„Ar costa enorm”, a răspuns Ministerul Sănătății, când a fost întrebat de ce testează doar 42 din 380 de mărci de dezinfectanți de pe piață!

La insistențele presei, ministerul n-a putut preciza cît anume înseamnă ”enorm” și care e economia pe care o face Guvernul

marți, 14 iunie 2016, 12:08

UPDATE: Hotnews publică topul spitalelor care au cumpărat dezinfectanți de la Hexi. Sursa este agenția care administrează SEAP. 

Pe 25 iunie se vor împlini două luni de când publicul a aflat că statul român nu a controlat niciodată compoziția sau eficiența dezinfectanților din spitale în ultimul deceniu.

Pe 11 mai, la sediul Guvernului, Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, anunța că ”toate probele Hexi Pharma sunt neconforme, le retragem și vom testa restul dezinfectanților, de la celelalte firme”.

Până acum nu s-a făcut nici un test pe restul produselor!

Mai mult, potrivit afirmațiilor de azi ale lui Laurențiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al ministrului Vlad Voiculescu, ”se vor face teste, dar pentru 42 de produse, nu pentru toate”.

Testele vor fi realizate în România.

10% dintre mărcile de dezinfectanți avizate în România și folosite în spitale vor fi testate

”Și restul dezinfectanților din spitale?”,  a sunat întrebarea presei. ”Oricum, din momentul în care schimbăm Articolul 10 din regulamentul biocidelor, producătorii vor avea 120 de zile la dispoziție să facă două teste de eficacitate, la laboratoare acreditate din străinătate”, a răspuns reprezentantul Ministerului Sănătății.

120 de zile care încep să curgă nu de azi, ci de undeva din viitor.

”Și în cele 120 de zile cum protejați siguranța pacientului?”, au insistat jurnaliștii. ”Nu mutați responsabilitatea la producători?”, au completat ei.

”Ar fi durat, oricum mult să facem testele pentru toate cele aproximativ 380 de produse”, a spus oficialul.

Testele de eficiență pentru cele 42 de produse se vor efectua la trei laboratoare ale Ministerului Sănătății, din țară.

Aceste testări se fac pe culturi, dar nu sunt echivalentul nici de acuratețe și nici de cost al testelor de eficiență din străinătate, care costă într-adevăr între 10.000 și 20.000 de euro pe produs.

Ele costă mult mai puțin. Dar nu știm cât.

”Cât costă cele 42 de teste?”, au întrebat jurnaliștii. ”Nu știu, vă voi comunica”, a spus purtătorul de cuvânt.

”Și cât ar fi costat pentru toate cele aproximativ 380 de produse?”, au insistat cei din sală.

”Nu știu. Dar știu cu siguranță că ar costa enorm”, a declarat Colintineanu.

Întrebat apoi de ce Guvernul nu și-a ținut promisiunea către public de a testa începând din 11 mai produsele altele decât Hexi Pharma, reprezentantul Ministerului Sănătății a spus: ”De undeva trebuie să începem. Și trebuie să ne încadrăm și în resticțiile bugetare”.

Din informațiile Gazetei Sporturilor, cele 42 de teste de eficiență biocidă făcute în România valorează aproximativ 15.000 de euro.

Doi experți au comentat alte afirmații de azi din conferința de presă a ministerului.

EXPERT.  ”Nu e adevărat că spitalele pun codul CPV la toate achizițiile publice! E o informație falsă furnizată de minister! Așa e la licitații, dar nu la încredințările directe. În cazul încredințărilor directe, Hexi Pharma sau orice altă firmă își pune codurile CPV atunci când postează oferta pe SEAP. Autoritatea contractantă nu poate interveni pe câmpul de cod CPV. Eventual, poate să adauge coduri CPV la alt câmp, unde își postează comentariile”, explică pentru cititori un specialist în achiziții publice.

EXPERT. ”Nu e adevărat! Dacă producătorul pune în dezinfectant un produs pe care nu-l trece pe etichetă, de pildă un medicament, antisepticul său poate omorî bacteriile. Dar ar fi o eficiență mincinoasă, pentru că nu are concentrația corectă și este și periculos pentru om, conținând o substanță nedeclarată”.

 

Comentarii (57)Adaugă comentariu

o femeie  •  14 iunie 2016, 12:16

Exista vreun laborator independent in Romania unde sa putem testa ce contine un produs farmaceutic? vreau sa testez (platesc eu) Ventolin (gsk) un produs care luat din Romania isi face efectul dupa 7-8 doze, iar cel din Olanda 2 doze.

adi_stelistul  •  14 iunie 2016, 12:25

E aberant. Daca ar costa "enorm", ghinion, nu admiti la comercializare decat cele 42 de marci verificate. Sau impui ca fiecare comerciant in parte sa plateasca testele pentru produsele lui, dar efectuate de Minister, nu de ei si in laboratoarele lor. Ce complicat totusi poate fi!

