Am făcut probe de laborator: dezinfectantul folosit în 2.000 de săli de operație din România are o substanță activă diluată de 10 ori!

Rezultatele testului independent pe care l-am ridicat ieri de la laboratorul Institutului de stat ICECHIM depășesc cele mai negre așteptări

joi, 28 aprilie 2016, 7:02

UPDATE: Șefii Hexi Pharma au anunțat în urmă cu puțin timp că fabrica își oprește producția și se pune la dispoziția autorităților. „Până la elucidarea și rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorități și de mass-media s-a oprit producția în fabrică, precum și orice distribuție. Cea mai bună soluție este oprirea producției și verificarea tuturor substanțelor pe care noi le producem pentru dezinfectarea spitalelor. Vom colabora cu autoritățile care sunt abilitate să verifice eficiența dezinfectanților produși de către noi și vom oferi acces la toate informațiile de care acestea au nevoie”, se arată într-un comunicat preluat de digi24.ro. Știind că peste tot în țară se vor găsi concentrații mai mici, șefii Hexi Pharma merg exact pe tactica pe care, așa cum surse din interior au relatat corect ziarului, au pus-o la cale încă de luni: poate că sînt probleme de concentrație, dar ”produsele și-au făcut treaba”. Rămîne de văzut dacă spitalele, care i-au acoperit pînă acum, vor raporta analize microbiologice excelente și în aceste condiții.

UPDATE: Corpul de control al premierului Cioloș a început o anchetă pe dosarul dezinfectantelor din spitale. De asemenea, Ministerul Sănătății anunță, la rîndu-i, măsuri de control. Întrebat de un reporter Realitatea TV, președintele Iohannis a vorbit despre nevoia de schimbare a procedurilor din domeniul sănătății.

UPDATE: Felul în care autoritățile își ignoră propriile laboratoare (rezultate tot din inițiative pan-europene) e un ”modus operandi”. În cazul tragic al bebelușilor din Argeș, Marius Geantă a arătat în ”Adevărul” cum șefii sănătății au negat pînă în ultimul moment, exact ca în situația dezinfectanților. Și, urmăriți cu atenție!, cum aceleași figuri de autocrați medicali devin avocații acestor cauze pierdute.

UPDATE: Astăzi, la ora 21, la emisiunea lui Liviu Mihaiu de pe TVR, vorbim împreună cu oamenii din Asociația Colectiv despre acest subiect și despre altele. 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

„…nu ai fost salvat ca să trăiești
ai puțin timp, trebuie să depui mărturie.

fii curajos. când mintea te înșală, fii curajos
în cele din urmă doar asta contează”

Mereu am avut puțin timp ca oameni.

Pe 1 ianuarie 2007, România adera la Uniunea Europeană într-o grabă istorică. Și femeia flutura o hârtie pe holurile ICECHIM: „Am obținut acreditarea!”.

Femeia era șefa laboratorului de analize pentru biocide, un pilot româno – european construit pe prestigiul răscumpărat al unei întregi școli de chimie în care nu „coana Leana” conta, ci miile de specialiști, profesori și studenți.

Sfat UE: „Construiți un sistem de verificare a ceea ce e pe etichetă”

„În perioada de preaderare, am muncit enorm ca să ne cuplăm la valorile și standardele științifice europene”, povestește unul dintre martorii petrecerii de acreditare. Nu mai ține minte dacă a fost șampanie.

Dar știe că a fost efort și că au fost bani publici.

Din 2005 și până în 2007 statul român a construit, din impozitele cetățenilor săi, o serie de laboratoare într-un program care se adresa Infrastructurii de Evaluare a Conformităților.

Da, da, sună aiurea, dar gândiți-vă puțin la ce înseamnă ”evaluarea conformităților”!

Înseamnă să faci laboratoare care să ateste dacă un produs e conform cu ce scrie pe etichetă. Sau dacă în bidon regăsești ce e pozat pe el.

„Am construit laboratorul, suntem aici!”

Documentul UE vorbea despre nevoia unui laborator la București care să poată face teste fizico-chimice pentru „controlul biocizilor care au un rol important în combaterea infecțiilor nosocomiale„.

Și l-am făcut. Nu e vorba de ziduri, ci de metode în primul rând.

L-am acreditat și la Bruxelles, unde figurează și azi ca „Laborator pentru fertilizanți și biocide”.

Mai apoi, cei de la ICECHIM au trimis adrese către:
1. Ministerul Sănătății.
2. Inspecția Sanitară de Stat.
3. Comisia Națională de Biocide, cea care avizează și dezinfectanții din spitale.
4. Producătorii de antiseptice de pe teritoriul României.

Mesajul era: „Suntem aici!”.

Știți câte răspunsuri au primit?

Vreme de 9 ani, nu au primit nicio cerere de analiză.

Zero!

Nimeni dintre autoritățile sanitare ale statului nu le-a folosit expertiza.

Adresele expediate în orb de către laborator sunt încă aici, în clădirea enormă de pe cheiul Dâmboviței, pe dreapta cum treci de Podul Cotroceni. Acolo sunt și oamenii, mai puțini însă. Și laboratorul.

În acest timp…

Sunt exact aceiași 9 ani în care Ministerul Sănătății a semnat 796 de contracte cu firma Hexi Pharma care livrează biocizi în peste 350 de spitale din 40 de județe fără ca nicio autoritate să controleze vreodată concentrația produselor! Pentru nici o firmă.

Din cauza lipsei de cereri de analize, unele laboratoare au dispărut. Nu ICECHIM, care doar s-a restrâns.

„În timp, am renunțat la o bună parte din acreditarea RENAR că plăteam inutil. Pentru biocizi, am păstrat-o doar pe pH”, povestește cineva în soarele de dinainte de Paști. De fapt, ca să fie clar. Nici un laborator, nici Icechim și nici Unilab, prietenii Hexi Pharma, nu are acreditare internațională pentru analiza fizico – chimică la biocide.

Am dus Suprasept la analiză

După Colectiv, ceva s-a întâmplat.

Presa a împins subiectul infecțiilor și câțiva oameni și-au amintit de ICECHIM. În ultimele luni, laboratorul a primit trei cereri de analize. De trei ori mai mult ca în ultimul deceniu!

Una dintre cereri este cea înaintată de Gazeta Sporturilor.

Am testat Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul și echipamentele medicale prin imersie” și pentru deliminarea bacteriilor din „blocurile operatorii, secții de arși, ATI, săli de tratament”. Dar și pentru mesele de operație, podele și pentru „dezinfecția prin nebulizare”.

”Suprasept se folosește pentru dezinfecția înaltă și curățarea instrumentarului și echipamentelor medicale” Etichetă produs

Practic, Suprasept e folosit peste tot.

Rețetele din fabrică arătau că produsele se diluează

În decembrie 2015, am intrat în posesia unor documente din fabrica Hexi Pharma din care reieșea că Suprasept și Thor se produc diluat. Le scosese un specialist din fabrică, după ce a încercat inutil să-l convingă pe patron să renunțe la banii cîștigați astfel!

Nu doar aceste două substanțe sînt în situația falsului, susține sursa, dar pentru Thor și Suprasept a decis să ne ofere rețetele ca să le prezentăm publicului.

