faliment pe motiv ca nu-si pot plati despagubirile in instanta catre familii? Si-atunci vor suferi nu numai cei legati de tragedia din Colectiv, ci mai multe mii de bolnavi, unii cronic, altii acut, care in mod normal sint tratati acolo. Sau miile de cazuri de urgenta din fiecare an. Sau, daca spitalele nu vor fi inchise, bugetul si asa firav al ministerului va fi apasat de milioanele de euro cedate in instanta, ceea ce inseamna gaura la alte capitole (medicamente importante, materiale etc.). Cine pierde? Toata lumea. Ce faceti voi acum este sa deschideti cu inversunare o cutie a Pandorei. De ce nu-i cereti lui Iohannis via Ciolos si guvernul meu sa suplimenteze cu citeva procente bugetul Sanatatii, astfel incit spitalele infectate, toate, sa fie inchise temporar, iar centre zonale echipate real gata sa preia 6 luni un/an nevoia de pacientura, rastimp in care acestea sa fie dezinfectate la zero, apoi redeschise. Abia in acest fel lucrurile vor putea fi repuse pe linia de plutire. Altfel, nu faceti decit sa contribuiti la orchestrarea unui dezastru inca si mai mare. Bacteriile cu pricina nu ucid decit pe cei cu sistemul imunitar intrat in colaps, iar procentul acestora e mic. Marea majoritate a bolnavilor vor suferi daca spitalele vor fi inchise sau diminuate financiar. Ce guvern o sa mai cada atunci? Asa ca va jucati cu focul. Intrebarea e daca veti merge pina la capat cu justitia jurnalistica. Daca va opriti doar la cazul Colectiv, rezolvati o chestie particulara, vatamind serios interesul general. Si, consecutiv, credeti ca Iohannis sau oricine ori Ciolos sau orice cabinet, vor lua bani de la servicii, armata si cheltuieli de lux pentru a-i da amarastenilor de la Sanatate? Miram-as, Tolo.

Cătălin Tolontan  •  7 aprilie 2016, 8:46

@Bytza: multumim, sa stiti ca multi jurnalisti isi fac treaba. In privinta acestor infectii, nu sintem primii care scriem. De ani de zile, Vlad Mixich de la Hotnews a atras atentia, repetat, in privinta lor. Reportajul de la "In premiera" de la Antena 3 de duminica a miscat, de asemenea, multe inimi. Sint doar doua exemple.

misu  •  7 aprilie 2016, 9:00

Foarte tare. E clar ca spitalele sunt infestate biologic... Ma intreb insa, care este solutia? Imi amintesc ca in anii '80 Sanatoriul TBC de pe insula Pantelimon din Bucuresti , a fost transformat in actualul Hotel Lebada. Stiu ca atunci au fost decopertati peretii complet, pana la caramida, au fost dezinfectati cu var nestins si clor si apoi retencuiti...Din cate stiu eu este singurul exemplu de "decontaminare biologica" a unui spatiu spitalicesc de la noi....

silvia  •  7 aprilie 2016, 9:12

Domnule Tolontan, jos pălăria pentru cerbicia cu care continuaţi să scrieţi despre acest subiect. Sunt insa dezamagita de modul in care incercati sa dati vina cu tot dinadinsul pe Arafat, UPU, SMURD, pompieri si sistemul de urgente. Chiar si acum, cand scrieti despre SECTII ilustrati textul cu o poza cu SMURD si pompieri. De ce? Doriti sa pastrati mesajul subliminal ca ei ar fi de vina? Sunt convinsa ca da! Sper, totusi, sa ma insel...

sundance kid  •  7 aprilie 2016, 9:16

@ DRAKO Cu ce bani ? Un exemplu minor dar care spune multe . Tiriac isi ascunde averea in paradisuri fiscale gen Panama ca sa nu plateasca taxe la stat !!

Ion  •  7 aprilie 2016, 9:31

Terminati cu prostiile. Bacterii rezistente sun peste tot. Luati antibiotice pentru orice raceala si va plangeti dupa aia ca va mor copii din cauza bacteriilor rezistente. In Franta pana nu faci febra peste 38 de grade, nu pupi antibiotice. La noi, daca te doare un pic in gat, ti se da imediat antibiotic. Spuneti mersi ca mai sunt 3 prosti care au facut medicina si au ramas in Romania sa va trateze, pentru un salariu de mizerie sau pentru o spaga. Nu sunteti voi de vina, care puneti stampila de 26 de ani pe ciuma pesedista si va vindeti votul pe un mic si-o bere. Platiti cu viata copiilor vostri si va plangeti pe la ministere. Ipocritilor! Voi sunteti problema. Voi tineti sistemul in spate. Marea masa. Nu o sa uit niciodata cum iesea lumea in strada in 90 si ii aplauda pe minerii care rupsesera spinarile intelectualilor din Piata Universitatii. Culegeti ce ati semanat. si primiti exact ce meritati. Mutati repede pe Antena 3 si votati-o pe Firea la primarie. Va rezolva ea problema cu spitalele.

