Președintele Iohannis: ”În momentul în care primim informări, le citim și ne considerăm informați”

Președintele garantează că SRI și-a făcut treaba și ne cere să-l credem pe cuvînt, dar nu cu argumente, ci în virtutea experienței lui în cazuri asemănătoare

joi, 19 mai 2016, 5:57

Dialogul de astăzi dintre președintele României și jurnaliști s-a axat pe problema infecțiilor nosocomiale, a dezinfectanților și a crizei din sănătate.

Esența intervenției președintele Klaus Iohannis a fost aceea că ”SRI și-a făcut treaba”. La întrebarea repetată sub mai multe forme, președintele a răspuns cu un set de convingeri personale.

O analiză a răspunsurilor sale arată că a rostit:

  1. De două ori ”eu cred”. Prima oară ”eu cred că SRI și-a făcut treaba. A doua oară a spus că ”eu cred că unii demnitari nu și-au făcut treaba”.
  2. De două ori a invocat ”experiența proprie”. Prima oară a spus că ”aceasta este experiența mea de pînă acum că SRI și-a făcut treaba”. Se referea la experiența din alte teme, nu din sănătate, experiență pe care o extrapolează acum. A doua oară a invocat, din nou, ”propria experiență că alții  nu-și fac treaba”.
  3. De asemenea a folosit ”propria impresie” și ”este evident” ca argumente, fără să le motiveze cu fapte, ci, așa cum arată și cuvintele, cu impresii personale.
  4. În fine, totul a culminat cu momentul în care a fost întrebat ce a făcut cînd a primit informările de la SRI. Reprezentantul cel mai înalt al statului român a răspuns: ”În momentul în care primim informări, le citim și ne considerăm informați”. Dincolo de fraza antologică, stă aceeași subiectivitate: ”Ne considerăm informați”.

În nici 10 minute, pe o temă care este în a patra săptămînă de evoluție, președintele Klaus Iohannis a răspuns, în tonul cu discursul public care nu solicită argumentație, cu 7 sintagme bazate pe credință și pe subiectivitate.

Ideea e că președintele se autoconvinge și vrea ca și cetățenii să se autoconvingă la rîndu-le.

Comentarii (80)Adaugă comentariu

rexrapidistul  •  19 mai 2016, 18:09

Sunt f. curios daca la intrebarea :Ce cauti tu la Cotroceni?, stia raspunsul!

Cris  •  19 mai 2016, 18:11

Foarte slaba prestatia lui Iohannis in calitate de Presedinte de stat.. Imi pare rau. In primul rand nu a spus clar - "da domle, e o problema de securitate nationala si am convocat CSAT ca sa vedem cine si ce informari a transmis". Pe de alta parte, tre sa fim constienti ca SRI nu livreaza astfel de informari la Presedintele statului decat "punandu-l si pe el in CC", adica "cu titlu de informare". De asta a spus Iohannis. Am citit, am plans un pic si am semnat ca primarul ca "am fost informat". Tot asa a semnat si Piedone pe autorizatiile alea de la Colectiv. Ca sa n-o mai lungim: nu intereseaza pe nimeni daca Iohannis a fost informat sau nu, dar intereseaza pe toata lumea daca Parchetul, DNA si eventual DIICOT au fost informate intr-o chestiune legata de Mafie si crima organizata. Alea sunt institutiile care trebuiau sa actioneze. Presedintele putea doar sa se intereseze pe linie institutionala daca s-a intreprins vreo masura. Binenteles ca n-a facut-o ca era pe plaja la Miami, la momentul respectiv. E clar ca asistam la un caz de CORUPTIE MAJORA care nu poate fi scos la lumina decat daca intervine Ambasada SUA, care sa ceara deschis o ancheta serioasa, ca in orice tara africana.

marcel apostolescu  •  19 mai 2016, 18:17

cu parere de rau o spun: presedintele nostru nu e numai prost informat, e (si ) prost de-a dreptul!