Carnag3  •  14 iunie 2016, 12:36

Pai da sanatatea populatiei nu intereseaza pe nimeni , banii stiti sa ii luati , dar sanatatea nu stiti sa ne-o aparati .

catalin  •  14 iunie 2016, 12:36

Nu imi e clar cum adica producatorii vor putea face testele de eficacitate la laboratoare de afara in 120 zile? adica tu producator iti duci produsul la test din lotul din care-l vrei ? Nu ar fi normal ca tu spital sa ceri testul pe lotul de produs furnizat cu conditia de retur in caz de neconcordanta? oare pacienti contaminati cu infectii nesocomiale sunt mai ieftini decat testele ?

Cătălin Tolontan  •  14 iunie 2016, 12:38

@adi_stelistul: fara discutie ca nu e simplu. O situatia stricata in 10 ani nu se poate repara peste noapte. Dar nici sa treaca doua luni si tu, ca stat, sa nu verifici decit Hexi Pharma si sa spui intr-una ca te ocupi de siguranta pacientului, nu pare deloc in regula.

aCID  •  14 iunie 2016, 12:38

@adi_stelistul „testele ... efectuate de Minister” în care laboratoare? Nu înțelegi că nu au laboratoare și nu-i preocupă deloc asta?

io  •  14 iunie 2016, 12:38

atunci e mai simplu... retragi de pe piata celelalte 338 de produse. daca nu, tu, comerciant, pe cheltuiala ta si la un laborator autorizat, iti testezi produsele. nu-ti convine, atunci produsul tau nu intra pe piata. si asta e prea scump? astia ne iau drept prosti. daca i-ai privi in ochii cand spun lucrurile astea, ti-ai da seama, cam dupa cateva secunde, fara sa fii psiholog, ca mint cu nerusinare.

Stefan  •  14 iunie 2016, 12:39

Trebuie sa fii nebun zau :)) Adica eu ca producator imi iau doua produse si le trimit la teste in strainatate. Si eu fiind un producator sadomaso, o sa trimit doua mostre care nu respecta eticheta :)) Astia sunt incredibili. Ce producator o sa trimita o mostra de calitate proasta la control cu mana lui? Eu zic asa. PNL si domnul Iohannis tocmai si-au dat seama ca marsand pe cartea corectitudinii pierd prea mult din electorat. Pentru ca toti care au de pierdut vor vota cu painea, nu cu catusele. De aia si-au temperat limbajul in ultimul timp, sa nu ii sperie pe cei inca nehotarati, dar care au cate o musca pe caciula. Degeaba a zis domnul Moise Guran ca solutia e sa le oferi si celor din cealalta tabara ceva care sa ii motiveze sa isi schimbe votul. Nu ai ce. Nu le poti oferi milioanele care si le iau singuri. Nu le poti oferi admistia la toti, multi cati sunt, ca ar iesi revolta. Si nu vorbim de cazuri izolate. Vorbim de adevarate ecosisteme locale, alcatuite din oameni din toate paturile sociale, cu studii superioare, cu studii medii, fara studii, din familii bune, din familii nebune, samd. Doar o mobilizare ca la prezidentiale ar schimba lucrurile. Problema e ca nu ai cu cine vota, chiar nu ai. Se va vota iara cu raul mai mic la parlamentare. Numai gura e de ei. Macar Dragnea e chiar pe fata, si degeaba se ratoiesc altii, ca atitudinea lui Dragnea prinde la foarte multa lume, si nu tine de ce studii ai. Da fratilor, ori votati cu noi si rezolvam problema, paine la toti, ori ne asteapta catusele. Oricum parchetele nu isi fac treaba, lasand deoparte DNA-ul, care se ocupa de daune mari. Dar sunt atatia oameni care iau 100 200 50 300 de RON spaga din stanga si din dreapta cat nu facem noi bani ani intregi. Dumnezeu cu mila. Te doare mintea cand vezi ce se pregateste la alegerile urmatoare. Si fiti siguri ca o sa iasa la vot toti cei care au de aparat contracte problematice, care au muls bani din sistem periodic, sau care au neamuri si prieteni in pozitia asta. Ca ei sunt cu cutitul la os. Pentru restul, romanul a invatat sa stea sluj.

fotbal  •  14 iunie 2016, 12:42

ms urmeaza sa testeze 42 bidoane....normal ca prin comparatie franta face nr mach ☺. realitatea e ca n-au niciun plan. inca sunt buimaci si fara reactie. hai cu egalarea!