io  •  7 aprilie 2016, 9:47

dl. tolontan nu ma pricep la medicina. e clar ca dvs. si echipa dvs.sunteti mult mai pe subiect ca sa zic asa. da caut si eu pe goagle studii. si gasesc multe. ca asta. http://www.medscape.com/viewarticle/717065 aia zic asa "The leading causes of death over 20 years were sepsis (47%),". Im puteti traduce? Am senzatia ca dvs. si cititorii dvs. descoperiti apa calda si va mirati ca e calda. Dar repet, poate gresesc, nu ma pricep la medicina, e doar o senzatia pe care o am dupa ce am citit studii ca asta de mai jos. PS: ineptia cu bacteristan nici nu ma obosesc sa o comentez. ar insemna sa va jignesc, nu ma cobor la nivelul asta. Results: Five-thousand two-hundred-sixty patients were admitted after burn injury from July 1989 to June 2009, and of those, 145 patients died after burn injury. Of these patients, 144 patients had an autopsy. The leading causes of death over 20 years were sepsis (47%), respiratory failure (29%), anoxic brain injury (16%), and shock (8%). From 1989 to 1999, sepsis accounted for 35% of deaths but increased to 54% from 1999 to 2009, with a significant increase in the proportion due to antibiotic resistant organisms (P < 0.05). Conclusions: Sepsis is the leading cause of death after burn injury. Multiple antibiotic resistant bacteria now account for the bulk of deaths due to sepsis. Further improvement in survival may require improved strategies to deal with this problem. There was a significant decrease in deaths due to fungal sepsis from July 1999 to June 2009 (P < 0.05; Table 2). There was a dramatic and statistically significant increase in deaths due to multi-drug resistant organisms from 1999 to 2009, compared with 1989 to 1999 (P < 0.05; Table 2). The percentage of deaths due to multi-drug resistant organisms increased from 42% to 86% (P < 0.05; Table 2). From 1999 to 2009, Pseudomonas aeruginosa was responsible for 64% of all deaths from multi-drug resistant organisms, followed by Acinetobacter species at 27% (Table 2).

mickey13  •  7 aprilie 2016, 9:54

Concluzia pe care o trag (atat eu, cat si antevorbitorii mei) este una singura: sistemul medical din Romania este la pamant! Mai degraba ... sub-pamant! In loc sa avem spitale de ultima generatie, noi investim banii in autostrazi (pe langa faptul ca dureaza de vreo 4-5 ori mai mult decat in alte parti, sunt si mai scumpe... macar dublu, daca nu chiar mai mult), noi investim banii in armata - sunt o multime de trepadusi care nu-si merita banii si, in plus, Elvetia ce armata are??? Noi nu putem fi ca Elvetia? (intreb si eu), noi investim banii in Politia Locala, noi stricam lucrurile frumoase si naturale si apoi investim o groaza de bani in proiecte artificiale, noi nu recuperam banii de la mamutii economici, marii evazionisti, dar ii bagam de tot in groapa pe aia micii! In loc sa se faca investitii in sanatate si educatie, noi investim in militie si penitenciare si echipe de fotbal (si nu numai). Banii colectati de la populatie in loc sa-i investim cu cap, ne batem joc de ei. Orice s-ar spune, nu doar Arafat, Banicioiu sau oricare alt ministru al sanatatii sunt vinovati! Cu totii, din '89 incoace sunt vinovati pentru ca nu si-au vazut decat propriul interes si nu si pe cel al tarii pe care au fost alesi/numiti s-o conduca. Din pacate, pt a reforma Romania ne trebuie mai multe lucruri concomitent si, mi-e teama, ca-i imposibil: banii arabilor, tactica germanilor, munca japonezilor, rezistenta rusilor si inteligenta romanilor. Noi nu avem decat inteligenta nativa, dar, nefolosind-o, practic nu exista! Oare vom avea vreodata 2 legi care sa nu se bata cap in cap? Oare vom avea vreodata sanatatea, educatia platite&finantate cum trebuie? Oare vom putea trai si noi decent in tara noastra? OARE?

gilda  •  7 aprilie 2016, 9:54

Horor

Marius V  •  7 aprilie 2016, 10:07

Demersul e necesar si f bun. Familiile merita niste raspunsuri dupa tragediile suferite cu copiii lor. Ce nu ne spune domnul Tolontan e ca nu exista solutii din pacate iar solutia e la clasa politica. Pai noi alocam 4% dintr-un PIB anemic pt sanatate, iar statele vestice intre 9 si 13%. Cum am putea sa ne apropiem de standardele de ingrijire din vest in aceste conditii ? Ce vina au medicii, ca pana la urma si ei sunt la risc de infectie ? Singura vina poate e ca medicii si cadrele medicale nu protesteaza zgomotos si nu fac intampinari la guvern, parlament, institutii europene.

