Bacteristan – 13 dosare ale morților de la Colectiv

Spitalele refuză să ofere familiilor documentele. Medicii au dat dosarele către jurnaliștii Gazetei. Iată ce ascund autoritățile!

joi, 7 aprilie 2016, 7:04

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

”Am adormit pe 3 noiembrie și m-am trezit pe 25 noiembrie. Am avut cel mai lung vis din viața mea”, povestește Mihai Grecea.

Regizor din pasiune, Mihai era unul dintre cei care filmau concertul trupei Goodbye To Gravity. ”Am ieșit pe picioare din clubul care ardea, am căzut din picioare în container și acolo am avut primul blackout”.

Își amintește. ”În fața ochilor am văzut un ecran negru și un cursor verde. O voce mi-a zis să nu mor acolo”.

A ieșit. A ajuns la Spitalul de Urgență Floreasca cu mașina unei prietene. ”Am vrut să mă întorc să ajut, însă  mâinile nu mă mai ajutau. Erau arse”.

Tânărul a fost mutat la ”Elias”.

Pe 3 noiembrie, Mihai Grecea a fost sedat. Începe o experiență extremă. ”Eram într-un vis care compusese o realitate dominantă, fără niciun contact cu lumea reală. În lumea aceea a mea se întâmplau acțiuni. Mereu mă simțeam amenințat, aproape de moarte. Era o lume de culoare sepia. De pildă, filmam și apăreau pe platou niște interlopi”, explică Mihai.

Visa, dar nu avea conștiința visului. ”La un moment dat, m-am gândit că parcă totul e prea înspăimântător. Am avut impresia că voi fi linșat și mi-am zis: oare visez? Dar, dacă visam, de ce nu mă puteam trezi? Simțeam o tristețe profundă,  ca o depresie”, rememorează.

Când, pe 25 noiembrie, a ieșit din universurile succesive, ”ca în Inception”, s-a dezghețat în el toată bucuria. Fusese salvat datorită implicării medicului Şerban Bubenek și aducerii unuia dintre cei doi plămîni artificiali disponibili în România. Trăia!

”Psihologii mi-au explicat că tristețea pe care o resimțeam în vis o simțeau și mintea, şi sufletul și corpul meu. Eram depresat în vis și eram depresat în realitate”.  Tristețea ca stare care perforează lumile paralele.

”Există studii care arată că privarea senzorială de durată duce la depresie. Dacă ești sedat mai mult de o săptămână, dacă nu simți, dacă nu vezi, dacă nu pipăi, asta te conduce, inevitabil, către depresie” Mihai Grecea, supraviețuitor Colectiv

Acest lucru li se întâmplă acum familiilor celor care și-au pierdut copiii la Colectiv. De luni de zile ei sunt separați de realitatea medicală a morții copiilor lor.

1 milion de euro este suma pe care o vor cere, în medie, familiile îndoliate, susțin avocați care vor reprezenta în instanță cazuri ale victimelor de la Colectiv

”Încercăm să intrăm în posesia dosarului medical, să vedem cu ochii noștri și să pipăim cu degetele noastre foile acelea. Spitalele ne refuză”, spune un tată îndoliat.

Mai multe instituții medicale refuză explicit să predea dosarele cu analize rudelor. Altele, prin amânări repetate, produc același efect al refuzului. ”Poate că le e teamă de procese, dar acesta este dreptul nostru! Știm că lucrul care-i sperie cel mai tare sunt infecțiile nosocomiale, pe care ei nu le raportaseră, dar care i-au omorât pe copii”, adaugă una dintre mame.

Apropo de mame. Una dintre șansele autorităților a fost aceea că, până acum, au vorbit în public tații. Mărturiile mamelor sînt devastatoare.

În acest moment, și mamele, și tații, și surorile și frații întâmpină aceeași barieră. Acuză că li se interzice accesul la o informație pe care ei ar fi trebuit primii să o primească, încă din zilele de început ale tragediei. Ei sînt convinși că inițial li s-a ascuns prezența bacteriilor și că acum li se ascund consecințele germenilor.

Mai mulți doctori din patru spitale au dat jurnaliștilor Gazetei Sporturilor 13 dosare medicale complete ale unor tineri care au murit după Colectiv.

”Aceștia 13 nu sunt singurii care au murit din cauza infecțiilor. De fapt, foarte puțini dintre cei care au murit după o săptămână nu erau infectați!”, afirmă surse medicale. ”Este realitatea pe care o ascund autoritățile și aceast lucru vrem să-l dovedim cu dosarele”, susțin medicii.

Unii dintre doctori nu neagă faptul că au făcut copii după dosare și ca să-și protejeze cariera în fața proceselor care vor veni. ”Când vor începe să curgă despăgubirile, cei din Ministerul Sănătății și din conducerile spitalelor vor da vina pe noi”, anticipează medicii.

Spitalele de la care provin dosarele sunt Sf. Pantelimon, Spitalul de Arși, Spitalul Municipal de Urgență și Sf. Ioan.

64 de victime au murit în total în urma dezastrului de la clubul Colectiv

27 de oameni au murit chiar la club, pe 30 octombrie, și încă 5 în primele zile

32 de răniți au murit după prima săptămînă și dintre aceștia prezentăm astăzi 13 dosare

Ziarul a anonimizat documentele. Dosarele au aproximativ 100 de file fiecare. Publicăm un număr de 48 rezultate de analize din cele 13 dosare.

În toate cazurile prezentate au apărut bacterii extrem de periculoase. Analizele indică cu claritate faptul că aceste infecții au apărut în spitale, de unde de altfel și provin bacteriile. Cei mai mulți dintre pacienți au fost contaminați în sânge cu mai multe bacterii. Răniții au murit în stare de septicemie fie în țară, fie în străinătate, acolo unde părinții susțin că au ajuns târziu, după amânări și fără ca ei să fie informați cu privire la riscurile crescute din unitățile bucureștene.

Este observația pe care a făcut-o și directorul spitalului din Bruxelles, Serge Jennes.

El a tratat 8 răniți sosiți de la alt spital din România decît cele patru ale căror dosare le avem: Spitalul Militar. Toți cei 8 de la ”Militar” erau și ei infestați!

Jennes a declarat pentru emisiunea ”În premieră” de la Antena 3 că ”spitalele din România nu ne-au spus că răniții au analize de sânge în care se vede infectarea cu bacterii”.

Jennes a mai spus și altceva, care va apărea probabil într-un episod ulterior din ”În premieră”. Că bacterii atît de agresive precum cele din România nu le vin cu pacienți din Europa, ci din alte continente.

E o realitate incontestabilă.

De altfel, printre cele 13 documente pe care le publicăm există și o situație despre care un medic spune că ”este extrem, extrem de rară, cum aproape că nu poți vedea în Europa”. Ci în Bacteristan.

”Un pacient a fost contaminat cu o formă de acinetobacter rezistentă la orice antibiotic existent, inclusiv la Colistin. Așa ceva este, practic, din altă lume” Medic de la Spitalul de Arși

O precizare.

Folosim documentele doar pentru informarea publicului și nu le punem la dispoziția autorităților sau a altcuiva. De ce? Fiecare echipă de jurnaliști de investigație lucrează după reguli specifice. Colegii de la ”În premieră” au anunțat pe post duminica trecută că pun la dispoziția autorităților ceea ce au descoperit în cazul Colectiv. Un jurnalist de la RISE Project, o inițiativă investigativă redutabilă, a fost audiat de către Corpul de Control al Guvernului înainte de elaborarea Raportului Colectiv, pe o listă unde apar șefii ISU, reprezentanți ai Ministerului Sănătății și alți oficiali ai statului.