lemon  •  19 mai 2016, 18:17

Mie mi s-ar părea oportun ca după astfel de dezvăluiri și după un astfel de scandal monstru să se facă o comisie specială de investigare a situației și a sistemului. Care să vadă toate documentele, toate informările, toate achizițiile, toate testele, tot ce consideră necesar pentru a scoate un raport detaliat despre ce disfuncționalități, erori umane sau acte de corupție au dus la starea asta de fapt. După modelul comisiilor care se fac în Congresul American. De exemplu, dacă într-adevăr SRI a informat și a tras alarme și nimeni nu a băgat în seamă atunci poate e ceva în neregulă cu sistemul de informări. Poate procedurile pot fi îmbunătățite. Cine știe? Nu știm aproape nimic, de fapt, decât ce știm de la voi. Dar, hei, noi suntem țara în care o comisie parlamentară specială a stabilit că nu au existat închisori secrete CIA aici! Lucru care a fost, practic, confirmat de numeroase investigații de presă coroborate cu raportul comisiei Senatului privind tortura practicată de CIA. Deci greu să mai ai încredere în capacitatea parlamentarilor sau a altor autorități de a săpa și ne zice și nouă ce se întâmplă. Bine că americanii au putut investiga tortura CIA și publica inclusiv documente care au fost secrete (cenzurate parțial, desigur), dar la noi sunt mult-prea-secrete niște informări despre infecții intraspitalicești. Mori de draci sau de râs, dacă nu de bacterii.

Cosmin  •  19 mai 2016, 18:18

Dar dv., dle Tolontan, aveti dovada ca presedintele se autoconvinge, si ca vrea ca si cetatenii sa se autoconvinga? Haideti sa va mai intreb ceva: cum voiati sa va raspunda decit cu pareri proprii, cind l-ati intrebat ce parere are despre SRI? Si ce voiati sa invoce, daca nu experienta proprie? Sa va raspunda din auzite? Sa ne intelegem, nu imi place deloc prestatia lui Klaus Iohannis. Dar nici sa cautati nod in papura nu mi se pare in regula. Cit despre fraza antologica, mie mi se pare o ironie amara. O critica subtila. Dar poate numai mie...

Bubucul  •  19 mai 2016, 18:38

Îmi pare rău că l-am votat!

florin  •  19 mai 2016, 18:45

Pe bune, asa a zis? Ca le citeste si se considera informat? ***. Ma convinsesem ca e asa, dar nu credeam ca e atat de grava treaba. L-am mai si votat. Uau!!! A mai fost si 16 ani primar. Omul asta n-are simtul penibilului absolut deloc. Dumnezeule, si cand te gandesti ca mai are vreo trei ani de stat in functie... Vreau sa vad video cu faza neaparat! Chiar ca e antologica.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fax  •  19 mai 2016, 18:51

nu s-a prins nimeni de ironia ”În momentul în care primim informări, le citim și ne considerăm informați”?? .. unde e faza antologica??

Cris  •  19 mai 2016, 19:04

Iohannis nu ne poate ajuta cu nimic, pentru ca doarme pe el, in primul rand, si apoi... in Romania CORUPTIA e la nivel de stat, nu e la nivel de Directie Agricola Judeteana. E la varf, la ministere, Parlament... colcaie de escorci pusi pe furat. In acest context, de asta si dureaza si e atata tacere (se implineste in curand o luna de cand a izbucnit scandalul dezinfectantilor diluati din spitale). Fara implicarea Ambasadei Americii, nu se va afla nimic, va spun. Sunt implicati politicieni de rang inalt - ministri, secretari de stat, sefi de spitale... S-a vazut de la inceput, din atitudinea lui Achimas si se vede si din tonul lui Iohannis ca lucrurile s-au impotmolit.

Cosmin  •  19 mai 2016, 19:07

@fax Ba da, mie mi se pare ironic. Amar, dar ironic. Dar, dupa cum am zis in comentariul meu anterior, cind vrei sa cauti nod in papura...

Sandru  •  19 mai 2016, 19:10

Si daca erau informati sa spuna si care este planul de actiune si cand a fost initiat dupa ce au primit informarile. Sau cum vine asta?Sa presupunem ca erau informati de prin 2013-2014(nu stiu... zic si eu un an).Va dati seama ce plan bengos o sa iasa de au lucrat in secret la el atat timp?! ... Inca ceva mai offtopic fata de stirea asta. Nu prea s-a scris concret in ce consta pas cu pas dezinfectia in spital. Protocolul exact! Spre exemplu exista studii care arata ca folosirea dezinfectatilor in mod necorespunzator si diluati poate duce la aparitia bacteriilor rezistente la antibiotice (din alea de nu te scapa nici Harry Potter!) http://www.livescience.com/5969-disinfectants-bacteria-adapt-thrive.html. Nu pare SF. Nu e surprinzator. E o consecinta logica. M-am "autoconvins" si eu. Na...macar Ebola nu ne-a atins...

