Spitalul de Copii din Galați a retras pe furiș Hexio-Scrub și Clorhexin. De ce a cerut Parchetul secretizarea rezultatelor? Autoritățile au cedat: lista devine publică. Ne-au mințit! Sînt 50 de spitale, adică 20%.

În 10 teste din Galați și județele limitrofe, cele două produse au cedat în fața stafilococului auriu. Dar spitalele nu pot anunța asta public din ordinul procurorilor

vineri, 6 mai 2016, 6:46

UPDATE: Ministerul a făcut publică lista pe care o găsiți la final. Sînt 50 de spitale în care au fost depistate probleme! 50 din 289! Acum vă lămuriți și de ce au ascuns spitalele, nu-i așa? Ce fel mincinos de a comunica a ales ministrul sănătății. Probele neconforme sînt 5%, dar numărul de spitale cu probleme e de 20%! Și sînt pe această listă multe spitale care au avut răniți de la Colectiv.

UPDATE: După  Galați, Europa FM a încercat să vadă care este situația la alte mari spitale din țară. Reportajul lor poate fi urmărit aici.

UPDATE: În cîteva minute, Ministerul Sănătății va pune pe site lista spitalelor. În privința Galațiului, este vorba de Spitalul Județean din Galați, unul dintre campionii naționali ai contractelor cu Hexi. Lista devine așadar publică, așa cum ar fi trebuit să fie, de fapt încă din primul moment. Este o victorie a unei întrebări de logică democratică: de ce are dreptul Parchetul să secretizeze datele? Și este victoria insistenței oamenilor, mobilizată de vice.com. 

UPDATE: 400 de emailuri au sosit pînă azi, la ora 12, la Ministerul Sănătății, oamenii solicitînd lista spitalelor care au avut probleme de testare la controlul pe dezinfectante. Inițiativa a aparținut sitelului vice.com, o platformă jurnalistică new stream. ”Avem deja sute de mailuri, vin tot timpul!”, a spus cineva din minister. Deocamdată, răspunsul standard al MS este următorul:

MINISTERUL SANATATII
DIRECTIA RELATII CU PRESA, AFACERI EUROPENE SI RELATII INTERNATIONALE
Str. Cristian Popisteanu, nr.1-3, sector 1, Bucuresti
Tel: +04 021307.25.14,Fax: 307.25.13
E-mail: presa@ms.ro; presa_ms@yahoo.com
Nr. 29936 / 06.05.2016

Stimate domn / doamna
Avand in vedere solicitarea dumneavoastra, privind punerea la dispozitie a buletinelor de analiza pentru toate cele 3526 de probe prelevate si analizate in cadrul testelor de sanitatie efectuate la nivel national pentru produsele Hexi Pharma, va comunicam urmatoarele:
Urmare a faptului ca pe rolul Parchetului General exista inregistrat un dosar penal cu privire la utilizarea biocidelor in unitatile sanitare va aducem la cunostinta faptul ca rezultatele testelor efectuate constituie probe la dosarul de cercetare penala. Ca atare in conformitate cu art. 12, lit. e din Legea nr. 544/2001 rezultatele nu pot fi puse la dispozitie.
Cu stima,
DRPAERI MS

Gazeta a solicitat MS să pună la dispoziție  adresa prin care Parchetul a solicitat ca aceste analize să fie considerate nepublice, ca parte a unei anchete penale. 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Cele 150 de rezultate cu probleme, depistate de către spitale, sunt în acest moment refuzate publicului. Chiar dacă reprezintă doar 5%.

Ministrul Achimaș a evitat miercuri să comunice numele spitalelor unde s-au găsit probleme. „Există o clusterizare a lor”, e tot ceea ce a spus ministrul, în traducere liberă însemnînd că în anumite orașe și județe s-au găsit grupate mai multe probe neconforme.

Unde? „Nu putem spune, e o anchetă penală”, a răspuns ministrul.

Gazeta a aflat un astfel de județ: Galați.

Joi, am insistat la Ministerul Sănătății să facă publică această listă. Mai ales că nu e o listă a panicii, de vreme ce ministrul a asigurat că s-au luat măsuri în fiecare spital unde există suspiciuni. „Unde s-au găsit probe neconforme, s-a mers până la stoparea folosirii produselor respective”, a promis Achimaș-Cadariu.

”Nu ne lasă Parchetul”

Ieri am purtat următorul dialog cu un oficial din MS:
– De ce nu faceți, vă rugăm, publice datele?
– Nu putem, ne pare rău.

– De ce?
– Pentru că am primit o adresă de la Parchet în care ni se spune că aceste rezultate, precum și altele, sunt parte a anchetei penale?

– O secundă! De ce au procurorii acest drept, s-au făcut cumva testele la ordinul Parchetului, nu la ordinul ministrului Sănătății?!
– La ordinul ministrului Sănătății, evident. Dar avem acea adresă de la Parchet.

– Nu vă supărați, ce lege îi oferă procurorului puterea să secretizeze o chestiune de sănătate publică?
– Sincer, și eu cred că aveți dreptate. Dar așa a decis Parchetul. Ministrul a făcut mai mult decât e omenește posibil în acest caz, credeți-ne!

-Dar v-au cerut procurorii explicit să nu dați lista?
-După conferința de presă de miercuri, șeful corpului de control de la minister a fost sunat de procurorul de caz și i s-a spus să nu mai dea nici un fel de dată!

-Și vi se pare că asta poate fi decizia unui procuror de vreme ce vizează informarea publicului? Plus că spitalele sînt silite să acționeze pe furiș.
-V-am răspuns deja, îmi pare rău.

Ce spune Parchetul? Să avem răbdare. 

Următorul telefon e la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Da, noi cercetăm dosarul dezinfectanților”, au confirmat ei. Și cu asta, basta.

Le-am pus aceleași întrebări: de ce secretizează un procuror un rezultat al unui control al ministrului Sănătății?

De ce o informație de interes pentru pacienți e tratată drept secret de dosar penal și conform cărei legi are dreptul să facă așa ceva?

„Vă vom răspunde în scris”, a sunat răspunsul Parchetului.

”Le reface DSP-ul, poate că ies bine!”

