Spitalul de Copii din Galați a retras pe furiș Hexio-Scrub și Clorhexin. De ce a cerut Parchetul secretizarea rezultatelor? Autoritățile au cedat: lista devine publică. Ne-au mințit! Sînt 50 de spitale, adică 20%.

În 10 teste din Galați și județele limitrofe, cele două produse au cedat în fața stafilococului auriu. Dar spitalele nu pot anunța asta public din ordinul procurorilor

vineri, 6 mai 2016, 6:46

UPDATE: Ministerul a făcut publică lista pe care o găsiți la final. Sînt 50 de spitale în care au fost depistate probleme! 50 din 289! Acum vă lămuriți și de ce au ascuns spitalele, nu-i așa? Ce fel mincinos de a comunica a ales ministrul sănătății. Probele neconforme sînt 5%, dar numărul de spitale cu probleme e de 20%! Și sînt pe această listă multe spitale care au avut răniți de la Colectiv.

UPDATE: După  Galați, Europa FM a încercat să vadă care este situația la alte mari spitale din țară. Reportajul lor poate fi urmărit aici.

UPDATE: În cîteva minute, Ministerul Sănătății va pune pe site lista spitalelor. În privința Galațiului, este vorba de Spitalul Județean din Galați, unul dintre campionii naționali ai contractelor cu Hexi. Lista devine așadar publică, așa cum ar fi trebuit să fie, de fapt încă din primul moment. Este o victorie a unei întrebări de logică democratică: de ce are dreptul Parchetul să secretizeze datele? Și este victoria insistenței oamenilor, mobilizată de vice.com. 

UPDATE: 400 de emailuri au sosit pînă azi, la ora 12, la Ministerul Sănătății, oamenii solicitînd lista spitalelor care au avut probleme de testare la controlul pe dezinfectante. Inițiativa a aparținut sitelului vice.com, o platformă jurnalistică new stream. ”Avem deja sute de mailuri, vin tot timpul!”, a spus cineva din minister. Deocamdată, răspunsul standard al MS este următorul:

MINISTERUL SANATATII
DIRECTIA RELATII CU PRESA, AFACERI EUROPENE SI RELATII INTERNATIONALE
Str. Cristian Popisteanu, nr.1-3, sector 1, Bucuresti
Tel: +04 021307.25.14,Fax: 307.25.13
E-mail: presa@ms.ro; presa_ms@yahoo.com
Nr. 29936 / 06.05.2016

Stimate domn / doamna
Avand in vedere solicitarea dumneavoastra, privind punerea la dispozitie a buletinelor de analiza pentru toate cele 3526 de probe prelevate si analizate in cadrul testelor de sanitatie efectuate la nivel national pentru produsele Hexi Pharma, va comunicam urmatoarele:
Urmare a faptului ca pe rolul Parchetului General exista inregistrat un dosar penal cu privire la utilizarea biocidelor in unitatile sanitare va aducem la cunostinta faptul ca rezultatele testelor efectuate constituie probe la dosarul de cercetare penala. Ca atare in conformitate cu art. 12, lit. e din Legea nr. 544/2001 rezultatele nu pot fi puse la dispozitie.
Cu stima,
DRPAERI MS

Gazeta a solicitat MS să pună la dispoziție  adresa prin care Parchetul a solicitat ca aceste analize să fie considerate nepublice, ca parte a unei anchete penale. 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Cele 150 de rezultate cu probleme, depistate de către spitale, sunt în acest moment refuzate publicului. Chiar dacă reprezintă doar 5%.

Ministrul Achimaș a evitat miercuri să comunice numele spitalelor unde s-au găsit probleme. „Există o clusterizare a lor”, e tot ceea ce a spus ministrul, în traducere liberă însemnînd că în anumite orașe și județe s-au găsit grupate mai multe probe neconforme.

Unde? „Nu putem spune, e o anchetă penală”, a răspuns ministrul.

Gazeta a aflat un astfel de județ: Galați.

Joi, am insistat la Ministerul Sănătății să facă publică această listă. Mai ales că nu e o listă a panicii, de vreme ce ministrul a asigurat că s-au luat măsuri în fiecare spital unde există suspiciuni. „Unde s-au găsit probe neconforme, s-a mers până la stoparea folosirii produselor respective”, a promis Achimaș-Cadariu.

”Nu ne lasă Parchetul”

Ieri am purtat următorul dialog cu un oficial din MS:
– De ce nu faceți, vă rugăm, publice datele?
– Nu putem, ne pare rău.

– De ce?
– Pentru că am primit o adresă de la Parchet în care ni se spune că aceste rezultate, precum și altele, sunt parte a anchetei penale?

– O secundă! De ce au procurorii acest drept, s-au făcut cumva testele la ordinul Parchetului, nu la ordinul ministrului Sănătății?!
– La ordinul ministrului Sănătății, evident. Dar avem acea adresă de la Parchet.

– Nu vă supărați, ce lege îi oferă procurorului puterea să secretizeze o chestiune de sănătate publică?
– Sincer, și eu cred că aveți dreptate. Dar așa a decis Parchetul. Ministrul a făcut mai mult decât e omenește posibil în acest caz, credeți-ne!