”2.000 de săli de operație” susține Medi Pharma că sînt curățate cu produsele sale

”140.000 de mîini” susține Hexi Pharma că se dezinfectează cu produsele sale

Rețetele au vechime de câțiva ani, iar sursa afirmă că „în prezent, lucrurile doar s-au periat puțin. Ca să fie clar: diluarea se practică în continuare, chiar dacă în 2016 s-au schimbat numele produselor!”.

Pentru Suprasept, pe rețetele de producție de acum câțiva ani diluarea era de 9 ori pentru substanța activă glutaraldehidă și de 5 ori pentru substanța activă clorură de didecildimetil amoniu.

Bidonul cu 1 litru de Suprasept

În decembrie 2015 am cumpărat un bidon de un litru de Suprasept produs în august 2015 și cu data de expirare 2018. A costat 45 de lei.

Și apoi am început să scrutăm după confirmări, pentru că părea necredibil ca statul român să nu verifice fizico-chimic substanțele utilizate în spitale. În timp, în mult timp, povestea s-a confirmat. E adevărat. Statul nu face niciun control asupra concentrației!

Apoi am început să căutăm laborator.

Nu e simplu. Că nu mai sunt laboratoare.

Ne-a luat câteva luni, ceva mai puțin decît Ministerului Sănătății, care l-a uitat pe ICECHIM vreme de 10 ani. După cum a uitat și alte laboratoare publice, unele ale unor institute medicale.

L-a uitat de tot de vreme ce marți, 26 aprilie 2016, ministrul sănătății Achimaș-Cadariu anunță că va înființa un laborator nou în altă parte, la Institutul de Sănătate Publică.

Am dus bidonul de 1 litru sigilat la ICECHIM pe 12 aprilie. „Nici nu-l primeam decât sigilat, că avem regulile noastre clare, care asigură trasabilitatea analizelor”, spun cei de acolo.

Intuiția unei jurnaliste

Cînd le-am dus, ne-au comunicat că rezultatele testului durează.

Nu știm cât.

Luni, 25 aprilie, decidem să publicăm. De ce înainte de rezultate? Pentru că nu ne-am dus după o firmă, așa cum a simțit jurnalista Mona Dîrțu într-un comentariu de marți pe fb, ci după sistem.

Iar sistemul nu controlase pe nimeni, niciodată, concentrația substanței active. Nu doar pe liderul Hexi Pharma, ci pe nimeni.

Aceasta era informația cea mai importantă pentru pacientul român. Că nu e protejat. Și merită publicată.

Între timp, aparent în România rămăsese un singur laborator valid, Unilab, laborator cu același administrator precum o altă firmă a patronului Hexi Pharma, Dan Alexandru Condrea.

„Rețetele sunt falsificate”

După publicare, Hexi Pharma a ripostat. A spus că rețetele oferite de sursă „sunt falsificate”. Și că de ce nu dăm sursa. Serios?

Ne amenință cu tribunalul. Dreptul lor.

Marți, firma apare cu un alt comunicat, în care nu mai vorbește despre faptul că rețetele ar fi false, ci doar că nu contează atât de mult concentrația, ci efectul substanțelor.

Pentru noi, familiarizați cu cazul, e un semn. Cei din producție de la Hexi Pharma sunt speriați.

Medicul Sorin Paveliu avertizează, într-un text pe Adevărul, că statul ar trebui să se asigure că nu dispar loturile, că nu se șterg urmele. Pare o frenetizare a temei. Sau poate nu.

Rănitul de la „Colectiv”

Ieri, primim un telefon. Sunt gata analizele!

Urcăm scările decăzute, nesfârșite, ale laboratorului ICECHIM. Astăzi, el aparține de Ministerul Educației.

Jos ne așteaptă unul dintre răniții de la „Colectiv”. El a vrut să vină și să fie primul care să vadă testul cu ochii lui.

„…și lasă-ți Mânia neajutorată să fie ca marea
oricând auzi vocea celor jigniți și bătuți”

Intrăm în clădire. „N-am văzut niciodată așa ceva. Am făcut testele de trei ori ca să fim siguri”, spune, calm, femeia din laborator. A operat mii de analize în viața ei de chimistă. Hîrtiile pe care le primim poartă semnăturile a trei doctori, doi ingineri și un chimist, a unui chimist și a unui tehnician.

Ieșim. Afară, pe scări, îi dăm tânărului hârtia. O ia.

Rezultatele testului sunt aici, în degetele lui prinse cu mănușile compresive care apasă cicatrice, ca să nu lase bucățile de piele care cresc să se dezvolte haotic.

Privește cifrele. „Glutaraldehidă 1,17%”. Compară cu ce scrie pe etichetă. „Glutaraldehidă 12%”. Tot pe etichetă scrie că „Suprasept se folosește în secții de arși”.

Am vrea să scriem că i-au dat lacrimile. Dar nu i-au dat. Doar a început să transpire. „Deci chiar am avut noroc!” spune el, sec.

Diluat de 10 ori

Rezultatul.

În Suprasept, substanța activă glutaraldehidă este diluată de 10 ori.

Iar substanța activă clorură de didecildimetil amoniu este diluată cu 30%.

Ce e acesta? Dezinfectantul placebo?

suprasept2

Testul a costat 800 de lei.

Numai în 2015, contractele Hexi Pharma semnate cu spitalele din toată România cumulează 10 milioane de euro.

Tânărul ars se îndepărtează. Nu vrea să mai audă, nu vrea să vadă pe nimeni și, în primul rând, nu vrea să ne vadă pe noi.

„fie ca sora ta Dispreț să nu te părăsească
pentru informatorii, călăi, lași – ei vor câștiga
vor merge la înmormântarea ta și ușurați vor arunca
o mână de pământ
dalta îți va ciopli biografia înfrumusețată”.

Niciun răspuns, niciun comentariu

Un cuplu de pescăruși zboară bezmetic deasupra Dâmboviței. Încercăm să dăm de ministrul sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu.

Îi explicăm prin sms că e important și urgent.

UPDATE: Nu reușim să obținem de la șeful sănătății nicio reacție.

La fel procedăm cu Dan Alexandru Condrea și cu directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, semnatară a rețetelor diluate „și care este independentă”, după cum ne spunea Condrea, la primul pas de delimitare față de omul său de încredere de pînă mai ieri.

Le explicăm concret în sms despre ce e vorba. Niciun răspuns.

Cu doar trei zile în urmă stăteam față în față cu Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma.

„E foarte important să ai soluții de calitate în spitale. Și noi asta livrăm”, spune el.

„Dacă statul investește în dezinfectante bune, atunci oamenii vor ajunge mai repede acasă din spital, iar statul va face economie cu acest consum de antibiotice care a depășit măsura”, adaugă.

„Cum credeți că pot fi diluate?”

04_AN_Condrea

Îl privim îndelungat pe bărbatul de 41 de ani, cum vorbește îngrijit despre cruciada sa cu infecțiile din spitale, și nu știm dacă să-l credem pe el sau să credem sursele. Treaba noastră e să prezentăm ambele variante.

ÎNTREBARE GSP: Dumneavoastră personal v-ați opera în România?
RĂSPUNS CONDREA: Doar dacă îl știu personal și am încredere în doctor. Gîndiți-vă că sîntem în țară cu o sumedenie de greșeli medicale și în care medicii scapă nepedepsiți.

Patronul se uită la rețetare. „Nu se poate să fie diluate, serios, cum credeți că o substanță activă poate fi diluată de 9 ori?!”, zice Condrea.

