VIDEO » Apelul unui medic de la Spitalul de Arși: ”Difuzați această filmare pentru că Spitalul de Arși a ajuns să omoare oameni și ceva trebuie schimbat!”

Doctorul a filmat, în secția de reanimare a spitalului, un pacient pe ceafa căruia colcăie viermi

joi, 14 iulie 2016, 2:57

UPDATE: Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă în cazul pacientului de la Spitalul de Arși din București prezentat în imaginile de azi de GSP. Acesta a fost filmat de un medic, într-un salon de la terapie intensivă, cu mai multe larve pe ceafă, în rănile provocate de arsuri.

UPDATE: Conferință de presă a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu: „E inacceptabil ca după 6 luni de la Colectiv să nu fi învățat nimic. Concluzia e că nu putem închide întreg spitalul, ceea ce am făcut este să suspendăm activitatea UTS-ului (n.r. Unitatea de Transfuzii), ceea ce înseamnă că pacienții cu arsuri grave au fost redirecționați. Cu siguranță cei de acolo erau responsabili de pacienți și vor răspunde. Poliția Capitalei e acolo deja. Dacă avem o explozie în țară nu avem unde să ducem pacienții. Îi trimitem în străinătate! Dacă vin 5 pacienți în plus avem o problemă gravă ca țară”. Declarațiile complete AICI!

UPDATE: În jurul orei 11, conducerea Spitalului de Arşi şi medicii secţiei ATI se vor întâlni într-o şedinţă de urgenţă. S-a demarat şi o anchetă internă.

UPDATE: O echipă de inspectori DSP București a demarat o anchetă la Spitalul de Arși, după imaginile publicate de GSP. „În această dimineață, o echipă de inspectori sanitari de la Direcția de Sănătătate Publică București deja s-a deplasat la Spitalul de Arși. Se duce să verifice situația de acolo, să verifice toate condițiile igienice. A existat un control în luna martie a acestui an în toate unitățile spitalicești din toată țara, inclusiv la Spitalul de Arși. La toate unitățile sanitare la care s-au constatat deficiențe. Este oarecum evident pentru toată lumea că există probleme de management la această unitate spitalicească, dar decizia de a închide un spital nu este una care se ia cu una, cu două. Dacă se impun sancțiuni, ele vor fi făcute”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, la Realitatea TV, citat de stiripesurse.ro.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arși, medicul Adrian Stănculea, a declarat că pacientul a decedat și a lăsat să se înțeleagă că situația nu e unică în sistemul nostru de sănătate. „Pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu îl omoară. Nu înseamnă că le lăsam să stea pe pacient. Imaginea e reală. Nu am ce să comentez. A existat situația asta, a unui pacient care avea în zona arsă cei patru-cinci viermi. Sunt zone de necroză unde nu poți băga degetele și să speli ca pe mâini, că poți rămâne cu urechea în mână. Zonele acelea se spală cu delicatețe. E de ajuns să fie o muscă, nu vă închipuiți că e ca la gunoi”, a spus Stănculea la Antena 3.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

O mie de cuvinte nu fac cît o imagine, dar o mie de imagini nu nasc o idee, spune profesorul italian Giovanni Sartori.

Urmăriți imaginea! Atenție însă, nu există cuvinte care să vă prevină.

După aceea, mai vorbim și despre idee.

Imaginea este înfiorătoare.

Pe ceafa omului, în spatele urechii, sînt larve albe care au infectat corpul. Larve de muște.

Autorul filmului este un medic.

Imaginile au fost realizate în urmă cu două zile la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală.

Pacientul este internat în secția Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului.

„Mai e un caz identic, însă n-am reușit să-l filmăm decât pe acesta”, spune medicul.

„Sunt oameni internați la Arși în urmă cu 10-11 zile. Au fost aduși direct la noi. Cum secția e plină de muște, ceea ce se vede pe filmare sunt, cu mare probabilitate,  larve de muște”, adaugă.

Doctorul insistă ca filmul să fie făcut public în pofida durității sale.

”Ce sens are să ascundem realitatea? Ce e mai grav: să arătăm sau să îndurăm așa ceva, pacienții și noi, cei care știm?!”, întreabă medicul.

Își motivează demersul: „Acestea sunt condiţiile în care sunt trataţi pacienţii în acest spital! Și trebuie schimbate!”.