-Dar v-au cerut procurorii explicit să nu dați lista?
-După conferința de presă de miercuri, șeful corpului de control de la minister a fost sunat de procurorul de caz și i s-a spus să nu mai dea nici un fel de dată!

-Și vi se pare că asta poate fi decizia unui procuror de vreme ce vizează informarea publicului? Plus că spitalele sînt silite să acționeze pe furiș.
-V-am răspuns deja, îmi pare rău.

Ce spune Parchetul? Să avem răbdare. 

Următorul telefon e la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Da, noi cercetăm dosarul dezinfectanților”, au confirmat ei. Și cu asta, basta.

Le-am pus aceleași întrebări: de ce secretizează un procuror un rezultat al unui control al ministrului Sănătății?

De ce o informație de interes pentru pacienți e tratată drept secret de dosar penal și conform cărei legi are dreptul să facă așa ceva?

„Vă vom răspunde în scris”, a sunat răspunsul Parchetului.

”Le reface DSP-ul, poate că ies bine!”

Spitalul de copii „Sf. Ioan” din Galați și încă un spital din același județ sunt două dintre unitățile medicale unde s-au găsit probleme, susțin surse ale ziarului. Stafilococul auriu a supraviețuit și după aplicarea produselor Hexi.

„Da, e adevărat. Însă, stați liniștiți că DSP-ul local s-a apucat deja să facă verificări cu propriile teste pentru că e posibil ca analizele să fie greșite”, confirmă unul dintre spitale.

Cum adică să fie greșite?

„Cine știe, poate nu s-au spălat bine pe mâini”.

Elocvent! Aceasta a fost tendința care a stat la baza controlului din teritoriu. Să iasă bine. Dacă ies rău, se refac analizele ca să iasă bine.

„Oamenii din spitale au acționat presați de sentimentul că vor ieși negativ în evidență. Totul s-a făcut în vinerea dinaintea Paștelui, într-un stil heirupist”, spune chiar cineva care a participat la controlul din Galați.

În plus, spitalele s-au temut că procurorii vor veni să verifice contractele de achiziție acolo unde substanțele nu-și vor dovedi eficiența, explică administratori de sănătate publică din mai multe județe. ”Cinstit vorbind, și acesta a fost un motiv pentru care n-au avut nici un interes să fie remarcați cu un rezultat prost”, spun ei.

Dar la Galați s-a întîmplat. Sînt grupate mai multe rezultate în care dezinfectantul n-a făcut față stafilococului auriu.

”Oamenii să nu intre în panică, le-am înlocuit!”

Cele două substanțe a căror eficacitate e pusă sub semnul întrebării prin mai multe dintre testele de la Galați se numesc Hexio-Scrub și Clorhexin A, acum redenumit Hexio A.

„V-am spus de repetate ori. Substanțele Hexi așa sunt create! Ele sunt diluate. Și nu vorbim de un lot sau de două substanțe, ci de aproape toate produsele!”, a spus sursa din fabrică, cea care a furnizat opiniei publice, prin ziar, cele două rețete diluate de Thor și Suprasept.

10 teste au relevat probleme, în Galați și județele limitrofe

„Clorhexin are mai multe rezultate cu probleme. Nu doar de la Spitalul de copii, ci și de la al doilea spital”, a spus o sursă din Galați.

„Dar e important ca oamenii să nu intre în panică, pentru că ambele dezinfectante, Hexio-Scrub și Clorhexin, au fost retrase în acest moment din spitalele respective. După ce vor veni și testele de la DSP vom vedea ce măsuri vom lua”, a spus sursa.

Palatul Victoria anunță un supracontrol

Spitalul de copii din Galați are multe contracte cu Hexi Pharma, niciunul prin licitație. Toate au fost acordate prin cumpărare directă.

„Corpul de Control al premierului va verifica cum au fost făcute testele în toată țara”, a spus ieri Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Palatului Victoria, într-o încercare publică de a răscumpăra încrederea în sistem. El a anunțat, explicit, că cine s-a jucat de-a controlul va fi semnalat procurorilor.

Într-o întorsătură de situație, e posibil ca cei care au dorit să iasă bine ca să nu fie băgați în seamă să fie chiar cei care să se evidențieze negativ.

40 de contracte fără licitație a semnat Spitalul Pediatric din Galați cu Hexi Pharma din 2010 și până azi

Rumoarea din societate crește. Vorba lui Dragoș Pătraru la TVR: ”Oamenii așteaptă măsuri în spitale, nu ifosele unui ministru care vede campanii de denigrare împotriva sa”. 

Cineva de la Miliția Spirituală a aruncat cu vopsea roșie pe asfaltul de la intrarea Ministerului Sănătății.

Cei de la vice.com au îndemnat oamenii să ceară rezultatele testelor din spitale prin trimiterea unui formular online bazat pe legea accesului la informațiile de interes public.

Apoi protestatarii au așteptat, liniștiți, să fie amendați de poliție.

Nimeni nu știe cum se pot manifesta fermenții sociali.  Digi 24 a prezentat legătura dintre Sorin Oprescu și începuturile firmei Hexi Pharma. Cu fiecare zi, se probează că statul nu doar că nu a protejat pacientul, dar s-a implicat activ în a ajuta Hexi, care se întrezărește ca un produs al sistemului. 