Spitalul de copii „Sf. Ioan” din Galați și încă un spital din același județ sunt două dintre unitățile medicale unde s-au găsit probleme, susțin surse ale ziarului. Stafilococul auriu a supraviețuit și după aplicarea produselor Hexi.

„Da, e adevărat. Însă, stați liniștiți că DSP-ul local s-a apucat deja să facă verificări cu propriile teste pentru că e posibil ca analizele să fie greșite”, confirmă unul dintre spitale.

Cum adică să fie greșite?

„Cine știe, poate nu s-au spălat bine pe mâini”.

Elocvent! Aceasta a fost tendința care a stat la baza controlului din teritoriu. Să iasă bine. Dacă ies rău, se refac analizele ca să iasă bine.

„Oamenii din spitale au acționat presați de sentimentul că vor ieși negativ în evidență. Totul s-a făcut în vinerea dinaintea Paștelui, într-un stil heirupist”, spune chiar cineva care a participat la controlul din Galați.

În plus, spitalele s-au temut că procurorii vor veni să verifice contractele de achiziție acolo unde substanțele nu-și vor dovedi eficiența, explică administratori de sănătate publică din mai multe județe. ”Cinstit vorbind, și acesta a fost un motiv pentru care n-au avut nici un interes să fie remarcați cu un rezultat prost”, spun ei.

Dar la Galați s-a întîmplat. Sînt grupate mai multe rezultate în care dezinfectantul n-a făcut față stafilococului auriu.

”Oamenii să nu intre în panică, le-am înlocuit!”

Cele două substanțe a căror eficacitate e pusă sub semnul întrebării prin mai multe dintre testele de la Galați se numesc Hexio-Scrub și Clorhexin A, acum redenumit Hexio A.

„V-am spus de repetate ori. Substanțele Hexi așa sunt create! Ele sunt diluate. Și nu vorbim de un lot sau de două substanțe, ci de aproape toate produsele!”, a spus sursa din fabrică, cea care a furnizat opiniei publice, prin ziar, cele două rețete diluate de Thor și Suprasept.

10 teste au relevat probleme, în Galați și județele limitrofe

„Clorhexin are mai multe rezultate cu probleme. Nu doar de la Spitalul de copii, ci și de la al doilea spital”, a spus o sursă din Galați.

„Dar e important ca oamenii să nu intre în panică, pentru că ambele dezinfectante, Hexio-Scrub și Clorhexin, au fost retrase în acest moment din spitalele respective. După ce vor veni și testele de la DSP vom vedea ce măsuri vom lua”, a spus sursa.

Palatul Victoria anunță un supracontrol

Spitalul de copii din Galați are multe contracte cu Hexi Pharma, niciunul prin licitație. Toate au fost acordate prin cumpărare directă.

„Corpul de Control al premierului va verifica cum au fost făcute testele în toată țara”, a spus ieri Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Palatului Victoria, într-o încercare publică de a răscumpăra încrederea în sistem. El a anunțat, explicit, că cine s-a jucat de-a controlul va fi semnalat procurorilor.

Într-o întorsătură de situație, e posibil ca cei care au dorit să iasă bine ca să nu fie băgați în seamă să fie chiar cei care să se evidențieze negativ.

40 de contracte fără licitație a semnat Spitalul Pediatric din Galați cu Hexi Pharma din 2010 și până azi

Rumoarea din societate crește. Vorba lui Dragoș Pătraru la TVR: ”Oamenii așteaptă măsuri în spitale, nu ifosele unui ministru care vede campanii de denigrare împotriva sa”. 

Cineva de la Miliția Spirituală a aruncat cu vopsea roșie pe asfaltul de la intrarea Ministerului Sănătății.

Cei de la vice.com au îndemnat oamenii să ceară rezultatele testelor din spitale prin trimiterea unui formular online bazat pe legea accesului la informațiile de interes public.

Apoi protestatarii au așteptat, liniștiți, să fie amendați de poliție.

Nimeni nu știe cum se pot manifesta fermenții sociali.  Digi 24 a prezentat legătura dintre Sorin Oprescu și începuturile firmei Hexi Pharma. Cu fiecare zi, se probează că statul nu doar că nu a protejat pacientul, dar s-a implicat activ în a ajuta Hexi, care se întrezărește ca un produs al sistemului. 

Aseară, la ”Sinteza zilei” s-a arătat cum laboratorului Unilab i s-a suspendat de patru ori activitatea. Și cineva a intervenit pentru Unilab. Cine?

Cu câteva ore înainte de declarațiile lui Suciu, cele două asociații medicale în general divergente, Alianța Medicilor și Colegiul Medicilor, au atras atenția asupra gravității situației curente.

Directorul spitalului Elias spune pentru ”Adevărul” că ”nici pacienții și nici doctorii nu se simt în siguranță”. 

Reacția corpului medical

„Personal mă simt în nesiguranță. Personal nu consider că pacienții sunt în siguranță”, a declarat, în aceiași termeni, la Radio France Internațional președintele Alianței medicilor, Bogdan Tănase, chirurg la Institutul Oncologic București.

Alianța a acuzat superficialitatea controalelor operate de către minister, comparînd situația cu „anunțul prezenței unei bombe într-un avion care în loc să vină la sol pentru vertificări continuă să zboare”.

Un medic de la Sf. Pantelimon a caracterizat pentru Gazetă momentul controlului: ”Se știa că vine controlul și s-a splălat totul atît de bine că două zile podelele au fost mai mult ude, decît uscate”.

Colegiul Medicilor, în general criticat pentru pasivitatea sa, a luat și el o poziție neobișnuit de fermă.

Colegiul spune că „Investigația jurnalistică referitoare la dezinfectanții folosiți în spitale vine în continuarea unui demers de cea mai bună calitate profesională și socială. Rezultatele investigației ridică o mare problemă a societății românești și, în niciun caz, autorii acesteia nu pot fi acuzați că au dorit să sădească neîncredere în sistemul sanitar”.

Colegiul atrage atenția că fenomenul infecțiilor nosocomiale este real, subevaluat și extrem de periculos și că toți cei din corpul medical sunt sub stresul acestor infecții. Dcotorii devin uneori vinovați, fără să fie, conchide Colegiul.