Dejan  •  19 mai 2016, 19:10

Vorbe...vorbe...vorbe. Dupa o luna, nu se vede niciun vinovat, in schimb toata lumea ( a se intelege decidentii) este informata si culmea se mandresc nevoie mare cu asta. Singurul care a platit din tabara lor ( a sistemului) a fost Cadariu.Bravooo !!! Sublim Cand e urmatoarea iesire in strada ? Pare-mi-se ca au nevoie de un imbold.

Cosmin  •  19 mai 2016, 19:16

Cu tot respectul pentru dv., dle Tolontan, acest articol este absolut ridicol. Aveti in spate o investigatie fantastica (sa nu mai vorbesc de altele de acelasi nivel), care zguduie un sistem, si acum veniti cu un articolas de o asemenea "calitate"?

sara  •  19 mai 2016, 19:24

Eu "cred" ca un președinte adevărat și ar iubi poporul și ar DESECRETIZA toate informațiile, inclusiv cele de la COLECTIV .Cat sa crezi ca poți ascunde ADEVĂRUL? Nu credeți?

Dan Dare  •  19 mai 2016, 19:25

In fond, ce putea spune Iohanis? Da am primit informari, da erau asta, asta, asta, relatand ceea ce deja stim? Ca sistemul medical e un Green Mile, un loc al pierzaniei? Sa se dea cu fundul de pamant sa punem lacat pe spitale? Pai e vizibil cu ochiul liber, cand mergi intr-un spital municipal, ca nu e loc unde te simti in igiena si siguranta(nu mai zicem sa-ti dea un miligram de placebo), ci intr-un lagar cinic, comunist. Noi cei care stim cum ne-au murit parintii in spitale, care am tremurat cu bani in buzunar sa dam spagi, nu suntem consternati de un subiect, acesta al hexipharma, lucrurile sunt prea stricate, prea din adanc. Sunt nenumarate straturi nefunctionale ale tragismului aici. Pe de o parte a spus cu o stangacie crasa ca nu isi aminteste. Logic, ar fi avut suficient timp sa afle daca a stiut sau nu, inca de la aparitia cazului in spatiul public. Continuand analiza semantica, e evident ca a mintit cand a spus ca nu isi aminteste. Raspunsul implicit este: da, am aflat, dar ce puteam face(lucru care, intr-adevar, e destul de realist, oricat ati vrea, domnule Tolontan, sa bagam batul prin gard). Un detaliu care v-a scapat, poate, este ca a lasat de inteles ca a primit si alte informari din sanatate, nu doar legate de acesti dezinfectanti, la fel de catastrofale, de insurmontabile(lucru care putea fi speculat). E extrem de ciudat cum avem aceasta pareza a memoriei si brusc, pretindem indignati, ca totul e normal in jurul nostru. Nu, colapsul si putreziciunea sunt adanci, incat nici Chuck Norris nu ar putea face minuni. Nu doar din cauza acestui p**at diluat, turnat peste rana, murim pe capete. Gandirea divergenta ar trebui sa ne invete sa punem intrebari variate, pe o arie mai mare. Altfel, Romania pare ca un catun cu un popa, un cioban, un invatator. Asa incat fiecare instrumentare caragialiana, pare regizata, pe scena noastra mica, azi o sanatate, maine un transport, poimaine o educatie.

gicapuia  •  19 mai 2016, 19:36

@cris. Cred ca ai dreptate cu Ambasada SUA. Parerea mea este ca toti sunt intr-o cirdasie perpetua. Ei cunosc toti toate cirdasiile din ultimiii 20 de ani. Cum credeti ca se pot da inprimire unul pe altul !?! Trebuie sa fii naiv sa crezi ca toata ofensiva asta impotriva couptiei din ultima vreme este rodul vointei politice a clasei politice si a institutiilor din Romania. Nimic nu ne poate salva. NIMIC. Penultima data am votat in 1996 (daca nu ma insel) Conventia Democatica si pe Emil Constantinescu. Dezamagit am mai votat acum pe Klaus. Am sa mai ma duc la vot cind o candida un dictator. Ca altfel nu se poate.