Aseară, la ”Sinteza zilei” s-a arătat cum laboratorului Unilab i s-a suspendat de patru ori activitatea. Și cineva a intervenit pentru Unilab. Cine?

Cu câteva ore înainte de declarațiile lui Suciu, cele două asociații medicale în general divergente, Alianța Medicilor și Colegiul Medicilor, au atras atenția asupra gravității situației curente.

Directorul spitalului Elias spune pentru ”Adevărul” că ”nici pacienții și nici doctorii nu se simt în siguranță”. 

Reacția corpului medical

„Personal mă simt în nesiguranță. Personal nu consider că pacienții sunt în siguranță”, a declarat, în aceiași termeni, la Radio France Internațional președintele Alianței medicilor, Bogdan Tănase, chirurg la Institutul Oncologic București.

Alianța a acuzat superficialitatea controalelor operate de către minister, comparînd situația cu „anunțul prezenței unei bombe într-un avion care în loc să vină la sol pentru vertificări continuă să zboare”.

Un medic de la Sf. Pantelimon a caracterizat pentru Gazetă momentul controlului: ”Se știa că vine controlul și s-a splălat totul atît de bine că două zile podelele au fost mai mult ude, decît uscate”.

Colegiul Medicilor, în general criticat pentru pasivitatea sa, a luat și el o poziție neobișnuit de fermă.

Colegiul spune că „Investigația jurnalistică referitoare la dezinfectanții folosiți în spitale vine în continuarea unui demers de cea mai bună calitate profesională și socială. Rezultatele investigației ridică o mare problemă a societății românești și, în niciun caz, autorii acesteia nu pot fi acuzați că au dorit să sădească neîncredere în sistemul sanitar”.

Colegiul atrage atenția că fenomenul infecțiilor nosocomiale este real, subevaluat și extrem de periculos și că toți cei din corpul medical sunt sub stresul acestor infecții. Dcotorii devin uneori vinovați, fără să fie, conchide Colegiul.

La rînd vine Comisia de Biocide

Ca antidot la fragilitatea momentului, premierul a mai anunțat, prin vocea lui Dan Suciu, că va accelera construirea spitalelor regionale, va da startul modernizării a două spitale, unul de copii și celălalt de cardio, va investi în acreditarea în regim de urgență laboratorului ICECHIM și că va trimite un control la Comisia Națională Pentru Biocide.

Găzduită de Institutul de Sănătate Publică, Comisia este decredibilizată de reproșul că a fost factorul care a avizat cu ochii închiși toate produsele Hexi Pharma. Nimeni din sistem nu se mai simte liniștit.

Ceea ce părea pînă acum o chestiune tehnică, a devenit la capătul a două săptămîni de explicare prin presă o temă de interes în toate mediile.

Singura șansă a Guvernului pare a fi aceea de a răspunde inteligenței neobosite a oamenilor.

 

 

 

Primele 8 părți ale investigației:

Comentarii (98)Adaugă comentariu

Vasile  •  6 mai 2016, 7:01

Statul e pasibil sa plateasca despagubiri de sute de milioane de euro pentru cei care au fost infectati si au murit in spitale. De aici vine toata secretomania. Un spital unde colcaie microbii ar trebui inchis pana ofrera siguranta, iar asta ar insemna ca personalul sa stea acasa si sa nu isi mai primeasca lefurile cel putin cateva luni. Pentru alte spitale solutia e doar sa fie rase cu buldozerul. Astea sunt motivele pentru care sistemul se perpetueaza. La spitalul din Galati exista vreo garantie ca produsele cu care au fost inlocuite cele ineficiente functioneaza? Nu! Sistemul se perpetueaza.

dromichete  •  6 mai 2016, 7:17

S-a gasit agenda lu' Condrea, aia cu platile 'informale'. Pe ea nu spare nici numele Achimas, nici Cadariu. Pentru Cluj e mentionat doar fazanu' de la oncologie...

Gabriel  •  6 mai 2016, 7:30

Este adevarat ce au spus cei de la A3 in legatura cu laboratorul care le dadea certificatul de confornitate ptr aceste dezinfectacte

Vali  •  6 mai 2016, 7:45

Anchetele procurorilor nu se fac dezvaluund toate rezultatele imediat presei. Din pacate asta este una din marile voastre probleme: demarati niste anchete jurnalistice care au rezultate exceptionale, sunteti foarte buni pe parte asta, dar pe masura ce inaintati in ancheta uitati ca sunteti DOAR ziaristi, nu si organe de cercetare penala. Atu vazut ca oamenii s-au sesizat IMEDIAT, lasatii acum sa isi faca treaba. Nu cred ca trebuie ca saptamanal sa va dea voua explicatii despre evolutia anchetei.

Ister  •  6 mai 2016, 8:07

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nefertem  •  6 mai 2016, 8:12

Se refac testele pe cale "oficiala" si sa vezi cum iese totul bine, in proportie de 80%, restul de 20% tre' s-o incaseze pentru binele "colectiv" (pun intended).