Stefan  •  14 iunie 2016, 12:42

Test

Stefan  •  14 iunie 2016, 12:51

Si inca o chestie. Ca persoana oficiala, daca nu stii pretul, tu ca purtator de cuvant nu spui ca ar costa enorm, pentru ca faci niste presupuneri fara acoperire. Din categoria toti dezinfectantii sunt in regula. Mi se pare ca a aruncat praf in ochi. Partea buna intre ghilimele e ca a anuntat toate companiile sa isi faca ordine in ograda ca incep analizele. Cica ministrul asta nu facea parte din sistem. L-au adus cu surle si trambite, si tace chitic de cand a venit la minister,

Ted  •  14 iunie 2016, 12:54

Analogie simpla: orice cetatean sau firma care cumpara o masina, inainte de a circula cu ea pe drumurile publice, trebuie sa faca, pe cheltuiala proprie, 2 verificari: una de certificare a seriilor (la RAR, o autoritate a statului roman) si una privind starea tehnica (la service autorizat, o structura privata independenta, autorizata de RAR). Nu trebuie statul roman sa plateasca verificarile. Statul trebuie sa asume o autoritate a statului care sa faca analiza de certificare (ca produsul respecta reteta autorizata) pe cheltuiala furnizorului/producatorului si sa autorizeze laboratoare care sa faca analizele de eficacitate, tot pe cheltuiala furnizorului/producatorului. Nu furnizorul trebuie sa aleaga cine face analiza de certificare, ci statul. Furnizorul doar le plateste.

John  •  14 iunie 2016, 13:01

Pe cei din minister/guvern nu'i intereseaza decat *** si sa se protejeze prin legalizarea neraspunderii/neresponsabilizarii lor . Ne prostesc in fata : "ar costa enorm statul sa verifice , asa ca sa verifice firmele ". Pai, firmele nu introduc aceste cheltuieli in pret si tot statul plateste ? Dar nu mai au trepadusii raspundere , ***, asta e ideea ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Secara  •  14 iunie 2016, 13:13

Poate ca ministerul trebuie sa gamifice un pic procesul. Sa fi zis clar: a) criteriul de selectie a laboratoarelor din strainatate de la care se accepta analize este bla-bla-bla, b) statul subventioneaza integral primele 5 substante la care se obtine certificat OK, si cu 50% urmatoarele 72 de substante la care se obtine certificat OK. Pentru restul certificarilor producatorii isi asuma integral costurile. Pana la obtinerea primelor certificari, ar trebui sa-si asume oprirea de la utilizare a dezinfectantilor existenti, si inlocuirea cu un dezinfectant de la un furnizor dintr-un stat european in care densitatea de infectii per cap bolnav e cea mai redusa.

Vasile  •  14 iunie 2016, 13:37

Nu mai incurcati va rog eficienta cu eficacitatea. Prima se raporteaza la costuri, iar a doua exclusiv la rezultat. Dezinfectantii Hexi erau eficienti pentru ca erau ieftini, problema era la eficacitate. Totusi cand se introduce un produs nou ”dezinfectant” pe piata nu se face un test de eficacitate? Oricine poate sa vanda orice apa colorata si sa spuna ca e dezinfectant? De ce am testa din nou eficacitatea?. Problema care poate aparea e cea de concentratie, care inteleg ca e si mai ieftin de testat. Alt lucru pe care nu il inteleg e de ce trebuie sa plateasca statul pentru niste teste ale unor produse ale unor privati. Statul trebuie doar sa indice laboratoarele si metodele de testate agreate. Adica sa reglementeze.

KRAUSEN  •  14 iunie 2016, 13:43

In realitate produsele detergentii sint produse de marketing.Diferenta de pret este data de diferenta de cantitatea publicitara.In cazul achizitiilor din spitale pretul este exagerat de mare,mai ales ca produsele nu aveau nici un fel de publicitate.Tacerea celor care aveau in sarcina sa supavegheze chestiuni de siguranta nationala este daunatoare increderii populatiei in institutii.Cind se transmit ordine subalternilor sa se controleze produsele,se va merge la cei care au fost rezonabili de corecti.La cei care au facut aceste fraude nu se va merge pentru ca vorba bibliei,,dar din dar se face.....".Statul trebui redus cit mai mult posibil.Tot ce este administrat de stat este putred.Uneori imi vine sa ma intreb vizavi de cei care sustin ,,confiscarea averilor".Sa le administreze cine? Cred ca modelul turcesc este mai ok.Sa fie obligati sa plateasca impozitele pe veniturile identificate ca neimpozate si sa fie lasate acolo pentru ca statul pe ce pune mina se alege praful.Uitativa la unitatile militare cum arata si au bugete uriase.Nu sint in stare sa dea un var.De spitale ce sa mai vorbesc,sa ai buget de 7-8 miliarde de euro an de an si sa nu reusesti sa mentii curat,este ingrozitor.Trebuie urgent scoasa incriminarea ,,abuzul in seviciu" si pedepsiti pentru ,,neglijenta in serviciu".Nu poti lasa active de zeci de miliarde de euro in paragina.

