Cine se ocupă de dezinfectanții și de arhivele spitalelor: rackeți, evazioniști și un hacker condamnat la 11 ani de închisoare pentru că a devalizat bursa

Condrea l-a angajat drept director pe Miron Panaitescu, un prieten care a furat 100 de miliarde de lei și în spatele căruia presa de atunci îl suspecta pe SOV. În prezent, directorul a reintrat în închisoare, pe alt dosar

joi, 5 mai 2016, 7:00

UPDATE:  Colegiul Medicilor reacționează: ”Investigația jurnalistică referitoare la dezinfectanții folosiți în spitale vine în continuarea unui demers de cea mai buna calitate profesională și socială”. Ei susțin că dezbaterea este benefică. Comunicatul integral la finalul articolului. 

UPDATE: Alianța Medicilor îl contrazice pe ministru Cadariu: ”Nu ne simțim în siguranță! Nu s-au testat decît bacterii, nu viruși, spongi sau fungi”.

UPDATE: Hexi Pharma are o reacție pentru Digi 24 în care recunoaște că e posibil să fie o problemă de concentrație și susține că n-a negat nici un moment că e posibil acest lucru. Ceea ce e adevărat și a observat toată lumea: n-a negat niciodată.

UPDATE: ”Un document de audit intern al Consiliului Județean Brăila din 2014 arată că firma Signum, a patronului Hexi Pharma, a obținut profit ilegal de pe urma persoanelor cu handicap”, scrie Jurnalul național, azi, pe prima pagină. 

UPDATE: Astăzi, de la ora 13 la 14, discuție Moise Guran – Cătălin Tolontan la Europa FM. Moise Guran pune întrebarea: ”Trebuie să demisioneze ministrul sănătății?”

UPDATE: Ovidiu Vanghele descrie pe Eur Activ care sînt afacerile derulate cu spitalele de către aripa ”intelligence” a grupului lui Dan Condrea.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Ministrul Sănătății ne asigură că stăm bine: 95% din testele din spitale sunt conforme.

„S-au realizat 3.526 de teste. Dintre acestea, doar sub 5% au fost teste neconforme pentru diferite produse biocide”, spune Cadariu-Achimaș.

Un regizor german cu origini românești asistă la conferința de presă. Cum ți se pare? „Transmite o senzație de neputință”, răspunde cineastul.

Achimaș nu e singurul om puternic fără putere.

Ce s-a întâmplat, de fapt, la Spitalul Floreasca?!
Și premierul Cioloș e neputincios în raport cu spitalele, care fac ce vor.

Primul ministru a trimis Corpul de control ca să ancheteze de ce Unitatea Modernă de Arși de la „Floreasca” nu era funcțională în vremea catastrofei de la „Colectiv”.

Asta în condițiile în care taman pentru „accidente colective cu mari arși” a fost ea concepută. Statul român a plătit 8,5 milioane de euro pentru această unitate, dorită la „Floreasca” de reputatul medic Ion Lascăr.

„Unitatea s-a deschis și s-au făcut 78 de operații, dintre care 67 cu victime de la Colectiv au fost făcute în Unitatea Modernă de Arși”, a răspuns spitalul, în scris, către Corpul de control al lui Dacian Cioloș.

Dar adevărul e altul.

Cum l-au mințit pe Dacian Cioloș
Ieri, în dreapta ministrului, șeful Corpului de control de la MS mai avea puțin și se galvaniza de rușine, în direct.

Întrebare din sală: Au fost făcute operații la Unitatea de Arși de la „Floreasca”?

Ministrul: Se studiază problema. Ziariștii insistă: Adică s-au făcut operații acolo, cum i-a răspuns spitalul primului ministru?! Ministrul ezită. Întoarce privirea ușor, spre dreapta.

În dreapta, fierbe apa.

0 operații a mărturisit ieri șeful Corpului de control al ministrului Cadariu că s-au făcut, de fapt!

78 de operații i-a spus Spitalul „Floreasca” premierului Cioloș că s-au făcut la Unitatea de Arși

„Nu, nu au fost făcute operații”, recunoaște șeful de la controlul MS. Că nu era dator omul să mintă pentru nimeni.

Vreți să fiți prim-ministru în România?!

„Floreasca” l-a înșelat pe Dacian Cioloș fără nicio remușcare.

Hexi Pharma peste toți
Acest rezultat de „95% e bine” a venit de la aceleași spitale și de la aceiași șefi de spitale și DSP-uri care au produs, de-a lungul anilor, episoade precum cel de la ”Floreasca”.

La Hexi Pharma se deschide șampania! E ca în fotbal, nici dacă ar fi arbitrat ei n-ar fi avut curajul să dea un asemenea rezultat.

Dar cine conduce grupul Hexi?

Cine sunt acești oameni minunați care au cucerit prin meritele lor peste 350 de spitale din 40 de județe și pe care azi responsabilii sănătății încearcă să-i absolve?

Ei nu livrează doar dezinfectanți (Hexi Pharma), ci fac și servicii de curățenie (Hexi Cleaning), analizează substanțele (Unilab), au propria clinică (Hexi Med) și arhivează actele spitalelor (Signum Service).

Ultimele două servicii, clinica și firma de arhivare, au fost făcute pe bani europeni.

De afacerile pe bani europeni ale lui Condrea s-a ocupat Miron Panaitescu. La 42 de ani, pe care-i va împlini zilele acestea, Panaitescu nu a ajuns un personaj de roman de aventuri doar pentru că nu se scriu romane de 3.000 de pagini.

Autorecomandat drept genial, cu trei facultăți, Panaitescu a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru că a delapidat 100 de miliarde de lei de pe bursă!
10_panaitescu

Jumătate din bani n-au fost găsiți niciodată.

Scoteau sumele prin societăți comerciale
Totul s-a întâmplat în două zile.