Dorin Chiotea  •  6 mai 2016, 8:22

Colegiul Medicilor, o institutie intepenita ani de zile in platitudini si nepasare crunta, a luat pozitie pentru ca in urma alegerilor din urma cu cateva saptamani a fost penetrat de medici reformisti. Unii sunt chiar din Alianta Medicilor!

Ovidiu  •  6 mai 2016, 8:33

Domnule Tolontan, va multumim domnule!

Lucka  •  6 mai 2016, 8:47

Comisia de biocide ! Pentru ca este un loc caldut , precis cei angajati acolo au in fisa postului culoarea politica , nu competenta , nu profesionalismul ! Singura scuza a Guvernului , este ca nu vrea sa creeze panica . Imi pare rau , dar Hexipharma trebuia sa fie plina de procurori , politisti , SRI sti , etc , iar vinovatii arestati preventiv ! Dar pana se trezeste Frumoasa din Padurea Adormita - ACHIMAS , fuge toata fabrica in Dubai ! PROCURORUL DIICOT - Printul , a adormit si el in loc sa vina sa sarute Printesa ! Am vazut declaratia sefului DIICOT - ar trebuit cercetat si el pentru complicitate deoarece nu a dat curs reclamatiei din motive de " sesizare scrisa de mana " !!!

fotbal  •  6 mai 2016, 9:13

pare ca se misca sistemul, Catalin Tolontan. deocamdata, cu voiosia placilor tectonice(vertical/orizontal in acelasi timp) dar se misca. in rest, empatia fie cu noi

Catalin  •  6 mai 2016, 9:37

Devine frustrant sa citesc aceste articole. Imi induce o stare de neputinta in fata statului (cand sentimentul ar trebui sa fie invers). E acel ras in nas pe care il au unii functionari cand vad ca nu ai dosar de sina: "veniti maine". Imi dau seama ca oricine ar vrea sa faca ceva, sistemul fara nume si prenume e mai puternic decat mine. O letargie mizerabila face legea. In filmul Occident al lui Cristian Mungiu, este o scena remarcabila cand un personaj se duce la politie si spunand "Am venit sa declar un furt", politaiul raspunde tipic statului romanesc: "Ce ati furat?". Asta e statul!

sile  •  6 mai 2016, 9:43

Republica procurorilor nu e doar un eufemism, e realitate. Ei fac ce vor, nu patesc nimic...

Iulian Mofteescu  •  6 mai 2016, 9:48

Cataline, stiu cat de greu este sa faci ce ati realizat voi cu aceasta ancheta. Nu stiu daca in valtoarea evenimentelor a spus cineva asta pana acum, dar iti spun un sincer MULTUMESC. Poate o sa fim mai linistiti cand mergem la spital daca se misca lucrurile.

Cătălin Tolontan  •  6 mai 2016, 9:54

@vali: aceasta poveste cu dezinfectantii a inceput, cind a inceput, exact prin instincte nedemocratice. Prin faptul ca statul nu si-a mai servit cetatenii. Prin faptul ca institutiile n-au mai vrut sa fie trase la raspundere si s-au ascuns dupa un noian de legi, prevederi si complicitati. Si prin ideea"~Lasa ca are grija statul!", care este o eroare a noastra, a tuturor. Nu ne substituim nimanui, dar Parchetul sa-si faca ancheta asa cum cere legea, nu asa cum vrea. Informatia ca un spital are probleme e un bun public, nu poate fi indosariata si secretizata pentru ca asa doreste Parchetul. Acesta este punctul nostru de vedere, asteptam sa ne raspunda Parchetul ca poate nu gindim noi corect si gresim.

Cătălin Tolontan  •  6 mai 2016, 9:56

@Iulian Mofteescu: ne-au multumit oamenii, multumim si noi pentru ca fara atentia publicului pe acest subiect nimic nu s-ar fi intimplat.

Niculae Moromete  •  6 mai 2016, 10:04

Cu ce se trateaza stafilococii ? Cu antibiotice... Daca nu ai stafilococi, folosesti mai putine antibiotice ? Cu spectru mai mult sau mai putin larg, antibioticele sunt verificate din punct de vedere al continutului per mg de substanta activa? Cine, unde, cand si cum face aceasta verificare in cazul perfuziilor cu antibiotice care se administreaza unui pacient dupa o interventie chirurgicala? Milioane de intrebari ne putem pune acum ...

Adrian  •  6 mai 2016, 10:16

Statul ne omoară copiii și pe cei dragi de ani de zile, iar noi speram să ne ajute să facem filme și sport de calitate, ha ha, ce naivitate imensă. Un regizor.

Dan Roua  •  6 mai 2016, 10:17

Cataline, stii Afacerea Watergate. Au trecut ANI pana sa se schimbe ceva, in SUA! la fel au inceput negarile si denigrarile ziarului ,ai intai, apoi ale jurnalistilor, chiar si de catre FBI. dar pana la urma, datorita tenacitatii si incapatanarii, sistemul l-a scuipat pe NIXON! te rog, nu lasa sa fie acest subiect pe val doar cat face rating si advertising fees!