Mihai  •  7 aprilie 2016, 10:12

Deci pentru colegul cu studiilr. In primul rand vorbim de 1989-1999 sunt outdated studies au doar valoare istorica. In al doilea rand infectiile in prima saptamana de nivelul acesta nu ar trebui sa existe. In al treilea rand daca folositi metaanalize folositi-le pe cele mai recente. In perioada aia nici nu existau bacterii rezistente la toate antibioticele nici mrsa nici multe altele. Si s-au imbunatatit si dezinfetantele si si procedurile.

io  •  7 aprilie 2016, 10:15

@Mihai There was a dramatic and statistically significant increase in deaths due to multi-drug resistant organisms from 1999 to 2009, compared with 1989 to 1999 (P < 0.05; Table 2). The percentage of deaths due to multi-drug resistant organisms increased from 42% to 86% (P < 0.05; Table 2). From 1999 to 2009, Pseudomonas aeruginosa was responsible for 64% of all deaths from multi-drug resistant organisms, followed by Acinetobacter species at 27% (Table 2).

Vlad  •  7 aprilie 2016, 10:16

Da, eu inteleg situatia, insa nu prea pot fi de acord cu directia in care se merge si cu investigatia dumneavoastra si cu procesele. Ok, oamenii astia au fost infectati cu bacterii in spitale, care era alternativa? Sa-i lase pe strada? Sa-i trateze in ambulante??? Asta este situatia in Romania, singura solutie este sa darami spitalele si sa faci unele noi, ceea ce nu este o solutie pentru ca pur si simplu nu ne permitem. Ce vreau sa spun este ca desi unii dintre ei au murit din cauza infectiilor, nu cred ca este normal sa fie invinuiti medici, spitale si poate nici minister pentru lucrul asta, pentru ca nu se putea evita. Atunci in noiembrie 2015, asta era situatia spitalelor din Romania, nu am trecut toti prin asta in viata noastra?? Eu as vrea ca investigatia si procesele sa se duca nu spre existenta bacteriilor, ci catre ascunderea lor. Sa se caute pedepsirea celor care au ascuns, demiterea, inchiderea directorilor de spitale si a doctorilor care s-au ambitionat sa tina oameni in Romania, stiind ca sunt bacterii si nu i-au trimis cat au putut de repede afara. Asta da, asta este strigator la cer, stim ca s-a intamplat, oamenii aia pot fi acuzati inclusiv de omor din culpa. Vorbim de oameni puternici in tara asta care nu ar mai trebui sa aiba dreptul sa lucreze la stat vreodata!!! Eu inteleg ca e mai usor pt familii sa ceara despagubiri generic de la stat, poate e si corect, pt ca statul ii mentine in pozitii pe acesti oameni, statul/guvernul l-a pus pe Banicioiu ministru al sanatatii.... dar parca mai corect ar fi sa plateasca despagubirile in nume propriu

Dan  •  7 aprilie 2016, 10:22

as dori sa vad si familiile celor morti pt ca au ocolit o groapa pe autostrada ca primesc despagubiri de la statul roman. As dori sa vad ca statul roman despagubeste si pe cei acuuzati pe nederept de justitie si care castiga la cedo. este tot o forma de dreptate remunerata. Si cel mai mult mi-as dori si acolo o "ancheta jurnalistica" asa maraton. cred ca aia sunt mai multi dar nu strang reclama in ziarele respective

andrei  •  7 aprilie 2016, 10:28

Ati intrebat un medic care e treaba? Domule "investigatie jurnalistica"!! Investighezi putina medicina? Mergi inapoi si la profa de bio din liceu si sigur te va lumina, sa nu zic la orice medic. Data viitoare cand mergi la medicu de familie intreaba-l un pic despre medicina. Sa vezi cum e cu alea cu sistemul imunitar si pacientii arsi si bacteriile. Mai studiaza, dupaia scrie articole. Multam fain!