La rînd vine Comisia de Biocide

Ca antidot la fragilitatea momentului, premierul a mai anunțat, prin vocea lui Dan Suciu, că va accelera construirea spitalelor regionale, va da startul modernizării a două spitale, unul de copii și celălalt de cardio, va investi în acreditarea în regim de urgență laboratorului ICECHIM și că va trimite un control la Comisia Națională Pentru Biocide.

Găzduită de Institutul de Sănătate Publică, Comisia este decredibilizată de reproșul că a fost factorul care a avizat cu ochii închiși toate produsele Hexi Pharma. Nimeni din sistem nu se mai simte liniștit.

Ceea ce părea pînă acum o chestiune tehnică, a devenit la capătul a două săptămîni de explicare prin presă o temă de interes în toate mediile.

Singura șansă a Guvernului pare a fi aceea de a răspunde inteligenței neobosite a oamenilor.

 

 

 

Primele 8 părți ale investigației:

Comentarii (98)Adaugă comentariu

Prisacariu Dumitru  •  6 mai 2016, 13:48

Sunt din Botosani . Multumim Cataline si felicitari !Loveste-i din plin ! Daca va fi nevoie te vom sustine nu numai moral .

fanulumocanu  •  6 mai 2016, 13:56

e distractiv ce surprinsi sunt unii medici de rezultatele anchetei, si cum n-au ei micutii laboratoare acreditate pentru analize. ca sa stii ca clorehexin si glumele alealalte sunt apa de ploaie e suficient bunul simt. intrebati asistentele din spitale care se dezinfecteaza pe maini. o sa vedeti ca simpla folosire le-a indicat, de ani buni, ca-s apa de ploaie. partea buna e ca in spitale se aduc si substante ceva mai bune de la alte firme, ceea ce a mai salvat situatia

Vasile  •  6 mai 2016, 13:59

Din pacate, spitalele ”cu probleme” sunt printre spitalele cele mai corecte, care nu au falsificat probele. Mie imi e mult mai frica de spitalele ”imaculate”.

dzz  •  6 mai 2016, 14:15

Atentie, cadeti intr-o capcana. O sa discutati o lista pusa la dispozitie de MS, despre care am uriase indoieli si care cuprinde fix managerii spitalelor care ar trebui felicitati pentru curaj in ceasul al 12-lea. Ce facem cu ceilalti 95%, care nu au nicio problema cu infectiile, nu au nicio problema cu dezinfectantii, nu au nicio problema in general???

alx  •  6 mai 2016, 14:21

Ma intreb cat de departe de asasinate in strada suntem? Nici nu vreau sa ma gandesc cati oameni au murit "otraviti" cu germeni proliferati prin amabitatea unor imbecili. *** ***?? Legea acum tardiv de gura oamenilor misca dar mai mult sta un colos de spaga si coruptie. Iar un caz in care averea se pastreaza iar 2-3 fraierici vor ajunge la parnaie pentru cativa ani. Cred ca vorbim de sute de capete de acuzare, siguranta nationala parnaie de la 20 de ani in sus si arest preventiv pana la sentinta. *** care au ingropat tara asta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Coco  •  6 mai 2016, 14:22

@Cătălin Tolontan: evident ca nu spuneam ca de vina-i pentru jalea asta din satanate capitalismul. Numai ca avand mentalitate de comunist nu poti sa construiesti ceva in capitalism. In capitalism lupta pentru putere e ,,care pe care''. Un stat e puternic daca are institutii foarte puternice in slujba acestuia. Iar statul ar trebui sa fie format din reprezentantii poporului. Asta-i in teorie. In tarile bananiere (cum au devenit si meleagurile astea) se conduce cu oameni numiti si nu cu oameni alesi. Aici e batalia pierduta. N-ai cum sa mai contruiesti D-le Tolo. Ar merge aici un slogan (ca tot e campanie) de genul ,,sa ne luam institutiile inapoi''. Dar, cum facem daca nu mai vor sa ni le dea? Citeam cu surprindere si, recunosc, si cu ceva ingrijorare, ca dna are sediul in aceeasi cladire cu o renumita si prestigioasa institutie americana. Si ca aparatura folosita, aia de miliarde (oare n-au diluat si astia suma?), o au tot de la cei puternici. Uite ca in capitalism e pe fata. Dar, cine stie? Poate lumea o sa mearga pe ,,fenta'' dvs si o sa puna botul la ideea asta utopica si ne vom trezi in 10-15 ani de ex. cu 9 magnifici la ccr pe care sa-i respecte lumea. Ideea e sa fie de-ai nostrii si ... sa faca bine ca sa nu fie rau (vorba lui Gica) ...

Cătălin Tolontan  •  6 mai 2016, 14:36

@dzz: am si scris asta, nu judecam nimeni lista, s-ar putea sa se inverseze situatia si cei care sint pe lista sa fi fost corecti, iar o parte din ceilalti, nu

Jean  •  6 mai 2016, 14:42

am trimis cerere catre Guvernul Romaniei si am solicitat sa mi se comunice rezultatele analizelor produselor Hexi: http://www.vice.com/ro/read/care-e-adevarul-despre-spitalele-din-romania astept sa mi se raspunda !

Matei  •  6 mai 2016, 14:42

o intrebare importanta: cum se numeste procurorul? ar trebui sa stim, va trebui sa raspunda in fata legii, asa sper cel putin.

Razvan  •  6 mai 2016, 14:59

Fratilor niste arestari cand vedem? nu credeti ca a trecut deja prea mult timp si nici macar de o demisie nu am auzit? Ciolos trebuia sa plece cu tot alaiul...