Hristo Botev  •  6 mai 2016, 10:18

Deci testele facute presupun prelevarea de probe biologice de prin spitalele ale caror conducatori stiau de aceste dezvaluiri de cateva zile? Pai daca eu, ca sef de spital, ma stiam cu musca pe caciula, cumparam din banii mei cele mai bune dezinfectante nediluate si spalam singur in 2-3 zile tot spitalul, pana la venirea controlului. Bun protocol de controlare! Pana una alta, bucuresteni, ne vedem diseara in strada - ce mai cerem acum, nu stiu, ca imi vin doar filme horror in minte, cu actori functionari si oficiali de stat.

Dan Roua  •  6 mai 2016, 10:21

si te rog ca din declaratia ta de mai sus ca " fara atentia publicului pe acest subiect nimic nu s-ar fi intimplat." sa nu para doar o informare de val. un jurnalist cu adevarat patriot tine informatia pe val cat e nevoie sa se schimbe sistemul (vezi ex cu Watergate, unde dupa un an nici dracu nu mai citea articolele inafara de cei care se simteau incomod in scaun, pana unul a cedat si a facut informari), nu cat o cere publicul. altfel restul e can-can...

dzz  •  6 mai 2016, 10:21

E foarte grav ceea ce au facut cei de la Hexi. E si mai grav ca au facut-o cu complicitatea capilor sistemului medica, directorilor lacomi de spitale, responsabililor de achizitii, etc. Dar ceea ce este socant pentru mine, absolut incredibil, este concluzia care sfideaza intelectul tuturor a celor din corpul de control, care au venit cu procentul acesta aiuritor si cu un raport de bagatelizare a amplorii acestui ***. 5%? 5%???? Va bateti joc de noi?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ionelul  •  6 mai 2016, 10:22

Domnule Tolontan si Antena3, din nou va folositi de surse care va mint. In 2009, cand a fost inchis UNILAB, au fost inchise TOATE laboratoarele PRIVATE de analize microbiologice pentru alimente. Toate aceste laboratoare( zeci la numar) au dat in judecata la acel moment ANSVSA ! Daca vreti sa faceti o investigatie impartiala si corecta, urmariti acest fir sa vedeti ca cineva de SUS a vrut sa inchida toate aceste laboratoare. Sunt curios cine si de ce ? Criza laboratoarelor private din 2009-2010 a durat mai bine de 6 luni, timp in care niciun laborator nu isi putea lua Autorizatia de Functionare. Motivele ANSVSA erau mereu absurde si dadeau din umeri "ca nu se poate, ca vine comanda de sus". Ce ziceti de aceasta rastrnare de situatie ?

Good morning!  •  6 mai 2016, 10:29

Situatia este mult mai complicata decat cea relatata! Ar fi cazul sa elibereze toti detinutii din Jilava,pentru a face loc acestora din dosarul Hexi! Nu este o gluma inaintea unui weekend bine venit,este o realitate! Vor avea procurorii ce face vreo 5 ani de zile! Nu au spatii in acest moment unde toti implicatii in acest bussines banos lunar si sigur,sa poata fi dusi! Poate pe Arena Nationala,cu paza! Ne vedem diseara la MS...

vulturul  •  6 mai 2016, 10:37

ACESTA ESTE SISTEMUL MEDICAL ROMANESC ,O URIASA RULETA RUSEASCA . INFRICOSATOR ! CE BINE AR FI DACA PROCEDURILE DIN SISTEM AR FI SI PUBLICE ! TOTUL ESTE CONCEPUT IMPOTRIVA INTERESULUI PUBLIC ! SI PENTRU BUZUNARUL CELOR CE "CONTROLEAZA" SISTEMUL . CE PACAT, CEI CE VOR SA FACA CEVA SUNT PUSI LA ZID DE CEILALTI ! O ROMANIE TRISTA ! FELICITARI , D-LE TOLONTAN CA AVETI CURAJUL SA VA IMPLICATI IN VINDECAREA ACESTEI " CANGRENE" !

Razv  •  6 mai 2016, 10:44

Mr.Tolo, de stafilococ auriu am auzit, de streptococ auriu nu. Cel puțin până acum. O specie noua? Apărută la gsp?

Coco  •  6 mai 2016, 10:49

gadea simte ca pierde ... Scad audientele. gadea are un razboi personal cu Tolo si face o aluzie ca deaia nu a preluat subiectul pt. ca nici Tolo nu a preluat din subiectele lansate de antena. Reduce totul la lupta lui cu base. Sa nu uitam lupta lui tudor cu rusii, zic. Asa vad ,,aparatorii celor oropsiti'' lupta pentru o sananate decenta. Scazand audientele gadea s-a hotarat sa intre totusi in lupta. Spunea populatiei acum ceva vreme ca multe subiecte la primeste la plic. Astfel, ia un plic la intamplare si pune si el o intrebare in ,,renumita'' lui emisiune. Si cineva a intervenit pentru Unilab. Cine? Apoi il lasa pe ciuvica sa faca praf constatarea ca diluarea asta din spitale duce la mii de morti din cauza infectiilor intraspitalicesti, prezentand-o in stilul lui, la bascalie, ca fiind o exagerare. Plapuma pe gambal, zic. Doar si din diluarile astea vine malaiul vartos pentru salariile babane ale liderilor de opinie. Aici, recunosc, vin ,,legal'' ca si plati pentru reclame. Telespectatorii ce sa faca? Sa le ureze ca daca vor avea vreodata nevoie de vreo internare sa aiba ,,norocul'' sa prinda un salon sau vreo sala de operatie intretinuta cu produse diluate sau sa foloseasca telecomanda (vorba caratistului) si sa caute pe alte canale pana ce-l gasesc pe Tolo?