Pe 29 și 30 iunie 1999, împreună cu doi complici, dintre care unul și-a creat o identitate falsă, Miron Panaitescu „a folosit sistemul informatic al tranzacțiilor de valori”, după cum a constatat instanța.

Era un hacker meseriaș. Asta ca să știți dacă nu vă mai puteți accesa emailul după ce terminați de citit această poveste.

Nimeni nu a aflat vreodată de unde a avut Panaitescu 200 de milioane de lei ca să cumpere acțiunile prin care a păstruns în sistem. Presa vremii a speculat numele lui Sorin Ovidiu Vântu.

Cert este că, după fraudă, Panaitescu și complicii scot cei 2 milioane de dolari prin diverse societăți comerciale.

Prada se transformă în cash și jumătate dispare pentru totdeauna. Sau nu.

Miron Panaitescu este condamnat definitiv în 2003 la 11 ani de închisoare și e eliberat condiționat pe 24 aprilie 2007.

Face plângere la CEDO și pierde.

După închisoare, apare la Condrea
În octombrie 2010, sursele Gazetei îl identifică în grupul Hexi. „Miron s-a regăsit cu Dan Condrea, fostul său coleg de Medicină. Condrea avea nevoie de oameni care să știe manevrele cu banii și, mai ales, de oameni dispuși la orice”, spun colegii lui.

Invidioși, angajații nu primesc prea bine un geniu, mai ales când au senzația că nimic din calculator nu mai e doar al lor, ci și al șefului.

În firmă, veselia se amestecă discret cu paranoia.

„Panaitescu e peste tot în sistem! E un hacker briliant”, spun colegii. Hexi e o un grup de companii în care banii apar, dispar și sentimentele se dizolvă.

Agenții de vânzări, tineri care-și schimbă mașinile ca pe Wall Street, sunt singurii „cărora li se rupe”.

Arhivele spitalelor pe mâna Hexi
Discret, Panaitescu se ocupă de aplicațiile pe fonduri europene. Așa vin utilajele pentru clinica Hexi Med, unde el figurează drept director.

Apoi se fondează Signum Service, care ia imediat contracte de arhivare cu spitalele. Brăila, Galați, „Marius Nasta” din București, Vaslui, Ilfov, Spitalul de copii Brașov și altele.

Dar în Hexi nimic nu e așa cum pare. Signum, firmă de arhivare, cumpără pentru Institutul Naționale de Sănătate Publică, 10 tone de sare grunjoasă!!! E un amestec ca la o casă de nebuni. Apoi, firma se întoarce în stil mare la arhivare.

Poate că șefii sănătății se simt confortabil cu ideea că datele spitalelor și ale pacienților ajung pe mîna acestei trupe!

Pînă și Institutul Național de Statistică apelează la serviciile de arhivare ale firmei din grupul lui Condrea.

Nu v-am spus că Panaitescu e genial?

Dar și foarte crud.

”Nu ajutoare umanitare, ci sterilizare!”

La un moment dat, ”medicul Miron Panaitescu” își postează pe Facebook un album foto cu un grup de copii somalezi flămînzi, intitulat „NU AJUTOARE UMANITARE, CI STERILIZARE!”.

Șocată, o bloggeriță, Andrada Daciana scrie că e uluită de ”comentariul acestui medic, lipsit total de respect și compasiune față de niște oameni ce trec printr-⁠o tragedie înfiorătoare”.

Directorul Hexi Med îi răspunde cu fraze porno, amenințări și  cu următorul argument: „În loc să le plângem de milă, ar trebui să ne gândim dacă toți acești oameni trebuia să se nască. În cele mai înapoiate și mai sărace regiuni din lume se nasc cei mai mulți copii. Iar europenii trebuie să își bată capul cu ajutoare umanitare, că acei copii au dreptul la viață. Iar putorile lor de părinți continua să facă copii, că știu că vin fraierii de europeni să le dea gratis de mâncare. Și eventual mai vin și în Europa să ceară azil politic”.

Intră din nou în închisoare
Din păcate pentru Miron Panaitescu, viața i se întunecă din nou.

În 2011, adoarme la volan, cade de un pod și soția din Republica Moldova îi moare pe loc.

Este condamnat la doi ani și nouă luni pentru ucidere din culpă, pedeapsă care se contopește cu restul de executat de 1.323 de zile și rezultă o pedeapsă de 3 ani și 3 luni.

Pleacă din postura de director la Hexi Med direct în închisoare, pe 18 decembrie 2015.

Un patron retras
Alt personaj important al grupului este Flori Dinu, directorul general la Hexi Pharma.

10_Flori Dinu_

„Inițial, Flori era un om care apărea din partea Hexi Pharma la licitații. Era frumoasă, atentă și insistentă comercial pe lângă oamenii din spitale”, povestește un om din piață.

Între timp, Flori Dinu devine „legătura vitală între Hexi, Ministerul Sănătății și spitale”, susține aceeași persoană.

„De câțiva ani, Flori Dinu e numai cu nasul pe sus! Dacă ați ști câte legături are cu spitalele și cu mahării din Sănătate! Îi are la degetul mic”, spun surse din Hexi Pharma, recunoscătoare că Flori Dinu „face tot ce e mai greu”.

Puterea de reprezentare a lui Flori se explică și prin faptul că Dan Condrea „este un tip introvert”, după cum îl caracterizează oamenii care lucrează cu el.

„Îngrozitor de zgârcit, ceva patologic”
Nu bea, nu fumează și e un șef secretos. Portretul mișcat al lui Dan Alexandru Condrea.
10_Condrea_

Ca și la Panaitescu, nu empatia e punctul forte al lui Condrea. Nimeni nu ridică ochii în fața lui.

Medic fără definitivat, șeful suprem al grupului Hexi nu iese în public, nu semnează documentele și nu se afișează cu boșii sănătății. De partea aceasta se ocupă Flori Dinu.