În ceea ce ne privește, ca jurnaliști, nu colaborăm cu statul.

Nu pretindem că regulile noastre sunt musai mai bune, dar ținem la ele și considerăm că e onest să le explicăm chiar și atunci când par că nu ne favorizează.

Nu oferim date poliției, Parchetului,  Guvernului și nici unei autorități oricât de înalte, fie el și președintele țării.

Ne prezentăm în fața autorităților numai în cazul în care ne cere imperativ legea. De pildă, cînd suntem citați cu mandat judecătoresc sau în comisiile parlamentare, situații când orice cetățean e obligat prin lege să participe. Dar, chiar și  în fața instanței, nu prezentăm nimic altceva decât ceea ce deja am publicat. Sursele și informațiile sunt protejate prin lege.

7 bacterii i-au fost depistate în sînge unui pacient. E vorba de pacientul numărul 3 din lista de dosare pe care o publicăm.

Procedăm așa pentru că ne ghidăm după vechea regulă a presei, potrivit căreia nimeni nu trebuie să afle de la un jurnalist altceva decât știe deja publicul său. Regula a funcționat bine sute de ani și va asigura încredere câtă vreme meseria va continua să existe.

Situația de față este cu atât mai delicată. Putem fi întrebați de ce nu oferim dosarele integrale familiilor?

Sunt mai multe motive care decurg din regula expusă mai sus. Unul dintre motive: dacă doreau să ajungă la familii, medicii le-ar fi oferit direct acestora. Altul: este datoria spitalelor să le ofere actele, doar așa documentele au o putere oficială. În fine: nu e treaba noastră să furnizăm probe pentru procese în favoarea familiilor.

Prin definiție, ziaristul nu e partizan; după cum nu produce probe pentru autorități, nu furnizează nici sprijin celor despre care scrie.

Există o rațiune pentru care documentele ajung la jurnaliști și nu la procurori sau, în acest caz, la familii. Pentru ca oamenii să-și păstreze încrederea de  a vorbi și de a aduce documente, la rîndu-ne ne ținem promisiunile. Nu dăm nimănui lecții, doar explicăm cum lucrăm.

Iată cum arată, protejând identitatea pacienților, analizele care demonstrează infecțiile nosocomiale în dosarele a 13 morți de la Colectiv. Acești oameni nu mai sînt, dar analizele vorbesc pentru ei. Analizele scriu în numele lor. Ni le-au trimis din Bacteristan.

Pentru detalii, puteți mări ecranul sau opri pe orice document.

Cauza morţii pentru toți cei 13: septicemie

Pacientul 1: A fost infectat în plăgile de pe faţă şi urechi cu acinetobacter și klebsiella;

Pacientul 2: În plăgile de pe tot corpul a fost contaminat şi infectat cu 4 bacterii intraspitalicești: pseudomonas spp, provid. spp, acinetobacter şi klebsiella pneumoniae. Două bacterii aveau rezistenţă totală, inclusiv la colistin;

Pacientul 3: Este victima căreia i-au fost depistate în plăgi şi sânge cele mai multe bacterii, 7 la număr: acinetobacter, S. saureus, pseudomonas aeruginosa, Providencia stuartii, E. Coli, stafilococ coag., klebsiella pneumoniae;

Pacientul 4: La 5 zile de la internare a fost depistat cu 3 bacterii mortale în plăgi: E. clacae, pseudomonas spp şi acinetobacter;

Pacientul 5: Pe 5 noiembrie avea în răni bacteria pseudomonas spp, iar după 4 zile i-au fost depistate alte 3 bacterii: klebsiella, P Stuartii și acinetobacte;

Pacientul 6: În ziua a 3-a analizele au depistat pseudomonas spp în arsuri, iar în ziua a 7-a au mai apărut acinetobacter şi Piocianic;

Pacientul 7: Pe 4 noiembrie i s-a depistat bacteria pseudomonas spp în secreţia traheală. O zi mai târziu, rana de pe piciorul drept a fost contaminată cu ap. providae stuartii;

Pacientul 8: Victima era deja contaminată pe 4 noiembrie cu pseudomonas spp pe rana de pe omoplat şi piocianic în secreţia traheală;

Pacientul 9: În a patra zi de la tragedie, victima avea căile respiratorii contaminate cu acinetobacter;

Pacientul 10: Pe 2 noiembrie, pacientul avea deja în plăgile de pe mâini acinetobacter, iar în zilele următoare a fost contaminat şi cu pseudomonas spp;

Pacientul 11: Victima a fost depistată cu pseudomonas spp chiar în prima zi, proba fiind prelevată de pe vârful cateterului;

Pacientul 12: A fost contaminat cu MRSA, o formă nouă a stafilococului auriu, rezistentă la antibiotice;

Pacientul 13: Analizele au evidenţiat acinetobacter în plăgile de pe mâini.

Astăzi, 7 aprilie, este Ziua Mondială a Sănătății. Sau totul e doar o închipuire?

Dar dacă e doar un vis amenințător, ca în somnul de trei săptămîni al supraviețuitorului Mihai Grecea, de ce nu putem ieși din vis?

7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății.

Comentarii (117)Adaugă comentariu

io  •  7 aprilie 2016, 13:16

@John - cred ca interpretati gresit datele. cu rea intentie sau din greseala. nu toti pacientii internati cu arsuri sunt cazuri de mari arsi. de asta cred ca procentul important e asta - cat la suta din decese sunt cauzate de sepsis. cazul colectiv se incadreaza in ceea ce se intampla in lume din punctul asta de vedere. inerpretand datele cum le-ati interpretat dvs rezulta ca la americani mor doar 2% din cazurile critice cum au fost cele de le colectiv. nu cred ca este cazul. sincer.

Catalin Scanteie  •  7 aprilie 2016, 13:19

Buna ziua! Impreuna cu sotia, suntem supravietuitori ai tragediei din Colectiv... Nu am intrat aici sa povestesc despre cate saptamani / luni am stat in spital, cate operatii am avut, cate vom mai avea (in special Sanda) sau cum ne recuperam la ora actuala in Franta, ci doar pentru a va spune ca apreciez munca pe care o depuneti. Totusi, si cu permisiunea dumneavoastra, va atrag atentia unui aspect trecut cu vederea in colajul foto / video de mai sus... Si anume... Pe multe din documente apar stampila doctorului si / sau antetul unui spital. Ma gandesc sa nu le faceti probleme deoarece nu ati protejat sursa. Din fericire in Bagdasar nu am avut probleme de genul acesta, deoarece sectia Terapie Intensiva a fost inaugurata chiar atunci, in noaptea dintre 30 spre 31 octombrie, insa am avut multi prieteni care au murit dupa internare din cauza infectiilor. In rest, sanatate tuturor ranitilor dar si dumneavoastra pentru ca aveti grija ca opinia publica sa afle cum a stat si inca mai sta treaba in sistemul medical din Romania. P.S. Ca fapt divers sau coincidenta... candva am colaborat cu MySport (parte a GSP.ro), scriind destule articole, unele acide sau pamflet, de pe ID-ul Catalinozaurusrex, multe dintre ele fiind preluate pe pagina principala al Gazetei. http://mysport.gsp.ro/catalinozaurusrex/

Catalin Scanteie  •  7 aprilie 2016, 13:24

Precizare... Cand am spus "Din fericire in Bagdasar nu am avut probleme de genul acesta, deoarece sectia Terapie Intensiva a fost inaugurata chiar atunci, in noaptea dintre 30 spre 31 octombrie, insa am avut multi prieteni care au murit dupa internare din cauza infectiilor." ...nu m-am referitla spitalul in care am fost internati, ci la celelalte. Din cate stim noi, la Bagdasar nu au fost astfel de probleme. Numai bine!

alex  •  7 aprilie 2016, 13:25

@Camelia "S-au legat cu lanturi in fata MS cerand sa se investeasca mai mult in infrastructura?" glumiti nu? de ce ar trebui sa se intample asta? de ce nu face statul asa ceva din proprie initiativa? de ce ar trebui sa se lege niste oameni cu lanturi ? :)) m-ati facut sa rad.