Nu e întîia oară

„Acum câțiva ani, un alt doctor a scris în fișa de observație a unui pacient că «în secția Reanimare există muște»”, povestește medicul pățania unui coleg de-al său.

”«Cum ai putut scrie așa ceva?!», au reacționat medicii Adrian Stănculea, șeful ATI, și Tudor Stăncioiu. «Condițiile pe care le oferiți pacienților nu sunt responsabilitatea mea, de-aia!», le-a răspuns, nervos, doctorul”, relatează sursa.

Întrebat ieri în legătură cu imaginile filmate acum două zile în spital, Adrian Stănculea, șeful ATI, a răspus inițial că i se pare puțin probabil.

Mai apoi a oftat: ”Acestea sînt condițiile, nu avem condiții la ATI, știți de cînd ni s-a promis un spital nou?!”.

Și așa ajungem la ideea de dincolo de imagini.

Căci rămînînd la blamare nimeni nu progresează.

Un spital învechit de oameni

„Viermii stau pe pacient de cel puţin 24 de ore, de când a început să se vorbească de această problemă”, spune doctorul care a filmat totul.

„Asta se întâmplă fiindcă nu se urmărește igiena pacienților, conducerea s-a resemnat”, completează el.

Spitalul de Arși este fondat în 1958, „o instituție medicală veche”, cum se prezintă pe site-ul spitalului.

Așa e.

Dar aici, pe Grivița, funcționează de 23 de ani, nu de o eternitate.

Fondată de Agrippa Ionescu în clădirea actualului spital SRI de pe strada Arhitect Ion Mincu, unitatea medicală se mută în 1993 în actualul sediu aflat pe Calea Griviței, în locul maternității Steaua.

Arșii sînt îngrijiți în această clădire de două decenii.

Două decenii care s-au transformat însă în prea mult.

Degradarea spitalului a ieșit la iveală imedit după ”Colectiv”

”Spitalul e infectat și oamenii sînt într-o bombă de microbi”, spunea un medic pe 3 decembrie în articolul din Gazetă dedicat cazului Colectiv.

Oficial, cel puţin trei dintre victimele incendiului din clubul bucureștean Colectiv s-au stins în Spitalul de Arși din cauza infecțiilor nosocomiale căpătate aici.

Atât a recunoscut spitalul.

Dar Gazeta a publicat documente din dosarele medicale a 9 victime.

„I-am salvat dintr-o bombă de foc și au murit într-o bombă de microbi”, a sunat avertismentul în 3 decembrie, sursa Gazetei.

„Poate pentru spitalul nostru va fi mai bine, vă mulțumim!”, reacționa supărat, dar frust, imediat după publicarea materialului din decembrie 2015, medicul Stănculea.

„În spital nu s-a schimbat absolut nimic deşi aici a fost identificată o bacterie extrem de agresivă, Piocianic rezistent la toate tratamentele antibiotice”, spun medicii de la ”Arși”.

Om mort după o tranfuzie greșită de sînge

Probleme par fără sfîrșit aici, la ”Arși”.

Ieri, televiziunile au preluat știrea din siteul Puterea, potrivit căreia o pacientă internată la același spital a murit după o transfuzie cu o grupă de sânge greșită.

Femeia de 68 de ani fusese spitalizată după ce o mușcase un câine.

„La ATI nu avem nici aer condiționat”

INTERVIU. Şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi, Adrian Stănculea, recunoaşte faptul că pacienţii sunt trataţi în condiţii de igienă precară

– Domnule doctor, avem imagini cu pacienţi internaţi în secţia condusă de dumneavoastră pe ale căror răni colcăie viermi…
– Ce anume?!

– Viermi. Sunt cazuri frecvente în acest spital?
– Nu, Doamne fereşte! Am mai avut cazuri, dar la internare şi era vorba de pacienţi aflaţi într-o stare de mizerie fiziologică. Dar apoi sunt curăţaţi, spălaţi în unica şi celebra baie de la ATI şi dezinfectaţi.

– În cazurile de faţă este vorba despre pacienţi care au acumulat deja zece zile de la internare. Cum explicaţi această situaţie?
– Este, evident, vorba de larve de muscă, deci a existat o contaminare. Ceea ce e foarte probabil, deoarece secţia ATI nu are condiţii de izolare, nu avem uşi glisante, nu avem aer condiţionat, deci putem avea muşte… dar aici putem vorbi şi despre o deficienţă în tratamentul medical, deoarece acești pacienți trebuie curățați și pansați zilnic.