Riik  •  19 mai 2016, 19:39

cosmin *** penelista

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ionut  •  19 mai 2016, 19:41

Eu cred ca singura experienta in care s-a convins ca SRI isi face treaba bine a fost cand a fost ales Presedinte. Atunci SRI a lucrat bine !

Cris  •  19 mai 2016, 19:42

In Romania cea mai mare amenintare terorista o reprezinta statul. Acesta aduna taxe si impozite nerusinat de mari, apoi, cand sa livreze un serviciu public de calitate, cum ar fi normal intr-o tara civilizata, europeana, statul roman "se detoneaza" in fata propriilor cetateni. Cele mai elocvente cazuri - Colectiv si cazul dezinfectantilor diluati din spitale. Ce exemple mai clare de terorism de stat vreti? Daca o sa intrebati un terorist ISIS care ar fi crima perfecta pe care ar putea sa o realizeze, v-ar da exemplul Romaniei cu dezinfectantii din spitale. Mii de victime, o stare de nesiguranta nationala generalizata si efecte majore pe termen lung.

Cătălin Tolontan  •  19 mai 2016, 19:57

@gicapuia: nu ne poate salva nimic pentru ca nu de salvarea cuiva avem nevoie, ci de intelegerea si incercarea noastra de zi cu zi. Cit despre faptul ca veti merge la vot cind o veni un dictator, nu mai e nevoie sa votam atunci. Mai bine votam acum, in democratie. In dictatura, nu are importanta.

FlorinT  •  19 mai 2016, 20:01

Pe dedesubt avea bermudele de plaja si in buzunar telefonul vibra intruna de la mesajele lui Carmen de a se grabi ca pleaca soarele...

Naica  •  19 mai 2016, 20:07

Domnule Tolontan , serviciile de informatii sant obligate prin legile de functionare si regulamentele interne sa : -obtina informatii despre orice fapte, actiuni, inactiuni care duc la incalcarea oricarei legi in vigoare ; -sa verifice informatiile din 2-3 trei surse diferite; -in cazul in care se impune, se trece la verificari complexe, inclusiv cu obtinere de probe temeinice; -cazurile se finalizeaza ierarhic, in functie de gravitate si implicatii, cu un raport de inchidere a cazului , in finalul caruia se propune modalitatea de valorificare a informatiilor (acestea sunt diderse) prin: - informarea persoanelor decidente pentru cazul in speta; - informarea sefului ierarhic al persoanei care face obiectul informarii; - informarea parchetelor competente in caz ; - etc.etc. Acum ce trebuie facut? Si cine o va face? - sa se verifice la toate serviciile de informatii, toate informatiile pe profil, din ultimii cinci ani; - sa se verifice daca si cum s-au verificat informatiile, ori au fost stopate la un anumit moment si de catre cine; - sa severifice gradul de veridicitate a datelor obtinute la inchiderea cazului,probe, marturii etc; - sa se verifice daca s-a informat persoana-institutia competenta in caz, ori, nu s-a informat nici Sf. Duh (cauza?); - sa se verifice la persoanele decidente, institutii, cum s-a valorificat informarea respectiva, ori s-a dosit la sertar . SI ACUM SA SE IA CELE MAI DRASTICE MASURI, CARE NU SE VOR OPRI INTR-UN SEIF !!!

ionut  •  19 mai 2016, 20:13

Domnule Tolontan, aveti experienta, aveti informatii, stiti acest lucru dar nu puteti sau nu vreti sa-l recunoasteti : Johannis in 2014, Basescu in 2004 si 2009 nu au fost alesi de popor. Acest lucru neinsemnand ca era mai bine cu Nastase sau Geoana sau Ponta, nu acest lucru vreau sa-l spun, ci doar ca nu noi ne alegem conducatorii.

Om  •  19 mai 2016, 20:24

Nu imi pare rau ca l-am votat pe Iohannis - doar simpla idee ca Ponta ar fi fost acum presedinte si Oprea boss la SRI imi da fiori. Dar nu despre asta e vorba; ma gandesc ca poate informarile SRI sunt scrise asa, la modul in care spunem ceva, dar si mascam putin, sa dea bine. Articolul dlui Valeriu Nicolae din Dilema Veche de saptamana asta, "Ne-am atins tintele", e pe deplin edificator, desi nu face vorbire despre SRI:) In rest, sa aveti bafta, T&N&L!