Mia  •  7 aprilie 2016, 13:26

Mai cititi domnii mei, mai cititi http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27013315

Alina  •  7 aprilie 2016, 13:29

Conform legii nr.46/2003 privind drepturile pacientului, pacientul are acces la toate informatiile medicale personale pe care medicul este obligat sa i le puna la dispozitie si in scris, daca pacientul i le solicita. S-a observat ca medicii nu asigura accesul nelimitat al pacientilor la informatiile medicale personale. Niciun text legal nu confera caracter secret acestui tip de document, datele continute fiind la dispozitia pacientului. Raspunsul oferit de catre medici '' foaia de observatie este un document medico-legal, de aceea nu aveti acces la informatiile continute de acest document'' este invechit, prafuit si ilegal. Eliberarea acestor documente se va face tinand cont de prioritatile si regulile institutiei medicale care detine aceste documente De retinut ca aceste documente se pot obtine in copii, originalele raman in arhiva institutiei. De verificat http://www.juridice.ro/178237/acces -la-dosarul-medical-obtinut-in-instanta-de-familia-actorului-toni-tecuceanu.html http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/dezbateri/aberatiile-sistemului-sanitar-anchete-medicale-solutionate-doar-cu-acordul-mortului-265079.html Text preluat din MALPRAXISUL MEDICAL -7 INSTRUCTIUNI DE SIGURANTA

Cătălin Tolontan  •  7 aprilie 2016, 13:34

@Catalin Scanteie: nu discutam despre surse, dar nu confundati un doctor al carui nume apare pe documente cu medicii care ne-au dat documentele

diana  •  7 aprilie 2016, 13:43

Nu mai este disponibil materialul video

Jos Cenzura  •  7 aprilie 2016, 13:49

Si *** parinti acum vor safaca profit de pe urma mortii copiilor. Cati copii nu mor in tara din lipsa de medicamente? Voi jurnalistii sunteti niste ***. Daca nu va erau prieteni *** din club nu era atata tam tam . Ca dovada ca pentru bebelusii morti nu au mai iesit *** liberalo-sereiste in strada.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihaela  •  7 aprilie 2016, 14:00

Nu domnule Tolontan, nu sunt suparata. Cuvantul ar fi frustrata. E frustrant ca oameni care ar putea cu adevarat sa prezinte ceva de calitate (pentru ca mi se pare ca aveti capacitatea) aleg sa prezinte doar argumente si informatii care fabricheaza o poza dintr-un anume unghi. Esential imi spuneti ca aveti libertatea de a prezenta ce vreti (de acord, aveti aceasta libertate) si ca sa se bage doctorii sa schimbe sistemul daca le pasa. Uitand ca rolul dumneavoastra de jurnalist (daca ati dori sa vi-l asumati in acest fel) este tocmai sa faceti o diferenta acolo unde exista multa resemnare, imbetonare, nemiscare, lipsa de alta viziune, etc. Prezentati niste fapte tragice fara a crea nici un fel de context sau comparatie cu ce se intampla in alte locuri din lume, mai educate si mai bogate decat Romania. Lucrurile pe care le adresati, de acord, sunt reale si adresabile cel putin spre o rata mai mare de succes, si e tragic pentru cine se afla ca si "caz" si e mult mai usor sa comentezi. Dar nu creati nici un fel de context ca astfel de probleme sunt probleme in toate sistemele de sanatate din lume. Ca exista oaze de performanta, dar intr-o mare de lipsa de performanta, peste tot. Ca accesul la ultimele tratamente e limitat si ca mai prin toata lumea oamenii ajung sa se descurce cum pot. Asta nu pentru a scuza ce se intampla, ci pentru a crea un context obiectiv. Care e singura baza pentru ca poporul asta sa se mai trezeasca si sa se mai bage sa faca ceva. Altfel, faceti o manipulare mascata cu intentii pozitive. Faceti audienta. Dar nu faceti o diferenta reala, pentru ca nu faceti decat sa perpetuati eternul fel de a informa in Romania: partial si manipulant. Macar puneti un asterix la articole si declarati, ca sa fie lumea clara, ca prezentati anumite informatii, fara a va lua responsabilitatea ca sunt altceva decat niste fapte reale pe care va luati dreptul de a le coase in scenariul pe care va doriti sa il construiti si nu aspirati la a clarifica multe lucruri sau a fi obiectiv. Si da, din pacate (punctul meu de vedere) aveti acest drept. Nu inseamna ca vi-l exercitati etic sau pentru bine. La fel ca off-shore-urile din Panama. Multe respecta legea. Discutabile etic.

mara  •  7 aprilie 2016, 14:07

Stie cineva de unde (din ce tara) provin materialele care au ars?

Cătălin Tolontan  •  7 aprilie 2016, 14:11

@mihaela: prefer sa ma criticati pe baza unor informatii pe care le-am publicat decit sa fiti de acord cu noi pe nici o baza. Dar, oricit de ingrat suna, meseria noastra nu isi propune sa faca bine. Dupa cum am explicat in text, ea are niste reguli si limitari. Ca orice profesie.

Jos Cenzura  •  7 aprilie 2016, 14:15

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

azet  •  7 aprilie 2016, 14:15

Felicitari pentru documentele publicate.Ar fi trebuit insotite si de rapoartele ministerului care aratau 0 infectii nosocomiale la momentul respectiv. Dupa parerea mea asta este principala problema in Romania , negarea si ascunderea adevarului , pentru ca asa da bine la sefi. Nu se pot rezolva probleme daca nu stii de existenta lor. Nu se pot face strategii de lupta impotriva infectiilor daca negi ca ele exista. Si nici nu se poate renunta la spitalele de stat pentru ca ,cele particulare, trateaza doar raceli ,nu si cazuri grave. Eu cred ca ar trebui luate ultimele rapoartele privind nivelul infectiilor intraspitalicesti, inmultite cu 100 si probabil ca pe acolo este nivelul de infectare. Iar dupa sa vedem cum au rezolvat in alte tari aceasta problema si sa incercam sa aplicam si la noi. Nu am auzit pana acum ca vreo tara sa rada spitale de pe fata pamantului pentru a scapa de infectii , deci exista si alte solutii..