Când patronul celei mai mari firme de dezinfectanți din România pleacă de la mall, un oarecare din parcare face o observație simplă: „Uită-te la tipul acesta! Are un Porsche Cayenne și l-a înmatriculat în Bulgaria. Cât de lacom trebuie să fii?”.

„Nu poate fi diluată de 9 ori, gândiți-vă!”. Nu de 9, de 10 ori, conform analizei de acum. 

„și nu ierta. cu adevărat nu e în puterea ta
să ierți în numele celor trădați în zori

păzește-te însă de mândria inutilă
privește-ți mereu chipul de clovn în oglindă
repetă: am fost chemat – oare nu erau alții
mai buni ca mine…”
                                   Zbigniew Herbert

Aici se încheie un capitol al acestei investigații.

50.000 de români, dintre care 10.000 de copii, vor sta internați în spitale de azi, joi, și pînă luni, după Paști, conform statisticilor de la Școala de Sănătate Publică

Dar nu ne oprim. Venim după sistem!

Erau alții mult mai buni decât noi, niște ziariști.

Erau Parchetele, SRI, informatorii, poliția, inspecția sanitară, Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică, era Guvernul, dar așa s-a întâmplat să fie.

Semnează clovnii.

ssdSursa Gazetei care a oferit reţeta de fabricaţie a Suprasept și a Thor nu e absolut deloc surprinsă de rezultatul de laborator privind compoziţia dezinfectantului

06-_ALX7577

– Bună ziua, avem rezultatele de laborator pentru prima substanță, Suprasept!
– Şi cum au ieşit?

– Confirmă reţeta de fabricaţie pe care ne-aţi dat-o. În cazul Supraseptului, faţă de eticheta produsului, concentraţia primei substanţe active este de zece ori mai mică, iar în cazul celei de-a doua, în loc de 7 la sută avem 4,9 la sută.
– Eram convins că aşa vor ieşi analizele! Că această politică de diluare a produselor continuă de ani de zile până în prezent. Şi nu sunt singurul care ştie acest lucru.

– Aţi păstrat legătura cu foştii colegi?
– Da. Mai vorbim… Mi-au spus că în ultima vreme au mai crescut un pic concentraţiile la unele substanţe active, dar tot diluate sunt….

– Şi ce zic acum?
– Oamenii din producție sunt speriaţi pentru că le e frică să nu fie ei găsiţi vinovaţi. Cei care decid reţetele sunt directorul general Dinu Flori şi patronul, Dan Condrea. Nimeni altcineva.

– Există şi alte dezinfectante contrafăcute în afară de cele două ale căror reţete ni le-aţi oferit?
– Da. Mai sunt.

– Care?
– Dacă văd că nu schimbă nimic, o să vi le indic.

– Ştiţi cumva cât câştigă firma la o sticlă de dezinfectant diluat? Luăm de exemplu un flacon de un litru de Suprasept concentrat?
– Nu ştiu pentru că nu am avut acces la documentele privind achiziţiile de substanţe, la preţuri…

Au schimbat numele dezinfectanţilor!

La începutul anului 2016, firma Hexi Pharma a decis să schimbe denumirea produselor sale.

Astfel, cei doi dezinfectanţi, Thor şi Suprasept, se numesc acum Hexio-Sept AF şi Hexio-Sept. Caracteristicile produselor sunt însă aceleaşi ca înainte de modificarea denumirilor și de aceea nici n-au luat noi avize.

La majoritatea produselor, Hexi Pharma a apelat la ”schimbarea numelui în aviz”, conform informațiilor obținute ieri de Gazetă de la Gabriel Cilinca, președinta Comisiei Naționale pentru Produse Biocide.

53 de lei costă acum, pe un site de vânzări de pe internet (cleanstore.ro), o sticlă de Hexio-Sept, fostul Suprasept

„Numerele contează. Contaţi pe noi!”

În noiembrie 2013, firma lui Dan Condrea şi-a prezentat produsele la Conferinţa Naţională de Microbiologie şi Epidemiologie.

Hexi a fost unul dintre sponsorii evenimentului. ”Legătura dintre medicii epidemiologi din spitale și Hexi e mult mai adîncă și ar putea să fie cunoscută dacă autoritățile ar face ceva”, susțin surse din companie.

După cum relația lui Hexi cu directorii de spital e întreținută de agenții de vînzări și de Flori Dinu, potrivit acelorași surse. Că tot susține Hexi Pharma că, în 20 de ani, n-a avut plîngeri din partea nici unui spital. 

Sub sloganul „Numerele contează. Contaţi pe noi!”, Hexi şi-a prezentat cifrele și la Warsaw International Healthcare Exhibition 2013:

– peste 350 de spitale
– 1.000 de clienţi
– 2.000 de săli de operaţie
– 140.000 de mâini
– 200.000 de instrumente
– 5 kilometri pătraţi de suprafeţe

Suprasept a apărut cu probleme de etichetă în raportul DSP pe 2014

La întâlnirea de duminică, Gazeta l-a rugat pe Dan Alexandru Condrea să vadă cîteva pagini din raportul DSP pe 2014. În acestea erau conformități la mai multe produse, printre care şi dezinfectantul Suprasept.

„Produsul Suprasept, fabricat de SC Hexi Pharma Co SRL, etichetat necorespunzător. S-au făcut următoarele prescripţii: retragerea de pe piaţă şi interzicerea comercializării până la reetichetare”, se arată în raportul Direcției de Sănătate Publică.

Retragere care, însă, nu s-a întîmplat, după cum declară Condrea, care bagatelizează rapoartele publice ale DSP: „Sînt prost făcute! E un raport plin de greşeli. De pildă, scrie acolo că au retras de pe piaţă Suprasept. Nu l-au retras niciodată!”.

Vag întocmite, rapoartele DSP semnalau, totuși, problemele. Dar, de la DSP-urile locale și pînă la Inspecția Sanitară de la Ministerul Sănătății, observațiile se înmuiau.

Faptele conturează un tipar. Aproape toate substanțele despre care sursele din firmă susțin că erau diluate apăreau și în rapoartele oficiale cu ”probleme de neconformitate”. 

Statul are niște sonde, dar, pe măsură ce rapoartele urcă ierarhic, informația piere și autoritățile se joacă de-a ambiguitatea pe riscul celor 3,8 milioane de români internați anual în spitale.

La întrebările noastre extenuante din ultimele luni ni s-a răspuns că erau numai neconformități formale, scriptice, de etichetare, de aviz, și nu de calitate a substanței.

Rezultatele analizelor depun mărturie despre altceva.

De 10 ori depun mărturie.

Primele două părți ale investigației:

Comentarii (171)Adaugă comentariu

Mihai  •  28 aprilie 2016, 13:17

Si totusi, prim-ministrul nostru Dacian Ciolos a cetut denisia d-lui Vlad Alexandrescu, ministrul culturii nu d-lui Patriciu Achimaș-Cadariu ministru al sanatatii...

