„Ar costa enorm”, a răspuns Ministerul Sănătății, când a fost întrebat de ce testează doar 42 din 380 de mărci de dezinfectanți de pe piață!

La insistențele presei, ministerul n-a putut preciza cît anume înseamnă ”enorm” și care e economia pe care o face Guvernul

marți, 14 iunie 2016, 12:08

UPDATE: Hotnews publică topul spitalelor care au cumpărat dezinfectanți de la Hexi. Sursa este agenția care administrează SEAP. 

Pe 25 iunie se vor împlini două luni de când publicul a aflat că statul român nu a controlat niciodată compoziția sau eficiența dezinfectanților din spitale în ultimul deceniu.

Pe 11 mai, la sediul Guvernului, Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, anunța că ”toate probele Hexi Pharma sunt neconforme, le retragem și vom testa restul dezinfectanților, de la celelalte firme”.

Până acum nu s-a făcut nici un test pe restul produselor!

Mai mult, potrivit afirmațiilor de azi ale lui Laurențiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al ministrului Vlad Voiculescu, ”se vor face teste, dar pentru 42 de produse, nu pentru toate”.

Testele vor fi realizate în România.

10% dintre mărcile de dezinfectanți avizate în România și folosite în spitale vor fi testate

”Și restul dezinfectanților din spitale?”,  a sunat întrebarea presei. ”Oricum, din momentul în care schimbăm Articolul 10 din regulamentul biocidelor, producătorii vor avea 120 de zile la dispoziție să facă două teste de eficacitate, la laboratoare acreditate din străinătate”, a răspuns reprezentantul Ministerului Sănătății.

120 de zile care încep să curgă nu de azi, ci de undeva din viitor.

”Și în cele 120 de zile cum protejați siguranța pacientului?”, au insistat jurnaliștii. ”Nu mutați responsabilitatea la producători?”, au completat ei.

”Ar fi durat, oricum mult să facem testele pentru toate cele aproximativ 380 de produse”, a spus oficialul.

Testele de eficiență pentru cele 42 de produse se vor efectua la trei laboratoare ale Ministerului Sănătății, din țară.

Aceste testări se fac pe culturi, dar nu sunt echivalentul nici de acuratețe și nici de cost al testelor de eficiență din străinătate, care costă într-adevăr între 10.000 și 20.000 de euro pe produs.

Ele costă mult mai puțin. Dar nu știm cât.

”Cât costă cele 42 de teste?”, au întrebat jurnaliștii. ”Nu știu, vă voi comunica”, a spus purtătorul de cuvânt.

”Și cât ar fi costat pentru toate cele aproximativ 380 de produse?”, au insistat cei din sală.

”Nu știu. Dar știu cu siguranță că ar costa enorm”, a declarat Colintineanu.

Întrebat apoi de ce Guvernul nu și-a ținut promisiunea către public de a testa începând din 11 mai produsele altele decât Hexi Pharma, reprezentantul Ministerului Sănătății a spus: ”De undeva trebuie să începem. Și trebuie să ne încadrăm și în resticțiile bugetare”.

Din informațiile Gazetei Sporturilor, cele 42 de teste de eficiență biocidă făcute în România valorează aproximativ 15.000 de euro.

Doi experți au comentat alte afirmații de azi din conferința de presă a ministerului.

EXPERT.  ”Nu e adevărat că spitalele pun codul CPV la toate achizițiile publice! E o informație falsă furnizată de minister! Așa e la licitații, dar nu la încredințările directe. În cazul încredințărilor directe, Hexi Pharma sau orice altă firmă își pune codurile CPV atunci când postează oferta pe SEAP. Autoritatea contractantă nu poate interveni pe câmpul de cod CPV. Eventual, poate să adauge coduri CPV la alt câmp, unde își postează comentariile”, explică pentru cititori un specialist în achiziții publice.

EXPERT. ”Nu e adevărat! Dacă producătorul pune în dezinfectant un produs pe care nu-l trece pe etichetă, de pildă un medicament, antisepticul său poate omorî bacteriile. Dar ar fi o eficiență mincinoasă, pentru că nu are concentrația corectă și este și periculos pentru om, conținând o substanță nedeclarată”.