Coco  •  6 mai 2016, 15:13

Batalia-i pe BANI, fratilor. Si nu vorbim de culpa ci de intentie. Deaia zic, au trecut 2 saptamani de la inceperea scandalului diluarilor si (cel putin suspect) nimeni inca nu e arestat. Chiar daca, zic procurorii, au inceput cercetarea si pt. Art. 357 (2) Prepararea, oferirea sau expunerea spre vânzare de medicamente contrafăcute sau substituite care sunt vătămătoare sănătăţii se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. N-or fi citit stirile in ultimele saptamani insii pentru a afla cine a preparat, oferit si vandut? Cica nu-i genocid pt. ca nu-s suficienti decedati din cauza diluarilor. Se straduie procurorii sa-i numere si nu le iese numarul minim. Restu-i asa cum ziceam. Plapuma pe tambal ... Si la final, Tolo o sa fie de vina pt. clasarea dosarului pt. ca n-a pus ghilimelele la cele spuse de surse si pt. ca n-a vrut sa dezvaluie sursele pentru a-i lua procurorii la bani marunti. D-le Tolo, puneti (si in numele meu) cui trebuie o intrebare: pana acum i-au audiat macar pe cei de la fabrica bomba? Sau au preluat ca marturie comunicatul de presa al ,,persoanei juridice'' hexy ori asteapta rezultatele de la corpul de control al primului ministru (poate mai creste procentul ala de 95%, cine stie? si nu mai e nevoie de ancheta).

sly  •  6 mai 2016, 15:29

Da, așa cum știam și noi de 26 de ani: *** etc., etc.,etc. Nici pe timp de război nu s-a făcut așa ceva. Toți cei care au patronat și PATRONEAZĂ și acum acest sistem sînt niște *** teoretic fără fețe, dar îi vedem zilnic în spitale. Pe ei cu pușcăria pe viață!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florin  •  6 mai 2016, 15:32

Aceste teste sunt manipulate in ultimul hal. Stiau din start unde sunt problemele. Asa ca nu au luat probe in mod uniform. Acolo unde lucrurile erau ok au recoltat mai multe probe decat acolo unde erau probleme. Asa ca in final a iesit usor 5%. De-asta au ascuns care sunt spitalele. Trebuie iesit in strada si pus presiune pe guvern, altfel vor face orice (de la falsuri la crime) ca sa ascunda adevarul. Tatal meu a murit in spital; atunci am acceptat explicatiile medicilor, acum am dubii serioase ca mi-au spus adevarul (printre altele mi-au spus si celebra poveste "noi am facut totul, acum trebuie sa lupte si bolnavul"). Sper sa nu-mi pierd mintile cand o sa iasa toata mizeria asta la suprafata.

Luca  •  6 mai 2016, 15:35

Draga Tolontan , propun ca Spitalele publice sa aiba afisata , la intrare , o bulina ! Pe modelul cladirilor cu risc seismic ridicat . Bulina rosie , portocalie sau albastra ! Sa stim in ce intram , sa stim unde ne ducem copii sau parintii ! Procurorul de caz TREBUIE SA FIE ARESTAT pentru abuz in serviciu ! NU SE MAI POATEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !!! Vrem sa traim normal , intr-o tara normala ! Se poate PSD ? Se poate PNL ? Se poate nenea Gabi Oprea ?

Dragos  •  6 mai 2016, 15:36

Jos palaria pentru lipsa de reactie a autoritatilor. A fost nevoie de Tolontan, Neag si Lutac ca sa se puna cateva intrebari de bun-simt, iar cutia Pandorei sa fie deschisa. Nu ii mai spala nici Sfintii Parinti, nici Dumnezeu, nici Sfantul Petru, pe acesti oameni murdari, pana in maduva oaselor, de sange. Daca sa va dovedi ca tot ce au facut a fost facut cu buna stiinta, rudele celor afectati vor avea dreptul, pe buna dreptate, *** Nu ne mai ramane decat sa ne mobilizam din nou, la fel ca in noiembrie, si sa schimbam un sistem. Mi se pare de-a dreptul lipsit de scrupule sa te prevalezi de faptul ca legea nu te obliga sa testezi produsele. Dar nici nu te impiedica. Va puteti da seama cata lipsa de omenie au cei care inchid ochii in fata cadavrelor, stiind ca li se vor umple buzunarele? Contracte date doar cu dedicatie, medici rezidenti romani care au umplut Europa pentru ca nu li se pare normal sa se descurce cu 1500 de lei pe luna, pana cand sa mai rabdam mizeria? Vreau ca generatia mea, toti tinerii, sa constientizeze, fie ca au in plan sau nu intemeierea unei familii, ca intr-un spital vom ajunge intr-o zi, indifferent care ar fi circumstantele. Si ca exista riscul sa pleci cu inca o mana crescuta, cu un ochi crescut in frunte. Sau iesirea din spital va fi prin curtea celor e la pompele funebre... Felicitari echipei de jurnalisti care ne deschid ochii. Si multumim. De oameni ca ei avem nevoie. Iar haterii care dau in Tolontan si tot ii fac dragoste la creieri cu faptul ca el e journalist sportive, nu de investigatie, ganditi-va, va rog asa: credeti ca un IT-st care lucreaza din pasiune pentru profesie, insa baza sa este de economist, va fi apreciat mai putin ca un IT-st care are pregatire in domeniu, dar care nu performeaza?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dragos  •  6 mai 2016, 15:40

hmmm.... cred ca avem de-a face cu urmatoarea dilema legata de aceasta situatie. cine este nepatat (sau cine este nediluat). cred ca aceasta gasca are pe statul ei de plata atat de multi din sistem, ca daca ar fi demascati probabil ca ar colapsa nu structura mafiota si intreg sistemul de sanatate. probabil ca sunt atati corupti incat s-ar aresta sute de persoane de la toate nivelele din toate institutiile, minister, dsp, spitale etc. nu zic asta ca sa apar lichelele astea, ci ca o explicatie de ce e aceasta inertie, frica, confuzie etc. toate adjectivele care pot caracteriza un intreg sistem aflat in fata plutonului de executie. eu sper sa vad dna-ul si alte structuri ale legii cum aresteaza zeci si sute de persoane care au primit caramizile de bani adusi cu geanta din cipru. chiar daca asta inseamna sa ramanem cu 20% din personalul medical, din institutii si din spitale. pt ca pt acel mic % de necorupti e nevoie de o speranta. sa le dam o speranta ca pot fi respectati si auziti. e idealist, poate utopic, dar altfel nu se poate. normalitatea nu poate fi furtul, delapidarea, mafia si coruptia. normalitatea e legalitatea. punct. iar domnii de la min sanatatii sa stie ca nu o sa mai suportam mult. iesim iar in strada daca e nevoie.

sly  •  6 mai 2016, 15:44

Dacă s-au făcut 2.600 de teste în 205 spitale înseamnă că au fost în medie 12 teste per spital! Cîte locuri expuse microbilor și virușilor există într-un spital? Așa ne putem da seama că aceste teste au fost apă de ploaie aruncată spre noi. Voiau să mușamalizeze afacerea asta de miliarde de euro!!!