Cătălin Tolontan  •  19 mai 2016, 20:29

@Om: aceasta este si senzatia mea. Ca nu vor sa le faca publice pentru ca oamenii le-ar gasi vagi si dezamagitoae. Si ne-am zice: pai asta face SRI? E de inteles temerea lor. Dar SRI nu face doar atit! Iar frustrarea Serviciului de a fi privit nedrept e infima fata de frustrarea publicului pentru felul in care am fost tratati de catre autoritati mai bine de zece ani.

R  •  19 mai 2016, 20:35

Exista totusi niște convenții fara de care nu putem funcționa. O clădire are autorizatie deci e legal construită, un dezinfectant e avizat deci dezinfectează, m-a informat SRI-ul deci stiu. Cand se incalca aceste convenții incepem sa aproximam, avem impresii. Eu ma bucur ca nu exista alb si negru in ceea ce informează SRI. Ar însemna sa faca rechizitoriile si anchetele ei. In speța dezinfectantilor daca veneau cu un dosar finalizat si pus pe masa judecatorilor si obțineau o condamnare in 24 de ore, cetățeanul ar fi reproșat, lipsa de transparentă si îngăduirea perpetuării infracțiunii si pe durata întocmirii dosarului. Poate e bine ca SRI toarnă certitudini imature, nedovedite. Poate e la fel de bine ca nu luam tot ce ne toarnă ei ca reper fix asa cum nici tot ce se publica in presa nu batem in cuie. Presa buna mai prezintă cate o proba, SRI-ul nu cred ca-si permite prezentarea probelor ca nu prea are voie sa strângă, le strânge procurorul, politia si câteodată judecătorul nu poate fi convins oricâtă impresie forțează acuzatorul. Eu sunt convins de continutul etichetelor. Sunt convins si ca unele ma mint dar nu stiu care. SRI-ul mai lipește si el cate-o eticheta pe cate-o situatie dar daca cei abilitați - profesioniștii zic ca e altfel, ca sunt doar impresii, ce sa faca?

MirceaB  •  19 mai 2016, 20:37

V-o spun ca unul care traieste in nordul judetului Sibiu am votat cu Johannis in cunostiinta de cauza si timpul mi-a confirmat parerea proasta despre acesta. Pentru dezamagitii lui Johannis: Faceti un exercitiu si imaginati-va ce ar fi fost daca iesea plagiatorul. Glumind, cred ca Ponta si PSD-ul ii baga pumnul in gura lui Catalin.

Alexandru  •  19 mai 2016, 20:37

Absolut revoltator , la cinci secunde dupa ce o ziarista l-a intrebat daca moartea a mii de pacienti din cauza infectiilor intraspitalicesti poate fi considerata un genocid domnul Johannis zambea cu gura pana la urechi si spunea ca i-a facut placere sa se revada cu ziaristii de parca si-ar fi luat la revedere de la elevi in ultima ora inainte de vacanta mare. Imi vine sa vomit. Puteti data viitoare sa-l intrebati care a fost sursa bunei sale dispozitii in contextul respectiv ?

Silviu  •  19 mai 2016, 20:39

De ce scrieti la GSP?......

lili  •  19 mai 2016, 20:56

O catastrofa de Presedinte! A confirmat in cea mai grava criza din Romaaia ca e paralel cu Romania, ca este prea mare caciula de Presedinte pentru el. Lauda SRIul pentru ca are nevoie de ei, SRI si serviciile, in general, au fost mereu in slujba Presedintelui Romaniei, si NU in slujba romanilor. A vorbit cand trebuia sa taca, a confirmat inca o data ca locul lui nu e la Cotroceni, ca nu avem ce astepta de la el, ca "urmareste cu atentie" ce se intampla si NU face nimic! Este inadmisibil, iresponsabil sa vii sa spui ca ai primit "IMEDIAT" dupa Colectiuv o informare de la SRI pe tema infectiilor intraspitalicesti si sa NU faci nimic! Uitati-va la raspunsul lui: NU a facut nimic! A ramas "informat", atat. Asta in timp ce ne aburea ca Sanatatea este chestiune de siguranta nationala si se discuta in CSAT! Deci, Johannis "informat", Ponta "infromat", Basescu "informat", Ministrul Sanatatii "informat", diversi sefi "informati" iar microbii colcaie in spitale bine mersi in timp ce romanii mor mai rau ca-n vremea lui Ceausescu. Cred ca-n vremea lui Ceausescu NU aveau curajul sa faca asa ceva criminali ca Dan Cornea, dar acum au. Asta spune tot despre lipsa de speranta ca ceva se va schimba vreodata in Romania. Rusine, dle Johannis, si NU, SRI NU si-a facut datoria cat timp microbii colcaie in spitale iar romanii(mai ales copilasii mici, cu imunitate scazuta) mor din aceasta cauza. Iti FACI DATORIA cand REZOLVI acea situatie, acea problema, eu asa am invatat si am FACUT in activitatea mea. Dle Johannis, vorba aia goala cu "Romania lucrului bine FACUT" nu credeti ca e timpul s-o schimbati?! A-propos, ce-ati FACUT pana acum, intr-un an si jumatate de mandat, dle Johannis?!