Kurusaueen  •  14 iunie 2016, 13:45

Vasile,dezifectantii de la hexi erau de 6-7 ori mai scumpi decit cei din magazine.

Andra  •  14 iunie 2016, 13:45

Foarte tare! Ar fi interesant de stiut cum e procedura in alte tari europene sau daca exista reguli europene pe biocide. Si de ce n-au nume expertii? Macar cel pe achizitii. Ca doar nu sunt surse:)

Dana  •  14 iunie 2016, 13:46

Titlul articolului mi-a adus aminte de raportul Corpului de Control al premierului in cazul copiilor diagnosticati cu shu. In cursul anchetei s-a cerut catre MS testarea unor vaccinuri la un laborator autorizat din Europa. "Nu avem banii necesari"- suna rasunsul ministerului. Era vorba de vreo 10000 de euro... Prea mult pentru linistea parintilor din tara asta, care nu stiu ce sa mai creada sau ce sa mai faca. Oricum, s-a asternut linistea odata cu trecerea timpului. Dar nu s-a asternt uitarea peste mormintele copiilor plecati prea devreme la Dumnezeu, nici in sufletele parintilor care-si pazeau pruncii aflati in coma si se rugau. Statul le datoreaza niste raspunsuri.

Gina  •  14 iunie 2016, 13:56

Domnu asta purtator de cuvint nu-i un fost jurnalist caruia nu i se parea deloc ok cum a 'verificat' ministrul Cadariu?

zack  •  14 iunie 2016, 14:15

Problema nu este ca Statul sa texteze produsul altora. Sunt costuri inutile. Insa statul va obliga firmele care vind sa ofere GARANTIE de CALITATE. Daca cei care il folosesc afla ca Produsul cumparat, Nu-si face Jobul Destinat, vor Primi Amenzi de Milioane si Milioane de Dollari insa Statul se Joaca caci ESTE IMPLICAT in Gunoi pina in git. Ce Spitatale nu stiau ca nu au Produse Bune ptr Dezifectat? Voi Toti va jucati bambilici acolo, asta este problema. *** *** iar cind uni sunt pedepsiti. este alta comediei. caci cei care Voteaza legile, stiu ca legea aceia ii ajunge pe Ei din urma, in realitate avem un Conflict de Interes. Nu Vreti sa faceti ordine in Romania, Nu ca nu stiti ce sa facetii. Dar si Salarile Voastre sunt o Gluma deaia *** Toti totusi Toti Vor sa fie Oameni Respectabili. Este Disgratios ce se intimpla in Romania.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

??????  •  14 iunie 2016, 14:19

Domnule Tolomntan, cum ati ajuns dumneavoastra la concluzia ca lucrurile in ceea ce priveste verificarea dezinfectantilor si comercializarea lor s-ar fi "stricat" de vreo 10 ani ? Aveti informatii pentru toata aceasta perioada dar nu si pentru perioada anterioara celor 10 ani mentionati de dumneavoastra, sau aveti informatii pozitive pentru perioada anterioara celei mentionata de dumneavoastra ?

Stefan  •  14 iunie 2016, 14:57

Sa mor daca inteleg de ce nu ma lasa sa postez comentariul asta :)) Il pun aici daca il primiti sub forma de link https://justpaste.it/v97m

nicolae  •  14 iunie 2016, 15:06

Ori sunt hoti,ori neprofesionisti ! Ambele variante sunt valabile 50% . Impreuna 100% ! Oricum ei nu prea au nici o vina !?! .Vina este a Ministerului Sanatatii si mai ales a ministrilor din ministerul respectiv .Indiferent de cine a condus aceasta tara ,de multe ori,in pozitiile cheie (mai ales ministrii ) nu prea se deosebesc de ministrii din vremea lui Ceausescu . Raspundeau la ordine si isi asigurau si o viata buna dupa terminarea mandatului. Gresala lor este ca nu au sesizat deosebirea !Acum ,vrem-nu vrem exista legi gestionate de judecatori corecti in cele mai multe cazuri,nu mai exista Conducatori Supremi care pot dicta orice,populatia este din ce mai dumerita de functionarea institutiilor statului .si pe masura ce dispar pomenile electorale ,dispar si perceptia fripturista care guverneaza inca Romania. Chiar si un mediocru ziarist,asa cum este Tolontan,poate sa provoace uragane in sistemele de hotie ale angajatilor de la stat pe criterii politice . P.S. Oare nu va sare in ochi ca slujbasii statului se apara dand in ultima instanta vina pe sefi si sistem,desi fac parte fara discutie din acest sistem. P.P.S. Nu am auzit niciodata un functionar public plangandu-se de coruptia din sistem inainte de a fi schimbat din functie !!!