GB  •  28 aprilie 2016, 13:19

OBSERVATII ARTICOL SUPRASEPT - Substantivul “dezinfectant” (conform DEX-ului limbii romane) este de gen neutru, deci pluralul corect – “dezinfectante”; - Reglementarea activitatii de curatare, dezinfectie si sterilizare in unitatile sanitare a facut obiectul mai multor Ordine de Ministru in decursul ultimilor 13 ani. In 2003 a fost emis Ordinul Ministerului Sanatatii si al Familiei nr. 185/06 martie 2003, care dupa parerea mea era un ordin bine structurat si destul de complet in care dezinfectia chimica si clasele de substante dezinfectante erau bine documentate. In 2007, se invoca necesitatea reformei in domeniul sanatatii si este emis ORDINUL Ministerului Sanatatii Publice 261/06 febr. 2007 publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, 128 din 21 febr. 2007, completat si modificat ulterior. Ordinul 261 contine definitii si date tehnice despre dezinfectie si sterilizare care sunt utile din pct. de vedere teoretic, dar nu reglementeaza activitatea practica de curatare, dezinfectie si sterilizare din unitatile sanitare. - Referitor la produsul biocid in discutie care contine glutaraldehida va semnalez ca in Ordinul M.S.F. nr. 185/2003 se stipuleaza ca, citez:” Glutaraldehida este utilizata pe scara larga in unitatile sanitare, ca dezinfectant de nivel inalt si ca sterilizant chimic, sub forma de solutii apoase……Glutaraldehida in conc. de 2% este folosita pentru sterilizarea chimica a echipamentelor medicale termosensibile: endoscoape, dializoare, echipamente de terapie respiratorie, echipamente de anestezie…..Glutaraldehida nu trebuie sa se foloseasca pentru dezinfectia suprafetelor non-critice (adica pavimente, pereti, etc…) deoarece este toxica si ineficienta din punct de vedere al costului. Este suspectata ca fiind cancerigena, este iritanta si sensibilizanta”. - Activitatea de autorizare si inregistrare a produselor biocide in Romania a fost reglementata initial de H.G. nr. 956/2005 in care la capitolul XXI sunt prevazute contraventii si sanctiuni, iar apoi de HG nr. 617/2014.

Andrei  •  28 aprilie 2016, 13:27

Anul trecut bunica mea s-a stins in urma unei infectii in spital. Sper ca oamenii astia sa aiba pe constiinta absolut toti mortii din spitalele din tara asta. Pe vremea lui Ceausescu i-ar fi executat direct cu plutonul de executie.

colibry  •  28 aprilie 2016, 13:29

Socant, sau poate nu ... au trecut 6 luni de la tragedia de la Colectiv si in afara de demisia "micului Titulescu" care astepta cu nerabdare un motiv sa plece din fruntea guvernului - nimic nou. Un nou guvern, bebelusi decedati, ministru sanatatii cel nou, tot pe baricade, ca doar el nu isi da demisia pt niste nou-nascuti ... arestatii de la Colectiv liberi pe acasa, mai nou "forta strazii" care nu a zis nimic de bebelusii morti, iese din nou in strada sa apere ministrul culturii de "premieru mieu" .... Fostul primar vrea din nou la primarie, fostii patroni vor noi cluburi, romanii mor in spitale de peste 30 de ani din cauza bacteriilor ... Klaus plimaretu', e fericit ca va vota primarul Bucurestiului, dar va face naveta la Sibiu, primul ministru e suparat ca premierul nu il mai considera seful "guvierniului mieu" ... copy-paste vrea pozitia 3 in romanica, alinutza se crede om politic :) dar nu are oameni in partid, col. acoperit viseaza la primarie ... lumea se pregateste de alegeri si din nou alegeri anul asta. ------ Poate am scris mult, dar cred ca un fapt atat de grav descoperit de gsp, un fapt care ar trebui sa se lase cu demisii si ani grei de puscarie, va trece "neobservat" de oamenii politici, indiferent de culoare, preocupati acum de "primaria mea" si "guvernul meu". In rest dosare politice .... ca sa fie, medieri intre dna - sie -sri un subiect cu greutate mediat de "presedinte" ..... pai cine sa se mai ocupe si de .... cei care mor in spitale ?!?!?! ... doar am vazut ca si "mortii voteaza" la alegeri, asa ca pt ei nu conteaza ca suntem vii sau morti !!! .... mai vorbim peste 6 luni de la aceste analize si peste 1 an de la Colectiv ....

Samadau  •  28 aprilie 2016, 13:33

In primul rand, Catalin Tolontan si colegii care te-au ajutat in aceasta ancheta, aveti tot respectul meu pentru asta. V-as ruga sa nu va opriti aici si sa mergeti mai departe cu ancheta sa vedeti ce se intampla in spitalele foarte mari din Bucuresti unde sunt sectii bine cunoscute care au probleme cu germenii de spital. Eu am un exemplu concret pentru care sunt dispus sa ajut cu dovezi, pentru ca mama mea era sa moara din cauza unei bacterii contactate in Spitalul Panduri, Urologie (Clostridium difficile). Medicii de la spitalul de boli infectioase Victor Babes stiu situatia exacta, pentru ca au evidenta bolnavilor care se interneaza cu diverse astfel de boli luate de prin spitale sute/mii de pacienti. Intrebati si rata mortalitatii din ultimii 5 ani si o sa aveti o surpriza.

Alina  •  28 aprilie 2016, 13:38

Comunicatul Ministerului Sanatatii vizavi de subiect, publicat azi, dupa articol: http://www.ms.ro/?pag=62&id=16019&pg=1

Radu T  •  28 aprilie 2016, 13:40

Multe comentarii si doar cateva idei. Dupa parerea mea ar trebui sa SA FACEM ceva ! Ne trebuie insa un lider serios ... pe care nu il avem! Retineti va rog cateva comentarii: ionutz “ Am 35 ani si pur si simplu mi au dat lacrimile citind acest articol .Nu imi vine sa cred asa ceva . NENOROCITII astia calca peste cadavre .Blestemati sa fie” Virus “SRI are aparatura de un miliard de euro..Nu zic că se puteau face vreo zece spitale cu banii ăștia....Fiindcă nu va pasa..De ce nu a avut SRI informații despre tot ce abereaza Tolontan aici?” Mitrut “Toti cei implicati, activ sau pasiv, sunt *** Puscarie pe viata si confiscarea extinsa a averilor!” Cristian Mihai “Daca se va ajungi la proces sper sa nu pateasca precum cei din cazul Microsoft, 1-2 ani de puscarie, astia sunt *** merita ani grei de puscarie plus despagubiri de milioane de euro.’ SRG “Este incredibil cum nimeni nu reactioneaza (ma refer la factorii de ancheta/decizie, cand totul este atat de clar? Oh...am uitat: e vorba de Romania, o tara aparte, unde coruptii sunt protejati de alti corupti, unde legea, sistemul de valori morale si spirituale sunt trecute in plan secund, promovand in schimb: spaga, coruptia, amatorismul, ridicolul” Dan Incredibil... Toata stima, Tolo. Un serviciu imens adus societatii prin ancheta asta. Doar ca societatea nu e sigur ca va profita de acest serviciu“ Cu cine mergem mai departe ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ion  •  28 aprilie 2016, 13:45

pai sa schimbe etichetele. sa le zica: biocide homeopate. e conspiratie Boiron la mijloc, sunt sigur. Cred ca-si musca degetele ca nu s-au gandit ei primii la asta. sunt curios daca vor veni cu explicatii de genul "memoria apei".