Ovi  •  7 aprilie 2016, 14:16

Salut Tolo! Am doua abordari pe aceasta tema : prima se refera la faptul ca ministerul sanatatii este partas in deplina cunostinta de cauza la acest genocid care dureaza de 26 de ani. Cred ca toate guvernele post decembriste ar trebui sa raspunda penal pentru situatia de fata. Incompetenta crasa, hotia si prostia celor ce ne-au condus au iesit la iveala prea tarziu pentru familiile celor care inca mai cauta cauzele mortii copiilor lor! Este o mare bataie de joc fata de cei care sunt obligati sa contribuie la un sistem putred, falimentar si intesat de bacterii care mai de care mai imposibil de invins...contribuim luna de luna in stil european la un sistem de sanatate condus in stil de lumea a treia...sunt oripilat de ceea ce se intampla si dezgustat de faptul ca nimeni, Nimeni nu a fost si nu este in stare sa actioneze coerent asupra cauzelor si nu a efectelor in acest politicianism de mare rahat. A doua abordare ii priveste pe medici. Faptul ca au facut copii la aceste dosare, ca le-au remis Dvs, nu ii exonereaza de culpa. Cum poti tu ca medic sa spui ca tu nu esti vinovat cand de ani de zile lucrezi De Buna Voie intr-un sistem pe care il cunosti foarte bine si stii toate riscurile la care expui un bolnav atunci cand il treci intr-un salon infectat sau intr-o sala de operatie care are iz de latrina...nu poti sa pretinzi tu ca medic ca te obliga cineva sa lucrezi in astfel de conditii! Revolta trebuia sa vina de mult, din interior, de acolo se schimba lucrurile. Nu au facut-o, nu o fac, sunt complice la genocid si trebuie sa plateasca in solidar cu statul! Cred ca daca Ioanitoaia ti-ar da si tie si Mirelei cate un laptop la care nu se mai disting tastele si v-ar targeta in fiecare saptamana cel putin un articol de investigatie, ori ati cere laptopuri civilizate ori ati scrie noaptea, acasa pe laptop-ul personal. In prima varianta, daca nu primiti ceva civilizat , va cautati un loc de munca care sa va satisfaca. In cea de-a doua varianta, procedati exact ca majoritatea medicilor care vin de acasa la serviciu cu portbagajul plin de dezinfectant. Asta nu-i exonereaza de raspundere. Putem doar sa apreciem la superlativ devotamentul lor pentru o cauza care pare a fi pierduta. Si ei, cei care au murit si care vor mai muri infectati de bacterii ce vina au ????

ion  •  7 aprilie 2016, 14:16

Catalin esti un maestru al diversiunii ! La arsii pe suprafata mare ( peste 40-50 % ), in plus, cu profunzine grad III-IV, la care se mai adauga si arsurile ca cai respiratorii, moartea este o varianta posibila , la peste 50% din cazuri, oriunde in lume. Exista mari suprafete de tegumente denudate, prin care se pierd proteine, prin care se pot insamanta bacterii. Daca la asta mai adaugi si zecile de cazuri concomitent primite, ai in fata imaginea unui dezastru, in fata caruia este cam dezarmat. E ca la un cutremur (cu sute,poate mii de oameni, cu zdrobiri,cu fracturi multiple, etc). Asa ceva se intampla extrem de rar, nu de mult am citit reactia unui medic francez, care nu intalnise asaceva ( ca si la Colectiv ), intr-o cariera. Eu unul, am avut parte ,din pacate, sa vad efectele unei explozii ,la un camp de sonde,explozie de gaz metan, cu arsuri intinse, cu efecte devastatoare pentru victime, privitori si medici.cam prin anii 1977-1980. Nici o tara din lume nu are atatea camere sterile , ca sa-i cuprinda pe toti. Cum cladirile de spital , la noi, sint vechi, logic , in spitale, exista si microbi, latenti, in alte cazuri, care aici au mediu de dezvoltare propice. Concluzia este ca in primele 7-10 zile, arsii de la Colectiv au fost tratati bine, complicatiile, sechelele , insuficientele pluriorganice, apar dupa asta, si se moare din septicemie, insuficienta renala, pneumonii etc. E limpede ca antibiotice rare si puternice, proteine intravenoase,etc. , in cantitate mare nu le tine stocate nimeni. Medical vorbind, cam 90 % dintre mortii , care au murit in strainatate mureau acolo si daca erau trimisi , din prima zi. Asa este evolutia. A produce emotie printre oameni, sau a produce cresterea furiei apartinatirilor, la adresa medicilor este o chestie urata, dar la moda , la noi., unii chiar o fac cu placere, crescandu-si notorietatea, pe seama celor care sint implicati emotiv, in problema. Si printre medici exista frustrati profesional, exista incompatibilitati intre persoane, acum unii medici au gasit momentul sa incerce sa preia conducerea, de aici reactia lor de acuzare a colegilor, a spitalului , etc ( invidia medicorum pessima...). Este extrem de trist, dar, cred ca dupa lungi si inevitabile procese,( unele nascute de suferinta, altele de furie, altele pentru despagubiri, etc) nu va fi abatuta atentia de la adevaratii vinovati ai dezastrului ( proprietarii spatiului, organizatorii evenimentului, firma de artificii pirotehnice,pompieri, ISU etc) si de ce sa nu fim onesti sa nu recunoastem ca cei prezenti, au acceptat tacitsi iresponsabil sa intre intr-o supraaglomertie, usor detectabila, intr-o incinta, care doar daca esti rau intentionat nu poti sa nu o recunosti. Abia dupa asta putem discuta despre "reactia angajatilor lui dr. Arafat"si despre spitale si medici. Fara placere, cu jena chiar pot afirma ca medicii nu sint Dumnezeu (sau dumnezei mai mici"" ) , este chiat urat ca unora, care au incercat sa faca ceva,cu conditiile care le au, sa le imputi acum ca nu au reusit cum au vrut, sau ca, unii chiar. le-au facut chiar rau pacientilor. Ca jurnalist ar trebui sa accepti chestiile astea, dar nu toti pot....Sint chiar curios, daca aceasta postare va apare !

Jos Cenzura  •  7 aprilie 2016, 14:19

Probabil ca dinGermania , Mara. Din Obernkirchen , hahaha. Tolontan ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihaela  •  7 aprilie 2016, 14:25

Pai domnule Tolontan, la fel e si cu meseria de doctor, ministru, etc. Atunci nu inteleg de ne ce pierdem vremea scriindu-ne. Ma duc la munca mea. Unde eu imi pretind sa fac un bine. Nu neaparat ca job description, ci ca alegere. Succese.

Adriana A  •  7 aprilie 2016, 14:36

Un simplu search pe google sau scholar poate duce la mutiple studii referitoare la cauza mortii in pacientii care au suferit arsuri. Citez dintr-un metastudiu: "Sepsis is the leading cause of death after burn injury. Multiple antibiotic resistant bacteria now account for the bulk of deaths due to sepsis." In studiile pe care le-am citit, rata mortii cauzata de septicemie variaza de la 36% la 80% din pacienti. Procentajul este enorm, si, din pacate, arata ca ceea ce s-a intamplat in romania este foarte comun.