Gabriel  •  14 iunie 2016, 15:55

@O femeie: Inteleg ca in SUA cei de la GSK au facut recent recall la 2 loturi de Ventolin. Poate ca cineva ar trebui sa ii verifice si in Romania.

Cătălin Tolontan  •  14 iunie 2016, 16:01

?????: de la inceput am scris ca ne-am documentat pentru 10 ani. Dar ca e posibil sa nu fi fost controlate dezinfectantele niciodata.

Stefan  •  14 iunie 2016, 16:06

O intrebare. Exista organizatii civice in tara asta? Exista o organizatie civica activa si vocala, care sa nu se rezume la a pieptana ursul? Cum se organizeaza romanul ca sa isi apere drepturile? Omul de rand, neinteresat de partidele politice si evenimentele organizate de ei. Exista asociatii active care sa faca ceva, nu doar intr-o localitate, ci peste tot. Nu prea vad cum pot pune eu de exemplu umarul la schimbare citind presa si exprimandu-mi opinia. In general, ne invartim in medii oameni cu opinii asemanatoare ca noi, asa ca nici a prietenilor nu prea pot sa o schimb, pentru ca de multe ori ele coincid. Si sa ma duc singur sa tin cuvantari in parc cred ca ar fi hazliu. Mai ales ca lucrez in IT, si daca in scris ma mai descriu, la discursuri m-as pierde cu firea rapid. Stau mai prost cu partea literara. Deci, ce putem face, ca oameni de rand? Votul meu nu conteaza, pentru ca matematic si obiectiv privit, si daca a iesit cel pe care l-am votat, si daca a iesit altul, coruptia in cel mai bun caz a fost mangaiata si atat.

AUREL  •  14 iunie 2016, 16:31

MAI MULT DEC AT VIATA SI SANATATEA UNUI OM ? BLEH ..***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bianca  •  14 iunie 2016, 16:34

Da, exista organizatii civice in tara asta. Si ele sunt finantate in mai multe feluri. In domeniul sanatatii avem: 1. organizatii profesionale, pe specialitati. Aici sunt inscrisi medicii care profeseaza in domeniul respectiv. Deobicei se plateste o taxa de membru. Ele organizeaza conferintele si congresele pe specialitatea respectiva. 2. organizatiile pacientilor. Acestea sunt deobicei create de apartinatorii sau pacientii care sufera de o anumita boala. Si sunt fiantate de cele mai multe ori de catre acelasi cotizatii de membru. In general se transmit informatii intre membri, se face reprezentarea categoriei respective de pacienti. 3. organizatii civice in zona de advocacy si participare. Sunt cateva, majoritatea in Bucuresti, nu au acoperire nationala. De exemplu CE-RE sau Funcky Citizens. Sau altele. Majoritatea se finanteaza din granturi (cereri de finantare) In concluzie, dupa stiinta mea, nu exista vreun tip de organizatie civica ce ar fi putut sa reprezinte si nu a reprezentat cetateanul in fata "atacului" infectiilor... Iar daca vrem sa facem ceva, e nevoie de organizare, dar cine "sa ne organizeze" daca noi tot asteptam sa se miste altcineva...?! Ca oameni de rand putem contacta o organizatie civica si initia un proiect pe partea de aparare a drepturilor pacientilor, cu buget, timp si alte tipuri de resurse. Mai putem scrie petitii catre MS pentru a ne exemplifica cum respecta legea pacientului si tot asa... Majoritatea politicienilor nu vor reprezenta interesul cetateanului ci doar interesul propriu, pana cand nu le vom pune pe agenda lor proprie interesul nostru. Si asta putem face cu instrumentele de mai sus sau prin alte metode.

Lucian  •  14 iunie 2016, 17:42

De ce oare noi sau la noi sunt probleme de viata si moarte? Nu am vazut o comparatie pret intre noi si ce stat vreti pe tema asta! De ce inventam noi intotdeauna roata?