Cătălin Tolontan  •  28 aprilie 2016, 13:53

@Haplo: dvs numiti o "problema de practica comerciala" sa duci in spitale o solutie de "inalta dezinfectie" cu o concentratie de 10 ori mai mica decit scrie pe eticheta? :-)

George  •  28 aprilie 2016, 14:02

Ultimele 2 link-uri din sfarsitul articolului nu duc nicaieri. Articolele sunt setate drept ciorne.

Stefan  •  28 aprilie 2016, 14:11

Bai manca-v-as gura voastra! Fara limbaj academic si fara periute, da' imi place al dreac de voi. Cateva picaturi de apa intr-un ocean, da' mici da' rai. Dati-le cat nu pot sa duca, poate poate o sa inceapa macar un pic sa se schimbe sistemul. As vrea sa vad o firma inchisa, amenzi de minim vreo cateva zeci de milioane de euro, cativa oameni dupa gratii, si o parte mica din sistemul medical deratizata. De ce in America se pot da amenzi de miliarde de euro, pentru chestii mai putin grave, dar la noi scapa lumea cu banutii la tescherea si cu cativa ani de vacanta fortata? Pe ei pe mama lor! Amin

Cătălin Tolontan  •  28 aprilie 2016, 14:13

@Un chirurg: ”Dle Tolontan sunt medic chirurg rezident. In urma cu 2 luni am semnalat neconformitati la antisepticul chirurgical pe baza de iod de la Bbraun(irita foarte tare pielea pacientilor) si seful de sectie mi-a zis sa tac, ca in viitor poate beneficiez si eu de anumite avantaje de la respectiva firma...si am tacut. Abia astept sa termin rezidentiatul pentru a pleca din mizeria asta de tara”. Fiecare are dreptul sa traiasca acolo unde se simte implinit. Dar, apropo, in general tacerea nu curata mizeria.

Ioan  •  28 aprilie 2016, 14:27

Să vedem dacă va plăti careva.

gilos  •  28 aprilie 2016, 14:31

Rusine pentru @Un chirurg si pentru cei care procedeaza la fel ca el. "Mizeria asta de tara", cum zici tu, este asa din cauza ta si a altora de teapa ta. De juramantul lui Hipocrat ai auzit ? Care o fi datoria unui medic, platit din banii cetatenilor, atunci cand descopera o neregularitate care pune in pericol viata pacientilor ? Cu mentalitatea asta crezi ca o sa faci cariera in strainatate ? Hai ca m-am enervat !!!! Felicitari Catalin Tolontan si echipei tale ! Cred ca nici nu iti imaginezi cat bine faceti prin anchetele voastre societatii romanesti ! Tineti-o tot asa, suntem mult mai multi decat vor ei sa ne faca sa credem!!!

Mediator Penal  •  28 aprilie 2016, 14:35

Adica nici o eficienta, si ne mai miram de ce :) !

Mihai  •  28 aprilie 2016, 15:18

Pai da, ca dacă mergi la administratorul spitalului (una din speciile cele mai corupte) cu o ofertă buna dar neinsotita de șpagă, nici nu discută. Te ia cu licitație odată pe an, că-i prețul prea mare etc. Am lucrat doi ani în domeniu. Soluții de calitate contra HIV, h1n1, polio etc. N-am vândut un litru din cauza alde ăstora din articol care aveau "preț bun". Acum vedem de ce...

GED  •  28 aprilie 2016, 15:24

Traim intr-o tara bolnava (mai bolnava decat ale altora) cum corect atragea atentia Andrei Plesu intr-un editorial de la inceputul saptamanii. Am citit cu nisip in ochi comunicatul de presa al Ministerului Sanatatii pe subiectul dezinfectantelor. Sunt stupefiat de gravele erori gramaticale cu care o importanta institutie a statului se adreseaza publicului. Sunt stupefiat de masurile pe care le propune: 1. "vor fi ridicate probe din dezinfectanţi pentru a fi trimise la testare în vederea stabilirii eficienței acestora" - ce rost are, timp pierdut, timp in care escrocii isi vor mai aranja apele; 2. "se vor recolta probe separat şi vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica dacă concentraţiile înscrise pe etichetă sunt în concordanţă cu conţinutul" - corect si suficient. Nu pot lua banii pe altceva decat pe ceea ce am declarat ca vand si am primit dreptul de a vinde. Judecatile acestea intortocheate par a fi o meteahna generala a "sistemului", in masura in care ne alintam atat de mult incat sa sustinem ca am avea vreun sistem... Precum militianul care sta de vorba jumatate de ora cu conducatorul auto pentru vreo infractiune, pentru a scrie un amarat de proces verbal de 250 de lei, timp in care in spatele lui este haos pe drumul public sau in intersectie. Suntem total ineficienti si pagubosi. Si de astfel de mentalitati profita escrocii (nu numai cetateanul cu dezinfectante si Porsche inmatriculat in Bulgaria, multi altii pe langa el). Este o competitie intre ei. A celor pentru care moralitatea nu mai exista sau definitia acesteia a suferit modificari de natura cancerigena. Si ce ar fi de facut pentru a iesi din mlastina aceasta puturoasa ? Pentru ca atunci cand suntem pe strada si ne vedem unii pe altii, fara a ne cunoaste, mai degraba sa zambim si nu sa ne incruntam. Pentru a ne recastiga increderea in societatea in care traim. Dictatura ? Pe termen scurt ar putea avea ceva rezultate, pe termen lung cel mai probabil ar da in alte probleme cel putin tot atat de grave. Inclin sa cred ca cei mai luminati si cititi dintre noi ar trebui sa (re)defineasca moralitatea, sa supuna publicului dezbaterea asupra acesteia si odata ajuns la un consens sustinut de o majoritate statul sa preia si sa promoveze aceste valori atat in institutiile sale cat si in sistemul de educatie a tinerilor. Poate in 15-20 de ani vom respira un aer mai putin toxic.

da!  •  28 aprilie 2016, 15:34

Ești ilar rău de tot cu subiecte de genul asta. În primul rand ca, astfel cum atesta cel doua studii realizate de medicii specialiști internaționali (studii publicate online, accesibile oricui), victimele din colectiv nu au murit din cauza microbilor din spitalele românești, ci din cauza arsurilor mari, care implica astfel de riscuri, de contaminare inerenta în orice mediu spitalicesc de ultima generație și dotare, inclusiv din lumea civilizata (studile arătând ca, procentual, victimele din colectiv nu au murit într o proporție mai mare decât în alte cazuri similare din spitalele tarilor mult mai dezvoltate _ studiați, informați va, nu folosiți netul doar pt postări și gacicareala). Apoi, țigările și MC donalds, bunăoară, generează boli și moarte directe zilnic, inmiit comparabil cu acești dezinfectanti, și nu am văzut dezbătut subiectul asta pe acest blog. Pe noi ne omoară atâtea lucruri grave care ne înconjoară, iar noi ne legam de de cele minore. Vrem dezbateri privind cele care omoară zilnic, pe toti (poluare, fumat activ și pasiv, alimentație contrafăcut, nociva etc, astea ne ucid incomparabil).

ioana  •  28 aprilie 2016, 15:40

Ma tem ca pana ajunge Parchetul si alte institutii la usa firmei evidentele vor... Se pricep la stregerea urmelor... Au calitatea de buni platitori...intelegeti ce trebuie...si cui trebuie Va scriu ...in cele 40 de judete asa se proceda...lunar...seriozitate maxima...de aceea le convenea sa dea dilutii...aveau de unde sa intoarca...stiau foarte bine ce fac...acum se plang ca sunt loviti...imi este rusine