 

Comentarii (57)Adaugă comentariu

ladiana  •  15 iunie 2016, 12:55

Nu era mai usor sa determine concentratia biocidelor la ICECHIM ? Cat ar fi costat? MI se pare mai relevanta concentratia decat eficacitatea biocidelor . Poate s-au gandit ca trebuie si cei din laboratoarele ministerului sa manance o paine. Cred ca noul ministru nu este la nivelul asteptat si a fost imbrobodit de eternii subalterni care le stiu pe toate.

Praseniu  •  15 iunie 2016, 13:20

Draga Tolo, ai fost subiectul unei campanii de "damage control" al carei obictiv a fost sa nu se mai sape prea mult privind subiectul biocidelor. De aici si linistirea cu analize facute la laborator neacreditat dar refuzul de a trimite probele - alea putine, in strainatate - asa se face ca in prezent Hexi poate da in judecata statul roman daca martorii isi retrag declaratiile. Tot in acest context trebuie privite si celelalte biocide - pe care nimeni nu vrea sa le controleze!!! Aici sunt mai multe interese - unele legate de aceasta piata practic necontrolata, deci sursa de mulgere a bugetului spitalelor, altele legate de subiectul infectiilor. Acestea din urma nu reprezinta o problema simpla, ne spalam pe miini, dam cu biocide si gata, am rezolvat problema. Sa nu uitam ca mai mult de 30% din spitalele controlate nu respecta regulile referitoare la sterilizare!! Ori pentru remediere sunt necesare investitii! Este mai ieftin sa pierzi vieti omenesti decit sa rupi bani din buget. Asa ca s-au dat termene lungi pentru acreditare (Oare de ce ICECHIM nu este inca acreditat) alte termene pentru laboratoarele MS (de ce?) se vehiculeaza tarife halucinante, si poate cel mai rau - legislatia propusa nu schimba absolut nimic esential - dar absolut nimic! Asa ca guvernul a tesut batista iar tambalul esti tu si echipa ta! Chiar si schimbarea ministrului a facut parte din acest scenariu - toti am cazut pe spate ca a venit ONG-istul Vlad ministru dupa care a disparut complet din peisaj!

Diana  •  15 iunie 2016, 14:42

Testele astea de dezinfectanti ar trebui sa fie auto mate, macar jumatate sa fie verificati, chiar daca ar costa mai mult.

 •  15 iunie 2016, 19:27

Criteriile care au stat la baza selectionarii celor 42 produse trimise sau care urmeaza a fi trimise la verificare cum s-a facut? S-a dat cu banu', s-au tras la sort, s-a cantat ala bala portocala?! Vrem sa stim si noi.

 •  15 iunie 2016, 21:56

Pardon, ma scuzati, probabil din cauza emotiilor avute in timpul meciului m-am exprimat gresit. Care au fost criteriile dupa care s-au facut selectionarile?

eduard  •  16 iunie 2016, 7:12

O varianta foarte buna ar fi ca la intrarea in licitatie orice distribuitor de biocide sa prezinte un buletin de analiza de eficacitate facut la un laborator de testareatestat eventual din Europa daca noi nu avem , pe banii distribuitorului sau producatorului.

Liza  •  16 iunie 2016, 13:47

Cred ca ar fi suficient ca autoritatea contractanta sa solicite de fiecare data certificatul CE (copie cu apostila institutiei abilitate din tara in care a fost emis certificatul). Apostila ar fi o masura suplimentara impotriva falsurilor (chinezesti, romanesti etc). In momentul in care o autoritate competenta din UE certifica ca produsul fabricat in tara X, fabrica Y este conform standardului aferent, atunci poti fi sigur ca acel produs este ceea ce ai cerut. Chinezii pun si ei bulina cu CE (putin deformate literele) si cand sunt prinsi spun ca la ei inseamna "CHINA EXPORT".

Comentează