Nae  •  6 mai 2016, 11:22

Citesc foarte des ,,despăgubirile oferite de statul român" și realizez că puțini descoperă esența. Aceste despăgubiri sunt oferite din buzunarul nostru de către cei ce ar trebui ipotetic să plătească. ,,Ei" nu au nici un stres atâta vreme cât din buzunarul lor nu pleacă un leu! Orice român ce lucrează pe un salariu si se supune unui cod al muncii i se impută orice greșeală la muncă prin sancțiuni pecuniare sau prin recuperarea prejudiciului. De câte ori în România s-au recuperat imputatiile plătite de stat , direct de la judecătorul ce a dat o sentință voit greșită? Cazuri similare judecate opus cu sentințe opuse , cu ignorarea de către judecători a unor articole din lege și ce e mai rău , cu avantajale patronului Roman ce lungește procesul tocmai pentru a induce lehamitea în sufletul romanului tocmai din avantajul timpului ce angajatul nu îl are. Procurorul de caz a intuit bine situația și a restricționat divulgarea rezultatelor însă , din câte știu eu , orice informație publică se supune unei legi iar restricționarea publicării sau aducerii la cunoștință poate fi oprită de procuror DOAR prin ordin judecătoresc , sau nu e Romania legală pe care o cunosc eu? Sau cumva Constituția este diferită în interpretarea lor iar eu sunt un simplu posesor de informații voit eronate? În acest caz nu am voie nici eu să mai citesc din ,,Constituția României" pentru că mă interpun în rezultatele anchetei procurorului respectiv ce gândește simplist ,,nu am dispus eu analize de laborator , dar mă folosesc de ele" ca în cazul unui articol intr-o lege neaprobata în care polițistul Roman aflat în misiune poate rechizitiona Masina altuia pentru îndeplinirea misiunii.

Madalina  •  6 mai 2016, 11:28

Aplecați-vă atenția, vă rog, și asupra cabinetelor stomatologice. Ne vedem la Fântâni la 19.00

sly  •  6 mai 2016, 11:29

Acum am făcut și eu corelarea cu problema pe care o avea fiica mea cînd a ieșit din maternitatea Bega Timișoara la 7 zile după ce s-a născut. A ieșit infectată cu Stafilococ Aureus și doctorii au spus că nu este o problemă gravă. Dar fata are și acum acest stafilococ și se manifestă într-o formă foarte ușoară. Același stafilococ l-a luat și băiatul care s-a născut tot la maternitatea Bega Timișoara. Tuturor șpăgarilor, medicilor, directorilor, ministrului Sănătății le doresc aceeași sănătate pe care o are prostimea din țara asta furată LEGAL.

Ciprian  •  6 mai 2016, 11:47

As spune ca e mai degraba un lucru pozitiv ca la Galati s-au gasit probe neconforme la Galati (oricat de cinic ar suna)... Pana la urma asta poate arata ca acolo analizele s-au facut cat de cat pe bune?...

Florin  •  6 mai 2016, 12:04

Doar o remarca: in acest articol in trimiterea catre dezvaluririle facute de Antena3 dl Gadea il acuza pe dl Tolontan ca nu e sigur daca va continua ancheta pentru a afla cine a decis reabilitarea Unilab in urma suspendarii activitatii ei de catre ANSVSA. Totusi linkul catre Antena3 si dl Gadea a fost cuprins in articol ca o dovada de impartialitate.

Cătălin Tolontan  •  6 mai 2016, 12:21

@florin: faptele descoperite de a3 sint valoroase in aceasta investigatie pentru oameni, opiniil lor despre noi sint libere, nu amestecam lucrurile.

i  •  6 mai 2016, 12:28

Nu stiu daca e complet/valid/util urmatorul raspuns, dar l-am gasit ca si sfat catre persoanele care au primit raspunsul standard al MS: "Asa ca le-am mai trimis un mail care sunca cam asa: "Buna ziua, Va multumesc pentru raspuns. Insa potrivit art. 12 lit. e) din legea 544/2001 sunt exceptate "e)informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare" Va rog sa aveti in vedere ca numai daca prezentarea acestor buletine de analiza ar periclita rezultatul anchetei, ar dezvalui surse confidentiale sau ar pune in pericol viata, integritatea, sanatatea unei persoane, numai atunci se aplica exceptia prevazuta de art. 12 lit. e). Va rog sa precizati in care din cele trei ipoteze de exceptie considerati dvs ca va incadrati, pentru ca altfel, raspunsul dvs reprezinta un refuz de comunicare a unor informatii de interes public. Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs. Cu consideratie," Daca e un raspuns valid si util, poate ar trebui raspandita informatia sa ne continuam demersul la obiect, pe cat posibil.