„În schimb, Condrea este cel care gestionează firmele off-shore, face combinațiile financiare, inclusiv returnări de TVA”, spune o sursă din firmă.

Bărbatul de 41 de ani este calculat cu banii ar spune el. „Îngrozitor de zgârcit, ceva patologic”, pretinde un angajat.

Apropiații susțin că are firme deschise în România, Cipru, Germania, Republica Moldova și Bulgaria.

„Și-a procurat și acte de Bulgaria”, susțin oamenii săi.

Conflicte violente
A avut probleme infinite în divorțul de fosta soție, Laura, medic și ea.

Ea l-a acuzat că a bătut-o și a trimis către autorități poze cu Dan Condrea ținând o rangă în mână.

Lucrurile au rămas în zona unui conflict sever și, conform Laurei, purtat cu pumnii și bâtele. Femeia și-a scos și certificat medical.

În scrisori tulburate către poliție, Laura spunea că i s-a furat firma, că a dat-o cu capul de asfalt, că soțul face evaziune fiscală și că e un om care nu se dă înapoi de la nimic.

Necrezută de nimeni, ea a început să vadă un complot împotrivă-i.

În lumea care-l înconjoară pe Condrea, nivelul reproșurilor e de un rasism feroce. Cînd se înfruntă, se fac psihopați între ei. ”I-am spus de multe ori lui Condrea și am tras de el să încercăm să mai reparăm din rețete. Dar produsele nu sînt conform etichetei, acesta e adevărul!”, spune un om din firmă.

Fata din Moldova
După divorțul dureros și un partaj nefinalizat de 10 ani, Condrea a ales o soluție ceva mai simplă. Simplă pentru el, nu pentru angajați.
Ochinciuc_si _Condrea

E împreună cu o tânără de 32 de ani din Republica Moldova, Uliana Ochinciuc. „Ele tac din gură pentru un pașaport UE”, i-ar fi spus el unui cunoscut, care a rămas înlemnit. „Apropo de profilul psihologic al personajului”, spune amicul.

Amenințări cu rackeți
„După ce a venit Uliana de la Chișinău, chiar nu mai suflă nimeni în firmă! Unul dintre oameni a vrut să reclame ceva la autorități și i s-a spus, calm, că Uliana știe niște rackeți care pentru 5.000 de dolari…”.

Uliana a apărut în firmă cu o verișoară, doi frați gemeni, toți angajați între timp, și cu promisiunea că aduce, dacă e nevoie, și pe amicii pastilați. Nimeni nu s-a îndoit de cuvântul ei și n-au mai existat discuții.

”Hexi Pharma e o firmă care a văzut scene de violență în existența ei. Condrea nu glumește” angajat al grupului Hexi

Unul dintre planurile lui Condrea e să capete cetățenie din Republica Moldova. Deocamdată însă, planul s-a amânat.

Două lumi care nu pot una fără cealaltă
Căutate repetat, nici unul dintre personajele principale de la Hexi nu vrea să vorbească în acest moment.

„Condrea a intrat în depresie, și-a închis telefonul și televizorul”, spune o sursă.

Privești cele două lumi.

Mai devreme, conferința de presă de la Ministerul Sănătății. Lumea administrării spitalelor, în care cea mai nobilă meserie din lume a ajuns în parte neputincioasă.

Și apoi, defilarea acestor personaje din grupul Hexi, liderul pieței de dezinfectanți, servicii de curățenie, analize de laborator și arhivare pentru sănătatea publică din România. O gașcă de oameni imposibil de descris, convinși că sînt cei mai tari din lume și că orice e al lor.

Aparent, cele două orbite n-au nimic în comun. Dar, de fapt, nu doar că se intersectează. E mai mult de-atît. Sunt simbiotice.

Lumile se presupun una pe cealaltă și, dacă una ar dispărea, cealaltă ar urma-o dincolo de orizont. Pentru că prima o alimentează pe cea de a doua cu bani. Bani care se întorc apoi, într-o spirală a tăcerii.

Că Dan Condrea a scăpat cu totul de sub control,  cu recrutarea găștii, cu schemele financiare în off-shore și cu diluarea, aceasta n-a apărut ca un accident, ci ca o necesitate statistică.

Te uiți la ei așa cum te uiți la un film de groază, cu sentimentul că acolo, chiar acolo, n-ar fi bine să-ți ațintești ochii pentru că te-ar putea afecta mai mult decît poți suporta.

Regizorul „neamț” are și el o privire fixă. Tu cum îi vezi?

„Ca și cum țara ar fi pe mâna unor oameni care nu au depășit vârsta psihologică de 12 ani”.

COMUNICATUL COLEGIULUI MEDICILOR DIN ROMÂNIA:

„Investigația jurnalistică referitoare la dezinfectanții folosiți în spitale vine în continuarea unui demers de cea mai buna calitate profesională și socială.

Ridică rezultatele investigației o mare problemă a societății românești, în niciun caz autorii acesteia nu pot fi acuzați că au dorit să sădească neîncredere în sistemul sanitar.

De acum apare surprinzător că alți jurnaliști și alte instituții de presă nu continuă și nu aprofundează subiectul exact în direcția lansată.

Odată semnalată situația este rostul administratorului de sistem să investigheze, la rândul său, să confirme sau să infirme prin mijloace proprii sau independente și să propună măsurile corespunzătoare.

Infecția intra spitalicească are nenumărate cauze. Citez dintre ele:

Epidemiologic – prezența germenului patogen sau condiționat patogen.
Contagiunea.
Infecția manifestă clinic, boala.

Prezența, calitatea și cantitatea germenilor sunt dependente de măsurile de prevenție, de curățenie, de asepsie și antisepsie. Virulența germenului de spital este dobândită prin selecție, printre altele, datorită folosirii pe scară largă a antibioticelor de tot mai nouă generație și mai mare eficiență.