Cocardase  •  19 mai 2016, 20:56

Bai nea Johan's lasane man pace ,ba cat erea de slab tapu parca nu erea Asa Prost ca tine,*** nu vezi ca lumea nu te Mai Vrea pleaca singur ce ti de scaun atata,ba basescu a fost cel Mai destept presedintele ,pacat ca e genius raului ca erea bai at destept,daca tine a cu poporul aveam si noi un presedintele adevarat,nu stiu de ce a procedat Asa,

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mesterul  •  19 mai 2016, 21:06

Domnilor acest presedinte turist e de rasul lumi, nu ca nu se pricepe la nimic, are linga el si consilieri slabi din toate punctele de vedere, mai bine tacea capoate fiecare credea ceva ce nu-l discredita asa.Nu e posibil ca de el sa-si pata joc in acest hal serviciile secrete ale Romaniei. Pt. a nu mai fi asa penibil ar fi cel mai bine sa-si prezinte DEMISIA> Vedeti dvs. unde am ajuns serviciile l-au facut presedinte tot ele il scot din joc, dar il fac de ras. Dle. IOHANNIS PENTRU BINELE ACESTEI TARII DATI-VA DEMISIA>

Stefan  •  19 mai 2016, 21:06

Subscriu la ce spune OMul, si Mircea. Eu cred ca l-am votat pe Iohannis fortat de imprejurari. Nu e de regretat, avand in vedere alternativa. Dar astept alegerile alea unde o sa votez pentru ca eu cred in calitatile omului pe care il votez, nu pentru ca altii mai buni nu sunt. Daca iesea Ponta era simplu MirceaB. De vina pentru HexiPharma era Basescu. Dar eu cred, la fel cum cred si altii in diverse, cum crede domnul presedinte in zana maseluta, ca SRI si-a facut treaba exact cat trebuia sa si-o faca. Au trimis informari foarte probabil lipsite de continut si la limita, cat sa nu poata fii trasi la raspundere, dar fara sa deranjeze prea mult, pentru ca foarte probabil toate mega afacerile astea cu statul au legaturi transpartidice si in prea multe locuri, si daca ar taia in carne vie ar trebui sa taie si la ei in casa. Spre deosebire de altii, si poate la fel ca altii, eu cred ca modul in care a facut SRI informarile astea superficiale pe care le e frica sa le faca publice a fost un mod total intentionat. Cred ca orice putem sa ii acuzam, pe ei si pe altii, dar nu de prostie. Trebuie sa fii istet sa iti bati joc de o tara intreaga ani de-a randul.

Stefan  •  19 mai 2016, 21:17

Si partea cea mai tare a interviului a fost cand a spus Il Presidente ca atunci cand SRI-ul a avut semnale si-a facut datoria. Bai fratele meu negru, mare presedinte de tara democratica, daca SRI-ul si-ar face treaba dupa semnale ar lucra 24 din 24 365 de zile pe an fara pauza in tara asta. Trebuie sa fii ori ignorant, ori fricos, ori prost ori rauvoitor sa spui asa ceva. Doar sa se ocupe de toate licitatiile care exista in tara asta cu statul, si le-ar paraliza activitatea, nu ar mai face nimic altceva. Fara sa verifice produse contrafacute, coruptia si tot gunoiul care misca pe pamantul asta. Sau te pomeni ca la SRI lucreaza oameni trecuti de 90 de ani cu probleme cu vazul si auzul. Si singurele semnale care le percep ei sunt eruptiile vulcanice, cutremurele de grad 7 pe scara Richter, samd.