io  •  7 aprilie 2016, 10:44

Over 34,000 Americans are dying from septicemia each year, a toxic bloodstream infection that is often caught in hospitals, yet many hospitals are keeping that a secret. Frequently when patients develop septicemia (often used interchangeably with “sepsis”), this results in other health problems that hospitals can list as the cause of death. Inaccurate or dishonest death certificates detract from a hospital’s need to reduce their infection rates and ultimately keep vital information from patients and family members. According to a 2003 New England Journal of Medicine study, sepsis is often lethal, killing 20 to 50 percent of severely affected patients. In 1996, it was declared the 12th leading cause of death, killing 21,295 people. Since 1998 septicemia has surpassed suicide as the 10th leading cause of death in America. And the numbers are getting worse. In 2007 (the latest available data) septicemia killed 34,851 people, with the elderly dying at the highest rates. When doctors are filling out the death certificate, they can and often list the cause of death as “kidney failure,” “respiratory failure,” or even “cardiac arrest,” when, in fact, it was the septicemia that caused the organ failure or cardiac arrest to happen…and it was the hospital infection that caused the septicemia. Hospital-acquired infections are killing lots of people; lots more than we know of because they are not all being counted. Some of these deaths are reflected in septicemia mortality statistics. But many—too many people’s deaths—are not being counted at all. They are invisible. Death certificate reform is long overdue. All hospital infection-related deaths should be documented in death certificates. There is simply too much at stake for families who deserve to know the true cause of death and have accurate family medical records, for public health policy experts who depend on accurate vital statistics for funding, research and mortality prevention, and for state public health departments who provide oversight for hospital safety. But most of all, we need death certificate reform because it’s the right thing to do for patients and family members who have died from preventable hospital infections. deci, se intampla si la case mai mari. asa ca lasati-o moarta cu investigatiile si descoperirile voastre.

Mihaela  •  7 aprilie 2016, 11:07

Trebuiau acoperite si numele medicilor, ii scoateti din anonimat asa

io  •  7 aprilie 2016, 11:09

sunt mai multi care folosesc nickul asta. eu ce incerc sa zic e doar atat. pricipala cauza de deces la pacientii cu arsuri pare ca este infectia cu organisme rezistente la medicamente. studiul respectiv facut de americani timp de 20 de ani arata clar ca in ultimii ani (la data in care a fost publicat - din 1999 pana in 2009) rata mortalitatii cauzata de infectii s-a dublat (42% to 86% (P < 0.05; Table 2). From 1999 to 2009, Pseudomonas aeruginosa was responsible for 64% of all deaths from multi-drug resistant organisms, followed by Acinetobacter species at 27%). Principalele organisme sunt fix cele pe care le descopera dl. tolontan cu stupoare in cele 13 cazuri de la colectiv. nu zic ca nu e o problema. doar ca probelma asta exista si la case mai mari. daca citesc ce scrie dl. tolontan am senzatia ca doar in romania se intampla asta si ca sistemul medical ii omoara cu buna stiinta pe oameni. complet fals.

Mihaela  •  7 aprilie 2016, 11:10

Domnilor Tolontan, e asa frumos ca din cand in cand cineva mai face cate o investigatie care pare sa scoata ceva la iveala - din pacate observ (fara a va citi constant) ca mereu aveti gauri in informatia pe care o oferiti. Asa frumoase numere ati prezentat- pacat ca partinitoare, cand orice cautare simpla pe Google despre principala cauza de deces a marilor arsi ne arata in n-spe studii ca aproape jumatate mor din cauza infectiilor Daca tot doriti sa alinati cumva durerea familiilor care si-au pierdut copii si parinti, macar alinati-o cu ceva adevar: ca din pacate, statistica ne-a spus din prima secunda cam ce sanse aveau sa supravietuiasca. Daca cu adevarat vreti sa faceti o diferenta in sistemul de sanatate din Romania, aveti o adevarata sansa, cu acest eveniment, sa folositi faptele pentru a presa o schimbare. Altfel, ramaneti un regizor de film subiectiv si va folositi de aceste evenimente cel putin pentru imagine si la extrema si cu cinism o unealta politica.

Sly  •  7 aprilie 2016, 11:11

Se știe că cel mai ușor bacteriile, ageții patogeni se transmit cel mai ușor prin atingere fizică. Dacă intrați într-un spital, clinică, grădiniță, creșă va trebui să puneți mîna pe un mîner, clanță, bară care sînt pline de germeni patogeni. Există mînere speciale pentru aceste situații dar la noi aceste nesemnificative accesorii sînt de cele mai multe ori de cea mai proastă calitate. În acest caz, de ce să mai vorbim de prevenție?? Sînt mai mult decît îngrozit că un medic este în fiecare zi supus acestor riscuri majore de infecție și nu se iau măsuri adecvate.

yo  •  7 aprilie 2016, 11:13

De ce au toate documentele acceasi stampila si acelasi nume de doctor daca sunt de la 4 spitale?