Contagiunea se petrece inevitabil în mediul spitalicesc. Pentru moment, cu toate că avem cunoștință despre aceasta, personalul din sănătate încă nu este pe deplin conștient despre importanța măsurilor umane și protocolare pentru diminuarea sau împiedicarea contagiunii.

Infecția interioară de spital constituie manifestarea clinică, aceasta trebuie recunoscută, declarată și vindecată de îndată prin orice măsuri și cu orice costuri.

Corpul medical, celelalte profesii din sănătate, se confruntă zilnic cu această entitate patologică. Trăim cu toții în stresul datorat acestei eventualități pentru care adesea suntem făcuți vinovați, fără a fi.

O dezbatere publică de asemenea anvergură, lăsând la o parte orice exces, nu poate fi decât benefică pentru siguranța pacienților și pentru siguranța profesională și juridică a personalului din sănătate.

Susținem toate măsurile pe care va găsi de cuviință să le ia Ministerul Sănătății și colaborăm cu convingere la aplicarea lor.

Dr. Gheorghe Borcean
Medic primar chirurgie generală
Medic primar ortopedie-traumatologie
Medic specialist medicină legală
Doctor în Științe Medicale
Președinte – Colegiul Medicilor din România”

 

Primele 7 părți ale investigației:

Comentarii (102)Adaugă comentariu

dan65  •  5 mai 2016, 7:42

Ar fi bine ca de acum inainte sa va uitati de doua ori in spate (cine stie de unde sare iepurele si va pricopsiti cu inca un caz mare).Eu sunt curios doar intr-o singura privinta,care o fi adevarata pozitie a serviciilor in aceasta speta.

misu  •  5 mai 2016, 7:47

Incep sa invat sa ma trezesc la 7 dimineata...

ciupi  •  5 mai 2016, 7:51

episodul 8: vine firea primaritza la capitala, il aduce pe razvan din ceruri, dupa care incepe curatenia, incepand cu sectorul doi bineinteles, altfel razvan nu coboara "de sus", cu substante diluate de hexi-plexi. mi-a placut filmul, domnule tolontan. sunteti unic in materie de investigatii. cum naiba faceti fatza?

andrei  •  5 mai 2016, 8:07

Nu cred ca intereseaza atat de mult lumea viata personala a lui dan condrea.numai aveti ce sa scrieti ?

sly  •  5 mai 2016, 8:23

Suficient de concludent de ce rezultatele de "eficacitate" au ieșit 95%. Eficacitatea Hexi este însă 100%. Deocamdată.

Gareth Edwards  •  5 mai 2016, 8:44

Trebuie sa iesim in strada daca tergiversarea anchetei devine realitate...SUNT ATATEA MOTIVE PENTRU CA LUMEA SA IASA IN STRADA!!!

R  •  5 mai 2016, 8:49

Daca testele de sanitatie, sau cum le spune, au iesit bune, adica bacteriile, microbii etc. din spital, mor si cu dezinfectanti care nu respecta reteta, atunci ar trebui sa-si asume ministerul si sa schimbe reteta. Adica sa vina si sa spuna: le-am cerut substante prea puternice carora Hexi nu le-a respectat reteta dar totusi isi fac efectul si de acum incolo se pot folosi asa diluate. Poate reteta a fost facuta special mai concentrata decat trebuie doar ca sa elimine niste concurenti ai Hexi de pe piata care daca ar respecta reteta nu ar putea intra in competitie cu ei. Nu incerc sa-i dezvinovatesc pe Hexi.

Cetatean Sector 2  •  5 mai 2016, 8:54

Felicitari pentru modul in care ati prezentat faptele si pentru documentare!

ovidiu_3003  •  5 mai 2016, 9:02

...mafiotii...

Dan  •  5 mai 2016, 9:03

Suntem o tara de rusine! Dezinfectantele care ajung in toate spitalele din tara sunt pe mana unor circari cu un profil de te sperie. Pe ei, pe mama lor!

Mihai  •  5 mai 2016, 9:07

Senzația mea este că această anchetă face parte dintr-o reglare de conturi. *** și vă ocupați de o execuție publică, *** sens antenist, otvist, etc...Normal, presupunerea mea de mai sus va fi greșită dacă există o anchetă oficială urmată de o condamnare a celor descriși mai sus. Dacă nu există o condamnare, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

aaa  •  5 mai 2016, 9:13

Uliana O. este medic oftalmolog in cadrul clinicii Hexi Med, si, surpriza, aceeasi functie in Spitalul Militar Bucuresti. Dixit.

Cris  •  5 mai 2016, 9:17

Felicitari dle Tolontan, ati ramas cam singurul din presa de investigatie din Romania. De ce? Presa romana a ajuns de toata jena... mai sunt oameni ca dvs care ii mai spala pacate dar prea putini.. cati jurnalisti mai fac investigatie in loc sa scrie articole pt cancan?