Silviu M  •  6 mai 2016, 12:29

Acesta este un site de sport. Nu inteleg de ce nu declansati anchete privind sportul ca ati avea de unde, vezi cazul Astra, Sumudica pariorul, blaturile dintre Astra si Dinamo recente...subiecte sunt. Eu unul nu appreciez munca d-voastra facuta in detrimentul sportului. Ok, cazul e grav, sunt persoane abilitate care se ocupa de aceasta ancheta. Declansati o ancheta despre cazul arbitrilor care au dezavantajat clar sezonul trecut Steaua si care, si care conform LPF si FRF f-urmau a fi judecati la finele campionatului....campionatul a trecut, arbitrii au ramas. Aceeasi situatie in acest campionjat. Steaua masacrata de arbitraje, decimata de mercenarii adversi care nu au nici o treaba cu fotbalul si cu notiunea fair-play( ultimul caz al lui Hamroun care a fost faultat brutal de Hora si care a luat un galben amarat....) iar anchetatorii, meseriasii gsp-ului ancheteaza posete, gale si dezinfectanti... un pic de profesionalism si respect pentru cititorii vostrii stelisti care si asa sunt obligati sa indure zi de zi zeci de articole de cancan scrise impotriva stelei.

nausea  •  6 mai 2016, 12:34

Am trimis si eu: Mail Delivery Subsystem Your message to was automatically rejected: Quota exceeded (mailbox for user is full)

yoz7777  •  6 mai 2016, 12:35

Pai hai sa dam mailuri si la parchet. Este informatie publica ce ne poate afecta viata. Mi se pare normal sa o stim.

Mihai  •  6 mai 2016, 12:39

Sunt curios cum sta situatia la Spitalul de Pediatrie Pitesti legat de cazul copiilor care au fost infectati cu o bacterie care le ataca rinichii. Citez de pe stirileprotv.ro: "Corpul de control al primului-ministru a efectuat, in perioada 18-26 februarie 2016, verificari in legatura cu situatia copiilor cu afectiuni grave, transferati de la Spitalul de Pediatrie Pitesti la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”. Concluziile preliminare ale actiunii de verificare in Arges arata ca exista probleme de ordin administrativ, cel putin la Spitalul de Pediatrie Pitesti, care a raportat constant, din ianuarie anul trecut si pana in februarie 2016, ca nu exista infectii nosocomiale in spital, desi nu s-a efectuat nici o analiza.

donvirgillo  •  6 mai 2016, 12:40

Mail trimis catre minister. Exista o adresa sau adrese de la parchet?

ladiana  •  6 mai 2016, 12:41

Motivul pt care dl Horodniceanu a respins denuntul referitor la Hexi-Farma este halucinant. Neimplicarea DNA intr-un caz de mare coruptie trezeste suspiciuni si te indreptateste sa intrebi daca nu cumva de sponsorizarile Hexi -Farma nu a beneficiat cineva care are puterea de a face inactive cele mai puternice institutii anticoruptie:DNA si DIICOT.

Florin  •  6 mai 2016, 12:47

Infectii cu streptococi au avut si copiii din gradinite si scoli (Bucuresti, Sectorul 1). Oare aceleasi substante sunt folosite la igienizare ca in spitale? Ne-am saturat sa le tot dam antibiotice copiilor!

Coco  •  6 mai 2016, 12:53

Spunea o fufa din cadrul ,,firmei ucigase'' ca E POSIBIL ca numai un loct din cele fabricate sa fi fost diluat (de 10 ori, conform anchetei). Au tupeu insii nu? Adica, mai pe intelesul muritorului de rand, au scapat mai multa apa in butoaiele alea si au trimis ,,dezinfectantul'', asa din greseala, la spitale. Si o alta obsevatie: d-le Tolo nu mai folositi expresiile astea cum ca spitalele n-au facut sau statul nu face. ,,Oamenii'' care-s pusi la conducerea spitalelor sau ai statului nu au facut si nu fac. Adica ancheta-i despre oameni (unii nu fac iar altii mor). Iar astia care NU fac sigur, sigur au motive foarte intemeiate sa NU faca. BANII. Dvs va dati seama ce cereti? Cum sa se foloseasca banii care intra in sistemul de sanatate in scopul pentru care sunt bagati? (sa asigure sanatate). Avem, noi poporul, zic, institutii create de noi, care sa se lupte pentru noi? Ziceam ca din 2004 a inceput transferul institutiilor spre cine trebuie. Si nu e conspiratie, se numeste capitalism. Si, pas cu pas, a mai ,,promovat'' cate unul la vreo institutie importanta. morar e langa zegrean (se pregateste si stanciu), codruta e la locul potrivit, danilet e si el acolo iar sasul ,,nostru'' (ne) urmareste ,,cu atentie si ingrijorare''. N-am fost in stare sa impingem la varful institutiilor oameni de incredere. Acum e prea tarziu, s-a diluat totul ...

nausea  •  6 mai 2016, 12:55

Vedeam cu totii ca se moare in spitale dar dadeam vina pe saracie . Era necrestineste sa-ti imaginezi ca se poate fura de la oameni bolnavi si aflati de multe ore in pragul mortii. Daca la dezinfectant au furat de 10 ori la restul oare cum e? Seringi, antibiotice, lenjerie, proteze, scaune cu rotile, paturi... cred ca fiecare produs are hexipharma lui Basca angajatul pe bani putini care daca tot castiga putin macar sa ciupeasca si el ce poate, o pastila, un pachet de vata, un sapun .. Vai de capul nostru, ne furam statul si apoi il aratam puterea cu degetul ca uite ce face, parca nu noi i-am votat, nu am face si noi aproape toti la fel daca am fi in locul lor??