Constantin  •  6 mai 2016, 15:44

Unde e lista cu spitale ca n-o gasesc nicidecum....

Dan Roua  •  6 mai 2016, 15:46

ce exprimare e aia in lista spitalelor - "Centru integrat medicala paleativa"?!... astia moco trei cubinte nu stiu sa scrie?!?! ,nine, nu pos sa nu remarc, asa, ca o cireasa pe coliva (scuze de exprimarea prea dura si adevarata) cum troneaza spitalul oncologic Clujm care cineva binevoitor (de la MS sau de la GSP) i-a pus si link de advertising.... in ce tara traim nene.....

Dragos  •  6 mai 2016, 15:51

O lista data in bataie de joc, dovada si modul in care este redactata. De curiozitate, ce or fi cautat ei La SC Materna Care SRL in jud. Timis? O fi o alta dovada de informare in bataie de joc a opiniei publice?

Claudiu  •  6 mai 2016, 15:57

Cum se poate ca un produs sa fie neconform la Resita si conforma la Timisoara ? nu este produs de aceeasi firma ?vreti sa spuneti ca producatorul schimba reteta de fabricatie in functie de locatia in care trimite produsul respectiv?...

Roman in Romania  •  6 mai 2016, 15:57

Felicitari Domnule Catalin Tolontan! Primul pas a fost facut, insa de aici ar trebui inceputa o ancheta generala ca sa vada tot romanul cum sunt cheltuiti banii nostri. Am prieteni care lucreaza in domeniul aparaturii medicale si spun ca sumele de aici sunt cu adevarat uimitoare. Saracii se chinuie sa vanda aceiasi aparatura cu adaos de 10-20% in timp ce spitalele o cumpara de la firme cu adaos de peste 200%. Mult succes in continuare!

Claudiu  •  6 mai 2016, 15:58

se vede k e facut pe genunchi comunicatul, plin de typos si inconsistent de a lungul lui. Oare chiar i au determinat mailurile oamenilor sau cineva si a revenit in simtiri la minister/sri/procuratura/guvern?

Coco  •  6 mai 2016, 15:58

Propunere pt. ciolos: incepeti prin a-l da afara d-le (pe bune) pe insul (a) care-a redactat comunicatul de presa de la ministerul sanatatii. Si unul de clasa a VI- a s-ar fi priceput mai bine. Ori e idiot (si atunci tre' dat afara si ala care l-a angajat) ori isi permite sa-si bata joc. Spitalele scrise cu majuscule sunt mai infectate decat celelalte din lista? Unele sunt Spital altele sunt Spitalul. Lipsa litere din denumirea spitalelor (Gheorghien). Reclama (mascata sau nu?) in cadrul comunicatului (link) unui post tv. Jenant. Asta-i, de fapt, si nivelul ministerului, in ansamblul lui. Sigur, sigur, cu acelasi ,,profesionalism'' s-o fi realizat si ,,controlul'' minune din teritoriu. Isi bat joc de muritorii de rand si-si iau malaiu' pentru plapuma pe tambal ...

Vasile  •  6 mai 2016, 16:00

Surpriza! Institutul Oncologic unde Cadariu a fost director colcaie si el de bacterii. Acum inteleg exercitiul domnului ministru de a se juca cu cifrele....

lemon  •  6 mai 2016, 16:00

@Cătălin Tolontan, o întrebare: de unde vine numărul de 289 de spitale? S-au uitat doar la cele care aveau produse Hexi Pharma?

Roxana  •  6 mai 2016, 16:00

Lucrurile merg cum merg pentru ca raportarea nu este obligatorie ci este pedepsita, contractele, executiile bugetare nu sunt la vedere. DACA raportarea efectelor adverse ale medicamentelor (tuturor medicamentelor), procedurilor / tratamentelor, erorilor medicale, infectiilor nosocomiale .. am sti exact pe ce picior stam si multe, foarte multe ar iesi la suprafata. Sunt date de interes public si daca nu sunt cunoscute sistemul joaca alt joc decat cel al interesului public si al sigurantei pacientului. In SUA, UK, Olanda (conform studiilor) a 3-a cauza de deces este din pricina cauzelor iatrogenice. Este foarte posibil ca in Romania situatia sa fie si mai grea insa fara raportari si acces public la date .. nu prea putem sa facem mare lucru. Sunt cca 4.314.500 de pacienti internati intr-un an ( unii ajung sa fie internati de mai multe ori intr-un an insa sa presupunem doar 1 internare / an / pacient ); 20% sunt copii. Conform OMS, in tarile in curs de dezvoltare rata de infectii intraspitalcesti (HCAI) este undeva intre 10 si 19% din totalul internarilor, hai sa consideram 15%; deci 15% se procopsesc cu aceste infectii ce necesita tratamente suplimentare. Asta inseamna cca 647.175 de pacienti din care 129.435 sunt copii. Sa presupunem ca doar 20% din cei 647.175 au nevoie de spitalizare suplimentara ( in medie anuala de 4 zile in loc de 7,4 cat este statistic). Asta inseamna 129.435 pacienti ( 25.887 sunt copii). La cca 40 de euro ziua de spitalizare si 4 zile de spitalizare, ajungi usor la 20 mil euro costuri suplimentare FARA sa luam in calcul costurile tratamentelor (antibiotice, tratamente pentru efecte secundare etc). Daca imi aduc bine aminte, bugetul anual al spitalului Universitar Bucuresti este in jur de 50 milioane de euro. Fara raportari reale si inregistrari bine consolidate in baze de date accesibile (!!) sistemul va "sifona" in continuare sume enorme. Calculul de mai sus este plin de presupuneri si lipsuri din lipsa de informatii. Partea proasta este ca nu doar eu, un om obinuit nu am acces la informati ci faptul ca nici in sistem nu exista informatiile si nimeni nu poate scrie un numar pe hartie si sa spuna ... atata pierdem. Indirect, pierderile se vad pe piata de medicamente, uriesenia de consum de antibiotice dar si muuulte, multe altele. Iar decesele .. hmm ... acelasi OMS spune ca in tarile in curs de dezvoltare pana la 50% din decesele din neonato sunt din pricina infectiilor aferente "health care".