Luminita  •  5 mai 2016, 9:19

Domnule Tolontan, am devenit brusc fanul dvs (adica ma mir si eu ca inca mai cred ca se poate schimba ceva in tara). Si un astfel de fan va transmite multa sanatate si sa aveti grija de dvs in focarul asta de infectii si dejectii de care avem parte astazi. Am vazut si cunosc indeaproape "obiceiurile" de prin sistemul nostru de sanatate. Acum imi exprim opinia in calitate de simplu cetatean, oripilat de muntele de tupeu, nesimtire si usurinta cu care functionarii publici aleg sa nu isi faca treaba pt care sunt platiti. De exemplu, la MS, o groaza de sefi functionari publici au atributii (deci obligatii legale, stipulate si in Regulamente, si in fisele de post) de a efectua controale "pe pace", nu numai la sesizari. Adica sa vada periodic praful, bacteriile, obiceiurile de curatenie. Nu isi fac treaba, nu respecta Regulamentele si legislatia si totusi sunt mentinuti sefi, de toti ministrii. Este de neinteles de ce nu da nimeni cu ei de pamant, pt ca pe langa faptul ca nu isi cunosc meseria, sunt si corupti. E vina ministrilor ca accepta sa se dea orbi pe mana acestui tip de angajati, fara sa isi puna problema daca astia au ceva in cap, in afara de invarteli. La fel, sau similar, cred ca se intampla si cu cei din politie, servicii. Chiar nu stia nimeni de anvergura afacerilor personajelor zilei? Pana nu punem oameni totalmente independenti, mai bine pregatiti si cu experienta in functiile de sefi de departamente din ministere, nici nu avem sansa sa primenim vreun pic amarata de societate romaneasca. Deci, domnule Cadariu, succes pe mai departe cu una ca Simona Parvu, sau un Al Rafila. Cat veti mai sta prin sistem.

Liana  •  5 mai 2016, 9:29

@Andrei: viata privata a lui Condrea nu intereseaza decat in masura in care, in articolul asta, dl Tolontan vrea sa arate ca nu se impiedica de scrupule. Pe mine, una, nu ma mira neaparat violentele de orice fel. Lumea rechinilor cu asta se hraneste, dupa bani. Nu rezisti la atare presiune daca esti un pestisor de aur. Si, cand ai scapat de 2-3 dosare, cu atatea ce porti in carca, e si firesc sa ajungi sa crezi ca poti avea totul si ca ti se cuvine totul. Am mai vazut psihologia asta, din pacate, Oamenii astia muncesc mult, fac pactul cu diavolul si apoi isi amintesc doar ca au muncit mult, uita cum au facut totul si ca nu sunt curati. Dau in paranoia si li se pare doar ca lor li se cuvine, ca au muncit.

nelu  •  5 mai 2016, 9:38

Ministrul sănătăţii s-a făcut d***, cică dezinfectantele sunt bune, 95 % din controale au ieşit bune. Deci e bun dezinfectantul diluat de 10 ori, adică apă de ploaie + săpun. Auzi bă, ministrule, n-om fi noi medici da, nici tâmpiţi nu suntem !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  5 mai 2016, 9:39

@dan65: de ce avem toti tendinta de a intreba ce fac serviciile secrete? Ca si cum stam in ele. Asta ce inseamna? Ca presa, cetatenii, pacientii, Guvernul, politia sau justitia nu pot face nimic? Mie asa mi se pare, ca asta cu servciile e o nevoie de a veni cineva ca sa lamureasca si sa ne scape. Nu judec, doar va intreb: de ce apelam mereu la ideea lui Big Brother ca sa ne salveze? De ce ne asumam ca neputinciosi de ajungem sa dam unor oameni pe care noi am incercat sa-i schitam mai sus atita putere asupra vietilor noastre?! Nu vi se pare ca un fenomen ca Hexi a aparut tocmai pentru ca multi, foarte multi oameni au tacut, au profitat sau au fost infricosati asteptind salvarea din alta parte? Sau gresesc eu?

ladiana  •  5 mai 2016, 9:41

Nici nu ma asteptam la un % mai mic de 95%. DSP-urile judetene, directorii de spitale trebuiau sa-si arate recunostinta fata de sponsorizarile lui Hexi-Farma. Mita, sponsorizarile, au ca efect imediat scaderea calitatii produsului. Prabusirea autostrazilor este consecinta mitei date pt contracte. De unde credeti ca da mita un patron? Din reducerea ingredientelor din retete, ca doar nu din propriul buzunar.

misa  •  5 mai 2016, 9:42

Din cate cunosc Tolontan Este angajatul unui ziar de sport.Acest ziarist nu are nici o tangeta cu dezinfectanti,***? Domnilor,doamnelor nu mai cumparati Gazeta ,lasatil pe Tolontam singur.Sunt atate lucruri de scris despre sportul romanesc.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  5 mai 2016, 9:45

@Liana: da, acesta este motivul pentru care am narat chestiuni din grupul Hexi. Cit despre mecanismul psihologic despre care vorbiti, el pare real. Ceva e clar cu siguranta: faptele acestui grup tradeaza o lipsa totala de respect pentru normele colectivitatii, pentru lege si o lipsa de empatie care te socheaza.

Oana  •  5 mai 2016, 9:45

Auzi mai Andrei....chiar ne interesează viata personajului Condrea...poate asa mai aud și serviciile ce fel de om poate sta în spatele acestor firme. Este profilul omului (prea mult spus om)..lipsit de moralitate *** care încă se mai joaca cu viețile oamenilor.Ce a făcut el în sistemul medical romanesc se numește GENOCID!!!!!Alo.....se aude...Genocid!!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fotbal  •  5 mai 2016, 9:50

s-a contractat ieri sistemul de nu mai deosebesti om de persoana. cei care vor schimbare sunt paralizati de frica, ceilalti sunt nervosi, agresivi si gata sa sara la bataie. razboiul lumilor, faza pe tara. cel mai nervos pierde. Ever! pt ca nu vede dimensiunea arenei. aaa! mai am o remarca: e o gluma de interior cu un presedinte, cum ca putem trage scaunul de sub el de slab ce este. ne-a ajuns gluma din urma😛acualizata, gluma zice asa: ne bulucim sa tinem scaunul sub el

Hristo Botev  •  5 mai 2016, 9:56

Mi-ar placea sa vad mai multe despre directorii de spitale si cei de la achizitii. De Hexi si dnul Condrea cred ca ne-am convins cu totii din primele articole. De cealalta parte a baricadei, mi-ar placea sa vad mai multi jurnalisti de investigatie care sa fie lasati sa-si faca meseria. Felicitari, domnule Tolontan.