Assamorgh  •  7 aprilie 2016, 11:14

Ma "bucur" ca avem bani pentru servicii, pentru salariile colosale ale lui stanciu si kovesi. Evident ca n-avem bani pentru invatamant sau sanatate... Alea nu sunt importante pentru slugile lui soros.

Cătălin Tolontan  •  7 aprilie 2016, 11:20

@Vlad: ce inseamna ca "nu ne permitem sa construim spitale"? Cine a hotarit asta? Totul e o chestiune de prioritizare. Se cheltuiesc anual 7 miliarde de euro pentru sistemul de sanatate, dublu fata de acum un deceniu. Daca acceptam sofismul ca totul pleaca de la bani atunci ne punem ca-n Tom si Jerry flori pe piept pentru ca e clar ca PIB-ul nu se va dubla in 10 ani de acum inainte. Da, banii sint importanti, dar istoria si economia arata ca, de regula, ceea ce lipseste e mai degraba stiinta de a-i folosi.

Cătălin Tolontan  •  7 aprilie 2016, 11:23

@mihaela: nu ne cititi constant, dar spuneti ca "mereu avem gauri". Dintr-o observatie cind si cind e mai greu sa tragem concluzii exhaustive :-) Inteleg ce spuneti si aveti dreptate, dar articolele de presa nu sint articole stiintifice. Ele realizeaza o fotografie miscata, inevitabil. In schimb dumneavoastra, ca medici, aveti mai multe mijloace nu doar pentru a scoate la lumina fenomenele cu o acuratete crescuta, ci si ca sa schimbati lucrurile. Nimeni nu poate face ordine in profesia dumneavoastra, in afara de dumneavoastra.

Catalin  •  7 aprilie 2016, 11:26

Compatimesc famiile celor disparuti, nici nu imi pot inchipui cum este sa suporti o astfel de drama. 1 milion de euro este o suma infima avand in vedere tragedia, de altfel nici toti banii din lume nu pot acoperi o asemenea trauma, tocmai de aceea ma intreb fara sa vreau sa primesc un raspuns, cati din banii primiti ca despagubire vor ajunge catre alte cazuri sociale, cati din acei bani vor merge catre alte familii ale caror copii se afla in lupta pentru supravietuire, cati din banii pe care statul ii va acorda(din banii nostri, ai platitorilor de taxe) vor merge catre a rezolva din problemele cu care Romania se confrunta pentru a evita poate astfel de tragedii? Pace tuturor!

mario  •  7 aprilie 2016, 11:33

oau! in urma investigatiei s-a descoperit ca majoritatea deceselor la pacientii arsi sunt din cauza septicemiei. rili? nu, pe bune acuma, rili? de ce ai mai consumat resurse "investigand", cand puteai sa dai un search pe goagal? tot goagal iti zicea ca acinetobacter se gaseste in 99,99% din spitalele lumii.

Mihaela  •  7 aprilie 2016, 11:43

Multumesc pentru raspuns. Nu sunt medic, am un MBA si un curs de economia sanatatii la o scoala bunicica la activ. Nu vreau sa fac in raspuns lung care trece prin argumente multe. Observatia mea despre articolele dumneavoastra recunostea mai degraba ca nu va citesc fiecare articol si prin urmare nu pot sustine ca ca spun e un Adevar ci asa o observatie Eu cred ca datoria unui jurnalist e sa faca un due dilligence minim si sa nu manipuleze prin prezentari partiale de informatie. Dar cred ca m-am lamurit din raspunsul dumneavoastra ce fel de jurnalist alegeti sa fiti.

MARIA  •  7 aprilie 2016, 11:55

As vrea sa va intreb daca stie cineva ca in Romania exista Centrul National de supraveghere si control al bolilor transmisibile. Aceasta institutie a fost creeata tocmai pentru a monitoriza infectiile intraspitalicesti. Este o structura pompoasa, cu directori, la fostul Institut de igiena Bucuresti. I-a intrebat cineva de sanatate, ce au facut in acest caz? Ati vazut ca s-au implicat in vreun fel?, va rog sa intrati pe site-ul lor si sa vedeti ce atributii au si cate din ele si le-au indeplinit. Nu cred ca trebuie omise niste institutii cu atributii. Totodata , asa intitulatul sef al microbiologiei romanesti , membru marcant PSD, consilier la toti ministrii sanatatii, inclusiv la ACHIMAS, i-a sfatuit asa de bine pe toti, si au baletat in fata opiniei publice, dar nu si a personalului medical, inclusiv in cazul copiilor infectati cu E.coli, ca o sa dureze mult pana se va afla adevarul.Tot ceea ce se intampla in Romania este datorat incompetentei autoritatilor si politizarii excesive a institutiilor. Domnule Tolontat va mai dau o tema: DISFUNTIONALITATI /LIPSA IN VACCINAREA COPIILOR - atentat la sanatatea populatiei si a securitatii statului. Avem cel mai scazut procent de acoperire vaccinala. Directorii din Ministerul Sanatatii oare cu ce se mai ocupa in afara de plecat prin tari straine in delegatii?