Stefan  •  14 iunie 2016, 18:08

Bianca, daca incep sa scriu petitii cred ca se termina cerneala din tara asta. In sensul ca o sa ascunda calimarile de mine ca sa nu pun mana pe stilou, nu ca as avea multe de spus. Din cate inteleg de la tine, organizatiile astea functioneaza mai mult ca niste bresle, se ocupa fiecare de ce ii doare. De coruptie, contracte, nepotisme, rasism ( am o problema cu oamenii care trateaza romii ca atare, nu vad cum poti sa fii un exemplu in societate cand tu inca nu reusesti sa depasesti asemenea considerente de rasa ) vad ca nu prea e interesat nimeni. De exemplu, lucrand in IT ma gandeam ca ar fi folositor un website administrat de o organizatie independenta unde romanul sa poata consulta informatii pertinente si in majoritar independente ( as lasa dreptul la opinie a candidatului, cenzurat daca insulta alte persoane, religii, etnii, etc ) despre candidatii locali la fiecare rand de alegeri. Cateva campuri standard, de genul, cate partide politice a frecventat, ce posturi a avut in administratie, daca a avut cazier penal, judiciar, etc, si cateva generale. As limita parerile subiective, si m-as rezuma la fapte si atat. Ai cazier? Da/Nu. Exista persoane din familia dumneavoastra care au rulat contracte cu institutiile conduse de dumneavoastra in perioada respectiva? Bla bla, stau prost la formulare. Eu la locale am votat random. Ca mi s-a parut cunoscut numele, si atat. In rest, am incercat sa ocolesc pe cei cativa de care stiam ca au probleme cu justitia, nu ca as fi fost informat despre toti. Si in general, ministrii astia care se tot perinda la conducerea tarii nu inseamna absolut nimic pentru mine, si in primul rand nu ma intereseaza ce au de promis, ci ma intereseaza un istoric al lor. Daca ai fost incompetent pana cand ai ajuns ministru, ai toate sansele sa fii mai departe. Daca ai fost corupt, la fel. Astea m-ar interesa la alegeri, nu ar fi foarte relevant ce spune candidatul, pentru mine cel putin, daca as avea un dosar al lui care sa imi arate cine se ascunde in spatele afiselor. Tot un website administrat de o organizatie civica as face ca sa se ocupe de corupti in particular. Ai intrat in contact cu o persoana corupta? Noi te invatam toti pasii care ii poti urma ca sa il demasti. In cazuri speciale, iti oferim suport material, inclusiv, dar nu limitat, la reportfoane, etc. Suport juridic daca un om corupt te ameninta sau abuzeaza de puterea lui ca sa te faca sa ii acoperi greselile. Etc. Idei :))

Jokering  •  14 iunie 2016, 18:34

#mergem după sistem, nu ne lasam, nu ne lasati, simt ca vor să valureasca si acesta problemă, cei cu care am mai vorbit au același sentiment de neputinta, mai ales după alegeri, obișnuința e mai mare ca noi, zic ei, doar imparatul bolilor o întrece, zicem noi, si ei stiu, chiar daca au experienta, au dovezi, au sprijin, rămâne să recunoască. Aici depinde de noi, altfel limburile Pacificului ne paște pe cei mai mulți dacă suntem norocosi. Mulțumim GSP!

jalabert  •  14 iunie 2016, 18:40

@adi_stelistul foarte bine punctat. ar trebui ca statul sa intereseze firmele sa-si faca controlul la produsele pe care le comercializeaza. nu ai control facut pe produse, dovada ca esti un producator de buna credinta, nu ai voie pe piata. asta este cea mai buna solutie. sunt sigur ca firmele puse in aceasta situatie vor face controale pentru a nu pierde contractele.

jalabert  •  14 iunie 2016, 18:44

in fond toate aceste firme au contracte cu spitalele care apartin de stat. este timpul ca statul sa impuna niste conditii firmelor cu care colaboreaza. trebuie elaborata o lege in acest sens. felicitari inca odata lui adi_stelistul pentru ideea geniala.

Romeo  •  14 iunie 2016, 20:20

Un prilej perfect pentru "bogatanii" Romaniei sa finanteze dotarea unui laborator ultra modern care sa faca analize din toate specialitatile.