Mia  •  7 aprilie 2016, 14:42

Lucrez la terapie intensiva ( nu, nu infirmier). Am avut grija de "mari arsi" intr-un spital universitar din SUA. Ceea ce prezentati in acest articol arata o profunda neintelegere a proceselor fiziologice legate de septicimie si multiple probleme etice legate de jurnalism. Fara a scuza situatia precara a spitalelor romanesti, se moare pe capete de septicimie si in alte tari cu conditii mult mai bune. Obsesia asta cu infectiile "din pereti " este absurda, cand cauza numarul unu de transmitere a bacteriilor o reprezinta mainile nespalate ale doctorilor si asistentelor. Medicii intervievati ar trebui sa va lumineze in legatura cu diferenta dintre soc septic, septicimie si raspuns inflamatoriu systemic al organismului la o astfel de trauma. Unul dintre cele mai grele lucruri de acceptat in astfel de tragedii este ratiunea peste emotie, si faptul ca statisticile privind mortalitatea sunt corecte. Parintii victimelor nu reusesc sa priveasca obiectiv o astfel de situatie iar greselile repetate din sistemul romanesc de sanatate nu ajuta deloc, insa nici exagerarile mediatice de tipul acestui articol.

Dan Roua  •  7 aprilie 2016, 14:54

mie imi place f mult titlu. imi place mult jignirea adusa popoarelor ale caror tari se termina in "stan", ca si cum alaturarea unui "stan" este dovada superema de decadere a acelei tari. inca din titlu simti desniformarea si sictirul fata de aceasta tara si ceea ce se intampla in ea, dar si abordarea unor teme partinitoare doar de draful rating-ului pt fee-uri mai mari (prietenii stiu de ce) ce-ar fi sa chemam blogul asta... "Telenovelistan"?? ar rima si cu numele proprietarului, macar in cuvinte mai putine: cam de tot *** sa spui dupa ce niste oameni au sistemul imunitar praf ca i-au ucis bacteriile, cum e cam de tot *** sa spui ca asta e investigatie jurnalistica. investigatie era cand citeai si de pe alte surse, vezi studiile enumerate mai sus de cei care au mai comentat. Asa. e doar o sorcova jurnalistica: hai sa mai dam si noi ceva de la colectiv ca mi-au cazut niste fise in mana si daca scriu cu cuvinte cheie gen "morti", "autoritatile ascund" etc nu o sa se prinda fraierii ca noi defapt suntem *** societatii, ba mai si spunem nonsalant ca nu ne propunem sa facem bine. Ok, eu imi propun atunci sa zic PTIU!! ati trebui scuipati de toti cei care stateau pe trotuar in noaptea aia salvand vieti sau prelungind macar unele, pana sa vina cei dragi, pt o plecare mai lina spre nenat. Bacteristan pe dracu. poate Tabloidland!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  7 aprilie 2016, 15:37

Din film se intelege ca Pacientul 3 a fost la Spitalul de Arsi unde a contactat cele 7 bacterii. (se vede in coltul dosarului) . Atunci acel spital ar trebui demolat cu buldozerele.

Maria  •  7 aprilie 2016, 15:49

Toate articolele dumneavoastra sunt foarte captivante si surprind perfect realitatea. Sunteti foarte talentat, nu trebuie sa va spun eu asta. Stiti ce mi-as dori? desi nu are importanta....ca macar doua dintre articolele/ investigatiile dumneavoastra sa se refere la mortii din Revolutie, acum dupa 26 de ani. Normal ca nu conteaza numarul si fiecare suflet conteaza dar acolo au fost sute (cam 1000 ca nici azi nu exista evidenta exacta, depinde de institutie) fata de 64. Si ei au fost tineri, au avut copii, sotii, mame, tati si au murit de glont si nici acum nu stim cine, decat cu putine exceptii. Si nimeni nu mai vorbeste sau aminteste despre ei....

Jos Cenzura  •  7 aprilie 2016, 16:02

***, v-ati uitat peste studiile de specialitate, intainte sa scrieti, ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jean chelba  •  7 aprilie 2016, 16:16

Parlamentul „lucreaza” .Pe 30 03 2016 au modificat legea46/2003 pentru a pune cat mai multe piedici parintilor si rudelor victimelor din„Colectiv” ,de a obtine documentele medicale. Legea nr. 50/30 03 2016 ???????.

sorin  •  7 aprilie 2016, 16:27

O analiza simpla: cazul celor 8 pacienti transferati de la Spitalul Militar la omologul lor din Bruxelles. Toti au plecat infestati cu bacterii ucigase, doi au ajuns in septicemie, si au supravietuit!! Cine crede ca ar fi scapat daca ramaneau aici sa ridice mana! Nu vad nici unul inghesuindu-se! Asta e diferenta dintre noi si Europa Occidentala! Respect Tolo si comp.

mi  •  7 aprilie 2016, 16:48

Cind aveti de gind sa terminati cu *** asta de la clubul ala ***. Pentru ce vor despagubiri acesti oameni? Nu le-a dat nimeni foc. Daca au dreptate astia, ar trebui despagubiti si toti acei care au murit nevinovati ,accidentati de idiotii sub influenta alcoolului. Mergeau pe strada, un *** cu masina s-a urcat pe ei si i-au schilodit sau omorit . Aia sint nevinovati. L clubul cu pricina si-au dat singuri foc si acum vor statui si despagubiri. Sa fie iertati cei morti si sanatate la ceilalti dar mai terminati ca deveniti gretosi

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MD  •  7 aprilie 2016, 17:09

Domnule Tolontan, ar fi bine sa discutati si cu medici inainte de a prezenta asemenea date. Infectiile intraspitalicesti sunt definite ca acelea care apar la PESTE 48 de ore de la internare, in 3 zile de la externare sau in interiorul a 30 de zile de la o interventie chirurgicala - e definitie internationala, o gasiti si pe site-ul OMS. Tineti cont ca o cultura bacteriana are rezultat in 3 - 5 zile. Prezentati destule din cazuri ca fiind infectii intraspitaliceti dar aparind ca rezultat in primele cinci zile, adica rezultat la culturi care s-au facut la internare, insemnind infectii venite din exterior , dinainte de internare, nu din spital. Klebsiella, pseudomonas si acinetobacter, E coli, E cloacae sunt bacterii care se gasesc oriunde nu doar in spitale inclusiv pe pielea celor care au venit in spital - puteau fi purtatori ai acestor bacterii fara sa o stie, iar in momentul in care s-a creat o rana au contaminat acea rana venind de pe pielea intacta din jur, asa cum e posibil sa fi venit dintr-un mediu oricum nesteril - strada, sau chiar de la cei care au ajutat la acel timp in strada. Nu e mai putin adevarat ca modul in care se intelege problema infectiilor nosocomiale in Romania e deficitar, nu se raporteaza, nu exista protcoale comune de adresare a lor - sunt o problema in toata lumea, cam 30% din bolnavii de terapie intensiva au asemenea infectii oriunde, si in Anglia si in Germania si in Statele Unite si este un efort permanent, sistematic, de a le reduce in orice tara....mai putin Romania. Am citit un raport facut pe spitale pilot in Romania - stiti care e cauza principala a neraportarii si adresarii acestora? - FRICA DE REPRESIUNI; nu e acceptabil, daca medicii nu-si pot face meseria corect din cauza lipsurilor si amenintarii ca isi pierd locul de munca pentru ca ar spune adevarul si l-ar adresa cum credeti sa se rezolva asa ceva? Daca nu exista o intelegere, inclusiv la nivel administrativ si de minister de sanatate, dar si a publicului in genere, ca e o problema recunoscuta si adresata intr-o intreaga lume medicala, daca nu e recunoscuta ca o problema care trebuie adresata onest si profesional, ci e privita ca inca un prilej de denigrare a medicilor din Romania nu se va rezolva nimic. Cu scuzele de rigoare, asemenea problema nu se rezolva cu DNA_ul alergind dupa culturi din rani sau catetere si punind catuse bacteriilor, medicilor si asistentelor, oricit de multa incredere ati avea in DNA ca salvator al Romaniei.