tz  •  6 mai 2016, 16:01

In spitalul Judetean din Timisoara e plin de infectii. La sectia de urologie pacientii se intorc fesc cu infectii postoperatorii, si nu doar acolo. In ultimii 2 ani am tot frecventat spitalul avand rude internate si de fiecare data ma alegeam cu cate o raceala (vara sau iarna).

fara  •  6 mai 2016, 16:02

nu o sa mai treaca mult pana cand nu o sa mai putem scrie nici aici de frica dupa cum a dat amenda cand s-a strigat demisia, domnul presedinte al nostru ales sa aduca schimbarea in tara noastra. ma simt oprimat, subjugat cu atatea taxe, controlat, tacut, nemanifestat, S C L A V ! obligati vom fi de altfel prin imprejurari sa plecam de pe pamantul pt care stramosii nostri si inclusiv bunicul meu, au fost pe front! frumoasa tara da pacat ca nu e a noastra suntem ca niste copii nedoriti! felicitari tolo pt ca le deschizi la astia ancheta dupa ancheta macar ii pui la "treaba" dar s-a musamalizat ea revolutia, mineriada astea sunt usoare pt ei. SINCERE condoleante VICTIMELOR DE LA COLECTIV !! Bv Tolo macar sa nu ne vada astia ca nici nu gandim, din contra cateodata tacerea in care ne au bagat astia releva faptul ca macar gandirea nu poate fi oprimata inca

Mihai  •  6 mai 2016, 16:04

Cine a facut lista de a reusit sa poceasca numele unei localitati? E Fagaras nu Fagarasi.

Lucian Staicu  •  6 mai 2016, 16:16

Se pare ca se cam strange latul in jurul gatului marilor corupti din sistemul de sanatate romanesc. Ar fi interesanta o ancheta ampla si asupra achizitionarii aparaturii din spitale. Sunt multiple canale prin care se dreneaza banii din sanatate spre buzunarelor marilor smecheri.

cristi  •  6 mai 2016, 16:22

Este gresit sa se dea in medici din cauza unor probleme administrative grave.Medicii platesc de ani buni perceptiei negative a pacientului din cauza conditiilor de cazare.Cheltuielile uriase ale sistemului sanitar vin de aici,de la cheltuielile nesabuite ale administratiei.Costurile vor putea fi controlate doar cand vor avea un program informatic performat in care sa se lucreze cu aceleasi coduri in toata reteaua spitalelor de stat.O sa vedeti atunci surprize.Pai daca doar de la detergent se face o economie de 9 milioane de euro,va dati seama la celelalte consumabile ce se intimpla?

Cristina  •  6 mai 2016, 16:23

Pur si simplu imi este imposibil sa cred ca la Sibiu totul este roz!!!! Imposibil! Un foarte bun prieten a luat Hepatita C din judetean si a fost nevoit sa isi aduca medicatia de afara, pentru a scapa, iar un fost coleg de munca de-al sotului a ajuns sa se trateze in afara tarii, dupa klebsiella luata din spital, in urma unei internari pentru o infectie urinara. Copilul (avea douazeci si ceva de ani) a avut zile, doar pentru ca parintii l-au internat intr-un spital din afara. Nu sunt sigura ca s-a recuperat 100%, nici acum. Bacteria din Sibiu este rezistenta la aproape orice antibiotic existent. De aceea, NU CRED ca testele au fost facute pe bune in Sibiu. NU CRED! Nu pot! Nu am cum! Sa nu cumva sa deranjeze feuda domnului fost primar!

Daniel  •  6 mai 2016, 16:31

Felicitari pentru acest demers domnule Tolontan! Sunt din Iasi, se stie de o gramada de timp de stafilococul auriu in maternitatea Cuza Voda din Iasi, nimeni nu a facut nimic pana acum, ba mai mult, a folosit aceasta "apa de ploaie" pentru a steriliza un spital unde in mare parte sunt adusi pe lume copilasi, copilasi care cred ca daca nu ma insel, in mare parte iau acest virus din acea mizerie de spial. Din trei prieteni pe care ii stiu, sotiile lor au nascut acolo si au luat acel virus. Aici in Iasi, femeilor le este si frica, atunci cand le vine sorocul si trebuie sa mearga acolo sa nasca, pentru ca alta alternativa nu prea exista, sau daca exista e de ales varianta privata unde costa foarte mult, iar majoritatea nu isi permit. Nu cred ca mai are rost sa spun, cei care au stiu de aceasta "combinatie" ar trebui sa faca multi ani de inchisoare, cu toate ca ar merita mult mai mult.

Andrei  •  6 mai 2016, 16:32

Spre marele meu noroc, nici eu si nimeni dun familie nu a fost nici macar in vizita la vreunul din spitalele de pe lista dvs, in ultimii 10 ani. Cand am avut nevoie de asistenta medicala, am platit si am mers la Szeged. Insa ca cetatean ma simt in nesiguranta, si totodata ma simt furios pentru neglijenta statului, dar mai ales pentru excesul de zel al unui procuroras tupeist. Nu ineleg de ce nu poate face parchetul acea lista publica. "e) informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare;" cum se pericliteaza rezultatul anchetei? nu va putea da NUP pentru ca intr-adevar exista o incalcare clara a legii? sursele sunt ale Dvs, nu ale procuraturii asa ca nu vad ce se dezvaluie. si cel mai cel, prin NECOMUNICAREA ACESTEI INFORMATII sunt puse vieti in pericol. Nu cunosc legea, dar un procuror chiar nu raspunde profesional in fata nimanui? Nu i se poate face plangere penala pentru abuz in serviciu impotriva intereselor persoanelor? Au cumva imunitate si *** platiti din banul public pentru a trimite in judecata oameni saraci si fara relatii care comit infractiuni minuscule si a scapa marii sacali si rechini? Va respect si va doresc muuult succes in acest demers.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

muraru gabriela  •  6 mai 2016, 16:38

Buna ziua, Mama mea a fost internata si operata la spitalul de urgenta Floreasca Bucuresti(2014) Ortopedie 3(sef sectie dr.Cristescu ?) si pe langa dezinfectantii diluati,vreau sa va spun ca au infirmiere care inmoaie mopul direct in vasul WC ului si spala tot culoarul si spre sala de operatii, sala post operatorie. Toata lumea stie. Infirmierele nu poarta manusi,dar au mainile pline de inele si asa spala pacientii in zone intime. Felicitari Dle. Totontan,ce pacat ca sunt putini oameni ca dvs. in tara noastra.!