Ioan B  •  6 mai 2016, 13:00

Casuta de mail de la reprezentantii ministerului sanatatii este plina !!! " Yourmessage to [email protected] was automatically reject : Quata exceeded (mailbox for user is full) "

J Ciprian  •  6 mai 2016, 13:01

Oare are legatura? http://stirileprotv.ro/stiri/sanatatesirespect/luati-l-de-aici-e-o-bacterie-periculoasa-familia-unui-barbat-acuza-un-spital-din-romania-ca-isi-imbolnaveste-pacientii.html Moartea unui fost ofiter militar pune pe jar autoritatile medicale din Galati. Barbatul de 65 de ani s-a stins din cauza unei bacterii extrem de periculoase care, in literatura de specialitate, este asimilata infectiilor intraspitalicesti.

J Ciprian  •  6 mai 2016, 13:10

Este foarte clar acum, acest om poate fi acuzat de omor. sursa: Pro TV, Data publicarii: 27 Mai 2015 "Acolo medicii au identificat bacteria si le-au spus rudelor ca se intampla foarte des sa primeasca pacienti de la Galati infectati... Barbatul a fost mutat de la Institutul Fundeni la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes unde a murit pe 10 mai. In certificatul de deces scrie clar "enterocolita acuta cu Clostridium Difficile". http://stirileprotv.ro/stiri/sanatatesirespect/luati-l-de-aici-e-o-bacterie-periculoasa-familia-unui-barbat-acuza-un-spital-din-romania-ca-isi-imbolnaveste-pacientii.html

danut ilasciuc  •  6 mai 2016, 13:10

s-a cerut secretizarea pentru ca daca s-ar cunoaste dimensiunea reala a fenomenului s-ar creea isterie nationala instantanee si de lunga durata ! nu stiu cat e vorba de conspiratia reducerii numarului de fiinte umane emanatori de CO2 care il deranjeaza pe unul ca Bill Gates si cat este conspiratia si bataia de joc a unei mafii care calca pe cadavre in Romania ca sa se inavuteasca cu orice pret din banii publici, mafie la care participa serviciile, parchetele, magistratii , structuri si institutii ale statului...etc !

Cătălin Tolontan  •  6 mai 2016, 13:12

@coco: nu capitalismul fondeaza ce e acum la noi. Capitalismul inseamna si valoare pusa in lucru de optiunile tuturor. Inseamna multe lucruri, multe bune, altele, mai putin bune. Important e sa construim institutii care sa nu depinda de un om sau altul.

Mircea Ordean  •  6 mai 2016, 13:22

FUNIE ÎN CASA SPÎNZURATULUI. (adică a subsemnatului.) . „SPITALUL DE COPII DIN GALAȚI A RETRAS PE FURIȘ HEXIO-SCRUB ȘI CLORHEXIN. DE CE A CERUT PARCHETUL SECRETIZAREA REZULTATELOR?” https://www.tolo.ro/2016/05/06/spitalul-de-copii-din-galati-a-retras-pe-furis-hexio-scrub-si-clorhexin-de-ce-a-cerut-parchetul-secretizarea-rezultatelor/ . . Domnule Tolontan, și dincolo de felicitări pentru demers... . Sigur dumneata n-ai nevoie - ca de apă - să freci ridichea cuiva? . Se înțelege că nu poți recunoaște asta, pe față. Ca urmare, identifici un pretext, cu priză socială. . Mă înșel pe undeva? . . DE CE SPUNEAM, sus de tot, de funie? Păi și io am nevoie, pentru dregere imagine de sine, să probez că-s dăștept - motiv pentru care vă fac mintea calendar, cu tot felul de tîmpeniii...

Mr. X.  •  6 mai 2016, 13:46

Acum citiva ani doctorita Monica POP atragea atentia ca in piata sunt flacoane , picaturi penbtru ochi, äpa d eploaie". Nu s-a sesizat nimeni pina acuma. Poate ar fi buna o ancheta jurnalistica si in piata farma. Sa se vada ca in piata sunt medicamente fara efect terapeutic, generice, aprobate de MS. Acum citev aluni chiar MS aprobase genericele unui medicament d e inima sa intre pe listele compesate, iar originalul nu isi facuse loc. Sa fi fost o greseala? Nu cred. Sunt multi doctori care afirma ca sunt unele medicamente care parca au creat in ele, nu fac nimic. Placebo curat. Pe producaotrii/importatorii d egenerice cin e ii verifica?

Aproape Anonim  •  6 mai 2016, 13:46

„Aproape Anonim • 6 mai 2016, 10:04 - Comentariul tău e în aşteptare." ...ok, nu e nicio supărare, da' măcar ştergeţi-l cu totu'. Cât despre acest comentariu, îl puteţi şterge împreună cu cel iniţial. ...scuze pentru deranj. Şi oricum, mult noroc în continuare!

Comentează