blackcat  •  7 aprilie 2016, 17:55

Cineva a spus ca vreau sa ascund adevarul. Si ca sunt un "infirmier" care.... Ambele afirmatii sunt false. Un infirmier nu are mult habar despre ce se intampla in astfel de situatii. Iar cei mai multi nici macar nu-si imagineaza cum este. desi nu am fost implicat direct, am vazut multe cazuri si, din pacate, am vazut ce se intampla. Ceea ce eu as dori este sa se spuna adevarul in totalitate, nu pe bucati si distorsionat si manipulator cum face acest articol. Cand se intampla o catastrofa cu multi morti si raniti sunt intotdeauna nenumarati factori implicati care influenteaza deznodamantul final. Acolo au murit multi oameni si inca si mai multi au ramas cu sechele ingozitoare pentru tot restul vietii, pentru ca arsurile nu se vindeca niciodata. Am toata compasiunea pentru ei si suferintele lor, pentru ca stiu prin ce trec. Dar nu mi se pare corect sa aruncam anatema asupra celor care au facut niste eforturi disperate pentru a salva ce se mai putea in conditiile date. Nici ca se prezinta acest nefericit eveniment scos din context si fara sa tina cont de realitatile actuale, atat din tara, cat si din strainatate. Faptul ca aceste documente nu sunt desecretizate este grav, dar probabil este o incercare de aparare a unor oameni care se simt in pericol de a fi pusi la zid, dupa ce au facut tot ce le statea in putinta pentru alti oameni, doar pentru vina ca au fost acolo si nu au putut face mai mult. Le inteleg furia si frustrarea - alimentate de un sistem pagubos si prost functional, dar si de o presa agresiva si manipulativa - a celor implicati, dar dincolo de dreapta dorinta de aflare a adevarului, restul mi se pare o ipocrizie extrema. Acest eveniment e doar varful aisbergului si a pus in evidenta foarte clar si ce e bine si ce nu in sistemul de sanatate romanesc, dar si in multe alte domenii. Daca ar fi sa ceara despagubiri pentru conditii proaste de ingrijiri, probabil ca aproape toti romanii ar trebui sa se constituie in parte civila. Din punctul meu de vedere, pentru toti ar fi cel mai bine sa incercam sa invatam ceva din aceasta experienta si sa incercam sa alegem ce e bine si ce nu e, sa ne vedem greselile si sa incercam sa le corectam. Nu vreau sa fiu Casandra, dar in Bucuresti se poate intampla in orice moment o catastrofa de mult mai mari proportii, pe langa care "evenimentul Colectiv" ar putea fi doar un avertisment minor. Iar ceea ce multi nu par capabili sa inteleaga este faptul ca daca unii oameni au murit dupa o saptamana, o luna sau 3 luni asta s-a intamplat tocmai pentru ca au fost ingrijiti si au fost ajutati sa mai traiasca aceasta perioada, in conditiile in care leziunile lor initiale le ofereau practic zero sanse de supravietuire de la bun inceput. Dar e usor sa scrii un articol ca acesta, in care iei o informatie disparata, pe care o prezinti cu aparenta obiectivitate, fara sa tii cont de informatiile colaterale si de context, si afisezi un tablou al unor vini construite, catre care sa indrepti subtil dar ferm degetul opiniei publice.

Travian  •  7 aprilie 2016, 18:27

Deci fiecare familie indoliata in urma procesului contra statului se va IMBOGATI cu un milion de euro . Interesant sa te imbogatesti de pe urma mortii unei persoane iubite . Dar acesti bani , o mica avere de unde provin ? In loc sa se mai cirpeasca bugetul sanatatii cu ei .... vor imbogatii procesomanii . Stiu ca e foarte subiectiva situatia dar ideea ar fi sa ne unim cu totii si sa lovim in acei responsabili de aceste infectii. Sa fie dati in judecata cei care sint direct vinovati . Si sa plateasca din buzunarul personal . Acolo de unde au adunat averi din spagi , stind indiferenti pe scaun , nepasatori la ce se intimpla in spitale . Sa se umple puscariile cu acesti vinovati. Sa le fie totul confiscat . As vrea sa vad si astfel de bogatani adusi la zero si cu lucrurile personale ajunsi in strada . M-am saturat sa vad ca numai oamenii obisnuiti , cinstiti sint aruncati in strada . Numai cei care traiesc de pe o zi pe alta (supravietuiesc) vad ca sint mereu buni de plata in multe directii . NUMAI omul de rind e bun sa cotizeze la stringerea de averi a mafiotilor si interlopilor . Ca unii se incadreaza in ambele categorii . Se dovedeste inca o data ca sistemul capitalist nu e bun . Promoveaza libertate pentru hotie si toate celalalte ramuri negative .

Cristina  •  7 aprilie 2016, 19:25

@Mia - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15729064 Regretabil, dar victimele Colectiv pare că au fost primul eșantion de pacienți evaluați din România, în mod public. Câți dintre bolnavii de cancer pleacă din spital cu aceste infecții? Interesează pe cineva, în condițiile în care pentru voi, medici români, metastază = moarte sigură? De ce vă bateți pe spate că suntem inteligenți și competenți, mai ales cu resurse limitate, când locuim în una dintre cele mai insalubre și poluate țări din Europa? Câte cazuri de malpraxis s-au înregistrat în România? Cât timp ne mințim singuri vom continua să fim irelevanți și nu vom putea schimba nimic. Opriți-vă, vă rog! Ce legătură au pacienții oncologici cu victimele din Colectiv? Cauza decesului.

Jos Cenzura  •  7 aprilie 2016, 21:12

***. De ce aia din Colectiv au primit atatia bani de la stat si cei bolnavi de cancer nimic. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mia  •  7 aprilie 2016, 21:25

@Cristina, ce legatura au pacientii cu cancer cu Colectiv? Haideti sa nu mai batem campii aici.

Luca  •  7 aprilie 2016, 21:32

Oameni buni , in toata tara mor oameni datorita bacteriilor din spitale !!! "Colectiv" a scos la iveala doar unele spitale din Bucuresti ... din pacate ... din nefericire ...

dan  •  7 aprilie 2016, 21:52

Nu pot sa-i inteleg pe cei care combat aici subiectul acestei investigatii? Traiesc in alta tara sau au bani pentru a se trata in privat e singura explicatie pentru ca toti stim ca aceasta e adevarata fata a spitalelor din Bucuresti si din tara. Sunt niste bombe biologice. Bravo, domnilor jurnalisti eontru curaj si adevar!

stardust  •  7 aprilie 2016, 22:14

Citind comentariile imi dau seama ca mai exista speranta, lumea nu mai citeste *** tolontaniste fara sa isi foloseasca neuronii. Rusine tolontan. Mai bine ai ingropa subiectul pana nu iti ingropi site-ul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marin Cezar  •  7 aprilie 2016, 22:36