bebe  •  19 mai 2016, 21:19

Simplu: să se instituie ”STARE DE NECESITATE” Este situația declarată în care existența Statului, sau ordinea publică sunt periclitate de anumiți factori care impun măsuri excepționale, pentru salvarea statului sau a ordinii publice. În cazul unor situații speciale create de fenomene naturale extreme, singura instituție a statului abilitată să declare starea de necesitate este Guvernul. În medicină - considerând situație de calamitate, dezastru ori securitate sanitară și siguranță națională, starea de necesitate se poate impune datorită unei (unor) situații declarate în care existența sistemului sanitar (spitalicesc, medicamentos, toxiinfecțios etc.) este în imposibilitatea asigurării necesarului medicamentos, a protecției, a unor tratamente deosebite (pentru populație).

WAX  •  19 mai 2016, 21:27

e greu cu HOTII ! sper sa nu o patesti ca seful de la Adevarul ,Dumitru Tinu...succes !

Mesterul  •  19 mai 2016, 21:28

Corecta afirmatia ca nu noi ne alegem conducatori, suntem usor manipulati si dirijati atit din interior [prin servicii] si din exterior[ prin ONG] si atunci cind ne trezim sa nu mai fim manipulati ? Ma intreb unde sunt tineri destepti si frumosi din noiembrie 2015 sa il intrebe pe IOHANNIS ce a inteles el atunci ? Referitor la alegerea celuilalt candidat la presedentie s-a vazut ca era incomod pt. servicii, pt. ONG si facuse ceva bun pt. tara si nu ne suporta streinatatea sa fim independeti economic[vezi crestera economica in ani 2012-2015]. In aceste conditii cind ne-am lasat manipulati , NE MERITAM SOARTA .

its1134  •  19 mai 2016, 22:11

Iar Tolontane? IAR? Du-te-n pădure cu știrile și investigațiile tale extra-sportive de pe Gazeta SPORTURILOR! Hămesit după click-uri. Vulture.

pawn  •  19 mai 2016, 22:17

@rexrapidistul raspunsul il ai aici:https://www.youtube.com/watch?v=H8VWtLvNVug

xyz  •  19 mai 2016, 22:37

Bra-vo tovarasi! Asadar si prin urmare votati PSD! "Multumim" tovarase Tolontan!

florin  •  19 mai 2016, 23:07

Recunosc, am sarit calul mai devreme. E prima si ultima oara. Dar vad ca unii comentatori chiar nu realizeaza penibilul situatiei. Cica a fost ironic!! Poate ironic fara sa vrea! Umorul involuntar te face penibil. Iohannis citeste informarile SRI, cum citim si noi blogul lui Tolontan :))). Am vazut ce-a zis alt penibil, Blaga pe nume, cum ca presedintele Senatului "n-are nicio treaba, dom'le, cu chestii de genul asta". Astia se fac ca nu inteleg un lucru : ancheta penala e ancheta penala si partea administrativa e altceva. Nu trebuie sa astepti sa vina procurorul sa zica sau sa confirme oficial ca se intampla nasoale pe tarlaua ta, daca afli, esti obligat sa schimbi starea de fapt. Asta nu inteleg oamenii astia. Ministrul sanatatii nu baga pe nimeni in puscarie, dar asta nu-l impiedica sa scoata detergentii Hexi Pharma de pe piata. Ministrul sanatatii face parte din guvern, guvernul e subordonat parlamentului (cel putin teoretic). Deci cum poate Blaga sa spuna ca presedintele Senatului n-are nicio treaba? Presedintele nu sta si inghite in sec ca nu-l lasa constitutia, cheama medici, vorbeste cu ei, se dumireste care e situatia reala, eventual iese si vorbeste public, nu sta ca momaia sa cada cerul pe noi... Domnule Tolontan, spuneti-i lui @Mesterul ca Ponta n-a iesit presedinte din motive de prostie si aroganta lui proprie si personala, nu din cauza SRI. Hai sa spunem ca sistemul (nu numai SRI - cred tot mai mult ca influenta SRI e supraevaluata) poate sa "umble", si a "umblat" la oferta electorala, nu la rezultat.