STELU  •  28 aprilie 2016, 16:12

Domnule Tolontan , v-am scris si ieri un mic comentariu, acum pot afirma fara putere de tagada. Ceea ce se intampla in aceasta tara se numeste..CRIMA- SADICA .. cu autori cunoscuti.!!! Cu lacrimi in ochi si degetele tremurand pe tastatura , va spun sincer din suflet. Dvs. ati ramas ultima noastra salvare in aceasta tara. Efectiv nu-mi mai gasesc cuvintele a spune ceva n fata acestor monstuozitati , savarsite cu buna intentie de aproapele nostru.Nu mai spun nimic de juramantul lui Hipocrat , ma intreb cum acesti oameni[[ medicii ]] au putut savarsi asemenea fapte fara sa le pese de tragediile ce vor urma. Asa ceva depaseste puterea mea de intelegere. Dumnezeu sa va binecuvanteze stimate domn Tolontan.!!! Cu respect Stelu ..

jap jap  •  28 aprilie 2016, 16:20

"Muică, suntem neam de piatră, când e vorba pentru vatră, suntem pui de brâncoveni, de panduri și de jieni. Dacă n-aveam munți cum sunt, îi scoteam și din pământ"…biocid dacă n-aveam, Jiul biocid făceam. Am inteles ca homeopatia e o ramura de medicina acreditata oficial. Poate erau biocizi speciali pentru homeopatie.

Cătălin Tolontan  •  28 aprilie 2016, 16:22

@da!: ai dreptate, sintem necredibili pentru ca nu investigam si hamburgerii de ma McDonalds :-)

mihai  •  28 aprilie 2016, 16:24

Lamuriti-ma...daca - DEZINFECTANTUL FOLOSIT ÎN 2.000 DE SĂLI DE OPERAȚIE DIN ROMÂNIA ARE O SUBSTANȚĂ ACTIVĂ DILUATĂ DE 10 ORI!-cine se face vinovat producatorul acestui dezinfectant sau spitalele?

Francisc  •  28 aprilie 2016, 16:43

@mihai "daca - DEZINFECTANTUL FOLOSIT ÎN 2.000 DE SĂLI DE OPERAȚIE DIN ROMÂNIA ARE O SUBSTANȚĂ ACTIVĂ DILUATĂ DE 10 ORI!-cine se face vinovat producatorul acestui dezinfectant sau spitalele?" In articol se scrie că bidonul a fost predat laboratorului nedesfăcut, fapt confirmat de chimiștii de la laborator, care "nu acceptau sa fie desigilat". asadar, cine e de vină, in prima fază- producătorul. Că apoi, în spital, dezinfectantul ăla se mai diluează cu apă, ca să țină mai mult, e partea a doua. Incipit insa, in urma analizelor de laborator, producatorul este vinovat. Producatorul ar trebui sa facă niște ani buni de pușcărie, împreună cu cei care le-au dat OK-ul pentru a distribui spitalelor aceste produse. Lăsăm de-o parte morții de-a lungul anilor, din cauza infecțiilor. Dacă e să ne luăm numai după eticheta dezinfectantului, fals, uz de fals, inselaciune (scrii 12% si el are 1,17%). Uz de fals și inselaciune ca-l scoti la vanzare. că nu se dă gratuit in spitale. Și chiar dacă ar fi, tot crimă se numeste. E ca si cum ai vinde spirt medicinat indoit (ma rog, inzecit?) cu apă. Adică apă 10 litri si spirt 1 litru. Ia sa vedem, mai are acelasi efect ca spirtul direct?

COMUNICAT HEXI PHARMA CO  •  28 aprilie 2016, 16:49

Hexi Pharma a demarat o anchetă internă pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariția acestei situații. Mai mult, până la elucidarea și rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorități și mass-media s-a oprit producția în fabrică, precum și orice distribuție. 'Cea mai bună soluție este oprirea producției și verificarea tuturor substanțelor pe care noi le producem pentru dezinfectarea spitalelor. Vom face o analiză foarte amănunțită a tuturor concentrațiilor și eficienței produselor fabricate de noi. Vom colabora cu autoritățile care sunt abilitate să verifice eficiența dezinfectanților produși de către noi și vom oferi acces la toate informațiile de care acestea au nevoie', spune Dan Condrea, owner Hexi. Deși extrem de îngrijorați că o astfel de situație a putut să apară, reprezentanții Hexi sunt în continuare siguri că produsele și-au făcut treaba și că pacienții nu au fost în pericol. Rugăm DSP să meargă să ia probe de eficacitate din toate spitalele astfel încât să fim siguri că produsele și-au facut treaba. Suntem dispuși să suportăm contravaloarea acestor analize. Hexi Pharma nu a avut niciun moment intenția de a acționa împotriva pacienților din spitale, toate produsele fiind conforme cu reglementările europene. Hexi Pharma nu a avut niciodată, în 20 de ani, plângeri din partea vreunui spital, a lucrat întotdeauna cu bună credință față de utilizatorul final și activează într-o piață liberă, în care calitatea și prețul sunt singurele criterii după care produsele sale sunt comercializate.” Chiar credeti asta? Va intreb pe toti cititorii!!! Credeti ca se vor opri,stiind ca in toti acesti anii erau smecheri si jonglau cu sume de ordinul milioanelor de euro! Inca nu ati auzit nimic....va urma

CLaudiu  •  28 aprilie 2016, 16:53

1. Acesta este un site dedicat noutatilor din lumea sportului. 2.Cred ca mult mai multa lume ar lua in considerare investigatia ta, care evidentiaza destul de multe nereguli daca nu ar fi atat de evident ca nu esti apolitic asa cum ar trebuii sa fii in calitatea ta de jurnalist 3.Cred ca ar trebuii sa folosesti un site cu alta tematica decat acesta pentru publicarea "anchetelor" tale. Numai bine!

ioana  •  28 aprilie 2016, 17:00

Cum nu ati avut probleme cu Pseudomonas aeruginosa sau piocianic? Si ati schimbat loturile de dezinfectanti la spitalele....sa le scriu? Spitalele lui Cristi.... Comunicatul de mai sus tot doamna m si doamna f l-au scris? Va mai permiteti sa scrieti comunicate de presa? Ce penibil! De parca in toti acesti anii nu ati stiut ceea ce faceti! Pe cine vrajiti voi?Credeti ca mai vrajiti pe cineva?

jap jap  •  28 aprilie 2016, 17:00

Am inteles ca SAR a conceput o declaratie de integritate pentru candidati. Poate ar trebui completata si cu un angajament: "daca voi fi dovedit incompatibil, sau voi fi condamnat pentru coruptie, chiar cu suspendare, promit ca din acel moment niciodata nu voi mai candida si nu voi mai ocupa vreo functie publica." Ca vad ca astia considera puscaria ca pe un fel de scoala, trambulina politica, un fel de MBA, aproape ca si-o trec in CV iar populatia le-o numara la experienta, la aptitudini, la virtuti. Abia cand sunt saltati incepe cu adevarat cariera lor publica. Ca si Ceausescu, din acuzat se transforma in acuzator. Din inculpat, ca si Ghita, se transforma in judecator si legiuitor, in loc sa intre la zdup el cheama la comisie sa traga la rost fosti presedinti si alti politicieni. Ma mir ca inca niciun candidat nu si-a aratat si laudat tatuajele. Cred ca daca ii vine cuiva ideea asta ar spulbera concurenta. Eu zic ca un tatuaj indraznet ar bate micii si uleiul contracandidatilor, ar fi un plus flagarant pentru transparenta institutionala si ar creste increderea electoratului in candidat deschizand astfel noi subiecte si oportunitati de comunicare intre institutii si cetatean.