alex  •  7 aprilie 2016, 11:56

unii oameni trebuie sa citeasca putin mai mult si sa inteleaga diferenta intre CONTAMINARE - INFECTIE - INFESTATIE. faptul ca de exemplu bacteria a aparut din prima zi nu inseamna ca a fost luata din spital. nu are cum sa se intample totul atat de repede. acinetobacter este insa o bacterie urata pe care o gasesti peste tot rezistenta la antibiotice, datorita evolutiei de zeci de ani. si daca pacientii au primit antibiotice conform antibiogramelor nu este bine. daca nu au primit,iar nu este bine. si trebuie sa se inteleaga ca unii pacienti nu pot fi transportati atunci cand se doreste...nu tine de logistica, tine de organism si de starea acestuia. care se poate modifica de la ora la ora. daca te referi acum la de ce nu sunt construite spitale si de ce nu se darama cele vechi, asta e alta mancare de peste si statul trebuie sa plateasca pentru acest lucru.

blackcat  •  7 aprilie 2016, 12:03

Un articol superficial si tendentios, care nici macar nu se documenteaza corespunzator. Cu tot respectul si toata compasiunea pentru victime si familiile lor as puncta urmatoarele: 1. Piocianic e acelasi lucru cu pseudomonas. Asa ca "avea pseudomonas ... si i-au gasit si piocianic" - suna logic, nu? 2. Orice organism care sufera o trauma majora, mai ales o arsura, intra intr-o depresie imuna; orice infectie poate deveni letala, pentru ca nu s-a inventat inca un antibiotic care sa vindece o infectie cand imunitatea e cazuta. 3. Arsurile sunt in mod particular sensibile la infectii, care apar aproape imediat. Mai mult de 3/4 din victimele arsurilor mor din cauza infectiilor, mai ales daca decesul nu se produce in primele ore. Exista chiar o secventialitate, pe care evenimentul de la Colectiv a respectat-o: cativa mor imediat prin soc termic sau intoxicatii cu fum si alte substante; alt grup incepe sa moara dupa o saptamana, cand organismele cedeaza, cel mai frecvent datorita infectiilor. Ei au fost infectati de la bun inceput, din primele secunde dupa traumatism. 4. Infectiile nosocomiale cu germeni rezistenti exista peste tot in lume si fac victime in randul pacientilor imunodeprimati. Ele au aparut de multi ani si sunt rezultatul selectiei unor tulpini rezistente tocmai datorita uzului si abuzului de antibiotice. Pentru a le elimina ar fi necesar ca toate spitalele din lume sa fie inchise si renovate integral cam o data pe an. 5. Conditiile de ingrijire a bolnavilor sunt cele care sunt si sunt rezultatul celor 50 de ani de comunism si mai mult de 25 de degringolada postcomunista. Nu se vor schimba peste noapte, nici macar datorita evenimentului Colectiv, probabil vor mai trece cel putin 100 de ani pana cand vor fi radical imbunatatite. Dar asta nu inseamna ca nu au fost oameni care s-au dedicat total ingrijirii acelor nefericiti, chiar si cand stiau de la bun inceput ca orice vor face pentru ei nu ii va salva. 6. Pacientii nu puteau fi transferati in strainatate imediat din multiple motive care tin pe de o parte de birocratie [nu doar cea romaneasca, ci si a celorlalti, care e uneori mai complicata si mai greoaie], pe de alta de insasi starea lor - transportul unui pacient care nu e cat de cat stabilizat poate duce foarte usor la agravarea starii si la deces, ceea ce s-a si intamplat in cel putin un caz. 7. Dosarele nu sunt facute publice tocmai pentru ca, dupa primul soc, acum exista o furie vindicativa, oarba si nediscriminativa, care incearca sa gaseasca vinovati peste tot si care are sanse sa faca inca si mai multe victime, inca si mai putin vinovate. Personalul medical si institutiile implicate s-au pus la dispozitie in mod voluntar si nelimitat pentru acesti oameni, oferindu-le toata pregatirea si dotarea lor; daca a fost insuficient sau nu asta e alta poveste si ar trebui apreciata intr-un context mai larg.