@ Catalin Scanteie,am fost internat in Bagdasar Arseni si ulterior transferat in Austria unde am ajuns cu 3 bacterii multirezistente(Klebsiella pneumoniae,Acinetobacter Baumannii, Pseudomonas aeruginosa) si in pragul septicemiei. De unde crezi ca le aveam? cum poti sa fii asa sigur ca nu a murit nimeni in Bagdasar din cauza infectiilor??? Nu neg daruirea si munca medicilor de acolo, au facut eforturi supraomenesti sa ne salveze, dar sa spui ca nu au existat astfel de probleme ....???!!!. Am vazut ca aduci osanale medicilor de acolo,asta pot intelege, dar sa negi problemele cu bacteriile.....vreau sa ma faci sa inteleg!

io  •  7 aprilie 2016, 22:39

@dan - va explic eu, daca inca n-ati inteles. sistemul medical romanesc, asa rupt in fund, plin de lipsuri etc. a reusit in cazul colectiv sa se descurce la fel de bine ca si alte sisteme medicale mult mai potente (de exemplu' ala american). daca va uitati strict pe cifre, asta e realitatea. gasiti suficiente studii care atesta acest lucru. trebuie doar sa cautati un pic si sa renuntati sa va informati exclusiv din ce zice dl. tolontan. ce face dl. tolontan aici nu stiu ce e - prostie, rea intentie, lipsa crasa de informare, cinism - putin imi pasa. de asta sunt destui care combat marea "investigatie", pentru ca nu face decat sa descopere apa calda si apoi sa se mire ca e calda. da, statul roman trebuie sa plateasca despagubiri. da, statul roman poarta o mare vina in ce s-a intamplat in clubul ala. dar nu din cauza sistemului medical. nu in cazul asta. in cazul asta sistemul medical cred ca a facut tot ce era posibil. si sincer nu cred ca in alta parte ar fi fost mai bine. deh, statistica asta, e data naibii... "clubul" ala nu trebuia sa functioneze. punct. si pentru asta statul si cei care au permis functionarea bombei aleia sper sa plateasca.

dragos  •  7 aprilie 2016, 22:40

Domnule Tolontan de decizia dumneavoastra depinde urmatorul raspuns Situatie: : avem un spital (in cazul de fata de arsi) infestat cu una...doua...trei bacterii mortale. Intrebare: ce facem? inchidem spitalele? Vreau o solutie: -Nu poti pana nu darami spitalul si-l construiesti din nou...simplu.. in spital cati doctori lucreaza :10, cate asistente:40, cate infirmiere: 60 si 8 portari... tablagiul cu 12 clase si 16 luni de scoala de politie castiga mai mult decat doctorul cu 21 ani de scoala ... cine nu si-a facut datoria si-au murit oamenii aia...doctorul sau tablagiul care a dat autorizatie de functionare...

Luiza Radulescu  •  7 aprilie 2016, 22:41

Articolul este lipsit de obiectivitatea jurnalistica, dar si de fundamentul stiintific. Se bazeaza pe senzational si cauta strict audienta. Numai ca e de ajuns sa cauti sa citesti cate putin din studiile facute in tarile "civilizate", fara -stan in coada, despre infectii, arsuri grave si acele bacterii ca sa te lamuresti.

Cătălin Tolontan  •  7 aprilie 2016, 23:42

@luiza radulescu: nu credeti ca ar fi mult, mult mai usor sa facem audienta cu alt gen de materiale? Nu credeti ca ne-ar fi mai bine scriind despre lucruri mai soft? Astfel de articole nu fac audienta, nu atrag sponsori, nu cresc tirajul. Dimpotriva, ele atrag suspiciuni, adversitate si dau senzatia ca avem ceva cu cineva. In cazurile fratilor Becali si pina la Monica Ridzi, Elena Udrea sau Rudel Obreja tot asta auzim. Uneori, s-au pornit anchete judiciare, sint oameni diversi care considera, fara temei, dar e dreptul lor, ca din cauza noastra au intrat la inchisoare sau sint trimisi in judecata. Unii au jurat razbunare. Vi se pare ca e o placere? De ce le publicam atunci? Pentru ca aceasta este profesia noastra. Nu vreau sa va conving de nimic, e dreptul dvs sa nu credeti si al nostru sa continuam sa facem acelasi lucru pe care-l facem de 20 de ani. Nu ne victimizam ca ne place ce facem si nici nu sintem defensivi. Doar v-am explicat.

dana  •  8 aprilie 2016, 0:01

sper sa cistige toti parintii procesele cu statul si sa-si gaseasca alinare intr-un proiect comun, poate un spital nou! Ati citit despre Mariana Oprea? supravietuitoare, de la AKH. Nu mai are degete deloc la mina stinga, i au ars miinile de la cot in jos, dar se reface, invata totul de la capat! Doamne, ai grija de toti dar mai ales de cei mai buni ca noi!

cristian  •  8 aprilie 2016, 0:21

@Catalin Tolontan Daca tineti asa de mult sa ne informati, sa prezentati fapte, de ce nu prezentati o minimala comparatie cu situatia din alte tari in cazuri similare? Asa, ca sa avem si valori relative, nu doar absolute. Infectiile in cazul arsilor nu sunt o chestiune mioritica. Ceea ce insa nu pot spune despre felul in care ne-ati pseudo-informat.

Tony  •  8 aprilie 2016, 1:08

M-as bucura daca Dl. Tolontan ar vrea sa raspunda si la anumite intrebari care au fost puse anterior si anume: -ce spun rapoartele statistice pe aceasta situatie si in alte tari? -ce posibilitate este ca o parte din aceste bacterii sa se fi aflat pe pielea pacientului chiar chiar inainte de internare? -care este contributia pe cap de locuitor la sistemul de sanatate, atat in romania cat si in statele pe care le consideram imune la bacterii? (in conditiile in care spre ex. un antibiotic costa la fel si in RO cat si SUA) Si nu, nu vreau cu aceste intrebari sa apar cumva sistemul medical romanesc, dar pentru o buna informare poate ca ar fi bine sa fie publicate si aceste informatii.

Moromete  •  8 aprilie 2016, 1:48

Felicitari pentru inca un articol bine documentat! Cat despre cei care nu mai sunt,... sa le fie tarana usoara! si multa putere familiilor lor! E o tragedie,... timpul nu se mai poate da inapoi, insa intrebarea care ramane pentru noi toti este: la urmatorul "Colectiv", ori cutremur, ori alt mare ghinion, va fi situatia diferita in bine fata de ce s-a intamplat acum? Din articolele anterioare pe acelasi subiect, imi pare ca ancheta ceruta de Ciolos arata carente majore nu doar la spitale ci si la intreaga interventie si prim ajutor. Cum ne pregatim ca in viitor sa nu ne mai gasim in aceeasi situatie? Cu ce oameni si cu ce echipamente?

8vious  •  8 aprilie 2016, 4:30

"Prin definiție, ziaristul nu e partizan; după cum nu produce probe pentru autorități, nu furnizează nici sprijin celor despre care scrie." Vrajeala de 3 lei. Toti ziaristii sunt subiectivi si partizani.