Despre soluție

În decembrie 2015, după ce a recunoscut infecţiile nosocomiale la o parte din victimele de la Colectiv, Cristian Niţescu, directorul medical al Spitalului de Arşi, a declarat că „dacă cerem ceva, cerem un spital nou”.

Solicitarea rămâne valabilă şi pentru şeful secţiei ATI. „Soluţia? O clădire nouă pentru acest spital şi înfiinţarea mai multor centre pentru arşi în ţară. Ştiu, asta ar fi în defavoarea noastră, dar în favoarea pacienţilor”, a spus doctorul Stănculea.

O soluţie de criză înaintează şi medicul care a realizat filmarea. „Sunt spitale de campanie monobloc, dotate ca secţiile de terapie intensivă, dar de o sută de ori mai igienice decât acest spital”.

Imaginile sînt insuportabile.

Orice idee e mai bună decît cea oficială.

Căci, oficial, se va merge înainte la fel.

Conform site-ului oficial al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, pe 30 iunie 2016 Spitalul de Arşi din Bucureşti se afla în curs de elaborare a raportului de acreditare.

 

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma + neregulile din sistemul medical românesc

Comentarii (175)Adaugă comentariu

Gina  •  15 iulie 2016, 1:13

Foarte important si interesant! Cum a zis si ministrul sanatatii, e de sperat ca dr care a facut filmatea a facut si ceva pt bolnav! Ca altfel e ca aia care filmeaza orori si nu intervin :( si mi se pare ca gaselnita cu Sartori e prea buna sa fie adevarata:) aveti un link sau o referinta ceva?

Valeria  •  15 iulie 2016, 1:15

Fiecare medic va poate spune ca acesete larve nu fac nimic daunator . Ele chiar ajuta la curatare delicata , mincind necroza .

Ana  •  15 iulie 2016, 1:30

WOW!!! Nu pot sa cred ca exista manageri si asistente carora sa nu le pese deloc de pacientii pe care ar trebui sa ii trateze! Sper ca medicii sa continue sa vorbeasca, iar voi sa continuati sa scrieti! …medicina in secolul 21!

Dani  •  15 iulie 2016, 6:23

Am eu of solutie.: Sa construim inca vreo 10 biserici de marimea "Catedrala mantuirii..." In loc sa construiti spitale. Ce isi face omul cu mana lui ,se numeste lucrul manual . O intrebare scurta.Cati bani, (in milioane de $,)s-au cheltuit din donatiile oamenilor sau din taxele noastre pe Biserici fata de spitale din 1989-2016... Sa vina cineva cu un raspuns va rog

Liviu  •  15 iulie 2016, 6:57

Noi donam bani pentru catedrala neamului si mai putin pentru un spital. Noi asteptam miracole de la Dumnezeu, Guvern, Occident . Noi ne minunam de ce britanicii aplica rezultatele referendumului si nu il ignora. Miracolele se fac in timp lung cu rabdare si multa munca, nu vin de nicaieri. Felicitari domnului Tolontan e o schimbare majora si plcauta in presa din Romania.

teo  •  15 iulie 2016, 9:13

Viermii aia pot fi acolo pentru prevenirea infectiei in mod natural.

o femeie  •  15 iulie 2016, 9:32

acum 13 ani unchiul meu era internat in acelasi spital si operat a x -a oara. Conditiile erau similare! mizerie, miros de ***, cald, geamuri deschise si muste etc. Unchiul zicea ca poate in ceva ani se va deschide sectia din Spitalul Floreasca si urmatoarele interventii le va face acolo. Unchiul a murit intre timp.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalin  •  15 iulie 2016, 9:56

Dar el ca ministru ce poate face ? O demisie cv dc platim corpuri de control si audit,cum este posibil sectie de ATI sa nu aibe AC.