Divort Rapid  •  7 aprilie 2016, 12:03

Pana cand nu cunosti oamenii acestia nu ai cum sa le intelegi drama. Oricate povesti am auzi ele vor ramane doar niste povesti. Si pentru mine s-a intamplat la fel pana cand, ieri, am intalnit la posta doi tineri cu urme de arsuri grave. Deabia atunci drama lor a inceput sa existe cu adevarat pt mine iar povestea sa nu mai fie despre nimeni ci despre cineva pe care l-am vazut!

roman  •  7 aprilie 2016, 12:04

Cu o lopata sau o roaba de bani nu faci spitale.... Treziti-va! daca tu sau eu nu sapam fundatia si x nu cara betonu cu roaba si...poti sa ai si hartiutze de miliarde de euro... Dar cum scrie pe dolari,ca in ce avem incredere:in iluzi... 10 dolari nu ridica o lopata de ciment,dar eu pt. 10 dolari pot sa o ridic...dar pot la fel de bine si pe gratis...doar sa vrem!!!

MARIA  •  7 aprilie 2016, 12:07

Nu stiti ca sunt facute studii de fezabilitate pentru contructia de noi spitale, intrebati la Ministerul Sanatatii numarul studiilor si sumele cheltuite in anii trecuti la acest capitol incepand cu anul 2006. O sa aveti o mare surpriza, nici nu va puteti inchipui.

Poli 21  •  7 aprilie 2016, 12:22

Cu tot respectul pentru munca de investigatii facuta de dl. Tolontan, revin cu intrebarea : de ce aceste anchete nu sunt publicate in ziare de profil ? gsp este ziar cu tematice sportiva sau este un tabloid cu de toate ?

lord belial  •  7 aprilie 2016, 12:23

cutremurator. sanatate x forta mihai. tie si anamariei. vrem sa vedem niste banicioi demisi. bacteristan, indeed, urata romanie a crescut in astia 26 de ani de cand ne fura partidele si politicienii, securistii si iliestii

Ubicuus  •  7 aprilie 2016, 12:25

Cred ca ar fi mai bine ca articole de acest gen sa fie scrise in totalitate pe un ton neutru, fara inflorituri metaforice (stiu, stiu, suntem balcanici....). Fraze de genul: "Dar dacă e doar un vis amenințător, ca în somnul de trei săptămîni al supraviețuitorului Mihai Grecea, de ce nu putem ieși din vis?" ne duc la literatura, sau reportaje gen Geo Bogza, nu la jurnalism de investigatie. In alta ordine de idei- asa e, e un dezastru in privinta infectiilor intraspitalicesti in Romania, multi dintre doctorii cei tineri care mai au entuziasm si corectitudine profesionala pleaca pe alte meleaguri. Altii, multi, din alte generatii, s-au obisnuit cu situatia si se gandesc doar ce bine o vor duce din punct de vedere material la pensie - stim cu totii ca majoritatea chirurgilor si anestezistilor primesc o "atentie" inainte de operatie. Ba unii fac si glume proaste pe seama bolnavilor, vezi doctorul Bacalbasa din Galati, cu "plicul" si "dricul" lui si intreaga lui atitudine de Je m'enfiche cand e vorba mai ales de cei saraci si bolnavi. Era mizerie in Spitalul Judetean de Urgenta Galati si cand era el director, sau sef de sectie , e mizerie si acum cand e Presedintele Consiliului Judetean. Da, la Spitalul Militar Bucuresti unde sunt chirurgi de exceptie, e periculos sa te operezi din cauza sansei extrem de mari de infectare post operatorie. Acesti chirurgi de exceptie au insa probitatea profesionala de as sfatui rudele sa nu se opereze in acel spital.

lord belial  •  7 aprilie 2016, 12:26

@blackcat - am inteles, esti infirmier in spital si vrei ca oamenii sa nu sape dupa adevar. parintii mortilor eventual sa taca, sa nu va deranjeze pe voi, cadrele medicale, sau pe managerii de spitale. de ce sa incercam sa schimbam ceva daca, vorba ta, o sa treaca inca 100 de ani pana sa simulam normalitatea? nu mai bine stam cu mainile pe piept si ochii inchisi, pana trece ea si viata asta?