Lucka  •  6 mai 2016, 16:58

Lista este falsa ! Ne-am saturat de minciuni ! Cunosc 2 cazuri , in Sibiu . O persoana a murit , din nefericire , o persoana traieste , din fericire ! Dupa o banala operatie de pietre la rinichi a fost infectata cu o bacterie ! Precis in acte apare ca a fost o raceala , dar se poate vedea dupa medicamentatia folosita ca a fost o bacterie , "cultivata" de Hexi .

genocid  •  6 mai 2016, 17:21

iNTRO TARA CIVILIZATA,NU BANANIERA ,UN SPITAL CU VECHIME MA MARE DE 50 ANI DE FUNCTIONARE E DEMOLAT.VIN SI INTREB CUI FOLOSESTE IN CONDITILE DATE ACREDITAREA SPITALELOR?CARE ESTE SCOPUL?STATUL NU A CONSTRUIT NICIUN SPITAL TIMP DE 26 ANI,,SI SE ACRDITEAZA SPITALE VECHI,PANA UNDE POATE DUCE IMPOCRIZIA?POATE SE VA RELUA SI TEMA ACREDITARI SPITALELOR.SE INTREABA CINEVA CATI MICROBI SAU ACUMULAT INTR-UN SPITAL VECHI DE 50 DE ANI CU TOATA IGENIZAREA,INCET ,INCET SE CONFIRMA TEORIA CONSPIRATIEI,NE OMOARA INCET SI SIGUR,PRIN TOT.

alin spaima sticlelor de vin  •  6 mai 2016, 21:32

incredibil in ce tara *** traim, *** care fac asa ceva

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marcela  •  7 mai 2016, 3:34

Catalin Tolontan,nu pot sa cred ca spitalele din FOCSANI NU SUNT PE LISTA. Plangi numai cat privesti peretii, instrumentarul, lenjeria,gandacii, ca sa nu mai spun de atitudinea medicilor. Am fost la un "bun "cardiolog pesedist,care m-a intrebat daca la varsta mea imi doresc sa nu ma doara nimic, dar m-a lasat fara raspuns pt simptomele de care m-am plans. Si m-a expediat in cinci minute ,ca ei coboara la cabinetul policlinicii in garda fiind pe sectie, in spital, deci se grabesc. Despre medicul de familie nici nu mai vorbesc , vine si pleaca de la cabinet cand vrea, si in doi ani mi-a controlat doar tensiunea , de doua ori si asta pt ca i-am cerut eu. Astia se plimba fara bat in satul fara caini numit Romania. Ma intreb unde s-ar fi putut ajunge daca nu i-ati fi luat in vizor,ca deja au intrecut toate limitele . Eu ,una, mi-am pus toate sperantele in voi,si nu sunt singura , dar ma tem pt viata voastra . Ar trebui sa va luati masuri de aparare ca astia au demonstrat ca nu se dau inapoi de la nimic. PS. Sa-mi verific comentariul ,zici? Pai astia merita respectul meu ?!

dice  •  7 mai 2016, 13:11

Cred ca cineva a comunicat din nou gresit. Mai degraba in 239 de spitale au fost probleme si in 50 nu, desi toti banuim ca in aproape toate sunt probleme. Controlul ar trebui sa-l faca SRI si DNA, nu MS, ca doar nu ma verific eu pe mine.

Mediator Penal  •  7 mai 2016, 14:57

Chiar si asa, actele vor dovedi faptele pe care le-au savarsit! Am mare incredere in justitie si sunt convins ca va curata tarisoara asta de toti coruptii si impostorii ei!

Donkeypapuas  •  8 mai 2016, 2:46

Nu ştiu de ce dar eu cred, domnule Tolontan, că sunteţi un mincinos şi UN IPOCRIT! Şi o să argumentez de ce. Sunteţi un mincinos pentru că faceţi parte din cei care ani de zile au vehiculat nişte cifre mincinoase, aruncând blam - prin propagarea acestor cifre - asupra unei instituţii NAŢIONALE româneşti pe care nu aveaţi de ce să o învinuiţi. Mai ţineţi minte lozincile acelea cu +enşpe mii de biserici şi DOAR 425 de spitale. uite că vă daţi de gol că aţi minţit. Sunt DOAR 289. Unde sunt restul până la 425? Păi... le-a desfiinţat Băsescu. ŞI NIMENI DIN RÂNDUL SECULARO-ATEILOR NU A ZIS NICI PÂS! Pentru că cifrele mincinoase au fost promovate încă din 2010, iar dezastrul închiderii atâtor unităţi spitaliceşti s-a produs în 2011. Apoi, sunteţi şi un ipocrit, domnule Tolontan, ***. Pentru că atunci aţi închis ochii la o carenţă oribilă legată de măsurile de alertare şi protejare a populaţiei în faţa iradierii cauzate de substanţele emise de centrala japoneză. În fapt, în acele zile (şi mult după aceea) NU AU FOST LUATE NICI UN FEL DE MĂSURI. Mai mult, în farmacii au lipsit cu desăvârşire pastilele cu iod - tabletele alea nenorocite pe care regimul Ceauşescu a avut bunul simţ să le administreze românilor. Aşa că v-aţi făcut complice. prin omisiune.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Donkeypapuas  •  8 mai 2016, 20:07

Ar fi suficient să vedeţi ce guvern exista pe vremea crizei din Japonia (şi un an mai apoi, cel puţin); ar fi suficient să anchetaţi DE CE nu se găseau caşete cu iod. Atâta tot şi ar fi suficient. Dar iubirea de idolul dumneavoastră vă împiedică să practicaţi jurnalismul profesionist.