Odette  •  15 iulie 2016, 11:00

,, Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor. " Serios?! Asta ai adaugat la comentariul pe care i l-am adresat lui Antonescu Radu. Unde vezi tu limbaj vulgar sau jignitor daca eu doar il citam pe acest Antonescu??? Il citam! Daca ma uit la tine pe blog, vad ca aproape toate comentariile sunt cenzurate. Stiu, e dreptul tau fiindca esti in curtea ta, insa nu ti se pare ca exagerezi? De ce nu lasi cititorii sa-si spuna naduful asa cum stiu ei mai bine? De aia unii nici nu se incumeta sa-si spuna parerea. Se gaseste cate unul ca tine sa le bage pumnu-n gura, Draga Tolo. Pai, ce doresti, de fapt, de la cititori?!!

andreib  •  15 iulie 2016, 14:10

in timpul razboaielor, inclusiv in timpul celor doua mondiale, ranile erau vindecate cu ajutorul larvelor, a caror saliva nu poate dizolva decat carnea moarta pe care o consuma, eliminata carnea moarta celulele vi se pot regenra mult mai usor. decesul acestor oameni se datoreaza in primul rand leziunilor si probabil a infectiilor suferite. oricum ar fi, situatia din spitalele romanesti este groaznica, medici incompetenti, angajati care nu-si dau silinta si conducatori care nu urmaresc decat profitul. spitalele mai vechi de 15 ani in strainatate se demoleaza, nu se reabiliteaza.

Cristian  •  15 iulie 2016, 15:55

Asistentele si infirmierele care se vaita de salariile mici dar se inghesuie la concursurile de ocupare a posturilor pentru spaga de ce nu sunt date afara si sa se angajeze altele in locul lor ar fi zeci pe un post.Doctorii care au clinici private si folosesc asistentele angajate in spitale si infirmierele si spitalele raman pe tura fara personal de ce nu sunt in conflict de interese.Materialele si medicamentele care se fura zilnic din spitale de aceeasi mentionati mai sus si se folosesc pentru ingrijirea la domiciliu a celor care dau spaga si sunt externati sau in clinicile private de ce nu sunt urmarite.Sistemele de supraveghere care au camerele intoarse in toate directiile sa nu se vada ceea ce ar trebui de ce nu se verifica.Stiti cum se calculeaza spaga la intrarea in tura?NU.Cate paturi am ...n...Aha deci am si n patiri bune adica peste 20 lei spaga restul la 10 lei nu primesc nici minimul de tratament stabilit pentru care trebuie sa plateasca de fiecare data sa i se faca.Despre *** vorbim ...ca nu se poate?Nu se vrea.Se stiu toate dar nu se iau masuri ca sunt prea multi implicati in aceste furturi care atenteaza la siguranta sanatatii nationale.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ana Ionita  •  15 iulie 2016, 19:34

Este trist cand un doctor constientizeaza mizeria din spitale si o si arata tuturor, macar daca s-ar schimba ceva. Dar mie mi se pare si mai trista lipsa de documentare. Pacientul acela nu a murit din cauza larvelor, nu avea cum pentru ca ele mai mult ajuta. In timpul primului razboi mondial, medicii salvau soldatii raniti cu larvele de muste. Inca se fac tratamente cu larve vii, asta pana cand un medicament ce contine secretii de larve de muste ar putea fi disponibil. Pare scarbos ce vedem in filmulet, pentru ca stim cat de mizerabile ne sunt spitalele, iar medicii de acolo nu foloseau larvele ca tratament ci ca lipsa de igiena.

Doctor Paun  •  16 iulie 2016, 2:55

Ce alt spital ? Deocamdata trebuie plasa la geamuri si usi si eventual primenit aerul cu ventilatoare. Si mai bine daca ar fi filtrat bine aerul. Contra mustelor si tantarilor se pot folosi diferite metode, aparate care electrocuteaza. Personalul medical responsabil cu ingrijirea ar trebui schimbat la prima abatere. O remarca, larvele de muste au un rol benefic, mananca puroiul, dar trebuie tratate in prealabil, sa fie si ele curate, sterile..Nu depuse de mustele verzi intrate ocazional pline cu prea multi microbi.