Nicos  •  19 mai 2016, 23:26

Domnilor, eu cred ca nici un presedinte american sa vina in functie in Ro nu ar stii de unde sa inceapa. Da-ti-mi un exemplu de presedinte valabil de dupa Revolutie incoace. Doar asemenea specimene producem. Credeti ca in coruptia asta generalizata se poate face ceva cu 2-3 demnitari corecti ? Nu va lamentati. Chestia cu "ne simtim informati" si eu am vazut-o cu o ironie subtila (gen nemtzesc). Ironiile nemtzesti sunt greu de intzeles de publicul neavizat. Eu l-am votat pe Presedintele actual. Nici nu ma bucur si nici nu-mi pare extrem de rau. Stiam ce va putea si ce nu. Dar stiam si ce putea sa faca Ponta. Groaza aia m-a trimis la vot. Si pe voi, nu-i asa ?

Stefan  •  20 mai 2016, 0:11

Se poate, daca speculam, sa fie si alta varianta. Domnului presedinte, care in general a fost dur in declaratii daca se lua la tranta cu politicul, s-ar putea sa ii fie teama sa se ia la tranta cu serviciile. Cand e vorba de Tariceni, Ponti si Ghitani, e tare in clont. Dintr-o data cand e vorba de servicii, o trece in povesti cu pesti. De departe il prefer oricarei alternative, Ponta, Tariceanu, Ghita ( presedinte, ce gluma buna ), dar... Daca ma gandesc bine, in general politicienii nostri mult iubiti au folosit artileria grea in razboiul cu ceilalti politicieni. Cand e vorba insa de servicii, in afara de apropouri mai mult sau mai putin subtile, invinuiri delicate si admonestari parintesti si/sau pasagere, nu a miscat nimeni in front. Si puroiul, chiar daca cloceste in alte locuri, de institutiile astea e curatat. Ele poarta responsabilitatea asta. Poate ca serviciile astea au doua perechi de coarne. Cu ghilimelele de rigoare.

Falconety  •  20 mai 2016, 0:27

haos iohanis.....pres al Romaniei.......si nu numai......pune-l sa se plimbe.....asta stie sa faca fffffff bine.......restu'?.....ghinion.....ne meritam soarta ....votam mereu ''numai'' ipocriti.....STOP.

Doru V Cojoc  •  20 mai 2016, 0:43

Felicitari domnule Tolontan pentru ancheta si articole ! As dori cu acest prilej sa va sesisaz o aberatie perpetuata in mandatul tuturor presedintilor si care acum prin acest ”În momentul în care primim informări, le citim și ne considerăm informați” se confirma o data in plus. Conform art. 80 din Constitutia Romaniei : " Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice". Ori nici unul din presedinti nu a vegheat la buna functionare a institutiilor publice. Va reamintesc lipsa oricarei reactii la sesizarile Curtii de Conturi, lipsa de reactie la sesizarile presei sau a societatii civile. Nici o luare de pozitie - intr-un mod inperativ in parlament - care sa arate ca respecta aceasta atributie - buna functionare a institutiilor statului - constitutionala. Cu multa consideratie - Doru V. Cojoc

Sorin Constantin  •  20 mai 2016, 2:14

Să nu ne apucăm să dăm cu barda tot timpul,feluritele notificări care sunt trimise președintelui,premierului,inclusiv de laSRI sunt citite în prealabil de trepăduși,dacă sunt considerate interesante ajung la consilierii pe domeniile respective,și doar dacă aceștia le cataloghează ca foarte importante ajung pe masa președintelui. Dar una peste alta,la capitolul achiziții publice,încă o dată s-a văzut că este dezmăț și hoție,acum s-a văzut la sănătate,altă dată la achizițiile MAI,mai de mult la educație cum s-au cumpărat calculatore și softuri...

randy  •  20 mai 2016, 2:19

Vai de capul tau Tontolane....

mihnea  •  20 mai 2016, 3:19

Dl Presedinte a solicitat sa i se puna intrebari de jurnalist. Solicitam si noi sa raspunda ca un adevarat presedinte

Edi  •  20 mai 2016, 3:42

Bai fratilor lasati-l pe Iohannis in pace ca stie ce face,nu va legati de niste declaratii scoase cu forcepsul de ziarist,care le interpreteaza cum vrea sa isi vanda ziarul sau sa le dea pe post sa gaseasca admiratori sa comenteze.

Flor  •  20 mai 2016, 5:04

...si cand te gandesti ca au fost oameni care au stat la coada sa-l voteze pe acest individ. Morala: mai cititi si eticheta, nu cumparati doar dupa ambalaj :(

Comentează