Rose  •  8 aprilie 2016, 5:04

Domnule Catalin, Este intr-adevar foarte ingrijorator atunci cand spitalele nu elibereaza documente la cerinta familiei, asa cum ar fi conform legii, dar nu pot spune ca nu ii inteleg. Pana la urma, la fel cum vad ca si altii au mentionat, informatia din dosare nu este prezentata intr-un mod rational si in context stintific. Cum nici eu nici dumneavoastra nu suntem doctori, ce parere aveti daca facem un search pentru "cause death after burns" si ne uitam la publicatii ale unor cercetatori in medicina? Chiar din primul astfel de studiu gasit aflam ca 47% din morti erau datorita sepsisului, din care 78% erau datorita organismelor rezistente la mai multe antibiotice. 78% din 48% inseamna ca 37% din totalul mortilor au fost datorita acestor tipuri de infectii. Mai mult, cum studiul s-a uitat la cazuri de-a lungul a 20 ani, au vazut ca in perioada 1999-2009, comparat cu 1989-1999, a fost o crestere dramatica a mortilor datorita astfel de organisme rezistente la antibiotice. Asta inseamna ca sunt din ce in ce mai prevalente. Din 2009 pana in 2016, oare cat de mult au devenit si mai comune? Siiiii... surpriza, studiul este dintr-un spital din SUA, nu din Romania: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2811947/ Din concluzia studiului: "However, sepsis, due to multi-drug resistant organisms, may continue to impede efforts to increase survival if we cannot develop strategies to fight these organisms that go beyond the surgical and clinical techniques that have been implemented already". Asa ca poate ar fi mai folositor si mai important daca am avea o discutie despre faptul ca IN LUMEA INTREAGA sunt din ce in ce mai multe cazuri de organisme rezistente la antibiotice, multe dintre ele gasindu-se in spitale. Cum cercetarea a noi tipuri de antibiotice nu aduce la fel de multi bani precum cea pentru diabet sau cancer, multe companii farmaceutice nu investec in asa ceva. In UK , chief medical officer (mediul sef al comitetului ce sfatuieste guvernul pe teme medicale -- nu stiu ce ar fi echivalentul nostru), a avertizat inca din 2013 ca este iminenta o criza in care populatia este infectata cu organisme rezistente la antibiotice si trebuie sa se pregateasca pentru asa ceva la fel cum se pregatesc pentru calamitati naturale, sau atacuri teroriste (http://www.livescience.com/26586-superbugs-apocalypse-sally-davies.html). In SUA, organizatiile precum FDA (Food and Drug Administration) si CDC (Center for Disease Control and Prevention) deasemenea avertizeaza si incearca sa inteleaga cum putem sa luptam cu rezistenta la antibiotice (http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm092810.htm ; http://www.cdc.gov/drugresistance/threat-report-2013/ ). Noi ce facem? Inchidem orice sansa de cercetare in medicina, si cand dam de aceleasi probleme ca restul lumii incercam sa crucificam doctorii ce inca mai sunt in tara. Hai sa avem un challenge... Puteti sa scrieti un articol cu o cercetare riguroasa despre "De ce sunt din ce in ce mai multe astfel de organisme peste tot in lume?" si "Cum putem sa incurajam cercetarea in tratamente pentru asa ceva?"

Andrei  •  8 aprilie 2016, 6:41

Categoric, in spitalele de stat sunt probleme majore legate de infectii, dar aa nu uitam totusi ca un pacient cu arsuri majore este extrem de slabit ca si imunitate si ca aproape sigur face infectii. Iar chestia cu "nu colaboram cu justitia" este "the ultimate thing". Voi vreti doar sa arati cat de tari sunteti!

nea caisa  •  8 aprilie 2016, 8:34

Pentru un ziarist de notorietatea dlui Tolontan, mi se pare un articol rusinos, pentru ca el se inscrie pe linia foametei de bani a unora care s-au dus la baut intr-un cotet, o ruina, de la fabrica Pionierul. Ca paranteza, de ce sa continuam sa fabricam pantofi la Pionierul, cand putem trage tuici acolo? Constat o mutare a problemei, in sensul ca supravietuitorii si rudele mortilor se indreapta impotriva statului in loc de a se indrepta impotriva patronilor. Pentru ca bomba Colectiv nu este a statului! Statul a trimis, la locul accidentului, salvari, a gasit locuri in spitale si a asigurat asistenta medicala victimelor. Inclusiv in strainatate. Toate acestea pe banii contribuabililor. Ori, in loc sa privim actiunea statului ca pozitiva si sa consideram ca toate victimele care traiesc dupa incendiu traiesc datorita actiunii statului si banilor contribuabililor, o seama de vectori de opinie considera ca aceia care nu au supravietuit au murit datorita actiunii statului. Scumpe rude, noi, contribuabilii, nu am scos din buzunare mii de euro pe zi cu care v-au fost tratati accidentatii prin cele strainataturi ca sa veniti acum cu pretentia de a va rezolva problemele existentiale tot pe baza buzunarelor noastre! Daca vreti bani atunci cereti-le patronilor locantei! Dle Tolontan, un jurnalist onest ar fi inceput publicand lista accidentati care nu si-au platit cotizatiile la asigurarile de sanatate, adica a celor care nu aveau dreptul la tratamentul extins pe care l-au primit; asa cum e corect, nu ei ar trebui sa ne ceara bani noua, contribuabililor, ci noi, contribuabilii, ar trebui sa le cerem lor restituirea costurilor tratamentelor. Si iata, domnule Tolontan, ca o si fac. Deci, stimabililor, mai intai dl Tolontan, ca un jurnalist onest ce este , va cere inapoi banii cheltuiti cu tratamentele celor care nu aveau platita cotizatia la asigurarile de sanatate. Este, dle Tolontan? Si, in general, dle Tolontan, mai usor cu pretentiile: vom avea tratamente la nivelul Frantei, sa zicem, atunci cand vom vom putea cotiza la sistemul de santate ca in Franta, adica de zece ori mai mult decat pot acum cetatenii romani, adica atunci cand veniturile romanilor vor fi de zece ori mai mari. De ce sunt veniturile romanilor mici? Dvs. jurmalist si sa scriu eu despre asta? Dle Tolontam, au am avut o ruda apropiata care, in 1985, a fost ars. Tot vizitand zilnic, vreo cateva saptamani, spitalul de arsi si vorbind cu medicii, mi-am facut o idee si despre chestiunea infectiilor. Sa stiti ca infectiile reprezinta spaima cea mai mare a doctorilor si pacientilor de arsuri. Si nu o problema de cateva zile, ci de cateva luni, mai precis pana ce pielea cea noua, fie ea inca subtire, acopera in intregime suprafata arsa. Ca ars, poti face o infectie mortala si la cateva saptamani de la ardere, cand te crezi scapat. Adica subiectul infectiilor trebuie tratat cu multa atentie, mai ales ca vremurile din 1985 au trecut: stiti cum erau tratati arsii atunci? Dupa o metoda turceasca numita uscare libera,la moda pe atunci; arsului i se curata arsura zilnic, cu bisturiul, pe viu dupa care erau tinuti goi-pusca, pentru ca ranile sa se usuce, iar a doua zi o luau de la capat; era nenorocire, lesinau de durere barbati in toata firea. Cei de acum au parte de tratamente mult mai moderne si, mai ales, mai costisitoare pentru contribuabili. Asa ca, dle Tolontan, fiti jurnalist adevarat si lasati gasca deoparte.

Cătălin Tolontan  •  8 aprilie 2016, 9:17

@MD: nu doar ca am discutat cu medici, dar chiar medicii ne-au dat dosarele. Si ei ne-au spus cit de grava e aceasta problema in Romania. Cit de departe sintem de realitatile de afara. Statisticile de la noi sint, pur si simplu, masluite.

Comentează