Nick  •  18 iulie 2016, 9:21

Am o intrebare catre medicul care a filmat...dupa ,s-a autosesizat si a igienizat rana bolnavului?! Sau a pindit momentul pentru un interes propriu si personal...

marius  •  18 iulie 2016, 21:14

oare cand se va face ceva concret daca nici dupa colectiv,nici acum nici dupa hexipharma,suntem practic luati de prosti

o persoana  •  19 iulie 2016, 21:25

Este foarte clar ca aici este vorba de o rafuiala personala a acestei d-ne doctor cu unele personaje din acel spital.Este vorba de o inscenare fara scrupule;cine stie ce se intampla intr-o sectie ATI va intelege ce vreau sa spun.Responsabilitatea aceste d-ne doctor unde este,in cazul in care situatia prezentata este reala?

„intrebatorului” nic  •  19 iulie 2016, 22:15

Care rostul intrebarii tale tendentioase ?? Puteai sa intrebi....si ATAT !! Adaosul "pandit in interes propriu si personal" da de inteles ca tu la randul tau ai un interes "propriu si personal", nu crezi ?? Poate stii ceva ce noi nu stim ??? [atunci spune !! }...nu arunca vorbe din dosul gardului....Ai de spus ceva referitor la acest medic ??....Stii ca ar avea vreun interes ? Sau banui tu ca ar putea exista vreun interes ? Omule - spune-ne si noua franc ca sa stim la ce te referi !! Asa....ramai la stadiul de barfa....sau fitile aruncate la "caterinca"....Dai de banuit ca esti ros de un interes si tu..."personal"...Fiindca postarea ta e foarte foarte tendentioasa ....si neargumentata.... O zi buna.

Escu  •  19 iulie 2016, 22:31

În țara asta instituțiile sunt făcute și lucrează pentru ele însele, pentru ăia care lucrează în ele, nu pentru beneficiarii lor de drept. Învățământul e făcut pentru profesori, nu este pentru elevi! Sistemul sanitar e făcut pentru doctori și restul cadrelor, nu este pentru bolnavi! Sistemul de apărare nu e făcut ca să ne apere ci ca să avem mulți ofițerii superiori! Serviciile de informații nu sunt pentru a informa pe cineva, ci avem servicii ca să avem mulți ofițeri de informații! Sistemul este făcut pentru el însuși!

madalin  •  21 iulie 2016, 8:04

exista un tratament revolutionar cu larve pt. vindecarea ranilor

Rusu  •  26 iulie 2016, 18:51

Lasati spitalele...vrem biserici ! P.s : ma simt dator sa recunosc ca am fost sarcastic ! :(

RODICA  •  28 iulie 2016, 8:17

Domnule Tolontan! Va felicit pentru curajul si daruirea d-voastra, sunteti un OM cu care ma mandresc! Nu o lasati singura pe aceasta DOAMNA DOCTOR, ROIU, sa se lupte de una singura cu aceasta sleahta de nemernici! Ati dovedit ca va pasa de noi, haideti s-o sustinem cum putem! Popularizati atitudinile mizere ale unor indivizi care nu au de-a face cu notiuni ca: umanitate, responsabilitate, credinta, onoare, fata de persoane ca doamna Roiu! Va rugam sa ne tineti la curent cu situatia acestui OM!

Laura  •  4 august 2016, 20:59

Doctorita Roiu "cea curajoasa" nu a facut absolut nimic pentru pacient, a spus ca "oricum era prea tarziu pentru el", asa ca ce sa mai vorbim despre daruirea ei pentru pacienti? Nu i-a pasat defel de el, i-a pasat sa-si faca reclama!

GINI MARE =gargara clasei dominante  •  13 septembrie 2016, 9:33

PENULTIMUL LOC IN UE in schimb ne au crescut PANAMA PAPERSII si MONACO-IZII si COEFICIENTUL GINI in clasamentele UE, ceea ce arata ca inca suntem o tara semiesuata...cu export de venit national masiv de tip colonie PRIN MULTINATIONALE CE PLATESC MIZERABIL FORTA DE MUNCA...si distributie inechitabila a venitului nationala.... niciodata social democrata dupa 1989.

Byanka  •  14 ianuarie 2017, 21:31

Medicul care a filmat asta nu se știe dacă a făcut cva sau nu pentru pacient.. Din cate am citit pacientul era decedat dinainte ca aceasta dr. Sa filmeze cazul

Fox  •  15 ianuarie 2017, 1:57

sa fiu eu nebun daca pot sa cred asa ceva. este inacceptabil fratilor. si care este rezultatul? medicul Camelia Roiu care a facut filmarea, este acum persecutata de toti medicii penali din diferite comisii

Comentează