Akbar  •  5 mai 2016, 9:56

Din pacate, Dacian Ciolos e fara putere in fatza caracatitei. La Cotroceni sunt mafioti infiltrati, in Parlament, ministere, structuri teritoriale la fel. Ce se poate face in afara de oftat si impacare cu soarta pe principiul " asta e, niste corupti..."?

Ramon  •  5 mai 2016, 10:02

și atunci care e soluția ? Înțeleg că sunt interese uriașe de prăduit sistemul sanitar și organizarea permite destul de puține lucruri unui ministru, dacă acesta vrea să facă treabă ? Ce a făcut PSD înaintea acestui dezastru (au stat 4 ani) ? S-au cheltuit milioane pe cardul de sănătate, sistemul se blochează când trebuie, iar procurorii se opresc atunci când nu pot găsi suficiente probe. Chiar și după închisoare, cei care au făcut-o vor fi angajați ca specialiști în alte șmecherii. Oricum, la gradul de corectitudine din România, la ce ne putem aștepta (o spune, printre rânduri, ministrul căruia îi cereți demisia ca să vină cine ?).

Psihiatrie  •  5 mai 2016, 10:03

Domnule Tolontan, sursele dumneavoastra sunt neverosimile si ca urmare, va cam anuleaza toata investigatia. Daca tot va place sa investigati, de ce nu investigati si "calitatea" surselor ? Ca sa fiu mai exact, *** : - sa detina permis de conducere si automat sa conduca aotovehicule pe drumurile publice ( Iar Laura , fosta Condrea conduce autovehicule zilnic , punandu-ne viata in pericol) - sa detina custodia copilului ( isi poate vizita copilul doar in prezenta altor persoane) etc... Laura fosta Condrea, a facut mii de plangeri la politie cu aberatii, astfel politistii o cunosc deja si stiu ce-i poate capul. ***. Asa ca va sfatuiesc sa investigati si credibilitatea surselor inainte sa faceti dezvaluiri miraculoase !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

iuhas  •  5 mai 2016, 10:04

Sistemul sanitar e la pământ, asta e clar! În afară de SMURD şi de câteva spitale mai mari, perfectibile şi ele, desigur, e jale. "Demersul jurnalistic" este evident "cu direcţie", cum ne-a obişnuit presa română din ultimii ani. Că "intactele" vizează învinovăţirea lui Băsescu şi a DNA pentru toate sau cu la tolo.ro se induce tot timpul ideea vinovăţiei dlui. Raed A. e clar, păcat că nu-s ceva mai profesionişti, nici unii, nici alţii, păcat că n-au măcar jenă să mascheze puţin orientarea lor politică. Sau poate e mai bine aşa. SINGURA parte bună e că, prin aceste reglări de conturi şi cu ajutorul acestor soldaţi-blogări cu care se înţeapă unii pe alţii mafioţii României, mai iese la iveală câte-o mizerie ca asta. Drept urmare, bună treabă dle Tolontan! Totuşi, două întrebări se impun: 1 - de ce nu investigaţi şi alte măgării, să spunem făcute de Băsescu, sau Voiculescu, cu acelaşi aplomb? 2 - dacă dvs. faceţi investigaţii, cei care, teoretic, cu asta se ocupă, vor comenta despre iubirea lui Tănase, vor număra cornere şi se vor ocupa de alte subiecte fierbinţi de interes fotbalistik?

Aproape Anonim  •  5 mai 2016, 10:13

„S-au realizat 3.526 de teste. Dintre acestea, doar sub 5% au fost teste neconforme pentru diferite produse biocide”, spune Cadariu-Achimaş. Neconforme cu ce anume, dom' ministru, că n-am prea înţeles? Sunteţi uşor ambiguu, nu credeţi? Da' în fine, om fi noi răutăcioşi... Cât despre ancheta în sine, credeţi-mă oameni buni, se pot face câte anchete vreţi voi, rezultatul va fi invariabil acelaşi – „Toate sunt (aproape) în regulă. Vi se pare vouă că se fac chestii dubioase. Sunteţi sandilăi şi vreţi să băgaţi oamenii-n sperieţi cu articolele voastre”. Insistaţi pe problema concentraţiei? E-n regulă, se poate rezolva la fel de „elegant” şi asta. Câteva interpretări, câteva nuanţe, câteva analize chimice la mişto şi gata treaba – „Totu' e ca tras la aţă”. Altceva mai doriţi? Nu? Bine, atunci vă rugăm să achitaţi nota! P.S. Câte ceva despre felul în care se fac anchetele pe la noi şi despre cei care le fac, am mai scris şi pe blogul meu, „*** - mecanismul muşamalizării, mecanismul furtului, etc. În cazul în care decideţi să cenzuraţi partea de post scriptum, nu e nicio supărare. Ar fi un lucru de înţeles. În fond aţi putea-o interpreta ca pe o tentativă de a-mi face publicitate pe blogul acesta. Altfel, e oricum ok că îmi acceptaţi comentariile. Vă mulţumesc şi vă doresc spor la lucru, în continuare!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Robert_Vulcan  •  5 mai 2016, 10:14

Multumim pentru episodul 7 din "Game of Germs"!

dan65  •  5 mai 2016, 10:20

Nu cred c-am fost destul de explicit vizavi de oamenii lui Coldea.In cazul de fata va pun piedica , se fac ca ploua sau stau la cotitura(alte asteptari de la SRI nu am avut niciodata)Oricum jurnalismul de investigatie,este unul dintre ultimii piloni pe care se sprijina firava(n-am gasit repede alt cuvant) noastra democratie.Inima sus si stomacul tare ,cat despre servicii nu vreau ca sa vina cineva de la ele si sa ne scape,vreau sa vina cineva si sa ne scape de ele. :)

R  •  5 mai 2016, 10:29

Nu cred ca vreun ministru ar fi putut spune: 350 de spitale sunt periculoase deci se închid.

vasile  •  5 mai 2016, 10:32

Scandalul cu dezinfectantii medicali urmareste scopuri politice si comerciale .Daca ar urmari siguranta pacientilor, s-ar focaliza pe procesele de curatenie/sterilizare din spitale si nu pe nume de firma si ministru.Stimati jurnalisti independenti,luati Ordinul 261/2007 al MS si vedeti ce si cum si apoi mai vorbim.App. laboratorul ICECHIM ,unde ati facut analize nu e acreditat RENAR.

sly  •  5 mai 2016, 10:36

@vasile: nici nu s-a spus că ICECHIM este acreditat RENAR, ci că a fost acreditat din 2007 pînă în 2011 deoarece NICI O INSTITUȚIE publică sau privată nu a apelat la ei pentru analize.