tan-tan  •  14 iunie 2016, 20:49

Nu cenzurati, va rog...Nu înjur si nu jignesc. V-am spus-o de nenumarate ori: produsele Hexi desi nu erau conforme cu etichetele din punct de vedere al concentratiei, treceau testele de eficacitate conform standardelor de pe eticheta. Nu iesea produs pe poarta fabricii pana nu se primea buletinul de analize bacteriologice.D-asta a murit Condrea, pt ca era acuzat de zădărnicie si etc in loc de inselaciune.Sunt multi supravietuitori ai tragediei de la Colectiv care au fost toaletati cu Clorhexin B, produs unic în Europa.Clorhexin B este dezinfectant,antiseptic si cicatrizant.In sambata de dupa tragedie, la ordinele lui Dan Condrea si lui Flori Dinu au fost mobilizati angajati ai Hexi pentru a transporta tone de antiseptice catre spitalele in care erau internate victimile, sub forma de donatie. Tin minte si acum cuvintele lui Condrea:" Tot ce este nevoie...tot...totul este donatie!Daca luati vreun ban(la modul in care spitalul urma să facă vreo achizitie pt produsele respective, ulterior) va dau afara imediat!". Condrea a facut etichetele cu aceste concentrării mai mari pt ca era mereu depunctat si era singura varianta de a castiga achizitia.Sunt distribuitori Anios care cumpărau produse Hexi si le vindeau mai departe catre spitale...Daca produsele Hexi erau mai proaste decat Anxios, de ce revindeau acestia produsele Hexi...intrarea oricum era aranjată politic, deci produsul nu mai conta...Si totusi au participat la licitatie cu produsele Hexi in detrimentul celor Anios.Vezi firma Rora a dlui Florian Mihai, contract achizitie Spitalul Judetean Braila. Din punctul meu de vedere produsele Hexi erau peste Anios. Sa fie testată si eficacitatea produselor Hexi, insistati va rog dle Tolontan...Desi am ajuns somer in urma acestui scandal, va sunt alaturi pentru ca vreau o Românie a românilor cinstiti, onesti si patrioti.Mai vorbim.Al vostru Tan-Tan

tan-tan  •  14 iunie 2016, 21:29

Intrebare: " O sa cerceteze oare guvernul de tehnocrati toti dezinfectantii?"Al Carina are sustinere PSD-UNPR, GB Indco are sustinere PNL-PMP, dar distribuitorii sai, "cumnatii", au sustinere PSD, Sante ...( importator Ecolab) are sustinere PNL sau ALDE, iar Intercoop are sustinere din fostul PD-L.Sunt tare curios.

Elena  •  14 iunie 2016, 21:54

Pentru cine mai avea dubii ca GENOCIDULnu se intampla cu complicitatea statului..in mod particular cu aportul Ministerului Sanatatii...

Eremia  •  15 iunie 2016, 0:42

Intrebarea mea este, de unde e picat Colintinean asta de la Min. Sanatatii? Are habar de ceva? Parca erau tehnocrati. La ce constat eu parca sunt niste copii, OnGisti care habar nu au cu ce se mananca administratia, si au fost pusi sa se joace putin cu sanatatea moastra. Doamne in ce tara traiam. Pustilor, plecati acasa pana nu distrugeti totul

elfu  •  15 iunie 2016, 7:43

De ce nu face teste pe banii firmelor care vor sa puna pe piata respectivul dezinfectant ?

sorin  •  15 iunie 2016, 8:10

ar trebui sa investigati si ce se ntampla cu sangele care trebuie sa ajunga in spitale la bolnavi !este o mare drama ce se ntampla cu bolnavii de leucemie!

R  •  15 iunie 2016, 8:13

Ce se putea face pana acum, este sa fi publicat si sa fi pus la punct publicarea automata a felului in care s-au pus pe piata toate produsele de catre ANM si celelalte institutii implicate in proces. Sa vedem macar ca povestea din spatele fiecarui dezinfectant/medicament/produs nu este ascunsa si ca toate testele necesare, de acum incolo, indiferent de decizia de avizare pozitiva sau negativa vor fi publice. De la spitale mari si pana la cabinete de medici de familie au nevoie de o sursa oficiala si sigura din care sa-si poata alege produsele pe care le achizitioneaza. Tot public ar trebui sa fie si cpv-urile in care pot fi incadrate fiecare produs. In contextul actual, exista profesionisti cinstiti care au nevoie de ajutor in alegerea unor produse certificate dar si in a convinge pacientii sa aiba incredere in serviciile medicale si produsele administrate/folosite.

Cris  •  15 iunie 2016, 8:32

Cel mai bine putem proceda, noi clientii, beneficiarii, ne mai cumparand nimic din farmacii, ne mai mergand in spitale, ne mai platind nicio taxa. Si nu au decat sa faca ce teste vor ei.

Cătălin Tolontan  •  15 iunie 2016, 8:43

@R: ai dreptate. De ce n-a facut Guvernul exercitiul de transparenta despre care vorbesti? Pentru ca ar fi trebuit sa apeleze la Comisia Nationala de Biocide, ea le-a pus pe piata. Iar Comisia Nationala de Biocide ar fi explicat ministrului ca nu e cazul. Asa cum i s-a explicat acum sa faca analize la 42 din 380. Intelegerea asupra faptelor la nivelul MS provine din explicatiile pe care le dau exact aceiasi oameni, din MS sau din alte institutii subordonate, care au permis Hexi Pharma sa faca ceea ce a facut.

Cătălin Tolontan  •  15 iunie 2016, 8:46

@Eremia: virsta nu este un argument. Pentru ca daca ne uitam la media de virsta a celor implicati, la nivel de autoritati sau Hexi, in diluarea dezinfectantilor nu vom gasi nici acolo o virsta ridicata. In al doilea rind, sistemul are nevoie de outsideri, pentru ca nu se poate schimba din interior.