jap jap  •  28 aprilie 2016, 17:30

zice CT "da, Hexi este doar efectul. Complicitatea autoritatilor este cauza." si "nu firma e crima. daca exista o crima, metaforic vorbind, atunci ea este arma crimei. Sistemul este criminalul din povestea aceasta." Bine ca am castigat un nou erou al luptei antisistem. Cu alte cuvinte un produs al sistemului, paradoxal, e antisistem. Imi pare rau, e prostie sau manipulare. Un sistem trebuie sa existe, statul e o masinarie dar nu poate sa fie eliminat, ar fi mult mai rau. Sistemul trebuie imbunatatit, corectat. Anarhia e mai rea decat dictatura, vezi Libia, Statul Islamic, Donbass etc. Cine sunt "autoritatile"? Niste oameni ca noi, fratii, parintii, copiii nostri. Ei sunt pusi acolo de politicieni in functie de interesele mutuale. Iar politicienii noi ii alegem. Ii preferam pe cei penali, fara discutie. Ne vindem votul. Cine e de vina atunci, "autoritatile". Nu, noi suntem de vina, cititorii, jurnalistii. In democratie "autoritatile" sunt cetatenii. Cum e cetateanul e si democratia. Hai sal ascultam pe Moise Guran, inca o data, pana ne intra bine in cap: "Pervertirea gravă a unor valori, lipsa unor lideri şi a unor modele credibile şi curate, ba chiar şi absenţa unor perspective de curăţare morală a societăţii… acestea sunt cauzele reale ale corupţiei. Să fim sinceri! Societatea noastră nici nu poate fi mai mult decât este, atâta timp cât fiecare dintre noi nu îşi depăşeşte propria ipocrizie precum şi comfortul călduţ al nepăsării."

stelu  •  28 aprilie 2016, 17:31

Mai .. Jap Jap.. *** si diversionist, dispari mai *** cu diversiunile tale de doi lei de pe acest forum. Nu-ti crapa obrazul de rusine ticalosule in fata acestor monustruozitati, vii pe aici cu diversiuni ieftine de doi bani.!! ***.!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioana-fost angajat  •  28 aprilie 2016, 17:38

@ioana: daca aveti ceva de spus din interior, va rog sa folositi numele d-voastra. Nu de alta, dar eu stiu alte lucruri, nu ce ati scris! :P Va multumesc!

Cristi  •  28 aprilie 2016, 17:39

Tot respectul pentru ceea ce faceti ! Sper ca vinovatii sa plateasca cu varf si indesat pentru ce au facut ! Niste nenorociti morti dupa bani !!!!!

Cătălin Tolontan  •  28 aprilie 2016, 17:47

@ioana: va rog dati-ne un mail la [email protected]. Multumim.

octavian  •  28 aprilie 2016, 17:59

Bravo pentru ancheta, Catalin Tolontan ar trebui sa fie presedinte, un astfel de om ar putea salva tara de coruptie si hotie. In alta ordine de idei legile sint mult prea tolerante cu hotii mari din Romania, din pacate cei care le fac nu au nici un interes sa opreasca mafia, ei fiind parte din ea.

mihaix  •  28 aprilie 2016, 18:05

Foarte buna investigatia, trebuie ca toti *** (a se citi oamenii de afaceri) sa fie prinsi si deferiti justitiei. Dar, trebuie sa o spun, nu este de ajuns! Statul roman nu verifica dezinfectantii din spitale, ok. Statul roman nu verifica NIMIC, nu numai dezinfectantii din spitale. Nu verifica ce legume si fructe se vand pe teritoriul RO si de unde provin ele, a spus-o un inalt oficial. Nu verifica ce se vinde in hypermarketuri. In aceste clipe de frenezie a cumparaturilor romanii cumpara orice, oricat si mai ales oricum. Daca ati duce la laborator toata mancarea vanduta in hypermarket... Autoritatea statului care ar trebui sa verifice acest lucru se preface ca isi face datoria. Amenda 2000 de lei in retail?? Pe bune? Asta e amenda? Il doare in basca pe ala, te mai imbolnaveste de 3 ori/zi. Se numeste lacomie, dar pentru asta inca nu s-au inventat amenzi

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  28 aprilie 2016, 18:21

Ar trebui judecati ***!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  28 aprilie 2016, 18:27

Cea mai tara proasta , cum a spus un bun analist plecat de curand de pe aci , dl Ion Titisor . Totul se plateste pe lumea asta , anii nostri de lasitate , de fandoseala , de degradare umana , de indiferenta ,se intorc , a venit scadenta . Am tacut , am inghitit , ne-am facut ca nu vedem , ca nu ne intereseaza , asta e , acum nu mai avem nimic , nimic . Ori praduit , ori distrus , indatorati , ce o fi pe la primarii , cred ca datorii pe 50 de ani , asta e , acum ne miram si facem pe indignatii . Dl director de spital se plange ca nu sunt bani pt salariile tinerilor dar el are helioport in curte , pt ce Dzeu *** ce mai vrea sa-si cumpere ? Capul plecat sabia nu-l taie , lasa mama ca si tu daca ai fi in locul lor ai face la fel , baiat destept s-a descurcat , *** ce istet e ... Avem 4000 de sali de jocuri mecanice sau de Dzeu or fi alea , nu ne intereseaza , sa vezi ce tineret bengos crestem. Putin le-a dat afara , le-am luat noi . Sa ne traiasca

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dana  •  28 aprilie 2016, 18:30

@Claudiu - acesta nu e un site dedicat sportului! acesta este blogul unui jurnalist care nu mai este demult cunoscut doar pt cronicile sale sportive. In plus, omul nu face investigatiile singur, are colegi care au nume. Intelegi diferenta acum?! Saracule!

Filbert  •  28 aprilie 2016, 18:32

Ma mir ca gidea & badea inca nu l-au pus la zid pe Tolo pentru ca distruge un producator autohton, platit fiind de imperialistii de peste hotare. De-abia astept o sinteza a zilei zguduitoare in care cei doi guristi, plus gasca lor obisnuita, iau in direct shot-uri de Thor si Suprasept la brat cu condrea...