Mihai  •  5 mai 2016, 10:37

Catalin, o singura chestie pierzi din vedere, anume ca acel procent de 5% nu este DELOC MIC! Dumnezeule, ce usor se poate minti folosindu-te de numere. Cred ca proportia nu face dreptate gravitatii problemei. Daca Apple ar avea 95% din telefoane functionale, pai din 100 de milioane de telefoane, 5 milioane ar fi inutilizabile. Un scandal cu 5 milioane de clienti nemultumiti ar putea distruge compania. La fel aici, daca vand 100 milioane de sticle cu dezinfectant si 5 milioane sunt diluate incat nu pot asigura dezinfectia si avem 200 de spitale. Am avea 25000 sticle/ spital. Sa zicem ca se fac 10 operatii pe zi si ca se termina 25 sticle de dezinfectant pe zi. Sticlele ar ajunge pentru 1000 de zile, si pentru 10000 de pacienti. Deci cel putin 10000 de oameni sunt expusi la infectie in spitale. De 3 ori mai mult decat au murit in atacurile teroriste de la 11 Septembrie. Sigur numerele nu sunt exacte dar vorbim de cateva mii de persoane expuse riscurilor lui acest 5%. Te rog, daca ai numere mai precise sa le inlocuiesti pe cele expuse de mine. Trebuie sa vorbim despre problema asta in termeni in care omul de rand poate empatiza, in vieti umane expuse... pentru ca acest 5% este foarte abstract.

Cătălin Tolontan  •  5 mai 2016, 10:39

@vasile: am scris inca din acel moment ca ICECHIM nu e acreditat Renar, ca vad ca acesta este mesajul pe unitate, de la minister la Hexi si inapoi :-) Am scris si de ce nu e acreditat RENAR. Pentru ca, desi a fost facut cu banii romanilor inca din 2005-2007, exact pentru genul acesta de analize, nu a primit nici o comanda de la statul care trebuia sa controleze piata dezinfectantilor! Au vrut, pur si simplu, sa-l ingroape si sa se acrediteze Unilab. A doua au reusit-o, prima, nu. Cit despre analiza de concentratie, ea este una de nivel mediu, asa ca poate fi facuta. Stati linistit, ca daca nu a facut-o MS o s-o faca acum procurorii.

chap  •  5 mai 2016, 10:51

Wow felicitari! inca o data felicitari!! „Ca și cum țara ar fi pe mâna unor oameni care nu au depășit vârsta psihologică de 12 ani” - de prea multi ani am simtit si gandit exact lucru asta

paratraznet  •  5 mai 2016, 11:07

O anume fetita din ministerul Sanatatii, fost purtator de cuvant la Casa de Sanatate, este mandam Tanase. Aceasta, super mare prietena cu aceasta Flori Dinu, castiga, in prezent, aproximativ 100 de milioane de lei pe luna din bugetul ministerului fara sa fie buna de nimic si fara sa faca nimic. Fiind pila lui Flori Dinu, a fost luata din presa special ca sa incaseze barosan fara sa miste nimic. Nimic constructiv. Puff!

Hippocrate  •  5 mai 2016, 11:14

Buna ziua, Ce anume au testat, ce scrie pe eticheta se potriveste cu ce e in sticle ? Ce criteriu a fost indeplinit pentru produsele (95%) declarate eficiente ? Cat de mare era lotul din care venea sticla testata de dvs? Ar fi interesant de aflat unde s-au imprastiat restul unitatilor din acel lot si daca au intrat sub aceste analize si cu ce rezultate au iesit . Si astazi se mai folosesc produsele acestei firme in spitale si daca da, in care ? Personalul medical e buna credinta nu vrea sa-si faca "curatenie" in "casa" ? veniturile pot fi mici si din cauza sifonarii de acest gen a banilor alocati lor. De ce nu sunt (mai) vocali ?

#venimdupasistem  •  5 mai 2016, 11:24

@dan65: permite-mi o parere: daca serviciile voiau sa-l faulteze ii puneau una bucata cap motoc pe tava lui tolontan(implicit noua) si gata, se relaxa brusc societatea(care nici acum nu e prea incordata☺). iar de plouat, ploua. cel putin in bucuresti

Cătălin Tolontan  •  5 mai 2016, 11:31

@mihai: 5% dintre pacientii romani internati intr-un an inseamna 200.000 de oameni, dintre care 40.000 de copii. @hippocrate: nu, nu au testat concentratia substantei. Nici nu au pretins ca au testat asta. @chap: este expresia regizorului venit din germania, nu e meritul nostru. Doar am consemnat-o.

Carmen I  •  5 mai 2016, 11:44

D-le Tolontan, am inaintat deja o plangere penala sefului de sectie Lascar Ioan, deoarece il consider responsabil de faptul ca nu a fost functionala noua sectie de arsi. Plangerea o puteti citi aici: http://www.mediafire.com/download/2emoppvb9ucmr2u/plangere+penala+Lascar+Ioan+s1.pdf Ati putea sa-mi aratati sursa unde seful corpului de control recunoaste ca nu s-au facut operatii in noua sectie de arsi de la Floreasca? Am nevoie sa arat ca insitutia a facut declaratii false cu privire la ingrijirea bolnavilor.