Darius  •  15 iunie 2016, 9:17

Pfoai, Pai, bine ca ar costa enorm, dar, daca este vorba de o chestie de siguranta nationala, o prioritate, cand e vorba de vietile cetatenilor, pe care statu-i reprezinta si sprijina, nu se gasesc cateva amarate de sute de mii de euro sa puna la punct aceste hibe? Care e strategia guvernului si a ministerului sanatatii in rezolvarea acestei probleme a dezinfectantilor si nivelului ridicat de microbi si bacterii din spitale? Concret? Vrem o strategie, vrem targeturi (pasul 1.2.3.) o viziune pentru sanatate!! Ce naiba?!?

??????  •  15 iunie 2016, 9:19

Asa, si la ce concluzie ati ajuns ?

Cris  •  15 iunie 2016, 9:23

Parerea mea este ca, nu ne putem debarasa de astia decat ***. Desi e clar, pentru toata lumea ca trebuie testate foarte dur concentratiile de substanta activa din produse (farmaceutice, dezinfectanti, etc) vine acest individ si ne explica ca aceste teste nu se vor face, se va testa doar eficacitatea produselor... Pai cine a cerut teste de eficacitate? Pe noi ne intereseaza daca produsele alea fac sau nu banii, daca respecta concentratiile indicate pe eticheta. In prima faza, nu ne pasioneaza daca omoara sau nu bacterii si cate bacterii raman in viata dupa aplicare. Optez pentru proteste masive, in strada.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Darius  •  15 iunie 2016, 10:14

Tocmai ce am aflat la telefon ca o ruda apropiata (nu vreau sa dau detalii) a fost infectata cu un stafilococ luat din spital, si starea precare nu-i permite nici un fel de infectie sau bacterie in momentul de fata.Mai oameni buni, cum puteti fi asa de apatici la ce se intampla? De unde atata indiferenta? De unde? Ce aveti? E in-cre-di-bil. Eu sunt un pachet de nervi . Mi-e si frica d, dar mai frica mi-e de apatia si indiferenta oamenilor, si lipsa lor de reactie la tot ce se intampla. Dormiti oameni buni, dormiti, ca nici daca vine si va omoara in casa nu sunteti in stare sa miscati un deget. Eu nu mai stau. Ies in strada.

Bogdan  •  15 iunie 2016, 11:38

k, obligatia ministerului sanatatii si a organismelor de control si supraveghere este pe acest subiect aceea de a asigura deplina securitate medicamentoasa si conformitatea cu specificatiile tehnico-chimice solicitate de protocoale pentru medicamente/produse. Efectuarea unor proceduri pe anumite loturi reprezinta atat o incalcare a obligatiilor, o recunoastere a faptului ca se pot lansa pe piata produse neconforme ce pot pune in pericol oamenii, fapt ce este de natura a atrage raspunderea pentru complicitate atat ca institutie cat si ca responsabil, in cazul unor efecte nefericite. De incalcarea constitutiei nu mai vorbesc ( drepturi - chestii, etc) Motivatia referitoare la costuri nu este legala deoarece oricum nu este fundamentata legal (”Nu știu. Dar știu cu siguranță că ar costa enorm”...) si apoi au obligatia de a asigura fondurile necesare desfasurarii in bune conditii a activitatilor iar in cazul in care acestea nu exista au obligatia legala de a solicita suplimentarea fondurilor sau asumarea raspunderii legale de catre cei responsabili atat la nivel de executie cat si de conducere. Desemenea realizarea unor teste/proceduri pe loturi partiale doar pentru anumiti producatori/produse cred ca reprezinta o incalcare a prevederilor legale referitoare la piata libera si favorizarea unor companii. Nimeni nu a sesizat faptul pana acum ca inclusiv autoritatea pentru concurenta trebuia sa intervina si sa se asigure de comerciallizarea unor produse conforme cu cele declarate de producator. Alfel datorita precedentului o sa aplicam procedeul si la altele si ne trezim ca e ne trece salamul "testul de eficacitate" la micul dejun dar murim apoi de niste chestii uitate prin el. Sau ca imobilul in care locuiesc trece "testul de eficacitate" la ploaie dar de azbestul din el nu pomeneste nimeni ? Acum pe bune chiar nu exista niste avocati care sa faca ceva voluntariat pentru societate ? (Sau chiar platiti - ca nu ai cum sa pierzi si recuperezi cheltuielile de judecata, itzi faci si datoria, itzi faci si un nume...) Ps : imi cer scuze de faptul ca mesajul e lung dar poate ajuta

Comentează