Alex  •  28 aprilie 2016, 18:35

@da! • 28 aprilie 2016, 15:34 Din cate imi aduc aminte a fost cel putin un caz al unui copil care a murit dupa Colectiv in care parintii au spus ca avea doar cateva arsuri la nivelul mainilor si nu foarte grave. Nu cred ca la asa ceva se refera studiile de care vorbiti.

dan  •  28 aprilie 2016, 18:42

domnul tolo are foarte dreptate de ce sa ne mai ascundem mizeria sub pres

A.D.  •  28 aprilie 2016, 18:45

Cu mana pe inima, d-le Tolontan: n-ati stiut cum arata Democratia ? Va arat eu: Dr. Nhung Tran-Davies (medic pediatru vietnamez, adus din frageda pruncie de parinti in Democratie, pentru o viata mai buna) lupta acum pentru o scoala mai buna pentru copiii ei si ai celor ca ea (adica cetateni de rand). Anume, lupta impotriva "Discovery/Inquiry/Constructivism/etc./etc. MATH" Stiti ce e chestia asta (cu nume multiple) ? E Matematica SUPER-DILUATA (prezentata drept ultimul racnet din educatie!) . Pentru prostime. Algoritmi de adunare si inmultire de iti sta mintea in loc (si care scot pe banda *** mentionati de Traian al nostru)! De ani de zile lupta vietnameza, cu armele Democratiei. Vreti sa vedeti rezultatul ? https://www.change.org/p/back-to-basics-mastering-the-fundamentals-of-mathematics/u/16387781?***=Dtp_tJZ_EYM9HAYdj-A2kjFc_t8uhEhKJhdA4Ufuc7c&utm_source=petition_update&utm_medium=email E dusa cu presul de autoritati de mai bine de doi ani, desi ea e doar varful de lance (figura din public) al unei echipe de matematicieni - nu e ea pediatrul care vrea sa (contra-)revolutioneze predarea matematicii (preliceale!) in Democratie. Cu mana pe inima: nu stiati ? Stiti ce inseamna sa infrunti niste incalificabili bine hraniti, aparati de Democratie ? Stiti ce inseamna sa te aliezi cu prostii (cei multi!) contra Democratiei ? - Prostimea ... - Prosti, da' multi ... NU; multi, da' prosti! Democratia ne-o dovedeste de cateva sute de ani. Pariez ca, atunci cand veti deveni semnificativ in actiunea dvs., veti primi mesaj sa va opriti. Oricum, va meritati banii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

r adu  •  28 aprilie 2016, 19:15

Dacă se poate face comparație între intrările de cantități de substanțe premergătoare preparării soluțiilor dezinfectante obținute în final, inclusiv cantitatea de curent electric, atunci se va putea demonstra indubitabil, diluarea substanțelor finale. Altfel ...... cred că greu cred că se va putea demonstra fraudarea. Dar ........ într-o lume unde toate firmele auto își modifică fraudulos performanțele ani și ani de zile, ........ sportivii de top se dopează, ......... actorii se droghează ......... mi-e greu să mai cred în atingerea de repere legale și morale.

QCD  •  28 aprilie 2016, 19:41

Ori de cate ori mai am apucaturi bizare de a imi dori sa ma intorc in tara, trec prin articole ca acesta care descriu realitatea cruda din Romania, cea de care am fugit : lipsa de elementara umanitate in goana dupa bani si jaf. Imi dau singur una dupa ceafa si-mi zic sa-mi vad de treaba mea chiar daca in coltul asta umed de lume ploua incredibil de mult sau de exemplu ninge precum astazi, in late April. Macar de la vreme stiu la ce sa ma astept, pe cand in tara, nimic nu mai e normal. Cat vei mai ramane dl. Tolontan in postura de simplu jurnalist ?

Irina  •  28 aprilie 2016, 21:54

TOTI NE VOR RAUL.SAU MOARTEA :TOATA mancarea e plina de E-uri nocive si carnea injectata,medicamentele toxice,reclamele false,producatorii nesimtiti ne vand marfa toxica ,politicienii fura,mint si aleg sa avem un cod penal de 2 lei datorita caruia infractorii si violatorii sunt liberi si criminalii eliberati prea devreme,politia nu ne protejeaza si acolo e coruptie maxima,parlamentarii fura,mint si sunt preocupati doar de salariul pensia si soarta lor,*** sunt la mare moda si cautare si se lafaie fara jena pe ecranele noastre la toate posturile de televiziune,apa e plina de substante nocive si chimicale ca si absolut TOATE cosmeticele existente pe piata,etc..Vai de noi,ce am fost si ce am ajuns......

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Zad  •  28 aprilie 2016, 22:12

vorba lui QCD, nu imi pare nici o secunda rau ca am ales sa traiesc printre straini de ceva vreme si nici nu-mi doresc sa ma mai intorc vreodata acolo unde am scuipat. nu vreau sa fiu partas (de nici o parte) ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andy  •  28 aprilie 2016, 22:29

10 minute Atat am ,,reusit'' sa va urmaresc pe tvr Si deaia au ,,amaratii'' audienta care o au. Ati facut echipa buna cu mihaiu. Cum sa spui dupa ancheta facuta ca ,,cei de la dsp erau uluiti de ce se intampla? ca nu le venea sa creada? Incet, incet se leaga lucrurile. ,,Ancheta'' asta nu-i pentru a pune umarul la schimbare. Subiectul e asta: Unii isi permit sa dilueze de 10 ori fiind si ei coautori a mii de decese in ultimii ani din cauza infectiilor intraspitalicesti scapate de sub control tocmai din cauza ca spitalele erau dezinfectate cu apa chioara. Cum ziceam in alta postare, ,,intreprinzatorii descurcareti'' au palmat minim 10 meleoane de euroi din aia 30 cu diluarea asta. Fiti sigur d-le Tolo ca au ,,investit'' banii unde trebuie. Au dat la toti ca sa fie multumiti. Si sigur, sigur si-au luat si cei de la dsp partea ,,meritata'' pentru capu-n nisip in cei 9 ani. Deaia zic, nu merge chestia asta cu uluirea ... Ca sa intelegeti cum sta treaba e cam ca in cazul ala cu isu de la bodega aia numita aiurea club. Cum vad eu ca ar trebui sa se deruleze lucrurile: dna-ul ar trebui sa salte macar cativa directori de spitale, conducerea ,,firmei'' fantoma, macar cativa de la dsp etc. sa faca o intelegere pentru reducerea pedepsei (ucidere din culpa) cu cei de la firma fantoma pentru a demantela caracatita din sistem (poate or avea astia o lista cu sumele date si numele ,,greilor'' care au luat, cine stie?) sa veniti dvs dle Tolo cu o continuare a anchetei si sa ajungeti la cei care au luat lozul pe cadavrele infectatilor sa preia si alti ,,jurnalisti'' subiectul din mers si sa descopere ei primi cum mergea si merge treaba cu sifonarea banilor pe pielea sanatatii populatiei Dar nu se va intampla nici unul din punctele de mai sus. Stiti de ce? Nimeni nu doreste asta. Nici macar dvs (am dreptate?).

Cristian  •  28 aprilie 2016, 22:43

Domnule Tolontan, pe cand teste la substanta activa din medicamentele scumpe? Rezultatele va vor lasa fara cuvinte.... criminali cu sange rece sunt nenorocitii astia...

Cătălin Tolontan  •  28 aprilie 2016, 22:54

@Andy: asadar nu sintem suficient de intransigenti? :-) Nu confundati, va rog, politetea cu lipsa de determinare. Ultimul care a facut asta a fost domul Condrea. Acum, serios, probabil ca nici nu e nevoie de atit de multe intelegeri ale DNA cu cei care vor sa vorbeasca. Si noi credem ca momentul poate fi folosit pentru a mai indeparta din mizeria din sistemul sanitar.

Crisrian  •  29 aprilie 2016, 0:17

Nu are lrgatura cu subiectul.Dar de curiozitate in legatura cu crima stie cineva cate au mai fost dastea unde politia e avertizata de risc si nu face nimic? Mama asa a murit. A fost atacata in casa ranita cu un cutit si nimic. Finalul a fost o crima. Sectia 7.

Comentează