Mediator Penal  •  5 mai 2016, 11:48

Sa avem rabdare! In Romania chiar exista justitie si vom avea si rezultate publice atunci cand va fi cazul, nu am nici o indoiala!

11  •  5 mai 2016, 11:52

Desteaptate romane! Nu degeaba e imnul national. De ce? Pentru ca romanul nu o sa se destepte niciodata. Tot timpul sta pasiv si se bucura ca nu e mai rau in timp ce o mana de tupeisti si nerusinati isi bat joc de un popor intreg. Probabil si acesti gentlemani o sa scape basma curata pe motiv de offside (o sa se motiveze ca in realitate ei nu au stiut ce se intampla in laboratoare si si ca toata vina apartine angajatilor), in cel mai rau caz o sa faca 3-4 ani de puscaria si asta dupa ce probabil au omorat mii de oameni. Ce au facut ei se numeste genocid si sunt egali cu cei de la *** chiar mai rau. Pentru astfel de oameni e prea putin inchisoarea pe viata, dupa moarte trebuie reinviati si inchisi din nou in mod repetat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pontiacul Victorios  •  5 mai 2016, 11:57

Vineri seara voi fi in Piata Universitatii. Este urmatorul lucru bun pe care il putem face fiecare.

RHood  •  5 mai 2016, 12:03

Guvernul si ministerul ar trebui sa-si dea demisia pentru bataia de joc cu "5% neconforme". Ne-au demonstrat inca o data ca ne considera prosti, idioti doar cand votam sunt cei mai "destepti si responsabili". Daca ar putea ar renunta si la vot, cam cum se intampla in US acum. Acest Condrea ar trebui acuzat de omor si tentativa de omor, cam in cate mii de dosare, ca sa nu spun direct subminarea statului de drept. Cat despre analizele pe care o sa le faca procurorii, nu prea cred ca mai au de unde sa faca rost de produsele "originale". Toti mafiotii care conduc spitalele din Romania au sters urmele pana acum, au schimbat orice produs primit de la hexi sau pur si simplu l-au aruncat. Cu ce o sa faca testele procurorii? Am inteles mesajul. Mergeti dupa sistemul. Dar mor de nervi cand vad cum statul roman il face scapat pe Dan Condrea, om care ar trebui sa-si petreaca tot restul vietii in inchisoare.

C.  •  5 mai 2016, 12:06

Nu ma mira nimic din tot ce aud si citesc. Societatea noastra este in metastaze avansate. Asemenea fapte se deruleaza la toate nivelurile, numai ca nu pot fi mediatizate. De ce ? Pentru ca nu prea mai exista ziaristi ,,adevarati''. Din pacate ori scriu articole de toata jena, ori sunt inregimentati politic...nu e cazul sa exemplific. Iar ,,prostimea'' ( scuzati apelativul) nu are putere de reactie, pentru ca e saraca, bolnava si neputincioasa. Si eu sunt victima si martora ,,genocidului'', da , am zis bine, dintr-unul dintre spitalele enumerate mai sus. M-am simtit total dezarmata in fata realitatii de acolo si nu mi-am dorit decat sa scap mai repede, din pacate cu probleme pe care le voi avea toata viata. De fapt, stim cu totii cum stau lucrurile si nu suntem in stare sa ne aparam drepturile, sa luam atitudine. Au fost lasati sa ajunga prea departe, asta cu concursul autoritatilor, care ar trebui in mod normal sa ne apere, dar care au fost si sunt santajate si santajabile. Acolo, sus, nu ajung oamenii capabili, loiali, seriosi si devotati, ci anumite ,,prototipuri'' bine alese. Nimic nu este intamplator. D-le Tolontan, va urmaresc parcursul de ziarist de investigatii de mult timp si va felicit! Aveti insa, grija! Si...succes in demersurile d-voastra! Ma bucur ca mai exista astfel de ziaristi.

Cătălin Tolontan  •  5 mai 2016, 12:22

@Carmen I: televiziunile au inregistrat momentul in care seful corpului de control al MS recunoate ca nu s-au facut operatii la Unitatea de Arsi de la Floreasca.

ion  •  5 mai 2016, 12:27

Dl Tolontan, felicitari pentru tot ce scrieti, in special pentru aceasta ultima investigatie. As dori sa fac un comentariu pe urmatorul punct: va fi o falsa victorie daca se obtine o condamnare a vreunui Acar Paun de genul Condrea sau oricati altii de la Hexi-astia. Ideal ar fi sa puneti presiune (publica) pe organele in drept ca sa faca treaba pana la capat si sa aduca la lumina si circuitul de spagi: daca a existat sau nu, cine, cat, cand, samd. Altfel, nu rezolvam mare lucru. DNA-ul o sa isi scrie pe piept titlul de campioni ca l-au agatat pe X sau Y de la Hexi ca nu au pus suficient concentrat in sticle, dar problema de fond e daca a existat si coruptie, si cu cine - in toti anii de maxima activitate Hexi.

rbb  •  5 mai 2016, 12:36

@catalin tolontan am o nelamurire in legatura cu testele. cum au testat ei acele substante in spitale, care e metodologia? cred ca ministrul sanatatii a dat de inteles foarte clar in conferinta de ieri ca acele teste sunt degeaba si probabil au fost masluite cand a repetat de nu stiu cate ori ca ei au interesul pacientului in minte. probabil acel interes se refera la evitarea panicii. chiar el a zis ca nu au facut teste interjudetene pt ca ar fi durat prea mult. de parca noi am prefera minciuni rapide fata de un adevar mai tarziu.

m  •  5 mai 2016, 12:41

Unde sunt acum cei care "vreu spitale nu catedrale". Aici se duc banii statului, iar nu in catedrala, care apartine tuturor.

Comentează