Mircea Ordean  •  9 mai 2016, 8:01

Catalin Tolontan „În 10 teste din Galați și județele limitrofe, cele două produse au cedat în fața stafilococului auriu...” . Fără îndoială veau prea mult de la viață. Iar în paralel știu a-mi înfășa ticăloșia în haine frumoase... . Aștept de la d. Cătălin (valabil și la un CTP) și vreun material despre dragoste. Ori despre dilatat nări, cînd stai cu tărtăcuța în iarba de lună mai. . „Bestie ești, bă Ordene...”

Madalina  •  11 mai 2016, 12:14

Vorbim aici de lucruri care se întâmpla de ani de zile si care au fost minimalizate sau de-a dreptul ignorate de reprezentanții unui sistem corupt, căruia nu i-a pasat decat de profitul personal. O caracatița a corupției despre care poate nici nu bănuim pana unde ajunge, in cele mai înalte instituții ale statului. Oameni buni, lucrurile sunt mult mai grave decat bănuim. In multe spitale se spală podele cu Domestos, nu cu substante biocide. Se întâmpla lucruri de o gravitate colosala. Oamenii, in special cei cu un sistem imun afectat, bătrânii, copiii, cei din Secțiile de Arși sunt in pericol in fiecare secunda. Sa lăsam ipocrizia si sa- i forțam prin toate mijloacele posibile pe cei responsabili, sa-si facă datoria. Iar vinovații sa plătească!!! Ar trebui deconspirați toți cei implicați in lanțul acesta al corupției si sa facem in așa fel încât sa nu mai dețină niciodată funcții de răspundere in sistemul sanitar. Sa-si practice meseria de simplu medic si atât, daca mai sunt in stare! PLUS , trebuie găsită o modalitate de control al spitalelor PRIVATE. Credeți-ma, sunt in aceeași situație. E doar o aparenta faptul ca sunt mai curate. E chiar mai rău acolo, pt ca nu-i controlează nimeni si fac economie la tot ce înseamnă substante medicale. Inclusiv dezinfectanți. PLUS ca lucrează cu aceleași substante diluate. E grotesc ce se întâmpla! In afara de asta, va rog, Investigați tot ce înseamnă achiziții in sistemul de sănătate!! Aparatura, medicamente, consumabile... Indiferent ca e vorba de licitații publice sau de achiziții directe. Se fura zeci de milioane de lei din banii si drepturile pacienților. Managerii sunt numiți politic pentru a ajuta la sifonarea banului public. Firmele distribuitoare sunt controlate de "cine trebuie". Investigați fiecare achiziție ...începeți cu spitalele din Bucuresti , unde se învârt cei mai mulți bani, si continuați in toată țara, in special in centrele universitare. Nu o sa va vina sa credeți ce veți găsi. E socant si nimeni nu face nimic. Se cumpara scump si prost de la firme care sunt controlate de cine trebuie. Discuția e interminabilă si mi-as dori sa se facă măcar putina lumina in situația asta devastatoare pentru Romania, pentru banul public, pentru pacienții romani si pentru medicii care au mai rămas cat de cat cinstiti si care se văd puși in situația de a pune in pericol viețile oamenilor! La Spitalul de Copii " Grigore Alexandrescu" la camera de primiri urgente nici nu curge apa calda!!! Si tronează un afiș mare care cere sa se facă economie la substanțele antiseptice! Au curs milioane de euro prin acest spital!!! Asta in timp ce directorii de spitale se învârt prin masonerii si alte cercuri care ne-au vampirizat țara si resursele ei! Sper , la unison cu toți oamenii care își doresc sa se facă dreptate , ca cineva va reuși sa investigheze mai departe tot tabloul asta muribund al sănătății romanești! Tot respectul pentru munca depusă si sa o țineți tot așa! Romanii va mulțumesc si va susțin!

Irina  •  12 mai 2016, 14:07

Ar trebui să ne gândim la toți cei care au murit din cauza infecțiilor nosocomiale. Cu toții știm măcar un astfel de caz - operație de rutină, reușită, pacientul face o infecție și moare. Aceștia sunt martirii noștri și avem datoria să nu lăsăm ca moartea lor să fie în zadar.

cecilia  •  14 mai 2016, 18:36

Daca as avea o putere,i-as aresta pe toti cei care se fac vinovati de ruinarea acestei tari. Sanatatea a ajuns (ca de altfel toate serviciile) o batjocura la adresa cetatenilor romani. Sunt din Tr Severin si ceeace este in Spitalul judetean este DEPLORABIL.Eu nu stiu daca au fost comisii care sa verifice gradul de igiena al spitalului,activitatea medicilor,etc,etc...ce au constatat?Personal ,mi-am permis sa fac o sesizare catre Casa de Sanatate Mh si catre DSP MH cu privire la modul cum se fac programarile la medici:In ziua in care vin graficele cu programul medicilor pe policlinica,deja din prima ora,nu mai sunt locuri la medicul pentru care optezi.Stiti care a fost rezultatul?;medicul cardiolog a refuzat sa-i mai prescrie mamei tratamentul(fiind cu probleme cardiace grave) pretextand ca trebuie sa se inscrie(exact ceeace am reclamat).De 5 luni am incercat sa ma inscriu la un anumit cardiolog si niciodata nu am reusit pt ca locurile erau ocupate de la prima ora.Pana sa reusesc sa o programez pe mama, a facut EDEM PULMONAR si era cat pe ce sa o pierdem. Asesta este SISTEMUL DE SANATATE! Mama la aceasta data nu are prescris nici un tratament pt ca asa vrea un medic cardiolog.Este normal asa ceva? Si legat de functia manageriala a unei institutii :se intreaba cineva cum se face ca concureaza doar cate o persoana? Pai ce rost mai are sa se prezinte si altii cand postul este ,,aranjat". Legat de dilutia dezinfectantilor: cei care se fac vinovati de imbolnavirea si moartea atator cetateni ,sa fie condamnati la ani grei de puscarie pentru ATENTAT LA SIGURANTA CETATEANULUI si sa li se confiste toti banii pe care i-au castigat calcand pe cadavre.Sa se sature odata toti cei care nu se mai satura de bani si inavutiri. La temnita,cu ei,cutoti vinovatii.HALAL TARA!

Comentează