Razvan  •  7 aprilie 2016, 12:30

Citesc siderat comentariile unor oameni care au decis ca totul este relativ. Ca nu e chiar asa nasol sa intri in spital pe picioare si sa iesi cu ele inainte, totul cauzat de igiena precara a spitalelor. Scuzati, domnilor, insa cum va suportati? Va puteti duce in fata unor parinti care si-au pierdut copilul de 20 de ani pentru ca autoritatile medicale au reactionat iresponsabil si sa le spuneti ca totul e relativ, ca nu e bine sa dea statul in judecata etc? Daca nu, faceti un bine umanitatii si terminat cu aberatiile. Oamenii platesc 10% din salariul lor brut lunar ca sa aiba parte de tratament corect, nu sa ajunga in mormint. E datoria celor care incaseaza acesti bani sa presteze un serviciu onest, nu sa te omoare cu buna stiinta si apoi sa isi ascunda incompetenta, dezinteresul, coruptia prin tacere. Rezultatul anchetei e halucinant: 13 din 32 de copii care au murit dupa incident au facut septicemie. IN SPITAL!! 40% din copii care au supravietuit initial si au murit apoi au patit asta datorita infectiilor. Iar procentul va fi cu siguranta mai mare daca vom adauga si datele de la celelalte spitale. Ma mai intriga ceva: acesti domni relativisti nu sunt preocupati de acesti copii, pe ei ii sperie cine va plati aceste sume. Cum *** va suportati, nu stiu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lord belial  •  7 aprilie 2016, 12:53

@ubicuus - je m'en fiche se scrie corect. la spitalul militar, la cardiologie, sunt cei mai mari *** cu care am avut nenorocul sa ma intalnesc in viata asta. iar anestezistii lor sunt bagati la inaintare: vin in salon inainte de operatie, *** cum s-ar zice, avertizand pacientul ca operatia va fi una dificila. mai sunt, totusi, si vreo doua-trei doctorite care nici nu vor sa se atinga de bani. in rest, aceeasi secretomanie la sectia de intensiva sau upu: personalul medical nu iti spune nimic, nici daca operatia a reusit, dar pacientul este mort.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Camelia  •  7 aprilie 2016, 13:02

@Black.....imi displace pseudonimul sub care comentati dar apreciez argumentele expuse desi toate sunt in favoarea celor implicati in salvarea victimelor de la Colectiv. Banuiesc ca ati fost acolo.......sau sunteti de specialitate. Eu nu sunt, incerc doar sa fiu echilibrata si sa zic ca adevarul e undeva la mijloc si trebuie sa recunoasteti acest lucru. Fara doar si poate ca medicii si personalul mediu din spitalele in care au fost tratati nefericitii de la Colectiv, s-au implicat total dar singur recunoasteti ca , conditiile sunt cele care sunt......si va disculpati. A protestat vreodata personalul sanitar pentru conditiile precare in care-si desfasoara activitatea? S-au legat cu lanturi in fata MS cerand sa se investeasca mai mult in infrastructura? Au cerut depolitizarea conducerilor spitalelor si acceptarea ca un management profesionist nu este doar apanajul medicilor, juristilor si economistilor asa cum a decretat MS prin modificarea de "n" ori a celebrei Legi 95? Incercati sa pastrati un echilibru, nu-l acuzati pe Tolontan de superficialitate si tendentiozitate pentru ca nu cred ca e correct. Chiar daca ce s-a intamplat acolo, la Colectiv, a fost o intamplare nefericita , pe care n-a dorit-o nimeni, chiar daca bacteriile fac ravagii in arsuri si se moare, chiar daca personalul medical a actionat impecabil , toate acestea trebuie discutate, trebuie puse sub lupa, trebuie disecate ca sa nu se mai repete sau macar sa fie cu pagube cat mai mici. Nu vad nimic rau in demersul lui Catalin Tolontan de a aduce la lumina adevaruri nespuse. Chiar si refuzul spitalelor de a pune la dispozitie documente medicale mi se pare absurd si nemotivat. Este dreptul celor carora le-a murit cineva drag si apropiat sa afle adevarul!

John  •  7 aprilie 2016, 13:05

Vreau sa arat ca domnul nu porecla "Io" omite un aspect important din articolul de pe Medscape dat ca exemplu: "Mortality for all acute burn admissions during this 20-year period was 145 of a total of 5260 patients, equal to 2.8%. " Intreb si eu pe domnul "Io", cat a fost mortalitatea in cazul colectiv? Va doresc toate cele bune, John

Cătălin Tolontan  •  7 aprilie 2016, 13:06

@Mihaela: v-ati suparat ca am alta opinie? Si ati trasat deja un verdict despre cum sint pe baza opiniei mele diferite de a dvs. Imi pare rau, nu asta presupune un dialog. Un dialog inseamna sa ascultam, impreuna, argumentele celuilalt. E excelent ca aveti un MBA pe economia sanatatii! Exact acest gen de specializare ne lipseste si imi doresc, ca cetatean, ca oameni care inteleg economia sanatatii sa conduca acest domeniu. Dar chiar si atunci veti primi intrabari incomode si e musai sa fiti deschisa la ele.

spinoza  •  7 aprilie 2016, 13:10

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează